EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ (ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ) ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ..

Της τρελής! 
Να πληρώσω το νοίκι ή τη ΔΕΗ? 
Να πληρώσω την εφορία ή το φροντιστήριο των παιδιών? 
Να πληρώσω το δάνειο ή να βάλω πετρέλαιο? 
Να πληρώσω κάτι από ότι χρωστάω γενικότερα
 ή να εξασφαλίσω τρόφιμα για το σπίτι? 
Τα ισοδύναμα της καθημερινότητάς μας. Η σχιζοφρένεια που έχει απλωθεί στα σπίτια μας.
 Η συνειδητοποίηση πως δεν υπάρχει πια κανένας έντιμος νοικοκύρης. 
Ολοι είναι εν δυνάμει κλέφτες για τους κυβερνώντες και τα αφεντικά τους περίφημους δανειστές. Ολοι οι έλληνες είναι ΠΡΩΤΑ κλέφτες μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Πολίτες που βλέπουν τη πιθανότητα να γνωρίσουν πλέον τι γίνεται πίσω από τα κάγκελα
 της φυλακής που είναι για τους λεβέντες. Το εισόδημα αντιμετωπίζεται σαν προϊόν
 ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Καταπληκτικό. 
Που τα βρήκες που τα ξέρεις και τα μολογάς. 
Εχεις σύνταξη? Για να τσεκάρουμε αν πρέπει να έχεις. 
Μισθό? Προνομιούχος και ύποπτος. Γιατί έχεις ακόμα μισθό εσύ? 
Γιατί έχεις κάτι στην άκρη? Μήπως δεν ήσουν εργαζόμενος αλλά νονός της νύχτας?
 Μήπως η γιαγιά έκανε μπίζνες σε ύποπτα στέκια τις νύχτες? 
Μήπως ο παππούς ήταν μασκοφόρος ληστής?

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη κυβέρνηση. Ενας λαός που κινείται ακόμα με λεφτά. Απαράδεκτο. Πριν να μπεις στο φούρνο πρέπει να έχεις ξεγυμνωθεί από όλα και να έχει φορέσει πυζάμες και περιβραχιόνιο. Που πας εσύ ακόμα με σπίτι, με δουλειά, με αυτοκίνητο, με τρόφιμα, με το κατι τις... Είσαι σοβαρός? Σε κοιτάνε να πίνεις καφέ στη καφετέρια και σεληνιάζονται. Σύντομα θα βγει νόμος, από τη στιγμή που ξοδεύεις και μία δεκάρα θα συλλαμβάνεσαι σαν ύποπτος για κλοπή και θα κρατείσαι μέχρι να αποδειχτεί που βρήκες το πεντάευρο για να πιεις καφέ.

Μιλάμε για κρίση βουλιμίας των αρπακτικών. Ο λαός με τα τεφτέρια. Καραπαζοεισπράκτορες μισθωτοί της δεκάρας, εργάτες που τους έχει βγει η πίστη ανάποδα τριάντα χρόνια δουλειάς μέσα στη βρώμα, γιαγιάδες και παππούδες που πλησιάζουν προς το αιώνιο ταξίδι, νέοι που δεν πρόλαβαν ακόμα να προφέρουν τα πρώτα γράμματα της ζωής, όλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν πως στο δι@ολο χρωστάνε τόσα πολλά μέσα σ΄ενα ξημέρωμα. Κοιτάς εκείνο το εκκαθαριστικό της εφορίας πριν από δυο τρία χρόνια που είχε επιστροφή τρία τέσσερα κατοστάρικα, κοιτάς τη ζωή που από εκείνη την εποχή έχει μειωθεί η αγοραστική της δύναμη και η αξιοπρέπειά της κατά 60% και κοιτάς το τωρινό εκκαθαριστικό στο οποίο χρωστάς ένα χιλιάρικο και λες τι δε πάει καλά ρε γαμ@το... Μήπως έχει γίνει λάθος στο όνομα?...

Γιατί εφόσον ήμουν ένας κακομοίρης που του επέστρεφαν και τρία κατοστάρικα και τώρα είμαι ένας χειρότερος κακομοίρης από τότε πως γίνεται να τους χρωστάω? Πως γίνεται να είχα τότε μια ελάχιστη αξιοπρέπεια και να κρίνουν πως έπρεπε να μου επιστρέφουν κάτι από τους φόρους και τα χαράτσια και τώρα να με κυνηγάνε σαν να είμαι κλέφτης και κακούργος? Ψυχοπαθείς έχουν αρπάξει τα πληκτρολόγια στις εφορίες και κόβουν κρέατα?

Το καταλαβαίνω άνθρωπέ μου να πρέπει να πληρώσει εκείνος ο τύπος με τα είκοσι ακίνητα, τη χολυγουντιανή βίλα στα βόρεια προάστεια, το σκάφος και τα δέκα αυτοκίνητα που έκλεβε ασύστολα το κράτος, αλλά η γιαγιά με το Π, τι σου φταίει ρε αθεόφοβε? Ο Μήτσος με τα χαλασμένα πνευμόνια από τα ροκανίδια, η Καίτη με τα πρησμένα πόδια από την ορθοστασία, ο Γιώργος που εισπράττει είκοσι χρόνια καρπαζιές από κάτι αφεντικά με τριάντα πόντους σβέρκο, πως το βλέπεις?  Στη δίνει στα νεύρα που κατόρθωσαν να φτιάξουν ένα σπιτάκι και να πάρουν ένα αυτοκίνητο. Το θεωρείς εγκληματικό που δεν πεθαίνουν κιόλας?

Υπάρχει ένα μεγάλο ισοδύναμο αυτή τη στιγμή που κυκλοφορεί στη πιάτσα... Να πληρώσω τα χαράτσια ή να ζήσω?. Με λίγα λόγια τι είδους δίλημμα μπορεί να είναι για έναν οικογενειάρχη που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας η δόση για τα χαράτσια ή το φαί των παιδιών του? Τι δίλημμα μπορεί να είναι για έναν άρρωστο η αγορά των φαρμάκων ή η πληρωμή για τις διάφορες δόσεις? Τι δίλημμα μπορεί να είναι το φαί ή χαράτσι? Τι είδους πρόγραμμα είναι αυτό που έχει μετατρέψει τους δημόσιους λειτουργούς σε Ιαβέρηδες και τον απλό πολίτη εκείνον που δεν έχει τις μεζονέτες τις λιμουζίνες και τα σκάφη σε Γιάννη Αγιάννη?

Οι άθλιοι των Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κι οι μαυραγορίτες να θησαυρίζουν. Σκηνές φρίκης πίσω απο τους τοίχους των σπιτιών που όχι απλά δεν συγκινείται κανείς αλλά μπαίνει όλο και πιο βαθειά το μαχαίρι λες και κάποιος σαδιστής θεός δεν ικανοποιείται μόνο να βλέπει δούλους αλλά θέλει να τους ακούει να φωνάζουν, να παρακαλάνε, να κλαίνε... 
Τι ντροπή... 
 (από:http://synithisypoptos.gr/).

Σοκ! 3.795.100 Ελληνες ζουν (;) με λιγότερα από 500 ευρώ

Τον κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει ένας στους τέσσερις Ελληνες (ή 23,1%), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Με έτος αναφοράς το 2012 (δηλαδή εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011), η έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τις συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς 914.873 από αυτά (ή 2.535.700 πολίτες) βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας.

Αν σε αυτό το νούμερο προστεθούν και οι πολίτες που βρίσκονται σε κοινωνικό αποκλεισμό (π.χ. συνταξιούχοι με πολύ χαμηλή σύνταξη, ανάπηροι), τότε το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν την κατάρα της φτώχειας ανέρχεται στο 34,6% του συνόλου ή 3.795.100 άτομα, περισσότερα σε σχέση με το 2011 (κατά 391.800 άτομα). Από τον συγκεκριμένο δείκτη μόνο η Βουλγαρία με 49,3% και η Λετονία με 36,6% από όλες τις χώρες της Ε.Ε. έχουν υψηλότερα ποσοστά από αυτό της Ελλάδας.

Το όριο φτώχειας ορίζεται στο 60% του συνολικού εισοδήματος ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. το έχει τοποθετήσει στα 5.708 ευρώ ετησίως ανά άτομο και στα 11.986 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 14 ετών.

Ο συγκεκριμένος δείκτης φτώχειας, που έφτασε στο 23,1% το 2012, στο 19,7% το 2009 και στο 21,4% το 2011, είναι ενδεικτικός της ραγδαίας επιδείνωσης που σημειώθηκε στα εισοδήματα των νοικοκυριών μέσα στα χρόνια της κρίσης. Εάν δεν υπήρχαν οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, θα έφτανε στο 49,8% το ποσοστό για τον κίνδυνο φτώχειας.

Με βάση το συνολικό εισόδημα της χώρας προκύπτει ότι το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα φτάνει στα 10.676 ευρώ και το αντίστοιχο οικογενειακό στα 17.977 ευρώ. Ομως, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού εισπράττει πολύ λιγότερα σε ετήσια βάση και γι' αυτό βρίσκεται στο κατώφλι ή και κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διαρκώς αυξανόμενος, στο 1.010.900 άτομα το 2012 (έναντι 837.300 άτομα το 2011), είναι και ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται σε νοικοκυριά στα οποία κανένα μέλος δεν εργάζεται ή εργάζεται το πολύ τρεις μήνες τον χρόνο. Από το σύνολο του πληθυσμού μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας διατρέχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτημένο παιδί (66%), ενώ ακολουθούν οι άνδρες άνεργοι (52,1%) και οι οικονομικά μη ενεργοί (π.χ. νοικοκυρές), εκτός των συνταξιούχων (33,3%). Αμέσως μετά βρίσκονται τα ανήλικα παιδιά έως 17 ετών (26,9%) και τα νοικοκυριά με έναν ενήλικα που είναι άνω των 65 ετών (23,5%). Ακόμα και εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας (13,4%), ενώ φτάνει στο διπλάσιο (27,3%) όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες μερικής απασχόλησης. Οσοι διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία κινδυνεύουν με φτώχεια σε ποσοστό 21,6%, ενώ ανέρχεται στο 29,6% για εκείνους που ζουν στο ενοίκιο.
 
http://www.dimokratianews.gr/

 

Όλα γκρεμίζονται γύρω μας και ο Σταικούρας το βιολί του ! Θετικές ενδείξεις βλέπει στην ελληνική οικονομία

Υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο και οι θετικές ενδείξεις αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό κόστος, τόνισε την Δευτέρα, σε ομιλία του στο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, παραθέτοντας τις θετικές ενδείξεις που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία και γενικότερα το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.

«Εκτιμάται ότι εφέτος, σε όρους Προγράμματος, θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος του Προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. H εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τη θετική επίδραση της αναδρομικής μείωσης του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια, καθώς και της μεταφοράς των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών και των ποσών που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με αυτά, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, εφέτος, στα 3,9 δισ. ευρώ», είπε.

O κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα στην πολιτική, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, που θα έχει ως στόχο την επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
 
newsbomb.gr

Δημοσιογράφοι, έτοιμοι για όλα…

Στα τηλεοπτικά πάνελ -και δυστυχώς όχι μόνο σ’ αυτά- οι δημοσιογράφοι έχουν αντικαταστήσει τους πολιτικούς. Οχι μόνο σαν φυσικές παρουσίες, αυτό είναι το λιγότερο.

Αλλά σαν εκπρόσωποι κομματικών απόψεων. Και μερικές φορές και σαν εκπρόσωποι
επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, συμβαίνει κάποια χρόνια τώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τίποτα. Η πολύχρονη επανάληψη δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή, ότι πρόκειται δηλαδή για κάτι που «έτσι πρέπει να γίνεται». Το αντίθετο. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Προφανώς η προσωπική άποψη δεν θα ακυρώσει την πραγματικότητα, δεν υπάρχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις. Θα έπρεπε όμως η προσωπική αυτή άποψη να αθροιζόταν στις απόψεις όλων εκείνων που κάνουν αυτή τη δουλειά και...
δεν θέλουν να θεωρούνται φορείς κομματικών απόψεων. Είναι ένα άλλο θέμα αυτό όμως, για το οποίο ούτε καν το σωματείο των δημοσιογράφων δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ανησυχία.

Αυτή την πολύχρονη πραγματικότητα τη βιώνουμε καθημερινά και μάλλον δεν πρέπει να την κατατάξουμε στα δεδομένα άνευ σημασίας. Η ποιότητα της ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης, έχει τεράστια σημασία. Σίγουρα μεγαλύτερη απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Τα γεγονότα παρερμηνεύονται, κρύβονται σημαντικές πλευρές τους και μένουν στη σκιά παράμετροι μείζονος σημασίας. Και μια τέτοια παραποιημένη παράθεση μπορεί και επηρεάζει πολιτικές, αλλά και συνειδήσεις. Και σ’ αυτό το καθόλου καθαρό παιχνίδι, οι δημοσιογράφοι έχουμε ανάλογες ευθύνες.

Δεν αναφέρομαι μόνο σε αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ πρόσφατα για τον ρόλο δημοσιογράφων στα παιχνίδια της τρόικας. Πως, δηλαδή, οι εκπρόσωποι των δανειστών, με συνεργασία κυβερνήσεων που υλοποιούσαν μνημόνια, προωθούσαν παραποιημένες ειδήσεις και στοιχεία προκειμένου να «περάσουν» τις πολιτικές τους. Αποκαλύψεις στις οποίες έπαιξαν τον ειδικό ρόλο τους και δημοσιογράφοι, αποκαλύψεις που ωστόσο σίγουρα δεν συνάντησαν την προσοχή που τους έπρεπε. Αναφέρομαι κυρίως σε αυτή την καθημερινή «πληροφόρηση», ιδιαίτερα από τα τηλεοπτικά δελτία, όπου δημοσιογράφοι καλούνται να αντικαταστήσουν κομματικούς εκπροσώπους.

Τις ημέρες που πέρασαν, η ιστορία των φαρμάκων με την περίφημη τροπολογία Γεωργιάδη κυριάρχησε στην επικαιρότητα. Δεν είναι μια απλή ιστορία. Παίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα γύρω από το κύκλωμα φαρμάκων, γενόσημων, εταιρειών παρασκευής και των σχετικών λόμπι. Συμφέροντα στα οποία και οι δημοσιογράφοι (για την ακρίβεια, κάποιοι δημοσιογράφοι) έπαιξαν και πάλι έναν περίεργο ρόλο. Στην καλύτερη περίπτωση λόγω αφέλειας, στη χειρότερη λόγω ιδιοτέλειας.

Ο μέσος θεατής ή και αναγνώστης ακόμα κυρίαρχων (από πλευράς επιρροής) μέσων ενημέρωσης αμφιβάλλω αν κατανόησε το ζήτημα. Δεν βοηθήθηκε από τους πολιτικούς -που ακολουθούσαν απλώς κομματικές γραμμές-, δεν βοηθήθηκε ούτε από τους δημοσιογράφους που έμοιαζαν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι με τους προηγούμενους. Κυριάρχησε και εδώ, όχι τυχαία, το απόλυτο χάος. Ακούγαμε για τιμές, εισαγόμενα, ισραηλινές εταιρείες, γενόσημα, αλλά δεν ακούγαμε όλη την αλήθεια. Και πώς θα μπορούσε να ακουστεί αυτή, όταν δημοσιογράφοι αντιμετώπιζαν το θέμα αφενός μεν με βαθύ έλλειμμα γνώσης, αφετέρου δε με κατευθυνόμενη πληροφόρηση.

Κατευθυνόμενη είτε από πολιτικούς φορείς είτε από επιχειρηματικά συμφέροντα. Το παράδειγμα μιας οπαδικής εφημερίδας, η οποία άφησε στην άκρη την ομάδα της για να προβάλει με πηχυαίους τίτλους τη μια πλευρά της «αλήθειας» στον πόλεμο των φαρμάκων, είναι κάτι περισσότερο από ενδεικτικό. Οταν μάλιστα, με τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα τής (επαναλαμβάνω, οπαδικής) εφημερίδας ταυτίζονται και οικονομικά συμφέροντα στον συγκεκριμένο χώρο, το παράδειγμα ξεπερνάει τον χαρακτηρισμό «ενδεικτικό» και πάει πολύ μακρύτερα.

Σε μια χώρα με στοιχειώδη ανεξάρτητα Μέσα, ένας τίτλος θα έπρεπε να κυριαρχεί: «Τι συμβαίνει με τον πόλεμο των φαρμάκων». Και πίσω από αυτό τον τίτλο να καταγράφεται ουδέτερα η πραγματικότητα ώστε ο αναγνώστης, ο θεατής, ο ακροατής να κρίνει. Με τη βοήθεια των ανθρώπων που έχουν γνώση για το θέμα, γνώση που δεν επηρεάζεται από ποικιλώνυμα συμφέροντα. Προφανώς και υπάρχουν τέτοια Μέσα σε αυτή τη χώρα. Αλλά είναι λίγα και σίγουρα όχι με τέτοιο βαθμό επιρροής ώστε να πληροφορούν αντικειμενικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό το κομμάτι «πληροφορείται» και κρίνει από δημοσιογράφους που διασυνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και δημοσιογράφους που διασυνδέονται με κομματικά συμφέροντα…

Του Γιάννη Παντελάκη  ΠΗΓΗ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ !

Οι πεσόντες της κρίσης
Οι αυτοκτονίες δεν είναι μόνο 3.124 σε τέσσερα χρόνια. Απλώς, οι περισσότερες καταγράφονται ως δηλητηριάσεις ή ατυχήματα...

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ g.linardou@eleftherotypia.net

«Σε μία αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 20 απόπειρες...»
Β. Κονταξάκης, καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ελάχιστα είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυτοκτονιών συγκριτικά με όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από την έρευνα της «Κ.Ε.». Καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία πολλές από τις αυτοκτονίες, αλλά και τις απόπειρες, καταγράφονται ως δηλητηριάσεις, καρδιακές ανακοπές και ατυχήματα...

Ακριβής αριθμός, ο οποίος να πιστοποιεί αυτό που ομολογούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι πανεπιστημιακοί, αλλά και όσα μαρτυρούν οι ιστορίες αυτοχείρων δεν υπάρχει λόγω του ότι η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει το θέμα συντονισμένα, αλλά ως «ταμπού» ή ως ενοχλητική υπενθύμιση των επιπτώσεων του Μνημονίου στην κοινωνία.



Πόσοι άνθρωποι αυτοκτόνησαν από την αρχή της οικονομικής κρίσης; Ακόμη και οι επίσημοι φορείς της πολιτείας «τσακώνονται» μεταξύ τους. Αλλα λέει η Ελληνική Αστυνομία και άλλα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Για την ΕΛ.ΑΣ., την τετραετία από το 2009 έως και τον Αύγουστο του 2012 αυτοκτόνησαν 3.124 άνθρωποι, ενώ για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. την ίδια περίοδο αυτοκτόνησαν 1.245 συμπολίτες μας.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες διεθνείς αλλά και ελληνικές επιστημονικές έρευνες πιστοποιούν πως η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην αυτοκτονία. Μελέτες, οι οποίες προφανώς περνούν απαρατήρητες από τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πιστεύει και δηλώνει πως πρόκειται για μύθο ότι η κρίση αποτελεί αιτία χιλιάδων αυτοκτονιών.




Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο κάθε υπουργός αυτής της κυβέρνησης όμως, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η οικονομική κρίση προκαλεί αδιαμφισβήτητους δυσμενείς ψυχοκοινωνικούς δείκτες.

Ο Μιχάλης Γ. Μοδιανός, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μελέτη του για την απαξίωση των ψυχιατρικών δομών του κράτους, διαπιστώνει: «Μεταξύ 2006 και 2011 παρατηρείται αύξηση κατά 35% της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών, κατά 62% των νέων κρουσμάτων HIV, ενώ βρέθηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση κατά 185% των ατόμων που έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας».

Το 2008 η μείζων κατάθλιψη σε πανελλήνιο δείγμα γενικού πληθυσμού ήταν 3,3%, ενώ το 2011 ανέβηκε στο 8,2%! Τα στοιχεία προέρχονται από επιδημιολογικές μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) για το πώς επιδρά η κρίση στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Αυτό που εκτιμά ο Μ. Γ. Μοδιανός στα γραπτά του είναι ξεκάθαρο: «Ενα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα μεταξύ 2001 και 2011 είναι η στατιστικά σημαντική συσχέτιση δημόσιου χρέους, ποσοστών ανεργίας και ποσοστών αυτοκτονιών ανά ηλικία».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Κονταξάκης, εξηγεί στην «Κ.Ε.» πως το φαινόμενο της αυτοχειρίας σαφώς και σχετίζεται με την παρατεινόμενη ανεργία. Η διαπίστωση προέρχεται από μια μεγάλη έρευνα που έκανε με την επιστημονική του ομάδα. Ενα επιπλέον στοιχείο που παρατηρεί ο καθηγητής Κονταξάκης είναι πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση των αυτοκτονιών στις ηλικίες 15-35 ετών.




«Σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρατηρήθηκαν αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα και αυτοκτονίες», υποστηρίζει, επισημαίνοντας πως «αυτός είναι ο κανόνας που έχει να κάνει με την παρατεταμένη ανεργία, τη φτώχεια και τη δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες». Ενδιαφέρουσα, όμως, και η πεποίθησή του πως «δεν καταγράφονται όλες οι αυτοκτονίες. Τα στοιχεία των αυτοκτονιών είναι ελλιπή».

Γιατί, όμως, δεν καταγράφονται όλες οι αυτοκτονίες;

Η Σωτηρία Δάλλα, με 30ετή εμπειρία από τα δημόσια νοσοκομεία, μέλος της ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενη στο Ασκληπιείο της Βούλας, αποκαλύπτει: «Δεν καταγράφεται το συμβάν, αλλά το αποτέλεσμα. Οι απόπειρες ή οι τελεσθείσες πράξεις αυτοκτονιών από κατάποση φαρμάκων καταγράφονται ως δηλητηριάσεις. Μια βουτιά από τον πέμπτο όροφο καταγράφεται ως ατύχημα, όπως και ένας απαγχονισμός»! Τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο καθηγητής Κονταξάκης αναφέρει ότι την περίοδο της κρίσης τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί κατά 27%. Με δεδομένο, όμως, πως «σε μία αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον είκοσι απόπειρες», καταλαβαίνει κάποιος ότι το θέμα ούτε απλό, αλλά ούτε και εύκολο είναι...

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-ΣΟΚ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΧΕΙΡΩΝ

«Εύχομαι το αίμα μου να γίνει ποτάμι και να σας πνίξει...»

**

Το χειρόγραφο σημείωμα του αυτόχειρα Δημήτρη Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος
Το χειρόγραφο σημείωμα του αυτόχειρα Δημήτρη Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος
«Να προσέχεις τα παιδιά» *

Πριν από μερικούς μήνες ο Μιχάλης, δημόσιος υπάλληλος, πατέρας δύο παιδιών -το ένα στο Γυμνάσιο και το άλλο στο Λύκειο- και κάτοικος νοτίων προαστίων της Αττικής, βρέθηκε από τη σύζυγό του κρεμασμένος στο σαλόνι του σπιτιού τους. Η περίπτωση αυτή δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ανθρώπους του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρεται το «ατύχημα» και όχι η αυτοκτονία.

«Μη γράψετε ότι αυτοκτόνησε, η γυναίκα του προσπαθεί να πάρει σύνταξη. Θα έχει πρόβλημα», μας λένε. «Ο υπαλληλικός κώδικας καλύπτει τους εργαζόμενους εν ζωή. Ο Κώδικας Πολιτικών Συντάξεων του Δημοσίου καλύπτει γενικώς το θάνατο, ανεξαρτήτως τρόπου», εξηγεί ο νομικός Γιάννης Κιμιωνής. Το πρόβλημα υπάρχει σε περιπτώσεις ιδιωτικής ασφάλειας, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τις αυτοκτονίες.

Υπάρχουν περιπτώσεις αυτοχείρων που έχουν προσφύγει εναντίον του Δημοσίου-εργοδότη, αιτούμενοι αποζημίωση για τον απροσδόκητο θάνατο κάποιου δικού τους ανθρώπου; Αυτό που κάνει σαφές ο Γ. Κιμιωνής είναι ότι έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις υπέρ οικογενειών που έχουν αποδώσει το «ατύχημα» κάποιου δικού τους ανθρώπου σε ασφυκτική πίεση από το εργασιακό περιβάλλον.

Ο γέροντας στην Εδεσσα

Τον περασμένο Ιούλιο ένας ηλικιωμένος είχε σκαρφαλώσει στα κάγκελα στον καταρράκτη της Εδεσσας. Κοιτούσε τους περαστικούς και έκλαιγε. «Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έλεγε, σαν να μοιρολογούσε», μας περιγράφει άνθρωπος που βρισκόταν εκεί και ήταν ένας από αυτούς που τον παρακαλούσαν να μην πέσει. «Μην το κάνεις, μην το κάνεις, δεν αξίζει...»

Ο γέροντας αυτοκτόνησε. Εκτοτε κανείς δεν έμαθε την ιστορία του και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι οικογένειες των αυτοχείρων συγκαλύπτουν το γεγονός, εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος.

Αγαπούσε τα καράβια

Ανάλογη ήταν και η περίπτωση ενός άνεργου ναυτικού. Οταν το παλικάρι αυτοκτόνησε, οι φίλοι του σοκαρίστηκαν και άρχισαν να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο σημειώματα για το φίλο τους. «Αγαπούσε πολύ τα καράβια και ήθελε από μικρός να γίνει ναυτικός. Περνούσε ώρες στο λιμάνι, να βλέπει και να καμαρώνει τα πλοία. Ταξίδεψε αρκετά χρόνια». Ωστόσο, η οικογένεια του αυτόχειρα τους ζήτησε να μην ξαναγράψουν...

Απ' το κάστρο του Μολύβου

«Ο Μανώλης τον τελευταίο καιρό φαινόταν να έχει κλειστεί στον εαυτό του», μας εξιστορεί ο Μ.Π. για τον Μανώλη Μαρώλια που ζούσε στη Συκαμιά της Λέσβου, τον 58χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό που αυτοκτόνησε στις 20 Σεπτεμβρίου πέφτοντας από το Κάστρο του Μολύβου. «Ηταν μορφωμένος, ήξερε τι του γινόταν, είχε χιούμορ, αλλά τον τελευταίο καιρό τον έβλεπες με τη σύντροφό του λιγοστά. Ψώνιζαν κάνα ψαράκι και πίσω στο σπίτι ξανά». Είχε καιρό που αυτός ο άνθρωπος είχε σκοτεινιάσει μέσα του.

«Προς ημάς: Δυστυχώς όλα τα κραυγαλέα και βδελυρά έχουν κατακυριεύσει τον τόπο σαν ένας κύκλος νοήματος που ορχείται με το σκότος. Εχοντας την πεποίθηση ότι ένας κόκκος αλήθειας είναι ενεργητικότερος από ένα οικοδόμημα ψευδαισθήσεων και εν πλήρει νηφαλιότητα -όπως όταν μυρίζεις γιασεμί-, απεφάσισα, μη δυνάμενος πλέον να υφίσταμαι το ειδεχθές άλγος των κοινωνικών συνθηκών, την εκούσια ολοκλήρωση του βιολογικού μου κύκλου. Ερρωσθε! Μαρώλιας Εμμανουήλ».

Ο Μανώλης κηδεύτηκε στη σιωπή. Δεν ήθελε να τον διαβάσει ο παπάς. (Οταν τα νεκροταφεία ανήκαν στην Εκκλησία και όχι στους δήμους, όπως σήμερα, οι αυτόχειρες δεν κηδεύονταν με εκκλησιαστική κηδεία, αλλά σιωπηλά, εκτός κοιμητηρίου. Αυτό άλλαξε επί εποχής αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, οπότε και διαβάζεται για τους αυτόχειρες μια εξόδιος ευχή).

«Εχω χρέη. Δεν αντέχω...»

Χανιώτης αυτόχειρας, 39 ετών: «Εχω πολλά χρέη. Δεν αντέχω άλλο. Ο αδελφός μου μου δάνεισε χρήματα, αλλά δεν αρκούσαν. Ζητάω συγγνώμη από όλους».

«Επρεπε να γίνει αυτό...»

Αυτόχειρας, 29χρονος, από την Πάτρα: «Μαμά, μπαμπά, σας αγαπώ, δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση, να προσέχετε την αδερφή μου, να προσέχετε όλη την οικογένεια, σας αγαπώ. Επρεπε να γίνει αυτό...».

«Δεν έχω ούτε για το νοίκι»

Αυτόχειρας, 53χρονος, από τη Θεσσαλονίκη: «Μπαίνουμε σε έναν χειμώνα που θα διαρκέσει χρόνια. Καλύτερα ένα φρικτό τέλος παρά φρίκη χωρίς τέλος... Δεν έχω χρήματα ούτε για ενοίκιο. Πώς να σκεφτείς με άδειο στομάχι; Είμαι σε κινούμενη άμμο».

«Ζητώ συγγνώμη, αλλά...»

Αυτόχειρας, 52χρονος, από την Κρήτη: «Δεν αντέχω άλλο. Ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά μου. Θέλω το παιδί μου να σπουδάσει. Ελπίζω να με καταλάβετε».

Χωρίς Καλάσνικοφ...

Δημήτρης Χριστούλας, αυτόχειρας στο Σύνταγμα στα 77 του χρόνια: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι' αυτή. Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω, αν ένας Ελληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ), δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου»...

«Δεν μπορώ να πληρώσω»

Αυτόχειρας, 62χρονος, από τη Νίκαια: «Δούλευα όλα μου τα χρόνια, δεν με ήξερε κανείς, ούτε η Αστυνομία, αλλά έκανα ένα μεγάλο λάθος. Στα 40 μου έγινα ελεύθερος επαγγελματίας και φεσώθηκα μέχρι το λαιμό. Δεν μπορώ να πληρώσω τα χρέη μου και αυτοκτονώ».

«Το αίμα μου ποτάμι»

Νίκος Τζιανής, από τη Λάρισα: «Ξέρω ότι οι Ελληνες πρέπει να πάψουν να αυτοκτονούν και να βγουν στους δρόμους, για να σας διώξουν. Ξέρω ότι αυτοκτονώντας δεν βοηθάω κανέναν, αλλά δεν αντέχω άλλο αυτή την ντροπή... Εύχομαι το αίμα μου να γίνει ποτάμι και να σας πνίξει»...



IMF SUICIDES
Οι «αυτοκτονίες λόγω ΔΝΤ» καθιερώθηκαν πλέον ως διεθνής όρος
Μελέτη του ΕΠΙΨΥ επισημαίνει πως ένας στους πέντε υπερχρεωμένους πολίτες σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Ο ψυχίατρος Γκάρο Εσαγιάν, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Ροδόπης, αναφέρει: «Στο βαθμό που έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, αυτό από μόνο του είναι ήδη επιβαρυντικό στους ανθρώπους που έχουν ιστορικό ψυχικής υγείας.
Πολλοί δεν έχουν τα χρήματα να επισκεφθούν ιδιώτες θεραπευτές κι αυτό έχει δημιουργήσει συμφόρηση στις δομές της ψυχικής υγείας σε δημόσιο επίπεδο. Ανθρωποι που -υπό άλλες συνθήκες- δεν θα σκέπτονταν να αυτοκτονήσουν, τώρα το σκέπτονται».

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη. Ο καθηγητής Ψυχολογίας και διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη και Πρόληψη της Αυτοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Ρόντσεστερ στη Νέα Υόρκη, Κένεθ Κόνερ, εκτιμά πως το να ισχυριστούμε ότι «κάποιος αυτοκτονεί εξαιτίας έντονου οικονομικού άγχους είναι μία πρόχειρη και υπεραπλουστευμένη άποψη». Μαζί του συμφωνούν και άλλοι.

Ομως, ας θυμηθούμε το παράδειγμα της Ν. Κορέας. Οι «μεταρρυθμίσεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 1998 άφησαν πίσω τους μια εκρηκτική αύξηση στο ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 45% (!) συγκριτικά με το 1997. Από τότε, μάλιστα, καθιερώθηκε και ο διεθνής όρος «IMF SUICIDES», δηλαδή «Αυτοκτονίες λόγω ΔΝΤ»...

«Οι αυτοκτονίες υποβαθμίζονται επικίνδυνα. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο από αυτό των επίσημων στοιχείων. Υπάρχει ένα ποσοστό αυτοκτονιών της τάξεως του 20% που δεν αναγνωρίζεται ή δεν εντοπίζεται», υποστηρίζει ο Ian Rockett, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της West Virginia των ΗΠΑ.

Κατάθλιψη, ψυχοφάρμακα και κλινικές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως έως το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη «σημαντικότερη αιτία ανικανότητας για εργασία». Αν υπάρχει εργασία, φυσικά... Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο αποκαλύφθηκε το εξής δραματικό: το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από μια ήπια έως σοβαρή μορφή κατάθλιψης.

Παράλληλα, στοιχεία από την Πανελλαδική Ενωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη αναφέρουν αύξηση στα αιτήματα εισαγωγής σε ψυχιατρικές κλινικές κατά 120%. Υπερβολικό; Η Σωτηρία Δάλλα από το Ασκληπιείο Βούλας δίνει μία επιπλέον διάσταση, αυτή των ανθρώπων που παρακαλούν να κάνουν εισαγωγή, για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ...

Golden Sachs: Πως βούλιαξε την Ελλάδα! Το μυστικό της Σύρου!

Μια συγκλονιστική ομολογία έκανε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Μάικλ Σέργουντ μιλώντας στην ιστοσελίδα του Καναλιού 4 της βρετανικής τηλεόρασης. «Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα κάναμε σήμερα μια τέτοια συναλλαγή όπως εκείνη» αποκάλυψε (κατόπιν εορτής ασφαλώς) αναφερόμενος στο περίφημο swap που έγινε επί εποχής Σημίτη και ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την πορεία χρεοκοπίας της χώρας μας.

Αυτό το swap ήταν στην ουσία ένα σκοτεινό δάνειο που δόθηκε για να μπορέσει να εισέλθει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής, που έκανε συστηματικά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη στην οικονομία. Και, όπως έγραψε πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg, τον Μάρτιο του 2012, ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρος Παπανικολάου έκανε μια φοβερή δήλωση αναφορικά με το θέμα: «Το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην Goldman Sachs περίπου 600.000.000 ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί».

Η συμφωνία της Goldman Sachs με την τότε ελληνική κυβέρνηση πρακτικά αφορούσε ένα swap του ελληνικού δημόσιου χρέους από δολάρια και γεν σε ευρώ με τη χρησιμοποίηση των τότε συναλλαγματικών ισοτιμιών, που επέτρεψε στην ελληνική πλευρά να εμφανίσει μικρότερο ποσοστό χρέους για να καλύπτονται έτσι οι προϋποθέσεις ένταξης στην ευρωζώνη. Ειδάλλως, η χώρα μας δεν θα κάλυπτε τα αναγκαία κριτήρια.

Το κέρδος για την Ελλάδα ήταν ότι «κέρδισε» περί το 2% επί της ονομαστικής αξίας του χρέους της, ενώ για την τράπεζα μια συμφωνία σε βάθος χρόνου που της εξασφάλισε κέρδη πέντε φορές των αρχικώς προβλεπομένων.

Στον ισολογισμό για το έτος 2010, που κατατέθηκε στη Βουλή με υπουργό Οικονομικών τον Ευ. Βενιζέλο, αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη χρονιά εκείνο «το εκτός αγοράς» swap πρόσθεσε στο χρέος 5,2 δισ. ευρώ. Ηταν η χρονιά που το ποσόν καταγράφηκε επίσημα στο χρέος, ύστερα από πιέσεις που άσκησαν η Eurostat και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή με βάση αυτήν τη συμφωνία η Ελλάδα βρέθηκε να χρωστά στην τράπεζα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα δάνειο των 2,8 δισ.

Τα 600.000.000 ήταν η προμήθεια της Goldman Sachs, που πλήρωσε εν αγνοία του ο Ελληνας φορολογούμενος σε ένα βράδυ. Βέβαια, το κόστος εκείνου του swap δεν ήταν μόνο τα 600.000.000 της προμήθειας. Ωσπου να αποπληρωθεί το 2037 θα κοστίσει συνολικά στην Ελλάδα 16 δισ. ευρώ!

Ηταν μια από τις μαύρες σελίδες του «εκσυγχρονιστή» Κώστα Σημίτη, που τον πρόβαλε η διαπλοκή ως τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι θα άλλαζε τη χώρα. Και μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία να ολοκληρώθηκε το 2001 (όταν πια τον κ. Παπαντωνίου είχε διαδεχθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ο έτερος εκλεκτός του κ. Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης), αλλά τα χρόνια εκείνα το μαγείρεμα των αριθμών ήταν εκτεταμένο και είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είχε για δεξί του χέρι τον Γιάννη Στουρνάρα. Στην ίδια πάντως κατεύθυνση (δηλαδή της υπερχρέωσης των επόμενων γενεών) ήταν εκτός του συγκεκριμένου swap και οι μέθοδοι των τιτλοποιήσεων που εφάρμοζε η κυβέρνηση Σημίτη. Παρουσιάζοντας τις τιτλοποιήσεις σαν πανάκεια προεισπράττονταν έσοδα από τα Λαϊκά Λαχεία, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κ.λπ. Σήμερα, στον καιρό της φοβερής κρίσης, τα έσοδα λείπουν από τους συγκεκριμένους φορείς, καθώς είναι υποθηκευμένα για πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να καταβάλλει στους φορείς αυτούς κονδύλια ο Προϋπολογισμός, τα οποία προέρχονται από δανεισμό.

Επί ημερών του κ. Παπαντωνίου ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας είχαν αρχίσει άλλωστε όλες οι «προετοιμασίες» για το εκσυχρονιστικό «θαύμα» του κ. Σημίτη, που κατέληξε σε εθνική τραγωδία. Οι γνωρίζοντες μάλιστα τα παρασκήνια τονίζουν ότι το μεγάλο μυστικό βρίσκεται στο 1998, όταν ανακοινώθηκε η υποτίμηση της δραχμής στο πλαίσιο της πορείας που είχε χαραχθεί για την είσοδο στο ευρώ. (Εναν χρόνο αργότερα, το 1999, εξασφαλίστηκε η συμφωνία για την ένταξη στην ΟΝΕ και έτσι έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του δημόσιου χρέους σε ευρώ.) Ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός, ο κ. Παπαντωνίου πανίσχυρος «τσάρος» της οικονομίας και ο κ. Στουρνάρας πρόεδρος του ΣΟΕ και δεξί του χέρι. Συνέβη μάλιστα τότε να προβλεφθεί με απόλυτη ακρίβεια (και πολλές απορίες στους παροικούντες) ως και το Σαββατοκύριακο της υποτίμησης από γνωστή ξένη τράπεζα, κάτι που απέφερε (εύλογα) τεράστια κέρδη σε όσους πήραν (εκ του ασφαλούς ή όχι, δεν έχει σημασία) το σχετικό ρίσκο. Λέγεται δε ότι μόνο τα νόμιμα bonus από την επιτυχή πρόβλεψη έφτασαν περί τα 10.000.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το δίδυμο Παπαντωνίου – Στουρνάρα ήταν οι αρχιτέκτονες της πορείας που κορυφώθηκε μετά τις εκλογές του 2000. Εκτός από στενοί συνεργάτες μάλιστα οι δυο τους έγιναν και κουμπάροι και εκείνη την περίοδο απέκτησαν και τις διπλανές πολυτελείς βίλες στη Σύρο, περνώντας μαζί τις διακοπές τους και ανταλλάσσοντας, σε απόλυτα εμπιστευτική βάση (όπως και για το θέμα του swap), σχέδια και απόψεις για την οικονομική πορεία της χώρας και το δικό τους πολιτικό μέλλον.

Ο κ. Παπαντωνίου είχε υπερασπιστεί μάλιστα, όταν χρειάστηκε, το swap λέγοντας ότι «αποτελεί συνήθη πρακτική» και -αποκρύπτοντας όμως τους ακριβείς όρους του- ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης το έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς». Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2001, επί των ημερών του, άλλωστε, έγραφε ότι «στόχος είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με τη χρήση εξελιγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως είναι τα swaps επιτοκίων, οι ανταλλαγές επιμήκυνσης του χρέους (extension swaps) κ.τ.λ.».

Οι κύριοι με τα λευκά κολάρα που διέταζαν

Η Goldman Sachs σε ένα βράδυ από εκείνο το swap κέρδισε 600.000.000 ευρώ ντροπιάζοντας μια χώρα της Ευρώπης, της οποίας εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη. Το περίεργο και αξιοσημείωτο είναι ότι για πολλά χρόνια μετά το 2001 (που έγινε το swap) η αμερικανική τράπεζα είχε προνομιακή πρόσβαση (τουλάχιστον έως το 2010) σε γραφεία υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα πολλοί από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι ποτέ δεν άκουσαν για την Goldman Sachs, ο αντιπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα άνοιγε με το «έτσι θέλω» τα υπουργικά γραφεία διακόπτοντας συσκέψεις ή οτιδήποτε άλλο. Οι Eλληνες υπουργοί (δίκην Φιλιππινέζας) χαμογελούσαν αμήχανα και συνεργάζονταν με τον επικυρίαρχο τραπεζίτη, που έκανε το κουμάντο. Ο αέρας της Goldman Sachs κόπηκε το 2010, όταν η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς άρχισε να ερευνά το θέμα, μια εξέλιξη που τότε τρόμαξε αρκετούς από «τους κυρίους με τα λευκά κολάρα» στην Ελλάδα.

Η τωρινή ομολογία του κ. Σέργουντ για το «λάθος» του 2001 δίνει άλλη διάσταση σε ένα θέμα που κάθε άλλο παρά έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Iστορίας και ζωντανεύει το φάντασμα αυτού του καταστροφικού swap. Εκ των πραγμάτων, όπως τονίζουν πολιτικοί αλλά και νομικοί παράγοντες, θέτει θέμα διερεύνησης ακόμη και σε ποινικό επίπεδο των εγκληματικών ευθυνών όσων χειρίστηκαν το ζήτημα και χρέωσαν την ελληνική κοινωνία με δισεκατομμύρια, που με τη σειρά τους έκαναν το δημόσιο χρέος της χώρας πιο δυσβάστακτο και καταστροφικό.

Ο κ. Παπαντωνίου ήδη ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος για μεγάλα ποσά που δεν έχει δηλώσει, καθώς και για την κατηγορία ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ο φάκελος της περιόδου 1998-2004 είναι ασφαλώς πολύ ευρύτερος και πολλές πτυχές του παραμένουν ακόμη άγνωστες ως προς τα εγκλήματα που έχουν γίνει εις βάρος του τόπου. Ο κ. Σημίτης έχει καταφέρει ως τώρα να μη λογοδοτήσει, όπως επιχειρεί να το αποφύγει και ο κ. Στουρνάρας, που βαρύνεται ασφαλώς και με όσα διαπράττει κατά την περίοδο της υπουργίας του…


Πηγή

Μια δικαστής με σειρά αποφάσεων της ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ την πολιτική της κατοχικής κυβέρνησης και τις ισoπεδωτικές διαθεσιμότητες

Με ένα σκεπτικό που συνταράσσει, κόλαφο στην κυβερνητική πολιτική που «θέτει στο περιθώριο τον άνθρωπο ή τον μετατρέπει σε μέσον προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού», διατάσσει να επιστρέψουν στη δουλειά τους υπάλληλοι που θυσιάστηκαν στον βωμό της διαθεσιμότητας.

Με σειρά αποφάσεων της πρόεδρος Πρωτοδικών δικαιώνει τους σχολικούς φύλακες τριών δήμων με σκεπτικό που αποδομεί τις κυβερνητικές επιδιώξεις

Της Κατερίνας Κατή


Με ένα σκεπτικό που συνταράσσει, κόλαφο στην κυβερνητική πολιτική που «θέτει στο περιθώριο τον άνθρωπο ή τον μετατρέπει σε μέσον προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού», δικαστίνα της Αθήνας διατάσσει να επιστρέψουν αμέσως στη δουλειά τους υπάλληλοι οι οποίοι θυσιάστηκαν στον βωμό της διαθεσιμότητας.

Με μπαράζ αποφάσεών της, η εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών ανατρέπει τον «ισοπεδωτικό», όπως τον χαρακτηρίζει, θεσμό της διαθεσιμότητας που θεσπίστηκε με τον νόμο 4093/2012 και όπως τονίζει στο σκεπτικό της «εισάγει -όπως και η εργασιακή εφεδρεία που προηγήθηκε- ένα νέο sui generis είδος απόλυσης υπό προθεσμία που θίγει κατ” αρχήν στον πυρήνα τους τη συμβατική ελευθερία (άρθρο 5 του Συντάγματος) και την εργασία ως δικαίωμα στην περιουσία του εργαζόμενου κατά την έννοια του άρθρου 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και προσβάλλει την ανθρώπινη αξία, το απαραβίαστο της οποίας διακηρύττει το άρθρο 2 του Συντάγματος».

Με τις δικαστικές αυτές αποφάσεις (υπ’ αριθμ. 13915, 13917 και 13919/2013) το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους σχολικούς φύλακες των Δήμων Μεταμόρφωσης, Πεντέλης και Πετρούπολης, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με το άρθρο 80 του Ν. 4172/2013.

Το δικαστήριο, με τις πολύ εμπεριστατωμένες αποφάσεις του, χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα, γιατί «συντρέχει κατεπείγουσα περίπτωση», διατάσσοντας την επαναπασχόληση των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας τους, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πριν από τη θέση τους σε διαθεσιμότητα. Στην κρίση του αυτή το δικαστήριο οδηγήθηκε με τη σκέψη ότι η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εξασφαλίζεται η ορθολογική, αποτελεσματική και διαρκής λειτουργία της Διοικήσεως (εν προκειμένω των σχολείων) και η παροχή των υπηρεσιών που επιβάλλεται να εξασφαλίζονται για τους πολίτες, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου.

Ομως, οι σχολικοί φύλακες δεν αποτελούν πλεονάζον προσωπικό, ούτε προηγήθηκε της κατάργησης των θέσεών τους ανακαθορισμός των λειτουργιών του κράτους και προηγούμενη αναδιοργάνωσή του, κατόπιν εκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών και με κριτήριο την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

Η σύμβαση εργασίας

Περαιτέρω, αναφέρεται, ο νομοθέτης παρενέβη στη σύμβαση εργασίας που είχαν καταρτίσει οι δήμοι με τους σχολικούς φύλακες, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και η βούληση των συμβαλλόμενων μερών, με συνέπεια η παρέμβαση αυτή να είναι και για τον λόγο τούτο αντισυνταγματική. Εκτός αυτού, για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα δεν τηρήθηκε κάποια αξιοκρατική διαδικασία.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο νομικός χαρακτηρισμός της διαθεσιμότητας ως ειδικής μορφής (sui generis) διαδικασίας απολύσεως υπό προθεσμία, άποψη που έχει πλέον παγιωθεί στη νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων, σε αντίθεση με τη διαδεδομένη ρητορική από την πλευρά της κυβέρνησης.



Πηγή

Tα media θα βάλουν «πλάτη» στο θέμα των πλειστηριασμών με αντάλλαγμα το «κούρεμα» των χρεών τους!

Τα βρίσκουν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, «τρόικα», τράπεζες και media για το «κούρεμα» των υψηλών δανείων των εταιρειών ΜΜΕ. Η «τρόικα» φέρεται να συναινεί στη λύση του σβησίματος των «κακών» δανείων σε επιχειρήσεις media, προκειμένου να λάβουν νέα δάνεια από τις τράπεζες υπό όρους.

Όρους που έχουν να κάνουν με την απαραίτητη συμμετοχή των μετόχων στην απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την τοποθέτηση τοποτηρητή από την πλευρά των τραπεζών που θα χορηγήσουν τα νέα δάνεια στο ΔΣ των εταιρειών media και την εφαρμογή των σκληρών Mνημονίων στις εργασιακές σχέσεις και το προσωπικό. Σε αυτήν τη φάση διόλου δεν αποκλείονται λύσεις συγχωνεύσεων ανάμεσα σε εταιρείες media.

Το αίτημα του «κουρέματος» των χρεών των media, που ξεπερνάνε το ένα δισεκατομμύριο μόνο για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, είχε τεθεί πριν από μερικούς μήνες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Οι τράπεζες την περίοδο εκείνη, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της BlackRock για τα «κόκκινα δάνειά τους», ήταν αρνητικές σε οποιοδήποτε αίτημα δανειοδότησης ΜΜΕ. Με εξαίρεση το συγκρότημα Μπόμπολα, που έλαβε ομολογιακό δάνειο βάζοντας ως εχέγγυο τις άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου, οι εταιρείες media δεν μπορούσαν να δανειοδοτηθούν.

Όλοι, στο μεταξύ, θυμόμαστε τα δημοσιεύματα των οικονομικών φύλλων στα οποία καταγραφόταν η υποτιθέμενη «θέληση» των στελεχών της «τρόικας» να βάλουν χέρι στα «κόκκινα δάνεια» των media και των πολιτικών κομμάτων. Η πολιτική και η διαχείριση της κοινωνίας από τα media όλο αυτό το διάστημα, με την, στα όρια του εξευτελισμού, υποστήριξη της «τρόικας» και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, έφεραν αποτέλεσμα. Τα media θα προωθήσουν το μέτρο των πλειστηριασμών με κάθε τρόπο και μέσο στην κοινωνία και, την ίδια ώρα, θα ανοίξει ο δρόμος για να «κουρευτούν» τα δάνειά τους, ώστε με έλεγχο των τραπεζών να λάβουν νέα δάνεια.

Το Παρόν της Κυριακής

Η ΑΥΛΑΙΑ ΠΕΦΤΕΙ... Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΞΕΚΙΝΑ

Καμία απολύτως διαπραγμάτευση δε γίνεται και δε θα ήταν δυνατόν να γίνει ανάμεσα στις δυνάμεις της ξένης κατοχής και τα πρόθυμα ανδρείκελα που ασέλγησαν ξεδιάντροπα πάνω στην ίδια τους τη χώρα…

του Κ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κι όσο περισσότερο φωνασκούν οι καλαμαράδες και τα τηλεοπτικά φερέφωνα που στήριξαν αναφανδόν το ολέθριο έργο τους…

Όσο περισσότερο φλυαρούν περί δήθεν συμπληγάδων και αποφασιστικότητας του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού, μπροστά στα ανοικτά ζητήματα εν όψει της επανόδου των υπαλληλίσκων της τρόικας…

Η αλήθεια παραμένει σκληρή και αδυσώπητη, και ως τέτοια είναι αδύνατον να κρυφτεί κουκουλωμένη κάτω από τέτοιες μεγαλοστομίες.

Η συγκυβέρνηση των ανδρεικέλων έχει επιδείξει τέτοιας έκτασης προκλητική εθελοδουλία, που...
πλέον θεωρείται ξοφλημένη ακόμη και από αυτούς που τη χρησιμοποίησαν.

Το τελευταίο τους χαρτί επιχειρούν να παίξουν το θλιβερό δίδυμο των Σαμαρά – Βενιζέλου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ηρωοποιηθεί ο ντροπιαστικός τους κατήφορος, τόσο στα μάτια των συνενόχων βουλευτών τους στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, όσο και στην κοινωνία συνολικά. Η πορεία τους όμως είναι προδιαγεγραμμένη.

Η αυλαία πέφτει…
Η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε κανενός είδους παραχώρηση, και η απόφασή της να ξεμπερδέψει οριστικά με τα ανδρείκελα, που την υπηρέτησαν είναι πλέον πασιφανής.
Πασιφανέστατη είναι και η ανάλογη διάθεση της Μέρκελ, που παρά τις επικοινωνιακές θριαμβολογίες, δεν έκρυψε την απαξίωσή της απέναντι στο δηλωσία πρωθυπουργό, όταν κυριολεκτικά τον έσυρε έξω από το κάδρο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν.
Από κοντά βεβαίως και οι δημοσκόποι, που πλέον άρχισαν να εμφανίζουν μια σχετική σταθερότητα στο εμφαινόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει κυοφορούμενων εξελίξεων.

Και η τελευταία πράξη του δράματος…
Είναι το βρώμικο σχέδιο που αποκαλύπτεται σταδιακά. Το δίδυμο των ανδρεικέλων θα σπρωχτεί βιαίως σε μια ακόμη κορυφαία υπαναχώρηση, και αμέσως μετά θα γκρεμοτσακιστεί προκειμένου να επιχειρηθεί η ελεγχόμενη εκτόνωση της λαϊκής οργής, πριν τα πράγματα προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η κατοχή δεν φοβάται το ΣΥΡΙΖΑ…

Αντίθετα στο σχεδιασμό της είναι να τον χρησιμοποιήσει, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αυταπάτης μιας κοινωνίας που ήδη βρίσκεται σε απόγνωση. Και ταυτόχρονα μέσω αυτού και με εργαλείο τον απόλυτο πολιτικό εκφυλισμό του, να διευθετήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες αυτής της ευρύτατης σε έκταση εθνοκτονίας που επιχειρήθηκε, μετατρέποντας τον τόπο μας σε θέατρο γενικευμένων νεοταξίτικων πειραματισμών.

Μοναδική ελπίδα επομένως για τον τόπο, ήταν, είναι και παραμένει η ανάδειξη του ηγέτη που θα εμπνεύσει την κοινωνία στον καθολικό της ξεσηκωμό.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Νέο σοκ από τον ΟΟΣΑ: Μειώστε τις χαμηλές συντάξεις – Κόψτε τις πρόωρες

Νέο μαχαίρι στις συντάξεις προτείνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για τα συνταξιοδοτικά συστήματα προτείνοντας, παράλληλα, να μπει φρένο στην πρόωρη συνταξιοδότηση και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά 2 – 3 έτη.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όπως αποκαλύπτει ο «Τύπος της Κυριακής», προτείνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αλλά κάνει και έμμεση αναφορά για μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που προστατεύτηκαν από τις περικοπές του Μνημονίου.

Στην 370 σελίδων έκθεση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες – μέλη του ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες και φωτογραφίζει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την πλήρη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, αλλά και νέες μειώσεις, ως τις πιθανές λύσεις.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η έκθεση εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι παρατηρήσεις για την Ελλάδα εστιάζονται σε τρία σημεία:

Η δαπάνη για τις συντάξεις παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ, από το 25% που ήταν πριν, παραμένει εντούτοις υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ που δαπανούν οι χώρες του ΟΟΣΑ.
Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών είναι τα 61,9 έτη, ενώ των γυναικών τα 60,3 έτη όταν η μέση ηλικία αποχώρησης στις χώρες μέλη του Οργανισμού είναι τα 64,2 έτη για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες. Μάλιστα, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην πράξη ο ΟΟΣΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι έρχεται και άλλη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εν όψει μάλιστα των αλλαγών στο ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθούν εντός του 2014. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις και εκεί, αν κρίνει κανείς από τη σύγκριση που κάνει ο οργανισμός, θα πρέπει να αναμένεται μια μέση αύξηση κατά 2 έτη.

Γίνεται λόγος για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία καλύτερα μισθολογικά έτη. Τονίζεται ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργατικού βίου.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα για τις χαμηλές συντάξεις όπου αναφέρεται ότι «Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει, έχουν προστατευθεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά» και διαπιστώνοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναστραφεί πλήρως τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Δηλαδή, όσοι είχαν υψηλούς μισθούς και πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στα Ταμεία είδαν τις συντάξεις τους να πέφτουν ακόμη και στο 50%, ενώ όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές και εργάστηκαν για μικρότερο διάστημα προστατεύτηκαν από τις μεγάλες μειώσεις.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι μεγάλοι χαμένοι από τις επερχόμενες σαρωτικές αλλαγές θα είναι οι εργαζόμενοι σε ηλικίες 35-55 ετών που ήδη βγαίνουν στη σύνταξη με τις μεταβατικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν από το 2010 και παρέμειναν με το νόμο 4093/12.

Παρότι ο νόμος 4093/12 αύξησε τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, ήτοι από τα 60 στα 62 και από τα 65 στα 67, εντούτοις και «εσωτερικά» του ασφαλιστικού συστήματος έχουν διατηρηθεί και ισχύουν τα παλιά και χαμηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη, που σπεύδουν να τα αξιοποιήσουν φυσικά κατά χιλιάδες οι εργαζόμενοι για να προλάβουν τα χειρότερα.
 
iefimerida.gr
ΕΔΩ

 

180 πλειστηριασμοί έχουν αναβληθεί στο Ρέθυμνο -!- διαβάστε το -!- Δυνατότητα ανακοπής στις διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες!

Συνεχίζεται στο Ρέθυμνο ο αγώνας των πολιτών που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες σε περιουσίες ανθρώπων που δεν μπορούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Ήδη είναι υπό διαμόρφωση ο Σύλλογος δανειοληπτών, τα μέλη του οποίου εδώ και μήνες κάθε Τετάρτη συγκεντρώνονται έξω από τα δικαστήρια και έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα την αναστολή 180 πλειστηριασμών, ενώ πλέον προσφέρεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να καταθέσουν ανακοπή στη διαταγή πληρωμής και να σώσουν την περιουσία τους – τουλάχιστον από τις τράπεζες.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Team Fm ο οικονομολόγος Πάνος Θεοδωρίδης, μέλος της Κίνησης «Αντίσταση Τώρα», υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έχουν πάρει από το κράτος τα λεφτά του δανείου των πολιτών, δεν δικαιούνται να τα ζητάνε δεύτερη φορά, και ακυρώνοντας τη
διαταγή πληρωμής, η τράπεζα δεν έχει καμία δυνατότητα να ακουμπήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Ουσιαστικά ακυρώνουμε το δάνειο, χρωστάμε όμως στο κράτος, εκεί όμως μπορούμε τελείως διαφορετικά να διαπραγματευτούμε τι θα γίνει», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Πού στηρίζει όμως ο ίδιος και η πανελλαδική Κίνηση «Αντίσταση Τώρα» ότι δεν έχουν οι πολίτες χρέος προς τις τράπεζες;

Ο ίδιος κάνει μια ιστορική αναδρομή για να το εξηγήσει, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις κοροϊδεύουν τους πολίτες:

«Μετά από έρευνα που κάναμε το 2010, αποδείχθηκε ότι τα έσοδα του κράτους ήταν 55 δισ και ο δαπάνες 46 χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους τόκους και τα χρεωλύσια. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε επίσης ότι όλοι οι προϋπολογισμοί, χωρίς καμία εξαίρεση, ήταν θετικοί. Συνεχίσαμε την έρευνα. Η πραγματική εικόνα φαίνεται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Κάθε κίνηση του κράτους περνά μέσα από τα ΦΕΚ. Από το διάβασμα αυτών απεδείχθη πως δημιουργούν το χρέος για να υπάρχει η αιτιολογία για να παίρνουν τα μέτρα με τα οποία ζούμε τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο Καραμανλής είχε πει το 2008 ότι επειδή η αγορά είχε πρόβλημα ρευστότητας θα μπει το ελληνικό κράτος εγγυητής για να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες δάνειο από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Αυτά τα 23 δισ που πήραν τότε θα πήγαιναν μόνο σε στεγαστικά δάνεια, κεφάλαια κινήσεως σε μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας.

Όμως το κράτος δεν υπέγραψε εγγυητής στη δανειακή σύμβαση. Έβγαλε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τριετούς διάρκειας, τα έδωσε στις τράπεζες οι τράπεζες τα έδωσαν στην ΕΚΤ και πήραν μετρητά τα οποία δεν έριξαν όμως στην αγορά.

Ο νόμος έλεγε ότι στην τριετία οι τράπεζες έπρεπε να ξοφλήσουν το δάνειό τους, να πάρουν τα ομόλογα και να τα φέρουν για ακύρωση.

Αυτά τα λεφτά, τα 23 δισ, τα πήραν αρχές του 2009, αρχές του 2012 έληγαν τα ομόλογα, είχαμε εκλογές δεν ειπώθηκε τίποτα και μόλις τελείωσαν οι εκλογές, στις 30 Ιουνίου το κράτος έβγαλε το δελτίο δημοσίου χρέους νούμερο 66 και είδαμε να αυξάνεται το χρέος κατά 23 δισ. Ο υπουργός οικονομικών τότε έδωσε στη Βουλή μια κατάσταση με τα ομόλογα όπου φαίνεται ότι τα ομόλογα που είχαν πάρει οι τράπεζες επειδή δεν τα πλήρωσαν, το κράτος έβγαλε καινούρια, τα έδωσε στην ΕΚΤ, πήρε πίσω τα παλιά και τα ακύρωσε και αυτά τα καινούρια πλέον μπήκαν στο δημόσιο χρέος.

Το ’χαν στήσει από την αρχή για να μπουν αυτά τα χρήματα στο δημόσιο χρέος.
Ήταν μια απάτη στημένη σε βάρος μας από την αρχή.
Μέσα σε τρία χρόνια από τις κυβερνήσεις οι τράπεζες έχουν πάρει 233 δισ».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως σκοπός αυτής της πολιτικής είναι να κατακτηθεί η χώρα. «Τα αποτελέσματα δείχνουν το σκοπό. Κλείνουν επιχειρήσεις, οι νέοι μεταναστεύουν, άρα φεύγει ο πληθυσμός σε νεαρή ηλικία. Βλέπουμε ότι κόβουν τις παροχές στην υγεία που σημαίνει ότι οι μεγάλης ηλικίας συμπολίτες δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην υγεία τους και θα πεθάνουν.

Μεταβιβάζουν τα πάντα επίσης σε ιδιώτες σε τιμές κατώτερες από τις πραγματικές. Γυρνάμε στην παλιά φεουδαρχία και θα δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι έλληνες, είναι υπάλληλοι των ξένων αφεντικών τους».

ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν δικαστικά οι δανειολήπτες και να ζητήσουν για την απάτη συλλογική αποζημίωση, ενώ η Κίνηση έχει ετοιμάσει τα σχετικά δικόγραφα για την ανακοπή των διαταγών πληρωμής που εκδίδουν οι τράπεζες πριν προχωρήσουν σε κατασχέσεις και στη συνέχεια σε πλειστηριασμούς.

Η διαδικασία έχει ως εξής σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη: «Όταν κάποιος δεν πληρώνει το δάνειό του, μέχρι τις τρεις πρώτες απλήρωτες δόσεις η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε δικαστική ενέργεια. Μεταξύ τρίτης και τέταρτης δόσης συνήθως στέλνει ένα εξώδικο και αφού δεν γίνει τίποτα γιατί ο δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώσει, βγάζει τη διαταγή πληρωμής. Η διαταγή πληρωμής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η τράπεζα σε κατάσχεση και μετά σε πλειστηριασμό. Εμείς έχουμε ετοιμάσει δικόγραφα τα οποία δίνουμε στα μέλη μας δωρεάν για να καταθέσουν ανακοπή στη διαταγή πληρωμής με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έχουν πάρει από το κράτος τα λεφτά του δανείου μας, δεν δικαιούνται να τα ζητάνε δεύτερη φορά από εμάς και ακυρώνοντας τη διαταγή πληρωμής, η τράπεζα δεν έχει καμία δυνατότητα να ακουμπήσει τα περιουσιακά μας στοιχεία».

Όπως τόνισαν στην ίδια εκπομπή οι κ.κ. Δημήτρης Δήμας και Σήφης Σουχλάκης από την Κίνηση δανειοληπτών στο Ρέθυμνο, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να προσέρχεται κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια όπου γίνεται η διαμαρτυρία των δανειοληπτών για να μάθει λεπτομέρειες για τις νομικές διαδικασίες και να του παρασχεθεί βοήθεια σε ό,τι χρειάζεται. Επίσης πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι και στα καταστήματα του κ. Δήμα στο Κολωνάκι και του κ. Σουχλάκη στην οδό Σταμαθιουδάκη 18.

ΠΗΓΗ

Ομολογούν ότι μας κλέβουν!...

Με μια κυνική αποδοχή ότι το κράτος στην ουσία κλέβει εν γνώσει του τους πολίτες εδώ και χρόνια, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης παραδέχτηκε ότι οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων δεν αλλάζουν, γιατί θα χαθούν δημόσια έσοδα. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα πιάναμε το στόχο των εσόδων από τη φορολογία στα ακίνητα».

Η παραδοχή αυτή του κ. Θεοχάρη αποδεικνύει ότι το κράτος εν γνώσει του κλέβει τους πολίτες, σε όλες τις περιπτώσεις που φορολογούνται βάσει αντικειμενικών τιμών, καθώς το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει ότι αυτές οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ομολογία του κ. Θεοχάρη ότι το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει τη στρέβλωση που υπάρχει στο θέμα των αντικειμενικών τιμών, αλλά δεν κάνει τίποτα για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι οι αντικειμενικές τιμές δεν αναπροσαρμόστηκαν διότι θα πλήττονταν λαϊκές γειτονιές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, εκτίμηση που προφανώς δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.

Τα τελευταία στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος αποδεικνύουν ότι οι τιμές ζώνης παραμένουν αμετάβλητες την τελευταία εξαετία. Ωστόσο, οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 31% και συγκεκριμένα κατά 33% στην Αθήνα, κατά 37,5% στη Θεσσαλονίκη, κατά 28% στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις.

Με λίγα λόγια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, το υπουργείο Οικονομικών φορολογεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων πάνω σε τιμές που δεν υπάρχουν στην αγορά. Το γεγονός αυτό κάνει άδικο οποιοδήποτε φόρο επιβάλλεται πάνω στα ακίνητα βάσει αντικειμενικών τιμών. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, εφ' όσον βέβαια δεν υπάρξουν εκπλήξεις. Ακόμα και το νέο σχέδιο που έχει ετοιμαστεί, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών, στηρίζεται πάνω στις στρεβλές αντικειμενικές τιμές στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει συντελεστές φορολόγησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρους δύο και τρεις φορές υψηλότερους από αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν κανονικά.

* Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων στην Αγία Παρασκευή και ενός οικοπέδου στον Χολαργό 500 τετραγωνικών μέτρων θα πληρώσει φόρους για περιουσία αντικειμενικής αξίας 830.000 ευρώ. Ωστόσο, η εμπορική αξία και του διαμερίσματος αλλά και του οικοπέδου αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερη.

Η αδικία αυτή, μάλιστα, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια, ακόμα, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό τόσο από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές τιμές, οι οποίες προβλεπόταν με βάση το Μνημόνιο ότι θα γίνουν το 2012, αναβάλλεται για το 2016.

enet.gr

 

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΠΑΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΠ - «Τον Παρθενώνα; Τα ελληνικά νησιά; Είναι αυτό που θέλετε για εγγύηση;»

«Ήταν τρεις το πρωί και δεν επιτυγχανόταν συμφωνία- για 0,25% επιτόκιο! Ζητούσαν ακατάπαυστα εγγυήσεις και περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα. 'Τον Παρθενώνα; Τα ελληνικά νησιά;...Μέχρι πού θέλεις να φτάσεις; Είναι αυτό που θέλεις για εγγύηση;' έφτασε να αναφωνήσει ένας αγανακτισμένος Παπανδρέου και σχεδόν έτσι ήταν, με μορφασμούς ασυνήθιστους για έναν ηγέτη με πρόσωπο πάντα ήρεμο και ήπιο". Και νέα στοιχεία έρχονται στο φως από το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη, τον πρώτο καιρό της Ελληνικής κρίσης. Ο Ισπανός πολιτικός στο βιβλίο του «El dilema, 600 dias de vertigo» αναφέρεται εκτενώς στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και την αντιμετώπιση του Γιώργου Παπανδρέου.

Τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν στο φως αποκαλύψεις σχετικά με την «επίθεση» του Σαρκοζί στον Παπανδρέου, που τον χαρακτήριζε «γαμ..νο ψυχοπαθή»… Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας αναφέρεται εκτενώς στην ψυχολογική κατάσταση του –τότε- Έλληνα πρωθυπουργού…

«Εκείνες τις μέρες μίλησα σε αρκετές περιπτώσεις προσωπικά με τον Παπανδρέου σχετικά με την πρωτοβουλία του. Του επισήμανα με σεβασμό, λόγω της ειλικρινούς εκτίμησης που νιώθω γι' αυτόν, τους σοβαρούς κινδύνους που συνόδευαν την αιφνιδιαστική πρότασή του. Δεν ήταν εύκολο να πω στον Παπανδρέου κάτι που ακουγόταν σαν μομφή. Πάντα ήπιος, τις ημέρες πριν από την παραίτησή του μου μετέφερε το πόσο απομονωμένος αισθανόταν μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας του. (...) 'Δεν μπορώ άλλο', μου είπε. Τον καταλάβαινα και δεν ανέφερα ξανά το δημοψήφισμα. Μια πρωτοβουλία που πέθανε στους διαδρόμους και στα σαλόνια του παλατιού των φεστιβάλ και των συνόδων των Κανών».

Σε ένα σημείο του βιβλίου του (η λέξη «Ελλάδα» εμφανίζεται στον τίτλο κεφαλαίων και υποκεφαλαίων και συνολικά 160 φορές στο βιβλίο), αναφέρει πως υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περιγραφή της ελληνικής κατάστασης από τον πρώην πρωθυπουργό.

«Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε την εμπιστοσύνη του συμβουλίου με τη σοβαρότητα και τη διαφάνεια, αλλά η περιγραφή του (για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά τα δημοσιονομικά- την οποία ο Θαπατέρο χαρακτηρίζει «συγκλονιστική και «ζοφερή») είχε αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Τα πρόσωπα αρκετών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έδειχναν την κατάπληξή τους ενώ άλλα κάποια συμπόνια για τον Έλληνα πρωθυπουργό», τονίζει.

Μάλιστα, στέκεται ιδιαίτερα σε μια συνομιλία που είχαν αφότου η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο…

«Στις 2 Μαΐου μίλησα με τον Παπανδρέου. Ήταν εξουθενωμένος αλλά μιλούσε με σταθερή φωνή. Ήταν αποφασισμένος να βάλει μπρος το απαιτούμενο σκληρότατο σχέδιο λιτότητας σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια. Αλλά συγχρόνως μου μετέφερε με πόνο, με πόνο και με κάποια παραίτηση, ότι δεν ένιωθε αρκετή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (...)».

Μαζική ανθρωποσφαγή στους Δήμους με 4.000 + 2.000 απολύσεις / 29 δημοτικές επιχειρήσεις προς “εκτέλεση”

6.000 απολύσεις – Στο «στόχαστρο» 29 Δημοτικές Eπιχειρήσεις
Τουλάχιστον 6.000 Δημοτικοί Υπάλληλοι εντάσσονται στο δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», που συνεχίζει:
«Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, ενώ το συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βάλει στην… πρέσα 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους έχει 4 άξονες:
 
1. Αξιολόγηση 387 Φορέων (Δήμοι, Ν.Π.Ι.Δ. και Δημοτικές Επιχειρήσεις), με στόχο να ενταχθούν σε “διαθεσιμότητα” ή να απολυθούν 11.000 εργαζόμενοι:
 
2. Περίπου 6.000 – 8.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα μετακινηθούν, μέσω της διαδημοτικής / ενδοδημοτικής κινητικότητας.
 
3. Περίπου 6.000 δημοτικοί υπάλληλοι, που προέρχονται από Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες καταργήθηκαν λόγω του «Καλλικράτη» και έχουν μεταταχθεί στις Κεντρικές Υπηρεσίες των Δήμων, θα μπουν σε “διαθεσιμότητα”, ιδιαίτερα αν έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
 
4. Περίπου 2.000 υπάλληλοι, που εργάζονται σε 29 Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ), οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν».
Στο «στόχαστρο» 29 Δημοτικές επιχειρήσεις
 
Από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) έχουν μπει στο «στόχαστρο» 29 Δημοτικές Επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά 2.000 υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα,
- Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.): Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.), Ιωαννίνων (Δ.Ε.Υ.Α.Ι.), Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου (Δ.Ε.Υ.Α.Α.), Αιγίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ορεστιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Ο.) και Εορδαίας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε.).
- Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
- Δήμος Αθηναίων, Επιχείρηση Ραδιοφωνίας – Αθήνα 9,84
- Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
- Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ)
- Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης – Συκεών
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης
- Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»
- Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας
- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς
- Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών
- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»
- Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου
- Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας
- Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία FM
- Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού
- Δήμος Αθηναίων, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ

Εκτροχιάστηκε τρένο στη Νέα Υόρκη

Ένα τρένο του προαστιακού σιδηρόδρομου εκτροχιάστηκε σήμερα στο Μπρονξ στην Νέα Υόρκη και πέντε συρμοί ανατράπηκαν, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. 100 πυροσβέστες έχουν σπεύσει στον τόπο του ατυχήματος στο σταθμό και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 νεκρούς και σαράντα τραυματίες.

Οι συρμοί εκτροχιάστηκαν σε σημείο της διαδρομής που είναι δίπλα ακριβώς στο ποταμό Χάρλεμ, αλλά ευτυχώς κανένας δεν έπεσε στον ποταμό. Κοντά στο σημείο που έγινε το ατύχημα είχε εκτροχιαστεί και άλλο τρένο το καλοκαίρι, αλλά δεν είχε τραυματιστεί κανείς. Επιβάτης της αμαξοστοιχίας δήλωσε στο CNN ότι ένιωσε το τρένο να αναπτύσσει ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα.



Πηγή: www.lifo.gr

Video: Βράβευσαν εκπαιδευτικό που τον είχαν βγάλει σε διαθεσιμότητα, που τους ξεμπρόστιασε!

Εκπαιδευτικοί που βρίσκονται μετά από χρόνια διδασκαλίας εκτός σχολικών αιθουσών λόγω της διαθεσιμότητας βραβεύτηκαν στα πλαίσια του θεσμού "Αριστείας" για τις καλές πρακτικές και τις καινοτόμες δράσεις τους στην εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 29/11 στο Υπουργείο Παιδείας μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εκπαιδευτικών ΔΕ που βρίσκονται στη διαθεσιμότητα έδωσαν το παρόν μέσα και έξω από τον χώρο της εκδήλωσης.

Μάλιστα ένας από τους βραβευθέντες εκπαιδευτικούς για το έτος 2012 ο κ. Σακατζής της ειδικότητας ΠΕ 18.10 (νοσηλευτικής) από το 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου ανέβηκε στο βήμα κρατώντας στο ένα του χέρι το βραβείο του Υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου και στο άλλο χέρι το έγγραφο με το οποίο τίθεται στη διαθεσιμότητα.
Ο εν λόγω εκπαιδευτικός έδειξε στο κοινό τα δυο έγγραφα και δήλωσε από το βήμα ότι οι καθηγητές έχουν κατασυκοφαντηθεί από τον πολιτικό κόσμο ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν παρουσιάσει τις θέσεις τους. Ο εκπαιδευτικός χειροκροτήθηκε και τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα συνάδελφοί του άνοιξαν πανό δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ο κ. Σακατζής είχε αναδειχθεί 27ος το 2012 λαμβάνοντας μέρος στον θεσμό Αριστείας με την έργο «Φοβού τους ξένους» του 1ου ΕΠΑΛ Τυρνάβου στο οποίο είχε γράψει το σενάριο. Φυσικά ο κ. Σακατζής δεν ήταν ο μόνος εκπαιδευτικός που βρίσκεται στη διαθεσιμότητα και όμως βραβεύτηκε καθώς υπήρχαν και άλλοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ που διακρίθηκαν για το έργο τους όμως βρίσκονται εκτός σχολικών αιθουσών.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών ΔΕ εξέδωσε δελτίο τύπου για το όλο γεγονός στο οποίο τονίζουν ότι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διαθεσιμότητα έδωσαν αποστομωτική απάντηση στις συκοφαντίες και τα ψεύδη του Υπουργείου Παιδείας ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τον εμπαιγμό του Υπουργού Παιδείας ο οποίος διατείνεται ότι έχει τακτοποιήσει 1.300 εκπαιδευτικούς.

Επίσης στο κείμενό τους αναφέρεται ότι τόσο ο βραβευμένος κ .Σακατζής όσο και οι κ Κοστιφάκης (Πρόεδρος ΟΛΜΕ) και κ. Κικάκης (Συντονιστική επιτροπή) στις ομιλίες που έκαναν κατήγγειλαν και κατέρριψαν τους ισχυρισμούς του του Υπουργού Παιδείας για δήθεν αναδιάρθρωση της Τεχνικής 

Εκπαίδευσης, αποκάλυψαν ότι η δική διαθεσιμότητα σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και το βίαιο σπρώξιμο των μαθητών στα ιδιωτικά ΙΕΚ. 
Οι εκπαιδευτικοί μέσα από την πίεση και τη διαμαρτυρία τους πέτυχαν να καθοριστεί ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου στις 5 Δεκεμβρίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή μέσα από το δελτίο τύπου της ζητά:

ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ 

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ 

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΛ
Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr