EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ολη η εξουσία στις εταιρείες

Του Περικλή Κοροβέση
Ας υποθέσουμε πως στις επόμενες εκλογές βγει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Και όλοι φυσικά θα περιμένουμε οι μισθοί και οι συντάξεις να ξαναγυρίσουν στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν από τα μνημόνια. Δηλαδή ένα ελάχιστο συντηρητικό και ανθρώπινο μέτρο που δεν έχει σχέση με καμιά επανάσταση. Αν γίνει αυτό, τότε η χώρα μας μπορεί να καταδικαστεί να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό σε κάποιες εταιρείες που επένδυσαν στην Ελλάδα και είδαν να μειώνονται τα κέρδη τους. Επιστημονική φαντασία; Στείρος αντικαπιταλισμός; Εχθρότητα προς την ανάπτυξη της χώρας μας; Και τελικά τι σημαίνει η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ευημερία;

Και εδώ ας συμβουλευτούμε την παγκόσμια εμπειρία για τη σχέση του κυρίαρχου κράτους και της επενδύτριας εταιρείας και για ποιου το δίκιο επικρατεί. Ενα από τα ελάχιστα κέρδη της «αραβικής άνοιξης» ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού. Από 400 λίρες πήγε στις 700. Δηλαδή από 41 ευρώ στα 72 ευρώ. Η γαλλική εταιρεία Βεολιά, που είχε αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αλεξάνδρειας, πήγε την Αίγυπτο σε ένα ειδικό δικαστήριο (CIRDI), παρακλάδι της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 31 ευρώ θεωρήθηκε απώλεια κερδών. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Υπάρχουν παραπάνω από πεντακόσιες περιπτώσεις που το δίκαιο της εταιρείας είναι υπεράνω των εθνικών νόμων. Και υπάρχουν στον κόσμο πάνω από τρεις χιλιάδες συμφωνίες αυτού του είδους.

Στο όνομα της προστασίας της επένδυσης, υπάρχουν τρεις απαράβατες αρχές: Η ξένη επένδυση είναι ισοδύναμη με την εγχώρια. Αν μια ντόπια επιχείρηση υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τότε αναγκαστικά θα κλείσει γιατί δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό. Δεύτερος όρος είναι η ασφάλεια της επένδυσης. Και αυτό σημαίνει: το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να προστατέψει τους πολίτες του. Είναι στο έλεος των εργοδοτών.

Ο τρίτος όρος είναι πως ο επενδυτής όποτε γουστάρει κλείνει την επιχείρησή του, μαζεύει το κεφάλαιό του και φεύγει. Το κράτος δεν έχει δικαίωμα να κλείσει μια εταιρεία που παραβιάζει την εθνική νομοθεσία. Σ’ αυτήν την παγίδα πέφτουν και ισχυρές χώρες. Οπως π.χ. η Γερμανία της Μέρκελ. Το 2009, η σουηδική εταιρεία Vattenfall απαίτησε από το Βερολίνο 1,4 εκατομμύρια ευρώ, γιατί είχε περάσει μια νομοθεσία που περιόριζε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα υπάρχει η δικαστική διένεξη. Αλλά η εταιρεία στον ετήσιο απολογισμό της το 2012 υπολόγιζε τις ζημιές της στο 1,18 εκατομμύρια ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και με τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Και το παράδοξο αυτού του συστήματος είναι πως οι ίδιες αυτές χώρες που έχουν υποστεί αυτές τις κυρώσεις επιβάλλουν τα ίδια μέτρα σε άλλες χώρες, κυρίως σε Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη και Ασία. Οι Φιλιππίνες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν 58 εκατομμύρια δολάρια σε δικηγόρους για να αμυνθούν απέναντι στις απαιτήσεις της γερμανικής εταιρείας Fraport. Το CIRDI που δικάζει την υπόθεση αποτελείται από μια τριμελή επιτροπή: εκπρόσωπος του κράτους, εκπρόσωπος της εταιρείας και ένας δικηγόρος πρόεδρος που προέρχεται από κάποιο διεθνές δικηγορικό γραφείο. Η αμοιβή του είναι 350 έως 700 ευρώ την ώρα. Ανάμεσα στους διάσημους αυτούς δικηγόρους είναι ο Χιλιανός Φρανσίσκο Ορέγκο Βικούνια, δεξί χέρι του Πινοσέτ.

Εφιάλτης, θα μου πείτε. Αλλά αυτό θα γίνει σύντομα πραγματικότητα για όλη την Ε.Ε. Η Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους αντίστοιχους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, σε πλήρη μυστικότητα, θα δώσει όλη την εξουσία στις πολυεθνικές και το εθνικό κράτος θα γίνει αποικία. Και αυτό περνάει απαρατήρητο. Εγινε μια εκδήλωση στο Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Ιδρυμα Νίκος Πουλαντζάς και από εμάς, εδώ στην «Εφ.Συν.», ένα καλό δισέλιδο. Αλλά ο κόσμος δείχνει να προτιμάει πάντα τον καναπέ του και να μη νοιάζεται για την καταστροφή του. Ηδη έχει υπογραφεί μια αντίστοιχη σύμβαση με τον Καναδά. Και αυτό σημαίνει πως θα τρώμε κοτόπουλο βαφτισμένο στη χλωρίνη και κρέατα από ζώα που έχει αυξηθεί ο όγκος τους με αναβολικά. Και αυτά θα τρώνε τα βρέφη μας, μια και δεν θα υπάρχει καμία σήμανση. Αλήθεια, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει μια καμπάνια για όλα αυτά; Μήπως μια κυβέρνηση, χωρίς εξουσία, είναι η προτεραιότητα; Ηδη έχουμε κάποια δείγματα. 25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν. Είναι αυτό ρεαλισμός;

perkor29@gmail.com
ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν θα φτάνουν τα χρήματα για συντάξεις το 2016

Ο συνδυασμός υψηλών αναλογιστικών και ταμειακών ελλειμμάτων και η απαξίωση του μεγαλύτερου μέρους από το αποθεματικό των 23 δισ. ευρώ που είχε  προ κρίσης, έχουν μετατρέψει το συνταξιοδοτικό σύστημα σε μια διαρκή ωρολογιακή βόμβα, την οποία ουδείς εκ των πολιτικών δεν φαίνεται διατεθειμένος να αγγίξει.

Ήδη τα ταμεία συντάξεων, εξαιρουμένων του ΝΑΤ και του ΟΓΑ, έχουν συρρικνωμένη περιουσία που δεν υπερβαίνει το ποσό των 4,5 δισ. ευρώ. Αυτό το αποθεματικό δεν φτάνει να χρηματοδοτήσει συντάξεις μετά το 2016, οπότε και αρχίζει να εκδηλώνεται το μεγάλο πρόβλημα.

Γιατί; Διότι από τη μία πλευρά η χρηματοδότηση από τα δημόσια ταμεία και τη γενική φορολογία θα έχει μειωθεί στο ετήσιο ποσό των 8,6 δισ. ευρώ (από τα 21 δισ. που ήταν το 2011 και τα 15 δισ. το το 2012) και από την άλλη η ταυτόχρονη μείωση των εισροών (απασχολουμένων) με την υπέρμετρη αύξηση των συνταξιούχων (600.000 μέσα στην τελευταία εξαετία) θα οδηγούν σε αυξανόμενες πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες. Το έτος 2016 θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Το 2017 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,88 δισ. ευρώ, περισσότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. 

Το 2018 το ποσό ανέρχεται σε 2,15 δισ., το 2019 αυξάνεται σε 2,40 δισ. ενώ σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις το 2010 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2,67 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το… αισιόδοξο σενάριο στο οποίο έχει θεωρηθεί ως δεδομένο ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών θα είναι 100% (σήμερα στον ΟΑΕΕ ίσα που προσεγγίζει το 50%) και προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει κάποια απρόβλεπτη αύξηση στο σκέλος των δαπανών.

Ακόμη και αν επέλεγε κάποιος να αντικαταστήσει όλο το δημόσιο σύστημα με τις ιδιωτικές συντάξεις για να κάνει μια νέα εκκίνηση, όπως έγινε πριν από δεκαετίες στη Χιλή, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα όφειλε να έχει διασφαλίσει ένα απόθεμα 540 δισ. για να καταβληθούν όλες οι συντάξεις έως το έτος 2050.

Σε διαφορετική περίπτωση το κράτος θα ήταν αναγκασμένο –όπως έγινε μετά την κατάρρευση του συστήματος στη Χιλή– να χρηματοδοτήσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες από τη γενική φορολογία για να μη χρεοκοπήσουν.

Αυτό το ποσό των 540 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα είναι το αναλογιστικό έλλειμμα εάν υποτεθεί ότι όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη μέχρι το τέλος της ζωής τους.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα τελευταία έξι χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 600.000 ασφαλισμένοι όταν οι ετήσιες εκροές από την εργασία αλλά και οι εισροές στην αγορά εργασίας ισορροπούσαν στα 40.000 άτομα.

Οι προβλέψεις αυτές αναμένεται να επιβεβαιωθούν και επισήμως με την κεντρική αναλογιστική μελέτη, που σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο ήδη θα έπρεπε να καταρτίζεται για να εισαχθεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος στη Βουλή έως τα τέλη του φθινοπώρου.

Η κατάσταση των Ταμείων δείχνει ότι το συνταξιοδοτικό χρέος (με τη μορφή του αναλογιστικού ελλείμματος) είναι στενά συνδεδεμένο με το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος και θέτει χρηματοοικονομικά όρια ακόμη και σε πιθανές μεταβάσεις προς το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης.

Γι’ αυτό τον λόγο, στο τελευταίο αναθεωρημένο Μνημόνιο του ΔΝΤ οι όροι βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εκτίθενται σε συνάρτηση με τη βιωσιμότητα εξυπηρέτησης των δημοσιονομικών στόχων και του χρέους.

Το πρόβλημα δεν αφορά το μέλλον των συντάξεων. Αν δεν βρεθεί σταθερή λύση, το αναλογικό τμήμα των συντάξεων που θα απομείνει μετά τη σταθερή συνεισφορά του κράτους (360 ευρώ) θα υπόκειται από την 1.1.2015 σε διαδοχικές μειώσεις, με αναπόφευκτη την όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωσή τους.

Αυτό που αποκρύπτεται από την κυβερνητική επικοινωνία καταγράφεται πολύ καθαρά στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Όλες οι υποδείξεις για την εφαρμογή νομοθεσίας η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1.1.2015 οδηγεί στο συμπέρασμα πως και στο τμήμα των κύριων συντάξεων θα πρέπει να εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (και όχι μόνο των επικουρικών, όπως ισχύει από την 1.7.2014 και τα εφάπαξ).

Δηλαδή, εκτός από το κομμάτι της κρατικής συνεισφοράς, που θα αντιστοιχεί στα 360 ευρώ, το υπόλοιπο αναλογικό τμήμα της σύνταξης πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε όλο τον ασφαλιστικό βίο.

Πηγή: Καθημερινή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τώρα το παραδέχονται και οι ίδιοι – Τράπεζα της Ελλάδος: «Δεν παλεύεται» το χρέος, πλέον

Μια ακόμα επιβεβαίωση του defencenet.gr (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ), αυτή την φορά αναφορικά με την πορεία του χρέους: Σε μια συγκλονιστική παραδοχή η Τράπεζα της Ελλάδας λίγο πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Χρέος, αποκαλύπτει ότι τα σενάρια που εκπόνησε η τρόικα για τη δυναμική του ΑΕΠ έως το 2030, και συνεπώς για την πορεία του χρέους είναι «μπουρδολογίες»!

Με απλά λόγια η περίφημη Μελέτη Βιωσιμότητας που συνέταξε η Τρόικα και βάσει της οποίας έχουν ληφθεί όλα τα επαχθή μέτρα σε βάρων των πολιτών (ή καλύτερα «έχουν δικαιολογηθεί τα επαχθή μέτρα») είναι αέρας κοπανιστός και απλά δεν οδηγούν πουθενα – πέρα σπό την εξαθλίωση των πολιτών – αφού ακόμα και για το πιθανό νέο «κούρεμα» σηκώνεται ο πήχης ακόμα περισσότερο.

Έτσι αν και από το αρμόδιο τμήμα μελετών της ΤτΕ διαβεβαιώνουν – εκ των υστέρων – ότι δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να δείξουν ότι ο σχεδιασμός της Τρόικα για το Χρέος είναι στον… αέρα, η αλήθεια είναι ότι λαμβάνοντας υπόψιν την ελληνική πραγματικότητα εκτίμησαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότεροι, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Στην τελευταία Έκθεση που υπογράφει ο Γιώργος Προβόπουλος, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο το ΑΕΠ θα «τρέχει» με ρυθμούς μόλις 1,4%, σύμφωνα με το αισιόδοξο με ρυθμούς 2,9% και σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο με 2,1%.

Αυτό ενώ η τελευταία μελέτη Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ; Ρυθμούς 2,9% το 2016, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, 3,6% το 2019, 2,6% το 2020, δηλαδή σαφώς υψηλότερους ρυθμούς ακόμα και από το αισιόδοξο σενάριο της ΤτΕ!

Τι σημαίνει, όμως, μικρότερο ΑΕΠ από αυτό που έχει προβλέψει η Τρόικα; Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του Χρέους έως και 10 μονάδες το 2020, δηλαδή στο 137% του ΑΕΠ, ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς και της Αθήνας και των δανειστών…

Και βέβαια, αυτό θα ισχύει αν ΟΛΑ πάνε όπως τα έχει προβλέψει η τρόικα. Η οποία όμως είχε προβλέψει αποκλιμακωση του χρέους από πέρσι. Και τώρα έχει φτάσει το 175% κια καλπάζει – και όλα αυτά μετά από του «κούρεμα» γιατί αν περιλάβουμε και τα 106 δισ. του «κουρέματος» το χρέος φτάνει το… 260%!
Υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ βιώσιμο το χρέος αν δεν διαγραφεί κατά 50% τουλάχιστον; Ποτέ! Και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ στις αγορές.

Το ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 53 δισ. ευρώ, έχουμε χάσει δηλαδή περίπου το ¼.

Το 2013 το ΑΕΠ κατρακύλησε στα 182 δισ. ευρώ και το χρέος έφτασε στο 177%, ήτοι 322 δισ. ευρώ και τραβά την ανηφόρα. Εκτιμάται πώς θα αγγίξει το 180% μέσα στο 2014. Για ποια αποκλιμάκωση ακριβώς μιλάμε;

Ακόμα και αν γίνει επέκταση του χρόνου αποπληρωμής για άλλα 100 χρόνια. Αυτό για να γνωρίζουν οι Ελληνες σε τι είδους παγίδα έχει πέσει όχι απλά η χώρα, αλλά και το έθνος χάριν των πολιτικών του ταγών.
Και βέβαια αυτό βγαίνει τώρα γιατί πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζουν έξοδο από την ευρωζώνη, προκειμένου να επιστρέψουν βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης…

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το claw back που προβλέπεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Σημειώνεται ότι το claw back είναι ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης. Ο επίμαχος μηχανισμός προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παρόχων υπηρεσιών υγείας» (Ιατρικά Κέντρα, κλπ) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Υπογραμμίζει ο ΠΙΣ ότι το claw back υποχρεώνει τους γιατρούς να προβαίνουν σε επιστροφές. Όμως, οι γιατροί δεν εισέπραξαν τίποτα «αχρεωστήτως ή αδικαιολόγητα» για να το επιστρέψουν. Ειδικότερα, ζητείται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει, καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις» αναφέρει ο Σύλλογος. Δηλαδή, σημειώνει ο ΠΙΣ ζητείται «να επιστραφούν ποσά με claw back τα οποία ουδέποτε έχουν εισπράξει οι γιατροί».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι με την επιστροφή ποσών υπό την μορφή claw back θίγεται το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία των γιατρών, ενώ μειώνονται αυθαίρετα και οι αμοιβές τους.

Παράλληλα, αναφέρει ο ΠΙΣ ότι οι περιορισμοί αυτοί οδηγούν τους γιατρούς σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των υπέρογκων δαπανών που καλούνται να καταβάλουν, αλλά και λόγω των οφειλών παρελθόντων ετών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών Ταμείων προς τους γιατρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Συγχαρητήρια, κερδίσατε»






«Συγχαρητήρια! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το όνομά σας εμφανίζεται στην προώθηση λαχείου του Facebook για τον μήνα και δίνουμε το συνολικό ποσό των 750.000 ευρώ».


Αυτά -και άλλα πολλά- διαφημίζουν επιτήδειοι οι οποίοι, μέσω μαζικής αποστολής emails σε ανυποψίαστους πολίτες, τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» με απώτερο σκοπό, φυσικά, το κέρδος.

«Συγχαρητήρια, κερδίσατε»Το κόλπο είναι παλιό και γνωστό. Διάφοροι, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι συμπολίτες μας, μοιράζουν δήθεν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ζητώντας ως αντάλλαγμα από τα θύματά τους 600-1.000 δολάρια ΗΠΑ. Πολλοί από τους αποδέκτες των μηνυμάτων πείθονται, με αποτέλεσμα να χάνουν τα χρήματα τους και να περιμένουν (άδικα) να εισπράξουν το χρηματικό ποσό που -υποτίθεται ότι- κέρδισαν.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κ. Σταύρου, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες ενημερώθηκε μέσω email ότι κέρδισε 750.000 δολάρια, καθώς το όνομά του επιλέχτηκε, σύμφωνα με το μήνυμα, από τον ίδιο τον ιδρυτή του Facebook, τον Mark Zuckerberg!

«Συγχαρητήρια! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το όνομά σας εμφανίζεται στην προώθηση λαχείου FACEBOOK και MICROSOFT για τον μήνα και δίνουμε το συνολικό ποσό των 750.000 USD στους νικητές μας. Το όνομά σας επιλέχτηκε σε μια λοταρία που έγινε χθες, έτσι χρειαζόμαστε γρήγορη απάντησή σας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την παράδοση του ταμείου σας. Το όνομά σας επιλέχτηκε από τον κ. Mark Zuckerberg. Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με το τμήμα πληρωμής με το πλήρες όνομα και τη διεύθυνσή σας στο e-mail παρακάτω, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει για να παραδώσει τα χρήματά σας» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο email.
 
Η… λυπητερή

Ο κ. Σταύρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του αποστολέα και έστειλε email στη διεύθυνση που αναγράφονταν στο μήνυμα, προκειμένου να πάρει τα χρήματα που (δεν) κέρδισε.
Τότε, μέσω νέου email, πληροφορήθηκε ότι για να εισπράξει το ποσό θα πρέπει πρώτα να καταθέσει 680 δολάρια σε έναν λογαριασμό ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Φυσικά, επρόκειτο για απάτη…

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρόκειται για παγίδες μέσω διαδικτύου, τις οποίες κάποιοι «πατάνε» και άλλοι τις προσπερνάνε. Πάντως, η έρευνα της αστυνομίας είναι συνεχής για τέτοιου είδους απάτες.
 
«Μοίραζαν» κονσόλες

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που επιτήδειοι προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες κοινωνικών δικτύων. Πρόσφατα, μάλιστα, ένα νέο κρούσμα έκανε την εμφάνισή του…

Αρκετοί θα ήθελαν να είχαν μια κονσόλα Xbox One, πόσο μάλλον να την αποκτήσουν δωρεάν. Σε αυτό επένδυσαν κάποιοι που σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν διαγωνισμό στο Facebook ο οποίος υπόσχεται κονσόλες Xbox One δωρεάν σε 180 «τυχερούς χρήστες». Στη φωτογραφία που συνόδευε τη δημοσίευση παρουσιάζονταν ένας σωρός από κονσόλες, οι οποίες όμως δεν είχαν να κάνουν σε τίποτα με τον διαγωνισμό.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, οι εμπνευστές της διαφήμισης αποσκοπούσαν στο να συλλέξουν «Likes» για τη σελίδα τους, ώστε να την κάνουν πιο γνωστή…

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βιομηχανία προστίμων


Βραχιόλια πέρασαν χτες το πρωί οι άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας σε δύο υπαλλήλους των Οδικών Συγκοινωνιών, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας πλαστά μπλοκ, βεβαίωναν πρόστιμα και έβαζαν τα χρήματα στην τσέπη τους.

Βιομηχανία προστίμωνΠρόκειται για δύο οδηγούς του οργανισμού που προσποιούνταν τους ελεγκτές και σε συνεργασία με δύο τυπογραφεία είχαν στήσει μια άκρως κερδοφόρα «επιχείρηση», η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. τούς είχε αποφέρει κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ 50.000 και 90.000 ευρώ!

Αφορμή για τη σύλληψή τους στάθηκε μια απροσεξία ικανή να αποκαλύψει την απάτη και να οδηγήσει τις αρχές στα χνάρια της ομάδας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

 

Η κομπίνα

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο «ελεγκτές», συνεργαζόμενοι με δύο τυπογραφεία που βρίσκονται στο Ελληνικό, τύπωναν πλαστά μπλοκ, τα οποία στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για να βεβαιώνουν πρόστιμα σε επιβάτες ΜΜΜ που δεν είχαν εισιτήριο.

Όταν οι επιβάτες πλήρωναν το πρόστιμο, λάμβαναν μια… πλαστή απόδειξη, ενώ τα χρήματα κατέληγαν στην τσέπη των υπαλλήλων, οι οποίοι, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013, είχαν καταφέρει να εισπράξουν 50.000-90.000 ευρώ!

«Οι δύο οδηγοί έβγαιναν στα ρεπό τους και έριχναν πρόστιμα. Έχουν γίνει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες. Η ομάδα δρούσε τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο και είχε καταφέρει να κερδίσει πάνω από 50.000 ευρώ» σημειώνουν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr.
 
Η… απροσεξία

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των οδηγών και των τυπογράφων ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από δύο ημέρες, όταν μια γυναίκα επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΥ προκείμενου να πάρει πίσω την ταυτότητά της, καθώς, όπως είπε, δύο ελεγκτές που της είχαν επιβάλει πρόστιμο είχαν ξεχάσει να της την επιστρέψουν.

Κάπως έτσι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται…

Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, «Έκοψαν πρόστιμο σε μια κοπέλα που επέβαινε σε ένα λεωφορείο και δεν είχε εισιτήριο. Της επέβαλαν 36 ευρώ πρόστιμο, η κοπέλα τούς είπε όμως ότι δεν έχει λεφτά μαζί της και τους ζήτησε να πάνε σε ένα ATM. Έτσι κι έγινε. Τους έδωσε τα χρήματα, ξέχασαν όμως να της επιστρέψουν την ταυτότητά της. Πήγε η κοπέλα στα κεντρικά και όταν είδαν το στέλεχος (σ.σ.: δηλαδή την απόδειξη από το μπλοκ) της είπαν ότι είναι από παλιές χρήσεις και ότι έχουν τύχει και άλλα περιστατικά».
 
Έκαψαν τα στοιχεία

Κατόπιν αυτών, η κοπέλα προέβη σε καταγγελία. Η κινητοποίηση των «Αδιάφθορων» ήταν άμεση και, ύστερα από παρακολούθηση, η κομπίνα αποκαλύφθηκε και οι… μακρυχέρηδες υπάλληλοι συνελήφθησαν.

«Κάποιος τους ειδοποίησε ότι πήγε μια κοπέλα στα κεντρικά και τους έψαχνε, με αποτέλεσμα οι δύο υπάλληλοι να κάψουν την ταυτότητά της και τα πλαστά μπλοκ. Το προηγούμενο βράδυ προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα πειστήρια, ωστόσο μετά από παρακολούθηση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Μάλιστα βρέθηκε και ένα μπλοκ που είχαν ξεχάσει να κάψουν» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!