EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το ECOFIN έδωσε το πράσινο φως για «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων

Την πολιτική συμφωνία 17ης Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών για το νέο τραπεζικό καθεστώς, που ουσιαστικά επιβάλει τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών από τους καταθέτες, επικύρωσε το Ecofin.

«Χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναδιατυπωμένη οδηγία η οποία αφορά στα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων», δήλωσε ο προεδρεύων του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγγύηση για λογαριασμόυς μέχρι 100.000 ευρώ θα συνεχίσει να παρέχεται υπό τη μορφή επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας. Οι καταθέτες θα αποκτήσουν επίσης ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο εγγυημένο ποσό και θα τους παρέχεται καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά την προστασία των καταθέσεών τους από τα συστήματα εγγυήσεων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την θεσμοθέτηση του μοντέλου διάσωσης των τραπεζών που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, το λεγόμενο bail in.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρος, οι καταθέτες με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ υπέστησαν «κούρεμα» 47,5% και τους επιβλήθηκαν πολύ σκληροί περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

koutipandoras.gr








 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

"ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ" Με τον ΣΚΟΚΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ… ΤΡΙΤΗ 18-02-2014 και ώρα 20:00 Δείτε ‘LIVE’

"ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ" Με τον ΣΚΟΚΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ… ΤΡΙΤΗ 18-02-2014 και ώρα 20:00 Δείτε ‘LIVE’

Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν αύξηση 17,6% !!!

Δεν είναι ανέκδοτο, πρόκειται για υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου! Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι, με ονοματεπώνυμο τουλάχιστον, αφού πρόκειται για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, όμως πλέον γνωρίζουμε ότι για εφέτος οι βασικοί τους μισθοί θα αυξηθούν κατά 17,6%.
Μπορεί να γίνονται απολύσεις, να μπαίνουν χιλιάδες άτομα που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, υπάρχει όμως ένας κλάδος του δημοσίου που ανθεί και η τρόικα δεν μπορεί να τον αγγίξει.

Οι περίπου 1.800 υπάλληλοι της ΕΥΠ βάσει των στοιχείων που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια θα πάρουν αυξήσεις που θα αυξήσουν το μισθολογικό κόστος της υπηρεσίας κατά 11,1%

Ουσιαστικά το κράτος σε αυτή την περίπτωση είναι ο καλύτερος εργοδότης.

Μάλιστα σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών κατά 2,6 ευρώ μπορεί να αντιστοιχεί και σε περίπου 250 προσλήψεις, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο βασικός μισθός είναι τα 900 ευρώ.
Τελικά μόνο... οι πράκτορες επιβιώνουν στην Ελλάδα

newsit.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Πώς τα διεθνή κοράκια «παζαρεύουν»… τα κόκκινα δάνεια!

Τα διεθνή «κοράκια» ή distress funds στοχεύουν σε επισφαλή δάνεια, η αγορά των οποίων κρύβουν... ευκαιρίες, καθώς η μεταπώλησή τους μπορεί να γίνει σε υψηλότερη τιμή από αυτή που αγόρασαν το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο.
Η φημολογία κάνει λόγο για αγορά κόκκινων δανείων ακόμα και στο 10%-15% της αξίας τους!

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών μετρά περισσότερα από δυο εκατομμύρια δάνεια σε καθυστέρηση, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο καταγγελίας, δηλαδή έχουν σταματήσει οι πληρωμές από τους οφειλέτες για πάνω από τρεις μήνες.

Από αυτά, τα 300.000 είναι στεγαστικά, τα 800.000 καταναλωτικά, ενώ η οικονομική ασφυξία έχει παγώσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη «ραχοκοκκαλιά» της πραγματικής οικονομίας.

100.000 επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ κάτι λιγότερο από 1 εκατ. είναι οι «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τέσσερα από τα γνωστά distress funds: Αpollo Capital, Marathon Asset Management Monarch Alternative Capital και Oaktree Capital Management. Αυτά τα funds, έχουν ξεκινήσει γύρο επαφών με τράπεζες για την αγορά επισφαλών (κυρίως επιχειρηματικών δανείων) σε ..συμφέρουσες τιμές.

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, διαμηνύουν ότι τα distress funds δεν εκφράζουν ενδιαφέρον για απλές κατοικίες ή καταναλωτικά δάνεια πολιτών, αλλά για δάνεια εμπορικών ακινήτων, επιχειρηματικά κ.α. τα οποία διαθέτουν υπεραξία.

Νόμος Κατσέλη και πλειστηριασμοί
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι η προσπάθεια ιδιοκτητών ακινήτων να ενταχθούν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κράτους, που αφορά την προστασία των περιουσιών τους από πιθανές κατασχέσεις.

Μέχρι στιγμής, ο πρόσφατος νόμος 4224/2013 για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό δεν έχει αποδώσει ιδιαίτερα, καθώς η ανταπόκριση των πολιτών δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ σε λίγες μέρες από τώρα λήγει η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση.

Η... απροθυμία των ιδιοκτητών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προτιμούν μάλλον τον Νόμο Κατσέλη. Άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι ο εν λόγω νόμος προστατεύει περισσότερους ιδιοκτήτες, καθώς οι αποφάσεις της δικαιοσύνης επεκτείνονται μέχρι και το 2022!

Κατώτατο όριο διαβίωσης
Την περασμένη Παρασκευή, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε η λειτουργία του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με στόχο τη μείωση των επισφαλών δανείων, ενώ δόθηκε και ο ορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, με βάση το ιρλανδικό μοντέλο.

Πλέον, η κυβέρνηση θα ορίζει κατώτατο όριο διαβίωσης, που σημαίνει ότι ο εκάστοτε δανειολήπτης θα χάνει τη αποκλειστική διαχείριση των οικονομικών του! Τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης των νοικοκυριών θα βασίζονται στα στοιχεία της έρευνας για τον οικογενειακό προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ του 2012, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστούν και οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», δηλαδή τα ποσά που θα πρέπει να ξοδεύει ένα νοικοκυριό κάθε μήνα, ανάλογα με τα έσοδά του και τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν για την εξόφληση των δανείων του.

Με βάση το ιρλανδικό μοντέλο, θα μπορεί να γίνεται έλεγχος ακόμα και στα πόσα αυτοκίνητα διαθέτει μια οικογένεια, το μέγεθος της κατοικίας, το ύψος των λογαριασμών πχ κινητής τηλεφωνίας κτλ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης «συνεργάσιμος δανειολήπτης» είναι αυτός που:

α) είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή (αριθμούς σταθερού και κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονική διεύθυνση, αριθμό τηλεμοιοτυπίας, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας) και προβαίνει σε ορισμό, συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ως αντικλήτου επικοινωνίας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,

β) απαντά σε ανακοινώσεις και επιστολές του δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός μίας εβδομάδας,

γ) προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, αναφορικά με τη τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα μεταβολής τους,

δ) προβαίνει εκουσίως, σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών, προς το δανειστή, οι οποίες θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην μελλοντική οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα περιέλθουν σε γνώση του. (πχ πλήρωση προϋποθέσεων λήψης επιδόματος, εμφάνιση νέων περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κυριότητά του [κληρονομιά κλπ], ανακοινώσεις απόλυσης, καταγγελίες μισθώσεων κλπ),

ε) σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, (λ.χ. αποδεδειγμένη σοβαρή ασθένεια ή φυσικής καταστροφής), η οποία αποδεδειγμένα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, γνωστοποιεί αμελλητί την κατάστασή του αυτή στο δανειστή. Σε αυτή την περίπτωση του χορηγείται τρίμηνη περίοδος χάριτος.

newsbomb.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Παγίδες στη φορολογική δήλωση – Δεκάδες αλλαγές από φέτος αυξάνουν το φόρο για όλους

- Επιπλέον 1,3 δισ. φόρους θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι
- Καταργήθηκαν φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο για τα παιδιά
- Μένουν τα τεκμήρια που διπλασιάζουν το φόρο
- Από 20 Μαρτίου ως τέλη Ιουνίου ηλεκτρονικά η υποβολή των δηλώσεων

Κατά 1,3 δισεκατομμύρια είναι για φέτος οι φόροι που θα πληρώσουν τα 8,5 εκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων.

Οι αλλαγές στη φορολογία που ισχύουν όλες από φέτος φέρνουν τα πάνω κάτω και ουσιαστικά αυξάνουν το φόρο για όλους.

Απαλλαγές από τον φόρο και αφορολόγητα όρια καταργούνται ενώ προστίθενται και νέες κατηγορίες φορολόγησης εισοδημάτων.

Για παράδειγμα καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για ενοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, στεγαστικό επίδομα, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών κλπ ενώ παράλληλα αυξάνεται το τεκμήριο για όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα και ημιυπαίθριους.

Ουσιαστικά οι μόνες φοροαπαλλαγές που διατηρούνται και φέτος είναι τα έξοδα για ιατρικές δαπάνες, η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και οι δωρεές, τίποτε άλλο.

Οι νέες φορολογικές κλίμακες
Από φέτος κάνουν πρεμιέρα και οι νέες κλίμακες φορολόγησης για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.
Για μισθωτούς και συνταξιούχους με 22% φορολογείται το εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με 32% τα επόμενα 17.000 ευρώ και με 42% τα εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Μέχρι το εισόδημα των 21.000 ευρώ μισθωτοί και συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα.
Οι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με 26% για εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα από κει και πάνω.
Για τα ενοίκια ο συντελεστής είναι 10% για εισόδημα ως 12.000 και 33% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Αναλυτικά οι αλλαγές:
Δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.

Καταργήθηκε ο κωδικός για τους μισθωτούς που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή. Δεν υπάρχει πλέον η σχετική έκπτωση φόρου.

Πλέον όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη

Για νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50%. Δηλαδή για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 13% για τα επόμενα 40.000 ευρώ εισοδήματος επιβάλλεται συντελεστής 26% και το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 33%. Σε αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, δεν θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια.

Όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω από φέτος έχουν μείωση φόρου 200 ευρώ και όχι αφορολόγητο 2.000 ευρώ.

Προστίθεται κωδικός 307- 308 όπου δηλώνεται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος της παρ. 1 άρθρου 45 ΚΦΕ. Πρόκειται για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Προϋποθέσεις για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους, και

- Έχουν έως τρεις εργοδότες (φυσικά ή/και νοµικά πρόσωπα). Εφόσον οι εργοδότες υπερβαίνουν τους τρεις, θα πρέπει ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων του εισοδήματος από ατοµική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα να προέρχεται από ένα εργοδότη. Από το εισόδημά τους αφαιρούνται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές και δεν αναγνωρίζεται καμία άλλη δαπάνη.

Προστίθεται κωδικός 309- 310 στον οποίο θα «φακελώνονται» όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.

Καταργήθηκαν οι κωδικοί 415- 416 όπου δηλωνόντουσαν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Στον πίνακα 5 του τεκμηρίου της κατοικίας προστίθενται δύο νέοι κωδικοί: 231 και 234 τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το νόμο 4178/2013. Συγκεκριμένα θα δηλωθούν ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων. Με την αναγραφή των συγκεκριμένων χώρων πολλοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» του τεκμηρίου διαβίωσης καθώς προκύπτει υψηλότερο τεκμήριο για τις κατοικίες.


Νέοι κωδικοί 667-678 στους οποίους θα πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης. Σημειώνεται ότι και στα ποσά των τόκων επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 1% έως 4%.

Στον κωδικό 433- 434 δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από τους τόκους καταθέσεων.

Μπορεί να καταργήθηκε η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη όμως οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αναλυτικά στοιχεία για τα ενοίκια που πληρώνουν.

Καταργήθηκε ο κωδικός 053-054 όπου δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ). Πλέον οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.

Καταργήθηκε ο κωδικός 063- 064 που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας. Αντίστοιχα καταργείται ο κωδικός κωδικοί 069 -070 όπου δηλώνονταν τα ποσά των δανείων. Οι κωδικοί καταργούνται γιατί καταργήθηκε η έκπτωση φόρου.

Καταργήθηκε ο κωδικός 073- 074 με τα ασφάλιστρα ζωής αφού και αυτή η έκπτωση φόρου καταργήθηκε.

Καταργήθηκε ο κωδικός 084 - 085 για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια. Οι αποδείξεις από τα φροντιστήρια «μετράνε» στο καλάθι των αποδείξεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

newsit.gr
 







 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Εκθεση-σοκ για το ελληνικό χρέος. Στο 208% του ΑΕΠ το 2015!!!

Το χρέος της χώρας όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθεί αλλά θα φτάσει στο απίστευτο νούμερο του 208% το 2015, λόγω της λιτότητας που "κόβει τα πόδια" σε οποιαδήποτε ανατυξιακή προοπτική και συνεπώς σε αύξηση του ΑΕΠ!

Η ετήσια μελέτη του σοβαρού και με σειρά επιτυχημένων προβλέψεων (είχε διειδεί την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ ένα χρόνο πριν ξεσπάσει) Οικονομικού Ινστιτούτου Levy για την ελληνική οικονομία που φέρνει στο φως η "Αυγή", εκτιμάται ότι εκτός ελέγχου δεν είναι μόνο το χρέος, αλλά και η ανεργία.

Κάτι που σημαίνει ότι θα βαθαίνει η ύφεση (ήδη ακόμα και με την πρώτη "αισιόδοξη" πρόβλεψη" η ύφεση κλείνει για το 2013 στο 3,7%, ενώ οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι τελικά θα φτάσει το 4% καθώς δεν έχουν προσμετρηθεί ακόμα πολλά στοιχεία).

Στην έκθεση προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο της μόνο για το έλλειμμα, ενώ εκτιμάται ότι η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο δεν οφείλεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αλλά στα πετρελαιοειδή.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ώς και το τρίτο τρίμηνο του 2013 και λαμβάνοντας υπ' όψιν όλους τους αντίστοιχους δείκτες, η έρευνα καταλήγει στο ότι οι αισιόδοξες, όπως τις χαρακτηρίζει, προβλέψεις του ΔΝΤ για επίτευξη θετικού ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας της τάξεως του 0,6 % για το 2014, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, είναι απίθανο να γίνουν πραγματικότητα.

hassapis-peter.blogspot.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η παρατεταμένη καθυστέρηση φέρνει πιο κοντά το χρεοστάσιο

Οπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις τόσο του Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και του Ολι Ρεν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η θετική έκθεση των Τομσεν-Μορς και Μαζούχ ανάγεται σε απόλυτο προαπαιτούμενο πριν ληφθεί οποιαδήποτε περαιτέρω απόφαση για την Ελλάδα.
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν τελικά Βρυξέλλες και Βερολίνο για τη συζήτηση επί του χρέους και το νέο πακέτο προς την Ελλάδα - ένα «ραντεβού» που πιστοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση...
του Eurogroup και επιβεβαιώνει την επικράτηση της «σκληρής γραμμής» Μέρκελ - Ρεν προς.
Όπως αναφέρει το Euro2day οι αποφάσεις αφορούν τόσο το χρηματοδοτικό κενό του 2014, όσο και αυτά του 2015-2016 αλλά και το χρέος το οποίο θα μπει στο τραπέζι τον Αύγουστο, όπως υποστήριξαν σε δηλώσεις τους. Θέση που έρχεται σε αντίθεση με την γραμμή της Αθήνας που επιδιώκει αμέσως μετά την αξιολόγηση να μπουν όλα στο τραπέζι.
Αμφότεροι οι δυο άνδρες έσπευσαν να τονίσουν ότι η επιστροφή στην Αθήνα δεν σηματοδοτεί την επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχουν, όπως ξεκαθάρισαν, ανοικτά μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν ώστε στα τέλη της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα την Κυριακή, να βρίσκονται στην Αθήνα.
Στο χθεσινό Eurogroup οι ευρωπαίοι απέφυγαν επιμελώς να πάρουν θέση για τα θέματα που αφορούν το τι μέλει γενέσθαι μετά το πρόγραμμα αλλά και για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Θέμα κρίσιμο δεδομένου ότι το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει χρήματα θα πρέπει η χώρα να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε βάθος 12 μηνών.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr, συμφώνησε χθες με τους συναδέλφους του στο Eurogroup ότι μέχρι παραμονές της επόμενης συνάντησης, η Αθήνα θα έχει κάνει «όλα όσα έχει δεσμευθεί» να κάνει και δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Και θα ξεχάσει μέχρι τότε ότι έρχονται εκλογές...
Βέβαια ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα, να πείσει τους συναδέλφους του ότι το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αρκεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, το «κενό» δηλαδή μέσω του οποίου η τρόικα απαιτεί πρόσθετα μέτρα άμεσου αποτελέσματος. Οι συνάδελφοί του του «έδειξαν» για άλλη μια φορά την τρόικα, υπενθυμίζοντας ότι αυτή θα καθορίσει το τι θα γίνει με τα μέτρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Αθήνα.
Κάπου εκεί τελειώνει η «συνεννόηση», συνεχίζει το άρθρο, αφού κανείς δεν ήθελε να απαντήσει στο τι ακριβώς θα συμβεί αν στο δεκαπενθήμερο της διαπραγμάτευσης η τρόικα δεν καταλήξει σε θετικό συμπέρασμα για την 4η αξιολόγηση.
Τι θα γίνει δηλαδή με την αποπληρωμή των λήξεων ύψους 9 περίπου δισ. ευρώ μέσα στον Μάιο τις οποίες έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πληρώσει η Αθήνα από τον Προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια κανείς δεν θέλησε να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εμφανισθεί τον Μάιο, μέσα στις ευρωεκλογές να έχει «πετύχει» πρόωρα (για το 2013) πρωτογενές πλεόνασμα αλλά την ίδια στιγμή να είναι έτοιμη για χρεοστάσιο!
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά. Υπάρχουν ανοικτά θέματα αλλά υπάρχει πρόοδος, σημείωσε. Φαίνεται πως στο δημοσιονομικό κομμάτι η εικόνα είναι καλύτερη απ ότι αναμέναμε, κάτι που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο από την Eurostat. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία το Μάρτιο ώστε οι εκταμιεύσεις να γίνουν έγκαιρα για τις μεγάλες λήξεις ομολόγων του Μαϊου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διεκδικεί περί τα 9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,6 δισ. από το ΔΝΤ).
Η τακτική των καθυστερήσεων που κρατούν οι ευρωπαίοι έγινε ξεκάθαρη πριν ακόμα αρχίσει τοEurogroup. Ακολουθώντας τις δηλώσεις Ρεν της Κυριακής ο επικεφαλής του οργάνου Γ. Ντάισελμπλουμ έσπευσε να δηλώσει ότι «Δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε για αποφάσεις αναφορικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Όπως είπε και ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινκ το Ταμείο έχει ακόμα 10,1 δισ. ευρώ διαθέσιμα για την Ελλάδα. Αυτά σε συνδυασμό με τις δόσεις του ΔΝΤ είναι που κάνουν τους ευρωπαίους να «παίζουν» καθυστέρηση, δεδομένου ότι καλύπτονται άνετα οι ανάγκες της χώρας μέχρι τον Αύγουστο.
Εξάλλου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια, δήλωσε πως τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, τα μέλη της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και τη ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου, σκοπός των συνομιλιών είναι «η επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση» του οικονομικού προγράμματος της χώρας, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).
Οπως αποκάλυψε το Spiegel, οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το νέο πακέτο προς την Ελλάδα προκάλεσαν «εμφύλιο» ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η κυρία Μέρκελ, υπό τον φόβο της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές φέρεται να επέλεξε το «πάγωμα» οποιασδήποτε νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, μεταθέτοντας το θέμα μετά το καλοκαίρι. Στον αντίποδα, ο κ. Σόιμπλε, ανησυχώντας για πιθανή πολιτική αστάθεια στη χώρα μας και συντριβή της κυβέρνησης στις εκλογές είχε ταχθεί υπέρ μίας συμφωνίας για το τρίτο πακέτο πριν από τις κάλπες του Μαΐου.
(με πληροφορίες από Euro2day, capital.gr)








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν "έμεινε" στο Αγιο Ορος, αλλά πάντα υπάρχει μια "λύση"

Πάντα υπάρχει η "ευκαιρία" για τη... σωτηρία της ψυχής του και μια "λύση" για τη σωτηρία του λαού!...Οσο κι αν η ιδιότυπη ελληνική κοινωνία ανέχεται για δεκαετίες, ιδίως μάλιστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την πολιτική βλακεία και τον κομματικό αβδηριτισμό.

Οσο κι αν το εκλογικό σώμα "εγκλωβίζεται" στην παραμυθία του πολιτικού βερμπαλισμού και στα επικοινωνιακά τεχνάσμα των ανερμάτιστων των κομματικών υπογείων. Και είναι αλήθεια αδιαπραγμάτευτη, ότι αυτή η ανοχή χωρίς ενοχή της ελληνικής κοινωνίας, αφού πριν χρόνια περιέπεσε στη σοσιαλμανία χωρίς σοσιαλισμό και προσδέθηκε στην "προοδευτικότητα" χωρίς πρόοδο, με τη λεγομένη "δεξιά" να χάνει το μύθο της λογικής αιτιολογίας της, αυτή η μανία προιόντος του χρόνου έγινε σχιζοφρένεια πολιτική και κοινωνική.
Και έτσι οδηγηθήκαμε σε ψυχονευρωτικούς "ηγέτες" που επιμένουν με βερμπαλιστικές ακροβασίες, με αλλοπρόσαλλα πολιτικά επινοήματα και με καταφυγή ακόμα και στο θρησκευτικό αίσθημα του λαού, να επιμένουν στη "σωτηρία" μας με την παρουσία τους στο πολιτικό προσκήνιο. Και έρχεται δυστυχώς κάποια στιγμή, που σε πολλούς πολιτικούς, που μοιάζουν με όντα αποχαυνωμένα, έχουν γίνει μια φρικτή πληγή για τον πολίτη και αποτελούν τον...πολυσύνθετο τύπο του βλάκα που συνασπίζεται με τους ομοίους του, να μην μπορείς να καταλογίσεις τίποτα πια.
Οταν όλα περάσουν στο παρανοικό, φτάνουμε στο ακαταλόγιστο. Οταν όλα περάσουν στη μεθοδευμένη "δημοκρατική εξουθένωση", η επίρριψη ευθυνών σε κάποιους, και είναι πολλοί αυτοί οι κάποιοι, καταντάει παρανοική πολυτέλεια. Οπότε και ανεχόμαστε τις διάφορες ψυχοπαθολογικές τους αντιδράσεις και το απύθμενο θράσος τους, που εκδηλώνεται καθημερινά και ανενδοίαστα, με δηλώσεις που μόνο πάσχοντες από ιδιωτεία θα εκστόμιζαν...
Γιατί όσα επισυμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική κοινωνία θρυμματίζουν κάθε έννοια λογικής θεώρησης των πραγμάτων, εκποιούν αξίες, οδηγούν τους πολίτες στην απόγνωση και τη δημοκρατία στον ευτελισμό της. Και όλα εν ονόματι της δημοκρατίας και του λαού! Η αποθέωση της κυνικής αναίδειας και της πολυπρόσωπης θρασύτητας, όπως εκφράζεται από τους κυβερνητικούς εταίρους της συμφοράς, αλλά και εν πολλοίς από την σύγχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ολο αυτό το πολιτικό κατεστημένο, με προεξάρχοντα τον Αντώνη Σαμαρά, με την προχωρημένη "πολιτική ανισορροπία" να καθρεπτίζεται στο βλέμμα του, λοξό και βαθύ, γεμάτο δόλια συλλογή και συγκρατημένο χαμόγελο που σβήνει μέσα σε μια αδιόρατη "μαγκιά" του θρασύδειλου ατόμου, αυτό το πολιτικό κατεστημένο αγκιστρωμένο στην ανοχή μας "μεθοδεύει" την εξαθλίωση του λαού. Αλλοτε λόγω ανικανότητας κι άλλοτε λόγω εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.
Κι εμείς αναζητούμε μόνιμα την κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Κι όταν τη βρίσκουμε, βουτάμε μέσα και βγαίνουμε περισσότερο ανάπηροι απ' όσο μπήκαμε! Εχουμε καταντήσει "αναστενάρηδες", που χορεύουμε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα των προβλημάτων της καθημερινότητας και του έθνους, χωρίς μάλιστα να διαθέτουμε πυρίμαχες πατούσες. Κι όμως, ακόμα ακούμε τις πολιτικές ασυναρτησίες από τους ίδιους που παραβίασαν επανειλημμένα την νοημοσύνη μας και αύξησαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, καταδικάζοντας όλους εμάς στη λιτότητα και στην αποχαύνωση. Μια στάση μας, στάση παθολογικής διερεύνησης, συνομίληκη με την πολιτική ιστορία των των τελευταίων 40 σχεδόν χρόνων!...
 
Του Στέλιου Συρμόγλου








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Πετσόκοψαν ξανά το εφάπαξ

Υπουργική απόφαση με την οποία θεσπίζεται ένα ακόμη «γενναίο» πετσόκομμα στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Η σχετική ανακοίνωση δεν περιορίστηκε μόνο στα συνηθισμένα περί της «πιο ήπιας δυνατής προσαρμογής», αλλά επανέλαβε τη γνωστή βρόμικη προπαγάνδα για το δήθεν «παράλογο» εφάπαξ που έπαιρναν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι. «Μπαίνει τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο να καταστρατηγούνται βασικές αρχές της παροχής εφάπαξ και να δίνονται εφάπαξ 50%,60% και 70% πάνω από το σύνολο των εισφορών», δήλωσε με το γνωστό θράσος που τον διακρίνει ο Βρούτσης.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια για το εφάπαξ;

Μέχρι τις 27 Ιούνη του 1997, που δημοσιεύτηκε ο νόμος 2512, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) χορηγούσε το εφάπαξ με βάση τον τελευταίο μισθό που έπαιρνε ο ασφαλισμένος πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Προκειμένου να καταργηθεί αυτή η ρύθμιση και να υπολογίζονται πια οι ασφαλιστέες αποδοχές με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας, οι καρεκλοκένταυροι του ΔΣ του ΤΠΔΥ και οι αστικοποιημένοι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ «ανακάλυψαν» τις μεγάλες αυξήσεις που έπαιρναν οι δικαστικοί την τελευταία χρονιά. Ισχυρίστηκαν τότε ότι οι δικαστικοί (που ενώ είχαν δικό τους ειδικό μισθολόγιο έπαιρναν κι αυτοί το εφάπαξ από το ΤΠΔΥ) αύξαναν σημαντικά το μισθό τους τον τελευταίο χρόνο και έτσι έπαιρναν μεγάλο εφάπαξ, με αποτέλεσμα να «ξεπατώνουν» το αποθεματικό που δημιουργήθηκε στο ΤΠΔΥ.

Με αρθρογραφία μας τότε αποδείξαμε ότι ναι μεν οι δικαστικοί έπαιρναν μεγάλες αυξήσεις στον τελευταίο μισθό και κατ’ επέκταση μεγάλο εφάπαξ, όμως δεν ήταν αυτός ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ήθελαν να επιβάλουν την πενταετία στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστέων αποδοχών. Παραθέτουμε ένα μεγάλο απόσπασμα από το άρθρο «Πως φτάσαμε στο πετσόκομμα του εφάπαξ στο δημόσιο».

«Το εφάπαξ ως τώρα υπολογιζόταν μ’ ένα σύνθετο μαθηματικό τύπο, που είχε σαν βάση το άθροισμα βασικού μισθού, χρονοεπιδόματος και ΑΤΑ του τελευταίου μισθού πριν βγει ο ασφαλισμένος στη σύνταξη. Η φιλοσοφία των συντακτών του μαθηματικού αυτού τύπου ήταν από τη μια να δίνει ένα πενιχρότατο ποσό στους δημόσιους υπάλληλους σαν εφάπαξ και από την άλλη το ΤΠΔΥ να δημιουργήσει μεγάλα αποθεματικά, που να τα αξιοποιεί κατά το δοκούν η εκάστοτε κυβέρνηση. Χαρακτηρίζουμε το καταβαλλόμενο εφάπαξ πενιχρότατο, γιατί αν τα ποσά αυτά καταθέτονταν σε μια τράπεζα ο δημόσιος υπάλληλος θα εισέπραττε μετά από 35 χρόνια πολύ περισσότερα χρήματα.

Με την επαίσχυντη τροπολογία διατηρείται μεν ο ίδιος ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ, αλλάζει όμως η βάση του. Βάση δεν θα είναι πια ο βασικός μισθός και το χρονοεπίδομα του τελευταίου μισθού, αλλά ο μέσος τους όρος της τελευταίας πενταετίας πριν βγει στην σύνταξη ο δημόσιος υπάλληλος. Πετσοκόβεται δηλαδή το πενιχρότατο εφάπαξ.

Οι καρεκλοκένταυροι της ΑΔΕΔΥ και του ΔΣ του ΤΠΔΥ για να γλυκάνουν το πετσόκομμα του εφάπαξ, εξαιρούν από την ρύθμιση αυτή τους δημόσιους υπάλληλους που έχουν 31-35 χρόνια υπηρεσίας. Βασικό επιχείρημα των αλητήριων αυτών από το Νοέμβρη του 1996, γιατί από τότε ήταν έτοιμη η τροπολογία, είναι ότι θέλουν να προστατεύσουν τα αποθεματικά του ταμείου από τους δικαστικούς, που τον τελευταίο χρόνο, πριν βγουν στη σύνταξη, έπαιρναν μεγάλες αυξήσεις…

Από τον Νοέμβρη του 96, που πήραμε χαμπάρι την τροπολογία, θέσαμε τόσο προφορικά όσο και μέσα από την ΚΟΝΤΡΑ στους εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ και στους τεχνοκράτες  του ΔΣ του ΤΠΔΥ το εξής ζήτημα. Γιατί η πενταετία είναι σώνει και καλά μονόδρομος για τη διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου από τις αρπακτικές διαθέσεις των δικαστικών και άλλων υπαλλήλων (διαθέσεις που υλοποιούνταν με την προσφυγή στα δικαστήρια που έβγαζαν αποφάσεις υπέρ των δικαστικών);

Βέβαια, δεν περιοριστήκαμε μόνο στο να θέσουμε κάποια ερωτήματα. Προχωρήσαμε  σε πρακτικές  προτάσεις που διασφάλιζαν τη συνέχιση της καταβολής του πενιχρότατου εφάπαξ σε σχέση πάντα με τις εισφορές που καταβάλλονταν…

Οι καρεκλοκένταυροι της ΑΔΕΔΥ και του ΔΣ του ΤΠΔΥ του Ταμείου κώφευαν όμως και έκαναν πως δεν καταλάβαιναν, γιατί στην ουσία άλλο πράγμα τους ενδιέφερε. Η καταλήστευση του ταμείου από τους δικαστικούς ήταν η πρόφαση για να επεκταθεί η πενταετία ως βάση υπολογισμού στους δημόσιους υπάλληλους που προσλήφθηκαν μέχρι τις 31/12/92, μιας και αυτό ισχύει γι’ αυτούς προσλήφθηκαν από 1/1/93, και όχι μόνο για το εφάπαξ.

Η εκτίμησή μας, ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τους δικαστικούς και χωρίς την πενταετία, αποδείχτηκε περίτρανα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του νομοσχέδιου (του νόμου πια 2512/1997) στο οποίο ενσωματώθηκε  η αντεργατική τροπολογία».


Και καταλήγαμε: «Αποκαλύφθηκαν έτσι οι πραγματικές  σκοπιμότητες των κροκοδείλιων δακρύων των εργατοπατέρων της ΑΔΕΔΥ, των τεχνοκρατών του ΔΣ του ΤΠΔΥ και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πως τάχα ενδιαφέρονται να μην κλέβουν οι δικαστικοί το Ταμείο. Στην ουσία ήθελαν να κλέβει το Ταμείο ακόμη περισσότερο τους δημόσιους υπάλληλους. Από την αρχή είχαν σκοπό να πετσοκόψουν το εφάπαξ των φτωχοδιάβολων δημόσιων υπαλλήλων, όπως  είναι ο δάσκαλος, ο καθηγητής, η νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο, ο εργάτης καθαριότητας κ.ά. και να επεκτείνουν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε η "επάρατος" δεξιά».

Η κυβέρνηση Σημίτη δεν ικανοποιήθηκε από την καθιέρωση στο ΤΠΔΥ του υπολογισμού των ασφαλιστέων αποδοχών με βάση την πενταετία, με την οποία μειώθηκε το καταβαλλόμενο εφάπαξ. Προχώρησε παραπέρα. Οι ασφαλιστέες αποδοχές της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με το άρθρο 9 του νόμου 2512, διαιρούνταν με το 60, δηλαδή όσοι είναι οι μήνες των πέντε χρόνων. Με το νόμο όμως 3232/2004 οι ασφαλιστέες αποδοχές δεν διαιρούνται με το 60, αλλά με το 70. Ετσι, μειώθηκε παραπέρα ο μηνιαίος  μισθός με τον οποίο υπολογίζεται το εφάπαξ. Γιατί είναι άλλο να διαιρείς με το 60 και άλλο με το 70.

Ηταν μια από τις τελευταίες αντεργατικές πράξεις της κυβέρνησης Σημίτη. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε στις 12 Φλεβάρη του 2004. Ενα μήνα μετά έγιναν βουλευτικές εκλογές και τη σκυτάλη της επίθεσης ενάντια στο ΤΠΔΥ παρέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή.
Στις 30 Μάρτη του 2009, το ΔΣ του ΤΠΔΥ, χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε την καταβολή εισφοράς 2% για όλα τα επιδόματα, τα οποία δεν υπολογίζονταν για την καταβολή εισφορών στο ΤΠΔΥ. Αυτή η ρύθμιση αφορούσε μόνο τους δημόσιους υπάλληλους που είχαν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/1992. Το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε, επίσης, να καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος μισό μισθό σε 36 δόσεις.

Πολύχρονη καταλήστευση

Επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις κατσλήστευαν το ΤΠΔΥ, αρνούνταν να το ενισχύσουν με κρατική χρηματοδότηση, του επέβαλαν δανεισμό από τις τράπεζες, και το αποτέλεσμα ήταν το Ταμείο να μη μπορεί να καταβάλει το εφάπαξ και σαν επιστέγασμα επιβάλουν νέο χαράτσι στους ασφαλισμένους του ταμείου. Οι γραφειοκράτες της ΑΔΕΔΥ περιορίζονταν στο αγαπημένο τους σπορ της καταγγελιολογίας. Το ίδιο έκαναν και αυτή τη φορά, ξεχνώντας ότι έβαλαν πλάτη να περάσει ο υπολογισμός με βάση την πενταετία και ότι το 2002 ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν να μπει χαράτσι στους νεοδιοριζόμενους στο δημόσιο ένας μισθός υπέρ του ΤΠΔΥ.

Στο ΤΠΔΥ ήταν ασφαλισμένοι μόνο οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι οι αορίστου χρόνου. Τα χρόνια που πέρασαν, ακόμη και πριν το 2009, οι προσλήψεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων όλο και μειώνονταν, ενώ αυξάνονταν οι συνταξιοδοτήσεις. Ετσι μειώνονταν οι εισροές ασφαλιστικών εισφορών και αυξάνονταν οι υποχρεώσεις του Ταμείου, που δεν μπορούσε να τις ικανοποιήσει. Με το που μπήκε η Ελλάδα στη βαθιά καπιταλιστική κρίση και στην κινεζοποίησή της, ήταν επόμενο να πληγεί ακόμη περισσότερο το ΤΠΔΥ.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στην αρχή προχώρησε σε δύο μειώσεις του ήδη μειωμένου εφάπαξ. Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε με το νόμο 4093, το Νοέμβρη του 2012, σε νέα μεγάλη μείωση που ανήλθε στο 38,12% και τώρα σε μια ακόμη μείωση. Με όλες αυτές τις μειώσεις, η συνολική μείωση ανήλθε στο 52,5% του καταβαλλόμενου εφάπαξ!

Οπως αναφέραμε στην αρχή, το επιχείρημα του υπουργού Εργασίας είναι ότι δήθεν το καταβαλλόμενο εφάπαξ είναι πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι και ότι με το τελευταίο πετσόκομμά του κατά 15% δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μη δημιουργηθούν νέα ελλείμματα στο Ταμείο. Επαναλαμβάνουμε: το εφάπαξ που δίνει το ΤΠΔΥ όλα αυτά τα χρόνια είναι μικρότερο απ’ αυτό που θα έπαιρνε ένας δημόσιος υπάλληλος εάν κατέθετε σε μια τράπεζα τα χρήματα που πληρώνει ως εισφορές στο ΤΠΔΥ.

Η κατάσταση του Ταμείου θα επιδεινωθεί, γιατί εκτός των αρνητικών παραγόντων που περιγράψαμε, θα έχουμε ακόμη λιγότερα έσοδα. Τα μοναδικά έσοδα του ΤΠΔΥ είναι οι εισφορές των εργαζόμενων και την περίοδο 2009-2014 έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω μείωσης των μισθών.
Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί, λόγω της συντελούμενης κινεζοποίησης και στο δημόσιο, που επιδιώκει την πλήρη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τη συρρίκνωση των βασικών μισθών, αλλά και τη μείωση του αριθμού των εργαζόμενων.

Το ΤΠΔΥ δεν έγινε ελλειμματικό και ανήμπορο να  καταβάλλει το εφάπαξ γιατί δήθεν έδινε μεγάλα ποσά. Η αλήθεια είναι πως και αυτό το Ταμείο βρέθηκε σε δραματική κατάσταση από τις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές. Πολιτικές που πρέπει να αντιπαλέψει το εργατικό κίνημα. Μπορεί αυτό να φαντάζει ως μαξιμαλιστικό που προτάσσεται από αιθεροβάμονες, όμως δεν υπάρχει άλλη λύση! Στη σημαία μας πρέπει να γράψουμε: πλήρης ασφάλιση και πλήρης χρηματοδότησή της από τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος.

 
Γεράσιμος Λιόντος

http://www.eksegersi.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

1.382.062 θύματα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τα καλά νέα του πρωτογενούς πλεονάσματος περιμέναμε, τα κακά νέα της ανεργίας κατέφθασαν. 

Κάκιστα τα νέα της ανεργίας: στο 28% έφτασε τον Νοέμβριο, στα 1.382.062 άτομα οι καταγεγραμμένοι άνεργοι, 78.000 περισσότεροι από πέρυσι. Μια ολόκληρη πόλη έχασε τη δουλειά της μέσα σε ένα χρόνο, το χρόνο του success story. Στο 61,4% η ανεργία στις ηλικίες 15-24, στο 38,4% στις ηλικίες 25-34, στο 32,2% στις γυναίκες, στο 28,9% στην Αττική, το οικονομικό κέντρο της χώρας. Πλεόνασμα περιμέναμε, ανεργία μας προέκυψε. Ανεργία εξαιτίας του πλεονάσματος, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επιτεύχθηκε το πλεόνασμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά και του Βενιζέλου προϋποθέτει την ανεργία. Επιτυγχάνεται χάρη στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, το κλείσιμο οργανισμών, νοσοκομείων, σχολείων, τις απευθείας απολύσεις, τους χιλιάδες νέους ανέργους στη χώρα του ενάμισι εκατομμυρίου ανέργων. Κι όσοι γλιτώνουν, μένουν στο Δημόσιο με μισθούς γλίσχρους, χωρίς τη δυνατότητα να καταναλώσουν επαρκώς προϊόντα και υπηρεσίες. Θα το γράφουμε σε κάθε ευκαιρία: Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα φέρνει ανεργία στον ιδιωτικό κι ας λένε ό,τι θέλουν οι Μπάμπηδες, οι Άρηδες και τα λοιπά παπαγαλάκια του καθεστώτος.

Το πρωτογενές πλεόνασμά τους προϋποθέτει φόρους μέχρι τελικής πτώσεως. Φόρους έμμεσους, άδικους εξ ορισμού, αφού πληρώνουν όλοι το ίδιο ανεξαρτήτως εισοδήματος. Φόρους άμεσους, άδικοι εν προκειμένω και αυτοί, αφού δεν πληρώνουν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους - ρωτήστε τους εφοπλιστές και τους καναλάρχες και θα σας εξηγήσουν το νόημα του ποιήματος. Φόροι άδικοι, που τους εισπράττουν με το ζόρι, βάζουν χέρι σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σε μισθούς, συντάξεις επιδόματα, επιδοτήσεις, 687 εκατομμύρια άρπαξαν τους τελευταίους μήνες. Αρπάζουν εισόδημα από τις τσέπες αυτών που δεν έχουν, μειώνεται η αγοραστική δύναμη, κλείνουν τα μαγαζιά, παρατάνε τη δουλειά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδού η ανεργία στο 28%.

Εντάξει, θα πει ο καλόπιστος. Τα παίρνουν τα λεφτά από τους φόρους και τα κάνουν δημόσιες επενδύσεις, οι δημόσιες επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη και η ανάπτυξη νέες θέσεις εργασίας. Σιγά μην τα κάνουν δημόσιες επενδύσεις. Για να επιτύχουν το προεκλογικό τους πλεόνασμα, έκοψαν άλλα 500 εκατ. ευρώ από το ήδη πετσοκομμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε μια οικονομία με 25% συσσωρευμένη ύφεση και 1,5 εκατ. ανέργους, οι αθεόφοβοι περικόπτουν τις δημόσιες επενδύσεις, για να εντυπωσιάσουν τον Σόιμπλε.

Η βίαιη επιβολή πρωτογενούς πλεονάσματος σε μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση έχει συνέπειες καταστροφικές. Το πλεόνασμα προϋποθέτει ανάπτυξη, κούρεμα του δημόσιου χρέους, πάταξη της φοροδιαφυγής- της φοροδιαφυγής των οφ σορ, όχι του κακομοίρη που δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι και του παίρνεις το χιλιάρικο από την τράπεζα -μείωση των στρατιωτικών δαπανών, επιλεγμένες κοινωνικές δαπάνες-,καταπολέμηση της φτώχειας, επί παραδείγματι- που δεν προσμετρώνται στο έλλειμμα και άλλα παρόμοια. Χωρίς αυτά, το πλεόνασμα είναι θηλιά για την οικονομία, θηλιά για τους ανθρώπους. Για 1.382.062 ανθρώπους μέχρι στιγμής και ο εφιάλτης, δυστυχώς, συνεχίζεται.



Γιώργος Ανανδρανιστάκης

ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Αποκαλύψεις για τη μεγάλη κομπίνα πεντάστερων ξενοδοχείων - Πάρτι φοροδιαφυγής με το τετραγωνικό!

Οι ιδιοκτήτες των κατά τα άλλα πανάκριβων ξενοδοχείων είχαν βρει τον τρόπονα αυξάνουν τα κέρδη τους και να κλέβουν το κράτος.  «Καραμπινάτο» σκάνδαλο φαίνεται ότι έχουν ανακαλύψει στο δήμο Ρόδου, σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη που δεν πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια, μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού! Σύμφωνα με την rodiaki.gr, που αποκαλύπτει το σχετικό θέμα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις σε πολλά επίπεδα.

Η “κομπίνα” αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που ήταν δηλωμένα στους πρώην δήμους, βάσει των οποίων γινόταν οι χρεώσεις σε τέλη ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας κ.λπ. Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, κατόπιν εντολής του δημάρχου Ρόδου, προέκυψαν... πράματα και θάματα, ειδικά σε περιοχές όπως το Φαληράκι!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στο Φαληράκι, που στα “κιτάπια” του δήμου φερόταν να ήταν έκτασης 12.000 τ.μ., πράγμα που διά γυμνού οφθαλμού φαινόταν ότι δεν ήταν αλήθεια. Ο δήμος ζήτησε να γίνει αμέσως έλεγχος, με προβλεπόμενη διαδικασία (παρουσία μηχανικών κ.λπ.) με αποτέλεσμα να επικρατήσει κλίμα “πανικού” για ευνόητους λόγους.

Τελικά ύστερα από πολύμηνες διαδικασίες κατά τις οποίες υπήρξαν αρκετά ευτράπελα, οι ιδιοκτήτες της ξενοδοχειακής επιχείρησης ήρθαν σε συμβιβασμό με τον δήμο, δηλώνοντας ότι τα τετραγωνικά μέτρα του ξενοδοχείου ήταν 52.000 και όχι 12.000.

Η συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αφού δεν είναι η μοναδική. Εκτιμήσεις που υπάρχουν κάνουν λόγο για πάρτι φοροαποφυγής σε πολλές περιοχές του νησιού. Λέγεται ότι μέχρι και... ολόκληρα ξενοδοχεία δεν ήταν δηλωμένα στα “κιτάπια” των πρώην δήμων, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα για τον δήμο.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Υπεξαίρεση κατά επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βαθμό κακουργήματος 4 χρόνια τώρα

Του Κώστα Βουκελάτου

Διαβάζοντας το σημερινό δημοσίευμα στο newsit.gr έμεινα άφωνος για την συνεχιζόμενη κλοπή και υπεξαίρεση από το υπουργείο οικονομικών των μισθών και των συντάξεων των πολιτών παρά τις
διαψεύσεις του Σαμαρά και του Στουρνάρα.

Αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να γίνει για να επέμβει η δικαιοσύνη; Πώς μπορούν ανεξέλεγκτα μια χούφτα άνθρωποι να καταστρέφουν ένα κράτος και ένα λαό και οι νόμοι και το σύνταγμα να μην μπορούν να τους σταματήσουν;

Διαβάζω λοιπόν στο σημερινό τύπο ότι βρίσκουν διάφορα κόλπα να εξαπατήσουν και να κλέψουν λεφτά από μισθωτούς και συνταξιούχους: - Ως και 70 ευρώ το μήνα η μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου - Από 17 ως και 116 ευρώ το μήνα οι μειώσεις στις συντάξεις - Μεγαλύτερο το “ψαλίδι” για όσους βγουν σε σύνταξη το 2014 Αυτές οι μειώσεις προκύπτουν μετά από ακόμα μια εξαπάτηση του ελληνικού λαού οι δήθεν αλλαγές στις εισφορές για τις επικουρικές που μειώθηκαν δήθεν στο 3% έκρυβαν την παγίδα ότι πλέον η κράτηση γίνεται στο σύνολο του μισθού ή της σύνταξης και όχι μόνο για τα πρώτα 1.666 ευρώ.

Έτσι λοιπόν από τον Μάρτιο οι χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι θα είναι ακόμα μια φορά τα θύματα των μειώσεων που δρομολόγησε ο Στουρναρας ο οποίος συνεχίζει να εγκληματεί εναντίον του ελληνικού λαού με τις ευχές του Σαμαρά και θα το πω πολλές φορές ότι δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος γιατί είναι σαν να αφήνουμε έναν εγκληματία κατά συρροή να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα μας.

Ανάλογα λοιπόν με τον μισθό όπως αναφέρει το newsit.gr υπολογίζεται ότι οι επιπλέον κρατήσεις θα είναι από 7 ως και 70 ευρώ το μήνα, απώλεια δηλαδή που μπορεί να ξεπεράσει τα 800 ευρώ το χρόνο για ένα μισθωτό. Ως 70 ευρώ οι μειώσεις σε μισθούς, ως 116 ευρώ οι μειώσεις στις συντάξεις. Μειώσεις στο ποσό των επικουρικών συντάξεων που εισπράττουν θα δουν και χιλιάδες συνταξιούχοι, αφού από τα μέσα του χρόνου το ποσό της επικουρικής που μέχρι σήμερα φορολογείτο αυτοτελώς θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη και θα υπόκεινται στη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Οι απώλειες λοιπόν θα ξεκινούν από 17 ευρώ το μήνα για συντάξεις της τάξης των 900 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 116 ευρώ το μήνα για υψηλές συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ. Ως και τη μισή επικουρικοί θα χάσουν πολλοί συνταξιούχοι, μεγαλύτερο φαίνεται πως θα είναι το "ψαλίδι" για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων που θα βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2014.

Ο νέος κανονισμός παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αναμένεται να προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 20% όταν σήμερα στα ειδικά ταμεία φτάνει ακόμη και το 40% έτσι οι επικουρικές συντάξεις ενδέχεται να μειωθούν ακόμη και το μισό δηλαδή επικουρικές που σήμερα αγγίζουν τα 600€ θα πέσουν στα 300 ευρώ.

Τώρα εξηγούνται οι προσευχές στο Άγιο Όρος του Σαμαρά, προσπάθησε να μιλήσει με τον θεό και πάλι για να του συγχωρέσει το ότι συνεχίζει να εξαπατά και να κοροϊδεύει του έλληνες πολίτες υπεξαιρώντας ότι τους έχει απομείνει.


ΠΗΓΗ











Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Πώς να διαγράψετε πρόστιμο από Μέσο Μαζικής Μεταφοράς αν επιβλήθηκε τις πρώτες δύο βδομάδες του μήνα (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

Δυνατότητα διαγραφής του προστίμου που επιβλήθηκε από ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ή ΣΤΑΣΥ υπάρχει πλέον
για την πλειονότητα των παραβατών, αρκεί αυτό να επιβλήθηκε μέσα στις δύο πρώτες βδομάδες του μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΑ, το πρόστιμο θα διαγράφεται εφόσον ο επιβάτης προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου μηνιαία κάρτα η οποία έχει εκδοθεί την ίδια ή προγενέστερη ημερομηνία με την ημερομηνία επιβολής του προστίμου.

Αυτό σημαίνει ότι αν το πρόστιμο επιβληθεί μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα, ο παραβάτης μπορεί να αγοράσει μηνιαία κάρτα μέσα στην ίδια μέρα από οποιοδήποτε σημείο πώλησης πληρώνοντας 45€ αντί τα 84€ του προστίμου αν αυτό επιβλήθηκε μέσα στο Μετρό, ΗΣΑΠ ή Προαστιακό, ή 20€ αντί 72€ του προστίμου αν αυτό επιβλήθηκε μέσα σε Λεωφορείο, Τρόλεϊ ή Τραμ. Υπενθυμίζεται ότι το εκδοτήριο της ΟΣΥ στην οδό Ακαδημίας εκδίδει μηνιαίες κάρτες ως τις 15 του κάθε μήνα.

Με την ίδια απόφαση του ΟΑΣΑ, παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης ή μείωσης των επιβληθέντων προστίμων εφόσον οι επιβάτες προσκομίζουν τα σχετικά δικαιολογητικά – αποδεικτικά καταβολής του νόμιμου κομίστρου, μετά το πέρας των 20 ημερών και εντός εξήντα ημερών από την επιβολή τους.

Φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο, ο ΟΑΣΑ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των απλήρωτων προστίμων, αυξάνοντας τις πωλήσεις των μηνιαίων καρτών.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

ΔΕΗ: Καταιγίδα εν όψει στους λογαριασμούς! Αν δεν βρεθεί λύση (σε δέκα μέρες) για τη μαύρη τρύπα στην ενέργεια, θα διπλασιασθεί το «πράσινο τέλος»

Μάχη με τον χρόνο δίνει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), καθώς μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες πρέπει να έχει περάσει τα μέτρα για τον περιορισμό της «μαύρης τρύπας» στην ενέργεια ώστε να αποφευχθεί ο διπλασιασμός του «πράσινου τέλους» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ενα μέσο νοικοκυριό, με κατανάλωση περί τις 2.000 κιλοβατώρες, το τετράμηνο θα πληρώνει περισσότερα από 60 ευρώ για το «πράσινο τέλος», αν δεν ληφθούν μέτρα τις επόμενες ημέρες.

Η διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προειδοποίησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού (σ.σ.: μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές) θα έχει ολοένα και πιο αρνητική επίπτωση στο μέγεθος της αναγκαίας αναπροσαρμογής της τιμής του ΕΤΜΕΑΡ».

Η επιστολή της ΡΑΕ

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε στείλει επιστολή στη ΡΑΕ στις αρχές του έτους στην οποία αναφερόταν ότι ως τις 15 Ιανουαρίου θα είχε παρουσιάσει τα μέτρα, αλλά λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Χωρίς μια νέα συμφωνία με τους παραγωγούς από ΑΠΕ, και κυρίως τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, για μείωση των εγγυημένων τιμών στις οποίες αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα ο λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), το «πράσινο τέλος» θα αυξηθεί κατά ένα ευρώ μεσωσταθμικά και θα φτάσει τα 30,63 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες. Σημειώνεται ότι η αύξηση του τέλους θα είναι μεγαλύτερη για κάθε μήνα που δεν λαμβάνονται μέτρα, όπως προειδοποιεί και η διοίκηση της ΡΑΕ.

Η τελευταία εισήγηση της ΡΑΕ στα τέλη Δεκεμβρίου προέβλεπε μεσοσταθμική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 93% από 1ης Μαρτίου, δηλαδή από 14,96 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες σε 29,63 ευρώ, εφόσον ως τότε δεν είχε αποφασιστεί κάποιο άλλο μέτρο.

Με βάση νόμο του 2011 η κυβέρνηση πρέπει ως το τέλος του 2014 να μηδενίσει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο αγγίζει τα 600.000.000 ευρώ. Από τον ίδιο νόμο υποχρεώνεται ανά εξάμηνο να αναπροσαρμόζει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ ώστε να μηδενίζεται η «μαύρη τρύπα». Η μείωση του ελλείμματος απαιτεί σκληρές περικοπές στα έσοδα των παραγωγών από φωτοβολταϊκά, με τις αντιδράσεις να μην περιορίζονται στον κλάδο αλλά να επεκτείνονται και στις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια δισεκατομμυρίων.

Φώτης Κόλλιας







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ: Έτσι θα "καθαρίσετε" τον υπολογιστή σας από τον ιό που λέει σας μπλόκαρε τον υπολογιστή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

ΒΗΜΑ - ΒΗΜΑ: Έτσι θα "καθαρίσετε" τον υπολογιστή σας από τον ιό που λέει σας μπλόκαρε τον υπολογιστή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Αυτή τη στιγμή πολλοί υπολογιστές έχουν προσβληθεί με μια εφαρμογή ransomware η οποία μπλοκάρει τον υπολογιστή του χρήστη και ζητά λύτρα για την απελευθέρωσή του. Αυτός ο ιός είναι γνωστός και ως η απάτη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Metropolitan Police scam) για τον οποίο έχουμε αναφερθεί και παλιότερα.
Για την Ελλάδα εμφανίζεται ως ιός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος....

Οι πληροφορίες που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα του browser του χρήστη ισχυρίζονται πως είναι από την Ελληνική Αστυνομία και αναφέρουν ότι ο χρήστης έχει προβεί σε παράνομες ενέργειες και θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

Το μήνυμα αυτό είναι πλαστό και δεν προέρχεται σε καμία περίπτωση από την Ελληνική Αστυνομία αλλά είναι μέρος της προσπάθειας εξαπάτησης χρηστών για την απόσπαση χρηματικών ποσών. Οι τεχνικοί μας έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολλές παραλλαγές του ιού και ο τρόπος καθαρισμού διαφέρει σε μερικά σημεία ανάλογα το λειτουργικό και την έκδοση του ιού. Τις περισσότερες φορές πάντως ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείτε να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας στην αρχική του κατάσταση.






Αφαίρεση του Ιού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας σε Ασφαλή Λειτουργία με γραμμή εντολών 

Όσο ο υπολογιστή σας είναι σε διαδικασία εκκίνησης πατήστε το F8 παρατεταμένα μέχρι να εμφανιστεί το μενού όπως φαίνεται παρακάτω. Χρησιμοποιήστε τα βελάκια για να μετακινηθείτε στο Safe Mode with Command Prompt (Ασφαλής Λειτουργία με γραμμή Εντολών) και πατήστε Enter. Κάντε login με το ίδιο όνομα χρήστη με το οποίο μπήκατε πριν στο κανονικό περιβάλλον των Windows.



Ιος Διωξης step 1

2. Όταν τα Windows φορτώσουν, η γραμμή εντολών των Windows θα εμφανιστεί όπως φαίνεται παρακάτω. Πληκτρολογήστε εκεί τη λέξη explorer και πατήστε Enter. Ο Windows Explorer θα ανοίξει. Μην τον κλείσετε.



Iος Διωξης step 2

3. Εν συνεχεία ανοίξτε τον Registry editor (Επεξεργαστής Μητρώου) κάνοντας χρήση του Windows command prompt. Πληκτρολογήστε regedit και πατήστε Enter. Ο Registry Editor ανοίγει.




4. Εντοπίστε την ακόλουθη καταγραφή στη registry:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\

Στα δεξιά επιλέξτε το registry key (κλειδί μητρώου) ονόματι Shell. Κάντε δεξί click σε αυτό και πατήστε Modify (Τροποποίηση)

Η αρχική του τιμή είναι Explorer.exe


.Ιος Δίωξης step 4


Η "πειραγμένη" από τον ιό τιμή δείχνει στο εκτελέσιμο του ιού.


Ιος Διωξης step 5



Αντιγράψτε την τοποθεσία του εκτελέσιμου σε ένα αρχείο κειμένου Notepad και αλλάξτε την τιμή value data σε Explorer.exe. Πατήστε OK για να αποθηκευτούν οι αλλαγές και βγείτε από τον Registry editor.

5. Αφαιρέστε το κακόβουλο αρχείο. Εντοπίστε βάσει της τοποθεσίας του εκτελέσιμου που σημειώσατε πριν το σημείο στο οποίο είναι αποθηκευμένο. Θα πρέπει να υπάρχει εκεί ένα αρχείο movie.exe.

Πλήρης τοποθεσία: C:\Documents and Settings\Michael\Desktop\movie.exe



Επανέλθετε σε Normal Mode των Windows (Κανονική Λειτουργία). Για να επανεκκινήσετε το σύστημά σας ενώ είστε σε σε command prompt, πληκτρολογήστε shutdown /r /t 0 και πατήστε Enter.





Θα πρέπει πλέον να έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι ο υπολογιστής σας είναι "καθαρός". Θα πρέπει να "τρέξετε" κάποιο anti-malware ή κάποιο trojan-killer πρόγραμμα για να εξαλείψετε όλες τις μολύνσεις.










Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Φορομπήχτες ή Φοροεμπαίχτες;

Προσδεθείτε και μην καπνίζετε. Πάρτε άδεια από τη δουλειά σας για να κάνετε συγκεντρωτικές, δηλώσεις πάσης φύσεως και να πηγαινοέρχεστε σε εφορίες και λογιστικά γραφεία.

Βάλτε το χέρι βαθιά στην τσέπη αν έχετε γιατί πρέπει να προσλάβετε και κάποιον να σας θυμίζει κάθε τρεις και λίγο τι δηλώσεις πρέπει να υποβάλλετε. Μείνετε συνδεδεμένοι με το twitter του κ. Χάρη Θεοχάρη να περιμένετε μήπως ... βρέξει καμία εγκύκλιο από τις κάμποσες εκατοντάδες που εκκρεμούν για την εφαρμογή των νόμων που ψηφίστηκαν αλλά είναι τόσα σαφείς και ξεκάθαροι που χρειάζονται ερμηνεία.

Σε αυτή τη χώρα δυστυχώς όλο τα ίδια αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Απλοποιείται χρόνια το φορολογικό σύστημα αλλά ουδέποτε απλοποιήθηκε. Το αντίθετο μάλιστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περίφημος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων που έγινε ΚΦΑΣ. Δηλαδή μας είπαν ότι τον απλοποίησαν. Μόνο που ο ΚΦΑΣ παραπέμπει σε διατάξεις του ΚΒΣ και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Τώρα υποτίθεται ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έκαναν Επιτροπή για να τον απλοποιήσουν. Στην Επιτροπή μπήκαν άνθρωποι που είχαν ιδέες αλλά μέχρι σήμερα πόρισμα ουδέν. Το πράγμα συζητείται γενικώς και ουδείς ξέρει πόσο θα συζητείται. Άλλωστε στα φορολογικά θέματα λόγο δεν έχουν μόνο οι νυν διοικούντες του ΥΠΟΙΚ αλλά και οι προηγούμενοι άσχετα αν στη θητεία τους δεν έγινε τίποτα απολύτως. Κλασσικό παράδειγμα ο κ. Σαχινίδης που εμφανίζεται στο ΥΠΟΙΚ συνοδευόμενος από πρώην στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το οποίο επί χρόνια έχει αναλάβει εργολαβικά την έκδοση βιβλίων για να ερμηνεύει ... την ερμηνεία των ερμηνευτικών εγκυκλίων. Και μετά περιμένουμε απλοποίηση !!!

Μόνο που έτσι δεν προχωρά απολύτως τίποτα και σε λίγο το κράτος δεν θα μπορεί να εισπράξει φόρους λόγω του νομοθετικού αλαλούμ που το ίδιο δημιουργεί. Ένα αλαλούμ το οποίο έχει οδηγήσει τους λογιστές σε παράκρουση καθώς έχουν καταντήσει διεκπεραιωτές υποβολής των στοιχείων που ζητά συνεχώς από τους φορολογούμενους το ΥΠΟΙΚ. Πολλά από αυτά δε τα στοιχεία υποτίθεται ότι είναι γνωστά και υπάρχουν στο Taxisnet με αποτέλεσμα να τίθεται το εύλογο ερώτημα αν πραγματικά λειτουργεί το Taxisnet ως ενιαίο πληροφοριακό σύστημα ή και αυτό είναι τόσο προβληματικά πολυδιασπασμένο ώστε να μην βγαίνει ποτέ και πουθενά άκρη. Και μη χειρότερα αν και το ερώτημα είναι πόσο χειρότερα μπορούμε να πάμε.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
nkaroutzos@gmail.com
fpress.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου