EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο Κεγκέρογλου κάνει… πλούσιους τους Έλληνες!- 400 ευρώ – πιλοτικά- σε τετραμελείς οικογένειες για να ζήσουν!

Άραγε, η δική του τετραμελής οικογένεια ζει με 400 ευρώ το μήνα;

«Εγγυημένο εισόδημα» που θα φτάσει μέχρι το… δυσθεόρατο ποσό των 400 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια που έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (!), υπόσχεται στους Έλληνες ο υφυπουργός της ανεργίας, Βασίλης Κεγκέρογλου!

Όχι, μη νομίζετε ότι κι αυτό θα το πάρετε όσοι έχετε τις προϋποθέσεις. Απλά μετά το φθινόπωρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δυο περιοχές της χώρας…

Κι επειδή ο κ. Κεγκέρογλου, όπως συνολικά η κυβέρνηση, παίζει με τη νοημοσύνη μας, ας απαντήσει αν η δική του τετραμελής οικογένεια θα επιβίωνε με 400 ευρώ το μήνα…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ…

Με περίσσια άγνοια η παραπάνω “κυρία” μας ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό. Αφού περισσότερο την ένοιαζαν οι τρίχες παρά το ότι γύρω της γίνεται της πουτάνας.Οι χαλυβουργοί απολύονται,οι καθαρίστριες τρώνε ξύλο αναπτυξιακό,οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο,η ανεργία στα ίδια,και γενικά το σαξές στόρυ συνεχίζεται κανονικά όπως και το δούλεμα.
Τις προάλλες ένα ολιγαρχικό τσογλάνι της κυβέρνησης δήλωσε πως θα εφαρμόσουν πιλοτικά ένα πρόγραμμα “εγγυημένου εισοδήματος” για να ανακουφίσουν την ελληνική οικογένεια.Ένας άλλος επίσης αλητήριος φωνακλάς δήλωσε με περίσσιο θράσος πως η κυβέρνηση θα δώσει μάχη με την ακρίβεια…ύστερα απο μιά δεκαετία τριπλασιασμού των τιμών βέβαια.Παραμύθια τούμπανα δηλαδή,ιστορίες καθημερινής απάτης για παραπλανημένους νοικοκυραίους…

Και σάν να μήν έφταναν όλα αυτά έχουμε και τους “ανθρώπους” του Υπ. δημόσιας τάξης να κάνουν και την πλακίτσα τους χωρίς ίχνος ντροπής, για την …ευρωπαϊκή τους μεταναστευτική πολιτική.

Αλλά τί να περιμένεις απο μία γλοιώδη κυβέρνηση των ανδρείκελων που στέλνουν τα ΜΑΤ να καθαρίσουν τις αποφασισμένες καθαρίστριες,τους φουκαράδες που χάνουν την δουλειά τους  χάριν της ανάπτυξης ή όποιον άλλον σκεφτεί να εναντιωθεί στην αδικία και στην εξαθλίωση.

Αλλά το θέμα δέν είναι να περιμένεις κάτι απο αυτούς που όπως έχουμε πεί είναι αποφασισμένοι να ρίξουν και τα παιδιά τους στην φωτιά για να μείνουν στην εξουσία και να απομυζούν την πλέμπα.Το θέμα είναι και οι άλλοι που στα γλέντια και στις συναυλίες είναι πρώτοι.Αλλά στο δρόμο κατεβαίνουν μόνο για τις εκλογές και τα ψηφαλάκια.Κι άμα τους πείς  για τυχόν εξεγέρσεις κι επαναστάσεις θα σε πούνε και προβοκάτορα ή τρέ μπανάλ…

Οι μέν και οι δέ…ξέρετε εσείς…

Όσο για τα “παιδιά των εργατών” που νά μωρέ…την δουλειά τους κάνουν,μπορείτε τώρα να τους θαυμάσετε που μακελεύουν τις μανάδες σας.Εκτός άν οι μανάδες σας ήτο μεγαλοδικηγορίνες μεγαλογιατρίνες ή “επιτυχημένοι επιχειρηματίες”.Τότε πάω πάσο εσείς δέν κινδυνεύετε  απο την ανάπτυξη.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι ο κάθε ένας απο εμάς να καταλάβει πως  επειδή ακριβώς είναι το ίδιο αναλώσιμος με τους χαλυβουργούς και τις καθαρίστριες που απολύονται στον βωμό της κερδοφόρας επενδυτικής ανάπτυξης της κυβέρνησης,θα είναι ο επόμενος στην σειρά των προγραμματισμένων απολύσεων,θα είναι ακόμη ένα στατιστικό νούμερο στην λεγόμενη μεταρρύθμιση της ολιγαρχίας,θα είναι ακόμη ένα θύμα στο όνομα της ανάπτυξης.

Να μήν περιμένετε τις εκλογές λοιπόν για να δικαιωθείτε.Μέχρι τότε δέν θ’αφήσουν ούτε κοκαλάκι να πάει χαμένο. Αυτοί που ορίζουν την ζωή μας…Αφού τα διαλύσουν όλα πάτε ύστερα να τα φτιάξετε παρέα με τους νέους πασόκους…

Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί σας πουλάνε ακόμη το παραμύθι του τουρισμού και των επενδυτών.Εσείς βέβαια ξέρετε τί θα πάρετε…Λίγα ευρώ σας έδωσαν με το ζόρι, αυτά που περίσσεψαν απο την κλοπή του μεσοπρόθεσμου.Οι μισθοί κατεβαίνουν,οι ομαδικές απολύσεις απελευθερώνονται,η ανεργία οργιάζει και εσύ κοίτα να μήν χάσεις τα μπάνια σου…
ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ!

Τώρα δέν ξέρω ποιό είναι ακριβώς το μουνί.Μήν είναι η παραπάνω “κυρία” με τις τρίχες της…μήν είναι η κυβέρνηση που ανασχηματίζεται…μήν είναι η Αριστερά που χαριεντίζεται χασκογελώντας με τους Γιούνκερ και τον ΣΕΒ…μήν είναι τελικά ο έλληνας που αγωνιά κι αδημονεί για το Μουντιάλ της ντροπής.

Αυτό που ξέρω μπαμπά είναι πως ο κόσμος μας δέν είναι όμορφα αγγελικά πλασμένος.Και ξέρω πως για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…

ΑΝΩΝΥΜΟς & ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χάος λόγω απεργιών στις συγκοινωνίες της Γαλλίας

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους μηχανοδηγούς και διαμαρτυρία των οδηγών ταξί

Χάος προκλήθηκε σήμερα στις συγκοινωνίες στη Γαλλία εξαιτίας της απεργίας που ξεκίνησαν χθες Τρίτη βράδυ οι μηχανοδηγοί των τραίνων και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί έως την Πέμπτη. Εξαιτίας της απεργίας παρέλυσαν σήμερα τα αστικά και υπεραστικά δρομολόγια, ενώ παράλληλα διαδήλωση πραγματοποίησαν και οι οδηγοί ταξί διαμαρτυρόμενοι για τη διάδοση των υπηρεσιών κράτησης μέσω κινητών τηλεφώνων.

Προβλήματα προκλήθηκαν στα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV), όπως επίσης και στα αστικά δρομολόγια των τραίνων, που συνδέουν τα προάστια του Παρισιού με το κέντρο.

Από την απεργία δεν επηρεάστηκαν οι υπηρεσίες της Eurostar προς το Λονδίνο ενώ κανονικά εκτελέστηκαν και τα δρομολόγια των τραίνων προς τη Γερμανία, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γαλλίας SNCF.

Η απεργία ξεκίνησε με αφορμή τις προτάσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στον γαλλικό οργανισμό σιδηροδρόμων, με προτεινόμενη τη συγχώνευση της SNCF και της RFF που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, μεταξύ άλλων.

Οι δύο οργανισμοί έχουν διαχωριστεί από το 1997. Παρά το γεγονός ότι έχουν εγκρίνει την επανένωση, τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι αρκετές και δεν δίνουν αρκετή έμφαση στην υπηρεσία του κοινού και στην ανάπτυξη των υποδομών.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κ. Μητσοτάκη - Στο Μεταφορών : Από την αξιολόγηση των 12.000 εργαζομένων θα επέλθει μείωση έως και 10%.

Τρεις καυτοί φάκελοι που αφορούν τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση στο Δημόσιο ανοίγουν για τρία υπουργεία.Σχετική επιστολή με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αμέσως έστειλε στους αρμόδιους υπουργούς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος», οι υπουργοί Παιδείας Α. Λοβέρδος, Εσωτερικών Α. Ντινόπουλος και Μεταφορών Μ. Χρυσοχοίδης αιφνιδάστηκαν χθες βρίσκοντας στο γραφείο τους μία επιστολή που τους υπενθύμιζε τις ενέργειες που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr.

Αποστολέας ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τους ζητεί να προχωρήσουν -βάσει των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση αλλά και των συμφωνιών με την τρόικα- στην αξιολόγηση συγκεκριμένων δομών του κράτους (εποπτευόμενες ΔΕΚΟ) αλλά και στην άμεση προώθηση της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων (προσπάθεια που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 29η Ιουλίου), σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει ποσόστωση στη βαθμολογία.

Ειδικότερα: Ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους συναδέλφους του να προχωρήσουν στην αξιολόγηση συγκεκριμένων δομών (εποπτευόμενες ΔΕΚΟ) αλλά και στην άμεση προώθηση της αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων (προσπάθεια που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 29η Ιουλίου), σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει ποσόστωση στη βαθμολογία.

Στο υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να ολοκληρωθεί η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα 4.000 υπαλλήλων και η απογραφή των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στο Παιδείας, ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος πρέπει μέχρι τις 15 Ιουνίου να προκηρύξει έναν αριθμό θέσεων στα ΑΕΙ, όπου θα επαναπροσληφθούν μέρος των 1.136 διοικητικών που μπήκαν σε διαθεσιμότητα.Για το θέμα αναμένεται συνάντηση εντός της ημέρας Μητσοτάκη-Λοβέρδου.

Στο Μεταφορών, προβλέπεται μείωση δομών και απολύσεις σε ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών. Από την αξιολόγηση των 12.000 εργαζομένων στους οργανισμούς που εποπτεύει το υπουργείο θα επέλθει μείωση έως και 10%.

πηγη
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το χρέος "θάβει" την Ελλάδα: Μας έβαλαν στο μνημόνιο με χρέος 127% επι του ΑΕΠ και τώρα είναι στο... 265%

Οι αριθμοί δείχνουν πώς η Ελλάδα οδεύει προς μία οικονομική καταστροφή και το χρέος «θάβει» τους Έλληνες, όπως ακριβώς έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία από το 1990 και μετά. Στην κυβέρνηση βέβαια κάνουν δική τους ανάγνωση και επιχειρούν με στημένες κινήσεις, όπως η… έξοδος στις αγορές, να δώσουν την ελπίδα πώς κάτι μπορεί να αλλάξει. Μόνο που γι’ αυτό το κάτι, το οποίο είναι απροσδιόριστο θα πρέπει να θυσιαστούν μερικές γενιές ανθρώπων ακόμη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων δέκα χωρών της Λατινικής Αμερικής στο ΔΝΤ Πάουλο Νογκείρα Μπατίστα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας δεν έχουν αλλάξει σε ότι αφορά θεμελιώδη μεγέθη της, το χρέος και την ανεργία». Κατά τον ίδιο η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και τίθεται ζήτημα επιβίωσης της χώρας εντός της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι αριθμοί τον επιβεβαιώνουν, όπως και όλους αυτούς που έλεγαν πώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν…

Το 2009 η Ελλάδα είχε χρέος 127% επί του ΑΕΠ, ή 298,7 δισ. ευρώ, όταν το ΑΕΠ ήταν 235 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με την γνωστή πολιτική και τις δηλώσεις περί «Τιτανικού» έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τελικά την οδήγησε στα μνημόνια αρχής γενομένης από το 2010.

Τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ οι Έλληνες λιμοκτονούν, η φτώχια θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες, η εξαθλίωση δείχνει εικόνες Κατοχής, η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» με τη θλιβερή πρωτιά στις χώρες της Ε.Ε. η κατάσταση από τα εφαρμοζόμενα μέτρα και τα μνημόνια αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει διαρκώς.

Και έχουμε την κυβέρνηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Στουρνάρα να μιλούν για «φως στο τούνελ» και «ανάπτυξη». Ποιόν κοροϊδεύουν; Το ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 53 δισ. ευρώ, έχουμε χάσει δηλαδή το περίπου ¼.

Το 2013 το ΑΕΠ κατρακύλησε στα 182 δισ. ευρώ και το χρέος έφτασε στο 177%, ήτοι 322 δισ. ευρώ και τραβά την ανηφόρα. Εκτιμάται πώς θα αγγίξει το 180% μέσα στο 2014. Για ποια αποκλιμάκωση ακριβώς μιλάμε;

Το χρέος εκτινάχθηκε στα 322 δισ. ευρώ, όταν έγινε το περίφημο PSI και «κουρεύτηκαν» 107 δισ. ευρώ από τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους Έλληνες μικροομολογιούχοι, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι πρώτοι καταστράφηκαν, όπως επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα δεν έχουν να δώσουν συντάξεις, ενώ επί δεκαετίες πλήρωναν οι Έλληνες ασφαλιστικές εισφορές.

Όσον αφορά στις τράπεζες, αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 50 δισ. ευρώ, από χρήματα των Ελλήνων και ενώ υποτίθεται πέρασαν στον κρατικό έλεγχο, τώρα επιστρέφουν στους μετόχους τους και πάλι «καθαρές». Οι στρόφιγγες παραμένουν κλειστές, ενώ δήθεν θα δίδονταν χρήματα στις επιχειρήσεις και στους πολίτες για την επανεκίνηση της οικονομίες. Τρίχες.

Άρα λοιπόν, αν υπολογίσει κανείς τα 107 δισ. ευρώ που «κουρεύτηκαν», αφού πρώτα η κυβέρνηση του ΓΑΠ έδωσε χρόνο στους ξένους που κατείχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα να τα ξεφορτωθούν και την απώλεια του ΑΕΠ ως συνέπεια των μνημονίων και των οικονομικών μέτρων, τότε το χρέος σήμερα δεν είναι 177%, αλλά… 265%.

Οι Έλληνες δε φορτώθηκαν με δάνεια από την τρόικα, τα οποία υπολογίζονται πώς μέχρι το 2016 θα φθάσουν τα 239 δισ. ευρώ. Τι και αν αυτά αποπληρωθούν με χαμηλά επιτόκια, τι και αν γίνει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο.

Οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν ποτέ κεφάλι και συνεχώς θα υποθηκεύεται το μέλλον και ακόμη μίας γενιάς. Έχουμε φτάσει ήδη στις αρχές του… 22ου αιώνα (όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους). Όσον αφορά για την Ελλάδα και τη δημόσια περιουσία, αυτή έχει ήδη υποθηκευτεί με τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί.

Ο Πάουλο Νογκείρα Μπατίστα δήλωσε πώς, «ο αριθμός των διαρθρωτικών μέτρων που έχει ζητήσει η τρόικα από την Ελλάδα είναι υπερβολικός και έχουν βοηθήσει πολύ λίγο στο να βελτιωθούν τα πράγματα στην Αθήνα. Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει».

Μόνη λύση είναι ένα «κούρεμα» του χρέους. Αυτό όμως το απορρίπτουν συνεχώς οι Γερμανοί και οι Βρυξέλλες οδηγώντας ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη, όπως παραδέχεται και ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση, όπως ψευδώς αναφέρει και υποσχέθηκε προεκλογικά, όχι μόνο δεν έχει την επιλογή να αλλάξει πολιτική και μειώσει φόρους, αλλά καλείται από την τρόικα να συνεχίσει στην ίδια γραμμή μέχρι τελικής πτώσης των Ελλήνων.

Φαίνεται αυτό ξεκάθαρα από την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Τι λέει η έκθεση; Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί σε πάνω από 4% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Περιθώρια για τυχόν αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016 δεν υπάρχουν, ενώ για να επιτευχθεί η αναγκαία πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι δυνατό μόνο με δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.

Κοινώς, λάβετε και άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά κατά την τρόικα είναι από 3 έως 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2017. Και κατά τα άλλα περιμένουμε να μειωθεί το χρέος. Όχι το 2020, ούτε το 2030 δεν πρόκειται να πέσει στα επίπεδα που ήταν το 2009, πριν μπούμε στα μνημόνια. 


πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε πανικό η κυβέρνηση για την επιστολή Σαμαρά, διαψεύδει ψευδόμενη

Σε πανικό συλλαμβάνεται η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διαψεύσει το σημερινό πρώτο θέμα της "ΑΥΓΗΣ", σχετικά με την επιστολή που απέστειλαν στην τρόικα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με "εγγυήσεις" ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μνημονίου. 

Διά της εκπρόσωπου της Σοφίας Βούλτεψη, η κυβέρνηση κατηγόρησε την εφημερίδα , αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, για "διασπορά ψευδών ειδήσεων", επιχειρώντας να μεταθέσει το κέντρο βάρους της υπόθεσης στις ημερομηνίες, αλλά και πάλι λέγοντας τη μισή αλήθεια και αποκρύπτοντας την άλλη μισή, δηλαδή αυτή που δεν την συμφέρει!

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο της "ΑΥΓΗΣ", η οποία ανέφερε: "«Η σημερινή αποκάλυψη της "ΑΥΓΗΣ", για την ύπαρξη επιστολής προς τους δανειστές, με την υπογραφή του κ. Σαμαρά, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με την οποία δεσμεύεται για τη λήψη νέων μέτρων, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: Ο κ. Σαμαράς αντί να "σκίζει" τα μνημόνια, ετοιμάζεται να υπογράψει νέα. Σε αυτό που παραμένει σταθερή η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αλλαγών σε πρόσωπα και σχήματα, είναι η λήψη κάθε φορά νέων πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων των μνημονίων. 

Τα προεκλογικά λόγια περί του αντιθέτου και οι χθεσινοί ισχυρισμοί στο νέο υπουργικό συμβούλιο ήταν για επικοινωνιακή κατανάλωση, καθώς διαψεύστηκαν από την έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προβλέπει δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό έως το 2017 και κάλυψή του από νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, παράλληλα με την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων».

Απαντώντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Μια ημέρα μετά τις σαφείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί την εκστρατεία παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Δυστυχώς, όμως, για τους ενορχηστρωτές του ψεύδους, η σημερινή «αποκάλυψη» της «Αυγής» φέρει ημερομηνία «15 Απριλίου 2014» και αφορά ακριβώς στην απόφαση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Ο λαός γνωρίζει πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της, που δεν είναι άλλος από την τελική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια".

Σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε το προφανές, ότι δηλαδή η επιστολή προς την Κρ. Λαγκάρντ έχει ημερομηνία 14/5: ""Το έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» αναρτήθηκε χτες στην επίσημη σελίδα του ΙMF με ημερομηνία 14/5. Το ερώτημα είναι γιατί δημοσιεύτηκε μόλις χτες και όχι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, όπως συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα".

Αλλά η κ. Βούλτεψη επέμεινε: "Η συνειδητή εξαπάτηση του ελληνικού λαού αποτελεί την αγαπημένη προεκλογική και μετεκλογική ασχολία του ΣΥΡΙΖΑ. Και για να τελειώνουμε: Η πρωτότυπη επίμαχη επιστολή φέρει ημερομηνία «15 Απριλίου 2014». Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Στο νέο (μετά την γκάφα) ερώτημα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αναρτήθηκε χτες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΝΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρά να απευθυνθεί στους διαχειριστές της εν λόγω ιστοσελίδας" υποστήριξε σε νέα ανακοίνωσή της.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είναι σαφές ότι επιχειρεί να παρακάμψει την ουσία του θέματος που, περισσότερο κι από τις ημερομηνίες, είναι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή. Ιδίως δε το σημείο εκείνο στο οποίο, Σαμαράς, Προβόπουλος και Στουρνάρας διαβεβαιώνουν ότι "είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. Θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο για την υιοθέτηση οποιωνδήποτε σχετικών δράσεων ενόψει των επικαιροποιήσεων των πολιτικών που περιέχονται στο Μνημόνιο, και σε συμφωνία με τις πολιτικές που προβλέπει το Ταμείο σε παρόμοιες διαβουλεύσεις".
Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες, η επιστολή έχει σταλεί πράγματι στις 15 Απριλίου, αλλά όχι προς το ΔΝΤ. Με την ημερομηνία αυτή, η επιστολή στάλθηκε προς τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Μ. Ντράγκι και Σ. Κάλας, πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΕΚΤ.

Ακριβώς ένα μήνα μετά, και μόλις 4 μέρες πριν από τις εκλογές, η ίδια επιστολή αποστέλλεται και στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εδώ η ημερομηνία είναι 14 Μαΐου. Και το περιεχόμενο, ίδιο και απαράλλαχτο. Με τις ίδιες δεσμεύσεις! Γιατί αυτή η καθυστέρηση; Οι υπογράφοντες γνωρίζουν. Ίσως λόγω των αντιρρήσεων του κ. Τόμσεν. Ίσως και γιατί ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που έγινε μετά τις εκλογές, όπως ακριβώς θα βόλευε την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου...

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γράφουν τη δικαιοσύνη στα παλιά τους τα παπούτσια! Σκληρή ανακοίνωση των διοικητικών δικαστών

«Έντονη ανησυχία για τη σταθερή άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της» εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Παράλληλα, οι διοικητικοί δικαστές «αποδοκιμάζουν τον κοινωνικό εκβιασμό που επιχειρείται διά των ευρείας δημοσιότητας πρόσφατων διαρροών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών επαγγελματικών ομάδων ή περικοπές συντάξεων, τότε το προκύπτον δημοσιονομικό κόστος θα καλύπτεται με νέα μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες επαγγελματικές ομάδες στις οποίες αφορούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις».

Καταλήγοντας, η Ένωση τονίζει πως η Εκτελεστική Εξουσία «οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απόφαση βόμβα του ΑΣΕ: απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις

Την ομαδική απόλυση 45 χαλυβουργών από τη Χαλυβουργία Ελλάδας ενέκρινε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που συνεδρίαση υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Άννας Στρατινάκη.

Η απόφαση επί του αιτήματος της οικογένειας Μάνεση για τους εργαζομένους στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 4-3 με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για έντονο παρασκήνιο. Την πρόταση υπερψήφισαν η ΓΓ και άλλοι δύο εκπρόσωποι του υπ. Εργασίας και ο ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών που συμμετέχει στην επταμελή επιτροπή. Αντίθετα καταψήφισαν η ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και ο ειδικός σύμβουλος του υπ. Εργασίας που μετείχε στη συνεδρίαση

Η Χαλυβουργία ήταν η μόνη επιχείρηση που υπέβαλε επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις.

Η απόφαση θεωρείται ότι θα αποτελέσει «crash test» για την Τρόικα η οποία θα κρίνει αν λειτουργεί αποτελεσματικά το ΑΣΕ ή πρέπει η απελευθέρωση των απολύσεων να επιβληθεί με νόμο.

Στην έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ όρισε ρητά ότι θα αξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τη βούλα του νόμου πήρε περίοδο χάριτος έως τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά» καθώς το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στην Γενική Γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ, οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτηση τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει να αποδείξουν με «ντοκουμέντα» την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την «ανακούφιση» των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το λυκόφως των …Θεών (Σαμαρά-Βενιζέλου)

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφτεί ότι η …Δύση τους ήρθε…
Για να φύγουμε από τα ρητορικά σχήματα και να γίνουμε πιο ακριβείς, οι δύο ηγέτες της κυβερνητικής «συμμορίας» γνωρίζουν ότι το τέλος τους πλησιάζει με βήμα ταχύ:  

Γι αυτό όλες οι κινήσεις τους είναι επιθανάτιοι σπασμοί…
Σήμερα, όπως είναι διαμορφωμένη η πολιτική κατάσταση, δύο εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν: Η ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ των δύο, ή η ανοικτή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ από τους δύο…


Τη δεύτερη θα την ήθελαν πολύ (ρέει στο αίμα τους), αλλά τα αφεντικά τους δεν έχουν τρελαθεί ακόμα…

Τα επιτελεία του 4ου Ράιχ και οι «νταβάδες», έχουν ακόμα «ενδιάμεσες» λύσεις πιο αποτελεσματικές: Της κοινοβουλευτικής ΑΠΑΤΗΣ και των δόλιων, συναινετικών «δημοκρατικών πραξικοπημάτων, ιδιαίτερα τη «λύση» των συγκυβερνήσεων «Δεξιάς»-«Αριστεράς».

Θα το κάνουμε πιο συγκεκριμένο:

Σημειώναμε, ως επίλογο, στο ανωτέρω κείμενο:


«Τα επιτελεία του 4ου Ράιχ και των «νταβάδων» γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει άλλο…
Εκτιμούν, επίσης, από την ανάλυση των ευρωεκλογών, ότι αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για εκλογές, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει αυτοδυναμία και δεν θα έχει δορυφόρους να στηριχτεί…
Συνεπώς, πολύ πιο εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί το «ΤΕΡΑΣ» της «Έκτακτης Ανάγκης», δηλαδή μια νέα κυβερνητική έκτρωση «αριστεράς»-«δεξιάς»…».


Φυσικά για να προωθηθεί μια νέα τέτοια τερατογένεση πρέπει να «θυσιαστούν» άμεσα, όπως ο ΓΑΠ (έστω προσωρινά), οι δύο κορυφαίοι της κυβερνητικής «αλητείας»: Σαμαράς και Βενιζέλος…

Οι μαφιόζοι του χρήματος και της διεθνούς φασιστικής κακουργίας, δεν έχουν συναισθηματισμούς, είναι ψυχροί …ρεαλιστές και …εκτελεστές:. Δεν διστάζουν ποτέ, όταν τα συμφέροντά τους το απαιτούν, να θυσιάζουν, σαν Ιφιγένειες, και κορυφαία ανδρείκελά τους…

Η εκρηκτικά αδιέξοδη πολιτική κατάσταση στο προτεκτοράτο-ΕΛΛΑΣ, αυτό προστάζει: Την ΑΠΟΣΥΡΣΗ Σαμαρά-Βενιζέλου…

Έτσι μόνο θα επιτευχθεί το νέο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ:
Μια κυβέρνηση «Δεξιάς»-«Αριστεράς»-«Κεντροαριστεράς», η οποία θα εκτονώσει την κατάσταση και θα δρομολογήσει την «ανασύνθεση» και ανακύκλωση (αναπαλαίωση) του σάπιου πολιτικού σκηνικού που καταρρέει αναπότρεπτα…

Με Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ και με Βενιζέλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (ή της «Ελιάς» του Βενιζέλου που βρίσκεται στην κυβερνητική «συμμορία»), αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Αυτοί οι δύο πρέπει να «καρατομηθούν», δηλαδή να αποσυρθούν και να περάσουν στο χώρο των «χρήσιμων εφεδρειών»: Είτε των αποδιοπομπαίων τράγων, αν τα πράγματα σκουρύνουν πολύ, είτε σε «αναμονή» για νέα πολιτικά μαγειρέματα, αν τα πράγματα εξελιχτούν πιο ομαλά…

Εδώ στην Ελλάδα, συχνά, οι στημένες λεμονόκουπες, εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο με τις …ευλογίες της «αριστεράς»…

Τα πολιτικά μας πράγματα, αυτή την περίοδο, επιβάλουν στους «νταβάδες» του καθεστώτος (εγχώριους και διεθνείς) την «καρατόμηση» Σαμαρά-Βενιζέλου. Ήδη στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (σ’ αυτό που έχει απομείνει) έχουν αρχίσει οι διεργασίες. Πιο εκρηκτικές στο ΠΑΣΟΚ…

Η γέννα ενός νέου κυβερνητικού εκτρώματος, ανάμεσα στην «αριστερά» και «δεξιά», περνάει μέσα από πρόωρες εκλογές. Μέσα από αυτές θα δημιουργηθούν πιο επιτακτικά οι πολιτικοί όροι, ιδιαίτερα αυτοί της ακυβερνησίας…

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα δίχως αυτοδυναμία…

Η διάλυση της ΔΗΜΑΡ και η υποκατάστασή της με το «Ποτάμι»: Η «κεντροαριστερά» των «νταβάδων»…

Οι ΑΝΕΛ, μάλλον, θα αφανιστούν κι αυτοί…

Το ΠΑΣΟΚ, αν προχωρήσει στις εκλογές με Βενιζέλο, θα υποστεί κι άλλη καθίζηση…

Το ίδιο και η ΝΔ του Σαμαρά…

Συνεπώς, η πολιτική κατάσταση για τους «νταβάδες» είναι ανελαστική: Πρέπει οι εκλογές να γίνουν άμεσα και μάλιστα χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο, για να προλειανθεί και το έδαφος για τις νέες συγκυβερνήσεις «αριστεράς»- «δεξιάς»…

Αν αυτό δεν γίνει εφικτό πριν από τις εκλογές θα υλοποιηθεί, πραξικοπηματικά, μετά…




Έτσι με κύρια δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, γαρνιρισμένη με δυνάμεις της «δεξιάς» («κεντροδεξιά» θα την πούνε) και με δυνάμεις της ευρύτερης «κεντροαριστεράς»: Του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ χωρίς Βενιζέλο, του «ποταμιού» και ό,τι άλλου προκύψει…

Ας μην τρέφουμε ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. Χωρίς λαϊκό ΚΙΝΗΜΑ στο ΔΡΟΜΟ, χωρίς τη λαϊκή ΟΡΓΗ οργανωμένη στο ΔΡΟΜΟ, ΚΑΙ με ένα ΚΚΕ δήθεν «αδιάλλακτο» (που διαιρεί και αυτήν την «αριστερά» και στηρίζει το κυβερνητικό οικοδόμημα) ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει το νέο, πολύ χρήσιμο, σωσίβιο του καθεστώτος, το σωσίβιο της «ανασύνθεσής» του…

Και την αφετηρία ενός νέου κύκλου συμφορών για τον ελληνικό λαό…


πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μειώσεις έως και 83% στα τέλη τερματισμού κλήσεων

Συγκεκριμένα, τα τέλη μειώνονται έως και 83% και διαμορφώνονται σε 0,0735 ευρώ/λεπτό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η απόφαση της ΕΕΤΤ εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή, καθώς προωθεί τη διάθεση νέων συνδυαστικών οικονομικών προγραμμάτων στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία με χαμηλότερες λιανικές χρεώσεις για κλήσεις προς όλα τα δίκτυα.

Οι μειώσεις τελών θα συνεχιστούν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤΤ, και τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις της ΕΕΤΤ, με γνώμονα την προώθηση του ανταγωνισμού και το συμφέρον των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει σε συνολική μείωση κατά 91% στα τέλη τερματισμού κλήσεων προς σταθερά δίκτυα από το 2006 (0,804 ευρώ/λεπτό) έως σήμερα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Τόμσεν ακυρώνει τον Σαμαρά

Την ώρα που η κυβέρνηση διενεργεί ανασχηματισμό, ορκίζει νέους υπουργούς και – τελοσπάντων – κάνει ότι μπορεί για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι τα βάσανα τέλειωσαν κι ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, την ίδια ακριβώς στιγμή το ΔΝΤ αποφασίζει να δημοσιοποιήσει την περίφημη Πέμπτη έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία.

Το timing που επέλεξαν οι τεχνοκράτες, διόλου τυχαίο. Θα μπορούσαν να δώσουν την έκθεση στη δημοσιότητα πριν τον ανασχηματισμό, αλλά δεν το έκαναν. Προτίμησαν λόγω πολιτικών τακτικισμών η δημοσιοποίηση να συμπέσει ακριβώς με την ώρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης και την ώρα που ο πρωθυπουργός προήδρευε στο πρώτο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ενώ λοιπόν ο Σαμαράς διαβεβαίωνε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κι ότι αντιθέτως θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Τόμσεν με την παρέα του ανακοίνωναν μέσω της έκθεσης: «Η προχωράτε σε περεταίρω περικοπές και συρρίκνωση στο Δημόσιο ή πάμε πάλι σε περικοπές μισθών και συντάξεων».

Ο εκβιασμός ωμός και σαφής. Κι όπως άλλωστε άφησε να διαφανεί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επί των συμπερασμάτων της έκθεσης ο κ. Τόμσεν υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα από τους δανειστές. Φοβούνται επί της ουσίας μήπως η χώρα μας χαλαρώσει τον οδικό χάρτη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τον λόγο αυτό οι δανειστές σπεύδουν να ακυρώσουν επί της ουσίας όλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ποιος είναι το αφεντικό.

Με ακόμα πιο θορυβώδη τρόπο ο Τόμσεν ακυρώνει τον Σαμαρά ακόμα και στο κούρεμα του χρέους αφού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο και με άλλα μέτρα χωρίς να γίνει κάποιο haircut. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 226 σελίδες της Έκθεσης η λέξη χρέος εμφανίζεται 408, ενώ η λέξη κούρεμα μόνο μια φορά!

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν μόνο το χρέος και μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τα ξένα συμφέροντα.
Ακόμα πιο σαφή είναι τα μέτρα 3,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016 που ζητά το ΔΝΤ, στην έκθεση που δημοσιοποίησε προκειμένου να καταστούν εφικτοί οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτά που πέρασαν όπως λέμε στα ψιλά γράμματα είναι ότι η τρόικα διαπιστώνει:

-Δημοσιονομικά κενά για τις επόμενες χρονιές τα οποία θα καλυφθούν όπως είναι αναμενόμενο με νέα μέτρα τα οποία άλλωστε προβλέπονται από το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο το οποίο οι δανειστές περιμένουν να εφαρμοστεί κατά γράμμα.

- Χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. ευρώ το 2015 (από το οποίο τα 6,7 δισ. ευρώ είναι η μη προσδιορισμένη επίσημη χρηματοδότηση ή η πρόσβαση στις αγορές). Εκτιμά ότι θα αρχίσει να φαίνεται από τον Μάιο του 2015.

- Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017.

Παράλληλα η τρόικα:

-Επιμένει πιεστικά να καταργηθεί το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ και μάλιστα στα νησιά.

-Επιμένει ότι η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη αλλά ήταν κάτι έκτακτο που έγινε άπαξ.

-Επιμένει σε επιπλέον ανατροπές στα εργασιακά. Γίνεται παραδοχή από τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για ανατροπές στα εργασιακά, ότι παραμένει το αποθεματικό του ΤΧΣ και ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του προγράμματος.
-Συστήνει στην κυβέρνηση να κάνει μόνιμο το μέτρο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους φορολογούμενους, έναντι παράτασης έως το 2016 που ζητούσε σε προηγούμενη έκθεσή της.

ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ SUCCESS STORY
-Το Ταμείο προαναγγέλλει τις εσωτερικές αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, από τις οποίες θα θιγούν κυρίως οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού θεωρεί ότι αμείβονται καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ τονίζει πως πρέπει να γίνουν και 2.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015, πέρα από τις 11.000 του 2014, με πρόβλεψη στόχων για τα επόμενα έτη.

-Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά παραμένουν οι περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος του επιχειρείν και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Ταμείο θα πρέπει να «εξαφανιστούν» οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, ενώ θα πρέπει να εισαχθεί και στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.

Όσον αφορά, δε, στους κατώτερους μισθούς, το ΔΝΤ εμφανίζει εμμονές με τις ωριμάνσεις (τριετίες), χαρακτηρίζοντας μόνο «μεταβατική» την περίοδο έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας μειώνονται κατά 50% οι ωριμάνσεις για τους μακροχρόνια ανέργους. Πουθενά στην έκθεση δεν αναφέρεται, πάντως, ότι βάσει νόμου οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

-Για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι στοχευμένες στις υψηλότερες συντάξεις περικοπές βοήθησαν αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, καθώς οι δαπάνες παραμένουν στα επίπεδα του 17% του ΑΕΠ. Παράλληλα, επισημαίνει, ότι είναι αδύναμος ο δεσμός εισφορών – παροχών, στοχοποιώντας τον ΟΑΕΕ, αφού στην ουσία το Ταμείο παραπέμπει στις νέες Αναλογιστικές Μελέτες, βάσει των οποίων θα πρέπει να εξεταστούν κι άλλες παρεμβάσεις στο σύστημα.

-Στο πεδίο του φορολογικού και των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει κίνδυνο τις δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά και για τα τέλη ακινήτων, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την επιτυχία του νέου φόρου ακινήτων και τις δαπάνες υγείας.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται ενοχλημένο στις πιέσεις που ασκούνται για διεύρυνση των απαλλαγών στο φόρο υπεραξίας αλλά και για χαλάρωση των όρων στις ρυθμίσεις οφειλών.

Επιφυλακτικό δηλώνει το Ταμείο στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανατρέψει πλήρως το πλαίσιο του ΦΠΑ, βάζοντας στο στόχαστρο απαλλαγές και ειδικούς συντελεστές, όπως ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ εκδηλώνει διάθεση ανάλογων ανατροπών και στο πλαίσιο των απαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος.

Με βάση τα παραπάνω «κρυφά» σημεία της Έκθεσης εύλογα δημιουργείται το ερώτημα:

Για ποια διαπραγμάτευση μιλά η κυβέρνηση;

Ποιες ακριβώς σκληρές μάχες θα δώσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γκίκας Χαρδούβελης ;

Για ποιο κούρεμα χρέους μας μιλούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι;

Αλήθεια οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφωνούν με τον Ντάισελμπλουμ και τον Τόμσεν ότι το χρέος είναι βιώσιμο;

Ακόμα και η ανακοίνωση που έβγαλε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για να αντικρούσει την Έκθεση του ΔΝΤ πλημμυρίζει από ηττοπάθεια.

Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ.

«Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές» αναφέρει το ελληνικό υπ. Οικονομικών. Κοινώς «πιασ” τ” αβγό και κούρευτο».

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ: Δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι το καλοκαίρι

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha 989″ ο κ. Φλωράτος έκανε λόγο για ελλιπή στελέχωση του ΣΔΟΕ καθώς παραμένει ανικανοποίητο εδώ και έναν χρόνο το αίτημα για ενίσχυση του μηχανισμού με 300 ελεγκτές.

«Όποιον και να μας φέρουν εδώ θα τον διδάξουμε, είμαστε και δάσκαλοι εδώ μέσα. Σε εβδομαδιαία βάση και τους ελεγκτές που έχουμε τους ενημερώνουμε» είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε ότι «παρέμβαση δεν γίνεται, ας μας φέρουν κι άλλους υπάλληλους εδώ να δείτε πώς θα γίνουν οι δουλειές», είπε ωστόσο ότι «σαν υπάλληλος εγώ – ως διευθυντής- και όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι, δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τις πολιτικές αποφάσεις».

Ο κος Φλωράτος πρόσθεσε ότι «πέρυσι ήρθαν έσοδα και ξαφνικά πήγε η αρμοδιότητα στη γενική γραμματεία εσόδων, χωρίς να είναι έτοιμη. Με τους δικούς μας υπαλλήλους τρέχουμε να συνδράμουμε τη γενική γραμματεία» τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι στη γενική γραμματεία ασχολούνται με την αξιολόγηση και όχι με τους ελέγχους.

«Υπάρχει μεγάλη εισπραξιμότητα, στο 70% σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Με τη λίστα Λαγκάρντ επίσης πάμε πάρα πολύ καλά. έχουμε δικαιωθεί πλήρως στη θέση ότι δεν έπρεπε να ελεγχθεί μόνο από τις εγγραφές της. Η υπόθεση της λίστας προχωράει με την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων όπως πρέπει- βγαίνει περίπου 1 εκατ. ανά έλεγχο» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «ελέγχθηκαν και μηδενικοί λογαριασμοί που έδειξαν 13 εκ ευρώ».

Τέλος, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «έχουμε πετύχει τον σεβασμό στο φορολογικό απόρρητο» και εξήγησε ότι «το φορολογικό απόρρητο δεν επιτρέπει να μάθει ο κόσμος τί έλεγχοι γίνονται».

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Μπουρλότο» τα κόκκινα δάνεια!

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΚΤ – ΔΝΤ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τράπεζες να πάρουν κι άλλα χρήματα, αλλά κανείς δεν μιλάει για «κούρεμα» χρεών στους δανειολήπτες.

Οι «βόμβες» πολλές φορές κρύβονται και πίσω από λέξεις και διαπραγματεύσεις… Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα 80 δις ευρώ, κοντά στο 40% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτά ακριβώς τα δάνεια θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τέλος του έτους για να κρίνει αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια…

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν και την ανακεφαλαιοποίηση και τα υπέρογκα δάνεια. Το μοντέλο αυτό θα «στραγγίξει» 100% την χρηματοροή στην πραγματική οικονομία αφού ήδη κυκλοφορεί λίγο έως καθόλου χρήμα (cash) στην ελληνική αγορά.

Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να μην έλεγε πολλά για το κούρεμα χρέους, αλλά στάθηκε πολύ, πάρα πολύ στα επισφαλή δάνεια της Ελλάδας. Όπως έγραψε, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 6 δις περισσότερα απ” ότι υπολογίστηκε στα τεστ αντοχής της Blackrock, μια έκθεση που ακόμα δεν έχουμε δει (αλήθεια ο κ. Στουρνάρας ως νέος Διοικητής της ΤτΕ θα τη δώσει στη δημοσιότητα;).

Σε αυτή την έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι με βάση το δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 9 δις ευρώ. Το ΔΝΤ κατηγορεί την ΤτΕ ότι δεν έλαβε υπόψη της κάποια στοιχεία, όπως επίσης και ότι τα τεστ αντοχής δεν ήταν αυστηρά, όπως θα έπρεπε. Τις ίδιες βολές, όπως ήδη γνωρίζουμε εδώ και μήνες, ρίχνει και στην ΕΚΤ, προϊδεάζοντας πιέσεις στο τέλος του έτους προς τον Μάριο Ντράγκι να παραδεχθεί ότι τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής θα γίνουν με αυστηρούς όρους και όχι με πιο… χαλαρούς όπως στην Ελλάδα.

Τι θα γίνει όμως αν η Λαγκάρντ πείσει τον Ντράγκι για αυστηρότερους όρους; Θα αναθεωρηθεί το σενάριο που επέλεξε η ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών για τις ελληνικές τράπεζες; Θα βγει μεγαλύτερο «κοστούμι» λόγω κόκκινων δανείων;

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι όλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων χρημάτων προς τις τράπεζες προκειμένου να ρυθμίσουν τα ζητήματα των αποθεμάτων τους, κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις εξωπραγματικές απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αν δεν ρυθμιστούν με γενναίες πρωτοβουλίες τα χρέη των πολιτών είναι απορίας άξιον με ποιους πελάτες θα δουλεύουν και θα συναλλάσσονται οι τράπεζες.

Από την άλλη μεριά θυμίζουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει το περιβόητο πλέον, «μαξιλάρι ασφαλείας», ύψους 11 δις ευρώ. Αν όμως, κριθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν με βάση τα πλέον αυστηρά κριτήρια (όπως εκτιμάται ότι θα γίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες) τότε αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν! Υπολογίστε όμως και κάτι ακόμα: το ΔΝΤ στη χθεσινή του έκθεση, έγραφε ρητά ότι το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ δεν πρέπει να το αγγίξει η ελληνική κυβέρνηση. Τότε από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα; Γιατί σε ανύποπτο χρόνο είχε ειπωθεί, πως τελικά, μπορεί να διατεθούν για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών…
ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Εκτός εαυτού» η Τρόικα – Πιέζει για νέα μέτρα

Τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανέμενε τελικώς το ΔΝΤ για να δώσει στη δημοσιότητητα τον δικό του «οδικό χάρτη» για την οικονομία.

Εμφανώς θορυβημένο για τη στροφή πολιτικής που επιχειρεί η κυβέρνηση, ο κύριος Τόμσεν και η ομάδα του τονίζουν, επί λέξει, ότι:

– μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

– το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διατηρηθεί σε πάνω από 4% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια στο μέλλον.

– οι υποσχέσεις των πολιτικών ηγετών για «κοινωνικά οφέλη» και «όχι νέα μέτρα» δείχνουν ότι η πολιτική δέσμευση για τη στρατηγική του χρέους θα δοκιμαστεί σοβαρά.

– η στρατηγική αυτή δεν αφήνει περιθώρια για τυχόν αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2016.

– για να επιτευχθεί η αναγκαία πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι δυνατό μόνο με δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.
Επί της ουσίας:

– η έκθεση του ΔΝΤ συνοδεύεται και από την επιστολή που υπογράφουν οι κύριοι Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος (αν και η μία τουλάχιστον «υπογραφή» δεν θα έχει πλέον ρόλο στα πράγματα). Εκεί η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο επιπρόσθετο μέτρο, αν απαιτηθεί. Το φραστικό της επιστολής επαναλαμβάνεται μεν στερεότυπα κάθε φορά που ζητά την εκταμίευση δόσεως η χώρα (ανά τρεις ή έξι μήνες) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν (με ανακοίνωση που εξέδωσε) ότι ούτε αυτή τη φορά θα χρειαστούν νέα πρόσθετα μέτρα.

– για την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έως και το τέλος του 2017 πρέπει να εφαρμοστούν δημοσιονομικά μέτρα, που ξεκινούν από 3 δισ. και θα μπορεί να φτάσουν και στα 8,8 δισ. ευρώ.

– μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 προβλέπεται να εφαρμοστούν ή να επιλεγούν νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους έως 1,3 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων:

α) νέο σύστημα παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί μισθών και συντάξεων (pay-as-you-earn) με το οποίο θα γίνεται προείσπραξη του φόρου που αναλογεί στα συνολικά εισοδήματα του φορολογουμένου. Το σύστημα αυτό θα ισχύσει από 1-1-2015 το αργότερο και προβλέπει τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος με ενιαίο τρόπο για το άθροισμα μισθών ή κύριων και επικουρικών συντάξεων, βάσει της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους. Με το σύστημα οι κρατήσεις φόρου επί των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα αυξηθούν σημαντικά, μειώνοντας αντίστοιχα τα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι ανά μήνα.

β) μείωση των ανωτάτων ορίων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 320 εκατ. ευρώ και τη λήψη άλλων διαρθρωτικών μέτρων ύψους περίπου 220 εκατομμυρίων, όπως η μείωση των ανώτατων ορίων δαπανών των κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού (100 εκατ. ευρώ) και η περικοπή δαπανών για στρατιωτικές προμήθειες κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

γ) μείωση των περιθωρίων αποσβέσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις και φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με 26% στο σύνολο του καθαρού – πραγματικού ή τεκμαρτού – εισοδήματός τους, από το πρώτο ευρώ. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

Η δέσμευση για πρόσθετα μέτρα έως 8,8 δισ. ευρώ αποσκοπεί να «κλείσει» τα δημοσιονομικά κενά της περιόδου 2015-2017. Το ΔΝΤ εκτιμά το δημοσιονομικό κενό του 2015 στο επίπεδο του 1,8-2 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) και το δημοσιονομικό κενό του 2016 στα 3,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2017. Δηλαδή, αν δεν ληφθούν μέτρα ύψους 2 δισ. το 2015, το ΔΝΤ εκτιμά πως η «τρύπα» θα φτάσει στην τριετία 2015-2017 στα 7,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, τότε το συνολικό ποσό των νέων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έως το τέλος του 2017 φθάνει τα 8,8 δισ. ευρώ.
Παράταση της έκτακτης εισφοράς

Ήδη, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρατείνει την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και κατά τα έτη από το 2015 και μετά. Το κείμενο του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (ΜΟΧΠ), το οποίο συνοδεύει την έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι «έχουμε την πρόθεση να κλείσουμε το δημοσιονομικό κενό με την επέκταση δημοσιονομικών μέτρων που λήγουν. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, πιστεύουμε ότι θα είναι αναγκαίο να επεκταθεί η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης».

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πάντως ότι η πρόβλεψη αυτή θα απαλειφθεί τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, όταν διαπιστωθεί πως το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα είναι τελικά πολύ μικρότερο, όπως εκτιμούν ήδη οι ίδιοι.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, τέθηκε και η πρόβλεψη πως αν επιτευχθεί υπέρβαση της πρόβλεψης για τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού, θα εξετάσουν σε διαβούλευση με την Τρόικα το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρων για την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Παράλληλα σχεδιάζονται:

1. Νέες ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος: Θα νομοθετηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο περαιτέρω αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που θα αποσκοπούν στην απλοποίηση της νομοθεσίας και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Στο πλαίσιο αυτό:

α) Θα επανεξεταστούν οι εναπομείνασες απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων και των εξαιρέσεων που θεσπίστηκαν στο φόρο υπεραξίας ακινήτων (για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι πωλητές πριν από το 1994, για τα πρώτα 25.000 ευρώ της προκύπτουσας υπεραξίας κ.λπ.)

β) Θα εξεταστεί ο επανασχεδιασμός της νομοθεσίας για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτή τη στιγμή, η εισφορά επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1%-4% σε όσους φορολογούμενους εμφανίζουν ατομικό – πραγματικό ή τεκμαρτό – ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Θα εξεταστούν αλλαγές τόσο στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ όσο και στους συντελεστές.

γ) Θα τροποποιηθεί εκ νέου με σκοπό να βελτιωθεί η νομοθεσία για τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών.

3) Περικοπές στις απαλλαγές από τον νέο φόρο ακινήτων. Οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήντων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) θα επανεξεταστούν το φθινόπωρο και όσες θεωρηθούν αναποτελεσματικές ή άδικες θα καταργηθούν από την 1η-1-2015.

4) Ανατροπές στο νομοθετικό καθεστώς του ΦΠΑ. Από την 1η-1-2015 θα τεθούν σε ισχύ νέες ρυθμίσεις που θα αλλάζουν ριζικά το ισχύον σήμερα στη χώρα μας καθεστώς ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και στο πλαίσιο αυτό θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των απαλλαγών καταργώντας όλους τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ! Στο στόχαστρο θα μπουν οι χαμηλότεροι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς επίσης και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης τις επισκευές παλαιών κατοικιών και 6,5% για τα φάρμακα, τα βιβλία και τον τουρισμό!

Όπως επισημαίνει, χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ, «το Ελληνικό σύστημα του ΦΠΑ είναι γεμάτο με προνομιακούς συντελεστές και εξαιρέσεις που στρεβλώνουν τις καταναλωτικές επιλογές και δεν παρέχουν στοχευμένες ενισχύσεις», γεγονός το οποίο «αντικατοπτρίζει ένα αρκετά μεγάλο κενό πολιτικής». Στην έκθεση αναφέρατι πως οι αρχές «δεσμεύτηκαν για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον ΦΠΑ και τη διοίκηση».

5) Νέες επαχθείς ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Οι Ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν την αναγκαιότητα για περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και να αυξήσουν την αναλογιστική ισορροπία. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι σταδιακές περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα, οι οποίες στόχευαν στις υψηλότερες συντάξεις, βοήθησαν στο να συγκρατηθεί η μακροπρόθεσμη αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Όμως, όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, μια σειρά από «προβλήματα», παραμένουν άλυτα:

– Σε περίπου 17 % του ΑΕΠ, οι δαπάνες για συντάξεις είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, που απαιτούν πολύ μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις. – Η σύνδεση μεταξύ των εισφορών και των παροχών των ατόμων είναι αδύναμη, με αποτέλεσμα μειωμένα κίνητρα συνεισφοράς.

– Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι κατακερματισμένο με νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την καταβολή διαφορετικών και ποικίλων εισφορών, ιδιαίτερα στο Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις ανησυχίες τους επόμενους μήνες.

6) Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «οι κανόνες για τις απεργίες από τα συνδικάτα έχουν παραμείνει αναλλοίωτοι για πάνω από τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα και η χώρα μας είναι μια ακραία περίπτωση στην ΕΕ που απαγορεύει ανταπεργία, ακόμη και ως αμυντικό εργαλείο για τους εργοδότες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της εργασίας». Ο διεθνής οργανισμός προαναγγέλλει ότι «οι κανόνες για τις πράξεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα επανεξεταστούν κατά τους επόμενους μήνες και θα έλθουν σε ευθυγράμμιση σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα επιβληθεί και στη χώρα μας το δικαίωμα της ανταπεργίας των εργοδοτών, το περίφημο «lock out».

7) Κατάργηση των τριετιών ωρίμανσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα από το 2017 αλλά και εξέταση της πιθανότητας πρωιμότερης κατάργησής τους. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι: «Ο νόμιμος κατώτατος μισθός αποτελείται από ένα βασικό μισθό και από τα επιδόματα ωρίμανσης που έχουν προστεθεί και κυμαίνονται από 10% για εργαζόμενους με 3 χρόνια προϋπηρεσίας έως 30% για εργαζόμενοι με 9 ή περισσότερα χρόνια εμπειρίας. Αυτό φέρνει ουσιαστικά τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους με τουλάχιστον 9 χρόνια εμπειρίας σε ένα επίπεδο που είναι υψηλότερο από ό,τι για τους περισσότερους από τους συνομηλίκους τους στην Ελλάδα». Στη συνέχεια το ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι ήδη «αυτά τα επιδόματα ωρίμανσης, δεν θα είναι μέρος του ελάχιστου νόμιμου μισθού από το 2017»! Προσθέτει δε ότι «το ισχύον σύστημα είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους λιγότερο μορφωμένους, μακροχρόνια ανέργους με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία» και ζητά την «πλήρη αφαίρεση των εν λόγω επιδομάτων ωρίμανσης τουλάχιστον για τους μακροχρόνια ανέργους», θεωρώντας ότι το μέτρο αυτό «θα μειώσει τις στρεβλώσεις». Θυμίζει δε ότι η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με το οποίο προβλέπεται ότι τα επιδόματα ωρίμανσης μειώνονται κατά 50% για τους υπαλλήλους που προσλαμβάνονται ενώ προηγουμένως ήταν μακροχρόνια άνεργοι.

8) Νέες αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου και εκχώρηση δραστηριοτήτων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα. Οι Ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να καθορίσουν το κατάλληλο μέγεθος των μισθολογικών δαπανών και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, μέσω της εφαρμογής ενός νέου μισθολογίου που θα προβλέπει την «αποσυμπίεση» της κατανομής των μισθών κατά έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης και υψηλής απόδοσης να αμείβονται καλύτερα, με υψηλότερους μισθούς, ενώ οι χαμηλής εξειδίκευσης και περιορισμένων προσόντων εργαζόμενοι να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που δικαιούνται σήμερα!

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναθέσει ορισμένες δραστηριότητες δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, με χαμηλότερο κόστος!

9) Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν συντάξεις. Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να καταρτιστεί νέος κατάλογος με χρεώσεις-φόρους υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν από την 1η-1-2015. Αρχικά θα καταργηθούν πόροι που εισπράττονται και χρηματοδοτούν επικουρικές συντάξεις και στη συνέχεια θα εξαλειφθούν και τέλη που χρηματοδοτούν κύριες συντάξεις.

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!