EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κατάργηση κοινωνικών πόρων: Πόσα χάνουν τα ταμεία, πόσο κερδίζουν οι καταναλωτές

Από την 1η Ιανουαρίου καταργούνται συνολικά 51 κοινωνικοί πόροι (έμμεσα χαράτσια) που κατέληγαν σε 22 επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται ουσιαστικά για φόρους που τελικά πλήρωναν οι καταναλωτές προκειμένου ένα μέρος της κοινωνίας να πληρώνει τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές άλλων, εκτός από αυτά που πλήρωναν -όσοι φυσικά πλήρωναν- μέσω της φορολογίας.

Οι κοινωνικοί αυτοί πόροι καταργούνται μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα με τελικό στόχο η ελάφρυνση να περάσει στον τελικό καταναλωτή, κάτι που όμως δεν είναι απολύτως σίγουρο σε όλες τις περιπτώσεις.

Η κατάργησή τους θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία 176 εκατ. ευρώ ετησίως σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το οποίο υποστηρίζει ότι δεν θα υποστεί σημαντικό πλήγμα η ρευστότητα των Ταμείων.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα, από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργούνται:
  • Η διάταξη σύμφωνα με την οποία σε κάθε αγορά αλεύρου υπήρχε εισφορά υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Αρτοποιών (εισφορά 40 λεπτών για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων που αγόραζε ο αρτοποιός, και τα οποία μετακυλίονταν στην τελική τιμή, δηλαδή στον καταναλωτή).
  • Η είσπραξη από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) τέλους 5% με το οποίο επιβαρύνονται τα εισιτήρια πλοίων για δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, αλλά και η κράτηση 5% επί των τελών για τη λειτουργία φάρων, που επίσης κατέληγε στο ΝΑΤ.
  • Το ποσοστό των εσόδων από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, και τις χρηματικές ποινές που επιδικάζουν τα ποινικά δικαστήρια (δικαστικά έξοδα αλλά και εξαγοράσιμες ποινές), τα οποία κατέληγαν υπέρ του ΟΑΕΕ.
  • Η επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ με τέλος 1% επί του ποσού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης της ΕΥΔΑΠ. Το τέλος αυτό καταργείται, αλλά και το τέλος 1% που επιβάλλεται σε κάθε είδος προμήθειας της ΕΥΔΑΠ.
  • Το κληρικόσημο που ήταν 3 ευρώ και επιβάρυνε άδειες γάμου, βαπτίσεις, μνημόσυνα και διαζύγια υπέρ του Τομέα Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος.
  • Στον οικοδομικό κλάδο, το 2% επί της εκάστοτε τιμής πωλούμενων τσιμέντων, το οποίο εισπράττει το επικουρικό ταμείο εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία.
  • Η είσπραξη από τον ΟΑΕΕ ποσοστού 0,5% επί του τζίρου από παντός είδους αμοιβαία στοιχήματα και από το Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του 10% επί των ανεξαργύρωτων δελτίων στοιχημάτων.
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχεται φυλακή και τσουχτερά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Δραστικές αλλαγές σχεδιάζει η Τροχαία αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ανασφάλιστων ΙΧ καθώς τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και δείχνουν πως πάνω από 2 εκατομμύρια οχήματα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Η ανοχή για τα ΙΧ που κυκλοφορούν ανασφάλιστα τελείωσε και πλέον μόλις λήξει η προθεσμία των 30 ημερών από την αποστολή των ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων θα πέσουν τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 250 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες, από 500 για τα ΙΧ και από 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης. Παράλληλα προβλέπεται αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων για ένα χρόνο, ενώ ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει ακόμα και με φυλάκιση από δύο έως δώδεκα μήνες και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.

Μετά από απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου οι ειδικές μονάδες ελέγχου της Τροχαίας θα σαρώνουν από σήμερα τους δρόμους για να εντοπίσουν και να μοιράσουν πρόστιμα σε όσα οχήματα εντοπίσουν.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στην Τουρκία θα κατασκευάζει πλέον φορτηγά η γερμανική εταιρεία ΜΑΝ

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής φορτηγών MAN SE θα κλείσει το μοναδικό εργοστάσιο λεωφορείων της στη Γερμανία και θα μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία όπου οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, απαντώντας έτσι στην πτώση της ζήτησης σε σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές.
 
Στους 420 εργαζομένους που επηρεάζονται από το μέτρο θα προσφερθούν νέες θέσεις εργασίας σε ένα γερμανικό τμήμα της Volkswagen, της μητρικής εταιρείας της MAN, ανακοίνωσε η MAN, που έχει την έδρα της στο Μόναχο.

Η συναρμολόγηση των πούλμαν και των δημόσιων λεωφορείων θα έχει μεταφερθεί από το εργοστάσιο στο Πλάουεν της Γερμανίας στην Άγκυρα ως το Μάρτιο του 2015, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία, όπου η MAN απασχολεί σχεδόν 1.700 εργάτες στην Άγκυρα, θα επιτρέψει στον κατασκευαστή να μειώσει σημαντικά τα κόστη παραγωγής του.

Το εργατικό κόστος στην κατασκευαστική βιομηχανία της Τουρκίας ήταν 5,17 ευρώ την ώρα ανά εργάτη το 2012, περίπου το ένα έβδομο των 36,98 ευρώ που ήταν στη Γερμανία, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο IW που έχει την έδρα του στην Κολωνία.

Η σουηδική Scania, η οποία είναι ανταγωνίστρια της MAN και ανήκει επίσης στη Volkswagen, ανακοίνωσε το Μάρτιο πως σχεδιάζει να περικόψει 250 θέσεις εργασίας από το τμήμα των λεωφορείων της.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τείχος προστασίας από τις κατασχέσεις: Λογαριασμός-σωσίβιο για τους οφειλέτες

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το υπουργείο Οικονομικών πίστωσε 133,2 εκατ. ευρώ τους τραπεζικούς λογαριασμούς 205.912 φορολογουμένων που είχαν υποβάλει από τους πρώτους αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.
 
Μέσα σε λίγα λεπτά, τα πεντακοσάρικα από αρκετούς λογαριασμούς είχαν κάνει φτερά. Οι τράπεζες είχαν κατάσχει το κοινωνικό μέρισμα, παρότι ο νόμος ορίζει ότι είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Το θέμα λύθηκε ύστερα από επικοινωνία του Ι. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών και τα λεφτά επεστράφησαν στους δικαιούχους.

Τώρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης καλείται να λάβει τα μέτρα του ώστε αυτό να μην επαναληφθεί. Από τώρα και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να βάλει χέρι κατασχέσεων σε έναν τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο. Θα υπάρχει αδιαπέραστο τείχος προστασίας για τα πρώτα 1.500 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κάθε φορολογούμενος να δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο τα πρώτα 1.500 ευρώ δεν θα μπορεί να τα κατάσχει κανείς για τυχόν οφειλές.
Η δήλωση του λογαριασμού θα γίνει ηλεκτρονικά. Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έτοιμη και αναμένεται να ανέβει εντός των επόμενων ημερών στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Oπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, «η εφαρμογή θα είναι πάρα πολύ απλή. Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet, κάθε φορολογούμενος ο οποίος θέλει να ενεργοποιήσει αυτό το τείχος προστασίας θα μπαίνει στην εφαρμογή και δεν θα δηλώνει τίποτα περισσότερο από τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τον οποίο θέλει να προστατεύσει από ενδεχόμενες κατασχέσεις».

Βάζοντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Τaxisnet στην εφαρμογή θα εμφανίζεται αυτόματα το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του φορολογουμένου. Συμπληρώνοντας τον IBAN - τον διεθνή αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος πλέον καταγράφεται σε όλα τα βιβλιάρια ή στις κάρτες καταθετικών λογαριασμών - η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Αν ο φορολογούμενος έχει περισσότερους από έναν τραπεζικούς λογαριασμούς, προτεραιότητα έχει ο λογαριασμός μισθοδοσίας. Αυτού του λογαριασμού ο IBAN θα πρέπει να δηλωθεί.

Με την ηλεκτρονική συμπλήρωση του IBAN, ο φορολογούμενος έχει τελειώσει με τα διαδικαστικά. Η ΓΓΔΕ, στη συνέχεια, θα αναλάβει να διαβιβάσει τα στοιχεία σε όλες τις τράπεζες ώστε να γνωρίζουν σε ποιους λογαριασμούς καταθέσεων δεν χωρούν κατασχέσεις.
Θεωρητικά και σήμερα, τα πρώτα 1.500 ευρώ ενός τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας, ανά φορολογούμενο, είναι ακατάσχετα.

Πρακτικά όμως το μέτρο είναι τρύπιο. Πολλοί φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν ότι για να προστατευθεί ο μισθός ή η σύνταξή τους για ποσό έως 1.500 ευρώ θα πρέπει να δηλώσουν στην τράπεζα ότι πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας. Αν δεν το έχουν κάνει ο λογαριασμός τους είναι ανοιχτός σε κατασχέσεις, ακόμα και αν το υπόλοιπο καταθέσεων είναι 5-10 ευρώ.

Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα για να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή το μέτρο που ισχύει από το τέλος Μαρτίου - μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή - το οποίο ορίζει ότι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Οι τράπεζες δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη διάταξη διότι πολύ απλά δεν γνωρίζουν αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα και ποιος τελικά είναι ο λογαριασμός ο οποίος προστατεύεται.

Ετσι η διάταξη παρότι ψηφίστηκε στη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πρακτικά παραμένει κούφια.
Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λύσει η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΔΕ.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γαλλία: Παρήγγειλαν 2.000 τρένα που... δεν χωράνε στους σταθμούς!

Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) παρήγγειλαν 2.000 τρένα για το εκτεταμένο περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυό τους, τα οποία όμως είναι πολύ φαρδιά και δεν χωρούν στις πλατφόρμες πολλών σταθμών, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, από την εταιρεία RFF, που διαχειρίζεται το δίκτυο.
 
Ένας εκπρόσωπος της εθνικής εταιρείας RFF επιβεβαίωσε το λάθος, που αποκάλυψε η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchaîne.

«Ανακαλύψαμε το πρόβλημα κάπως αργά, το παραδεχόμαστε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη», δήλωσε ο Κριστόφ Πιενοέλ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τη ανάπλαση εκατοντάδων σταθμών ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους νέους συρμούς. Θα χρειαστεί όμως να γίνουν κοστοβόρα έργα σε πολλούς άλλους επίσης.

Το μπέρδεμα προέκυψε επειδή η RFF έδωσε λάθος διαστάσεις των σταθμών της στην SNCF, αρμοδιότητα της οποίας ήταν η παραγγελία των τρένων στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης για τον εκσυγχρονισμό των συρμών, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η RFF ανέφερε μόνο τις διαστάσεις των σταθμών που κατασκευάστηκαν μέσα στην τελευταία 30ετία, όμως οι περισσότερες από τις 1.200 πλατφόρμες της Γαλλίας έχουν ηλικία άνω των 50 ετών. Η ανακατασκευή τους έχει ήδη κοστίσει 80 εκατομμύρια ευρώ...

Ο υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ επέρριψε την ευθύνη για το πρόβλημα στο «παράλογο σύστημα» με το οποίο λειτουργούν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν το 1997 από την τότε κυβέρνηση.

«Οταν διαχωρίζεις το διαχειριστή του δικτύου (την RFF) από το χρήστη (την SNCF), τότε δεν λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΙ 31 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ «ΜΑΥΡΙΣΑΝ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Συνολικά, 31 απερχόμενοι δήμαρχοι που έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα, έχασαν τη μάχη από τον πρώτο γύρο. Είτε γιατί στις πόλεις τους βγήκε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, είτε ακόμη χειρότερα γιατί δεν κατάφεραν να είναι στους δύο πρώτους που θα μετάσχουν στην τελική μάχη του δεύτερου γύρου.

Μεταξύ τους και δήμαρχοι μεγάλων πόλεων της χώρας, όπως η Πάτρα, ο Βόλος, η Λάρισα και το Αιγάλεω.

Αναλυτικά, οι απερχόμενοι που αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες και αυτοί που εξελέγησαν ή συνεχίζουν:

Δήμος Πάτρας: Ο -επί δυο τετραετίες- κεντροαριστερός δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς δεν πέρασε στο β΄ γύρο. Ηρθε τέταρτος με 10,5% μεταξύ 12 υποψηφίων. Τη δημαρχία διεκδικούν ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Κώστας Πελετίδης (25,06%) και ο προερχόμενος από τη ΝΔ κ. Κώστας Χριστόπουλος (23,94%).

Δήμος Βόλου: Στην τρίτη θέση έμεινε ο απερχόμενος δήμαρχος Βόλου Παναγιώτης Σκοτεινιώτης (15,27%). Τη μάχη της δεύτερης Κυριακής θα δώσουν ο κ. Αχιλλέας Μπέος (38,29%) και ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς (24,82%) -με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων.

Δήμος Λάρισας: Ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντίνος Τζανακούλης (είχε τη στήριξη της ΝΔ) έλαβε ποσοστό 19,24% και δεν μπήκε στον δεύτερο γύρο. Τη δημαρχία θα διεκδικήσουν η προερχόμενη από το χώρο της ΝΔ κυρία Ειρήνη Καραλαριώτου (23,24%) και ο κ. Απόστολος Καλογιάννης (22,62%) υποψήφιος που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι.

Δήμος Αιγάλεω: Ο απερχόμενος Χρήστος Καρδαράς έμεινε τέταρτος με ποσοστό 12,45%. Στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι κύριοι Δημήτρης Μπίρμπας (25,68%) -ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννης Γκίκας (18,91%), υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ.

Δήμος Ζωγράφου: Ο κ. Κώστας Καλλίρης (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) δεν κατάφερε να περάσει στο β΄ γύρο, κατέλαβε την τρίτη θέση (16,85%). Για τη νέα δημοτική αρχή θα παλέψουν η κυρία Τίνα Καφατσάκη-Βλάχου (21,06%) -στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ- και ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος (19,45%).

Δήμος Μαραθώνα: Με διαφορά 24,72 μονάδων ο κ. Ηλίας Ψηνάκης (53,55%) υπεφαλάγγισε από τον πρώτο γύρο το νυν δήμαρχο κ. Ιορδάνη Λουίζο (28,83%).

Δήμος Παιανίας: Μεταξύ έξι υποψηφίων ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δάβαρης κατέλαβε την τρίτη θεση (13,08%). Στο β΄ γύρο περνούν οι κύριοι Σπυρίδων Στάμου (32,69%) και Ισίδωρος Μάδης (20,94%).

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Τρίτος μεταξύ έξι υποψηφίων ήταν ο νυν δήμαρχος Γιώργος Χριστόπουλος (23,17%). Στο β΄ γύρο θα βρεθούν οι κύριοι Βασίλης Πιστικίδης (29,27%) και ο Αθανάσιος Αδαμόπουλος (26,67%).

Δήμος Αμαρίου (Ρέθυμνο): Εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή ο κ. Παντελεήμων Μουρτζάνος (52,77%) ο οποίος κέρδισε τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Στέφανο Σημαντήρα (47,23%).

Δήμος Αμοργού: Απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο Νικήτα Ρούσσο κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ο κ. Νικόλαος Φωστιέρης (51,3%) έχοντας προβάδισμα σχεδόν 12,5 μονάδες.

Δήμος Αριστοτέλη (Χαλκιδική): Ο κ. Χρήστος Πάχτας δεν επανεξελέγη στο δήμο που έχει συνδεθεί με την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού και τις αντιδράσεις κατοίκων. Ελαβε 46,95% και έχασε από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Μίχο, ο οποίος συγκέντρωσε το 51,13%.

Δήμος Κασσάνδρας: Ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγιάννης (41,44%) δεν τα κατάφερε, και από την πρώτη Κυριακή εξελέγη ο κ. Βασίλης Κυρίτσης (53,41%).

Δήμος Πρεσπών (Φλώρινα): Επικράτησε ο κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης (50,52%) έναντι του νυν δημάρχου κ. Βασίλη Τσέπα (49,48%).

Δήμος Πύλης (Τρικάλων): Ο κ. Κωνσταντίνος Μαράβας (52,54%) επικράτησε απέναντι στο απερχόμενο κ. Κωνσταντίνο Κουφογάζο (42,92%).

Δήμος Φιλιατών (Θεσπρωτία): Δεν επανεκλέγεται ο κ. Μηνάς Παπάς (46,43%), αλλά ο κ. Σπυρίδων Παπάς (50,98%).

Δήμος Φαρκαδόνας (Τρικάλων): Ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντίνος Οικονόμου βγήκε τρίτος (11,90%). Το δήμο θα διεκδικήσουν οι κύριοι Αθανάσιος Μεριβάκης (43,17%) και Δημήτρης Χαντζής (35,72%).

Δήμος Αρριανών (Ροδόπη): Εκτός β΄ γύρου, στην τρίτη θέση, έμεινε ο απερχόμενος Ιμπραήμ Σερήφ (27,85%). Τη μάχη την ερχόμενη Κυριακή θα δώσουν ο κ. Ριτβάν Αμέτ (30,75%) και ο κ. Σαδετίν Χουσεϊν Σιακήρ (29,47%).

Δήμος Αρταίων: Στο β΄ γύρο πέρασαν ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης (32,57%), οποίος είχε τη στήριξη της ΝΔ, και ο κ. Παύλος Στασινός (23,23%), αφήνοντας στην τρίτη θέση τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Ιωάννη Παπαλέξη (22,94%).

Δήμος Μύκης (Ξάνθη): Προτελευταίος μεταξύ τεσσάρων υποψηφιών ήταν ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Μουσταφά Τζουκάλ (23,11%). Στο β΄ γύρο περνούν οι κύριοι Τζεμήλ Καπζά (31,01%) και Μουσταφά Αγκά (24,39%).

Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη: Εξελέγη από την πρώτη Κυριακή ο κ. Περικλής Μίγδος (58,21%) , παίρνοντας προβάδισμα 16,4 μονάδων από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Δημήτρη Γαλλίκα.

Δήμος Γρεβενών: Δεν επανεξελέγη ο κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης (42,60%). Στο δημαρχιακό θώκο εγκαθίσταται ο κ. Γεώργιος Δασταμάνης (50,45%) .

Δήμος Δεσκάτης (Γρεβενά): Την τρίτη θέση κατέλαβε ο απερχόμενος δήμαρχος Νικόλαος Μίγκος (27,57%). «Μονομάχοι» την ερχόμενη Κυριακή θα είναι ο κ. Χρήστος Μπγιάλας (38,62%) και ο κ. Δημήτρης Καραστέργιος (29,66%).

Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου: Το δήμο θα διεκδικήσουν οι προερχόμενοι από τη ΝΔ κύριοι Νικόλαος Καραπάνος (24,48%) και Νικόλαος Μουρκούσης (24,16%). Ο απερχόμενος δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης έμεινε τρίτος (12,86%).

Δήμος Καλύμνου: Ο κ. Δημήτρης Διακομιχάλης έμεινε εκτός β΄ γύρου με ποσοστό 22,44%. Το δήμο θα διεκδικήσουν οι κύριοι Ιωάννης Γαλούζης (29,65%) και Ιωάννης Μαστροκούκος (29,55%).

Δήμος Καρπάθου: Από τον πρώτο γύρο εξελέγη ο κ. Ηλίας Λάμπρος με ποσοστό 53,68%, κερδίζοντας τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Μιχαήλ Χανιώτη (46,32%).

Δήμος Νισύρου: Δήμαρχος στη θέση του κ. Νίκου Καρακωνσταντίνου (40,04%) εξελέγη ο κ. Χριστοφής Κορωναίος(59,96%).

Δήμος Καρύστου (Εύβοια): Μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων επικράτησε από την πρώτη Κυριακή ο κ. Ελευθέριος Ραβιόλος (51,39%) . Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος κ. Νικόλαος Μανώλης δεν επανεξελέγη (34,14%).

Δήμος Μεγανησίου (Λευκάδα): Εξελέγη ο κ. Παύλος Δάγκλας (54,60%), έναντι του απερχόμενου δημάρχου Ευστάθιου Ζαβιτσάνου (45,40%).

Δήμος Παξών (Κέρκυρα): Εξελέγη με 50,91% ο κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο κ. Σπυρίδωνα Μπογδάνο (49,9%).

Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων: Στο β΄ γύρο πέρασαν οι κύριοι Γιώργος Γκιώνης (32,72%) και Παύλος Παύλου (21,57%) . Έμεινε εκτός ο απερχόμενος δήμαρχος Κωστας Λογοθέτης (21,16%).

Δήμος Νεμέας (Κορινθία): Ο νυν δήμαρχος Ευάγγελος Ανδριανάκος, με ποσοστό 46,13% βγήκε δεύτερος αλλά δεν χρειάσθηκε δεύτερος γύρος καθώς ο κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής με ποσοστό 52,37% εξελέγη το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Πηγή: vima.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πάλι καλά που δεν γίναμε Ισλανδία! Εκει σβήνουν δάνεια νοικοκυριών!

Η Ισλανδία ανακοίνωσε πως άρχισε με επιτυχία τη διαδικασία για την παραγραφή ενός μέρους των χρεών των προσώπων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, η οποία πρόκειται να ανακουφίσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά από ποσά που φθάνουν σχεδόν τα 26.000 ευρώ.

Την Κυριακή, η εφορία άνοιξε έναν ιστότοπο στο Ίντερνετ, τον leidretting.is, στον οποίο οι Ισλανδοί μπορούν να υποβάλουν το φάκελό τους. Μέσα στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας του ιστότοπου, είχαν υποβληθεί 5.000 φάκελοι, δήλωσε προς την εφημερίδα Frettabladid ένας από τους τεχνικούς υπευθύνους του.

Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή το νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν αυτή την παραγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος. Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε την κύρια προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου 2013 μαζί με το συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του κύριου μέρους του χρέους των νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό (κάτι που αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων), χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Αυτή η ελάφρυνση χρεών, η οποία εξαρτάται από το ποσό του δανείου, έχει ανώτατο όριο τις 4 εκατ. κορώνες (πάνω από 25.900 ευρώ). Η κυβέρνηση εκτιμά πως το σχέδιο αυτό αφορά περίπου 69.000 νοικοκυριά από τις 124.000 που αριθμεί η χώρα και πως κατά μέσο όρο μπορούν να διεκδικήσουν 1,1 εκατ. κορώνες (7.100 ευρώ). Πριν από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008, οι ισλανδικές τράπεζες δεν πρότειναν συστηματικά παρά δάνεια με επιτόκια συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό. Όμως η βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα αυτή είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, την αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της αδυναμίας της ισλανδικής κορώνας, και συνεπώς και των χρεών των νοικοκυριών.

Το 2012, το 36,7% των νοικοκυριών αυτών υποστήριζε πως “δυσκολεύεται” να τα βγάλει πέρα με τον μηνιαίο προϋπολογισμό του και το 11,7% πως “δυσκολεύεται πολύ”. Το σχέδιο προκάλεσε πάντως εκτεταμένη πολεμική στην Ισλανδία και αλλού, εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor΄s, εξαιτίας του υψηλού κόστους του και των αβέβαιων οικονομικών επιπτώσεών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από ''κόσκινο'' οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Πότε ολοκληρώνεται ο έλεγχος

Έλεγχος σε 60.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα όπου εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις

Το αργότερο έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από του υπουργείο Οικονομικών στις 60.000 αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα που εντοπίστηκε ότι έχουν λάθη και παραλείψεις. Πρόκειται για αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τις 3 Μαΐου 2014 αλλά οι αιτούντες δεν εισέπραξαν το εφάπαξ βοήθημα στις 9 Μαΐου, επειδή βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, διαπίστωσαν μέσω αυτόματων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ότι υπάρχει πιθανότητα οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα να μην έχουν αναγράψει στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 όλα τα εισοδήματα τα οποία απέκτησαν το 2012, (π.χ. τόκους καταθέσεων, ομολόγων ή εντόκων γραμματίων, μερίσματα, κέρδη από μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια, πολυτεκνικά ή τριτεκνικά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας, επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων, αποζημιώσεις λόγω ζημιών στην αγροτική παραγωγή, αγροτικές επιδοτήσεις).

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι προσθέτοντας τα μη δηλωθέντα εισοδήματα οι αιτούντες υπερβαίνουν τα ισχύοντα εισοδηματικά όρια, θα αποστέλλεται ενημερωτικό μήνυμα ότι η αίτησή τους απορρίπτεται. Εάν δεν ξεπερνιούνται τα όρια, οι αιτήσεις θα γίνονται οριστικά δεκτές και τα ποσά του μερίσματος θα καταβληθούν στους δικαιούχους το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Στους 60.000 πολίτες που βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης της αίτησής τους περιλαμβάνονται και περιπτώσεις φορολογουμένων που πληρούν τα κριτήρια είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχαν υποβάλει ξεχωριστή αίτηση για το μέρισμα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους (π.χ. σύζυγος ή ενήλικα τέκνα που συγκατοικούν με τους αιτούντες). Η ΓΓΔΕ έχει στείλει ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία τους ζητά στους φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους, διορθώνοντας τα εσφαλμένα στοιχεία της αρχικής αίτησης. Μάλιστα, αν δεν ανταποκριθούν προβαίνοντας στις σχετικές αλλαγές, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις, καθώς οι αρχικά υποβληθείσεις αιτήσεις θα θεωρηθούν «ψευδείς».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης απηύθυνε σχετική προειδοποίηση την περασμένη Παρασκευή με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία τόνισε ότι «η αίτηση είναι υπεύθυνη δήλωση και έχει ποινικές συνέπειες, αν είναι ψευδής» και ότι τα πιθανά ψευδή σημεία είναι βασικά τρία:

1. Λάθος ρολόι ΔΕΗ/διεύθυνση από αυτή που κατοικεί πραγματικά ο αιτών

2. Λιγότεροι συγκάτοικοι από τους πραγματικούς

3. Περισσότεροι συγκάτοικοι από τους πραγματικούς.
Στο μήνυμά του ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε: «Συνεπώς, όσοι από τους 60.000 περίπου που εξετάζουμε έχετε τέτοια λάθη, παρακαλούμε διαγράψτε και συμπληρώστε σωστή αίτηση. Πολλοί βλέπουμε το έχετε κάνει ήδη. Οι περισσότεροι από τους υπό έλεγχο έχουν "σπάσει" τους συγκατοίκους σε δύο ή περισσότερες αιτήσεις. Προσοχή, είναι παράνομο. Σβήστε όλες τις αιτήσεις και φτιάξτε μία από την αρχή με όλους τους συγκατοίκους μέσα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου καταβλήθηκε το μέρισμα στους λογαριασμούς 205.912 νοικοκυριών που είχαν υποβάλει αίτηση έως τις 3 Μαΐου. Το συνολικό ποσό που μοιράστηκαν τα νοικοκυριά αυτά ανήλθε στα 133,2 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις 60.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία επανελέγχου, υπάρχουν άλλες 67.500 νέες εγκρίσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος που θα ενεργοποιηθούν έως τις 10 Ιουνίου.

news247

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μακεδονία: Φορτηγό μετέφερε 700 κιλά χασίς με μια... άκρως πρωτοποριακή μέθοδο!

Με σχεδόν 700 κιλά χασίς είχαν γεμίσει ειδικές κρύπτες σε φορτηγό αυτοκίνητο, δύο άτομα, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα χασίς που έχει κατασχεθεί από τη συγκεκριμένη υπηρεσία και μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες χασίς που κατάσχεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε, όταν αστυνομικοί της Φλώρινας εντόπισαν το φορτηγό-ψυγείο στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής και ολοκληρώθηκε, χθες το απόγευμα, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Στην έρευνα που έγινε βρέθηκαν οι κρύπτες που είχαν κατασκευαστεί με πρωτοποριακή μέθοδο και τεχνική στην οροφή του φορτηγού.

Εκεί οι δύο -ελληνικής καταγωγής- συλληφθέντες, ένας 41 κι ένας 54 ετών, που εκτιμάται ότι είναι μέλη κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, κατηγορούνται ότι είχαν τοποθετήσει 341 αεροστεγή δέματα που περιείχαν χασίς, συνολικού βάρους 691 κιλών και 597 γραμμαρίων, τα οποία είχαν εισάγει από την Αλβανία και σκόπευαν να τα διοχετεύσουν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η κρύπτη στο κατασχεμένο όχημα διέθετε πρωτοποριακή υδραυλική ανάρτηση, ενώ τα δέματα είχαν συσκευαστεί με περιτύλιξη αλουμινίου, γεγονός που καθιστούσε εξαιρετικά δυσχερή τον εντοπισμό και ανίχνευσή τους.

newsit.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κρήτη: Μπαίνουν σε λειτουργία τα φωτογραφικά ραντάρ

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά και…επίσημα η έναρξη της λειτουργίας των καμερών που έχουν τοποθετηθεί στον ΒΟΑΚ και θα «φωτογραφίζουν» τους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι περίπου 40 κάμερες θα παίρνουν φωτογραφίες και θα στέλνουν τα… μπιλιετάκια στα σπίτια των οδηγών που έχουν ξεπεράσει το όριο ταχύτητας ή θα κάνουν άλλες εμφανείς παραβάσεις.

Οι φωτογραφικές κάμερες είναι διάσπαρτες σε όλο τον βόρειο άξονα, ενώ αντίστοιχες κάμερες υπάρχουν και στον νότιο άξονα του νησιού. Το «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκεται
στην Επισκοπή Ρεθύμνου, όπου θα γίνεται η επεξεργασία της φωτογραφίας ώστε να προφυλάσσονται και τα προσωπικά δεδομένα που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

«Οι κάμερες επικεντρώνουν στην πινακίδα και στον οδηγό και δεν εμφανίζεται ο συνοδηγός ή άλλα άτομα» ανέφερε αστυνομική πηγή

Οι αστυνομικοί έχουν αναλάβει να φυλάνε τις κάμερες αυτές αφου παλιότερα είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα καταστροφών, καθώς το κόστος της καθεμίας υπολογίζεται με όλο το σύστημα που τη συνοδεύει στις 50 χιλιάδες ευρώ! «Θα γίνεται καθημερινός έλεγχος και όσοι έχουν κακόβουλες σκέψεις να ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν την αυστηρότητα του νόμου». Επίσης θα τοποθετηθεί σε αυτές ειδικό σύστημα ώστε σε περίπτωση κακόβουλης πράξης να λαμβάνουν μήνυμα στα κινητά τους συγκεκριμένοι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει τη φύλαξη. Ωστόσο, τα κινητά αυτά που θα είναι συνδεδεμένα με τις κάμερες δεν έχουν ακόμη αποκτηθεί.

Πάντως πριν την έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται να τοποθετηθούν πινακίδες κατά μήκος του δρόμου ώστε να αναγράφονται τα όρια ταχύτητας και να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο θα πρέπει να έχουν το γκάζι του αυτοκινήτου τους πατημένο. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει και ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ προειδοποητική για την ύπαρξη των καμερών.

cretalive

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν εξερευνεί τον Αργολικό

Το πρώτο ευρωπαϊκό χωριό θα αναζητήσει ελληνο-ελβετική ομάδας, ψάχνοντας στο βυθό του Αργολικού κόλπου, στα τέλη αυτού του καλοκαιριού. Ελβετοί και Έλληνες αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν μια νέα, κοινή, υποθαλάσσια αποστολή εξερεύνησης του στην περιοχή απέναντι από το σπήλαιο Φράγχθι.

Μάλιστα, για την εξερεύνηση θα χρησιμοποιηθεί ένα διεθνές σύμβολο της σύγχρονης τεχνολογίας, το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο που κινείται με αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, το «MS Tûranor PlanetSolar», το οποίο θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο.

Η αποστολή TerraSubmersa αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η ελληνοελβετική συνεργασία είχε αρχίσει το 2012 και πλέον εντείνεται.

Στόχος είναι να μελετηθούν οι περιοχές στον Αργολικό κόλπο, οι οποίες στα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια των υδάτων, αλλά σήμερα πια έχουν βυθιστεί.

Το Φράγχθι -ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη- πιθανώς χρησίμευε ως δευτερεύων, βοηθητικός οικισμός ενός άλλου οικισμού, ο οποίος βρισκόταν χαμηλότερα στον λόφο και πιο κοντά στην ακτή, καθώς τότε το επίπεδο της θάλασσας ήταν αρκετά πιο χαμηλά και δεν έφτανε ως το σπήλαιο. Αυτόν ακριβώς τον βυθισμένο οικισμό φιλοδοξούν να αποκαλύψουν οι Έλληνες και Ελβετοί ερευνητές.

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, κατά τη διάρκεια των αμερικανικών ανασκαφών στο Φράγχθι, είχαν γίνει οι πρώτες θαλάσσιες μετρήσεις στον όρμο της Κοιλάδας, σε αναζήτηση του νεολιθικού οικισμού, όμως οι εργασίες δεν είχαν συνεχιστεί- κάτι που γίνεται τώρα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας. «Μπορεί να βρούμε ενδείξεις του πρώτου-πρώτου ευρωπαϊκού χωριού» δήλωσε ο Τζούλιεν Μπεκ, ερευνητής της Μονάδας Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής.

Σύμφωνα με τον Ελβετό ερευνητή: «το σπήλαιο Φράγχθι στη βόρεια ακτή της Κοιλάδας στον Αργολικό κόλπο κατοικείτο επί περίπου 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική εποχή.

Μία τόσο εντυπωσιακά μακρόχρονη περίοδος χρησιμοποίησης του σπηλαίου αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη. Συνεπώς, το σπήλαιο αποτελεί ιδανικό στόχο για τη μελέτη βυθισμένων πλέον προϊστορικών περιοχών, καθώς πρέπει να υπήρχαν αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους ανθρώπους του σπηλαίου και στη θάλασσα στη διάρκεια αυτών των πολλών χιλιάδων ετών».

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο άρχισε πολύ νωρίτερα από ό,τι φαντάζονταν οι επιστήμονες. Φαίνεται πως οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να ταξιδεύουν στις θάλασσες του Αιγαίου ήδη πριν από 100.000 χρόνια- όσο κι αν αυτό φαντάζει αδιανόητο.

Με βάση και τις παραπάνω ενδείξεις, οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι η Ελλάδα έπαιξε ρόλο-κλειδί στην ανάδυση του γεωργικού νεολιθικού τρόπου ζωής πριν από περίπου 9.000 χρόνια και στην εξάπλωσή του από τη Μέση Ανατολή προς την ηπειρωτική Ευρώπη, με συνέπεια οι Ευρωπαίοι νομάδες κυνηγοί- συλλέκτες της Παλαιολιθικής και Μεσολιθικής εποχής σταδιακά να παραχωρήσουν τη θέση τους στους «στατικούς» γεωργούς.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει ο εντοπισμός των πρώτων οικισμών στο ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που δεν αποκλείεται να υπήρξε στην αρχαία Αργολίδα και ειδικότερα γύρω από το Φράγχθι.

Οι νέες γεωφυσικές μετρήσεις θα γίνουν κυρίως από το σκάφος «MS Tûranor PlanetSolar», προκειμένου να αναδημιουργηθεί όσο γίνεται καλύτερα η τοπογραφία των περιοχών που κάποτε βρίσκονταν πάνω από το νερό.

Στην έρευνα θα βοηθήσει σημαντικά και το σκάφος «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ, που μπορεί να επιχειρεί σε αβαθείς παράκτιες περιοχές. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός ηχοεντοπισμού, ενώ ομάδα δυτών θα πραγματοποιήσει ανασκαφές στον βυθό με τη βοήθεια των κατάλληλων μηχανημάτων.

Η αποστολή TerraSubmersa θα αρχίσει την 1η Αυγούστου (εθνική εορτή της Ελβετίας) και τα σκάφη θα περάσουν διαδοχικά από τρία λιμάνια (Ερέτρια, Αθήνα και Ναύπλιο), όπου θα οργανωθούν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Το κύριο ερευνητικό έργο της αποστολής θα διαρκέσει από τις 18 Αυγούστου έως τις 12 Σεπτεμβρίου, με χρηματοδοτική υποστήριξη, μεταξύ άλλων, από τα Ιδρύματα Henri Moser και Arditi, καθώς και από την Ακαδημαϊκή Εταιρεία της Γενεύης.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δωρεάν στα νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι, ακόμα και για επείγοντα

Δωρεάν πρόσβαση στις μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) έχουν όλοι οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, και παράλληλα στα νοσοκομεία θα γίνονται δεκτοί ως επείγοντα περιστατικά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, επισημαίνοντας ότι “υποχρέωση της Πολιτείας είναι κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών υγείας”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι η πρόσβαση στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ είναι πλέον ελεύθερη για όλους τους πολίτες, μη εξαιρουμένων και όσων είναι ανασφάλιστοι. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ιατρικές εξετάσεις, συνταγογράφηση και διαγνωστικές εξετάσεις, όπου υπάρχει δυνατότητα, δωρεάν. Επιπλέον, επείγοντα περιστατικά -που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ανασφάλιστου- θα γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία και το κόστος νοσηλείας θα καλύπτεται μέσω ειδικού λογαριασμού.

Ο κ. Μπέζας ανέφερε επίσης ότι έχει παραταθεί για έναν χρόνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, η ισχύς των βιβλιάριων υγείας των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ.

“Οφείλουμε να προστατεύσουμε υγειονομικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της υγείας”, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας. 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ – Τα ομόλογα που «σκάνε» προεκλογικά!

Το Newsbomb.gr δεν ξεχνά: Σήμερα και αύριο πληρώνονται στο ακέραιο τα ομόλογα των «αρπαχτικών» που έμειναν εκτός PSI την ώρα που χιλιάδες Έλληνες μικροομολογιούχοι έχασαν τις περιουσίες τους. Όπως είναι αναμενόμενο η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο θα σπεύσει αμέσως να πληρώσει στο ακέραιο όλα τα «αρπαχτικά» που έπαιξαν στις πλάτες της Ελλάδας.

Στην αναμπουμπούλα των ημερών και της προεκλογικής περιόδου της επόμενης Κυριακής, υπάρχει μια είδηση που έχει μάλλον ξεχαστεί. Είναι η υποχρέωση της Ελλάδας να πληρώσει ομολόγα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ τις αμέσως επόμενες ώρες!

Σήμερα και αύριο «σκάνε» ομόλογα συνολικού ύψους 8,5 δισ ευρώ και θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά από το ελληνικό δημόσιο. Στα κρατικά ταμεία, μετά και την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, η οποία εγκρίθηκε από το άτυπο Eurogroup της Πρωταπριλιάς και εκταμιεύτηκε το Πάσχα, επαρκεί για να πληρωμή.

Τα ομόλογα που λήγουν σήμερα, είναι από αυτά που δεν έχουν μπει στο PSI. Πληρώνονται δηλαδή στο ακέραιο σε αντίθεση με τους χιλιάδες έλληνες πολίτες και μικροομολογιούχους που έχασαν τα λεφτά τους από το μηχανισμό του PSI. Αυτά τα δυο «ακούρευτα» ομόλογα, όπως έχουν γίνει πλέον γνωστά, έχουν επιτόκιο 4,5%, το ένα ύψους 2,9 δισ. και το δεύτερο 1,25 δισ. ευρώ.

Μεθαύριο όμως, λήγουν και τα ειδικά κρατικά ομόλογα ύψους 4,5 δις ευρώ που είχαν δοθεί από το Δημόσιο για την αγορά των προνομιούχων μετοχών που εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες το 2009, στις 21 Μαΐου.

Τα χρήματα μπορεί να υπάρχουν, όμως μένει κάτι το οποίο δεν έχει τονισθεί ιδιαίτερα.

Η μοναδική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ήταν η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, η οποία δεν έγινε ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι οι εκλογές για την Ευρωβουλή θα πρέπει να είναι το δημοψήφισμα για το μνημόνιο που δεν έγινε ποτέ.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα για τη σύσταση αυτής της επιτροπής, για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός για ποιο λόγο έφτασε στο σημείο να πληρώνει τα «κοράκια», vulture funds, τα λεγόμενα και «κοράκια» των διεθνών ομολόγων που δεν μπήκαν στο PSI.

Αυτά απαιτούν πληρωμή των ομολόγων που κατέχουν στο ακέραιο, απειλώντας με νομικά μέσα σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί το δημόσιο, αλλά την ίδια ώρα αυτοκτονούν ομολογιούχοι που έχασαν τα λεφτά τους επειδή εμπιστεύθηκαν το ελληνικό δημόσιο αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα;

πηγη
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κομισιόν: «Τα δάνεια που έλαβαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα πληρώνει ο ελληνικός λαός»!

Ενώ η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι τα «δανεικά κι αγύριστα» που παράνομα πήραν ελληνικά πολιτικά κόμματα από τις Τράπεζες, τα πληρώνει σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να  επιβεβαιώσει ποια είναι τα κόμματα αυτά, ποιο το ύψος των δανείων και ποια από αυτά θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα!

Αυτό προκύπτει από την κοινή απάντηση της Κομισιόν σε παράλληλες ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, που είναι και υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, και του ευρωβουλευτή, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Στις ερωτήσεις τους, οι 2 ευρωβουλευτές ζητούσαν διευκρινίσεις από τον αρμόδιο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος σε προηγούμενη απάντηση είχε δηλώσει, ερωτώμενος για τα δάνεια των ελληνικών πολιτικών κομμάτων ότι, «η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».
Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού τόνιζε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, ζητούσε να μάθει «Πόσο είναι το ύψος των δανείων ανά πολιτικό κόμμα που έχουν δοθεί από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια» και «Ποιο ποσοστό αυτών θεωρείται σήμερα μη εξυπηρετούμενο».

Ο κ. Σκυλακάκης από την πλευρά του, στην ερώτησή του, εστίαζε στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι τα χρέη είναι ύψους 145 εκατομμυρίων ευρώ και ότι «είναι απίθανο να εξυπηρετούνται» και ζητούσε να μάθει εάν «Εξακολουθεί η «συντριπτική πλειοψηφία» των δανείων της Νέας Δημοκρατίας να μην εξυπηρετούνται» και εάν «υπήρξε πρόσφατα μια ειδική, προνομιακή ρύθμιση του χρέους της Νέας Δημοκρατίας στις κρατικές τράπεζες, όπως π.χ. η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να βελτιωθεί «χαριστικά» η οικονομική κατάσταση του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές».

Στην κοινή απάντησή του, ο κ. Αλμούνια, αφού επιβεβαιώνει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συνιστά κρατική ενίσχυση και χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων», δηλώνει ότι «Οι εντολοδόχοι παρακολούθησης που έχουν οριστεί για τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιανουάριο 2013 παρακολουθούν τη διαδικασία χορήγησης νέων δανείων και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων», καταλήγοντας ότι «ο ρόλος της Επιτροπής δεν έγκειται στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για μεμονωμένα δάνεια από τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικές ενισχύσεις, στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη»!!!

Ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά τη ρητή ομολογία της Κομισιόν ότι τα χαριστικά δάνεια που έλαβαν από τις Τράπεζες η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τα πληρώνει σήμερα ο έλληνας φορολογούμενος, οι ηγεσίες των 2 κομμάτων βρίσκονται εκτεθειμένες στα μάτια του ελληνικού λαού.

Δεν είναι δυνατόν τα 2 κόμματα της συγκυβέρνησης, τη στιγμή που σκηνοθετούν τη σύλληψη διαφόρων «επωνύμων» με χειροπέδες, για να δείξουν ότι δήθεν γίνονται διώξεις για φοροδιαφυγή ή για χρέη προς το Δημόσιο, να ετοιμάζονται σαν του κοινού ποινικού δικαίου, να αλλάξουν τα ονόματά τους για να ξεφορτωθούν τα τεράστια ποσά, δανεικά κι αγύριστα, που έλαβαν από τις Τράπεζες, σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, αν θέλουν πραγματικά να δείξουν ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και ότι δε βαρύνονται αυτοί οι ίδιοι με εγκλήματα κατά του Δημοσίου χρήματος, να πάψουν να συμπράττουν με την Τράπεζα της Ελλάδας και την Κομισιόν, στην απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων.

Οφείλουν, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος, να δώσουν άμεσα στη δημοσιότητα τα πραγματικά στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις των 2 κομμάτων και συγκεκριμένα, το ύψος τους, τι μέρος αυτών έχει αποπληρωθεί, τι μέρος αυτών δεν εξυπηρετείται, αν υπήρξαν χαριστικές ρυθμίσεις και κυρίως ποιος θα «πληρώσει» τελικά για αυτά».

Οι πλήρεις ερωτήσεις του Νίκου Χουντή και του Θόδωρου Σκυλακάκη, καθώς και η κοινή απάντηση του Χοακίν Αλμούνια, έχουν ως εξής:

Ερώτηση Θόδωρου Σκυλακάκη:

«Μετά από ερώτησή μου (Ε-013481/2013) σχετικά με τα χρέη των κομμάτων της ελληνικής Κυβέρνησης στις κρατικές τράπεζες της χώρας, η απάντηση του Επιτρόπου κ. Almunia εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7 Φεβρουαρίου 2014) επιβεβαίωσε ότι «τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα» και «η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013″. Την περασμένη εβδομάδα, η Νέα Δημοκρατία, σε πλήρη αντίθεση με τη γραπτή απάντηση της Επιτροπής, υποστήριξε μέσω στελεχών της ότι τα δάνεια του κόμματος εξυπηρετούνται κανονικά.
Λαμβάνοντας υπόψη τη γραπτή απάντηση του κ. Almunia στις 7 Φεβρουαρίου και το γεγονός ότι τα υπάρχοντα χρέη 145 εκατ. ευρώ σε δάνεια της ΝΔ είναι απίθανο να εξυπηρετούνται κανονικά όταν η ετήσια κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει ως κόμμα είναι περίπου ίση με το 50% μόνο των τόκων που οφείλει ετησίως στις τράπεζες, ερωτάται η Επιτροπή:
Εξακολουθεί η «συντριπτική πλειοψηφία» των δανείων της Νέας Δημοκρατίας να μην εξυπηρετούνται;

Ή, μήπως, υπήρξε πρόσφατα μια ειδική, προνομιακή ρύθμιση του χρέους της Νέας Δημοκρατίας στις κρατικές τράπεζες, όπως π.χ. η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να βελτιωθεί «χαριστικά» η οικονομική κατάσταση του κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές;»

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

«Σύμφωνα με απάντηση της Επιτροπής (Ε-013481/2013) αναφορικά με τη χορήγηση δανείων σε ελληνικά πολιτικά κόμματα από ελληνικές τράπεζες, η «συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».
Με δεδομένο ότι οι τράπεζες που έχουν στο χαρτυφυλάκιό τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών πολιτικών κομμάτων έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω δανείων που πληρώνει ο ελληνικός λαός, ερωτάται η Επιτροπή:
Πόσο είναι το ύψος των δανείων ανά πολιτικό κόμμα που έχουν δοθεί από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια; Ποιο ποσοστό αυτών θεωρείται σήμερα μη εξυπηρετούμενο;»

Κοινή απάντηση Χοακίν Αλμούνια:

«Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συνιστά κρατική ενίσχυση και χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων. Οι εντολοδόχοι παρακολούθησης που έχουν οριστεί για τις ελληνικές τράπεζες από τον Ιανουάριο 2013 παρακολουθούν τη διαδικασία χορήγησης νέων δανείων και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων. Η Επιτροπή αποβλέπει, μέσω του εντολοδόχου παρακολούθησης, στην εξασφάλιση της χορήγησης των δανείων με εμπορικά κριτήρια και σε βάση πλήρους ανταγωνισμού, καθώς και στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης των τραπεζών, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να χρειαστούν περαιτέρω κρατικές ενισχύσεις, και αυξάνοντας την τιμή που το ΕΤΧΣ μπορεί να προσδοκά από τη μελλοντική πώληση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Ωστόσο, ο ρόλος της Επιτροπής δεν έγκειται στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για μεμονωμένα δάνεια από τράπεζες οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικές ενισχύσεις, στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη μέλη».

[www.tribune.gr]
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!