EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Χάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι αρνηθούν τα 490 ευρώ των κοινωφελών προγραμμάτων

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ ζητά από άνεργους να αμείβονται με 490 ευρώ και να υποαπασχοληθούν σε κοινωφελή προγράμματα, αλλιώς θα τους αποκλείσει από την καταβολή επιδόματος.

Ξαφνικά με έγγραφό του που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή (αρ. πρωτ. 106097) ο διοικητής ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Οργανισμού ότι αν οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν ανταποκριθούν στις προσκλήσεις, τα αρμόδια Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαγραφή του άνεργου από τα μητρώα ανέργων του.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αποκλείει τους άνεργους οι οποίοι θα αρνηθούν τη θέση υποαμειβόμενης απασχόλησης που τους προτείνει από τα επιδόματα ανεργίας, από την ασφάλιση των ανέργων και από κάθε άλλο πρόγραμμα προστασίας των ανέργων που θα εκπονήσει στο μέλλον ο ΟΑΕΔ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Έγγραφο του ΥΠΕΣ τινάζει στον αέρα την εθελοντική κινητικότητα – 670 οι πλεονάζοντες στο Δ. Αθηναίων

Στον αέρα τινάζει την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα επιστολη του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε δήμους της χώρας προσδιορίζοντας το συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που «περρισέυουν» σε 3.708. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που  υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που πλεονάζουν ή λείπουν από ένα δήμο, δημιουργώντας αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους και τους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά την παραλαβή «της απαράδεκτης επιστολής», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, στην οποία γίνεται λόγος για 670 πλεονάζοντες στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, κάλεσε σε έκτακτη σύγκληση το Δημοτικό

Συμβούλιο την Τετάρτη στο δημαρχείο της Αθήνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν πάρει τα σχετικά «ραβασάκια» στα χέρια τους, ενώ σε αναμμένα καρφιά κάθονται όσοι δεν την έχουν λάβει ακόμη.
«Ήτανε στραβό το κλήμα. Το έφαγε και ο γάιδαρος»

Δήμαρχοι που μίλησαν στην aftodioikisi.gr τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «ήτανε στραβό το κλήμα (σ.σ. οι αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ για τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ οι οποίες ωστόσο σε καμία περίπτωση όπως, λένε, «δεν θα μπλόκαραν την εθελοντική κινητικότητα»). Το έφαγε και ο γάιδαρος (σ.σ. επιστολή Γρηγοράκου)».

Πρόσθεταν, δε, με έμφαση ότι «έπρεπε το υπουργείο να αφήσει να ψηφιστεί ο νόμος και να ξεκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων των δημοτικών υπαλλήλων και μετά να ενημέρωνε ποιοι είναι οι δήμοι με πλεονάζον ή ελλείπων προσωπικό. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ανασφάλεια στους εργαζόμενους και τινάζεται το όλο εγχείρημα στον αέρα», λέει στην aftodioikisi.gr, δήμαρχος μεγάλου δήμου του λεκανοπεδίου.

Ποια είναι τα νεφελώδη κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr στην επιστολή γίνεται επίκληση «ορισμένων νεφελωδών κριτηρίων» της γνωστής επιτροπής Ραπακούλια (σ.σ. του διευθυντή του γραφείου του Λ. Γρηγοράκου), όπως λένε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, με βάση τα οποία υποτίθεται ότι εξάγεται το πλεόνασμα ή του έλλειμμα προσωπικού.

Τα κριτήρια αφορούν κυρίως:

- Συνολικό πληθυσμό και αριθμό υπαλλήλων ανά κάτοικο
- Οικονομική κατάσταση
- Έκταση
- Αρμοδιότητες του δήμου.

πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Παρά τις κυβερνητικές προθέσεις για πάγωμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, θέτουν επί τάπητος το θέμα. Η μεγαλύτερη πίεση ασκείται από τον εκτροχιασμό του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
 
Το συνολικό έλλειμμα στα τέλη Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στο 1.167 εκατ. ευρώ έναντι 1.046 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, εξέλιξη που καθιστά αδύνατο τον στόχο που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση για μηδενισμό στο τέλος του 2014.
 
Η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη στην τρόικα αίτημα για παράταση της προθεσμίας του μηδενισμού τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει καθώς η τρόικα απέρριψε το εθελοντικό new deal με τους παραγωγούς λειτουργούντων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για μείωση των εγγυημένων τιμών, από το οποίο θα προέκυπτε σημαντική μείωση. Κατά κοινή εκτίμηση των αρμοδίων και της αγοράς, χωρίς αναπροσαρμογή του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΑΕΡ) δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό, ακόμη και εάν η τρόικα κάνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση.
 
Σε κάθε περίπτωση, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τον νόμο αρμοδιοτήτων της θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να αποφασίσει για το κλείσιμο του λογαριασμού ΑΠΕ και, ελλείψει άλλων μέτρων, είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει το τέλος ΑΠΕ. Το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης και, με βάση τα νούμερα, θα πρέπει να εισηγηθεί μεσοσταθμική αύξηση στα 25 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 14,6 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα.
 
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ φέρεται να δέχεται εισηγήσεις από τεχνοκράτες συμβούλους της για μια πιο ήπια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ η μεγαβατώρα. Ακόμη όμως και αυτή η αύξηση είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη από το ΥΠΕΚΑ, ειδικά υπό το κλίμα που έχουν διαμορφώσει τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και την αύξηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΟ) για την κάλυψη του κόστους που προκύπτει, το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού Γ. Μανιάτη, θα επιβαρύνει τους εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) καταναλωτές με ένα ευρώ ετησίως.
 
Πέρα από τον πολιτικό αντίκτυπο μιας απόφασης για αύξηση των τιμολογίων, η εκτίμηση που κυριαρχεί στο ΥΠΕΚΑ και στη διοίκηση της ΔΕΗ είναι ότι μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. 
 
Αναγνωρίζουν δηλαδή τον κίνδυνο διόγκωσης των ελλειμμάτων λόγω της δυσκολίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν στο πρόσθετο κόστος, ο οποίος πηγάζει από τις συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προέβαλε στον επίτροπο Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Ακόμη όμως και αν η κυβέρνηση καταφέρει να κερδίσει χρόνο για τον μηδενισμό του ελλείμματος και να βγει από τη δύσκολη θέση της επιβάρυνσης των καταναλωτών μέσω της αύξησης του τέλους ΑΠΕ, δεν θα αποφύγει τις αυξήσεις για περίπου 2,5 εκατ. οικιακούς καταναλωτές.
 
Πρόκειται για αυτούς που καταναλώνουν μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και τιμολογούνται κάτω του κόστους, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής που όμως εμφανίζει σοβαρές στρεβλώσεις. Η κατηγορία αυτή επιδοτείται ουσιαστικά από τις μικρές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση και οι οποίες, στον βαθμό που υλοποιηθεί το αίτημα της τρόικας για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, θα επωφεληθούν με μια έκπτωση της τάξης του 4%-5%. Το θέμα της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων τέθηκε εκ νέου από την τρόικα στις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο. Η ΔΕΗ εξετάζει ήδη σενάρια στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμώντας ότι θα διορθωθεί μια μεγάλη στρέβλωση, αφού -όπως χαρακτηριστικά τονίζουν αρμόδια στελέχη- με την υφιστάμενη κατάσταση «το μικρομάγαζο επιδοτεί τη δεύτερη και τρίτη κατοικία». Οπως εξηγούν, η κατηγορία των καταναλώσεων 0-800 κιλοβατώρες αριθμεί περί τους 2,5 εκατ. καταναλωτές. Μέσα σε αυτούς, όμως, δεν περιλαμβάνονται μόνο φτωχά νοικοκυριά αλλά και εξοχικά, δεύτερες και τρίτες κατοικίες. Αυτό που εξετάζεται είναι να βρεθούν με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ποιες από αυτές τις καταναλώσεις αφορούν την πρώτη κατοικία και να μεταφερθούν στο ΚΟΤ που είναι συμβατό με τους κανόνες της Ε.Ε. H λύση αυτή θα επιτρέψει τη μείωση των εμπορικών τιμολογίων χαμηλής τάσης σε ποσοστό 4%-5% περίπου.
 
Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων θα επηρεάσει και τις αγροτικές καταναλώσεις, οι οποίες είναι επίσης επιδοτούμενες. Αυτή είναι μια πιο δύσκολη άσκηση για τη ΔΕΗ, η λύση της οποίας θα ξεκινήσει από τον επανέλεγχο των χρηστών καθώς η αίσθηση που υπάρχει στην επιχείρηση είναι ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι κατά πολύ λιγότεροι από αυτούς που εμφανίζονται. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα οικιακά τιμολόγια, αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υποβάλουν εισήγηση για αυξήσεις.

ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Κάνουν τα πάντα για την απαξίωση της πολιτικής

Είναι προφανές, πως οι πολιτικοί μας αδιαφορούν πλήρως για την εντύπωση που δημιουργούν οι πράξεις τους. Και δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη, ότι όχι μόνον πρέπει να είναι έντιμοι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι

Όταν γίνεσαι μάρτυρας απαξιωτικών πράξεων, εκ μέρους του πολιτικού μας κόσμου, αναρωτιέσαι, αν υπάρχει και κάτι άλλο χειρότερο. Συνηθίσαμε τις μίζες, είναι πια στην καθημερινότητά μας.

Συνηθίσαμε και την υστερόβουλη ψευδολογία. Αντέξαμε και την μεταβολή του πολιτικού μας συστήματος σε «κληρονομική δημοκρατία», πρωτοπόροι όπως πάντα, μόνο που μας μιμούνται μόνον τα αυταρχικά καθεστώτα.

Τώρα πρέπει να συνηθίσουμε και την υποβάθμιση της νοημοσύνης μας. Διότι πρέπει να δεχθούμε ή πως είναι άνοες όσοι προβάλλουν αστήρικτες δικαιολογίες, ή θεωρούν εμάς βλάκες. Δεν είναι ο κ Λιάπης, που κάνει την αρχή. Η περίπτωσή του, έφερε στο νου μου την δικαιολογία που επικαλέστηκε -καλοκαίρι του 2010- ο κ. Χρυσοχοΐδης (κι αυτός Μιχάλης), όταν συνελήφθη για παράπτωμα του ΚΟΚ.

Στην περιοχή των Τεμπών, ο υπουργός τότε Δημόσιας Τάξης, οδηγούσε ο ίδιος το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, όταν τροχονόμοι τον σταμάτησαν, καθώς κινείτο με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μάλιστα παραβίασε την διπλή διαχωριστική γραμμή.

Ποια ήταν η δικαιολογία του Χρυσοχοΐδη; Εξήγησε ότι είναι τακτική του να κάνει τέτοιου είδους παραβάσεις για να… τσεκάρει την αντίδραση των αστυνομικών οργάνων και απένειμε τα εύσημα στους τροχονόμους που τον σταμάτησαν. Μένεις άφωνος! Αν δεχθείς αυτήν την εξήγηση, πρέπει να δεχθείς επίσης πως έχεις και νοητικό πρόβλημα. Αφού δεν μπορείς να δεχθείς ότι τέτοιο πρόβλημα μπορεί να έχει ένας υπουργός, που βρίσκεται σε ύψιστη θέση, που εσύ του προσέφερες.

Τι να πρωτοθυμηθώ; Πάντως, η δικαιολογία του κ. Παπαντωνίου, ότι το 1,3 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό του στο εξωτερικό και δεν συμπεριλήφθηκαν στο Πόθεν Έσχες, ότι τα έβγαλε η σύζυγός του και ξέχασε να του το πει, με ανησύχησε πολύ. Λες, να έβγαλε κι η δική μου γυναίκα στο εξωτερικό κάνα-δυο εκατ. ευρώ και να μη μου το είπε; Θα έχω κάποιο μπλέξιμο;

Η περίπτωση βέβαια του κ. Λιάπη, θα είναι πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ, που θα αναρωτιούνται: Είναι τόσο έξυπνος ο κ. Λιάπης με την δικαιολογία που επικαλέστηκε ή είναι τόσο βλάκες οι Έλληνες, που ανέχονται ακόμη αυτόν και άλλους όμοιους κυρίους και κυρίες που τους ανέθεσε να διαφεντέψουν την ζωή του; Έφτιαξε είπε, πλαστές πινακίδες, για να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητο προκειμένου να φορτίσει τις μπαταρίες.

Ομολογώ, πως η δικαιολογία του Λιάπη, ταιριάζει απολύτως με τη γνώμη που είχα σχηματίσει γι’ αυτόν. Ίσως, να πιστεύει, πως ακόμη κι αν δεν ήταν ανεψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα είχε την ίδια εξέλιξη στην πολιτική. Γιατί όχι; Αυτό δεν πιστεύει και ο κ. Γ. Παπανδρέου; Πλην των άλλων βέβαια, ο κ. Λιάπης συνεργάστηκε και με πλαστογράφους. Προφανώς η Αστυνομία θα ελέγξει κι αυτήν την πλευρά της συνεργασίας Λιάπη-υποκόσμου, πλην εάν ο κ. Δένδιας έχει άλλη γνώμη, και μείνει η κατηγορία μόνο στην παράβαση του ΚΟΚ.

Είναι προφανές, πως οι πολιτικοί μας αδιαφορούν πλήρως για την εντύπωση που δημιουργούν οι πράξεις τους. Και δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη, ότι όχι μόνον πρέπει να είναι έντιμοι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι. Γι’ αυτό οφείλουν να δίνουν επαρκείς εξηγήσεις στα ερωτήματα που γεννιούνται, όταν υπάρχουν καταστάσεις ασυνήθιστες.

Όπως αυτή, όπου ο κ. Τσουκαλάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε εφάπαξ 750.000 ευρώ (άλλα 250.000 είπε ότι είναι αποζημίωση εθελουσίας εξόδου). Δεν έχω λόγους να μη το πιστέψω. Αναρωτιέμαι όμως, πόσα ασφάλιστρα πρέπει να πληρώνει ο εργοδότης, ώστε το εφάπαξ από το ιδιωτικό ασφαλιστήριο να ανέρχεται σε τέτοιο ποσόν;

Πολύ περισσότερο, όταν ο εργοδότης είναι μια ξένη Τράπεζα, δηλαδή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ένας αδίστακτος κεφαλαιοκράτης που ρουφάει το αίμα του εργαζόμενου λαού, και ο οποίος εργοδότης προσφέρει χρυσά συμβόλαια και μάλιστα σε οπαδούς του Τσε Γκεβάρα. Ποιος ήταν ο μισθός του κ. Τσουκαλά, όταν μάλιστα ως πρόεδρος της ΟΤΟΕ δεν είχε μεγάλη συμμετοχή στις εργασίες της εργοδότριας αλλοδαπής Τράπεζας; Δεν μου φαίνεται πάντως, ανάλγητος εργοδότης, αυτός που πληρώνει ασφάλιστρα ίσως και μεγαλύτερο ποσόν από τον μισθό του εργαζόμενου. Καλό θα ήταν, να εύρισκα κι εγώ τέτοιον εργοδότη (κι ας μου έδινε μόνον το ασφάλιστρο).

Επειδή έχω άγνοια επί των ασφαλιστικών, θα ήμουν υπόχρεος αν κάποιος ειδικός μάς εξηγούσε ποιο πρέπει να είναι το ασφάλιστρο για τέτοιο εφάπαξ.

Με αυτά και με τα άλλα, υπάρχουν ακόμη πολιτικοί που δεν αντιλαμβάνονται πως απαξίωσαν τους εαυτούς τους, αλλά και το πολιτικό σύστημα που τους επιτρέπει να αδιαφορούν -τουλάχιστον- για την γνώμη του λαού;

Ο Μακεδών








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Έδωσαν 19 εκατομμύρια επιχορήγηση στον Μπόμπολα, μόνο για μία θέση εργασίας!!!

Το έργο του πρωθυπουργού και τη συνέχιση του success story, εξασφαλίζει με τις επιλογές του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος πριν από περίπου τρεις μήνες, στις 20 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, επιχορήγηση για εταιρία, ποιου άλλου; Του Γιώργου Μπόμπολα.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα. ενίσχυσε και τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αγγίζει πια το 27,4%.

Η εταιρία του Γιώργου Μπόμπολα... «ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» («ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟ∆ΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ») σκοπεύει να δημιουργήσει αιολικό πάρκο ισχύος 40MW.

Η συνολική δαπάνη για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών φθάνει τα 47.875.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό δημόσιο επιχορηγεί την εταιρία του Μπόμπολα, με ποσό που ξεπερνά τα 19 εκατ. και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 19.150.000 ευρώ, πρόκειται δηλαδή για το 40% του συνολικού κόστους.

Προσέξτε τώρα το παράδοξο και δείξτε την κατανόησή σας στις κυβερνητικές προσπάθειες για πάταξη της ανεργίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, από την επένδυση, την οποία επαναλαμβάνουμε, το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος, πληρώνει κατά 40%, θα δημιουργηθεί μόλις μία (!) θέση εργασίας.

Δείτε το σχετικό έγγραφο




 
 Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά, και πιθανότατα ούτε η τελευταία, που οι επιχειρήσεις του Γιώργου Μπόμπολα, ενισχύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, με χρήματα είτε του Ελληνικού λαού, είτε της Ευρώπης.

Μόλις πριν από λίγους μήνες το koutipandoras είχε αναδείξει το θέμα του ανοίγματος θέσεων εργασίας, αναφορικά με τις εταιρίες συμφερόντων Μπόμπολα, «Ελληνικός Χρυσός» και «ΑΚΤΩΡ».

Όπως προέκυπτε από το ρεπορτάζ και από επίσημα στοιχεία που το υπουργείο Εργασίας έδινε στη δημοσιότητα, οι εταιρίες του Μπόμπολα ευνοούνταν από το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων.

Αυτό βεβαίως δεν ήταν μεμπτό.

Εκείνο όμως που είχε ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι από το πρόγραμμα «Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση», το οποίο αφορούσε 4.638 ανέργους τεχνίτες και διπλωματούχους μηχανικούς του μεταλλευτικού κλάδου, οι δύο εταιρίες του Μπόμπολα θα απορροφούσαν για πρακτική άσκηση, συνολικά 4.300, οι οποίοι θα εργάζονταν για λογαριασμό τους, χωρίς εκείνες να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αφού το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Από αυτούς θα προσλαμβάνονταν στις δύο εταιρίες για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών περίπου 1.300.

Και αυτοί θα πληρώνονταν με χρήματα του προγράμματος, τα οποία είναι ευγενική χορηγία της Ε.Ε. και των ελλήνων φορολογούμενων.

Σημειωτέον, ότι άλλες τρεις εταιρίες, οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα θα απολάμβαναν των υπηρεσιών των περισσευούμενων 338 ανέργων.

koutipandoras









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Κάτι άρχισε να κινείται μέσα στο λαό.

Όσο και αν ηχεί περίεργο, κάτι άρχισε να κινείται μέσα στην ελληνική κοινωνία, σε σχέση με την αυτοοργάνωση της κοινωνίας και την αμφισβήτηση της επίσημης εξουσίας, που εκφράζει το ισχύον πολιτικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκπληκτική υπόγεια κινητικότητα, παρότι επιφανειακά η κοινωνία μοιάζει να είναι ακίνητη στον καναπέ της. Μπορεί δηλαδή μέσα στην "κοινωνική χύτρα", το νερό να είναι ακόμα ήρεμο στην επιφάνεια, όμως στο κάτω μέρος έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες φυσαλίδες!!!

Αρχικά, επικρατούσε πλήρης ατομικισμός και δέσποζε η  απόλυτη αλήθεια του καθενός μας. Οι φωνές στο διαδίκτυο (γιατί για ΜΜΕ δεν το συζητάμε) παρέμεναν σε ατομικό επίπεδο με λίγους πιστούς αναγνώστες. Σιγά σιγά όμως, ειδικά με την εμφάνιση της κρίσης, άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες διαδικτυακές κινήσεις πολιτών, από άτομα που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ από κοντά. Πάλι όμως η κάθε ομάδα είχε τη δική της αλήθεια και δεν συνομιλούσε με τις άλλες. Έπειτα από κάποιο διάστημα, διαλύονταν και οι ίδιες οι ομάδες, από εσωτερικές αντιθέσεις και προβλήματα, κυρίως εξ αιτίας της αδυναμίας τους να πείσουν και να μεγαλώσουν.

Στη συνέχεια άρχισαν οι χρήστες του διαδικτύου να βγαίνουν στο φως της μέρας και να σχηματίσουν κινήσεις πολιτών με φυσική επαφή. Όμως και αυτές οι ομάδες δεν μπόρεσαν να πείσουν την ευρύτερη κοινωνία και έτσι πολλές από αυτές μαράθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Τελευταία παρατηρείται ένα νέο φαινόμενο. Η συνειδητοποίηση της αδυναμίας κινητοποίησης της κοινωνίας και αντιμετώπισης της επίσημης εξουσίας, οδηγεί σήμερα πολλές κινήσεις πολιτών σε παραχώρηση μέρους της αποκλειστικής τους αλήθειας, προκειμένου να συνεργαστούν με άλλες ομάδες, καθόσον πιστεύουν ότι η λύση θα έρθει μέσα από τη συνεργασία μεταξύ τους, διατηρώντας όμως και πάλι την αυτοτέλειά τους. Προς το παρόν δεν έχουν περάσει ακόμα στη φάση της πλήρους ενοποίησης, αλλά βρίσκονται στο προστάδιο της απλής συνεργασίας με κάποιο κοινό πρόταγμα που να το αποδέχονται όλοι.

Μέσα όμως σ’ αυτές τις συζητήσεις επικρατούν δύο απόψεις. Η μία λέει ότι θα πρέπει οι κινήσεις να παραμείνουν απλά σε επίπεδο ακτιβισμού και ακτιβιστικών ενεργειών, για να επηρεάσουν την επίσημη εξουσία. Η άλλη λέει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί πολιτική κίνηση που θα καταλάβει η ίδια την εξουσία. Όμως, μόνο από την αρχή του 2013 έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα, πάνω από 200 νέα κόμματα!!!!!

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα που θα καταλήξουν τα πράγματα. Απαιτούνται χρήματα, αλλά και έμπειρα αποφασισμένα άτομα για να σηκώσουν το βάρος της οργάνωσης.Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι κάτι κινείται έντονα μέσα στην ελληνική κοινωνία και μάλιστα στρέφει ευθέως το βλέμμα του προς την ίδια την επίσημη εξουσία. Ίδωμεν.










Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο υπάλληλος των καταχρεωμένων καναλαρχών κατονομάζει τους υπαίτιους της κρίσης!

Για γέλια και για κλάματα!
Τουλάχιστον προκλητικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε το μείζον ζήτημα της υγείας, στη χθεσινή εκπομπή του ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Με ύφος ιδιαίτερα δηκτικό-δε μας έχει συνηθίσει η αλήθεια είναι-προφανώς λόγω του πάθους του να λάμψει η αλήθεια και μόνο, ο δημοσιογράφος του MEGA, δεν έχανε την ευκαιρία να υπενθυμίζει στο κοινό της εκπομπής του ότι για την οικονομική κρίση ευθύνεται κυρίως το πάρτυ που στήθηκε στο χώρο της υγείας για μια 8ετία!



Ως έγκριτος δημοσιογράφος του συστήματος, ο κ. Πρετεντέρης, λόγω της παρουσίας του τέως και του νυν Υπουργού Υγείας, που θα μείνουν στην ιστορία ως εκείνοι που άνοιξαν τις θύρες στα συχνά καταγγελλόμενα ως επικίνδυνα γενόσημα αγνώστου προελεύσεως, έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό... ξεχνώντας όμως κάποιες μικρές «λεπτομέρειες»!

Λεπτομέρειες του στυλ...

1) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξαν ρόλο ο Άκης, ο Γιάννος, ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος, ο Βερελής και όλη η παλιοπαρέα του Σημίτη;

2) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξε ρόλο και η απάτη του Χρηματιστηρίου, που μόλις λίγα 24ωρα πριν όλοι την «έβγαλαν» καθαρή;

3) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξαν ρόλο οι μίζες για τα υποβρύχια;

4) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξαν ρόλο τα δομημένα ομόλογα;

5) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξε ρόλο ο κ. Χριστοφοράκος και η SIEMENS;

6) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξαν ρόλο οι μεγαλοεργολάβοι και η διαπλοκή που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη;

7) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξαν ρόλο οι καταχρεωμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί, που χρυσοπλήρωναν και χρυσοπληρώνουν έγκριτους δημοσιογράφους επιπέδου Γιάννη Πρετεντέρη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχουν;

8) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξε ρόλο και το πάρτυ στα δημόσια έργα που εδώ και 20 χρόνια φέρουν υπογραφές 2-3 μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών;

9) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξαν ρόλο οι 4πλοί και 5πλοί μισθοί των συναδέλφων του κ. Πρετεντέρη που παράλληλα με τη δουλειά τους είχαν και 3-4 θέσεις ακόμα σε γραφεία τύπου υπουργείων ή άλλων δημόσιων οργανισμών;

10) Εκτός από το πάρτυ στην υγεία μήπως έπαιξαν ρόλο και οι φοροφυγάδες των δισεκατομμυρίων είτε αυτοί είναι εφοπλιστές είτε επιχειρηματίες είτε πολιτικοί είτε μεγαλοδημοσιογράφοι;

Και πόσα ακόμα που μάλλον θέλει να ξεχνά ο κ. Πρετεντέρης.... Εκτός πια αν δεν έχει ακούσει, εκτός αν δε γνωρίζει ή δεν του τα έχει πει κανείς!

Τέρμα πια η υποκρισία! Ως εδώ. Ο ελληνικός λαός κουράστηκε με τα ψέματα και τα παραμύθια σας.

Ας μας πει λοιπόν ο κ. Πρετεντέρης, ο έγκριτος και εμπειρότατος δημοσιογράφος του μεγάλου καναλιού (που μικραίνει με την πάροδο του χρόνου):





-Πόσα χρήματα χρωστά το MEGA στις τράπεζες οι οποίες εξακολουθούν να χρηματοδοτούν ένα χρεωκοπημένο τηλεοπτικό σταθμό με τα χρήματα της ανακεφαλαίωσης που προήλθαν από τις θυσίες του ελληνικού λαού;

-Πόσα χρήματα χρωστά το MEGA στο ελληνικό δημόσιο-αν χρωστά βέβαια-την ώρα που οι μεγαλομέτοχοί του διατηρούν λογαριασμούς εκατομμυρίων στο εξωτερικό;

Και τέλος πάντων, αφού γνώριζε τόσο καλά για το «πάρτυ» της υγείας ο κ. Πρετεντέρης, πού ήταν τόσα χρόνια και δεν ενημέρωνε τον ελληνικό λαό και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για να το λήξουν;

Πού ήσαστε κ. Πρετεντέρη, για να βάλετε φρένο με την έγκριτη δημοσιογραφική σας πένα και φωνή σε όλα τα πάρτυ που σας προαναφέραμε;

@ Ελπίζουμε πάντως να μην πηγαίνατε σε πάρτυ... γιατί εξ' όσων γνωρίζουμε, καλεσμένος ήσαστε σε πολλά!








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας

Αρθρο της Βασιλικής  Μαργέτη

Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας, MSc

Μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών μελετών δείχνει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του φαινομένου της ανεργίας και της αύξησης των ποσοστών των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι άνεργοι εκδηλώνουν χαμηλότερα επίπεδαψυχολογικής ευεξίας και αυτοπεποίθησης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που εργάζονται. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα αυτά έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχικά προβλήματα απ’ότι άτομα της ίδιας ηλικίας που εργάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η ανεργία:

* αυξάνει τα ποσοστά θνησιμότητας

* επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία του ατόμου

* μειώνει την ικανοποίηση από τη ζωή

* μειώνει τη συζυγική ή οικογενειακή ποιότητα ζωής

* σχετίζεται σημαντικά με την κατάθλιψη, το άγχος και τα ψυχοσωματικά συμπτώματα

* επιβαρύνει και τη σωματική υγεία του ατόμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ανεργία αποτελεί ένα επιβαρυντικό παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει τόσο έντονη ψυχολογική δυσφορία ώστε να επιφέρει βιολογικές αλλαγές στο άτομο. Στα αποτελέσματα μιας αυστριακής μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα κορτιζόλης (stress hormone) ήταν αυξημένα σε ένα δείγμα ανέργων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ανεργίας τους. Όσο περνούσε ο καιρός και παρέμεναν άνεργοι, τα επίπεδα κορτιζόλης συνέχισαν να αυξάνονται.

Σε ποιο βαθμό επηρεάζει τις οικογενειακές σχέσεις;

Οι επιπτώσεις της ανεργίας επιφέρουν επιζήμιες αλλαγές στις οικογενειακές σχέσεις και στην ψυχολογική υγεία των συζύγων και των παιδιών. Σχετικές έρευνες αναφέρουν ότι οι άνδρες που βιώνουν σημαντική οικονομική ζημία παρουσιάζονται ως πιο οξύθυμοι, πιο εκρηκτικοί και σε διαρκή υπερδιέγερση/ένταση. Αυτή η ψυχοσυναισθηματική αλλαγή των γονιών επηρεάζει αρνητικά και τα παιδιά τους εφόσον οι πατέρες γίνονται πιο τιμωρητικοί. Έτσι, με μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται ότι αυτή η πατρική συμπεριφορά ενισχύει εκρήξεις θυμού, ευερεθιστότητα, και αρνητισμό στα παιδιά, κυρίως στα αγόρια, όπως και κατήφεια, υπερευαισθησία, αισθήματα ανεπάρκειας και μείωση φιλοδοξιών στις έφηβες κοπέλες.

Έχει επίσης βρεθεί αυξημένη καταθλιπτική συμπτωματολογία στις άνεργες άγαμες μητέρες. Οι μητέρες που ήταν καταθλιπτικές τιμωρούσαν πιο συχνά τα έφηβα παιδιά τους. Συχνά, οι τιμωρημένοι έφηβοι, με τη σειρά τους, βίωναν αυξημένη δυσφορία, έντονο άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Πόσο παροδικές ή/και βραχύχρονες είναι οι συνέπειες της ανεργίας για το άτομο;

Είναι πιθανό το φαινόμενο της ανεργίας να μην αποτελεί απλά ένα επεισόδιο στη ζωή ενός ατόμου. Διαχρονικές μελέτες δείχνουν ότι η ανεργία αποτελεί ένα παράγοντα που επιταχύνει μια σειρά από γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν κάποιον στο μέλλον, ακόμη και μετά την εύρεση νέας εργασίας. Επίσης, φαίνεται ότι ένα άτομο που κάποτε ήταν άνεργος/η διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνει πάλι άνεργος/η (Occupational Injuries and Illnesses, 2009).

Πως θα μπορούσε η κοινωνία (οι αρμόδιοι κοινωνικοί φορείς) να υποστηρίξει αποτελεσματικά τον άνεργο; Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές μελλοντικές προτάσεις για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας ενός ανέργου;

Η ανάγκη του ανέργου να λάβει άμεση και αποτελεσματική θεραπεία ενώ παράλληλα «προετοιμάζεται» για το ενδεχόμενο της επαναπρόσληψής του φαίνεται υψίστης σημασίας. Πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες όπως η ατομική & ομαδική ψυχοθεραπεία, προγράμματα ψυχο-συναισθηματικής αποκατάστασης, προγράμματα προαγωγής ψυχικής υγείας και φαρμακευτική αγωγή εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Η πρώιμη παρέμβαση δεν στοχεύει μόνον στην έγκαιρη αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος της ψυχολογικής επιβάρυνσης από την ανεργία, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμεύσει μακροπρόθεσμα για να μειωθεί το οικονομικό βάρος για την κοινωνία.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η «θεραπεία» για το ψυχολογικό κόστος της ανεργίας είναι η εύρεση νέας επαγγελματικής απασχόλησης. Η εργασία είναι ευεργετική για την ψυχική ανάταση του ατόμου.

Έτσι, η συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών και φορέων με προγράμματα υγείας που αφορούν σε θέματα επαγγελματικής απασχόλησης/αποκατάστασης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη τουλάχιστον μερικών επιβλαβών συνεπειών της ανεργίας για το άτομο και την οικογένεια.

Η προληπτική αυτή παρέμβαση σε ένα κλίμα συνεργασίας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να αποτραπούν μερικές από τις επιπτώσεις του φαινομένου στον κοινωνικό ιστό, σε περιπτώσεις μάλιστα που τα ποσοστά ανεργίας είναι αυξημένα.

Δεδομένου ότι ο απώτερος στόχος είναι να επιστρέψουν οι άνεργοι στην παραγωγή με το μικρότερο κόστος για την ψυχική τους υγεία αλλά και την κοινωνία, η ευκαιρία να ξαναβρεθούν σε χώρο εργασίας θα πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται από την κοινωνία με κάθε χρήσιμο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.psy-therapy.gr








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Απίστευτο ξέσπασμα του Γκλέτσου! "Καταστρέψατε την Ελλάδα και θες και σεβασμό"! ΒΙΝΤΕΟ

Τα χώνει γερά ο Απόστολος Γκλέτσος, δήμαρχος Στυλίδας

Ποιος είδε τον Γκλέτσο και δεν τον φοβήθηκε, μετά από μια φράση του πρώην νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα, στη συνεδρίαση που έγινε σήμερα στην αίθουσα της οδού Αινιάνων για την
παρουσίαση του ΕΣΠΑ στη Φθιώτιδα.















Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Είχες παίξει στο χρηματιστήριο(;) ....όχι κορόιδο ήμουνα !‏

Σκάσε μ@λάκα ....έπαιξαν για σένα ο Σημίτης με τον Γιάννο ....με τις ασφαλιστικές σου εισφορές ....τον ιδρώτα σου ....το αίμα σου ....το μέλλον των παιδιών σου.
Έτσι άρχισε το ξεχαρβάλωμα των Ασφαλιστικών Ταμείων ....μέχρι το κούρεμα του Ε. Βενιζέλου
....που ήταν η χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση.

Ο Γιάννος ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον τάφο ....κι' ο κ. Βαγγέλης ο Ογδονταέξης(ν' αλλάξει όνομα, σύμφωνα με το αρθ. 86 του Συντάγματος ....δικό του είναι!) την έθαψε ....με δεξιό ψάλτη τον Αντώνη.

Το σκάνδαλο-πλιάτσικο του Χρηματιστηρίου δεν είναι στην φαντασία μας ....είναι θέμα υπαρκτό και ως τέτοιο παραμένει -πολιτικά πλέον- ανοικτό....
Θα γίνει μια προσπάθεια ανάκλησης στην μνήμη μας ....των τεκταινομένων ....όπως καταγράφονταν τότε στον τύπο ....κυρίως όμως για την ενημέρωση των νεότερων ανθρώπων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ 25,26 ΔΕΚ.1999 - ΜΑΎΡΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ!
(Δια χειρός Χ.Α Παπαδημητρίου)

ΤΊΤΛΟΙ:
-Ποιος θα πληρώσει για τις περιουσίες που χάνονται;

-Πάνω από 1,5 τρισ. οι πραγματικές ζημιές για περίπου 550.000 μικρούς επενδυτές.

-Tα μετοχικά κεφάλαια μοιραία ακολούθησαν την πορεία της αγοράς....

-Μεθοδευμένη προσπάθεια «αρπαγής μετοχών».

-Tι μπορεί να γίνει και τι όχι.

-Οι λύσεις που προτείνονται, οι αντιρρήσεις και τα εμπόδια για την ενίσχυση της Σοφοκλέους.

ΚΑΙ

Οι τονωτικές ενέσεις του Λουκά (μετοχοδάνεια-πολλά είναι απλήρωτα ακόμα!) ....και οι παραπλανητικές συστάσεις του Μιχάλη.



 
Γιώργος Δ Αναγνώστης
ΠΗΓΗ



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

ΣΟΚ! ΠΛΑΣΤΕΣ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥ ΛΙΑΠΗ! ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΓΝΗΣΙΕΣ!

Αυτό είναι το τζιπ του τ. υπουργού, που “του φόρεσε ένα ζευγάρι πλαστές πινακίδες και είπε να κάνει δυό βόλτες για να φορτίσει την μπαταρία…

…Δείτε τώρα το ντοκουμέντο με τον γνήσιο αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Πραγματικά συγκλονιστικό:

 

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΛΙΑΠΗ ΓΝΗΣΙΕΣ 

πηγη



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Διάταξη-χριστουγεννιάτικο δώρο και στους εφοπλιστές

Ενενήντα εκατομμύρια ευρώ χαρίζει η κυβέρνηση σε ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν δηλωθεί σε off shore εταιρείες, πρακτική που ακολουθούν κατά κόρον εφοπλιστές και κάθε λογής φοροφυγάδες.

Με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που περιέχεται στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες, οι φορολογούμενοι που έχουν γνωστοποιήσει το όνομά τους και τα στοιχεία τους στις φορολογικές αρχές.

Η διάταξη έχει προκαλέσει την αντίδραση των εφοριακών. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος κάνει λόγο για δώρο 90 εκατ. ευρώ σε φοροφυγάδες!

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει από την πλευρά του, ότι η εν λόγω διάταξη εισήλθε στο νομοσχέδιο έχοντας ως στόχο να δώσει κίνητρο στους ιδιοκτήτες off shore εταιριών να αποκαλυφθούν. Έτσι, από τη στιγμή που οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη στην οποία ανήκει το ακίνητο θα απολαύσουν απαλλαγή του φόρου 15% που είχε επιβληθεί ως τιμωρία σε όσους δεν δήλωναν τα ακίνητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός φόρος επί των ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες είναι ετήσιος και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Είχε θεσπιστεί το 2003 και είχε δοθεί «παράθυρο» σε όσους είχαν ακίνητα σε off shore να τον γλυτώσουν μεταβιβάζοντας τα σχετικά ακίνητα στο όνομά τους.

Από τη διάταξη, που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και εντός του κοινοβουλίου, δεν ωφελούνται ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πολλές βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του λουκέτου, ούτε φυσικά οι πολίτες, το εισόδημα των οποίων δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την υπερφορολόγηση.

Αντίθετα, κερδισμένοι είναι πολλοί εφοπλιστές, οι οποίοι συνηθίζουν να δηλώνουν ακίνητα στις off shore εταιρείες τους. Πρόκειται για ένα ακόμα «δώρο» στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο προστίθεται στις δεκάδες φοροαπαλλαγές που ήδη απολαμβάνουν. Η κοινωνική πολιτική φαίνεται πως είναι άγνωστος όρος για την κυβέρνηση, η οποία επιλέγει για παράδειγμα να περικόψει βάναυσα τις δαπάνες για την υγεία σε βάρος του ελληνικού λαού, ενώ νομοθετεί άλλη μία φορά προς όφελος πάμπλουτων εφοπλιστών.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




ΟΣΜΕ - ΣΥΝΘΕΣΗ Δ.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:  ΟΣΜΕ Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.








 




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου









Τα γιγαντοκύτταρα της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

Στις 11 Δεκεμβρίου 2013 ψηφίστηκε από τη βουλή ο νόμος που έφερε ο Χρυσοχοΐδης για την “επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων” που προβλέπει σημαντικές αυξήσεις διοδίων μέχρι και 60%. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται μια ιδιαιτέρως κερδοφόρα συμφωνία υπέρ των εργολάβων δημόσιων έργων όπως είναι ο Μπόμπολας, βασικός μέτοχος του εκδοτικού οργανισμού ΠΗΓΑΣΟΣ και του ΜΕΓΚΑ. Μάλιστα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αποφανθεί ότι η ρύθμισή αυτή θα αποφέρει απώλειες 7.5δις € καθ’ όλη τη διάρκεια των συμβάσεων στο δημόσιο ! Οι κυβερνητικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ που τους ανέδειξαν μέσω ρυθμίσεων και χρηματοδοτήσεων που μεταφέρουν πόρους από τους πολλούς στους λίγους μέσω του προϋπολογισμού.
 
 Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της αναβολής της επιβολής φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις των ΜΜΕ. Το μέτρο αυτό έχει αναβληθεί ήδη 3 φορές μέχρι σήμερα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αποτελεί ένα έμμεσο δώρο χρηματοδότησης των αφεντικών των ΜΜΕ, μια έμμεση κρατική χρηματοδότηση.
Η διευκόλυνση των καναλαρχών με την αναβολή επιβολής φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης ρύθμισης της κυβέρνησης για τη χρήση φάσματος και προσωρινών αδειών εκπομπής της ψηφιακής τηλεόρασης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εγκρίνει την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών στην ψηφιακή τηλεόραση χωρίς την προκήρυξη αδειών και την υποχρέωση καταβολής τιμήματος για τη χρήση συχνοτήτων και προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας του Γεωργιάδη. Το όφελος είναι τεράστιο για τα αφεντικά των ΜΜΕ από τη διαχρονική απαλλαγή τους από τα τέλη για τη χρήση συχνοτήτων. Υπάρχουν άδειες που δόθηκαν το 1993 σε εννέα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Έπειτα το 1999 αλλά και το 2003 νομιμοποιήθηκαν κι άλλα κανάλια. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι εκπέμπουν νόμιμα ενώ δεν είχαν πάρει ποτέ άδεια. Σήμερα στο παιχνίδι μπαίνει και η DIGEA, η εταιρία που έχει ως μετόχους τους ίδιους καναλάρχες που είναι βασικοί μέτοχοι των κυρίαρχων ΜΜΕ με πανελλαδική εμβέλεια. Οι συνεταίροι της Digea είναι σήμερα οι παρακάτω τηλεοπτικοί σταθμοί:
 
-  MEGA, ιδιοκτησίας των Μπόμπολα και Ψυχάρη
-  ΑΝΤ1, ιδιοκτησίας του Κυριακού
-  STAR, ιδιοκτησίας του Βαρδινογιάννη
-  ΣΚΑΪ, ιδιοκτησίας του Αλαφούζου
-  ALPHA, ιδιοκτησίας του Κοντομηνά
-  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ιδιοκτησίας του Κυριακού
Με εκτεταμένο άρθρο του ο τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ, που έκλεισε η κυβέρνηση και στη συνέχεια κατέλαβε το κτίριο της Αγίας Παρασκευής, δείχνει όλα τα σημεία της σκανδαλώδους ρύθμισης υπέρ των καναλαρχών που αρχίζει από το φωτογραφικό διαγωνισμό μέχρι τα πενιχρά ποσά για το κόστος των αδειών εκπομπής για 15 χρόνια. Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί μια ακόμα σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ των εργολάβων της ενημέρωσης, των καπιταλιστικών ελίτ που απομυζούν τον πλούτο της κοινωνίας και προπαγανδίζουν για τον ‘ένα και μόνο δρόμο’ της “διάσωσης”. Στο πεδίο των ΜΜΕ, στην ψηφιακή εποχή, διαμορφώνεται μια κατάσταση ασφυκτικού ελέγχου από τις οικονομικές ελίτ των διαύλων ενημέρωσης μέσω της κατάληψης τόσο των δικτύων μετάδοσης όσο και του περιεχομένου μετάδοσης. Καμία άλλη φωνή δεν μπορεί να μεταδοθεί από τους διαύλους της DIGEA αν δεν έχει πάρει την έγκριση κυβέρνησης και καναλαρχών. Χαρακτηριστική η περίπτωση του τηλεοπτικού σταθμού 902, που αργότερα πούλησε το ΚΚΕ σε offshore εταιρία, που διακοπτόταν η μετάδοσή του όταν αναλάμβανε να επανεκπέμψει το περιεχόμενο που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έκλεισαν οι υπάλληλοι των αφεντικών των ΜΜΕ στην κυβέρνηση.
Οι πολιτικές ελίτ που διαχειρίζονται την εξουσία στο όνομα των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ που τους ανέδειξαν προχωρούν σε σειρά μέτρων υπέρ των συμφερόντων των καναλαρχών, των εργολάβων δημόσιων έργων και των οικονομικών τους χρηματοδοτών και φίλων στους οποίους δίνουν τη δημόσια περιουσία. Σε προηγούμενη ανάρτηση του blog είχαμε υποστηρίζει το επιχείρημα ότι οι διάφοροι μνημονιακοί παπαγάλοι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ σήμερα είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι κρατικοί υπάλληλοι στη δούλεψη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Τα δάνεια που λαμβάνουν οι χρεοκοπημένοι όμιλοι των ΜΜΕ στην Ελλάδα από τις χρεοκοπημένες τράπεζες που έχουν διασωθεί με τεράστια πακέτα δημόσιου χρήματος, αποτελούν πρόκληση με όρους οικονομικής αποτίμησης της επιχειρηματικότητας, καθώς παρέχονται σε ομίλους που δεν έχουν καμία διασφάλιση για τα θαλασσοδάνεια που λαμβάνουν και επιπλέον αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα παλαιότερα δάνεια τους.
Στη ρύθμιση που ήρθε στη βουλή για την αναβολή της επιβολής φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις υπάρχουν δύο σημαντικές πτυχές που δεν έχουν φωτιστεί αρκετά. Η πρώτη αποκαλύπτεται από τα στοιχεία της διαφημιστικής δαπάνης των τελευταίων μηνών στα ΜΜΕ όπου φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση 23,55%.  Το άλλο στοιχείο που δεν έχει αποκαλυφτεί είναι ότι τα χαμένα έσοδα του προϋπολογισμού από τη μη επιβολή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, θα καλυφτούν από άλλες πηγές του προϋπολογισμού! Κοινώς, κάποια φορολογία σε εισοδήματα, μικρο-ιδιοκτησία ή συντάξεις για να καλυφτούν οι απώλειες από τις έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις των αφεντικών των ΜΜΕ και των υπαλλήλων τους από το καπιταλιστικό κράτος.
 
 
Οι πολυδαίδαλες εκδοτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των αφεντικών των ΜΜΕ με ένα σύνολο από εκδόσεις, site, ηλεκτρονικά ΜΜΕ που απλώνει ένα τεράστιο πέπλο προπαγάνδας στην καθημερινότητα της κοινωνίας
Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πόσα δάνεια έχουν λάβει τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ από τις τράπεζες που έχουν διασωθεί με δημόσιο χρήμα μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι τέτοιες ρυθμίσεις όπως ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων αποτελεί τη διευκόλυνση των πολιτικών ελίτ προς τα αφεντικά των ΜΜΕ για τη συνέχιση της κυβερνητικής προπαγάνδας και τη συνεχή παρουσία των υπουργών και λοιπών υποτακτικών στα φιλόξενα στούντιο του ΣΚΑΙ, του ΜΕΓΚΑ, του ΑΝΤ1 και λοιπών ΜΜΕ. Το συνολικό ύψος των θαλασσοδανείων στα αφεντικά των ΜΜΕ ανέρχεται σε 818 εκατομμύρια € και ο συνολικό δανεισμός σε 579 εκατομμύρια ευρώ.
Τον υψηλότερο δανεισμό έχει ο όμιλος ΠΗΓΑΣΟΣ ο οποίος οφείλει 182 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο  όμιλος του Τηλέτυπου με 139 εκατ. ευρώ και ο όμιλος ΔΟΛ με 139 εκατ. ευρώ.  Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ ανέρχονται σε 223 εκατ. ευρώ, και τα ίδια κεφάλαια σε 172 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ΔΟΛ διαθέτει πλέον αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 71 εκατ. ευρώ (στοιχεία από πηγή εδώ). Ο εφοπλιστής Αλαφούζος, που απολαμβάνει τις δεκάδες φοροαπαλλαγές του, έχει μάλιστα και δύο πλοία γραμμένα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που του αποφέρουν έσοδα 13εκατομμύρια € ! Αν συνυπολογίσουμε και το δάνειο 98 εκατ. € που έλαβε το ΜΕΓΚΑ για τη διάσωση του προπαγανδιστικού μηχανισμού του τότε διαμορφώνεται μια εικόνα συνεχούς ροής δημόσιου χρήματος με τη μορφή δανείων προς τα αφεντικά των ΜΜΕ που βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις καθώς καμία άλλη εταιρία μέσα στο στυγνό καπιταλιστικό περιβάλλον μιας οικονομίας υπό ύφεση δεν έχει τέτοια μεταχείριση από τράπεζες.
 
Κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι των ΜΜΕ στην καθημερινό βομβαρδισμό προπαγάνδας υπέρ των συμφερόντων των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Πλέον τα ΜΜΕ αποτελούν μέρος των οικονομικών ελίτ και όχι απλά όργανα προπαγάνδισης.
Είναι λοιπόν σαφές ότι οι παπαγάλοι των ΜΜΕ, τα τσιράκια των αφεντικών των ΜΜΕ δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω παρά τους πιο ακριβοπληρωμένους κρατικοδίαιτους υπαλλήλους που τρώνε το παντεσπάνι τους από μισθοδοσίες που βασίζονται στις άμεσες και έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα αφεντικά τους, το Μπόμπολα, τον Ψυχάρη, το Βαρδινογιάννη, τον Αλαφούζο, τον Κυριακού κτλ κτλ. Πώς θα εξασφαλίσει μόνιμο στασίδι στα στούντιο του ΜΕΓΚΑ ο Γεωργιάδης για να προπαγανδίσει τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας αν δεν διαμορφωθεί η σχέση διαπλοκής των πολιτικών ελίτ με τις οικονομικές ελίτ σε ένα καπιταλιστικό πλαίσιο ακραίας και βάρβαρης εκμετάλλευσης των εργαζομένων ? Τα ΜΜΕ συνιστούν όχι απλά όργανα άσκησης κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά μέρος των οικονομικών ελίτ με συμφέροντα που συγκλίνουν ή συγκρούονται εντός της αστικής τάξης αλλά με καθαρή στόχευση τη χειραγώγηση της κοινωνίας, τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που απομυζούν τον πλούτο της εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας των αφεντικών.
Για να συνοψίσουμε, το τελευταίο διάστημα οι ρυθμίσεις υπέρ των αφεντικών των ΜΜΕ, των καναλαρχών με τις μπίζνες με το κράτος εις βάρος της κοινωνίας είναι
  1. Μη καταβολή τέλους χρήσης συχνοτήτων με παροχή προσωρινών αδειών στα ΜΜΕ για εκπομπή
  2. Εκατοντάδες εκατομμύρια € σε θαλασσοδάνεια στους καναλάρχες και εκδότες των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ με πολιτικές αποφάσεις για παροχή δημόσιου χρήματος των χρεοκοπημένων τραπεζών στα χρεοκοπημένα ΜΜΕ των αφεντικών
  3. Φωτογραφικός διαγωνισμός για την εκχώρηση στη DIGEA, το συνεταιρισμό των καναλαρχών, της ψηφιακής εκπομπής και του ψηφιακού περιεχομένου
  4. Αναβολή επιβολής φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις των ΜΜΕ. Τα χαμένα έσοδα του προύπολογισμού θα καλυφτούν από άλλες πηγές (βλέπε συντάξεις,δημόσιος τομέας,κτλ)
  5. Κλείσιμο της ΕΡΤ και των προγραμμάτων της προς όφελος των εργολάβων της ιδιωτικής ενημέρωσης
Με δύο λόγια, άξιος ο κρατικά χρηματοδοτούμενος μισθός σας παπαγαλάκια από τους χρεοκοπημένους και διασωσμένους με πακτωλό δημόσιου χρήματος καναλάρχες…
Από freenet2004 και ΕΔΩ



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Σ.Ε.Λ.Μ.Α. - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Σ.Ε.Λ.Μ.Α. διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο σταθμό Συντάγματος ( έξω από το σταθμαρχείο ) την Πέμπτη 19.12.2013 και ώρα 14 : 00 να διαμαρτυρηθούμε για τις απειλές που ασκεί η Διοίκηση στους εργαζομένους.

Καλούμε και ζητάμε στήριξη απ’ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να στηρίξουν τους επιστρατευμένους εργαζόμενους, που απειλούνται με απόλυση επειδή απέργησαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Για να μην θρηνήσουμε θύματα και εν’ όψη των δύο ( 2 ) τελευταίων συναδέλφων οδηγών που οδηγήθηκαν στην εντατική από ηλεκτροπληξία την ώρα της βάρδιας τους, μέσα στην καμπίνα του συρμού και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αντιδράσουμε και ν’ αναγκάσουμε την πολιτεία να μας ακούσει.

ΠΗΓΗ







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Ο Πασοκισμός με νέα «αριστερά» περιτυλίγματα…

Έχουμε αναλυτικά δείξει, πολλές φορές, τούτο:
«Ο πασοκισμός αποτελεί την ακρότατη παρασιτική εκβλάστηση της καθεστωτικής σαπίλας και της επαρμένης μπουρδολογίας και ηλιθιότητας: Την έπαρση της καθεστωτικής αυθάδειας, του ψεύδους, της απάτης, της ακατάσχετης ανοησίας…
Ιδιαίτερα υπογραμμίζαμε:


«Το ‘’λίπος’’ της παρασιτικής αχρειότητας έχει γίνει καθεστώς στο ΠΑΣΟΚ και δεν καίγεται με τίποτα: ΣΗΜΕΡΑ, κάτω από την επιδερμίδα της καλοαναθρεμμένης πασοκικής «αλητείας» κατακάθεται το ξύγκι του πιο αποτρόπαιου πολιτικού αμοραλισμού, της αχαλίνωτης διπροσωπίας, της εκτυφλωτικής φαυλοηλιθιότητας, της χυδαιότητας και της μοχθηρής κακογουστιάς…».

Τα υπενθυμίζουμε όλα αυτά, διότι σήμερα πρέπει να προβούμε σε μια διόρθωση:

Ο πασοκισμός
(δηλαδή όλα τα παραπάνω), έχει παγιωθεί σε όλο το κυβερνητικό, κρατικό, συνδικαλιστικό, δημοσιογραφικό και πνευματικό οικοδόμημα.

Το «λίπος» της καλοαναθρεμμένης «αλητείας» κατακάθεται σε όλο το εύρος του καθεστωτικού δωσιλογισμού (κυβέρνηση των ανδρεικέλων και οι «τσόντες» της), καθώς και σε όλο το εύρος της δημοσιογραφικής «πορνείας»…

Ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τις αναγκαίες θωρακίσεις και αντιστάσεις. Το αντίθετο: Είχε ορθάνοικτες τις πόρτες…


Έτσι εισέβαλε και εδώ ορμητικά το «λίπος» και αρχίζει να κατακάθεται πριν καν γίνει κυβέρνηση: Άλλο ρεκόρ που θα καταρρίψει ο ΣΥΡΙΖΑ…


Εδώ «μετακόμισε» ένα μεγάλο τμήμα της πασοκικής αχρειότητας και ακόμα οι «μετακομίσεις» δεν έχουν τελειώσει…

Το ξύγκι του πιο αποτρόπαιου πολιτικού αμοραλισμού κ.λπ., αρχίζει και εδώ να απαστράπτει εκτυφλωτικά, ιδιαίτερα σε κάποια πρόσωπα όπως αυτό του πρώην εργατοπατέρα (προέδρου της ΟΤΟΕ) και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρη Τσουκαλά.

Αυτός, λοιπόν, ο υστερικός του χρήματος, της χρηματιστηριακής κομπίνας και της εξουσίας, ποζάρει σαν «αριστερός αναμορφωτής»…

Με τέτοια εξαμβλώματα πασοκικής αχρειότητας και «αλητείας» θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;


Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ του πασοκικού «λίπους» αναπαράγεται σε νέα πιο μακάβρια και κακόγουστα επεισόδια: Σε μια νέα φάρσα της ιστορίας…




πηγη 







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου











Πώς να καταστρέψετε μια ολόκληρη χώρα

[Ο Άλαν Μαρκ Γκραίυσον είναι βουλευτής τού δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ και εκπροσωπεί στο κονγκρέσσο μια περιφέρεια της Φλόριδας. Φυσικά, είναι αστός πολιτικός και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για μαρξιστή, αν και μάλλον θα είχε σοβαρό πρόβλημα σε περίπτωση που ο αλήστου μνήμης γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθυ επέστρεφε από τον τάφο του. Ο Γκραίυσον κέρδισε την προσοχή μου με το τσιτάτο το οποίο διάλεξε για να αυτοχαρακτηριστεί στην ιστοσελίδα του: congressman with guts (μια κατά λέξη μετάφραση θα ήταν "μέλος τού κονγκρέσσου με έντερα" αλλά στην καθομιλουμένη θα το λέγαμε "βουλευτής με αρχίδια").

Προχτές, στις 14 του μηνός, ο εν λόγω βουλευτής Φλόριδας δημοσίευσε το άρθρο που ακολουθεί στον δικτυακό τόπο Daily Kos. Αν και το να ακούς πολιτειακό βουλευτή να εκφράζει τέτοιες απόψεις είναι αξιοσημείωτο από μόνο του, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι ο Γκραίυσον διάλεξε μια βρεττανική ιστοσελίδα (*) για να εκφραστεί. Το αναδημοσιεύω αυτούσιο επειδή εκτιμώ πως έχει αρκετό ενδιαφέρον. Όσοι δεν έχετε πρόβλημα με τα αγγλικά σας, ακολουθήστε τον διασύνδεσμο που οδηγεί στην αναφερόμενη έκθεση του Π.Ο.Υ., όπου θα βρείτε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.]
 
Πώς να καταστρέψετε μια ολόκληρη χώρα
 
Από μια πρόσφατη έκθεση 188 σελίδων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προέρχονται τα εξής τρομακτικά και αποκρουστικά στοιχεία:
 
- Το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 40% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 μόνο.
- Οι δολοφονίες διπλασιάστηκαν.
- 9.100 γιατροί στην Ελλάδα, περίπου ένας στους επτά, απολύθηκαν.
 
Μαζί μ’ αυτούς τους γιατρούς, στην ανεργία βρίσκεται το 27.6% της ελληνικής εργατικής δύναμης. Συγκριτικά, στο αποκορύφωμα της μεγάλης ύφεσης (σ.σ.: η ύφεση που ακολούθησε το κραχ τού 1929) η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό. Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών στην Ελλάδα, έφτασε το αποτρόπαιο 64,9% τον Μάιο. (Σημειώστε ότι το 2008 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν μόλις 7%).
 
Είμαι σίγουρος ότι οι φίλοι μου στο Κίνημα του Τσαγιού θα κατηγορήσουν την καθολική υγειονομική περίθαλψη, τις αναρρωτικές άδειες μετ’ αποδοχών και τα “γενναιόδωρα” επιδόματα ανεργίας γι’ αυτή την καταστροφή. “Αν απλώς παύαμε να βοηθάμε τους ανθρώπους τότε δεν θα χρειάζονταν τη βοήθεια μας”, θα έλεγαν. Μπορείτε να καταλάβετε που οδηγεί αυτή η “λογική”. Οι νεκροί δεν χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια, εκτός ίσως για την κηδεία τους. Κάπως έτσι: “το Ρεπουμπλικανικό σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης: Μην αρρωσταίνετε. Κι αν αρρωστήσετε, να πεθάνετε γρήγορα”.
 
Ίσως νομίζετε πως αστειεύομαι σχετικά με το τι θα έκαναν οι φίλοι μου του Κινήματος του Τσαγιού. Δεν αστειεύομαι. Πριν από μερικά χρόνια, εδώ στη Φλόριντα, είχαμε ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για παιδιά με το όνομα Παιδική Φροντίδα (σ.σ.: KidCare), με μια λίστα αναμονής πάνω από 100.000. Αυτό δεν άρεσε στους ρεπουμπλικάνους του Κινήματος του Τσαγιού. Έτσι, κατάργησαν αυτή την λίστα.
 
Αλλά ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Πολλοί κατηγορούν το ελληνικό δημόσιο χρέος για τα σημερινά βάσανα. Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (σ.σ.: την CIA), την πλέον έγκυρη όλων των αξιόπιστων πηγών, το δημόσιο χρέος τής Ελλάδας αγγίζει το 160% του ΑΕΠ, ποσοστό που φαντάζει μεγάλο. Αλλά το δημόσιο χρέος τής Ιαπωνίας φτάνει το 215% του ΑΕΠ και το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία είναι μόνο 4%.
 
Επί πλέον, ο δείκτης ανεργίας της Ισπανίας είναι ουσιαστικά το ίδιο υψηλός με αυτόν της Ελλάδας αλλά το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι μόνο 85% του ΑΕΠ. Αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο της Σιγκαπούρης, αλλά το ποσοστό ανεργίας στη Σιγκαπούρη είναι μόνο 1,8%.
 
Έτσι, δεν είναι σωστό να αποδίδουμε την καταστροφή της Ελλάδας στην προστασία των εργαζόμενων ούτε μπορούμε να την αποδίδουμε στον δανεισμό της κυβέρνησης. Ποιά είναι η αιτία τότε; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει την απάντηση: η λιτότητα. Η “λιτότητα” είναι ο αναίμακτος όρος για μια χοντροκομμένη οικονομική κακοδιαχείρηση, η οποία υποκινείται από την αναλγησία. Είναι αυτή η αυτοματοποιημένη νοοτροπία του τύπου “περικοπή-περικοπή-περικοπή” που μας στερεί δουλειές, δημόσιες παροχές, ασφάλεια, υγεία, υποδομές, βοήθεια για τους άπορους και -τελικά- την οικονομική ισορροπία μας και την δυνατότητα επιβίωσης. Η νοοτροπία που ανοίγει τον δρόμο -και μας καλωσορίζει σ’ αυτόν- σε έναν απηνή πόλεμο των πάντων εναντίον όλων. Η λιτότητα καταστρέφει μια ολόκληρη χώρα ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.
 
Ή όπως το θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: “Αυτές οι δυσμενείς τάσεις στην Ελλάδα αποτελούν προειδοποίηση για άλλες χώρες οι οποίες ταλαιπωρούνται από φορολογική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας. Επιβάλλουν επίσης την ανάγκη για αποτελεσματικές οικονομικές επιλογές σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, χωρίς να υποβαθμίζονται οι απαραίτητες επενδύσεις στην υγεία”.
 
Στις ΗΠΑ έχουμε ένα πλούσιο και ισχυρό λόμπυ που έχει την ίδια συνταγή για κάθε οικονομική ασθένεια: λιτότητα. “Περικοπή-περικοπή-περικοπή”. Περικοπή σε κοινωνική ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περικοπή σε εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και πυροσβέστες. 
 
Περικοπή στην υγεία. Περικοπή σε μισθούς και συντάξεις. Όλα συμπυκνώνονται σε μια άσχημη λέξη: λιτότητα. Και η λιτότητα φέρνει πάντα αποδιοργάνωση, καταστροφή, αποσύνθεση και θάνατο.
 
Οι άνθρωποι συχνά μου ζητούν την άποψή μου σε διάφορα ζητήματα. Λοιπόν, είμαι υπέρ ορισμένων πραγμάτων και κατά κάποιων άλλων. Αλλά σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα είμαι κατηγορηματικός. 
 
Είμαι κατά του πόνου και των βασάνων. Ειδικά του πόνου και των βασάνων που μπορούν να αποφευχθούν. Και επομένως, είμαι κατά της λιτότητας. Αυτή αρχίζει με φαινομενικά επουσιώδεις περικοπές στον προϋπολογισμό. Μετά οδηγεί αδυσώπητα στην καταστροφή αμέτρητων ζωών.
 
Γιατί σας μιλάω για την Ελλάδα; Το 1935, ο Σίνκλαιρ Ληούις έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Δεν μπορεί να συμβεί εδώ”. Όμως μπορεί. Και είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε.
Κουράγιο.

“Ο τρόμος! Ο τρόμος!”

– Οι τελευταίες λέξεις τού συνταγματάρχη Κουρτζ στο μυθιστόρημα του Τζόζεφ Κόνραντ “Η καρδιά τού σκότους” (1899).

(*) Η ιστοσελίδα Daily Kos ανήκει στην Kos Media LLC, η οποία εδρεύει στο Κεντ τής Αγγλίας και πήρε το όνομά της από την Kent on Sunday, την πρώτη εφημερίδα που εξέδωσε.
 








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: "Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης"

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μανιατόπουλος ομολογεί πώς η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας πως έχει κατεβάσει δύο φορές τον πήχη των προβλεπόμενων εσόδων.

Χαρακτηρίζει μεγάλο «χτύπημα» τη μη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ μετά την παρέμβαση της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση βέβαια και όχι λόγω της απόσυρσης του Ρωσικού ενδιαφέροντος όπως λέει ο κ. Μανιατόπουλος.

Μιλώντας στο Reuters, προσπαθεί να ακουμπήσει τη θετική πλευρά των πραγμάτων, σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. Λέει συγκεκριμένα: «Πιστεύω ότι ο στόχος των 1,3 δισ. είναι εφικτός. Αλλά είτε 1,3 εκατ., είτε 1.2 εκατ., το σημαντικό είναι ότι έχουμε ολοκληρώσει κάποιες συμφωνίες και μέρος των χρημάτων θα εξαργυρωθεί το επόμενο έτος».

Ο κ. Μανιατόπουλος είναι ο τέταρτος προϊστάμενος της υπηρεσίας μέσα σε δύο χρόνια και έχει υπάρξει γενικός διευθυντής της Επιτροπής της ΕΕ για την ενέργεια. Τοποθετήθηκε για τον ίδιο λόγο με τους προκατόχους του. Να προχωρήσει με βήμα ταχύ τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Reuters, στοχεύει σε 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, για να μειώσει το χρέος της που υπερβαίνει φέτος το 175% του ΑΕΠ.

Από τη μια πλευρά το deal με τον ΟΠΑΠ προχώρησε, αλλά εκείνο με την ΔΕΠΑ έμεινε εκκρεμές λόγω της υπαναχώρησης των Ρώσων της Gazprom. Η αλήθεια είναι όμως πώς η Ρωσία απέσυρε το ενδιαφέρον την μετά την παρέμβαση της Κομισιόν κατά του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Ο κ. Μανιατόπουλος εξηγεί: «Το κλίμα είναι δυσμενές. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα ενδιαφερόταν για κάθε νέα προσφορά. Μένει να το δούμε. Ωστόσο με έναν μόνο υποψήφιο, δύσκολα μπορείς να κάνεις διαγωνισμό».

Οι μεγάλες επενδύσεις που δεν ήρθαν, ήταν μια αποτυχία της Ελλάδας που έφερε πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στους δανειστές και έβαλε σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης σε κίνδυνοι. Ο κ. Μανιατόπουλος αναφέρεται στη γραφειοκρατική δομή, στην κακή ψυχολογία των επενδυτών και στις εγγενείς καθυστερήσεις του συστήματος, που δυσκολεύουν το έργο των αποκρατικοποιήσεων. Γι' αυτό και παραδέχεται «κάποιες επενδύσεις θα προχωρήσουν γρήγορα και κάποιες άλλες πιο αργά. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, για να πιάσουμε το στόχο».

Το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το deal με την ROSCO, είναι τρεις περιπτώσεις που δίνουν θετικό πρόσημο για το μέλλον. Μάλιστα ο κ. Μανιατόπουλος συμπληρώνει πως η Ελλάδα κατέχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία πρέπει να τα εκμεταλλευτεί με κάποιο τρόπο. «Οταν οι συνθήκες ωριμάσουν -το βλέπω για το 2014 με 2015- θα μπορούν αυτά τα ακίνητα να δώσουν μεγάλη ώθηση στα έσοδα».

ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου