EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ποιοί είναι οι οκτώ δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποφασίσουν για τις απολύσεις

Από οκτώ δημοσίους υπαλλήλους συγκροτείται η επιτροπή που θα αποφασίσει για τις απολύσεις, σύμφωνα με απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει μέχρι τις 30-11-2013 να υποβάλλει την Έκθεση Οριστικής Αξιολόγησης των δομών και των πλάνων στελέχωσης των εποπτευόμενων φορέων από το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η επιτροπή θα συνεδριάζει εντός των ωρών του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, στο κατάστημα του υπουργείου Οικονομικών, επί της οδού Νίκης 5-7, στην Αθήνα.

Τα μέλη που θα συγκροτούν την επιτροπή είναι:
  1. Πηνελόπη Παγώνη, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ως Πρόεδρος.
  2. Γεώργιος Καλλίας, υπάλληλος με βαθμό Β ́ του κλάδου ΠΕ Οικονομικού, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Γκότση, υπάλληλο με βαθμό Β ́του κλάδου ΠΕ Λοιπών Ειδικοτήτων, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  3. Αλεξάνδρα Κομνηνού, υπάλληλος με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Οικονομικού, που υπηρετεί στην Διεύθυνση ΔΕΚΟ της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γεώργιο Γεροντάσιο, υπάλληλο με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  4. Αναστασία Ρόβα, υπάλληλος με βαθμό Β ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Δ4. Διεύθυνση Προσωπικού Γ.Λ.Κ. της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την Ε.Ε., ως μέλος, με αναπληρώτρια την Μαίρη Ματζοράκη, υπάλληλο με βαθμό Ε ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  5. Ευάγγελος Πέππας, υπάλληλος με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Δ25. Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Σωτήριο Αναστασόπουλο, υπάλληλο με βαθμό Γ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  6. Ηλίας Κωτσόπουλος, υπάλληλος με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Σταυρούλα Μέγα, υπάλληλο με βαθμό ΣΤ ́, του κλάδου ΤΕ Δημοσιονομικών, που υπηρετεί στην ίδια Διεύθυνση.
  7. Ασπασία Κωστοπούλου, υπάλληλος με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί με απόσπαση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Μαρίνο Παπαδάκη, υπάλληλο με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο ίδιο Γραφείο.
  8. Σοφία Ψαρογιάννη, υπάλληλος με βαθμό Δ ́, του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στην Δ2. Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Δείτε τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εδώ.

"Ξαφνικός θάνατος" φορέων του Δημοσίου για 11.000 απολύσεις

Η συμφωνία Αθήνας - τρόικας στο θέμα των απολύσεων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρνει μαζί της ακόμα και ξαφνικούς θανάτους σε μικρούς φορείς και οργανισμούς, με τους απασχολούμενους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου.

Το Ταμείο Οδοποιίας είναι ο φορέας που θα πληρώσει πρώτα τη νύφη. Πρόκειται για φορέα στον οποίο εργάζονται περίπου 150 άτομα και δεν έχει πλέον αντικείμενο μετά και την παραχώρηση του εθνικού δικτύου σε ιδιώτες.

Στο κρίσιμο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης επιβεβαιώθηκε ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την τρέχουσα περίοδο αξιολόγησης.

Η Αθήνα:

Έχει υλοποιήσει το πρώτο κύμα του προγράμματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης για περισσότερους από 400.000 εργαζομένους.

Έχει προχωρήσει σε 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκοι).

Η τρόικα άναψε πράσινο φως αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμότητα. Παράλληλα, έδωσε σιωπηρή παράταση μέχρι και τον Μάρτιο για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας, δέχτηκε να προσμετρηθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες αν και παραλίγο να τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις, καθώς προέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες νέες απαιτήσεις για τη διετία 2014 - 2015 που βρήκαν τοίχο από πλευράς του κ. Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά:

1. Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν επιθυμούσαν να δώσουν επίσημα παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου της διαθεσιμότητας.

"Θα θέλαμε η περισσότερη δουλειά για αυτούς τους 12.500 υπαλλήλους να έχει βγει μέχρι το τέλος του χρόνου" ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

"Δεν μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε ολοκληρωμένη δουλειά μέχρι τότε. Παρά μόνο μέχρι τον Μάρτιο", φέρεται να απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τους δανειστές μας να δίνουν τελικά άτυπη παράταση για το δεύτερο κύμα του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η "δεξαμενή" των επόμενων 12.500 διαθεσιμοτήτων θα προκύψει από την Υγεία (ΕΟΠΥΥ), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Στον τομέα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους και των 11.000 μέχρι το τέλος του 2014 παραμένουν ως έχουν.

Όσον αφορά στις 4.000 απολύσεις, σε αυτές θα προσμετρηθούν οι 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, οι επίορκοι και όσοι έχουν υπερβεί τον αριθμό των αναρρωτικών αδειών.

Παράλληλα, στις απολύσεις αναμένεται ότι θα μετρήσουν τελικά οι όποιες έξοδοι προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες.

"Εάν δεχτείτε τις 2.000 απολύσεις, που έχουν γίνει στην ΕΡΤ, δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με τις άλλες 2.000, οι οποίες απομένουν", σημείωσε ο υπουργός.

Το μεγάλο κομμάτι των απολύσεων του 2014 αναμένεται ότι θα προέλθει από καταργήσεις και συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, από μεγάλο μέρος γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και από απασχολούμενους σε ΟΤΑ και ειδικότερα σε δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν χρόνιο παθητικό.

Όπως ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στις συζητήσεις για τα μεγάλα νομικά πρόσωπα δεν τίθεται θέμα "ξαφνικού θανάτου", αν και είναι πιθανό να προχωρήσουν σε οριζόντια μείωση του προσωπικού τους μέχρι και 10%.

Το ενδεχόμενο του "ξαφνικού θανάτου" από τον Ιανουάριο παραμένει ανοιχτό για τα μικρά και μεσαία νομικά πρόσωπα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως ο πρώτος φορέας στον οποίο θα μπει λουκέτο θα είναι το Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ξεκινάει μπαράζ μηνύσεων κατά του Α. Γεωργιάδη από δημάρχους μικρών νησιών

Μπαράζ μηνύσεων ξεκινάει όπως φαίνεται κατά του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Μετά τον δήμαρχο Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά στα πρόθυρα του να καταθέσουν μήνυση εναντίον του υπουργού είναι ο πρώην δήμαρχος Πάρου, Κώστας Αργούζης, αλλά και οι δήμαρχοι της Σίφνου, της Σικίνου και της Κιμώλου.

Η  κατάσταση στο χώρο της υγείας που συνεχώς χειροτερεύει, με τις υγειονομικές μονάδες των νησιών να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης, εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων των νησιών. Ιδιαίτερα εκτεθειμένο από αυτήν την εικόνα είναι το αρμόδιο υπουργείο, που ενώ παρείχε συνεχείς υποσχέσεις για μεταστροφή της κατάστασης, αποδείχθηκε τελικά ανακόλουθο.

Ένα βήμα πριν τη μήνυση κατά του Άδωνι Γεωργιάδη είχε φτάσει και ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου Νοτίου Αιγαίου. Η πλειοψηφία όμως του περιφερειακού συμβουλίου απέρριψε το αίτημα του.

Η μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Υγείας και κάθε αρμοδίου, που κατέθεσε ο Δήμαρχος Τήνου στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Σύρου, βασίστηκε σε ομόφωνη συμφωνία του δημοτικού συμβουλίου, εξαιτίας της απερίγραπτης κατάστασης των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί.

Όπως αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του, η κίνηση αυτή προέκυψε ως απόρροια της «οδυνηρής χειροτέρευσης της ήδη τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου λόγω της ελλείψεως γιατρών, των αγροτικών γιατρών (φεύγει ένας ακόμη, 5 κενά επί συνόλου 6 θέσεων!), της παθολόγου που ουσιαστικά δεν εκτελεί εφημερίες και της επικείμενης παύσης συνταγογράφησης από 6-12-2013».
Αφορμή για την ύστατη αυτή προσπάθεια του δήμου «στάθηκε ιδιαίτερα το πρόσφατο γεγονός της παραίτησης της Επιστημονικής Διευθύντριας και της αναπληρώτριας της στο Κέντρο Υγείας Τήνου, αλλά και το ότι για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τίθεται σε έγγραφο που φέρει την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού».

πηγη

Στόχος για έσοδα 3,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις το 2014 - Τι βγαίνει στο "σφυρί"

Στόχο για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 3,560 δισ. ευρώ θέτει ο Προϋπολογισμός του 2014.

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, που, εκ των πραγμάτων, απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να διαμορφωθούν προς αξιοποίηση. Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων. Έως το τέλος του 2013 αναμένεται να έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 1.000 ακίνητα».
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης σειράς Δημοσίων Επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση σε εξέλιξη βρίσκονται οι ακόλουθοι 14 διαγωνισμοί:

- Η πώληση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς και του γειτονικού παράκτιου μετώπου, στην οποία 4 επενδυτές συμμετέχουν στην τελική φάση.

- Η παραχώρηση δύο ομάδων περιφερειακών αερολιμένων με τη συμμετοχή 7 επενδυτικών σχημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία.

- Η χορήγηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 έτη με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.

- Η πώληση 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.

- Η πώληση 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.

- Η πώληση 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.

- Η αξιοποίηση ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική.

- Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.

- Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Χίου.

- Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Πύλου.

- Η αξιοποίηση τεσσάρων Ιαματικών Πηγών στο νομό Φθιώτιδας.

- Η εκμίσθωση διάρκειας 99 ετών ακινήτων στη περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.

- Η αξιοποίηση για 99 χρόνια των ακινήτων Ξενία Σκιάθου, Τσαγκαράδας και 'Ανδρου.

- Η πώληση μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ.

Επίσης όπως σημειώνει η εισηγητική έκθεση, προωθείται η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον και οι παρακάτω αποκρατικοποιήσεις:

- Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

- Πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%).

- Πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65% ΤΑΙΠΕΔ - 35% ΕΛΠΕ).

- Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα».

- Πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.

- Παραχώρηση/πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

- Παραχώρηση μαρινών.

- Πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ, από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου).

- Πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Και "με τη βούλα" του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε το λουκέτο στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Όπως τόνισε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης ο οργανισμός δεν έχει λόγο ύπαρξης

Επιβεβαίωσε ο υπουργός Διοικητκής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όπως έχει ανακοινώσει και ο κ. Χρυσοχοΐδης, το ΤΕΟ θα κλείσει, συμφωνώ και εγώ ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα από την τρόικα για νέες απολύσεις πέραν των 15.000 μέχρι τα τέλη του 2014, που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Πρόκειται για τον πρώτο δημόσιο Οργανισμό που θα βάλει λουκέτο.

Συνολικά απασχολούνται 150 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στις 4.000 απολύσεις που έχει δεσμευτεί να κάνει η Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης , αποκάλυψε ότι η τρόικα έθεσε θέμα επέκτασης της κινητικότητας σε συνδυασμό με απολύσεις και μετά το 2014, αλλά η ελληνική πλευρά απάντησε ότι δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα αντέξει τις 13.000 απολύσεις που υπολείπεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2014, όπως άντεξε το 1.000.000 απολύσεις ο ιδιωτικός τομέας. Το θέμα δεν είναι εύκολο, είπε, αλλά έχει συμφωνηθεί.

Σε ερώτηση αν φιλοδοξεί να είναι διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή την ώρα δεν σκέφτεται κάτι περισσότερο από την υπουργική του θητεία.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν εκτιμά πως διαμορφώνεται σκηνικό ρήξης με την τρόικα. «Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Θέλουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, έχουμε πολλές πιθανότητες να κλείσουμε τα θέματα τον Δεκέμβριο», επισήμανε ο υπουργός.

"Μαχαίρι" και σε μεγάλους φορείς - Ξεκίνημα από τα ΜΜΜ

Ακόμα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί η κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο των απολύσεων. Ποια μπαίνουν στο στόχαστρο.

Εκτός από τους μικρούς και μεσαίους φορείς (ΝΠΙΔ, επιχειρήσεις του Δημοσίου) στους οποίους θα βάλει λουκέτο η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να πετύχει το στόχο για τις υπόλοιπες 1300 απολύσεις το 2013 και τις 11.000 του 2014, το «καμπανάκι» χτυπάει και για τους μεγάλους.

Πιθανότατα όχι για όλους τουλάχιστον προς το παρόν αλλά ορισμένοι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο ακόμη και για να συμπληρώσουν το κύμα απολύσεων του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τους ζημιογόνους φορείς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές προσωπικού ακόμη και 10%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο στόχαστρο μπαίνουν:

-Ο ΟΣΕ

-Ο ΗΣΑΠ

-Ο ΗΛΠΑΠ

-Η ΤΡΑΜ Α.Ε.

-Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

- Ο ΟΑΣΑ και

- Ο ΟΑΣΘ

Εφόσον η τρόικα δεν κάνει δεκτό, τελικώς, να συνυπολογιστούν στις απολύσεις  όσοι από τους 5 έως 6.000 συμβασιούχους που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές, απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις, τότε οι συγκεκριμένοι φορείς θα είναι μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης στις 18 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των δομών των ΝΠΙΔ και των επιχειρήσεων των υπουργείων του αλλά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Πηγή: aftodioikisi

Νηστικοί 8.000 μαθητές

Πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αποτυπώνεται σε νούμερα αυτό που κάποιοι κατά καιρούς έχουν αποκαλέσει φθηνή προπαγάνδα: οι νηστικοί μαθητές. Τα παιδιά που πηγαινοέρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι. Τα παιδιά που οι γονείς δεν είχαν να τους δώσουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί. Το 60% 16 χιλιάδων οικογενειών -συνολικά 32.358 μαθητές- αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 23% εξ αυτών (περίπου 8.000) επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα κατά το έτος 2012.



 «Το ψυγείο μου είναι συνήθως άδειο. Ντράπηκα να το γράψω. Εβαλα το «μερικές φορές» και όχι το «συχνά»» εξομολογήθηκαν πολλοί γονείς μαθητών στην «Ε» Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης του προγράμματος «Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής», που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Απευθύνεται σε μαθητές δημόσιων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, και φέτος είναι η δεύτερη σχολική χρονιά που υλοποιείται σε 206 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και αφορά καθημερινή διανομή μικρογευμάτων (πρωινό) σε 206 σχολεία όπου φοιτούν 32.358 μαθητές.

Επέκταση

Χθες οι δύο φορείς ανακοίνωσαν την επέκταση του προγράμματος σε 300 σχολεία, ήτοι 50 χιλιάδες μαθητές συνολικά. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς οι αιτήσεις που έχουν δεχτεί φτάνουν τις 774, ένα νούμερο που αποκαλύπτει ότι οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους με άδεια χέρια είναι πολύ περισσότεροι.

Οπως εξήγησε η καθηγήτρια της Ιατρικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των οικογενειών προέκυψαν από ένα ερωτηματολόγιο που διένειμαν στις οικογένειες των μαθητών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, κι αυτές κλήθηκαν να απαντήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση, «τα τρόφιμα που αγοράσατε τελείωσαν και δεν είχατε χρήματα να αγοράσετε άλλα», το 38% απαντάνε «μερικές φορές» και το 15% «συχνά».

Ωστόσο στην «Ε», που επικοινώνησε με γονείς μαθητών, αρκετοί παραδέχτηκαν ότι παρ’ όλο που τα ερωτηματολόγια ήταν ανώνυμα, στρογγύλεψαν κάπως την ενδοοικογενειακή ένδεια, φοβούμενοι μην προδοθούν για την οικονομική τους κατάσταση, ακόμη και στους δασκάλους των σχολείων, όταν τα παιδιά θα παρέδιδαν τα έντυπα: «Το ψυγείο μου είναι συνήθως άδειο. Ντράπηκα να το γράψω. Εβαλα το «μερικές» και όχι το «συχνά».

Σκέφθηκα πόσο πολύ θα εκτεθώ, αν ο δάσκαλος από περιέργεια άνοιγε το φάκελο τη στιγμή που θα τον παρέδιδε ο γιος μου».

Η κ. Λινού εξηγεί στην «Ε» ότι «η κρίση είναι δυνατόν να υποβαθμίσει από πλευράς δυνατοτήτων μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων ή να δημιουργήσει θυλάκους στον πληθυσμό όπου η κρίση και η φτώχεια θα παραταθεί σε περισσότερες γενιές.

Για το λόγο αυτό κάθε προσπάθεια μείωσης του φαινομένου με παροχή επαρκών και ποιοτικών γευμάτων στα παιδιά είναι ανάγκη να ενθαρρυνθεί και να αντιμετωπιστεί σαν σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση».

Εξηγεί επίσης ότι «τόσο η ανεπαρκής όσο και η κακής ποιότητος τροφή επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών και προδιαγράφει αρνητικά τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική τους υγεία.

»Μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των παιδιών να πετύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε επίπεδο εκπαιδευτικό και μορφωτικό».

Ενδεικτικό είνα το γεγονός ότι πρώτη ένδειξη επισιτιστικής ανασφάλειας είναι η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία, καθώς όταν τα παιδιά έχουν να καταναλώσουν τροφή, είναι συνήθως κακής ποιότητας. Στην ανάλυση των στοιχείων βρέθηκε ότι το 22% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και το 8% παχύσαρκα.

Μετά την εφαρμογή του προγράμματος το ποσοστό της επισιτιστικής ανασφάλειας με πείνα από το 23% έπεσε στο 19%. Ταυτόχρονα, το 48% λιποβαρών παιδιών απέκτησαν κανονικό βάρος, ενώ το 47% των παχύσαρκων παιδιών έπαψαν να ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Για τους γονείς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χορήγηση του δωρεάν αυτού γεύματος ήταν και είναι ζωτικής σημασίας. Οπως τόνισαν άλλωστε κάποιοι στις συνεντεύξεις τους, «για μερικά αποτελεί το μοναδικό γεύμα»…

Το δωρεάν γεύμα

Κατά συνέπεια δεν είναι περίεργο ότι το 64% εξ αυτών δήλωσαν ότι καλύπτει υπαρκτή ανάγκη της οικογένειας, το 74% τόνισαν ότι μείωσε το άγχος τους για την καθημερινή σίτιση του παιδιού, το 72% είπαν ότι είχε θετική επίδραση στην ψυχολογία του παιδιού, με δεδομένο προφανώς ότι το δωρεάν γεύμα απευθύνεται σε όλο το σχολείο και έτσι δεν απομονώνονται ούτε και στιγματίζονται τα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τέλος, το 66% εστίασαν στις χρήσιμες πληροφορίες που δίνονται μέσω αυτού για την υγιεινή διατροφή της οικογένειας, γεγονός που ήταν και δεύτερος στόχος του προγράμματος, καθώς μέσω των συγκεκριμένων γευμάτων οι φορείς του προγράμματος θέλησαν, εκτός από το να χορτάσουν την πείνα των παιδιών, να εισαγάγουν νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή, γι’ αυτό και το μενού των γευμάτων σχεδιάστηκε από γιατρούς, διατροφολόγους και τεχνολόγους τροφίμων του Prolepsis. Κάτι που μάλλον επιτεύχθηκε, καθώς τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν αλλαγή του διατροφικού προσανατολισμού των παιδιών.

Παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και λευκού γάλακτος εκτός σχολείου, σε ποσοστό 40% έως 47%.


πηγη

Αξιωματούχος της Ελλάδας: Μισό μέτρο ακόμη και γίνεται επανάσταση

Εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian αναφέρεται «στην ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της που κλονίζονται λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης».

«Εν μέσω οργής για την λιτότητα συνεχίζονται οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους...

ευρωπαίους δανειστές» τιτλοφορείται το δημοσίευμα του Guardian στο οποίο τονίζεται:

«Τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ελλάδα η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο θυμός και ο πανικός έχουν επιστρέψει για να δυσκολέψουν τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της στην ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος μιλά στον Guardian για της σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές λέγοντας ότι «μας πιέζουν να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές»

«Αν μας αναγκάσουμε να επιβάλλουμε ακόμα και μισό μέτρο περισσότερο, τότε θα υπάρξει επανάσταση στη χώρα. Είναι τυφλοί;» προσθέτει το κυβερνητικό στέλεχος.

Ο βρετανικός Guardian επικαλείται δηλώσεις άλλου Έλληνα αξιωματούχου ο οποίος φέρεται να αναφέρει: «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα σαν αν είμαστε και πάλι πίσω στο 2010».

Μιλώντας για την κυβέρνηση Σαμαρά ο Guardian κάνει λόγο για έναν «εύθραυστο συνασπισμό» που «περνά την πιο δύσκολη περίοδο από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούνιο του 2012. Με μια πολύ μικρή πλειοψηφία, και με ολοένα και πιο εχθρική αντιπολίτευση κατά των μέτρων λιτότητας, η κυβέρνηση πρέπει να περάσει μια σειρά από εξαιρετικά αμφιλεγόμενα μέτρα, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι πλειστηριασμοί είναι ανάμεσα σε αυτά».

«Μετά από πολύ σφίξιμο της ζώνης το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 40%, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αρνήθηκε ρητά να εγκρίνει περισσότερα μέτρα. Με το ΑΕΠ της χώρας να έχει μειωθεί κατά 25% ο σοσιαλιστής ηγέτης Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε ακόμη περισσότερο επιμένοντας ότι η Ελλάδα έχει πλέον φτάσει σε σημείο καμπής. "Οι ξένοι φίλοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα μέτρα" αναφέρει χαρακτηριστικά» αναφέρει το δημοσίευμα.

πηγη

ΟΛΗ Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ!

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΒΙΣ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ LUSSILE

Τα τελευταία χρόνια και ιδίως τα χρόνια του μνημονίου, αυξήθηκαν τα λουκέτα (ΒΙΟΣΩΛ, VPI, CONTI, ΚΑΜΠΑΚΑΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ κτλ), όπως και οι απολύσεις (ΑΓΕΤ, ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ κτλ).
Επίσης άλλαξαν οι εργασιακές σχέσεις με την καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας στα εργοστάσια (ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ, SΟVEL κτλ) στις βιομηχανικές περιοχές Βόλου και Αλμυρού .
Η Μαγνησία αποβιομηχανοποιείται, η ανεργία γίνεται κυρίαρχο γεγονός και επικρατεί η ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων.
Η εργοδοσία, με πρόσχημα την πτώση των παραγγελιών και βοηθούμενη από τους μνημονιακούς νόμους που ψηφίσθηκαν από τη συγκυβέρνηση, διευρύνει τον αυταρχισμό και την απορρύθμηση των εργασιακών σχέσεων.
Η βιομηχανία ΒΙΣ, η οποία από το 1997 έχει εγκαταστήσει την παραγωγή της στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου σε δύο εργοστάσια από τα οποία το ένα ασχολείται με την παραγωγή χαρτιού και το άλλο με την παραγωγή χαρτοκιβωτίων, τελευταία, εφαρμόζει μέτρα που διαταράσσουν την εργασιακή ειρήνη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και την ενημέρωση του εργοστασιακού Σωματείου, η εταιρεία, επικαλούμενη την μείωση των παραγγελιών, επέβαλε επιλεκτικά σε τμήματα του εργοστασίου αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
Συγκεκριμένα σε ορισμένα τμήματα για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο εφαρμόζει  2 (δύο) μέρες εκ περιτροπής εργασία, γεγονός που περικόπτει περίπου τις αποδοχές τους κατά 10% ανά άτομο, ενώ σε άλλα τμήματα με το ίδιο πρόσχημα, όταν κριθεί απαραίτητο γίνονται ακόμη και υπερωρίες.
Οι εργαζόμενοι εδώ και (1) ένα μήνα περιμένουν να λάβουν τις αποδοχές τους.
Πρόσφατα η εργοδοσία ενημέρωσε προφορικά το Σωματείο του εργοστασίου  για την περικοπή  και του επιδόματος γάμου (που όλες οι επιχειρήσεις–μέλη ΣΕΒ δεσμεύτηκαν να καταβάλουν, καθώς προβλέπεται στην τελευταία Εθνική Σύμβαση Εργασίας), γεγονός που προστέθηκε στις παραπάνω αντεργατικές ενέργειες.
Το Σωματείο του εργοστασίου είναι αντίθετο με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την περικοπή του επιδόματος γάμου και αποφάσισε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και θα έχει την συμπαράσταση όλης της κοινωνίας.
Σχετική ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μεϊκόπουλος και Στρατούλης.
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ LUSSILE
Από τον Απρίλιο του 2011 ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις μισθών στη βιοτεχνία ιματισμού Lussile με την δικαιολογία των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μάλιστα και μείωση μισθού 12% λαμβάνοντας την υπόσχεση ότι θα ομαλοποιηθεί η καταβολή των δεδουλευμένων, κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ ενώ από τον Οκτώβριο του 2012 επιβλήθηκε και εκ περιτροπής εργασία. 
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 11 μήνες ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που τους οφείλονται δεδουλευμένα από τον Μάρτιο του 2012! 
Από το Νοέμβρη του 2012 ξεκίνησαν οι πρώτοι εργαζόμενοι να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, και σταδιακά ως σήμερα έχει προχωρήσει η μεγάλη τους πλειοψηφία, προκειμένου να διεκδικήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. 
Στα τέλη Ιούνη 2013 οι εκπρόσωποι της εταιρείας εμφάνισαν στους εργαζόμενους ως λύση την «οικειοθελή» απόλυση των εργαζομένων ώστε να πάρουν το επίδομα ανεργίας και να βγάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε πλειστηριασμό το ακίνητο που έχει στην κυριότητά της η εταιρεία ώστε, από τον πλειστηριασμό τελικά να πληρωθούν, πρόταση που δεν έγινε δεκτή, φυσικά, από τους εργαζόμενους. 
Στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία δεσμεύτηκε να ξεκινήσει να καταβάλλει στους εργαζόμενους από 400ευρώ/μήνα αρχής γενομένης από το μήνα Οκτώβριο μέχρι την τελική αποπληρωμή των δεδουλευμένων, δέσμευση την οποία όμως δεν τήρησε ποτέ με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και σήμερα.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση μη δυνάμενοι να αντιμετωπίσουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες, αφού έχουν μείνει απλήρωτοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν, μάλιστα, απολυμένοι εργαζόμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε τη νόμιμη αποζημίωση ούτε τα δεδουλευμένα τους, ενώ σε συναδέλφους τους επιβλήθηκε εκ περιτροπής εργασία χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους ενώσω βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.
Σχετική ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ : Στρατούλης Δημήτρης
Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπάρκας Κώστας, Μπόλαρη Μαρία, Σταθάς Γιάννης, Χαραλαπίδου Δέσποινα, Κουρουμπλής Παναγιώτης , Μητρόπουλος Αλέξης και Τσουκαλάς Δημήτρης.
 
 

Χαράμι οι θυσίες όλων των Ελλήνων, μας έπνιξαν τα χρέη

Ποια ανάπτυξη; Εφιαλτική θα είναι η επόμενη τριετία! Γιατί ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο; Μα για τον τραγικά απλό λόγο ότι το 2014, το 2015 και το 2016 πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ το αστρονομικό ποσό των… σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων ευρώ! Οχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, μιλάμε για 19 δισεκατομμύρια ευρώ: 7,32 δισεκατομμύρια το 2014 και 8,51 δισεκατομμύρια το 2015, ακολουθούμενα από 3,04 δισ. ευρώ το 2016 – σύνολο 18,87 δισεκατομμύρια ευρώ, για να είμαστε ακριβείς. Είναι απολύτως αδύνατον να βρεθούν αυτά τα λεφτά την επόμενη τριετία, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τον μάντη δεν παριστάνουμε, αλλά μπορούμε με μαθηματική βεβαιότητα να αναγγείλουμε από τώρα ότι την τριετία… 2022, 2023 και 2024 η Ελλάδα θα συγκλονίζεται από μια τερατώδη οικονομική κρίση!

Ο λόγος είναι ο ίδιος: την τριετία 2022-2024 η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης το ασύλληπτο ποσό των περίπου… 29 δισεκατομμυρίων ευρώ συν ένα δισεκατομμύριο στο ΔΝΤ – σύνολο 30 δισεκατομμύρια! Ακριβέστερα, συνολικά 29,63 δισεκατομμύρια! Λεπτομερέστερα, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 8,32 δισ. ευρώ στους δανειστές το 2022 και 10,29 δισεκατομμύρια το 2023 συν ακόμα περισσότερα για το 2024, σε δέκα χρόνια από τώρα – 11,02 δισεκατομμύρια ευρώ! Δεν είναι φυσικά τυχαία αυτή η κατανομή των δανειακών βαρών. Οι δανειστές το απαίτησαν συνειδητά για να μπορούν να εκβιάζουν την Ελλάδα και να αναγκάζουν την όποια μελλοντική κυβέρνησή της να υποτάσσεται στις απαιτήσεις τους.

Οι κυβερνήσεις των Γιώργου Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου επίσης συνειδητά αποδέχθηκαν αυτούς τους όρους οικονομικού -άρα και πολιτικού και κοινωνικού- εξανδραποδισμού της πατρίδας μας, αφού έτσι κι αλλιώς αυτοί δεν θα ασκούν την εξουσία τότε, όταν η χώρα μας θα υφίσταται τις συνέπειες της στάσης τους. Τα ποσά που αναφέραμε αφορούν μόνο τα δάνεια που έχει πάρει μέχρι στιγμής η χώρα μας από το ΔΝΤ, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης σε διμερή βάση και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) συν αυτά που έχει δανειστεί το ελληνικό κράτος από τους Ευρωπαίους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δεν αφορούν δηλαδή τα ομόλογα του ελληνικού κράτους που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν, ούτε φυσικά τα πολύ συντομότερης χρονικής διάρκειας έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που έχουν διάρκεια τριών, έξι ή δώδεκα το πολύ μηνών.

Για να αποκτήσουμε μια συνοπτική εικόνα των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας, καθώς και του μέχρι πότε μας έχουν δεσμεύσει αυτή την εφιαλτική τριετία του μνημονίου οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου, είναι αναγκαία μια σύντομη επισκόπηση. Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει δανειστεί 25,32 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Δανείστηκε επίσης 52,9 δισεκατομμύρια σε διμερή βάση από χώρες της ευρωζώνης και ακόμη 72,04 δισεκατομμύρια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) – σύνολο 150,26 δισεκατομμύρια ευρώ!

Σαν να μην έφτανε αυτό, δανείστηκε η Ελλάδα ακόμη 41 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών! Αυτό ανεβάζει στα 191,26 δισεκατομμύρια ευρώ το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Το… 2041 λήγουν οι δανειακές δόσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης σε διμερή βάση, το 2047 οι δόσεις για τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, το 2046 η τελευταία δόση των δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το δάνειο που πήραμε από το ΔΝΤ -ύψους 25,32 δισ. ευρώ, όπως προαναφέραμε- θα έχει εξοφληθεί πρώτο μετά από μια δεκαετία, το 2023 θα πληρωθεί η τελευταία δόση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπάρχει όμως μια σημαντική “λεπτομέρεια”: μέσα στην επόμενη τριετία, του 2016 δηλαδή συμπεριλαμβανομένου, θα έχουμε πληρώσει σχεδόν τα… 21 από τα 25 δισεκατομμύρια και έπειτα σε 7 ολόκληρα χρόνια θα πληρώσουμε μόνο 4,7 δισ. ευρώ! Ολόκληρη την επόμενη δεκαετία θα μας στραγγαλίζουν συνεχώς οικονομικά οι δανειστές και στη συνέχεια, για ένα ακόμη… τέταρτο του αιώνα, από το 2024 ως το 2047, θα πρέπει να τους πληρώνουμε κάθε χρόνο από 5 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ! Το μέλλον της Ελλάδας είναι λαμπρό!
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Οι πλούσιοι που παριστάνουν τους φτωχούς

Η παραγκούπολη… με όλες τις ανέσεις, που προκάλεσε έντονες κριτικές

Ένα φτωχικό στην εμφάνιση, αλλά όχι στις παροχές «θέρετρο» που μοιάζει με αφρικανικό χωριό, απευθύνεται σε πλούσιους τουρίστες, οι οποίοι θέλουν να παραστήσουν ότι ζουν σε παρόμοιες συνθήκες όπως εκατομμύρια άνθρωποι στη Μαύρη Ήπειρο.

Το Emoya Estate αποτελείται από μεταλλικές καλύβες, που προσφέρουν όμως στους επισκέπτες τους όλες τις ανέσεις, όπως τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό, επιδαπέδια θέρμανση μέχρι και ασύρματη σύνδεση στo διαδίκτυο. Οι ιδιοκτήτες του υπόσχονται στους τουρίστες ότι «θα ζήσουν την εμπειρία της ζωής σε μια παραγκούπολη, όμως σε ασφαλείς συνθήκες».

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, το εγχείρημα έχει δεχτεί σκληρές κριτικές, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως «ανούσιο, αναίσθητο και προσβλητικό απέναντι στους ανθρώπους που δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να αποκαλέσουν μια παράγκα “σπίτι τους”».

Μια βραδιά σε μια καλύβα στην παραγκούπολη του Emoya Estate, που βρίσκεται στην πόλη Bloemfontein (μία από τις τρεις πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής) στοιχίζει 80 δολάρια, κάτι λιγότερο από το μέσο μηνιαίο μισθό (98 δολάρια) ενός εργάτη στη χώρα.

















newsbeast.gr
ΠΗΓΗ

Στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας τo πρώτο λουκέτο, μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη με την Τρόικα

“ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ...αναφορά στην Τρόικα πως η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου προχωρά με γοργούς ρυθμούς και υποστήριξε ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών οργανισμών. ”
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει σχετική συνεννόηση ανάμεσα στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Μεταφορών για λουκέτο στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει το δεύτερο λουκέτο με τη μέθοδο του «ξαφνικού θανάτου», όπως συνέβη το καλοκαίρι με την ΕΡΤ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ...αναφορά στην Τρόικα πως η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου προχωρά με γοργούς ρυθμούς και υποστήριξε ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις μικρών οργανισμών.

Παράλληλα θα ακολουθήσουν λουκέτα και σε άλλους μικρού ή μεσαίου μεγέθους οργανισμούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς συγχώνευση οργανισμών που έχει συνταχθεί.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι η διαδικασία αυτή δεν θα αγγίξει τις μεγάλες ΔΕΚΟ με τη μορφή του «ξαφνικού θανάτου» αλλά με τη μείωση κατά 5% ή 10% του αριθμού του προσωπικού τους, ενώ εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας αφαιρώντας τα σχετικά επιχειρήματα από την πλευρά των δανειστών.
 

ΠΑΝΙΚΟΣ…

Όταν το Λαμπρακιστάν έχει καταληφθεί από τέτοιο πανικό, σημαίνει ότι η κατάρρευση των αχυρανθρώπων τoυ (οι κυβερνητικοί δωσίλογοι, ιδιαίτερα της «πράσινης σαύρας»), είναι προ των πυλών…

Γιατί μόνο πανικό, νευρική παράκρουση ακροδεξιάς και φαιάς συνταγής, σηματοδοτεί το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων», το οποίο επιχειρεί κακόγουστα και με ηλιθιότητα ασυνήθιστη για το Συγκρότημα, να εμφανίσει τον Τσίπρα σαν τον Στάλιν.

Να εμφανίσει, δηλαδή, την καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ, σαν το Στάλιν, συνακόλουθα, κατ’ επέκταση, σαν τον «μπαμπούλα» του κομμουνισμού που βρικολάκιασε…

Το Λαμπρακιστάν παίζει τα ρέστα του, ξεπερνώντας σε γελοιότητα και σε βροντώδη ανοησία κάθε ιστορικό προηγούμενο, ακόμα και τα βυθοκορήματα της ακροδεξιάς δημαγωγίας.

Το Συγκρότημα που στήριξε ΥΣΤΕΡΙΚΑ την πασοκική ελονοσία και την «εκσυγχρονιστική μοχθηρία, δηλαδή την καρκινώδη εστία του 4ου Ράιχ, έρχεται τώρα να παρομοιάσει την καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ, ένα σύμπτωμα «μετάστασης» αυτής της καρκινώδους εστίας (ΣΥΡΙΖΑ), σαν «επέλαση των μπολσεβίκων», μέσω του νεκροθάφτη του μπολσεβικισμού: Του Στάλιν… ¨

Φιλότιμη η προσπάθεια, αλλά τόσο κακόγουστη, φαιά και ηλίθια που δεν πείθει κανέναν. Απλώς κολλάει ένσημα επαναστατικότητας στο ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν έχει…

Είναι τόσο ηλίθιοι μέσα στον πανικό τους που καθιστούν το ΣΥΡΙΖΑ και «επαναστατικό φάντασμα», που πλανιέται πάνω από την ελληνική κοινωνία: Είναι για γέλιο και για κλάματα…

Βεβαίως αυτή η γελοιογραφική προβοκάτσια των «Νέων» αντανακλά, όπως είπαμε, τον τρόμο της πτώσης τους.


Γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο μέσον του κενού της παταγώδους πτώσης τους.

Γνωρίζουν ότι τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ οδεύουν ταχέως στον σκουπιδοτενεκέ…

Γνωρίζουν ότι η ΕΞΕΓΕΡΣΗ του ελληνικού λαού είναι προ των πυλών κι αυτή…

Το πιστοποιούν οι καθημερινές μελέτες τους και έρευνες, καθώς και τα δημοσιεύματα των διεθνών «νταβάδων».
Διαβάστε εδώ:
http://www.zougla.gr/politiki/article/aksiomatouxos-tis-eladas-miso-metro-ke-ginete-epanastasi

Οι προβοκάτσιες, συνεπώς, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύσουν και στη κατασυκοφάντηση των λαϊκών θεομηνιών που έρχονται…

Μέσω του ΣΥΡΙΖΑ θα στιγματιστούν και οι λαϊκές θύελλες σαν σταλινισμός…

ΤΙΠΟΤΕ, όμως, δεν τους σώζει…

Ο ίδιος ο πανικός τους, καθώς οι αχαλίνωτες δικτατορικές τους προκλήσεις και προβοκάτσιες, το φασιστικό τους οπλοστάσιο, ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΝ τη Λαϊκή ΕΞΕΓΕΡΣΗ…

Γκαρσονιέρα στο Κολωνάκι πακέτο με δίμετρη ουκρανή, θα μπορούσε να αγοράσει ο Κώστας αν πουλούσε το ρολόι!

Ο ΙΔΙΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Γκαρσονιέρα στο Κολωνάκι πακέτο με δίμετρη Ουκρανή θα μπορούσε να αγοράσει ο Κώστας Σκανδαλίδης εάν πουλούσε το ρολόι του.

Ο Κώστας που κάθε τόσο παραμυθιάζει τον κοσμάκη ότι θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα και θα διώξει τους μπάστακες έχει υπερψηφίσει όλα τα μνημόνια που έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε απόγνωση. Ο ίδιος έφτιαξε την ζωή του μέσα από το ΠΑΣΟΚ-όπως μια ολόκληση γενιά εξουσιαστών-που έβαλαν πλάτη για να οδηγήσουν την Ελλάδα στα βράχια ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει στα παιδιά του πολύ καλές σπουδές στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα τα παιδιά του κοσμάκη βλέπουν να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο με τον υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο να αγωνιά περισσότερο για κάποια ΙΕΚ

Και είμαστε ακόμη στην αρχή της λαίλαπας. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι θα έχουμε απομείνει μετά τον κατακλυσμό του Νώε που έρχεται...