EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αναδρομικές διώξεις για φοροδιαφυγή: Kαι για αδικήματα που έγιναν πριν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος

Για φοροδιαφυγή, ακόμη και για αδικήματα που έγιναν πριν από αρκετά χρόνια, θα διώκονται οι παραβάτες. Ο Αρειος Πάγος άναψε το «πράσινο» φως για αναδρομικές διώξεις, ακόμη και για περιπτώσεις πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αυστηρότερος νόμος. Αν και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε προτείνει το αντίθετο, η Ολομέλεια αποφάσισε την αναδρομική εφαρμογή του νόμου, σύμφωνα με το «Εθνος». Πριν από τον Απρίλιο του 2011, η ισχύουσα νομοθεσία δεν επέτρεπε την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης για φοροδιαφυγή αν δεν υπήρχε προηγουμένως απόφαση διοικητικών δικαστηρίων ή δεν είχει προηγηθεί οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής από τις αρμόδιες αρχές.

Ο νέος νόμος άλλαξε το καθεστώς, ανοίγοντας το δρόμο για άμεση άσκηση ποινικών διώξεων μόλις εντοπιστεί η παράβαση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για άμεσες διώξεις εναντίον φορολογουμένων ακόμη κι αν η παράβαση τελέστηκε πριν από μία 15ετία για παράδειγμα, αν πρόκειται για κακούργημα, ή μία πενταετία σε περίπτωση πλημμελήματος, χωρίς να χρειαστεί να υπάρχουν προϋποθέσεις όπως η απόφαση φορολογικού δικαστηρίου. Δηλαδή ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια εδώ και χρόνια.

πηγη







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Στην αγορά εργασίας 30.000 νέοι (15-24 ετών): Θα αμείβονται με το 70% του βασικού μισθού

Τριάντα χιλιάδες νέοι απόφοιτοι Τεχνικής Εκπαίδευσης κάθε χρόνο και μέχρι το 2020 θα βρίσκουν εγγυημένα εργασία – μαθητεία σε επιχειρήσεις για τουλάχιστον έναν χρόνο πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν, αναφέρουν τα Νέα. Θα αμείβονται με το 70% του βασικού μισθού, με ασφάλιση και με σοβαρές προοπτικές μόνιμης πρόσληψης, μέσω κινήτρων που θα παρασχεθούν στις επιχειρήσεις (π.χ. επιδότηση ποσοστού εργοδοτικών εισφορών), προκειμένου να απασχολήσουν περισσότερα έτη τους νέους που προσέλαβαν στο πλαίσιο της μαθητείας. Στο νέο αυτό σχέδιο, που έχει στόχο να προκαλέσει διπλή ανατροπή τόσο στο τοπίο της ανεργίας των νέων όσο και στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, προχωρά άμεσα η κυβέρνηση.

Στο υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο για τη Μαθητεία των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, τις βασικές πτυχές του οποίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε σχετική ημερίδα, προβλέπεται και αλλαγή μοντέλου στις σπουδές Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο να γίνουν τα επαγγελματικά και τεχνικά σχολεία πρώτη επιλογή των νέων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου, αντίθετα από τη δική μας, τα Γενικά Λύκεια συγκεντρώνουν αισθητά μικρότερο αριθμό μαθητών από τα Επαγγελματικά. Αποτέλεσμα αυτής της ελληνικής στρέβλωσης είναι ότι σήμερα περίπου το 52% των ανέργων (ηλικίας 15-24 ετών) έχουν ολοκληρώσει τη γενική Μέση Εκπαίδευση, ενώ τουλάχιστον 20% εξ’ αυτών έχουν πτυχίο από κάποια ανώτερη τεχνική – επαγγελματική σχολή. Περίπου 10% των ανέργων έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση ή δεν έχουν παρακολουθήσει το σχολείο – αυτοί οι νέοι είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Γι’ αυτό, το Εθνικό Σχέδιο για τη Μαθητεία 2014-2020 θα περιλάβει πλέον 30.000 νέους το έτος, από 5.000 – 6.000 που περιλάμβανε παλαιότερο ανάλογο πρόγραμμα, ενώ πρόσθετος στόχος – που θα επιτευχθεί και μέσω της αναβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων, ΙΕΚ και Τεχνικών σχολών – είναι να αντιστραφεί υπέρ τους η αναλογία των σπουδαστών που τα επιλέγουν αντί του Γενικού Λυκείου.

πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Ο φόβος για «ατύχημα» επισπεύδει…την διάλυση… «Μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχουν τελειώσει όλα…»

Με αυτήν την πρόταση απαντήθηκε από έμπιστο Σύμβουλο κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου, σχετικό ερώτημα,!!!

Η απάντηση αναφέρεται την ολοκληρωτική εφαρμογή του μνημονίου, αλλά και το κλείσιμο και των λοιπών ανοιχτών θεμάτων, όπως για παράδειγμα των εθνικών.

Ο φόβος ενός «ατυχήματος» στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, με τον καταποντισμό των φιλομνημονιακών υποψηφίων και το ενδεχόμενο του φαινομένου του ντόμινο, φοβίζει τους δανειστές.

Η δικομματική κυβέρνηση και οι λοιποί κρυφοί και φανεροί υποστηρικτές της ευρισκόμενοι μονίμως «στα τέσσερα κατ’ εντολή Σαμαρά»,όπως υποστήριξε ο παραιτηθείς αχαιός βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας Νίκος Νικολόπουλος, σπεύδει να υλοποιήσει με κάθε κόστος μέχρι κεραίας την οικονομική, κοινωνική και εθνική αποσάθρωση της χώρας .

Παράλληλα με το τσουνάμι των ακραίων νόμων και αποφάσεων, το μνημονιακό σύστημα ως θηρίο που ψυχορραγεί, επισπεύδει την τακτοποίηση με χαριστικές διατάξεις οικονομικών και διοικητικών εκκρεμοτήτων του «Ελληνικού Διευθυντηρίου».

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «θολώσουν» την εικόνα μετέρχονται Γκεμπελικές πρακτικές που αφορούν τόσο στην παρουσίαση των υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές όσο και για την οικονομία και τις «παροχές προς τους Έλληνες ιθαγενείς».

Ο φόβος πολιτικής επικράτησης των δύο άκρων, ειδικότερα του ακροδεξιού, οδήγησε τα δύο κυβερνητικά κόμματα στην εφαρμογή ενός σχεδίου άμυνας-εξαπάτησης. Ενδεικτικό παράδειγμα τα τεκταινόμενα στην Αθήνα: η μεν Ν. Δημοκρατία προσπαθεί με τον «επαναστάτη» Νικήτα Κακλαμάνη να δημιουργήσει ανάχωμα στους ψήφους διαμαρτυρίας που δυνητικά κατευθύνονται προς τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, ενώ το ΠΑΣΟΚ με την συνεργασία του με την Ελιά (και Κώτσο Βασιλιά;) προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανάχωμα κατά του υποψηφίου του Σύριζα.

Από πλευράς «παροχών προς τους Έλληνες-ιθαγενείς», όλα αναβάλλονται (με Μαυρογιαλούρια λογική) μέχρι τον Απρίλιο. Ενδεικτική είναι η αναβολή…για τον Απρίλιο, κληθέντων επιτυχόντων στα πεντάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, μία ημέρα πριν την πρόσληψη…το ίδιο παρατηρείται και σε τρέχοντα προγράμματα κατάρτισης μέσω ΚΕΚ και ΤΟΠΣΑ.

Περνάμε στην χρυσή εποχή που του «δήθεν», το οποίο καλείται να κρύψει μία εξόχως οδυνηρή για τους πολίτες και την χώρα πραγματικότητα!!

Αρωγός στην προσπάθεια θα είναι και το προεκλογικό κλίμα το οποίο ήδη καλλιεργείται και προβάλλεται από τα συστημικά ΜΜΕ.

«Μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχουν τελειώσει όλα…»

Οι «ιδιωτικοποιήσεις», η εφαρμογή εξαντλητικής φορολογίας, η ταφή της ανάπτυξης και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, το «κλείσιμο των εκκρεμών εθνικών θεμάτων», η διάλυση των Ταμείων, ο περαιτέρω περιορισμός των ατομικών ελευθεριών (με ακραίες πρακτικές), η δήμευση-κατάργηση της ακίνητης περιουσίας και το πέρασμα σε μισθώσεις των 99 ετών, η σμίκρυνση του κοινωνικού κράτους, η μετάλλαξη της Παιδείας, η σουποποίηση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών το νέο πρόγραμμα υπερχρέωσης της χώρας κ.α..

Το 2015 θα βρει πολίτες με επί πλέον απώλεια εισοδήματος 20-50%, μία χώρα αδύναμη, ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η γενοκτονία των Ελλήνων, τόσο λόγω των αυτοκτονιών και της υπογεννητικότητας, των ατυχημάτων λόγω έλλειψης συγκέντρωσης, αλλά και της οικονομικής αδυναμίας για προληπτικές εξετάσεις και για θεραπεία.

Όλα τα παραπάνω με τις…ευχές ενός διαπλεκόμενου υψηλά αμειβόμενου ή κερδοφόρου συστήματος εξουσίας που έχει εξασφαλίσει με διάφορους τρόπους την ανοχή θεσμών κατατρώγοντας τις σάρκες της Ελλάδας και των Ελληνίδων και Ελλήνων!!!

«Μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχουν τελειώσει όλα…»

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τους το επιτρέψουμε!!

Ιωάννης Δέμος
πηγη 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Σφραγίζονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ: Σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μηνός τίθεται το προσωπικό

Εβδομάδα έντονων εξελίξεων στον χώρο της υγείας ξεκινά από μεθαύριο, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να αντιδρούν έντονα στο επικείμενο κλείσιμο των πολυϊατρείων του οργανισμού. Ηδη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε διορία έως τη Δευτέρα στις Περιφερειακές του Διευθύνσεις να παραλάβουν τα κτίρια και το πάσης φύσεως υλικό των πολυϊατρείων, τα οποία εν συνεχεία θα σφραγιστούν. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών του ΕΟΠΥΥ κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον διοικητή του οργανισμού Δημήτριο Κοντό, χαρακτηρίζοντας τη σχετική απόφαση «αιφνιδιαστική, παράνομη και αντισυνταγματική» και ζητεί από τους διευθυντές των υπηρεσιών να μην εμπλακούν στην παράδοση – παραλαβή, καθώς θα βρεθούν υπόλογοι από τα συλλογικά όργανα των γιατρών.

Σε κάποιες μονάδες, το προσωπικό αποχωρεί καθώς αρνείται να συμμετάσχει στη διαδικασία ή/και προχωρεί σε πιο οργανωμένο «αντάρτικο» ανακοινώνοντας επισήμως ότι δεν παραδίδει το κτίριο και καλώντας τους πολίτες σε κινητοποιήσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ Αγίου Δημητρίου, οι εργαζόμενοι στην οποία εξέδωσαν ανακοίνωση δηλώνοντας ότι έλαβαν απόφαση να μην την παραδώσουν. Και καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν στο κτίριο της μονάδας μεθαύριο στις 9 π.μ., για να βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί «κλοιός προστασίας» της μονάδας.

Χθες η διοίκηση εξέδωσε εγκύκλιο με «οδηγίες για την παράδοση και παραλαβή του πάσης φύσεως υλικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ», στο πλαίσιο της μετάβασης των πολυϊατρείων υπό τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Υπενθυμίζεται ότι με την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόματα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μηνός (για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. η διαδικασία θα είναι 15 ημέρες), που σημαίνει ότι οι μονάδες κλείνουν προσωρινά έως ότου λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας. Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι ο νόμος θα έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, «με ευθύνη των διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, που θα επιβλέπουν τη διαδικασία, οι επιτροπές παραλαβής πρέπει να αρχίσουν την παραλαβή από τις επιτροπές παράδοσης των κτιρίων από Παρασκευή 14.02.2014 και να έχει ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 17.02.2014. Η παραλαβή των κτιρίων θα αρχίσει από τους μικρότερους σχηματισμούς (αποκεντρωμένα ιατρεία, τοπικά ιατρεία κ.λπ.) και θα ολοκληρωθεί με τις Τοπικές και Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας. Επισημαίνεται ότι κάθε σχηματισμός που παραλαμβάνεται θα πρέπει να ασφαλίζεται με ευθύνη των διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων και της επιτροπής παραλαβής».

πηγη







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου












Κομπιναδόροι εναντίον κομπλεξικών

Αγώνας δρόμου μεταξύ Ιδρυμάτων με νικητές τους Ωνάσηδες.
Οι Νιάρχοι έχουν μείνει στην αφετηρία, παρόλο που έχουν βάλει λεφτά, και έχουν κάνει και  έργο. Και μεταξύ μας είναι το μόνο έργο που γίνεται στην Αθήνα.

To Ίδρυμα Ωνάση ξεκίνησε την ιστορία ανάπλασης της Πανεπιστημίου.
Λες και αυτό χρειάζεται η Αθήνα.

Οι μαντηλάκηδες γόνοι του Ιδρύματος-με τη διαπλοκή να τους κρατάει το φανάρι στα μονοπάτια της εξουσίας- ξεκίνησαν ένα αεριτζήδικο πρότζεκτ αφού τα λεφτά είναι από το ΕΣΠΑ.

Μέρα-νύχτα τρέχουν Σταμάτηδες, Χατζηδάκηδες. Μανιάτηδες και Σγουροί για να τρέξει το έργο, να βγουν οι περιβαλλοντολογικοί όροι και να έρθουν τα λεφτά.

Πρόκειται για μεγάλο φαγοπότι και, καθότι είναι λυκόνι σε αυτά, ο Αντωνάκης μαντηλάκης είναι βέβαιο ότι θα κονομήσει μετά των άλλων.

Δεν είναι τυχαίο ότι του πέφτει το παντελόνι του Σγουρού από την κοιλιά, ενώ ο γλίτσας υπουργός ΠΕΚΑ δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να κάνει σέρβις. Για τα ροζ βρακιά του Κωστή σας έχω ενημερώσει.

Οι Ωνάσηδες, όπως όλοι οι ταλαντούχοι τζαμπατζήδες, τρέχουν γιατί έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Αν χαθεί το τέμπο, τις έχασες.

Ενώ το σχέδιο του άλλου Ιδρύματος, του ιδρύματος Νιάρχου που έχει αναλάβει το δημόσιο, για Αθηναϊκή Ριβιέρα στο θαλάσσιο μέτωπο έχει μείνει στα χαρτιά και τις καλένδες.
Στο βρόντο η μελέτη του Ρέντζο Πιάνο και τα μεγαλοπιάσματα.

Θορυβήθηκε το συγκρότημα του Φαλήρου και τράβηξε χθες ένα προειδοποιητικό δημοσίευμα για το πώς η Πανεπιστημίου προχωράει ενώ εγκαταλείπεται ο Φαληρικός όρμος.

Καθόλου άσχετο ότι θέλουν να πάρουν αξία τα κτίρια τους που είναι παράκτια. Και πέρα από το προσωπικό ενδιαφέρον, είναι γνωστό πως το συγκρότημα έχει στενές σχέσεις με το Ίδρυμα Νιάρχου.

Πάνω από όλα όμως, για άλλη μια φορά τους έπιασαν τα κόμπλεξ γιατί άλλοι κάνουν τις δουλειές με την κυβέρνηση.

Ωνάσηδες εναντίον Νιάρχων. Κομπιναδόροι εναντίον κομπλεξικών.

Για άλλη μια φορά στην Αθήνα γίνονται χοντρές δουλειές με μπετά για να κονομάνε οι λίγοι, ενώ πεινάνε οι ταλαίπωροι που θα γεμίσουν τα παγκάκια…

πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Άντε πάλι από την ΑΡΧΗ !!!

Εντάξει, τελειώνει σε λίγο το θέμα με το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Θα γίνουν οι ευρωεκλογές και αμέσως μετά θα μάθουμε ολόκληρη την αλήθεια. Ως τότε θα μας πρήξουν λίγο, αλλά ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Μέχρι και τη Μέρκελ είναι ικανοί να βάλουν να συμφωνήσει ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα με αντάλλαγμα μια…βίλα στη Σαντορίνη ή ακόμη και ολόκληρη τη Σαντορίνη.

by…kartesios

Από το Α λοιπόν: Τα έξοδα μιας χώρας χωρίζονται γενικά σε κρατικές δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, δαπάνες για παιδεία, υγεία κτλ.) και σε δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους. Ως εξυπηρέτηση του χρέους ορίζουμε τα χρήματα που πρέπει να δώσει ένα κράτος, για να πληρώσει προηγούμενα δάνεια. Πρωτογενές έλλειμμα είναι το έλλειμμα που προκύπτει αν εξαιρέσουμε από τα έξοδα του κράτους την εξυπηρέτηση του χρέους. Πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει όταν τα έσοδα είναι παραπάνω από τα έξοδα χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε πάλι την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό είναι, λοιπόν, το πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το 2013, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι από 158,5% θα εκτοξευθεί σε179,5%. Δηλαδή, την περίοδο 2012-2013 το δημόσιο χρέος της χώρας θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση κατά 21,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από 307 να αναρριχηθεί στα 328,5 δισ. ευρώ. Και ας υποθέσουμε ότι παρά αυτό το χρέος υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 1, 2, 3, 4 ή 6 δισ. ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Για να καταλάβουμε πόσο «σημαντικό» είναι το πρωτογενές πλεόνασμα σε μία χρεοκοπημένη χώρα, αρκεί το εξής παράδειγμα: «Την περίοδο 1994-2008 η γενική κυβέρνηση για εννέα ημερολογιακά έτη είχε πρωτογενή πλεονάσματα σωρευτικής αξίας 32,4 δισ. ευρώ. Παρά την ύπαρξη των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την περίοδο 1994-2008, το χρέος της γενικής κυβέρνησης από 77 εκτινάχτηκε σε 263,2 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση ότι την περίοδο 1994-2008, αν και ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας ήταν 3,6% και το κράτος πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο σε απόλυτες τιμές το χρέος της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 3,42 φορές». Με πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη αντί της σημερινής ύφεσης όλα αυτά!

Για να καταλάβουμε επίσης πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στην κυβέρνηση, αρκεί αυτή η πρόβλεψη – υπόσχεση: «Με τον προϋπολογισμό του 2012 ολοκληρώνεται μία πρωτοφανής προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που από πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ το 2009, φθάνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ (1,5% του Α.Ε.Π.) το 2012». Από το 2012 διαφήμιζαν πρωτογενές πλεόνασμα. Και δεν το διαφήμιζαν όπου κι όπου, αλλά στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ακόμη καλύτερα τα έλεγε, φέτος στις 20 Ιανουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδας: «Την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 τα ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε έλλειμμα ύψους 6,718 δισ. ευρώ.
Ωστόσο το αποτέλεσμα μετατρέπεται σε πλεόνασμα ύψους 1,455 δισ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 2,034 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα και αφαιρεθούν δαπάνες περίπου 6,139 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών». Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αναφέρονται δεν έχουν σχέση με τα δάνεια, αλλά με χρέη σε προμηθευτές και πολίτες. Μεταξύ μας δηλαδή. Εντελώς πρωτογενές χρέος.

Εκτός των άλλων βέβαια υπάρχει και μία ακόμη «λεπτομέρεια» που λέγεται «τρόπος υπολογισμού του πλεονάσματος». Ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδας ένιωσε την ανάγκη να διευκρινίσει στην έκθεσή της ότι οι υπολογισμοί έγιναν με διαφορετικό σύστημα από το ευρωπαϊκό λογιστικό πρότυπο , γι’ αυτό κι ένιωσε επίσης την ανάγκη να διευκρινίσει στην ίδια έκθεση ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών». Κι αν κάποιος αναρωτηθεί «τι σημασία έχει η μέθοδος;», απλά ας θυμηθεί ότι τον Ιανουάριο του  2013 η κυβέρνηση πανηγύριζε επειδή – κατά τη γνώμη της -  το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 ήταν 1,5%, ενώ η Ευρώπη επισήμως ανακοίνωνε ότι το έλλειμμα ήταν  4,0%.

Ας δούμε όμως τώρα και το κακής ποιότητας επικοινωνιακό παιχνίδι. Σε συνέντευξη του Γ. Στουρνάρα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, διαβάζαμε: «Το πρωτογενές πλεόνασμά μας θα είναι μια μεγάλη έκπληξη». Τόση έκπληξη που δεν ανακοίνωσε τον ακριβή αριθμό και είχε τονίσει ότι δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος, όταν τον άκουσε για πρώτη φορά. Ήταν τόσο μεγάλο το μυστικό της έκπληξης που μόλις 2 ημέρες αργότερα, ο Χ. Σταϊκούρας εντελώς χαλαρά μέσα στη Βουλή ανακοινώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Στις 18 Ιανουαρίου, όμως, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της  έκθεσης αξιολόγησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο Π. Τόμσεν ανακοίνωσε πως το ΔΝΤ σχετικά με το έλλειμμα εκτιμά πως το πρωτογενές έλλειμμα για το 2013 θα είναι 0%. Δηλαδή, ο Στουρνάρας που στις 6 Φεβρουαρίου δήλωνε ότι ήδη γνώριζε το πρωτογενές πλεόνασμα το κράτησε μυστικό από τον Τόμσεν. Ίσως επειδή φοβήθηκε ότι ούτε εκείνος θα το πίστευε.

Ήδη όμως μαζεύτηκαν αρκετά… νούμερα. Ένα τελευταίο μόνο. Η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης γίνεται εμφανέστατη  κι από το γεγονός ότι σύμφωνα με το σύστημα μέτρησης ανεργίας «Εργάνη» που είναι έμπνευσης και ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας έβγαλε τόσο έγκυρα στοιχεία ώστε ο υπουργός ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Νοέμβριο 2013,επιβεβαιώνουν και φαίνεται να παγιώνουν την τάση σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας».
Επίσης, σε άλλη συνέντευξη, ακόμη πιο πανηγυρική δήλωνε: «Αν και τα ισοζύγια της μισθωτής απασχόλησης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών είναι διαχρονικά αρνητικά, λόγω της έντονης εποχικότητας της απασχόλησης στη χώρα μας, οι φετινές απώλειες τόσο του Οκτωβρίου όσο και του Νοεμβρίου είναι οι μικρότερες από το 2008 και μετά. Έτσι, το φετινό ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2013 είναι πλεονασματικό για πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα της κρίσης και, μάλιστα, κατά 113.489 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο, καθώς από το σύστημα προκύπτει θετικό ισοζύγιο 19.999 θέσεων για το Δεκέμβριο, καθώς και θετικό ισοζύγιο 133.488 θέσεων για το σύνολο του 2013, κάτι το οποίο αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας»!

Και σήμερα ήρθε η χλαπάτσα: «Στο 28% ανήλθε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2013, έναντι 26,3% το Νοέμβριο του 2012 και 27,7% τον Οκτώβριο του 2013». Πράγματι ρεκόρ, αλλά από την ανάποδη. Όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή.

Υγ: Επειδή είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος και πιστεύω ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9 δισ. είμαι βέβαιος ότι ο ντόμπρος πρωθυπουργός μας θα κρατήσει τη δέσμευσή του σχετικά με την «άμεση επιστροφή του 70% του πλεονάσματος στην κοινωνία για την αποκατάσταση των αδικιών»…

Επίσης, επειδή έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση γνωρίζει από τον Ιανουάριο το ακριβές ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος και όλοι γνωρίζουμε πως το 70% των 3,9 δισ. είναι 2 δισ. 730 εκ. ευρώ….

Κι επειδή ο πρωθυπουργός μας δεν είναι ανέντιμος, μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα πρέπει όχι μόνο να ανακοινώσει ποιες ασθενέστερες τάξεις θα ενισχυθούν, αλλά θα έχει δώσει και τα χρήματα σε αυτές. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα υπάρξει θέμα εντιμότητας. Σωστά;

 πηγη







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑΣ ΤΕΝΕΚΕΣ ΛΑΔΙ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΣ CLOONEY

Μια ευχαριστήρια επιστολή με εμφανή τα δάκρυα (χαράς, συγκίνησης και αναγνώρισης) και μια επιστολή οργής και… άγνοιας! Για ένα… κάδρο!

Και ξαφνικά, μια χρυσή ευκαιρία δόθηκε στον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, να βλέπει τη φωτογραφία του δίπλα δίπλα με αυτή του George Clooney. Ένα split που θα ζήλευε το…80% των δημοσίων ανθρώπων παγκοσμίως. Μετά τη δήλωση του ηθοποιού και σκηνοθέτη υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός θεώρησε… κομψό (sic) και επιβεβλημένο, να στείλει μια ευχαριστήρια επιστολή στον πολιτικοποιημένο Αμερικανό star, εκφράζοντας όλους τους Έλληνες

.Η αλήθεια είναι πως το ύφος της επιστολής «ξένισε» πολλούς. Σαν ιθαγενείς που ψάχνουν το δίκιο τους, αλλά δεν τους ακούει κανείς, σπεύδουμε να «γλείψουμε», να προσκαλέσουμε, να αποθεώσουμε ένα τύπο που απλά είπε την αναμφισβήτητη αλήθεια.Το γεγονός πως η Ελλάδα έχει δίκιο, δεν χωρά αμφιβολία. Πρέπει να είσαι τουλάχιστον βλαξ ή μπάτλερ της Βασίλισσας Ελισάβετ για να υποστηρίξεις το αντίθετο. Και ο Clooney είπε το αυτονόητο.Η επιστολή όμως είναι γραμμένη σε άπταιστα λαϊκίστικα, κάτι που ενοχλεί!

Είναι πολύ… νεοελληνική!Να μερικά κομμάτια που μας έκαναν εντύπωση:«Σας ευχαριστώ και πάλι και ελπίζω ότι θα δεχθείτε την πρόσκληση να περάσετε λίγες μέρες στην Ελλάδα».(Και τι σου ζητήσαμε ρε αδερφέ; Να πεταχτείς για έναν ελληνικό, να μας πεις τα νέα της παρέας και να βγούμε μια φωτογραφία. Ωχού!) «Και, βέβαια, να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τον ιερό βράχο, όπου περιμένουν κενές οι θέσεις για τα ξενιτεμένα (χωρίς τη θέλησή τους…) Γλυπτά του Παρθενώνα».(Που ακόμη κλαίνε τα «ξενιτεμένα» ακούγοντας Καζαντζίδη)«Οι συμπατριώτες μου και εγώ προσωπικά χαιρόμαστε που συμπλέετε δημόσια με αυτό το αέναο κύμα συμπαράστασης και διεκδίκησης. Δε μας εκπλήσσει, άλλωστε, η στάση σας.

Όχι μόνο η νέα σας ταινία, αλλά ολόκληρη η πορεία σας καταδεικνύει έναν ενεργό πολίτη και δημιουργικό καλλιτέχνη που ανυποχώρητα υπερασπίζεται ό,τι είναι «και δίκαιο και καλό».(Δυστυχώς την επιστολή δεν «συνοδεύει» φωτογραφία του υπουργού με DVD των ταινιών του star του Hollywood).Μόνο ο τενεκές λάδι, λίγη φέτα και μια «χούφτα» χώματος από τον Παρθενώνα έλειπαν. Γιατί υποβιβαζόμαστε μόνοι σαν Κράτος;Σαν να μην έλειπε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήλεψε το split των δύο πρωταγωνιστών και θέλησε να μπει στο «κάδρο».

Με ανακοίνωση που έστειλε αμφισβητεί πως ο Clooney έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ενώ «ρίχνει βέλη» στον υπουργό:«Εδώ και αρκετούς μήνες ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να συναντήσει τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλου, για σημαντικότατα ζητήματα που αφορούν τον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας όπως η μοίρα του ΕΚΕΒΙ και η διατήρηση της ενιαίας τιμής βιβλίου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Μετά λύπης βλέπουμε πως ο κύριος Παναγιωτόπουλος είναι απασχολημένος με το να αποστέλλει ευχαριστήριες επιστολές σε αγαπημένους χολιγουντιανούς σταρ για δήθεν δηλώσεις τους υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα».Θυμήθηκε την ενιαία τιμή βιβλίου (πραγματικά σημαντικό ζήτημα), αλλά τι περίμεναν για να βγάλουν ανακοίνωση;

Το θέμα δεν προέκυψε χθες…Επίσης, καλό θα είναι να έχουν μια πιο ενδελεχή ενημέρωση, για τις δηλώσεις του Clooney…Τους παραπέμπουμε στο Euronews.

πηγη









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου












Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα προτείνει το μπλόκο της Νίκαιας

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, σκοπεύουν να απαντήσουν οι αγρότες στην Κυβέρνηση η οποία δεν ανταποκρίθηκε στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Την παραπάνω απόφαση-πρόταση έλαβαν σήμερα το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης που είχαν χθες εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Οικονομικών.
Την πρόταση δε αυτή, σκοπεύουν να καταθέσουν και στους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, που τους καλούν αύριο στις 2 το μεσημέρι στον μπλόκο της Νίκαιας προκειμένου να συντονίσουν την συνέχιση του αγώνα τους.

Επιπλέον οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους πολίτες σε νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο -το τρίτο κατά σειράν-την Κυριακή στον κόμβο της Νίκαιας, στις 12 το μεσημέρι.

Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα

Σε διαβουλεύσεις εξακολουθούν να βρίσκονται οι αγρότες στη Β. Ελλάδα προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ύστερα από την αδιέξοδη, όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν, χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ άλλοι κρίνουν πως έχει επέλθει τέλμα. Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα “βήματα” είναι οι οι γενικές συνελεύσεις, που πρόκειται να γίνουν σήμερα το απόγευμα.

Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των αγροτών στα “Πράσινα Φανάρια” καθώς, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, η παρουσία της ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο σημείο, δυσχεραίνει κατά πολύ τις κινήσεις τους.

Σημείωσε δε ότι κάποιοι από τους αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν σήμερα, αφού άποψή τους αποτελεί ότι η όλη κατάσταση είναι αδιέξοδη. Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με τον γραμματέα του πρωθυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Αγρότες στον κόμβο των Σφαγείων, στα Βασιλικά, τηρούν για σήμερα στάση αναμονής, ενώ ακριβώς το ίδιο πράττουν και οι συνάδελφοί τους στο μπλόκο των Μουδανίων.

Στην Πέλλα, οι αγρότες πρόκειται να έχουν συνάντηση αργά το απόγευμα προκειμένου να ανασυνταχθούν και να κινηθούν δυναμικά στις επόμενες ημέρες, όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Καμτσής, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων. Παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία, τα οποία και ενισχύονται, σύμφωνα με τον κ. Καμτσή.

Ησυχία επικρατεί στο μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και το απόγευμα θα γίνει νέα γενική συνέλευση. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της “Πρωτοβουλίας’, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν αποκλείεται στο Σαββατοκύριακο να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στις Σέρρες, μερίδα αγροτών τηρεί στάση αναμονής και εντός της ημέρας πρόκειται να καθορίσει τη μορφή κινητοποιήσεων στις επόμενες ημέρες, ενώ αυτοί της Μαυροθάλασσας βρίσκονται καθ’ οδόν προς τον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, όπου και πρόκειται να προβούν σε συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος.

Ησυχία επικρατεί στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι αγρότες της περιοχής, σε σύσκεψη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στο κέντρο των πόλεών τους την προσεχή Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, ζητώντας από τους δημάρχους της περιοχής να κρατήσουν κλειστά τα Δημαρχεία σε ένδειξη συμπαράστασης στις διεκδικήσεις τους.

Παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Χρυσούπολης, στην παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας-Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλας, ενώ στον Έβρο εντοπίζονται σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.

πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου