EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Λέει και καμιά μαλ... να περνά η ώρα ... Σαμαράς: Το 2014 αρχίζει ο κύκλος της ανάκαμψης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για το 2013, το προεδρείο της ΕΣΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Βασίλη Κορκίδη, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον οποίο παρέδωσε την Έκθεση μαζί με υποστηρικτικό υλικό.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους εκπροσώπους του ελληνικού εμπορίου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά και προσκάλεσε την ΕΣΕΕ σε έναν διευρυμένο διάλογο με τους επικεφαλής των παραγωγικών υπουργείων, στον οποίο θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την εμπορική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Σε χαιρετισμό που έστειλε χθες στην απογευματινή εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το 2013 θα είναι η τελευταία πολύ δύσκολη χρονιά. Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι αναγκασθήκατε να απολύσετε προσωπικό ή και να αφήσετε απλήρωτες τις εισφορές σας για να πληρώνετε το προσωπικό. Εργαζόμαστε νύχτα και ημέρα και, ήδη σήμερα, το φως στο τέλος του τούνελ είναι ορατό σε κρίσιμους δείκτες της οικονομίας, που έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Στους επόμενους μήνες η ανάκαμψη θα φανεί καθαρά σε όλους και αυτό θα έχει καθοριστική συμβολή στην ανάσχεση του κλίματος αβεβαιότητας που καθήλωσε το εμπόριο και, μαζί του, την ελληνική οικονομία.

Η βεβαιότητα ότι τα χειρότερα πέρασαν θα οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης που θα ξαναδώσει πνοή στο ελληνικό εμπόριο. Το 2014 ξεκινάμε ένα θετικό κύκλο ανάκαμψης που, με τη βοήθεια όλων, μπορεί και πρέπει να πάρει πιο ισχυρή μορφή. Περιμένουμε πολλά από εσάς, το Ελληνικό λιανικό εμπόριο, όχι μόνο από τις ξένες επενδύσεις».
 
http://ysterografa.gr/

 

Ταϊλάνδη: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει την έδρα της κυβέρνησης στην Μπανγκόκ, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τις δυνάμεις ασφαλείας
Οι διαδηλωτές οδήγησαν ακόμη και φορτηγό εντός του συγκροτήματος, όπου επικρατεί πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Προηγήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει εντολή στην αστυνομία να υποχωρήσει με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων, έπειτα από δύο ημέρες αυξημένης έντασης γύρω από δημόσια κτήρια που πολιορκούντο από διαδηλωτές.
«Οι διαδηλωτές λένε ότι θέλουν να καταλάβουν κυβερνητικά κτήρια, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει συγκρούσεις, γι΄αυτό δώσαμε εντολή στην αστυνομία να υποχωρήσει. Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία και τις συγκρούσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τιράτ Ρατανασέβι.

Και ο αρχηγός της αστυνομίας Καμρονουίτ Τουπκραγιάνγκ , στόχος μέχρι σήμερα των αποδοκιμασιών του πλήθους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στο αρχηγείο, που «ανήκει στον λαό».

Τις δύο τελευταίες ημέρες η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού και δρακρυγόνων κατά των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στα κυβερνητικά κτήρια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, την οποία θεωρούν υποχείριο του ανατραπέντος από πραξικόπημα το 2006 πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη μελέτη οικοδόμησης σε Αστέρα και Μικρό Καβούρι

Προκαταρκτική εξέταση για την μελέτη οικοδόμησης της περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Μικρού Καβουριού, ενόψει της αποκρατικοποίησής του, ξεκινά άμεσα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Νίκος Γαλανός

Ο Νίκ. Γαλανός, Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και παλιός βουλευτής του ΣΥΝ και με την αναφορά καταγγέλει κατήγγειλε συγκεκριμένες πράξεις, που οδηγουν - κατά την άποψή του- σε «ξεπούλημα» του φιλέτου.

Η έρευνα θα στραφεί προς το ΤΑΙΠΕΔ και την Εθνική τράπεζα, καθώς σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά οι όροι διακήρυξης για τον διαγωνισμό παραχώρησης δίνουν τη δυνατότητα στον νέο ιδιοκτήτη να αξιοποιήσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα της έκτασης για την ανέγερση κατοικιών.

Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα οι όροι διακήρυξης έθεταν ότι 8.600τμ μπορούν να διατεθούν για κατοικίες. Ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως αναφέρεται, αντίκειται σε προεδρικό διάταγμα τις 01/03/2004, βάσει του οποίου απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση της έκτασης ως κατοικία.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν σταματά εδώ, σύμφωνα πάντα με τη μυνητήρια αναφορά του κ. Γαλανού, καθώς τα 8.600 τμ μετατράπηκαν σε 39.600τμ, τα οποία μάλιστα πωλούνται, όπως λέει, σε εξευτελιστική τιμή.

Γενική πρόγνωση καιρού για Τετάρτη 4-12-2013

9 βαθμούς Κελσίου
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο και το Αιγαίο, περιμένουμε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός αλλά με έντονο κρύο.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από -5 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα με τη μέγιστη στη Δυτική Μακεδονία να μην ξεπερνάει τους 6 βαθμούς, από 1 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 10 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 2 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα με τη μέγιστη στην Ήπειρο να μην ξεπερνά τους 11 βαθμούς και από 7 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως μέτριοι και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις με τάση εξασθένησης από τις βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια κυρίως στην Πάρνηθα, περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα βόρεια του νομού και το βράδυ θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις στο Σαρωνικό και θυελλώδες έως πολύ θυελλώδεις στο Νότιο Ευβοϊκό.

Ηλιοφάνεια και έντονη ψύχρα, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.

Νέο Ασφαλιστικό μέσα στον Δεκέμβριο

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, εξήγγειλε ο Βρούτσης μιλώντας στην Βουλή, δίχως ωστόσο να εξειδικεύσει τα θέματα που θα περιλαμβάνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης
 
Παράλληλα, έδωσε για μια ακόμη φορά την διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά το 2014, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστήριξε δια του κ. Αλ. Μητρόπουλου ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά στα ταμεία και ότι «αν δεν εξευρεθούν ζεστές εισφορές, το σύστημα θα καταρρεύσει». «Θα αναγκαστείτε να κάνετε δραστικές περικοπές γιατί τα ταμεία δεν έχουν χρήματα για συντάξεις και αυτό δεν είναι λαϊκισμός», είπε χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανονικότατα θα καταβληθούν οι συντάξεις το 2014 όπως έγινε το 2012 και το 2013 παρά τις περί του αντιθέτου ρητορείες κάποιων». Αυτό ανέφερε ο υπουργός απαντώντας στη Βουλή στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη ο Βρούτσης κατέθεσε στοιχεία για τα έσοδα του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχή μήνα, τα έσοδα του ΙΚΑ εμφάνισαν αύξηση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα δε χρειάζεται πλέον νέους υπαλλήλους και αυτό γιατί με την εφαρμογή του συστήματος «Άτλας» θα απελευθερωθούν εκατοντάδες υπάλληλοι που σήμερα ασχολούνται με τους φακέλους συνταξιοδότησης και οι οποίοι θα κατευθυνθούν στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Φόρο για ενοίκια που δεν εισέπραξαν θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες

Φόρους για ενοίκια που δεν εισέπραξαν θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, μαζί με τον φόρο ακινήτων και το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς από την Πρωτοχρονιά, καταργείται το δικαίωμα να εκχωρούν στο δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος για αυτά.

Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς, το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους μαζί με τον υφιστάμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας στην οποία υπάγονται μια δήλωση εκχώρησης στο δημόσιο των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν από κακόπιστους ή δύστροπους ενοικιαστές.

Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική τους δήλωση και να φορολογηθούν.

Ωστόσο, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δηλαδή με το κείμενο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, η δυνατότητα της εκχώρησης των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί καταργείται.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν εισπράττουν έως ότου προχωρήσουν σε έξωση του δύστροπου ενοικιαστή ή έως την οικιοθελή αποχώρησή του.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς, σε μια εποχή που ο αριθμός αυτών που δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή του ενοικίου αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες εκτός από την απώλεια των σχετικών μισθωμάτων θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με πρόσθετους φόρους.

Ο κ. Παραδιάς εκτιμά μάλιστα ότι τα νέα αυτά δεδομένα, θα αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να κινούνται πολύ σύντομα νομικά εναντίον όσων δεν πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιό τους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και με πρόσθετο φόρο για ενοίκια που υπάρχει ο κίνδυνος να μην εισπράξουν ποτέ.

protothema

Γέμισε φέσια την αγορά ο κολλητός του Κουβέλη

Ο Γιάννης Κακουλίδης θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους διαφημιστές. Ως άνθρωπος του χώρου της κεντροαριστεράς, με την ευρεία έννοια, εντάχθηκε στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και μάλιστα κατήλθε υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιώς χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί. Το γεγονός ότι ως διαφημιστής είχε υποχρεωθεί σε πτώχευση της παλαιάς εταιρείας του και σε άνοιγμα νέας -όπου μετέφερε τους πιστούς πελάτες του- έμοιαζε με λεπτομέρεια. Το κρίσιμο της υπόθεσης είναι ότι μετά την «χρεοκοπία» της εταιρείας του UpSet! ο κ. Κακουλίδης είχε αφήσει στην αγορά χρέη που υπολογίζονται περί τα 30 εκατ.ευρώ.

Σήμερα αποκαλύπτεται ότι ο Γιάννης Κακουλίδης, ο κολλητός φίλος του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη δηλαδή, ο άνθρωπος που θεωρείται από κάποιους ως εξ απορρήτων σύμβουλος του κ. Κουβέλη είχε επινοήσει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη μέθοδο για να παραπλανά τους συνεργάτες του. Τι ακριβώς έκανε ο κ. Κακουλίδης; Ανέθετε διαφημιστικά προγράμματα χωρίς όμως να έχει λάβει τελική έγκριση για το πρόγραμμα που ζητούσε να διαφημιστεί αφού ο φάκελλος που παρουσίαζε στις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν «πλημμελής» με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αποπληρωμή του έργου...

Κάπως έτσι κατάφερνε να ξεγελά τους συνεργάτες του ο κ. Κακουλίδης γεμίζοντας την διαφημιστική αγορά με φέσια...

protothema

Αποζημίωση 50 εκατ. σε εταιρεία λογισμικού για «πειρατεία» από τον στρατό των ΗΠΑ

Αποζημίωση ύψους 50 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει ο στρατός των ΗΠΑ, μετά την καταγγελία εταιρείας κατασκευής software ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε εγκαταστάσεις λογισμικού χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το 2004 ο αμερικανικός στρατός προσέλαβε την Apptricity για τη δημιουργία μίας εφαρμογής που θα επέτρεπε τον εντοπισμό της θέσης των στρατιωτών του. Η εταιρεία παρέδωσε ένα «πακέτο» αδειών χρήσης server και συσκευών αντί 4,5 εκατ. δολαρίων και στη συνέχεια (πέντε χρόνια μετά) αγοράστηκαν περισσότερες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Apptricity, ο στρατός προχώρησε σε μαζικές εγκαταστάσεις του λογισμικού, σε σχεδόν 100 servers και σε πάνω από 9.000 συσκευές, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε τον Ιούνιο του 2011, μετά από μία σειρά αναφορών υλικού. Επίσης, όπως αναφέρει η εταιρεία, ο στρατός προσέλαβε επίσης μία άλλη εταιρεία, την Future Research Corporation, για να προβεί σε αλλαγές στο λογισμικό της Apptricity (αντικαθιστώντας κάποια χαρακτηριστικά που προστατεύονταν από copyright) έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση νομικής διαμάχης δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει πρόστιμο.

Αρχικά η Apptricity ζήτησε αποζημίωση ύψους 225 εκατ. δολαρίων και ο τελικός συμβιβασμός επήλθε στα 50 εκατ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Washington Post, βάσει των τιμών που χρεώνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ η εταιρεία (1,35 εκατ. δολάρια για κάθε άδεια για server και 5.000 ανά άδεια για συσκευή), ο στρατός βγαίνει πάλι κερδισμένος, έχοντας επιτύχει εξοικονόμηση της τάξης του 73% μέσω της «πειρατείας».

(naftemporiki)

Γιατί η εφορία δεν μπορεί να κατάσχει καταθέσεις

Η αγωνία χιλιάδων φορολογουμένων κορυφώνεται όσο πλησιάζει η μέρα που οι δικαστές της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθούν οριστικά και αμετάκλητα για το ακατάσχετο ή μη από το ΣΔΟΕ των πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.

Ηδη, στο πρόσφατο παρελθόν, με μια απόφαση-«βόμβα μεγατόνων» όπως χαρακτηρίστηκε από νομικούς και οικονομικούς κύκλους, το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τον τότε πρόεδρο του και σημερινό πρόεδρο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κ. Σωτήρη Ρίζο είχε κρίνει αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη νομοθετική ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.

Πάντως, δικηγόροι, οι οποίοι για ευνόητους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, μάς εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μία εβδομάδα οπότε θα συζητηθεί η υπόθεση αυτή στο ακροατήριο, οι δικαστές, θα ακολουθήσουν στο επίμαχο αυτό θέμα τις απόψεις και την κρίση του Δ' Τμήματος.

Μάλιστα, έλεγαν με νόημα ότι θεωρούν αδιανόητο ο κ. Ρίζος, μέσα σε οκτώ μήνες να έχει αλλάξει τις νομικές του θέσεις και απόψεις επειδή στο μεσοδιάστημα αναδείχθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Ρίζος ως πρόεδρος του Δ' Τμήματος, με εισηγήτρια την πάρεδρο κυρία Ουρανία Νικολαράκου και μέλη τους κυρίους Ευθύμιο Αντωνόπουλο, Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο και Νικόλαο Μαρκόπουλο, το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου έκριναν αντίθετη στα άρθρα 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική κ.λπ. ζωή της χώρας), 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 25 (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου) του Συντάγματος τη διάταξη του άρθρου 30 (παράγραφος 5) του Ν. 3296/2004 που προβλέπει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Επίσης, την ίδια νομοθετική διάταξη την έκριναν αντίθετη και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι τραπεζικές καταθέσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν αποφανθεί ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 3296/2004, που προβλέπει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακών στοιχείων, συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά. Δεδομένου, υπογραμμίζουν οι δικαστές, ότι όσο χρόνο διαρκεί η δέσμευση ο ελεγχόμενος φορολογούμενος στερείται της δυνατότητας χρήσης και διάθεσης των περιουσιακών του στοιχείων, και μάλιστα ρευστού χρήματος και κινητών αξιών φυλασσόμενων σε πιστωτικά ιδρύματα.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν οι δικαστές ότι το μέτρο της δέσμευσης συνεπάγεται σοβαρό περιορισμό των περιουσιακών δικαιωμάτων και της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας του φορολογουμένου. Δηλαδή της προστασίας αγαθών τα οποία κατοχυρώνονται και προστατεύονται με τις διατάξεις των άρθρων 17 και 5 του συνταγματικού χάρτη.

Το μέτρο αυτό, τονίζουν οι δικαστές του ΣτΕ, μπορεί μεν να αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, και συγκεκριμένα στη διασφάλιση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου φορολογούμενου ώστε να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου κατ' αυτού, ωστόσο ο σκοπός και μόνον αυτός δεν αρκεί για να νομιμοποιήσει από συνταγματικής άποψης την επίμαχη ρύθμιση του Ν. 3296/2004.

Το Σύνταγμα επιτάσσει, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών κ. ά. να διαγράφονται στον νόμο κατά τρόπο σαφή και αντικειμενικό, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή του κράτους δικαίου.

Αντίθετα από τις συνταγματικές επιταγές σε διατάξεις του νόμου 3296/2004 γίνεται χρήση αόριστων εννοιών, με αποτέλεσμα να παραχωρείται «ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη διοίκηση, χωρίς να καθορίζονται κατά τρόπο αρκούντως σαφή και συγκεκριμένο οι προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου της δέσμευσης».

Εξάλλου, με τον νόμο αυτό, σημειώνουν οι δικαστές, δεν τίθεται κάποιος περιορισμός ούτε ως προς την έκταση των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να τεθούν υπό δέσμευση, ούτε κυρίως ως προς τη χρονική διάρκεια της δεσμεύσεως, ενώ δεν ρυθμίζεται η διαδικασία επιβολής και άρσεως του μέτρου της δεσμεύσεως, «με την πρόβλεψη σχετικών διαδικαστικών εγγυήσεων αναλόγων προς τη σοβαρότητα του λαμβανομένου μέτρου».

Το δικαστήριο το απασχόλησε περίπτωση καταγγελίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΔΟΕ η οποία αφορούσε επιχειρηματία που διατηρεί ατομική επιχείρηση εισαγωγής από τις ΗΠΑ και την πώληση στη χώρα μας βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών.

Από τον έλεγχο των οργάνων του ΣΔΟΕ προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία μεγάλης έκτασης, με χρήση τεχνασμάτων όπως οι υποτιμολογήσεις κατά την εισαγωγή των μηχανημάτων.
Με τις ενδείξεις που υπήρχαν αποφασίστηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του εισαγωγέα και η απόφαση κοινοποιήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την εν λόγω υπόθεση.

(protothema)

Τι μέτρα σχεδιάζουν να λάβουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια»

Να κάνουν deal με τους πελάτες τους και να ελαφρύνουν το χρέος τους έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε αυτοί να πληρώσουν εφάπαξ ή να συνεχίσουν να δίνουν ό,τι μπορούν για τις δόσεις των δανείων τους, σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Εχθές το απόγευμα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας παρέδωσαν στον διοικητή της Τραπέζης της
Ελλάδος κύριο Γιώργο Προβόπουλο τις εισηγήσεις τους για τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν αναδεικνύουν και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τους, που δημιουργούν όμως νέα δεδομένα στην αγορά, από τα οποία μπορεί τελικά να επωφεληθούν οι δανειολήπτες.

Ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο και την ποιότητα των δανείων που έχει δώσει, κάθε τράπεζα έχει προτείνει και διαφορετικές λύσεις.

(protothema)

«Λουκέτο» σε 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις από όταν ξέσπασε η κρίση

Από την αρχή της κρίσης, το 2009, έκλεισαν 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 45.000. Επομένως οι καθαρές απώλειες είναι ότι έβαλαν «λουκέτο» 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις και το επίπεδο απασχόλησης το 2013 επέστρεψε μια εικοσαετία πίσω παρουσιάζοντας την εικόνα που είχε τη δεκαετία του 1990.

Αυτό είπε ο καθηγητής Απόστολος Δεδουσόπουλος στην παρουσίαση της έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το Εμπόριο και υπογράμμισε: «χάθηκαν είκοσι χρόνια. Και φαίνεται ότι θα μπούμε σε μια μεγάλη περίοδο πολύ χαμηλών ρυθμών αύξησης εθνικού προϊόντος και η αύξηση θέσεων εργασίας θα κινείται με αργούς ρυθμούς ενώ η ανάκαμψη δεν θα συνοδευτεί με αύξηση της απασχόλησης. Επιπλέον λόγω της αβεβαιότητας εμφανίζεται αύξηση 75% των απλήρωτων υπερωριών και το νούμερο είναι τεράστιο καθώς εκτιμάται ότι ο εργοδότης θα πιέσει τους εργαζόμενους για επέκταση του χρόνου εργασίας για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης».

Ακόμη ο καθηγητής είπε ότι το εμπόριο συντηρεί την ανδρική εργασία ενώ μειώνεται η απασχόληση γυναικών, οι οποίες δουλεύουν περισσότερο με σχέση μερικής απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά στην μεταβολή απασχόλησης, η μόνη κατηγορία που αυξάνεται είναι οι πωλητές καθώς το εμπόριο γίνεται πιο συγκεντρωτικό στη διαχείριση ενώ ο εργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος στο εμπόριο δουλεύουν πολλές μέρες και περισσότερες ώρες από άλλα επαγγέλματα.

Κορκίδης: Ενδείξεις σταθεροποίησης

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα στον κλάδο αλλά σε βάθος χρόνου σταθεροποιούνται οι τάσεις καθώς η απαισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως και πάλι, ξεπέρασε το 85% η υποχώρηση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων, Ομόρρυθμων, πολύ μικρών και Ετερόρρυθμων ενώ η σχετική πλειοψηφία βρίσκεται ακόμη εκτός ορίου τραπεζικής χρηματοδότησης. Ακόμη, οι 5 στις δέκα ΟΕ ατομικές και ΕΕ καθώς και 4 στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν επιδείνωση ρευστότητας για το 2014 και πτώση των πωλήσεων.

Ακόμη, σημείωσε ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα είναι τα ίδια που επέλεγαν και τα προηγούμενα χρόνια, με τη μείωση προσωπικού, να εξακολουθεί να είναι ψηλότερα στη λίστα στη μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις έναντι των μικρότερων ενώ το «λουκέτο» για το 10% είναι μια πιθανή εξέλιξη.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αν και υπάρχουν μέσα θετικά στοιχεία για το άνοιγμα της αγοράς εντούτοις δεν θα πέσουν οι τιμές με την υιοθέτηση όλων όσων αναφέρει η σχετική έκθεση. Απαιτούνται δράσεις ως αποτέλεσμα μέσα από διάλογο με τους φορείς.

Oι κλάδοι της Γενικής Λιανικής, το λιανικό εμπόριο υπολογιστών και γραφείων και το χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ιωσήφ Χασίδ και την επιστημονική σύμβουλο της ΕΣΕΕ Βάλια Αρανίτου, παρουσιάζουν κέρδη.

Ειδικότερα, ανέφεραν πως σε έρευνα της ΕΣΕΕ στον κλάδο του εμπορίου οι ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ ναι μεν παρουσίασαν ζημιές το 2012, ωστόσο οι ζημίες ήταν μικρότερες κατά 60% σε σχέση με το 2011.

Την ίδια ώρα πάντως υποχωρεί η ελληνική παραγωγή μιας και οι μικρές επιχειρήσεις προμηθεύονται πλέον πρώτες ύλες και τελικό προϊόν από την Κίνα κατά 14% περισσότερο σε σχέση με το 2011.

Το 2012 εντοπίζεται για δεύτερη φορά, πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου συνολικά στο ελληνικό εμπόριο ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 15,8% εξαιτίας των δυσχερειών του τραπεζικού τομέα και του παγώματος των πιστώσεων.

Ακόμη σημείωσαν ότι για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο το εμπόριο συνεισφέρει το 13% των συνολικών απωλειών στην απασχόληση. Είναι δηλαδή σε καλύτερη θέση, πχ, από τις κατασκευές που η συνεισφορά στη μείωση είναι 23% και σε αντίθεση με την υπόλοιπη οικονομία όπου κατά 75% είναι οι απώλειες εργασίας στη μισθωτή εργασία, στο εμπόριο, η απώλεια θέσεων εργασίας αφορά περισσότερο σε αυτοαπασχολούμενους (49%).

Στις ηλικίες εμφανίζεται αύξηση της μείωσης απασχόλησης στις ηλικίες γύρω στα 30 και γύρω στα 50, ενώ τέλος μειώνονται τα νούμερα της μερικής απασχόλησης.

Ο Σάββας Ρομπόλης Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει σοβαρές διαχειριστικές και διαρθρωτικές επιπτώσεις στο εισόδημα και την απασχόληση δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα, κατ' επέκταση, στην ανάταξη της οικονομίας η οποία θα χρειαστεί μια εικοσαετία.

«Η ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού πιέζει απελπιστικά το ασφαλιστικό σύστημα όχι σε μερικά χρόνια αλλά άμεσα. Θα πρέπει να σκεφτούμε, μη συμβατικά μέτρα, για να ξεφύγουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.

πηγη

Βόρεια προάστια: Τα μισά σπίτια που πωλούνται είναι κάτω από την αντικειμενική τους αξία

Σε ποσοστό από 36% έως και 49%, ανάλογα με την περιοχή, διαμορφώνονται πλέον οι πωλήσεις ακινήτων κάτω από την αντικειμενική τους αξία στα βόρεια προάστια. Ειδικά για το Μαρούσι, έστω κι αν αποτελεί το δήμο με τις περισσότερες αγοραπωλησίες στα βόρεια της Αθήνας, ωστόσο, πάνω από τα μισά σπίτια- ή αλλιώς ποσοστό 53%- πωλήθηκαν από τις αρχές του 2013, κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων κάτω από την αντικειμενική αφορούσε ακίνητα που πουλήθηκαν από ιδιώτες.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την τελευταία έρευνα της μεσιτικής εταιρείας REMAX Aθμονον με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους έως και το Νοέμβριο στα βόρεια προάστια. Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας:

-Παρ' όλο που οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν ακίνητα έως 15 ετών, τελικά, στο Μαρούσι το 52% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%. Σημειωτέον ότι το 95% των πωληθέντων κατοικιών διέθετε parking και αποθήκη.

-Στο Μαρούσι το 60% των πωληθέντων διαμερισμάτων είναι από 70 έως 120 τμ, στα Βριλήσσια το 52%, στα Μελίσσια είναι το78%.

Οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις σε αυτές τις δημοτικές ενότητες είναι αισθητά μικρότερες απ' ότι πριν από μερικά χρόνια. Οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των ακινήτων πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 47%) και η Δροσιά (το 46%), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 30-33%. Οι τιμές στα Βριλήσσια παρουσιάζουν μικρότερη μείωση σε σχέση με το Μαρούσι.

Το Μαρούσι παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια με δεύτερη τη δημοτική ενότητα της Κηφισιάς. Σε όλες τις περιοχές (με εξαίρεση την Εκάλη) οι πωλήσεις επικεντρώνονται σε διαμερίσματα (57% -89%). •Συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό (από 3% έως 11%).

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, στην αγορά συνεχίζει να υπάρχει, αν και μικρό, ενδιαφέρον από ιδιώτες για αγορά οικοπέδων.Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας συνεχίζει να είναι ικανοποιητικό, απλώς οι αγοραστές διαθέτουν πλέον περιορισμένα κεφάλαια, αναζητούν ακίνητα «ευκαιρία», μειώνουν τετραγωνικά και αυξάνουν την παλαιότητα του ακινήτου.

protothema

Κομισιόν γα πλειστηριασμούς: Στην Ελλάδα κάνετε κατάχρηση της προστασίας της Α' κατοικίας!

- Δεν προβλέπεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου
- Εξ' αποστάσεως οι διαπραγματεύσεις είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν
- Υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά ζητήματα»
- Η κατάχρηση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς καθυστερεί την εξυγίανση των τραπεζων!


Ο Σάιμον Ο' Κόνορ ανέφερε ότι, προς το παρόν, τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στις έδρες τους και οι συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές θα συνεχιστούν εξ' αποστάσεως. Ο κ. Ο' Κόνορ επανέλαβε, επίσης, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά ζητήματα».

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ο ίδιος ανέφερε ότι ένα από τα ουσιαστικά σημεία για να υπάρξει συμφωνία, είναι η προστασία των πλέον αδύναμων οικονομικά οικογενειών. Όπως σημείωσε, το ζήτημα θα πρέπει να ρυθμιστεί κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια κατάχρησης, όπως συμβαίνει με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα.

Ο κ. ΟʼΚόνορ διευκρίνισε ότι η Τρόικα δεν απαιτεί πλήρη άρση του μορατόριουμ, αλλά μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε να προστατεύει όσους πολίτες είναι πραγματικά ευάλωτοι, καθώς σήμερα το χρησιμοποιούν «και όσοι δεν έχουν ανάγκη, οι οποίοι απλώς σταματάνε να πληρώνουν».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια του σημερινού τακτικού μπρίφινγκ της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η κατάχρηση του συστήματος καθυστερεί την εξυγίανση των τραπεζών και υπονομεύει την προσπάθεια αποκατάστασης των γραμμών ρευστότητας και πίστωσης προς την οικονομία, τα νοικοκυριά και «κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

(newsit)

Μοζαμβίκη: Σε εξέλιξη η αναγνώριση των θυμάτων από τη συντριβή του αεροσκάφους

Ειδικοί άρχισαν σήμερα την προσπάθεια ταυτοποίησης των θυμάτων της συντριβής ενός αεροσκάφους της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Μοζαμβίκης στο βορειοανατολικό τμήμα της Ναμίμπιας, καθώς εκτελούσε πτήση από το Μαπούτο στη Λουάντα, ανέφεραν αξιωματούχοι μετά την ανάσυρση των σορών των 31 από τα 33 θύματα.
«Είναι δύσκολο να πούμε σε πόση ώρα θα τελειώσουμε, δεδομένης της διαδικασίας που χρειάζεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Ναμίμπιας Πάουλ Λούντικ.

Οι εξετάσεις γενετικού υλικού (DNA) και η εξέταση προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων, οι σοροί των οποίων μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα της Ναμίμπιας, την Βιντχούκ, αναμένεται να επιτρέψει την ταυτοποίησή τους, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ένας πιλότος έκανε λόγο για φρίκη με κομμάτια διαμελισμένων ανθρώπινων πτωμάτων να έχουν διασκορπιστεί παντού
Ένας πιλότος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είχε περιγράψει χθες Κυριακή τον τόπο του δυστυχήματος κάνοντας λόγο περί «φρίκης», με κομμάτια διαμελισμένων ανθρώπινων πτωμάτων να έχουν διασκορπιστεί παντού. Τα δύο θύματα οι σοροί των οποίων δεν έχουν βρεθεί, ενδέχεται να έπεσαν από το αεροσκάφος κατά την διάρκεια της μοιραίας καθόδου του, σύμφωνα με τις αρχές της Ναμίμπιας.

Αν και οι αρχές της Ναμίμπιας έχουν την ευθύνη για τις επιχειρήσεις ταυτοποίησης των θυμάτων και την έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, αναμένεται να λάβουν μέρος στις έρευνες επίσης ειδικοί από την Ανγκόλα, τη Βραζιλία, τη Μοζαμβίκη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κυρίως οι ειδικοί αυτοί θα εξετάσουν τα λεγόμενα μαύρα κουτιά και δύο συσκευές καταγραφής φωνής στο πιλοτήριο, που ανασύρθηκαν.

Το αεροσκάφος συνετρίβη την Παρασκευή ενώ εκτελούσε την πτήση Μαπούτο - Λουάντα εν μέσω κακοκαιρίας
Το αεροσκάφος, ένα βραζιλιάνικης κατασκευής Embraer E190 το οποίο είχε αγοράσει τον Νοέμβριο του 2012 η δημόσια εταιρεία αερομεταφορών της Μοζαμβίκης LAM, συνετρίβη την Παρασκευή στο εθνικό πάρκο Μπουαμπουάτα, στα βορειοανατολικά της Ναμίμπιας, ενώ εκτελούσε την πτήση Μαπούτο - Λουάντα εν μέσω κακοκαιρίας.

Δεν υπήρξε κανένας επιζώντας ανάμεσα στα 6 μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους και τους 27 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων (δέκα υπήκοοι Μοζαμβίκης, εννιά Ανγκόλας, πέντε Πορτογαλίας, ένας Γαλλίας, ένας Κίνας και ένας Πορτογαλοβραζιλιάνος).

Την στιγμή της συντριβής στην περιοχή επικρατούσαν πολύ κακές συνθήκες, καθώς έπεφτε καταρρακτώδης βροχή, αλλά η ακριβής αιτία του δυστυχήματος μένει να εξακριβωθεί.

(newsit)

Shan-shui: Μια πόλη από το… μέλλον!

H πόλη Shuan-shui σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία MAD Architects με σκοπό να δημιουργηθεί στην Κίνα μέσα στα επόμενα χρόνια. Με έμφαση στη δημιουργία των κινεζικών πόλεων της αρχαιότητας που είχαν ως βάση τη γη και το νερό (εξ ου και το όνομα της πόλης αφού shuan σημαίνει «έδαφος» και shui σημαίνει «νερό»), η πόλη συνδυάζει επιτυχημένα έναν μοναδικό χωροταξικό σχεδιασμό όπου η αστική δόμηση συνδέεται απρόσκοπτά με το φυσικό περιβάλλον με σκοπό την άριστη ποιότητα ζωής των κατοίκων.

«Η πόλη αναπτύσσεται πάνω στο νερό και περιτριγυρίζεται από τεχνητά βουνά και πλούσια βλάστηση, έτσι ώστε τα δύο βασικά στοιχεία, γη και νερό, να κυριαρχούν σε αυτήν. Έμφαση δίνεται στην επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων που γίνεται με γέφυρες, ενώ ειδικά διαμορφωμένοι χώροι θα αποτελούν τους πυρήνες κοινωνικής συνύπαρξής τους. Αν και πρόκειται για ψηλά κτήρια, η ανάπτυξή τους με βάση το φυσικό περιβάλλον δεν αφήνει κανέναν περιθώριο αμφισβήτησης των κατοίκων περί της απόλυτης ενσωμάτωσης στη φύση και στις ομορφιές της», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.

Ένα εντυπωσιακό θαλάσσιο «λεωφορείο»!

Το Himiko δεν είναι ένα οποιοδήποτε θαλάσσιο μεταφορικό μέσο! Είναι το σούπερ μοντέρνο και ταχύτατο θαλάσσιο λεωφορείο που διασχίζει τον ποταμό Sumida και μεταφέρει τους επιβάτες από το νησί Asakusa στο Odaiba. Ο Καλλιτέχνης Reydzi Ματσουμότο έκανε το θαύμα το στο προχωρημένο design, παρουσιάζοντας ένα όχημα που τα έχει όλα: προηγμένο σχεδιασμό, τελευταίας κοπής τεχνολογία και άνεση πέρα από κάθε προηγούμενο.

Ένα «διαστημόπλοιο» στον ποταμό, όπως το χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι έχει κλέψει τις καρδιές τους, και όχι άδικα. «Το θαλάσσιο λεωφορείο εκτελεί μία αγαπημένη διαδρομή ντόπιων και ξένων περνώντας από πολλά αξιοθέατα και για το λόγο αυτό η εμφάνισή του έπρεπε να είναι... καθωσπρέπει!», λέει ο σχεδιαστής. Όσο για το όνομα, έλαβε την ονομασία της πρώτης βασίλισσας Himiko της αρχαίας Ιαπωνίας, ενώ υπόσχεται να προσφέρει μια βόλτα με όλα τα κομφόρ...

Περίεργες πληροφορίες φτάνουν στο Μαξίμου για τον Τόμσεν!

Δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες (σσ και όχι μόνο) τόσο στο Μαξίμου όσο και στο γραφείο του Καραμανλή ότι κάποιοι τροϊκανοί , κυρίως αυτοί του Τόμσεν του ΔΝΤ, εξυπηρετούν συγκεκριμένα επενδυτικά συμφέροντα. Το parapolitika.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πέραν των… φημών υπάρχουν και στοιχεία για την παρέα του «Όχι σε όλα» Τόμσεν.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μεσημέρι ο Προκόπης Παυλόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm αναρωτήθηκε «μήπως η τρόικα το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα διάφορα funds;»… Δεν θα έλεγε κάτι αν δεν ήταν σίγουρος και ειδικά όταν πρόκειται για τέτοια ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Επίσης, ούτε ο Στουρνάρας θα ήταν τόσο εκνευρισμένος με τον "κακοήθη Πολ" αν δεν ήξερε πέντε πράγματα παραπάνω.

Οι τηλεοράσεις γίνονται (επικίνδυνα) έξυπνες

Λειτουργώντας (και) ως υπολογιστής με πρόσβαση στο Internet, η τηλεόραση αυτόματα αποκτά και τις διάφορες όχι και τόσο ευχάριστες παρενέργειες των συμβατικών υπολογιστών και της online δραστηριότητας. Ετσι οι νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις καταγράφουν τις προτιμήσεις των κατόχων τους και τα δεδομένα αποστέλλονται στη βιομηχανία του μάρκετινγκ, η οποία φροντίζει να αποστέλλει στην κάθε συσκευή προσωποποιημένα διαφημιστικά μηνύματα. Διαφημίσεις, δηλαδή, που να ταιριάζουν στο εμπορικό και καταναλωτικό προφίλ του κατόχου της τηλεόρασης το οποίο φτιάχνεται από τις εταιρείες βάσει των τηλεοπτικών προτιμήσεών του και όχι μόνο…

Big Brother TV

Πριν από λίγες ημέρες ο Τζέισον Χάντλεϊ, ένας βρετανός σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα πληροφορικής και υπολογιστών, έγινε ένα από τα πρώτα επώνυμα θύματα αυτής της εξέλιξης. Ο Χάντλεϊ παραξενεύτηκε όταν κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι έβλεπε συνεχώς συγκεκριμένες διαφημίσεις κατά τη διάρκεια σχετικών με τα εν λόγω διαφημιζόμενα προϊόντα εκπομπών που έβλεπε. Ως άριστος γνώστης των υπολογιστών συνέδεσε την τηλεόρασή του με έναν φορητό υπολογιστή και κατέγραφε σε αυτόν τα δεδομένα που έστελνε στους ιντερνετικούς διακομιστές η τηλεοπτική συσκευή του.

Εκπληκτος διαπίστωσε ότι η τηλεόρασή του δεν κατέγραφε απλά τις εκπομπές που εκείνος παρακολουθούσε αλλά κατέγραφε κυριολεκτικά κάθε κουμπί που πατούσε στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια έστελνε όλα τα δεδομένα στα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας της τηλεόρασής του. Επιπλέον η τηλεόραση μετέδιδε στην εταιρεία και το περιεχόμενο του σκληρού της δίσκου στο οποίο οι κάτοχοι συνήθως αποθηκεύουν όχι μόνο τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και διαφόρων ειδών άλλα αρχεία. Στην προκειμένη περίπτωση ο Χάντλεϊ είχε αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο της τηλεόρασής του ταινίες αλλά και οικογενειακά βίντεο και φωτογραφίες του. Ολα αυτά κατέληξαν στα αρχεία της κατασκευάστριας εταιρείας. Μάλιστα όλα τα δεδομένα συνέχισαν να αποστέλλονται στην εταιρεία ακόμη και όταν ο Χάντλεϊ απενεργοποίησε τη σχετική δυνατότητα της συσκευής!

Εκτός όμως από την καταγραφή των δεδομένων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, όπως συμβαίνει με τους υπολογιστές αλλά και κάθε άλλη συσκευή που συνδέεται με το Internet, έτσι και οι τηλεοράσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα ενέχουν ταυτόχρονα και τους ίδιους κινδύνους. Μπορεί, π.χ., κάποιος να αποκτήσει τον έλεγχό τους από μακριά ή η συσκευή να μολυνθεί από κάποιον ιό.

Τηλε-κατάσκοπος

Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία ReVuln, που εδρεύει στη Μάλτα, ανακοίνωσε ότι οι τεχνικοί της λειτουργώντας ως χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας τηλεόρασης που κυκλοφορεί στην αγορά και διαθέτει σκληρό δίσκο, μικρόφωνα και κάμερα. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορεί να παρακολουθεί – εν αγνοία τους φυσικά – τους κατόχους της συσκευής. Θα βλέπει και θα ακούει τι συμβαίνει στον χώρο όπου είναι εγκατεστημένη η τηλεόραση, ενώ επίσης θα μπορεί να αποκτήσει τα δεδομένα που είναι καταχωρισμένα στον σκληρό δίσκο της. Προφανώς η πλειονότητα των έξυπνων τηλεοράσεων που εμφανίζονται θα είναι… ευάλωτες και πιο εύκολα ή πιο δύσκολα θα γίνονται κτήμα κακόβουλων ατόμων.

ΠΗΓΗ

FT: "H Eλλάδα θα χρεοκοπήσει στα επόμενα 4 χρόνια"

ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Oι Financial Times, οι οποίοι αναλύοντας το πλάνο βιωσιμότητας της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού της Ανγκέλα Μέρκελ με το SPD, αναφέρουν πως μέσα στην επόμενη τετραετία, η
Ελλάδα είτε θα επιστρέψει στη δραχμή, είτε θα χρεοκοπήσει, είτε θα πραγματοποιηθούν και τα δύο ενδεχόμενα.

Σε άρθρο τους για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, οι Financial Times αναφέρουν πως δεν θα υλοποιηθούν όλες οι υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους χαρακτηρίζοντας ως αιτία το γεγονός ότι «η πολιτική τάξη είναι απροετοίμαστη για όσα θα συμβούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η μεγάλη απειλή για την Γερμανία στα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είναι το δημογραφικό, αλλά η εξελισσόμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη».

Στη συνέχεια, οι FT φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων θα ακολουθήσουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια την ελληνική κρίση χρέους και επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ ή και τα δύο. Η τακτική της ΕΕ να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια, φτάνει στο φυσικό της τέλος».

Εν ολίγοις η εφημερίδα δικαιώνει αυτό που υποστηρίζουμε τόσα χρόνια. Χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών, δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε ποτέ.Ίσως αυτός να είναι και ο στόχος.

defencenet.gr

 

Άδωνι τα κατάφερες τελικά ! Η Ελλάδα έχει την χειρότερη περίθαλψη στην Ευρώπη

Η χώρα μας βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση και από άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την λιτότητα και τα μέτρα του μνημονίου όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία

Στο ναδίρ της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται πλέον η χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς η συνεχιζόμενη ύφεση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έχουν αναγκάσει τους Έλληνες πολίτες να στερούνται βασικών ιατρικών και φαρμακευτικών αγαθών.

Η Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Health Consumer Powerhouse, αναφέρει μια δραματική μείωση στον τομέα της υγείας, στην κατά κεφαλή δαπάνη: κάτω από 28% μεταξύ 2009 και το 2011, ένας «εντελώς μοναδικός και θλιβερός αριθμός για την Ευρώπη».

Η χώρα μας μάλιστα βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση και από άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την λιτότητα και τα μέτρα του μνημονίου, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία κλπ. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει αναφερθεί πιο σοβαρή μείωση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης όσο στην χώρα μας, τονίζεται στην έρευνα.

Έτσι οι Έλληνες, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχουν χάσει μόνο το μισό τους εισόδημα, αλλά και την υγειονομική τους περίθαλψη, κινδυνεύοντας να απολέσουν ουσιαστικά ένα βασικό κοινωνικό αγαθό.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα για την κατάταξη υγείας σε όλη την Ευρώπη, η οποία παρουσιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο κυριολεκτικά της υγειονομικής περίθαλψης με 568 βαθμούς, σε αντίθεση με την Ολλανδία που έρχεται πρώτη με 870 βαθμούς από 1000. Η Ελλάδα ειδικότερα, έρχεται 25η στον φετινό πίνακα κατάταξης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, σε σύγκριση με την 22η θέση που είχε λάβει το 2012 με 617 βαθμούς.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι ιδιαίτερα εμφανές την εποχή της κρίσης και γίνεται ακόμη πιο έντονο σε θέματα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα. Άλλες χώρες που είναι ευνοημένες υγειονομικά, εκτός από την Ολλανδία είναι η Ελβετία, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Βέλγιο και Γερμανία.

Η Ολλανδία, η οποία βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση μεταξύ των τριών χωρών στην κατάταξη του Ευρωπαϊκού Δείκτη Health Consumer Powerhouse από το 2005, χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος φορέων παροχής υγειονομικής ασφάλισης που ενεργεί σε ανταγωνισμό, και ξεχωριστά από τους φροντιστές / νοσοκομεία.

Η Ολλανδία επίσης, παρά το μικρό της μέγεθος, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγκαθιστώντας 160 Κέντρα ΠΦΥ τα οποία λειτουργούν με ανοιχτά χειρουργεία 24 ώρες την ημέρα επί 7 ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που δημιουργεί για το μέγεθος της χώρας, μία ανοιχτή κλινική για τον οποιονδήποτε.

Η Ελλάδα, αντίθετα, τώρα επιχειρεί- και μετά από 30 χρόνια που διαθέτει ΕΣΥ- να οικοδομήσει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό γιατρών και τον μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοποιών κατά κεφαλή σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει υγιή ανταγωνισμό στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Στον αντίποδα όμως της κρίσης βρίσκεται η ηλεκτρονική ενημέρωση, την οποία έχουν «αγκαλιάσει» οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Η νέα εποχή κρύβει μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική υγεία (e- health) τις υπηρεσίες της οποίας θα μπορούν να αξιοποιούν πλέον οι πολίτες για να κλείνουν τα ραντεβού τους στους γιατρούς, απλά και φιλικά σαν να παραγγέλνουν μία πίτσα.