EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αττικό Μετρό: Στην κυκλοφορία οι πρώτοι συρμοί νέας γενιάς

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες-  να τεθούν σε χρήση οι δύο πρώτοι συρμοί τρίτης γενιάς που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας λόγω της παράδοσης των επτά νέων σταθμών μετρό.

Οι δύο συρμοί ανήκουν στην «ομάδα» των συνολικά 17 νέων συρμών για τους οποίους η σύμβαση προμήθειας, προϋπολογισμού 155 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2009. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρία χρόνια, με τους συρμούς να παραδίδονται σταδιακά  αποσυναρμολογημένοι στην Αττικό Μετρό Α.Ε. (την εταιρεία κατασκευής του μετρό) στις αρχές του 2013.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που δεν τηρήθηκε, προέβλεπε ότι οι συρμοί θα τεθούν σε λειτουργία το περασμένο καλοκαίρι. Πλέον, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παράδοση των δύο πρώτων συρμών μέσα στις επόμενες ημέρες και των υπόλοιπων 15 μέσα στην άνοιξη.

Όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία, αποδίδουν την καθυστέρηση παράδοσης των νέων συρμών στην υλοποίηση των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών-διαδικασία που προβλεπόταν από τη σύμβαση- πριν τεθούν σε χρήση οι συρμοί. Όπως υποστηρίζουν, σήμερα οι συρμοί, που αποτελούνται από έξι βαγόνια, είναι στη φάση της χορήγησης πιστοποιητικών ασφαλείας από τη Rotem και τη Siemens, στο τελικό, δηλαδή, στάδιο πριν μπουν στις ράγες.

Ένα ακόμη "ανοιχτό" ζήτημα των συγκεκριμένων συρμών σχετίζεται με τις κάμερες που βρίσκονται στο εσωτερικό των βαγονιών και οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Γι’ αυτό η εταιρεία ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) αναμένεται να καταθέσει ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Προσλήψεις και… χρέη
Η είσοδος στο δίκτυο των καινούργιων συρμών (λόγω της έλλειψής τους η διέλευση του μετρό σε ορισμένες περιοχές είναι αραιή) αλλά και η λειτουργία των επτά νέων σταθμών του μετρό, απαιτούν την υλοποίηση νέων προσλήψεων. Ήδη, βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας τα τεύχη δημοπράτησης για την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, περίπου 200 ατόμων.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η ΣΤΑΣΥ οφείλει τα τελευταία χρόνια στην Αττικό Μετρό Α.Ε. ποσά που προκύπτουν από το λεγόμενο κόστος χρήσης του συστήματος. Η ΑΜΕΛ, δηλαδή, πριν ενοποιηθεί με τα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς, συγκροτώντας τη ΣΤΑΣΥ, απέδιδε στην Αττικό Μετρό τμήμα του πλεονάσματος της λειτουργικής κερδοφορίας, με το οποίο η Αττικό Μετρό χρηματοδοτούσε την αποπληρωμή των δανείων για την κατασκευή του μέσου.  Για παράδειγμα, το 2007 η τότε ΑΜΕΛ είχε καταβάλει στην Αττικό Μετρό περίπου 17 εκατ. ευρώ ως κόστος χρήσης του συστήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Αττικό Μετρό και ΣΤΑΣΥ αναζητούν τη «χρυσή τομή», καθώς είναι εύλογο ότι ενδεχόμενες εκροές της τελευταίας προς την πρώτη εταιρεία θα «ανακάτευαν» τα οικονομικά μεγέθη της ΣΤΑΣΥ.


capital.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






11185: ο νέος αριθμός τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των επιβατών του ΟΑΣΑ

Το 11185 είναι ο νέος αριθμός κλήσης του κέντρου εξυπηρέτησης επιβατών ΟΑΣΑ, αφού από τις 31/12/2013 διακόπηκε οριστικά η ισχύς του τριψήφιου αριθμού κλήσης 185. Καλώντας το 11185 οι επιβάτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για δρομολόγια ή μεταβιβάσεις, σταθμούς και στάσεις, τιμές και ισχύ εισιτηρίων και καρτών, εκδοτήρια, έλεγχο κομίστρου, αναζήτηση απωλεσθέντων αντικειμένων, χώρους στάθμευσης, φύλαξη αποσκευών και γενικότερα χρήσιμες οδηγίες για τη μετακίνησή τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες των συγκοινωνιακών μέσων να καταθέτουν τις παρατηρήσεις ή τα παράπονά τους. Επισημαίνεται, ότι η χρέωση για κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα είναι αστική, ενώ το κόστος κλήσης από κινητά τηλέφωνα εξαρτάται από τον εκάστοτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος. Ακόμη, οι κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα είναι δυνατές μόνο από τον νομό Αττικής, ενώ από την επαρχία γίνονται κλήσεις μόνο από κινητά τηλέφωνα.
 
Επιπρόσθετα, το επιβατικό κοινό μπορεί να αντλεί πληροφόρηση και ενημέρωση για τα αστικά μέσα συγκοινωνίας στον ιστότοπο του ΟΑΣΑ http://www.oasa.gr, αλλά και να επικοινωνεί ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τη φόρμα αποστολής.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







Προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών μετά το 2010

Κατά του ανοίγματος των πινάκων και της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας στους πίνακες των αναπληρωτών, που αποκτήθηκε μετά την 1-7-2010, τάσσεται η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποστηρίζοντας ότι η μη ενημέρωση πινάκων μετά το 2010 εξασφαλίζει δικαιοσύνη, αξιοκρατία και όχι στρέβλωση και αδικίες. Σε κείμενό της επιχειρηματολογεί για την υπεράσπιση της θέσης της αναφέροντας τα ακόλουθα:

Με τον απαράδεκτο και απαξιωτικό προς την προϋπηρεσία των αναπληρωτών νόμο 3848/2010 (παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄)ορίζεται ότι οι ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της 

Κυβερνήσεως παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010 και ισχύουν μέχρι την κατάρτιση των πινάκων που προβλέπονται στο άρθρο 3 (ήτοι των τελικών πινάκων κατάταξης εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα καταρτιστούν μετά τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ).

Πάγια θέση της Π.Ε.Α.Δ ,αφού τα μέλη της είναι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές που έχουν υπηρετήσει σε όλη την ελληνική επικράτεια και πριν αλλά κυρίως μετά το 2010, είναι η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών σε δημόσια σχολεία ως βασική προϋπόθεση κατοχύρωσης εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Θεωρούμε όμως , πως, όσο σοβαρό και αν είναι το ζήτημα της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας αναπληρωτών μετά το 2010 αυτό μπορεί να συζητηθεί αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού, και πολυφωνικά τεκμηριωμένου διαλόγου χωρίς εμμονές, ύβρεις και προσβολές που δε συνάδουν προς το ήθος και το ύφος εκπαιδευτικών λειτουργών. Οι ιδέες, οι θέσεις και η προσφορά όλων μας κρίνεται και αξιολογείται συνεχώς τόσο από τα λόγια όσο και από τα έργα μας.

Αναντίλεκτα, το θέμα της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας μετά το 2010 και το αίτημα ανοίγματος ή όχι των πινάκων είναι άκρως σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα· στην προκειμένη περίπτωση όμως , με το ενδεχόμενο της παρεμβολής στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών διαφόρων ομάδων εκπαιδευτικών (απολυμένοι από ιδιωτικά σχολεία, ειδικής αγωγής, προγράμματα ΕΣΠΑ) διακυβεύεται η αξιοκρατία , η διαφάνεια αλλά και το μελλοντικό δικαίωμα μονίμου διορισμού. Κατηγορίες και συκοφαντίες για εσκεμμένες και ιδιοτελείς επιλογές δεν ευσταθούν, ακόμη και όταν αυτές γίνονται υπό το κράτος επιπόλαιας και συμφεροντολογικής σκέψης. Ο λόγος των εκπαιδευτικών λειτουργών οφείλει πρωτίστως να χαρακτηρίζεται από σοβαρό ήθος και την αναγκαία λογική και επιχειρηματολογία και ύστερα να επιδεικνύει περίσσεια κριτικής και πολυμάθειας.

Στα πλαίσια αυτά η Π.Ε.Α.Δ κάνει τις εξής διευκρινίσεις :

1. Υποστηρίζουμε ρητά ότι η προϋπηρεσία πρέπει να μετράει και ότι πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επαγγελματικής μας διεκδίκησης. Πρέπει όχι μόνο να μετράει και μάλιστα με μεγαλύτερους συντελεστές και πάνω από το 16,80 του νόμου 3848/2010, αλλά να αποτελεί καθοριστικό κριτήριο μόνιμου διορισμού είτε σε συνδυασμό με επιτυχία ΑΣΕΠ(60%) είτε μόνη της (40%).

2. Αν ανοίξουν οι πίνακες μετά το 2010 θα διαιωνίσουν μια στρεβλή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (με προϋπηρεσίες από Εκκλησιαστικά, Σιβιτανίδειο, Ιδιωτικά , ΠΔΣ, Ειδικές κατηγορίες ) αλλά και θα δημιουργήσουν μια παρόμοια στρέβλωση και αδικία αφού θα παρεμβληθούν άτομα με προϋπηρεσίες που εργάζονται στην ειδική αγωγή, καταστήματα φυλακών και πιθανόν πανεπιστημιακά προγράμματα ΕΣΠΑ. Συνεπώς με τη μείωση των προσλήψεων των αναπληρωτών τα επόμενα χρόνια θα εργάζονται μόνο αυτά τα άτομα αφού με το άνοιγμα των πινάκων θα βρίσκονται ψηλά σε αυτούς. Μια προσεκτική παρατήρηση των φετινών πινάκων αναπληρωτών σχ. έτους 2013-14 αποδεικνύει ότι την τρέχουσα σχ. χρονιά (τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες) προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με υψηλές προϋπηρεσίες(πλασματικές-διπλασιασμένες, εκκλησιαστικά, Σιβιτανίδειος, Ιδιωτικά, και ειδικές κατηγορίες)

Στη συγκεκριμένη όμως χρονική συγκυρία η Π.Ε.Α.Δ θεωρώντας ότι πρέπει στην εκπαιδευτική κοινότητα να υπάρχει επιτέλους συνέπεια λόγων και έργων και έντιμοι κανόνες και αναλογιζόμενη τους κινδύνους που θα προκύψουν από το άνοιγμα των πινάκων αναπληρωτών μετά το 2010, με αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης απέναντι σε όλους τους αναπληρωτές υποστηρίζει κλειστούς πίνακες μέχρι το 2010 όπως ορίζουν και οι διατάξεις του παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) γιατί

α) πιθανή ενημέρωση προϋπηρεσίας και μετά 2010 σημαίνει είσοδος στον πίνακα συναδέλφων που εργάζονται στην ειδική αγωγή, σε καταστήματα φυλακών (ΕΚΚΝ) ,εκατοντάδων απολυμένων από ιδιωτικά σχολεία, εργαζομένων καθηγητών σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα ΕΣΠΑ που έως τώρα δε μετράει η προϋπηρεσία τους και πιθανόν από το 2013 και εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στο κοινωνικό φροντιστήριο.

β) Είναι ανήθικο προς του συναδέρφους οι οποίοι γνωρίζοντας ότι δεν μετράει η προϋπηρεσία, αρνήθηκαν το διορισμό τους ως αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) όπως το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θέσπισε. .
Α
ν το Υπουργείο ή κάποιος υπεύθυνος μας εγγυηθεί ότι δε θα υπάρξουν αυτοί οι κίνδυνοι η Π.Ε.Α.Δ προφανώς θα συμφωνήσει με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και μετά το 2010.Αναρωτηθείτε όμως συνάδερφοι με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αν κάποιος μπορεί να μας δώσει αυτή την εγγύηση. 

Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση ,αν τεθεί θέμα προσμέτρησης της προϋπηρεσίας από την επόμενη και στο εξής, δεν είμαστε αντίθετοι. Η μη ενημέρωση πινάκων μετά το 2010 εξασφαλίζει δικαιοσύνη, αξιοκρατία κ όχι στρέβλωση και αδικίες.

ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Το θράσος της λαμογιάς

Σ’ αυτή τη χώρα που επί χρόνια τα λαμόγια έκαναν πάρτι με τα λεφτά του ελληνικού λαού, το θράσος είναι μεγάλο… προτέρημα για τα λαμόγια. Και είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και το 2014 όπου η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, οι πολίτες βρίσκονται στα μαύρα σκοτάδια και δεν υπάρχει ούτε… σάλιο, οι «σκανδαλιάρηδες» συνεχίζουν να προκαλούν.

Πάρτε για παράδειγμα τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δεν φέρνει πίσω τα κλεμμένα. «Δεν είχαν λεφτά στην Ελβετία» δηλώνει με στόμφο και κουνάει το δάκτυλο στους κυβερνώντες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των καταθέσεων που έφυγαν παράνομα και νύχτα.

Δείτε ας πούμε τον Παπαγεωργόπουλο. Ισόβια έφαγε, σε δύο δίκες τον έχουν «ξεσκίσει» οι μάρτυρες αλλά αυτός επιμένει να δηλώνει ότι άλλος έκανε την κλοπή από τα ταμεία του δήμου κι αυτός δεν ήξερε τίποτε.

Το ζεύγος Γριβέα επίσης. Βρίσκεται στο Λονδίνο, κάνει τα πάντα για να μην εκδοθεί, έχει τη σπιταρόνα του και ποιος ξέρει πόση κασαδούρα και μας κοροϊδεύει όλους εμάς που περιμένουμε πότε θα τιμωρηθεί κάποιος.

Για να μην πούμε για τον Κοντομηνά, τις… αρρυθμίες του ή τον… αρραβώνα του.

Να γυρίσουμε και λίγο πιο παλιά; Ο Μαντέλης ή Ρόκος δεν ξέρει, δεν άκουσε, δεν είδε από μίζες. Ο Τσουκάτος είδε να περνά ένα εκατομμύριο από δίπλα του αλλά έκτοτε δεν το είδε.

Το ΠΑΣΟΚ είδε να περνάνε λεφτά από το ταμείο του αλλά… χάθηκαν τα βιβλία.

Ο άλλος ήταν νόμιμος αλλά δεν ήταν ηθικός, ο τρίτος έχει σπιταρόνες και ζει μια χαρά ζωή αλλά δεν έχει δουλέψει από τότε που έγινε υπουργός και πρώτο βιολί από το 2000 μέχρι το 2008.
Και τόσα άλλα παραδείγματα.

Και πάμε στον Άγγελο Φιλιππίδη. Με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα δήλωσε ότι προσήλθε οικειοθελώς και άμεσα όπως είχε πει ο ίδιος. Όμως, τα δικαστικά έγγραφα κάνουν λόγο για απέλασή του από την Τουρκία.

Τι είναι αυτό; Οικειοθελής… απέλαση;

Γιατί τέτοιο δεν έχουμε ξαναδεί.

Και πόσο οικειοθελώς είναι όταν ο ίδιος ο Φιλιππίδης όταν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του δεν πήρε το πρώτο αεροπλάνο να έρθει στην Αθήνα αλλά περιπλανιόταν από εδώ κι από εκεί μέχρι να καταλήξει στην Πόλη με μερικές χιλιάδες νομίσματα διαφόρων χωρών.

Τον εμπόδισε κανείς να έλθει πριν τον συλλάβουν;

Όχι, όμως, ακολουθεί κι αυτός την πεπατημένη. Το θράσος της λαμογιάς που στην Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό. Διότι τόσα χρόνια όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι τη γλίτωναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Επομένως, το πρώτο που έχουν να προτάξουν και σήμερα είναι το θράσος.

Ο κόσμος μπορεί να γελάει στην αρχή αλλά στη συνέχεια εξοργίζεται με όσα βλέπει κι ακούει. Και μπορεί ο καθένας να δηλώνει ότι θέλει και να δηλώνει ότι είναι όποιος είναι.

Όμως, κάποτε αυτό το θράσος των λαμόγιων πρέπει να κοπεί.

και ΕΔΩ 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







Όπως κι εσύ, Φοβάμαι κι εγώ! Αλλά σκέφτομαι πως ίσως αυτή η κρίση μας βγει σε καλό…

Eίναι κάποια πρωινά που βλέποντας ειδήσεις κουτσοπίνοντας τον καφέ μου,  αισθάνομαι εντονότερα απ όλες τις άλλες ώρες πως ναι, πράγματι,  ζούμε τη συντριβή του ψεύτικου life style   και το τέλος ενός στρεβλού  “εγώ”  μας. Η χαμένη τιμή του χλιδόφτωχου θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του πρωτόγνωρου σκηνικού  που σήμερα ζούμε.

Από την Χειμωνιάτικη Λιακάδα

Ο τίτλος με ιντριγκάρει κι αρχίζω να παρατηρώ και να περιεργάζομαι τα βλέμματα των πρωταγωνιστών πίσω απ΄το γυαλί. Ανθρωποι που τους δείχνει η τηλεόραση για διαφορετικό λόγο τον καθένα. Ολοι τους  άγνωστοι σε μένα. Με βολεύει αυτό. Παρατηρώ χωρίς  προκατάληψη. Χειρότερο κι απ’ το βλέμμα ενός δαρμένου σκύλου είναι το βλέμμα ενός ανθρώπου που νιώθει σαν,  δαρμένος σκύλος. Στο πρόσωπό τους έχουν αυτό που εγώ  το λέω  ” φοβικό βλέμμα” . Ένα  βλέμμα που δεν το φιλτράρει πλέον  η λογική, που δεν το αναιρεί καμιά  αυριανή ελπίδα. Δεν υπάρχει χειρότερος φόβος απο τον αόριστο φόβο, ξέρετε. Ο άνθρωπος που έχει αυτό το βλέμμα είναι σαν να μη ξέρει πλέον  τι πρέπει να φοβάται και καταλήγει  έτσι ,  τα πάντα να φοβάται!   Λίγο πριν από το τέλος, φοβάται τους άλλους, φοβάται  το φόβο του  και καταλήγει να φοβάται  τον ίδιο του τον εαυτό…

Τώρα που το αναλογίζομαι συνειδητοποιώ πως έχουν γεμίσει οι δρόμοι γύρω μας με τέτοια βλέμματα. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι πρέπει να φοβούνται, σαν τα σκυλιά που περιμένουν το χτύπημα.

-Πού πάμε;

-Τι άλλο θα μας συμβεί;  (Κανένας δεν μπορεί ν απαντήσει αλλά και κανένας δεν θέλει να απαντήσει).

-Ποιά είναι η επόμενη δοκιμασία που θα μας βρει;

-Κι αν  χάσουμε κι εμείς τη δουλειά μας, το σπίτι μας;

-Θα μπορέσουμε  να ζήσουμε με πολύ λιγότερα απ΄όσα ζούμε;

-Υπάρχει περίπτωση αυτός που θα χτυπήσει την πόρτα, να είναι απλά ο γείτονας που ξέμεινε απο ζάχαρη και όχι ο κλητήρας;

-Πως θα τα βγάλουμε πέρα;;

Με όλα αυτά, δεν είμαι όμως και  σίγουρη πως η πτώχευση τελικά είναι  και η καταστροφή  μας. Μπορεί μου φαίνεται , βιώνοντας την κρίση αυτή την οικονομική  και να συνέλθουμε σαν άνθρωποι.

Προσπαθώ να καταλάβω τι άλλο εκτός από την οικονομία μας τι άλλο είναι αυτό απ’ όλα που πτωχεύει και μας κόφτει. Η παιδεία των φροντιστηρίων; Η Βουλή της κομματικής συναλλαγής; Οι εφορίες της διαφθοράς; Τα νοσοκομεία με τα φακελάκια; Μήπως θα συντριβεί η Ελληνική Βουλή -αυτή η μεγάλη αποθήκη με ψεύτες, φαφλατάδες και ανεπάγγελτους; Θ’ αναγκαστεί ο Λοβέρδος να γίνει δικηγόρος και ο Βενιζέλος αδύνατος; Ποια, αλήθεια, είναι η μεγάλη καταστροφή που φοβόμαστε;

Υπάρχουν πολλά που θα χάσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτά που δικαιούμαστε ή πολύ περισσότερο αυτά που χρειαζόμαστε. Στη μικρή μας πόλη (που κάποιοι τη θέλησαν κοσμολίτισα Αθήνα) θα κλείσουν στα σίγουρα τα δέκα κομμωτήρια-μανικιούρ-πεντικιούρ και θα μείνει μόνο ο ένας φούρνος που θα πουλάει είδος ανάγκης: ψωμί. Οι γυναίκες θα πάψουν να ισορροπούν επικίνδυνα πάνω σε αφόρετες γόβες και τεχνητές επιθυμίες. Οι τράπεζες δεν θα πουλάνε πια καθόλου διακοποδάνεια. Η Στανίση δεν θα βρίσκει κανέναν να τη ραίνει με γαρύφαλλα.       Η Φιλιππινέζα δεν θα αναθρέφει πια τα παιδιά  της Κλαίρης που κρατάει το δημοτολόγιο στη Δημαρχία. Οι σύγχρονες μανάδες ίσως σταματήσουν να αναφωνούν «δεν αντέχω», γιατί θ ανακαλύψουν τη σημασία  της συγκεκριμένης λέξης αλλα και την αντοχή τους. Τα κακομαθημένα των Β. Προαστίων  -του όποιου προαστίου γενικώς- όταν βγάζουν με άριστα 10 το λύκειο, θα πηγαίνουν πια σε κάποια τεχνική σχολή και όχι στο  Λονδίνο( ποιό Λονδίνο  ούτε καν στη Τσεχία δεν θα μπορούν)  που αναλαμβάνει να αναβαθμίσει τους κατιμάδες σε επιστήμονες με το αζημίωτο.

Ίσως όμως, έτσι μάθουμε πια, να χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όπως όλοι οι Ευρωπαίοι για να επικοινωνούμε και όχι για να εξευτελιζόμαστε. Το «ουάου» ίσως πάψει να είναι το υποκατάστατο του οργασμού  και στις κουβέντες ελπιζω να μη ψάχνει κανένας πια την επιβεβαίωση της ανωριμότητας του. Μπορεί έτσι να ψάξουμε περισσότερο τον πραγματικό οργασμό, μαζί με ανθρώπους που θα μας κάνουν να τους εκτιμάμε. Να  αρχίσουμε να αξιολογούμε ποιος γύρω μας είναι ικανός και χρήσιμος και όχι ποιός είναι αναγνωρίσιμος.

Πιο πολύ, νομίζω, θα κατεδαφίσουμε με τα χέρια μας εκείνο το διεστραμμένο «εγώ» που επιμένει να μας αξιολογεί και να μας συγκρίνει με βάση τις πισίνες, τη μάρκα του αυτοκινήτου και τις κακόγουστες καρό ταπετσαρίες που φοράνε κάποιες επειδή  η ετικέτα από μέσα γράφει  Burberry. Μπορεί να μη θέλουμε πια να γίνουμε πλούσιοι, αλλά να προσπαθήσουμε να γίνουμε ουσιαστικά στοιχεία  της μικρής μας κοινωνίας. Μπορεί ίσως και να αγαπηθούμε περισσότερο, ανακαλύπτοντας τη συλλογικότητα και το ενδιαφέρον για μια ζωή που είναι κοινή. Οι επιπόλαιοι να ξαναγίνουν επιπόλαιοι και να μην  είναι πια μόδα και πρότυπο!

Οι αγρότες ίσως έτσι  επιστρέψουν στα χωράφια τους, κι οι Ουκρανές που έτρωγαν τις ψεύτικες επιδοτήσεις, στα σπίτια τους. Στα καφενεία των χωριών ίσως να συζητάνε ξανά για το παιδί που πρόκοψε και όχι για το απιδί που πήγε στο ριάλιτι. Οι DJs, οι image makers, οι κουρείς σκύλων, βέβαια, ίσως χρειαστεί να βρουν άλλη δουλειά αλλά  και τι  πειράζει;;;

Ίσως έτσι ν΄αλλάξει και το  σύστημα της αξιολόγησής μας  και τότε  απαιτήσουμε να τιμωρηθούν πραγματικά αυτοί που τα έφαγαν. Ίσως έτσι -με κρίση-  δεν ξαναψηφίσουμε εκείνους που μας έφεραν σε αυτήν τη θέση. Και ίσως καταλάβουμε πως τα αυτοί  που με τα  μάτια μας θωρούν σαν καναρίνια στο γυαλί της  τηλεόρασης,  είναι στην πραγματικότητα παράφωνα παπαγαλάκια-  και είναι αυτοί οι ίδιοι που μας εξαπάτησαν με ψευδές ειδήσεις κι αναλύσεις.

Μπορεί ξαφνικά οι καλλιτέχνες ν’  αρχίσουν να παράγουν τέχνη πατώντας στο ταλέντο τους και οχι στις δημόσιες σχέσεις και στις κρατικές επιδοτήσεις, λες κι είναι βαμβακοπαραγωγοί!

Δεν είμαι σίγουρη πως όλα αυτά είναι κακά. Ναι, θα υπάρξουν χιλιάδες άνεργοι.  Θα χτυπηθεί το Δημόσιο. Αυτό που βρίζουμε όλοι πως είναι αντιπαραγωγικό, πως μας ταλαιπωρεί και δεν μας εξυπηρετεί. Ισως αυτή να είναι και η τελευταία  ευκαιρία να  απολυθούν κάποιοι που μπήκαν με ρουσφέτι, γλείψιμο ή και  αναξιοπρέπεια. Τα επαρχιακά μουσεία της χώρας να μην έχουν πια δέκα κηπουρούς, να καταργηθούν οι «Οργανισμοί Αναξιοπαθούντων Κορασίδων» και οι  «Πολιτιστικοί Σύλλογοι” για τη σουρεαλιστική προσέγγιση της ζωής της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Οι ανύπαντρες κόρες αξιωματικών ίσως πια να μην παίρνουν επίδομα κι όσες απ αυτές είναι επώνυμες  να μην  είναι «κατά του γάμου από άποψη» για να παίρνουν λάθρα το επίδομα.

Φοβάμαι κι εγώ, όπως όλοι μας.

Αλλά θέλω και να συντριβεί ένα σύστημα που αναπαράγει όλη αυτή τη σαπίλα. Που βαφτίζει Δημοκρατία τον διεφθαρμένο του εαυτό, Δικαιοσύνη την ατιμωρησία του κι ευτυχία την κενότητα και τον ευδαιμονισμό.

Φοβάμαι.

Γι αυτό θέλω να τελειώνουμε  μ αυτή την ιστορία.

Το συντομότερο δυνατόν..

ΠΗΓΗ









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Ετος 2099 στη χώρα της αξιολόγησης!

Το μαιευτήριο ήταν από τα καλύτερα. Στην πρόσφατη αξιολόγηση μαιευτηρίων κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα: olesoiaksiologiseis.gr.

Ο αξιολογούμενος 352.651 και η σύζυγός του η αξιολογούμενη 400.001 ήταν…πολύ χαρούμενοι καθώς περίμεναν στο δωμάτιο να τους φέρουν τον γιο τους τον αξιολογούμενο 951.999. Συγχρόνως η αγωνία για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τους γιους τους, ήταν ορατή στο πρόσωπό τους.

Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη

Ο μικρός, με το που γεννήθηκε, τέθηκε αμέσως από τους γιατρούς στην καθιερωμένη σχολαστική αξιολόγηση.

Ύψος, βάρος, μήκος δακτύλων σε χέρια και πόδια, μήκος βραχίονα, μήκος κνήμης, σχήμα αυτιών και ματιών, πλήθος τριχών κεφαλής, διάρκεια κλάματος μετά τον τοκετό, συχνότητα και ένταση του κλάματος και μετά, εξετάσεις αίματος, καταγραφή γενετικού κώδικα, εντοπισμός ύποπτων γονιδίων για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά επεισόδια, αλκοολισμό και ροπή προς κακουργηματικές πράξεις.

Η νοσηλεύτρια έφερε το μικρό στο δωμάτιο και με αργές κινήσεις τον άφησε στην αγκαλιά της μαμάς του. Ο μπαμπάς του, με βάση τα όσα επέβαλλαν οι όροι εισαγωγής στο μαιευτήριο, πήρε το σχετικό φυλλάδιο αξιολόγησης που βρισκόταν στο κομοδίνο και άρχισε να αξιολογεί τη νοσηλεύτρια.

Τρόπος βαδίσματος, περιποίηση προσώπου, καθαριότητα στολής, χρώμα μαλλιών και ματιών, χαμόγελο, υφή δέρματος, χάρη στις κινήσεις.

Η νοσηλεύτρια αξιολογούμενη 502.456 πήρε το χαρτί της αξιολόγησης από τον μπαμπά και παρέδωσε σ’ εκείνον τη δική της αξιολόγηση για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Για τον μπαμπά περιελάμβανε περιποίηση προσώπου, κούρεμα και χτένισμα, χρώμα και ποιότητα κοστουμιού, μάρκα ρολογιού, χαρούμενη διάθεση, λεύκανση δοντιών και τρόπος υποδοχής του μωρού.

Για τη μαμά, η αξιολόγηση ήταν ίδια με του μπαμπά μόνο που είχε κάποια πρόσθετα στοιχεία όπως, ποσότητα και ποιότητα μητρικού γάλατος, περιποίηση μωρού και υπομονή.

Μετά τον πρώτο ολιγόλεπτο θηλασμό η νοσηλεύτρια πήρε το βρέφος και αποχώρησε.

Ο μπαμπάς άρχισε να δυσανασχετεί και να σιχτιρίζει καθώς με την κωλοαξιολόγηση δεν πρόλαβε να χαρεί το γιο του. Αντί να κοιτάζει τη φατσούλα του παιδιού του ήταν υποχρεωμένος να κοιτάζει τη φάτσα της νοσηλεύτριας. Η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη.

Τις προάλλες που ταξίδεψε με το λεωφορείο, αντί να απολαύσει το τοπίο και τη διαδρομή, ήταν υποχρεωμένος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, να έχει το νου του στον οδηγό για να μπορέσει στο τέλος της διαδρομής να τον αξιολογήσει «σωστά» και «αντικειμενικά».

Αλλά και στη δουλειά του, στο σχολείο, τα ίδια γίνονται.

Από τις οχτώ το πρωί που θα πάει στο σχολείο, μέχρι στις έξι το απόγευμα που φεύγει, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συμπληρώνει φόρμες αξιολόγησης.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το κτίριο, πώς είναι οι αίθουσες, αν οι κουρτίνες βοηθάνε στην ψυχική ηρεμία των μαθητών, με πόσα χρήματα επιβάρυνε ο ίδιος σήμερα το σχολείο, πόσες κιμωλίες ξόδεψε, πόση ώρα χρησιμοποίησε ηλεκτρονικές συσκευές, ποιον θα προτείνει ως χορηγό την επόμενη εβδομάδα, πόσα δικαιολογητικά απουσιών παρέλαβε, πόσες ερωτήσεις έκανε στους μαθητές του και πόσων λέξεων ήταν η κάθε μία, πώς κρίνει την απόδοση του φιλολόγου, του μαθηματικού, του μουσικού και του γυμναστή και πάει λέγοντας.

Φέτος το ωράριό του τελειώνει στις έξι το απόγευμα. Πέρυσι ήταν μέχρι τις πέντε αλλά, με την αξιολόγηση, ο Μέγας Αξιολογητής, έβγαλε το συμπέρασμα πως ο χρόνος δεν ήταν αρκετός μέχρι τις πέντε. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα! Αφού αυτό το συμπέρασμα βγήκε από τη διαδικασία της αξιολόγησης, ήταν αποδεκτό από όλους. Άλλωστε, ο Μέγας Αξιολογητής, ο μόνος που δεν αξιολογείται από κανέναν, δεν κάνει ποτέ λάθος.

Γυρνούσε στο σπίτι πάντα με το παράπονο πως πέρασε άλλη μία μέρα χωρίς να μπορέσει να κάνει αυτό που πάντα αγαπούσε. Πέρασε άλλη μια μέρα, χωρίς να μπορέσει να κάνει στους μαθητές του «μάθημα».

Ήθελε στο διάλλειμα να πει «μπράβο» στην Αντιγόνη για την προσπάθεια που καταβάλλει αλλά δεν πρόλαβε, ήθελε να μιλήσει στον Κωστή γιατί το τελευταίο διάστημα τον βλέπει λίγο σκεφτικό και προβληματισμένο αλλά πάλι δεν πρόλαβε.

Φεύγοντας από το μαιευτήριο έπιασε κουβέντα με τον οδηγό του ταξί που τους μετέφερε στο σπίτι ενώ συγχρόνως συμπλήρωνε και το σχετικό χαρτί αξιολόγησης για τον οδηγό και τις υπηρεσίες που του παρείχε.

Ο οδηγός τού ευχήθηκε, ο γιος του μεγαλώνοντας, να καταφέρει να γίνει ένας καλός αξιολογητής που με τη σωστή του κρίση και αξιολόγηση να βοηθάει τη χώρα και την κοινωνία να πετυχαίνει τους στόχους της και να βελτιώνει τους δείκτες της απόδοσής της.

Δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και το απάντησε με θυμό.

«Καρφάκι δε μου καίγεται αν ο γιος μου θα γίνει καλός αξιολογητής. Καλός άνθρωπος θέλω να γίνει. Να αγαπάει και να νοιάζεται τους ανθρώπους και όχι να τους αξιολογεί. Ο γιος μου θέλω να μάθει να αγαπάει αυτό που κάνει. Αν σε όλη του τη ζωή αξιολογεί, πότε θα προλάβει να ζήσει, να νιώσει, να κλάψει, να θυμώσει να χαρεί, να δημιουργήσει, να γκρεμίσει, να χτίσει από την αρχή;

Άι σιχτίρι πια. Δεν το θέλω αυτό το σύστημα γιατί δεν μ’ αφήνει να αναπνεύσω. Δεν το θέλω γιατί δεν μ’ αφήνει να ζήσω!»

Το φωτο από το greki-gr 
ΠΗΓΗ 







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Κινητοποιήσεις αύριο στην εκπαίδευση...

Σε 24ωρη απεργία η ΟΛΜΕ, σε τρίωρη στάση εργασίας η ΔΟΕ...

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου οι εκπαιδευτικοί, μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά της διαθεσιμότητας.

Με σύνθημα ««Παιδεία – Υγεία – Στέγη - Ρεύμα και Νερό για όλο το λαό» η Ομοσπονδία Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης προχωράει σε 24ωρη απεργία και δίνει ραντεβού στις 10:30 σε Προπύλαια και ΣτΕ, όπου θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο από κοινού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωράει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού διδακτικού ωραρίου) προκειμένου οι δάσκαλοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο...

πηγη







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Διόδια-φωτιά...

Από τα μεσάνυχτα μπήκαν σε εφαρμογή οι νέες αυξήσεις διοδίων και πήρε φωτιά το κόστος μετακινήσεων στους ημιτελείς αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη τα διόδια μετ'επιστροφής από 44,30 αυξάνονται σε 56 ευρώ, ενώ στο ταξίδι Αθήνα-Λαμία δεν φτάνουν 22 ευρώ για διόδια.

 Οι αυξήσεις ήρθαν μετά τις νέες αναθεωρημένες συμβάσεις, που «προικίζουν» τις εργολαβικές κοινοπραξίες με επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ χωρίς να έχει γίνει ακόμη η περιβόητη επανεκκίνηση των οδικών έργων, ενώ ήδη έχουν εισπράξει 1,3 δισ.χωρίς ...έργα...
 
enet.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Ταχύτερη έξοδος στη σύνταξη με εξαγορά θητείας...

Εφόδιο για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, ωστόσο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, σύμφωνα με το Εθνος.

Το κόστος παραμένει υψηλό, παρά τις εκπτώσεις που έχουν θεσπιστεί και οι οποίες σταδιακά θα φθάσουν έως και το 50%.

Με την εξαγορά της θητείας οι ασφαλισμένοι μπορούν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα ακόμα και για τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2012 και να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου. Προσοχή, καθώς για την πλειονότητα των Ταμείων απαιτείται η συμπλήρωση 3.600 ημερών ασφάλισης πριν από την εξαγορά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται και η συμπλήρωση του 58ου έτους.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 η θητεία μπορεί να συνυπολογιστεί στο συνολικό αριθμό των πλασματικών ετών που αναγνωρίζονται (μεταξύ των οποίων είναι οι σπουδές, τα τέκνα, κ.ά.).

Όσον αφορά στο κόστος υπάρχουν διακυμάνσεις μεταξύ των Ταμείων και ενδεικτικά αναφέρεται πως:

- Στο Δημόσιο είναι περίπου 90 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.

- Στο ΙΚΑ είναι από 166 έως 475 ευρώ για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται (ανάλογα με τις αποδοχές).

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δίνεται έκπτωση 10% στο Δημόσιο και 15% στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως, για όσους ασφαλισμένους δεν έχουν ζεστό χρήμα δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, χωρίς ωστόσο έκπτωση (τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που εξαγοράζονται). Οικονομική «ανάσα» στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων (αλλά όχι του Δημοσίου) παρέχει διάταξη της νομοθεσίας που προβλέπει:

- Έκπτωση 30% για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2011 έως και φέτος.

- Έκπτωση 50% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σε γενικές γραμμές αποτελεί συμφέρουσα επιλογή η εξαγορά της θητείας για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος, ενώ περισσότερη σκέψη απαιτείται, όταν τα χρόνια αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για την προσαύξηση της σύνταξης.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άντρες στο Δημόσιο, καθώς συμφέρει η θεμελίωση δικαιώματος τη διετία 2011-2012 (και επομένως δεν συμφέρει η εξαγορά αν οδηγεί σε θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010).

Το «Έθνος - Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι)..










Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Εμβάσματα και φόροι έφεραν "περίεργες" παραιτήσεις...

Για "διάλυση του φορολογικού επιτελείου της κυβέρνησης" κάνει λόγο στο σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Μικροπολιτικός.

Όπως αναφέρει "δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι χθες δύο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι αποχωρούν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Ο ένας είναι ο Ευάγγελος Χασάπουγλου, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Πρόκειται για τον αρχιελεγκτή των εμβασμάτων και των offshore. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο Χασάπογλου έχει κάνει αίτηση συνταξιοδότησης. Στους διαδρόμους του κτιρίου της οδού Νίκης, πάντως, οι κακές γλώσσες λένε ότι η απόφασή του να αποχωρήσει συνδέεται με τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στο ζήτημα των εμβασμάτων.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Απόστολος Ρεφενές, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φορολογικός σύμβουλος του Στουρνάρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση νόμων για τη φορολογία εισοδήματος, ενώ θεωρείται ο εμπνευστής του φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η θητεία του έληγε ούτως ή άλλως τον Μάρτιο, οπότε αποφάσισε να απομακρυνθεί από μόνος του.

Πληροφορίες λένε ότι βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από το ΥΠΟΙΚ εδώ και αρκετό καιρό. Για την ακρίβεια μαθαίνω ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες έπνεαν μένεα εναντίον του επειδή οι αποφάσεις του για τον εν λόγω φόρο ελήφθησαν την τελευταία στιγμή. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΤΕ (Εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδας και του υπουργείου Οικονομικών) είχαν παραιτηθεί επικαλούμενα ζητήματα που σχετίζονταν με τη διαχείριση του Ρεφενέ. Το θέμα είχε φθάσει στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος καλείτο να αποφασίσει αν θα ανανέωνε τη θητεία του"...
 
Τα Νέα







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







Σχεδόν 2.000 υπάλληλοι εργάζονται στη Βουλή

Σε 1.393 υπαλλήλους ανέρχεται ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής, ενώ αν σε αυτούς προστεθούν και οι επιστημονικοί συνεργάτες το νούμερο φτάνει του 1983 υπαλλήλους!

Αυτό προκύπτει από τους επικαιροποιημένους πίνακες που αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια με τον αριθμό των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά και αυτόν τον επιστημονικών συνεργατών βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Ειδικότερα, κατά την 1.1.2014 στη Βουλή υπηρετούσαν 591 μόνιμοι υπάλληλοι, 605 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, 72 ειδικοί φρουροί και 125 μετακλητοί υπάλληλοι. Υπηρετούσαν, επίσης, και 590 επιστημονικοί συνεργάτες.

ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Κώστας Κόλμερ: Δεν είναι η Ελλάς η πρώτη χώρα που θα εξέλθει από το ευρώ, αλλά η Γερμανία

Δεν είναι η Ελλάς η πρώτη χώρα που θα εξέλθει από το ευρώ, αλλά μάλλον η Γερμανία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν έγκυροι αναλυτές, όπως ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, ο καθηγητής Πωλ Κρούγκμαν και οι διαβόητοι Ράινχαρτ και Ρογκόφ, που οδήγησαν την Ευρωζώνη στην «ενάρετη λιτότητα», με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα. Άλλωστε στη Γερμανία προοδεύει το Εναλλακτικό Κόμμα (ΑfD), που επιχειρηματολογεί πειστικά υπέρ της επαναφοράς του μάρκου.

Οι μεν καθηγητές υποστηρίζουν ότι η επάνοδος της Γερμανίας στο μάρκο οφείλεται στη λανθασμένη αρχιτεκτονική του ευρώ (Σ.Σ.: που με μερεμέτια διορθώνεται], οι άλλοι δε στην κόπωση της Γερμανίας να πληρώνει «τα σπασμένα» της Ευρωζώνης, δηλαδή τα τεράστια ελλείμματα του ευρω-νότου (που συνεχώς διευρύνονται). Εν τούτοις, η πραγματική αιτία που συνηγορεί στην έγκαιρη έξοδο της Γερμανίας είναι άλλη: τα τεράστια πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών [Σ.Σ.: το αλγεβρικόν άθροισμα του εμπορικού πλεονάσματος συν των αδήλων πληρωμών).

Η γερμανική οικονομία συσσωρεύει τεράστιες απαιτήσεις ευρώ εις βάρος των άλλων της Ευρωζώνης τις οποίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οι ελλειμματικές χώρες. Επιπροσθέτως, τα μεγάλα γερμανικά πλεονάσματα λειτουργούν αντιπληθωριστικά εις βάρος των δυνατοτήτων αναπτύξεως της γερμανικής οικονομίας και της βελτιώσεως του βιοτικού επιπέδου του γερμανικού λαού.

Συγκεκριμένως, το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ανήλθε στο δυσθεώρητο ποσόν των 260 δισ. δολαρίων το δωδεκάμηνο που έληξε τον περασμένο Νοέμβριο, όπου αντιπροσώπευε το 6,9% του γερμανικού ΑΕΠ της ιδίας περιόδου και το 96% του συνολικού πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης. Η Γαλλία, αντιθέτως, παρουσίασε τρέχον έλλειμμα 42 δισ. δολαρίων, το Βέλγιο 13 και οι άλλες χώρες ανάλογα, πλην της Ολλανδίας και της Ισπανίας.

Η οικονομική ανάπτυξις της Γερμανίας υπήρξε αναιμική το περασμένο έτος (μόλις 0,4%) εξ αιτίας της περιοριστικής εισοδηματικής και νομισματικής πολιτικής που εφήρμοσε η γερμανική κυβέρνησις. Αντιθέτως, χώρες που χαλάρωσαν την οικονομία των επέτυχαν άνοδο του ΑΕΠ, ως η Βρεταννία 1,5%, ο Καναδάς 1,7%, οι ΗΠΑ 1,8% και η Ελβετία 1,9%. Ως εκ τούτου μείωσαν και την ανεργία των.

Η επιβράδυνσις της γερμανικής οικονομίας ναι μεν χαλιναγώγησε τον πληθωρισμό (1,5%), αλλά διατήρησε την ανεργία πολύ υψηλά (6,9% του ενεργού πληθυσμού). Ήδη η Γερμανία απώλεσε ένα σοβαρό ποσοστό δυνητικού εισοδήματος που θα μπορούσε να βοηθήσει τους Γερμανούς αλλά και τους υπολοίπους Ευρωπαίους που μαστίζονται από ανεργία να βελτιώσουν την οικονομική των κατάσταση.

Η σφικτή νομισματική πολιτική που υπαγορεύει η Γερμανία στην ΕΚΤ προκάλεσε εκτεταμένη ανεργία στην Ευρωζώνη, η οποία ανήλθε πέρυσι στο 12,1% του ενεργού πληθυσμού, έναντι 6,7% των ΗΠΑ, όπου η Κεντρική Τράπεζα, η ΦΕΝΤ, εφήρμοσε χαλαρά νομισματική πολιτική, μ’ αποτέλεσμα την αύξησή της απασχολήσεως και τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος.

Δεν τελειώνουν όμως εδώ οι παρενέργειες του λανθασμένου μείγματος οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας: το 2012, για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μετανάστευσαν στη χώρα αυτή 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι απ’ τις άλλες χώρες, οι οποίοι κατά τα 2/3 προήρχοντο από την ΕΕ.

Το ίδιο έτος εγκατέλειψαν τη Γερμανία 712.000 Γερμανοί, άνθρωποι υψηλής καταρτίσεως (γιατροί, μηχανικοί, στελέχη επιχειρήσεων κ.λπ.), λόγω κυρίως της υψηλής φορολογίας στη χώρα τους.

Η Γερμανία έχει συσσώρευση πλεονάσματα στο ισοζύγιον τρεχουσών συναλλαγών της τάξεως των 1,5 τρις ευρώ απ’ το 1999 έως το 2013. Εάν τα πλεονάσματα αυτά είχαν δαπανηθεί για δημόσιες επενδύσεις είτε υπό τη μορφή ιδιωτικής δαπάνης, η ανεργία θα είχε εξαλειφθεί από τη Γερμανία και ίσως απ’ την «ηνωμένη Ευρώπη».

Η Ευρώπη έχει πέσει θύμα της μερκαντιλιστικής αντιλήψεως των Γερμανών πολιτικών, που ηδονίζονται με τα πλεονάσματα συναλλάγματος και δεν αντιλαμβάνονται ότι μέσα σε μια νομισματική ένωση τα πλεονάσματα αυτά έχουν νόημα μόνον όταν χρηματοδοτούν τ’ αντίστοιχα ελλείμματα των άλλων χωρών της όχι τόσον μέσω μεταβιβάσεως πληρωμών (χρεών όπως τώρα), όσον δια της «ενεργού ζητήσεως», που αυξάνει την απασχόληση και την παραγωγικότητα της εργασίας.

Αυτό είναι κυρίως το ζητούμενο στην Ευρώπη που υποφέρει (πλην Γερμανίας) από υποχώρηση της ανταγωνιστικότητος του ευρωπαϊκού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν συνεχισθεί η παρούσα πολιτική περιστολής των εργατικών εισοδημάτων και της εν γένει λιτότητας, τότε η ποιότης ζωής στην Ευρωζώνη θα υστερήσει κατά πολύ των ΗΠΑ το 2023, εν αντιθέσει προς τις δεκαετίες 1980 και 1990, που ήταν περίπου ιδία στις δύο νομισματικές ενώσεις, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η Γερμανία θα μπορούσε να διορθώσει τις ανισοσκέλειες της οικονομίας της και δι’ άλλου τρόπου: να φύγει για ένα χρονικό διάστημα από την Ευρωζώνη και ν’ ανατιμήσει το μάρκο από 2 εις 1,5 ανά ευρώ (25% ανατίμησις) ούτως ώστε να μειώσει τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών, ν’ ανασχέσει την ύφεση της οικονομίας και ν’ αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη και την κοινωνική περίθαλψη μέσα στη χώρα της.

Το μόνον εμφανές μειονέκτημα της πολιτικής αυτής θα ήταν ότι θα προκαλούσε άνοδο του πληθωρισμού στη Γερμανία, που τον φοβούνται οι Γερμανοί ως ο διάολος το λιβάνι. Αλλά η τυχόν ταχύτερα άνοδος του γενικού επιπέδου των τιμών είναι προτιμωτέρα από του να μένουν εκατομμύρια εργαζομένων άνεργοι και να χάνεται το δυνητικό εισόδημα.

Ερώτημα στην περίπτωση αυτή γεννάται για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης – αν θα αντέξουν την αποχώρηση της Γερμανίας από το ευρώ. Αλλά αν αυτό δεν γίνει, τότε θα επισπευσθεί μια διεργασία που ούτως ή άλλως εμφανίζεται αναπόφευκτη.

Επίκαιρα







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Έρχεται το διμερές μνημόνιο – ταφόπλακα της Εθνικής ανεξαρτησίας.

• Στα 30 δις ευρώ τοποθετείται πλέον το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που προετοιμάζει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα. Το νέο δάνειο μαζί με το 3ο Μνημόνιο σχεδιάζεται ήδη από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρότι η γερμανική πλευρά φροντίζει να διαψεύδει επιλεκτικά.

Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί για νέο δάνειο ως 20 δις ευρώ βασιζόταν στην υφιστάμενη εκτίμηση της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 8 δις ευρώ για τη διετία 2014-2015 ή έως 11 δις ευρώ μέχρι τις αρχές του 2016. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι διάφορες δικαστικές ανατροπές άλλων μνημονιακών μέτρων, οδηγούν την τρόικα σε νέες σκέψεις πως το κενό μπορεί να φτάσει τα 14 δις. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πληρωθούν και 16,8 δις ευρώ από το Μάιο
ως τον Αύγουστο για λήξεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ομόλογα «ειδικού σκοπού», δόσεις προς το ΔΝΤ και διάφορες «ακούρευτες» εκδόσεις ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.

Το ποσό του νέου δανείου κρίνεται ιδιαιτέρως υψηλό, παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε για πακέτο μικρότερης οικονομικής επιφάνειας από του παρελθόντος. Σε καμία περίπτωση οι δανειστές δεν θα αποδεσμεύσουν τα χρήματα αυτά χωρίς να λάβουν σκληρές εγγυήσεις. Το 3ο Μνημόνιο θα συνοδευτεί από νέα σκληρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, με την ενσωμάτωση των 300 προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ σοβαρές πιθανότητες συμπληρώνει το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, αφού οι δανειστές κρίνουν ότι απέτυχε στο ρόλο και στο έργο του.

Άλλες παρεμβάσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση και αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, είναι η ιδιωτικοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η δημιουργία μιας υπηρεσίας εσόδων εκτός αρμοδιότητας του Δημοσίου και η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης.

ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ προβλέπονται βροχές και καταιγίδες τοπικάισχυρές αρχικά στο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτικήΣτερεά και προς το βράδυ σταδιακά στην Πελοπόννησο, την ΑνατολικήΣτερεά και την Εύβοια.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και από τα βορειοδυτικά στη δυτικήΕλλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί αλλά θα επηρεαστούν με ισχυρέςβροχές και καταιγίδες οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα νέα για τον καιρό στο weather.gr




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Και άλλο δικαστικό «χτύπημα»: Αντισυνταγματικό το Αυτόφωρο για χρέη στο Δημόσιο

Αντισυνταγματική έκρινε δικαστήριο της Κατερίνης την αυτόφωρη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε υπόθεση σύλληψης επιχειρηματία της πόλης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης έκανε δεκτή την ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε, δια του συνηγόρου του, o επιχειρηματίας, ο οποίος συνελήφθη, κατηγορούμενος για βεβαιωμένες οφειλές ύψους 290.000 ευρώ προς το δημόσιο και ζητούσε να παραπεμφθεί η υπόθεσή του σε τακτική δικάσιμο, ώστε να τού δοθεί ο χρόνος να προβεί σε ρύθμιση του χρέους του.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνήγορος του επιχειρηματία Εμμανουήλ Παπάς, τόνισε ότι οι διατάξεις του νόμου που χαρακτηρίζουν διαρκές το αδίκημα της μη καταβολής χρεών στο δημόσιο, είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα και παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου. «Η διαδικασία του αυτοφώρου σ' αυτές τις περιπτώσεις είχε συναντήσει τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου. Όταν θεσπίστηκε ο νόμος, ο 'Αρειος Πάγος είχε πει ότι η συμβατότητα της ρύθμισης με τα άρθρα του Συντάγματος θα κριθεί στην πράξη από τα δικαστήρια» ανέφερε ο κ. Παπάς, ο οποίος επεσήμανε ότι πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο αποφασίζει να παραπέμψει τέτοιας φύσης υπόθεση σε τακτική δικάσιμο.

«Στην ουσία δίνεται η ευκαιρία στον εντολέα μου να κερδίσει χρόνο ώστε ενόψει της δίκης (ορίστηκε για τον προσεχή Οκτώβριο) να προβεί σε ρύθμιση του βεβαιωμένου χρέους αποφεύγοντας την ποινική του καταδίκη» παρατήρησε.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας διατηρεί κατάστημα με είδη ένδυσης και υπόδησης στην Κατερίνη. Ο ίδιος τονίζει ότι η οικονομική κρίση έχει περιορίσει σε ποσοστό 80% το τζίρο της επιχείρησής του.

ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







Πανυγειονομική απεργία...

 ...συλλαλητήριο και πορεία στη Βουλή...

Οι υγειονομικοί φορείς της χώρας απεργούν σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που διαλύει την περίθαλψη και θα προκαλέσει απερίγραπτα δεινά στους ασθενείς - Συλλαλητήριο στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή.


Η ομόφωνη απόφαση των υγειονομικών φορέων:

1.- Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που διαλύει την περίθαλψη και θα προκαλέσει απερίγραπτα δεινά στους ασθενείς.

2.- Τη μέρα της απεργίας συλλαλητήριο στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή.

3.- Μέχρι τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου να υπάρξουν επαφές τα σωματεία μέλη μας και με όλους τους κοινωνικούς φορείς της χώρας και να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε πόλη.

Το πανυγειονομικό μέτωπο θα συνεχίσει τη δράση του και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε μέσα στην τεράστια κρίση να προασπίσει την περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Οι φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση

ΠΙΣ, ΕΟΟ, ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ...
 
left.gr








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Η «ΒΑΣΙΛΙΚΗ» ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ - ΒΙΝΤΕΟ

Το ΜΑΚΕΛΕΙΟ 4 ανοίγει απόψε τον φάκελο της σύγχρονης Γερμανικής Κατοχής στα Νότια Προάστια, και συγκεκριμένα στο δήμο Αλίμου.

Φέρνουμε στο φως την υπόθεση του αμαρτωλού «Κτήματος Γερουλάνου», στο οποίο αυθαίρετα, η Γερμανικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία ‘’ΜΑΚΡΟ’’, απαγορεύει την είσοδο σε Έλληνες πολίτες, στον αρχαιολογικό τόπο του Ευωνύμου και στον ιστορικό βυζαντινό ναό «Εισοδίων Θεοτόκου» που μέχρι και πέρυσι λειτουργούσε ως τόπος δημόσιας λατρείας για προσευχή.



πηγη  makeleio
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δικαστικός αγώνας για πρόσβαση σε αρχαιολογικό χώρο και βυζαντινή εκκλησία στον Άλιμο.

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 εκδικάστηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα κατοίκων του Αλίμου κατά της γερμανικής εταιρίας MAKΡO, ιδιοκτήτη του κτήματος Γερουλάνου, στο οποίο βρίσκεται το κέντρο του αρχαίου αθηναϊκού δήμου Ευωνύμου.



Το κτήμα αυτό επρόκειτο από το 1987 να ανακηρυχθεί επίσημα αρχαιολογικός χώρος και να είναι ελεύθερα επισκέψιμο από τους πολίτες, ως αρχαιολογικό πάρκο με χώρους αναψυχής και περιπάτου. Μέσα στο κτήμα έχουν ανασκαφεί κατά καιρούς αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαιότητα μέχρι την τουρκοκρατία, υπάρχει ακέραια σωζώμενο βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου 10ου-13ου αιώνα, καθώς και το ένα από τα δυο εναπομείναντα ρέματα της Αθήνας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Δυστυχώς, το κτήμα αποχαρακτηρίστηκε το 1992, για να το αγοράσει η ΜΑΚΡΟ!, η οποία πρόσφατα, το Μάρτιο του 2013, αποφάσισε να καταργήσει το καθεστώς δημόσιας λατρείας της βυζαντινής εκκλησίας και να εμποδίσει την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του κτήματος, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στα σχολεία της περιοχής, ακόμη και σε καθηγητές Αρχαιολογίας!


Οι κάτοικοι αντέδρασαν, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησαν από το δικαστήριο να υποχρεώσει την εταιρεία ΜΑΚΡΟ να επιτρέπει την είσοδο του κοινού στο κτήμα, εκτός του διημέρου 20 και 21 Νοεμβρίου που πανηγυρίζει ο ναός, δύο φορές το μήνα.

Στο δικαστήριο παραβρέθηκαν οι Ιερείς του ναού Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων Αλίμου, του οποίου είναι παρεκκλήσι ο ναός των Εισοδίων, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Θ. Ορφανός, ο Πρόεδρος της ΔΕΠ κος Δ. Δόγκας, μέλη της Ένωσης Γονέων Αλίμου, εκπρόσωποι Δημοτικών παρατάξεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου για την υποστήριξη του αυτονόητου δικαιώματος να υπάρχει πρόσβαση σε χώρο με πολιτιστική, περιβαλλοντική και θρησκευτική αξία.

Εκ μέρους των κατοίκων κατέθεσαν ως μάρτυρες ο ιερέας π. Κων/νος και ο Πρόεδρος της ΔΕΠ κ. Δ. Δόγκας και εκ μέρους της ΜΑΚΡΟ ο υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας.

Οι μάρτυρες των κατοίκων αναφέρθηκαν με αποδείξεις ότι μέχρι το 2010 ο ναός λειτουργούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε όλη τη διάρκεια του έτους, γίνονταν γάμοι και βαπτίσεις, καθώς επίσης τόσο τον ναό όσο και το ρέμα μαζί με το χαρακτηρισμένο δάσος επισκέπτονταν συχνά πυκνά μαθητές και εκπαιδευτικοί για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους στα πλαίσια των προγραμμάτων που υλοποιούσαν. Ο κ. Δόγκας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ρέμα και ο ναός αποτελούν την πολιτιστική ταυτότητα του Αλίμου.

Οι κάτοικοι του Αλίμου πιστεύουν ακράδαντα στην δικαιοσύνη. Ευελπιστούμε ότι το δικαστήριο θα υποχρεώσει την εταιρεία ΜΑΚΡΟ να επιτρέψει και πάλι

την είσοδο στους πολίτες να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα να γνωρίσει και να μελετήσει τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς θησαυρούς της περιοχής τους.

Τέλος οι κάτοικοι ευχαριστούν δημόσια τον δικηγόρο κ. Αριστείδη Θωμόπουλο για την εξαίρετη προετοιμασία και υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Γραφείο Τύπου Επιτροπής κατοίκων Αλίμου e-mail: euonimos@yahoo.gr https://www.facebook.com/groups/31513726607/

πηγη makeleio









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Σεισμός: Ένα «πολιτικό» φαινόμενο

Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος

Για μια ακόμα φορά ένας σεισμός ξεγυμνώνει την διαρκή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.
Επιβεβαιώθηκε και πάλι με δραματικό τρόπο ότι η Ελλάδα είναι μια αθωράκιστη χώρα από άποψη αντισεισμικής προστασίας. Πιστοποιήθηκε εκ νέου ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί από τους ταγούς της στο έλεος των συνεπειών του εκάστοτε φυσικού φαινομένου.


Αλλά, σε αντίθεση με τους σεισμούς, η ανεπάρκεια, η ανετοιμότητα και τελικά η αδιαφορία, δεν είναι «φυσικό» φαινόμενο. Η Ελλάδα των εγκλημάτων της «Ρικομέξ» και της «Φαράν» δεν έχει προκύψει από κάποιο «φυσικό» φαινόμενο. Αυτή η Ελλάδα είναι προϊόν ενός κατεξοχήν πολιτικού φαινομένου. Για το οποίο υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες.

Τι άλλο
από απόδειξη αυτών των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών είναι ότι (αν και στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης) η πολιτική του ελληνικού κράτους, και μάλιστα σε μια υπόθεση που τελικά τίθεται ως ζήτημα ζωής και θανάτου, μεταφράζεται ως εξής:

• Στην Αθήνα, μόνο από τον τελευταίο σεισμό της Πάρνηθας του 1999, ένας τεράστιος αριθμός οικογενειών, που υπολογίζονται σε πάνω από 50.000 και που προφανώς ανήκουν στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, ζουν σε κατοικίες που είχαν χαρακτηριστεί ακατάλληλες για χρήση. Σήμερα, κανείς δε γνωρίζει ποια κτίρια και πώς επισκευάστηκαν, μετά το σεισμό του '99.

• Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου σε 167 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 80% βαθμολογήθηκαν κάτω από το μισό της κλίμακας βαθμολογίας όσον αφορά στην αντισεισμική τους θωράκιση. Μάλιστα, 48% από αυτά βαθμολογήθηκαν στην κλίμακα από 0 έως 5,5 με βαθμό κάτω από το 1 και το 18% με βαθμό κάτω από 0!

• Στην Πάτρα, σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκατοντάδες κτίρια σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών είναι επικίνδυνα, αφού δεν έχουν αποκατασταθεί επαρκώς από τους σεισμούς του 1993 και του 1995.

• Το 2001 - δύο χρόνια μετά το σεισμό του 1999 - η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε πρόγραμμα για ταχύ προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας που υπολογίζονται σε 80.000 με 90.000. Μέχρι τις αρχές του 2012, όπως είχε ανακοινώσει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έλεγχος είχε γίνει μόλις στο 13% των κτιρίων…

• Το 57,4% των σχολικών μονάδων της χώρας χαρακτηρίζονται "γερασμένες" αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.


• Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων της χώρας, δηλαδή κάπου 300 ανεξάρτητα από στατικής πλευράς κτίρια, χρειάζονται λεπτομερέστερο αντισεισμικό έλεγχο ή και παρέμβαση.

• Σε κάθε περίπτωση: το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν το 1985. Δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός, και επομένως χρίζουν ελέγχων και ενισχύσεων...

Ο σεισμός, λοιπόν, είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Οι συνέπειές του, όμως, δεν είναι. Οι συνέπειες ενός σεισμού είναι φαινόμενο πολιτικό και οικονομικό.

Το «πώς» και το «αν» αντιμετωπίζει ένα κράτος τις συνέπειες ενός σεισμού, το «πώς» και το «αν» παίρνει μέτρα πρόληψης αυτών των συνεπειών, είναι ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων.


Στην Κεφαλονιά αυτό που βλέπουμε 10 μέρες τώρα ως ιεράρχηση της κυβέρνησης είναι οι περατζάδες των υπουργών.

Καλά κάνουν οι υπουργοί και πάνε στην Κεφαλονιά. Καλά έκανε και ο πρωθυπουργός που την επισκέφτηκε. Θα ήταν καλύτερα, όμως, εκτός από χτυπήματα συμπάθειας στην πλάτη, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς να είχαν και νερό. Να είχαν και φαγητό.

Να είχαν και βενζίνη. Να είχαν και ένα κρατικό μηχανισμό που δεν θα τους είχε δείξει από την πρώτη στιγμή τα αιχμηρά δόντια της αλλοπρόσαλλης και αντιλαϊκής γραφειοκρατίας που τον διαπερνάει.

Η Κεφαλονιά ζει δύσκολες ώρες, που γίνονται ακόμα δυσκολότερες λόγω του χιονιά. Οι πολίτες της δεν έχουν ανάγκη από εξαγγελίες, ούτε από… δάνεια!

Έχουν ανάγκη από μέτρα:

• Εδώ και τώρα απαιτείται λήψη μέτρων τουλάχιστον για την ανακούφιση του προβλήματος της σίτισης.
• Εδώ και τώρα απαιτείται η εξεύρεση χώρων που μετά τους άμεσους απαραίτητους ελέγχους θα μπορέσουν να παραχωρηθούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη στεγαστική κάλυψη των πληγέντων.
• Εδώ και τώρα δωρεάν ιατρική φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη.
• Εδώ και τώρα άμεση και ουσιαστική στήριξη για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων που θα ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος των ζημιών και δεν θα καθιστά τους κατοίκους όμηρους της τοκογλυφίας.
• Εξασφάλιση πρώτων βοηθειών και προμηθειών.
• Άμεση καταβολή ουσιαστικών αποζημιώσεων.
• Εδώ και τώρα εκτέλεση προγράμματος γρήγορων ελέγχων των κτιρίων και αποκατάστασης βλαβών με ταυτόχρονο σχεδιασμό προγράμματος λαϊκής στέγης.
• Μέτρα προστασίας και αναβάθμισης των ελεύθερων ανοικτών χώρων σεισμού (πάρκα, πλατείες, αυλές σχολείων, ανοικτοί αθλητικοί χώροι κλπ.) που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και ως χώροι καταφυγής στην περίπτωση συνέχισης του φαινομένου.
• Σχέδιο δημιουργίας και νέων ελεύθερων χώρων από το Δημόσιο καθώς και προσβάσεων και οδών διαφυγής του πληθυσμού στις περιπτώσεις σεισμού για τώρα και στο μέλλον.


Όσο για τα υπόλοιπα, που έχουν να κάνουν με την ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκιση και τη διαφθορά που συνοδεύει τα δημόσια έργα (και μάλιστα σε μια περιοχή σαν τη Κεφαλονιά με τέτοια «σχέση» με τους σεισμούς) αποτελεούν, επίσης, κεφαλαιώδες ζήτημα.

Τώρα, όμως, ας γίνει το αυτονόητο. Τα μέτρα αυτά είναι τόσο αυτονόητα και τόσο αναγκαία που μπορεί και πρέπει να παρθούν άμεσα. Τώρα! Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες. Όλα αυτά τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα για ένα κράτος που συλλαμβάνεται για πολλοστή φορά «απροπαράσκευο». Και είναι «απροπαράσκευο» επειδή φτιάχτηκε και λειτουργεί με μόνιμη πυξίδα τη μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Επομένως οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, εκτός από τον πόνο τους, έχουν κι αυτό το βάρος: Να πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση του αυτονόητου. Το ίδιο και ακόμα περισσότερο έχουμε να κάνουμε και όλοι οι υπόλοιποι. Ως υποχρέωση, ως καθήκον και ως έκφραση στοιχειώδους αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους ανθρώπους μας στο νησί.

ΠΗΓΗ









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου