EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΛΑΜΟΓΙΩΤΑΤΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Κινδυνεύει με δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του ,που δεν δήλωσε στο Πόθεν Έσχες των ετών 2009-2010, καθώς και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος κλήθηκε από τους Εισαγγελείς διαφθοράς ως ύποπτος τέλεσης κακουργηματικής πράξης.

Με την ιδιότητα του υπόπτου αυτή τη φόρα για κακουργηματική παράβαση του νόμου Πόθεν Έσχες καλείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμυνας. Συγκεκριμένα για τα φορολογικά έτη 2009 και 2010 σε εξηγήσεις από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Πρόκειται ουσιαστικά για συμπληρωτική έρευνα, στην ίδια υπάρχουσα ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για το πόθεν έσχες του 2008 , για την οποία τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, έχουν απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα..

Η κλήση αφορά το ποσό των περίπου 1,33 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζας της Ελβετίας και δεν είχαν δηλωθεί ούτε το 2008, ούτε τα επόμενα έτη.

Να αναφέρουμε πως η μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» ή η ανακριβής δήλωση που οφείλεται σε αμέλεια ή αφορά μικρότερα ποσά τιμωρείται με φυλάκιση 2 έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή 10.000 – 500.000 ευρώ. Ως αδίκημα έχει θεσπιστεί η προσφορά (αντάλλαγμα κ.λπ.) για άσκηση επιρροής, όταν γίνεται υπόχρεο σε δήλωση πόθεν έσχες, τη σύζυγο, τα παιδιά, συνεργάτες του κ.λπ. με απειλή παρόμοιων ποινών (ανάλογα με το περιουσιακό όφελος).

Ιδού ποιοι εξυπηρετούν συμφέροντα φαρμακευτικών

Το ΤΡΡ αποκαλύπτει ότι σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη βιάστηκε μόλις ανέλαβε να υποβάλει με email τα διαπιστευτήριά του στις εταιρείες του κλάδου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι τόσο αποφασισμένος να «πολεμήσει» τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, και ειδικά τις πολυεθνικές, που προσέλαβε ως σύμβουλό του έναν άνθρωπο που συνεργάζεται στενά μαζί τους: Τον Μιχάλη Πιτσιλίδη, ο οποίος δηλώνει μάλιστα ότι είναι άμισθος σύμβουλος, κάτι ακόμα πιο ύποπτο, αφού ως γνωστόν οι «δωρεάν υπηρεσίες» συνήθως είναι οι πιο ακριβές. Στην πραγματικότητα, όταν παρέχονται αμισθί υπηρεσίες, συνήθως λαμβάνονται ανταλλάγματα ή εξυπηρετήσεις άλλου είδους, από την αγορά. Για το θέμα αυτό έχει ήδη γράψει το ThePressProject, βλέπε εδώ.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ίσως ο εν λόγω σύμβουλος να έκοψε μαχαίρι τις σχέσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες με το που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα. Το email όμως που αποκαλύπτει σήμερα το ThePressProjectαποδεικνύει ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του Μιχάλη Πιτσιλίδη, με το που συμφώνησε με τον υπουργό Υγείας να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου του, ήταν να ενημερώσει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Με αυτό τους πληροφορούσε ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να τους ανακοινώσει ότι είναι στο πλευρό του «κ. Αδώνιδος» και να τους ενημερώσει για την «καθημερινή παρουσία του στο υπουργείο και την αγαστή συνεργασία του με τον κ. Υπουργό».

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου τα συμφώνησε με τον Άδωνι Γεωργιάδη, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου έσπευσε να στείλει το email. Τέτοια βιασύνη.
 

 

Καλά μας κάνουν !!

 
Κρυβόμαστε !!
Χεσμένοι !!

Κερδίσαμε το ευρώ και χάσαμε τη Ζωή μας.
Συνυπογράψαμε  τα μνημόνια. Τα μεσοπρόθεσμα.
Μαζί με τοκογλύφους και πλουτοκράτες.

Αποδεχτήκαμε τα χαράτσια.
Σειρά έχουν οι πλειστηριασμοί.

Καλώς πετσόκοψαν τους μισθούς. Τις συντάξεις.
Καλώς διέλυσαν το κοινωνικό κράτος.
Τα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών.

Κλείνουν νοσοκομεία, σχολειά.
Απολύονται εργαζόμενοι.
Δικαίως !!

"Μαζί τα φάγαμε". "Φταίμε όλοι".
Τ΄ακούμε καθημερινά από χείλη κυβερνητικών
και παπαγάλων.
Και το ανεχόμαστε !!
(μάλλον συμφωνούμε!!).

Καλά μας κάνουν..
 

Διακόπτουν τις συμβάσεις σε περίπου 1000 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Εκρηκτικές είναι πλέον οι διαστάσεις που λαμβάνει η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας ανακοίνωση τη διακοπή συμβάσεων σε περίπου 1000 γιατρούς και υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που απεργούν, ενώ παράλληλα δέχονται το απόγευμα ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

«Αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον οργανισμό δεν μπορεί να συνεχιστεί, από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ», είπε ο κ. Μπέζας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) απάντησε στην αυστηρή προειδοποίηση που είχε απευθύνει ο υπουργός Υγείας με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως και τις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως σημείωνε το μεσημέρι σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, οι γιατροί των Μονάδων ΕΟΠΥΥ που συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά στην απεργία, μετά και την αδιάλλακτη στάση του

Υπουργού ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκηρύσσουν συνέχιση του αγώνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τις 4, 5, 6 & 9 Δεκεμβρίου.

«Ο αγώνας των γιατρών – οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες, η μάχη για την ασφαλή περίθαλψη του ελληνικού λαού και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της υγείας θα συνεχισθεί» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του «ΣΚΑΙ», είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι το υπουργείο διαθέτει «plan B» που «δεν θα αρέσει» στου γιατρούς. Επίσης, ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κρατήσει στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζεται. «Γιατί μετά θα πρέπει να κόψω συντάξεις και αυτό το θεωρώ ανήθικο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι οι γιατροί δεν εκβιάζονται και διαθέτουν «plan C» που είναι αυτό της συνέχισης των απεργιών.

Επίσης, κατήγγειλε ότι ο υπουργός προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μέσω της ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών και προσλαμβάνει ειδικότητες που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάνοντας λόγο για πρόσληψη πλαστικού χειρούργου και αγγειοχειρουργού στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω των κινητοποιήσεων τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, όπου αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.
 

Ακάθεκτοι οι διοικητικοί σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, δεν "τσιμπάνε" με τα δολώματα του στριμωγμένου Αρβανιτόπουλου

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν πριν λίγο στην γενική τους συνελευση να συνεχίσουν την απεργία τους με τρεις 24ωρες. Δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει κανένας διάλογος μέχρι να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων απορρίπτοντας τις προτάσεις του Υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Οι διοικητικοί του ΕΜΠ αποφάσισαν νέα 24ωρη αύριο Παρασκευή και συμμετοχή στην 48ωρη που έχει προκηρύξει από την Δευτέρα το εθνικό όργανό τους.


Δελτίο Τύπου Απεργιακής Επιτροπής Εργαζομένων ΕΚΠΑ σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας

Γνωρίζοντας ότι ο απεργιακός μας αγώνας είναι αυτός που έφερε το υπουργείο Παιδείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, σήμερα, 28/11, αποφάσισε τη συνέχιση του απεργιακού μας αγώνα με τρεις 24ωρες απεργίες την Παρασκευή, 29/11, τη Δευτέρα, 2/12 και Τρίτη, 3/12.

Αίτημά μας παραμένει η αναστολή της ΚΥΑ.

Δεν αποδεχόμαστε καμιά διαπραγμάτευση με δεδομένη την απόλυση συναδέλφων μας.

Σε διάλογο πάμε μόνο με εκπροσώπους από όλες τις πληττόμενες κατηγορίες, διαθέσιμους λόγω κατάργησης κλάδου και κατόπιν μοριοδότησης, μη απογραφέντες, αλλά και όλους τους άλλους συναδέλφους μας που υφίστανται την πολιτική των απολύσεων και της διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου του υπουργείου.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

Με προσωπικό ασφαλείας το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ την Παρασκευή

Παραλύει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου ο χώρος της Υγείας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτικών υπαλλήλων, ενώ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 3 Δεκεμβρίου την απεργία που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα.Οι νοσοκοµειακοί γιατροί και οι εργαζόµενοι στα δηµόσια νοσοκοµεία της χώρας, προχωρούν σε 24ωρη απεργία, με απόφαση της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων ∆ηµοσίων Νοσοκοµείων (ΠΟΕ∆ΗΝ).

Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι θα πραγµατοποιηθεί πανιατρική συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 12 το µεσηµέρι, στην οποία θα συµµετάσχουν οι γιατροί και οι εργαζόµενοι του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι εργαζόµενοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς και γιατροί και εργαζόµενοι από τα ψυχιατρεία της χώρας.

Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, «Απαιτούµε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αµοιβής και την εφαρµογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έµπρακτα ότι n υγεία αποτελεί θεµελιώδες κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωµα και όχι εµπόρευµα προς πώληση µε τους κανόνες της αγοράς».

Εξάλλου, n Πανελλήνια Οµοσπονδία Επιστηµονικού Υγειονοµικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε χθες ότι n πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, n οποία συνεχίζεται µέχρι την ερχόµενη Τρίτη 3 ∆εκεµβρίου, σηµειώνει συµµετοχή της τάξης του 90%.

ΧΩΣΤΕ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΗ ! Eρευνα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ μετά από καταγγελία του Πάνoυ Καμμένου

Προκαταρκτική έρευνα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ πρόκειται να διενεργήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών ύστερα από σχετικές μηνυτήριες αναφορές που έχουν υποβληθεί με αφορμή τα πορίσματα ελεγκτικών φορέων.

Ταυτόχρονα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ερευνηθεί η χρηματοδότηση και δανειοδότηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ύστερα από σχετική μηνυτήρια αναφορά του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου και όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οπως αναφέρει η Ημερησία, η αναφορά στρεφόταν κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια που είχαν πάρει την περίοδο 2000-2013. Χθες, ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Ν. Παντελής (επόπτης των ερευνών για τα οικονομικά αδικήματα) διαβίβασε τη μηνυτήρια αναφορά των ΑΝΕΛ στην εισαγγελία πρωτοδικών για τα περαιτέρω.

http://www.iefimerida.gr

 

Δεν έχουμε και δεν πληρώνουμε τα ληξιπρόθεσμα... Αύξηση 1,1 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών !

Αύξηση 1,1 δισ. σημείωσαν τον Οκτώβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. Ετσι το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις αρχές του έτους ανήλθε σε 7,284 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο - αν υπολογιστούν και τα χρέη πριν την 31.12.2012, ανήλθε σε 60,65 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ηλεκτρονικά μηνύματα, προειδοποιήσεις και κατασχέσεις. Από τις αρχές του έτους έχει αποστείλει 447.615 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν κάνει 20.263 τηλεφωνήματα σε οφειλέτες, ενώ σε 81.582 περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Στο διάστημα αυτό έχουν εισπραχθεί στα ταμεία της εφορίας 2,447 δισ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή, υστέρηση παρουσιάζεται στην επίτευξη στόχων που αφορούν τον αριθμό των φορολογικών ελέγχων που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί ως το τέλος του έτους. Ετσι στους τακτικούς ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων με βάση τους στόχους, θα πρέπει να γίνουν 596 τέτοιοι έλεγχοι ως το τέλος του έτους και να εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων. Ωστόσο, ως το τέλος Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί 211 τέτοιοι έλεγχοι με το ποσοστό των εισπραχθέντων έναντι των βεβαιωθέντων φόρων να περιορίζεται σε 46,1%.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις ΦΠΑ τον Οκτώβριο σε σύνολο 109.039 υπόχρεων δεν υπέβαλαν δήλωση οι 25.918, δηλαδή περίπου το 25%.

Οι απατεώνες “White –collar people” οι Γερμανοί «χαρτογιακάδες» είναι εδώ!

Η τροϊκανοί μπήκαν στα σπίτια μας. Ο ελληνικός λαός ανεβαίνει το Γοργοθά της σταύρωσης του.
Αυτοί κάνουν καλά τη δουλεία τους, ενώ εμείς είμαστε φοβικοί στο διπλανό μας, κρυβόμαστε στο διανοουμενίστικο ή κομματικό καβούκι μας, Προτιμάμε ένα νόμισμα, που το φτιάχνουν ξένα κέντρα, ανεξέλεγκτα, ως λογιστικό ή χάρτινο χρήμα χωρίς αντίκρυσμα , κυριολεκτικά από το μηδέν και απαλλοτριώνουν μ αυτό το εθνικό μας κεφάλαιο, δηλαδή την πραγματική μας δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Ζητάμε "χαρισματικούς" ηγέτες, ανήθικους ρήτορες και ιδιοτελή όργανα επιχειρηματιών! Θέλουμε να κρατάμε αρτηριοσκληρωτικά εφ όρου ζωής μια "ποδοσφαιρική" θέση ως "αριστεροί", "δεξιοί", κέντρο", "κεντροαριστερά" ή κεντροδεξιά" (χαφ). Τουτέστιν, είμαστε αφελείς;;;

· Είναι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι ως όργανα μεγαλύτερων δυνάμεων. Αποτελούν ένα θίασο κομπάρσων, που παίζουν στερεότυπους «συμβατούς», «θεσμικούς» ρόλους. Μιλάνε απαξιωτικά για την ελληνική κοινωνία: «Πολλές ανοησίες ακούει κανένας για τη δυστυχία των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα. Τους εργαζόμενους και τους ανέργους δεν τους λυπόμαστε και τόσο… Αυτοί βασανίζονται σωματικά αλλά στερεότυπα κι όταν δεν δουλεύουν είναι ελεύθεροι. Ενώ εμείς επιτελούμε το πρωτότυπο επιστημονικό έργο “Neue Ordnung”- Νέα Τάξη Πραγμάτων»!!!

· Απίστευτο; Δεν είναι δυνατόν, να συμβαίνουν στη χώρα μας κι όμως!

· Έρχονται εδώ ως αρπακτικά όρνεα για να απαλλοτριώσουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Έρχονται εδώ για να αλλάξουν όλους τους θεσμούς. Έρχονται εδώ, για να εξοντώσουν μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, να μεταλλάξουν ένα άλλο ποσοστό σε χαμάληδες ή χανουμάκια κι ένα τελευταίο σε γερμανοτσολιάδες. Να μετατρέψουν πλήρως την Ελλάδα σε προτεκτοράτο…

· Η αυξημένη επίγνωση της βάρβαρης αυτής κατάστασης δεν αρκεί. Γιατί ως αστικοποιημένα όντα, γαλουχημένα στον «καθωσπρεπισμό» του «πολιτισμού» μας, αισθανόμαστε ντροπή να αποφασίσουμε να δράσουμε! Διαλέγουμε, έκαστος να κλείνεται στο καβούκι του και να αργοπεθαίνει σαν κάμπια. Γιατί ο καθένας χωριστά και όλοι μας, μπορεί όχι μόνο να μην έχουμε συνείδηση της δραματικής κατάστασής μας αλλά, να έχουμε λανθασμένη συνείδηση της βαρβαρότητας που συντελείται!

· Είναι επιτακτική ανάγκη ΤΩΡΑ, χθες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, συμπεριφορές και δράσεις. Τα πάντα ήταν σε λάθος δρόμο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είμαστε σαν Έλληνες κατακερματισμένοι. Το διαίρει και βασίλευε εφαρμόζεται σταθερά μετά την Ελληνική Επανάσταση. Τα πολιτικά μαγαζάκια και τα παραμάγαζα αφθονούν. Είμαστε μισαλλόδοξοι σε κάθε φιλότιμη πολιτική πρωτοβουλία έντιμων συμπατριωτών μας.. Είμαστε καχύποπτοι σε κάθε προσπάθεια αντίδρασης στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, επειδή εμείς στερούμαστε αντανακλαστικών. Είμαστε εν τέλει αφελείς. Ζητάμε τσοπάνηδες ως πρόβατα αυτούς τους ίδιους που μας σφάζουν! Τους διαφημιζόμενους επώνυμους.

Τα "τζάκια". Γυρεύουμε σαν βλάκες, σωτήρες σε επαγγελματίες πολιτικούς. Θέλουμε πολιτικούς αφέντες στο κεφάλι μας κατεστημένους ή νεόκοπους αχυράνθρωπους του "συστήματος". Ως υποτελείς συναγελάζουμε σε μεγάλα κόμματα δήθεν για να αισθανόμαστε δυνατοί, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε ευκολόπιστοι σε όλα τα ψέματα, που μας χαϊδεύουν τα αυτιά. Βλέπουμε τα ίδια μισητά πρόσωπα στα κανάλια, ανεβάζοντας τη θεαματικότητα σε βάρος των συμφερόντων μας.

Πληρώνουμε σαν κορόιδα το μπάνιο στις δημόσιες ακτές που βούτηξαν οι ιδιώτες. Δίνουμε τα λεφτά μας σε τραπεζίτες που εμφανίστηκαν από του πουθενά και σάρωσαν με φραγκοδίφραγκα μέσα σ ένα σαββατοκύριακο δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες. Αγοράζουμε πανάκριβα ό,τι μας διαφημίζεται με καπέλο. Προτιμάμε ένα νόμισμα, που το φτιάχνουν ξένα κέντρα, ανεξέλεγκτα, ως λογιστικό ή χάρτινο χρήμα χωρίς αντίκρυσμα , κυριολεκτικά από το μηδέν και απαλλοτριώνουν μ αυτό το εθνικό μας κεφάλαιο, δηλαδή την πραγματική μας δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Ανεχόμαστε παθητικά, αντί να συλλογικοποιηθούμε τα μνημόνια -μέσα στους τέσσερις τοίχους, που κατακλέβουν την περιουσία μας και τα αποθεματικά των ταμείων μας, μας αρρωσταίνουν, μας καταστρέφουν και μας αφανίζουν σαν έθνος και σαν άτομα. Παρ όλα αυτά ζητάμε "χαρισματικούς" ηγέτες, ανήθικους ρήτορες και ιδιοτελή όργανα επιχειρηματιών..Θέλουμε να κρατάμε αρτηριοσκληρωτικά εφ όρου ζωής μια "ποδοσφαιρική" θέση ως "αριστεροί", "δεξιοί", κέντρο", "κεντροαριστερά" ή κεντροδεξιά" (χαφ). Τουτέστιν, είμαστε αφελείς;;;

· Γι αυτό σας λέω «Αποτάξτε όλους –μα όλους- τους χαραμοφάηδες επαγγελματίες κοινοβουλευτικούς και τα τσιράκια τους, που άμεσα ή έμμεσα νομιμοποιούν αυτό το ολοκαύτωμα της Ελλάδας και των οικογενειών μας»!

Είμαι σίγουρος ότι δεν το γνωρίζετε κ. Πρωθυπουργέ..!

Αγαπητέ κ. Αντ. Σαμαρά

Επειδή πολύ φοβάμαι ότι οι αρμόδιοι σύμβουλοι σας δεν σας ενημερώνουν επαρκώς θα μου επιτρέψετε να απευθυνθώ στη λογική και την πολιτική σας ευφυΐα.

Σύμφωνα με τους δικούς σας νόμους όσοι χρωστούν άνω των 5 χιλ. ευρώ στην εφορία κι άνω των 20 χιλ. ευρώ στον ΟΑΕΕ αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις κι είναι παράνομοι.

Οι συμπολίτες μας που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία φθάνουν σήμερα στο 1 εκατ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατ.

Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση παγκοσμίως που το 25% του ενεργού πληθυσμού να βρίσκεται...
υπό καθεστώς συνεχούς απειλής ποινικής διώξεως και να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί στο αυτόφωρο ένα πάσα στιγμή. Ακόμα κι από ένα τυχαίο έλεγχο της τροχαίας μπορεί να συλληφθεί ένας οφειλέτης και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο.

Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζετε η δεν το έχετε συνειδητοποιήσει. Διότι άλλως είμαι βέβαιος ότι θα παρεμβαίνατε για να απαλλάξετε την κοινωνία από αυτό τον παράλογο βραχνά.

Κι είμαι βέβαιος ότι δεν θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που κατέστησε παράνομους το 25% του πληθυσμού, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα.
Ούτε στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου ούτε στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Γιάννης Λοβέρδος

Αλλάζει το σύστημα για την κατάθεση πινακίδων -Ολη η διαδικασία για την ακινησία των ΙΧ

Ερχονται αλλαγές εντός του 2014 στο σύστημα για την δήλωση και την άρση ακινησίας των αυτοκινήτων, αφού πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να κυκλοφορούν το όχημά τους για λιγότερους από δώδεκα μήνες και να επιβαρύνονται μόνο για τους μήνες που
απομένουν έως το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα όπως αναφέρει και το capital ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 3.200 κυβικών εκατοστών θα πρέπει με το σημερινό σύστημα να καταβάλει ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 1.000 ευρώ. Για να γλιτώσει το τέλος θα πρέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους να υποβάλει δήλωση ακινησίας του οχήματος στην εφορία και να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση που εντός του επόμενου έτους θελήσει να θέσει και πάλι το όχημα σε κίνηση και να παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας, τότε υποχρεώνεται να καταβάλει το σύνολο των τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο έτος. Θα πρέπει δηλαδή, ακόμη και αν παραλάβει ο οδηγός τις πινακίδες το Δεκέμβριο, να πληρώσει το σύνολο του τέλους, δηλαδή 1.000 ευρώ.

Το σύστημα αυτό αλλάζει. Ο φορολογούμενος του παραπάνω παραδείγματος εφόσον παραλάβει τις πινακίδες τον Ιούνιο θα κληθεί να πληρώσει τέλος κυκλοφορίας για τους επτά μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους, δηλαδή τα 7/12 των 1.000 ευρώ (583,33 ευρώ). Αντίστοιχα αν παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας τον Ιούλιο θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ και αν τις παραλάβει τον Οκτώβριο θα πληρώσει τέλος 300 ευρώ.

iefimerida.gr

Προκλητική τροπολογία υπέρ της Deutsche Telekom και των τραπεζιτών!!!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ Ιστοσελίδα: www.ase-ote.gr E Mail: aseote@yahoo.gr

Ανακοίνωση – Δελτίο τύπου

Προκλητική τροπολογία υπέρ

της Deutsche Telekom και των τραπεζιτών!!!

Η κυβέρνηση με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο κατέθεσε τροπολογία, την οποία ετοιμάζεται να περάσει στα μουλωχτά και νύχτα για να διευκολύνει τη γερμανική εταιρεία να απολύσει περίπου 2000 εργαζόμενους.

Τις θέσεις αυτές σταθερής εργασίας θα τις αντικαταστήσει με μαύρη εργασία εργολάβων και με «ενοικιάσεις» εργαζόμενων από τις δουλεμπορικές θυγατρικές εταιρείες του ΟΤΕ, OTEplus – E-Value κ.λ.π..

Την τροπολογία αυτή την κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την «κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων».

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων όπως το 2005 αντιτάχτηκε – κόντρα στο ρεύμα- στην επαίσχυντη εθελουσία έτσι και σήμερα θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και τη χειμαζόμενη κοινωνία για την συμπαιγνία κυβέρνησης – D.T και Τραπεζιτών.

Η (ν)τροπολογία αυτή είναι φωτογραφική, ευνοεί προκλητικά την D.T και τους τραπεζίτες που έχουν διαμορφώσει ανάλογα προγράμματα (Eurobank, Εθνική κ.λ.π.) γι’ αυτό και οι διαπλεκόμενοι (λαλίστατοι κατά τ’ άλλα) καναλάρχες και τα παπαγαλάκια τους ποιούν την νήσσα!

Προβλέπει ότι όσοι μπαίνουν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου (προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος) και πληρώσουν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές άμεσα, θα ισχύουν τα σημερινά όρια ηλικίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις και όχι το νομικό καθεστώς που θα διαμορφωθεί μετά από 3, 5 ή 7 χρόνια που θα συνταξιοδοτηθούν.

Δηλαδή:

* Αν ένας εργαζόμενος που είναι σήμερα π.χ 53 χρονών και μπει στο πρόγραμμα, μετά από 7 χρόνια το 2020, θα συνταξιοδοτηθεί 60 χρονών.

* Αν ο ίδιος ή ένα άλλος εργαζόμενος δεν επιλέξει να μπει στο πρόγραμμα και συνεχίσει να δουλεύει μετά από 7 χρόνια αν τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί θα πάρει σύνταξη το 2027 ή το 2030!

Με αυτό τον τρόπο η D.T εκβιάζει. Ή φεύγεις τώρα «εθελουσίως» ή αλλιώς κινδυνεύεις να πάρεις τη σύνταξη…… 70 χρονών. Αυτό μήπως λέγεται εκβιασμός;

Μήπως παραβιάζεται η αρχή της ισότητας; Ποια ισότητα όμως, ποιο σύνταγμα και ποιο κράτος δικαίου, τα έχουν κάνει κουρελόχαρτα προ πολλού.

* Οι άλλοι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε άλλες επιχειρήσεις που δεν τους «δελεάζουν» με συνταξιοδοτικά προγράμματα, γιατί πρέπει να δουλεύουν 5, 7 ή 10 χρόνια παραπάνω;

Το κεφάλαιο ξέρουμε από παλιά ότι δεν έχει ούτε ηθική, ούτε πατρίδα, προκειμένου να κερδοσκοπήσει μεταχειρίζεται όλους τους τρόπους.

Μια κυβέρνηση όμως έστω και τροικανή μπορεί να παρουσιάζει απροκάλυπτα ένα τόσο ανήθικο πρόσωπο; Εδώ η γυναίκα του καίσαρα και είναι και το διατυμπανίζει ότι είναι…. τιμία.

Η τροπολογία – έκτρωμα από μόνη της σηματοδοτεί το κατάντημα του πολιτικού προσωπικού που δρα σαν το μακρύ χέρι της τρόικα, του κεφαλαίου -ελληνικού και ξένου- που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα για ένα κράτος δικαίου που σέβεται έστω και τυπικά βασικές αρχές της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

* Καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου να αντιταχθούν σ’ αυτό το ανοσιούργημα που επιχειρείται και να επιστρέψουν σαν απαράδεκτη την επαίσχυντη τροπολογία στους συντάκτες της Deutsche Telekom και των Τραπεζιτών.

* Καλούμε τους εργαζόμενους του ΟΤΕ να αντιδράσουν, να μην συναινέσουν, να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα των «εθελούσιων» απολύσεων, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να συμβάλουν στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας.

Μια τέτοια κυβέρνηση που φτάνει σε τέτοιο κατάντημα δεν μπορεί να την εμπιστεύεται κανένας, ούτε οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ για δήθεν κατοχύρωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων ακόμα και να περάσει την επαίσχυντη τροπολογία. Σήμερα θα την περάσει και αύριο θα την αναιρέσει.

Όσοι την εμπιστευτούν θα κλαίνε σαν τις μωρές παρθένες μετά από λίγα χρόνια όπως κλαίνε και οι «πονηροί» της εθελούσιας του 2005 που τους έκοψαν το 60% της σύνταξης και τους βρίζουν από πάνω σαν…… υψηλοσυνταξιούχους!

Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να εμπιστεύεται και να σέβεται μια τέτοια κυβέρνηση – παπαγαλάκι των ξένων και των ντόπιων κεφαλαιοκρατών.

Εμείς δεν θα συνθηκολογήσουμε!

ΑΣΕ Αθήνα: 27-11-2013

Υ.Γ: Την εργοδοτική πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν την καλούμε να κάνει τίποτα.

πηγη

Γνώμη: Τελικά το Δημόσιο είναι κερδοφόρο;

Είναι τυχερή η κυβέρνηση που το πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκατ. ευρώ, που προανήγγειλε για το 2013, δεν το πολυπιστεύουν οι αγορές και οι πολίτες και δεν τρέφουν προσδοκίες.

Με μια προσεκτική ματιά στον κεντρικό πίνακα της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού, διαπιστώνει κανείς πως ο προϋπολογισμός του κράτους, δηλαδή οι κωδικοί από τους οποίους πληρώνονται όλες οι κρατικές δαπάνες και πιστώνονται με τα φορολογικά έσοδα, είναι βαθιά ελλειμματικός. Συγκεκριμένα, τα έσοδα μείον έξοδα εμφανίζουν έλλειμμα ύψους 12,8 δισ. ευρώ!

Ακόμη, αν αφαιρέσουμε το ποσό για τις πληρωμές τόκων, του κράτους, 6,1 δισ. ευρώ, προκύπτει ένα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,8 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό προβληματισμό για την προέλευση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Με βάση τους ορισμούς της Eurostat, στα αποτελέσματα του κρατικού προϋπολογισμού προστίθενται τα οικονομικά αποτελέσματα των οργανισμών Γενικής Κυβέρνησης και προκύπτει το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, που «μετρούν» η Eurostat και η τρόικα, αν και με διαφορετικές μεθοδολογίες.

Από τον ίδιο πίνακα του προϋπολογισμού προκύπτει πως η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα ελλειμματικό κράτος, αλλά έχει πλεονασματικά ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Δηλαδή, όλοι οι φορείς που μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως είναι ελλειμματικοί και υπερχρεωμένοι, τώρα πληροφορούμαστε πως χαίρουν άκρας (οικονομικής) υγείας και υπερκαλύπτουν το κρατικό έλλειμμα.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, για παράδειγμα, επρόκειτο φέτος να έχουν πλεόνασμα ύψους 2,73 δισ. ευρώ. Στον πίνακα του προϋπολογισμού, όμως, αναγράφεται ότι το πλεόνασμα για φέτος θα ανέλθει σε 5,93 δισ. ευρώ. Αύξηση της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ, όταν την ίδια ώρα η τρόικα ζητεί πρόσθετα μέτρα για το ασφαλιστικό. Λογικά, υπερ-πλεόνασμα και πρόσθετα μέτρα δεν συμβιβάζονται.

Αντίστοιχες υπερβάσεις καταγράφουν τα πλεονάσματα των ΔΕΚΟ και όλων των δημόσιων φορέων και η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» -όπως αποκαλείται την τελευταία 20ετία το συγκεκριμένο μέγεθος- από 4,5 δισ. ευρώ, που ήταν η εκτίμηση, εκτινάχθηκε σε 8,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το πρωτογενές έλλειμμα του κράτους και αφήνοντας το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης των 812 εκατ. ευρώ.

Τα νούμερα κουράζουν, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αποδεχτούμε πως η Ελλάδα έχει εξυγιάνει απόλυτα το δημόσιο τομέα και έχει πλέον «κερδοφόρα» ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και Δήμους και απαιτείται μια διευκρίνιση. Τα «πλεονάσματα» των οργανισμών Γενικής Κυβέρνησης δεν είναι τόσο απτά. Δηλαδή, δεν προκύπτουν από τη διαφορά έσοδα μείον έξοδα, αλλά από τη διαφορά του «ενεργητικού» καταθέσεις, συμμετοχές σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία και του «παθητικού», τις υποχρεώσεις από βραχυχρόνια και μακροχρόνια δάνεια.

Συνεπώς, κακώς καλλιεργούνται προσδοκίες για διάθεση του 70% του πλεονάσματος σε παροχές. Είναι σαφές πως τέτοιου είδους πλεονάσματα δεν μοιράζονται.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
πηγη

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις προσωπικού και τη συγχώνευση των κατασκευαστικών και συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ. Το πράσινο φως ανάβει χθεσινή απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οποία προβλέπει την πρόσληψη ιδιώτη συμβούλου από το υπουργείο, με απροσδιόριστη προς το παρόν αμοιβή, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δομών λειτουργίας συνολικά 14 ΔΕΚΟ, εποπτείας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που απασχολούν συνολικά 13.000 υπαλλήλους.

Στις υπό αξιολόγηση ΔΕΚΟ περιλαμβάνονται και οι συγκοινωνιακοί φορείς του λεκανοπεδίου Αττικής, για τις οποίους δεν προβλέπονται περαιτέρω συγχωνεύσεις, ενώ πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι η κατεύθυνση είναι να γίνουν στις συγκοινωνίες από ελάχιστες έως καθόλου απολύσεις προσωπικού, ανάλογα βέβαια και με τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις και τον κίνδυνο να παραλύσει η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων.

Το βάρος των εξελίξεων πέφτει στις λεγόμενες κατασκευαστικές ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών, για ορισμένες από τις οποίες έχει δρομολογηθεί ήδη διαδικασία συγχώνευσης (ΟΣΚ Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. και ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική Α.Ε., ενοποιούνται στην Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.).

Εκτιμάται ότι θα πέσει μεγάλο «μαχαίρι» και στο προσωπικό των συγκεκριμένων εταιρειών. Η πλευρά του κ. Χρυσοχοΐδη δεν αποδέχεται ότι θα γίνουν στο συγκεκριμένο τομέα περί τις 1.300 απολύσεις, στο πλαίσιο των σχετικών μνημονιακών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, οι ΔΕΚΟ εποπτείας του που μπαίνουν στο τούνελ της αξιολόγησης είναι οι 1) Αττικό Μετρό Α.Ε., 2) Εγνατία Οδός Α.Ε., 3) Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (ΟΣΚ Α.Ε., ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.), 4) Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων Α.Ε. (ΤΕΟ Α.Ε.), 5) Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ Α.Ε.), 6) Ινστιτούτο Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Μελών ΤΕΕ Α.Ε. (ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ), 7) Γαία ΟΣΕ, 8) Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας Α.Ε. (ΟΣΕ), 9) Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Α.Ε. (ΟΑΣΑ ΑΕ), 10) Εργα ΟΣΕ Α.Ε. (ΕΡΓΟΣΕ), 11) Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΟΣΥ), 12) Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ), 13) ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., 14) Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. (ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.). Σημειώνεται ότι η διαδικασία πρόσληψης ιδιώτη συμβούλου ανατίθεται σε διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων.

Μειωμένο εισιτήριο για φοιτητές των ΙΕΚ

Μειωμένο εισιτήριο για τη μετακίνηση με τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για όλους τους σπουδαστές που φοιτούν στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ( ΣΕΚ) σε όλη την Ελλάδα.


Συνολικά 14.606 σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ και ΣΕΚ σε όλη τη χώρα θα μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

Στην Αττική οι σπουδαστές θα μπορούν να προμηθεύονται τα ειδικά εισιτήρια από τον ΟΑΣΑ, στη Θεσσαλονίκη από τον ΟΑΣΘ και στην υπόλοιπη Ελλάδα από τα ΚΤΕΛ κάθε Νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος δίνεται ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και στην αναβάθμιση του θεσμού των δημοσίων ΙΕΚ αλλά και του νέου θεσμού των ΣΕΚ. Ήδη, με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού δόθηκε τελικά λύση και στο πρόβλημα με τις υποτροφίες των σπουδαστών των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ) που εκκρεμούσε εδώ και καιρό και εξασφαλίστηκαν κονδύλια ύψους 711.750 χιλιάδων ευρώ για τις περίπου χίλιες υποτροφίες σπουδαστών που φοίτησαν σε Δ. Ι.Ε.Κ το 2011 καθώς και για κάποιες που εκκρεμούσαν από το 2010.

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός τόνισε: «Με αυτές τις ενέργειες ενισχύουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Να ενισχύουμε ολοένα και περισσότερο τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την εποχή μάλιστα που η χώρα μας μαστίζεται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση».

Τέλος πρόσθεσε: «Θυμίζουμε ότι φέτος για πρώτη φορά, όλοι όσοι θέλουν φοιτούν εντελώς δωρεάν στα δημόσια ΙΕΚ και στις ΣΕΚ, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Εξάλλου, φέτος προσφέρθηκαν περισσότερες και πιο αναβαθμισμένες ειδικότητες σ’ αυτές τις δομές κατάρτισης και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν γίνονται δεκτοί».

Αλλαγή στα όρια για τις συντάξεις των ένστολων!

Βάζουν ως βάση συνταξιοδότησης τη συμπλήρωση 25ετίας, από τα 24,5 χρόνια που ισχύει σήμερα

Νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς για τα όρια ηλικίας αλλά και στα κριτήρια αναγνώρισης πλασματικών ετών (μέχρι 13 πλασματικά χρόνια) για όλους τους ενστόλους (Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) προωθούν τα υπουργεία Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών.


Βάζουν ως βάση συνταξιοδότησης τη συμπλήρωση 25ετίας, από τα 24,5 χρόνια που ισχύει σήμερα, έτσι ώστε σταδιακά να συνταξιοδοτούνται με 40 έτη στο 60ό έτος ηλικίας...

Σύμφωνα με τις προτάσεις που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία:

1 Αλλάζουν τα κριτήρια προσδιορισμού για την αναγνώριση των 5+5 διπλών πλασματικών ετών, τα οποία σήμερα δίδονται με βάση τις γεωγραφικές περιοχές (από τα εμφυλιοπολεμικά χρόνια). Τα κριτήρια που επεξεργάζεται η κ. Φώφη Γεννηματά θα αφορούν ειδικότητες και υπηρεσίες από τις οποίες όμως θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν όλοι οι ένστολοι προκειμένου να δικαιούνται τα πλασματικά έτη.
2 Οσοι ένστολοι μπήκαν στην υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 1990 και μετά μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια με 8.700 ευρώ για τους στρατιωτικούς και 2.700 ευρώ για τους υπόλοιπους ενστόλους. Μελετάται η αλλαγή του μαθηματικού τύπου ώστε να γίνει πιο «ελκυστική» η αγορά για τους στρατιωτικούς.
3 Διατηρείται το δικαίωμα εξαγοράς 3 επιπλέον πλασματικών ετών για μερικές κατηγορίες που μπήκαν στην υπηρεσία από το 1991-1995 οι οποίοι μπορούν να εξαγοράσουν άλλα 3 πλασματικά χρόνια εκτός των προανανφερθέντων.

Αλλαγή στα όρια για σύνταξη
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Αμυνας για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών αφορά:
Σταδιακή αύξηση από 1ης-1-2011 των ετών συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, οι οποίοι συμπληρώνουν από 1ης-1-2011 και μετά 25 έτη υπηρεσίας ως εξής:
1 Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών που συμπληρώνουν 25 έτη συντάξιμης υπηρεσίας το 2011 απαιτούνται 26 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, το 2012 απαιτούνται 27 έτη, το 2013 28 έτη, το 2014 29 έτη, το 2015 30 έτη, το 2016 31 έτη, το 2017 32 έτη, το 2018 33 έτη και το 2019 34 έτη.
2 Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το έτος 2019, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται για τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού.
3 Για όσους έχουν καταταγεί από 1ης-1-1991 μέχρι τις 31-12-1995, ο πραγματικός συντάξιμος χρόνος μπορεί να προσαυξάνεται με την καταβολή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του άρθρου 69 του Π.Δ. 169/2007 εισφοράς για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών συντάξιμης υπηρεσίας έως και 3 χρόνια.
4 Οσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης-1-2020 και μετά συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Μέχρι σήμερα οι ένστολοι συνταξιοοδοτούνταν με 24,5 έτη. Ορισμένες από αυτές τις διακρίσεις δικαιολογούνται από τη φύση της εργασίας, ενώ οι ένστολοι των ειδικών δυνάμεων (ιπτάμενοι, υποβρύχια, βατραχάνθρωποι, πεζοναύτες κ.ά.) λαμβάνουν και πλασματικά για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη συνταξιοδότησης.

Μάλιστα για τους παλιούς ασφαλισμένους, τα πλασματικά έτη υπολογίζονται μόλις μετά 18 έτη υπηρεσίας (για τους ιπταμένους) και έως τα 24,5 στην περίπτωση των απλών κατηγοριών ενστόλων όπως είναι οι αστυνομικοί, το πεζικό κ.ά.
Στην πραγματική υπηρεσία των ένστολων συναθροίζονται: ο χρόνος που διανύθηκε συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, η σχολή (σχολές Σωμάτων Ασφαλείας, Σχολές Ενόπλων Δυνάμεων) και ο χρόνος κατά τον οποίο ασκούνται κανονικά υπηρεσιακά καθήκοντα.
Κατ’ εξαίρεσιν, σαν πραγματική υπηρεσία θεωρείται:
α) ο χρόνος κάθε κανονικής, εκπαιδευτικής ή αναρρωτικής αδείας,
β) ο χρόνος της διαθεσιμότητας, εφ’ όσον αυτή δεν οφείλεται σε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχικό παράπτωμα για τα οποία επακολούθησε έξοδος από το στράτευμα ή μετάθεση σε αργία με απόλυση,
γ) ο χρόνος της αργίας με πρόσκαιρη παύση, εφ’ όσον δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες, και
δ) ο χρόνος της πολεμικής αποστρατείας και πολεμικής διαθεσιμότητας μέχρι την κατάληψη από το όριο ηλικίας.
Επίσης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ειδικών κατηγοριών (ιπτάμενοι, υποβρύχιοι καταστροφείς, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, αλεξιπτωτιστές, υπηρετούντες σε υποβρύχια, ΕΚΑΜ κ.λπ.), εφ’ όσον έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31-12-2010 18ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία (προκειμένου για όσους διετέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας) ή 20ετή (προκειμένου για τους λοιπούς), μπορούν να διπλασιάσουν το χρόνο που διετέλεσαν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας, ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα, το χρόνο καταδυτικών εξαμήνων γι’ αυτούς που υπηρετούν σε υποβρύχια κ.λπ., οποτεδήποτε και αν αποχωρήσουν από την υπηρεσία.

Από τον υπάρχοντα νόμο τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών γενικά (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν από 1ης-1-2011 και μετά 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, διαμορφώνονται ως εξής:
Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών που συμπληρώνουν 24,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας:

* το 2011 απαιτούνται 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας για συνταξιοδότηση,
* το 2012 απαιτούνται 27,5 έτη,
* το 2013 απαιτούνται 29 έτη,
* το 2014 απαιτούνται 30,5 έτη.
Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2014 (συμπλήρωση 24,5 ετών συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται από εκείνη τη χρονιά και μετά (εθνική σύνταξη 360 ευρώ συν ανταποδοτική σύνταξη).
Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε, εναλλακτικά, με τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.
Για τις μητέρες με 3 παιδιά αρκούν τα 20 έτη ασφάλισης μέχρι το 2010 για να συνταξιοδοτηθούν άνευ ορίου ηλικίας (και ανεξαρτήτως ηλικίας των τέκνων). Για τους άνδρες ίσχυε το ίδιο δικαίωμα μόνο σε περίπτωση χηρείας ή εάν είχαν την επιμέλεια των τέκνων με δικαστική απόφαση.
Από το 2011 και μετά και οι άνδρες στρατιωτικοί θεμελιώνουν με 20ετία δικαίωμα συνταξιοδότησης με 3 παιδιά (ανεξαρτήτως ηλικίας) και συνταξιοδοτούνται με τα ακόλουθα έτη συνολικής ασφάλισης:
* το 2011 για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 21 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί),
* το 2012 θα πρέπει να συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας,
* το 2013 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας,
* από το 2014 και μετά δεν υφίσταται καμία (θετική) διάκριση και όλοι συνταξιοδοτούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης.

Τώρα, για τις Ειδικές Δυνάμεις, που ο χρόνος υπηρεσίας διπλασιάζεται (και τριπλασιάζεται σε καιρό πολέμου), το όριο πραγματικής υπηρεσίας, από 18 έτη για τους ιπταμένους και 20 για τις λοιπές κατηγορίες, γίνεται 25 έτη για όλους. Οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή για όσους έχουν συμπληρώσει την προαναφερόμενη 18ετή ή 20ετή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία, κατά περίπτωση, μέχρι τις 31-12-2010.

makeleio.gr


 

Δεν θα προχωράει η εφορία σε κατασχέσεις για μικρά χρέη

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα προχωρήσει η εφορία σε κατασχέσεις για μικρά χρέη, εφόσον οι φορολογούμενοι ανταποκρίνονται ακόμη και με μικρές καταβολές, έδωσε ο γγ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

«Οπωσδήποτε, υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση και δυσκολεύεται. Όχι, (δεν θα τους πάρουμε τα σπίτια). Μην δραματοποιούμε τα πράγματα… Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρεται κάποιος για τη ρύθμισή του, διότι ακόμη και αν δεν έχει τους τυπικούς όρους να ανταποκριθεί, είτε στην πάγια ρύθμιση για "φρέσκα" χρέη, είτε των 48 δόσεων για παλιά, εάν έρχεται και δίνει έναντι ένα ποσό που μπορεί, αλλά το δίνει, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη και το παρακολουθούμε. Αν δεν γίνει αυτό, προχωράμε σε μέτρα, αλλά ξεκινάμε από τα μεγάλα χρέη. Μην φανταστείτε ότι πάμε στα 300 ευρώ… Δεν είναι θέμα ότι βάζουμε όριο, αλλά κάθε εφορία ξεκινά από το μεγαλύτερο χρέος που έχει και πάμε προς τα κάτω. Δεν ξεκινάμε από τα 1.000, 2.000 ή 3.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον φόρο ακινήτων τόνισε πως «ο φόρος ακίνητης περιουσίας σίγουρα δεν είναι ένας φόρος που τον ζητάει η φιλελεύθερη ομάδα. Είναι ένας φόρος που θα τον χαρακτήριζα "αριστερό". Οι φιλελεύθεροι και οι οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας θα έλεγαν "εμείς έχουμε φορολογηθεί, δεν χρειαζόμαστε άλλο φόρο"».

Σημείωσε πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι η Εφορία έχει προχωρήσει σε διπλάσιες κατασχέσεις ακινήτων από πέρυσι, ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορούν πραγματικά να εισπραχθούν, είπε πως «από τα 60 δισ. ευρώ, νομίζω ότι θα είναι πολύ μεγάλο ποσοστό τα ανεπίδεκτα, γύρω στο 70-75%».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Στουρνάρα περί υποφορολόγησης, ανέφερε: «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν, ενδεχομένως, ομάδες συμπολιτών μας που δεν φορολογούνται όσο σε άλλα προηγμένα κράτη, όπως στη Γερμανία, εάν έβγαζαν το ίδιο εισόδημα. Υπάρχει και το ανάποδο».

πηγή


 

Παραίτηση βόμβα στο Mega προμηνύει σερί απολύσεων: Κρίμα τα παιδιά - τσάμπα η προπαγάνδα και τα δάνεια;

Σε διοικητική δίνη εισέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Mega καθώς φαίνεται ότι οι πιέσεις των βασικών μετόχων για νέο πακέτο απολύσεων και περικοπών βρήκαν τη σθεναρή αντίσταση  του Διευθύνοντος Συμβούλου Ηλία Τσίγκα ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Τσίγκας έκρουσε πρόσφατα για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου στους βασικούς μετόχους της Τηλέτυπος σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Και αυτό διότι παρά την τελευταία κεφαλαιακή ενίσχυση και την αναχρηματοδότηση των δανείων, η εταιρία συνεχίζει να γράφει ζημίες και στις αρχές του επόμενου έτους θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια. Στο αίτημα για νέα αύξηση κεφαλαίου η απάντηση των βασικών μετόχων φέρεται να ήταν αρνητική.
Ταυτόχρονα ζήτησαν να γίνουν και νέες απολύσεις στις οποίες δεν συμφώνησε ο Τσίγκας, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί φαύλος κύκλος υποβάθμισης προγράμματος με επακόλουθο τη μείωση των εσόδων. Στο τραπέζι έπεσε και το σενάριο για δραστικές μειώσεις μισθών των υψηλόμισθων στελεχών του καναλιού, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό.

Οι Κυβερνήσεις Μειοψηφίας Πάντα Μετρούν Τον Χρόνο Αντίστροφα

Αρθρο 1 παρ.3 Σ. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από την μειοψηφία του λαού και ασκούνται όπως ορίζει η κυβέρνηση (η νέα "ερμηνεία" του Συντάγματος, κατά την κυβέρνηση Σαμαρά)

Το άρθρο 1 παρ. 3 του ισχύοντος Συντάγματος λέει: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Οι δε δύο βασικές αρχές της πραγματικής δημοκρατίας είναι: Η ισότητα της ψήφου και η αρχή της πλειοψηφίας. Επομένως, με βάση την πιο πάνω συνταγματική διάταξη, εφόσον υποτίθεται έχουμε δημοκρατία και ισχύουν οι δύο αυτές αρχές, θα έπρεπε να εκλέγεται κυβέρνηση της χώρας, εκείνη που συγκεντρώνει το 50%+1 των ίσων (μεταξύ των) ψήφων.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρόνια (πλην της πρώτης περιπτώσεως, του Κ. Καραμανλή το 1974), δεν υπήρξε κυβέρνηση… που να έχει συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων. Άρα η εξουσία στην Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν πηγάζει από το λαό, με βάση την πλειοψηφική δημοκρατική αρχή όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά από μειοψηφίες.

Σε ότι αφορά δε την ισότητα της ψήφου, αφήστε το. Αυτή έχει καταλυθεί με τους φασιστικούς εκλογικούς νόμους των διαφόρων bonus στο πρώτο κόμμα και των αποκλεισμών με τα όρια εισόδου στη Βουλή.

Πέρα από αυτό. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το Σύνταγμα θα διαπιστώσει κάτι εκπληκτικό. Σχεδόν σε κάθε σειρά του αναγράφει τη φράση “ως νόμος ορίζει”. Δηλαδή το ίδιο το Σύνταγμα εκχωρεί πλήρη εξουσιοδότηση στην εκάστοτε μειοψηφική κυβέρνηση, ώστε αυτή, μέσω των νόμων που κατασκευάζει, να ερμηνεύει και να εφαρμόζει κατά το δοκούν το ίδιο το Σύνταγμα.

Επομένως, η πιο πάνω συνταγματική διάταξη, θα έπρεπε κανονικά να διαβάζεται ως εξής: «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από την μειοψηφία του λαού και ασκούνται όπως ορίζει η κυβέρνηση».

Αυτό είναι στην πραγματικότητα η «δημοκρατία» μας. Και όμως, αυτό εμείς εξακολουθούμε να το ανεχόμαστε παρότι μας έφερε στο σημερινό χάλι.



Η Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιΐας θα είναι ο φορέας υλοποίησης της αξιολόγησης των ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών που θα κάνει η PWC

Η Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας (ΔΜΕΟ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) θα είναι ο Φορέας Υλοποίησης και Δικαιούχος του άχαρου έργου της αξιολόγησης των ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών, την οποία θα πραγματοποιήσει η PWC και θα οδηγήσει σε απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

Πρόκειται για την δράση «Αξιολόγηση δομών των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υποδομών», η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και αφορά όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών, ακόμη και αυτά που έχουν περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προς ιδιωτικοποίηση - πλην των ΕΛΤΑ και της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», το «φιλτράρισμα» που θα κάνει η PWC αφορά την αξιολόγηση των εξής ΔΕΚΟ, που «απασχολούν προσωπικό περίπου 13.000 ατόμων»:
- Τις εποπτευόμενες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων Αττικό Μετρό,  Εγνατία Οδός, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ  (ΟΣΚ - ΔΕΠΑΝΟΜ - ΘΕΜΙΣ), Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ ΑΕ), Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ ΑΕ), Ινστιτούτο Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ) και,  
- τις εποπτευόμενες από τη Γενική Γραμματεία Μεταφορών ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ (ROSCO), που απασχολούν και την συντριπτική πλειονότητα του εν λόγω προσωπικού.
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Χρυσοχοϊδη, η υλοποίηση του έργου της αξιολόγησης «είναι επομένως αναγκαία» και θα τρέξει «μέσω υπηρεσίας Συμβούλου», ο οποίος θα πρέπει:
- Να παραλάβει τα διαθέσιμα στοιχεία των προς αξιολόγηση εποπτευομένων φορέων,
- Να προβεί σε καταγραφή - ανάλυση των δομών των εποπτευομένων φορέων με βάση μεθοδολογία που θα του δοθεί από το Δικαιούχο, δηλαδή το υπουργείο Υποδομών,
- Να υποβάλει στο Δικαιούχο παραδοτέο με την ολοκλήρωση του Εργου.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Υποδομών, «καθήκοντα των Φορέων Πρότασης και Λειτουργίας του Έργου», δηλαδή των επίμαχων ΔΕΚΟ, είναι:
- «Να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας συμφωνίας στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών»,
- «Να παρέχει στον Δικαιούχο τις αναγκαίες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του για τον προσδιορισμό του σκοπού του αντικειμένου του Έργου, του χρόνου υλοποίησης και να συνεργάζεται μαζί του για την κατάρτιση του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης»,
- «Να παρέχει έγκαιρα στο Δικαιούχο την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που επηρεάζουν την υλοποίηση του Έργου»,
- «Να μεριμνήσει για τις διοικητικές ή/και θεσμικές ρυθμίσεις που απορρέουν από την υλοποίηση του Έργου».
  
Παράλληλα, καθήκοντα της ΔΜΕΟ μεταξύ άλλων θα είναι:
- «Να εκτελεί όλες τις ενέργειες που το εκάστοτε ισχύον κανονιστικό πλαίσιο προβλέπει ως αρμοδιότητα ενός Δικαιούχου, κατά την πορεία υλοποίησης της πράξης»,
- «Να αναθέτει την υλοποίηση του έργου στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας»,
- «Να κοινοποιεί στον Φορέα Πρότασης / στον Φορέα Λειτουργίας τις αναφορές προόδου για την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Έργου, τις οποίες αποστέλλει στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π»,
- «Να συνεργαστεί με τον Φορέα Πρότασης και τον Φορέα Λειτουργίας για τη σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης και την υποβολή του στην Ειδική Υπηρεσία  Διαχείρισης του Ε.Π.».
Σύμφωνα με την απόφαση, «είναι σκόπιμη η σύσταση σχετικής Επιτροπής αποτελουμένης από εκπροσώπους των Φορέων Πρότασης / Λειτουργίας  και Υλοποίησης», η οποία θα έχει αντικείμενο τον συντονισμό και την παρακολούθηση «όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου», την «εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα των μερών κάθε αναγκαίου μέτρου και ενέργειας για την υλοποίηση του έργου» και την «γνωμοδότηση επί της κάθε διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών που προκύπτει σχετικά με την ερμηνεία των όρων της σύμβασης που θα συναφθεί και τον τρόπο εφαρμογής της».

Η Απόφαση του Υπουργού εδώ http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B1%CE%A41-%CE%961%CE%A3 

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας η χρηματοδότηση των κομμάτων

Στο στόχαστρο της Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας «μπαίνει» η χρηματοδότηση των κομμάτων της κυβέρνησης, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 2000 – 2013, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) στον Άρειο Πάγο.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τη μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν ποινικών αδικημάτων για την οικονομική ενίσχυση των δύο πολιτικών κομμάτων από τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μηνύτρια αναφορά γίνεται λόγος στα δάνεια που έχουν λάβει από τραπεζικά ιδρύματα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2000 – 2013. Μάλιστα, επισημαίνονται δημοσιεύματα, στα οποία επισημαίνεται πως δόθηκαν τραπεζικές χορηγήσεις χωρίς οιαδήποτε εμπράγματη ασφάλεια, ενώ μοναδική εξασφάλιση για την αποπληρωμή των δανείων αποτελούν οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ η μηνυτήρια αναφορά της ΑΝΕΛ θα συσχετιστεί με την ήδη ανοικτή δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί για τα οικονομικά κενά που καταγράφουν στα λογιστικά πορίσματα των ελεγκτικών εταιρειών.
 

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Πέτρου Κουσουλού

Για το θέμα με τα κομματικά θαλασσοδάνεια είχε ασχοληθεί εκτενώς αποκαλύπτοντας μάλιστα, τους «υπόπτους» ο Πέτρος Κουσουλός, σε ρεπορτάζ του από τις αρχές του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα που υπογράφει ο Πέτρς Κουσουλός στο zougla.gr στις 28 Ιανουαρίου του 2013. Συγκεκριμένα τότε είχε αποκαλύψει:

Περισσότερα από 10 ηχηρά ονόματα της πολιτικής ζωής της χώρας τα οποία εμπλέκονται στις ενέργειες σύναψης των περιβόητων κομματικών θαλασσοδανείων της περιόδου 2000-2011 αναμένεται να κληθούν ως ύποπτα από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, που διενεργούν την ποινική προκαταρκτική εξέταση για το μείζονος σημασίας οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστούν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αλλά και ο Συνασπισμός, προτού μετονομαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών έχουν ήδη μπει τουλάχιστον 10 πρόσωπα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ των κομμάτων και των έξι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς έφεραν και φέρουν την ιδιότητα του διαχειριστή αλλά και των υπογραφόντων των συμβάσεων.

Μεταξύ άλλων στη «λίστα» φιλοξενούνται ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι κ.κ. Κώστας Γείτονας, Τηλέμαχος Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ) και Μενέλαος Δασκαλάκης (ΝΔ), ο νυν διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο νυν υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς καθώς και πρόσωπα τα οποία διετέλεσαν ως διευθυντές κομμάτων, αλλά σήμερα ελέγχονται -για άλλες υποθέσεις- από την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως ο κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια στιγμή από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι εισαγγελικές Αρχές έχουν κάνει ήδη τις προπαρασκευαστικές κινήσεις για να διερευνήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί με τα ανοιχτά οικονομικά ζητήματα του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, καθώς λίγο πριν από τα Χριστούγεννα απέστειλαν στη Βουλή αίτημα για την παροχή πληροφοριών.

Βάσει του συγκεκριμένου αιτήματος η αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού Κοινοβουλίου καλείται να απαντήσει εγγράφως στους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, γνωστοποιώντας τους τα πρόσωπα τα οποία ήταν υπεύθυνα για την οικονομική διαχείριση του ΚΚΕ την περίοδο 2004-2011 και διευκρινίζοντας εάν αυτά είχαν διατελέσει βουλευτές.

Σκοπός των Αρχών είναι διακριβώσουν ποια από τα πρόσωπα τα οποία υπέγραψαν, από την πλευρά των κομμάτων, για την εκταμίευση των 272,5 εκατ. που δόθηκαν την περίοδο 2000-2011 ήταν ή είναι βουλευτές και διετέλεσαν σε υπουργικές θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι εισαγγελικές Αρχές, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, έχουν εξετάσει (ως υπόπτους) 70 στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων που παρέδωσαν έγγραφες εξηγήσεις για το διερευνώμενο κακούργημα της απιστίας.

Ο κατάλογος

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα.

Πρόκειται για όλους τους διαχειριστές ή τους διευθυντές των κομμάτων οι οποίοι είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση της οικονομικής κατάστασής τους αλλά και όλους εκείνους που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι: Κώστας Γείτονας, ο οποίος υπήρξε διαχειριστής στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2005, Τηλέμαχος Χυτήρης (2006-2008), Ανδρέας Μακρυπίδης (2009-2010), Γιώργος Γεωργακόπουλος (υπογράφων τη σύμβαση του 2007), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (υπέγραψε τις συμβάσεις την περίοδο 2005-2007) και Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα των Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη, ο οποίος το 2005-2006 υπήρξε διαχειριστής του κόμματος, Μενέλαου Δασκαλάκη (2007-2010) και του πρώην διευθυντή την περίοδο 2010-2011, Αθανάσιου Σκορδά.

Από το ΚΚΕ έχουν ήδη ληφθεί στοιχεία για τον κ. Θεοδόσιο Κωνσταντινίδη, ο οποίος εμφανίζεται να υπέγραψε δανειακή σύμβαση την περίοδο 2010-2011, ενώ στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, βέβαια, τι ακριβώς θα συμβεί με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος υπέγραψε τις δανειακές συμβάσεις της περιόδου 2004-2006.

Αδύνατη η αποπληρωμή

Για το αποκαλούμενο ως «σκάνδαλο» των κομματικών θαλασσοδανείων, οι εισαγγελικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους ιδιαίτερα ισχυρό «οπλοστάσιο», που περιλαμβάνει τις διαβαθμισμένες εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες χαρακτηρίζουν ως «αδύνατη» την αποπληρωμή τους!

Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία (κατά κύριο λόγο) αλλά και το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός (προτού μετονομαστεί σε ΣΥΡΙΖΑ) έλαβαν από έξι πιστωτικά ιδρύματα δάνεια συνολικού ύψους 272, 5 εκατομμυρίων ευρώ, με μοναδικά εχέγγυα τις κρατικές επιχορηγήσεις, εκτός από το ΚΚΕ, το οποίο έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της ΤτΕ που συνετάχθη τον περασμένο Ιούνιο, η πρώην Αγροτική Τράπεζα, η οποία έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 192 εκατ. ευρώ, δεν θα τα λάβει ποτέ πίσω. Το πόρισμα αναφέρει ότι «… λόγω των υψηλών υπολοίπων και των εκχωρήσεων των κρατικών χρηματοδοτήσεων που αφορούν μέχρι και το έτος 2018, πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Αγροτική…», ενώ χαρακτηρίζει ως «υψηλού ρίσκου» τα δάνεια που έδωσε και η Εθνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ έχει δώσει στο ΠΑΣΟΚ δάνειο 8,7 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα τις επιχορηγήσεις του 2015 και του 2019 (!), 5,1 εκατ. ευρώ στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα την κρατική χρηματοδότηση των ετών 2019 και 2020 (!), 7,7 εκατ. ευρώ στο ΚΚΕ, που θα αποπληρωθεί από τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2011-2015, και 8 εκατ. ευρώ στον Συνασπισμό, για τα οποία εκχωρήθηκε η ετήσια κρατική επιχορήγηση της περιόδου 2011-2018.

Δικαστικοί κύκλοι προβλέπουν πλέον ότι η καθίζηση των ποσοστών των δύο κομμάτων εξουσίας και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης καθιστούν προβληματική την αποπληρωμή και των δανείων της Εθνικής.
 

Στην ίδια έκθεση καταγράφονται και οι «μαύρες τρύπες» στα ταμεία των κομμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Το 2009 η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων έφθασε τα 12,3 εκατ. ευρώ και το 2011 τα 5,8 εκατ. ευρώ. 
Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία, καθώς τον Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127,6 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο αργότερα έφθασε τα 132 εκατ. ευρώ. Το κόμμα της κυβέρνησης εμφάνισε «τρύπα» 9,2 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ παρουσίασε πλεόνασμα το 2010 και το 2011 κατά 1,2 εκατ. ευρώ και 335.000 ευρώ αντίστοιχα.