EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οφειλέτης ξεφτίλισε και ψάρωσε υπάλληλο Εισπρακτικής εταιρείας ! Σπάστε τους τα νεύρα… BINTEO - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ !!!

Όσοι είστε πελάτες τραπεζών και έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές θα γνωρίζετε σίγουρα την εταιρεία Mellon. Πρόκειται για μία εταιρεία που έχει ρόλο διαμεσολαβητή και ενημερώνει τους πελάτες πιστωτικών ιδρυμάτων για ληξιπρόθεσμες και απαιτητές οφειλές.

Η διαδικασία

Υπάλληλοι της εταιρείας αυτής καλούν στο κινητό σας τηλέφωνο και σας υπενθυμίζουν το χρέος σας. Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες οφειλετών το κράτος «έσφιξε τα λουριά» και η εταιρεία αναγκάστηκε να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του ατόμου με το οποίο επικοινωνεί. Εάν λοιπόν σας καλέσει υπάλληλος της εταιρείας Mellon αρχικά θα σας πει το ονοματεπώνυμό του και στη συνέχεια θα σας ενημερώσει ότι η συνομιλία καταγράφεται. Για να προχωρήσει την ενημέρωση οφειλών θα πρέπει να κάνει ταυτοποίηση του οφειλέτη. Θα σας ζητήσει να αναφέρεται έστω δύο ψηφία από τον αριθμό της αστυνομικής σας ταυτότητας ή από το ΑΦΜ σας. Εάν δεν απαντήσετε γιατί π.χ. θεωρείται τα στοιχεία αυτά προσωπικά δεδομένα τότε η συνομιλία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τι λέει ο νόμος;

Η παράγραφος 2 του άρθρου 177 του Κώδικα Ποι­νικής Δικονομίας προβλέπει: Αποδεικτικά μέσα, που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών, δεν λαμβάνονται υπόψη στην ποινική διαδικασία. Άρα αν απαντήσετε ότι δεν συναινείτε στην καταγραφή της συνομιλίας τότε καμία τράπεζα και καμία εταιρεία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είστε ενήμερος για τις οφειλές σας.

Ο οφειλέτης του βίντεο που ακολουθεί αιφνιδίασε την υπάλληλο της εταιρείας Mellon λέγοντας της ότι καταγράφει και αυτός τη συνομιλία. Η υπάλληλος έκανε το λάθος να του πει ότι αυτό είναι παράνομο. Ο οφειλέτης αλλά και ο καθένας μας έχει κάθε δικαίωμα να ηχογραφήσει οποιαδήποτε συνομιλία αφού πρώτα ενημερώσει τον συνομιλούντα και εκείνος συνεχίσει να ομιλεί (τεκμαίρεται ότι συναινεί).

Ακούστε στο βίντεο τη συνέχεια…


πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΞΕΚΙΝΑ. ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΗΔΗ...

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται φαινόμενα τα οποία αποτελούν σημάδια τής επερχόμενης κοινωνικής εξέγερσης. Ο φαρμακοποιός στην Χαλκίδα ο οποίος έβγαλε όπλο στους εφοριακούς όταν πήγαν για έλεγχο στο φαρμακείο του (αλήθεια πόσα χρήματα τού οφείλει το Δημόσιο και τα ταμεία;), η χειροβομβίδα στην ΔΟΥ Γλυφάδας εχθές, το σπάσιμο των γραφείων τής οικογένειας Σιούφα στον Ταύρο, αντιδικίες στις εφορίες και στις ΔΕΚΟ.

Δέν γνωρίζουμε ποιοί έσπασαν τα γραφεία τής εισπρακτικής εταιρείας ΣΙΟΥΦΑ, ούτε μας ενδιαφέρει εάν είναι ακροαριστεροί η ακροδεξιοί.

Εκείνο το οποίο όμως αποτελεί κοινή διαπίστωση είναι ότι κανένας δοκιμαζόμενοςΕλληνας δέν κατέκρινε αυτές τις πράξεις.

Καί γιατί νά τίς κατακρίνει;

Οταν δέν έχει τά απαραίτητα προς το ζείν, όταν στερείται φαρμακευτικής περίθαλψης;

Τηλεφωνήστε στό 1535 γιά να κλείσετε ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ...καί θά σάς δώσουν ημερομηνία....μετά από 2 μήνες...!

Στό Σισμανόγλειο από τό 2009 έως σήμερα μειώθηκε κατά 100 (!) άτομα το προσωπικό του νοσοκομείου....

Πού θά οδηγήσει αυτή η κατάσταση δέν τό διαισθάνονται οί κυβερνώντες; Θα το αισθανθούν κάποια στιγμή όταν πανικόβλητοι θα τρέχουν να κρυφτούν από το μένος των καταπιεζόμενων καί οργισμένων πολιτών, από τά αλλαλάζοντα στίφη τού τεράστιου κοινωνικού περιθωρίου.

Ολοι εμείς έχουμε ένα επιβεβλημένο χρέος.

Νά απαλλάξουμε τόν τόπο από τά σαπρόφυτα πολιτικά υποκείμενα καί να επαναλειτουργήσουμε το κράτος.

Νά δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ουσιαστικής δημοκρατίας με κύρια χαρακτηριστικά την ισοπολιτεία, την ισονομία, την δικαιοσύνη, την ουσιαστική παιδεία η οποία αποτελεί το κυρίαρχο καί προαπαιτούμενο θεμέλιο γιά μία καινούργια δημοκρατική λειτουργία.
Ενα νέο σύνταγμα τό οποίο θά παρέχει τό δικαίωμα νά αποφασίζει ο ίδιος ο λαός γιά τό μέλλον του.

Νικόλαος Κωνσταντινίδης
πηγη








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου










Έναρξη αιτήσεων για ψηφιακές κάρτες

Από τις 03/11 οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομ. Αυτοδιοικήσεων της χώρας έχουν αρχίσει να δέχονται τις αιτήσεις για έκδοση των καρτών που απαιτούνται από τους ψηφιακούς ταχογράφους. Η διάρκεια ισχύος τους θα είναι 5ετής και το κόστος πρώτης έκδοσης είναι 150 ευρώ.








Ξεκινούν τελικά οι διαδικασίες για την έκδοση των πολυπόθητων καρτών οδηγών που απαιτούνται από τους ψηφιακούς ταχογράφους για τα επαγγελματικά οχήματα με μεικτό βάρος άνω των 3,5t.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των κατά τόπους Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, έχουν ξεκινήσει από τις 3 Νοεμβρίου να δέχονται τις πρώτες αιτήσεις έκδοσης των σχετικών καρτών για τους οδηγούς. Παράλληλα από τις 11 Νοεμβρίου ξεκίνησε η αποστολή των εντύπων για τις αιτήσεις έκδοσης κάρτας ψηφιακών ταχογράφων (συνεργείου- τεχνίτη και επιχειρήσεων) στις Νομαρχιακές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Πληροφοριακά αξίζει να αναφέρουμε η διάρκεια ισχύος της κάρτας ψηφιακού ταχογράφου για τον οδηγό θα είναι 5ετής και το κόστος για την έκδοση της ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται καθώς και τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν από Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας καθώς και από την ιστοσελίδα του υπουργείο Μεταφορών στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.yme.gr/index.php?getwhat=1&oid=825&id=&tid=839

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



























Έκδοση κάρτας Ψηφιακού Ταχογράφου


ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι αιτήσεις για έκδοση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου Οδηγού, Επιχείρησης και Συνεργείου-Τεχνίτη κατατίθενται στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να κατεβάσουν από τα συνημμένα αρχεία τα έντυπα αιτήσεων καθώς και τις οδηγίες συμπλήρωσης του αντίστοιχου εντύπου. Προκειμένου να χρησιμοποιήσετε το έντυπο θα πρέπει να το εκτυπώσετε μπρος-πίσω.
Οι αρμόδιες αρχές διενέργειας και συντονισμού ελέγχων ορίζονται από την  ΚΥΑ Γ438.28317.2481.2009 για τους ελέγχους καθ’ οδόν και στην επιχείρηση και είναι οι μόνες που μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν Κάρτα Ελέγχου Ψηφιακού Ταχογράφου




ΚΑΡΤΑ ΟΔΗΓΟΥ

Με την κάρτα οδηγού ταυτοποιείται ο οδηγός και επιτρέπεται η αποθήκευση δεδομένων δραστηριότητας του οδηγού. Η κάρτα οδηγού είναι υποχρεωτική κα η μοναδικότητά της ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η κάρτα οδηγού είναι εξατομικευμένη (φέρει την ψηφιοποιημένη φωτογραφία και υπογραφή του κατόχου της) και η ισχύ της είναι για πέντε (5) έτη.
Δικαιολογητικά για έκδοση κάρτας οδηγού
Τίτλος Δικαιολογητικού
Πρώτη έκδοση
Ανανέωση
Αντικατάσταση
Αλλαγή Στοιχείων
Αίτηση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον Οδηγό (Το παρόν έντυπο ΚΟ) (1)
Χ
Χ
Χ
Χ
Δύο φωτογραφίες διαβατηρίου
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του Οδηγού
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Άδειας Οδήγησης (8)
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Βεβαίωσης Εγγραφής (3)
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Άδειας Παραμονής (4)
Χ
Χ
Χ
Χ
Εξουσιοδότηση με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής (Αν η αίτηση κατατίθεται από εξουσιοδοτημένο από τον οδηγό πρόσωπο)
Χ
Χ
Χ
Χ
Εξουσιοδότηση με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής (Αν η κάρτα παραληφθεί από εξουσιοδοτημένο από τον οδηγό πρόσωπο)
Χ
Χ
Χ
Χ
Ισχύουσα κάρτα Ψηφιακού Ταχογράφου Οδηγού (5)
Χ
Χ
Χ
Υπεύθυνη δήλωση απώλειας (6)
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της δήλωσης κλοπής που υπεβλήθη στην Αρμόδια Αστυνομική Αρχή (7)
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο επίσημου εγγράφου απόδειξης της αλλαγής στοιχείων
Χ
(1) Σε περίπτωση μη φυσικής παρουσίας του Οδηγού, θα πρέπει στην «Υπεύθυνη Δήλωση Οδηγού» του εντύπου ΚΟ, να υπάρχει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.
(2) Για την αντικατάσταση κάρτας λόγω δυσλειτουργίας (ελαττωματική κάρτα) δεν καταβάλλεται αντίτιμο εφόσον δεν έχει περάσει εξάμηνο από την έναρξη ισχύος της κάρτας. Αν η Αρχή Έκδοσης Καρτών διαπιστώσει ότι η κάρτα δεν είναι δυσλειτουργική, τότε η αίτηση απορρίπτεται.
(3)  Κατατίθεται μόνο από αλλοδαπούς πολίτες από κράτος μέλος της Ε.Ε.
(4) Κατατίθεται μόνο από αλλοδαπούς πολίτες από κράτος μη μέλος της Ε.Ε.
(5) α. Ανανέωση: Επιδεικνύεται η ισχύουσα κάρτα κατά την κατάθεση της αίτησης.
       β. Αντικατάσταση: Στις περιπτώσεις φθοράς και δυσλειτουργίας παραδίδεται η κάρτα προς απενεργοποίηση με την κατάθεση της αίτησης.
       γ. Αλλαγή Στοιχείων: Επιδεικνύεται η ισχύουσα κάρτα κατά την κατάθεση της αίτησης και παραδίδεται στη ΝΥΜΕ με την παραλαβή της νέας κάρτας.
(6)   Κατατίθεται μόνο στην περίπτωση Αντικατάστασης λόγω απώλειας.
(7)   Κατατίθεται μόνο στην περίπτωση Αντικατάστασης λόγω κλοπής.
(8)   Αν η άδεια οδήγησης λήγει σε λιγότερο από δύο μήνες, θα πρέπει ο οδηγός να ανανεώσει πρώτα την άδεια οδήγησής του και στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση για έκδοση κάρτας ΨΤ οδηγού.
ΚΑΡΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Η κάρτα ψηφιακού ταχογράφου επιχείρησης εκδίδεται για επιχειρήσεις που διαθέτουν οχήματα με ψηφιακό ταχογράφο. Με την κάρτα επιχείρησης καθίσταται δυνατή η απεικόνιση, η τηλεφόρτωση και η εκτύπωση δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή ελέγχου, η πρόσβαση στην οποία ασφαλίζεται από την επιχείρηση.
Η κάρτα επιχείρησης δεν είναι υποχρεωτική και δεν είναι προσωποποιημένη. Η επιχείρηση μπορεί να αιτηθεί την έκδοση μίας ή περισσοτέρων καρτών. Η ισχύ της είναι για πέντε (5) έτη.
Δικαιολογητικά για έκδοση κάρτας επιχείρησης
Τίτλος Δικαιολογητικού
Πρώτη έκδοση
Ανανέωση
Αντικατάσταση
Αλλαγή Στοιχείων
Αίτηση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον Εκπρόσωπο της επιχείρησης
(Το παρόν έντυπο ΚΜ) (1)
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του Εκπροσώπου της επιχείρησης
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τεύχους του ΦΕΚ, από το οποίο προκύπτει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή διαχειριστής, αν πρόκειται για Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. αντίστοιχα. (Σε περίπτωση τροποποίησης του καταστατικού απαιτείται το σχετικό ΦΕΚ) (3)
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Καταστατικού Εταιρίας, αν πρόκειται για Ο.Ε. ή Ε.Ε. (4)
Χ
Χ
Χ
Χ
Εξουσιοδότηση με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής (Αν η αίτηση κατατίθεται από πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο εκπρόσωπο)
Χ
Χ
Χ
Χ
Εξουσιοδότηση με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής (Αν η κάρτα παραληφθεί από πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο εκπρόσωπο)
Χ
Χ
Χ
Χ
Ισχύουσα κάρτα Ψηφιακού Ταχογράφου Επιχείρησης (5)
Χ
Χ
Χ
Υπεύθυνη δήλωση απώλειας (6)
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της δήλωσης κλοπής που υπεβλήθη στην Αρμόδια Αστυνομική Αρχή (7)
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο επίσημου εγγράφου απόδειξης της αλλαγής στοιχείων
Χ
 (1)  Σε περίπτωση μη φυσικής παρουσίας του Εκπροσώπου της επιχείρησης, θα πρέπει στην «Υπεύθυνη Δήλωση Εκπροσώπου Επιχείρησης» του εντύπου ΚΜ, να υπάρχει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.
(2) Για την αντικατάσταση κάρτας λόγω δυσλειτουργίας (ελαττωματική κάρτα) δεν καταβάλλεται αντίτιμο εφόσον δεν έχει περάσει εξάμηνο από την έναρξη ισχύος της κάρτας. Αν η Αρχή Έκδοσης Καρτών διαπιστώσει ότι η κάρτα δεν είναι δυσλειτουργική, τότε η αίτηση απορρίπτεται.
(3), (4) Κατατίθεται ένα εκ των δύο, ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης.
(5) α. Ανανέωση: Επιδεικνύεται η ισχύουσα κάρτα κατά την κατάθεση της αίτησης.
       β. Αντικατάσταση: Στις περιπτώσεις φθοράς και δυσλειτουργίας παραδίδεται η κάρτα προς απενεργοποίηση με την κατάθεση της αίτησης.
       γ. Αλλαγή Στοιχείων: Επιδεικνύεται η ισχύουσα κάρτα κατά την κατάθεση της αίτησης και παραδίδεται στη ΝΥΜΕ με την παραλαβή της νέας κάρτας.
(6)   Κατατίθεται μόνο στην περίπτωση Αντικατάστασης λόγω απώλειας.
(7)   Κατατίθεται μόνο στην περίπτωση Αντικατάστασης λόγω κλοπής.
ΚΑΡΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ-ΤΕΧΝΙΤΗ
Η κάρτα ψηφιακού ταχογράφου συνεργείου-τεχνίτη εκδίδεται για κατασκευαστή συσκευών ελέγχου, κατασκευαστή οχημάτων ή ένα συνεργείο - τεχνίτη, εγκεκριμένων από την αρμόδια αρχή έγκρισης συνεργείων και τεχνιτών ΨΤ. Με την κάρτα συνεργείου ταυτοποιείται ο κάτοχος της κάρτας και καθίσταται δυνατός ο έλεγχος (δοκιμή), η βαθμονόμηση ή / και η  τηλεφόρτωση των δεδομένων της συσκευής ελέγχου. 
Η κάρτα συνεργείου – τεχνίτη εκδίδεται στο συνεργείο για αποκλειστική χρήση από το συνεργείο – τεχνίτη του οποίου και φέρει τα στοιχεία. Για μεγαλύτερη ασφάλεια συνοδεύεται από έναν κωδικό PIN. Η κάρτα συνεργείου είναι υποχρεωτική, είναι εξατομικευμένη (φέρει την ψηφιοποιημένη φωτογραφία και υπογραφή του κατόχου της) και η ισχύ της είναι για ένα (1) έτος. 
 
Δικαιολογητικά για έκδοση κάρτας συνεργείου-τεχνίτη
Τίτλος Δικαιολογητικού
Πρώτη έκδοση
Ανανέωση
Αντικατάσταση
Αλλαγή Στοιχείων
Αίτηση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον Τεχνίτη και τον Εκπρόσωπο του συνεργείου (Το παρόν έντυπο ΚΣ) (1)
Χ
Χ
Χ
Χ
Δύο φωτογραφίες διαβατηρίου
Χ
Χ
Χ 
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του Τεχνίτη
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του Εκπροσώπου του συνεργείου
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Άδειας Λειτουργίας Συνεργείου ΨΤ
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Έγκρισης Τεχνίτη ΨΤ
Χ
Χ
Χ
Χ
Βεβαίωση υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο του συνεργείου για την απασχόληση του τεχνίτη στο συνεργείο, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τεύχους του ΦΕΚ, από το οποίο προκύπτει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή διαχειριστής, αν πρόκειται για Α.Ε. ή Ε.Π.Ε. αντίστοιχα. (Σε περίπτωση τροποποίησης του καταστατικού απαιτείται το σχετικό ΦΕΚ) (3)
Χ
Χ
Χ
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Καταστατικού Εταιρίας Συνεργείου, αν πρόκειται για Ο.Ε. ή Ε.Ε. (4)
Χ
Χ
Χ
Χ
Ισχύουσα κάρτα Ψηφιακού Ταχογράφου Συνεργείου – Τεχνίτη (5)
Χ
Χ
Χ
Υπεύθυνη δήλωση απώλειας (6)
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της δήλωσης κλοπής που υπεβλήθη στην Αρμόδια Αστυνομική Αρχή (7)
Χ
Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο επίσημου εγγράφου απόδειξης της αλλαγής στοιχείων
Χ
Εξουσιοδότηση με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής (στην περίπτωση παραλαβής της κάρτας από εξουσιοδοτημένο από τον νόμιμο εκπρόσωπο του συνεργείου πρόσωπο)
Χ
Χ
Χ
Χ
(1) Σε περίπτωση μη φυσικής παρουσίας του Εκπροσώπου του συνεργείου, θα πρέπει στην «Υπεύθυνη Δήλωση Εκπροσώπου Συνεργείου» του εντύπου ΚΣ, να υπάρχει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.
(2) Για την αντικατάσταση κάρτας λόγω δυσλειτουργίας (ελαττωματική κάρτα) δεν καταβάλλεται αντίτιμο εφόσον δεν έχει περάσει εξάμηνο από την έναρξη ισχύος της κάρτας.. Αν η Αρχή Έκδοσης Καρτών διαπιστώσει ότι η κάρτα δεν είναι δυσλειτουργική, τότε η αίτηση απορρίπτεται.
(3), (4) Κατατίθεται ένα εκ των δύο, ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης του συνεργείου.
(5) α. Ανανέωση: Επιδεικνύεται η ισχύουσα κάρτα κατά την κατάθεση της αίτησης.
       
β. Αντικατάσταση: Στις περιπτώσεις φθοράς και δυσλειτουργίας παραδίδεται η κάρτα προς απενεργοποίηση με την κατάθεση της αίτησης.
     
  γ. Αλλαγή Στοιχείων: Επιδεικνύεται η ισχύουσα κάρτα κατά την κατάθεση της αίτησης και παραδίδεται στη ΝΥΜΕ με την παραλαβή της νέας κάρτας.
(6)   Κατατίθεται μόνο στην περίπτωση Αντικατάστασης λόγω απώλειας.
(7)   Κατατίθεται μόνο στην περίπτωση Αντικατάστασης λόγω κλοπής.
  
ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Το αντίτιμο για την έκδοση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. οικ.9787/2254 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 357/5-3-2008), διαμορφώνεται ως εξής:
Κάρτα Οδηγού: 150€
Κάρτα Επιχείρησης: 200€ (Φυσικό πρόσωπο), 300€ (νομικό πρόσωπο)
Κάρτα Συνεργείου-Τεχνίτη: 300€
Το αντίτιμο για την έκδοση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου εκδίδεται:
(α) από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.)

ΠΙΣΤΩΣΗ ΚΑΕ 3439 - ΚΑΡΤΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν τα παρακάτω στοιχεία:
Ονοματεπώνυμο:
       Ονοματεπώνυμο οδηγού (αίτηση για κάρτα οδηγού),
       Ονοματεπώνυμο Τεχνίτη (αίτηση για κάρτα συνεργείου-τεχνίτη)
       Επωνυμία Επιχείρησης ή Ονοματεπώνυμο Νομίμου Εκπροσώπου (αίτηση για κάρτα επιχείρησης)
Αιτιολογία: «Κάρτα ψηφιακού ταχογράφου»

(β) με τη διαδικασία του e-Παράβολο όπως αυτή πραγματοποείται από την αντίστοιχη εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων
H διαδικασία της του ηλεκτρονικού Παραβόλου περιλαμβάνει:
1. Δημιουργία Παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει την σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παραβόλου που επιλέγει και η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Στη συνέχεια θα εκτυπώνει το ηλεκτρονικό παράβολο για να το καταθέσει στον φορέα.
2. Πληρωμή Παραβόλου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του e-Παραβόλου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ με τον «κωδικό παραβόλου» (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα - ΑΤΜ, Web banking και phone banking).

3. Κατάθεση Παραβόλου στον Φορέα: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει-χρησιμοποιήσει το e-Παράβολο στον φορέα για τον οποίο το έχει εκδώσει. Στην συνέχεια, ο υπάλληλος του φορέα, θα κάνει τον έλεγχο και τη δέσμευση του e-Παραβόλου μέσω της εφαρμογής.
 
ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Οι αρμόδιες αρχές διενέργειας και συντονισμού ελέγχων ορίζονται από την  ΚΥΑ Γ438.28317.2481.2009 για τους ελέγχους καθ’ οδόν και στην επιχείρηση

και είναι οι μόνες που μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν Κάρτα Ελέγχου Ψηφιακού Ταχογράφου


Οι αιτήσεις έκδοσης κάρτας ταχογράφου ελέγχου απευθύνονται στην ορισμένη ως Αρμόδια Αρχή Έκδοσης Καρτών Ψηφιακού Ταχογράφου από τον ν.3534/07 (ΦΕΚ Α 40/23.02.2007) Δ/νση Οργάνωσης και Πληροφορικής του Υπ.Υ.Με.Δι. Αποστέλλονται:
είτε ταχυδρομικά στην διεύθυνση:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε
101 91 ΠΑΠΑΓΟΥ

είτε με email στην διεύθυνση dop-tmd@yme.gov.gr(απαιτείται ψηφιοποίηση/σκανάρισμα της αίτησης με την σφραγίδα της Υπηρεσίας και την υπογραφή του Προϊσταμένου),
είτε με fax στο 213 130 8200 (υπόψη Τμήματος Δ’).
Οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης για έκδοση Κάρτας Ελέγχου παρέχονται εδώ και πρότυπο της Αίτησης για Κάρτα Ελέχου εδώ

πηγη









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



... και ο χιονιάς κάνει τα κόκαλα να ριγούν...

Διαβάζουμε: Στην «κατάψυξη» όλη η χώρα...

Κι αναρωτιόμαστε: και οι άστεγοι; Που ίσως έχουν ξεπεράσει τις 40.000 σε όλο το προτεκτοράτο των τοκογλύφων; Και οι χιλιάδες πια οικογένειες χωρίς ρεύμα και με άδεια στομάχια από την ανέχεια της "ανάπτυξης;"; Και οι τόσες και τόσες μονογονεϊκές οικογένειες χωρίς ρεύμα, χωρίς χρήματα, χωρίς θέρμανση;
 

Εκτός ίσως από κάτι μίζερα μαγκάλια που οι αναθυμιάσεις τους σβήνουν ζωές που δεν πρόλαβαν ακόμα να ζήσουν, όπως της 13χρονης μικρούλας απ'τη Σερβία.
 
Για την οποία άκουσα εγώ με τα ίδια μου τα αυτιά και μια ατάκα συμπόνοιας από κάτι θαμώνες καφενείου: " εντάξει, κρίμα ήταν, αλλά τι να πουν με αυτά που τραβάνε και οι Έλληνες;"

"Τι να πουν;" Να καταλάβουν επιτέλους ότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι υποφέρουν για τους ίδιους λόγους και έχουν τους ίδιους καημούς και πάνω απ' όλα αγωνίες! Όπως το να επιβιώσουν (! Α ρε Βίκτωρ Ουγκώ με τους "Άθλιους" και συ Τσαρλς Ντίκενς με τον "Όλιβερ Τουίστ", πόσο διαχρονικά επίκαιροι είστε!) από έναν ανελέητο χιονιά κι από μια πολύ πιο ανελέητη συμμορία "υψηλά ιστάμενων". Που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα όντα ως τρόφιμους των Άουσβιτς και Νταχάου κι "όποιος ζήσει έζησε!"

Είτε είναι αυτοί Έλληνες ψηφοφόροι και μη, είτε μετανάστες από την Αφρική, είτε ελληνόπουλα, αλβανάκια, σερβάκια, ρουμανάκια και πακιστανάκια, που αν και υποφέρουν δεν μπορούν με την παιδική τους αθωότητα να κατανοήσουν ότι στον κόσμο των ενηλίκων η ανθρώπινη ζωή μετράει πολύ-μα πολύ λιγότερο! Από τις "επενδύσεις" των πολυεθνικών που ξεζουμίζουν ολόκληρες χώρες και ξεσπιτώνουν ολόκληρους λαούς. Από τα κερδοσκοπικά και σαδιστικά τερτίπια με τις τιμές του πετρελαίου και δωρεάν (ΟΠΩΣ ΘΑ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ!) κοινωνικών αγαθών σαν το ρεύμα. Από τα μεγαλεπήβολα σχέδια εξόδου στις "αγορές" όπου το κέρδος δεν χωράει ανθρώπους...Από τα γκαρίσματα και τις τσιριμόνιες στο θέατρο της Βουλής, για τα μάτια των καρπαζοεισπραχτόρων ψηφοφόρων-θεατών. Που ακόμα αναμένουν "φως στο τούνελ" από αυτούς που μόνο μέσα σε τέτοια σκοτάδια έχουν εκπαιδευτεί να κινούνται και να υπάρχουν...

Και ο χιονιάς κάνει τα κόκαλα να ριγούν. Και τις συνειδήσεις να βυθίζονται σε ένα ολοένα πιο υπνωτικό λήθαργο... όπως εκείνον του...θανάτου;

ανιχνευτής 

πηγη









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

58 να ‘ναι οι ώρες σας

Πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της κίνησης των 58 για την επανασύσταση της Κεντροαριστεράς. Η συγκέντρωση έγινε σε θέατρο και συμμετείχαν μεγάλοι ηθοποιοί, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Σημίτης και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Είναι εντυπωσιακό πως στη συγκέντρωση για την επανασύσταση της Κεντροαριστεράς οι παρευρισκόμενοι ήταν δεξιοί και νεοφιλελεύθεροι.

Είναι αυτή η Κεντροαριστερά που δεν έχει αριστερούς.

Είναι αυτή η νέα Κεντραριστερά που θα γίνει μόνο με εξηντάρηδες. Οι κάτω από 60 είναι νέοι και άμυαλοι, και δεν τους δέχονται. Είναι σαν το 58 να είναι όριο ηλικίας για να σε δεχτούν.

Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι θα έπρεπε να βρίσκονται στην φυλακή, οπότε υπάρχει η πιθανότητα η Ελληνική Δικαιοσύνη να τους αφήνει να μαζευτούν μόνοι τους, για να γίνει εύκολα η ομαδική σύλληψή τους.

Πάντως, με το πού φάνηκε στο βάθος η φυλακή, οι πασόκοι ανακάλυψαν την Κεντροαριστερά και τα αγνά ιδεώδη.

Ουσιαστικά, η κίνηση των 58 είναι όλοι αυτοί οι σιχαμένοι πασόκοι και διάφοροι κρατικοδίαιτοι «πνευματικοί άνθρωποι», που βλέπουν πως έμειναν έξω από το παιχνίδι και προσπαθούν να βρουν τρόπο να πέσουν ξανά με τα μούτρα στη μάσα, αποφεύγοντας, βέβαια, την δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών, αφού είναι της άποψης πως ο Σημίτης, ο Παπανδρέου, ο Καραμανλής και όλοι όσοι συμμετείχαν στις κυβερνήσεις πριν την χρεοκοπία της χώρας δεν έχουν καμία ευθύνη.

Οπωσδήποτε, είναι εγκληματικό να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή αλλά είναι επίσης εγκληματικό να ψηφίζεις, μετά από όλα αυτά, ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο.

Ο Σημίτης, ο Βενιζέλος και οι άλλοι πασόκοι δεν έκατσαν στην πρώτη σειρά, αφενός επειδή φοβούνται και αφετέρου για να μην πολυφαίνονται και καταλάβει ο κόσμος πως αυτή η κίνηση των «58″ είναι όλοι αυτοί οι σκατοπασόκοι που δεν λένε να ψοφήσουν.

Πρέπει να είσαι πολύ γελοίος για να εμφανίζεις σε συγκέντρωση για κίνηση που θέλει να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο ανθρώπους σαν τον Βενιζέλο και τον Σημίτη, ενώ είναι υπέροχο να υποστηρίζεις πως θέλεις η χώρα να αλλάξει και να μην αναφέρεις καν τη λέξη «δικαιοσύνη».

Πάντως, αν έπεφτε χτες το θέατρο που φιλοξενούσε αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες, η χώρα θα έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και θα έβγαινε από το αδιέξοδο.

πιτσιρίκος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας –Σε ποια περιοχή του πλανήτη το θερμόμετρο έδειξε -93 βαθμούς Κελσίου

 Οταν η θερμοκρασία στην Ελλάδα αρχίσει να προσεγγίζει τις αρνητικές τιμές επικρατεί ένας μικρός πανικός. Ολοι «εξοπλίζονται» με τα πιο βαριά ρούχα τους στην περίπτωση που χρειαστεί να βγουν έστω και για λίγο έξω από το ζεστό σπίτι τους.

Σε περίπτωση δε που εμφανιστούν οι πρώτες νιφάδες, οι περισσότερες δραστηριότητες αναβάλλονται για χάρη του σπάνιου αυτού φαινομένου. Ωστόσο, σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, αν κάποιος ζούσε, τότε θα έβγαινε για… ηλιοθεραπεία σε αντίστοιχες μέρες.

Ο λόγος για την παγωμένη Ανταρκτική, όπου οι θερμοκρασία αγγίζει τιμές που δεν μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός. Μάλιστα, καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ… ψύχους με το δείκτη της θερμοκρασίας να ξεπερνά κάθε παλαιότερη ένδειξη. Σύμφωνα με μετρήσεις από δορυφόρους που έγιναν από την ομάδα του Ted Scambos του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, τα θερμόμετρα στην Ανταρκτική έδειξαν -93,2.

Αυτή είναι και η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη προγούμενη χαμηλότερη να είναι στους 89,2 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Το νέο ρεκόρ δεν θα περάσει ωστόσο στα επίσημα βιβλία, καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναγνωρίζει μόνο θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια, ενώ αυτή η θερμοκρασία καταγράφηκε σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη νότια ήπειρο συμβαίνουν όταν κατά τη διάρκεια των πολύμηνων χειμώνων ο αέρας γίνεται υπερβολικά καθαρός και ξηρός με αποτέλεσμα να «επιτρέπει» στην θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ανακλάται πίσω στο διάστημα.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Το Μετρό φτάνει στην Αγία Μαρίνα

 Ο νέος σταθμός αναμένεται να δοθεί προς χρήση στους πολίτες στο τέλος της εβδομάδας, αλλά για ακόμη μια φορά δεν θα λειτουργήσει χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων

Στο τέλος της εβδομάδας -εκτός απροόπτου-αναμένεται να δοθεί στο επιβατικό κοινό ο νέος σταθμός του Μετρό στην Αγία Μαρίνα, στα όρια των Δήμων Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, που θα επεκτείνει κατά 1,5 χλμ. τη γραμμή Αεροδρόμιο-Δουκ. Πλακεντίας-Αιγάλεω.

Οι εργασίες κατασκευής είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2006 και συνεχίστηκαν μετ’ εμποδίων ώς το τέλος. Λόγω υπερφόρτωσης του γενικού δικτύου, χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις με ευθύνη του αναδόχου των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τα προγραμματισμένα εγκαίνια. Παραμένει έτσι αναξιοποίητος και ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης, που μπορεί να εξυπηρετήσει 380 Ι.Χ.

Το Μετρό, από την αρχική γραμμή, δεν είχε καλές σχέσεις με τα γκαράζ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο γύρω από τους βασικούς σταθμούς από τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Το ρεκόρ καθυστέρησης πάντως καταγράφεται στο υπόγειο γκαράζ στη διασταύρωση της Πειραιώς με την Ιερά οδό, που είναι έτοιμο από τον Ιανουάριο αλλά ακόμη παραμένει κλειστό! Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, καθυστέρησε για να δημοπρατηθεί από κοινού με τον νέο χώρο στάθμευσης στην Αγία Μαρίνα.

Πρόκειται για τη γνωστή «τρύπα», που είχε ανοιχθεί με προοπτική να γίνει σταθμός του Μετρό, αλλά έχει εγκαταλειφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν οι αρχαιολόγοι ζήτησαν να μετατοπιστεί η γραμμή για να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού. Για να μην επιστραφούν κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ως πάρκινγκ. Η σύμβαση, με προϋπολογισμό 7,3 εκατ. ευρώ, υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 με προοπτική να ολοκληρωθεί σε μια διετία. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα πέντε χρόνια, ενώ είναι άγνωστη η χρηματική επιβάρυνση. Το νέο υπόγειο γκαράζ είναι πενταώροφο και διαθέτει 285 θέσεις στάθμευσης. Στην επιφάνεια διαμορφώθηκε χώρος πρασίνου, περίπου 10 στρεμμάτων.

Σε νέο «γρίφο» του μετρό εξελίσσεται η υπόθεση των 17 συρμών τρίτης γενιάς που βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του Ελαιώνα από το καλοκαίρι του 2012, χωρίς ώς τώρα να έχουν ενταχθεί στο δίκτυο. Πέντε τρένα επρόκειτο να καλύψουν τις νέες ανάγκες της επέκτασης προς Ελληνικό.

Καθυστερήσεις δρομολογίων

Σήμερα πάντως, λόγω της αύξησης του μήκους της γραμμής, τα δρομολόγια έχουν αραιώσει, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες. Καταγγελίες αναγνωστών κάνουν λόγο για δρομολόγια κάθε οκτώ λεπτά στις ώρες αιχμής. Μικρότερες καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην άλλη γραμμή, που έπρεπε να ενισχυθεί με τρεις νέους συρμούς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι νέοι συρμοί δεν μπορούν να δρομολογηθούν λόγω έλλειψης οδηγών.

Με καθυστερήσεις προχωρούν τα έργα και στην επέκταση προς Πειραιά. Ο μετροπόντικας καθυστέρησε να ξεκινήσει και αναμένεται να μπει στον πρώτο σταθμό, στην Αγία Βαρβάρα, τον Μάρτιο. Ως τώρα έχουν κατασκευαστεί μόλις 20 μέτρα σήραγγας.

 







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η “φούσκα” που εγκλώβισε χιλιάδες Ισπανούς

 Η Ισπανία της δεκαετίας του 90 ζούσε ένα «οικονομικό θαύμα» με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και ένα τραπεζικό σύστημα που θεωρείτο απόλυτα ασφαλές.

Η αγάπη των Ισπανών για την ιδιοκατοίκηση σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις πως τα πράγματα θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα οδήγησε στη λεγόμενη «φούσκα» των ακινήτων

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν μαζί με μία «πυρετώδη» ανοικοδόμηση και ο κόσμος θεώρησε ότι η αγορά ενός ακινήτου ήταν επενδυτική ευκαιρία.

Μία μεγάλη μερίδα πολιτών σύναψε δάνεια προκειμένου να αγοράσει σπίτι – συχνά και δεύτερο, περιμένοντας ότι οι τιμές θα ανέβαιναν και θα μπορούσαν να το πουλήσουν αργότερα με κέρδος.
Ωστόσο το «θαύμα» δεν έμελλε να κρατήσει πολύ. Η κρίση του 2008 έσπασε τη «φούσκα».

Καθώς ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί έχαναν τις δουλειές τους, δεν μπορούσαν πια να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις στις τράπεζες. Εκατομμύρια σπίτια και διαμερίσματα έμειναν στα αζήτητα, ενώ πολλές ισπανικές επιχειρήσεις, οι οποίες στήριζαν την αγορά ακινήτων οδηγήθηκαν στην χρεοκοπία.

Ήταν η εποχή που ξεκίνησαν οι μαζικές κατασχέσεις. Ο νόμος για τα στεγαστικά δάνεια που γράφτηκε το 1946, δηλαδή επί Φράνκο, είναι «δρακόντειος» και επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν κατασχέσεις έστω και για μία καθυστερημένη δόση. Έτσι είναι «πανεύκολο» για έναν Ισπανό με δάνειο να βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Χρεώνουν τα πρόστιμα στους… εργαζόμενους

Καταγγελία για βία εις βάρος εργαζομένων σε εργοστάσιο καραμέλας στη Σητεία. «Παράθυρα» της νομοθεσίας για κατάργηση ωραρίων και συνθηκών εργασίας - «Ακυρώνονται οι έλεγχοί μας» λένε οι επιθεωρητές Εργασίας. 

Καταγγελία για βία εις βάρος εργαζομένων σε εργοστάσιο καραμέλας στη Σητεία. «Παράθυρα» της νομοθεσίας για κατάργηση ωραρίων και συνθηκών εργασίας – «Ακυρώνονται οι έλεγχοί μας» λένε οι επιθεωρητές Εργασίας

Δεκάδες ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις στο Λασίθι δηλώνουν εργαζόμενους ως τετράωρους και τους βάζουν να δουλεύουν για 12ωρα

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη


Αναταραχή και πολλά διφορούμενα σχόλια προκάλεσε στη Σητεία η «ανώνυμη» καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας σε βιοτεχνία της περιοχής, ενώ για ακόμα μία φορά έρχονται στο φως τα παράθυρα της νομοθεσίας που επιτρέπουν στους εργοδότες να παρανομούν ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους.

Σε βιοτεχνία ζαχαρωδών προϊόντων στη Σητεία έγινε έλεγχος και επεβλήθη πρόστιμο, καθώς βρέθηκε να απασχολεί δύο ανασφάλιστους υπαλλήλους.

Ωστόσο, μία Ελληνίδα υπάλληλος φέρεται να καταγγέλλει (ανώνυμα) πως μετά την επιβολή προστίμου η εταιρεία ανακοίνωσε περικοπές μισθών για να καλυφθεί το πρόστιμο και μεγαλύτερη επιδείνωση των ήδη βεβαρημένων συνθηκών εργασίας.

Μάλιστα, ερωτώμενη από κυριακάτικη εφημερίδα, η εργαζόμενη φέρεται να μιλά για άσκηση σωματικής βίας εις βάρος των υπαλλήλων, για εξύβριση, ακόμα και για περιστατικό σωματικής βλάβης όταν, μετά από έλεγχο στη δουλειά, μια κατσαρόλα με καυτή καραμέλα κατέληξε σκόπιμα στα πόδια κάποιας από τις γυναίκες που εργάζονται εκεί.

Πάντως, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, τόσο η ιδιοκτησία της εταιρείας όσο και στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι διαψεύδουν τη σχετική καταγγελία.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Κουβαράκη, ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας «Κρέμα – Κανέλλα», κάνει λόγο για ανυπόστατο δημοσίευμα, αν και επιβεβαιώνει πως επιβλήθηκε πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία: «Η κοινωνία της Σητείας είναι πολύ μικρή και δεν θα περνούσε απαρατήρητο ένα τέτοιο περιστατικό. Εχουμε την επιχείρηση μαζί με τις αδερφές μου επί 20 χρόνια και δεν έχει ακουστεί ποτέ για μας το παραμικρό. Εχουμε επηρεαστεί όλοι από την κρίση, αλλά στο προσωπικό φερόμαστε πάντα με αξιοπρέπεια» αναφέρει.

Από την πλευρά τους οι 17 εργαζόμενοι της επιχείρησης με ανακοίνωσή τους διέψευσαν τις καταγγελίες για βιαιοπραγίες εις βάρος τους, αν και παραδέχονται πως, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και σε τοπικό επίπεδο, «τα πράγματα δεν είναι τέλεια».

Εκ μέρους των εργαζομένων μίλησε στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Γιωργουλάκη, τονίζοντας πως όντως έχει χρειαστεί κάποιες φορές να μείνουν παραπάνω από το ωράριό τους. «Ποτέ όμως δεν μας χτύπησαν, ποτέ δεν έγιναν τα πράγματα που περιγράφονται στην καταγγελία. Δεν είμαστε εξαθλιωμένοι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχαμε αποχωρήσει από την εταιρεία – και εγώ εργάζομαι εδώ 13 χρόνια».

Αποστάσεις από την καταγγελία περί βιαιοπραγιών παίρνει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Μανόλης Πεπόνης, αναφέροντας πως δεν έχει διασταυρωθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει το ορθάνοιχτο παράθυρο που έχει αφήσει η κυβέρνηση για την καταστρατήγηση του ωραρίου:

«Νόμος για τους εργοδότες»

«Ο νόμος προβλέπει πως ακόμα και αν διαπιστωθεί μια παράβαση ωραρίου, ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει εκ των υστέρων, ακόμα και μέσω φαξ, νέα χρονοδιαγράμματα εργασίας για το προσωπικό και τελικώς να τη γλιτώσει.

Την τακτική αυτή έχουν βρει πρόσφορη δεκάδες ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις στο Λασίθι, δηλώνοντας εργαζόμενους ως τετράωρους και βάζοντάς τους να δουλεύουν για 12ωρα», λέει στην «Εφ.Συν.».

Την ίδια κατάσταση περιγράφει και ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας στον νομό Λασιθίου Γιάννης Μαυροειδής, τονίζοντας: «Στην ουσία ακυρώνεται ο ρόλος μας εφόσον δεν μπορούμε να επιβάλουμε πρόστιμα, την ώρα που και τα μέσα είναι ελάχιστα. Στο Λασίθι, για 10.000 επιχειρήσεις είμαστε δύο ελεγκτές και ένας διοικητικός υπάλληλος και δεν έχουμε ούτε καν αυτοκίνητο για να μετακινηθούμε».

Κοινό αίτημα, τόσο από τα Εργατικά Κέντρα όσο και από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, προς τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση είναι να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος για να μην ακυρώνονται οι έλεγχοι και επιτέλους να προχωρήσει η προμήθεια 60 οχημάτων για το προσωπικό των Επιθεωρήσεων Εργασίας σε όλη την Ελλάδα.









Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

«Λουκέτο» σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ λόγω κινητοποίησης των γιατρών -Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες, μετά την απόφαση των Ομοσπονδιών των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για -από κοινού- 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Εξάλλου, παράταση της απεργίας τους μέχρι και 19 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στάσης τους, αν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καταθέσει πρόταση για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, συνοδευόμενη από τη ρητή ανάκληση των δηλώσεών του περί απολύσεων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)- ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος υπογράμμισε, ότι «καμία απόλυση γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή».

Ο κ. Βλασταράκος κάλεσε τον υπουργό Υγείας «να σταματήσει να προσβάλει τους γιατρούς και να ξεκινήσει άμεσα δημόσιο διάλογο από μηδενική βάση, με τα θεσμικά όργανα των γιατρών».

Το θέμα σύμφωνα με τους γιατρούς είναι τι Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θέλουμε και δευτερευόντως οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, οι γιατροί δεν έχουν αντίρρηση για άμεση ένταξη στο καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με το βαθμολόγιό τους, χωρίς διαδικασία διαθεσιμότητας.

Τόσο ο κ. Βλασταράκος όσο και η ταμίας του ΠΙΣ Βαρβάρα Ανεμοδουρά, έκαναν λόγο για αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε στο σύστημα να εισέλθουν ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ την περίθαλψη των πολιτών, με σημαντική μείωση του εργασιακού κόστους των γιατρών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να εργασθούν με μισθό 400 ευρώ. Η ιδιωτική πρωτοβουλία σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο πρέπει να λειτουργεί ισόρροπα με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι γιατροί εξέφρασαν την πλήρη αντιθεσή τους για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο των πολιατρείων, σημειώνοντας ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί τον κορμό και το στήριγμα της περίθαλψης των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο σήμερα, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσωπικού και μεγάλες λίστες αναμονής. Από 8.000 γιατρούς και 4.500 νοσηλευτές, που υπηρετούσαν το 2009 στο ΙΚΑ των 5.500.000 ασφαλισμένων, σήμερα στον ΕΟΠΥΥ των 9.500.000 ασφαλισμένων εργάζονται 5.500 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές. Όπως επισήμανε ο κ. Βλασταράκος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να επικεντρώσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος στο οποίο θα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι μόνον η διαχείριση της ασθένειας.

Σήμερα όπως είπαν οι ομιλητές, οι Έλληνες ασθενείς συναντούν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβασή τους στο σύστημα περίθαλψης.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, γιατροί και εργαζόμενοι διοργανώνουν συλλαλητήριο (στις 12 το μεσημέρι) στο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ











Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

NY Times: Μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας

Με τη δύσκολη δημογραφική κατάσταση της Ελλάδας ασχολήθηκε δημοσίευμα των New York Times. To άρθρο κάνει λόγο για μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας λόγω των χαμηλών ρυθμών γεννήσεων και της μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα Νέα και τον καθηγητή στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλη Παπαδάκη το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που ο αριθμός των κατοίκων της Ελλάδας μειώθηκε (με τους θανάτους να υπερβαίνουν τις γεννήσεις κατά 4.671). Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2012 οι θάνατοι στην Ελλάδα υπερέβησαν τις γεννήσεις κατά 16.300, ενώ από τη χώρα έφυγαν 44.200 περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που ήρθαν σε αυτήν.

Επίσης, γάμοι και γεννήσεις μειώνονται: Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι ο αριθμός των γάμων μειώθηκε από τους 59.212 το 2009 (την πρώτη χρονιά όπου άρχισε να γίνεται αισθητή η επίπτωση της κρίσης) στους 55.099 το 2011. Οι Έλληνες δε αποκτούν κατά μέσο όρο 1,4 παιδιά, πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το 2,1 που απαιτείται για να αναπληρωθεί η προηγούμενη γενιά. Σύμφωνα με το άρθρο, το πιο τρομακτικό στοιχείο είναι μια πρόβλεψη της Eurostat σύμφωνα με την οποία το 2050 το 32,1% του ελληνικού πληθυσμού θα έχει ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών, από 16,6% που ήταν το 2000. Και αυτή η πρόβλεψη έγινε το 2007, πριν η κρίση πλήξει τον ελληνικό πληθυσμό, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέες προβλέψεις πιθανότατα θα είναι πολύ χειρότερες.

ΠΗΓΗ



Αν δεν είχαμε κυβέρνηση για 541 μέρες

Οι Βρυξέλλες δεν είναι η πιο όμορφη πόλη του Βελγίου. Δεν διαθέτει τα κανάλια της Μπριζ ούτε την άγρια θαλάσσια ομορφιά της Οστάνδης.

Όμως περπατώντας στους δρόμους της, όπου τα πάντα γράφονται σε Φλαμανδικά, Γαλλικά και Αγγλικά, μπορείς να καταλάβεις ότι στον πυρήνα της πόλης που φιλοξενεί το Ευρωκοινοβούλιο κάτι συμβαίνει.

Το Βέλγιο είναι μια χώρα που αποτελείται από δύο μεγάλες γλωσσικές κοινότητες. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι ολλανδόφωνοι (ή Φλαμανδοί), που κατοικούν στη Φλάνδρα, την περιοχή που καλύπτει το βόρειο μισό της χώρας. Από την άλλη, βρίσκονται οι γαλλόφωνοι, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων κατοικεί στο νότιο τμήμα της χώρας, δηλαδή στη Βαλονία, ενώ μία υπολογίσιμη μερίδα διαμένει στις Βρυξέλλες.
Η Φλάνδρα και η Βαλονία τοποθετούνται έτσι, αντίστοιχα, στον Βορρά και στον Νότο ενός "γλωσσικού συνόρου" που αν και, επισήμως, είναι πρόσφατο, στην πραγματικότητα υφίσταται εδώ και αιώνες.

Το Βέλγιο δημιουργήθηκε εννέα χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση, το 1830, και από τότε κάτοικοι και πολιτικοί κατάφεραν να το χτίσουν σε γερά θεμέλια. Παρά τα προβλήματα μεταξύ Φλαμανδών και Βαλόνων υπάρχουν κάποια πράγματα που ενώνουν τις δύο κουλτούρες.

Αυτά είναι η εκπαίδευση και πρόνοια τα οποία δε διαλύθηκαν ούτε όταν η χώρα πρόσφατα δεν είχε κυβέρνηση για περισσότερο από 541 ημέρες, διάστημα που είναι το μεγαλύτερο που παρέμεινε με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε καιρό ειρήνης οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως στην ιστορία!

Τι κοινό μπορεί να έχει το Βέλγιο, που για κάποιους δεν είναι καν κράτος, με την Ελλάδα μας;
Πως και γιατί η χώρα που γέννησε την Δημοκρατία μετά από τόσα χρόνια δεν έχει καταφέρει να έχει τουλάχιστον ένα σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα υγείας ικανό να περιθάλψει τους πάντες.
Θα ήταν απλό να αφορίσουμε την Τρόικα και να πούμε ότι διέλυσαν την παιδεία και την υγεία. Καμία τρόικα δεν θα τολμούσε να βάλει "χέρι" σε ένα υγιές σύστημα παιδείας και υγείας αν μετά από τόσες μεταρρύθμισης ήταν ακόμα τόσο άθλιο για τους πολίτες.

Δεν πάνε πολλά χρόνια που σαν μαθητές τρέχαμε μετά το σχολείο σε φροντιστήρια για να παπαγαλίσουμε την ύλη των πανελληνίων. Δεν πάνε πολλά χρόνια που σαν μαθητές είδαμε τουλάχιστον πέντε μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 20 ετών.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι από τη σύνταξη των προγραμμάτων και την έκθεση των πορισμάτων διαλόγου έως την υλοποίηση η απόσταση είναι μεγάλη. Και τα οξύτατα προβλήματα της Παιδείας παραμένουν.
Θα έβαζε χέρι η τρόικα στην παιδεία αν ήταν διαφανείς οι χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων; Θα έβαζε χέρι η τρόικα αν είχαμε λύσει μόνοι μας την προβληματική εικόνα των κεντρικών πανεπιστημίων που βιώνουν ανάλογα την έλλειψη υποδομών, έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων μαζί και με τις ετήσιες μετεγγραφές από την περιφέρεια;

Στην υγεία υπάρχουν παρόμοια προβλήματα με αποτέλεσμα κάθε υπουργός υγείας να κάνει και από μια "μεταρρύθμιση" που αντί να βελτιώσει το σύστημα υγείας να το χειροτερεύει καθώς οφείλουμε να μειώσουμε την υγειονομική δαπάνη όπως επιτάσσει η τρόικα.

Αποτέλεσμα αυτών την πολιτικών και της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης που αντί να κάνει διάλογο βγάζει φιρμάνια είναι η απεργίες των Διοικητικών Υπάλληλων στα Πανεπιστήμια και αυτές των Γιατρών του ΕΟΠΠΥ, ο οποίος να θυμίσουμε ήταν μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου πριν δύο χρόνια.

Αν θελήσουμε να γίνουμε Ευρωπαϊκή Χώρα που σέβεται τους φορολογούμενους πολίτες οφείλουμε εδώ που φτάσαμε και κάτω από τη Δαμόκλειο σπάθη της Τρόικας όλοι μαζί να κάνουμε διάλογο για μεταρρυθμίσεις ουσίας έχοντας ορίζοντα ένα σχέδιο, που θα έχει ως στόχο να λειτουργούν οι πυλώνες του κοινωνικού κράτος, υγεία και παιδεία ακόμα και με ακυβερνησία, όπως το έκαναν στο Βέλγιο.

Αν το πετύχουμε αυτό τότε θα υπάρξει αξιοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική ειρήνη ένα κράτος που προσφέρει στους πολίτες.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Είμαστε λαϊκιστές!

Αν η αντίσταση ενάντια στη διάλυση του συστήματος Υγείας είναι λαϊκισμός, όπως λένε τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν η αντίδραση στα 25 ευρώ για ιατρικές πράξεις σε ένα λαό χειμαζόμενο είναι λαϊκισμός, όπως σκούζουν τα καρακόλια της κυβέρνησης, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν η οξεία διαμαρτυρία ενάντια στα ύποπτα παιχνιδάκια με τα φάρμακα είναι λαϊκισμός, όπως διατυμπανίζουν οι τηλεοπτικοί εισαγγελείς, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν η μάχη κατά της αποσάρθρωσης της Παιδείας είναι λαϊκισμός, όπως αποφαίνονται οι συστημικοί δημοσιογράφοι αντάμα με τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν η βροντερή φωνή κατά των θανάτων απ’ την ανέχεια, την έλλειψη θέρμανσης, την έσχατη ένδεια είναι λαϊκισμός, όπως ισχυρίζονται τα ΜΜΕ της παρακμής αντάμα με τις κυβερνητικές βουβουζέλες, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν η πάλη ενάντια στη συνέχιση του καθεστώτος της διαπλοκής είναι λαϊκισμός, όπως διατείνονται οι προπαγανδιστές των διαπλεκομένων, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν η απαίτηση για διαφάνεια είναι λαϊκισμός, όπως φωνάζουν τα γιουσουφάκια του συστήματος, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν η υπεράσπιση του δικαιώματος της αντίστασης ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την κοινωνική περιθωριοποίηση είναι λαϊκισμός, όπως αφ’ υψηλού «διδάσκουν» οι μαθητές του «πες, πες», τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν το «ναι» στην αξιοπρέπεια είναι λαϊκισμός, όπως από καθέδρας δικάζουν οι μνημονιακοί δικαστές, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν το πάθος για την εθνική ανεξαρτησία είναι λαϊκισμός, όπως εφιαλτικά σκούζουν οι υπερασπιστές του «ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ», τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αν η αντίσταση στη διάλυση των αξιών είναι λαϊκισμός, όπως υλακτούν οι αργυρώνητοι προπαγανδιστές, τότε ναι, είμαστε λαϊκιστές!

Αυτό είναι το ανάχωμά μας στο παραμύθι της «επιτυχίας» που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ακόμα περισσότερα δεσμά, ακόμα περισσότερα πλήγματα στην αξιοπρέπειά μας, ακόμα περισσότερη ισοπέδωση αξιών!

 







Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Τρία εκατομμύρια Έλληνες χωρίς υγειονομική κάλυψη.. άλλο ένα “success story”

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά την κάλυψη των δαπανών υγείας, δήλωσαν οι Γιατροί του Κόσμου, την Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι τα παιδιά και οι έγκυες και οι γυναίκες είναι σε κίνδυνο.  

Οι Γιατροί του Κόσμου ( ΓτΚ ) ανέφεραν ότι πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ή 27,2 % του πληθυσμού, δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στην κοινωνική ασφάλιση και ως εκ τούτου, αποκλείονται από τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.

Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση“, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Άννα Μαίλη, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος των ΓτΚ.

Aυτό έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των παιδιών και των εγκύων γυναικών“, είπε, εξηγώντας ότι πολλές οικογένειες δεν έχουν πλέον εμβολιάσει τα βρέφη.

Το κόστος των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι χρόνων ενός παιδιού είναι μεταξύ 1.400 και 1.800 €.

Κάθε μέρα βλέπουμε παιδιά ηλικίας δύο ή τριών ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί“, είπε η κα Μαίλη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών εξετάσαμε 10,633 παιδιά εκ των οποίων 6.580 θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί”, είπε.

Οι κυβερνητικές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία λόγω του καθεστώτος λιτότητας που έχει επιβληθεί από το 2010 από την τρόικα, είχε μια ευρύτερη επίδραση και στο ελληνικό ποσοστό γεννήσεων ανέφεραν οι ΓτΚ.

Μεταξύ 2008 και 2011, ο αριθμός των θνησιγενών βρεφών αυξήθηκε κατά 21 %, δήλωσε η οργάνωση, προσθέτοντας ότι κατά τα προσεχή χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών θα τείνει να έχει λιγότερα παιδιά. 








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ
 
Ποια πρόσθετα είναι πιο επικίνδυνα για τα παιδιά, που κυρίως υπάρχουν και ποιες παρενέργειες μπορεί να έχουν;

1. Χρωστικές

Ουσιαστικά πρόκειται για «μπογιές τροφίμων» που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους, επειδή δίνουν χρώμα στο τρόφιμο και το κάνουν πιο ελκυστικό για τον καταναλωτή.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αναψυκτικά, γκοφρέτες, γλειφιτζούρια, γλυκά τυποποιημένα, γρανίτες, ζαχαρωτά, ζελέδες, καραμέλες, κέικ τυποποιημένα, μαρμελάδες, παγωμένα γλυκίσματα, παγωτά, χρωματιστές τσίκλες.


Οι πιο επικίνδυνες: Ε102 (ταρτραζίνη – έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες), Ε104 (κίτρινο κινολίνης), Ε110 (κίτρινο sunset FCF, κιτρινοπορτοκαλί S), Ε120 (κοχελίνη,καρμινικό οξύ, καρμίνες), Ε122 (αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης Α), Ε127 (ερυθροσίνη), Ε131 (μπλε πατεντέ V), Ε132 (ινδικοτίνη ήινδικοκαρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανό FCF), Ε150 (καραμελόχρωμα), Ε154 (καστανό FK ήκαστανό τροφίμων Ι), Ε155 (καστανό ΗΤ ή καστανό τροφίμων 3).
Ενδεχόμενες παρενέργειες: αλλεργίες, δερματικές ευαισθησίες, ερύθημα, υπερκινητικότητα, πρόκληση συγχυτικών καταστάσεων, αϋπνία, κρίσεις άσθματος, γαστρεντερικά προβλήματα, ελάττωση λευκών αιμοσφαιρίων (μείωση ανοσοπροστασίας), προβλήματα θυρεοειδή, καρκινογένεση.

2. Συντηρητικά


Χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησής τους χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητά τους. Τα περισσότερα έχουν υψηλή τοξικολογική επικινδυνότητα.
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αναψυκτικά, είδη ζαχαροπλαστικής, ζελέδες, κονσέρβες, κρουασάν, μαρμελάδες, μπισκότα, σνακ με πατάτες και γενικά σε πάρα πολλά τυποποιημένα τρόφιμα.

Τα πιο επικίνδυνα: Ε210 (βενζοϊκό οξύ), Ε211 (βενζοϊκό νάτριο), Ε212 (βενζοϊκό κάλιο), Ε214 (P-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο), Ε215 (άλας P-υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου με νάτριο), Ε218 (P-υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο), Ε219 (άλας P-υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου με νάτριο), Ε220 (διοξείδιο του θείου), Ε249 (νιτρώδες κάλιο), Ε250 (νιτρώδες νάτριο), Ε251 (νιτρικό νάτριο), Ε252 (νιτρικό κάλιο), Ε296 (μηλικό οξύ – πρέπει να αποφεύγεται από βρέφη και νήπια).

Ενδεχόμενες παρενέργειες: αλλεργικές αντιδράσεις, υπερκινητικότητα, νευρικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες σε ευαίσθητα παιδιά, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές, αναιμία, καρκινογένεση.


3. Αντιοξειδωτικά

 

Αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και στη γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησής τους.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: Αφυδατωμένα προϊόντα (πατάτες, σκόνη για πουρέ ή σούπες, κ.ά.), ζελεδάκια, έτοιμα μείγματα για παρασκευή γλυκισμάτων και παγωτών, φυτικά λίπη και έλαια τηγανίσματος, καραμέλες, τσίκλες.

Τα πιο επικίνδυνα: Ε310 (γαλλικός προπυλεστέρας), Ε311 (γαλλικός οκτυλεστέρας), Ε312 (γαλλικός δωδεκυλεστέρας), Ε316 (ερυθορβικό νάτριο ή ισοσκορβικό νάτριο), Ε320 (βουτυλική υδροξυανισόλη ή ΒΗΑ – απαγορεύεται στις τροφές για νήπια), Ε321 (βουτυλική υδροξυτολουόλη ή ΒΗΤ).

Ενδεχόμενες παρενέργειες: αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα, γαστρικές ενοχλήσεις, κρίσεις άσθματος, δυσανεξία στα τρόφιμα που τα περιέχουν, αρνητικές επιδράσεις στα οιστρογόνα των κοριτσιών.


4. Ενισχυτικά γεύσης


Ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή οσμή του τροφίμου. Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε τρόφιμα που προσφέρονται σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Θεωρούνται εθιστικά και άκρως νευροτοξικά, μπορεί δηλαδή να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αλλαντικά, αρτύματα, γεύματα fast food, γεύματα κινέζικων εστιατορίων, καρυκεύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής.

Τα πιο επικίνδυνα: Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινσοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων – δεν επιτρέπεται σε βρεφικές και παιδικές τροφές).

Ενδεχόμενες παρενέργειες: διαταραχές και βλάβες στο νευρικό σύστημα, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης, αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτίες, ζαλάδες, ημικρανίες, συχνοί πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, αύξηση επιθυμίας για κατανάλωση τροφής (ορεξιογόνα), παχυσαρκία.


5. Γλυκαντικές ουσίες


Χρησιμοποιούνται για αντικατάσταση μέρους ή όλης της ζάχαρης σε τρόφιμα και αναψυκτικά διαίτης και σε ειδικά τρόφιμα κατάλληλα για διαβητικούς. Απαγορεύεται η χρήση τους σε τροφές για βρέφη ή νήπια, με εξαίρεση τρόφιμα που καλύπτουν ειδικές διαιτητικές ανάγκες.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: προϊόντα με μειωμένες θερμίδες (light) ή μειωμένα σάκχαρα, όπως αναψυκτικά διαίτης, γλυκά, επιδόρπια, καραμέλες, παγωτά, τσίκλες, κ.ά.

Τα πιο επικίνδυνα: Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο), Ε951 (ασπαρτάμη), Ε952 (κυκλαμικό οξύ), Ε962 (άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης), E966 (λακτιτόλη).

Ενδεχόμενες παρενέργειες: ημικρανίες, αλλαγές στη διάθεση (επίδραση στο νευρικό σύστημα), ναυτία, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές.


*Μην ξεχνάτε: η χρήση προσθέτων δεν επιτρέπεται σε βασικά είδη διατροφής όπως π.χ. ελαιόλαδο, γάλα, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, φυσικούς χυμούς φρούτων, νωπό ή κατεψυγμένο κρέας και φρέσκα ψαρικά.

Πώς θα διαβάζετε τις ετικέτες
Τα πρόσθετα που περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο αναγράφονται υποχρεωτικά στα «Συστατικά». Πρώτα αναγράφεται η κατηγορία που ανήκει το πρόσθετο (π.χ. χρωστική) και ακολουθεί το πλήρες όνομα του ή ο αριθμητικός κωδικός του στον οποίο προτάσσεται το γράμμα Ε.

Για παράδειγμα, συντηρητικό: Ε211 ή συντηρητικό: βενζοϊκό νάτριο. Δεν θεωρούνται πρόσθετα τροφίμων και δεν δηλώνονται στα συστατικά τα καρυκεύματα και οι αρτυματικές ύλες, όπως επίσης δεν αναγράφονται πρόσθετα υποβοηθητικά της τεχνικής παραγωγής του, καθώς και όσα τυχόν περιέχονται σε κάποιο επιμέρους συστατικό του τροφίμου χωρίς να εξυπηρετούν κανένα τεχνολογικό σκοπό στο τελικό προϊόν.

Συμβουλές

Μην παρασύρεστε από παρελκυστικές αναγραφές του τύπου «χωρίς συντηρητικά» ή «δεν περιέχει χρωστικές» -οι δηλώσεις αυτές δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι το τρόφιμο δεν περιέχει άλλου είδους πρόσθετα!

Μην ξεχνάτε ότι οι αρωματικές ουσίες δεν αναφέρονται ονομαστικά στην ετικέτα(π.χ. υπάρχει μόνο η αναφορά «άρωμα») και επίσης ότι τα πρόσθετα μπορεί να αναγράφονται με την ονομασία τους και όχι με τον κωδικό Ε.

 
 










Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου