EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έκθεση σοκ: Εργάζονται ως σκλάβοι για το Μουντιάλ του 2022

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως ζώα. Αναρμόδια δηλώνει η FIFA.

Μετά την επίσκεψη στα στρατόπεδα εργασίας κοντά στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Doha, μια διεθνής ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων παρουσίασε μία σοκαριστική έκθεση που καταγράφει τις συνθήκες εργασίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτυλίσσονται στη χώρα υποδοχής του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA 2022.

Αντλώντας στοιχεία από τις πρεσβείες της Ινδίας και του Νεπάλ, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ΙΤUC) εκτιμά ότι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να πεθάνουν πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022,  σε περίπτωση που  δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας.

Η έκθεση αποκαλεί το Κατάρ μια χώρα με “πρόσοψη κυβέρνησης” και αναφέρει ότι εξαθλιωμένοι μετανάστες εργάτες από το εξωτερικό ζουν σε άθλιες συνθήκες και εξαρτώνται από τους εργοδότες τους, οι οποίοι ελέγχουν τις κάρτες ταυτότητας τους και τις βίζα τους. Η εργασία στην “απίστευτη ζέστη” έξι ημέρες την εβδομάδα οδηγεί στην πρωτοφανή αύξηση των θανάτων των μεταναστών.

“Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως τα άλογα που ζουν σε ένα στάβλο. Μία εξουσία από μεσίτες στο Κατάρ μεσίτες έχουν επιλέξει να χτίσουν μία σύγχρονη οικονομία στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων, υποδουλώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους” τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση έρχεται μετά την πρόσφατη έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στη FIFA να αντιμετωπίσει τις εμφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιβάλλουν την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου . Ένας εκπρόσωπος της Αμνηστίας αναφέρει ότι η FIFA «εμπλέκεται στο χάος είτε της αρέσει είτε όχι.»

Ο πρόεδρος της FIFA Sepp Blatter δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι «έχουμε κάποια ευθύνη , αλλά δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επιμένουμε ότι οι ευθύνες πέφτουν πρωτίστως στο κράτος του Κατάρ και δευτερευόντως στις εταιρείες που απασχολούν τους εργαζόμενους και προσθέτει ότι ελπίζει “η FIFA να μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος μέσα από το ποδόσφαιρο.”

Η ITUC ζητάει από το Κατάρ να καταργήσει το σύστημα Kafala, μια μορφή χορηγίας που “δένει” τον ξένο εργαζόμενο μετανάστη με τον εργοδότη της χώρας υποδοχής . Είναι κοινό για τα αφεντικά να κατάσχουν τα διαβατήρια ή να αρνούνται να εκδώσουν τα δελτία ταυτότητας για να κρατήσουν τους εργαζόμενους σε αιχμαλωσία , σύμφωνα με την έκθεση. Η ομοσπονδία καλεί επίσης το Κατάρ να θεσπίσει νόμους που θα εγγυώνται τα προς το ζην και τα δικαιώματα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων.

“Η FIFA μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας στην κατάργηση της Kafala και στο σεβασμό των διεθνών δικαιωμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί στο Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022″ τόνισε ο Sharan Burrow γενικός γραμματέας της ITUC .


ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν αλλάζουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης

«Δεν αλλάζουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης» επανέλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, προς το προεδρείο της ΟΛΜΕ, κατά την απογευματινή συνάντηση, που διεξήχθη με βασικό αντικείμενο τη διαδικασία κινητικότητας και την απόλυση εκπαιδευτικών.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέα προκήρυξη θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 1.787 εκπαιδευτικοί και προκηρύχθηκαν 1.709 θέσεις, δηλαδή εκτός μένουν 78 εκπαιδευτικοί και όσοι δεν καλύψουν τις θέσεις από τη διαδικασία κινητικότητας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Aπόλυση και επιστροφή μισθών για όσους διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά

Άμεση απόλυση περιμένει τους δημοσίους υπαλλήλους που θα εντοπισθούν να έχουν διοριστεί κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών και μάλιστα χωρίς να απαιτηθεί καμία πειθαρχική διαδικασία, σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με αυτή αποσαφηνίζονται όλες οι λεπτομέρειες και η διαδικασία αντιμετώπισης των περιπτώσεων όπου εντοπίζονται πλαστά δικαιολογητικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από δημοσίους υπαλλήλους κατά το στάδιο του διορισμού, πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης εργασίας τους.

Στην εγκύκλιο μάλιστα, επισημαίνεται η δυνατότητα των διοικήσεων να ανακαλούν τους διορισμούς όσων εντοπίζονται να έχουν κάνει χρήση πλαστών δικαιολογητικών, ακόμη και αν έχουν προηγουμένως υποβάλλει την παραίτησή τους λόγω του διενεργούμενου ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες για όσους εκδοθούν οριστικές αποφάσεις ανάκλησης διορισμού – μετά τον έλεγχο και τις τυχόν ενστάσεις από τους ίδιους τους υπαλλήλους – θα υπάρξει απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που εισέπραξαν από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και τα χρόνια υπηρεσίας τους μπορεί να μην υπολογιστούν στα συντάξιμα όπως διευκρίνιζαν στελέχη του υπουργείου.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!