EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η ταινία του Αντώνη Σαμαρά στο facebook !!! ΔΕΙΤΕ ΤΟ !

Ούτε ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Αφρικανικής χώρας με λευκούς υπηκόους κατόρθωσε να αντισταθεί στην τρέλα των ημερών, που έχει σπάσει τα νεύρα μικρών και μεγάλων, δηλαδή την συρραφή σκηνών με δημιουργία μίνι ταινιών.


Μοιραία δημιουργήθηκε και η ταινία του Αντώνη Σαμαρά όπως δημοσιεύτηκε στο facebook....



ramnousia.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







Κυβερνούν και διαφθείρουν... Του Στάθη

Οσον παρατείνεται ο βίος αυτής της κυβέρνησης, τόσο πιο δύσκολα θα γίνει δυνατόν να αναταχθούν τα έργα της. Οχι μόνον διότι το κυβερνητικό σχήμα είναι φορέας όλης της κακοδαιμονίας που μας οδήγησε έως εδώ, όχι μόνον διότι καταστρέφει ενσυνειδήτως ό,τι έχει απομείνει όρθιο, αλλά κυρίως διότι με τη δράση της και τη ρητορική της διαφθείρει τα βασικά,

τα απαραίτητα εκείνα άνευ των οποίων ουδεμία κοινωνία δύναται να λειτουργεί, ουδέν κράτος δύναται να ίσταται.

Καθημερινώς αυτή η κυβέρνηση διασύρει τη λογική. Μετέρχεται τον παραλογισμό, τις δοκησισοφίες και τις διαστρεβλώσεις κάθε φορά που ανοίγει το στόμα της. Να αναφέρω παραδείγματα; θα χρειαζόταν ένα σεντόνι. Διπλόφαρδο. Παραλογισμοί χωρίς τέλος (όπως ο ευφυής χειρισμός του συσχετισμού ύφεση - ανεργία - φορολόγηση), αλλά όχι άνευ σκοπού. Διότι το παράλογο είναι στα χέρια αυτής της κυβέρνησης ένα από τα όπλα που έχει στρέψει εναντίον της χώρας. Διότι η δολοφονία της λογικής είναι προϋπόθεση για την καταστροφή της χώρας. Και η χώρα πρέπει να καταστραφεί, να αλλάξει μορφή, να ενταχθεί στο νέο γεωπολιτικό τοπίο, όχι μόνον εις όσα αφορούν την εργασία και τις παραγωγικές σχέσεις, αλλά και την ίδια της την υπόσταση.

Καθημερινώς αυτή η κυβέρνηση συνθλίβει την ηθική, διακωμωδεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όχι μόνον διότι στο στέμμα της κορδώνονται και βακχεύουν οι φοροφυγάδες, οι μιζαδόροι και οι τοκογλύφοι, αλλά διότι η ίδια έχει βάλει βαθειά το μαχαίρι μέσα στα σπλάχνα της κοινωνίας και τη διαιρεί (για να βασιλεύει). Διαιρεί τα στρώματα και τις τάξεις, στρέφει τους πάντες εναντίον των πάντων, και στο τέλος τούς αλαλιάζει όλους. Παραδείγματα; θα χρειαζόταν ένα σεντόνι. Διπλοδιπλόφαρδο.

Καθημερινώς η κυβέρνηση λέει ψέματα. Για το χρέος. Για τα δάνεια. Για τα Μνημόνια, τα νέα μέτρα, για όλα. Ταπεινώνει διαρκώς τους πολίτες, τους ενοχοποιεί για όσα τους κάνει, τους μέμφεται για να τους κάνει κι άλλα - με έναν λόγο τούς διαφθείρει. Ενίοτε και με την αρχαία έννοια του ρήματος: τους σκοτώνει. (Αλλωστε όπως εν τη σοφία της μέσα στη διαχρονία της μαρτυρά η γλώσσα, τι άλλο από θάνατος είναι η διαφθορά;)

Ομως, κι αυτήν την ίδια τη γλώσσα τη διαφθείρει αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ευφημισμούς και παρενδύσεις για όλα τα μείζονα και τα κρίσιμα. Οπως διαφθείρει και τον δημόσιο (δια)λογο καθαιρώντας τον σε επίπεδο χαλκείων τύπου Κεδίκογλου, απειλών τύπου Σαμαρά, αερολογιών τύπου Αδώνιδος, απιθανοτήτων τύπου Στουρνάρα, σκαιότητος και ιταμότητος τύπου Βενιζέλου, παρλαπιπολογιών επιπέδου παπαγάλων και φερεφώνων.

Οσον η κυβέρνηση αυτή θα κυβερνά, θα μαγαρίζει και θα ατιμάζει τα στοιχειώδη φυλαχτά μιας κοινωνίας. Εχει στήσει στην Αγορά αγάλματα χυδαίων θεών και υποχρεώνει τους πολίτες να θυσιάζουν το αίμα τους στον Κυνισμό, τον Φόβο, την Υποτέλεια και τον Μαμωνά των Τόκων, στη Διαφθορά και τη Διαπλοκή, στον Μολώχ των Αυτοκτονιών και στην Καταστολή, στη

Βία, την Υποκρισία, την Ιδιοτέλεια και την Τράπεζα - ένα Πάνθεον της Ελεεινής μορφής που καθημερινώς ευλογεί πατριδοκάπηλους, γενίτσαρους και γκαουλάιτερ να ξεσχίζουν τους θεσμούς, να ποδοπατούν το Σύνταγμα, να απελπίζουν τους πολίτες, να τους διαγουμίζουν τις δουλειές και τα σπίτια, να τους κλείνουν τα μαγαζιά, να τους παραδίδουν στη θλίψη και την τρέλα.

Κάθε μέρα που κυβερνά αυτή η κυβέρνηση των εντολοδόχων και των ανδρεικέλων σπρώχνει την πατρίδα στους έσχατους κινδύνους.

Μια κυβέρνηση offshore της Ντόϋτσε Μπανκ

έτοιμη να σκλαβώσει για τα επόμενα 50-60 χρόνια τη χώρα, πανέτοιμη να σκορπίσει στους πέντε ανέμους το επιστημονικό της δυναμικό, πρόθυμη να ξεπουλήσει φυσικό πλούτο, πόρους, υποδομές κι ενέργεια. Μια κυβέρνηση φονική για τον λαό της,

παράλυτη και παραδομένη εις ό,τι αφορά τα ζωτικά συμφέροντα των πολιτών. Το Σχέδιο Ανάν επανέρχεται, οι λεονταρισμοί Σαμαρά περί ΑΟΖ αποδεικνύονται μια τρύπα στο νερό, η Τουρκία διαρκώς στου χαβά της τον ντορό, το χρονίζον άλγος με τη FYROM έχει ανοίξει συρίγγιο ώς τα Γαυγάμηλα, η Θράκη πάει για ειδική ζώνη και ο κ. Σαμαράς με ηχολήπτη τον κ. Βενιζέλο βγάζει δεκάρικους για «χειροβομβίδες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στους καφενέδες», για τη θεωρία των δύο άκρων κι άλλα ηχηρά κουτσαβακίστικα.

Σούζα μπροστά στη Μέρκελ με τα «ουδείς αναμάρτητος», με λυμένο όμως το ζωνάρι μπροστά στους Ελληνες πολίτες να κατηγορεί για τρομοκράτη και δολιοφθορέα όποιον διαμαρτύρεται, φέρ’ ειπείν, γιατί δεν έχουν φάρμακα οι καρκινοπαθείς ή γιατί πεινάνε τα παιδιά ή γιατί θέλουν να πεθάνουν μια ώρα αρχύτερα οι γέροντες.

Κάθε μέρα που περνά και η κυβέρνηση αυτή συνεχίζει να κυβερνά, η λογική, η ηθική, η αξιοπρέπεια, η ελπίδα και κάθε άλλη έκφανση του καλού υφίστανται βαρειές απώλειες. Οχι παράπλευρες. Αλλά στοχευμένες. Για την κυβέρνηση αυτή δεν τίθεται το ερώτημα της ανικανότητας ή της προδοσίας. Διότι το απαντά η υποτέλεια. Και η υποτέλεια σ’ αυτό το ερώτημα δίνει μία και μόνη απάντηση.

Υ.Γ.: Εννοείται ότι είναι απολύτως απαράδεκτη η χοντροκομμένη παρέμβαση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), με έδρα τη Νέα Υόρκη, στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ εις ό,τι αφορά το θέμα του κ. Καρυπίδη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατεχόμενο κόμμα. Μπορεί να τακτοποιεί τα του οίκου του χωρίς ξένες τρόικες. Μάλιστα η έκκληση του κ. Ντέιβιντ Χάρις, Εκτελεστικού Διευθυντή της AJC στον κ. Σαμαρά να ’χει τον νου του για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα, δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι διεθνείς βραχίονες του Ισραήλ την υπόσταση του κάθε κράτους.

Ας παραιτηθούν οι Ισραηλινοί από τον ένοπλο ρατσισμό τους κατά των Παλαιστινίων και πολλοί από αυτούς που σήμερα συκοφαντούνται ως αντισημίτες, θα τους επικροτήσουν.

Αλλά, αν είναι μια φορά απαράδεκτο το θράσος της κάθε AJC, είναι δύο φορές ανησυχητικό το ευήκοον ους που τείνουν σε τέτοιες παρεμβάσεις δυνάμεις, και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και μέσα σε άλλα κόμματα, που δείχνουν να αντιλαμβάνονται βασικούς μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού ως ακίνδυνες ΜΚΟ - «ακίνδυνες» που λέει ο λόγος, για τις περισσότερες απ’ αυτές...

Υ.Γ.2: Ο κ. Καρυπίδης ήταν ένα λάθος. Και τα λάθη δεν είναι προς θάνατον, διορθώνονται...

email: stathis@enikos.gr
enikos








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Η επέλαση των "Μαυρογιαλούρων" στην χτυπημένη Κεφαλονιά. Η παραγωγή της FINOS είναι;

Ηχηρή εντολή, έδωσε ο Σαμαράς, στους Υπουργούς του να είναι σε επαγρύπνηση, για να αντιμετωπίσει με τον καλυτερο τρόπο η κυβέρνηση την καταστροφή της Κεφαλλονιάς.
Αν όλο αυτό σας θυμίζει το παλιό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ "Δίνουμε εντολή, αλλάζουμε εποχή" δεν έχετε καθόλου άδικο! Απο εντολές καλά πάμε, από πράξεις τι κάνουμε;

Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι αντί να κάνουν παρέλαση, τώρα που είναι και επίκαιρο, αποφάσισαν να σπάσουν τα ήδη τετατέμενα νέυρα των κατοικών της Κεφαλονιάς και να επισκεφτούν όλοι μαζί το νησί, για να δουν από κοντά τις ζημίες που προκάλεσε ο εγκέλαδος και να προσφέρουν την αμέριστη συμπαράσταση τους!
Με άψογη εμφάνιση, σιδερωμένα κοστούμια και γραβάτες οι υπουργοί και βουλευτές πέρασαν από τα κατεστραμμένα σπίτια για να κάνουν την δική τους αποτίμηση των ζημιών. Συμπαράσταση πολυτελείας πρώτη φορά βλέπουμε. Το ζήσαμε και αυτό!

Με πάνω απο 600 σπίτια να είναι μη κατοικήσιμα, οι Κεφαλλονίτες θέλουν να βρεθούν λύσεις το συντομοτερο δυνατό, και όχι να ανέχονται κουστουμαρισμενους πολτικους να περπατουν τα σοκακια του νησιου και να μοιράζουν ατελειωτα "ΘΑ". Λες και δεν τους φτάνουν τα προβλήματα που έχουν. Επρεπε να τους εκνευρίσουν και άλλο!

Και, αντε να το δεχτουμε οτι ξαφνικα τους επιασε ο πονος τους Υπουργους και τελικα πήγαν στο νησι. ΕΝΑ μπουκαλακι νερό γιατι δεν αξιωθηκαν να φέρουν μαζί τους; Και οχι μονο αυτό, αλλα έπιναν και το λιγοστό νερό των κατοίκων!

Ελάτε τώρα ας μην ελιμαστε αχάριστοι. Τουλάχιστον ο Στουρνάρας απάλλαξε για ένα χρόνο το νησι απο το χαράτσι της ΔΕΗ μετα απο προτροπή του Μειμαράκη! Δηλαδη για να καταλάβουμε. Όταν οι κεφαλονίτες καταφέρουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, το χαράτσι θα επιστρέψει; Αυτο παει να πεί κυβερνητική ευαισθησία! Η καταστροφή καταστροφή, αλλά οι φόροι φόροι!

Σχεδόν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου πηγαίνουν να συμπαρασταθούν στους Κεφαλονιτες. Για πόσο καιρό ακόμα θα μας κοροιδεύουν;

Εντάξει, είπαμε είναι προεκλογική περίοδος. Το καταλάβαμε. Αφήστε τους ανθρώπους να μαζέψουν τα κομμάτια τους με την ησυχία τους!

Danioliptes.gr








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Η υποκρισία και η αναλγησία των τραπεζών δεν έχει όρια

Η παρακάτω ιστορία-περιπέτεια είναι αληθινή, φυσικά δεν είναι η μόνη, και τα στοιχεία του δανειολήπτη είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Ο άνθρωπος-δανειολήπτης, αν και για τις τράπεζες, απ’ ότι φαίνεται, υπάρχουν μόνο νούμερα-δανειολήπτες, για δώδεκα χρόνια εξυπηρετούσε κανονικά το στεγαστικό του δάνειο, χωρίς να έχει καθυστερήσει ούτε μία μέρα.


Μέχρι που το παιδί του πέρασε σε πανεπιστήμιο της επαρχίας. Σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για εξαμελή οικογένεια η οποία έχει υποστεί μείωση οικογενειακού εισοδήματος κατά 7.500 ευρώ στην τελευταία διετία, η περαιτέρω αποπληρωμή του δανείου κατέστη αδύνατη. Έτσι, περίσσεψε ένα υπόλοιπο της τάξεως των 50.000 ευρώ. Να προσθέσουμε στα παραπάνω ότι το ένα παιδί έχει ανάγκη μακροχρόνιας φυσικοθεραπείας και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει, ένα μέρος των σχετικών δαπανών με καθυστέρηση δεκάδων μηνών.

Σκέφτηκε ο άνθρωπος να καταφύγει στον περίφημο «νόμο Κατσέλη», κάτι το οποίο γνωστοποίησε στην τράπεζα και παράλληλα ξεκίνησε τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για να αιτηθεί την υπαγωγή του στον παραπάνω νόμο.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είχε τις εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών, να του πρήζουν τα σωθικά προκαλώντας ψυχολογική πίεση και αναστάτωση σε όλη την οικογένεια σε σημείο που τα μικρά του παιδιά να φοβούνται να σηκώσουν το τηλέφωνο.

Ενοχλούσαν τρεις και τέσσερις φορές ημερησίως, από 15 διαφορετικά τηλέφωνα, ενώ ο σχετικός κανονισμός λειτουργίας τους προβλέπει μία φορά κάθε δύο μέρες.

Τηλεφωνούσαν, δε, και στο χώρο εργασίας, καλώντας, όχι βέβαια στο τηλέφωνο εργασίας αλλά στο κινητό.

Μετά από σχετική αναφορά γραπτή αναφορά στην τράπεζα, οι ενοχλήσεις από τις εταιρείες σταμάτησαν αλλά η επίσημη απάντηση της τράπεζας ήταν πως μετά από σχετικό έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών δεν διαπίστωσαν καμία παρατυπία στη συμπεριφορά και λειτουργία των εν λόγω εταιριών.

Πλέον, ο άνθρωπος-δανειολήπτης ενημερωνόταν απευθείας από την τράπεζα η οποία, του πρότεινε να προχωρήσει σε κάποιον διακανονισμό και να μην «μπλεχτεί» με το «νόμο Κατσέλη» γιατί θα είχε πολλές αρνητικές συνέπειες για εκείνον και την οικογένειά του, οι οποίες όντως ήταν υπαρκτές.

Του έλεγαν μάλιστα
πως η τράπεζα θα λάβει υπόψη της τόσο τα έσοδα (2.100 ευρώ μηνιαίως) όσο και τα έξοδα (1.860 ευρώ μετά πολλών στερήσεων) που έχει και θα βρεθεί μια λύση.

Πήγε, λοιπόν στην τράπεζα και με αίτησή του, η οποία συνοδευόταν από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μια σχετική έκθεση εσόδων-εξόδων, ζητούσε έναν διακανονισμό με βάση τον οποίο μπορούσε να δίνει μηνιαίως μέχρι 200 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι η τρέχουσα δόση, ήταν της τάξης των 560 ευρώ.

Η τράπεζα λοιπόν,
εξετάζοντας(;) τις αντικειμενικές συνθήκες του δανειολήπτη, του πρότεινε την επόμενη τριετία να πληρώνει το ποσό των 530 ευρώ μηνιαίως.

Ναι, πολύ καλά διαβάσατε.
Αυτό που έκρινε η τράπεζα ήταν ότι ο το νούμερο-δανειολήπτης δεν μπορούσε να πληρώνει 560 ευρώ αλλά θα μπορούσε(;) να πληρώνει μια χαρά τα 530 ευρώ.

Υπήρχε βέβαια και η εναλλακτική πρόταση επιμήκυνσης κατά 40 χρόνια η οποία θα συνοδευόταν από ένα καπέλο της τάξεως των 35.000 ευρώ με τον άνθρωπο-δανειολήπτη να έχει φτάνει μετά από 40 χρόνια, στην ηλικία των 85 χρονών.

Και αναρωτιέται κανείς,
διαβάζοντας τα όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Πώς γίνεται οι τράπεζες στους μεγαλοεργολάβους και τους μεγαλοκαναλάρχες που της χρωστάνε εκατομμύρια να προβαίνει, όχι μόνο σε διακανονισμούς, αλλά και σε επαναδανειοδοτήσεις;

Πώς γίνεται τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και τον έκαναν ρημαδότοπο να χρωστάνε εκατομμύρια στις τράπεζες και αυτές να προβαίνουν σε διακανονισμούς μαζί τους;


Δηλαδή, όσα δεν πάνε να εισπράξουν από τους μεγαλοκαρχαρίες και τα μεγάλα κόμματα, θέλουν να τα εισπράξουν από τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους;

Άραγε, αυτούς, οι εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών τους πρήζουν καθημερινά με τηλέφωνα στα σπίτια και εν ώρα εργασίας;

Πώς γίνεται οι ίδιοι, να αποζημιώνονται με πολλά εκατομμύρια ποινικές ρήτρες από το κράτος για την καθυστέρηση των δημοσίων έργων και την ίδια στιγμή να μην αποπληρώνουν τις τράπεζες; Εμ τους αποζημιώνουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι, εμ καλύπτουμε τα ελλείμματα των τραπεζών που αυτοί οι ίδιοι δημιουργούν με τα χρέη τους.

Πώς γίνεται να δίνονται τόσα θαλασσοδάνεια δεξιά και αριστερά, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, λες και είναι πλατανόφυλλα και όταν πρόκειται για ένα ασήμαντο, ουσιαστικά για τις τράπεζες, ποσό, να εξαντλούν κάθε αυστηρότητα;

Πώς γίνεται να μιλά ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος και δεν ξέρω κι εγώ ποιος άλλος υπεύθυνος-ανεύθυνος για μέτρα ελάφρυνσης των δανειοληπτών που, αντικειμενικά, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και την ίδια στιγμή, να τιμωρούν τους συνεπείς δανειολήπτες και να μην μπορούν να πιάσουν τους μπαταξήδες με τις οφσόρ εταιρείες στα νησιά του χιμπατζή;

Πώς γίνεται να φτάνουν στο παραπέντε να ψηφίσουν την απαλλαγή, λέει, των βουλευτών, μη χ#σ&, από τα διόδια και μετά από λίγο καιρό να επιβαρύνουν την αξία των διοδίων με υπέρογκες αυξήσεις και να έχεις και τους «ξυρισμένους» από τη μία να ψηφίζουν όλες τις ελαφρύνσεις για τους πλούσιους και από την άλλη να κυνηγούν, κατά ομάδες, μεμονωμένους αλλοδαπούς;

Προφανώς τα ερωτήματα είναι ρητορικά και η απάντηση γνωστή.


Αυτοί που κυβερνούν, αυτοί που ελέγχουν τις τράπεζες μαζί με τους μεγαλοεργολάβους και μεγαλοκαναλάρχες είναι ένα και το αυτό. Είναι «κώλος και βρακί» κι ας αρνούνται, αν το αρνούνται, μετά βδελυγμίας κάτι τέτοιο.

Πλέον ο κόσμος έφτασε στο χτένι. Ίσως νομίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν κι άλλες αντοχές, ίσως ποντάρουν στην παροιμία «Να μη σου δώσει ο Θεός όσα μπορείς να αντέξεις», αλλά υπάρχει και η άλλη παροιμία που λέει «Να φοβάσαι την ηρεμία πριν την καταιγίδα».

Πολύ σύντομα, όσοι οδήγησαν τους ανθρώπους στη σημερινή κατάσταση θα βρεθούν στα πιο σκονισμένα ράφια της Ιστορίας, όμως, καλό θα ήταν, κι εκείνοι που ευαγγελίζονται το νέο, να ξέρουν πως η περίοδος χάριτος που θα έχουν θα είναι μηδενική.


ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Βόμβα από τον Άρειο Πάγο ! Έκρινε αντισυνταγματικό το χαράτσι του 2011

- Το όλο θέμα λόγω οριακής πλειοψηφίας πάει πλέον στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου
- Το δικαστήριο έκρινε πως το χαράτσι πλήττει τον οικογενειακό ιστό και την αξιοπρεπή διαβίωση πολιτών
- Κρίθηκε επίσης πως το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος που παραβιάζει τα δικαιώματα των ανθρώπων
- Το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική την είσπραξη του χαρατσιού μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το Δ΄ τμήμα του Αρείου Πάγου έβαλε μία βόμβα άνευ προηγουμένου στην κυβέρνηση, καθώς αποφάσισε πως είναι αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι που είχε επιβληθεί για το 2011 και μάλιστα όχι για τυπικούς λόγους, αλλά ουσιαστικούς.

Οι δικαστές αποφάσισαν πως η αντισυνταγματικότητα προκύπτει από το γεγονός πως το χαράτσι επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ανάλογα με τα τετραγωνικά και όχι με βάση την οικονομική κατάσταση του φορολογουμένου,ο οποίος όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης έχει υποστεί τεράστια απώλεια εσόδων από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.

Επιβαρύνσεις οι οποίες θίγουν την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών, το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια καιτο άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.


newsit.gr









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Τέρμα τα δίφραγκα (εξαιρετικό)

«Τέρμα τα δίφραγκα», ανακοίνωνε ο εισπράκτορας των παλιών αστικών λεωφορείων όταν έφταναν σε έναν συγκεκριμένο προορισμό μέχρι τον οποίο το εισιτήριο στοίχιζε τότε, ένα δίφραγκο, δηλαδή δύο δραχμές.

Όποιος δεν είχε για να συνεχίσει το ταξίδι με το λεωφορείο, έπρεπε να κατέβει και να το κόψει με τα πόδια για το υπόλοιπο της διαδρομής. Έτσι η φράση εκείνη του εισπράκτορα, καθιερώθηκε να σημαίνει αυτό που λέμε αλλιώς: «τα ψέματα τελείωσαν».


«Τέρμα τα δίφραγκα», αναφώνησε και η υπουργός της φωτοτυπημένης παιδείας και των κρύων αιθουσών, μαζί με το συνάδελφό της, υπουργό επί της οικονομικής φτώχιας για τους πολλούς και του οικονομικού υπερπλουτισμού για τους λίγους και μαζί, επίσης, με τον άλλο συνάδελφό της, αυτόν της ανεργίας για εκατομμύρια, πλέον, συμπολίτες μας.

Ξεκινάνε οι εφεδρείες-απολύσεις και στην εκπαίδευση.

Αρκετοί ήταν αυτοί που τα έλεγαν εδώ και δύο χρόνια αλλά κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει.

«Ωχ αδερφέ! Σιγά μην τολμήσουν να τα κάνουν αυτά εδώ στην Ελλάδα. Ούτε η χούντα δεν θα τολμούσε, να σκεφτεί, πόσο μάλλον να πράξει κάτι τέτοιο» έλεγαν οι «πράσινοι» σύντροφοί μας με ύφος παντογνώστη με τους «γαλάζιους» συναγωνιστές να σιγοντάρουν από δίπλα. Άλλο που δεν θέλαμε κι εμείς για να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε ραχατεύοντας, όπως ο βάτραχος στο νερό που τώρα αρχίζει να ζεσταίνεται μέσα στη χύτρα.

Ήρθε το πολυνομοσχέδιο plus (προάγγελος του ΠαΣοΚ plus) της φιλόδοξης υπουργού για την παιδεία μας το οποίο κήρυξε την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης της δημόσιας παιδείας όπως ακριβώς είχαν παραγγείλει οι δανειστές-τοκογλύφοι μας.

Μα και τότε δεν ξυπνήσαμε,
έστω για να προλάβουμε να πλυθούμε, να ανοίξει το μάτι μας από την τσίμπλα, παρά μόνο κοιτάζαμε να βρούμε άκρες «ιδιαιτέρως» μέχρι που μας πήρε και μας σήκωσε.

Αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, Καλλικράτης στην εκπαίδευση, μειώσεις μισθών, καταργήσεις δώρων και επιδομάτων, συγχωνεύσεις σχολείων, καταργήσεις οργανικών θέσεων, αποσπάσεις εκτός ΠΥΣΔΕ, εκτός νομού ,ίσως και, λόγω μετανάστευσης, εκτός χώρας.

Και τώρα τι;

Ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που οδηγεί σε απώλεια χρημάτων μα και προϋπηρεσίας.


Και μιλάμε για προϋπηρεσία που μπορεί να αποκτήθηκε στην απομακρυσμένη και ξεχασμένη Ελλάδα, ξέρετε, αυτή που τη θυμούνται οι βουλευτές όταν τους πιάνει η προεκλογική τους ευαισθησία.

Και τι άλλο;

Εφεδρεία με απολύσεις.

Κάποιοι διέδιδαν, καλοπροαίρετα πάντα, πως το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο θα οδηγήσει μέχρι και σε αυξήσεις για πολλούς εκπαιδευτικούς. Αυτοί οι ίδιοι που διαβεβαίωναν πως στην εκπαίδευση δεν θα έχουμε εφεδρεία και που (τι σύμπτωση!), πριν από δύο χρόνια έβρισκαν πολλά θετικά και στο πολυνομοσχέδιο 3848/2010 πριν την κατάθεσή του.

Το χειρότερο είναι πως πολλοί από μας τους πίστεψαν.
Γιατί; Ίσως νόμιζαν πως θα μπορούσαν πάλι να βρουν άκρες «ιδιαιτέρως».

Θα είμαστε οι κυρίως υπεύθυνοι για ότι ακολουθήσει αν ακόμη και τώρα κοιτάξουμε να σώσουμε μόνο το καλύβι μας. Πλέον, έχει πάρει φωτιά και το δικό μας καλύβι, όχι μόνο του γείτονα.

Ανεχτήκαμε και ανεχόμαστε πολλά.

Μέχρι τον κύριο Πάγκαλο ανεχτήκαμε να μας βρίζει και τώρα τον ανεχόμαστε να σπάει πλάκα μαζί μας, παραδεχόμενος πως το μνημόνιο απέτυχε.


Ανεχθήκαμε τον κύριο Παπανδρέου να μας σπρώχνει και τελικά να μας ρίχνει στο γκρεμό και τώρα τον ανεχόμαστε να κάνει την αυτοκριτική του δίνοντας συνεντεύξεις και συνεχίζοντας να μας θεωρεί ηλίθιους.

Ανεχόμαστε, στο όνομα της δημοκρατίας, να μας κυβερνούν οι συνεχιστές και υποστηρικτές του δικτάτορα Μεταξά, του δικτάτορα Παπαδόπουλου και όλων αυτών που κατέλαβαν την εξουσία με τανκς και γκρέμισαν, με τα ίδια τανκς τις πύλες του Πολυτεχνείου, αποπατώντας πάνω σε κάθε έννοια δημοκρατίας.

Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή που στο όνομά της μπορούν να κυβερνούν αυτοί που υποστηρίζουν όσους, κατά καιρούς, την κατέλυσαν;

Τι σόι (νεο) δημοκράτες είναι αυτοί που τους ανέχονται δίπλα τους στην κυβέρνηση;

Το θέμα όμως δεν είναι τι έκαναν ή τι κάνουν εκείνοι αλλά τι κάνουμε ή τι δεν κάναμε εμείς.

 

Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλοι αυτοί που εκβιάζουν και απειλούν, πως αν οι πολίτες το θελήσουν, όλα τα μνημόνια που υπέγραψαν, μπορούν, μέσα σε μία νύχτα, να μετατραπούν, κυριολεκτικά, σε κουρελόχαρτα.
Όσα παράγουν οι εργαζόμενοι, με βάση ακόμη και αυτά τα στοιχεία του δικού τους προϋπολογισμού, όχι μόνο φτάνουν, αλλά και περισσεύουν για να περνάμε. Αρκεί να σταματήσουμε να πληρώνουμε στους τοκογλύφους-δανειστές μας.

Λοιπόν; Τι απαντάμε;


Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν τη ληστεία σε βάρος μας;


Θα τους επιτρέψουμε να πίνουν «εις υγείαν των κορόιδων»;

Θα τους φοβηθούμε;

Θα τους αφήσουμε να μας μετατρέψουν σε δούλους;

Θα επιτρέψουμε, αυτοί να κοιμούνται ήσυχοι και μας να μη μας κολλάει ύπνος από την αγωνία και την ανασφάλεια για το αύριο;

Θα τους αφήσουμε να συνεχίζουν να πλουτίζουν ανενόχλητοι, απολαμβάνοντας τα προνόμιά τους;

Θα δεχτούμε να εξακολουθούν να θεωρούν την Ελβετία ως δεύτερη πατρίδα τους;

Αν ναι, είμαστε άξιοι των επιλογών μας.

Ας μην τους στείλουμε «μήνυμα» ετούτη τη φορά. Είναι καλύτερα να τους το πάμε εμείς οι ίδιοι, όπου κι αν βρίσκονται, όπου κι αν βρισκόμαστε.

Ας τους πούμε επιτέλους: «Τέρμα τα δίφραγκα! Κατεβείτε από το λεωφορείο»

ΠΗΓΗ









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Τους χτύπησε ο Εγκέλαδος στο κεφάλι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος ο ωραίος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο κύριος Σαμαράς, διαπραγματεύεται σκληρά με τον Εγκέλαδο.
- Ο κύριος Στουρνάρας ο μεγαλοπρεπής ανέφερε με νόημα πως ο Εγκέλαδος δείχνει φανερά σημάδια κατανόησης στις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες επικεντρώνονται σε αντικειμενικές δυσκολίες.


- Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι ότι ακόμη βρισκόμαστε μέσα στο χειμώνα και θα έπρεπε ο Εγκέλαδος να σκεφτεί πιο ψύχραιμα το ενδεχόμενο επανεμφάνισής του.

- Ένα δεύτερο επιχείρημα είναι πως ο λαός της Κεφαλονιάς δεν αντέχει άλλες θυσίες, δεν αντέχει άλλες δονήσεις. Αν είναι να υπάρξουν δεν πρέπει να έχουν μεγάλη ένταση και να γίνουν σε βάθος χρόνου.

- Ίσως χρειάζεται μία επαναδιαπραγμάτευση τόσο στο μέγεθος όσο και στο επίκεντρο των δονήσεων καθώς η κυβέρνηση εμφάνισε για μία κόμη φορά πρωτογενές πλεόνασμα ανευθυνότητας και ανετοιμότητας.

- Αν χρειαστεί, με εντολή Σαμαρά οι καταστροφικές συνέπειες του Εγκέλαδου θα μειωθούν στο μισό, ενώ στο Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τα ΜΜΕ που πρόβαλαν υπερβολικά το θέμα.



- Επιτέλους μάθαμε ποιος τσάκισε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ήταν ο Λοβέρδος. Άντε βρε παιδί μου και σε ψάχναμε! Άσε που νομίζαμε ότι την τσάκισε ο Τονμπούλογλου!

- Ο ΣυΡιζΑ προτείνει για περιφερειάρχη κάποιον που νιώθει περήφανος που ψήφισε το 1ο μνημόνιο το οποίο θα καταργήσει ο ΣυΡιζΑ όταν έρθει στα πράγματα.


- Ή ο ΣυΡιζΑ
δεν πιστεύει ότι θα έρθει στα πράγματα ή όταν έρθει, δεν θα καταργήσει κανένα μνημόνιο. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει γιατί το ΠαΣοΚ μας τελείωσε ή μάλλον αυτοτελείωσε.

- Σάμπως με τον άλλο προτεινόμενο δυτικό μακεδόνα περιφερειάρχη τα πράγματα είναι καλύτερα; Από τα κεντρικά του ΣυΡιζΑ τον απορρίπτουν ενώ η περιφερειακή οργάνωση της εκεί περιοχής τον θέλει διακαώς!

- Αλήθεια, με ποιους θα κυβερνήσουν αν έρθουν στην εξουσία; Με πολλούς από αυτούς που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση; Αυτά έχει η δεξιά μετατόπιση όταν κόβεις τις γέφυρες με την Αριστερά.

- Μετά την επιτυχημένη παρουσία της Λιάνας σε χαζοχαρούμενη εκπομπή, στον Περισσό ευελπιστούν σε κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

- Κι άλλο μνημόνιο στον ορίζοντα. Κοίτα να δεις που δεν μας έσωσε το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση εμφανίζει, από τη στιγμή που εκλέχτηκε, δευτερογενές έλλειμμα επαφής με την πραγματικότητα.

- Πάντως, για την κατάντια στην υγεία ευθύνεται, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, ο Άδωνις-Σπυρίδωνας και όχι η τρόικα. Να μην ξεχάσουν να νιώσουν περήφανοι όσοι τον ψήφισαν στις εκλογές. Πάντα τέτοια!

- Κάποιοι εκπαιδευτικοί θεωρούν την αυτοαξιολόγηση μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τα «χώσουν» στο υπουργείο παιδείας για την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

- Έλλειψη οικονομικών πόρων. Κενά στα σχολεία και πάει λέγοντας. Γιατί; Δεν τα ξέρουν αυτά στο υπουργείο; Άσε που έχουν και έτοιμες τις απαντήσεις στις «προβλέψιμες» επισημάνσεις.

- «Αν δεν έχετε πόρους, βρείτε χορηγούς. Η «Σούλα» σας περιμένει.

Αν υπάρχουν κενά, κάντε υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες, για το καλό των μαθητών. Ψέματα λέτε ότι νοιάζεστε για τους μαθητές κύριοι εκπαιδευτικοί;»


ΠΗΓΗ








 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Η διοίκηση του Γηροκομείου ξεπουλάει παράνομα περιουσία λίγο πριν φύγει

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τις νέες αποκαλύψεις του Hot Doc για το όργιο κακοδιαχείρησης και αυθαιρεσίας στο Γηροκομείο Αθηνών, η διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, τα πεπραγμένα της οποίας ελέγχονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς, βγάζει στο σφυρί ακίνητα – φιλέτα του Γηροκομείου. Η απόφαση αυτή αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση, καθώς ελήφθη λίγο πριν την απομάκρυνση της διοίκησης και την αντικατάστασή της από προσωρινή διοίκηση κατόπιν παρέμβασης της δημοτικής αρχής. Για την επίμαχη απόφαση είναι ενήμερη τόσο η Εισαγγελία Διαφθοράς, όσο και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι κοντεύουν να... γεράσουν περιμένοντας να δουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς παραμένουν για πάνω από τρία χρόνια απλήρωτοι.

Συγκεκριμένα με προκηρύξεις που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες Εστία και Δημοκρατία, η διοίκηση του Γηροκομείου βάζει πωλητήριο σε ακίνητα τα οποία συγκαταλέγονται στα κληροδοτήματα, των οποίων αποκλειστικός σκοπός είναι η χρήση για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του ιδρύματος. Πρόκειται για ακίνητα τεράστιας αξίας σε μερικές από τις ακριβότερες περιοχές του λεκανοπεδίου, όπως το Παλαιό Φάληρο, στη Βούλα και το Κολωνάκι. Σε αυτά προστίθενται και πολυκατοικίες αλλά και ημιτελή κτίσματα, από τα ενοίκια των οποίων – όσα είναι φανερά – διασφαλίζεται η όποια βιωσιμότητα του ιδρύματος.

Η κίνηση αυτή της διοίκησης του Γηροκομείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία, καθώς πολλά από τα εν λόγω ακίνητα, εφόσον συγκαταλέγονται στα κληροδοτήματα της Ελεήμονος Εταιρίας υπόκεινται στο καθεστώς του αναπαλλοτρίωτου. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή ακινήτου, καθώς στη σχετική διαθήκη τονίζεται ότι δεν μπορεί να πουληθεί. Ωστόσο ακόμα και αν δεν υπόκειντο τα εν λόγω ακίνητα στο καθεστώς του αναπαλλοτρίωτου, η διοίκηση Μπούμπα δεν θα μπορούσε να τα εκποιήσει καθώς δεν διαθέτει τόσο ασφαλιστική, όσο κυρίως φορολογική ενημερότητα, λόγω εκκρεμότητας βεβαιωμένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η περιουσία που βγάζει η διοίκηση του Γηροκομείου στο σφυρί

1. ακίνητο στην οδό Εσπέρου στο Π.Φάληρο και συγκεκριμένα 5 διαμερίσματα, 5 αποθήκες και 7 θέσεις στάθμευσης
2. ακίνητο στην οδό Αθ. Διάκου στη Βούλα και συγκεκριμένα 3 διαμερίσματα, 3 αποθήκες και 4 θέσεις στάθμευσης
3. ακίνητο στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα 16 διαμερίσματα και μία μεζονέτα με εσωτερική σκάλα
4. Οικόπεδο στην οδό Ρήγα Φεραίου στη Νέα Ερυθραία
5. Διώροφη οικοδομή στην οδό Ομήρου στη Νέα Σμύρνη,
6. ημιτελές κτήριο 9 ορόφων με Δώμα και 3 υπόγεια και άδεια ξενοδοχείου στην οδό Βερανζέρου στην Αθήνα
7. Ακίνητο στην Χαριλάου Τρικούπη στην Κηφισιά
8. και διαμέρισμα 5ου ορόφου στην οδό Σόλωνος στην Αθήνα
 








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Πρωτογενή πλεονάσματα: Για ποιον και για τι; Αλήθειες, μύθοι και ανοησίες

“ Για ποιόν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα ή ελλείμματα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που παρακάμπτει το αναμάσημα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας ότι πρωτογενή πλεονάσματα ίσον λιτότητα ίσον διάλυση κοινωνικού κράτους, ερώτημα το οποίο αποφεύγεται να τεθεί ”
Του Σπύρου Λαπατσιώρα
 
Κατηγορούνται κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (για παράδειγμα Δραγασάκης, Μηλιός, Σταθάκης) ότι με τις δηλώσεις τους για το δημόσιο χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές χρήματος παραλλάσσουν τους στόχους μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε αυτό το κείμενο θα εστιάσουμε στη ρητορική για το πρωτογενές πλεόνασμα – για τα υπόλοιπα σε άλλο κείμενο. Τα πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν ότι τα δημόσια έσοδα (φόροι κ.λπ.) είναι περισσότερα από τις δημόσιες δαπάνες. Δηλαδή τις δαπάνες για τις δραστηριότητες του κράτους (υγεία, παιδεία, συντάξεις, δημόσιες επενδύσεις κ.λπ.). Επομένως η πραγματοποίηση πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει ότι δεν δανείζεσαι για να εξυπηρετήσεις αυτές τις δαπάνες: τα έσοδα που έχεις αρκούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αλλά επίσης η επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων δεν σημαίνει ότι συνταυτίζεται με τη νεοφιλελεύθερη επίθεση του κεφαλαίου στο «κοινωνικό κράτος». Δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει φανερή η ανοησία μίας τέτοιας διαπίστωσης.
 
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο «κοινωνικό κράτος» διεξαγόταν και μέσω ελλειμματικών προϋπολογισμών, πρωτογενών ελλειμμάτων. Ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης επίθεσης αφορά τη γενικότερη οργάνωση των οικονομικών λειτουργιών του κράτους, έχει να κάνει όχι μόνο με το ύψος των δαπανών αλλά και τη διάρθρωσή τους (πού πάει τι, σε ποιους «δίνει έργα» και επιδοτεί), έχει να κάνει με το ύψος των εσόδων αλλά και με το ποιους φορολογεί. Δηλαδή με την αναδιανεμητική διάρθρωση των δημοσίων οικονομικών και τη λειτουργία της, την αποτελεσματικότητά της, τμήμα των οικονομικών λειτουργιών του κράτους.
 
Με δεδομένους τους ταξικούς συσχετισμούς και τη θεσμική αποτύπωσή τους, η επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων σήμερα στοχεύει τον κόσμο της εργασίας ακριβώς όπως και τα πρωτογενή ελλείμματα του παρελθόντος. Με μία διαφορά: σήμερα παίρνει τη μορφή άρσης οποιουδήποτε «κοινωνικού συμβολαίου» των κυριάρχων με τις κυριαρχούμενες τάξεις, ενώ παλαιότερα τα ελλείμματα έπαιζαν τον ρόλο συγκρότησης της συναίνεσης στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο μεταλλαγής των οικονομικών λειτουργιών του κράτους.
 
Εν τέλει μία τέτοια κριτική, ότι η επιδίωξη των πρωτογενών πλεονασμάτων συνταυτίζεται με τη νεοφιλελεύθερη επίθεση του κεφαλαίου, είναι απλά έκφραση της κυρίαρχης ιδεολογίας. Συνέχεια της προπαγάνδας ότι «κοινωνικό κράτος» σημαίνει ελλείμματα και χρέος. Μίας προπαγάνδας που επιχειρεί να αποκρύψει ότι «κοινωνικό κράτος» σημαίνει αναδιανομή. Και, ως γνωστόν είτε 100 έχεις είτε 1.000, μπορείς να τα μοιράζεις είτε όπως ο Καραγκιόζης είτε «δίκαια».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο επίκεντρο της πρότασής του για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας αυτά τα δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, οργάνωση κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή αναδιανομή προς όφελος του κόσμου της εργασίας, πρωτογενή (εργασιακές σχέσεις) και δευτερογενή (όχι φοροεπιδρομή στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, αλλά δίκαιη φορολόγηση του πλούτου), και, δεύτερον, υπέρ του κόσμου της εργασίας αλλαγή των οικονομικών λειτουργιών του κράτους, έτσι ώστε να αποτυπώνεται θεσμικά ένας άλλος κοινωνικός συσχετισμός προς όφελος των πολλών (τμήμα της αναδιανομής ισχύος και της ενίσχυσης της δημοκρατίας).
 
Και οι δύο στόχοι ακυρώνουν την όποια σύνδεση της επιδίωξης των πρωτογενών πλεονασμάτων με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο και οι κατηγορίες ότι μία τέτοια στόχευση αποτελεί πολιτική λιτότητας είτε είναι αποτέλεσμα λανθασμένων εντυπώσεων είτε αποτελούν ρητή προπαγάνδα. Ξεφεύγοντας από τις εύκολες κριτικές ας δούμε μερικά ακόμη ζητήματα σχετικά.
 
Είναι αυταξία τα πρωτογενή πλεονάσματα; Όχι, φυσικά. Είναι αναγκαιότητα. Δεν είναι αυταξία. Σε συνθήκες ύφεσης τα έσοδα μειώνονται και η ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας αυξάνει τις δαπάνες. Επομένως χρειάζεται να ασκείς ελλειμματικές πολιτικές, δηλαδή να παρουσιάζονται ακόμη και πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό είναι ένα μάθημα οικονομικής πολιτικής (ένα τμήμα των επονομαζόμενων κεϋνσιανών οικονομικών πολιτικών) που εμπέδωσε η παγκόσμια κοινότητα εξερχόμενη της κρίσης του 1929.
 
Η αντίθετη πολιτική πρόταση, «πάνω απ” όλα οι υγιείς προϋπολογισμοί», αποκρυσταλλώνει την πρόταση της πολιτικής αντίδρασης του νεοφιλελευθερισμού, η οποία βλέπει την ανεργία και την ύφεση ως μέσο εκκαθάρισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει «πάνω από όλα» τους υγιείς προϋπολογισμούς αλλά τις κοινωνικές ανάγκες, και στη βάση αυτή τοποθετεί ως πυρήνα της δημοσιονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης της Αριστεράς για το ορατό διάστημα την πραγματοποίηση πρωτογενών πλεονασμάτων.
 
Είναι αναγκαιότητα: Προϋπόθεση για να μπορείς να έχεις δαπάνες μεγαλύτερες από έσοδα είναι να δανείζεσαι για να καλύπτεις τη διαφορά. Δανείζεσαι είτε εκδίδοντας ομόλογα στις αγορές ομολόγων είτε λαμβάνοντας δάνεια. Σε περιβάλλον αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και εκτός αγορών ομολόγων δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια δανεισμού. Από αυτή τη διαπίστωση εξάγονται δύο συμπεράσματα: Πρώτον, η διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής περνά μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και, δεύτερον, ο στόχος πρόσβασης στις αγορές χρήματος αποτελεί αναγκαιότητα για να διευρύνεις την αυτονομία άσκησης οικονομικής πολιτικής. Θα πρέπει, όταν χρειάζεται, να μπορείς να δανειστείς, και φυσικά όχι από κάποια τρόικα.
 
Θα πει κανείς ότι, αντί της πρόσβασης στις αγορές, υπάρχει η λύση να κόψουμε δικό μας νόμισμα και να έχουμε όσα χρήματα απαιτούνται. Δεν αποτελεί όμως απάντηση: Η ελληνική οικονομία πάλι θα χρειάζεται να προσφεύγει στις αγορές χρήματος για δανεισμό, είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο, λόγω της συμμετοχής της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Επομένως ο στόχος εξόδου στις αγορές δεν σημαίνει κάποια προτίμηση ή υποχώρηση από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί τμήμα του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος του κόσμου της εργασίας με δεδομένους τους διεθνείς συσχετισμούς και όχι ένα πρόγραμμα αλλαγής πλανήτη ή κάποια άλλη φαντασιακή λύση όλων των δυσκολιών.
 
Το κύριο ερώτημα ωστόσο είναι το ερώτημα του κοινωνικού ζητήματος: Για ποιόν τα δημοσιονομικά πλεονάσματα ή ελλείμματα; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που παρακάμπτει το αναμάσημα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας ότι πρωτογενή πλεονάσματα ίσον λιτότητα ίσον διάλυση κοινωνικού κράτους, ερώτημα το οποίο αποφεύγεται να τεθεί. Είναι προφανώς διαφορετικό να έχεις δημοσιονομικά πλεονάσματα μέσω φορολογίας των μισθωτών και διαφορετικό μέσω της φορολογίας του πλούτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μία πολιτική που θα επανοργανώσει μηχανισμούς κοινωνικής δικαιοσύνης πέρα από, αλλά χωρίς να αγνοεί, την κληρονομία του 20ού αιώνα.
 
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη διαπιστώνει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Σκεπτικισμό εκφράζουν οι ειδικοί για την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Η διαγραφόμενη ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη βελτίωσε το οικονομικό κλίμα, αναφέρει στην τριμηνιαία του έκθεση το οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Οι ειδικοί που μετείχαν στην έρευνα του ινστιτούτου αξιολογούν σαφώς θετικότερα την παρούσα κατάσταση από ό,τι πριν από τρεις μήνες. Όπως ανακοίνωσε το Ifo, «η σημερινή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών είναι η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών». Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Ζιν προβλέπει ότι «η ανάκαμψη θα πάρει τους επόμενους μήνες ακόμη πιο ξεκάθαρη μορφή». Σύμφωνα με την έρευνα, η Γερμανία συγκεντρώνει τη θετικότερη αξιολόγηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη Γαλλία οι ειδικοί εξέφρασαν μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με την προ τριμήνου έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι και το Οικονομικό Βαρόμετρο του Ινστιτούτου Markit του Λονδίνου διαπιστώνει σταθεροποίηση της ανάπτυξης στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Όσον αφορά, πάντως, τον πληθωρισμό, οι ειδικοί προβλέπουν ότι φέτος θα κινηθεί στο επίπεδο του 1,5%. Επίσης θεωρούν το ευρώ υπερτιμημένο σε σχέση με το δολάριο και το γιεν. Η πλειονότητα των ειδικών αναμένει ανατίμηση του δολαρίου εντός των επομένων έξι μηνών.

Είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές

Για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη Γαλλία οι ειδικοί εξέφρασαν μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με την προ τριμήνου έρευνα

Σε συνέντευξή του προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το στέλεχος της επενδυτικής Pimco, Άντριου Μποσομγουόρθ, αναφέρεται στην επενδυτική δραστηριότητα του ομίλου στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί «χαμηλό τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο για τα κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα με προθεσμίες από τρία μέχρι πέντε χρόνια και στην περιφέρεια του κοινού νομίσματος», ενώ αντίθετα συνιστά προσοχή για «τίτλους με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και πιο αδύναμη φερεγγυότητα»

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο μάνατζερ της Pimco επισήμανε: «Κρατιόμαστε ακόμα μακριά από την Ελλάδα. Παρόλο που η χώρα έχει ήδη δρομολογήσει πολλά, παραμένουν ωστόσο ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Επίσης η αυξανόμενη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και βία αποτελούν μια σαφή ένδειξη συναγερμού για το ότι η ανεκτικότητα της κοινωνίας έχει τα όριά της».

Ο Μποσομγουόρθ δεν θεωρεί κάτι αιφνιδιαστικό ένα ακόμη «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εκτιμά ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, προσθέτοντας ότι η χώρα «θα επιστρέψει σε αυτές κάποια μέρα, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».
 
Πηγή: dw.de








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Στο σκαμνί η κολλητή του ΓΑΠ Τίνα Μπιρμπιλή για ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ στον Έβρο!

Ποινικές ευθύνες της τέως υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, των τέως υφυπουργών Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη, Ιωάννη Μπουγά, Αναστάσιου Νεράτζη, του σημερινού υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου και του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και σημερινού βουλευτή Κωνσταντίνου Μουσουρέλη, για ματαίωση επένδυσης, σύμφωνα με την δικογραφία, άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ για εξόρυξη ζεολίθου στην περιοχή του Έβρου θα αναζητήσει η Βουλή.
 

Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή μετά από προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία Ορεστιάδας (η επίμαχη δικογραφία έχει διαβιβαστεί και στους Εισαγγελέας διαφθοράς).

Κατά των πολιτικών προσώπων υποβλήθηκε μήνυση από εκπρόσωπο της εταιρείας Ν. Αλεξανδρίδης και Σία στην οποία τους καταλογιζε ευθύνες γιατί ματαιώθηκε επένδυση για απευθείας ανάθεση του έργου εξόρυξης ζεολίθου, σε έκταση 161 στρεμμάτων στην περιοχή Πετρωτά του Έβρου. Οι ενέργειες αυτές φέρονται να είχαν ως συνέπεια να προκληθεί ζημιά στην επίμαχη εταιρεία, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως ισχύριζονται η ζημία προκλήθηκε από τη ματαίωση επένσυσης 40 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα είχε οφέλη, τόσο για την περιοχή του Έβρου, αφού θα προσέφερε απασχόληση σε τουλάχιστον 100 άτομα, όσο και στο Δημόσιο, το οποίο δεν θα εισήγαγε ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και τη Τουρκία.


 








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Ερχονται οι «έξυπνοι» μετρητές στα ρολόγια της ΔΕΗ -Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

Αρχίζει πιλοτικά η τοποθέτηση νέων «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που μεταξύ άλλων θα έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν διαφορετικά τιμολόγια στη διάρκεια του 24ώρου.
 
Πέρα από τη διαφοροποίηση στα τιμολόγια (υψηλότερες τιμές τις ώρες αιχμής, χαμηλότερες κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης), η εγκατάσταση των νέων μετρητών επιτρέπει και άλλες λειτουργίες όπως η τηλεμέτρηση της κατανάλωσης, η τηλεδιαχείριση της ζήτησης κλπ, που βελτιώνουν την εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.

Η σχετική μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση των υπάρχοντων μετρητών σε δύο στάδια: Πιλοτικά σε καταναλωτές των Περιφερειών Ξάνθης, Λέσβου (Λέσβος, Λήμνος, Αγ. Ευστράτιος) και Λευκάδας, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν 160.000 έξυπνοι μετρητές μέσα στο 2015 και στη συνέχεια στο σύνολο της επικράτειας.

Σκοπός του πιλοτικού έργου είναι να αξιολογηθούν οι τεχνικές και οικονομικές παράμετροι και να αναπτυχθεί, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, «το ενδεδειγμένο επιχειρηματικό και λειτουργικό μοντέλο εφαρμογής του πλήρους προγράμματος, συνολικού ύψους επένδυσης σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ σε παρούσα αξία, το οποίο περιλαμβάνει την πανελλαδική εγκατάσταση υποδομών έξυπνων μετρητών για το 80% των καταναλωτών με χρονικό ορίζοντα το 2020, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 72/2009».

Για τη χρηματοδότηση της επένδυσης ο ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει και τη λύση της σύμπραξης με ιδιωτικά κεφάλαια .












Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΔΙ ΕΧΕΙ ΒΑΦΤΕΙ ΜΕ ΑΙΜΑ - ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Το PSI δεν ήταν τίποτε περισσότερο γι αυτούς που το εφάρμοσαν, παρά μια χαρτούρα χωρίς αντίκρυσμα που καλοδιαφημίστηκε και πλασαρίστηκε ως «δώρο Θεού» από δωσίλογες πολιτικές ηγεσίες…

του Κ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκε σαν ένα επιπρόσθετο εργαλείο, για να βάλουν στο χέρι τον πραγματικό πλούτο της χώρας, αλυσοδένοντας το μέλλον της μέσα από κωλόχαρτα αποτιμώμενα σε δάνεια εκατοντάδων δις.

Και ξαφνικά στη μέση του πουθενά, ξέσπασε μια συζήτηση για ένα ακόμη «λάθος». Με αφορμή τις μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με τη διαδικασία κουρέματος του Ελληνικού χρέους…

Και από τις οποίες «προκύπτει» ότι: "Το ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να είναι κατά 80 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο, και ως εκ τούτου να είναι βιώσιμο ήδη από το 2012, αν η επαναγορά ομολόγων που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2012 γινόταν σε προσυμφωνημένες τιμές κατόπιν διαπραγμάτευσης".

Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έγιναν αδικαιολόγητα λάθη τα οποία κόστισαν στην Ελλάδα περισσότερο από 80 δισ ευρώ σε χρέος που δεν κουρεύτηκε ή δεν επαναγοράστηκε. Σε αυτά δεν συνυπολογίζονται οι απώλειες από την πληρωμή τόκων και από την ύφεση και τα ομόλογα με κρατική εγγύηση τα οποία παρέμειναν εκτός αναδιάρθρωσης ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει το αντίθετο.

Πρόκειται για την μελέτη των Jeromin Zettelmeyer, Christoph Trebesch και Mitu Gulati υπό την αιγίδα του Peterson Institute for International Economics, με τίτλο «Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους: Μία Αυτοψία» και αυτή των Lee C. Buchheit και Mitu Gulati με τίτλο «Η Ενισχυόμενη Θύελλα των Εξαρτημένων Υποχρεώσεων σε μία Αναδιάρθρωση Κρατικού Χρέους».

Αυτά λέει η είδηση. Ας έρθουμε τώρα και στην ουσία.
Για να αποφανθεί κανείς αν πρόκειται για λεθεμένο συλλογισμό στη διαχείριση μιας οικονομικής διαδικασίας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να απαντήσει σε ένα θεμελιακό ερώτημα:

«Τι ήθελαν οι πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής ιστορίας??? Να απαλύνουν την Ελλάδα από ένα φορτίο δυσβάστακτο ήθελαν ή να την βάλουν χειρότερα στο χέρι και μέσα από αυτή τη διαδικασία???»

Αν δεν απαντηθεί με σαφήνεια αυτό το ερώτημα, τότε οποιαδήποτε συζήτηση περί ορθού η λαθεμένου χειρισμού, δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά μια καλοπληρωμένη, παραπλανητική και αποπροσανατολιστική φλυαρία.

Αλλά σ αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι κατά κανόνα πολιτική, και δεν αρκούν οι τεχνοκρατικές προσεγγίσεις για να την προσδιορίσουν.

Τα δεδομένα που συναπαρτίζουν το πρόβλημα, δίνουν από μόνα τους ασφαλέστατες απαντήσεις. Ας τα απαριθμήσουμε ενδεικτικά:

Παρά το πολυδιαφημισμένο ως εθνοσωτήριο PSI, σε πόσα δις ανέρχεται το ποσό των ομολόγων που πληρώθηκαν στο ακέραιο (ακούρευτα) από την Ελληνική πολιτεία (με εντολή πρωθυπουργών) και τα χρήματα κατέληξαν στα θησαυροφυλάκια των συμμοριών του πλανήτη???

Σε πόσα δις ανέρχεται η ζημιά του Ελληνικού δημοσίου, αφού από το PSI δεν εξαιρέθηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία οδηγήθηκαν σε πλήρη κατάρρευση, και τα οποία βεβαίως δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν όπως τα ευαγή ιδρύματα των τραπεζών???

Με πόσα δις επιβαρύνθηκε η υποθηκευμένη Ελληνική κοινωνία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν προέβησαν σε κούρεμα των δανειακών τους απαιτήσεων έναντι των πολιτών αυτής της χώρας???

Σε πόσα δις ανέρχεται η χασούρα των Ελλήνων πολιτών που αγόρασαν ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, και των οποίων οι αποταμιεύσεις οδηγήθηκαν σε καθολική δήμευση, μέσα από την αθλιότητα του PSI???

Ας συνυπολογίσουμε λοιπόν όλα τα παραπάνω – που είναι ενδεικτικά και δεν αποτελούν το σύνολο των παράπλευρων απωλειών του δολοφονικού PSI, και τότε θα προσδιορίσουμε με σαφήνεια:

Πόσο ήταν τελικά το καθαρό όφελος για την Ελληνική κοινωνία από το συντελεσθέν έγκλημα του PSI???

Πόσα «λάθη» και πόσες ολέθριες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτή την απίστευτη βρωμιά.

Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια κι έξω…
Το PSI δεν ήταν τίποτε περισσότερο γι αυτούς που το εφάρμοσαν, παρά μια χαρτούρα χωρίς αντίκρυσμα που καλοδιαφημίστηκε και πλασαρίστηκε ως «δώρο Θεού» από δωσίλογες πολιτικές ηγεσίες…

Ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκε σαν ένα επιπρόσθετο εργαλείο, για να βάλουν στο χέρι τον πραγματικό πλούτο της χώρας, αλυσοδένοντας το μέλλον της μέσα από κωλόχαρτα αποτιμώμενα σε δάνεια εκατοντάδων δις.

Οι συμμορίες των αλητών επανακεφαλαιοποιήθηκαν με δάνεια που φορτώθηκαν οι κοινωνίες (και βεβαίως η Ελληνική κοινωνία) ερήμην των πολιτών. (Κόστος μηδέν λοιπόν για όλους αυτούς τους κυρίους). Και το μόνο που άφησαν πίσω τους, είναι δυστυχία, χιλιάδες νεκρούς, και μια πατρίδα υποθηκευμένη, μέχρι να ξεζουμίσουν και την τελευταία σταγόνα του πραγματικού πλούτου της.

«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ»







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Να οδηγηθούν στο «σκαμνί» Χριστοφοράκος – Καραβέλας

Ανοίγει –ορθότατα- για την ελληνική δικαιοσύνη το πιο «σκοτεινό» σκάνδαλο των τελευταίων ετών – Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε πώς εμπλέκεται ο Σέκερης;

H ελληνική δικαιοσύνη ορθότατα ανοίγει εκ νέου μια υπόθεση που είχε προκαλέσει «πολιτικό σεισμό» στην Ελλάδα, χωρίς δυστυχώς να αποδοθούν ευθύνες.

Το περίφημο σκάνδαλο SIEMENS για το οποίο αν και δημιουργήθηκε τεράστια αναταραχή για τις μίζες και το «μαύρο» πολιτικό χρήμα που διακινήθηκε επί σειρά ετών στην Ελλάδα - προκειμένου να συνάπτονται επωφελείς συμβάσεις – έρχεται ξανά στην πρώτη γραμμή, με την ελπίδα, αυτή τη φορά να ασκηθούν να υπάρξει το αποτέλεσμα που περιμένει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Οι Ελληνες δεν έμαθαν ποτέ την αλήθεια, αφού μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της δικαιοσύνης για όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Προχθες (05/02), η Εισαγγελία Εφετών εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον Χρήστο Καραβέλα και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Siemens. Σύμφωνα με ανακριτικές πηγές, τα εντάλματα εκδόθηκαν τυπικά και όπως ορίζει ο νόμος. Πρόκειται για δύο επαναληπτικά διεθνή εντάλματα σύλληψης – είχαν εκδοθεί και στο παρελθόν – που έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο κατηγορούμενοι, ώστε να οδηγηθούν και να απολογηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών.Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος βρίσκεται στο Μόναχο και κάνει... διακοπές, ενώ η Γερμανία αρνείται –σκανδαλωδώς- την έκδοση του. Ο Χρήστος Καραβέλας κάνει τις δικές του... διακοπές στην Ουρουγουάη.

Ο Χριστοφοράκος είχε αρνηθεί ότι ως επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας δωροδόκησε κόμματα και πολιτικούς στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, ο Χρήστος Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, εξαφανίστηκε από την Ελλάδα το 2009, με τα δημοσιεύματα τότε να μιλάνε για ευθύνες κυβερνητικών στελεχών για την διαφυγή του. Ήταν ο άνθρωπος που –κατά τα καταγγελλόμενα- χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των μυστικών κονδυλίων της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διάφορους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη που είχε δώσει μετά τη διαφυγή του, είχε πει μεταξύ άλλων: «Εάν είχαν δοθεί χρήματα σε πολιτικούς και παραδεχόμουν ότι έδωσα μίζες, για μένα θα ήταν ομολογία ενοχής και θα ισοδυναμούσε με ισόβια κάθειρξη, ενώ για τους πολιτικούς υπάρχει παραγραφή».

Η αποκάλυψη του σκανδάλου
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό στη Γερμανία ότι η Siemens χρημάτιζε πολιτικούς σε διάφορες χώρες για να εξασφαλίσει συμβόλαια, 1,3 δις ευρώ μεταξύ των ετών 1990 και 2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά ποσό 100 εκατομμυρίων μάρκων είχε δοθεί σε Έλληνες. Παρά την εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα όπως ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης είχαν παραδεχθεί ότι εισέπραξαν χρήματα από την εταιρεία, η διερεύνηση της υπόθεσης σταμάτησε στην εξεταστική. Κάθε κόμμα έβγαλε τα δικά του πορίσματα και οι άμεσα εμπλεκόμενοι από την πλευρά της Siemens έφυγαν από την Ελλάδα ανενόχλητοι, χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής συζητήθηκε στη Βουλή στις 13-5-2011 και η πρώτη ψηφοφορία διεξήχθη στις 21-7-2011, για ν' αποφασιστεί η ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο της νομικής αξιολόγησης της βασιμότητας της πρότασης άσκησης δίωξης στην υπόθεση της Siemens. Η δεύτερη ψηφοφορία ακολούθησε έναν μήνα μετά, στις 25-8-2011, για να αποφασιστεί η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.Και στις δύο ψηφοφορίες τα αποτελέσματα ήταν προκλητικά και απογοητευτικά, γεγονός που έπληξε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αφού ήταν σαφέστατη η... πολιτική βούληση να μην πέσει άπλετο φως στο πιο σκοτεινό σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

Και τις δύο φορές ΝΔ και ΛΑΟΣ αποχώρησαν από τη Βουλή δίνοντας ισχυρά επιχειρήματα σε όλους όσοι μιλούν για συγκάλυψη, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν αρνητικά, αλλά και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά την αριθμητική υπεροχή που διέθετε, δεν διαμορφώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Έτσι, η διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens κατά περίεργο τρόπο έπαψε να απασχολεί τη Βουλή!
Τελικά, ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια, αλλά απεκόμισε –δικαιολογημένα- την αίσθηση ότι επιχειρήθηκε η συγκάλυψη ενός τέτοιων διαστάσεων σκανδάλου καθώς η πλειοψηφία της Βουλής (με θετική ψήφο 164 βουλευτών) προχώρησε τον Απρίλιο του 2012 σε έναν πρωτοφανή συμβιβασμό με τη Siemens, στερούμενη μιας δίκαιης απαίτησης ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που απώλεσε το ελληνικό δημόσιο από τις καταγγελλόμενες δράσεις και τις υπερτιμολογήσεις της γερμανικής εταιρίας.

Ο πρωτοφανής συμβιβασμός
Τον Απρίλιο του 2012, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, το ελληνικό κράτος προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που επί χρόνια κατηγορείται ότι φερόταν να λάδωνε πολιτικό σύστημα και διοικητικούς παράγοντες.
Ο συμβιβασμός προέβλεπε ότι η γερμανική εταιρεία θα μας δώσει 80 εκατ. ευρώ μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της εταιρείας που έχει έναντι Δημόσιων Φορέων. Θα καταβληθούν επίσης 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του Δημοσίου.

Έτσι, ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο, με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, τελικά έκλεισε με έναν συμβιβασμό, επωφελή για τη Siemens και ζημιογόνο για το ελληνικό Δημόσιο, από πλευράς δε, Δικαιοσύνης ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών, η υπόθεση έχει αρχίσει να «ξαναζεσταίνεται» και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε ορισμένες ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Για παράδειγμα να δούμε ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα κάνει προς την γερμανική πλευρά η κυβέρνηση, ώστε να πιέσει για την έκδοση του Χριστοφοράκου.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, θα έχει να μάθουμε πώς εμπλέκεται στην υπόθεση ο κ. Σέκερης...

newsbomb







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου