EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εντοπίστηκαν 18 μετανάστες σε βαγόνια τρένου

Οι 17 άνδρες αλλοδαποί επιχείρησαν να βγουν από την ελληνική επικράτεια, ενώ ο 18ος προσπάθησε να μπει στη χώρα, χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.

Σε βαγόνια σταθμευμένης εμπορικής αμαξοστοιχίας, στο σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης του Κιλκίς, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς 18 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων, ηλικίας από 19 έως 37 ετών.

Οι 17 άνδρες αλλοδαποί επιχείρησαν να βγουν από την ελληνική επικράτεια, ενώ ο 18ος προσπάθησε να μπει στη χώρα, χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις. Σε βάρος τους θα κινηθεί η διαδικασία διοικητικής επιστροφής τους, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αξιούπολης.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δικαστική σφαλιάρα στις εισπρακτικές εταιρείες

Φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στο κυνήγι των οφειλετών βάζει το Εφετείο της Αθήνας που επιδίκασε αποζημίωση και καταδίκασε εταιρεία γιατί διέρρευσε απόρρητα προσωπικά στοιχεία δανειολήπτη.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αποτελεί ασπίδα προστασίας για χιλιάδες πολίτες που καταδιώκονται από τις εισπρακτικές εταιρείες και ουσιαστικά τις φέρνει προ των ευθυνών τους.

Όπως γράφει το Έθνος για πρώτη φορά αναγνωρίζεται με δικαστική απόφαση ότι η έλλειψη ενημέρωσης του πολίτη και η συνακόλουθη συνεχής όχληση του δανειολήπτη στο σπίτι και στην εργασία του, αλλά και η αναζήτηση συγγενών του συνιστούν προσβολή προσωπικότητας που θεμελιώνει δικαίωμα να αξιώσει αποζημίωση.

Το Δημόσιο χρωστάει 4,8 δισ. στους ιδιώτες

Στα 4,765 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο, έναντι 4,719 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας παρακολούθησης των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 531 εκατ. ευρώ, έναντι 459 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν τον Απρίλιο σε 3,035 δισ. ευρώ έναντι 2,925 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 428 εκατ. ευρώ έναντι 459 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, των υπουργείων σε 264 εκατ. ευρώ έναντι 242 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων σε 831 εκατ. ευρώ έναντι 885 εκατ. ευρώ και των λοιπών νομικών προσώπων σε 206 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σύνταξη – εξπρές για 50.000 «εγκλωβισμένους»

 «Παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη 50.000 ασφαλισμένων που δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ανοίγουν τρεις διατάξεις της νομοθεσίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφορούν ασφαλισμένους που είναι στο παρά πέντε της συνταξιοδότησης, αλλά έχουν ακόμα…ανοιχτούς λογαριασμούς με τα Ταμεία.
Για παράδειγμα, μία σειρά διατάξεων δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν οφειλές (και μέχρι ένα ποσό).
Παράλληλα, ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για μακροχρόνια ανέργους ένα βήμα πριν από τη σύνταξη, αλλά και σε ασφαλισμένους που έχουν από 12 έως 14 έτη δουλειάς.
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:

Σύνταξη - εξπρές για 50.000 "εγκλωβισμένους"
Πηγή: Έθνος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απρόθυμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι τράπεζες

Μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να υπόσχεται γενναίες ενέσεις ρευστότητας και να επιχειρεί να διευκολύνει το δανεισμό για τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ωστόσο οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ φαίνεται πως έχουν επίδραση μόνο στους χρηματιστηριακούς δείκτες και όχι στις επιχειρήσεις και ειδικά στις επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου.
Οι νέες μακροπρόθεσμες πιστώσεις, με τις οποίες η ΕΚΤ θέλει να αναζωογονήσει την χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα ενεργοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον οι τράπεζες θα μετακυλήσουν στοχευμένα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη ρευστότητα αυτή.
Ειδικά στην Ελλάδα όσα χρήματα έχουν δεσμεύσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες στα πλαίσια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή των διαρθρωτικών ταμείων έχει διοχετευθεί μόλις το 1/5. Για τον λόγο αυτό οι φορείς της αγοράς κρατούν μικρό καλάθι και για την επιτυχία του νεοσύστατου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, αλλά και για το πόσο διεισδυτικά θα αποδειχτούν τελικά τα μέτρα της ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι μόνον απρόθυμες στο να διαθέσουν για νέες πιστώσεις τα κεφάλαια που προσφάτως συνέλεξαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και στο να ανταποκριθούν σε συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην ενίσχυση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) , με αποτέλεσμα το πλεόνασμά του ταμείου να μην κινείται στα όρια που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαχειριστικής περιόδου 1-1-2013 έως 31-12-2013 του ΤΕΚΕ το πλεόνασμα του κυρίου κεφαλαίου κάλυψης καταθέσεων ανήλθε το 2013 στα 54,9 εκατ. ευρώ και το πλεόνασμα του σκέλους εξυγίανσης σε 152,1 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως σκοπός του ΤΕΚΕ είναι η καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων και η καταβολή αποζημίωσης στους επενδυτές-πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η αποζημίωση για το σύνολο των καλυπτόμενων καταθέσεων του ίδιου καταθέτη σε πιστωτικό ίδρυμα που καλύπτεται από το ΤΕΚΕ ανέρχεται κατ” ανώτατο όριο σε 100.000 ευρώ. Το όριο της καλύψεως των πελατών των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς παρεχόμενες σ” αυτούς επενδυτικές υπηρεσίες είναι 30.000 ευρώ.
Στη βάση αυτή το ΤΕΚΕ χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα, αλλά οι τράπεζες καθυστερούν να το προικοδοτήσουν.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φόρος ιδιοκατοίκησης… από το πουθενά – Πώς να τον γλιτώσετε

Στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν προβλέπεται ρητά η απαλλαγή του τεκμαρτού μισθώματος ιδιοκατοίκησης από το φόρο εισοδήματος – Πώς θα τον αποφύγουν οι φορολογούμενοι.
Να πληρώσουν και φόρο ιδιοκατοίκησης «από το πουθενά» κινδυνεύουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Από «αβλεψία», όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συγγραφή του νόμου για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ξεχάστηκε να τεθεί μία διάταξη, η οποία εξαιρεί το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης από το φόρο εισοδήματος.
Η προσωρινή λύση που έδωσε το υπουργείο, ήταν να στείλει «σήμα» στις εφορίες, για να ενημερώνουν τους έντρομους πολίτες πως δεν πρόκειται να πληρώσουν «νέο φόρο».
Για να απαλλαγούν οριστικά, όμως, θα πρέπει, και τυπικά, να υπογραφεί ή να ψηφιστεί μία νέα διάταξη, η οποία ετοιμάζεται και θα ξεκαθαρίζει πως το εισόδημα από ιδιοκατοίκηση δεν θα προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα των πολιτών.
Το λάθος εντοπίζεται στην κωδικοποίηση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) που ψηφίστηκε πριν μισό χρόνο. Αυτός ενσωματώνει παλαιές και νέες υφιστάμενες διατάξεις, αλλά, λόγω ενός «λάθους», έκρυβε τελικά και ένα «νέο φόρο» για τους πολίτες.
Το λάθος εντοπίστηκε ήδη από λογιστές και φορολογουμένους, που κατέφυγαν στις εφορίες και έγιναν αιτία να δοθεί εντολή στους εφόρους να καθησυχάζουν τους πολίτες πως δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.
Τρέχουν να διορθώσουν την «γκάφα»
Το θέμα ανέκυψε από το γεγονός ότι στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν προβλέπεται ρητά η απαλλαγή του τεκμαρτού μισθώματος ιδιοκατοίκησης από το φόρο εισοδήματος.
Αυτό οδηγεί αυτόματα φορολογούμενους που ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες να πληρώσουν φόρο ιδιοκατοίκησης επί ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 39), σαν εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται και «το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων». Υπολογίζεται μάλιστα με πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
Το γινόμενο που προκύπτει θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα  από ακίνητα και με συντελεστές 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.
Στον ίδιο κώδικα προβλέπεται ότι απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας (μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τέκνα ή από τέκνα προς γονείς προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία).
Ωστόσο δεν περιελήφθη η άλλη εξαίρεση που ίσχυε εδώ και 15 χρόνια και η οποία προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.
Για να μην φορολογηθούν άδικα -φέτος ή τα επόμενα χρόνια- εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που ιδιοκατοικούν σε αυτά, απαιτείται τώρα να προστεθεί δια νόμου η εξαίρεση αυτή.
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Ραβασάκια» 2,65 δισ. ευρώ για το φόρο ακινήτων

«Ψυχρολουσία» για εκατομμύρια φορολογουμένους έρχεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών -με τον έναν ή με τον άλλον υπουργό…- στέλνει… λογαριασμό 2,65 δισ. ευρώ με τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο φόρος αυτός θα καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι μηνιαίες δόσεις. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, καθώς και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι.
Ο φόρος θα αποσταλεί αυτοτελώς και δεν θα συνδέεται, όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, με το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Έτσι, θα φορολογηθούν και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία δεν διαθέτουν παροχή ρεύματος, είτε γιατί ακόμα δεν έχουν συνδεθεί είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους είχαν κόψει το ρεύμα, αδυνατώντας να πληρώσουν τους φόρους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real news, ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.
Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2 έως 13/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου και προσόψεων.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το 2015

Σημαντικές αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης φέρνει το νέο ασφαλιστικό, καθώς τα ταμεία κύριας σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, θα ακολουθήσουν το μοντέλο των επικουρικών συντάξεων.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα γίνουν με οδηγό τη μελέτη που ανατέθηκε στο Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ενοποίηση-κατάργηση 60 τομέων και κλάδων του ασφαλιστικού, αλλά και με βάση τις προτάσεις που απευθύνουν οι δανειστές στην επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με έμφαση στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων. Το σχέδιο που εξετάζεται έχει δύο παραμέτρους:
α) Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, που είναι και το σχετικά ανώδυνο, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων, που δεν έχουν σήμερα τις προϋποθέσεις για πρόωρη έξοδο.
β) Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ή δύο χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.
Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη.
Εξετάζεται, δε, ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.
2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.
3. Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο εργασίας. Ο νέος τρόπος υπουλογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).
4. Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίηση τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.
5. Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα.
Για παράδειγμα, το ΕΤΑΑ υποτίθεται ότι είναι ο ενιαίος φορέας ασφάλισης γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων, καθώς εντός του Ταμείου ο κάθε τομέας έχει αυτόνομη διοικητική επιτροπή, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τρία Ταμείο όπως και πριν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι υπογείως έχει περάσει το μήνυμα της αναστολής και καθυστέρησης κάθε επιπλέον δαπάνης, ακόμη κι αν πρόκειται για δαπάνη συντάξεων.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρόταση για τριετή «αναστολή» εισφορών

Πρόταση, για τριετή «αναστολή» της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για τους καινούργιους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες οι οποίοι θα θελήσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ξεκινώντας τη δική τους δουλειά, βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων.

Οι εισηγητές της πρότασης εκτιμούν ότι το μέτρο μπορεί να αποτελέσει μια απάντηση –και μάλιστα «φθηνή», καθώς ουσιαστικά δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά– στην εκρηκτική ανεργία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι ειδικά οι νέοι.
Τα εμπόδια
Στην πράξη, οι σημερινές συνθήκες τούς αποτρέπουν από το να δοκιμάσουν την επαγγελματική τύχη τους κάνοντας «κάτι δικό τους».
Διότι με το που θα ξεκινήσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων:
α) τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ που υπερβαίνουν τα 200 ευρώ μηνιαίως,
β) φόρο εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% ή 26% και, το σπουδαιότερο,
γ) τα τεκμήρια διαβίωσης, που αποτελούν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μια μέγιστη απειλή ειδικά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς να μειώσετε το λογαριασμό της ΔΕΗ

Εσείς γνωρίζατε ότι πρέπει να σβήνετε τις συσκευές σας από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ; Διαφορετικά, αφήνοντας να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand-by), συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτή, όπως και πολλές άλλες απλές, αλλά χρήσιμες αλλαγές προτείνει να ακολουθήσουμε η ΔΕΗ στην καθημερινότητά μας για οικονομία στην τσέπη μας αλλά και στο περιβάλλον.
Η ΔΕΗ αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες των καιρών για μέγιστη οικονομία, δημιούργησε μία ηλεκτρονική εφαρμογή με σκοπό να διευκολύνει τα νοικοκυριά να μειώσουν τις δαπάνες τους αξοικονομώντας ενέργεια μέσα από μικρές και απλές κινήσεις.
Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ"

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από τους δήμους το επόμενο κύμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας

Οι δήμοι πρόκειται να αποτελέσουν την «δεξαμενή» για το επόμενο κύμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία τηε μελέτης αξιολόγησης του υπουργείου Εσωτερικών, 4.933 υπάλληλοι χαρακτηρίζονται πλεονάζον προσωπικό.

Από αυτόυς, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η μελέτη εκτιμά ότι μόνο 1.210 άτομα μπορούν μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας να απορροφηθούν σε άλλους δήμους που έχουν ελλείψεις προσωπικού.
Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με βάση συγκεκριμένους δείκτες όπως π.χ πόσοι υπάλληλοι αντιστοιχούν ανά χίλιους κατοίκους και πόσο είναι το κόστος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων σε σχέση με τα έσοδα του κάθε δήμου κ.α
Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν οι δήμοι με πληθυσμό κάτω των 6.000 (συνολικά 53) στους οποίους εργάζονται 1.424 υπάλληλοι.
Πρόκειται κυρίως για νησιωτικούς και ηπειρωτικούς απομακρυσμένους δήμους στους οποίους όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό αλλά η λειτουργία τους κρίνεται οριακή.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η τελική πρόταση του ΣΑΣΘ για το Τράμ της Θεσσαλονίκης Πηγή: radio1d.gr

Την τελική πρόταση για τη δημιουργία δικτύου Τραμ στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε σήμερα το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στη 2η συνάντηση εκπροσώπων φορέων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ECOTALE (Το εξωτερικό κόστος των μεταφορών και η ορθολογική κατανομή των χρήσεων γης).

Το ΣΑΣΘ που συμμετείχε στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο, με την εκπόνηση της μελέτης «Ολοκληρωμένη πρόταση δικτύου Τραμ στη Θεσσαλονίκη ως μέσου αστικής αναζωογόνησης και μείωσης του εξωτερικού κόστους των μεταφορών», εκτός από την παρουσίαση του προτεινόμενου δικτύου, δημοσιοποίησε και όλα τα στοιχεία της διερεύνησης σκοπιμότητας (χρηματοοικονομική και κοινωνικοοικονομική ανάλυση), αλλά και το πλαίσιο χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου.

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, επισήμανε την ανάγκη να διεκδικήσουν όλοι οι φορείς της πόλης μαζί τη δημιουργία ενός δικτύου Τραμ για την πόλη, που μαζί με το Μετρό, θα αλλάξουν ριζικά το χάρτη των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη καλύπτοντας το μεγάλο έλλειμμα δεκαετιών.


«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί για παράδειγμα η Αθήνα και εσχάτως ο Πειραιάς μπορούν να έχουν και μετρό και τραμ και η Θεσσαλονίκη όχι. Γιατί όλες οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις διεκδικούν και διαθέτουν μέσα σταθερής τροχιάς, που αλληλοσυμπληρώνονται και καλύπτουν τις ανάγκες μετακινήσεων των πολιτών, την ώρα που η Θεσσαλονίκη έχει μόνον τα αστικά λεωφορεία. Η διεκδίκηση πρέπει να είναι κοινή. Τα κονδύλια υπάρχουν και το ΣΑΣΘ φρόντισε ώστε η πόλη να έχει τη δυνατότητα να τα εκμεταλλευτεί και να αποκτήσει και Τραμ. Με την ολοκλήρωση του πρώτου στην Ελλάδα Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με το οποίο εξοπλίσαμε την πόλη και την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη για το Τραμ, είναι στο χέρι όλων των φορέων να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη σύγχρονη μητρόπολη επιβατικών μεταφορών. Το όραμα θα γίνει πραγματικότητα και θα χαράξουμε μια νέα πορεία για τις αστικές συγκοινωνίες», επισήμανε ο κ. Παλαιστής.

Ο διευθυντής του έργου ECOTALE, Εμμανουήλ Βουγιούκας, παρουσίασε το ευρωπαϊκό έργο στους φορείς στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και με την επιστημονική ομάδα (Χ. Πυργίδης, Ι. Πολίτης, Α. Παπανικολάου) ανέλυσαν όλα τα στοιχεία της διερεύνησης υλοποίησης τροχιοδρομικού δικτύου στην πόλη.


«Το νέο μέσο αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης ενώ ταυτόχρονα δίδει τη δυνατότητα επανασχεδιασμού κεντρικών περιοχών, αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και αύξησης της ελκυστικότητας σε νέες περιοχές ανάπτυξης. Παράλληλα αναμένονται ωφέλειες από τη μείωση των ρύπων, τη μείωση του χρόνου διαδρομής, τη μείωση του συνολικού εξωτερικού κόστους αστικών μεταφορών και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων», τόνισαν οι επιστήμονες.


Για το σχεδιασμό του δικτύου Τραμ λήφθηκε υπόψη η ανάπτυξη όλων των μέσων μεταφοράς, που είτε λειτουργούν, είτε σχεδιάζονται να λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό το Τραμ σχεδιάστηκε με σκοπό να λειτουργήσει συμπληρωματικά και τροφοδοτικά με το μετρό και σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά.


Το προτεινόμενο δίκτυο έχει μήκος 24 χλμ., προτείνεται να υλοποιηθεί σε τρεις χρονικά φάσεις και το κόστος του ανέρχεται στα 20-22 εκ. ευρώ ανά χλμ. (συνολικό κόστος 515,76 εκ. ευρώ).

Παρουσιάστηκαν τα παραδείγματα τριών δικτύων τραμ σε ευρωπαϊκές πόλεις (Ιλ Ντε Φρανς του Παρισίου, Νότιγχαμ, Στρασβούργο), που εξετάστηκαν ώστε και η πρόταση για το Τραμ Θεσσαλονίκης να είναι υλοποιήσιμη.


Το Τραμ μπορεί να εξασφαλίσει υψηλές ταχύτητες μετακινήσεων, υψηλή συχνότητα δρομολογίων και βελτίωση εξυπηρέτησης των μετακινουμένων, αποτρέποντάς τους από τη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων.


Στις βασικές αρχές του σχεδιασμού περιλαμβάνεται η παραδοχή ότι το Τραμ θα έχει συμπληρωματική λειτουργία με το Μετρό στη διαδρομή του στο κέντρο της πόλης όπου αναμένονται συνθήκες κορεσμού (τμήμα από Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι Σιντριβάνι). Επίσης, οι οδεύσεις του Τραμ θα καλύπτουν περιοχές της πόλης που δε θα εξυπηρετούνται από τις επεκτάσεις του Μετρό (Άνω Τούμπα, ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης κοντά και παράλληλα στο θαλάσσιο μέτωπο), ενώ το νέο μέσο προβλέφθηκε να έχει τροφοδοτική λειτουργία στο Μετρό με μετεπιβίβαση σε ικανό αριθμό κοινών ή κοντινών σταθμών.

Στα 24 χλμ. του δικτύου Τραμ η γραμμή θα είναι διπλή και οι διάδρομοι προστατευμένοι στο 89,6% του μήκους. Προβλέφθηκαν 43 στάσεις (5 τερματικοί), ένα αμαξοστάσιο 45 στρεμμάτων και ηλεκτροκίνηση με εναέρια καλώδια.


Η μετακίνηση των επιβατών θα γίνεται με 45 αρθρωτά οχήματα χαμηλού δαπέδου, μήκους 35 μέτρων και πλάτους 2,3, χωρητικότητας 220 ατόμων (140 όρθιοι, 40 καθήμενοι), τα οποία θα έχουν μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα (μέση ταχύτητα 20-21 χλμ./ώρα). Το Τραμ θα έχει προτεραιότητα σε όλες της σηματοδοτημένες διασταυρώσεις και η απόσταση μεταξύ των στάσεων θα είναι μεταξύ 450 και 650 μέτρων.

Οι κοινές στάσεις με το Μετρό είναι πέντε (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πανεπιστήμια, Παπάφη, πρώην Νομαρχία, Μίκρα).


Οι συνολικοί αναμενόμενοι επιβάτες ημερησίως ανέρχονται σε 172.700, με δυνατότητα να φτάσουν στους 196.300, που σημαίνει ότι ετησίως αναμένεται να μετακινούνται με το Τραμ 51.810.000 επιβάτες.


Τα προτεινόμενα δρομολόγια είναι τρία:
1. ΚΤΕΛ – Ελαιώνες: μήκος 10,8 χλμ., χρόνος απλής διαδρομής 32 λεπτά.
2. ΝΣΣΘ – Ελαιώνες: μήκος 8,76 χλμ., χρόνος απλής διαδρομής 26 λεπτά.
3. Πλατεία Ευόσμου – Μίκρα: μήκος 14,3 χλμ., χρόνος απλής διαδρομής 41 λεπτά.


Οι γραμμές που σχεδιάστηκαν ακολουθούν τις εξής πορείες:
-Πλατεία Ευόσμου – Αριστοτέλους – Λεωφόρος Δενδροποτάμου – ΚΤΕΛ – ΝΣΣ – Αναγεννήσεως – Πολυτεχνείου – Τσιμισκή (ΧΑΝΘ) – Λεωφόρος Στρατού – Γ’ Σεπτεμβρίου – Ν. Εγνατία – Παπάφη – Μαραθώνος – Διογένους – Κλεάνθους – Γρηγορίου Λαμπράκη – Κωνσταντινουπολίτικα – Ελαιώνες.
-ΧΑΝΘ – Μ. Ανδρόνικου – Λεωφόρος Γεωργίου – Β. Όλγας – Εθνικής Αντιστάσεως – Μίκρα.
-ΝΣΣΘ – Μιχ. Καλού – Δραγουμάνου – Αγ. Δημητρίου – 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστήμιο.

Το κόστος του έργου συνολικά υπολογίστηκε στα 515,76 εκ. ευρώ, από τα οποία 146,3 αφορούν στο κόστος του τροχαίου υλικού και τα υπόλοιπα στο κόστος υποδομής. Το συνολικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά επιβάτη είναι 0,4 ευρώ και η τιμή του εισιτηρίου μπορεί να είναι κοντά στο 1 ευρώ.

Στις ωφέλειες από το Τραμ οι μελετητές περιλαμβάνουν τη μείωση ρύπων, τροχαίων ατυχημάτων και συνολικού εξωτερικού κόστους μεταφορών, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.


Επίσης, με την κατασκευή του Τραμ θα γίνουν αναπλάσεις και αναβαθμίσεις περιοχών, τακτοποιήσεις οδών, αύξηση της ελκυστικότητας και σημαντική βελτίωση της εικόνας της πόλης.


Στις συνθήκες μετακίνησης το Τραμ θα σημάνει μείωση των χρόνων διαδρομής, αποφόρτιση του Μετρό στο κέντρο της πόλης και αύξηση των επιβιβάσεων στο Μετρό στους κοινούς σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς Τραμ οι μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων με ΙΧ στους άξονες από τους οποίους έχει σχεδιαστεί να διέρχεται το νέο μέσο, το 2030 θα είναι 68%, ενώ με Τραμ αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 45%.


Την υλοποίηση του Τραμ προτείνεται να αναλάβει η «Αττικό Μετρό ΑΕ», που έχει την τεχνογνωσία, σε συνεργασία με το ΣΑΣΘ, ώστε να επιτευχθεί και η μέγιστη δυνατή διεπαφή με το Μετρό, ενώ προβλέπεται και αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών, ώστε να είναι τροφοδοτικές προς το Τραμ κι όχι ανταγωνιστικές.


Για τη χρηματοδότηση προβλέπονται νέες μορφές με διευρυμένη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και μόχλευση επενδύσεων, αλλά και αξιοποίηση των μέσων περιφερειακής πολιτικής και χρηματοδοτικής τεχνικής (JESSICA), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω «Δέσμευσης της Αξίας Γης», δηλαδή άντληση κεφαλαίων με βάση την αύξηση της αξίας γης λόγω της βελτίωσης της προσβασιμότητας από το δίκτυο Τραμ. Προβλέπεται επίσης επένδυση εσόδων από την αναβαθμισμένη ελεγχόμενη στάθμευση ΙΧ, από συμπληρωματικά τέλη κυκλοφορίας ΙΧ ή από χρέωση κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο (μακροπρόθεσμα).


Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που παρουσίασαν οι μελετητές προβλέπει δημοπράτηση του έργου ως το τέλος του 2014 (με την προϋπόθεση ότι όλες οι εγκρίσεις θα δοθούν το δεύτερο εξάμηνο), ανάθεση του έργου ως το τέλος του 2016, κατασκευή της πρώτης φάσης (ΚΤΕΛ – Ελαιώνες) ως το τέλος του 2020, κατασκευή δεύτερης φάσης (ΧΑΝΘ – Μίκρα) ως το τέλος του 2025 και κατασκευή της τρίτης φάσης (ΝΣΣ - Πανεπιστήμιο) ως το τέλος του 2030.


Στην επιστολή του ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, τόνισε πως «το τραμ θα αλλάξει την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν είναι ανταγωνιστικό, αλλά συμπληρωματικό του μετρό. Πρόκειται για μέσο φιλικό στο περιβάλλον, με πολλαπλές ωφέλειες, ειδικά από τη μείωση των οχηματοχιλιομέτρων, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας κι από τις αναπλάσεις που μπορούν να γίνουν κατά μήκος της διαδρομής του».


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι «για το Δήμο Θεσσαλονίκης, το τραμ είναι η πρώτη προτεραιότητά του για την περίοδο 2014-2020 και είναι η πρώτη πρόταση που θα καταθέσει ο Δήμος στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Είναι ψέμα ολκής ότι το τραμ είναι ανταγωνιστικό του μετρό. Όλοι μαζί μπορούμε να το αποκτήσουμε».


Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να έχει αντίθετη άποψη για το τραμ, όμως η Θεσσαλονίκη ταλαιπωρήθηκε πάρα πολλές φορές από οράματα. Είμαι θετικός, αλλά πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι, ώστε να μη μείνει στα χαρτιά, αλλά να γίνει πραγματικότητα».


«Το τραμ θα έχει την πιο ολόθερμη υποστήριξή μας», είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ θετικοί ήταν όλοι οι φορείς της πόλης.


Στη σημερινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων δήμων, φορέων και αρχών της Θεσσαλονίκης. Πηγή: radio1d.gr

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έκθεση σοκ από τη Vodafone: Κρατικές υπηρεσίες παρακολουθούν πολίτες

Σεισμό αναμένεται να προκαλέσει η παραδοχή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone ότι κρατικές υπηρεσίες στις χώρες που δραστηριοποιείται δίχως καν να ζητήσουν την άδειά της, υποκλέπτουν και καταγράφουν τις συνομιλίες πολιτών από κινητά τηλέφωνα. 

Μάλιστα η εταιρεία σε έκθεσή της τονίζει πως οι κρατικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει στο δίκτυό της - όπως και στα δίκτυα άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων- συστήματα άμεσης πρόσβασης. Ενδεικτικό είναι πως επισήμως έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της Vodafone, για το έτος 2013.

Η Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, προχώρησε στην παραδοχή αυτή δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα μια «Έκθεση Γνωστοποίησης» (Disclosure Report) στην οποία αναφέρει πως, ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί, κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.

Τι αναφέρει η εταιρεία στην έκθεση των 40.000 σελίδων

Η έκθεση των 40.000 σελίδων είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Στη χώρα μας έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της Vodafone για το έτος 2013.

Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε  πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της.

Σε άλλες έξι από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία, η παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών των πολιτών είναι νόμιμη. Ωστόσο η Vodafone δεν αποκάλυψε σε ποιες χώρες αναφέρεται, φοβούμενη μην υπάρχουν αντίπονα των κυβερνήσων κατά του προσωπικού της εταιρίας.

Η ερευνητική ομάδα που συνέταξε την έκθεση υποστηρίζει πως οι πολίτες -πελάτες της Vodafone- έχουν από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής. Ωστόσο η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται και πολλές φορές υποχρεώνεται να αποκαλύπτει πληροφορίες για τους πελάτες της σε υπηρεσίες ασφαλείας και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που της ζητείται να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες.

«Αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με το νόμιμο αίτημα για βοήθεια, οι κυβερνήσεις μπορούν να αφαιρέσουν την άδεια λειτουργίας μας στη χώρα και να μας εμποδίσουν από την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες μας» αναφέρει η έκθεση.


πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πωλητήριο και στο αλάτι βάζει η κυβέρνηση -Στο σφυρί το 55% των Ελληνικών Αλυκών

Στην πρόσληψη νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων για την πώληση του 55,19% των Ελληνικών Αλυκών προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. 

Έργο τους θα είναι η διερεύνηση της δυνατότητας του Δημοσίου να εκχωρήσει σε ιδιώτη ή σε μη δημόσιο ΝΠΙΔ το 55% των μετοχών που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Αλυκών, όπως προβλέπεται στη σχετική προκήρυξη. 

Θα εξεταστεί εάν δύναται το Δημόσιο να αποκρατικοποιήσει τη διαχείριση των αγαθών αυτών, καθώς πιθανώς να πρόκειται για κοινόχρηστα πράγματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα οποία δεν μπορούν να καταστούν αντικείμενο αποκρατικοποίησης.

Στο έργο των συμβούλων εντάσσεται η σύνταξη μελέτης αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και η υποβολή εισήγησης για τις δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων, καθετοποίησης της παραγωγής και δραστηριοποίησης σε νέους κλάδους με οικονομική αποδοτικότητα. Επίσης, θα εκπονήσουν έκθεση αποτίμησης της αξίας της εταιρείας με την υφιστάμενη κατάσταση και με κάθε προτεινόμενη ως άνω εναλλακτική, με την εφαρμογή 4 μεθόδων αποτίμησης, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

Η απόφαση για αξιοποίηση του ποσοστού των Ελληνικών Αλυκών που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο ελήφθη από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εταιρεία.

Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 24,81% ελέγχεται από την εταιρεία Κάλας Κ.Ε. Καλαμαράκης και το 20% από διάφορους Δήμους της χώρας.

Στόχος, της κυβέρνησης είναι η πώληση του μεριδίου και η παραχώρηση όλων των μονοπωλιακών δικαιωμάτων διαχείρισης των αλυκών της χώρας, που αποτελούν σήμερα μια από τις σημαντικές προίκες της.

iefimerida.gr
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Financial Times: Κίνδυνος ολοκληρωτικής κατάρρευσης για το ευρώ

”Αν μιλήσετε με Γερμανούς πολιτικούς για το μέλλον της Ευρώπης, δεν θα ακούσετε για το ισπανικό χρέος ή την ιταλική χαλαρότητα. Η χώρα για την οποία πραγματικά ανησυχούν, είναι η Γαλλία” αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

O μεγάλος σεισμός ήταν η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Μισό αιώνα αργότερα, η Ευρώπη εξακολουθεί να δονείται από τους μετασεισμούς. Ο Vladimir Putin θέλει να αναβιώσει την σοβιετική αυτοκρατορία. Η Γαλλία παραπαίει σε μια Ευρώπη όπου κυριαρχεί η επανενωμένη Γερμανία. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι καταδικασμένος να αποτύχει, εντέλει, αλλά μπορεί να σπείρει μεγάλο χαμό στον δρόμο. Η Γαλλία βασανίζεται, αντί να παραδεχτεί ότι η Ευρώπη ανήκει τώρα σε κάποιον άλλο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαντάζονταν ότι η ζωή μετά τον κομμουνισμό θα συνεχιζόταν όπως πριν. Η ΕΕ θα αναλάμβανε τις ανατολικές δημοκρατίες. Το ενιαίο νόμισμα θα διέλυε την κυριαρχία του γερμανικού μάρκου και θα έδενε την Γερμανία στην υπάρχουσα ευρωπαϊκή τάξη. Αυτά γίνονταν τότε.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έφεραν ακριβώς την λαϊκιστική καταστροφή που περίμεναν κάποια ένθερμα πρωτοσέλιδα. Ωστόσο η διαμαρτυρία κατά της ελίτ, κατά της μετανάστευσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά της ΕΕ, ήταν αρκετά ευδιάκριτη.
 
Χωρίς την Γαλλία, το ευρώ και όλο το ευρωπαϊκό έργο, μπορεί να καταρρεύσουν ολοκληρωτικά
Στην Γαλλία, την Βρετανία και την Δανία, η ξενοφοβική δεξιά έκανε μεγάλη πρόοδο. Σε άλλες χώρες, η ψήφος οργής μοιράστηκε ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά. Οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές καταλαμβάνουν τώρα το 30% των εδρών της ευρωβουλής.

Το εκπληκτικό είναι ότι όλοι δείχνουν έκπληκτοι με το αποτέλεσμα. Η ήπειρος υποφέρει από πέντε μαύρα χρόνια διολίσθησης του βιοτικού επιπέδου, μεγάλης ανεργίας και λιτότητας από τις κυβερνήσεις. Αν εξαιρέσουμε την Angela Merkel της Γερμανίας, δεν έχει ηγέτες που να εμπνέουν λαϊκή εμπιστοσύνη. Τα κοινωνικά συστήματα που σχεδιάστηκαν για μια άλλη εποχή, κλονίζονται από τις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης. Το ότι μια μεγάλη μερίδια ψηφοφόρων θεώρησε αυτές τις εκλογές ως δωρεάν ευκαιρία εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική, δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη.
 
Η παρατεταμένη απογοήτευση για επάλληλες γαλλικές κυβερνήσεις, έχει αρχίσει να κάνει το απίστευτο, πραγματοποιήσιμο. Αν μιλήσετε με Γερμανούς πολιτικούς για το μέλλον της Ευρώπης, δεν θα ακούσετε για το ισπανικό χρέος ή την ιταλική χαλαρότητα. Η χώρα για την οποία πραγματικά ανησυχούν, είναι η Γαλλία

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν επιτρέπεται να εφησυχάσουν. Η ενοποίηση πρέπει να δίνει σημασία στις καθημερινές ανησυχίες των απλών πολιτών και να αντιστέκεται στις παρεμβάσεις των σκοτεινών διαδρόμων της δημόσιας ζωής. Θα είναι πολύ κρίμα αν οι πολιτικοί αψηφήσουν αυτό το μήνυμα, επιλέγοντας έναν φεντεραλιστή της παλιάς σχολής όπως ο Λουξεμβούργιος Jean-Claude Juncker στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για όλα αυτά, τα μπουρδουκλώματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι το θέμα. Οι ανασφάλειες και οι ανισότητες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση, δεν είναι σφάλμα της ΕΕ. Αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή κριτική, πρέπει να πούμε ότι η ένωση απέτυχε να βρει την οικονομική και πολιτική στρατηγική που θα έδειχνε ότι τα κράτη μέλη θα είχαν πολύ χειρότερη τύχη αν ήταν μόνα τα ους.

Οι εκλογές αυτές ήταν περισσότερο εθνικές παρά ευρωπαϊκές. Τα μεγάλα σοκ εκδηλώθηκαν στην Γαλλία και την Βρετανία: Το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen εξώθησε την κεντροδεξιά και τους Σοσιαλιστές του François Hollande στην δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως, και το κόμμα για την βρετανική ανεξαρτησία Ukip του Nigel Farage κυριάρχησε στην Βρετανία. Οι δημοσκοπήσεις στην Γαλλία έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι του ΕΜ είχαν στόχο κυρίως να επιτεθούν στην ελίτ και ότι ανησυχούν περισσότερο για την μετανάστευση και την ανεργία παρά για τα μεγάλα στρώματα και τα πατώματα των Βρυξελλών. Οι υποστηρικτές του Ukip επίσης είχαν την μετανάστευση και την οικονομία κατά νου.

Τα αποτελέσματα στην Γαλλία είναι απολύτως πιο σημαντικά –και όχι μόνο επειδή το χαμόγελο της κας Le Pen δεν κρύβει τις φασιστικές και αντισημιτικές ρίζες του ΕΜ. Η Βρετανία έχει αποκοπεί από την ίδια της την ήπειρο, εδώ και καιρό. Αν αποχωρούσε, η υπόλοιπη ΕΕ θα υφίστατο ένα βαρύ, αλλά όχι μοιραίο, πλήγμα. Η Γαλλία, αντιθέτως είναι ουσιώδης πυλώνας. Χωρίς την Γαλλία, το ευρώ και όλο το ευρωπαϊκό έργο, μπορεί να καταρρεύσουν ολοκληρωτικά.

Η παρατεταμένη απογοήτευση για επάλληλες γαλλικές κυβερνήσεις, έχει αρχίσει να κάνει το απίστευτο, πραγματοποιήσιμο. Αν μιλήσετε με Γερμανούς πολιτικούς για το μέλλον της Ευρώπης, δεν θα ακούσετε για το ισπανικό χρέος ή την ιταλική χαλαρότητα. Η χώρα για την οποία πραγματικά ανησυχούν, είναι η Γαλλία. Η Γερμανία γνωρίζει καλύτερα από όλους, τους κινδύνους ενός πανίσχυρου Βερολίνου.

Το ιδρυτικό στοίχημα της ΕΕ ισοζύγιζε την γερμανική οικονομική δύναμη με την γαλλική πολιτική ηγεσία. Η θρυλική λοκομοτίβα της ενοποίησης είχε δύο οδηγούς. Ακόμη και μετά την γερμανική ενοποίηση, ο Γάλλος πρόεδρος François Mitterrand ένοιωσε αρκετά τολμηρός να δηλώσει ότι περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη Γαλλία. Ακόμη και στην δεκαετία του 1990, η ψυχολογία διαμορφωνόταν περισσότερο από την ελπίδα παρά από τις προσδοκίες. Μετά από δύο δεκαετίες κακής οικονομικής πορείας, ακούγεται σαν να ήταν όλα σκέτη ανοησία.

Θα ήταν εύκολο να ενοχοποιήσουμε τον κ. Hollande. Είναι δίκαιο να πούμε ότι σπατάλησε τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του υποκρινόμενος ότι υπάρχει αναίμακτος τρόπος να πάρει πάλι μπρος η όλο πιο αργόσυρτη γαλλική οικονομία. Φέτος υποσχέθηκε μεγάλη αναστροφή, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν έχει την δυνατότητα να φτάσει μέχρι τέλους με τις μεταρρυθμίσεις και την αποκατάσταση της εθνικής ανταγωνιστικότητας.

Ο κ. Hollande είναι ένα πρόσωπο σε μια μακρά σειρά. Ο προκάτοχός του Nicolas Sarkozy, είχε υποσχεθεί την «ρήξη» με τις στατικές οικονομικές πολιτικές. Εντέλει, δεν προκάλεσε ούτε μια δόνηση. Έχουν περάσει 30 χρονια από την τελευταία φορά που η Γαλλία ισορρόπησε τον προϋπολογισμό της και μοιάζει να έχουν περάσει άλλα τόσα από τότε που η ανεργία ήταν κάτω από 10%. Είναι θλιβερό, αλλά το Εθνικό Μέτωπο –ένα κόμμα που είναι τόσο κενό σε απαντήσεις όσο και βαθιά απεχθές- ευνοήθηκε από την ψήφο κατά της οικονομικής αποτυχίας.

Το παράξενο είναι ότι η Γαλλία δεν αποτελεί μια οικονομία που προσποιούνται πολλοί αγγλόφωνοι ότι είναι. Έχει υψηλή παραγωγικότητα, διεθνούς επιπέδου επιχειρήσεις, ειδικευμένους εργαζόμενους και, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ένα δημογραφικό προφίλ πολύ καλύτερο από των περισσοτέρων. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος είναι πολύ μεγάλο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σύνταξης πολύ ανελαστικό.

Πάνω απ’όλα, η Γαλλία δεν έχει έναν ηγέτη με πολιτική δύναμη και ειλικρίνεια που να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Η ψήφος για την κα Le Pen ήταν μια ηχηρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο της αδράνειας. Οι λαϊκιστές δεν θα ρίξουν την ΕΕ. Μια αδύναμη Γαλλία όμως, θα μπορούσε.

newsit.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καταργείται σιωπηρά ο νόμος Κατσέλη;

Του Νίκου Σιαμάκη

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ήρθε στο φως της δημοσιότητας το νέο σχέδιο που ετοιμάζει η «τρόικα» της Ελλάδος (Κυβέρνηση – ΤτΕ – Τράπεζες) για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων στεγαστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών, ελευθέρων επαγγελματιών και την επιστροφή στην ομαλότητα της χρηματοδότησης της αγοράς.

Η αρχή είχε γίνει με τον νόμο 4224/2013 όπου οι δανειολήπτες μπορούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους εφόσον κατέθεταν αίτηση προς τις τράπεζες και προσκόμιζαν κατόπιν ειδοποίησης τα δικαιολογητικά που απαιτούσε ο νόμος. Η ισχύς της προστασίας ήταν μόνο για το έτος 2014, ενώ όποιος δεν κατέθεσε αίτηση η πρώτη κατοικία του κινδυνεύει. Με το συγκεκριμένο καθεστώς, αίρεται η γενική και απροσδιόριστη προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους τους δανειολήπτες συνολικά που είχαν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το 2008 μέχρι σήμερα και τίθενται κριτήρια για την αναστολή των πλειστηριασμών για όλο το 2014.

Στη ρύθμιση του νόμου αυτού εντάσσονται όλα τα δάνεια των τραπεζών και συγκεκριμένα στεγαστικά-επισκευαστικά, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και επαγγελματικά. Η ρύθμιση αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και όχι το είδος του δανείου.

Όμως η ρύθμιση αυτή προστατεύει το δανειολήπτη μόνο για το έτος 2014. Βέβαια, εάν κάποιος ήθελε και δεν μπορούσε να ενταχθεί στα συγκεκριμένα κριτήρια του νόμου, είχε τη δυνατότητα να προσφύγει στα ειρηνοδικεία της χώρας με τη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τι θα γίνει από 1-1-2015;

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει από 1-1-2015 και έπειτα. Το κενό  αυτό έρχεται να συμπληρώσει η ανακοίνωση της (Κυβέρνησης-ΤτΕ- Τραπεζών) αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύσει για όλους και υποχρεωτικά για τη ρύθμιση όλων των ληξιπρόθεσμων δανείων αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2013 και με το νέο έτος σε μόνιμη βάση.

Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα στηρίζεται το νέο σχέδιο είναι το τρίπτυχο συνεργασία δανειολήπτη – εύλογες δαπάνες διαβίωσης – σχέδιο ρύθμισης.

Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης είναι αυτός που ενημερώνει εφ’όρου ζωής (μέχρι την αποπληρωμή) τα στοιχεία της διεύθυνσής του, τα τηλέφωνά του ακόμη και τα πατρικά, όλες τις οφειλές και τα εισοδήματα του (κινητά και ακίνητα). Και γενικά ο άνθρωπος που θα έχει ανοιχτή τη πόρτα του σπιτιού του στην τράπεζα.

Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης καθορίζονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, αλλά κανείς από αυτούς που τα καθορίζουν δεν γνωρίζει τι σημαίνει να αφήνεις την οικογένειά σου χωρίς ρεύμα και φαγητό για μέρες.

Το σχέδιο ρύθμισης, θα λέγαμε, ότι είναι αυτό που «έκοψαν και έραψαν» οι τράπεζες στα μέτρα τους. Δηλαδή για ένα διάστημα πληρωμής μόνο τόκων (κεφάλαιο ανέπαφο) έως 5 έτη. Εναλλακτικά, προβλέπεται μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση δανείου με πληρωμές τόκων και κεφαλαίου αναλόγως της εμπράγματης εξασφάλισης.

Και τέλος η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας στην τράπεζα-εναλλακτικά- και η πληρωμή ενοικίου για το σπίτι του καθενός στη τράπεζα, που το αποκαλούν «εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου στο πλαίσιο ευρύτερης ρύθμισης».

Μονόδρομος η ένταξη στη ρύθμιση

Όποια επιλογή και να αποφασίσουν οι δανειολήπτες, η οποία τελικά θα έχει επιβληθεί από την τράπεζα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τρίτη λύση, διότι κανείς δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στη νέα ρύθμιση, όχι γιατί δεν το θέλει αλλά γιατί δεν θα μπορεί, όταν θα κληθεί να πληρώσει μετά από πέντε έτη το κεφάλαιο, αφού το πρώτο διάστημα θα πληρώνει μόνο τόκους.

Το σημαντικότερο, ίσως, από όλα είναι ότι η επιλογή της ένταξης στη ρύθμιση, όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι μονόδρομος. Δηλαδή, μεθοδεύεται η υποχρεωτικότητα της ένταξης των δανειοληπτών σε αυτό το μοντέλο αποπληρωμής των δανείων χωρίς δυνατότητα επιλογής της προσφυγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Με αυτό τον τρόπο εμμέσως και σιωπηρά καταργείται ο νόμος Κατσέλη αφού δεν θα μπορούν να προσφύγουν εκεί οι δανειολήπτες. Ερωτηματικά δημιουργούνται για το εάν η υποχρεωτικότητα θα καταλάβει και τις ήδη κατατεθειμένες στα ειρηνοδικεία αιτήσεις που δεν έχουν όμως εκδικαστεί ακόμη σε επίπεδο προσωρινών διαταγών.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτως ή άλλως, δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Για τα υπόλοιπα δάνεια, όμως, η επιλογή της διαδικασίας πολλές φορές ήταν και η σωτηρία του δανειολήπτη.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσες αξιοσημείωτες αποφάσεις έχουν βγει ήδη από τα ειρηνοδικεία της χώρας που δίνουν λύση στο πρόβλημα των δανειοληπτών. Βέβαια θα επανακριθούν από τα εφετεία της χώρας (Μον.Πρωτοδικεία) σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δικαστές επέβαλαν μηδενικές καταβολές μέχρι και το 2023 σε κάποιους δανειολήπτες. Αυτές οι περιπτώσεις πλέον θα μπαίνουν – εκτός αντίθετης διάταξης νόμου – στην παραπάνω ρύθμιση και θα χρειαστεί να πληρώνουν κανονικά τόκους!!! 

Και όχι κεφάλαιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ίσως να χάσουν και τα σπίτια τους.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στο όνομα της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και της διαγραφής των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θυσιάζεται – ίσως – ένα μεγάλο προνόμιο των δανειοληπτών. Να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την επίλυση των προβλημάτων τους και την ουσιαστική διευθέτηση του χρέους τους.

Ακόμη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη συζήτηση αυτή δεν συμμετάσχει καμία καταναλωτική οργάνωση ή ένωση δανειοληπτών, παρά μόνο αυτοί που επιβάλλουν τις ρυθμίσεις αυτές.

Θα περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της απόφασης, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν ο νόμος Κατσέλη θα εξακολουθεί να ισχύει ή θα μείνει στην ιστορία ως μία διαδικασία που ανακούφισε αρκετούς-όχι όλους- δανειολήπτες.

* Ο Νίκος Σιαμάκης είναι δικηγόρος
 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!