EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρία νέα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για 27.173 θέσεις εργασίας

Τρία νέα προγράμματα για 27.173 νέες θέσεις εργασίας να ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ εντός του τρέχοντα μήνα.

Συγκεκριμένα θα προκηρυχθούν τρία νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για συνολικά 27.713 ανέργους με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα των 10.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για ηλικίες από 30 έως 66 ετών που αναμένεται να κατατεθούν χιλιάδες αιτήσεις από επιχειρήσεις για την επιδοτούμενη ουσιαστική πρόσληψη ανέργων.

Τα τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ θα αφορούν Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού,συμμετέχοντες στα προγράμματα ΤΟΠΣΑ, και εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία μέσω του Οργανισμού.

Το πρώτο και ουσιαστικά σημαντικότερο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ,αφού θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό ανέργων, προβλέπει την επιδότηση επιχειρήσεων για 10.000 θέσεις εργασίας εγγεγραμμένων ανέργων ηλικίας από 30 έως 66 ετών, με επιδότηση 450 ευρώ το μήνα και για 12 μήνες ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος του ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 54 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ  θα αφορά 10.000 ανέργους που συμμετείχαν στα προγράμματα ΤΟΠΣΑ.

Το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα θα αφορά 7.713 άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΚΟ που αποτελεί ουσιαστικά επαναπροκήρυξη παλαιότερου προγράμματος με αύξηση των διαθέσιμων θέσεων και κονδυλίων , θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμούς, Επαγγελματικά Σωματεία και Ενώσεις αυτών, Σωματεία, Αστικές

Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί (Ν.2716/17.5.1999), Κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί στο σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για την πρόσληψη 7.713 ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Σοκ για την ελληνική βιομηχανία – Σβήνει η Χαλυβουργική – Σε διαθεσιμότητα το 95% των εργαζομένων της

- Ουσιαστικά διακόπτεται η παραγωγή της Χαλυβουργικής μέχρι τον Απρίλιο
- Πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που απέμειναν, είχαν αποχωρήσει 148 εργαζόμενοι μέσω εθελούσιας εξόδου, ενώ στους υπόλοιπους έγινε μείωση μισθού κατά 20%
- Κυριότερη αιτία θεωρείται το ενεργειακό κόστος λειτουργίας - Τα εργοστάσια λειτουργούν μόνο τη νυχτερινή βάρδια που είναι φθηνότερο το τιμολόγιο!
- Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις των 3 εταιρειών της Χαλυβουργικής στις τράπεζες
- Διαβάστε την απεγνωσμένη ανακοίνωση από την πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου

Το υψηλό ενεργειακό κόστος φαίνεται πως πνίγει την εταιρεία κολοσσό της οποίας οι τζιμινιέρες σβήνουν η μία μετά την άλλη.

Η Χαλυβουργική, με τις 3 εταιρείες της, δηλαδή τις Σιδενόρ, Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδας, είναι σε δεινή θέση και ήδη προχωράει σε κινήσεις μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Τους προηγούμενες μήνες έφυγαν από την εταιρεία 148 εργαζόμενοι, με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ όσοι έμειναν συμφώνησαν σε μείωση μισθού κατά 20%.
Και σαν να μην έφτανε αυτό από την ερχόμενη Δευτέρα η Χαλυβουργική βγάζει σε διαθεσιμότητα σχεδόν όλους τους εργαζόμενους της, για την ακρίβεια το 95%, εως τουλάχιστον στις 31 Μαρτίου 2014.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως θα παίρνουν το μισό μισθό τους και 10% θα εισπράττεται το επίδομα ανεργίας.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος πνίγει την Χαλυβουργική


Σύμφωνα με δημοσιεύματα η εταιρεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας, ενώ ταυτόχρονα οι εξαγωγές είναι πλέον ζημιογόνες και οι τραπεζικές υποχρεώσεις έχουν εκτοξευθεί.

Τρανή απόδειξη του ενεργειακού κόστους είναι η απόφαση της εταιρείας να λειτουργούν τα εργοστάσια της μόνον στη νυχτερινή βάρδια, επειδή υπάρχει η έκπτωση στο τιμολόγιο ενέργειας.

Προσέξτε όμως και τα οικονομικά στοιχεία της Χαλυβουργικής.

Οι πωλήσεις για το 2012 γκρεμίστηκαν κατά 70,62% σε σχέση με το 2011, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό της ο κύκλος εργασιών από τα 194,77 εκατ. ευρώ έπεσε στα 57,23 εκατ. ευρώ.

550 εκατ. ευρώ ήταν το 2011 η αξία των εξαγωγών ενώ το 2012 υποχώρησαν στα 300 εκατ. ευρώ, και χαρακτηρίζονται πλέον ως ζημογόνες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, η συνολική παραγωγή του 2012 έπεσε στον 1,050 εκατ. τόνο από 1,610 εκατ. τόνους το 2011 (-34,8%) και 2,5 εκατ. τόνους το 2007 (-58%).

Εαν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς πως οι τραπεζικές υποχρεώσεις για τις 3 εταιρείες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί η Χαλυβουργία περνάει πραγματικά δραματικές στιγμές.

Διαβάστε την ανακοίνωση από την πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου:

''Η Διοίκηση της Χαλυβουργικής Α.Ε. στην Ελευσίνα ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο σύνολο του προσωπικού της παραγωγής (200 άτομα) σε σύνολο 263 εργαζομένων από τις 17/2/2014 έως τις 31/3/2014. Διατηρεί σε απασχόληση μόνο την εμπορία σιδήρου και την φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Η εργοδοσία της Χαλυβουργικής, δυστυχώς χρησιμοποιεί και πάλι, όπως και το 2013, ως καύσιμη ύλη την κινητήρια δύναμη της παραγωγής, τους εργαζόμενους χαλυβουργούς, ασκώντας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, πίεση στην Κυβέρνηση για επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αφορά το κόστος της ενέργειας.

Για άλλη μια φορά οι εργοδότες Βιομήχανοι επιχειρούν, με λαθεμένες και σπασμωδικές κινήσεις που καταγγέλλουμε, να μετακυλήσουν στους βιομηχανικούς εργάτες τις συνέπειες της κρίσης και την αδιαφορία της άτολμης κυβέρνησης να εφαρμόσει ότι δηλ. νομοθετεί, συγκεκριμένα το Ν.4231/1-11-2013 (σχετικά με τη διακοψιμότητα).

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια, πριν τρεις μήνες, ψήφισε. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του. ΄Εως σήμερα ,αδιαφορεί προκλητικά, παρά τις εκκλήσεις μας για στήριξη της καταρρέουσας Βιομηχανίας της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Ζητούμε άμεση συνάντηση για να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Να προκαλέσει επίσης ο Υπουργός, εντός των επόμενων ημερών, τριμερή συνάντηση με εργοδότες, εκπροσώπους εργαζομένων, και του ιδίου, για αποτροπή του εφιαλτικού μέτρου της διαθεσιμότητας. Τέλος, καλούμε την Διοίκηση της Χαλυβουργικής να ανακαλέσει άμεσα τις διαθεσιμότητες και στα πλαίσια της έως σήμερα υπεύθυνης στάσης των εργαζομένων, να επικρατήσει η κοινή λογική και ο διάλογος. Δεν είναι δυνατόν τα θύματα και πάλι να είναι οι εργάτες. Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για κάθε νόμιμη – αγωνιστική αντίδραση''.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Το Μέγαρο, οι εκδότες και οι κρατικοδίαιτοι των Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής είναι ένας ιδιωτικός φορέας. Ή καλύτερα ήταν ένας ιδιωτικός φορέας που επωφελήθηκε τα μέγιστα από τις σχέσεις του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη με την εξουσία. Για χάρη του πολιτισμού. Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να κουρέψει τα δάνεια του ιδρύματος. Για χάρη και πάλι του πολιτισμού. Όταν θα κουρεύουν τα δάνεια των εκδοτών, θα είναι για χάρη της Δημοκρατίας. Α! Μάλλον θα έχουν προλάβει να κουρέψουν νωρίτερα τα δάνεια των κομμάτων.

Όταν το ελληνικό δημόσιο είχε εγγυηθεί τα δάνεια του Μεγάρου, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι θα φτάναμε και στην ώρα του κουρέματος. Λίγοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο εγγυήθηκε δάνεια εκδοτών και με πρόφαση την προστασία των θέσεων εργασίας. Πότε; Επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου και με αρμόδια υπουργό την κυρία Κατσέλη. Δηλαδή, εν καιρώ κρίσης. Πόσα δάνεια εγγυήθηκαν; Άγνωστο. Ο Θεός κι η ψυχή τους. Τα λέγαμε και τότε, όπως τα είχαμε πει και για την περίπτωση της Εξπρές. Αλλά ποιός άκουγε;

Αλήθεια, πόσα τέτοια δάνεια δόθηκαν, πόσα εξυπηρετούνται και πόσοι εκδότες σεβάστηκαν την υπογραφή τους και διατήρησαν τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους; Ποιές τράπεζες συμμετείχαν στο εγχείρημα; Ποιές άλλες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν του μέτρου;

Είναι και τα κόμματα στην μέση! Κι αυτά δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος. Άρα; Κι εκεί κούρεμα;
Έπρεπε να πληρώσουμε εμείς, οι φορολογούμενοι, τις υποχρεώσεις του Μεγάρου; Τότε μας ανήκει και το δικαίωμα του διορισμού των διοικήσεων του Ιδρύματος. Μα, τι λέω; Κι όπου διορίζει το δημόσιο διοικήσεις (δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι) τα ίδια χάλια έχουμε! Έχω μπερδευτεί. Ψάχνω εδώ και καιρό να βρω ιδιώτες που να μην έχουν μολυνθεί από τον ιό του κρατισμού, να μην αναζητούν άκρες στην επόμενη κυβέρνηση για να κάνουν μπίζνες, να σέβονται τους κανόνες του παιγνιδιού. Αλλά, κατά πως φαίνεται η Ελλάδα είναι το τελευταίο προπύργιο των Σοβιέτ κι αυτό δεν θα αλλάξει εύκολα.

Θα συνεχίσουμε να έχουμε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, κρατικοδίαιτους εκδότες, κρατικοδίαιτους ευεργέτες. Αλλά πάνω απ΄ όλα θα συνεχίσουμε να έχουμε μία νομενκλατούρα που θα συνεχίσει να ασκεί εξουσία με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και να μην δίνει λογαριασμό σε κανέναν, επικαλούμενη την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να ιδιωτικοποιήσουμε ποτέ την Οικονομία μας, αλλά η άρχουσα τάξη των Αθηνών θα εξακολουθήσει για πολύ καιρό ακόμη να λειτουργεί σαν να πρόκειται για μέλος ενός τεράστιου γραφειοκρατικού κρατικού οργανισμού της εποχής του Στάλιν. Εμφανίζονται μεν ως ιδιώτες, αλλά έχουν μάθει μόνο με τα λεφτά των άλλων και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτούλης τους. Είναι παντού, ζουν ανάμεσά μας και κυριαρχούν. Γι αυτό και το "καθεστώς" θα πέσει δύσκολα. Πιο εύκολα θα πέσουν οι φασίστες στην Βόρεια Κορέα παρά οι κρατικοδίαιτοι των Αθηνών!

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr

capital.gr








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Έλληνες μονάχοι...

Κάποιοι φίλοι με ρωτούν γιατί δεν γράφω πια. Μάλιστα κάποιος μου είπε πως αυτά που έγραφα ήταν μια μεταφορά εδώ μέσα από τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του, που δεν μπορούσε να εκφράσει κι ένοιωθε ανακούφιση όταν σκεφτόταν πως κάποιος περιγράφει αυτές τις σκέψεις, αυτά τα συναισθήματα με τέτοιο τρόπο...

Να γράψω τι, σ΄αυτή τη φάρσα που βιώνουμε όλοι;
Τι να γράψω σε μια χώρα ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ από το δημιουργό, τη φύση, το σύμπαν, όπως θέλετε πείτε το, που τη σκεπάζει ένας απίστευτος ουρανός, που τη χαϊδεύει μια απίθανη θάλασσα, γεμάτη από αρώματα από τη μια άκρη ως την άλλη, θησαυρούς που και μόνο να τους χαζεύεις νοιώθεις ΔΕΟΣ. Μια μικρή γωνιά του πλανήτη που θα μπορούσε να διεκδικήσει άνετα το τίτλο του παραδείσου...

Ένας παράδεισος όμως, που ΑΝΗΚΕΙ, σ΄ενα παγκόσμιο παρανοικό σύστημα τάξης των πραγμάτων που δεν έχει φτιαχτεί ούτε με γνώμονα την ομορφιά, ούτε τον έρωτα, ούτε την αγάπη, ούτε το δέος της συνειδητοποίησης πως η ζωή είναι ένα υπέροχο δώρο που πρέπει κανείς να την ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ μέχρι τέλους...

Γιατί είμαστε έτσι; Γιατί δεν μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το θαύμα; Γιατί αυτό το θαύμα είναι κρυμμένο βαθιά, κάτω από μια μάζα κανόνων, απειλών, υποδείξεων, εντολών, τρομοκρατίας, τιμωρίας, που επιμένει σαδιστικά να ονομάζεται πολιτισμός, πρόοδος, ανάπτυξη παρασέρνοντας στη παράνοια, τη δυστυχία, τη κατάθλιψη, την απελπισία δισεκατομμύρια ανθρώπους πάνω στο πλανήτη, σε μια συνεχή υποβάθμιση αυτής της απόλαυσης σε ΔΟΥΛΕΙΑ, στη χειρότερη μορφή δουλείας. Εκείνου του είδους φυλακής που δεν μπορείς να καταλάβεις ούτε πως μπήκες, ούτε με τι κατηγορία, ούτε ποιος δικαστής είχε το δικαίωμα να υπογράψει τα δεσμά σου, ισόβια...

Εμείς εδώ οι ανυπότακτοι, οι κακοί μαθητές, ο λαός που προσπαθούσε πάντα να το σκάσει από όλους όσους προσπαθούσαν να του σφίξουν τα λουριά, σήμερα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να νοιώθουμε πως δεν είμαστε πια λαός, δεν είμαστε πια ανυπότακτοι, δεν έχουμε καν φαντασία, είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ, παραδομένοι σε κάτι που αυτοαποκαλείται μοιραίο, αναπόφευκτο, κάτι που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ...

Θέλετε να γράψω τι νοιώθουμε οι περισσότεροι; 
Είμαστε χωρισμένοι σε δυο κατηγορίες. Οι μεν νοιώθουν σαν τις γριές θεατρίνες, που το γλέντησαν, που ερωτεύτηκαν τρελά με τη ζωή και θέλησαν να αποκτήσουν τα πάντα, που αγαπήθηκαν κι αγάπησαν με όλη τους τη ψυχή, που ονειρεύτηκαν, που έκαναν τρέλες, σφάλματα, αλλά ΕΖΗΣΑΝ και τώρα δεν μπορούν να ανεχτούν αυτό το κουστούμι γιατί δεν είναι δικό τους. Δεν είναι της ράτσας τους. Είναι οι άνθρωποι που είχαν την αγέλη τους, συνειδητοποιημένα αγρίμια και βλέπουν γύρω τους όλα να έχουν γίνει μακελείο...

Κι είναι κι εκείνη η άλλη κατηγορία εκείνων που δεν έζησαν ΠΟΤΕ. Των νεκρών που πριν ένοιωθαν σαν τους σπασίκλες της τάξης. Οι χαφιέδες της ευτυχίας που δεν μπορούσαν να αγγίξουν που τώρα οι φουκαριάρηδες ψάχνουν να μοιάσουν σ΄εκείνους που χόμπυ τους είναι οι δυστυχία των άλλων. Θαυμάζουν τους μακελάρηδες και νοιώθουν ενοχές που είναι έλληνες. Θέλουν να σηκώσουν το χέρι ψηλά μπροστά στο κύριο καθηγητή και να του αποδείξουν πως είναι καλοί μαθητές, να του σκουπίσουν τα παπούτσια, να τον κολακέψουν μήπως τους πει το μυστικό.... πως επιβιώνουν χωρίς προβλήματα οι ΚΟΥΦΙΟΙ. Οι ΤΙΠΟΤΑ. Πως δείχνουν τόσο επιτυχημένα τα σακιά με άχυρα που παριστάνουν τους ανθρώπους!

Η Ελλάδα σκίζεται στα δυο. 
 
Με βαρβαρότητα. Μ΄ενα κουβάρι που κυλάει όπου το κλωτσάνε και που μέσα του κρύβει το μεγαλείο και την αθλιότητα μπλεγμένα με τρόπο πολύ επικίνδυνο.

Με ρωτάς γιατί δεν γράφω... Μα για ποιους να γράψω... Για εκείνους που πονάνε γιατί μπορούν μέσα τους να κάνουν μια σύγκριση για το τι είναι ευτυχία και τι δυστυχία γιατί τα ένοιωσαν και τα δύο...;

Να γράψω για τους άλλους που γεννήθηκαν και θα πεθάνουν μίζεροι, ανίδεοι, φωτοκόπιες ανόητες των πρέπει ενός ολόκληρου συστήματος που θέλει να τους κρατήσει ακριβώς έτσι..., ανόητους...;

Να γράψω για κάποιους άλλους που πνίγονται μέσα στα στερητικά σύνδρομα από τις αηδίες που τους αφαιρέθηκαν και θεωρούσαν ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους, το αυτοκινητάκι, το σπιτάκι, το τηλεφωνάκι, το μεζεδάκι, το τομαράκι...;

Ή για εκείνους που δεν τους δόθηκε ποτέ περιθώριο να σκεφτούν τι κρύβεται πίσω από αυτό το παιχνίδι...;
Μήπως θέλεις να γράψω για τους δήθεν αφυπνισμένους γκουρού, που θεωρούν πως η φώτιση, τα μυστηρια της ζωής, η μαγεία της, η γνώση, η σοφία, είναι μια καλή ξεπατικωτούρα όλων αυτών που έχουν ειπωθεί σε πακέτο προσφοράς για τα κορόϊδα...;

Μήπως να γράψω για εκείνους στην απέναντι όχθη που έχουν πάθει μια παράκρουση λατρείας σε οτιδήποτε είναι ξενόφερτο, ψάχνουν απεγνωσμένα να μοιάσουν στους αμερικάνους, στους γερμανούς, στους άγγλους ή στους γιαπωνέζους κι όταν τους ρωτήσεις αν είναι έλληνες λένε «μετα συγχωρήσεως ναι...»;

Είμαστε ένα κομμάτι από τη κόλαση που έτυχε να ζει στο παράδεισο...

Η απόδειξη πως σ΄ενα ελάχιστο χώρο μπορεί να χωρέσει όλο το ανθρώπινο μεγαλείο κι όλη η ανθρώπινη μιζέρια, δίπλα δίπλα... Η απόδειξη πως σ΄ενα ελάχιστο χώρο μπορεί να επιβιώνει η ελπίδα κι η ομορφιά κάτω από τα σκ@τά....

Είμαστε ένας λαός δέκα εκατομυρίων ανθρώπων μονάχων...

Ένα πλήθος που παλεύει ανάμεσα σ΄εκείνο που διαισθάνεται πως είναι η αληθινή ζωή κι εκείνο που θέλουν να του πλασάρουν τα ντόπια και ξένα σκιάχτρα.
Είμαστε οι κακοί μαθητές που η αχαλίνωτη φαντασία μπορεί στο τέλος να γίνει όπλο στα χέρια ενός εγκληματία ή πινέλο στα χέρια ενός ζωγράφου...
Καταλαβαίνεις τι λέω;

Όταν δεν είσαι τίποτα, όταν δεν υπάρχει κάτι μέσα σου ούτε καλό, ούτε κακό, όταν δεν μπορείς ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ, ούτε σαν άγγελος, ούτε σαν δαίμονας, όταν είσαι ένα ΚΡΕΑΣ, μπορείς να φτιάξεις το παρόν σου το μέλλον σου, με το μέτρο. Να υπολογίζεις και τα εκατοστά των ημερών σου, να κόβεις και να τραβάς σε προκρούστια κλίνη τη ζωή σου, να προσπαθείς να γίνεις καλός παπαγάλος ή γραβατωμένος πίθηκος...

Οταν όμως έχεις ακόμα μέσα σου ψυχή....

Θα νιώθεις όπως νιώθεις τώρα.
Θα ξέρεις πως αυτό που συμβαίνει είναι μια γελοία φάρσα που προσπαθεί να σου αρπάξει την ουσία τη ζωής και να στη μετατρέψει σε ετοιματζίδικο κουστούμι.

Η μάχη αυτή τη στιγμή δεν είναι ανάμεσα σε ιδεολογίες, κόμματα, παρατάξεις, ομάδες....

Είναι ανάμεσα στο μαγειρεμένο από τα χεράκια σου φαί, και το ετοιματζίδικο χάμπουργκερ...
Είναι ανάμεσα σ΄ενα αυθεντικό έργο τέχνης και μια φωτοτυπία του...
Είναι ανάμεσα στους ζωντανούς που ξέρουν να απολαμβάνουν και να κάνουν λάθη, να πονάνε και να γελάνε, να ερωτεύονται και να μισούν...
Και τους νεκρούς που προσπαθούν με άχαρο τρόπο να παραστήσουν πως ζουν, κι επειδή είναι αδύνατον να το καταφέρουν, θέλουν να μολύνουν με τη βρώμα τους τους υπόλοιπους.

Το να μιλάς με τη ψυχή σου, είναι λαϊκισμός ή ηλιθιότητα στο νέο κόσμο...

Το να ονειρεύεσαι είναι σπατάλη...
Το να ερωτεύεσαι είναι χαρακτηριστικό υπερφίαλης προσωπικότητας...
Το να δακρύζεις είναι ίσως κάποιο σύμπτωμα κρυπτο-κατάθλιψης...
Το να βρίσεις ένα κάθαρμα που προκαλεί πόνο γύρω του, είναι λαϊκισμός...
Το να σφάλεις, να κάνεις βλακείες, το να θελήσεις να τεμπελιάζεις, είναι απαράδεκτο στον στημένο καθωσπρεπισμό....

Εδώ σ΄αυτή τη μικρή γωνιά πρώτη φορά έχει κανείς τη δυνατότητα να δει σε όλο του το μεγαλείο  την ουσία με την ανοησία να χτυπιούνται αλύπητα ποια θα επιζήσει...

Ανθρωποι μονάχοι...
Σαν κι εσένα, σαν κι εμένα...

Υπάρχει μια Ελλάδα, κάτω από την Ελλάδα που καταστρέφεται που δεν μπορούμε να την δούμε ανόητοι, εμείς όλοι... Δεν θέλουν να σου αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχεις θερμοσίφωνα ηλιακό, θέλουν να σου αφαιρέσουν τη δυνατότητα να καίγεσαι στον ήλιο και να νιώθεις ευτυχισμένος. Κι αυτός που αντάλλαξε τον ήλιο με το σολάριουμ είσαι εσύ ο ίδιος...
 
Αυτός που ξέχασε το περιγιάλι είσαι εσύ ο ίδιος... 
 
Αυτός που αντάλλαξε τη γυναίκα που καθάριζε φασολάκια με την ηλίθια γλάστρα στο χαζοκούτι είσαι εσύ ο ίδιος....
Αυτός που μετέτρεψε τη λεβεντιά του χορού σε τεταρτοκλασάτη καψούρικη φιγούρα είσαι εσύ ο ίδιος...
Αυτός που δεν φυλάει τη ζωή του περπατώντας πάνω σε κίτρινα φύλλα αλλά σε λάστιχα με ζάντες αλουμινίου είσαι εσύ ο ίδιος...

Η τραγικότητα αυτής της φάρσας που εξελίσσεται χωρίς έλεος μπροστά μας είναι πως οι έλληνες παραδόθηκαν εδώ και πάρα πολύ καιρό σε ένα τομάρι που δεν ξέρουν ούτε πως να το δαμάσουν, ούτε πως να το αποβάλλουν...

Όλοι περπατήσαμε σ΄αυτά τα χώματα, καήκαμε στον ήλιο, ψηθήκαμε στη θάλασσα, ξαπλώσαμε μέσα στα δάση, νιώσαμε πολλές φορές στη ζωή μας τη γοητεία του αγριμιού αλλά επιλέξαμε την ησυχία ενός μαντριού, με αντάλλαγμα να γίνουμε προβλέψιμες μπριζόλες...

Ναι είναι χιλιάδες πράγματα που θέλω να σας πω..
Αλλά σε ποιον;
Ποιος ακούει;Ποιος θέλει να ρισκάρει;
Ποιος θέλει να ζήσει ελεύθερος;
Γύρω από ένα τάφο κάποιου που δεν έχει τίποτα, δεν ελπίζει σε τίποτα κι είναι ελεύθερος, έχει μαζεύτεί ένα πλήθος από χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα αλλά ονειρεύονται να πάρουν τα μπιχλιμπίδια τους πίσω...
Άνθρωποι που βιώνουν το στερητικό σύνδομο από την έλλειψη της κάθε πρέζας τους, τα πιο γελοία δεσμά, τις πιο τιποτένιες επιλογές και δεν είναι ελεύθεροι αλλά σκλάβοι.

Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη η ακρογιαλιά, γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις. Δεν έχεις οράματα. Δεν θυμάσαι πια ούτε τους μύθους ούτε τους θρύλους. Κατάντησες να ντρέπεσαι για την ίδια σου 

Να ντρέπεστε σαν έλληνες ουρλιάζει...

Κι όμως ο Ελύτης δεν θα μπορούσε να γράψει αν δεν είχε ψηθεί σ΄αυτό τον ήλιο...

Ο Παλαμάς δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει αν δεν θυμόταν τη ντόπια δόξα..

Ο Βάρναλης δεν θα ήξερε πως είναι οι μοιραίοι αν δεν ήταν εδώ...

Το αν άξιζε το κόπο όλη αυτή η μετάλλαξη, είναι απλό να το ανακαλύψει κάποιος...

Πόσοι γελάνε ακόμα;
Πόσοι νοιώθουν ακόμα την απόλαυση της ζωής;
Πόσοι μπορούν να κατανοήσουν τι είναι μεγαλείο και τι είναι μιζέρια;
Πόσοι μπορούν ακόμα να ονομάσουν τον εαυτό τους εραστή της ζωής κι όχι προικοθήρα;
Πόσοι έχουν καταλάβει πως πίσω από το τυράκι κρυβόταν η φάκα;
Πόσοι θα καταφέρουν να μην ξεχάσουν πως έχουν ένα όνομα κι όχι έναν αριθμό που τους αντιστοιχεί;
Πόσοι θα κατορθώσουν να παραμείνουν άνθρωποι ότι και να συμβεί;

Τόσοι λοιπόν θα είναι οι τελευταίοι ωραίοι έλληνες...

πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου














Πότε έγινε το λάθος;


Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε.
Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε
Δ. Σολωμός 
Είμαστε ευκολόπιστοι; Είμαστε προδομένοι όπως ο Σολωμός αναφέρει;
Αλήθεια πότε έγινε το λάθος; Πότε άρχισε η κατηφόρα για την χώρα; Πότε τα χάσαμε όλα;
Τι έφταιξε και η χώρα κατρακύλησε στον βούρκο της αναξιοπρέπειας;
Ποιόν ή ποιους πιστέψαμε; Ποιος ή ποιοι μας πρόδωσαν;
Είναι σίγουρο ότι ο καθένας από εμάς έχει να δώσει και μια διαφορετική απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, πολλές φορές κομματικά ή ιδεολογικά χρωματισμένη.
Όμως το ερώτημα παραμένει: Πότε έγινε το λάθος;
Γιατί λάθος υπάρχει, και αν πιστέψουμε τον Δ. Σολωμό το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Και τότε πιστέψαμε στις Μεγάλες Δυνάμεις, και σήμερα τρέχουμε πίσω από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής μας.

Και τότε δηλώναμε πιστοί σύμμαχοι, πιστοί υπηρέτες, και τώρα κάνουμε το ίδιο και αυτό.
Και τότε γλύφαμε τον κάθε κοτζαμπάση, αλλά και σήμερα στεκόμαστε στην ουρά για να μας κτυπήσει στην πλάτη ο κάθε εκπρόσωπος του λαού στο Κοινοβούλιο.
Πάντα μιλούσαμε για την ψωροκώσταινα, πάντα ήμασταν και είμαστε σίγουροι για την αδυναμία μας.

Λίγες οι εξαιρέσεις στην διάρκεια των τελευταίων 190 χρόνων, που όμως αυτές δείχνουν το πόσο λάθος πορεία έχουμε πάρει.

Αλήθεια πόσοι από εμάς αν είχαν μια καφετέρια, ένα μανάβικο θα την έδιναν στον κύριο που ουρλιάζει στα τηλεπαράθυρα, για να την διοικήσει;

Και όμως στον εν λόγω κύριο παραχωρούμε, και μάλιστα εν λευκώ, το μέλλον της πατρίδας αλλά και των παιδιών μας.

Αλήθεια κοιτάζοντας ο καθένας από εμάς, το δικό του ψηφοδέλτιο, αυτό που θα ρίξει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε 100 μέρες από σήμερα, και ξεκινώντας από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο κάτω-κάτω σε ποιόν από όλους θα έδινε δουλειά στην επιχείρησή του;

Αλλά ξέρω:
Αυτός είναι πράσινος, αυτός κόκκινος αυτός μπλε, αυτός κούκλος, η οικογένειά μου ψηφίζει πάντα εκεί, τον παππού μου τον σκότωσαν οι εξωγήινοι, δεν μου πάει το χέρι να ψηφίσω αλλού.
Και την επομένη των εκλογών η χώρα γεμίζει μονόχειρες.

Τελικά εκεί που αρχίζει η ιδεολογία σταματάει η σκέψη.
 

Αντικαταστήσαμε την σκέψη μας με την Ιδεολογία.
Πήραμε το έτοιμο πακέτο.
Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε για αυτό που πιστεύουμε, αρκεί μόνο να τσακωθούμε με τον διπλανό.
Στα Καφενεία, στις αλάνες, στους δρόμους και εκεί ακόμα στο πεδίο της μάχης.
Ευκολόπιστοι, προδομένοι, διχασμένοι.

Δεν είναι ένα το λάθος, και δεν θα μπορούσε να είναι μόνο ένα.

πηγη










Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Οι καλύτεροι tsoglaneros πάνε στο Χάρβαρντ!!!


Οι καλύτεροι tsoglaneros πάνε στο Χάρβαρντ!!!









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








ΙΔΟΥ, το τερατώδες προεκλογικό πρωτογενές πλεόνασμα, του αιωνοβίου… ελλείμματος!!!


— Μετά από ειδική συμφωνία με το ΔΝΤ και τους γκαγκάδες της τρόϊκα, εισβάλαμε στα άδυτα του αιωνοβίου ελλείμματος και φωτογραφίσαμε πρώτοι και μοναδικοί, το τερατώδες πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο, μετά από πολύμηνες… διαπραγματεύσεις, θα καταλήξουν σε συμφωνία Στουρνάρας και Σαμαράς και Βενιζέλος με τους τροϊκάνους!!!
  
— Το πρωτογενές έχει και φοινικικές ιδιότητες, αφού ήδη, πριν καν ανακοινωθεί η ύπαρξη αποδοχή του, κατάφερε να το αναλώσει πρώτος ο Άδωνις Γεωργιάδης, για οικονομική ενίσχυση των νεκροταφείων, και εν συνεχεία αναγεννήθηκε στα χέρια του Σαμαρά, ο οποίος και έβγαλε το γνωστό διάγγελμα, περί χρήσεως του πρωτογενούς πλεονάσματος του αιωνοβίου ελλείμματος, υπέρ της θανατώσεως και των υπόλοιπων μικροσυνταξιούχων!!!!

 — Προς αποφυγήν δε πάσης παρεξηγήσεως, ο Στουρνάρας αποσαφήνισε, ότι η διόγκωση του αιωνοβίου ελλείμματος, είναι αναγκαία, για τη βιωσιμότητα εντός των σπλάχνων του, του τερατώδους πρωτογενούς πλεονάσματος!!!!!!!!!!!

 — Καταλάβατε?????…… ΟΧΙ…?


 — Ούτε κι΄ εγώ!!!….

 — Ούτε κι΄ η τρόϊκα, αλλά στο τέλος θα κάνει ξανά τη προεκλογική πάπια, ώστε να συνεχίσει να εισπράττει τα τοκοχρεολύσια κλεμμένων δανείων!!!!!!

πηγη





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Στο 28% η ανεργία με εντολή Σαμαρά

Με νέο ρεκόρ κινείται η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2013.
Αυξήθηκε στο 28% από 27,7% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και από 26,3% έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Το σύνολο των απασχολουµένων εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.550.679 άτοµα, με τους άνεργους στα 1.382.062 άτοµα και τον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό στα 3.376.643 άτοµα.

Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 112.752 άτοµα σε σχέση µε το Νοέµβριο του 2012 (µείωση 3,1%) και κατά 35.726 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2013 (µείωση 1,0%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 78.041 άτοµα σε σχέση µε το Νοέµβριο του 2012 (αύξηση 6,0%) και κατά 5.698 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2013 (αύξηση 0,4%).

Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 36.448 άτοµα σε σχέση µε το Νοέµβριο του 2012 (αύξηση 1,1%) και κατά 6.331 άτοµα σε σχέση µε τον Οκτώβριο του 2013 (αύξηση 0,2%).

Στο 61,4% η ανεργία των νέων

«Πρωταθλητές» στην ανεργία για μία άλλη φορά οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών, όπου το 61,4% βρίσκεται χωρίς δουλειά.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2012 το ποσοστό της ανεργίας των νέων είχε διαμορφωθεί στο 61%, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ήταν στο 50,1%.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η περιοχή Μακεδονίας-Θράκης εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (29,7%).

Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην περιοχή Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (25%).
Νωρίτερα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως τον Δεκέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανήλθε σε 1,069 εκατ. άτομα, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση (κάτω από 4.000).

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, από αυτούς μόλις οι 170 χιλιάδες εισπράττουν επίδομα, αριθμός που πάντως είναι αυξημένος έναντι των 131 χιλιάδων του Νοεμβρίου.











Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες λόγω κρίσης

Είναι το μεγάλο μυστικό των κυβερνώντων. Είναι το απαγορευμένο θέμα των ΜΜΕ. Είναι η περίπτωση εκείνη που καταδεικνύει η λαϊκή θυμοσοφία «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι». Είναι μία από τις βασικές κατηγορίες που θα βρουν μπροστά τους οι κατοχικοί ηγέτες, όταν οδηγηθούν στα δικαστήρια. Είναι το… στατιστικό στοιχείο που γνώριζαν πως θα προκύψει με την ανακοίνωση του Καστελλόριζου (από τον ιπτάμενο τότε πρωθυπουργό) για έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είναι το αίμα που μάταια προσπαθούν να κρύψουν οι ένοχοι κυβερνώντες, οι δουλοπρεπείς διασώστες και οι ελληνόφωνοι «πατριώτες».

Αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών καταγράφεται στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η πιο ευαίσθητη ομάδα ανθρώπων είναι όσοι βρίσκονται μεταξύ 50-54 ετών, ενώ το ποσοστό των γυναικών που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν είναι ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των ανδρών.

Την ίδια στιγμή, ενώ παλαιότερα τα περιστατικά των ατόμων που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας ήταν σπάνια και οφειλόταν σε συναισθηματικούς ή οικογενειακούς λόγους, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και οφείλονται στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φωκάς, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Εγκέφαλο και τη Συμπεριφορά, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, βασιζόμενος στην εμπειρία του από την Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική κρίση δεν αποτελεί απειλή για την ψυχική υγεία μόνο των ήδη ψυχικά ασθενών, αλλά και των υγιών ανθρώπων. Στη χώρα μας, οι άνθρωποι βιώνουν έντονο στρες εξαιτίας της ανεργίας και των χρεών, ενώ εξαιτίας των βίαιων αλλαγών στον τρόπο ζωής τους αισθάνονται ανασφάλεια και αδυνατούν να καλύψουν τις ψυχολογικές τους ανάγκες.

«Υπάρχουν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, τα οποία δείχνουν ότι οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Στη χώρα μας δεν έχουμε τόσο αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και για μεθοδολογικούς λόγους δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Όμως, εκ των πραγμάτων, ξέρουμε ότι η κρίση επηρεάζει την ψυχική υγεία. Η αυτοκτονικότητα, όπως και οι διαταραχές του συναισθήματος, κατά κύριο λόγο η κατάθλιψη και το άγχος, είναι αυτά που παρατηρούνται κυρίως. Η ανεργία και το χρέος είναι τα στοιχεία που συμβάλλουν σε αυτό», επεσήμανε ο κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νότινγχαμ Νίκος Χριστοδούλου.

Παράλληλα, τόνισε πως εξαιτίας της μείωσης κατά 40% του προϋπολογισμού των δημοσίων νοσοκομείων, αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών και ειδικά των ψυχικά πασχόντων. Επίσης είπε ότι οι αρχές πρέπει να δώσουν βάρος στην πρόληψη, ακόμη και εν μέσω της κρίσης, διότι μακροπρόθεσμα θα δώσουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και κόστους.

Στο μεταξύ, στην γειτονική Τουρκία, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί, Πεϊκιάν Γκιοκάλπ, μπορεί οι πολίτες να μην αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, αλλά παρουσιάζουν αρκετά συμπτώματα ψυχικών νόσων που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανισότητα.

Εμείς να επισημάνουμε πως τα στοιχεία περί αυτοκτονιών στην Ελλάδα δεν είναι αληθή, οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι εκείνων που δημοσιεύουν τα κυβερνητικά όργανα κι αυτό επειδή οι συγγενείς των αυτόχειρων για ποικίλους λόγους (θρησκευτικούς, κοινωνικούς κ.α.) δεν γνωστοποιούν αυτοκτονίες των συγγενικών τους προσώπων, αλλά φυσικούς θανάτους ή θανάτους από ατυχήματα.

Και η γενοκτονία συνεχίζεται, ελέω κάποιων που οδήγησαν και παρέδωσαν την χώρα στην καταστροφή, με αντίκρισμα την προσωπική τους διάσωση…










Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Καταργούνται τα επικυρωμένα αντίγραφα στο Δημόσιο

Καταργούνται τα επικυρωμένα αντίγραφα για όλες τις συναλλαγές στο Δημόσιο σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις», είναι:

Διοικητικές απλουστεύσεις

• Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους ενδιαφερόμενους στο σύνολο των συναλλαγών τους με το Δημόσιο. Ένα ευκρινές φωτοαντίγραφο - εγγράφου που έχει εκδοθεί από Δημόσια Αρχή - αρκεί πλέον για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο.
• Κατάργηση από 1η Ιουλίου 2014 της υποχρέωσης δημοσίευσης στο ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ.
• Κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου.

πηγη







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου











Τι δικαιούται ο εργαζόμενος όταν δεν του πληρώνεται έγκαιρα ο μισθός

Εάν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει στον μισθωτό του για σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του.Δηλαδή δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την εργασία του, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο εργοδότης βρίσκεται σε κατάσταση υπερημερίας, με όλες τις απορρέουσες γι αυτόν απέναντι στο μισθωτό υποχρεώσεις, δηλαδή να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του.

Τον χρόνο της υπερημερίας του εργοδότη, ο μισθωτός όχι μόνο δεν υποχρεούται να προσφέρει εργασία, αλλά δικαιούται και να απασχοληθεί αλλού για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Βέβαια νοείται ότι πρέπει παράλληλα να είναι σε κάθε στιγμή έτοιμος προς εργασία στη διάθεση του εργοδότη, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αρθεί η υπερημερία του, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων.

Τι δικαιούται ο εργαζόμενος όταν δεν του πληρώνεται έγκαιρα ο μισθός;

α) ν’ ασκήσει αγωγή και να ζητήσει εντόκως τους καθυστερούμενους μισθούς του, καθώς και αποζημίωση για κάθε άλλη ζημία του.

β) έχει το δικαίωμα να κάνει επίσχεση της εργασίας του.

γ) να ζητήσει την κήρυξη του εργοδότη σε πτώχευση, αν είναι έμπορος.

δ) να θεωρήσει την καθυστέρηση ως βλαπτική μεταβολή με τα συναφή δικαιώματα, εφόσον η καθυστέρηση γίνεται συστηματικά και οφείλεται σε δόλο του εργοδότη.

ε) ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη.

Πώς γίνεται η επίσχεση;

Με αντίστοιχη δήλωση βούλησης που πρέπει να είναι σαφής και ατομική. Απλή άρνηση εργασίας δεν αρκεί, γιατί κινδυνεύει να εκληφθεί ως παραίτηση από τη θέση.

Η δήλωση για επίσχεση καλύπτεται από αντίστοιχη δήλωση του συνδικαλιστικού φορέα;

Όχι, η λεγόμενη ομαδική επίσχεση είναι επίσχεση που στηρίζεται σε ισάριθμες δηλώσεις με τους ενδιαφερόμενους μισθωτούς.

Ποιο είναι το ευαίσθητο σημείο της επίσχεσης;

Η άσκηση του δικαιώματος να μην είναι καταχρηστική (281 ΑΚ), οπότε από μέσο προστασίας του μισθού, μπορεί να έχει ως συνέπεια την απώλεια της θέσης εργασίας.

Πότε θεωρείται καλόπιστη η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης;

Λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της σύμβασης εργασίας και συνήθως συνδέεται με την αποτροπή αιφνιδιασμού του εργοδότη, το ύψος των καθυστερούμενων αποδοχών και το βέβαιο της απαίτησης.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

των

(ονοματεπώνυμο, διεύθυνση)

1……………………

2……………………

3…………………… ΠΡΟΣ

την επιχείρηση ………………………………… (επωνυμία, διεύθυνση) όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

Είναι γνωστό ότι πλέον αδείας, επιδόματος αυτής και Δώρου εορτών έτους ………. οφείλετε δεδουλευμένες αποδοχές σύμφωνα με τα παρακάτω:

1) Στην πρώτη από μας …………………………..(ονοματεπώνυμο)

δεδουλευμένες αποδοχές ……………ευρώ (ακριβής λογαριασμός)

2) Στο δεύτερο από μας

3) Στο τρίτο …………….

Με τη παρούσα και εν όψει του γεγονότος ότι τα παραπάνω ποσά είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση των βιοτικών μας αναγκών, σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι από …/…/……. , προβαίνουμε σε επίσχεση της εργασίας μας, μέχρι πλήρους αποπληρωμής ΟΛΩΝ των οφειλομένων και αυτών του χρόνου επισχέσεως.

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Αθήνα, …/…/…20…..

Οι εργαζόμενοι

1)

2)

3)

Παρελήφθη όμοιο

στις …/…/…20….

Ο παραλαβών

3 αντίγραφα

1 επιχείρηση

1 Επιθεώρηση Εργασίας 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






ΕΟΤ: 28.400 δελτία κοινωνικού τουρισμού από 12/3

Η δεύτερη φάση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» θα εφαρμοστεί από τις 12 Μαρτίου έως και τις 30 Ιουνίου του 2014 με συνολικό προϋπολογισμό τα 2 εκατ. ευρώ. Στη φάση αυτή αναμένεται να διανεμηθούν 28.400 δελτία κοινωνικού τουρισμού σε δικαιούχους, εκ των οποίων τα 5.000 αφορούν διακοπές για την τρίτη ηλικία και τα υπόλοιπα το πρόγραμμα των εξαήμερων διακοπών.

Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του δελτίου, για μεμονωμένα άτομα το εισόδημά τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 28.000 ευρώ. Για τους τρίτεκνους προβλέπεται το εισόδημά τους να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και για δικαιούχους με περισσότερα τέκνα, προσαυξάνεται η οροφή του εισοδήματος κατά 1.500 ευρώ για κάθε τέκνο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Καθημερινή, ο ΕΟΤ επιδοτεί κάθε άτομο ανά διανυκτέρευση με 14 ευρώ σε ξενοδοχεία, 12 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 6 ευρώ σε κατασκηνώσεις.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Το «πράσινο φως» άναψε για την ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου- Πατησίων

Το «πράσινο φως» άναψε εχτές  για την ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου- Πατησίων, την επέκταση του τραμ και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 78,5 εκατ. ευρώ μπαίνει στην τελική ευθεία προς την υλοποίησή του ύστερα από την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Το προς υλοποίηση έργο αποτελείται από ένα σύνολο μικρότερων έργων τα οποία χωρίζονται σε δύο ενότητες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα από το ΥΠΕΚΑ με 37.974.000 ευρώ –μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ)– και την Περιφέρεια Αττικής με 40.526.00 ευρώ –μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Αττικής).

Οι κυριότερες παρεμβάσεις του έργου είναι η επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα έως την πλατεία Αιγύπτου, διά μέσου των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Πατησίων. Επίσης, προβλέπεται ο ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, καθώς και ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου με κριτήριο την προτεραιότητα στους πεζούς. Επίσης προβλέπονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας με στόχο την πρόσβαση στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.

Επιπλέον, προβλέπεται ο ανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης να φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.

Προβλέπεται ακόμη ο ανασχεδιασμός της οδού Κοραή ως ελεύθερου δημόσιου χώρου, η εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στον χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου και η αειφόρος διαχείριση νερών, μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.

Τέλος, στην υπογραφείσα ΑΕΠΟ προβλέπονται δράσεις παρακολούθησης που διασφαλίζουν τη θετική περιβαλλοντική συνεισφορά του έργου, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2016.

πηγη







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζήλεψε την Ryanair: Από 9 ευρώ το εισιτήριο Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Μειωμένες τιμές στα εισιτήρια θα μπορούν να βρουν οι επιβάτες που θα επιλέξουν το τραίνο για τη μετακίνησή τους στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Αθήνα, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεκινάει ειδικές προσφορές , όπως έκανε και η αεροπορική εταιρεια Ryanair.

Όσοι εγγραφούν στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.trainose.gr) θα μπορούν να βρουν εισιτήρια προσφορών στην τιμή των 9, 19 και 29 ευρώ για τη Β’ θέση ή 39 ευρώ για την α’ θέση.

Επίσης, για τις βραδινές αμαξοστοιχίες στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη (αμαξοστοιχία 600) με ώρα αναχώρησης 23:55 από Αθήνα και στη διαδρομή Θεσσαλονίκη- Αθήνα (αμαξοστοιχία 601) με ώρα αναχώρησης 23:00 από Θεσσαλονίκη, οι επιβάτες μπορούν να εκδώσουν εισιτήρια με επιστροφή και για προκράτηση, τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας με τις εξής τιμές: Κανονικό μετ’ επιστροφής Β’ Θέση για ένα άτομο: 34,10 ευρώ. Φοιτητικό μετ’ επιστροφής Β’ Θέση για ένα άτομο: 32,00 ευρώ. Φοιτητικό-Πολύτεκνο μετ’ επιστροφής για ένα άτομο: 18,80 ευρώ.

Οπως γράφουν και τα ΝΕΑ Επιπλέον, οι επιβάτες μπορούν να προμηθευτούν από επιλεγμένα σημεία πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τις «Οικογενειακές Κάρτες», με τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύσουν με όλα τα μέλη της οικογένειας σε προνομιακές τιμές.

Ενδεικτικά: Οικογενειακή κάρτα (4 άτομα, 2 ενήλικοι με 2 ανήλικα παιδιά) μετ’ επιστροφής για τις βραδινές αμαξοστοιχίες (600/601 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα) και για προκράτηση τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρηση: τιμή 75,30 ευρώ. Οικογενειακή κάρτα (2 άτομα ενήλικοι) μετ’ επιστροφής για τις βραδινές αμαξοστοιχίες (600/601 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα) και για προκράτηση τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρηση: τιμή 63,90 ευρώ. Οικογενειακή κάρτα (3 άτομα, 2 ενήλικοι με 1 ανήλικο παιδί) μετ’ επιστροφής για τις βραδινές αμαξοστοιχίες (600/601 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα) και για προκράτηση τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την αναχώρηση: τιμή 62,80 ευρώ.

Σημειώνεται πως σε όλες τις παραπάνω τιμές των εισιτηρίων δεν υπάρχουν έξτρα τέλη, φόροι ή άλλες χρεώσεις.







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Κατρακύλησε η Ελλάδα σε θέματα ελευθερίας του Τύπου

Έχασε 14 θέσεις στη διεθνή κατάταξη λόγω του μαύρου στην ΕΡΤ
 

Μόνο πάνω από την Βουλγαρία και, στην 99η θέση παγκοσμίως κατατάσσουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) την Ελλάδα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

Η βουτιά κατά 14 θέσεις αποδίδεται αφ' ενός στο κλείσιμο της ΕΡΤ, γεγονός που χαρακτηρίζεται «σημείο καμπής» για το ελληνικό τοπίο στα ΜΜΕ και αφ΄ ετέρου στην ασφάλεια των δημοσιογράφων, τόσο εξαιτίας επιθέσεων στην κάλυψη διαδηλώσεων όσο και της «ανοιχτής στοχοποίησης» από την Χρυσή Αυγή.

Σε διεθνές επίπεδο, μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου καταγράφηκε το 2013 σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μαλί και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά επίσης και σε δημοκρατίες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», όπως οι ΗΠΑ, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières) σε μελέτη της που δίνεται στην δημοσιότητα σήμερα.

«Η κατάταξη ορισμένων χωρών, περιλαμβανομένων και δημοκρατιών, επηρεάζεται σημαντικά από μια ιδιαίτερα διασταλτική και καταχρηστική ερμηνεία της έννοιας της προστασίας της εθνικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, η κατάταξη αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο των ένοπλων συρράξεων στην ελευθερία της πληροφόρησης και όλους όσοι τη διασφαλίζουν», επισήμανε η Λούσι Μοριγιόν, διευθύντρια του τμήματος ερευνών των RSF, που δημοσιεύουν σήμερα την ετήσια παγκόσμια κατάταξή τους για την ελευθερία του Τύπου, που αφορά 180 χώρες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η ετήσια κατάταξη αυτή, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι καταγράφηκε μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η χώρα η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη του κόσμου για τους δημοσιογράφους από τους RSF, η Συρία, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση, ακολουθούμενη, όπως και την περασμένη χρονιά, από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.
«Οι χώρες όπου επικρατεί κράτος δικαίου δεν δίνουν το παράδειγμα», κατήγγειλε η οργάνωση, η οποία σημείωσε μια «ανησυχητική υποχώρηση των δημοκρατικών πρακτικών».

Αυτό ισχύει κατά την οργάνωση στις ΗΠΑ, οι οποίες κατρακύλησαν 13 θέσεις στην κατάταξή της πέφτοντας στην 43η, και όπου οι RSF καταγγέλλουν μια εκστρατεία «διωγμού των πηγών και των καταμηνυτών ατασθαλιών».

«Το έτος 2013 σημειώθηκε μια κορύφωση όσον αφορά τις πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν στους δημοσιογράφους και στις πηγές τους» από τις αρχές των ΗΠΑ, υπογράμμισε η Μοριγιόν.

Η Βρετανία απώλεσε τρεις θέσεις και κατατάσσεται πλέον 33η. Σε αυτή τη χώρα «ασκήθηκαν στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας σκανδαλώδεις πιέσεις στην εφημερίδα The Guardian», μεταξύ άλλων, υπενθύμισε η RSF.
 

Πηγή: voria.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου