EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ρακιντζής : Μήπως στην ΚΕΔΕ θέλουν να αρχίσω να λέω ονόματα και ποσά; Ερχονται και εκλογές...

Με ονόματα (δημάρχων) και αριθμούς απειλεί να επανέλθει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε απο την ΚΕΔΕ για τις δηλώσεις που κάνει κατα καιρούς σχετικά με την έκταση της διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν γραφικό τον Γενικό Επιθεωρητή για τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του ότι οι δήμοι είναι εστία διαφθοράς, απαντώντας του ότι «τα χει χαμένα».

Οι δηλώσεις αυτές περί Αυτοδιοίκησης – «άντρο διαφθοράς» παραπέμπουν σε δημόσιο λειτουργό, ο οποίος δείχνει να έχει χάσει την επαφή του με τη σημερινή πραγματικότητα και από το «θρόνο του παντός καιρού κριτή» με προτεταμένο δάκτυλο, έχει αναλάβει τη «διεύθυνση» μιας κακόγουστης εκστρατείας δυσφήμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας γενικευμένες και αναπόδεικτες «διαπιστώσεις», τόνιζαν στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσαν για τον κ. Ρακιντζή.

«Μήπως θέλουν να αρχίσω να λέω ονόματα και δήμους και ποσά;» ήταν η άμεση απάντηση του κ. Ρακιντζή που πρόσθεσε με νόημα σε συνέντευξή του στο capital.gr: «Έχουμε και εκλογές τώρα, δεν τους συμφέρει μάλλον… Εκείνοι ας διαμαρτύρονται κι εγώ ας κάνω τη δουλειά μου». «Εγώ δεν έχω καμία κόντρα. Εκείνοι έχουν μαζί μου», παρατήρησε και τους κατηγόρησε ότι συμπεριφέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά. Είναι ενοχλημένοι, είπε, γιατί έχουν μάθει να μην τους ελέγχει κανείς…

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, πέρα από τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, έχουν βρεθεί 5 – 6 δήμοι με καταχρήσεις πάνω από 1 εκατ. ευρώ, αλλά δεν θέλει να πει ονόματα. «Είναι θέμα δικό τους εσωτερικό. Το στέλνω στον Εισαγγελέα και ο Εισαγγελέας θα κάνει τη δουλειά του», αρκέστηκε να πει ο κ. Ρακιντζής.


ο ρουφιανος του μαξιμου








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Είσαστε έτοιμοι να δείτε την Αλήθεια?

Στην Ελλάδα η λεηλασία του Eλληνικού λαού, από τα ανδρείκελα της κυβέρνησης και τα κόμματα-προτεκτοράτα: τα οποία έχουν συμβάλλει και πρωτοστατήσει στην ισοπέδωση των «μηχανισμών» άμυνας του λαου είναι πλέον γεγονός.Ο Eλληνικός λαός μπροστά σε αυτή την πολεμική λαίλαπα είναι ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ και ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΡΟΣΤAΤΕΥΤΟΣ Η «αριστερά» δεν άφησε τίποτα όρθιο. Πρόδωσε όλους τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες, ενσωματώθηκε πλήρως στο αστικό καθεστώς (μέχρι που συγκυβέρνησε με τον ακραίο ταξικό αντίπαλο την Δεξιά του νεοφιλευθερισμού

Το σπουδαιότερο: Αποτέλεσε την ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ αιχμή της νεοταξικής στρατηγικής των «ανοικτών συνόρων» και όλων των αντίστοιχων νεοταξικών ιδεολογημάτων: του «αντιεθνικισμού», του «αντιρατσιμού», της «πολυπολιτισμικότητας», των «δικαιωμάτων των μειονοτήτων» και κάθε κοινωνικής και πολιτικής διαστροφής

Αυτή η «αριστερά» βρέθηκε στην πρωτοπορία της παράνομης μεταναστευτικής εισβολής και κατοχής της Ελλάδας, σφυρηλατώντας έτσι το «εργαλείο» ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ και ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ όλων κοινωνικών, των συνδικαλιστικών και των πολιτικών κατακτήσεων της εργατικής? τάξης, καθώς και των «εθνικών» ιστών ΣΥΝΟΧΗΣ της ελληνικής κοινωνίας.

Ποια είναι τα σχέδια του ΚΚΕ του ΣΥΡΡΙΖΑ της ΔΗΜΑΡ και των κυβερνώντων απάτριδων που δεν λένε να πάψουν να υπηρετούν τα νεοταξικά αφεντικά τους? για όλους τους "παράνομους" που βρίσκονται στην Ελλάδα ήδη? και για τις ατέλειωτα καραβάνια που είναι στο δρόμο με προορισμό εμάς , διότι υπάρχουν πολλοί που έχουν συμφέροντα από την νομιμοποίηση όλων των "παράνομων"

Υπάρχει ένα παγκόσμιο σχέδιο το οποιο εξυπηρετείται από δυο άκρα.Φαίνονται τόσο διαφορετικά όμως έχουν "πολλα κοινα" μεταξύ τους ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΑΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ ΤΟΝ ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ........... "Ο ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ" έχει το σχέδιο ελεύθερης μεταφοράς κεφαλαίων "καταργηση"? των συνόρων και των πολιτικών κυβερνήσεων ώστε να εξυπερέτηση το σχέδιο της Παγκοσμιοποίησης.

Το μεγάλο του όπλο στραγγαλίζοντας υποανάπτυκτα κράτη τους "αποζημα" τις πρώτες ύλες και στέλνει τον πληθυσμό σκλάβους στα προηγμένα κράτη όπου κατεβάζουν την αμοιβή του εργάτη και διαλύουν τα εργατικά δικαιώματα. Δημιουργώντας νέες στρατιές εργαζομενων σκλάβων ανήμπορων να σηκώσουν κεφάλι .............................................................................. ? "Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΛΕΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ" Θέλοντας να χτυπήσει το κεφαλαιο πρεσβεύει? ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν Εθνικά κάπου, όλοι είμαστε το ίδιο.Kατάργηση των συνόρων ελευθερια μετακίνησης πληθυσμού ώστε να υπάρχει ένα Παγκοσμιο σοσιαλιστικό κράτος.

Με την Ελεύθερη μετανάστευση όμως υπάρχει σπάσιμο στα μεροκάματα ,και συνεχής απειλή Απειλή των εργατικών δικαιωμάτων, άρα απεργίες αναμπουμπούλα και το κόμμα ανεβαίνει ..ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ και στην μέση υπάρχουμε εμείς που μας βουλιάζουν κάθε μέρα κάτω από τα συμφέροντα τους..

Είσαστε έτοιμοι να δείτε την Αλήθεια?

Σχόλιο sakis mousageas στην ανάρτηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΙ . ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ‏ 

πηγη







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









ΠΑΓΚΑΛΟΣ: " ΣΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ "; Σε αυτήν την βουλή τελικά υπάρχει κανένας χριστιανός ; Tι σκ@τ@ ορκίζονται ! ΒΙΝΤΕΟ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: " ΣΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ";
Ποιοι είναι όλοι αυτοί που μας κυβερνάνε τόσα χρόνια;
Γιατί έχουν χριστιανικά ονόματα;Αλλαγμένα βέβαια,τα πραγματικά τους είναι άλλα...

Ποιοι πηγαίνανε στην εκκλησία σε εορτές για να τους πάρουνε τα κανάλια για να μας πλανέψουν...
Ρητορική είναι η ερώτηση...
Και που να πιστεύουν όλοι αυτοί τελικά λέτε;
Καλά να πάθουμε...



ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου











Ανδωνηηηη ακουυυυς τον ΓΔΟΥΠΟ ;;; Είναι η δική σου εξευτελιστικη πολιτική ΠΤΩΣΗ !!!

Μηπως ηρθε η ωρα πολιτικε απατεων Ανδωνη να αποφασισεις για να αποχωρησεις οικειοθελως πριν σε διωξουν κακην-κακως τα εναπομειναντα στελεχη της παλαιας Ν.Δ. που την μετετρεψες σε πολαν/νουδου....

Αφησε κατα μερους τις πολιτικες απατεωνιες χειρισμου των εταιρειων δημοσκοπησεων που ξαφνικα μετα απο τις αποκαλυψεις των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ποσοστων απο τις εγκυρες επιστημονικες αναλυσεις των πρεσβειων (...των δικων σου εντολοδοχων!!!) εμφανιζονται ποσοστα δηθεν οτι υπολοιπεσαι μισο ποντο του νεοπασοκου Συριζα (....!!!!!! αν ειναι δυνατον....) και οτι το αποκομμα του συνεταιρου σου του "ολου πασοκ" υπαρχει ακομη σε ποσοστο 4-5% (....!!!! εδω γελανε ακομη και οι 57 ...και οι 75....και οι λοιποι συγγενεις ....) και το οποιον δεν θα κατεβει στις Ευρωεκλογες με τον συνηθισμενο λογοτυπο και τον αγκαθωτο ηλιο του....

Αφησε λοιπον τις συνηθισμενες σαπιες πολιτικες δολοπλοκιες σου και ΦΥΓΕ διοτι αφενος δεν μπορεις να ξεπερασεις τον χρονο παραμονης στο κουβερνο απο τον ευεργετη σου Μητσοτακουλα που εριξες σαν ενας στυγνος δολοπλοκος αποστατης το 1993
και αφετερου η δεκαχρονη προσωπικη σου πολιτικη ερημος δεν θα ξεπληρωθει με ευγνωμοσυνη απο την ΕΛΛΗΝΙΔΑ και τον ΕΛΛΗΝΑ αλλα θα πληρωθει οπως ακριβως αξιζει σε εναν πολιτικο απατεωνα που τους εξαπατησε τους εξαθλιωσε τους εξαυλωσε απο οτι φτιαξαν σαν ενα καποιο ειδος ποιοτικης επιβιωσης .

Και δυστυχως για σενα Ανδωνη πολιτικε απατεωνα και για τον ανυπαρκτο συνεταιρο σου Βανγκελη πολιτικο κακουργο αυτη η πολιτικη ΠΤΩΣΗ εξεφτελισμου ειναι που σας αξιζει και που ερχεται αυτη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΡΑ ωσονουπο και γοργα (...ο Μαρτης ειναι κοντα...πολυ κοντα !!!! ανδρεικελα των εξωελληνων...)

Ανδωνηηηη ακουυυυς τον ΓΔΟΥΠΟ ;;;
Ειναι η δικη σου εξεφτελιστικη πολιτικη ΠΤΩΣΗ !!!!
ΦΥΓΕ ΠΡΙΝ ΣΕ ΔΙΩΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ.....

μπλακ-αης

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Κεφαλλονιά

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα την Κεφαλλονιά και έγινε αισθητός σε όλο το Ιόνιο. 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 7 χλμ νοτιοδυτικά του Αργοστολίου και 7 χλμ νότια του Ληξουρίου και εστιακό βάθος μόνο 2 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά μετά από τον αρχικό σεισμό, ακολούθησε στις 16:08 μετασεισμός 4,4 R με το ίδιο επίκεντρο και βαθύτερο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εμφανίστηκαν ρωγμές σε σπίτια και δρόμους στο Ληξούρι, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή θύματα.



Σημαντικό είναι το πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του νησιού από πτώσεις βράχων σε διάφορα σημεία,  με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.

Στο Αργοστόλι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έσπασαν τζαμαρίες και ο κόσμος παραμένει ανάστατους στους δρόμους.

Κάποιες περιοχές του νησιού έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

"Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.




Αύριο Δευτέρα, καμία μονάδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών δεν θα λειτουργήσει λόγω της σεισμικής δραστηριότητας,  προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος όλων των Κτιρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Λόγω του μικρού εστιακού βάθους, ο σεισμός είχε τόση ένταση που έγινε αισθητός σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, μέχρι την Αθήνα την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει άμεσα με στρατιωτικό ελικόπτερο στο νησί ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

πηγη     









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Αποκαλυπτική έρευνα για τον φόρο ακινήτων

Το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ ) ως άδικο φόρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα:


-Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22 % που ήταν σύμφωνα με την περσινή έρευνα, εφέτος διαμορφώνονται στο 43,3% του εισοδήματος.


Επιπλέον, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.


-Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.

-Σε υψηλά επίπεδα (38%) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.

-Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών).

-Αυξήθηκε από 35 σε 43% το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

-Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.

-Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.

-Η μεγάλη πλειοψηφία (65%) θεωρούν πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.

-Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80 %) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.


Πηγή : real.gr
Πηγή: radio1d.gr








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










«Λαβράκι» του ΣΔΟΕ στην Ήπειρο: Σκάνδαλο 4 εκατ. σε αγροτικούς συνεταιρισμούς

Μεγάλο σκάνδαλο ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ σε δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ηπείρου φέρεται να έχει εντοπίσει η τοπική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ τις τελευταίες ημέρες.

Οπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, οι δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί πήραν κοινοτική επιδότηση 2.758.000 ευρώ στη μία περίπτωση και 1.187.000 ευρώ στην άλλη, προκειμένου να κατασκευαστούν ψυκτικοί θάλαμοι όπως και άλλα έργα για την αποθήκευση προϊόντων. Ωστόσο φαίνεται ένα μεγάλο τμήμα αυτών των χρημάτων να κατέληξαν στις τσέπες των υπευθύνων.

Όπως προκύπτει από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ οι υπεύθυνοι των δύο αγροτικών συνεταιρισμών, από την ίδια πόλη της Ηπείρου, ανέθεσαν την κατασκευή των ψυκτικών θαλάμων σε δύο τεχνικές εταιρείες της ίδιας περιοχής.

Όμως, όπως αναφέρουν τα «Νέα», φαίνεται να υπήρξε συνεννόηση μεταξύ τους για αλλοίωση παραστατικών κι υπερκοστολογήσεις των κατασκευών προκειμένου να καρπωθούν οι ιδιώτες τα ποσά της κοινοτικής επιδότησης. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για μια ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση που ερευνάται σε όλη την έκτασή της. Ηδη έχουν κληθεί για ανωμοτί καταθέσεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, το ΣΔΟΕ φέρεται να εντόπισε γιατρό στη Μύκονο που παρουσίασε αδήλωτα ποσά σε τράπεζες ύψους 900.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία, τη στιγμή που δήλωνε πολύ μικρότερα εισοδήματα.

Πηγή: radio1d.gr
ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Δικαστική "βόμβα" στη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων

Με την υπ” αριθμ. 13/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς έγινε δεκτή αγωγή δεκαπέντε σχολικών φυλάκων, οι οποίοι απασχολούνταν στον Δήμο Καστοριάς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Με την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η οποία είναι η πρώτη πανελλαδικά σε επίπεδο οριστικής δικαστικής προστασίας ως προς τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, όπως επισημαίνει ο πληρεξούσιος δικηγόρος Σπύρος Μπαλατσούκας, υποχρεώνεται ο Δήμος Καστοριάς να συνεχίσει να απασχολεί τους ενάγοντες με τους ίδιους όρους και με την καταβολή των αποδοχών τους, όπως ίσχυαν πριν τεθούν την 23.07.2013 σε διαθεσιμότητα.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση καταλήγει σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παραδοχές ως προς το παράνομο και την αντισυνταγματικότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας και αναγνωρίζει, ότι η επιλογή των συγκεκριμένων εργαζόμενων έγινε τυχαία και χωρίς καμία αξιολόγηση ως προς τις ικανότητες, τις ανάγκες τους αλλά και τις ανάγκες του ίδιου του Δήμου Καστοριάς.

Πηγή: Aftodioikisi.gr Πηγή: radio1d.gr









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









«Απαράδεκτα» τα σχέδια για τη ΝΕΡΙΤ

Ξεκινά η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για διευθυντές και συντονιστές της ΝΕΡΙΤ ενώ η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαρακτηρίζει τα σχέδια για τον νέο φορέα «απαράδεκτα».

Την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., η τεχνική επεξεργασία και αρχική αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν για την κάλυψη των θέσεων διευθυντών και συντονιστών της εταιρείας.


Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, υπό αξιολόγηση θα τεθούν συνολικά 346 βιογραφικά που υποβλήθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την πλήρωση εννέα θέσεων διευθυντών και δύο θέσεων συντονιστών της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.


Στη μεθοδολογία αξιολόγησης των βιογραφικών για την κατάταξη των υποψηφίων, θα συνεκτιμηθεί η επιστημονική συγκρότηση και κατάρτιση, η εν γένει παρουσία των υποψηφίων στο χώρο των ΜΜΕ, το σύνολο του εργασιακού βίου τους και η σχέση τους με το αντικείμενο της θέσης.

Από την πλευρά της, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με ανακοίνωσή της εκφράζει «ιδιαίτερο προβληματισμό για τα "απαράδεκτα" σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ΝΕΡΙΤ, που οδηγούν στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας για τους δημοσιογράφους και στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου αθηνοκεντρικού οργανισμού».

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ, εκτιμούν ότι θα χαθούν περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού, με πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην ΕΡΤ και ως εκ τούτου, ο καινούριος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, όπως σημειώνουν, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην παροχή ποιοτικού προγράμματος το οποίο θα ανταγωνίζεται τα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

«Μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ και τους οκτώ μήνες σιγής που ακολούθησαν, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά τη λειτουργία ενός καινούργιου φορέα με τα ελάχιστα απαραίτητα προκειμένου να δικαιολογήσει την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους από το κοινό» δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της ΔΟΔ.

Πηγή : enikos Πηγή: radio1d.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Σε οικονομικό αδιέξοδο τα Ταμεία -«Μαύρη τρύπα» 34,8 δισ. ευρώ

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» 34,8 δισ. ευρώ στα οικονομικά τους, σύμφωνα με στοιχεία των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Αν μάλιστα προστεθούν οι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία από το 1993 και οι απώλειες από το «κούρεμα», τότε η οικονομική αιμορραγία του συστήματος, εκτινάσσεται στα 59,8 δισ. ευρώ.


Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η «ακτινογραφία» του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, έχει ως εξής:


Απώλειες εισφορών εξαιτίας της ανεργίας και της μείωσης μισθών 10,5 δισ. ευρώ.

Εισφοροδιαφυγή, ευέλικτες μορφές απασχόλησης 8,5 δισ. ευρώ.

Βεβαιωμένες οφειλές 8 δισ. ευρώ.

Οφειλές κράτους από το 1993 12 δισ. ευρώ.

Προωθούμενη μείωση εργοδοτικών εισφορών 1 δισ. ευρώ.

Υπό εξέταση περικοπή κοινωνικών πόρων 1,3 δισ. ευρώ.

Μείωση κρατικής χρηματοδότησης για φέτος 2,5 δισ. ευρώ.
PSI 13 δισ. ευρώ

Συντάξεις σε εκκρεμότητα 3 δισ. ευρώ Πηγή: radio1d.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Μεσαίωνας στις απολύσεις και με τη ψήφο της ΓΣΕΕ

"Μέσω ΑΣΕ τελικά η απελευθέρωση των απολύσεων, ικανοποιημένοι κυβέρνηση, εργοδότες, τρόικα, αλλά και η ΓΣΕΕ!"

Το κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο θα επιτρέπονται στο εξής οι ομαδικές απολύσεις πάνω από τα ισχύοντα επιτρεπόμενα όρια (5%) ανακοίνωσε χθες το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) ανάβοντας ουσιαστικά το "πράσινο φως" για την απελευθέρωσή τους.

Το νέο πλαίσιο με το οποίο το ΑΣΕ μετατρέπεται από γνωμοδοτικό όργανο σε ουσιαστικό, καθώς στο εξής θα εγκρίνει το σχέδιο ομαδικών απολύσεων που θα υποβάλλει μια επιχείρηση, αποτελεί ουσιαστικά το περιτύλιγμα προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Συγκεκριμένα, με τη μετάθεση της έγκρισης των απολύσεων στο ΑΣΕ, ουσιαστικά παρακάμπτεται το προβλεπόμενο μέχρι σήμερα "βέτο" του υπουργού Εργασίας, ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό η τρόικα, καθώς γίνεται το πλέον σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση, ενώ δεν δημιουργούνται λόγω της επικείμενης ρύθμισης (πιθανότατα μέσω εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας) προβλήματα και για το ΠΑΣΟΚ που δεν δεχόταν την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ή υπουργικής απόφασης.

Όπως είχε αποκαλύψει η "Αυγή" (15.12.2013), τρόικα και κυβέρνηση είχαν βρει εδώ και καιρό τη φόρμουλα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και μάλιστα η διαδικασία (που προέβλεπε ερμηνεία του ισχύοντος νόμου 1387/1983, αλλά και ενσωμάτωση των προβλέψεων της Κοινοτικής Οδηγίας 98/59) είχε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η έγκριση ενός σχεδίου ομαδικών απολύσεων θα συνοδεύεται από την παροχή οικονομικών στοιχείων της εταιρείας (ισολογισμοί, ασφαλιστική ενημερότητα, ανταγωνιστικότητα εταιρείας κ.λπ.), καθώς και στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση και την κατανομή του προσωπικού ανά κατηγορία και ειδικότητα. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν την εφαρμογή ομαδικών απολύσεων θα οφείλουν επίσης να τεκμηριώνουν ότι οι απολύσεις αποτελούν την ύστατη λύση για την επιβίωσή τους.

Ουσιαστικά, ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο ομαδικών απολύσεων (ακόμη και με τη χρήση μεθόδων δημιουργικής λογιστικής) θα υπερακοντίζει το οποιοδήποτε εμπόδιο μη έγκρισής του πρωτίστως από το ΑΣΕ και δευτερευόντως από τον υπουργό Εργασίας.

* «Η κυβέρνηση χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), με την οποία προσδιορίζονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα κριτήρια και τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης της γνώμης του ΑΣΕ κατά την εξέταση πρότασης περί ομαδικών απολύσεων από εργοδότη", τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι "έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας όσο και κυρίως, την προστασία των εργαζομένων".
Θετικοί, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ!

Σχολιάζοντας την απόφαση ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά». Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, τηρεί θετική στάση (!) τονίζοντας ότι η απόφαση του ΑΣΕ βοηθά "την ενημέρωση τόσο των εργαζομένων όσο και των αρμόδιων δημόσιων αρχών για τα στοιχεία που θα καταθέτουν οι επιχειρήσεις".

Η Συνομοσπονδία ωστόσο σημειώνει ότι "η αρμοδιότητα τελικής έγκρισης παραμένει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ίδια παραμένει και η ισχύουσα περί απολύσεων ποσόστωση", και καταλήγει καλώντας την τρόικα "να σεβαστεί την απόφαση και να σταματήσει εδώ και τώρα να βάζει τον πήχυ στον πυθμένα της εργατικής προστασίας, αγνοώντας και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τα ζητήματα αυτά, που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δεσμεύει".









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Βρούτσης: Προϊόν φαντασίας τα περί «βουλγαροποίησης» των μισθών

Διαψεύδει κατηγορηματικά, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σενάρια και εκτιμήσεις που βλέπουν κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας και αναφερόνται σε επερχόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες μειώσεις και επισημαίνει ότι όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της νοσηρής φαντασίας και διαψεύδονται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα.

Αναλυτικότερα η δήλωση του υπουργού Εργασίας έχει ως εξής:

«Κατά καιρούς παρουσιάζονται στον δημόσιο διάλογο, ασύλληπτες θεωρίες, κατασκευάσματα αλλά και προφητείες, για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων στη χώρα μας» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και τονίζει, ότι «όλα αυτά όχι μόνο διαψεύδονται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα, αλλά για την κυβέρνηση ανήκουν στη σφαίρα της νοσηρής φαντασίας και εκεί θα παραμείνουν».

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι, κατά καιρούς εμφανίζονται δημοσιεύματα όπως είναι για παράδειγμα η πιθανότητα «αυστραλοποίησης των συντάξεων», δηλαδή η χορήγησή τους βάσει εισοδήματος, που έχει διαψευστεί και από την Κομισιόν, ή εκφράζονται από πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές ενώσεις «προβλέψεις» για «βουλγαροποίηση των μισθών», «μείωση των συντάξεων», «κατάρρευση των ασφαλιστικών φορέων» ή «εκτίναξη της ανεργίας στο 35%».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη πρόκειται για σενάρια που προκαλούν φόβο, αλλά δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή στέρεες επιστημονικές παραδοχές. Στο πλαίσιο των ίδιων φανταστικών σεναρίων εντάσσουν και τα αναφερόμενα σε πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών ΚΕΠΕ, για εργασία χωρίς κατώτατο μισθό.

ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Σε έξαρση η εποχική γρίπη: 14 άνθρωποι νεκροί – ΚΕΕΛΠΝΟ: Τι πρέπει να προσέχετε

Αυξητική είναι η τάση της εποχικής γρίπης λόγω της οποίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν χάσει την ζωή τους συνολικά 14 άνθρωποι.

Οι άνθρωποι αυτοί ωστόσο ήταν όλοι άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα 53 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

H συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α(Η1Ν1)2009pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009. Η γρίπη στην Ελλάδα όπως δημοσιέυει το newsit.gr, συνεχίζεται να βρίσκεται σε φάση αυξητικής δραστηριότητας Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι: 
  1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
  3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  2. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
  3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  4. Μεταμόσχευση οργάνων
  5. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  7. Χρόνια νεφροπάθεια.
  8. Νευρομυϊκά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).
ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





H κινέζικη πιστωτική φούσκα άρχισε να καταρρέει. Τι θα συμβεί μετά;

Του SON OFEON

Γνωρίζετε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι θα μπορούσαμε να δούμε μία "τεράστια χρεωκοπία" σε ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό προίον υψηλής απόδοσης
στην Κίνα στις 31 Ιανουαρίου;

Mας είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδοχική κατάρρευση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στην Κίνα , που θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά "τα επιτόκια στα ύψη" και σε "μια απότομη βουτιά στην πιστωτική επέκταση".

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι μία στιγμή τύπου " Lehman Brothers " για την Ασία.
Με δεδομένο ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πιο διασυνδεδεμένο από ποτέ πριν , αυτό θα ήταν πολύ άσχημη είδηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, το επίπεδο της εγχώριας ιδιωτικής πίστωσης στην Κίνα έχει αυξηθεί καταπληκτικά από τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια .
Αυτή είναι μια αύξηση 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε λίγο περισσότερο από 5 χρόνια.
Μεγάλο μέρος αυτού του «ζεστού χρήματος» έρρεε σε συγκεκριμένες μετοχές, ομόλογα και ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Λοιπόν, τι νομίζετε ότι πρόκειται να συμβεί όταν η φούσκα καταρρεύσε;
Η φούσκα του ιδιωτικού χρέους που είδαμε να μεγαλώνει στην Κίνα από την εποχή της κρίσης της Lehman είναι διαφορετική από ο τιδήποτε έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ποτέ πριν δεν είχε συσσωρευθεί τόσο μεγάλο ιδιωτικό χρέος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα .
Όλο αυτό το χρέος βοήθησε να τροφοδοτηθεί η τεράστια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας , αλλά τώρα πολλές κινεζικές εταιρείες συνειδητοποιούν ότι μ' αυτό τον τρόπο έχουν υπερχρεωθεί.

Στην πράξη προβλέπεται ότι οι κινεζικές εταιρείες θα πληρώσουν φέτος μόνο για τόκους το ποσό περίπου του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει σε τόκους το 2014.

Κατά τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν όλες επικριθεί για τη δημιουργία πάρα πολλών χρημάτων.

Μα η αλήθεια είναι ότι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα ξεπερνάει συνολικά τις συνδυασμένες προσπάθειες τους. Μπορείτε να δείτε ένα απίστευτο διάγραμμα που απεικονίζει γραφικά το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Καθώς η εφημερίδα Telegraph τόνισε πριν από λίγο καιρό , οι Κινέζοι έχουν ουσιαστικά "αναπαράγει το σύνολο του εμπορικού τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ " σε μόλις πέντε χρόνια ...ΠΗΓΗ

Η συνολική πιστωτική επέκταση έχει εκτιναχθεί από τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κρίση της Lehman.

" Έχουν αναπαράγει το σύνολο του συστήματος των εμπορικών τραπεζών των ΗΠΑ σε πέντε χρόνια " , έγραψε η εφημερίδα Telegraph .

Η αναλογία των πιστώσεων προς το ΑΕΠ εκτινάχτηκε κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες στο 200% του ΑΕΠ σε σύγκριση με περίπου 40 μονάδες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγήθηκαν της φούσκας των subprime ή στην Ιαπωνία πριν από το σπάσιμο της φούσκας με τον δείκτη Nikkei το 1990 .

" Αυτό είναι πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ πριν σε μια μεγάλη οικονομία . Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί τώρα η κατάσταση . Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας" , ανέφερε η εφημερίδα .

Όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα πράγματα στον οικονομικό κόσμο , ό τι ανεβαίνει πρέπει να κατέβει τελικά .
Και τώρα η 31η Ιανουαρίου 2014 προετοιμάζεται να γίνει μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για το κινέζικο χρηματοπιστωτικό σύστημα .

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από ένα άρθρο του Reuters ...
Η επενδυτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για ένα προβληματικό επενδυτικό προϊόν υψηλής απόδοσης ,που πουλήθηκε μέσω των μεγαλύτερων τραπεζών της Κίνας , προειδοποίησε τους επενδυτές ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρωθεί το επενδυτικό προιόν αξίας 3 δισ. γιουάν (496 εκατ. δολ.) που λήγει την 31 Ιανουαρίου, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ την Παρασκευή .

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την υπόθεση για να δουν αν θα ισχύσει η υπόθεση τους ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές τράπεζες θα προστατεύουν πάντα τους επενδυτές από απώλειες που προκύπτουν από επικίνδυνα εκτός ισολογισμού επενδυτικά προϊόντα ,που πωλούνται μέσα από ένα σκοτεινό σκιώδες τραπεζικό σύστημα .

Αν υπάρξει μια σημαντική χρεωκοπία στις 31 Ιανουαρίου , οι επιπτώσεις θα μεταδοθούν σε ολόκληρο το κινέζικο χρηματοπιστωτικό σύστημα πολύ γρήγορα .

Ένα πρόσφατο άρθρο του Forbes εξηγεί γιατί θα συμβεί αυτό ...
Μία χρεοκοπία ενός WMP , έστω σχετικού με το Zhenfu ή με το Liansheng , θα μπορούσε να καταστρέψει το κινεζικό τραπεζικό σύστημα καθώς και την ευρύτερη οικονομία .

Με λίγα λόγια , η ανάπτυξη της Κίνας από τα τέλη του 2008 εξαρτάται από την υπερβολικά χαλαρή πιστωτική επέκταση , που πρώτα διοχετεύθηκε μέσω των κρατικών τραπεζών , όπως η ICBC και Construction Bank και κατά δεύτερο λόγο μέσα από τις WMP , που επέτρεψε στις κρατικές τράπεζες να αποφύγουν τον πιστωτικό κίνδυνο . Τυχόν διακοπή στη ροή μετρητών από τους επενδυτές των WMP πρός τους υπερχρεωμένους οφειλέτες θα μπορούσε να συνταράξει την Κίνα με πολύ υψηλά επιτόκια ή να προκαλέσει μία μια απότομη βουτιά στην πιστωτική επέκταση , ίσως και τα δύο .

Το αποτέλεσμα ? Το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μιζέρια για δεκαετίες , 'ό τι δηλαδή είδαμε στην Ιαπωνία μετά το σπάσιμο της φούσκας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 .

Το υποκείμενο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι το μεγάλο ιδιωτικό χρέος και η προσφορά χρήματος και τα δύο αναπτύσσονταν με μεγάλη ταχύτητα στην Κίνα .

Σύμφωνα με το Forbes , το Μ2 στην Κίνα αυξήθηκε κατά 13,6 τοις εκατό πέρυσι ...
Και την ίδια στιγμή, στη Κίνα η προσφορά χρήματος και οι πιστώσεις εξακολουθούν να διευρύνονται .
Πέρυσι , το M2 που παρακολουθείται στενά αυξήθηκε μόλις 13,6 % , λιγότερο από την αύξηση του 13,8 % που έγινε το 2012 .
Οι αισιόδοξοι λένε ότι η Κίνα θα θέσει τον εθισμό της στην πίστωση υπό έλεγχο , αλλά αυτό δεν είναι σωστό .
Στην πραγματικότητα, η πιστωτική επέκταση αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20 % πέρυσι, καθώς τα χρήματα ρέουν μέσα από νέα κανάλια, που δεν μετριούνται με παραδοσιακές στατιστικές .
Συνολικά , το Μ2 στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1000 τοις εκατό από το 1999 .
Αυτό είναι απολύτως παρανοικό .

Και φυσικά η Κίνα δεν είναι το μόνο μέρος στον κόσμο, όπου εμφανίζονται σημάδια εκρηκτικών οικονομικών προβλημάτων.

Τα πράγματα απλά χειροτερεύουν στην Ευρώπη και μόλις μάθαμε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας μόλις υπέστη " μια ζημιά- έκπληξη το τέταρτο τρίμηνο " ...

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε τη Δευτέρα μετά από μια ζημιά - έκπληξη στο τέταρτο τρίμηνο, ζημιά που οφείλεται στην απότομη πτώση των εσόδων από συναλλαγές χρέους και μία αύξηση του κόστους αναδιάρθρωσης , που ώθησαν την τράπεζα να προειδοποιήσει ότι το 2014 θα είναι έτος προκλήσεων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε ότι τα έσοδα μίας σημαντικής μονάδας της διαπραγμάτευσης χρέους μειώθηκαν κατά 31 τοις εκατό κατά το τρίμηνο , μία πολύ μεγαλύτερη πτώση από την αντίστοιχη που παρουσιάστηκε στους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ , που έχουν επίσης πληγεί από τις υποτονικές συναλλαγές σταθερού εισοδήματος.

Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, πολλές άλλες μεγάλες τράπεζες σύντομα θα βιώσουν ένα "πονοκέφαλο από τα ομόλογα", επίσης.

Αυτή την εποχή η διάθεση προς τα κρατικά ομόλογα βρίσκεται περίπου στο χαμηλότερο σημείο της τα τελευταία 20 χρόνια. Οι επενδυτές πιστεύουν συντριπτικά ότι οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα .
Αν αυτό όντως συμβεί , τα επιτόκια σε όλη την οικονομία θα αρχίσουν να αυξάνονται, η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να επιβραδύνεται σημαντικά και θα μπορούσε προκύψει το " εφιαλτικό σενάριο " για το οποίο συνεχώς μιλάω.

Αλλά δεν είμαι ο μόνος που μιλάει γι 'αυτό .
Στην πράξη , το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποιεί για το ίδιο ακριβώς πράγμα ...
Οι δημοσιονομικές κρίσεις που προκαλούνται από τα επίπεδα του χρέους που διογκώνονται στις προηγμένες οικονομίες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία το 2014 , προειδοποιεί μια έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ .

Πριν από την ετήσια συνάντηση του WEF ετήσια συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στο Νταβός της Ελβετίας , η ετήσια αξιολόγηση του φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα του χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Αμερικής , θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σπασμωδική κίνηση των επενδυτών.

Αυτό θα δημιουργήσει ένα " φαύλο κύκλο " αυξανόμενων τόκων, αυξανόμενη συσσώρευση χρέους και αμφιβολία στους επενδυτές ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω.

Έτσι μία χρεωκοπία στην Κίνα στις 31 Ιανουαρίου θα είναι η επόμενη περίπτωση "Lehman Brothers" ή θα είναι κάτι άλλο ?

Tελικά , δεν έχει τόση σημασία .
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που εξελίσσεται σήμερα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εντελώς και απολύτως μη βιώσιμο και είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε συνολική οικονομική κατάρρευση κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών .
Είναι απλά θέμα χρόνου .

Μετάφραση από την ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η 31 Ιανουαρίου είναι για τους κινέζους το αντίστοιχο της πρωτοχρονιάς.
Το ποσό των 496 εκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι τόσο σημαντικό σε σχέση με τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικού χρέους.

Αυτό που θα με προβλημάτιζε εμένα σοβαρά είναι ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν φέτος για τόκους διπλάσιο ποσό από τους Αμερικάνους και το συνολικό ιδιωτικό τους χρέος κυμαίνεται ήδη στο 200% του ΑΕΠ .

Ακούμε συνεχώς από τα ελληνικά ΜΜΕ ότι το χρέος πάνω από το 120% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο.
Σ' αυτό "συμφωνούν" όλοι οι "παγκόσμιοι" οικονομικοί εγκέφαλοι...
Δεν προβληματίζονται όμως από το ότι οι τόκοι των κινέζων φέτος δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε από την παραγωγή των κινέζων, ούτε από τους τόκους των Αμερικανών (!).

To χρήμα αυτό δεν υπάρχει ούτε καν λογιστικά...
'Ολοι χρωστούν σε όλους λεφτά που δεν υπάρχουν.
Παγκόσμια η λύση είναι η διαγραφή χρεών ή ο συμψηφισμός χρεών.
Η διαγραφή συνήθως γίνεται ή με πόλεμο ή μέσω μίας "ξαφνικής" οικονομικής καταστροφής.
Ο συμψηφισμός χρεών απαιτεί παγκόσμια οικονομική συνεργασία, που δεν υπάρχει.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για το κινέζικο έτος του " Α-λόγου" γιαγκ του ξύλου.
Είναι δυναμικό (γιαγκ), εύφλεκτο (ξύλο) και 'Α-λογο, δηλαδή παράλογο.
'Ολα μπορούν να συμβούν...




ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ...

ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Ξύπνα Έλληνα !!! ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΟ ! Θα καταπολεμήσουν την ανεργία ... με δωρεάν εργασία !!! Άρθρο 6

Απίστευτο: Ότι θα διαβάσετε στη συνέχεια δεν είναι φάρσα. Είναι οι προτάσεις του βουλευτή της ΝΔ Πέτρου Δούκα για την ανεργία.

Διαβάζουμε από την προσωπική του ιστοσελίδα….ΕΔΩ

ΙΙ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
Όλοι η άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας.

Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), η άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα.

Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες εντελώς δωρεάν!

Γιατί λέω εντελώς δωρεάν;
Γιατί είναι σημαντικό οι άνεργοι να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή.
Παράλληλα, θα βγεί και κάποιο επωφελές έργο. Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και ζήτηση για περισσότερο έργο!

Δεν αντέχει η Ελληνική κοινωνία τόση ανεργία. Γιατί ανεργία σημαίνει ανέχεια, ψυχολογική κατάρρευση, αλλά και μη παραγωγή έργου!

Αλλά και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι Πρωτοετείς και Δευτεροετείς των ΑΕΙ, κλπ., να εργάζονται το καλοκαίρι 5 βδομάδες αντίστοιχα με τους ανέργους, σε αντίστοιχες εργασίες!

ΣΧΟΛΙΟ.Λ.Π

Εμείς κατά τον Πέτρο Δούκα θα δουλεύουμε δωρεάν, δηλαδή χωρίς χρήματα για να ξεσκουριάζουμε και θα τρεφόμαστε με αέρα κοπανιστό.

Με λίγα λόγια προτείνει οι εργαζόμενοι να προσφέρουν δωρεάν εργασία στους εργοδότες και στην συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα των εργοδοτών τους και να αγοράζουν με αληθινά χρήματα, τα είδη που οι ίδιοι έχουν προσφέρει στον εργοδότη τους δουλεύοντας δωρεάν.
Πολύ πρωτοποριακό ανακάλυψε το αεικίνητο.

lalipouli.blogspot.com

Πρώτη δημοσίευση Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013στις8:40 μ.μ.







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Μετά τον Ρεν και το Βερολίνο: Μην ελπίζετε σε χαλάρωση της πίεσης λόγω πλεονάσματος !

- Μετά τη βόμβα Ρεν πως η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει το καλοκαίρι έρχονται και τα... μαντάτα από τη Γερμανία
- «Δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει η πίεση στην Ελλάδα» δηλώνουν κύκλοι της κυβέρνησης
Μέρκελ
- Süddeutsche Zeitung: Μετά τις εντυπωσιακές αλλαγές του 2012, τελευταία δεν έχουν γίνει πολλά
- Χθες, ο Σόιμπλε έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για τα όσα έχει κάνει
Αυτό θα πει μαστίγιο και καρότο. Ή σκωτσέζικο ντους αν προτιμάται. Από τη μια τα καλά λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιπλε για τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα και η παραδοχή πως εκείνος δε θα ήθελε να έχει εφαρμόσει ανάλογο πρόγραμμα στη Γερμανία, από την άλλη κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης που κόβουν κάθε ελπίδα για χαλάρωση της λιτότητας.

Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Οι χώρες της ευρωκρίσης πηγαίνουν καλύτερα» αναφέρεται στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Και φυσικά υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα. Ο συντάκτης παρατηρεί ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα, μολονότι υπάρχουν και εδώ θετικά μηνύματα. «Εξαιτίας μιας καλής τουριστικής σαιζόν το 2013, η χώρα πέτυχε το πρώτο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την εισαγωγή του ευρώ, πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια», αναφέρει η εφημερίδα.

Στο ρεπορτάζ διευκρινίζεται ότι «κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου προειδοποιούν πως σε κάποιες χώρες το κλίμα είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση». Και εδώ έρχεται η βόμβα! Σύμφωνα, με τους ίδιους κύκλους, «η πίεση για αλλαγές δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει, κυρίως αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Ελλάδα». Εκεί, καταλήγει το ρεπορτάζ, «μετά από εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις το 2012 και το 2013, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει πολλά».

Αναφορές στην Ελλάδα φιλοξενεί και οικονομική ανάλυση για την «ευρωκρίση» στην ίδια εφημερίδα. Σχολιάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα που φέρεται να πετυχαίνει η Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζεται «επιτυχία σε πολύ λεπτή βάση».

Σύμφωνα με την ανάλυση, μετά από έξι χρόνια κατάρρευσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αρκεί μια μικρή αύξηση στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών (μερικοί τουρίστες περισσότεροι) για να κάνει κανείς λόγο για ανάπτυξη.

«Είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στο Νταβός "ότι το ελληνικό ποτήρι είναι μισογεμάτο", αλλά πόση αξία έχει αυτή η ανάπτυξη εκεί όταν η παραγωγή είναι στο ναδίρ, όταν οι εξαγωγές είναι στάσιμες και η χώρα εξαθλιώνεται», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

newsit.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





ΩΡΑ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ‏

 Του Γιώργου Βότση

Πλησιάζει, αν δεν ήρθε ήδη και μάλιστα με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, το πλήρωμα του χρόνου στις ανακρίσεις για τα εξοπλιστικά, όπου, επιτέλους, διαφαίνονται ελπιδοφόρα ρήγματα στην ομερτά της μαφιόζικης συνενοχής, να κληθούν ως μάρτυρες (προς το παρόν) όχι μόνον οι διατελέσαντες υπουργοί Εθνικής Άμυνας, αλλά και οι πρωθυπουργοί. Τουλάχιστον μετά το 1996.

Δηλαδή μετά τα Ίμια, το μέγα και παραλίγο φιάσκο της αισχύνης, που αποκάλυψε παραστατικά πόσο επικίνδυνα ανίκανη ήταν η πολιτική μας ηγεσία και πόσο ανησυχητικά τρωτή η άμυνά μας, παρά τους υπέρογκους εξοπλισμούς. Φιάσκο, που αντί να σημάνει συναγερμό και να μας ταρακουνήσει αφυπνιστικά, αποτέλεσε το άλλοθι για την πιο ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών επί μία δεκαετία, που επέτρεψε σε αδίστακτους πατριδοκάπηλους, πολιτικούς και ένστολους, να θησαυρίσουν ανενδοίαστα υπονομεύοντας και την εθνική μας άμυνα και την εθνική οικονομία.

«Η λεηλασία της Άμυνας» είναι ακριβώς τίτλος του βιβλίου που αποκαλύπτει πληρέστερα αυτόν το χωρίς προηγούμενο πλιάτσικο. Ένα βοήθημα προβληματισμού για κάθε συνειδητό πολίτη, χρησιμότατα για όσους κυρίως ασχολούνται με το βόρβορο των εξοπλιστικών, με πρώτους τους ανακριτές. Συγγραφέας του ο στρατηγός ε.α. Κων. Π. Φράγκος, που διετέλεσε διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου των πρώην υπουργών Εθνικής Άμυνας Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Με σπουδές στη Σορβόνη για την πολιτική άμυνα και πολυγραφότατος (βιβλία και μακρόχρονη ελευθερόστομη και τεκμηριωμένα αποκαλυπτική αρθρογραφία σε αθηναϊκές εφημερίδες), ο στρατηγός Φράγκος θεωρείται ως ο πιο έγκυρος και τολμητίας αμυντικός αναλυτής και πάντως είναι –κατά τον Γ. Βαρβιτσιώτη- «ο πρώτος που έφερε στο φως τις φοβερές ατασθαλίες των εξοπλισμών 1996 – 2004…».

Θυμόμαστε υποθέτω (κι αν όχι, μας τη θυμίζει στο βιβλίο του ο στρατηγός Φράγκος) την εντυπωσιακή εικόνα από τη Βουλή που έκανε πολλούς να πιστέψουν τότε ότι άλλαζε σελίδα η νεοελληνική ιστορία: 12 Μαΐου 2004, στο βήμα για τις προγραμματικές δηλώσεις ο Κώστας Καραμανλής να αποκαλεί «αρχιερέα της διαπλοκής» τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό «της οκταετίας των μεγάλων σκανδάλων» (χρηματιστήριο, κτηματολόγιο και πάνω απ’ όλα εξοπλιστικά). Για του λόγου το αληθές, να κραδαίνει και φακέλους με τα τεκμήρια…

Λίγες μέρες πριν είχε προκαλέσει μεγάλο ντόρο η καταγγελία του Καραμανλή για τους (και καναλάρχες) νταβατζήδες. Και η διαβεβαίωσή του ότι θα διέλυε τα εξωθεσμικά παράκεντρα εξουσίας.

Λίγες εβδομάδες μετά, προσωπικά πανηγύρισα διότι επικεφαλής της νεότευκτης στο Πεντάγωνο Γενικής Γραμματείας Εξοπλισμών είχε τεθεί ο άτεγκτος πρώην εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς, ο πρώτος που έριξε φως στη διαχρονική πηγή των μεγάλων σκανδάλων Siemens και ο μόνος που τόλμησε να προτείνει την παραπομπή για κακούργημα (και) του ποινικά ανέγγιχτου, με μόνιμη εύγλωττη ασυλία, Σωκράτη Κόκκαλη για το μέγα σκάνδαλο του ΟΤΕ (συμβαλλόμενοι από τη μία η κοινοπραξία Siemens – Intracom και από την άλλη σύμπασα η… πολιτική ηγεσία, στα τέλη της δεκαετίας του ’80…).

Ούτε δύο χρόνια δεν κράτησε, φευ, το κλίμα καθαρτήριας ευημερίας. Ξαφνικά ατμόσφαιρα άλλαξε άρδην.

Οι «νταβατζήδες» συνέχισαν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις σκανδαλώδεις προμήθειες ρωσικών οπλικών συστημάτων καρκινοβάτησε επί μήνες και ετελεύτησε άκαρπη τον βίο της, αφού εξευτέλισε τα σημαντικά πορίσματα του ευσυνείδητου ανακριτή Π. Αθανασίου. Και ανέδειξε δύο ταλέντα: το γνωστότατο άλλωστε του Ευαγ. Βενιζέλου, ως πυλώνα υπεράσπισης των υπόλογων υπουργών του ΠΑΣΟΚ και του τραγικού προέδρου της Γ. Τραγάκη.

Ο τελευταίος, συνεντευξιαζόμενος εσχάτως ισχυρίστηκε αυτάρεσκα ότι η Εξεταστική Επιτροπή παρήγαγε έργο (ταυτοποίησε τάχα την ενοχή Τσοχατζόπουλου και «άγγοξε» τον Γιάννο Παπαντωνίου…). Αλλά δεν είχε απάντηση στο εύλογο ερώτημα «τότε γιατί σταμάτησε;»
Τι να πει ο τάλας; Ότι υπήρξε «βοηθός νεκροθάφτη», όπως τον χαρακτηρίζει ο Φράγκος; Η κάθαρση ξαφνικά παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Μία ατμόσφαιρα συγκαλυπτικής συναίνεσης βάρυνε στο πολιτικό κλίμα. Οι παραγραφές υπουργικών ευθυνών (με το άθλιο και σε σκόπιμα διαρκή ισχύ άρθρο 86 του Συντάγματος) διαδέχονται η μία την άλλη. Σε θεαματική κωλοτούμπα ο Κ. Καραμανλής έκανε στροφή 180 μοιρών. Φοβήθηκε; Εκβιάστηκε; Απειλήθηκε; Γεγονός είναι ότι υποτάχθηκε στην ομερτά που ρήμαξε τον τόπο επί δεκαετίες.

«Ενώ ονόμαζε τον Σημίτη Αρχιερέα της Διαπλοκής, αυτός κατέληξε Πάπας της Συγκάλυψης», γράφει στο βιβλίο του ο στρατηγός Κων. Φράγκος και διερωτάται:

«Ποιος είναι χειρότερος; Ο Σημίτης που επέτρεπε το όργιο (των εξοπλιστικών σκανδάλων) ή ο Καραμανλής, που το άφησε ατιμώρητο και έτσι καθιέρωσε την αρπαχτή, τη μίζα και την απάτη ως πρακτική της εξουσίας;»

Αφού οι δυό τους επιμένουν να σιωπούν, προκλητικά και προσβλητικά γι αυτόν τον καθημαγμένο λαό, που τον κυβέρνησαν 13 ολόκληρα χρόνια, ας αναζητήσουν κι αυτή την απάντηση οι ανακριτές, που φαίνεται ότι ευτυχώς διαθέτουν αρχές, συνείδηση και σθένος. Ας τους καλέσουν, λοιπόν, το ταχύτερο ως ουσιώδεις μάρτυρες. Και, μαζί τους, τον μη εξαιρετέο (κι όχι μόνο λόγω υποβρυχίων) Ευαγ. Βενιζέλο, που επιπλέει ακόμη πολιτική, με τα σωσίβια που ανταλλάσσουν με τον Αντ. Σαμαρά, ώσπου να πιάσουν και οι δύο πάτο…

Ελευθεροτυπία



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου