EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κατάργηση Φορτωτικών Δελτίων Αποστολής και Ημερολογίου Μεταφοράς

Από 1.1.2014, ο μεταφορέας, το μεταφορικό γραφείο ή ο διαμεταφορέας για τις μεταφορές αγαθών που διενεργεί, δεν απαιτείται να εκδίδει τα στοιχεία που προβλέπονταν στο καταργούμενο άρθρο 8 του Κ.Φ.Α.Σ., δηλαδή φορτωτικές και κατάσταση αποστολής αγαθών, κατά περίπτωση.

Επιπλέον, από 1.1.2014, δεν απαιτείται να τηρείται το ημερολόγιο μεταφοράς, που προβλέπονταν δεδομένου ότι, η υποχρέωση αυτή, ήταν σε συνάρτηση με τον χρόνο έκδοσης των φορτωτικών.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



SUCCESS STORY ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ “ΔΙΟΔΙΑ”: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΤΑΣ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΟΔΗΓΑΣ


Σε μία εποχή που τα εισοδήματα των Ελληνικών οικογενειών έχουν μειωθεί
έως 50%, σε σχέση με το 2007, συμφωνούνται από την κυβέρνηση αυξήσεις
στα διόδια, που φτάνουν έως και το 66% .

Ο υπουργός υποδομών κ. Χρυσοχοϊδης “νίπτει τας χείρας του” και
ισχυρίζεται ότι, οι αυξήσεις προβλέπονταν στις αρχικές συμβάσεις
παραχώρησης που υπογράφηκαν το 2007-8. Θριαμβολογεί, χωρίς να έχει
πετύχει μία καλή διαπραγμάτευση, αφού η τιμή βάσης των 40 λεπτών ανά
χιλιόμετρο, που ”επιτεύχθηκε” στη επαναδιαπραγμάτευση, είναι η
μεγαλύτερη τιμή χρέωσης που προβλεπόταν σε αυτές.

Ακόμη χειρότερα, η συμφωνία προβλέπει και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στη
τιμή (προς τα πάνω μόνο, εννοείται), κάτι που θα οδηγήσει σε νέες
αυξήσεις των διοδίων στο μέλλον.

Για να υποστηρίξει “όλες αυτές τις επιτυχίες”, το Ελληνικό Δημόσιο
μπαίνει εγγυητής για τα δάνεια και τις χρηματοδοτήσεις των 2.2 δις που
θα λάβουν οι παραχωρησιούχοι, και, επιπρόσθετα, εκχωρεί μέρος των
μελλοντικών του εσόδων από τα διόδια, εφόσον οι κυκλοφορίες είναι
κατώτερες των νέων προβλεπόμενων στις αναθεωρημένες συμβάσεις.

Τι είδους “επιτυχημένη διαπραγμάτευση” είναι αυτή, όταν όλες οι
συμφωνίες είναι εις βάρος του Δημοσίου και η τιμή είναι η χειρότερη
δυνατή για τους πολίτες;

Αν μάλιστα λάβουμε υπ΄ όψη ότι, οι τιμές αυτές “επιτυγχάνονται” σε μία
χώρα όπου το εργατικό κόστος έχει πέσει έως 50%, σε σχέση με αυτό του
2007, και ότι οι μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες, που θα αναλάβουν
υπεργολαβικά τμήματα των έργων, θα κάνουν πολύ μικρότερες προσφορές ,
για να πάρουν καμιά δουλειά και να επιβιώσουν, γίνεται φανερή η
προοπτική για υπερκέρδη των παραχωρησιούχων και των κατασκευαστών.

Η θέση της “κοινωνίας αξιών” είναι ότι , εφόσον διάγουμε περίοδο
πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και όλες οι αξίες έχουν καταρρακωθεί, η
κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει χρονικά ή και κατασκευαστικά τις
επίμαχες συμβάσεις, ώστε να γίνει δυνατή η μείωση της τιμής των διοδίων
στους υπό κατασκευή οδικούς άξονες, σε επίπεδα που να συμβαδίζουν με το
σημερινό επίπεδο ζωής.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Φοροκαταιγίδα με τις νέες δηλώσεις – 22 αλλαγές φέρνουν επιπλέον φόρο για όλους

- Παραπάνω φόρος για μισθωτούς με μπλοκάκια
- Φακέλωμα όλων των φορολογούμενων με καταθέσεις στις τράπεζες
- Φόρος και στους 18αρηδες με εισόδημα από 3.000 ευρώ και άνω
- Τέλος οι φοροαπαλλαγές και απαλλαγές από την καταβολή έκτακτης εισφοράς
Αλλάζουν (ξανά) όλα στις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει φέτος να υποβάλλουμε ηλεκτρονικά από τον Μάρτιο Μέχρι τον Ιούνιο.

5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν προς εκπλήξεων καθώς υπάρχουν αλλαγές από φέτος σε 22 κωδικούς, αλλαγές που οδηγούν σε επιπλέον φόρο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Έτσι καταργούνται οι 12 κωδικοί που αφορούσαν στις εκπτώσεις για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοικίων, ασφαλίστρων διδάκτρων κλπ.

Η αλλαγή στους κωδικούς φέρνει περισσότερο φόρο Από τη στιγμή που καταργούνται οι κωδικοί αφαιρείται και η δυνατότητα έκπτωσης από τον φόρο που αυτομάτως αυξάνεται για τους πολίτες.

Σημαντική είναι και η κατάργηση της απαλλαγής για μια πενταετία από την έκτακτη εισφορά των 650 ευρώ για τους μισθωτούς που αμείβονται με μπλοκάκι αλλά και της χαμηλότερης φορολογίας τους σε σχέση με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες στην περίπτωση που είχαν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Προσοχή στα προστατευόμενα τέκνα “να τα δηλώσεις για να μην τα πληρώσεις” Παράλληλα από φέτος θα φορολογούνται όλοι οι νέοι άνω των 18 ετών εφόσον δεν είναι προστατευόμενα μέλη ή έχουν εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα περισσότερος φόρος θα υπολογιστεί σε όσους έχουν νομιμοποιήσει αυθαίρετα καθώς πλέον θα προσμετρώνται όλα τα τετραγωνικά.

Οι τραπεζικές καταθέσεις από φέτος μπαίνουν στο μικροσκόπιο με το υπουργείο να προχωράει σε ουσιαστικό φακέλωμα με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι ... μικροαλλαγές αναμένεται να έχουν τεράστιες φορολογικές επιπτώσεις για όλους. Δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, είναι μέτρα όμως που για πρώτη φορά ισχύουν και ανεβάζουν κατακόρυφα τη φορολόγηση.

newsit.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις του απίθανου Χάρη Θεοχάρη Βασανιστήριο για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Λογιστές πολλούς θα πρέπει να αναζητήσουν σύντομα 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιτηδευματίες για να μπορέσουν να τα... βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που συνοδεύονται από μεγάλα πρόστιμα, τα οποία τσακίζουν την εναπομείνασα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κάθε μήνα οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο TAXISnet τα στοιχεία για όλες τις συναλλαγές τους, ακόμη και του ενός ευρώ. Το πρόβλημα επιδεινώνει ο απίθανος Χάρης Θεοχάρης που έχει τρελαίνει τον κόσμο με τις αντιφατικές δηλώσεις και τις εγκυκλίους του. Με τον νέο νόμο οι εν λόγω καταστάσεις των εσόδων υποβάλλονται κάθε μήνα και των δαπανών κάθε τρίμηνο. Ομως ο απίθανος Χάρης Θεοχάρης έχει μετατρέψει σε θρίλερ τη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του μέτρου.

Την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι οι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής. Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία για τα τιμολόγια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου έως τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να δηλώσει λίγο αργότερα μέσω twitter ότι η απόφαση θα διορθωθεί και τελικά θα υπάρξει τετράμηνη περίοδος προσαρμογής. Ο απίθανος Θεοχάρης είπε -κυριολεκτικά «στον αέρα»- ότι η υποβολή θα γίνει στις 23 Μαΐου. Ομως η απόφαση λέει ότι οι δηλώσεις για τους πρώτους τρεις μήνες θα υποβληθούν στις 23 Απριλίου.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» δημοσιεύει σήμερα την πλήρη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με όλες τις αναλυτικές οδηγίες (υπό μορφή ερωταπαντήσεων) για τον τρόπο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1/1/2014 υπάρχει η υποχρέωση για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν κάθε μήνα καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών. Με το νέο σύστημα, περίπου 900.000 επιχειρήσεις και 300.000 αγρότες υποχρεούνται από τον προσεχή Μάιο να υποβάλλουν ηλεκτρονικά:

- Κάθε μήνα (σε προθεσμία που εκπνέει τρεις μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τους υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών, στις οποίες θα δηλώνουν στοιχεία για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εξέδωσαν τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

- Κάθε μήνα ή τρίμηνο τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που έλαβαν και καταχώρισαν στα βιβλία τους τον αμέσως προηγούμενο μήνα ή το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, όσοι υπόχρεοι τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας) υποχρεούνται να υποβάλλουν τις καταστάσεις προμηθευτών κάθε τρίμηνο, στις ίδιες προθεσμίες που υποβάλλουν και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Οσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών κάθε μήνα, στις προθεσμίες που ισχύουν για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών πρέπει να δηλώνονται όλες οι συναλλαγές της επιχείρησης ή του αγρότη με τους πελάτες του, δηλαδή θα πρέπει να καταγράφονται στοιχεία για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδόθηκαν. Τα εκδοθέντα τιμολόγια πρέπει να αναγράφονται συγκεντρωτικά ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, ενώ οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συγκεντρωτικά ανά Φορολογική Ταμειακή Μηχανή (ΦΤΜ) ή συγκεντρωτικά με μία εγγραφή, εφόσον δεν έχουν εκδοθεί με ΦΤΜ.

Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πρέπει να καταχωρίζονται ανεξαιρέτως όλες οι δαπάνες της επιχείρησης ή του αγρότη, ακόμη και οι πληρωμές για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σταθερών και κινητών τηλεφώνων! Ειδικότερα, θα πρέπει να δηλώνονται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου με μία κατ’ ελάχιστο εγγραφή τα παραστατικά αγορών αγαθών ή υπηρεσιών. Επίσης, θα πρέπει να καταχωρίζονται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας κ.λπ., καθώς και αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.
Τόσο στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών όσο και στις συγκεντρωτικές προμηθευτών θα πρέπει να καταχωρίζονται ανεξαιρέτως όλες οι συναλλαγές, ακόμη και αυτές που έχουν πολύ μικρή αξία.

Μπέρδεμα με τις ημερομηνίες!

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο κ. Θεοχάρης, θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής. Δηλαδή οι υπόχρεοι θα μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία για τα τιμολόγια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου έως τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να δηλώσει μέσω του twitter ότι η απόφαση θα διορθωθεί και τελικά θα υπάρξει τετράμηνη περίοδος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τον Μάιο τις συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις συναλλαγές του πρώτου τετραμήνου του 2014 (Ιανουάριος - Απρίλιος).

Τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι υπόχρεοι θα διασταυρώνονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και οι αποκλίσεις που θα εντοπίζονται θα αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων που τηρούνται στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής και περαιτέρω διόρθωσης αυτών. Εφόσον δεν γίνονται διορθώσεις, οι υπόχρεοι θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν υπέβαλαν ανακριβή στοιχεία και στις περιπτώσεις που επιβεβαιώνονται οι παραβάσεις, θα επιβαρύνονται με τα νέα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται από 1/1/2014.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων άνοιξε την περασμένη Δευτέρα (www.gsis.gr).

Στέλιος Κράλογλου







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνελήφθη ο Δήμαρχος Ωρωπού για τον εμπρησμό στα διόδια

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής στο Μαρούσι βρέθηκε ο δήμαρχος Ωρωπίων Γιάννης Οικονομάκος, προκειμένου να καταθέσει σχετικό με το χθεσινό εμπρησμό του κουβουκλίου στα διόδια της Μαλακάσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος και δύο αντιδήμαρχοι συνελήφθησαν.

Αν και δεν έχει στοιχειοθετηθεί ακόμη κατηγορία εναντίων τους, η σύλληψη έρχεται στον απόηχο της αυταπάγγελτης δίωξης της εισαγγελίας για τα επεισόδια στα διόδια.

Ο κ. Οικονομάκος που ήταν παρών χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων που διοργάνωσε και ο δήμος, βρέθηκε το πρωί στον χώρο που παραδόθηκε στις φλόγες το κουβούκλιο των διοδίων και καταδίκασε για μία ακόμη φορά το γεγονός.

Ψάχνουν τους εμπρηστές των διοδίων από τις κάμερες

Αυτεπάγγελτη δίωξη για τον χθεσινό εμπρησμό στα παράπλευρα διόδια Μαλακάσας άσκησε ο εισαγγελέας, ενώ στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ έχουν μπει τα βίντεο στα οποία έχει καταγραφεί το συμβάν, προκειμένου να γίνει τυχόν ταυτοποίηση προσώπων και να ακολουθήσουν συλλήψεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 το βράδυ της Κυριακής ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήρε η διαμαρτυρία περίπου 500 κατοίκων του Ωρωπού και άλλων περιοχών, οι οποίοι αντιτίθενται στην αύξηση της τιμής των διοδίων, αλλά και στη δημιουργία νέων διοδίων στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού.

Οι πιο οργισμένοι από τους συγκεντρωμένους ξήλωσαν και πυρπόλησαν ένα κουβούκλιο των διοδίων, ενώ έβαλαν φωτιά και σε λάστιχα σε παράπλευρο δρόμο της εθνικής οδού.
Οι συγκεντρωθέντες έκλεισαν συμβολικά για 10 λεπτά τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού και στη συνέχεια έφθασαν με αυτοκινητοπομπή στα διόδια Αφιδνών, όπου σήκωσαν τις μπάρες επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.

ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα;

Γιατί το ΔΝΤ έχει εκφράσει την πρόθεση, αργά αλλά σταθερά, να αρχίσει να αποστασιοποιείται από τη day to day διαχείριση του ελληνικού προβλήματος

Υπάρχει όντως θέμα οριστικής αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από την ελληνική τρόικα; 

Η απάντηση είναι κατ' αρχήν θετική. Το Ταμείο έχει εκφράσει την πρόθεση, αργά αλλά σταθερά, να αρχίσει να αποστασιοποιείται από τη day to day διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι θέμα περισσότερο των Ευρωπαίων, από εδώ και στο εξής. Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι θα αποστασιοποιηθεί εντελώς από το ελληνικό ζήτημα.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θα γίνει, αν τελικώς υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί του, θα είναι να έχει μια γενική κατόπτευση του προγράμματος και να αφήσει στην ΕΕ τον πιο άμεσο χειρισμό της υπόθεσης. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται επίσης ότι σε δεύτερη μοίρα θα περάσει και ο έτερος των ελεγκτών, αυτός, δηλαδή, που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Βρυξέλλες θα πάρουν το «πάνω χέρι» και θα είναι αυτές που θα καθορίζουν ουσιαστικά τις εξελίξεις επί του ελληνικού ζητήματος. Πότε θα λάβουν χώρα όλα τα παραπάνω;

Όχι νωρίτερα από το ερχόμενο Πάσχα και πιθανότατα μετά τον Ιούνιο και την προγραμματισμένη για τότε Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει και πάλι ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ ως εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Προστασία για όσους «καρφώνουν» υποθέσεις της διαφθοράς, αλλά και τους εφοριακούς θέλει το ΥΠΟΙΚ

Μεγαλύτερη ασφάλεια σε όσους παρέχουν πληροφορίες για οικονομικά εγκλήματα και υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και τους υπαλλήλους που προσπαθούν να ξεσκεπάσουν τους παραβάτες θέλει το υπουργείο Οικονομικών.

Με αίτημά του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητά την θέσπιση ειδικής νομοθεσίας, με την οποία θα παρέχεται αυξημένη προστασία στους πληροφοριοδότες για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και στους υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης από κακόβουλες ενέργειες. Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ είναι στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα και ειδικά των διατάξεων για τη διαφθορά.

Παράλληλα, όμως, το υπουργείο Οικονομίας θέλει και ποινές για τους πληροφοριοδότες που κάνουν κακοπροαίρετες καταγγελίες.

.iefimerida.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ! ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΔΙΟΔΙΑ ;

Αν κάποτε οι διορισμοί λάμβαναν χωρα στις δημόσιες υπηρεσίες σημερα στην εποχη του μνημονίου αντίστοιχο μερος ειναι οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεργολάβοι.

Εδώ προσκυνούν όλοι οι πολιτικοί. Δεν τους νοιάζει τίποτα και κανένας! Αρκεί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των και να μπορούν να διορίζουν τα δικά τους παιδιά:

Δείτε τις εταιρίες που παίρνουν τα λεφτά μας από τα διόδια, όπως διαβλαζουμε στο megarapress







 


Η VINCI CONCESSIONS S.A.S. (29,9%)

Η HOCHTIEF PPP SOLUTIONS GmbH (17%)
Ο όμιλος J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε. (17%)
Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. (17%)
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (17%)
Η ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ (2,1%)


makeleio.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







Να καθαρίσουμε τους επιζήσαντες.

«Tρομοκρατήθηκα, αλλά αυτό ήταν καλό από μια άποψη, επειδή, βήμα προς βήμα, έπρεπε να συνηθίσουμε σε έναν φοβερό και απέραντο τρόμο.» – Βίκτορ Φράνκλ. 

Δεν έχουν πρόσωπο, και όμως έχουν χιλιάδες πρόσωπα, όλα αόρατα, αλλά όλα εξίσου μουλωχτά, σαν την φαύλη εξουσία που επανδρώνουν ως στρατός της.

Είναι παντού, είναι αθόρυβα αποτελεσματικοί, τόσο που συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτοί, εκτός από τις περιστάσεις εκείνες κατά τις οποίες αποθρασύνονται, συνήθως διαδικτυακά, και πάλι επειδή είναι κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα και πλαστές ταυτότητες.

Είναι κρυμμένοι από την δημόσια θέα όχι τόσο επειδή είναι θρασύδειλοι, αν και είναι και τέτοιοι, συν όλα τα υπόλοιπα μοχθηρά γνωρίσματα τους, αλλά επειδή φοράνε την μάσκα του ασήμαντου οποιουδήποτε, το πρόσωπο του ανθρώπου της διπλανής πόρτας.

Δεν έχουν ιδιαίτερο ελεύθερο χρόνο να διεκδικούν δημόσια παρουσία και ταυτότητα, όπως οι αρχηγοί τους που κομπορρημονούν ολημερίς στους τηλεβόθρους διεκδικώντας την δόξα της γενοκτονίας που εκτελούν κατ’ εντολή τους οι σιωπηλοί, απαρατήρητοι, μεθοδικοί, και πάνω απ’ όλα, μισθοφόροι τους.

Όχι, δεν είναι τεμπελχανάδες αυτοί οι μισθοφόροι, αντίθετα, είναι εργασιομανείς, μιας και ξέρουν ότι η απόδοση τους αμείβεται με ποσοστά, αν και αυτά είναι τις περισσότερες φορές οικτρά, όχι τόσο επειδή τα αφεντικά τους είναι πτωχά, αλλά επειδή οι ίδιοι είναι μικροπρεπείς και στερούνται της ελάχιστης αξιοπρέπειας.

Εργάζονται λοιπόν νυχθημερόν, συχνά για ψίχουλα, είτε σε επιχειρησιακά αρχηγεία, είτε σε φονικές περιπολίες «κάνοντας απλά την δουλειά τους». Είναι υπερβολικά απασχολημένοι καθώς συνεχίζουν το έργο που έχουν αναλάβει, δηλαδή την συντήρηση της αποκτήνωσης τους διά της εκτέλεσης εντολών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε όλο και πιο πολλά πνιγμένα παιδιά, ζωντανούς-νεκρούς σε ανήλιαγα υπόγεια και ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, άστεγους, αυτόχειρες, εξαθλιωμένους, και συνεκδοχικά στην όλο και πιο ακραία συσσώρευση πλούτου στα χέρια μιας έκφυλης, αδίστακτης ελίτ.
Ποιοί είναι τέλος πάντων όλοι αυτοί; Πως τους ξεχωρίζεις;

είναι όσοι τα κουτσοβολεύουν, βρίσκουν την άκρη, τους έκατσε μια καλή φάση, έχουν γνωριμίες, ξέρεις μωρέ, «στις κρίσεις άλλοι πάνε άσχημα, άλλοι προκόβουν», είναι όλοι εκείνοι που «βλέπουν την κρίση σαν μια ευκαιρία».

Παλιά τους λέγαν λαδέμπορους, δωσίλογους, χαφιέδες, ρουφιάνους.
Σήμερα είναι επίσης πολλοί και διάφοροι ανθρωπότυποι, με εξίσου πολλούς χαρακτηρισμούς, εξίσου γραφικοί σαν φιγούρες, αλλά μόλις τώρα έχει αρχίσει και ξεκαθαρίζει ακριβώς η σύγχρονη εκδοχή του περιγράμματος τους.

Στην κορυφή βρίσκονται όλοι οι αρχιερείς και παπαδοπαίδια της θρησκείας του χρήματος – από τραπεζίτες μέχρι τελευταίου φαντάρου που στρατολογείται στις εκστρατείες καπιταλιστικής σταυροφορίας.

Ως αγγελιοφόροι, προπορεύονται οι αγύρτες και τελάληδες που διαδίδουν από τηλεάμβωνες τους πεισιθάνατους χρησμούς των πολυεθνικών χρηματιστηριακών μαντείων και υπόσχονται θαύματα ενώ σε πιτσιλάν με προπαγανδιστική αγιαστούρα, ξορκίζοντας σε, μιαρέ οφειλέτη, εν ονόματι της σωτηρίας των τραπεζών.
 
Χορηγοί είναι οι χρηματοδότες αυτών των τελάληδων, δηλαδή οι μαφιόζοι «επενδυτές» που ειδικεύονται στην κερδοσκοπία μέσω της υποδούλωσης πληθυσμών και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ακόμα, είναι οι κομπάρσοι των αρχιερέων-τοκογλύφων και των τηλε-ευαγγελιστών, οι πολιτικοί, που παίζουν τον πιο γελοίο ρόλο απ’ όλους, αυτόν του διαμεσολαβητή μεταξύ λαού και κράτους, θεωρώντας πως είναι σημαντικότεροι της άθλιας περίστασης που τους έφερε στο προσκήνιο, καθώς είναι αποτυχημένοι και κακοήθεις βλάκες που πάσχουν από βαριές ψυχώσεις, σύνδρομο σωτήρα ή απλά πατάνε επί ζωντανών και πτωμάτων για να ανελιχθούν κοινωνικά και να ξεφύγουν από την, ούτως ή άλλως εγγενή και εφ’ όρου ζωής πασιφανέστατη ασημαντότητα τους.

Ακολουθούν οι εργάτες στην νομοθετική οπλοβιομηχανία, πειθήνια υποπόδια εκείνων που τους θρέφουν. Αυτοί συντάσσουν απάνθρωπους νόμους-όπλα μαζικής καταστροφής που υποδουλώνουν την κοινωνία στα μέτρα των αφεντικών τους και θεμελιώνουν την στρεψοδικία ώστε να είναι τετελεσμένο γεγονός και να μην διανοείται κανείς καμία άλλη ειρηνική επιλογή αντίστασης πέρα από την υποταγή στην τυραννία, αφού είναι μάταιη η προσφυγή στην δικαιοσύνη, όταν η τελευταία είναι χειραγωγούμενη.

Τις αλλεπάλληλες διαστροφές και Μακιαβελλικές τακτικές με τις οποίες επιβάλλεται στην Ελλάδα η σύγχρονη τυραννία εκλογικεύουν, καθαγιάζουν ή συγκαλύπτουν διαρκώς οι πάσης φύσης προπαγανδιστές της, από τα φαντάσματα του Γκέμπελς στα δελτία ειδήσεων μέχρι τον μικροαστό που δίνει και αυτός τον οβολό του στον έρανο γενικής αποσιώπησης, τον οποιονδήποτε που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, «δεν ανακατεύεται», «δεν ασχολείται με πολιτικά», «πάει σουβλάκι».

Όταν έρθει η στιγμή που πρέπει να επιβληθεί επί του πρακτέου η βάρβαρη εξουσία αυτής της νομοθετικά αλεξίσφαιρης και πολιτικά μεταμφιεσμένης τυραννίας, τότε, οι μάσκες πέφτουν και οι φυσικοί εκτελεστές και πεζικάριοι του τρόμου δέρνουν κόσμο στους δρόμους, κακοποιούν και δολοφονούν πολίτες, φυλακίζουν αυθαίρετα μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, επανδρώνουν φρουρές μαφιόζων, ψεκάζουν δηλητηριώδη αέρια σε μετρό γεμάτα αθώους επιβάτες, εισβάλλουν σε νοσοκομεία και συλλαμβάνουν τα θύματα της βίας τους, τρομοκρατούν χωριά και πόλεις που αντιστέκονται στα σχέδια αφανισμού τους. Έχουν λόγους να το κάνουν. Πληρώνουν χαρτζιλίκια για να πηγαίνουν τα παιδιά τους διακοπές, στα μπουζούκια, στις λευκές νύχτες.

Είναι μόνοι τους αυτοί οι ηγέτες και εκτελεστές της παραθρησκευτικής αίρεσης που έχει σαν προφήτη τον Αδόλφο Χίτλερ και ευαγγελιστές κάτι επικίνδυνους τύπους σαν τον Murray Rothbard, τον Pinochet, τον Quisling? Όχι. Εκτός από τους ιδιωτικούς στρατούς που έχουν ως προσωπική τους φρουρά οι οπλαρχηγοί, με το μέρος τους βρίσκονται όχι μόνο τα σώματα ασφαλείας του κράτους που έχουν σφετεριστεί, αλλά και οι οικονομικά εξαρτώμενοι από αυτούς.

Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι συγγενείς, κολλητοί, γκόμενοι, πουτάνες, και πάσης φύσης δουλικά των κυβερνώντων και του στρατού τους. Είναι η μνημονιακή ελίτ, ή καλύτερα, το έγκλημα που δημιουργεί η ατιμωρησία.

Είναι αυτοί που καλοπερνάνε στην κρίση, όλοι εκείνοι που με τον τρόπο ζωής τους και την ανέμελη συμπεριφορά τους κάνουν και τον πιο αδιάφορο παρατηρητή να αναρωτιέται που βρίσκουν τα λεφτά για να απολαμβάνουν τόση απόσταση από αυτό που συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω τους.

Είναι αυτοί που, αν και φαινομενικά άνεργοι ή επιζώντας δήθεν με έναν άθλιο μισθό, παρ’ όλα αυτά βρίσκουν τρόπο και διάγουν βίο γλυκό, ξεσαλώνοντας στα μπουζούκια δίπλα από τις αυτοκτονίες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περνώντας τέλεια στην Μύκονο, η σε οποιοδήποτε άλλο νησί, είναι εκείνοι που διασκεδάζουν πλέκοντας πουλόβερ για να μην πουντιάζουν οι νεραντζιές από τα κρύα χνότα των παγωμένων άστεγων.

Η εγκληματική δράση όλων αυτών των αμετανόητων υπηρετών του παρόντος καθεστώτος στην Ελλάδα συνιστά μαζική ψυχολογική εκστρατεία που παράγει όλο και πιο αποσβολωμένα θύματα, όλο και πιο τρομοκρατημένους μάρτυρες, ένα εργοτάξιο παραγωγής ανθρώπινων ερειπίων, ανίκανους να αντισταθούν, ή ακόμα και να πιστέψουν σε οποιαδήποτε προοπτική, καθημαγμένους και σε καταστολή, υπνοβάτες σε κωματώδη κατάσταση, που είναι και το ζητούμενο, μιας και χωρίς ατμόσφαιρα θανάτου δεν μπορεί να ευδοκιμήσει καμία φαύλη εξουσία.

Και είναι αμετανόητοι οι εκτελεστές που δρουν για λογαριασμό αυτής της εξουσίας επειδή μετά από τόσα χρόνια που εφαρμόζουν το σχέδιο δεν δικαιούνται να δηλώνουν άγνοια περί των θανατηφόρων αποτελεσμάτων του.

Αντί όμως να τιμωρείται και να διώκεται ο δολοφονικός σαδισμός τους και η συνέργεια τους σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ελλείψει δικαιοσύνης και βασιλεύοντος του νόμου του ισχυρού, αυτοί οι πειθήνιοι εντολοδόχοι επιβραβεύονται με όλο και πιο κυρίαρχη θέση σε μια κοινωνία που γλιστράει όλο και χαμηλότερα στο τυφλό αδιέξοδο της αυτοσυντήρησης ως επιβιωσιακού αυτοσκοπού.

Ο Βίκτορ Φράνκλ, διάσημος ψυχίατρος, αφιέρωσε την ζωή του στην προσπάθεια να δώσει νόημα στα όσα έζησε στα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο ο πατέρας, η μητέρα, ο αδελφός, και η σύζυγός του, έτσι ώστε, εκτός από την αδελφή του, ολόκληρη η οικογένεια του χάθηκαν στους φούρνους αερίων. Λέει ο Φρανκλ, στο περίφημο βιβλίο του «Η αναζήτηση νοήματος από τον Άνθρωπο», όπου αφηγείται τι έζησε κατά τα τρία χρόνια της φυλάκισης του στην κόλαση των κρεματόριων:
«Κατά μέσο όρο, οι μόνοι κρατούμενοι που μπορούσαν να παραμείνουν ζωντανοί, μετά από μακρά πεζοπορία από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, ήταν εκείνοι που είχαν χάσει κάθε ενδοιασμό στον αγώνα τους για την ύπαρξη. Ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, έντιμο ή όχι, ακόμη και ωμή βία, κλοπή, ή και προδοσία των φίλων τους, προκειμένου να σώσουν τους εαυτούς τους. Εμείς, που γυρίσαμε πίσω, βοηθημένοι από τυχερές ευκαιρίες ή θαύματα – όπως και να μας αποκαλέσει κανείς – ξέρουμε : οι καλύτεροι από εμάς δεν επέστρεψαν ποτέ.»
Σε χαλεπούς καιρούς, αθλιότεροι οι επιζήσαντες λοιπόν.

του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου
Ramnousia









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Τέλος ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί

Μια ακόμη απόφαση της δικαιοσύνης έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα που μιλά για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Αυτή τη φορά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  έκρινε αντισυνταγματική  την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) αλλά και  της έκτακτης  εισφοράς ακίνητης περιουσίας στα ακίνητα τα οποία έχουν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί. Το δικαστήριο, μάλιστα, διατάσσει την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι  φορολογούμενοι .

Στο σκεπτικό απόφασης τους οι σύμβουλοι της Επικρατείας επισημαίνουν ότι   στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο συντελεστής πρέπει  να είναι μηδενικός και όχι 0,80 επί της αξίας του ακινήτου, όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση που είναι σε ισχύ από το 2008 .

Συγκεκριμένα αναφέρουν στις  υπ΄  αριθμ. 519 και 520/2014 αποφάσεις τους  ότι η επιβολή ΕΤΑΚ σε ακίνητα που «βρίσκονται υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι εκείνα που έχουν απαλλοτριωθεί, λόγω ρυμοτομίας χωρίς να έχει συντελεσθεί η απαλλοτρίωση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν συντελεστές τέτοιοι που να αποδίδουν, κατά το δυνατόν, την πραγματική επίδραση που έχει η απαλλοτρίωση στην αξία του ακινήτου κατά τα χρόνο της φορολογίας» και συνεχίζουν υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να προβλέπεται μηδενικός συντελεστής  και «κατ΄ ακολουθίαν, εξαίρεση από το φόρο» αφού ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επίμαχα ακινήτα τους».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν στις αποφάσεις τους ότι η «υπαγωγή ενός τέτοιου ακινήτου σε φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως είναι το ένδικο ενιαίο τέλος ακινήτων, αφ΄ ενός μεν θα συνιστούσε υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος  και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου  της ΕΣΔΑ,  και αφ΄  ετέρου θα ερχόταν σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, αφού υπό τις συνθήκες αυτές, η κυριότητα του ακινήτου, ως αντικείμενο του φόρου, δεν θα αποτελούσε,  για τον ιδιοκτήτη ένδειξη αντίστοιχης φοροδοτικής ικανότητας, όπως θα έπρεπε δηλαδή, τη φορολόγησή του, ανάλογα με τις δυνάμεις του». Όπως επισημαίνουν οι δικαστές η από  13.8.2008 απόφαση του υπουργού Οικονομίας που προβλέπει για την επίμαχη κατηγορία ακινήτων συντελεστής 0,80 επί της αξίας του ακινήτου, είναι ανίσχυρη, «με συνέπεια τα εν λόγω ακίνητα να εξαιρούνται από το ενιαίο τέλος του νόμου 3634/2008 (ΕΤΑΚ)» και »η εξαίρεση αυτή καταλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά του νόμου 3808/2009, αφού και για την εισφορά αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις περί φορολογητέας αξίας που ισχύουν για το ενιαίο τέλος».

Οι δικαστές έκριναν  περίπτωση οικοπέδου 1.242 τ.μ. στην Θεσσαλονίκη το οποίο τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Οι ιδιοκτήτες είχαν πληρώσει  ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά για το 2009. Το ΣτΕ, με την απόφαση του ακύρωσε το εκκαθαριστικό σημείωμα με αποτέλεσμα. η αρμόδια Δ.Ο.Υ να είναι υποχρεωμένη να  επιστρέψει τα  ποσά στους φορολογούμενους

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε  ακίνητο στο Πυθαγόρειο της Σάμου έκτασης 7.291 τ.μ.,  στο οποίο επιβλήθηκε ΕΤΑΚ. Το συγκεκριμένο ακίνητο με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού έχει κηρυχθεί   αρχαιολογικός χώρος και η απαλλοτρίωση του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, λόγω της ανεύρεσης  των αρχαιοτήτων. Έτσι το ακίνητο είναι δεσμευμένο από την αρχαιολογική υπηρεσία λόγω αρχαιολογικής έρευνας. Οι ιδιοκτήτες ζητούσαν την επιστροφή ΕΤΑΚ αλλά το  ΣτΕ, αφού έλυσε το συνταγματικό  σκέλος, παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Σε νοσοκομεία, 526 πρώην σχολικοί φύλακες

Την οριστική ανακοίνωση επανατοποθέτησης συνολικά 526 πρώην σχολικών φυλάκων (τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών), που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας υπέγραψε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. 
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τον τρόπο αυτόν, το πρόγραμμα κινητικότητας αξιοποιείται έτσι, ώστε να καλυφθούν κενά στον κρίσιμο τομέα της υγείας (βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό), ενισχύοντας έτσι σημαντικά το έργο των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια.

Είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας των πρώην σχολικών φυλάκων με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ε. Χριστοφιλοπούλου και στενό συνεργάτη του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ανακοινώσει την επανατοποθέτηση 331 πρώην σχολικών φυλάκων, από τους συνολικά 2.300 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Η παγίδα που έστησε ο Άδωνις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Τις παρενέργειες από τις εμμονές του υπουργού Υγείας ΄Άδωνι Γεωργιάδη, θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα γι άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι αναγκασμένοι πλέον μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και την έκδοση παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις ή στους συμβεβλημένους γιατρούς.

Αυτομάτως, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν μπροστά στα εξής προβλήματα:

--Αν επιλέξουν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, θα πρέπει να καταβάλουν το εισιτήριο των 5 ευρώ, και στη συνέχεια να βρουν γιατρό του ΕΣΥ που να μπορεί να εκδώσει τη συνταγή ή το παραπεμπτικό και να μην έχει υπερβεί το πλαφόν συνταγογράφησης, αφού οι νοσοκομειακοί γιατρoί εξαιρούνται από τoυς περιορισμούς μόνο για τους εσωτερικούς ασθενείς των νοσοκομείων.

--Αν επιλέξουν συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ για δωρεάν επίσκεψη, τότε θα πρέπει να “εντοπίσουν” γιατρό που να μην έχει υπερβεί το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ή διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και το πλαφόν των επισκέψεων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο γιατρό, στον οποίο θα καταβάλουν το αντίτιμο της επίσκεψης.

Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο, ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα εξαντλήσουν τόσο το πλαφόν των επισκέψεων όσο και το πλαφόν της συνταγογράφησης και της έκδοσης παραπεμπτικών, όπως συνέβη και τον Ιανουάριο.

Ο σκοπός του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, για δραστική μείωση των δαπανών υγείας, θα έχει επιτευχθεί, με τον πιο άδικο κοινωνικά τρόπο, αφού οι ασφαλισμένοι μετά από τη δίμηνη και πλέον απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, θα επιλέξουν τελικά να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται.

Την παγίδα που κρύβει για τους ασφαλισμένους η περιβόητη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποκάλυψε και στη Βουλή ο γιατρός και βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Μελάς, ο οποίος παρατήρησε πως «μέχρι σήμερα, οι ανασφάλιστοι δεν πλήρωναν τίποτα, ούτε στο πρώην ΙΚΑ ούτε στον ΕΟΠΥΥ. Με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, θα πληρώνουν όλοι 5 ευρώ. Οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις - και ένα μέρος του κόστους οι ασφαλισμένοι».
 








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Σε μια πενταετία τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

Τμηματικά σε μία πενταετία θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών στους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων μετά την επικείμενη δικαίωσή τους σε ανώτατο βαθμό για την αντιστυνταγματικότητα των περικοπών που υπέστησαν από τον Αύγουστο του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση αυτή καταλήγει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιμεριστεί σε βάθος χρόνου το δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό. Με τους έως τώρα υπολογισμούς, το ύψος των αναδρομικών για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων (ένστολοι, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί, αρχιερείς) εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά τι το 1 δισ. ευρώ και όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, δεν υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για να καλυφθεί εφάπαξ.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, βέβαιη θεωρείται η επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, οι οποίοι δικαιώθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε δικαστικούς βάσει των αποφάσεων του «Μισθοδικείου».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ
Επιπρόσθετα η πρόταση του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κριθούν «αντισυνταγματικές και ανίσχυρες» οι περικοπές του νόμου 4093/12 για τους συνταξιούχους όλων των ειδικών μισθολογίων, είναι εξαιρετικά πιθανό να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Κι αυτό, καθώς το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο είχε στείλει «προειδοποιητικές βολές» στην κυβέρνηση λίγο πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ότι οι συγκεκριμένες περικοπές μπορεί να καταρρεύσουν ως αντίθετες στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις.

Επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν προσφυγές των πανεπιστημιακών, οι οποίοι ζητούν να μην ισχύσουν οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα.

Παρότι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις για να υπολογίσουν πόσα θα είναι τα αναδρομικά και πώς αυτά θα επιστραφούν, εντούτοις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνεται συστηματική προεργασία με δεδομένη και την πίεση της τρόικας, η οποία έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση επί του θέματος και των επιπτώσεων στο οικονομικό πρόγραμμα.

Με τις έως τώρα εκτιμήσεις υπολογίζεται πως θα προκληθεί «μαύρη τρύπα» περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε περίπτωση καθολικής δικαίωσης σε ανώτατο βαθμό των εν ενεργεία υπαλλήλων αλλά και των συνταξιούχων.

Πιο αναλυτικά το υψηλότερο κονδύλι αφορά στις επιστροφές αναδρομικών σε ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) καθώς πρόκειται για την πολυπληθέστερη κατηγορία υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων.

Εφόσον από την απόφαση του ΣτΕ προκύπτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στους εν ενεργεία ένστολους τα ποσά που «έχασαν» αναδρομικά για το διάστημα Αυγούστου 2012 ? Δεκεμβρίου 2013, τότε το Δημόσιο θα πρέπει να τους καταβάλει ποσό της τάξης των 310 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νόμο που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό, είναι και το πάγωμα των προαγωγών στους ένστολους, που είχε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 70 εκατ. ευρώ, καθώς οι προαγωγές συνοδεύονται από μισθολογικές αυξήσεις. Εάν τελικά θεωρεί και αυτή τη διάταξη αντισυνταγματική, τότε στο κονδύλι των επιστροφών θα προστεθούν άλλα 70 εκατ. ευρώ.

Για τους συνταξιούχους ένστολους και για το ίδιο χρονικό διάστημα οι περικοπές συνολικά απέδωσαν στον προϋπολογισμό τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στους δικαστές (εν ενεργεία και συνταξιούχους) ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
 
ΑΥΞΗΣΗ 420 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Τέλος, αν δικαιωθούν στο σύνολό τους και οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες που αμείβονταν με ειδικά μισθολόγια τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 420 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως τα παραπάνω ποσά αφορούν στα αναδρομικά που θα κληθεί το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει για τις απώλειες που υπέστησαν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την 1η Αυγούστου 2012 έως και σήμερα. Αυτά προγραμματίζεται να δοθούν σε βάθος πενταετίας.

Από εκεί και πέρα θα προκύψουν και αυξημένες ανάγκες για το τρέχον έτος με το σκεπτικό ότι μισθοί και συντάξεις θα πρέπει βάσει δικαστικών των αποφάσεων να επιστρέψουν στα υψηλότερα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Ανάγκες που φυσικά δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2014.

Για την κάλυψή τους θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για «επαναλαμβανόμενες» δαπάνες, δηλαδή θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου σε καμία περίπτωση δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών σε άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Ιδού γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βλάξ ή προδότης!

Σταδιακά αποκαλύπτεται, έστω και με τέσσερα περίπου χρόνια καθυστέρηση, όλο το παρασκήνιο, για το πώς η χώρα μας οδηγήθηκε στα δεσμά των Μνημονίων, στην υποτέλεια και την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, εξαιτίας κυρίως της ενδοτικής στάσης των Ελληνικών κυβερνήσεων, έναντι των ξένων δανειστών.

Σας έχουμε αποκαλύψει, μεταξύ άλλων, απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο, ήταν η ίδια η κυβέρνηση Παπανδρέου, που απέρριψε την πρόταση του Ταμείου, για άμεση αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Το όπλο που είχε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Άνοιξη του 2010 ο Γ. Παπανδρέου, αυτό της στάσης πληρωμών και της μονομερούς αναδιάρθρωσης του χρέους δεν το χρησιμοποίησε ποτέ. Και όμως, την ίδια περίοδο, το δικηγορικό γραφείο, που η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2011 προσέλαβε ως νομικό σύμβουλο για το ζήτημα του χρέους, είχε επισημάνει, ότι αυτό ήταν, ίσως το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας μας!

Εξηγούμεθα. Το Φθινόπωρο του 2011, προσελήφθη ως νομικός σύμβουλος του Ελληνικού κράτους για το PSI, το κούρεμα των ομολόγων δηλαδή, το δικηγορικό γραφείο CLEARY GOTTLIEB STEEN and HAMMILTON,με υψηλή αμοιβή μάλιστα, που έφτασε συνολικά τα 16,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο δικηγορικό γραφείο, το Νοέμβριο του 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ανέλαβε νομικός σύμβουλος και για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, με αμοιβή 700.000 ευρώ το μήνα!


Το μεγάλο όνομα του γραφείου αυτού, ο νομικός Lee Buchheit, αναγνωρισμένος διεθνώς ως αυθεντία στις αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών, τον Μάιο του 2010 σε μελέτη του, είχε επισημάνει, ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση να διαπραγματευθεί τον τρόπο αναδιάρθρωσης του χρέους της. Ο ίδιος άνθρωπος δε, την άνοιξη του 2011, όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου εξέφραζε μετά βδελυγμίας την αντίθεσή της σε μία αναδιάρθρωση του χρέους, επανήλθε με νέα μελέτη του, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο. Και λίγους μήνες μετά, προσελήφθη ως νομικός σύμβουλος!

Το έγγραφο είναι πραγματικά κόλαφος για την τότε κυβέρνηση και το Γ. Παπανδρέου προσωπικά. Η μελέτη εκδόθηκε 7 Μαΐου του 2010, και το συμπέρασμά της είναι, ότι η Ελλάδα είχε τότε εξαιρετικά και σπάνια νομικά και άλλα πλεονεκτήματα, προκειμένου να διαπραγματευθεί επιτυχώς και από καλύτερη θέση με την τρόικα, και να επιβάλλει κούρεμα των ομολόγων της.

Ποια ήταν αυτά τα πλεονεκτήματα; Καταρχήν, το σύνολο του ελληνικού χρέους ήταν 319 δις ευρώ τον Απρίλιο του 2010. Από αυτά, τα 294 δις ευρώ ήταν στη μορφή ομολόγων, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν επενδύσει περισσότερο από 240 δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Επίσης, σχεδόν το σύνολο του ελληνικού χρέους είναι εκφρασμένο σε ευρώ, σε ποσοστό 98%. Σύμφωνα με την μελέτη του Buchheit, όλα αυτά ήταν σημαντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, προκειμένου να απαιτήσει αναδιάρθρωση του χρέους της από τους δανειστές. Γιατί θα ήταν η πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία που χώρα η οποία απειλούσε με πτώχευση, είχε κοινό νόμισμα με μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, την ώρα μάλιστα που οι τράπεζές τους, κατείχαν σχεδόν το 70% των Ελληνικών ομολόγων. Μία στάση πληρωμών λοιπόν, θα προκαλούσε διεθνή τραπεζική κρίση, τεραστίων διαστάσεων.

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της χώρας μας μακράν, ήταν, πως συντριπτικά μεγάλο ποσοστό του χρέους ήταν σε Ελληνικό δίκαιο. Στην μελέτη τονιζόταν, ότι όταν το κράτος υπογράφει δανειακές συμβάσεις που διέπονται από το δικό του δίκαιο, αποκτά ένα πανίσχυρο πλεονέκτημα έναντι των δανειστών του καθώς μπορεί, σε οποιαδήποτε κρίσιμη χρονική στιγμή, να
τις τροποποιήσει μονομερώς, έτσι ώστε να επιτύχει μία de facto διαπραγμάτευση του χρέους, χωρίς, στην ουσία, οι δανειστές να μπορούν να αμυνθούν νομικά.Το πρωτοφανές χαρακτηριστικό όσο αφορά το ελληνικό χρέος, ήταν ότι περισσότερο από το 90% αυτού ήταν σε ελληνικό δίκαιο. Και σημείωνε χαρακτηριστικά η μελέτη, ότι σε καμία άλλη περίπτωση στη μοντέρνα οικονομική ιστορία δεν υπήρξε χώρα που να μπορούσε να επηρεάσει αποφασιστικά μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της με το να τροποποιήσει μονομερώς τους όρους των ομολόγων της!

Στην ουσία, το γεγονός ότι το 90% του χρέους διεπόταν από το ελληνικό δίκαιο έδινε το νομικό δικαίωμα στην Ελλάδα να βάλει, μονομερώς, 'τέλος' στην κρίση με μία απλή αλλαγή νόμου. Αυτό ήταν το όπλο που είχε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Γ. Παπανδρέου. Και δεν ήταν μπλόφα. Μόνο που ποτέ δεν το χρησιμοποίησε. Προτίμησε να παραδώσει ασυζητητί στην τρόικα τη χώρα,πηγαίνοντας στο Καστελλόριζο για να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό την υπαγωγή στο πρόγραμμα της τρόικας!

Και άλλη μελέτη!

Ο γνωστός νομικός επανήλθε στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, τον Απρίλιο του 2011. Ήταν τότε που είχαν φουντώσει οι φήμες, ότι επίκειται κούρεμα των ομολόγων, κάτι που διέψευδε σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση Παπανδρέου.Στη νέα του μελέτη, ο Lee Buchheit, διαπίστωνε, ότι το επίσημο σενάριο, που θέλει την Ελλάδα να ακολουθεί το πρόγραμμα λιτότητας για τρία χρόνια και στη συνέχεια να επιστρέφει επιτυχώς στις διεθνείς αγορές ομολόγων, δύσκολα θα επιβεβαιωθεί. Επαναλαμβάνοντας, πως η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της, ότι το 90% περίπου των ελληνικών ομολόγων καθορίζεται από τον ελληνικό νόμο, και άρα η κυβέρνηση της χώρας είχε τη δυνατότητα να "αναθεωρήσει" τα ομόλογα μονομερώς και να μειώσει το ποσό που θα αποπληρώσει, τη διάρκεια του τίτλου και το επιτόκιο, πρότεινε την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συνέχεια, δυστυχώς, είναι γνωστή.

Ποιος είναι όμως ο Lee Buchheit; Ο δικηγόρος της αμερικανικής φίρμας Cleary Gottlieb έχει δώσει το δυναμικό παρών σε κάθε κρίση χρέους, των τελευταίων 30 χρόνων. Έχει εκπροσωπήσει επιτυχώς δεκάδες κράτη σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους. Έχει τη φήμη ενός επιθετικού διαπραγματευτή, τον οποίο τρέμουν οι δανειστές και οι τραπεζίτες. Στις αγορές είναι γνωστός, ως «νονός των κρατικών ομολόγων» και «καλή νεράιδα» των υπερχρεωμένων κρατών, αφού έχει φέρει σε πέρας τις πιο δύσκολες υποθέσεις όπως η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής και τις πιο επιτυχημένες, όπως εκείνη της Ουρουγουάης. Στην Ισλανδία, κέρδισε τον τίτλο του άνδρα της χρονιάς το 2008 , καθώς διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία που «πάγωσε» τις πληρωμές της χώρας προς τους ξένους δανειστές, κυρίως σε Βρετανία και Ολλανδία.






spirospero








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









«Χρεώνει» τώρα στο υπουργείο τις αντιφάσεις των εγκυκλίων Ακόμη κι ο Θεοχάρης εγκαταλείπει τον Στουρνάρα

Τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα «άδειασε» χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, αναφορικά με τα υψηλά πρόστιμα επί των φορολογικών παραβάσεων που ψηφίστηκαν στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε συνάντηση με τους εφοριακούς της ΠΟΕ - ΔΟΥ τόνισε ότι ήταν αντίθετος με κάποιες από τις αποφάσεις για τα πρόστιμα και υποστήριξε ότι προσπάθησε να υποδείξει τα λάθη, αλλά δεν εισακούστηκε.

Ο προαναφερόμενος, σε μια προσπάθεια να βγάλει την ουρά του έξω από τα τεκταινόμενα και με την οργή του Μαξίμου να έχει φουντώσει εναντίον του, εμφανίστηκε χθες να κάνει ξανά αμφίσημες δηλώσεις για τους οφειλέτες προς το Δημόσιο.

Σε αντίθεση με ό,τι έλεγε παλαιότερα ο ίδιος για όσους χρωστάνε και τους οποίους καλούσε να δίνουν ό,τι μπορούν χωρίς κίνδυνο κατασχέσεων (με προϋποθέσεις), χθες το γύρισε αποδεικνύοντας ότι κανείς δεν πρέπει να παίρνει στα σοβαρά ό,τι λέει. Ειδικά για τους οφειλέτες του Δημοσίου χθες υπογράμμισε ότι ακόμα και αν πληρώνουν, δεν σημαίνει ότι αποσοβούν τον κίνδυνο των κατασχέσεων. Τόνισε ότι υπάρχει κεντρική στόχευση και ότι μπορεί ο ίδιος να είπε παλαιότερα στους πολίτες «δώστε ό,τι έχετε», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατά περίπτωση δεν θα ληφθούν και μέτρα.

Ο Χάρης Θεοχάρης επέρριψε το φταίξιμο για τις πολλές αντιφατικές εγκυκλίους που βγαίνουν συχνά για το ίδιο θέμα στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αποποιούμενος τις δικές του ευθύνες.

Παράλληλα, μετά το κύμα των έντονων αντιδράσεων από λογιστές και μικρομεσαίους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διορθωτικές κινήσεις στα πρόστιμα που προβλέπονται κυρίως για διαδικαστικές παραβάσεις με «ψαλίδι» έως και 50% στα πρόστιμα για μη έγκαιρη υποβολή δηλώσεων και πλαφόν προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων. Ειδικά για τη μη έκδοση αποδείξεων, μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την επιβολή πλαφόν στο πρόστιμο στα επίπεδα των 30.000 ευρώ. Δηλαδή ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που διαπιστωθεί από τον φοροέλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί, το πρόστιμο να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ: 2-1

Πολύ καλύτερος ο Παναθηναϊκός νίκησε δίκαια 2-1 τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, για την 24η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα, με τέρματα των Τριανταφυλλόπουλου (47') και Νάνο (57').

Στο 92' ο Αθανασιάδης το γκολ του "Δικεφάλου", που από το 56' αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Κατσουράνη.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου












Στο τέλος της μέρας έχω € 10,00 αλλά χρωστάω € 70,00 σε διάφορους. Έχω πλεόνασμα;

Αμφισβητεί, λένε, η Ε.Ε. το πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά και του Στουρνάρα. Ο τελευταίος μάλιστα, για άλλη μια φορά έκανε επίθεση στην τρόικα! Τι λε ρε παιδί μου! Βέβαια τις επιθέσεις τις κάνει όταν δεν βρίσκεται η Αθήνα η τελευταία.

του Στρατή Μαζίδη

Σε κάθε περίπτωση έχουν άδικο οι Βρυξέλλες; Το κράτος αθροίζει ένα πλεόνασμα έχοντας πετάξει μέσα διάφορα νούμερα αλλά το βασικότερο, ξεχνώντας ότι χρωστάει δεξιά κι αριστερά σε ιδιώτες μερικά δις.

Θα μου πείτε, ότι ομοίως χρωστούν και στο κράτος. Σωστό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όταν ένας νοικοκύρης κάνει ταμείο, θα παραμερίζει τις υποχρεώσεις του.

Εν ολίγοις, στο τέλος της ημέρας ας υποθέσουμε ότι έχουμε στην τσέπη μας € 10,00 ενώ ξεκινήσαμε με π.χ. € 40,00 αλλά χρωστάμε € 5,00 στον περιπτερά, € 10,00 στο μίνι μάρκετ της γωνίας, € 15,00 στο φούρναρη και άλλα € 7,00 στο μανάβη λίγο παρακάτω. Α! Και σήμερα με το ταχυδρομείο κατέφθασαν ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Τι μας κάνει αυτό;

Αρχικά, σε πρώτη δηλαδή εντύπωση έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα αλλά μετά μια τρύπα ΝΑ με το συμπάθειο!

πηγη









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου