EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΕΛΛΑΔΑ : Νέο μνημόνιο υπό μορφή "κουρέματος" καταθέσεων ... Έρχεται σοκ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης

 Ένα ακόμα βήμα προς την αυτοκαταστροφή της ευρωζώνη, χαρακτηρίζεται από σειρά κορυφαίων στελεχών του τραπεζικού τομέα και οικονομολόγων, η απόφαση των Ευρωπαίων να προβαίνουν πλέον και επισήμως σε "δήμευση" τραπεζικών καταθέσεων.

Παρότι οι ίδιοι επιμένουν να το ονομάζουν "κούρεμα" επισημαίνοντας το πλαφόν για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η ουσία είναι η τραπεζική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη έχει πλέον υποστεί ένα πλήγμα που σε λίγο καιρό από τώρα θα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο.

Ο δρόμος για την εφαρμογή του μοντέλου άνοιξε στην περίπτωση της Κύπρο και όπως έχει κατ' επανάληψη γράψει το NEWSBOMB, αναμένεται να συνεχιστεί και στην περίπτωση της χώρας μας.

Η απόφαση των Ευρωπαίων για κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες της ευρωζώνης, είναι η συνέχεια της μυστικής συμφωνιας που είχαν συνάψει τον Οκτώβρη του 2010 οι Μέρκελ-Σαρκοζί στη Ντοβίλ της Γαλλίας. Τότε οι δύο ηγέτες αποφάσιζαν να συμμετέχουν πλέον και οι ιδιώτες πιστωτές στο κόστος της σωτηρίας κρατών. Αυτό έγινε μία φορά στην περίπτωση της ελληνικής αναδιάρθρωσης.

Έγινε δεύτερη φορά με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και τις δραματικές επιπτώσεις που είχε για την οικονομία του νησιού. Πληροφορίες όμως λένε ότι η τρίτη φορά που θα δούμε να εφαρμόζεται αυτή η συμφωνία θα είναι και πάλι η Ελλάδα! Κατ' αρχήν ξεκινάμε με το δεδομένο ότι υπάρχει μία εμφανής και δεδηλωμένη δυστοκία των Ευρωπαίων να ξαναβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να δανείσουν σην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης το δεδομένο ότι η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον 8 με 10 δισ ως πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια μέχρι το 2016.

Το εύλογο ερώτημα: από που θα βρεθούν τα λεφτά αυτά; Η συμφωνία για την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωστών στο κόστος μίας νέας "σωτηρίας" για την Ελλάδα, πρόκειται να εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση. Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο για την χώρα. Αυτό είναι προφανές γιατί τα χρήματα που θα χρειαστεί η Ελλάδα δεν θα δοθούν στην χώρα μας υπό μορφή δανεισμού, αλλά υπό μορφή κουρέματος καταθέσεων άνω των 100.000 όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα γίνεται από 'δω και περα. Αυτό λοιπόν που αποφεύγει διακριτικά να διευκρινίσει η κυβέρνηση είναι η άλλη μισή αλήθεια, την οποία δεν την λέει κανείς από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά όλοι επιλέγουν να... την κάνουν γαργάρα.

Τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστεί χρηματοδοτική βοήθεια η Ελλάδα θα βρεθούν αυτή τη φορά από την πλάτη των ιδιωτών καταθετών οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τελικά το "μάρμαρο".

Εδώ και μήνες γράφουμε στο NEWSBOMB ότι έρχεται δήμευση τραπεζικών καταθέσεων και μάλιστα έχουμε ρωτήσει ξανά και ξανά την κυβέρνηση να μας πει τι σχέδιο έχει για να αποφευχθούν νέα δράματα σαν αυτό που υπήρξε πριν μερικούς μήνες στην Κύπρο.

Για ακόμα μία φορά όμως φαίνεται πώς οδεύουμε προ τετελεσμένων αποφάσεων. Όμως όταν αυτές τελικά μας έρθουν στο κεφάλι, δεν θέλουμε να ακούσουμε την κυβέρνηση να δηλώνει... έκπληκτη.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Η ψευδαίσθηση της διαπραγμάτευσης και ο γερμανικός στόχος *

Εθνικό νόμισμα παράλληλα με το ευρώ θέλουν οι Γερμανοί για την Ελλάδα αφού έτσι τους λύνει πολλά προβλήματα και δεν τους στερεί τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις, είσπραξης του δημοσίου χρέους σε ευρώ ή, ακόμη χειρότερα, είσπραξής του σε «είδος» με αποφάσεις των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου για αναγκαστικές κατασχέσεις σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

Για να καταστεί, όμως, εφικτή η ομαλή εισαγωγή εθνικού νομίσματος στην ελληνική οικονομία, πρέπει να πειστούν οι Έλληνες πολίτες να δεχτούν το παράλληλο νόμισμα όχι απλά ως αναπόφευκτη λύση αλλά ως λύση που θα εξασφαλίζει την ανάκαμψη αρχικά, την ανάπτυξη στη συνέχεια.

Στα πλαίσια μιας Χώρας κατακερματισμένης και διαιρεμένης σε αυτόνομες περιφέρειες, οικονομικά εξαρτώμενες από τη χρηματοδότηση τόσο της ΕΕ όσο και της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας με κύριο μέτοχο τη Γερμανία, με την δημόσια περιουσία να ανήκει στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. με έδρα το εξωτερικό και να λειτουργεί ως ενέχυρο-εγγύηση για μελλοντικές επιχειρηματικές δράσεις [1] , η υιοθέτηση παράλληλου του ευρώ νομίσματος εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα γερμανικά συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά.

Άμεσα οφέλη θα είναι οι φθηνές εξαγωγές, τα φθηνά εργατικά χέρια, τα ανταγωνιστικά με γειτονικές χώρες ημερομίσθια ώστε να καμφθούν τα νομικά κωλύματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών ή ζωνών ελεύθερου οικονομικού εμπορίου.

Ταυτόχρονα, η παραμονή της Χώρας στη ζώνη του ευρώ θα εξασφαλίζει σε όλους εμάς την ψευδαίσθηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας αφού θα μπορούμε να κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη και να λέμε ότι ανήκουμε ψυχή τε και σώματι «εις την Δύσιν». Μόνο που ο καθρέπτης δεν θα έχει φωνή να μας πει ότι «ανήκωμεν εις την Δύσιν» μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τις οικονομικές υποχρεώσεις μας και όχι με τα παντός είδους δικαιώματά μας με πρωτεύον αυτό «της ισότιμης συμμετοχής στο ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Από τη στιγμή που η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους θα γίνεται σε ευρώ, ακόμη και αν υποστεί κούρεμα (να το θεωρείτε δεδομένο), θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην ολοκλήρωση της μετατροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε γερμανικό προτεκτοράτο.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη (ναι, και ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ και η Κατσέλη και η Διαμαντοπούλου και ο Τατσόπουλος και όλοι εκείνοι που βλέπουν κυβερνητικές συμμαχίες με στελέχη που άσκησαν διοίκηση στα χρόνια των μνημονίων και «έσωσαν» τη Χώρα) έχει/έχουν αναλάβει τον ιστορικό ρόλο της πλήρους μετατροπής της Ελλάδας σε γερμανικό προτεκτοράτο δημιουργώντας προσυμφωνημένη ένταση με τους εταίρους μας (βλέπε πλειστηριασμούς, ΕΛΒΟ, ενιαίος φόρος ακινήτων, απελευθέρωση απολύσεων) ώστε να εμφανιστεί ως λύση ανεξαρτησίας η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος και να ξεγελαστούν οι αφελείς ιθαγενείς.

Κλείνοντας και προς αποφυγή των όποιων παρεξηγήσεων, κάτι τελευταίο: η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος (όχι διπλού νομίσματος) με ταυτόχρονη διαγραφή, με όλα τα νόμιμα μέσα, του ειδεχθούς χρέους καθώς και η δημιουργία Συντακτικής Βουλής για τη σύνταξη νέου Συντάγματος (όχι αναθεώρησή του) από το Λαό για τον Λαό είναι η μόνη λύση ανάκτησης της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και Κυριαρχίας. Και ελπίζω να μην υποστηρίξει κανείς ότι, αν δεν έχουμε ευρώ, δεν θα ανήκουμε στη Ευρώπη, γιατί τότε θα προσβάλλει τις χώρες εκείνες που ως μέλη της δεν έχουν ευρώ και έχουν αποφύγει μεγάλο μέρος της κρίσης.

Αυτή τη μόνη λύση αντιπαλεύει η σημερινή προδοτική κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τους celebrities της πολιτικής, επιχειρώντας να εισαγάγει διπλό νόμισμα και να αναθεωρήσει το Σύνταγμα προς όφελος των συμφερόντων των αλληλέγγυων δανειστών και όχι προς όφελος του Ελληνικού Λαού.

Στην ιστορική αυτή συγκυρία προβάλλει επιτακτική η ανάγκη τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική στις ασκούμενες πολιτικές που πηγάζουν από τις νομικά αίολες δανειακές συμβάσεις και εργάζονται στην κατεύθυνση της ανατροπής τους και όχι σε αυτήν της αλλαγής των όρων εφαρμογής τους, να εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές εξόδου από την κρίση και να ενημερώνουν τον Ελληνικό Λαό ψύχραιμα και υπεύθυνα για όλες τις δυνατές επιλογές και όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.
Μόνο έτσι θα έχουν τον Λαό στο πλάι τους όταν τον χρειαστούν. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ιστορικό ρόλο που θα τους ανατεθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση
«Φάρσα ή Τραγωδία,
δεν έχει σημασία.
Πέλεκυς θα πέσει η Ιστορία
θα τσακίσει τις ζωές των Υπάνθρωπων Κάποιων.
«Όλα γραμμένα ήταν», θα χλευάσει το Αύριο.
«Μη μετά των Ζωντανών αναζητάτε τους Νεκρούς», θα ψάλλει η Ιστορία.»

Δεν ξεχνώ. Δεν συγχωρώ. Δεν σιωπώ.

[1] «Ο νέος οργανισμός», σύμφωνα με την Handelsblatt, «θα μπορεί να κάνει προπώληση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου, με τα λεφτά να πηγαίνουν απευθείας στον λογαριασμό για το ελληνικό χρέος, θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές στο εξωτερικό, στις οποίες θα μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία προς πώληση, χωρίς να έχει οποιαδήποτε ανάμιξη η ελληνική κυβέρνηση.»

*Του Κωνσταντίνου Νάκκα
 







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ! Βροχή εκατομμυρίων από Στουρνάρα στα... κρυφά !

Βροχή εκατομμυρίων μοιράζουν οι αποφάσεις που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στους «μυστικούς κωδικούς» για τον Προϋπολογισμό του 2014, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία». Μέχρι την εποχή που έγινε υπουργός ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το 2009, οι κωδικοί αυτοί παρουσιάζονταν στα χοντρά βιβλία που συνόδευαν τον Προϋπολογισμό.

Στη συνέχεια όμως, υπό το κράτος της διαφάνειας που ήθελε να διασφαλίσει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και με το Μνημόνιο επί θύραις, οι κωδικοί αυτοί έπαψαν να δημοσιεύονται.

Κάποιοι εξ αυτών βγάζουν κυριολεκτικά μάτι και μάλιστα στη σημερινή δύσκολη εποχή, που η κοινωνία δέχεται απανωτά φορολογικά γιουρούσια από τους εντεταλμένους του Μνημονίου.

Ετσι, για «προμήθεια χαρτιού, γραφικών ειδών και λοιπών συναφών υλικών» στο υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσουν 4.012.770 ευρώ. Οσα δηλαδή χρειάζονταν για την επανασύνδεση του ρεύματος των νοικοκυριών που παγώνουν λόγω της οικονομικής ανέχειας που έχουν φέρει τα Μνημόνια.

Και επειδή «λεφτά υπάρχουν», αλλά όχι για όλους, θα δοθεί για ταχυδρομικά έξοδα το 2014 ένα ποσό της τάξης των 37.000.000 ευρώ. Το επόμενο έτος, ως γνωστόν, είναι χρονιά εκλογών και εκτός των δαπανών για τις ταχυδρομικές αποστολές το υπουργείο Οικονομικών «χορηγεί» δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων με ένα ποσό της τάξης των 44.414.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επίσης κονδύλι 200.000 ευρώ προκειμένου να δοθεί ως αμοιβή σε αντιρρησίες συνείδησης που εκπληρώνουν εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή που δίνουν για τους φυγόστρατους 200.000 ευρώ, οι μαθητές της Νάουσας παγώνουν, καθώς το κράτος δεν μπορεί να δώσει 400.000 ευρώ που χρειάζονται για να αγοραστεί πετρέλαιο για τα σχολεία. Το κενό εκμεταλλεύτηκε ο κερδοσκόπος φιλοσκοπιανός Τζορτζ Σόρος, που εμφανίστηκε σαν σωτήρας στην πόλη για να προσφέρει εννέα τόνους πετρελαίου (έναντι των 400 που χρειάζονται), τους οποίους, προς τιμήν τους, δεν δέχθηκαν οι κάτοικοι της πόλης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δημάρχου να γίνει αποδεκτή η προσφορά του «φιλάνθρωπου» κερδοσκόπου.

Στη φοβερή και «ανεξάρτητη» ΕΛ.ΣΤΑΤ. του Ανδρέα Γεωργίου, που παραποίησε τα στοιχεία και πήγε το έλλειμμα του 2009 στο 15% για να πλήξει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θα δοθεί ως επιχορήγηση το 2014 ένα ποσό της τάξης των 10.808.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, είναι ανεξάρτητο από το κονδύλι μισθοδοσίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το οποίο ανέρχεται για το επόμενο έτος στα 27.167.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει επίσης 1.847.789 ευρώ στους εφοριακούς ως επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης φορολογικών υποθέσεων. Ο Χάρης Θεοχάρης παλεύει να δημιουργήσει το δικό του ΣΔΟΕ, σε μια προσπάθεια να ελέγξει του μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Ο προαναφερόμενος, που αποτελεί επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα, είπε πρόσφατα ότι ο φόρος για τα ακίνητα είναι «αριστερός» και δίκαιος.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσει 3.350.000 ευρώ για ενοίκια, την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκατοντάδες εγκαταλειμμένα ακίνητα, τα οποία μπορούν άνετα να καλύψουν τις ανάγκες των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου. Δηλαδή, ενώ θα μπορούν να εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά, η πολιτική ηγεσία επιμένει να μισθώνει τα κεντρικά κτίρια στην πλατεία Συντάγματος και να δαπανά 3.500.000 ευρώ (!), χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για να ενισχυθούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή να γίνουν ηπιότερα κάποια χαράτσια.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Οι σκανδαλώδεις αμοιβές των συμβούλων της τρόικας

 Alvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco: Τα ονόματά τους δεν σημαίνουν κάτι στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Όμως αυτές οι συμβουλευτικές εταιρείες οικονομικών έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στις διασώσεις ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία και μέχρι στιγμής έχουν επιβαρύνει τους φορολογούμενους αυτών των χωρών με περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ.

Η “ανεξάρτητη” εξειδίκευσή τους, όπως επισημαίνει το EUobserver, έχει χρησιμοποιηθεί από την τρόικα των διεθνών δανειστών – την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο να αποφασίσουν ποιες χώρες ή τράπεζες πρέπει να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Όπως, δε, επισημαίνεται, συχνά προσλαμβάνονται χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, εγείροντας ερωτήματα διαφάνειας και υπευθυνότητας. Επίσης, κάποιες φορές, προσλαμβάνονται παρά την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων σε θέματα ανταγωνισμού, που απορρέουν από τις σχέσεις με επενδυτικά κεφάλαια και άλλους δημοσιονομικούς παρόχους.

Περαιτέρω οι εταιρείες προσλαμβάνουν άλλους συμβούλους ή μικρότερες συμβουλευτικές εταιρείες εγείροντας επιπλέον ερωτήματα ως προς το ποιος έχει πρόσβαση σε εσωτερικές πληροφορίες και πως τη χρησιμοποιεί.

Εκτός από τις εγχώριες νομικές εταιρείες, παρατηρεί το Euobserver, σχεδόν πάντα συνεργάζονται με μία ή και παραπάνω από τις λεγόμενες “Μεγάλες τέσσερις” εταιρείες ορκωτών λογιστών - Deloitte, Ernst&Young, KPMG και την PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Το αποτέλεσμα είναι η τύχη κάποιων χωρών και τα πακέτα διάσωσης στην Ευρωζώνη να έχουν γίνει μονοπώλιο μιας δεκάδας μεγάλων εταιρειών.

Παράδειγμα αποτελεί η Alvarez and Marsal που κέρδισε δύο εκατ. ευρώ από την διάδωση των ισπανικών τραπεζώ το 2012 αλλά και 6,6 εκατ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Το Δεκέμβριο του 2012, ο κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης επέλεξε την Alvarez and Μarsal για μια σειρά νέα συμβόλαια, αν και το διοικητικό συμβούλιο είχε απορρίψει τη συμβουλευτική εξαιτίας πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, που σχετίζονταν με την αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου.

Στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης έδωσε στην Alvarez and Μarsal δύο από τα νέα συμβόλαια, παρά τις αντιρρήσεις του συμβουλίου.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί το Euobserver, η κορυφή του παγόβουνου ήταν οι “προφανείς συγκρούσεις συμφερόντων”. Το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο Οκτώβριο όταν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Δημητρίαδης βράβευσε την Alvarez and Marsal με μια ακόμα επιβλητική αμοιβή αξίας 15 εκατ. ευρώ χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Το μπόνους αυτό αντιστοιχεί στο 0,1% του συνολικού ποσού που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών (15,7 δισ. ευρώ).

Το ερώτημα που θέτει αυτό το μυστικό δωράκι είναι το εξής: Κατά πόσον η αξιολόγηση των κυπριακών τραπεζών από την Alvarez and Marsal ήταν αντικειμενική, δεδομένου ότι θα έπαιρνε μερίδιο από την διάσωση.

Ένα άλλο παράδειγμα με τις εν λόγω εταιρείες είναι οι λάθος υπολογισμοί στην Ιρλανδία. Τον Ιανουάριο του 2011 η ιρλανδική κεντρική τράπεζα προσέλαβε την ανταγωνίστρια της Alvarez and Marsal, την BlackRock Solutions.

Η συμβουλευτική μονάδα της BlakRock προσλήφθηκε για να υπολογίσει το μέγεθος της «τρύπας» στις ιρλανδικές τράπεζες και τη διενέργεια stress test για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα έναντι αμοιβής 30 εκατ. ευρώ.

Η BlackRock επέλεξε ως συνεργάτες τις Boston Consultin Group και Barclays Capital.

Όπως αναφέρει το EUobserver, το πρώτο "καμπανάκι" χτύπησε όταν η BlackRock έκανε λάθος στην πρόβλεψη της για τα κέρδη των ιρλανδικών τραπεζών. Με βάση την πρόβλεψη της συμβουλευτικής, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας περίμενε ότι τα κέρδη της τράπεζας θα ανέρχονταν σε 1,9 δισ.ευρώ μεταξύ 2011 και 2013. Αλλά ως τον Ιούνιο του 2014, οι τράπεζες είχαν κερδίσει μόλις 0,4 δισ. ευρώ.

Newsroom Enet








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Άκου να δεις αντωνάκη ... Πέντε θέσεις κάτω και από την Ναμίμπια η Ελλάδα

Του Γιώργου Κράλογλου

Από την στιγμή που η ανταγωνιστικότητα της χώρας βρίσκεται 5 θέσεις κάτω από την Ναμίμπια και 16 θέσεις κάτω από τα Σκόπια και απειλείται ανταγωνιστικά μόνο από την Γκάμπια και την Γκαμπόν είναι αδιάφορο το φαινόμενο ότι στα Πανεπιστήμια μας έχουμε 180.000 «αιώνιους» φοιτητές έναντι των 170.000 που φοιτούν κανονικά.
Ποιος ο λόγος να αποφοιτήσουν άλλωστε;

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας είναι σκέτη κατάθλιψη.

Εκείνη την κατάθλιψη που δεν θέλει πολλά να μετατραπεί σε απογοήτευση και να αγγίξει τα όρια της σχιζοφρένειας όταν ακούς γύρω σου αιθεροβάμονες της κυβέρνησης αλλά και τις αντιπολίτευσης να σου μιλάνε για αναπτυξιακές προοπτικές και ανασχεδιασμό της οικονομίας.

Με παίδεψαν πάλι οι ανησυχίες αυτές παρακολουθώντας, τις προηγούμενες ημέρες, τους έντονους προβληματισμούς ομιλητών, στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, σε συνδυασμό, από την μία πλευρά, με τα στοιχεία (χρησιμοποιήθηκαν και από τους ομιλητές) που συνθέτουν τις δυνατότητες της Ελλάδας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι (σύμφωνα με τις εκθέσεις του World Economic Forum, του ΟΟΣΑ, της Στατιστικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας) και από την άλλη με τα πρόσφατα στοιχεία (Καθημερινή) για την «πρωτιά» των 180.000 αιωνίων Ελλήνων φοιτητών των πανεπιστημίων έναντι των 170.000 κανονικών φοιτούντων καθώς και των 70.000 επίσης «αιωνίων» των ΤΕΙ που προκάλεσαν αναστάτωση... στην κυβέρνηση.

Σκέφθηκα λοιπόν ότι όσο ανθυγιεινό και να είναι το φαινόμενο αυτό και οικονομικά και κοινωνικά τι νόημα έχει η παρατήρηση και η ανάλυσή του από την στιγμή που η πολιτεία, η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση δεν έχουν χειροπιαστές απαντήσεις που να φέρνουν σε δύσκολη θέση τους φοιτητές.

Μπορεί άραγε η κυβέρνηση να πει στους 170.000 κανονικούς φοιτητές τελειώστε τουλάχιστον εσείς κανονικά τις σπουδές γιατί η οικονομία ξεπερνάει την κρίση (που προκάλεσαν το κράτος και οι πολιτικοί με τις σπατάλες και τα πελατειακά τους συστήματα) και τώρα θα οδηγηθούμε σε ανάπτυξη;

Πως θα τολμήσει να το πει όταν υπάρχει η τελευταία έκθεση (Σεπτεμβρίου) του World Economic Forum που τους απαντά ότι από τις 148 χώρες, της στατιστικής της, καταλαμβάνουμε την 96η θέση σε ανταγωνιστικότητα, την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέχουμε μόνο 10 θέσεις από την Βολιβία που είναι στην 106η;

Πως μπορείς να πείσεις τον φοιτητή ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει για το μέλλον όταν η πατρίδα του κατέχει την προτελευταία 147η θέση, παγκοσμίως, ως προς το μακροοικονομικό περιβάλλον; Ποιο είναι το μέλλον του;

Αλλά και για την ένταξή του στην κοινωνία δεν έχουν επιχειρηματολογία οι πολιτικοί και ευρύτερα η ελληνική πολιτεία όταν η χώρα μας κατέχει την 102η θέση (στις 148 χώρες) ως προς την αποδοτικότητα Δημοσίου, την διαφθορά, και την υπερβάλλουσα κρατική παρεμβατικότητα.

Πρέπει μάλιστα να σκύβουν το κεφάλι και όχι να κομπάζουν οι πολιτικοί για τις αδυναμίες απορρόφησης όχι μόνο επιστημονικού αλλά και εργατικού δυναμικού αφού η αγορά εργασίας μας από πλευράς αποδοτικότητας κατέχει την 127η θέση παγκοσμίως, και στην παροχή κινήτρων για εργασία βρισκόμαστε στην 137η θέση.

Πως μπορείς άλλωστε να μιλάς για ευκαιρίες και κίνητρα σε επιχειρηματίες (ώστε να αισιοδοξήσουν και οι νέοι επιστήμονες) όταν σου ρίχνουν στα μούρα ότι ως προς το επενδυτικό περιβάλλον η χώρα κατέχει την 142η θέση (στις 148), ενώ στην σπατάλη κρατικών κονδυλίων κατέχουμε την 140η και ως προς αποτελεσματικότητα του δικαστικού μας συστήματος την 138η θέση ανάμεσα σε 148 χώρες;

Με βάση δε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ σε δαπάνες για επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη και έχει τον χαμηλότερο δείκτη καινοτομίας στην Ευρώπη ενώ διαπρέπουμε στην διαφθορά και μάλιστα με αισθητή διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας λέει ακόμη ότι παρά τις περικοπές αμοιβών στον δημόσιο τομέα, το γραφειοκρατικό κόστος στην Ελλάδα, (ως ποσοστό του ΑΕΠ), είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο στην ΕΕ.

Γνωρίζω τον αντίλογο σε όλα αυτά ή τουλάχιστον μέρος του αντίλογου.

Ότι στον χώρο των φοιτητών έχουμε και κηφηναριό στηριγμένο σε κομματικές διασυνδέσεις, στα κομματικά πενταράκια, και στην τελματωμένη παιδεία. Και ότι για όλα τα άλλα φταίει η αλλοπρόσαλλη πολιτική του δικομματισμού που μονοπώλησε πολιτικά τον τόπο για 40 χρόνια.

Τα γνωρίζουμε όλα αυτά και ας πούμε ότι συμφωνούμε. Αλλά τι κάνουμε;

Όπως όλα δυστυχώς δείχνουν θα μείνουμε μόνο με τον αντίλογο και ίσως και στην οργισμένη αντίδρασή μας, στις όποιες προσεχείς εκλογές, χωρίς όμως να επιμεριστούμε (όλοι) τις ευθύνες μας για τον ορατό κίνδυνο της χώρας να μείνει στον παγκόσμιο χάρτη ως χώρα γερόντων συνταξιούχων συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών φοιτητών. Γιατί μάθαμε ότι για όλα φταίει μόνο το κράτος-πατερούλης γιατί εμείς είμαστε μόνο φορολογούμενοι και ψηφοφόροι. Τίποτε άλλο.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Η ΛΙΣΤΑ LAGAR ΚΑΙ ..Ο ΑΕΡΑΣ…!!!

Του Αθανασόπουλου Περικλή

Κοντεύουν πλέον δύο χρόνια από την εποχή που η τότε Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έδωσε στην Ελληνική Κυβέρνηση το στικάκι με το ονόματα όλων των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι
«φρόντισαν» τις οικονομίες άλλων χωρών εμπιστεύοντας τους τις οικονομίες τους.

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις έκαναν ότι είναι δυνατόν από την πλευρά τους για να εξασφαλίσουν στο ακέραιο τις καταθέσεις τους.

Συγκεκριμένα αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάποιος σε πρώτη φάση ήταν να θολώσει το τοπίο των ευθυνών με τα μπερδεμένα στικάκια.


Σε δεύτερη φάση άρχισε να καταστρώνεται ένα σχέδιο για να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος.

Σε Τρίτη φάση αφού εξασφαλίστηκε όσο το δυνατόν περισσότερος χρόνος, οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να συνάψουν συμβάσεις οικονομικής συνεργασίας με τις προηγμένες και λεγόμενες τρίτες χώρες ( ΤΑΪΛΑΝΔΗ κλπ).

Τέλος αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι «καταθέτες» είναι να σηκώσουν τα λεφτά τους και να τα κάνουν αέρα…!!!

Μήπως μπορεί σήμερα κάποιος να μας πει αν οι καταθέσεις της λίστας LAGAR παραμένουν ίδιες η έχουν κάνει φτερά…!!!

Σήμερα ακούστηκε και το αξιοθαύμαστο ότι ο κ. ΚΑΝΤΑΣ είχε 13,5 εκατομμύρια σε τράπεζα της Σιγκαπούρης αλλά δεν μπορούν να δεσμευτούν γιατί δεν έχει συναφθει οικονομική συνεργασία στις δύο χώρες για φορολογικά ζητήματα…









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Αθώοι οι 42 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του ΧΑ

Tης Ευας Καραμανώλη

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από νέα έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος , κατά περίπτωση

Με την αθώωση των 42 προσώπων, επιχειρηματιών, επενδυτών, χρηματιστών ακόμα και εφοπλιστών που φέρονταν να συνήργησαν στο μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές φούσκες του 1999, για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κλείνει η γνώστη υπόθεση δεκατρία χρόνια μετά τις πρώτες διώξεις που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης είναι ακόμα και για τα αργόσυρτα επίπεδα της ελληνικής δικαιοσύνης, εν προκειμένω υπερβολικά αργοί, αφού μεσολάβησε η ανάκριση από την πρώην ανακρίτρια αλλά και πρώην κατάδικο των φυλακών Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, οι επιλογές της οποίας οδήγησαν στην καταδίκη της σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η ανακρίτρια κρίθηκε ένοχη πως «δωροδοκήθηκε προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ που φέρονται να εξαπάτησαν την περίοδο 1999–2000 χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη».

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από νέα έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κατά περίπτωση. Η αθώωση τους αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της πολυετούς δικαστικής διερεύνησης για την υπόθεση που ονομάστηκε ως μετοχές φούσκες.

Στο εδώλιο κάθησαν ιδιοκτήτες εισηγμένων, χρηματιστές, εφοπλιστές, μεσάζοντες κλπ. Πρόκειται για τους: Παναγιώτης Κονταλέξης - χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης - μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης - μέτοχος της Άττι-κατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου ( της Τεχνικής Ολυμπιακής), Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος - χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος - χρηματιστής, Ηλίας Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Ελένη Ζησιμοπούλου, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Σταύρος Γαλανάκης, Ιωάννης Τσούρτης, Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή), Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου, Ζωή Στέγγου.

Το δικαστήριο έκρινε πώς δεν στοιχεοθετήθηκε η απάτη διότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασαν την τελική τους τιμή στο ταμπλό του ΧΑ την συγκεκριμένη περίοδο.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





K.Μητσοτάκης: "Τέσσερις χιλιάδες απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013"

Στα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η κατάθεση μέχρι τα Χριστούγεννα ενός νομοσχεδίου για το κλείσιμο μικρών νομικών προσώπων ιδιωτικών δικαίου, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος του 2013 θα υπάρξουν 4.000 απολύσεις που θα προέλθουν από τους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ, από τις πειθαρχικές υποθέσεις υπαλλήλων, από απομακρύνσεις από τα ελληνικά αμυντικά συστήματα και το κλείσιμο μικρότερων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στην εκπομπή «Στον ενικό», ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στόχος για επιπλέον απολύσεις εκτός της δέσμευσης των απολύσεων 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. «Δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη απόλυση με τη μορφή του ποσοτικού στόχου. Βέβαια μπορεί να υπάρξουν απολύσεις στη συνέχεια αλλά δεν πρόκειται η κυβέρνηση να αναλάβει καμία επιπλέον δέσμευση για ποσοτικό στόχο απολύσεων πέραν των 150.000» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέφερε ότι η εξοικονόμηση από το μικρότερο κράτος είναι 8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009.

Υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης της κυβέρνησης στο Δημόσιο και της διαφορετικής μοριοδότησης όσων υπαλλήλων προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ. «Πήραμε μία πολιτική απόφαση στην ουσία ερχόμαστε και λέμε ότι δεν θα βάλουμε στην ίδια κατηγορία αξιολόγησης αυτόν που προσλήφθηκε μέσα από γραπτό διαγωνισμό με αυτόν που προσλήφθηκε με ένα προεδρικό διάταγμα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι «το δημόσιο δεν είναι ο εργοδότης της τελευταίας ευκαιρίας».
 
defencenet.gr








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Οι τροϊκανοί φοβούνται να πιουν νερό!

Το ξεφτιλίκι των "βασιλικών δοκιμαστών" συνεχίζεται. Οι τροικανοί φοβούνται μήπως τους την έχουν "στήσει" και θέλουν να τους δηλητηριάσουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν δοκιμαστή φρούτων τον Γιάννη Στουρνάρα για να πειστούν ότι μπορούν να φάνε από την πιατέλα που τοποθετήθηκε στο τραπέζι συσκέψεων. Τώρα, στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν έπιναν νερό αν δεν άνοιγαν μπροστά τους το μπουκάλι. Για άλλο κέρασμα ούτε λόγος βέβαια...

Γράφει χαρακτηριστικά σήμερα ο Βηματοδότης στο Βήμα: «Εξακολουθούν οι τροϊκανοί να είναι καχύποπτοι στα κεράσματα των υπουργών. Θυμάστε που σας αποκάλυψα ότι φοβήθηκαν μήπως τους δηλητηριάσουν με τα φρούτα που τους πρόσφερε ο κ. Ι. Στουρνάρας από διαφορετική πιατέλα από τη δική του (και αναγκάστηκε ο υπουργός Οικονομικών να κάνει τον δοκιμαστή φρούτων για να διασκεδάσει τον φόβο τους); Στις δύο απανωτές (χωρίς αποτέλεσμα) συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς, δεν δέχθηκαν κανένα κέρασμα παρά μόνο εμφιαλωμένο νερό, παρακαλώντας όμως να το ανοίξουν μπροστά τους!
Έτσι πάει! Γνω΄ριζουν ότι εξαιτίας τους έχει προκληθεί ανθρωπιστική καταστροφή, και φοβούνται μήπως τα "πρόβατα" αντιδράσουν.

defencenet.gr









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Δείτε πώς έκλεισαν πληγή τραυματία σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Με ένα... κουμπί σκέφτηκαν να κλείσουν την πληγή ενός τραυματία εργαζόμενοι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης!

Αναγνώστης του seleo.gr έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες στην ιστοσελίδα, καταγγέλλοντας το περιστατικό.

«Από  επέμβαση  σε  ελληνικό  νοσοκομείο 2013», ήταν το σχόλιο με το οποίο συνόδευσε τις εν λόγω εικόνες ντροπής.

«Oι  γιατροί μας  προσπαθούν  με  όλα  τα  μέσα  που  τους  παρέχει  το Υπουργείο  Υγείας για  την  ΥΓΕΙΑ  μας. Καλό είναι  να  μην  πετάμε   κουμπιά, φερμουάρ,  κομπτσιες, κριτσ-κρατς  κ.λ.π. δεν  το  ξέρεις  μπορεί  να  σωθείςςςςςςςςςςς !!!!!!», πρόσθεσε ο αναγνώστης.



defencenet.gr












 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Πάτρα: Σε ιδιώτες το νερό.Στα χέρια του Ομίλου Πειραιώς μέσω ΕΤΒΑ το Δημόσιο αγαθό

 Στα χέρια του ομίλου της τράπεζας πειραιώς μεσω ΕΤΒΑ οδηγείται πλέον και με τη βούλα το νερό που θα πίνουν οι πατρινοί αλλά και οι κάτοικοι δύο ακόμα καλλικρατικών Δήμων της Αχαϊας.


Το "φιλέτο" των υδάτινων πόρων από το φράγμα Πείρου-Παραπείρου περνά από την πίσω πόρτα μέσω της ιδιωτικοποίησης του έργου
Η αποκεντρωμένη διοίκηση με αμφισβητήσιμα δεδομένα και λογιστικό προσδιορισμό του κέρδους, επιλέγει να δημιουργήσει μια Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία θα συμμετέχει με 30% στον Φορέα διαχείρισης του έργου η ΒΙΠΕ-Πατρών, η οποία όμως ως «Φορέας Οικονομικών Συμφερόντων» δεν είναι άλλος από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που ανήκει στον Όμιλο Πειραιώς από το 2001! 


Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη "Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας" η διαχείριση του έργου θα πρέπει να γίνεται από τους τρεις δήμους που εξυπηρετούνται από το φράγμα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να εντάσσεται σε ένα γενικευμένο στρατηγικό πλαίσιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων. Όχι από οικονομικά συμφέροντα του μεγάλου τραπεζικού και ιδιωτικού κεφαλαίου.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Θα πληρώνουμε όλοι για την ΝΕΡΙΤ τρία ευρώ το μήνα

 Τη «βάφτιση» της ΔΤ σε ΝΕΡΙΤ την Πρωτοχρονιά σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογηθεί η επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους. Η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στο μεταβατικό στάδιο της Δημόσιας Τηλεόρασης και ΝΕΡΙΤ επισπεύδεται κατά τρεις μήνες (επρόκειτο να γίνει μία και καλή το Μάρτιο) στο πλαίσιο μιας νομικής ντρίμπλας που επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιλύσει τα θεσμικά κενά που προκαλεί το ιδιότυπο (πιο σύνθετο, πεθαίνεις) καθεστώς της δημόσιας τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών ζητά επιτακτικά να ενεργοποιηθεί άμεσα το ανταποδοτικό τέλος το ύψος του οποίου θα κινείται πέριξ των 3 ευρώ το μήνα, από την 1ηΙανουαρίου, προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένας μήνας εσόδων από τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ. Τις επόμενες δέκα ημέρες, αναμένεται να κατατεθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Πως όμως θα ζητηθεί από τους πολίτες να πληρώνουν για ένα κανάλι που… δεν υπάρχει και άρα δεν ανταποδίδει το τέλος; Η λύση που φέρεται να προκρίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η εξής: η ΔΤ που στην ουσία δεν είναι παρά μια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, θα περάσει στην ιστορία και στη θέση της, τη συχνότητα θα καταλάβει η ΝΕΡΙΤ που με τον τρόπο αυτό θα μετατραπεί εν μία νυκτί σεbroadcaster, δηλαδή κανάλι εν λειτουργία.

Τώρα, πότε πρόλαβε η ΝΕΡΙΤ να στήσει μηχανισμό διοίκησης, να αποκτήσει νέο πρόγραμμα, να κάνει προσλήψεις και να γίνει κανονικό κανάλι; Η απάντηση είναι απλή: δεν πρόλαβε. Η αλλαγή θα γίνει μόνο στη… μαρκίζα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου το λογότυπο της ΔΤ θα εξαφανιστεί και στη θέση του, θα προβάλλει το αντίστοιχο της ΝΕΡΙΤ, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θεωρείται νομικά απαραίτητο. Με άλλα λόγια, αυτό που σχεδιάζεται είναι ένα νέο «μόρφωμα» όπου η ΝΕΡΙΤ παίρνει τη συχνότητα, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί με το προσωπικό και το πρόγραμμα της ΔΤ (το οποίο θα «ενοικιάζει»!) έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσλήψεων και δημιουργίας νέου προγράμματος.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, όλο το κομμάτι της μετάβασης από το ένα στάδιο στο άλλο περνά στα χέρια του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ που αναλαμβάνει πλέον και επίσημα τα ηνία από τη ΔΤ η οποία υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί πέντε μήνες χωρίς οργανόγραμμα. Το switch over από τη ΔΤ στη ΝΕΡΙΤ θα γίνει σε δύο ταχύτητες, μια στα χαρτιά (ως νομικό πρόσωπο) την Πρωτοχρονιά και μία σε ό,τι αφορά το τηλεοπτικό προϊόν που βγαίνει στον αέρα που θα ακολουθήσει το Μάρτιο.











Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου