EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

O ΓΑΠ κι ο Σόρος σχεδίασαν την χρεωκοπία ! Το πάζλ συμπληρώνεται ! ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ....

Στην Ελλάδα της απόλυτης χρεοκοπίας ποιος άνθρωπος με τα τόσα προβλήματα θα καθίσει να ασχοληθεί με το τι είναι σωστό και δίκαιο από την στιγμή που όλα γύρω του καταρρέουν;;; Που όλα γύρω του έχουν σχέση με την εικόνα;;; Πως μπορεί μέσα από πικρίες, ανεκπλήρωτα όνειρα , σκέψεις,  ενοχές να αντικρίσει την αλήθεια;;; Την πικρή αλήθεια;;

Το καλοκαίρι του 2003 ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κούρος, δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο στο περιοδικό «ΓΥΝΑΙΚΑ». Τότε πολλοί ήταν εκείνοι που το θεώρησαν «συνομωσιολογικό». Ξέρετε ποιοι, τα παπαγαλάκια του συστήματος που προσπαθούν να εμφανίσουν ως «γραφική» και «εξωπραγματική» κάθε αποκάλυψη.
Σήμερα είναι απλώς η πραγματικότητα. Διαβάστε το…

[ Το άρθρο αναδημοσιεύεται στο tsantiri με άδεια και επιθυμία του συγγραφέα ]
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2003

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΡΟ

Κάθε ισχυρό κράτος (μητροπολιτικό) διαθέτει γεωπολιτικούς σχεδιασμούς που στην πράξη αποσκοπούν να θέσουν υπό την επιρροή του άλλα μικρότερα κράτη, από άποψη οικονομίας, στρατιωτικής ισχύος και τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα κράτη αυτά που εντάσσονται στη σφαίρα επιρροής των μητροπολιτικών ονομάζονται «περιφερειακά».

Κάθε μητροπολιτικό κράτος που σχεδιάζει γεωπολιτικά (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, πολιτιστικά), σχεδιάζει, φυσικά, για την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων του και χρησιμοποιεί ανάλογα με την περίπτωση τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον στρατιωτικό ή τον πολιτιστικό μοχλό για να αλώσει κάποιο περιφερειακό κράτος και να το θέσει στη σφαίρα επιρροής του. Η Ελλάδα, ως κράτος περιφερειακό υφίσταται πιέσεις από διάφορα μητροπολιτικά κράτη, αλλά κυρίως από τις Η.Π.Α., τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα. Καθένα από αυτά τα κράτη που λογίζονται ως μητροπολιτικά, σχεδιάζουν γεωπολιτικά για να προωθήσουν τα ποικίλα συμφέροντα τους στον ελλαδικό χώρο. Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορα σενάρια στο φως της δημοσιότητας. Σενάρια που εκπονούνται από τους σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους ή από διάφορα think tank που ερευνούν επάνω στα γεωπολιτικά δεδομένα.
Οι κυριότερες μέχρι στιγμής πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα, είναι στον πολιτιστικό τομέα, στον οικονομικό και στον πολιτικό. Ο στρατιωτικός τομέας δεν υφίσταται τον ίδιο βαθμό πίεσης διότι η στρατιωτική δυνατότητα της Ελλάδας θεωρείται ικανή.

Τα γεωπολιτικά σχέδια των μητροπολιτικών χωρών εκπονούνται σε δεδομένη στιγμή για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα σε βάθος χρόνου. Γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες αδυναμίες του ελληνικού λαού αυτά τα σχέδια λαμβάνουν κατά κύριο λόγο υπόψη τον οικονομικό τομέα (π.χ. ορατά τα αποτελέσματα του πρόσφατου χρηματιστηριακού κραχ) και τον πολιτιστικό.

Ο πολιτιστικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για την διατήρηση της ελληνικής ιδιοπροσωπίας και γι’ αυτό οι πιέσεις προς αυτή την πλευρά είναι διαρκείς και συνεπείς για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και θα συνεχίσουν για αρκετές δεκαετίες ακόμα, έως ότου ομογενοποιηθούμε μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης.

Η εσωτερική αντίσταση του ελληνικού λαού ίσως ήταν αυτή που ανάγκασε τον σπουδαίο γεωπολιτικό σχεδιαστή Σ. Χάντιγκτον να μας τοποθετήσει πολιτισμικά στην πλευρά της Ανατολής όταν κατασκεύαζε τον γεωπολιτικό χάρτη που διαχώριζε την Ανατολή από τη Δύση.

Ο Χάντιγκτον δεν είναι ο μοναδικός σχεδιαστής γεωπολιτικών μοντέλων στις Η.Π.Α. Είναι αρκετά τα κέντρα που σχεδιάζουν και προωθούν τα σχέδια τους ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές ισορροπίες. Ένα άλλο σενάριο είχε εκπονηθεί από το αμερικανικό Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών RAD και είχε δεί το φως της δημοσιότητας το 1998, το οποίο μιλούσε για ελληνοτουρκικό πόλεμο που θα ξεσπούσε το 2003. Αφορμή γι’ αυτόν τον πόλεμο θα ήταν επεισόδια που θα ξεσπούσαν στην περιοχή της Θράκης, τα οποία θα δώσουν την αφορμή στα τουρκικά στρατεύματα να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος για να προασπίσουν τους μουσουλμάνους δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας. Αυτός ο σχεδιασμός για ουδέτερη ζώνη στη Θράκη υπήρχε από το 1945 και είχε εκπονηθεί από γερμανικά γεωπολιτικά κέντρα και όπως φαίνεται αυτούς τους σχεδιασμούς τους υιοθέτησαν σήμερα οι Αμερικανοί. Πριν από μερικά χρόνια κυκλοφορούσαν διάφοροι χάρτες αμερικανικής πάλι υποστηρίξεως που έφεραν την Μακεδονία αποκομμένη από τον ελληνικό κορμό και ενσωματωμένη στα Σκόπια. Μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα των Σκοπίων μιλούσε ξεκάθαρα για τις στρατηγικές βλέψεις αυτές των Σκοπιανών. Σήμερα φαίνεται πως έχουν ατονήσει λόγω των εξελίξεων. Τα ίδια πάνω κάτω σχέδια για τη Μακεδονία έχουν και οι Βούλγαροι εθνικιστές παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια τα έχουν απεμπολήσει λόγω της δεινής πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.

Εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια κυκλοφορούν χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας που έχουν προσαρτημένη όλη την Ήπειρο. Μάλιστα, στα διάφορα διπλωματικά γραφεία οι Αλβανοί πολιτικοί κυκλοφορούσαν απόψεις για διεκδικήσεις και δικαιώματα επί της αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ένα άλλο σχέδιο που εκπονήθηκε πάλι σε αμερικανικά γραφεία αφορούσε στη δημιουργία των Ηνωμένων Βαλκανικών Κρατών, κατά το αμερικανικό πρότυπο. Ένα σχεδίασμα που θα απέκοπτε τα Βαλκάνια από την υπόλοιπη Ευρώπη, θα απέκοπτε οριστικά τη Ρωσία από το Αιγαίο και θα ελεγχόταν εξ’ ολοκλήρου από τα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων.

Ένα τελευταίο σενάριο για το μέλλον του ελληνικού χώρου και του ελληνικού έθνους έχει τεθεί υπό την αιγίδα του διαβόητου Τζ. Σόρος, ο οποίος για περισσότερο από μια δεκαετία δραστηριοποιείται στον χώρο των Βαλκανίων με τα διάφορα ιδρύματα του και τις χρηματιστηριακές του επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό έχει αρκετές δεκαετίες (;) ορίζοντα υλοποίησης και προβλέπει:


Α. αγορά εδαφών που θα φτάσουν το 30% των εκτάσεων. Δηλαδή;; Χαράτσια! Αγορά εδαφών ενώ θα βλέπουμε να εκτοξεύει το καθεστώς τους σκουριασμένους S300 για ξεκάρφωμα.


Β. εξαγορά των ελληνικών τραπεζών;

Γ. εκμηδένιση της ελληνικής βιομηχανίας

Δ. μείωση της αγροτική παραγωγής στο ελάχιστο δυνατό όριο

Ε. εξαγορά των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και μεταβολή της Ελλάδας σε κέντρο τουρισμού φθηνού επιπέδου...αυτό δεν συμβαίνει σήμερα;;

Στ. λαθρομετανάστες θα καταλάβουν τους ακατοίκητους χώρους της ελληνικής υπαίθρου.......τι συμβαίνει σήμερα;;

Ζ. Έλληνες εργάτες και διανοούμενοι θα διευκολύνονται να μεταναστεύσουν στις βαλκανικές και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


Η. έλεγχος των εσόδων από την π@ρνεία και τα ναρκωτικά. Κατάλαβες γιατί σήμερα ο Παπανδρέου μίλησε για τα ναρκωτικά;; Πετά την μπάλα στον φίλο του Σαμαρά! Ο ΠΑΣΟΚΟΣ Παπανδρέου......το κρατικό ΠΑΣΟΚ των Αμερικανών....νόμιμα ναρκωτικά λοιπόν.....στο σώμα της άνεργης νεολαίας!

Αυτό είναι το «μαύρο» σενάριο των νέων αμερικανικών γεωπολιτικών σχεδιασμών, αλλά δεν θα κλείσουμε μ’ αυτό. Θα κλείσουμε με την άποψη του καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ι. Μάζη- ο οποίος αποδέχεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αισιοδοξούμε. Ο Ι. Μάζης θεωρεί ότι όταν λυθούν σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν πρώτα απ’ όλα το ξεμπέρδεμα της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, την ασφαλή επιβίωση του Ισραήλ, την εξασφάλιση του Ανατολικού Αιγαίου ως ασφαλούς διόδου των πετρελαίων της Κασπίας, τον εκδυτικισμό της Τουρκίας, γεγονότα που έχουν δρομολογηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τότε στην χώρα μας θα υπάρξει ηρεμία και θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που σήμερα την ταλανίζουν. Είδομεν.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2003 στο περιοδικό «Γυναίκα»











Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Στο καλο αξιοπρεπη...αξιοτιμε...αγαπημενε...ΕΛΛΗΝΑ Συμπολιτη μου....

....και γ@μωτο μου για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ αυτης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ...

....και γ@μωτο μου για την ΑΔΙΚΕΙΑ που υφιστανται ολοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ απο την διεφθαρμενη οικονομικη διαχειρηση των σιχαμερων πολιτικων που εξαπατουσαν τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ για να κλεβουν την ψηφο τους και να μπαινουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ βοολη για να τακτοποιουν την προσωπικη "παρτη" τους και να πετανε ψιχουλα στον χαχολο "πελατη" της ψηφοκλοπης των....

....και γ@μωτο μου για την ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ αυτων που εξουσιαζουν αυτον τον ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ...ΑΞΙΟΤΙΜΟ...ΦΙΛΟΤΙΜΟ...ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ...ΕΛΛΗΝΙΚΟ πληθυσμο της ΕΛΛΑΣ και που δυστυχως δεν σεβονται ουτε την ελαχιστη αξιοπρεπη διαβιωση των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ τους...

...και γ@μωτο μου για αυτα που δηθεν γινονται ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΝ ΜΑΣ... ...και για την επιβιωση της ΕΛΛΑΣ ...που δεν ειναι τιποτα αλλο απο την υστατη προσπαθεια ενος πολιτικου απατεωνα και ενος πολιτικου κακουργου για την επιβιωση του σαπιου πολιτικου συστηματος που ανδρωθηκαν και τωρα νεμονται αδηφαγα καταστρεφοντας αυτον τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...

...και γ@μωτο μου ΠΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ οταν χανονται τετοιες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΨΥΧΑΡΕΣ ...αναισθητοι...απανθρωποι...αδιστακτοι...αμετανοητοι...
ρεμπεσκεδες της σαπιας πολιτικης νομενκλατουρας του χθες ...

...και γ@μωτο μου αγαπημενε ΑΓΝΩΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑ που θελησες με τετοια αξιοπρεπεια να μας εγκαταληψεις...ποσα δακρυα μου προκαλουν τα λογια του υστατου γραμματος σου...ποση οδυνη στην ψυχη μου...

...και γ@μωτο μου να μπορουσες να ηξερες τωρα... αλλα και για να εισαι σιγουρος οτι...αφησες ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ σε ολους μας ...

και σε αυτα τα πολιτικα τσογλανια εμπηξες ενα φαρμακερο βελος στην ακαρδη-καρδια τους...και ας κανουν οτι δεν καταλαβαινουν την ...απουσια σου...

Στο καλο αξιοπρεπη...αξιοτιμε...αγαπημενε...ΕΛΛΗΝΑ Συμπολιτη μου....

μπλακ-αης
πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







Αυτοκτόνησε 59χρονος στη Λήμνο Παρακαλώ τον Μητροπολίτη Λήμνου να αφήσει να με θάψουν ως Χριστιανό....

«Δεν μπορώ να ζω εις βάρος φίλων μου. Χειμώνιασε και πρέπει να μείνω άστεγος»
Τέλος στη ζωή του έβαλε σήμερα το πρωί ο 59χρονος Α.Τ, κάτοικος Μύρινας. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, όπλισαν το G3, όπλο που είχε στην κατοχή του,
αφού ανήκε στο τμήμα Εθνοφυλακής.

Ο 59χρονος, λίγο πριν οπλίσει το όπλο, άφησε σημείωμα, στο οποίο ανέφερε ότι δεν αντέχει να ζήσει άλλο σε βάρος των φίλων του. Ο πυροβολισμός, αναστάτωσε τους περιοίκους, που επικοινώνησαν αμέσως με το αστυνομικό τμήμα της Λήμνου.

Ο 59χρονος, όπως αναφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός Limnos fm100, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αυτό τον είχε καταρρακώσει, αφού, όπως ομολογούσε σε φιλικά του πρόσωπα, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί όπως θα ήθελε. Η χαριστική βολή ήταν ότι σε λίγο καιρό θα έμενε και άστεγος.

Στο σημείωμα που άφησε, ανέφερε:

«Δεν μπορώ να ζω άλλο σε βάρος των φίλων μου. Χειμώνιασε και πρέπει να μείνω άστεγος. Η υγεία μου είναι χάλια. Έχω 1 χρόνο να πάρω τα φάρμακα για το ζάχαρο. Παρακαλώ τον Μητροπολίτη Λήμνου να αφήσει να με θάψουν ως Χριστιανό.
Αντίο σε όλους.»
 
iefimerida.gr








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Νέο πρόγραμμα στήριξης θα χρειαστεί η Ελλάδα

 Νέο πρόγραμμα στήριξης υπό όρους θα χρειαστεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του SPD για θέματα προϋπολογισμού, κυβερνητικού εταίρου της Καγκελαρίου Μέρκελ στη Γερμανία.Ο ίδιος υπενθύμισε, μιλώντας στη...βρετανική εφημερίδα Financial Times, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες στήριξαν την Καγκελάριο στο αποκορύφωμα της κρίσης, την περίοδο 2011-2012.

«Θα ήταν πολύ δημοφιλές στη Γερμανία εάν πηγαίναμε κόντρα στα προγράμματα στήριξης. Στηρίξαμε τη συμφωνία γιατί έπρεπε να το δούμε ως στήριξη της Ευρώπης», ανέφερε ο αξιωματούχος του SPD.

Ωστόσο, σχολιάζουν οι FT, υπάρχουν και κάποια όρια. Αυτό το καλοκαίρι το SPD απέσυρε τη στήριξή του στην έκδοση ευρωομολόγων, επειδή η επιλογή αυτή ήταν αντιδημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων.(Πηγή: nonews)

apokalipseto.blogspot.gr









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Ο Γεωργιάδης Ο Παπανδρέου και οι προς εκμετάλλευση βλάκες.

Με τον Γεωργιάδη συμφωνώ απόλυτα ως προς το ότι ήταν μονόδρομος το μνημόνιο, λόγο όμως του οικονομικού αδιεξόδου που μας οδήγησε ο Παπανδρέου για τους εξής τρεις λόγους.

a)       Ο Παπανδρέου γνωρίζοντας ότι ήταν ψέμα, το λεφτά υπάρχουν, ήθελε μια εξωτερική υποστήριξη – άλλοθι  της πολιτικής λιτότητας που ήξερε πριν τις εκλογές  ότι ήταν υποχρεωμένος… να ακολουθήσει.

b)       Ο Παπανδρέου κινούμενος από ιδεολογική εμπάθεια εναντίον της κακιάς υποτίθεται δεξιάς, ήθελε διατρανώνοντας το πρόβλημα της Ελλάδας, να ξευτιλίσει τον Καραμανλή.

c)        Ο Παπανδρέου δεν υπήρξε ποτέ ώριμος ως πολιτικός, για αυτό και δεν αντλήθηκε έγκαιρα και δεν κατανοεί ακόμα  ότι οι ξένοι δεν ήθελαν και δεν θέλουν να ανακάμψει η Ελλάδα, τουλάχιστον αν πρώτα δεν της αποσπάσουν ότι αυτοί θεωρούν αξιόλογο για τα δικά τους συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν  το ΠΑΣΟΚ  κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη του 2009 είχε ανακοινώσει περιστολή δαπανών, μείωση από πρώτη Ιανουάριου του 2010 του συνόλου των μισθών στο δημόσιο κατά 10% και απόλυση μέχρι τον Μάιο του 2010 εκατό χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, είναι σίγουρο 100% ότι δεν θα είχαμε ανάγκη το ΔΝΤ το 2010.

Και βέβαια εννοείται ότι αν τον χρόνο αυτό που θα κερδίζαμε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 γινόταν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και περεταίρω οικονομικές προσαρμογές συνοδευόμενες με έναν γενναίο αναπτυξιακό νόμο, χωρίς να πειραχτούν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα θα είχαμε περιορίσει το μέγεθος αυτής της οικονομικής καταστροφής, δεν λέω αποφύγει, όμως θα ήταν η κατάσταση πλήρως διαχωρίσιμη χωρίς τους ξένους και τους εκβιασμούς τους.

Ο Γεωργιάδης, όπως και ο Στουρνάρας υμνώντας όμως σήμερα το μνημόνιο, μετατρέπονται  σε όψιμους Παπανδρέους μη αντιλαμβανόμενοι ακόμη και τώρα ότι η σημερινή οικονομική και πολιτική κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή που ήταν πέντε μέρες πριν μπούμε στο μνημόνιο.

Η πριν το μνημόνιο πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η μετά το μνημόνιο πολιτικές έδωσαν το δικαίωμα σε μια σειρά από παγκόσμιους γνωστούς καιροσκόπους και κερδοσκόπους, λόγο της παντελούς έλλειψης σε βαθμό ύποπτο αναπτυξιακής προσπάθειας και εθνικού σχεδίου, να μας αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα ως τους βλάκες που είναι πρόσφοροι  προς εκμετάλλευση.

Το χείριστο όμως είναι ότι ακόμη και σήμερα δείχνουν οι πράξεις και τα λόγια αυτών που μας κυβερνούν και αυτών που παρουσιάζονται ως αυριανοί κυβερνήτες, ότι ούτε σχέδιο έχουν και ούτε φαίνετε να κατανοούν ότι χωρίς δική μας αναπτυξιακή παραγωγική στρατηγική όχι μόνο δεν σώνεται η οικονομία, αλλά συνεχώς ξεπέφτουμε και ξευτιλιζόμαστε ως οι βλάκες της Ευρώπης.

Ένα ερώτημα  για τον εαυτό μας: Αν η Ελλάδα είχε την οικονομική και πολιτική δυνατότητα να αποσπάσει το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και επιχειρήσεων της Γερμανίας, θα το έπραττε ναι ή όχι;

Εγώ λέω ναι, ακόμη και αν ήταν κυβέρνηση  της Ελλάδας η ουτοπική  χαζοαριστερά των Εξαρχείων.

Ας κατανοήσουμε ως κοινωνία ότι τα κράτη και οι κοινωνίες δεν είναι φορείς παραγωγής δικαιοσύνης, αλλά συμφερόντων και έτσι θα συνεχίσουν να είναι.

Και αν βγούμε από το μνημόνιο και αν έρθει η δραχμή, τι έχουμε προγραμματίσει να παράγουμε;

Η οικονομία είναι εισερχόμενα και εξερχόμενα και όσο θα συνεχίσουν τα εξερχόμενα από την Ελλάδας ευρώ να είναι περισσότερα από τα εισερχόμενα, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούμαστε σε πλήρη φτώχεια.

Με πέντε – έξι μήνες δουλειά στον τουρισμό και τριτοκοσμικούς μετανάστες  ντιλίβερη πετράδες και καθαριστές παμπρίζ στα φανάρια, οικονομία δεν νοείται την εποχή σε προηγμένη χώρα.

Λοιπόν ξαναρωτάω: Τι θα παράγουμε;

Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη.

πηγη



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Επιστροφή στα χρόνια της τουρκοκρατίας

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΕΣΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
 
Κατασχέσεις για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Mετά τις εισβολές σπιτιών χωρίς εισαγγελική εντολή, η κυβέρνηση θα προχωρά και σε κατασχέσεις,
κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων ακόμα και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε περιπτώσεις που θα χαρακτηρίζονται γενικώς, ασαφώς, και αυθαιρέτως "επείγουσες"!

Η διάταξη στο νεό οθωμανικής προέλευσης πολυνομοσχέδιο που προβλέπει ότι ακόμα και πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη μια οφειλή, θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να προβαίνει χωρίς δικαστική απόφαση σε συντηρητική κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας, ταιριάζει μόνο σε καθεστώτα τύπου Πινοσέτ!

Η διάταξη, που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Φόρου Ακινήτων, θα ενεργοποιείται σε "επείγουσες" περιπτώσεις για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλόμενων φόρων, αν και θα πρέπει με Υπουργική Απόφαση ή εγκύκλιο να οριστεί ποιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται «επείγουσες».

Πιο γοργές και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οικονομικού Εισαγγελέα, γίνονται επίσης οι διαδικασίες για το «μπλοκάρισμα» ύποπτων μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που υπάρχουν πληροφορίες ή υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος θα προβεί σε μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων ή προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εγκαταλείψει τη χώρα ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να λαμβάνει με βάση τον εκτελεστό τίτλο μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατασχέσεις, ακόμη και πριν τη νόμιμη ημερομηνία καταβολής της οφειλής ή την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης ή την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας που προβλέπεται για την καταβολή της οφειλής!

Δηλαδή αναπτύσσεται πάλι το σύστημα του "χαφιέ". Εάν κάποιοι πουν ότι ο γείτονάς τους σκοπεύει να την "κάνει" η Εφορία αυθαιρέτως χωρίς δικαστική εντολή, θα μπορεί να "ακινητοποιεί" τα περιουσιακά στοιχέια του οφειλέτη, και να προχωράει αυθαίρετα σε "ρευστοποίηση" στηριζόμενη σε...ΜΗ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ δικαστικά υπονοιες!

Καταργείται το κράτος Δικάιου, και μπάινει στο περιθώριο το δικαστικό σύστημα, ενώ χωρίς σαφή προσδιορισμό, ύποπτοι φυγής θα θεωρούμαστε όλοι, και θα κινδυνέυουμε να χάσουμε το σπίτι και τα χρήματά μας ακόμα και όταν πκηρώνουμε σε δόσεις που η ίδια η Εφορία ορίζει όταν μας στέλνει το εκκαθαριστικό, ή κάποιον άλλο φόρο!

Παγκόσμια πρωτοτυπία, που λόγο της ασάφειας ορισμού της "επείγουσας" είσπραξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξής:

"Δίωξη πολιτική όσων διαφωνούν με εμάς (νεοταξική κυβέρνηση) και μας αμφισβητούν δημόσια με μη αντικρουόμενα και καλά δομημένα επιχειρήματα".Θα διαφωνείτε κομματικά; Θα διώκεσθε. Εν ολίγοις αντιδράτε στην κυβέρνηση του Μνημονιου; Θα κινδυνεύετε να ΄χασετε το σπίτι σας πριν προλάβετε να πληρώσετε στις ορισθείσες από αυτούς ημερομηνίες.

Σε λίγο θα ορίσουν ως ποινικό αδίκημα όποιον δεν τους ψηφίσει και δεν "εκτιμήσει" την "προσφορά" τους στην χώρα.Τέτοιες φορολογικές διατάξεις είχαμε να δούμε απότα σκοτεινά χρόνια της συγκατοίκησής μας με τους Τούρκους. Ποιός θα το περίμενε ότι θα ζούσαμε την τουρκοκρατία ξανα από "ελληνικά" χέρια
 
defencenet.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου








Και καζίνο στην καρδιά της Αθήνας ! Για τη «διασκέδαση» των άνεργων συμπολιτών μας ...

Η κρίση τσακίζει την Ελλάδα και κάποιοι σκέφτονται να δώσουν άδεια για καζίνο στο Ελληνικό, στην καρδιά της Αθήνας, με προφανή στόχο να «διασκεδάζουν» οι άνεργοι συμπολίτες μας.

Για το αμφιλεγόμενο σχέδιο ενδιαφέρονται δύο μεγάλοι όμιλοι, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το θέμα της χωροθέτησης καζίνου στην Αθήνα.

Μολονότι η κρίση έχει οδηγήσει τα περισσότερα καζίνα της χώρας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τυχόν λειτουργία καζίνου στην παραλιακή ζώνη θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εικόνες χρεοκοπημένων Ελλήνων που ζήσαμε στις προηγούμενες δεκαετίες έξω από τους ναούς του τζόγου. Σήμερα, στην Ελλάδα, οι άνεργοι αγγίζουν το 1.500.000 άτομα, ενώ πεθαίνουν άνθρωποι στην προσπάθεια να ζεσταθούν.

Οι δύο ενδιαφερόμενοι όμιλοι, η Lamda Development του ομίλου Λάτση και η ισραηλινή Elbit, καθώς και στελέχη που στηρίζουν την άποψη για δημιουργία καζίνου, θεωρούν ότι μόνον έτσι θα είναι βιώσιμη η επένδυση. Το «μαγείρεμα» του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού είναι η κυριότερη αιτία για τις συνεχείς αναβολές στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους δύο προαναφερθέντες ομίλους καθώς και από τη βρετανική London & Regional Properties (που δεν φαίνεται και τόσο «ζεστή» για κατάθεση προσφοράς). Οι προσφορές υποτίθεται ότι θα υποβάλλονταν στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά τελικώς υπήρξε νέα παράταση για τον επόμενο χρόνο.

Το θέμα του καζίνου έχει τεθεί επιτακτικά από ανθρώπους που παρακολουθούν το σχέδιο αξιοποίησης, με το επιχείρημα ότι έτσι θα καταστεί περισσότερο ελκυστικό το ακίνητο στους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των τελευταίων έχουν μεταφέρει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) την απαίτηση για λειτουργία καζίνου, ενώ γνώστες του θέματος είναι και κυβερνητικά στελέχη. Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για το Ελληνικό βρίσκεται υπό πολύμηνη επεξεργασία, χωρίς να έχουν καθοριστεί οι δυνατότητες αξιοποίησης που θα έχει ο επενδυτής.

Το θέμα του νέου καζίνου στην Αττική θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο, με δεδομένη τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα υφιστάμενα καζίνα της ευρύτερης περιοχής στην Πάρνηθα και στο Λουτράκι. Ηδη η οικογένεια Λασκαρίδη, που ελέγχει το καζίνο Πάρνηθας, έχει ζητήσει επισήμως τη μεταφορά του σε άλλη θέση εντός της Αττικής. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το θέμα έχει «παγώσει», γιατί στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τυχόν μεταφορά του θα μειώσει την αξία της άδειας που σχεδιάζουν να δώσουν στο Ελληνικό. Οσο για το καζίνο Λουτρακίου, οι μέτοχοί του έχουν ξεκαθαρίσει ότι αποτελούν «αιτία πολέμου» τόσο η τυχόν μεταφορά του καζίνου Πάρνηθας όσο και η παροχή νέας άδειας στην Αττική. Επικαλούνται, μάλιστα, και σχετικές προβλέψεις της σύμβασης που έχουν υπογράψει με το Ελληνικό Δημόσιο.

Φώτης Κόλλιας







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Οι Έλληνες τρώνε από τα σκουπίδια και αυτοί παραγγέλνουν 30 AUDI A8!

30 Audi Α8 για την Προεδρία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο λιμάνι της Πάτρας! Αυτό τουλάχιστον έλεγαν τα συνοδευτικά χαρτιά των ολοκαίνουργιων αυτοκινήτων. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του και φυτοζωεί και η χώρα μας φαίνεται πως έχει αγοράσει 30 τέτοια αυτοκίνητα και μάλιστα σε ζελατίνα!

Αγνωστο το πόσο τα πληρώσαμε, σίγουρα όμως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με το dete.gr το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο λιμάνι της Πάτρας και έχει προκληθεί σάλος. Προφανώς με αυτά τα γερμανικά αυτοκίνητα θα μεταφέρονται οι πρωθυπουργοί των κρατών μελών της Ευρωπαίκης Ενωσης για όσο χρονικό διάστημα η χώρα μας θα έχει την Προεδρία.
 
makeleio.gr







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



12 «κρυφές» αλλαγές στη φορολογία

 Κατασχέσεις-εξπρές, «χαράτσι» στους εφοπλιστές, απόσυρση ΙΧ και το 2014
 
Περισσότερους φόρους και μεγαλύτερο φοροκυνηγητό για όλους από τη μια, αλλά και διατάξεις για συμψηφισμούς στην εφορία και «εισφορά αλληλεγγύης» 300 εκατ. ευρώ στους εφοπλιστές από την άλλη, κρύβει το φορολογικό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Με μια διάταξη-σοκ, η εφορία αποκτά το δικαίωμα να μπαίνει για έλεγχο και στα σπίτια όσων δηλώνουν την κατοικία τους σαν έδρα άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας.  Παράλληλα, στο Νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων, παράταση του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων για έναν ακόμη  χρόνο.

Επιπλέον διασώζονται  μεν, αλλά προσωρινά μόνο πριν καταργηθούν στις έως 31/12/2015,  οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στην φορολογία κατοίκων και επιχειρήσεων στα μικρά νησιά με έως 3.100 κατοίκους.

Στα 54 άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών κρύβονται μέτρα όπως:

1. Έλεγχοι στα σπίτια φορολογουμένων: αν κτυπήσει το πρωί το κουδούνι, ίσως δεν είναι ο γαλατάς αλλά … η εφορία. Η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου από ελεγκτές επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει εντολή Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό συνήθως συμβαίνει για ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν στην εφορία ως έδρα το σπίτι τους. Σε αυτή την περίπτωση πάντως, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους χώρους που ο ελεγχόμενος θα υποδείξει στους οποίους ασκείται η δραστηριότητα.

2. Φορολογικοί έλεγχοι 24 ώρες: αίρονται οι περιορισμοί που ίσχυαν από τον εσωτερικό κανονισμό των υπουργείων ώστε να μπορούν να απασχολούνται δημόσιοι υπάλληλοι ως ελεγκτές όλες τις ώρες της ημέρας. Δίδεται η εξουσία και στους ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να βάζουν «λουκέτο» και να αναστέλλουν τη λειτουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων, όπως κάνει το ΣΔΟΕ, εφόσον διαπιστώνουν φορολογικές παραβάσεις.

3. Φοροελαφρύνσεις σε κατοίκους μικρών νησιών: αυξάνεται κατά 50% (από 25.000 που ισχύει για τους μισθωτούς σε 37.500 ευρώ) το κλιμάκιο εισοδήματος στο οποίο επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με συντελεστή 22%, προκειμένου για φορολογούμενους που κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Αντίστοιχα μειώνονται κατά 40% οι φορολογικοί συντελεστές και για επιχειρήσεις στα νησιά. Και αυτό το μέτρο όμως είναι προσωρινό και  θα λήξει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2015, καθώς η Τρόικα ζητά να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και να αντικατασταθούν από στοχευμένα επιδόματα.

4. Φόρος στους εφοπλιστές: Από το 2014 έως και το 2016 οι πλοιοκτήτες θα καταβάλλουν έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης, ίση με το διπλάσιο του φόρου που πλήρωναν την προηγούμενη χρονιά, για πλοία άνω των 500 κόρων. Τα προσδοκώμενα έσοδα στην τριετία φτάνουν στα 300 εκατ.ευρώ.

5.  Έμμεσες τεχνικές για τον προσδιορισμό φόρου: εκτός από τις επιχειρήσεις, η εφορία θα υπολογίζει με έμμεσες τεχνικές και τον φόρο για τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή οι ελεγκτές θα μπορούν να προσδιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα με κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή έμμεσες μεθόδους ελέγχου (καταθέσεις, ακίνητα, δαπάνες διαβίωσης κλπ.).

6. Συμψηφισμοί: η Φορολογική Διοίκηση συμψηφίζει  απαιτήσεις  από φόρους και λοιπά έσοδα του Δημοσίου σε όλη την εν γένει φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 ΚΕΔΕ. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να συμψηφίζει κάθε άλλη απαίτηση σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο.

7. Κατάθεση φορολογικών εισοδήματος μέχρι τον Απρίλιο: Γρηγορότερα θα γίνονται δηλώσεις, εκκαθάριση και πληρωμή των φόρων κάθε χρονιάς. Από το 2015 οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από 1ης  Φεβρουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Ειδικά για το 2014, οι δηλώσεις θα υποβληθούν μέχρι 30 Ιουνίου. Διατηρούνται οι τρεις διμηνιαίες δόσεις και η έκπτωση 1,5% αν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ.

8. Χωρίς βιβλία εσόδων-εξόδων μέτοχοι και ομολογιούχοι: Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετοχές, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, μερίδια προσωπικών εταιρειών αλλά και παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η απαλλαγή αφορά σε τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες καθώς και για κρατικά ομόλογα,  εκτός αν ο φορολογούμενος ασχολείται κατ΄ επάγγελμα με τέτοιες συναλλαγές.

9. Εργαζόμενοι του ΑΘΗΝΑ 2004: απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις για την εφάπαξ συνταξιοδοτική παροχή που εισέπραξαν όσοι εργάστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφόσον προβούν σε εξόφληση του κυρίου φόρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

10. Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων:  εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους οι πληρωμές για τόκους δανείων έως 3 εκατ. που πληρώνουν για την εξυπηρέτηση δανείων τους καθώς και οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας προσαυξημένες κατά 30%. Ελαφρύνονται επίσης μικρές επιχειρήσεις που πωλούν ρεύμα από φωτοβολταϊκά.

11. Φόροι μεταβίβασης: μειώνεται στο 3% από τις αρχές του 2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αλλά η μείωση δεν αφορά μεταβιβάσεις που γίνονται από χαριστική αιτία όπως γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά.

12. Συνταξιοδότηση Γενικών Δ/ντων υπουργείων: καταργείται η δυνατότητα των προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων των υπουργείων που απολύονται αυτοδίκαια, να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Ποιοι θα πληρώσουν τα 2,65 δισ. σε φόρους ακινήτων το 2014

«Ανατρεπτικός» φαντάζει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014.
 
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από  τον ΕΝΦΙΑ, έναντι 2,486 εκατ. ευρώ που εισέπραξε φέτος από το «χαράτσι» του ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ. Είναι τόσο σίγουροι μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο πως θα βρουν τα λεφτά αυτά, που αποφάσισαν να «θυσιάσουν» και 150 εκατ. ευρώ που κοστίζει, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η μείωση του Φόρου Μεταβίβασης στο 3%, από 8%-10% που πληρώνουν όσοι (ελάχιστοι) αγοράζουν ακίνητα σήμερα.

Ωστόσο από την επιβολή του νέου φόρου ακινήτων δε θα γλιτώσουν τελικά οι οικονομικά αδύναμες ομάδες πολιτών, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα. Όπως ρητώς ορίζεται στο νομοσχέδιο (αν δεν αλλάξει κατά τη συζήτηση στη Βουλή πριν ψηφιστεί) η απαλλαγή δεν θα ισχύει  αν οι οικονομικά αδύναμοι οφείλουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Εξαιρώντας αυτομάτως περί τα 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να επιβάλει νέους φόρους και σε εκείνους που ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν γιατί, απλά, δεν έχουν να πληρώσουν!

Ποιοι θα πληρώσουν «το μάρμαρο»

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει αύξηση εσόδων παρότι υποστηρίζει πως από τον νέο ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα δουν μείωση του φόρου που πλήρωναν ως τώρα. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πληρώσουν φόρο και για όσα ακίνητα δεν πλήρωναν. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν έτσι:

-οι κάτοχοι οικοπέδων που ως τώρα δεν πλήρωναν για αυτά,

-ιδιοκτήτες αστικών που θα πληρώσουν και συμπληρωματικό φόρο που αρχικά δεν προβλεπόταν

-ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και ειδικά κάτοχοι αυθαιρέτων ή όσοι έκτισαν εξοχικό με στρεμματικές άδειες εκτός σχεδίου, γιατί θα φορολογούνται για την έκταση σαν να ήταν οικόπεδο.

Ποιοι γλιτώνουν 50%-100%

Απαλλαγή από το 50% του φόρου θα χορηγείται σε οικονομικά αδύναμους πολίτες μόνο υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο  μέλος.

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας  ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και

γ) ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην έχουν ή να μην ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο  και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικά για τις οικογένειες που πληρούν σωρευτικά τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις και είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το νέο φόρο.
Έκπτωση 60% θα έχουν ημιτελή η μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Από τον φόρο απαλλάσσονται πλήρως όσων τα ακίνητα είναι δεσμευμένα από το δημόσιο (πχ από την αρχαιολογική υπηρεσία κλπ).

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος

Α. Ο κύριος φόρος: θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1. Κτίσματα: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Για κάθε κτίσμα, ο βασικός φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του. Στη συνέχεια ο βασικός φόρος θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με συντελεστές που «αποτυπώνουν» την παλαιότητα του κτιρίου, τον όροφο και τον αριθμό των προσόψεων που έχει το ακίνητο σε δρόμους. Οι συντελεστές πρόσοψης θα ανέρχονται σε 1, για κτίσματα που δεν έχουν καθόλου προσόψεις σε δρόμους, 1,01 για κτίσματα με πρόσοψη σε 1 δρόμο και 1,02 για κτίσματα με προσόψεις σε 2 ή περισσότερους δρόμους. Σε περίπτωση που το κτίσμα είναι μονοκατοικία προβλέπεται πρόσθετος συντελεστής μονοκατοικίας 1,02, με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται το γινόμενο που θα έχει προκύψει από τους προηγούμενους πολλαπλασιασμούς.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Για τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.) θα προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

3. Αγροτεμάχια  και εκτός σχεδίου εκτάσεις: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης κλιμακούμενος από 0,1 για τις δασικές εκτάσεις έως 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις! Στις εκτάσεις υπό απαλλοτρίωση θα εφαρμόζεται μειωτικός «συντελεστής απαλλοτρίωσης» 0,75, ενώ για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια και μοναδική άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας

5.Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται ως εξής: ο βασικός φόρος 0,001 ευρώ ανά τ.μ. θα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της έκτασης και εν συνεχεία με τον συντελεστή θέσης, τον συντελεστή άρδευσης (αν η έκταση είναι αρδευόμενη), τον συντελεστή χρήσης και τον συντελεστή κατοικίας (αν υπάρχει).

Β. Ο συμπληρωματικός φόρος: θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, αλλά με αφορολόγητο όριο αυξημένο στις 300.000 ευρώ και προοδευτική φορολογική κλίμακα με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αναμένεται να προκύψουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 4,4% έως 21,6% για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων που κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και μονοκατοικίες που έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους. 
 









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Οδηγία για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Tη στιγμή που η Τρόικα πιέζει για την άρση της προστασίας των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, η Ε.Ε. ψηφίζει νόμους για την προστασία των ιδιοκτητών.

Αυτήν την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχετική οδηγία, η οποία προβλέπει καλύτερη προστασία από τους κινδύνους που ενέχουν τα στεγαστικά δάνεια, οι διακυμάνσεις των επιτοκίων ή ακόμα και η προσωρινή αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο ισπανός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό, Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο κάνει λόγο για «καινοτόμο απόφαση» που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους δανειολήπτες.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρύθμιση για τη στεγαστική πίστη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Στόχος μας είναι να γίνει πιο δύσκολος ο ανεύθυνος δανεισμός, να βελτιωθεί ο επαγγελματισμός του κλάδου και να προστατευθεί ο καταναλωτής. Η στεγαστική πίστη φτάνει το 52% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ισπανία, συνέβη πάντως το ακριβώς αντίθετο: Η καθίζηση της στεγαστικής πίστης και η «φούσκα των ακινήτων» ήταν από τα βασικά αίτια της κρίσης. Τι διδάχθηκαν από όλα αυτά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί; «Μα γι’ αυτό ακριβώς είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να γίνουν αλλαγές» υποστηρίζει ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο. «Γι’ αυτό ψηφίζουμε την οδηγία. Η πρώτη βασική αλλαγή είναι ότι οι πάροχοι στεγαστικής πίστης εντάσσονται σε πιο αυστηρό καθεστώς αδειοδότησης και επιτήρησης. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι προστατεύουμε καλύτερα τον καταναλωτή, για παράδειγμα καθιερώνουμε ενιαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ενημέρωσή του, καθώς και μία περίοδο χάριτος, τουλάχιστον επτά ημερών, κατά την οποία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το δάνειο».

«Δεν προβλέπεται αναδρομική ισχύς»

Τελευταία στοιχεία από την Ισπανία δείχνουν ότι οι πλειστηριασμοί κάνουν θραύση και σχεδόν κάθε είκοσι λεπτά ένας ιδιοκτήτης χάνει το σπίτι του. Γι’ αυτό, επισημαίνει ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο, η νέα οδηγία προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση χρεοκοπίας του δανειολήπτη, ώστε ο πλειστηριασμός να μην γίνεται η «εύκολη λύση»- για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πουλήσει εκείνος το ακίνητο στην καλύτερη τιμή που μπορεί να βρει στην αγορά.

Όλα αυτά ισχύουν για μελλοντικά στεγαστικά δάνεια. Τι γίνεται όμως με τους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη πάρει δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν; «Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Η νέα οδηγία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, οπότε εφαρμόζεται στα μελλοντικά συμβόλαια. Από την άλλη πλευρά, όμως, το πνεύμα της οδηγίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και το νομικό καθεστώς για την παροχή στεγαστικών δανείων σε όλες τις άλλες περιπτώσεις» λέει ο ισπανός ευρωβουλευτής.

Ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο ουσιαστικά «ρίχνει το μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούνται να θεσπίσουν πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστόσο ο γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Σβαμπ. «Μία ευρωπαϊκή οδηγία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο από τη στιγμή που ψηφίζεται. Το ισχύον δίκαιο δεν αλλάζει με αναδρομική ισχύ. Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμβόλαια τα οποία συνήψαν οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους ή καλύπτονταν από διασυνοριακές μεταφορές πιστώσεων. Το είχαμε θέσει στο Κοινοβούλιο, αλλά όλα αυτά δεν εμπίπτουν στη ισχύ της νέας οδηγίας».

Ευρωπαϊκή λύση για τη στεγαστική πίστη;

Σε υψηλούς τόνους έθεσε το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στο πλαίσιο συζήτησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο. Στη σύνοδο κορυφής θα ακούσουμε για τα μακροοικονομικά μέτρα και για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», αλλά δεν θα ακούσουμε για τα πραγματικά προβλήματα της κρίσης, υποστηρίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

«Δεν θα ακούσουμε ότι χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα σήμερα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα ακούσουμε ότι στην Ελλάδα, μία χώρα που βρίσκεται κάτω από τη στενή εποπτεία όλων των θεσμών της ΕΕ, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Και θα συνεχίσουν τους εκβιασμούς για τους πλειστηριασμούς και τις καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν μη τι άλλο πάντως, η ΕΕ δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να προσπαθεί να δώσει λύσεις, τουλάχιστον για το μέλλον. Για να γίνει αυτό θα αξιοποιηθεί και το «βαρύ νομικό οπλοστάσιο» των Βρυξελλών, δηλαδή ο υπό ίδρυση Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες, υπόσχεται ο γερμανός ευρωβουλευτής Αντρέας Σβαμπ. «Ασφαλώς θα συνεργαστεί ο νέος εποπτικός μηχανισμός. Αποστολή του θα είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες τηρούν την νέα οδηγία. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς ένα πιο ενιαίο νομικό πλαίσιο στην ευρωπαϊκή αγορά και, από κει και πέρα, αυτό που θέλουμε είναι να ενθαρρύνουμε και τη διασυνοριακή παροχή στεγαστικών δανείων» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

πηγη









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει την "υποκρισία" του ΔΝΤ

 Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο κατήγγειλε «την υποκρισία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας στα λόγια, όχι όμως στις πράξεις.
 
Ο Κοέλιο αντιδρούσε στις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία την Τρίτη από τις Βρυξέλλες παραδέχθηκε ότι οι πιστωτές τους είχαν απαιτήσει από την Πορτογαλία και την Ελλάδα «πολλή δημοσιονομική προσαρμογή, πολύ γρήγορα».

«Ξαφνιάστηκα» από τις δηλώσεις αυτές, διότι «εδώ και δύο χρόνια ζητάμε τη χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους», σημείωσε ο Κοέλιο μιλώντας στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.

«Ο πρώην υπουργός (Οικονομικών) Βίτορ Γκάσπαρ είχε πει κάποτε, με αφορμή παρόμοιες δηλώσεις της Λαγκάρντ, ότι υπάρχει μια κάποια υποκρισία από την πλευρά αυτών των διεθνών ιδρυμάτων. Δεν σας κρύβω ότι ο Γκάσπαρ είχε απόλυτο δίκιο», υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

«Αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχεται ότι έγιναν λάθη, τότε το ΔΝΤ θα έπρεπε να είναι πιο συνεπές και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της πορτογαλικής κυβέρνησης που έχει ζητήσει μια μεγαλύτερη χαλάρωση», εκτίμησε ο Κοέλιο.

Η Λισαβόνα ζήτησε μάταια τον Σεπτέμβριο από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας και να μειωθεί ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 4% στο 4,5% του ΑΕΠ για το 2014.
Μέχρι τώρα πιστός στις επιταγές της τρόικας ο Κοέλιο είχε σημειώσει την Πέμπτη βράδυ ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ δεν είναι «συνεπείς με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας».

Εκτός από τον πορτογάλο πρωθυπουργό, το σύνολο της πορτογαλικής πολιτικής και των κοινωνικών εταίρων της χώρας έχουν καταγγείλει την ασυνέπεια μεταξύ των λόγων των αξιωματούχων του ΔΝΤ και των πράξεων των εμπειρογνωμόνων του.

Ο Μάρκο Αντόνιο Κόστα, εκπρόσωπος του κόμματος του Κοέλιο, είχε καταγγείλει τον Σεπτέμβριο «την υποκρισία των θεσμών, όπως το ΔΝΤ, που εκφράζουν ευσεβείς πόθους, αλλά στη συνέχεια υιοθετούν μια άκαμπτη στάση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Οι επιθεωρητές της τρόικας θα ολοκληρώσουν «κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας» τη νέα αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας της χώρας, στο οποίο συμφώνησε η Πορτογαλία με αντάλλαγμα τον δανεισμό της το 2011, ώστε να αποδεσμεύσουν το νέο δάνειο προς τη χώρα ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Φόρος Πολυτελούς... Διαβίωσης και για μακαρίτες

Το υπουργείο Οικονομικών , με ειδική εγκύκλιο, δίνει οδηγιες και διευκρινήσεις για το τι Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης πρέπει να πληρώσουν όσοι κατείχαν το 2012 ΙΧ και JEEP με κυβισμό ακριβώς χίλια εννιακόσια είκοσι εννέα (1.929) κυβικά και άνω, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, πισίνες κλπ.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

-          Σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου, βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

-           Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Για το οικονομικό έτος 2013 παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών, έχουν τα αυτοκίνητα με έτος πρώτης κυκλοφορίας πριν από την 01/01/2003.

-          Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ, ως έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα θεωρείται αυτό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά την μεταβίβασή τους από τον ΟΔΔΥ.

-          Εάν κατά την διάρκεια του έτους 2012, επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης είχε μεταβιβαστεί ή είχε τεθεί σε ακινησία, ή είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται ανάλογα για τους μήνες που αυτό βρίσκονταν στην κυριότητα ή κατοχή του υπόχρεου μέσα στην χρήση 2012, σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου.

-          Σε περίπτωση συγκυριότητας, ο φόρος επιμερίζεται κατά το λόγο των ιδανικών μεριδίων καθενός συγκυρίου, όπως και η αντικειμενική δαπάνη. 
 








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Πως να μην πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας

Παρότι τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 δεν αυξήθηκαν, είναι προφανές ότι πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Για να μην αναλάβετε τα συγκεκριμένα βάρη, υπάρχουν 3 λύσεις.

Η πρώτη να πουλήσετε το «ρυπογόνο» Ι.Χ. σας και να αγοράσετε ένα καινούριο η μεταχειρισμένο το οποίο όμως να έχει κυκλοφορήσει μετά τον Νοέμβριο του 2010, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τους ρύπους.

Τα «οικολογικά» αυτοκίνητα, δηλαδή αυτά που εκπέμπουν λιγότερα από 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.

Και η δεύτερη λύση είναι να καταθέσετε τις πινακίδες.

Για την πρώτη δεν χρειάζονται συστάσεις.

Για την δεύτερη όμως θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Για να θέσετε το ΙΧ σε αδράνεια (έτσι λέγεται η διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων) πρέπει να κινητοποιηθείτε μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς τότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των αυξημένων τελών κυκλοφορίας.

Η προθεσμία που έχουν στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες για την κατάθεση των πινακίδων εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου καθώς αυτή είναι η προθεσμία για την πληρωμή των τελών της επόμενης χρονιάς.

Αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία ουσιαστικά θα είστε υποχρεωμένος να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας και για το 2014.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, από 01/11/2012 έως 31/10/2013 κατατέθηκαν 341.033 πινακίδες. Μάλιστα, στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών (από 01/11/2013 έως 02/12/2013) κατατέθηκαν 30.365 πινακίδες ενώ αναμένεται όξυνση του φαινομένου όσο θα πλησιάζει το τέλος του έτους καθώς οι φορολογούμενοι θα σπεύδουν να αποφύγουν τέλη κυκλοφορίας του 2014 και φόρο πολυτελείας του 2014.

Τα δικαιολογητικά.

Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μαζί σας θα πρέπει να έχετε τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

♦ Την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου

♦ Τις πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας.

♦ Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην εφορία. Καλού κακού, ας έχετε μαζί σας και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

♦ Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9. Τι δουλειά έχει το έντυπο στο οποίο δηλώνουμε τα ακίνητα που έχουμε στην κατοχή μας; Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομίσει μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.

♦ Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.
Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το Ι.Χ. αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην εφορία για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το Ι.Χ. δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

Η αίτηση και η διαδικασία επανεκκίνησης

Στην εφορία, θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε μια αίτηση με τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Επώνυμο ή επωνυμία

2. Όνομα

3. Ονομα πατέρα

4. Επάγγελμα

5. ΑΦΜ

6. Διεύθυνση κατοικίας

7. Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου

8. Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)

9. Τόπος ακινησίας

10. Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος

11. Ημερομηνία έναρξης ακινησίας

12. Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία

Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας.

Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη διαδικασία, δεν είστε υποχρεωμένος να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας του 2014.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται αν θελήσετε να ξαναβγάλετε το ΙΧ σας στον δρόμο. Αν θελήσετε να ξανακινήσετε το ΙΧ μέσα στο 2014, θα πρέπει να ευχηθείτε να αλλάξει ο νόμος και να πληρώνουμε τέλη ανάλογα με τη διάρκεια της χρήσης του Ι.Χ. μας.

Και η τρίτη...

Ούτε τεκμήρια, ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε φόροι πολυτελείας, τίποτα.

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι έχετε το δικαίωμα για δύο ημέρες τον μήνα να κινείτε το ΙΧ σας νόμιμα ακόμη και αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες σας, πληρώνοντας ένα ελάχιστο τέλος στον κύριο έφορο.

Είναι νόμος του 1953 κυρίες και κύριοι. Βέβαια, μόλις το πάρουν χαμπάρι οι ιθύνοντες, μάλλον θα τον …καταργήσουν.

Βλέπετε, είναι περίοδος είσπραξης των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας και το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να ρισκάρει έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Για την επαναφορά στο προσκήνιο της «ξεχασμένης» διάταξης… ευθύνεται ο συνάδελφος Γιώργος Ανδρής ο οποίος την ανέλυσε στην Ημερησία και στο imerisia.gr.

O Γιώργος μας θυμίζει (μάλλον θυμίζει και στους εφόρους καθώς είναι αμφίβολο αν κάποιος πολίτης έχει ασκήσει το δικαίωμά του αυτό) ότι πριν από 10 χρόνια ακριβώς, κυκλοφόρησε μια εγκύκλιος η οποία δίνει τη δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία. Η άδεια μπορεί να διαρκέσει το πολύ δύο ημέρες τον μήνα, ενώ για κάθε ημέρα, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει 1,9 ευρώ. Διάκριση δεν γίνεται με βάση τον κυβισμό.

Είτε αυτοκινητάκι έχεις, είτε…τάνκ, το ίδιο θα πληρώσεις. Με το που θα πληρώσεις τα 3,8 ευρώ, παίρνεις πινακίδες από χαρτόνι με την ένδειξη «Μ» και πορεύεσαι. Θεωρητικά, η άδεια ισχύει για να πας το αυτοκίνητο στο ΚΤΕΟ, στο συνεργείο, ή για να το δείξεις στον υποψήφιο αγοραστή. Τώρα βέβαια, πώς μπορεί να ελέγξει η τροχαία που θα σε σταματήσει αν ο υποψήφιος αγοραστής είναι στο Καρπενήσι και του ήρθε να αγοράσει αυτοκίνητο μεταχειρισμένο στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αυτό είναι άλλο ζήτημα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου











Η συγκλονιστική έκκληση οικογένειας που ζεί στο..δάσος, για ένα φθηνό δωμάτιο

 Η 6μελης οικογένεια, με δίχρονο και ένα τετράχρονο παιδί, πέρασαν την πιο κρύα φετινή νύχτα στον δρόμο... Χθες στη Λέσβο χιόνιζε και το κρύο ήταν αρκετά τσουχτερό. Ο φωτογραφικός φακός του lesvosnews.gr, εντόπισε δύτο παιδάκια 2 και 4 χρόνων να κοιμούνται μέσα σε σκηνές σε ένα δασάκι της Μυτιλήνης τα ''Τσαμάκια ''και μάλιστα με μοναδική τους τροφή λίγο γάλα.

Είναι τα παιδιά μιας εξαμελούς οικογένειας από την Βουλγαρία που ήρθαν στην Ελλάδα για καλύτερες μέρες. Ο πατέρας και «αρχηγός» της οικογενείας ήρθε για να βρει μία τίμια δουλειά και να ζήσει την οικογένειά του. Επειδή δεν έβρισκε τίποτα αποφάσισε να κάνει... τον κλόουν!

Στέκεται ακίνητος μέσα στην αγορά της Μυτιλήνης μέσα στην παγωνιά και περιμένει μήπως του ρίξει κάποιος λίγα λεπτά στο δισκάκι του για να του χαμογελάσει. Στο σημείο που βλέπετε στην αρχική φωτογραφία, η μητέρα δεν ζήτησε χρήματα. ''Θέλουμε να μας βοηθήσετε να βρούμε ένα δωμάτιο με 100 ευρώ το μήνα''.

Όσοι θέλετε και μπορείτε να βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το «εξοχικό» της οικογένειας.

ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Ρε θα μας τρελάνετε; Πλήρωσαν για δημιουργία και διαχείριση λογαριασμού facebook 15.252,00 ευρώ!!!!

Την ίδια στιγμή ο Σαμαράς μιλάει στην βουλή για τον προυπολογισμό...προσπαθώντας να μας πείσει ότι μας σώζει...!!!Εν τω μεταξύ το πάρτυ της σπατάλης ...συνεχίζεται..






Δείτε το :





ΠΗΓΗ








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Εκπληκτικό βίντεο: Αντί για αποσκευές παρέλαβαν δώρα Χριστουγέννων (BINTEO)

Η αεροπορική εταιρεία WestJet με τη βοήθεια της τεχνολογίας και 177 εθελοντών έκανε πράξη τις ευχές των επιβατών της αποδεικνύοντας ότι "θαύματα" συμβαίνουν και στις μέρες μας.
Για την ακρίβεια, 250 συνολικά υπερτυχεροί επιβάτες της WestJet, είδαν έκπληκτοι όταν προσγειώθηκαν στο Calgary του Καναδά, ότι αντί για τις βαλίτσες τους, στο τρέιλερ των αποσκευών βρίσκονταν τα δώρα που είχαν ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη.

Κάνοντας check-in στο Toronto και στο Hamilton, ένας ψηφιακός Άγιος Βασίλης τους ρώτησε μέσω οθόνης τι δώρο θα ήθελαν για τα Χριστούγεννα.

Όταν οι επιβάτες έφτασαν στην αίθουσα παραλαβής αποσκευών, έγινε κάτι εντελώς απρόσμενο. Άρχισε να χιονίζει και ανάμεσα σε φωτάκια, στολίδια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, στο διάδρομο αντί για τις βαλίτσες τους άρχισαν να κυλούν δώρα.

Πάνω σε κάθε δέμα, υπήρχε και το όνομα του παραλήπτη που το είχε παραγγείλει στον "Άγιο" της WestJet. Το "χριστουγεννιάτικο θαύμα" της εταιρείας, σαρώνει πλέον στο διαδίκτυο.

Πολλοί σχολίασαν ότι το βίντεο είναι ένα διαφημιστικό κόλπο της εταιρείας. Αλλά ποιος είπε ότι τέτοιες κινήσεις είναι κατακριτέες, ακόμα κι αν δρομολογούνται από πολυεθνικούς κολοσσούς;





πηγη









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου





Ο Βορίδης στο υπουργείο οικονομικών

Η μετακόμιση του κ. Στουρνάρα, ως Επιτρόπου στις Βρυξέλλες ή στην θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη με επικρατέστερο το πρώτο σενάριο, αναμένεται να προκαλέσει έναν ευρύ ανασχηματισμό.

Κυρίως όμως ανοίγει το δρόμο για την είσοδο του Μάκη Βορίδη στην κυβέρνηση και μάλιστα ως αντικαταστάτη του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Ο Πρωθυπουργός έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις ικανότητες του κ. Βορίδη και θεωρεί ότι χρειάζεται συγκρουσιακούς και αποφασιστικούς υπουργούς σε καίριες θέσεις ευθύνης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η στήριξη που παρέχει στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη αφού θεωρεί ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας περνάνε μέσα από συγκρούσεις και ρήξεις.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι με την ανάδειξη σε ηγετικές θέσεις των κ.κ Βορίδη και Γεωργιάδη, αποκτά πρόσβαση στο λεγόμενο «ακροδεξιό ακροατήριο» και μπορεί να περιορίσει ενδεχόμενες εκλογικές απώλειες.

Οι κ.κ Βορίδης και Γεωργιάδης αναδείχθηκαν από τον κ. Καρατζαφέρη. Φιλόδοξοι και οι δύο, αναζητούσαν από το 2007 την ευκαιρία να «ξεπλυθούν» από το ακροδεξιό παρελθόν τους και να γίνουν αποδεκτοί από το σύστημα. Την ευκαιρία αυτή την κυνήγησαν με κάθε τρόπο. Στήριξαν από την αρχή το μνημόνιο, επικρίνοντας τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία για την αντιμνημονιακή τους στάση και ρητορική.

Όταν ο κ. Καρατζαφέρης διαπίστωσε τη μέγεθος της προσωπικής του φθοράς και την παράλληλη επέλαση της Χρυσής Αυγής, με την μετακόμιση του 70% των ψηφοφόρων του στο κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου, θέλησε να αποδεσμευθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου και να μην συναινέσει στο δεύτερο μνημόνιο.

Εκεί, τα δύο πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ, βρήκαν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν το πλοίο που βυθιζόταν και να αναζητήσουν στέγη στη Νέα Δημοκρατία, μετά από συμφωνία που έκαναν με τον κ. Σαμαρά.

Οι φιλοδοξίες μάλιστα του κ. Βορίδη φτάνουν μέχρι την διεκδίκηση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη μάλιστα του σημερινού Πρωθυπουργού, όταν και αν αυτός αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος ή όταν τεθεί, με οιονδήποτε τρόπο, θέμα ηγεσίας.

Ο κ. Βορίδης θεωρεί ότι η ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών θα του προσδώσει κύρος αλλά και θα αυξήσει την αποδοχή του από το πολιτικό σύστημα, ως ενός εκ των κεντρικών και βασικών παικτών.

Δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να φθαρεί πολιτικά αφού θεωρεί ότι όλα τα δυσάρεστα μέτρα έχουν ήδη παρθεί ενώ θα έχει συμφωνηθεί και το νέο μνημόνιο με τους όρους και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, από τον κ. Στουρνάρα.

Η απόφαση για την αναβάθμιση του κ. Βορίδη είναι δεδομένη και ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. Μάλιστα σε συνομιλητές του, έχει εκμυστηρευθεί ότι μετάνιωσε που τον Ιούνιο του 2012, έκανε δεκτό το βέτο του κ. Κουβέλη για την συμμετοχή στην κυβέρνηση του κ. Βορίδη. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε απαιτήσει να μην συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό σχήμα ο Μάκης Βορίδης λόγω του ακροδεξιού παρελθόντος του.


newsbomb Μέσω freepen









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου







10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για το κρύο


Ξέρατε ότι το αλκοόλ, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι… Ρώσοι, δεν βοηθά τον οργανισμό να ζεσταθεί; Γνωρίζατε ότι ισχύει το ίδιο και για τα ζεστά ροφήματα; Γιατί είναι καλύτερο να φοράμε λευκά ρούχα τον χειμώνα και ποια φαγητά πρέπει να τρώμε για να μην… τουρτουρίζουμε; Συγκεντρώνουμε 11 πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για το κρύο και ξεδιαλύνουμε μύθους και αλήθειες που θα μας κρατήσουν… ζεστούς αυτόν τον χειμώνα.

  • Το αλκοόλ δεν μας ζεσταίνει
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος (η οποία διαφέρει ελάχιστα από αυτή του δέρματος), αυξάνει την πιθανότητα υποθερμίας και εμποδίζει το σώμα από το να… τρέμει – θυμίζουμε ότι το «τουρτούρισμα» ωστόσο είναι η αυθόρμητη αντίδραση του οργανισμού για να διατηρηθεί ζεστός. Ο λόγος που αισθανόμαστε ότι κρυώνουμε λιγότερο όταν πίνουμε οινόπνευμα είναι η διαστολή των αγγείων και η ροή ζεστού αίματος από την πυρήνα προς το δέρμα μας. Αυτή η αίσθηση όμως είναι πρόσκαιρη και τελικά μειώνει την ικανότητα του σώματος να «πολεμά» το κρύο.
  • Για να ζεσταθείτε… φάτε πιπερόριζα
10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για το κρύο (2)
Το ginger, γνωστό στα μέρη μας και ως πιπερόριζα, χρησιμοποιούταν ακόμη και από γιατρούς ή και από… γιαγιάδες, πολλούς αιώνες πριν, για να καταπραΰνει το κρύωμα, την αίσθηση νοσηρότητας και στομαχικές ενοχλήσεις. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες τείνουν να επιβεβαιώσουν την λαϊκή σοφία, καθώς πειράματα έδειξαν ότι το ginger, ακόμη και ως συστατικό σε φαγητά, όπως για παράδειγμα σε μπισκότα, έχει την ικανότητα να αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος. Στην ίδια κατηγορία με την πιπερόριζα, εντάξτε και τις καυτερές πιπεριές, που προκαλούν εφίδρωση, και το καστανό ρύζι, οι σύνθετοι υδατάνθρακες του οποίου μας «ζεσταίνουν» γιατί είναι πιο δύσκολοι στην πέψη και αναγκάζουν τον οργανισμό να… δουλέψει εντονότερα.
  • Όλα είναι… στο μυαλό
Έχετε ακούσει για τους θιβετιανούς μοναχούς που κατορθώνουν με την δύναμη της σκέψης να ανεβάζουν την θερμοκρασία τους και να αψηφούν το κρύο, ακόμη και στις πιο παγωμένες γωνιές του βουνού; Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσαν με τις έρευνές τους ότι η ιδιαίτερη μορφή διαλογισμού τους, γνωστή ως «g-tummo», όντως τους επιτρέπει να ελέγχουν την «εσωτερική τους ενέργεια» και να αυξάνουν την θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος κατά βούληση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βρήκαν πως και οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο, που έχουν διδαχθεί τις δύο βασικές ασκήσεις αναπνοής αυτής της μεθόδου, έχουν κατορθώσει τα ίδια αποτελέσματα. Η πρώτη τεχνική περιλαμβάνει τον οραματισμό πως υπάρχουν φλόγες στην βάση της σπονδυλικής στήλης, ενώ η δεύτερη εξασκεί μία ειδική μέθοδο αναπνοής που παράγει θερμότητα. Μάλιστα, ένας ολλανδός ορειβάτης, με «όπλο» του παρόμοιες τεχνικές επιχείρησε την ανάβαση του όρους Κιλιμάντζαρο το 2009, φορώντας μόνο βερμούδα και σανδάλια. Φυσικά, δεν σας το συστήνουμε.
  • Η μοναξιά μας κάνει να κρυώνουμε
10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για το κρύο (3)
Η έλλειψη κοινωνικής επαφής μπορεί να έχει σωματικές επιπτώσεις, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι βάλθηκαν να αποδείξουν πως η «κρύα αίσθηση» της μοναξιάς δεν είναι μόνο μεταφορική αλλά και κυριολεκτική. Στο πείραμά τους, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν μία στιγμή από το παρελθόν τους κατά την οποία ένιωσαν αποκλεισμένοι κοινωνικά ή αποδεκτοί κοινωνικά. Στην συνέχεια, τους ζήτησαν να εκτιμήσουν την θερμοκρασία του δωματίου. Όσοι έφεραν στο μυαλό τους αναμνήσεις μοναξιάς, ένιωσαν πως το δωμάτιο ήταν αρκετά πιο κρύο από αυτούς που έφεραν στο νου τους αναμνήσεις από ευχάριστες κοινωνικές συναναστροφές.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες έπαιζαν ένα παιχνίδι με μπάλα, και σε κάποιους από αυτούς η μπάλα δεν έφτασε ποτέ, κάνοντάς τους να νιώσουν πως δεν συμμετέχουν. Ήταν εκείνοι που μετά το παιχνίδι επέλεξαν ζεστό φαγητό και ροφήματα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε το σπίτι κρύο, απλώς δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με κάποιον αγαπημένο σας – ίσως αυτό σας βοηθήσει να ζεσταθείτε – ψυχικά και σωματικά.
  • Τα ζεστά ροφήματα δεν μας ζεσταίνουν αλλά… μας δροσίζουν
Όταν καταναλώνουμε ένα ζεστό ρόφημα, οι νευρικές απολήξεις της γλώσσας στέλνουν στο υπόλοιπο σώμα το μήνυμα πως κάτι ζεστό εισέρχεται στον οργανισμό και ως εκ τούτου πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εφίδρωσης. Ο νευρολόγος Peter McNaughton του Πανεπιστημίου του Cambridge έχει επισημάνει πως “τα ζεστά ροφήματα κατά κάποιο τρόπο επηρεάζουν τους συστημικούς μηχανισμούς «ψύξης», κάτι που όχι μόνο εξισορροπεί την «ζέστη» του ροφήματος αλλά και την υπερκαλύπτει”. Αντίθετα, τα κρύα ροφήματα μπορούν να μας ζεστάνουν, καθώς «σφίγγουν» τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Το κρυολόγημα δεν οφείλεται στον κρύο καιρό
10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για το κρύο (4)
Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορεί από μόνη της να προκαλέσει κρυολόγημα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Υγείας και Ανθρωπιστικών Υπηρεσίων, «δεν υπάρχουν πειραματικές αποδείξεις ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει τις πιθανότητες να κρυολογήσετε». Στην πραγματικότητα, η αύξηση των κρυολογημάτων και των ασθενειών τον χειμώνα οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όπου η μεταφορά μικροβίων από τον έναν στον άλλον γίνεται… παιχνιδάκι. Αυτό σημαίνει πως το κρύο απλώς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρκετά, ώστε οι ιοί που ήδη έχουμε κολλήσει καταφέρνουν να πάρουν τον έλεγχο του σώματός μας.
  • Η θερμότητα δεν φεύγει κατά κύριο λόγο από το κεφάλι μας
Ο μύθος της απώλειας μεγάλου μέρους της θερμότητας του σώματος από το κεφάλι ξεκίνησε πιθανότατα από στρατιωτικές έρευνες σε φαντάρους, οι οποίοι δεν φορούσαν καπέλα, επομένως τα αποτελέσματα έδειξαν το προφανές, πως η θερμότητα «διαφεύγει» από το πλέον ακάλυπτο μέρος του σώματος. Ωστόσο, οι αριθμοί λένε πως από το κεφάλι χάνεται μόλις το 7-10% τη θερμότητας του σώματος, ήτοι αναλογικά ισορροπημένη ποσότητα σε σχέση με τα άλλα μέρη του σώματος.
  • Οι άνδρες έχουν διαφορετική αίσθηση του κρύου από τις γυναίκες
10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για το κρύο (5)
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1998 έδειξε πως ενώ η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος διαφέρει ελάχιστα μεταξύ ανδρών και γυναικών, τα γυναικεία χέρια είναι πολύ πιο κρύα σε σχέση με τα αντρικά, δείγμα της διαφορετικής αίσθησης του κρύου και της σωματικής θερμότητας στα δύο φύλα. Οι άνδρες διαθέτουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες, οι οποίες διαθέτουν αναλογικά περισσότερο λίπος. Αφού λοιπόν οι μύες είναι καλοί στο να παράγουν θερμότητα, ενώ το λίπος στο να την αποθηκεύει σε μορφή ενέργειας, οι άνδρες τελικά έχουν ελαφρύ πλεονέκτημα στην αντοχή και την αίσθηση του κρύου.
  • Αν κρυώνετε, ίσως φταίνε… οι πρόγονοί σας
Γενετιστές του Πανεπιστημίου της California υποστηρίζουν πως όσοι έχουν προγόνους οι οποίοι ζούσαν σε βόρειες κλιματικές ζώνες, είναι «προγραμματισμένοι» να αντιμετωπίζουν καλύτερα το κρύο. Μάλιστα, εντόπισαν τέτοιες γενετικές μεταλλαγές σε αρκετούς Βορειοευρωπαίους, Ασιάτες της Ανατολής και Αμερικανούς με ρίζες στη Σιβηρική περιοχή. Αντίθετα, όσων η ρίζα του γενεαλογικού δέντρου ξεκινά στην Αφρική, δεν έχουν αυτή την μεταλλαγή του DNA. Ίσως μάλιστα, πιστεύουν, αυτή η διαφορά είναι η αιτία πολλών από τις ασθένειες που μαστίζουν το αφρικανικό/αμερικανικό πληθυσμό.
  • Τα λευκά ρούχα βοηθούν
10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για το κρύο (6)
Η γνωστή θεωρία ότι τα λευκά ρούχα, που αντανακλούν το φως του ήλιου, πρέπει να φοριούνται το καλοκαίρι, και τα μαύρα, που το απορροφούν, πρέπει να επιλέγονται περισσότερο τον χειμώνα, ίσως χρειάζεται αναθεώρηση: Σύμφωνα με μια νέα θεωρία των Wolf και Walsberg που παρουσιάστηκε στα Oxford Journals, οι ανακλαστικές ιδιότητες του λευκού χρώματος ισχύουν και για την θερμότητα του σώματος. Έτσι, τα λευκά ρούχα, όπως τα μπουφάν, τείνουν να «φυλακίζουν» την θερμότητα που αποπέμπει το σώμα μας και να την επιστρέφουν σε εμάς, ενώ τα μαύρα ρούχα τείνουν να την αποπέμπουν. Βέβαια, η θεωρία τους δεν έχει αποδειχθεί ακόμη με χειροπιαστά αποτελέσματα, αλλά δεν βλάπτει να πειραματιστούμε με τους χρωματισμούς των ρούχων μας και να αποφανθούμε μόνοι μας με ποια αισθανόμαστε πιο ζεστοί.
  • Το κρύο μας βοηθά να αδυνατίσουμε
Όταν «τρέμουμε» από το κρύο, μπορούμε τουλάχιστον να παρηγορηθούμε από το γεγονός πως καίμε περισσότερες θερμίδες, καθώς σε χαμηλές θερμοκρασίες το σώμα δουλεύει πιο σκληρά για να διατηρήσει την θερμοκρασία του.

Πηγή: in2life.gr, από τον Γιώργο Κόκουβα








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου