EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το πρώτο μαζικό τοπικό δημοψήφισμα στην Ελλάδα: 5.364 πολίτες της Πάρου είπαν «ναι» στην υγεία των νησιών.

Με τη συμμετοχή 5.419 κατοίκων σε 12 εκλογικά τμήματα της Πάρου και της Αντίπαρου πραγματοποιήθηκε το πρώτο μαζικό τοπικό δημοψήφισμα στη χώρα μας. Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή διοργάνωσε το Συντονιστικό Των φορέων Πάρου Αντίπαρου και αφορούσε την καταστροφή των δομών υγείας στα δύο νησιά.

Τα ποσοστά αυτών που καταδίκασαν την πολιτική που καταστρέφει...
τις υποδομές της δημόσιας υγείας στα νησιά μας και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαμαρτυρία που οργανώνεται στις 26 Φεβρουαρίου και που θα νεκρώσει κάθε δραστηριότητα στην Πάρο και την Αντίπαρο, ήταν συντριπτικά: 5.364 ΝΑΙ, 36 ΟΧΙ και 19 Άκυρα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους «η κυβέρνηση οφείλει να πράξει το αυτονόητο και να στελεχώσει άμεσα το Κέντρο Υγείας της Πάρου με μόνιμους γιατρούς προστατεύοντας την υγεία των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών, αφού τα νησιά μας είναι σπουδαίοι τουριστικοί προορισμοί που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία. Αποτελεί όνειδος για την πολιτεία ότι επί 4 συνεχή χρόνια τα 2500 παιδιά της Πάρου και της Αντιπάρου στερούνται τις υπηρεσίες παιδιάτρου γεγονός που ακυρώνει στην πράξη και τη συνταγματική της υποχρέωση που αναφέρεται στη νησιωτικότητα. Οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου θα συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα της πρωτοβάθμιας δημόσιας ιατρικής περίθαλψης στα νησιά μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Πάρου, Αντίπαρου για την Υγεία.

Να σημειωθεί ότι ο Καλλικράτης (Ν.3852/2010) ενώ προέβλεψε την δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν εκδόθηκαν μέχρι σήμερα οι σχετικές κανονιστικών διατάξεων για την οργάνωσή τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διεξαχθούν νομότυπα.

Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος έχει ζητηθεί από τα δημοτικά συμβούλιο των 14 δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Προχθές, σε υλοποίηση αυτής της απόφασης, φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση που οργάνωσε η πρωτοβουλία «SOSτε το νερό» αποφάσισαν της διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 18 Μαΐου, την πρώτη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr το θέμα της υγείας κυρίως στις Κυκλάδες έχει εξελιχθεί σε μείζων για τους κατοίκους των νησιών. Μάλιστα, ο δήμαρχος Τήνου Π. Κροντηράς έχει ήδη καταθέσει μήνυση εναντίον του, ενώ με μήνυση απειλούν η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αλλά και ο δήμαρχος Μεγίστης (Καστελόριζο).

πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Επανέρχεται το σχέδιο για τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες ... Από την πίσω πόρτα ...

Του Βασίλη Γεώργα
Από την πίσω πόρτα επαναφέρει η κυβέρνηση το περιβόητο σχέδιο για τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών ή Επιχειρηματικών Ζωνών στην Ελλάδα.

Η πρόταση που δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή όσες φορές επιχειρήθηκε στο παρελθόν, αναβιώνει μέσω του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, όπου περιλαμβάνεται σχετική ρύθμιση στο κεφάλαιο για την λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων.

Στη συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στα Επιχειρηματικά Πάρκα ή σε τμήματα αυτών μπορεί με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (σ.σ προφανώς η διατύπωση έγινε πριν τις αλλαγές) να συνιστώνται Ελεύθερες Ζώνες (δεν προσδιορίζονται), ή να αναγνωρίζονται Ελεύθερες Αποθήκες ή Τελωνειακές Αποθήκες ή Χώροι Προσωρινής Αποθήκευσης, η ίδρυση των οποίων διέπεται από τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας».

Αν και η επωδός της ρύθμισης συνδέει προφανώς τη λειτουργία των Ελεύθερων Ζωνών με την κείμενη νομοθεσία, το γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται για τι Ζώνες μιλάμε ή τι είδους εργασιακές, φορολογικές και άλλες συνθήκες θα επικρατούν σε αυτές, εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων, τουλάχιστον μέχρι να παρασχεθούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις ή δημοσιευτούν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Τα επιχειρηματικά πάρκα, από την άλλη, προορίζονται να αποτελέσουν νέου τύπου «βιομηχανία» στην Ελλάδα, ειδικά δε τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2017, όταν οι βιοτεχνίες- βιομηχανίες της Αττικής θα πρέπει –με βάση την παράταση που έχει δοθεί- να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό και να μετεγκατασταθούν.

Πρόκειται για οργανωμένες εγκαταστάσεις υποδοχής και λειτουργίας επιχειρήσεων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, που θα μπορούν να ιδρύονται είτε απευθείας από ιδιώτες με τη μορφή ΑΕ είτε από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το νομοσχέδιο επιτρέπει την απευθείας παραχώρηση στην εταιρεία διαχείρισης του κάθε πάρκου της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, δίνει το δικαίωμα εκτέλεσης, χρήσης επέκτασης και εκμετάλλευσης λιμενικών εγκαταστάσεων για διάστημα μέχρι και 50 χρόνων, κ.α.

hassapis-peter








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σαλτιμπάγκε «πολιτικέ», ο χρόνος σου «τελειώνει»!

Εσύ « άρρωστε» και θρασύδειλε ψεύτη ,που κοιτάς με περιφρόνηση τον άνθρωπο που τολμάει με παρρησία να πει την αλήθεια - που σε καταδικάζει και σε ξεγυμνώνει-είσαι τόσο εγωπαθής, που πιστεύεις ότι εσύ είσαι ο «νικητής»! Ειρωνεύεσαι και απαξιώνεις την αγωνιστικότητα, το φρόνημα, τον πατριωτισμό ,την εντιμότητα ,την ελεύθερη κι αδούλωτη σκέψη, που μέχρι τώρα-ενώ η ίδια η πράξη της ζωής δικαίωσε- αποδείχτηκε «ανώφελη» πρακτική για τα δικά σου «μέτρα»! Μόνο που ξέχασες πως τίποτα πια δεν είναι όπως χθες!

«Γραφικό» και «τρελό» ονοματίζεις όποιον πιστεύει κι ευαγγελίζεται τη δύναμη του λαού! Εσύ «γνωρίζεις» πως ο λαός πάντα «κοπάδι» είναι κι ως πρόβατο εσένα πάλι «ποιμένα» του θα ορίσει μέσω της φενάκης των εκλογών, που «στήνουνε» τα αφεντικά σου! Εξάλλου τόσα χρόνια με την ίδια «σημαδεμένη τράπουλα» των εκλογών τα αφεντικά σου «κεφαλαιοποιούν» τα κέρδη τους και «νομιμοποιούν» τη διαστροφή και το έγκλημα, «αποθεώνοντάς» σε! Όλα μετά για εσένα οι πάτρονές σου «διασφαλίζουν», και μένει να αποδείξεις πόσο πρόθυμος κι εθελόδουλος είσαι, για να σε προτιμάνε! Τι ανάγκη έχεις να νοιαστείς για τις συνέπειες της αμετροέπειας και της υποκρισίας; Μήπως έχεις μέσα σου καρδιά για να νιώσεις το έγκλημά σου; Εξάλλου φταίνε τα «κορόιδα», που πιστεύουν, κι όχι ο αμοραλισμός ,τα κόμπλεξ, τα ψέματά κι η αναξιότητά σου!

Αρκείσαι σε διαπιστώσεις, κραυγές, συνθήματα και κάποιες μισές αλήθειες για «δόλωμα»- σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα- για να «κεντρίσεις» το θυμικό, όπως χρόνια τώρα σε προστάζουν. Όντας ταγμένος να υποστηρίζεις τις σκοτεινές «ορέξεις» των παρανοικών αφεντικών σου παρανόησες κι εσύ! Πουλώντας αυταπάτες στο λαό αποκτάς τόσο χρήμα, ματαιότητα και κενοδοξία, ώστε όλους τους «κανονικούς» ανθρώπους τους θεωρείς απολειφάδια !Είσαι κομπλεξικός ,ένα ημιμαθές κι ανίκανο ανθρωπάριο, που μόνο το δόλο, την υποκρισία, τις ύβρεις ,τις απειλές και το χρώμα του χρήματος γνωρίζει!

Δούλος κι επαίτης ψεύτικης χαράς, δεν έχεις νιώσει ποτέ σου αξιοπρέπεια και τιμή, ούτε βέβαια τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αγάπης! Τιποτένιος και ξεπουλημένος αγύρτης, μόνο την ευτέλεια, τη χυδαιότητα γνωρίζεις ως τρόπο ζωής! Έτσι πάσχισες αχρείους κι εμάς να κάνεις, αλλά μάθε το, δεν τα κατάφερες! Όσο ζεις ακόμα στον εικονικό κόσμο, που στήνεις για εμάς, τόσο παραλογίζεσαι και ξεμπροστιάζεσαι!!

Είσαι τόσο κενός ,που είναι αδύνατον να νιώσεις την ποιοτική αλλαγή συνείδησης ,που συντελείται στις συνειδήσεις των Ελλήνων, κι ας μην έχει βρει τον τρόπο ακόμα να εκφραστεί! Σήμερα όλοι κρινόμαστε όχι πια από τα λόγια, αλλά τις πράξεις! Μάθε το πως μόνο οι ανδρείοι ,οι αγωνιστές της ζωής, οι γνήσιοι επαναστάτες και πατριώτες θα δικαιωθούν! Όποιος δεν μπορεί να αγαπήσει και να σεβαστεί τον άνθρωπο είναι εχθρός του εαυτού του, κι ούτε βέβαια και την πατρίδα του αγαπά, γι’ αυτό είναι καταδικασμένος να ζει στο σκοτάδι ! Είναι μια ιταμή και επαχθής ύπαρξη, που ούτε μια στιγμή δεν νιώθει την αληθινή πηγή χαράς ,την ενσυναίσθηση ,το έλεος και τη συγχώρεση! Νομίζεις πως κι αυτή τη φορά δε θα ξεσκεπαστείς πανάθλιε σαλτιμπάγκε της απάτης και του δόλου;

Δεν έχεις ιδέα τι μπορεί αυτός ο λαός να κάνει, ανακαλύπτοντας την εσωτερική του φλόγα, που θα γίνει η πυρκαγιά και θα σε «κάψει»! Δεν έχεις ιδέα πόσο μεγάλη κι ακαταμάχητη είναι η δύναμή του τώρα που συνειδητοποιεί την πλάνη, την απάτη και την παγίδα που του έστησες! 

Είναι πολύ ακριβό το τίμημα που πληρώνει, για να γλιτώσεις! Είναι κοντά η ώρα, που η αλήθεια σαν το άπλετο φως θα λάμψει και θα σβήσει το σκοτάδι που προσκυνάς!

Λωποδύτη, κλεφταρά είσαι ανάπηρος ψυχικά και ηθικά! Ποτέ δεν έμαθες το δύσκολο το δρόμο να διαβαίνεις, εκείνον που σε κάνει αληθινό άνθρωπο κι Έλληνα! Εμάς όμως τους «άθλιους» και ταπεινούς Έλληνες μόνο αυτόν μας ανάγκασες να βαδίζουμε, και δεν διανοείσαι πόση δύναμη ψυχής κι αξιοσύνη μας «χάρισες»!

Η ζωή σου θεωρείς ότι αξίζει πολύ περισσότερο από τη ζωή του έντιμου ξωμάχου, που «σταυρώνεις» κάθε μέρα, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή σου για την εξόντωσή του; Εκείνος έχει την πνοή και την ανάσα της γης περιουσία του ανεκτίμητη !Έχει την αξιοσύνη, την περηφάνια κι ορκίζεται σε αυτήν ,που του χαρίζει τη ζωή. Απόφασή του είναι να την τιμήσει, να την υπερασπιστεί με αίμα! Εκείνος έχει μέσα του θάρρος και αντάρα, που εσύ θρασύδειλε τυφλοπόντικα ούτε να φανταστείς δε μπορείς!

Νομίζεις πως δε θα νικήσει η «αστραπή» το σκοτάδι που προσκυνάς; Νομίζεις πως ο θάνατος θα νικήσει τη ζωή ή το σκοτάδι το φως; Όσο είναι ακόμα καιρός την ύβρη που έχεις επιτελέσει ξόρκισε και την πατρίδα και ζήτησε έλεος από το λαό, γιατί η τελική ώρα της κρίσης είναι πολύ βαριά κι ασήκωτη για τις δικές σου- τις μαλθακές σου πλάτες! Όσο χρήμα και χρυσάφι κι αν έκλεψες, δεν σώζεσαι από την οργή ,τον πόνο ,το αίμα και το δάκρυ, που μπαμπέσικα «φόρτωσες» πάνω στην πλάτη της πιο πολύπαθης και «ακριβής» πατρίδας, στην πλάτη Ελλήνων, που αρνούνται πια «πρόβατα» να είναι στη στάνη σου!

Ένα μέλος του ενιαίου παλλαικού μετώπου.

πηγη 







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Έργα και ημέρες της αγνής -και οικονομικής- νέας κρατικής τηλεόρασης…

Δεν καταλαβαίνω προς τι οι αντιδράσεις. Όταν η κυβέρνηση έλεγε ότι καταργείται το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, δεν εννοούσε ότι δεν θα πληρώνουμε και τίποτα! Δεν μας είπε ποτέ ότι δεν θα πληρώνουμε τον επόμενο φορέα που θα προέκυπτε από την πλέον συμβολική πράξη της κυβέρνησης Σαμαρά. Διότι, όπως και να…το δει κανείς, το μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες μοιραία είχε έναν ατόφιο συμβολικό χαρακτήρα: συμβόλιζε τον απολογισμό της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος χωρίς πολλές διατυπώσεις απλώς έκλεισε το διακόπτη στην κρατική τηλεόραση – όπως κλείνει νοσοκομεία, σχολεία, τον ΕΟΠΥΥ, όπως κατεβάζει τους διακόπτες σε όλη τη χώρα…

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Όπως ακριβώς μας είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, δεν θα ξαναπληρώσουμε ποτέ για την ΕΡΤ. Θα πληρώνουμε 3 ευρώ το μήνα για τη ΝΕΡΙΤ. Όπως ακριβώς δεν πληρώνουμε πια το «χαράτσι» για τα σπίτια, αλλά πληρώνουμε το «χαράτσι νο 2», το οποίο απλώς ξαναβαφτίστηκε και επεκτάθηκε. Όπως και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι «δεν θα έρθουν άλλα μέτρα» ή ότι «έρχεται η ανάπτυξη», με την απλή επικοινωνιακή λογική «και όποιοι το φάνε, το φάγανε»… Και πολλοί όντως το φάγανε.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι η βασική ρητορική για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν το όργιο σπατάλης που «ανακάλυψαν» εκεί τα λαγωνικά της κυβέρνησης, και –υποτίθεται ότι– ο νέος φορέας που θα έφτιαχνε η κυβέρνηση, απαλλαγμένος από το αμαρτωλό παρελθόν, θα ξεκινούσε μια νέα ζωή, άσπιλη κι αμόλυντη, με εξοικονόμηση. Ας αφήσουμε προς στιγμήν το τηλεοπτικό προϊόν που παράγει αυτή η «νέα» τηλεόραση, ας αφήσουμε τους απολυμένους, ας αφήσουμε όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν την υπόθεση ΝΕΡΙΤ, κι ας μείνουμε μόνο εδώ: στο οικονομικό.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ερώτηση για τη ΝΕΡΙΤ, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στις δαπάνες που εγκρίθηκαν από τον Γκίκα Μάναλη στο διάστημα της θητείας του ως ειδικού εκκαθαριστή του λουκέτου της ΕΡΤ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ολόκληρο κατεβατό από περιπτώσεις αναθέσεων, για τις οποίες ζητά να προσκομιστούν όλες οι αποφάσεις για την έγκρισή τους από τον Γκίκα Μάναλη, που –εδώ και λίγες ημέρες– είναι πλέον ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank.

Διαβάζοντας αυτές τις περιπτώσεις, προκύπτουν πολλά συμπεράσματα για το πού πάνε τα χρήματά μας. Αντιγράφουμε από την ερώτηση:

α) Ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης προς το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρία «ΚΑΝΤΩΡ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.», συνολικής δαπάνης 58.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. και φόρων.

β) Ενοικίαση ολοκληρωμένου συστήματος μοντάζ ήχου και εικόνας για την παραγωγή του δελτίου ειδήσεων από την Εταιρία TelmAco, ύψους 79.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. και φόρων.

γ) Ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης κτιρίων τέως ΕΡΤ-3 κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο 2013, με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2013, με την οποία εγκρίνεται δαπάνη ύψους 59.464,35€ και φέρεται υπογραφείσα εκ των υστέρων και, επομένως, παρανόμως και παρατύπως.

δ) Ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού για τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού και παροχής συναφών υπηρεσιών λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, για ενοικίαση τηλεοπτικού εξοπλισμού από την εταιρία ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ με διακριτικό τίτλο «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΕ» για το χρονικό διάστημα από 16/7/2013 έως 15/10/2013, ύψους 468.000,00€ και φέρεται υπογραφείσα επίσης εκ των υστέρων και, επομένως, παρανόμως και παρατύπως, στις 4 Νοεμβρίου 2013 και, μάλιστα, για εξοπλισμό που φέρεται ότι μισθώθηκε σε τιμή πολλαπλάσια της τιμής αγοράς του.

ε) Απόφαση μίσθωσης χώρου studio για τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος, για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ημερών, για το μεταβατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με την οποία εγκρίνεται δαπάνη ύψους 155.000,00€ πλέον ΦΠΑ στην εταιρία «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ανώνυμος βιομηχανική και εμπορική εταιρεία (TVE)», η οποία φέρεται τελεσθείσα «κατά τον μήνα Ιούλιο». Η ως άνω απόφαση φέρει μεταγενέστερη ημερομηνία υπογραφής, 4/11/2013, επίσης παρανόμως και παρατύπως.

Έργα και ημέρες της αγνής νέας κρατικής τηλεόρασης…

Επιπλέον, στην ίδια ερώτηση ζητείται το κείμενο της «νομικής γνωμοδότησης των νομικών του Υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας, κατά τους ισχυρισμούς του κ. Καψή, κρίθηκε ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ στους οποίους εφαρμόσθηκε το Π.Δ. 164/2004 δεν δικαιούνται αποζημίωση». Το τελευταίο αφορά την τοποθέτηση του ίδιου του υφυπουργού στο Κοινοβούλιο στις 3 Φεβρουαρίου, όταν δήλωσε: «Υπάρχει ένα ζήτημα με τους εργαζόμενους οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν με το νόμο Παυλόπουλου. Οι νομικοί του Υπουργείου Οικονομικών, του οποίου είναι ευθύνη, είπαν ότι δεν δικαιούνται αποζημιώσεων». Μόνο απόλυση δικαιούνταν φαίνεται…

Παρόλ’ αυτά, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, το τέλος υπέρ της ΕΡΤ καταργήθηκε. Με εντολή Σαμαρά. Στη θέση του έρχεται ένα νέο, πιο μοντέρνο, τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ. Για να έχουμε κρατική τηλεόραση. Γιατί την προηγούμενη απλώς την έκλεισαν. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει, μόνο και μόνο για να μας τρολάρει, ο Παντελής Καψής, δηλαδή ο υφυπουργός της κυβέρνησης του μαύρου: «Ο κόσμος έχει ανάγκη από κρατική τηλεόραση».








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η δημοσιογραφία της χαρτοσακούλας

Κάθε φορά που κάποιος σας λέει ότι πρέπει να σκύψετε το κεφάλι και να υπομείνετε αγόγγυστα το μαρτύριό σας, τι να γίνει, ρε μάστορα, όλοι μαζί τα φάγαμε, όλοι μαζί θα υποφέρουμε, θα απαντάτε ως εξής:…Συγγνώμη, ρε μάστορα, τα 9 εκατομμύρια που πήρε η ΜΚΟ για να κάνει αποναρκοθέτηση, τα φάγαμε μαζί; Εξ όνυχος τον λέοντα, όταν δίνεις 9 εκατ. σε άσχετους, για να βγάζουν νάρκες, δουλειά που πρέπει να την κάνουν ειδικές μονάδες του στρατού, σκέψου τι φαγοπότι έχει γίνει, τη εξαιρέσει εμού.

by…Γιώργος Ανανδρανιστάκης

Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί τα εκατομμύρια των ναρκών, τα έφαγαν οι κολλητοί των κολλητών, οι στριφογυριζάμενοι, αυτοί που είχαν τις υψηλές γνωριμίες. Τι δουλειά έχει το υπουργείο Εξωτερικών να μοιράζει εκατομμύρια για αποναρκοθέτηση κι αν τέλος πάντων έχει, γιατί τα έδωσε σε κάποιον άσχετο με το αντικείμενο, που είχε στήσει ένα μαγαζάκι σφραγίδα, με τη σύζυγο και τον μπατζανάκη του;

Μοίραζαν εκατομμύρια σε ύποπτες ΜΚΟ, όπως μοίραζαν και μοιράζουν εκατομμύρια από τα μυστικά κονδύλια σε ύποπτα πρόσωπα, για να προωθούν μυστικά τις υποθέσεις της πατρίδος. Γιατί μυστικά και όχι φανερά; Φόρα παρτίδα την υπηρετούμε την πατρίδα και προπαντός δωρεάν. Πάντοτε δωρεάν την υπηρετούμε την πατρίδα, το πολύ- πολύ να πάρουμε κάτι για τα οδοιπορικά, μην βάλουμε και από την τσέπη μας, βρε αδερφέ. Μα τόσο χρήμα για οδοιπορικά, βρε αδερφέ; Οδοιπόρος στα Σούσα πήγες;

Μυστικά κονδύλια σε μυστηριώδεις ανθρώπους, για μυστικές αποστολές. Εκατομμύρια από τα μυστικά κονδύλια σε δημοσιογράφους, με τις χαρτοσακούλες τα μοίραζε ο Σαμαράς, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του Μητσοτάκη. Πιάσανε τόπο οι σακούλες με τις δραχμούλες, πλήθος τα δημοσιεύματα για τον φέρελπι νέο από τη Μεσσηνία που θα είναι απαξάπαντος ο επόμενος πρωθυπουργός. Του τα γράφανε τα καλά λόγια ακόμη και οι πασοκικές εφημερίδες, του τα γράφουνε και σήμερα, είκοσι χρόνια κρατάει το ειδύλλιο. Το νόμισμα άλλαξε, η δραχμούλα έγινε ευρώ, οι χαρτοσακούλες όμως παρέμειναν ίδιες κι απαράλλαχτες, αιώνια μνημεία πατριωτισμού.

Δείτε τη μεταχείριση που είχαν και έχουν όσοι πέρασαν από το υπουργείο Εξωτερικών και θα αντιληφθείτε τη δύναμη του μυστικού χρήματος. Πρωθυπουργοί, παρ’ ολίγον πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, δελφίνοι, όσο πιο μυστικό το χρήμα, τόσο πιο φανερή η εύνοια που αγοράζει. Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί, χιλιάδες ώρες ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου έχουν καταναλωθεί, για να μάθουμε εμείς οι κοινοί θνητοί ότι ανάμεσά μας κυκλοφορούν άνθρωποι χαρισματικοί, όντα ξεχωριστά, σχεδόν θεόσταλτα, που πρέπει να μας κυβερνήσουν, για το καλό μας, για το καλό της πατρίδας πρωτίστως.

Μυστικά κονδύλια, για τις υποθέσεις της πατρίδας και πιστέψτε με, το έσχατο στάδιο του πατριωτισμού είναι να κάνεις σέρβις στον Αντώνη, τον Γιώργο, την Ντόρα και τ’ άλλα παιδιά. Κι αν νιώσεις αηδία για τον εαυτό σου, έχεις, φίλε μου, τη χαρτοσακούλα έτοιμη.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Στον καθιερωμένο ετήσιο καρναβαλικό χορό ήταν όλοι εκεί (Εξαιρετικο)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
- Ο υπογράφων, μασκαρεμένος μούσα και κρατώντας στο χέρι ένα χαμομήλι κατάφερε να μπει στο σημερινό αποκριάτικο πάρτι και να ανακαλύψει όλους τους μασκαρεμένους καλεσμένους.


- Εντυπωσιάστηκα από τα απίθανα και πρωτότυπα μασκαρέματα των παρευρισκομένων. Και ποιοι δεν ήταν στο πάρτι αυτό! Ένα πάρτι που έχει γίνει θεσμός για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

 

- Ξεκινάμε λοιπόν τις αποκλειστικές αποκαλύψεις…


- Πρώτον συνάντησα έναν άγγελο, με μακριά ξανθά μαλλιά ντυμένο στα λευκά να καλύπτει με τις μεγάλες λευκές φτερούγες του έναν πακιστανό και έναν αντιρατσιστή. Ο άγγελος ήταν ο Ίλια Κας.

- Εντυπωσιάστηκα βλέποντας με πόση στοργή αγκάλιαζε τους δύο συνανθρώπους του. Τον «πρόδωσε» το τατουάζ που είχε στην αριστερή του φτερούγα. Ήταν το μόνο μαύρο που είχε εξωτερικά. Τα εσώψυχα δεν τα είδα.

- Μετά συνάντησα έναν κύριο που κρατούσε στο ένα του χέρι μια μακέτα τράπεζας και στο άλλο του έναν δανειολήπτη προσπαθώντας μάταια να τα ισορροπήσει. Τελικά η μακέτα της τράπεζας ήταν πολύ πιο βαριά.

- Παρατηρώντας τον καλύτερα διαπίστωσα πως επρόκειτο για γνωστό μεγαλοδικηγόρο ιδιοκτήτη εισπρακτικής εταιρίας και, συγχρόνως, συνήγορο πολλών δανειοληπτών.

- Παραδίπλα, στεκόταν, φορώντας ναυτικό καπέλο ένας κύριος με κουστούμι που είχε στον ώμο του ένα σακούλι με παιχνίδια και συσσίτια για τα φτωχά και πεινασμένα παιδιά.

- Τον γνώρισα από την κάρτα του ομώνυμου Ιδρύματος που έχει και συγκινήθηκα τόσο που παραλίγο να αποκαλυφτούν οι πρόκες μου από την ανατριχίλα.

- Λίγο πιο πέρα είδα κάποιον που διάβαζε με μεγάλη συγκέντρωση το μνημόνιο και κρατούσε στα χέρια του κάρτες ελεύθερης διέλευσης διοδίων. Ήταν ο γνωστός «ξεχασιάρης» και «ειλικρινής» Χρυσός υπουργός.

- Καθισμένος σε έναν μεγάλο καναπέ ήταν ένας ψηλός με ωοειδές κεφάλι ο οποίος που κρατούσε στο χέρι του τον Γκάρντιαν μαζί με μία αγωγή περασμένης ημερομηνίας.

- Μπροστά του, πάνω στο τραπέζι είχε κάτι σβησμένα τσιγάρα, βαζελίνη και αντι-ασφυξιογόνες μάσκες τις οποίες μοίραζε αργότερα σε όλους. Δυσκολεύτηκα να τον αναγνωρίσω. Λες και είχε κάνει photoshop.

- Πίσω από μία κολώνα στεκόταν έναν ψηλός και εύσωμος κύριος ο οποίος βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του και έγραφε προκηρύξεις. Γύρω του, υπήρχαν μεταμφιεσμένοι κύριοι και κυρίες που κρατούσαν μικρόφωνα και κάμερες.

- Δεν θα τον αναγνώριζα αν δεν τύχαινε να δω στις σόλες των παπουτσιών του το ξένο γράμμα «C». Το πρώτο από τα τρία κεφαλαία γράμματα της γνωστής αμερικάνικης υπηρεσίας διασφάλισης της παγκόσμιας ομαλότητας.

- Ανάμεσα στους καλεσμένους γυρνούσε στριγγλίζοντας ένας γιατρός με ακουστικά που κρατούσε στα χέρια του ένα μάτσο κλειδιά. Τον ρώτησα τι τα θέλει και μου είπε για να ανοίξει τα νοσοκομεία που έκλεισε.



- Δυσκολεύτηκα να τον γνωρίσω. Τον αποκάλυψε η ευγενεία (ο τόνος σε λάθος θέση, συγχωρέστε με) που τον συνοδεύει σε κάθε του δημόσια εμφάνιση μαζί με ένα βιβλίο που είχε στη μασχάλη του για πούλημα.

- Τα βλέμματα όλων συγκέντρωσε μία κυρία με ρούχα του γνωστού οίκου μόδας «ΥΠΕΞ».
Ήταν ζωσμένη με νάρκες, και είχε στις τσέπες της playmobil με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων με στη στάμπα του ΟΟΣΑ.

- Μπροστά στο στήθος της ήταν γραμμένα τα αρχικά των λέξεων Μάσα-Κονόμα-Όμορφα. Πέρασα από μπροστά της υποκλινόμενος και φωνάζοντας
La moya-La moya. Η εντυπωσιακή κυρία γύρισε δείχνοντας θιγμένη.

- Έξω στο μπαλκόνι της αίθουσας ήταν κάποιος ντυμένος «Αντρέας». Μιμούνταν τις κινήσεις του, έλεγε συνεχώς τις γνωστές ατάκες περί ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έδειχνε νέος και άβγαλτος.



- Προσπαθούσε να ισορροπήσει σε δύο βάρκες κάνοντας σπαγγάτο. Τον άκουσα να σιγοψιθυρίζει το τραγούδι «Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο …».
Σιγουρεύτηκα όταν πέρασε σύριζα από δίπλα μου.

- Αγέρωχος και με σταθερό βήμα, προχωρούσε πάνω-κάτω ένας «αγανακτισμένος πολίτης» λες και έκανε το δρομολόγιο Ομόνοια-Σύνταγμα-Στήλες Ολυμπίου Διός.



- Που και που φώναζε το σύνθημα «Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες-Δεν μας καταλαβαίνει ο κόσμος». Μόλις είδα τα ποσοστά που αναγράφονταν πίσω στην πλάτη του, δεν δυσκολεύτηκα να τον αναγνωρίσω.

- Ένας καλοντυμένος μασκαράς με ύφος περί-πολλού, γυρνούσε από πηγαδάκι σε πηγαδάκι αγορεύοντας. Σαν πέρασε από μπροστά μου τον ρώτησα τι ήταν ντυμένος και μου απάντησε «Σοβαρός Εθνικιστής».



- Φεύγοντας είδα ότι κρεμόταν από τη ζώνη του «Το τσεκούρι της νιότης» και το μυαλό μου πήγε στον πάλαι ποτέ εξαγριωμένο νέο της οδού Στουρνάρη που πλέον κυκλοφορεί ως «Ο αυριανός αρχηγός του κόμματος».

- Σε μία άκρη, μακριά από όλους στεκόταν κάποιος που είχε στον ώμο του ένα Σαμάρι και μονολογούσε λέγοντας «Γ&μ$ το κεφάλι μου, γ&μ$». Φαινόταν ζαλισμένος, λες και είχε κάνει απανωτές κωλοτούμπες.

- Στην αρχή νόμιζα πως ήταν η Μέρκελ ντυμένη Σαμαράς. Όταν όμως τον άκουσα να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει συνέχεια «Μάλιστα κυρία Αγγέλα», δεν μου έμεινε καμία αμφιβολία.

- Τέλος, γύρω από τον μπουφέ περιφερόταν κάποιος ρακένδυτος, μασκαρεμένος σε πεινασμένο και εξαθλιωμένο ηλικιωμένο. Έκανε συνεχώς προσθέσεις και αφαιρέσεις αλλά μάλλον ήταν στουρνάρι στους υπολογισμούς.

- Τον πλησίασα μήπως και τον αναγνωρίσω. Επαναλάμβανε συνεχώς τη φράση «Εννοείται πως δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα με 400 ευρώ το μήνα». Δεν έμοιαζε να είναι ούτε ένας από τους 45 αλλά ούτε και κόκορας.

Τους άφησα στη μεγάλη αίθουσα και κατέβηκα να πάρω λίγο αέρα. Στο απέναντι πεζοδρόμιο, στον κάδο των σκουπιδιών, ένας ηλικιωμένος έψαχνε κάτι για να φάει. Δεν ήταν μασκαράς, δεν ήταν καρναβάλι. Ήταν η πραγματικότητα.




Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται…


πηγη 



 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο ναρκαλιευτής Γιώργος & το φαινόμενο Παπανδρέου !!!

Δριμύτερος επιστρέφει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εναντίον των σχολιαστών του στο θέμα της ελεγχόμενης ΜΚΟ η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την…αποναρκοθέτηση περιοχών κι έφαγε από το δημόσιο 9 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού ανέφερε ότι κάποιοι σχολιαστές, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν από το ρεπορτάζ στοιχεία της υπόθεσης της ΜΚΟ, συνεχίζουν να τα αποκρύπτουν γιατί δε θέλουν την πράσινη ανάπτυξη του Γιώργου και φοβούνται ότι θα επιστρέψει στην εξουσία και θα τα σαρώσει όλα.

Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού δε δίστασε να σοκάρει την Ελλάδα αποκαλύπτοντας ότι η υπόθεση της ΜΚΟ οδηγήθηκε σε διερεύνηση από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δήλωση που έρχεται να προστεθεί στα λόγια του ίδιου του κ. Παπανδρέου που είπε προ ημερών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της τωρινής κυβέρνησης είναι δικό του. Όπως ήταν φυσικό, μετά τις σοκαριστικές αυτές αποκαλύψεις, αποφάσισα να ερευνήσω την περίπτωση Παπανδρέου σε βάθος, αφού το σκουληκίσιο μου δαιμόνιο κατάλαβε ότι το θέμα είχε πολύ ψωμί κι εγώ ήμουν πεινασμένος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχω στα χέρια μου από στενότερο συνεργάτη του, ο κ. Παπανδρέου, εκτός από τη διερεύνηση της ΜΚΟ και το πρωτογενές πλεόνασμα, βρίσκεται και πίσω από το ΟΧΙ του Μεταξά το 1940, ενώ φήμες της εποχής θέλουν την κυβέρνηση Παπανδρέου να υποκινεί και την Επανάσταση του 1821. Το φαινόμενο Παπανδρέου δε σταματά εδώ, αφού ο πρώην πρωθυπουργός, ως γνήσιος κοσμοπολίτης, φέρεται να είναι ο εγκέφαλος πίσω από Γαλλική Επανάσταση του 1789, με τα ίχνη της δράσης του να χάνονται πολύ πίσω στο 33 μ.Χ. όταν ήταν ο μοναδικός που υποστήριξε τον Χριστό ενώπιον του Πόντιου Πιλάτου.
Τέλος, μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εμπλοκή της κυβέρνησης Παπανδρέου στην πτώση του μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και έστρωσε το χαλί της δημιουργίας του ανθρώπου ελέγχονται για την ακρίβειά τους.

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Δε ξέρω τί λέτε εσείς, εγώ πάντως θυμάμαι τον Γιωργάκη όταν πρωτοέπιασε υπολογιστή στα χέρια του. Άσσος ήταν στον ναρκαλιευτή.)

(Ανήθικο δίδαγμα no. 2: Όποιος νύχτα περπατεί νάρκες και σκατά πατεί.)

πηγη








 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Πεθαίνοντας από αλληλεγγύη !!!

Πονάει, λέει, ο Γερμανός Πρόεδρος για όσα έκανε η Γερμανία στην Ελλάδα. Το είπε τούτο επί λέξει σε συνέντευξη που έδωσε ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Αθήνα, και θα…δημοσιευθεί αύριο.

by Sotos

Όταν λέει ο Γερμανός Πρόεδρος ότι πονάει, εννοεί φυσικά ότι πονάει για όσαέκανε η Γερμανία στην Ελλάδα κατά την Κατοχή. Δεν εννοεί τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα στην εποχή μας. Γι αυτήν δεν πονάει. Αυτήν την εγκωμιάζει. Τη θεωρεί υποδειγματική αλληλεγγύη –αλληλεγγύη προς μια χώρα που δεν είχε κάνει τα μαθήματά της, από μια χώρα που όχι μόνο τα είχε κάνει τα μαθήματά της, αλλά και είχε αριστεύσει στο διαγώνισμα, αναδείχθηκε πρώτος μαθητής κ.τ.λ. κ.τ.λ., τα γνωστά…

Το πόνο του για τα αποτελέσματα της αλληλεγγύης που έδειξε η Γερμανία προς την Ελλάδα στις μέρες μας θα μας τον εκφράσει ο Γερμανός Πρόεδρος του 2084. Διότι, να υπολογίζετε ότι, όπως προκύπτει, η ευαισθησία της Γερμανίας έχει χρονοκαθυστέρηση περίπου 74 χρόνων.

Α! Και ο πόνος της Γερμανίας είναι πάντα στα λόγια. Στα έργα, η χρονοκαθυστέρηση του πόνου που νιώθει η Γερμανία είναι μεγαλύτερη. Πόση ακριβώς δεν ξέρω. Σε κάθε περίπτωση, για να εκδηλωθεί, θα πρέπει πρώτα να έχει φύγει από τη μέση ο ενοχλητικός Μανώλης Γλέζος, ώστε να μπορούν να τη χειρίζονται από εκείνη την ημέρα και μετά ανεξέλεγκτοι οι Σαμαροβενιζέλοι, ως εντολοδόχοι-αρμόδιοι αυτοί να κάνουν έργα τα λόγια των Γερμανών.

Συμπέρασμα πρώτο: Ναι, είναι δυνατόν να μεσολαβούν 74 χρόνια, αλλά παρά τη μεγάλη αυτή χρονοκαθυστέρηση, να εξακολουθούμε να κάνουμε λόγο για ευαισθησία. Πάνε αυτά που ξέρατε, ότι εφόσον μιλάμε για ευαισθησία εξυπακούεται αμεσότερη ανταπόκριση.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ομοίως πάνε αυτά που ξέρατε και με τη αλληλεγγύη. Παλιά, όταν μιλάγαμε για αλληλεγγύη, καταλαβαίναμε κάτι χωρίς τόκους και χωρίς θύματα. Τώρα πια η αλληλεγγύη είναι έντοκη και συνεπάγεται απώλειες. Όσο πιο πολλή αλληλεγγύη, τόσα πιο πολλά θύματα.

Βέβαια, εμάς εδώ το πρόβλημά μας δεν είναι η Γερμανία. Είναι οι εγχώριοι κολαούζοι της. Να είμαστε σε τούτο συνεννοημένοι και να μην ξεχνιόμαστε.

πηγη









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Tερατογεννέσεις…g@μώ την ατυχία μας !!!

 
mind the gap baby

Οταν  τον ξέβρασε η Μάργκρετ, ολόκληρο το μαιευτήριο έμεινε άφωνο…! Το νεογέννητος Τζεφρυ με το που βγήκε απ’ την  Πολωνέζικη κοιλιά της, αντί ν’ αρχίσει να μυξοκλαίει, έσκουξε αμερικανιστι : “Globalization”!
Στη συνέχεια, «χτύπησε» ένα “We need global governance” και στο καπάκι έστειλε την ομήγυρη αδιάβαστη λέγοντας,… “ M o n e y , t h e r e,  i s ”!!

Από την Χειμωνιάτικη Λιακάδα

Η Μαργαρίτα η Μ.Κ.Ο.τζού, κοίταξε με λατρεία το ΓΑΠομωρό και είπε: – Κοίτα Αντρέας! Τί γκλυκό που είναι οur baby! Τα σώσει το Ελλάντα μία μέρα! Να μου το τυμηθείς!
Ο Αντρέας, την κοίταξε με μισό μάτι, έριξε μερικά …  καντήλια μέσα από τα δόντια και σχολίασε προφητικά: -Να δώσει ο Θεός να μη βρεθεί ποτέ η χώρα στην ανάγκη του, γιατι δε θα μας μείνει ούτε βραχονησίδα για δείγμα!

σαμαρο οβρεφος

Sam R Ass ( ελληνιστί Σαμαρο-βρέφος )

Πιο νορμάλ τοκετός από δαύτον δε θα μπορούσε να υπάρξει. Με το που μπήκε η Αντωνομάνα μέσα στην αίθουσα τοκετού, βγήκε! Λες και δεν το άντεχε άλλο μεσα της το σκασμένο! Λες και ήθελε να το ξεφορτωθεί! Τυχερή που  τον ξωπεταξε από τα σωθηκά της με μιας η Αντωνομάνα και καταραμένος- γκαντέμικος λαός, ο ελληνικός!

Το βρέφος ήταν 3Α ( όχι φασόλια! )

Αχρωμο, Αοσμο, Αγευστο. Έκλαιγε όταν ερχόταν στο τσακίρ κέφι, έτρωγε όποτε του κάπνιζε και επέλεγε να κάνει τις ..”ανάγκες του”   όταν η γκουβερνάντα έλειπε από το σπίτι! Έτσι, για να κάνει  συνε-χεσμένα την Αντωνομάνα τούρμπο και να της βάλει τη ιδέα να πάει να το αφήσει στο μουλωχτό έξω από κανα ορφανοτροφείο! Εν γένει, αυτό δεν ήταν μωρό, ήταν ένα ” πράμα ” … ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ! !

κουβελομικρουλις
Ο Κουβελο-μικρούτσικος

Μωρό με μουστάκα η φυση δεν είχε ματαδεί! Να χε τσουλούφια να το δεχτώ, αλλά μουστάκι χιτλερικό; Η Κουβελομάνα κόντεψε να πάθει ισχαιμικό η έρμη με το που το αντίκρισε! Κατακλύστηκε από τη βεβαιότητα ότι αυτό το νεογέννητο με την υπερβάλλουσα μουστακοτριχοφυΐα δεν ήταν δικό της κι άρχισε να απειλεί θεούς και δαίμονες ότι θα πέσουν μηνύσεις  και  ότι θα στείλει τον μαιευτήρα ισόβια για … παραποίηση βρέφους!

Όταν όμως ο Κουβελο- μικρούλης άρχισε να κλαίει με Βολιώτικη αξάν κι έδειξε μια έντονη προτίμηση στη τσιπουρο- φρουτόκρεμα, κατάπιε την οργή της, έκανε την καρδιά της πέτρα και αποφάσισε να το ξουρίσει και να το αποδεχτεί ως πραγματικό της κουνενέ!

μενο βρεφος ν
Το Μπενο-βούβαλο

Όλο το μαιευτήριο ήταν ανάστατο τη μέρα εκείνη. Το πρωτοφανές περιστατικό είχε θορυβήσει γιατρούς, μαίες, αποκλειστικές αλλά και καθαρίστριες….

Τις πρώτες πρωινές ώρες, στο  γνωστό Μαιευτήριο της Θεσσαλονίκης, είχε γεννηθεί ένα μωρό, εντελώς αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα. Ας μη σταθούμε στο γεγονός ότι η εικόνα της εγκυμονούσας ήταν τέτοια που το «έκοβες» ότι επρόκειτο για δίδυμα και μάλιστα τροφαντά! Ο γιατρός της μάλιστα είχε βάλει στοίχημα με το βοηθό του το- διόλου ευκαταφρόνητο για εκείνη την εποχή- ποσό των 1.000 δραχμών. Ο πρώτος υποστήριζε ότι ο “σκεμπές “  της πελάτισσάς του έκρυβε δυο μωρά των 5 κιλών έκαστο και ο δεύτερος τρίδυμα. Το πρωτοφανές , αξιοπερίεργπ και αξιομνημόνευτο και  που βεβαίως  κατεγράφη στα πρακτικά του  νοσοκομείου, ήταν το γεγονός ότι με το που ξεπετάχτηκε ο μπόμπιρας, μίλησε! Ξέρασε  από το στόμα του εν ήδη φρασεολογίας με άνεση και στόμφο τρεις λέξεις: «ΛΙΣΤΑ», «ΣΧΕΔΙΑ» και   …«ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ» ! Καμάρωνε η δόλια μάνα.. Που να  ‘ξερε πως  αυτό που έβγαλε – αν σήμερα  άθροιζε  τους “εφιάλτες ” της ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας, δεν έφταναν  το γουρουνάκι της  στο μικρό του δαχτυλάκι…

πηγη









 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Με την σκανδαλώδη υπογραφή του Καμίνη, για την χρηματοδότηση ΜΚΟ πότε θα ασχοληθείτε;;;

 ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΜΙΝΗ! 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΚΟ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ενώ ο δήμος καταρρέει!

   Κρεσέντο διοίκησης που παραπέμπει σε καθεστώτα τύπου Αμίν Νταντά από τον αχυράνθρωπο του Παπανδρέου και του Κουβέλη, που (μαζί με τον Μπουτάρη) λυμαίνονται τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

   Αυτό που έκανε ο Καμίνης δείχνει ακριβώς την ηθική και την εντιμότητα που εισήγαγε στην δημόσια διοίκηση το σύντομο αλλά καταστροφικό καθεστώς Παπανδρέου που οι αυτουργοί του παραμένουν ακόμα ατιμώρητοι.

   Ο κύριος Καμίνης λοιπόν, όπως αποκαλύπτει και το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής, χωρίς να έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ως άλλος Ντούτσε, ανακοίνωσε προχθές ότι έχει υπογράψει …μνημόνιο συνεργασίας με 4 ΜΚΟ από τον περασμένο Απρίλη! Μιλάμε για αθλιότητα άνευ προηγουμένου, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το κόστος ξεπερνά το 1 εκ. Ευρώ!

   Ενδεικτικό είναι ότι μία εκ των ΜΚΟ αποτελεί …οικογενειακή επιχείρηση, με μέλη – συγγενείς μεταξύ τους ενώ η αμοιβή του προέδρου για το προηγούμενο έτος ξεπέρασε τα 80,000 Ευρώ!

   Απαιτείται η παρέμβαση του υπουργού εσωτερικών αλλά και του αρμόδιου εισαγγελέα για να σταματήσει επιτέλους αυτή η φαρσοκωμωδία την οποία επέβαλλαν στην πρωτεύουσα (αλλά και την συμπρωτεύουσα) τα απολιθώματα της διαφθοράς μαζί με τους βαρώνους της διαπλοκής. Έλεος πια!

ΠΗΓΗ


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Άγριο «Κράξιμο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Καρδίτσα

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της  εφημερίδας  «η Αλήθεια»  της Καρδίτσας:

  • Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Καρδίτσας, έσυραν τα εξ΄ αμάξης στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
 
 • Γιατροί ΕΟΠΥΥ, Δάσκαλοι, καθηγητές σε διαθεσιμότητα, απολύσεις και διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες κλπ) επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Υπουργό
 
 •Οι πολίτες ξεκίνησαν την διαμαρτυρία με συγκέντρωση στην Πλατεία και πορεία στο κέντρο της πόλης. Αργότερα, κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο Thessalikon Grand όπου είχε ορισθεί να μιλήσει ο υπουργός σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καρδίτσας.
 
  • Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν το ξενοδοχείο Thessalikon Grand όπου είχε ορισθεί να  μιλήσει ο υπουργός σε εκδήλωση της  ΝΟΔΕ Καρδίτσας, για να σταματήσουν τους διαδηλωτές που είχαν πάει για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων διαθεσιμότητας
  
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στην Καρδίτσα, όπου είναι καλεσμένος της ΝΟΔΕ Καρδίτσας προκειμένου να παραβρεθεί στην ετήσια εκδήλωσή της, οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων που επλήγησαν από τις αποφάσεις του (γιατροί ΕΟΠΥΥ, καθηγητές σε διαθεσιμότητα, απολύσεις και διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες κλπ) επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον Υπουργό.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Καρδίτσας, έσυραν τα εξ΄ αμάξης στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πολίτες ξεκίνησαν την διαμαρτυρία με συγκέντρωση στην Πλατεία και πορεία στο κέντρο της πόλης. Αργότερα, κατευθύνθηκαν προς το ξενοδοχείο Thessalikon Grand όπου είχε ορισθεί να μιλήσει ο υπουργός σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Καρδίτσας. Κλούβες των απέκλεισαν το ξενοδοχείο για να σταματήσουν τους διαδηλωτές που είχαν πάει για να διαμαρτυρηθούν εναντίων των μέτρων διαθεσιμότητας. Η ΝΟΔΕ μπροστά στον κίνδυνο, πήρε την απόφαση να αναβάλει την συνέντευξη τύπου που είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει ο υπουργός στις 6:30 το απόγευμα, ενώ δεν είχε γίνει γνωστή η ακριβείς ώρα που θα έφτανε στο ξενοδοχείο ο υπουργός.
  
Γύρω στις 7 το απόγευμα, έφτασαν στο ξενοδοχείο οι πρώτοι διαδηλωτές, ενώ κλούβες των ΜΕΤ που είχαν αποκλείσει το ξενοδοχείο εμπόδισαν το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών να προσεγγίσει στο ξενοδοχείο.
  
Όπως ανέφεραν οι διαδηλωτές στα συνθήματα τους, η πρόσκλησή του από τη νομαρχιακή οργάνωση Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί πρόκληση για το λαό της περιοχής μας. Να τον υποδεχθούμε όπως του αξίζει! Η ζωή μας έχει αντίπαλο και ο αντίπαλος έχει όνομα: Είναι το ΔΝΤ, η ΕΕ, τα ξένα και ντόπια αρπακτικά που ληστεύουν τη χώρα, τη ζωή μας και το μέλλον μας. Είναι η δικομματική τους κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι κάθε λογής παράγοντες τους, που με διατάγματα, εκβιασμούς, τρομοκρατία, επιβάλλουν φτώχεια, ανεργία, δυστυχία στο λαό και στη νεολαία.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. Ο αγώνας μας είναι δύσκολος, απέναντι σε έναν αποφασισμένο αντίπαλο. Σ’ αυτήν τη μάχη δεν περισσεύει κανείς.

«ΠΗΓΗ» μέσω  ΕΔΩ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ιδιωτική λίμνη, γήπεδο γκολφ και μια ...γαλέρα στην εξοχική κατοικία του Γιανουκόβιτς

Κοιτάνε γύρω τους σαν τουρίστες σε διάσημο αξιοθέατο.

Εκατοντάδες Ουκρανοί που εισέβαλαν στην εξοχική κατοικία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μένουν
άφωνοι από την υπερβολική πολυτέλεια μέσα και έξω από την λαμπερή βίλα.

Πολυέλαιοι, μάρμαρα, αγάλματα.

Τις εντυπώσεις κλέβει όμως ένα μπουκάλι αρμενικού μπράντι, με τη φωτογραφία του Γιανουκόβιτς πάνω στην ετικέτα.

«Δε μπορώ να πιστέψω πως είμαστε εδώ μέσα. Πως στ’ αλήθεια καταφέραμε και μπήκαμε. Η φρούρηση ήταν τόσο αυστηρή που δεν μπορούσαμε καν να πλησιάσουμε. Είναι μια πραγματική νίκη, αν το σκεφτείς», λέει ένας επισκέπτης.
Κειμήλια και αντικείμενα τέχνης κοσμούν τους αχανείς κήπους.

Στην έκταση περιλαμβάνεται επίσης ιδιωτικό γήπεδο γκολφ. Ενώ μέσα στην ιδιωτική λίμνη δεσπόζει μια γαλέρα.


euronews









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Πόσα «Ε» φάγατε σήμερα;

Φάγατε σήμερα «ΚίτρινοSunset FCF»; Σας άρεσε το «Πονσώ 4 R, Ερυθρό της κοχενίλης» ή μήπως προτιμάτε το «Ερυθρό Allura AC» σε συνδυασμό με «Μπλε πατεντέ V»;

Εάν απαντήσετε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, έχετε χάσει από χέρι γιατί οι παραπάνω «γεύσεις» δεν είναι επιλογή αφού βρίσκονται, ντε και καλά, στο σύνολο των προϊόντων που καταναλώνουμε.

Η ιστορία με τα «Ε» είναι για εμάς τους καταναλωτές λίγο περίεργη. Είναι σαν να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από το τίποτα… Ξέρουμε ότι «Ε» έχουν όλα τα προϊόντα αλλά μέχρι εκεί.

Το WWF έχει πάρει μια σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο "Καλύτερη Ζωή" και επιδιώκει να αναδείξει έναν διαφορετικό και καλύτερο τρόπο ζωής για όλους στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο της ακραίας κρίσης που βιώνουμε.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, «βάζει» στο πιάτο μας τα «Ε» με ένα διαφορετικό τρόπο. Κάνοντάς τα λιανά για να μπορούμε, στο μέτρο πάντα του δυνατού, να έχουμε τον έλεγχο της επιλογής.

Τα «Ε» είναι οι ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα και στα αναψυκτικά ώστε να εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά αλλά και την αποθήκευσή τους. Παράλληλα είναι και ουσίες που πιθανόν έχουν παρενέργειες όπως αλλεργίες.
Το WWF μας προσκαλεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε τα «Ε» και μας συμβουλεύει τα επιλέγουμε κατά το δυνατόν φρέσκα προϊόντα.
Η βασική κατηγοριοποίηση είναι η εξής:

Χρωστικές ουσίες (Ε 100-199)
Προσθέτουν ή επαναφέρουν το χρώμα ενός τροφίμου που χάνεται κατά την επεξεργασία του. Τα συναντάμε κυρίως σε: γαριδάκια, αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωτά, τυποποιημένα γλυκά, καραμέλες, τσίχλες, μουστάρδα αλλά και σε διάφορα ποτά όπως λικέρ.

Συντηρητικές ουσίες (Ε 200-299)
Με την προσθήκη τους αποφεύγεται η αλλοίωση του από μικροοργανισμούς και αυξάνεται ο χρόνος ζωής των τροφίμων.

Αντιοξειδωτικές ουσίες (Ε 300-399)
Κατανικάνε την οξείδωση των τροφίμων. Κοινώς, με τη συμβολή τους αποφεύγονται αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση των τροφίμων και έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος διατήρησής τους.

Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές (Ε 400-499)
Βοηθάνε στη δημιουργά ενός ομοιογενούς μίγματος όταν αποτελείται από δύο ή περισσότερα συστατικά που δεν σμίγουν εύκολα (π.χ.το λάδι και το νερό!) Η λίστα περιλαμβάνει σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, παγωτά και άλλες λιχουδιές.

Ρυθμιστές οξύτητας (Ε 501-540)
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναψυκτικά, σοκολάτες και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών.

Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης (Ε 620-640)
Όπως λέει και η ονομασία τους, ενισχύουν τη γεύση ή / και την οσμή του τροφίμου.Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε «πρόχειρες» και γρήγορες τροφές όπως κονσέρβες, σάλτσες, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, αρτύματα.

Γλυκαντικές ουσίες (Ε 950-970)
Τα λεγόμενα υποκατάστατα ζάχαρης ή γλυκόζης. Τα βρίσκουμε σε αναψυκτικά, γλυκά, καραμέλες, τσίχλες αλλά και τρόφιμα με λίγες θερμίδες. Βοηθάνε στην αποφυγή της τερηδόνας και στην παραγωγή τροφίμων και αναψυκτικών με χαμηλές θερμίδες.

Όσοι θέλουν να εντρυφήσουν περισσότερο μπορούν να καταφύγουν στον κατάλογο του ΕΦΕΤ.
Καλή χώνεψη!

πηγή









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Αυτοί είναι οι έξι απο τους πιο τσουχτερούς φόρους που (ΔΕΝ) θα πληρώσουμε φέτος

Έξι φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του έτους με τους περισσότερους από αυτούς να ξεκινούν από τον ερχόμενο Ιούλιο. Πρόκειται για φόρους ακινήτων, εισοδήματος και αυτοκινήτων με το συνολικό λογαριασμό τους να ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Ας δούμε τους φόρους που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναλυτικά και με τη σειρά... πληρωμής:
1.    Η τελευταία δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.
2.    Η πέμπτη και τελευταία δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτρδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τελευταία δόση του χαρατσιού είναι συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εντός του Απριλίου
3.    Το Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχει φορολογικό μορατόριουμ. Ωστόσο, από το τέλος Ιουλίου ξεκινά μπαράζ φόρων. Έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει της φορολογικής δήλωσης που θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Η δεύτερη δόση πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω του εκκαθαριστικού (στο οποίο περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
4.    Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αρχίσει να πληρώνεται από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Ιούλιο και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.
5.    Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης με ξεχωριστό εκκαθαριστικό για όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνα ή αεροσκάφος. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής τους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2015. Ο λογαριασμός του φόρου υπολογίζεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.
6.    Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Η εφαρμογή στο taxisnet για την εκτύπωση των σχετικών ειδοποιητηρίων αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου και τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
 
Του Σπύρου Δημητρέλη    








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Το έχουν μελετήσει καλά το «σενάριο» – Δείτε πως μπορείς να κάνεις έναν ολόκληρο λαό να μην αντιδρά!

Tο παρατεταμένο άγχος οδηγεί σε κατάθλιψη, καθώς το μυαλό και ο οργανισμός ‘κουράζονται’ τελικά από τη συνεχή υπερδιέγερση στην οποία βρίσκονται, όταν το μυαλό δεν μπορεί να βρει έξοδο διαφυγής από την επώδυνη κατάσταση.

Πολλές φορές ο σχηματισμός εικόνων στη φαντασία μας, μπορεί να κάνει πολύ πιο κατανοητό το νόημα των λέξεων. Είναι επομένως σημαντικό να αναφέρουμε ένα ιστορικό πείραμα της ψυχολογίας, το οποίο μπορεί να ‘γενικευτεί’ σχετικά με το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι απέναντι σε εξωτερικά γεγονότα – ερεθίσματα.

Ένα πείραμα ‘σκληρό’, για όλους τους φιλόζωους, καθώς έγινε πάνω σε ζώα, συγκεκριμένα σε σκύλους, ενδεικτικό όμως αυτών που δυστυχώς βιώνουν πολλοί άνθρωποι.
Το πείραμα αυτό αναφέρεται στην κατάθλιψη, η οποία μπορεί να προκληθεί στον άνθρωπο, από ερεθίσματα – πληροφορίες που αυτός λαμβάνει από το περιβάλλον. Τα ερεθίσματα αυτά ισοδυναμούν στο ανθρώπινο μυαλό, όσον αφορά την αντίδραση που προκαλούν, με την επίδραση των ηλεκτροσόκ που δέχθηκαν τα ζώα στο συγκεκριμένο πείραμα.

Την κατάθλιψη αυτή την ονομάζουμε ‘εξωγενή’, καθώς δεν ‘προέρχεται’ από κάποια γενετική προδιάθεση του ανθρώπου. Προκύπτει συχνά από την παραμονή σε κατάσταση διαρκούς άγχους, όπως αυτό της επιβίωσης. Το πείραμα αυτό δείχνει ότι αν ‘ελέγχουμε’ το περιβάλλον και επομένως, το τι αντιλαμβάνεται ένα ον για το περιβάλλον του, μπορεί να προκληθεί ‘τεχνητά’ κατάθλιψη, με τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν, όπως απάθεια, παθητικότητα, απόσυρση από το ενδιαφέρον για τη ζωή κλπ.
Στο παρακάτω πείραμα, τα ηλεκτροσόκ που δέχθηκαν τα ζώα, και το γεγονός ότι ήταν επώδυνα και ‘απρόσμενα’ στο πότε θα ξανασυμβούν, δημιούργησαν στα δύστυχα ζώα, μία παρατεταμένη κατάσταση άγχους και υπερδιέγερσης του οργανισμού, ως άμυνα αντίδρασης.

Η αναλογία με το άγχος ενός ανθρώπου για το αν, το πώς και το πού θα βρει τα χρήματα για να επιβιώσει, είναι εμφανής

Αυτό το παρατεταμένο άγχος οδηγεί σε κατάθλιψη, καθώς το μυαλό και ο οργανισμός ‘κουράζονται’ τελικά από τη συνεχή υπερδιέγερση (απλουστευμένα υπερένταση) στην οποία βρίσκονται, όταν το μυαλό οποιουδήποτε όντος, δεν μπορεί να βρει έξοδο διαφυγής από την επώδυνη κατάσταση (τα ζώα ήταν παγιδευμένα σε κλουβιά).
Το ερώτημα που θα απαντηθεί μετά από την αναφορά του πειράματος, είναι αν το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να ‘πειστεί’ ότι βρίσκεται σε ένα ‘νοητό κλουβί’ από το οποίο δεν υπάρχει διαφυγή. Και αν μπορεί να ‘εμποδιστεί’ από το να αντιληφθεί τη διαφυγή από το ‘νοητό κλουβί’.
Συγκεκριμένα, σκύλοι τοποθετήθηκαν σε χωριστούς θαλάμους, στο δάπεδο των οποίων διοχετευόταν ηλεκτρικό ρεύμα, ανά κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα ζώα να δέχονται περιστασιακά μικρά ηλεκτροσόκ σε στιγμή που βεβαίως δεν μπορούσαν να προβλέψουν.

Στην αρχή του πειράματος τα ζώα προσπαθούσαν να αντιδράσουν, καθώς η αναμονή του επόμενου ηλεκτροσόκ δημιουργούσε άγχος και κατέβαλαν προσπάθεια να το αποφύγουν. Μετά τα πρώτα ηλεκτροσόκ, τα ζώα συνειδητοποιούσαν πως ότι και αν έκαναν δεν μπορούσαν να αποφύγουν τα ηλεκτροσόκ με αποτέλεσμα το ‘πέρασμα’ σε μια παθητική κατάσταση απόσυρσης.
Συγκεκριμένα, ήταν πια ξαπλωμένα στο δάπεδο του θαλάμου και δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια να αποφύγουν το ηλεκτροσόκ. Παρ’ ότι ‘σκληρό’- και ως ζωόφιλοι θα χαρακτηρίζαμε άκαρδο το πείραμα αυτό- δείχνει με απτό τρόπο πως το παρατεταμένο άγχος οδηγεί βαθμιαία σε δυσθυμία ή και κατάθλιψη όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε, νιώθουμε ότι είμαστε δηλαδή σε ένα ‘νοητό κλουβί’.
Είναι γεγονός ότι το άγχος και το ‘συστατικό’ του, ο φόβος, μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρό από την άμεση βία. Η άμεση βία, όπως βιώθηκε σε στρατιωτικές δικτατορίες, έχει αποδειχθεί ότι έχει το μειονέκτημα ότι η καταπίεση είναι ‘εμφανής’, ο ‘εχθρός’ επίσης, και η διαφυγή από το νοητό κλουβί, είναι ορατή.

Επομένως το ανθρώπινο μυαλό πολύ πιο εύκολα θα ανακαλύψει την ‘έξοδο’ και θα αντιδράσει απέναντι σε αυτήν, καθώς μπορεί έτσι πιο εύκολα, να μετατρέψει το άγχος σε θυμό, μια υγιή αντίδραση, ‘αντίδοτο’ στην κατάθλιψη.
Το άγχος σε μεγάλο βαθμό, εγκεφαλικά, μειώνει την ικανότητα λειτουργίας της λογικής μας σκέψης. Για τον λόγο αυτό λέμε ότι στις πανελλήνιες εξετάσεις πχ, το υπέρμετρο άγχος μπορεί να εμποδίσει ακόμη και τη μνήμη ενός μαθητή να ανακαλέσει πληροφορίες πάνω σε μαθήματα που γνωρίζει.
Εμποδίζει και τη λογική σκέψη να βρει την αιτία του άγχους επίσης.
Αυτό σημαίνει ότι αν δημιουργήσουμε φόβο, λόγω άγνοιας και μη πληροφόρησης του ανθρώπου γύρω από ένα γεγονός, για παράδειγμα ότι η ζωή του θα πάει χειρότερα αν συμβεί κάποιο γεγονός, ο άνθρωπος, ή και μια ολόκληρη κοινωνία, μπορεί να νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα ‘νοητό κλουβί’, απ’ όπου δεν υπάρχει διέξοδος, οδηγούμενη σε μία απάθεια και παθητικότητα, τόσο ισχυρών που μπορούν να φτάνουν τη βαρύτητα της κατάθλιψης.
Τότε ακόμη και μία ομάδα, ή μία κοινωνία γίνεται πια ευάλωτη στο να ‘ακολουθήσει’ τη ‘λύση’ που της ‘υποδεικνύουν’.

Μπορούμε για να τονίσουμε την επιβάρυνση του άγχους της οικονομικής κρίσης, να το συγκρίνουμε με το άγχος της επιβίωσης που πέρασε η χώρα μας κατά την κατοχή. Το άγχος σήμερα είναι πολύ πιο μεγάλο, καθώς ο εχθρός, ο κατακτητής ήταν ‘ορατός’.
Σημαντική αντίδραση λοιπόν του σημερινού Έλληνα, ενάντια στο άγχος της επιβίωσης είναι η όσο το δυνατόν αντικειμενική ενημέρωσή του, προκειμένου να ‘επαναλειτουργήσει’ η λογική σκέψη, η οποία είχε παραλύσει από το άγχος και τον φόβο.
Ένα κριτήριο για να φιλτράρουμε την ενημέρωση, είναι αν νιώθουμε ότι μας δημιουργεί το συναίσθημα του φόβου, πχ ότι ο άνθρωπος είναι απλά έρμαιο εξωτερικών παραγόντων. Η ενημέρωση αυτή είναι καλό να αποφεύγεται και να αμφισβητείται ως αντικειμενική.

Η άγνοια είναι πάντοτε η μητέρα του φόβου. Ο φόβος μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μυαλό να ‘πιστέψει’ ότι είναι παγιδευμένο σε μία νοητή φυλακή, ανίκανο να αντιδράσει.. Η κατάσταση αυτή, μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική υγεία του ατόμου, λόγω της μείωσης της άμυνας του οργανισμού που επιφέρει το παρατεταμένος άγχος και η κατάθλιψη.

Νικόλαος Γ. Βακόνδιος, Ψυχολόγος – Απόφοιτος Α.Π.Θ.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου