EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Συλλογική υποκρισία

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Φτάσαμε στο σημείο να μην μας «σοκάρει» καθόλου όταν ένα σπίτι δεν έχει ηλεκτρικό, ενώ ανεχόμαστε το θάνατο μιας μικρής Ελληνίδας, όπως ανεχθήκαμε και άλλους, σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο – «συμπάσχοντας» βέβαια, χωρίς φυσικά να διαδηλώνουμε ή να βάζουμε το χέρι στην τσέπη, ζητώντας παράλληλα υποκριτικά συγνώμη για τους άστεγους, τους αυτόχειρες, τους άνεργους, αυτούς που πεθαίνουν από σόμπες ή μαγκάλια, καθώς επίσης από αυτούς που παθαίνουν δηλητηριάσεις, επειδή «γευματίζουν» από τα σκουπίδια.

Παγωμένοι από το κρύο στην ψυχή ή/και από το ισχυρό σοκ που μας επιβάλει να μένουμε αποσβολωμένοι στους καναπέδες μας, μπροστά σε θανάτους, αδικίες και φτώχεια, συζητάμε ατελείωτα στα παράθυρα της τηλεόρασης ή στα κοινωνικά δίκτυα για το αν θα παραμείνουμε στο ευρώ ή θα επιστρέψουμε στη δραχμή – ενοχοποιώντας ανόητα, για να αποκρύψουμε τα δειλία μας, ένα νόμισμα για την απίστευτη διαφορά της πολιτικής που εμείς επιλέξαμε, επιτρέποντας της να υπεξαιρεί διαχρονικά την εξουσία με ατελείωτα προεκλογικά ψέματα, οδηγώντας την πατρίδα μας στη χρεοκοπία, στη λεηλασία και στο διεθνή εξευτελισμό.

Μήπως λοιπόν σωστά αναρωτιούνται ορισμένοι, εάν αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι η εκλογή μίας νέας κυβέρνησης, αλλά ενός νέου λαού – ο οποίος να έχει το θάρρος να ξεφύγει από τη μιζέρια, στην οποία έχει βυθιστεί «αύτανδρη» η Ελλάδα, υπερασπίζοντας ενεργητικά, με την αρετή και με την τόλμη που προϋποθέτει η ελευθερία, την πατρίδα του, το σπίτι και το μέλλον των παιδιών του;

Μήπως είναι σωστό πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, ανεξάρτητα από το νόμισμα με το οποίο θα συναλλασσόμαστε, τον καινούργιο «από μηχανής Θεό» που εφεύραμε, εάν δεν αλλάξουμε εμείς σαν λαός, η παιδεία και η νοοτροπία μας;
 

Ας κάνουμε τον ύπνο τους εφιάλτη

Στην χώρα του 1,5 εκ . ανέργων, των μαγκαλιών, των απλήρωτων εργαζόμενων από έναν έως και 12 μήνες, και των εκατομμύριων Ελλήνων που (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η ζωή πια τείνει να χάσει αν δεν έχει χάσει το νόημα της…

Στη χώρα όπου το 68% των Ελλήνων που (σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν) διαθέτει εισόδημα κάτω από 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος που θεωρείται όριο της επίσημης φτώχειας, η μόνη διέξοδος είναι το αδιέξοδο…

Την ίδια στιγμή οι δανειστές μας λένε κόψτε το λαιμό σας και πληρώστε τις δόσεις των δανείων σας, έστω κι αν είναι αντικειμενικά αδύνατον. Αλλιώς οι τραπεζίτες πρέπει να μας πάρουν τα σπίτια, να τα εκπλειστηριάσουν στην αντικειμενική τους αξία και στη συνέχεια να χρωστάμε κι από πάνω διότι κάποτε μας έδωσαν δάνεια υψηλότερα από την τιμή στο συμβόλαιο.

Και σαν να μην φθάνουν όλα αυτά έρχονται και οι νομικές γνωμοδοτήσεις με κραυγές περί ανθρώπινων δικαιωμάτων!!!

Στην πρώτη περίπτωση η γνωμοδότηση του Γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέα Φίσερ-Λεσκάνο κατ' εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, υποστηρίζει ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ!!!

Τονίζει μάλιστα ότι οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία.

Στην δεύτερη η κραυγή έρχεται σε μια αποστροφή του λόγου του που «ταιριάζει γάντι» στην Ελλάδα... από τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος επισημαίνει ότι από τις εθνικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τα διεθνή πακέτα διάσωσης απουσιάζει η διαφάνεια, η συμμετοχή του κοινού και η δημοκρατική λογοδοσία.
Στηλιτεύει δε και τη συμπεριφορά των διεθνών δανειστών που, όπως υπογραμμίζει, «παρέλειψαν να συμπεριλάβουν τα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πολλά από τα προγράμματα βοήθειας που εφάρμοσαν σε ευρωπαϊκές χώρες».

Αδέρφια τώρα τα θυμηθήκατε όλα αυτά; Και αν ναι, γιατί δεν κάνατε ή έστω δεν κάνετε κάτι από τη θέση σας να βοηθήσετε αυτόν τον λαό που υποφέρει περήφανα κάτω από κυβερνήσεις μαριονέτες των τροϊκανών και των απανταχού λαμογιών!!!

Όμως ο χρόνος πλησιάζει. Ο λαός θα ξυπνήσει και τότε ο ύπνος τους θα γίνει εφιάλτης…



Λύσεις υπάρχουν, αλλά απαιτούν ώριμους πολίτες

Πολλοί ισχυρίζονται πως στις δημοκρατικές χώρες οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα από εκλογές, όπου ο λαός εκφράζει την αποδοκιμασία του για το κυβερνητικό έργο.

Αυτό είναι λάθος. Οι κυβερνήσεις ενίοτε πέφτουν (ακόμη και στις δημοκρατικές χώρες), με διαδικασίες που ξεκινά ο ίδιος ο λαός και οι οποίες στοχεύουν στην άμεση πτώση της κυβέρνησης που –σύμφωνα με τον λαό- δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους εκλέχτηκε και λειτουργεί –ενίοτε- ενάντια και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση οι πολίτες έχουν να αποφασίσουν τον τρόπο κατακρήμνισης της μη επιθυμητής κυβέρνησης. Επί της ουσίας έχουν να αποφασίσουν εάν θα κάνουν μία θορυβώδη ή μία σιωπηλή «επανάσταση».


Η θορυβώδης αντίδραση – επανάσταση γίνεται στους δρόμους κι έχει νεκρούς, ενώ αμφισβητείται το αποτέλεσμά της στην περίπτωση που τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι κυβερνώντες παράσχουν εργαλεία καταστολής.


Η σιωπηλή «επανάσταση» απαιτεί διαδικασίες άρνησης λειτουργίας των πολιτών, πλήρους παύσης κάθε δραστηριότητας (οικονομικής και όχι μόνο) με σαφές μήνυμα «δεν εργαζόμαστε για να στηρίξουμε εκείνους που μας δολοφονούν». Αυτός ο τρόπος αντίδρασης – αντίστασης, απαιτεί την πλήρη ερημοποίηση της χώρας, την απόλυτη εφαρμογή γενικής απεργίας και ταυτόχρονα την υλοποίηση διαδικασιών για την προετοιμασία διακυβέρνησης της επόμενης ημέρας, προκειμένου να μην υπάρξει καμία περίπτωση δημιουργίας ανεπανόρθωτης βλάβης στην χώρα (κυρίως από «γείτονες» που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την «παύση» λειτουργίας του κράτους).


Οι πολιτικές ύαινες ήδη κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ελπίζοντας πως θα τους δοθεί η ευκαιρία να "αναλάβουν δράση". Είναι εκείνα τα κατάλληλα τοποθετημένα πιόνια του βρώμικου πολιτικού συστήματος, το οποίο βασιζόμενο στην αρχή του "διαίρει και βασίλευε", ταυτόχρονα φροντίζει να διασφαλίσει τα "νώτα" του και την κάθε πιθανή εις βάρος του εξέλιξη, μέσω ανθρώπων που θα αναλάβουν είτε την δημιουργία συνθηκών χάους, είτε τη διάσωση των ποικιλόνυμων πολιτικών χαιμετυπίων (κόμματα) και των υψηλά ιστάμενων στελεχών τους.


Αναγνωρίζοντας πως με βάση την δημιουργία συνθηκών πολιτικού χάους, τα πολιτικά απολειφάδια του χθες σήμερα εξακολουθούν να διατηρούν τις θέσεις εξουσίας και ισχύος, επειδή έχουν διαβεβαιώσει την κοινωνία πως "όλοι είναι ίδιοι", πως "δεν υπάρχουν άξιοι και ηθικοί" κ.α. Είναι αυτός ο χρόνια ασκούμενος ψυχολογικός πόλεμος που επέφερε επί των πολιτών την τραγική αποδοχή, πως "δεν υπάρχει λύση" (από την πλευρά των πολιτών), ενώ την ίδια στιγμή η χώρα βυθίζεται από το πολιτικό της προσωπικό σε πρωτοφανείς συνθήκες ένδειας υπό το σύνθημα "η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα"!!!


Και όμως, πάντα υπάρχουν οι άξιοι, πάντα υπάρχουν λύσεις, πάντα υπάρχουν διέξοδοι.


Το ζητούμενο, στην προκειμένη τραγική περίοδο που διανύουμε, είναι: Εμείς οι πολίτες, έχουμε προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα ή μήπως θα αρκεστούμε στο να περιμένουμε εις το διηνεκές κάποιον "σωτήρα" που έρθει για να μας βοηθήσει όντας ανίκανοι να παλέψουμε εμείς οι ίδιοι για την διάσωσή μας;

Έχουμε κάποιο σχέδιο για το τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα της πτώσης των ανδρείκελων που σήμερα μας δολοφονούν, ή μήπως θα γίνουμε τα διαχρονικά θύματα του εγωισμού και της πολιτικής μας αμάθειας;


Το να πέσουν αυτοί οι γελωτοποιοί είναι πανεύκολο. Το να προετοιμασθεί η "επόμενη ημέρα" είναι το δύσκολο. Και για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θέλει πολίτες σκεπτόμενους, πολίτες που θα παλέψουν για να επαναφέρουν τη χώρα εκεί που της αξίζει. Πολίτες που θα είναι μέρη μιάς αδιαίρετης κοινωνίας. Πολίτες ώριμους και αποφασισμένους.


Αν μπορούμε να γίνουμε αυτό που προ πολλού καιρού οφείλαμε να είμαστε, δηλαδή σκεπτόμενοι, τότε έχουμε ελπίδα και όλα είναι δυνατά να συμβούν. Αν όχι, ας σκύψουμε τα κεφάλια μας και ας αποδεχτούμε αυτά που άλλοι αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς και τα οποία ελάχιστα θα μας διαφοροποιούν από τα προς εκμετάλλευση εσταυλισμένα (ή και ελευθέρας βοσκής) ζώα...

Θεσσαλονίκη: Τι προβλέπει το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν θέσεις στάθμευσης δωρεάν για τους δημότες και με την πληρωμή αντιτίμου για τους επισκέπτες καταρχήν στην 1η, 3η και 5η Δημοτικές Κοινότητες, ενώ στη συνέχεια το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες (και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας) της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξυπηρετήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο τους κατοίκους της πόλης.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μεταφορών που εκπόνησε τη σχετική μελέτη, προβλέπεται να δοθεί μια ανακούφιση τουλάχιστον κατά 20 % στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν, τονίζοντας ότι, το νέο σύστημα επιχειρεί να αποθαρρύνει τη χρήση του Ι.Χ. για τις μετακινήσεις των επισκεπτών, να ενισχύσει τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας και γενικά τη μετακίνηση με ήπια μεταφορικά μέσα και ταξί. Επιπλέον πρόσθεσε ότι, τα έσοδα του Δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθούν κατά 300%  σε σχέση με τα υφιστάμενα έσοδα και θα διατίθενται –ανά Δημοτική Κοινότητα- για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

«Η αναβάθμιση των δημοσίων χώρων και λειτουργιών χτίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές» δήλωσε ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Επισήμανε δε, ότι: «το κυκλοφοριακό αντιμετωπίζεται με την παρέμβαση αυτή και είναι η απαρχή μιας δέσμης μέτρων για την βιώσιμη κινητικότητα και άρση του παρατηρούμενου αδιέξοδου τρόπου κυκλοφορίας και στάθμευσης, προσθέτοντας ότι, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συμβάλει σταθερά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το εν λόγω σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης έχει μελετηθεί εκτενώς και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου εφαρμόζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Ο κάθε δημότης θα εγγράφεται στην εταιρία που θα αναλάβει να οργανώσει το σύστημα λαμβάνοντας έναν προσωπικό κωδικό. Όταν θα παρκάρει σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης θα πληκτρολογεί τον κωδικό του και θα πληρώνει το κόστος είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω προπληρωμένης κάρτας. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να αγοράζουν κάρτα από το περίπτερο.

Επίσης το σύστημα θα ελέγχεται από κεντρική κονσόλα η οποία θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλους τους χώρους ενώ ειδικό Σώμα Ελεγκτών στελεχωμένο από εργαζόμενους του Δήμου θα πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους.
Τον καθορισμό των οδών για την εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που θα λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου ή internet για δημότες και επισκέπτες ενέκρινε κατά πλειοψηφία σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της 24ης τακτικής συνεδρίασής του.

tsantiri.gr