EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει...

Η Βραζιλία ανοίγει τις... πύλες της για να υποδεχτεί τους Ελληνες και την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου που με πανηγυρικό τρόπο εξασφάλισε την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2014 παίρνοντας με το σπαθί της το 1-1 στη Ρουμανία.

Τη στιγμή που ως χώρα βιώνουμε μια από τις πλέον δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας, οι Ελληνες διεθνείς είναι αυτοί που μας προσφέρουν την τεράστια χαρά, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά μέσω του αθλητισμού ότι η Ελλάδα είναι «ζωντανή» και στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι μπορεί να τραβήξει ξανά προς τη δόξα σε όλα τα επίπεδα.

Με τον Μήτρογλου να σκοράρει ξανά, τον Καραγκούνη και τα άλλα παιδιά να παραδίδουν μαθήματα πάθους και ελληνικής ψυχής μέσα στο Βουκουρέστι, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που περίμεναν και προσδοκούσαν εδώ και καιρό όλοι οι Ελληνες. Να δούμε την ελληνική ομάδα να φιγουράρει στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη και να δίνει το παρών στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη. Και όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα στα γήπεδα της Βραζιλίας. Εκεί όπου ανανενώνεται το ραντεβού για χιλιάδες Ελλήνων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, που θα θελήσουν να ζήσουν το όνειρο από κοντά και να ενώσουν τις φωνές τους με τα εκατομμύρια όλων μας, για να γραφτεί (γιατί όχι;) μια νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και του ελληνικού αθλητισμού.

Γιατί ως Ελληνες, ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε...

Ζητείται πατρίς

Αρχίζει να μικραίνει η πατρίδα. Το νιώθουμε κάθε μέρα που περνά. Αφήσαμε να μας δείχνουν οι λιγδιάρηδες της εξουσίας και τα φερέφωνά τους μέσα από εφημερίδες και κανάλια τις μεγάλες καταστροφές αλλά ένα φως δεν έπεσε για να μας δείξει ότι η πραγματική πατρίδα φεύγει στο κάτω μέρος μιας κλεψύδρας που δεν έχει πάτο. Επικεντρώσαμε στο πορτοφόλι και στα υπό αμφισβήτηση σύνορά μας την ανησυχία μας, χάνοντας τα μικρά, αυτά που μας έκαναν να νιώθουμε ότι σε αυτόν τον κόσμο η χώρα του φωτός είναι δική μας.

Πολύ συχνά πιπιλάμε την λέξη φιλότιμο και παλικαριά αλλά κατ’ ουσία τις δύο αυτές έννοιες τις έχουμε βγάλει από το κύτταρό μας μια και καλή. Είμαστε πλέον ένας λαός πλαδαρός, τεμπέλης και ασυνείδητος. Πρέπει να το χωνέψουμε ότι είμαστε πλέον ένας επικίνδυνος λαός. Ένας λαός που αποτελείται από εκατομμύρια άτομα που δεν θέλουν να είναι λαός. Θέλει ο καθένας από μόνος του και ο καθένας για την πάρτη του. Η κοινή συνείδηση και η κοινή δικαιοσύνη δεν έχουν θέση πια σε αυτό το κομμάτι γης. Με την καραμέλα του κατατρεγμένου, του ξενιτεμένου, του εξορισμένου, του καταπιεσμένου, ξεχάσαμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, κάτι που θα είναι η συνέχεια όλων αυτών που άλλοι έκαναν πριν από μας.

Στοχεύσαμε στο μηνιάτικο. Στοχεύσαμε στην απόκτηση προσωπικού πλούτου. Στοχεύσαμε στο Εγώ. Ως μέσο είχαμε τον εγωκεντρισμό μας και μία αλαζονεία μικροαστική. Τα αποκτήσαμε όλα τα παραπάνω, αλλά ένα κλικ στην ιστορία του κόσμου μάς απέδειξε ότι τελικά δεν ήμαστε αλυσίδα αλλά κρίκοι ξέχωροι, ο καθένας ακουμπισμένος εκεί που τον βόλευε. Δεν ενώνεται η αλυσίδα για να σύρει αυτή την χώρα από τον βόθρο που έχει πέσει. Και κανείς άλλος δεν φταίει για αυτό παρά όλοι μας, ως άτομα ο καθείς ξεχωριστά. Αποσπαστήκαμε ο ένας από τον άλλον, σιχαθήκαμε ο ένας τον άλλον και αν δούμε ένα άνοιγμα αντί να ενωθούμε με τον διπλανό θα το χρησιμοποιήσουμε για να εκμεταλλευτούμε τον δικό του χώρο. Να τον κατακτήσουμε.

Δεν αντέγραψε εμάς η εξουσία, εμείς την αντιγράψαμε. Όταν την βλέπαμε να βιάζει και να εξολοθρεύει τα μικρά και ασήμαντα που για γενιές ολόκληρες ήταν πατρίδα, δεν της κόψαμε το κεφάλι παρά αντιγράψαμε τους τρόπους για να εξουσιάσουμε- εμείς οι μικροί δικτάτορες- όλο και περισσότερο χώρο τόσο όσο να νιώθουμε πιο πολύ άτρωτοι, πιο πολύ, στην μοναχικότητά μας, ασφαλείς. 
Έτσι μικρύναμε εμείς ως άτομα και μετέπειτα ως λαός. 
Έτσι καταφέραμε να θεωρούμε ότι γίναμε σπουδαίοι αλλά απάτριδες πλέον. Εμείς δεν κυνηγηθήκαμε, δεν ξεριζωθήκαμε, δεν πολεμήσαμε, δεν εξοριστήκαμε. Ως ελεύθεροι και αλαζόνες, ο καθένας μοναχός, καταφέραμε αυτό που δεν κατάφερε κανείς ανθέλληνας που πέρασε από αυτόν τον τόπο. Να φέρουμε τα σύνορα μέχρι εκεί που φθάνει η ανάσα του καθένα μας. 
Πηγή SimpleMan

Τρέμουν πραγματικά για το κεφάλι τους

Τα εγκλήματα τους είναι πολλά. Η απόλυτη συνενοχή και η αλληλοσυγκάλυψή τους δεδομένη. Και προκειμένου να εξευμενιστεί το πόπολο, ή ώρα της τιμωρίας τους πλησιάζει...


Και δεν πλησιάζει γιατί το θέλει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλησιάζει γιατί το θέλουν αυτοί που τους χρησιμοποίησαν σαν πρόθυμες δουλίτσες, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο τους ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου, αφού πρώτα ταπεινώθηκε και έφερε σε πέρας την βρώμικη δουλειά, πρόκειται να πεταχτεί σαν στυμμένη λεμονόκουπα από τους ίδιους που το χρησιμοποίησαν για να αποδομήσουν τη χώρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που ψαρεύει στα θολά νερά του πολιτικού καιροσκοπισμού είναι κάτι που το έχουμε αναδείξει πολλάκις και σ αυτό το σημείο δεν συντρέχει λόγος να το επαναλάβουμε…

Το να ξεκινά από την άλλη μια υποκριτική μεγαλοστομία περί πολιτικής «αποστασίας» και λοιπών αθλιοτήτων από τα συνεταιράκια της συγκυβέρνησης των ανδρεικέλων, όχι μόνο δεν εκπορεύεται από τη διάθεσή τους να τιμήσουν την έννοια της πολιτικής και της προσωπικής αξιοπρέπειας με κανέναν τρόπο, αλλά αντίθετα υποκρύπτει συμπτώματα προσωπικής ανασφάλειας και ενοχικής υστεροβουλίας από τους πρωταγωνιστές του δωσιλογισμού για τα κορυφαία εγκλήματά τους σε βάρος του τόπου.

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, βρίσκεται σε μια διαδικασία εξελισσόμενης και με ταχύτατους ρυθμούς πολιτικής προσέγγισης με τον κορμό της πολιτικής που ασκείται σήμερα στην Ελλάδα, είναι μάλλον πασιφανέστατο, επομένως εκ των πραγμάτων και επί της ουσίας, ουδέποτε τέθηκε στα σοβαρά ζήτημα πολιτικής αποστασιοποίησης βουλευτών του συγκυβερνώντος στρατοπέδου, προκειμένου να προσεγγίσουν μια πολιτική επί της ουσίας διαφορετική από αυτήν που μέχρι σήμερα πιστά και αναντίρρητα υπηρέτησαν.

Είμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με ένα επικοινωνιακό τέχνασμα (από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ) που δε συνιστά παρά το ξέσπασμα μιας πρακτικής που στο επόμενο διάστημα μόνο την περαιτέρω εντατικοποίησή της μπορούμε να περιμένουμε.

Πρόκειται για μια άθλια πολιτική συνδιαλλαγή που εισάγει πλέον με τρόπο απροκάλυπτο τα φαινόμενα της ώσμωσης ανάμεσα σε ομοειδείς πολιτικά συνιστώσες του πολιτικού συστήματος, αφού το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η προτροπή έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν τα πολιτικά αναλώσιμα (βλέπε πολιτικές μαριονέτες) αρκεί να μη διασαλευθεί ανεξέλεγκτα ο κεντρικός άξονας του πολιτικού σχεδιασμού στο θέατρο που λέγεται Ελλάδα.

Δικαιολογημένα λοιπόν ο Ε. Βενιζέλος φοβάται την επαπειλούμενη αποστασία των μαριονετών που του απέμειναν (και μαζί του την τρέμει και ο Α. Σαμαράς) και αυτό γιατί έχουν και οι δύο επίγνωση των εξελίξεων που κυοφορούνται, και στις οποίες τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:
  • Το λαδάκι στο καντήλι της συγκυβέρνησης τελείωσε. Η στάση των υπαλλήλων των δανειστών, που κυριολεκτικά προσπερνούν αδιάφοροι το άγχος των πιστών ανδρεικέλων τους, το αποκαλύπτει. Το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου, αφού πρώτα ταπεινώθηκε και έφερε σε πέρας την βρώμικη δουλειά, πρόκειται οσονούπω να πεταχτεί σαν στυμμένη λεμονόκουπα από τους ίδιους που το χρησιμοποίησαν για να αποδομήσουν τη χώρα.
  • Οι πρόθυμες Φιλιππινέζες που μέχρι χθες (και για κάμποσες τελευταίες φορές) σήκωναν το βρώμικο χέρι τους υπερψηφίζοντας τα πάντα, τώρα τρέχουν να σωθούν, και το άγχος της προσωπικής τους σωτηρίας, είναι αξιοποιήσιμο πολιτικά από τους χορογράφους που ετοιμάζουν την παράδοση της χώρας στα «στιβαρά» χέρια του Τσίπρα για να συνεχιστεί το ολέθριο σενάριο. Δικαιολογημένα λοιπόν οι Σαμαράς – Βενιζέλος τρέμουν το ενδεχόμενο της κομματικής αποστασίας κάποιων από τους χθεσινούς τους κλακαδόρους.
Αυτή η εναλλαγή, προφανώς δε θα είναι χωρίς ελεγχόμενα ατυχήματα. Και η ιστορική εμπειρία λέει το εξής: 

Το σχέδιο του χορογράφου ουδέποτε διακυβεύεται. Και προκειμένου να προχωρήσει απερίσπαστο, τα χθεσινά τσιράκια τους είναι ταυτόχρονα και υποψήφια θύματα σε εξευμενιστική ανθρωποθυσία.

Τα εγκλήματα λοιπόν των Σαμαρά – Βενιζέλου είναι πολλά. Η απόλυτη συνενοχή και η αλληλοσυγκάλυψή τους είναι δεδομένη. Και προκειμένου να εξευμενιστεί το πόπολο, ή ώρα της τιμωρίας τους πλησιάζει.

Και δεν πλησιάζει γιατί το θέλει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλησιάζει γιατί το θέλουν αυτοί που τους χρησιμοποίησαν σαν πρόθυμες δουλίτσες, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο τους ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τιμωρία τους λοιπόν είναι δεδομένη. Πλησιάζει απειλητικά και το αισθάνονται πρωτίστως οι ίδιοι. Γι αυτό και τους κόβει ο κρύος ιδρώτας της «αποστασίας». Τρέμουν πια μόνο το τομάρι τους, και δεκάρα τσακιστή δε δίνουν πλέον για την Ελλάδα.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι τι κάνουν οι χορογράφοι και οι μαριονέτες τους. Αλλά αν ο ηγέτης που έχει ανάγκη ο τόπος θα ξεπηδήσει μέσα από το λαό, για να τον εμπνεύσει και να πάρει στα χέρια του το μέλλον του τόπου.

 

ΟΟΣΑ: ύφεση και υψηλή ανεργία στην Ελλάδα το 2014

Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αντίθετα από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα.
Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, οι τράπεζες αδύναμες και η εσωτερική ζήτηση περιορισμένη.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με παρεμβάσεις εάν η παραγωγή περιοριστεί περισσότερο από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2013 θα κλείσει με ύφεση 3,5% και το 2014 η ύφεση θα περιοριστεί σε 0,4%. Και τα δύο αυτά νούμερα είναι αναθεωρημένα προς τα πάνω, σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαΐου.

Η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 2015.

Ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε σήμερα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Για το 2013, η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη αναθεωρήθηκε σε 2,7%, δηλαδή τόσο χαμηλά όσο την χρονιά της κρίσης, το 2009» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Ανγκέλ Γκουρία. «Τώρα, θεωρούμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 4%, το 2015. Το 2013 θα είναι χρονιά χαμηλής ανάπτυξης.»

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, το 2014, σε 1%, Αντίθετα, οι προβλέψεις για Ιαπωνία και ΗΠΑ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, σε 1,5% και 2,9% αντίστοιχα.

Στην Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για το ασύμβατο μεταξύ αποπληθωρισμού και της βιωσιμότητας του χρέους. Παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναζητήσει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάκαμψης.

Ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία ονομάζεται πλέον ανερχόμενες αγορές, η ρευστότητα στις οποίες απειλεί τις ανεπτυγμένες χώρες.

euronews

Το πολιτικό σκηνικό καταρρέει (του Γ.Δελαστίκ)

Τίποτα τελικά δεν θα μείνει όρθιο από το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Αυτήν την αναπότρεπτη εξέλιξη τη συνειδητοποιούν σταδιακά ολοένα και περισσότεροι βουλευτές όλων των κομμάτων και προσαρμόζουν ανάλογα την πολιτική συμπεριφορά τους, επιλέγοντας και προτάσσοντας τακτικές προσωπικής πολιτικής επιβίωσης. Καμιά κομματική πειθαρχία δεν υφίσταται πλέον σε κανένα κόμμα. Μόνο η αποτροπή των εκλογών πάση θυσία ενώνει τους βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ.


Όλοι αντιμετωπίζουν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο σαν… πολιτικά ζόμπι, από τα οποία θα απαλλαγούν – συμβολικά μιλώντας – τη νύχτα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Την ίδια νύχτα όμως οι σημερινοί ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα συμπαρασύρουν στο πολιτικό τους τέλος τουλάχιστον καμιά ….διακοσαριά (!) από τους σημερινούς τριακόσιους βουλευτές όλων των κομμάτων. Αυτό εξηγεί και την εμφανέστατη απέχθεια σχεδόν όλων των βουλευτών προς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, δεδομένου ότι καμιά ιδεολογία και κανένα γενικότερο ταξικό ή κομματικό συμφέρον δεν τίθενται στις σημερινές συνθήκες από κανένα βουλευτή πάνω από την προσωπική επανεκλογή του! Μέχρι τώρα καταλυτικός παράγοντας της αποσύνθεσης του πολιτικού σκηνικού ήταν το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι πέρυσι τον Απρίλιο είχε θεωρητικά 160 βουλευτές (τόσους δηλαδή είχε εκλέξει στις εκλογές του 2009), πέρυσι τον Ιούνιο εξέλεξε 33 και σήμερα, ενάμισι χρόνο μετά, του έχουν απομείνει 27! Έχει χάσει δηλαδή πάνω από 130 βουλευτές!

Αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ έρθει δεύτερο κόμμα, χάνοντας και αυτή τουλάχιστον …60 με 70 έδρες από τις 129 που έβγαλε πέρυσι (και από τις οποίες της έχουν απομείνει 127), είναι προφανές ότι οι πυλώνες του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού θα έχουν ισοπεδωθεί. Αυτό μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας για την Αριστερά από τη στιγμή που το σύστημα δεν φαίνεται για την ώρα να απειλείται με ανατροπή, αλλά έχει τεράστια σημασία για την αστική τάξη. Πόσο μάλλον που, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η επόμενη κυβέρνηση είναι πιθανό να έχει ηγετικό πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα δηλαδή που δεν είναι αστικό, αλλά το οποίο η αστική τάξη πρέπει να ενσωματώσει πλήρως και μάλιστα ταχύτατα, αν δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες απελευθέρωσης μιας λαϊκής δυναμικής με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες. Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους μισητούς ευρωπαίους εταίρους της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυοφορεί παντελώς άγνωστες και ενδεχομένως κοινωνικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις και εξελίξεις. Αποκλείεται τα πράγματα να μείνουν όπως είναι σήμερα! Μπορεί προσωρινά τα πράγματα να μην εξελίσσονται όπως θα ήθελε η Αριστερά, με ταξικές και κοινωνικές συγκρούσεις στο μαζικό κίνημα υπό την ηγεμονία ανατρεπτικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι ήδη κατακλυσμιαίες και η πρώτη φάση τους θα ολοκληρωθεί στις κάλπες των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Όσο κι αν η ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική Αριστερά της ανατροπής δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους κερδισμένους των πολιτικών ανακατατάξεων, δεν μπορεί να μην αναγνωρισθεί τις εκ βάθρων ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό που έχει επιφέρει ο μνημονιακός όλεθρος της κατοχής και εξαθλίωσης της χώρας μας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εξαιτίας της δραματικής φτωχοποίησης του λαού μας μέσω του καθεστώτος που επέβαλλε το Μνημόνιο από τον Μάιο του 2010 αναδείχθηκαν με θεαματικό τρόπο τρία αντιμνημονιακά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο της Αριστεράς πήγε από το 4,6% του 2009 στο 26,9% του περσινού Ιουνίου. Δημιουργήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και πήραν αμέσως 7,5% στο χώρο της Δεξιάς. Εκτοξεύθηκε από το 0,29% στο 6,92% η Χρυσή Αυγή, στο ακροδεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Από το 4,9% δηλαδή που είχαν συνολικά τα κόμματα αυτά στις βουλευτικές εκλογές του 2009 πήγαν στο…41,3%! Από το «τίποτα» του 5% πλησίασαν στο μισό των ψηφοφόρων – και έπεται συνέχεια! Αυτονόητο είναι ότι η αντιμνημονιακή στάση δεν ενοποιεί ούτε κατά διάνοια πολιτικά τα κόμματα αυτά ή κάποιους στόχους τους, δείχνει όμως τις εκλογικές μεταπτώσεις της ελληνικής κοινωνίας. Από 335.289 ψήφους συνολικά το 2009 πήραν …2.543.489 ψήφους τον περσινό Ιούνιο! Πάνω από 2,2 εκατ. επιπλέον ψηφοφόροι τάχθηκαν στο πλευρό των αντιμνημονιακών κομμάτων! Σχεδόν… οκταπλασίασαν (!) την εκλογική τους απήχηση.

Αυτό συνιστά πολιτικό σεισμό, ανεξάρτητα αν η επαναστατική Αριστερά δεν επωφελήθηκε από αυτόν μέχρι τώρα. Βρισκόμαστε όμως ακόμη στην αρχή της πολιτικής σεισμικής δραστηριότητας. Όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα ενδέχεται να αποδειχθούν απλώς προσεισμοί του κύριου πολιτικού σεισμού που θα ακολουθήσει. Το βέβαιο είναι πως θα ζήσουμε μεγάλα, πολύ μεγάλα γεγονότα. Και είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν θα έχουν πια τους γνωστούς μέχρι σήμερα πρωταγωνιστές, οι οποίοι στη καλύτερη περίπτωση θα πάνε σπίτι τους. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν θα είναι παρατηρητής αλλά συνδιαμορφωτής των εξελίξεων αυτών. Έχει κάθε λόγο να φιλοδοξεί να παίξει όχι απλώς ενεργό, αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο – με την κυριολεκτική σημασία των λέξεων αυτών. Από αυτή τη νοοτροπία πρέπει να διακατέχεται και τέτοιο ρόλο να προετοιμάζεται πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά.

 

Τα μέτρα που έρχονται το 2014. Περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο


Μόλις χθες η τρόικα έβγαλε... off ένα δισεκατομμύριο από τα σχέδια δυο υπουργείων. Ο Γ. Στουρνάρας άκουσε πως θα πρέπει να βρει άλλα 400.000.000 ευρώ, καθώς τόσο υπολογίζει η τρόικα την υστέρηση των εσόδων μετά τις νέες αλλαγές στον φόρο των ακινήτων, ενώ ο Γ. Βρούτσης άκουσε ότι με τα μέτρα που παίρνει το υπουργείο δεν θα πρέπει να περιμένει έσοδα 900.000.000 ευρώ όπως υπολογίζει, αλλά μόλις 300.000.000.


Κάπως έτσι οι τροϊκανοί απαίτησαν άμεσα ισοδύναμα μέτρα ύψους ενός δισεκατομμυρίου και τόνισαν ότι αυτή τη φορά δεν θα δεχθούν περικοπές επενδύσεων.

Ζητούν δηλαδή αίμα...

Νέες μειώσεις στους στρατιωτικούς απαίτησε η τρόικα

Το πρώτο αίμα, για παράδειγμα, που ζήτησαν ήταν αυτό των απόστρατων του στρατού. Ζήτησαν δηλαδή να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναλόγως να υπάρξουν και οι αναπροσαρμογές των αποδοχών τους προς τα κάτω. Επί της ουσίας έριξαν στο τραπέζι άμεσα μείωση συντάξεων μιας μεγάλης κατηγορίας.
Δεν είναι όμως οι μόνες συντάξεις για τις οποίες ζητούν περικοπές.


Έρχονται οριζόντιες μειώσεις σε ΙΚΑ - ΟΑΕΕ

Με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ να προϋπολογίζουν το έλλειμμά τους για το 2014 στα 2 δισ. συνολικά και την κρατική επιχορήγηση να περιορίζεται κατά 2,1 δισ. όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν άμεσα μέτρα στήριξης.
Η τρόικα όμως απαιτεί να μην υπάρξει η παραμικρή “έκπτωση” στη μείωση της επιχορήγησης από το κράτος, ενώ γυρνάει πίσω ως μη αποδοτικά τα 2/3 των όσων εισηγείται το υπουργείο.

Έτσι επί της ουσίας επιβάλλουν εκ νέου οριζόντια μέτρα.
Τα μέτρα σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά Ταμεία στη λογική της τρόικας οδηγούν σε ένα και μόνο δρόμο... Στη μείωση συντάξεων και εφάπαξ των δικαιούχων, παλιών και νέων.
Με αυτά και μόνο μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα στο μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων της χώρας. 



"Ξαφνικός θάνατος" για ΕΑΣ και Νομικά Πρόσωπα των Δήμων
Η τρόικα όμως δεν μένει σε αυτά.
Επιμένει στη μείωση των δημοσιονομικών εξόδων και ειδικά στις κρατικές επιχορηγήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Έτσι επανέρχεται το θέμα των ΕΑΣ τα οποία, σύμφωνα με διαρροές, από χθες το βράδυ απειλούνται εκ νέου με “ξαφνικό θάνατο”.

Η τρόικα επιμένει να μην δέχεται το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία, όπως και να μην δέχεται ως απολύσεις από το δημόσιο τις απολύσεις των υπαλλήλων που θα γίνουν από τα ΕΑΣ.
Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται και πολιτικό ζήτημα, ενώ ανοίγει ξανά το θέμα των 2.000 απολύσεων ως τα τέλη του έτους, ένας αριθμός που μοιάζει πολύ δύσκολο να καλυφθεί εάν δεν υπάρξει λουκέτο σε δημόσιο οργανισμό ή οργανισμούς.
Εδώ επανέρχονται στο προσκήνιο τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των δήμων και οι ΑΕ που υπάγονται στους ΟΤΑ όπου κατά δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα είναι το λουκέτο και η απόλυση των υπαλλήλων.
Η δεύτερη δεξαμενή (και αυτό μόνο στην περίπτωση που η τρόικα δεχθεί παράταση) είναι οι εργαζόμενοι που βγήκαν ήδη σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο και που μετά την παρέλευση του οκτάμηνου εάν δεν προσληφθούν σε νέα θέση στο δημόσιο απολύονται αυτομάτως.
Ούτως ή άλλως όμως μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει βρει ακόμη 3.000 υπαλλήλους προς απόλυση.



27.000 σπίτια "στο σφυρί" με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών
Και με όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά η τρόικα έρχεται να βάλει και το ... κερασάκι στην τούρτα. Η εμμονή της τρόικας στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών μπορεί μέχρις ενός σημείου να μοιάζει με διαπραγματευτική τακτική, όμως ακόμη και στην περίπτωση του καλού σεναρίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για χρέη ως 200.000 ευρώ βγαίνουν άμεσα στο σφυρί περί τα 27.000 ακίνητα δανειοληπτών των οποία τα δάνεια έχουν ήδη χαρακτηριστεί “κόκκινα”.

Όλα δείχνουν ότι προς το παρόν τα ζητήματα είναι σχεδόν αδύνατο να κλείσουν. Έτσι η κυβέρνηση έστω και με ανοιχτά ζητήματα θα καταθέσει προϋπολογισμό, χωρίς νέα μέτρα, τα οποία όμως θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες...

Ο Πάγκαλος αναλαμβάνει την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ."Αν βγει ο Τσίπρας με 70%, θα μπούμε σε ένα αεροπλάνο και θα φύγουμε το ίδιο βράδυ"

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον κύριο Πάγκαλο για την τεράστια βοήθεια του και μάλιστα άνευ αποδοχών

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Βήματος, ο  Πάγκαλος είπε: «Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους υποψήφιους αποστάτες -εάν υπάρχουν- ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, διότι αλλάζουν στην πολιτική. Και αλλάζουν πολύ ραγδαία και μπορούν να βρεθούν ξαφνικά και δαρμένοι και βρεγμένοι».

Πρόσθεσε «Μπορεί να βγει και ο κ. Τσίπρας με 70%, οπότε εκεί, όσοι μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα και είμαστε νέοι -διότι εγώ δεν είμαι και δεν μπορώ να το κάνω και θα μείνω εδώ να υπομείνω τη μοίρα μου- θα μπούμε στο αεροπλάνο και θα φύγουμε. Αλλιώς, θα υποστούμε τη μοίρα που συνοδεύει μια εκλογή του κ. Τσίπρα. Όσοι μπορούν να πάνε στο εξωτερικό, εγώ θα τους συμβούλευα να το κάνουν. Και αμέσως. Το βράδυ των εκλογών. Διότι θα διαλυθεί η χώρα. Το έχει ξανακάνει ο ελληνικός λαός αυτό. Έχει αυτοκτονήσει ξανά...».

ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΑΣΧΕΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ! Ο Άδωνις δίνει σε ιδιώτες τα κέντρα υγείας με ύποπτες διαδικασίες

Πρωτοφανή γεγονότα εξελίσσονται στο χώρο της δημόσιας υγείας, με πρωταγωνιστή τον, κατά δήλωσή του, «μνημονιακότερο των μνημονιακών» κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb.gr, o κ. Γεωργιάδης ετοιμάζεται να φέρει, σε άσχετο νομοσχέδιο που συζητείται την Παρασκευή, τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης Κέντρων Υγείας σε Δήμους, προκειμένου οι τελευταίοι να τα παραχωρήσουν σε ιδιώτες με την μορφή Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Αυτός είναι ο μανδύας που έχει επιλεγεί, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις για την παραχώρηση σε ιδιώτες και μάλιστα με άξιες απορίας διαδικασίες και μικρά ανταλλάγματα, υπηρεσιών και υποδομών δημόσιας υγείας.

Η μεγάλη πολιτική μπίζνα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων έχει ήδη «στηθεί» σε μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού δήμους. Με αυτούς θα προχωρήσει ο κ. Γεωργιάδης στους σχεδιασμούς του.

Η αρχή λέγεται πως θα γίνει με το Δήμο Κω, που είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον κ. Γεωργιάδη εδώ και 20 μέρες και αποτελεί το «λαγό» αυτής της μεθόδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτο στη λίστα της αξιοποίησης είναι το Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια της Κω, το οποίο δεν λειτουργεί.

Γιατί δεν λειτουργεί;

Γιατί δεν έχει οργανισμό, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις και να μπορέσει να λειτουργήσει.

Ποιος είναι υπεύθυνος και αρμόδιος για τη δημιουργία οργανισμού;

O κ. Γεωργιάδης, που δεν έχει κάνει το παραμικρό. Γιατί δεν έχει κάνει τίποτα, είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς...

Υπάρχουν ήδη ιδιωτικά συμφέροντα και «κοράκια», που ετοιμάζονται για την επέλαση στα Κέντρα Υγείας και στα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι κατ' ευφημισμόν κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα έχουν ως εταίρους γιατρούς, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τις υποδομές των Κέντρων Υγείας (αγορασμένες με χρήματα των Ελλήνων πολιτών) και θα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κ. Γεωργιάδης τους παραχωρεί, δηλαδή, «έτοιμο μαγαζί».

Παράλληλα σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των δημόσιων νοσοκομείων και να εξετάζουν εκεί τους ασθενείς-πελάτες τους.

Οι μεθοδεύσεις αυτές του Υπουργού Υγείας γίνονται ερήμην του άλλου κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να περάσουν από τη Βουλή.

Σε περίπτωση που κατατεθεί η τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να θέσει ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, αφού στο ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στις μεθοδεύσεις του κ. Γεωργιάδη και δεν πρόκειται να ψηφίσουν την τροπολογία.

Αντιδράσεις, όμως, υπάρχουν και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα από τους Καραμανλικούς βουλευτές που χρησιμοποιούν βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον κ. Γεωργιάδη, με επιεικέστερο αυτόν που τον χαρακτηρίζει ως «ακροδεξιό μπουμπούκι», εκ του «μπουμπούκος».

Βουλευτές της Ν.Δ δεν ξεχνούν ότι ο σημερινός Υπουργός Υγείας υπήρξε από τους υβριστές του Κώστα Καραμανλή και δεν πρόκειται να αποδεχθούν, όπως λένε, τέτοιου είδους πρακτικές, με τροπολογίες, όπως αυτή που φέρεται να ετοιμάζεται να καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης. Πλησιάζει η ώρα για να φανεί αν οι Κασσάνδρες επαληθευτούν.
 

Το εθνικό μας «κ@λόχαρτο»

Σταύρος Χριστακόπουλος

«Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη» είναι το συμπέρασμα από τις χθεσινές συναντήσεις της τρόικας με τον Στουρνάρα, τον Βρούτση και τον Χατζηδάκη για τα νέα μέτρα. Ο δρόμος αυτός, όμως, δεν
τελειώνει στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Θα πάει πολύ μακριά.

Το συμπέρασμα από τις χθεσινές συναντήσεις είναι ότι τα 1,3 έως 1,5 δισ. ευρώ σε «διαρθρωτικά μέτρα», τα οποία εμφάνισε ο Στουρνάρας στους εκπροσώπους των δανειστών, είναι ανέκδοτο. Εξ αρχής δεν υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να γίνουν αποδεκτά μέτρα τα οποία δεν έχουν άμεση ταμιακή απόδοση.

Έτσι ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προ μηνός αναγνώριζε κενό μόλις 500 εκατ. ευρώ – αλήθεια, θυμάται κανείς εκείνο το ανέκδοτο; – τώρα τρέχει πίσω από τους ελεγκτές με 1,5 δισ. στο χέρι, τους παρακαλάει να το δεχτούν και του απαντούν ότι το πακέτο του δεν είναι αξιόπιστο. Επιπλέον του ζητούν να καλύψει από τώρα το κενό και του 2015, έστω και αν αυτή η συζήτηση μπορεί να κρατήσει πολύ ακόμη.

Αποτέλεσμα: Η κυβέρνηση, από 0,5 δισ. πρέπει να φτάσει στα 4 δισ. (1,5 για το 2014 και 2,5 για το 2015), και μάλιστα με μέτρα... χωρίς φερετζέ περί βελτίωσης των εισπρακτικών δομών, μείωσης της φοροδιαφυγής και όλα τα άλλα φαιδρά που κάθε λίγο απορρίπτονται με την ίδια συνοπτική διαδικασία από την τρόικα. Άλλωστε τα ίδια και τα ίδια έχουν ακούσει αμέτρητες φορές οι... χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι των δανειστών.

Όμως, αν ο Στουρνάρας ήταν έτοιμος να πάρει μέτρα έως μισού δισ., τώρα πώς θα τα φέρει βόλτα με το... οκταπλάσιο ποσό;

Μια ακόμη – θεωρητική... – γραμμή άμυνας είναι η υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών ότι, αν ο προϋπολογισμός δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, θα φέρει συμπληρωματικά μέτρα τον Απρίλιο.

Όμως εν τω μεταξύ, εν μέσω πανικού, η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει σοβαρά κενά, όπως αυτό που προκύπτει από τη μείωση του στόχου για τον φόρο επί των ακινήτων, με νέα μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

Εδώ όμως καραδοκούν το ξεβράκωμα και ο εξευτελισμός, καθώς η τρόικα χαρακτηρίζει... αντιαναπτυξιακή την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και απορρίπτει το σχέδιο που προέκυψε από τη διαβούλευση με τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ!

Ο τραγέλαφος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος διότι, την ώρα που η κυβέρνηση προκρίνει νέες αντιαναπτυξιακές περικοπές, προσδοκά ότι θα εισπράξει... αυτομάτως πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ανάπτυξης της οικονομίας. Αν θυμάστε, προβλέπεται ότι από την ύφεση 4% το 2013 θα περάσουμε σε ανάπτυξη 0,6% το 2014. Όμως αυτό είναι δυνατόν να προκύψει με μέτρα τα οποία χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακά ακόμη και η τρόικα; Χλωμό...

Μεταξύ μας, πάντως, οποιοσδήποτε κι αν βρισκόταν στη θέση της τρόικας, μάλλον θα τραβούσε τα μαλλιά του με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.


«Ωραία όλα αυτά, αλλά... κόψτε τις συντάξεις»

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τι απομένει; Να χρεωθούν από την τρόικα ακόμη μεγαλύτερα βάρη οι τομείς της οικονομίας που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας και να επιβληθούν τα γνωστά και μη εξαιρετέα «οριζόντια» μέτρα επί των συντάξεων, τα οποία Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας ορκίζονται ότι... δεν θα πάρουν.

Πέραν αυτών, ασυμφωνία υπάρχει και στην κοινωνική βόμβα των πλειστηριασμών, για τους οποίους η τρόικα άρχισε τη διαπραγμάτευση ζητώντας πλήρη απελευθέρωση.

Επιπλέον οι δανειστές φαίνεται πως απορρίπτουν και το «σχέδιο» της ελληνικής κυβέρνησης για την «εκκαθάριση» της αμυντικής βιομηχανίας βάζοντας το δικό τους σκληρότερο και αμεσότερο πλαίσιο.

Αν λοιπόν προσθέσουμε έναν τρύπιο προϋπολογισμό, τον φόρο επί των ακινήτων και την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, προφανώς τα βάρη είναι τεράστια για τους αδύναμους ώμους μιας πολιτικά εξαντλημένης κυβέρνησης.

Τις τελευταίες μέρες τόσο οι διαρροές από το υπουργείο όσο και τα δημοσιογραφικά κανάλια που τις σερβίρουν ανεπεξέργαστες κάνουν λόγο για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ισχύ του ως διαπραγματευτικού επιχειρήματος έναντι της τρόικας.

Αυτό που «ξεχνούν» να αναφέρουν είναι ότι το πλεόνασμα θα αξιολογηθεί και θα πιστοποιηθεί – άρα θα γίνει αποδεκτό ως προς την επίτευξη και το ύψος του – μετά τη λήξη του οικονομικού έτους 2013, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2014 και μετά. Τότε και μόνον τότε θα γίνει πραγματική συζήτηση για τη «βιωσιμότητα» της εξυπηρέτησης του χρέους και τότε θα κριθεί πόσα και ποια επιπλέον μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.

Τελειώνοντας, μπορούμε να θυμίσουμε ότι, κατά παράδοση, το «Ποντίκι», για πολλά χρόνια, παρακολουθούσε και κατέγραφε τον προϋπολογισμό της Βουλής και ειδικότερα τις δαπάνες για είδη υγιεινής. Κοινώς για το... κωλόχαρτο των εθνοπατέρων.

Στις μέρες μας, όμως, θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τον χαρακτηρισμό «κωλόχαρτο» για να περιγράψουμε τον επικείμενο κρατικό προϋπολογισμό. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι πλέον το κορυφαίο κείμενο της ελληνικής οικονομίας δεν κατατίθεται σε χάρτινη μορφή, αλλά με... στικάκι.

Ως εκ τούτου υπάρχει ένα... τεχνικό πρόβλημα ως προς το είδος της χρήσης που θα μπορούσε η τρόικα να επιφυλάξει σε αυτό το συμπίλημα ανεδαφικών προβλέψεων. Αλλά ας είναι. Ας μη βάζουμε κι άλλες σκοτούρες στο κεφάλι μας..


Για ποιους δουλεύει ο Α. Γεωργιάδης; Μπίζνες με τη ζωή και το θάνατο

Η ζωή ως όριο

Μία από τις κεντρικές παραδοχές στις οποίες στηρίζεται το σημερινό πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης, είναι ότι τα χρόνια προ κρίσης «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας». Η πολιτική που ακολουθείται ως απάντηση στην κρίση αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, μια διαλεκτική ένταση ανάμεσα στο «ζούσαμε» και στις «δυνατότητες». Σε πρώτο επίπεδο η επιβολή της βίαιης υποτίμησης σημαίνει να «μάθουμε» να ζούμε με λιγότερα. Λιγότερα δικαιώματα, όνειρα, ανάγκες, συναισθήματα. 
 
Λιγότερη αξιοπρέπεια. Αναφερόμαστε στις «δυνατότητες», δηλαδή ακόμα ζούμε.
των Α.Μάντζιου, M.Μπούρου, Ε. Μπαμπαλώνα *Το δεύτερο επίπεδο όμως προχωράει κάπως πιο βαθιά. Εδώ και καιρό αρχίζει να φαίνεται ότι στην κατάσταση που βιώνουμε δεν χωράμε όλοι. Κάποιοι περισσεύουν. Το «δεν χωράμε όλοι», μέχρι τώρα μπορεί να σήμαινε κυρίως μετανάστευση για τους νέους ή καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Σήμερα όμως αποκτά το συνολικό του νόημα. Εδώ είναι που πλέον μπαίνουμε στο «ζούσαμε». Αυτή η πολιτική φροντίζει με τον πιο απόλυτο τρόπο να καταλάβουμε πως είμαστε περιττοί και πλεονάζοντες. Αυτή η πολιτική δημιουργεί την ταυτότητα του περιττού και μας τη δίνει. Το ότι πλέον περισσεύουμε, είμαστε υπεράριθμοι, τίθεται από τη μεριά του κράτους με τον πιο συνολικό και σαφή τρόπο που θα μπορούσε να τεθεί. Με όρους ζωής.
Στο κομμάτι της δημόσιας υγείας η λογική της εσωτερικής υποτίμησης φτάνει στα όρια της. Το όριο αυτό δεν είναι άλλο από την ίδια την ανθρώπινη ζωή. «Δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές του, αλλά να τις μειώσει» δήλωσε ο υπουργός υγείας. «Δεν μπορώ να ασχοληθώ με όλους σας, κάποιοι θα ψοφήσετε». Το δεύτερο δεν το είπε. Αλλά δεν έχει σημασία γιατί το υλοποιεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Με τη συγκεκριμένη όμως πολιτική πέρα από το ζήτημα της αναδιάρθρωσης και της υποτίμησης της εργασίας ως απάντηση στην κρίση, ανοίγονται και άλλοι δρόμοι. Η πολιτική που αρχίζει να υλοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα εφαρμοσμένης «βιοπολιτικής».

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη του Ιταλού φιλόσοφου Giorgio Agamben:
«O Φουκώ έδειξε στις παραδόσεις του ότι η ασφάλεια ως τεχνική διακυβέρνησης εισήχθη από τους φυσιοκράτες τις παραμονές της γαλλικής επανάστασης. Ποιο ήταν το πρόβλημα της εποχής; Ήταν οι λιμοί, πώς να αποτρέψουμε την εμφάνιση του λιμού. Ως τότε δεν είχαν σκεφτεί ποτέ μ’ αυτό τον τρόπο, συνέλεγαν δημητριακά, κ.ο.κ. Οι φυσιοκράτες είχαν αυτή την ίσως ιδιοφυή ιδέα: δεν θα επιδιώκουμε πλέον να αποφύγουμε τους λιμούς. Θα τους αφήνουμε να συμβούν, αλλά μετά θα είμαστε έτοιμοι να τους διακυβερνήσουμε, να τους προσανατολίσουμε, να τους διασφαλίσουμε προς μια ορθή κατεύθυνση.»

«Δεν έτυχε, πέτυχε!»

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνειδητή πολιτική επιλογή, που σχεδιάζει με όρους ζωής και θανάτου. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που έρχεται όχι να αποτρέψει αλλά να «προσανατολίσει», να διαχειριστεί τον θάνατο και τον φόβο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση «προσανατολισμός» σημαίνει μεταξύ άλλων ανάκαμψη της κερδοφορίας. «Εγώ εδώ εκπροσωπώ τον ιδιωτικό τομέα», είχε δηλώσει σε πρωινή εκπομπή γεμάτος καμάρι ο υπουργός Υγείας. Μετά από μερικές μέρες προσέθεσε ότι «το ιδιωτικό σύστημα υγείας μας συμφέρει περισσότερο από το δημόσιο». Προφανώς εννοούσε αυτούς που εκπροσωπεί. Γιατί, ποιοι είναι αυτοί που τους συμφέρει περισσότερο; Το παράδειγμα των ΗΠΑ ίσως μας διαφωτίσει κάπως:
«Οι Ηνωμένες πολιτείες είναι το μοναδικό «ανεπτυγμένο» καπιταλιστικό κράτος που δεν έχει γενικό σύστημα υγείας. Το 2009, πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν είχαν ιατρική περίθαλψη. Τα κρατικά έξοδα για την υγεία φτάνουν στο 15% του ΑΕΠ και προβλέπεται να προσεγγίσουν το 20% μέχρι το 2020. Ο Καναδάς αντίθετα, που διαθέτει γενικό σύστημα υγείας, ξοδεύει 10%. Εκτιμάται ότι η εξάλειψη των ιδιωτικών εταιριών ασφάλισης και των «διοικητικών δαπανών» τους θα μείωνε τα κρατικά έξοδα για την υγεία κατά 20-30%. Ένα άλλο μέρος των εξόδων πηγάζει από τη στενή σχέση μεταξύ μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών και πολιτικού προσωπικού. Για παράδειγμα η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει στις πολιτείες να προμηθεύονται φθηνότερα φάρμακα από τον Καναδά.» [1]
Αν κάποιος ακόμα έχει αμφιβολίες για ποιον ακριβώς ιδιωτικό τομέα δουλεύει ο υπουργός και η κυβέρνηση, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στην έρευνα της ICAP. Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση τα συνολικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 44,3%.

Το πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική για την υγεία που ακολουθείται στην Ελλάδα το γνωρίζουμε, γιατί έχει εφαρμοστεί και σε όλες τις χώρες στις οποίες υλοποιήθηκαν παρόμοια προγράμματα. Το επικίνδυνη όμως στο «ιατρικό λεξιλόγιο» σημαίνει ότι κοστίζει ζωές, ότι είναι μοιραία, ότι είναι δολοφονική. Όλα τα υπόλοιπα πεδία των δικαιωμάτων που χάνονται με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχουν σαφώς δραματικά αποτελέσματα στους ανθρώπους και την κοινωνία, ωστόσο ειδικά το δικαίωμα στην υγεία έχει μία καθοριστική διαφοροποίηση. Πρόκειται για ένα πεδίο που τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι μη αναστρέψιμα και δεν γίνεται να αναταχθούν.

Διότι σε περιόδους κρίσης που η νοσηρότητα αυξάνει λόγω της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου[2] και η ζήτηση για δωρεάν υγεία είναι μεγαλύτερη, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων μείωσαν τις δαπάνες για την υγεία[3], αύξησαν απαγορευτικά το κόστος νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία και απέκλεισαν από τη δωρεάν περίθαλψη αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο. Ανασφάλιστοι και μετανάστες, όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν είναι πλέον μειοψηφούσες πλήττονται πιο άγρια από την οικονομική κρίση. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες με το πέρας της νοσηλείας τους στο δημόσιο νοσοκομείο θα λάβουν και μια απόδειξη για το πόσο κόστισε η περίθαλψη τους.

Φυσικά ούτε οι ασφαλισμένοι τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης καθώς καλούνται να πληρώσουν κάθε φορά όλο και περισσότερα για τα φάρμακά τους, την ιατρική τους επίσκεψη και τη νοσηλεία τους στο δημόσιο νοσοκομείο. Έτσι στην Ελλάδα του 2013 το προσδόκιμο όριο επιβίωσης μειώνεται συνεχώς ενώ οι δαπάνες για την υγεία αποτελούν την πρώτη αιτία χρεωκοπίας των ελληνικών νοικοκυριών.

Επίθεση στην αλληλεγγύη

Πριν λίγες εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας ξεπέρασε κάθε όριο, δίνοντας εντολή να εισβάλλουν οι αστυνομικές αρχές στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και στους Γιατρούς του Κόσμου για διακίνηση ναρκωτικών. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πεδίο που αντιλαμβάνεται καλύτερα ο υπουργός Υγείας εκείνο της «επικοινωνιακής καταστολής» και ως σαφή στόχο έχει να βάλει το κύρος όλων εκείνων των προσπαθειών και διεργασιών που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία προκειμένου οι άνθρωποι να σταθούν στοιχειωδώς με αξιοπρέπεια απέναντι στην επίθεση που δέχονται.

Τα αυτόνομα και αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία αλληλεγγύης είναι ταυτόχρονα τόποι ελευθερίας και τόποι συνάντησης όλων ημών που αναζητούμε αδιαμεσολάβητα τρόπους, εμπνέοντας και παίρνοντας έμπνευση από την αλληλεγγύη να αντισταθούμε στη μαύρη μισαλλόδοξη πραγματικότητα που θέλουν να μας επιβάλουν. Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία αλληλεγγύης με συνέπεια τρία χρόνια τώρα διατηρούν την έννοια της δωρεάν πρόσβασης σε πρωτοβάθμια περίθαλψη και αγωνίζονται πολιτικά προκειμένου να αρθούν όλοι αυτοί οι δολοφονικοί αποκλεισμοί στην Υγεία. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, αυτές οι δομές έχουν σαφές ηθικό πλεονέκτημα καθώς και την νομιμοποίηση της κοινωνίας χωρίς να χρειάζονται, ούτε επιζητούν οποιαδήποτε τυπική νομιμοποίηση από αυτό το κράτος που νομιμοποιεί τον θάνατο και δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Φαίνεται ότι στον κόσμο που οραματίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτός του ότι «δεν χωράνε άλλες δομές για την υγεία» μάλλον δεν χωράει ούτε η αλληλεγγύη ως αντίληψη. Δεν χωράει το γεγονός ότι εδώ και 3 χρόνια τα κοινωνικά ιατρεία έχουν καταφέρει να γειωθούν στις πόλεις τους, να συνδεθούν με τις γειτονιές, να διεκδικούν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι η εισβολή της αστυνομίας έγινε μόλις μια βδομάδα μετά τις συντονισμένες δράσεις των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων αλληλεγγύης, όπου ιατροί, ασθενείς και αλληλέγγυοι κατήγγειλαν τον δολοφονικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει παρέμβει ακόμη εισαγγελέας για τις μη ανατάξιμες σωματικές βλάβες μέχρι την έκθεση σε κίνδυνο θανάτου που οδηγούν αυτές οι πολιτικές του Υπουργείου Υγείας. Στο υγειονομικό σύστημα που οραματίζεται ο υπουργός δεν χωράνε τέτοιες δομές που προβάλλουν στο σήμερα την υγεία του αύριο, με τον ασθενή να μην είναι πελάτης, αλλά συμμέτοχος με το λόγο του να μετράει στο πώς θέλει να είναι η υγεία που του παρέχεται.

Δεν χωράει την αντίληψη ότι ενώ τα κοινωνικά ιατρεία δεν κάνουν φιλανθρωπία, δεν καλύπτουν τρύπες του κράτους, δεν θέλουν να χρειάζεται να υπάρχουν, έχουν συνομολογήσει ότι διεκδικώντας την υγεία από κει που πρέπει να δίνεται, δεν θα αφήσουν και τον κόσμο να πεθαίνει έξω από τα δημόσια νοσοκομεία που του κλείνουν την πόρτα. Δεν χωράει στο μυαλό τους, τέλος, ότι θα υπάρχουν τέτοιοι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι όπου οι υποτελείς και εξαθλιωμένοι θα συναντούν τη συλλογικότητα και αντί να κλειστούν στον εαυτό τους και στο σπίτι τους θα βγουν στο δρόμο να διεκδικήσουν, ότι θα υπάρχουν χώροι όπου η αντίσταση και η ζωή θα κυριαρχούν, όπου η ελπίδα δεν θα σβήνει.

Στις προσπάθειες να περάσει η αλληλεγγύη εκτός νόμου, να συκοφαντηθούν δομές όπως τα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης, η κυρίαρχη πολιτική μέσω του υπουργείου υγείας εντελώς αντιεπιστημονικά και βεβαίως αντιδεοντολογικά βαπτίζει τα δίγραμμα φάρμακα «ναρκωτικά», προκειμένου να εννοηθεί ότι αυτές οι δομές που κρατάνε ζωντανούς τους ανθρώπους, που αντιστέκονται στην πολιτική θανάτου είναι έκνομες. Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιου είδους φάρμακα χορηγούνται σε καρκινοπαθείς και ασθενείς με βαριά ψυχική νόσο.

Η αλήθεια είναι – κι αυτό η κοινωνία το γνωρίζει – πως μόνον αυτές οι υγειονομικές δομές παίρνουν με προσωπικό κόστος και κόπο των ανθρώπων που τις συγκροτούν την απόλυτη ευθύνη, ιατρική και πολιτική, να τηρηθεί ο νόμος και το σύνταγμα, δηλαδή να παρέχεται ιατρική φροντίδα σε οποιονδήποτε την έχει ανάγκη χωρίς κριτήρια και αποκλεισμούς. Όπως ακριβώς επιβάλει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας που είναι και νόμος του κράτους (Ν. 3418/2005) και το Σύνταγμα.

Όσο οι δομές αλληλεγγύης θα γειώνονται στην κοινωνία, θα αναδεικνύουν το μεγαλείο της αλληλεγγύης και τις δολοφονικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το υπουργείο Υγείας, που τόσο εύκολα μοιράζει ταυτότητες πλεοναζόντων ζωών, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις πιο ποταπές μεθόδους ακόμη και με όρους προβοκάτσιας και παρακράτους για να τις καταστείλει, για να διαχειριστεί τον φόβο και τον θάνατο. Αυτοί που κυβερνάνε έχουν κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο στην κοινωνία. Η ανατροπή τους πέρα από ζήτημα αξιοπρέπειας είναι θέμα επιβίωσης.

[1] Loren Goldner, The Sky Is Always Darkest Just Before the Dawn: Class Struggle in the US from the 2008 Crash to the Eve of the Occupations Movement, στο Insurgent Notes. Ελληνική μετάφραση από τη «συνέλευση για την κυκλοφορία των αγώνων», Το κίνημα Occupy στις ΗΠΑ

[2] Ενδεικτικά αναφέρεται ότι βάσει ευρωπαϊκών δεδομένων μια αύξηση της ανεργίας κατά 3% συνοδεύεται από αύξηση της θνησιμότητας από αυτοκτονίες και κατάχρηση αλκοόλ κατά 4,5% και 28%.

[3] Η χρήση της δημόσιας ενδονοσοκομειακής παροχής υπηρεσιών και η αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αυξήθηκαν κατά 6,2% και 21,9%, αντίστοιχα, μεταξύ των ετών 2010 και 2011, ενώ οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας μειώθηκαν κατά 23,7% μεταξύ 2009 και 2011

* Η Α.Μάντζιου και M.Μπούρου είναι φοιτήτριες της Ιατρικής ΑΠΘ και η Ε. Μπαμπαλώνα μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

ΠΗΓΗ:
barikat.gr
Ramnousia

Ξαναρχίσανε πάλι με τη βλακεία για την Πανεπιστημίου

Του Δημήτρη Κατσούδα

Η γνώμη μου: Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου όχι μόνον δεν θα λύσει αλλά και θα αυξήσει τα προβλήματα της πόλης. Πρόκειται για τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ οδικό άξονα Ανατολή-Δύση του κέντρου. ΑΛΗΘΙΝΗ εναλλακτική κυκλοφοριακή λύση δεν υπάρχει. Η οδός βρίθει δημοσίων κτιρίων και άρα δεν θα υπάρξουν εμπορικές χρήσεις επαρκείς για να ζωντανέψει. Ένα γιγάντιο γκέτο, απροσπέλαστο το βράδυ, θα μας προκύψει. 
Φανταστείτε ιδιαίτερα το τμήμα Χαυτεία-Πλατεία Αιγύπτου (τμήμα κι αυτό της προτεινόμενης ''ανάπλασης'') που, με τα ψηλά κτίρια σε στενό δρόμο μέχρι τη Στουρνάρη μοιάζει με...φαράγγι! Ποιός θα τολμά να το περπατά νύκτωρ; 
Οι άνθρωποι που το πρότειναν μάλλον  δεν ζουν στην Αθήνα! 

Οι επιβάτες του τρόλλευ από Ευαγγελισμό για Πατήσια π.χ. θα κατεβαίνουν Σύνταγμα, θα παίρνουν το τραμ μέχρι πλατεία Αιγύπτου και μετά άλλο τρόλλευ για Πατήσια; 
Τέλος οι παραλληλισμοί που πολλοί κάνουν με Διονυσίου Αρεοπαγίτου κλπ είναι άστοχοι. Πρόκειται για ολότελα διαφορετικές περιπτώσεις σε πολεοδομική βαρύτητα, χρηστικότητα και κυκλοφοριακή σημασία. 
Η λεωφόρος Πανεπιστημίου σχεδιάστηκε για να είναι - και είναι - η κεντρικότερη και ωραιότερη ΟΔΟΣ της πρωτεύουσας. Ως τέτοια - και όχι ως το μικρομέγαλο χαζό παρκάκι της μελέτης των Ολλανδών - πρέπει και να παραμείνει. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να γίνει ομορφότερη και πιο λειτουργική από το να την...εξουδετερώσουμε!
 

Τρόλεϋ...80 ετών στη Μόσχα!

Την εμφάνισή τους στο κέντρο της Μόσχας έκαναν δεκάδες τρόλεϋ ανήμερα της επετείου των 80 χρόνων από τη δημιουργία της πρώτης γραμμής τρόλλεϋ.

Μικροί και μεγάλοι θαύμασαν από κοντά το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης .

Στις 15 Νοεμβρίου του 1933 εγκαινιάστηκε η πρώτη γραμμή τρόλλεϋ που πήρε το όνομά της από τον Λαζάρ Καγκάνοβιτς, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και φίλο του Στάλιν

«Ηρθα για να δω από κοντά αυτά τα παλιά οχήματα.Οταν βλέπεις μηχανές που δεν λειτουργούν έχει ενδιαφέρον.Αν όμως λειτουργούν κανονικά ,τότε αυτό είναι εκπληκτικό.»,λέει ο 12χρονος Γκέοργκι.



«Ηρθα για να δω τα διώροφα τρόλεϋ στα οποία επέβαινα πριν από πολλά χρόνια.Δεν είναι εδώ.Δεν πειράζει, διασκεδάζω και με τα υπόλοιπα.»,λέει η Τζούλια Κορίτσινα

Αν και τα τρόλεϋ δεν έχουν την αίγλη και την πολυτέλεια του μετρό της Μόσχας ωστόσο εξυπηρετούν καθημερινά τους Μοσχοβίτες και τους τουρίστες εκτελώντας δρομολόγια στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της ρωσικής πρωτεύουσας.

ΠΗΓΗ

Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Στα 29,5 εκατ. ευρώ η αξία του έργου

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συγχρηματοδότηση του ΕΤΠΑ, όσον αφορά το μεγάλο έργο του ΟΑΣΑ με τίτλο «Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου»...

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» για ενίσχυση από το ΕΤΠΑ, στο πλαίσιο του στόχου σύγκλισης για την Ελλάδα. Η συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ καθορίσθηκε στα 29,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την εισαγωγή νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου (έξυπνη κάρτα εξ αποστάσεως), συναλλαγές μέσω διαδικτύου, εγκατάσταση πυλών εισόδου/εξόδου σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Προαστιακό σιδηρόδρομο, αντικατάσταση επικυρωτικών μηχανημάτων σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, καθώς και κεντρικά συστήματα διαχείρισης και λοιπό λειτουργικό εξοπλισμό.

Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης, ο ΟΑΣΑ εκπόνησε εσωτερικά τις απαιτούμενες από την Ε.Ε. μελέτες για την κοινωνικο-οικονομική και χρηματοοικονομική αξιολόγηση του έργου, χωρίς την υποστήριξη εξωτερικών συνεργατών. Οι μελέτες αυτές ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν προηγουμένως από το πρόγραμμα JASPERS της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

newmoney.gr

 

Πανεπιστήμια ώρα μηδέν...

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα δυο ιστορικά ιδρύματα παραμένουν κλειστά για 11η συνεχόμενη εβδομάδα, κρατώντας «ομήρους» χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, λόγω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης και της άρνησης διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις πρυτανικές αρχές για τη διαθεσιμότητα.

Νέες απεργίες από τους υπαλλήλους

Χθες, οι υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ κήρυξαν νέες κυλιόμενες 48ωρες απεργίες για σήμερα και αύριο και το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή. Την ίδια στιγμή και οι 9 Σχολές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν ανυποχώρητοι τονίζοντας ότι διάλογος θα υπάρξει με το υπουργείο Παιδείας μόνο αν αποσυρθεί η ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα και ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση για την κατανομή του προσωπικού των πανεπιστημίων.

Μάλιστα, οι διοικητικοί υπάλληλοι σκληραίνουν τη στάση τους και παρά την προειδοποίηση του υπουργείου Παιδείας ότι θα συλληφθούν όσοι παρεμποδίσουν την είσοδο φοιτητών και καθηγητών στις σχολές, προγραμματίζουν για σήμερα το πρωί αποκλεισμούς κεντρικών εισόδων σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή Ζωγράφου, στη Νομική στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου στην οδό Κατεχάκη.

Υπό παραίτηση η Σύγκλητος

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα μέλη της Συγκλήτου του πανεπιστήμιου Αθηνών έθεσαν, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου, στη διάθεση του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη τις παραιτήσεις τους προσπαθώντας να αναδείξουν την αντίθεσή τους στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με συγκλητικούς μετά τη δημοσιοποίηση των πινάκων κατάταξης των υπαλλήλων διαπιστώθηκε σωρεία λαθών, αλλά και άδικη κατανομή των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν, καθώς αρκετά τμήματα μπορεί να χάσουν ακόμα και το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα!

Παράλληλα, τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν την άρνησή τους να προσέλθουν στις αίθουσες υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας ότι θα γίνει από σήμερα, προκειμένου να ανοίξουν τα δύο μεγάλα πανεπιστήμια μετά τις σχετικές δεσμεύσεις και τις ανακοινώσεις των ίδιων των πρυτάνεων και καθηγητών.

Ενόχληση στην κυβέρνηση

Στην αντίπερα όχθη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ιδιαίτερη δυσφορία έναντι των πρυτανικών αρχών και των διοικητικών υπαλλήλων. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Παιδείας εκφράζουν σε υψηλούς τόνους την ενόχλησή τους για την παρατεταμένη κρίση. Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν χθες τη ρητή άρνηση του πρωθυπουργού να δεχθεί τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών τονίζοντας ότι «ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί» και τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Σήμερα λήγει και τυπικά το τελεσίγραφο που έστειλε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος μέσω του realfm 97,8 προς τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, σήμερα το πρωί διδάσκοντες και διδασκόμενοι πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας και αν εμποδιστούν από οποιονδήποτε, τότε θα εφαρμοστεί ο νόμος...

Παράλληλα, ο Κων. Αρβανιτόπουλος σήμερα θα επιχειρήσει και πάλι να προσβάλλει νομικά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, προσφεύγοντας εκ νέου στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Αυτή του την πρόθεση την έκανε γνωστή χθες βράδυ σε δήλωσή του με την οποία στρέφεται με οξείς τόνους κατά των πρυτανικών αρχών και των διοικητικών υπαλλήλων. «Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη», τόνισε με αυστηρό ύφος στη δήλωσή του υπογραμμίζοντας την ευθύνη των πρυτανικών αρχών, της Συγκλήτου και των διοικητικών υπαλλήλων για την ενδεχόμενη απώλεια του εξαμήνου.

Νέα έκκληση να ανοίξουν τα ιδρύματα

Εκ νέου έκκληση σε φοιτητές και καθηγητές να επιστέψουν στα μαθήματά τους, εφαρμόζοντας το νόμο, έκανε ο υπουργός Παιδείας χθες το βράδυ από την εκπομπή του MEGA «Ανατροπή».
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων λέγοντας ότι «παρά το γεγονός ότι θέλουν να συνεχίσουν την απεργία τους αυτό δεν πρέπει να μη δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματά τους».

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι καμία από τις πλευρές δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης και διάθεση διαλόγου και χιλιάδες φοιτητές όλων των ετών παραμένουν «όμηροι» στη διαμάχη του υπουργείου Παιδείας με τις πρυτανικές αρχές και τους διοικητικούς υπαλλήλους. Ακόμα μια εβδομάδα μαθημάτων φαίνεται να έχει χαθεί και η απώλεια του εξαμήνου, αν όχι ολόκληρου του ακαδημαϊκού έτους έρχεται ακόμα πιο κοντά.

Πηγή: Real.gr


«Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ...» (ΒΙΝΤΕΟ)

“ Συνεχίζουν με ειρηνικό τρόπο, αλλά με αμείωτη και αξιοζήλευτη αγωνιστικότητα την διαμαρτυρία τους οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.  ”
Συνεχίζουν με ειρηνικό τρόπο, αλλά με αμείωτη και αξιοζήλευτη αγωνιστικότητα την διαμαρτυρία τους οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώην εργαζόμενες βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Οι απολυμένες καθαρίστριες, έδωσαν πάλι με την δυναμική τους παρουσία ένα μάθημα αξιοπρέπειας, παραφράζοντας τους στίχους ενός γνωστού τραγουδιού λέγοντας ότι «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ, δεν φεύγω από τον δρόμο αν δεν δικαιωθώ».

Δείτε το video:

 

Στις 2 Δεκέμβρη η πρώτη δίκη για την ΕΡΤ

Για την Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής των εργαζομένων της ΕΡΑ και ΕΡΤ Ηρακλείου κατά του ελληνικού Δημοσίου για το «μαύρο» στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την ακυρότητα του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου έγινε η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους και, επί της ουσίας, την ακύρωση των απολύσεών τους.
 
Μετά από αίτημα των συνηγόρων του ελληνικού Δημοσίου -που υποστήριξαν ότι δεν είχαν προετοιμαστεί καθώς δεν είχαν πρόσβαση στους φακέλους των εργαζομένων, επειδή το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ήταν υπό κατάληψη- η έδρα του πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέβαλε την εκδίκαση, ενώ ο δικηγόρος των εργαζομένων έκανε λόγο για φυγομαχία του Δημοσίου.

Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο περιστατικό, ότι τα καθεστωτικά media επιλέγουν να προβάλουν διαταραγμένους, άτομα που η εξουσία τους έχει διαφθείρει τόσο πολύ, που όλοι έχουν πράγματα για τα οποία μπορούν να ντρέπονται και να εκβιαστούν.

Άτομα με σαφείς ψυχικές παθολογίες, είτε αυτές λέγονται ψυχώσεις, είτε παραληρήματα μεγαλείου, είτε ναρκισσισμοί που έχουν υποτροπιάσει σε κακοήθεις αλαζονείες, άτομα που ζουν μέσα σε παραισθήσεις, κάνουν κουμάντο σε νευραλγικές θέσεις του ελληνικού κράτους.
Κυρίως άτομα που δεν έχουν ηθικές αναστολές για να ανελιχθούν στην δική τους φαντασιακή κλίμακα, άτομα ασυνείδητα ή με ψυχολογία βασανιστή, που έχουν όμως εμβαπτιστεί στην κολυμπήθρα των ΜΜΕ και πλέον θεωρούνται “ταλαντούχοι πολιτικοί άνδρες”.
Αυτές οι τρομακτικές περιπτώσεις έχουν κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο, αφού εσκεμμένα είναι συχνά προσκεκλημένοι σε τηλεοπτικά studios για να εκφράσουν την διαταραχή τους ως νόρμα, να απαξιώσουν σοβαρούς ανθρώπους και εναλλακτικές, τεκμηριωμένες απόψεις, ώστε να παίζουν μόνοι τους σε ένα ταμπλό όπου όλα τα μέσα επιτρέπονται.

Το πιο επικίνδυνο απ’ όλα είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις, ηδονίζονται με το κακό που προκαλούν, ενίοτε βλέπουν την εφαρμογή της πολιτικής τους ως τρόπο για να πάρουν ρεβάνς, ένας θεός ξέρει από ποιον και γιατί. Από τον Κρανιδιώτη ως τον Άδωνη και από το διαπλεκόμενο κεφάλαιο ως τον ηθοποιό που παριστάνει τον δημοσιογράφο σε πλατό εργολάβου, ο τρόπος σκέψης είναι κοινός και δηλητηριάζει ολόκληρη την κοινωνία.
Η εξουσία τους θεωρεί απόλυτα χρήσιμους, αφού οι νοσηροί εγκέφαλοι πιστεύουν πως επιτελούν θεάρεστο έργο και επιδεικνύουν μεγαλύτερο ακόμα ζήλο, αδιαφορώντας για τα θύματα, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν και παχυλούς μισθούς. Βέβαια υπάρχουν και φορές που η υπέρμετρη βλακεία τους τους οδηγεί σε προκλητικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα, όπως κάποιος βουλευτής Τζαμτζής, ο οποίος δηλώνει ότι “αν είναι να λαμβάνω 2000 ευρώ δεν αξίζει να είμαι βουλευτής“. Κι αυτό όμως μέσα στο παιχνίδι είναι, ώστε να εξοργίζουν την κοινή γνώμη.
Όλα αυτά τα τρωκτικά, είναι αναλώσιμοι και μόνη τους αποστολή είναι να καταστρέψουν ότι μπορούν, μέχρι να “θυσιαστούν” στον βωμό της εξυγίανσης, κάτι που προβλέπεται πάντα σε κάθε σύστημα. Μετά έρχονται οι “μετριοπαθείς”, αυτοί που στηρίζουν δια της σιωπής το κάθε καθεστώς, για να τελειώσουν την δουλειά (αφού την βρώμικη την έκαναν τα τρωκτικά που αναφέραμε) και να παρουσιαστούν ως οι “λογικοί” που θα κάνουν πιο μαλακή την προσαρμογή στο ίδιο καθεστώς, που θα φορέσει όμως άλλο προσωπείο.

Ακίνητα: Τα ασύστολα ψεύδη του Στουρνάρα και οι παγίδες

Ληστεία με ωραία λόγια επιχειρείται στα ακίνητα, καθ' υπόδειξιν της τρόικας. Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει το 2014 τη χαριστική βολή στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που παγιδεύει όσους έχουν αστικά ακίνητα (και κυρίως μονοκατοικίες), τους κατόχους αγροτεμαχίων (που σήμερα είναι αφορολόγητα) αλλά και τις αρδευόμενες εκτάσεις σε όλη τη χώρα!

Με χονδροειδή ψέμματα προσπαθεί να εξωραΐσει τη σκληρή πραγματικότητα ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ την ίδια στιγμή προετοιμάζεται να καταφέρει ισχυρό χτύπημα σε όσους έχουν αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα, γιαπιά, οικοδομές, τα οποία θα φορολογηθούν βαριά, παρά το γεγονός ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν παράγουν εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους.

Τις παγίδες του νέου φόρου προσπαθεί να αποκρύψει το υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ψέματα και ισχυριζόμενο ότι οι επιβαρύνσεις θα αφορούν μόνο τους... έχοντες και κατέχοντες, κάτι που δεν ισχύει στην πράξη. Η πραγματικότητα, που είναι ζοφερή, αποτυπώνεται στη «δημοκρατία» με στοιχεία και παραδείγματα τα οποία παρατίθενται στη συνέχεια.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.). Ετσι σε κάθε περίπτωση το ερχόμενο έτος θα επιβαρυνθούν:

1) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων της ΔΕΗ για τις μονοκατοικίες τους. Με το νέο καθεστώς φορολόγησης όμως έρχεται διπλό χτύπημα καθώς α) επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στις μονοκατοικίες και β) επιβάλλεται φόρος και στα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι μονοκατοικίες καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία με το ισχύον σήμερα σύστημα φοροαπαλλάσσονται! Με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο, προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου! Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι «όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από φέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές». Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 80 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας οκτώ ετών, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 400 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ. για την κατοικία και μοναδιαία αξία 250 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο. Ο φόρος θα ανέλθει σε 423,77 ευρώ για την κατοικία και σε 448 ευρώ για το ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης της μονοκατοικίας θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 871,77 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει μόνο το «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) μέσω της ΔΕΗ, το οποίο ανέρχεται σε 489,60 ευρώ. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο όχι μόνο για το κτίσμα αλλά και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου. Η αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης θα φθάσει τα 382,17 ευρώ ή ποσοστό 78,06%.

2)Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το υπουργείο Οικονομικών όμως ισχυρίζεται ότι «το 15% των φορολογουμένων θα πληρώσει περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα», τα στοιχεία όμως δείχνουν άλλα:

Ετσι, για αγροτεμάχιο τέσσερα στρέμματα στο Δήλεσι με κτίσμα 130 τ.μ. και δέντρα.

-Φόρος 2013: 0.

-Νέα πρόταση: Φόρος 88 ευρώ.

3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ έως σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις όπου τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές ο φόρος θα υπερδιπλασιάζεται, καθώς θα προσαυξάνεται με την εφαρμογή συντελεστή 2 για τη μονοετή καλλιέργεια και συντελεστή άρδευσης 1,1.

Ενα παράδειγμα:

Αγρότης με 50 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στην Καρδίτσα (βαμβάκι, σιτηρά), αρδευόμενης.

- Φόρος 2013: 0.

- Φόρος με βάση το νέο σχέδιο: 110 ευρώ.

4) Οι έχοντες ακίνητη περιουσία μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερη των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από μονοκατοικίες, οικόπεδα, θα πληρώσουν επίσης σημαντικά αυξημένους φόρους. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μπερδέψει τους πολίτες λέγονται ότι «όσοι έχουν συνολική ατομική περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ θα φορολογηθούν αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας». Η ουσία είναι ότι όσοι έχουν μια βασική κατοικία και ένα εξοχικό είναι πιθανό να βρεθούν στην τσιμπίδα του νέου φόρου.

Στη συνέχεια ακολουθεί παράδειγμα με αστικά ακίνητα (σύγκριση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων):

α) Διαμέρισμα 140 τ.μ. πέμπτου ορόφου, 10 ετών, στη Γλυφάδα

Φόρος με αρχικό σχέδιο ΕΝΦΑ: 2.344,83 ευρώ.

Κύριος φόρος με νέο σχέδιο ΕΝΦΙΑ: 1.951,32.

Συμπληρωματικός φόρος νέος «ΦΑΠ»: 648 ευρώ.

Συνολικός φόρος με νέο σχέδιο: 2.599,32 ευρώ.

Επιβάρυνση με νέο σχέδιο: 254,49 ευρώ.

β) Διαμέρισμα 160 τ.μ. στον δεύτερο όροφο στο Ψυχικό, 10 ετών, με τρεις προσόψεις και τιμή ζώνης 10.000 ευρώ

Φόρος με αρχικό σχέδιο ΕΝΦΑ: 3.254 ευρώ.

Κύριος φόρος με νέο σχέδιο ΕΝΦΙΑ: 2.439,84 ευρώ.

Συμπληρωματικός φόρος νέος «ΦΑΠ»: 9.900 ευρώ.

Συνολική επιβάρυνση με νέο σχέδιο: 12.339,84 ευρώ.

Επιβάρυνση με νέο σχέδιο: 9.805,84 ευρώ.

Τα «γιαπιά» και τα ξενοίκιαστα

5) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!

Τι προβλέπει (για όλες τις κατηγορίες) το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται τώρα η κυβέρνηση

Ο νέος φόρος προτείνεται να ονομαστεί Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) Θα αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο.

Α. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ως εξής:

1. Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια Για κάθε κτίσμα ο βασικός φόρος θα προκύπτει με πολλαπλασιασμό του συντελεστή βασικού φόρου που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας των κύριων χώρων του. Στη συνέχεια ο βασικός φόρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,5, ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο κατά 50%. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Για τα κτίσματα που προορίζονται για αγροτική χρήση (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.) η πρόταση των βουλευτών προβλέπει πλήρη απαλλαγή.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα. Υπολογίζεται ότι θα χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

3. Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος πέφτει στο 1 ευρώ ανά στρέμμα ή στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 1,5 ευρώ ανά στρέμμα ή 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία και 8 για τις υπαίθριες εκθέσεις!

Β. Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικοπέδων που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το προσωπικό αφορολόγητο όριο προτείνεται να αυξηθεί στα 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τον ΦΑΠ. Επίσης, οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,2% και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 5.000.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου