EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αδ. Γεωργιάδης προς γιατρούς: "Μην απεργήσετε πριν γίνει διάλογος"

Να καταθέσουν τις προτάσεις τους, πριν προχωρήσουν στις επαναλαμβανόμενες απεργίες που εξήγγειλαν, καλεί τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα, επειδή διαφωνούν με την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα, τόνισε την Δευτέρα (18/11) ότι «καλό είναι αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει με τη συνεργασία και την παρουσία του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και όχι με το να είναι απέναντι» και τους κάλεσε «να έρθουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, όταν η αρμόδια επιτροπή καταθέσει τις απόψεις της για την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ θα τους τις παραδώσει και σε πνεύμα διαλόγου θα πρέπει από κοινού να βρούνε τις βέλτιστες λύσεις για τους πολίτες.

Όταν ρωτήθηκε αν, εκτός από τους γιατρούς, η κινητικότητα αφορά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, και σε πόσες φάσεις θα γίνει απάντησε: «Σίγουρα θα υπάρξει κινητικότητα, γιατί πρέπει να υπάρξει μια διοικητική μεταβολή μεταξύ του διαχωρισμού του κλάδου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστού και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας. Τις λεπτομέρειες αυτής της μεταβολής και της διοικητικής αυτής αλλαγής θα τις δούμε στην πορεία. Πρέπει, όμως, να σας πω, για να κατευνάσω και ανησυχίες πολλών δημάρχων, ότι αυτό το οποίο συζητούμε τώρα είναι διοικητική συνένωση και όχι κλείσιμο μονάδων».

Στο ερώτημα πώς σχολιάζει ο ίδιος την ταλαιπωρία των πολιτών λόγω της απεργίας, είπε ότι «αντιλαμβάνονται όλοι την ευθύνη που έχουν και εκείνοι έναντι των πολιτών», και εκτίμησε ότι δεν θα προχωρήσουν. «Από την άλλη, δε μπορώ να τους απαγορεύσω το συνταγματικό τους δικαίωμα. Λαμβάνουν και εκείνοι τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών. Σας λέω: το γραφείο μου είναι ανοιχτό. Τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. 


Περιμένουμε να μιλήσουμε με όλους και δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να εξαγγέλλεται μια απεργία επαναλαμβανόμενη, ενώ ακόμα δεν έχουμε καν το οριστικό σχέδιο. Τώρα, διάφορα που ακούω, ότι παραδείγματος χάριν “απορρίπτουμε κάθε είδους αξιολόγηση”, με συγχωρείτε, αλλά δε μπορώ να καταλάβω πώς σε μια χώρα που λέμε ότι θα εγκαθιδρύσουμε θεσμούς αξιολογήσεως των πάντων, κάποιοι θέλουν να εξαιρεθούν αυτής», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: «Κάθε αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις. Κάθε αξιολόγηση σημαίνει, ενδεχομένως, απολύσεις για κάποιους οι οποίοι κρίνεται ότι δε χρειάζονται για αυτήν τη δουλειά. Όμως, στη χώρα μας, για να γίνουμε επιτέλους ένα κράτος που θα λειτουργεί σωστά, θα πρέπει όλοι να αξιολογούμαστε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτό».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα κλείσουν για δεκαπέντε μέρες οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι η όποια διοικητική μεταβολή γίνει, θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην κλείσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ ούτε για ένα 24ωρο.

Εξάλλου, οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας και η ομοσπονδία τους (η ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν στις 29 Νοεμβρίου, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ζητήματα της υγείας.

πηγη


 

«Αποστασιολογία», μπουρδολογία και κιτρινισμός του ΔΟΛ !!!

Η ιστορία έχει χιούμορ και λεπτή αίσθηση ειρωνείας. Ο αρχί – αποστάτης Μητσοτάκης κατήγγειλε το 1993 Σαμαρά για αποστασία. Ο Σαμαράς καταγγέλλει τώρα τον Τσίπρα ότι καλεί σε  αποστασία τους βουλευτές της συμπολίτευσης. 

Από κοντά και ο «σαλταδόρος» – σύμφωνα με τις εκφράσεις γνωστών ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το 2007- Βενιζέλος που επιστράτευσε τόσο το 2007 όσο και κατεξοχήν το 2011 κάθε λούμπεν, εξωνημένο, ελεγχόμενο από τη διαπλοκή μέλος των τότε κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ για να ανατρέψει τον Παπανδρέου, που εν τω μεταξύ – από το 2010 και έπειτα – είχε προσχωρήσει με χέρια και πόδια στην πολιτική του παρασιτισμού προετοιμάζοντας ο ίδιος την πτώση του.

Του Θέμη Τζήμα

Και για υπερασπιστή της κοινοβουλευτικής τάξης οι Σαμαράς και Βενιζέλος που τρέμουν τις εκλογές ο καθένας για τους δικούς του λόγους και που βλέπουν πόσο επισφαλής είναι η θέση τους, διαθέτουν τη «ναυαρχίδα της διαφάνειας», το ΔΟΛ και τα ΝΕΑ, που κάθε μέρα που περνάει βουτιούνται βαθύτερα στον κιτρινισμό.

Θέλει να ξεχάσουμε ο ΔΟΛ τη στάση του στην πραγματική αποστασία του 1965. Να ξεχάσουμε τη στάση του στο βρώμικο ’89. Και βεβαίως τη στάση του το 2007 όταν ένα ολόκληρο συγκρότημα επεδίωκε ξεδιάντροπα να ελέγξει και να ποδηγετήσει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, πράγμα που τελικά πέτυχε τη διετία 2010-2012 χάρη στο δίδυμο Παπανδρέου- Βενιζέλου, ωθώντας το ΠΑΣΟΚ στην απαξίωση και στον ευτελισμό και τη χώρα στην καταστροφή.

Τα πρωτοσέλιδα και οι ανακοινώσεις περί πρόσκλησης σε αποστασία ανεβάζουν τον καθεστωτικό κιτρινισμό σε νέα ύψη. Ανήκω σε εκείνους που διαφωνούν με την περιβόητη δήλωση Τσίπρα, τόσο ως προς την εκτίμηση που κάνει σε ό,τι αφορά τη στάση των τοπικών κοινωνιών, όσο και σε ό,τι αφορά το χρόνο και το υποκείμενο της δήλωσης. Επίσης δε θεωρώ ότι με μια αναγκαία μεν, υπερβολικά καθυστερημένη δε, ψήφο κατά πτυχών της μνημονιακής πολιτικής, βουλευτές της συμπολίτευσης ξεπλένονται για όσα από το 2010 έπραξαν. Από αυτή όμως την κριτική έως τον εντοπισμό πρόσκλησης σε αποστασία υπάρχει τεράστια απόσταση, που μόνο ο αχαλίνωτος κιτρινισμός και ο φόβος απώλειας της εξουσίας και της ασυλίας που αυτή προσφέρει μπορούν να καλύψουν. Πρώτα απ’ όλα ξέρουμε πολύ καλά ότι οι αποστασίες μεθοδεύονται υπογείως. Ειδικά ο ΔΟΛ, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος το γνωρίζουν ακόμα καλύτερα.

Δεύτερον, από πότε είναι απαγορευμένο σε οποιονδήποτε πολίτη και εν προκειμένω σε ένα μέλος της Βουλής να κρίνει και να προτείνει σε βουλευτές ποια πρέπει να είναι η στάση τους σε κρίσιμα ζητήματα; Δεν έκανε το ίδιο ο Βενιζέλος, λογής εφημερίδες και αργότερα ο Σαμαράς όταν αναγόρευαν σχεδόν σε προδοσία τη μη ψήφιση των μνημονίων;

Εν κατακλείδι, η «αποστασιολογία» στην πραγματικότητα αποπειράται με άφθονη μπουρδολογία και κιτρινισμό να καλύψει το πραγματικό ζήτημα της αποσύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπό το βάρος των αδιεξόδων της μνημονιακής πολιτικής. Οι δύο εταίροι μπλεγμένοι στα δίχτυα της διαπλοκής, του παρασιτισμού, του νεοφιλελευθερισμού και του παρακράτους που τους στήριξαν και τους στηρίζουν, ολοένα πιο αποκομμένοι από το λαό κυνηγούν φαντάσματα προσπαθώντας να αποφύγουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων τους, που είναι πολύ απλή: απέτυχαν να βγάλουν το λαό από την κρίση και άρα δεν τους θέλει ο λαός. Γι’ αυτό θα πέσουν.

πηγη

Η μαλακία στην εξουσία !!!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο περιστατικό, ότι τα καθεστωτικά media επιλέγουν να προβάλουν διαταραγμένους, άτομα που η εξουσία τους έχει διαφθείρει τόσο πολύ, που όλοι έχουν  πράγματα για τα οποία μπορούν να ντρέπονται και να εκβιαστούν.

Άτομα με σαφείς ψυχικές παθολογίες, είτε αυτές λέγονται ψυχώσεις, είτε παραληρήματα μεγαλείου, είτε ναρκισσισμοί που έχουν υποτροπιάσει σε κακοήθεις αλαζονείες, άτομα που ζουν μέσα σε παραισθήσεις, κάνουν κουμάντο σε νευραλγικές θέσεις του ελληνικού κράτους.

Κυρίως άτομα που δεν έχουν ηθικές αναστολές για να ανελιχθούν στην δική τους φαντασιακή κλίμακα, άτομα ασυνείδητα ή με ψυχολογία βασανιστή, που έχουν όμως εμβαπτιστεί στην κολυμπήθρα των ΜΜΕ και πλέον θεωρούνται “ταλαντούχοι πολιτικοί άνδρες”.

Αυτές οι τρομακτικές περιπτώσεις, έχουν κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο, αφού εσκεμμένα είναι συχνά προσκεκλημένοι σε τηλεοπτικά studios για να εκφράσουν την διαταραχή τους ως νόρμα, να απαξιώσουν σοβαρούς ανθρώπους και εναλλακτικές, τεκμηριωμένες απόψεις, ώστε να παίζουν μόνοι τους σε ένα ταμπλό όπου όλα τα μέσα επιτρέπονται.

Το πιο επικίνδυνο απ’ όλα είναι ότι αυτές οι περιπτώσεις, ηδονίζονται με το κακό που προκαλούν, ενίοτε βλέπουν την εφαρμογή της πολιτικής τους ως τρόπο για να πάρουν ρεβάνς, ένας θεός ξέρει από ποιον και γιατί. Από τον Κρανιδιώτη ως τον Άδωνη και από το διαπλεκόμενο κεφάλαιο ως τον ηθοποιό που παριστάνει τον δημοσιογράφο σε πλατό εργολάβου, ο τρόπος σκέψης είναι κοινός και δηλητηριάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Η εξουσία τους θεωρεί απόλυτα χρήσιμους, αφού οι νοσηροί εγκέφαλοι πιστεύουν πως επιτελούν θεάρεστο έργο και επιδεικνύουν μεγαλύτερο ακόμα ζήλο, αδιαφορώντας για τα θύματα, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν και παχυλούς μισθούς. Βέβαια υπάρχουν και φορές που η υπέρμετρη βλακεία τους τους οδηγεί σε προκλητικές δηλώσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα, όπως κάποιος βουλευτής Τζαμτζής, ο οποίος δηλώνει ότι “αν είναι να λαμβάνω 2000 ευρώ δεν αξίζει να είμαι βουλευτής“. Κι αυτό όμως μέσα στο παιχνίδι είναι, ώστε να εξοργίζουν την κοινή γνώμη.

Όλα αυτά τα τρωκτικά, είναι αναλώσιμοι και μόνη τους αποστολή είναι να καταστρέψουν ότι μπορούν, μέχρι να “θυσιαστούν” στον βωμό της εξυγίανσης, κάτι που προβλέπεται πάντα σε κάθε σύστημα. Μετά έρχονται οι “μετριοπαθείς”, αυτοί που στηρίζουν δια της σιωπής το κάθε καθεστώς, για να τελειώσουν την δουλειά (αφού την βρώμικη την έκαναν τα τρωκτικά που αναφέραμε) και να παρουσιαστούν ως οι “λογικοί” που θα κάνουν πιο μαλακή την προσαρμογή στο ίδιο καθεστώς, που θα φορέσει όμως άλλο προσωπείο.



strangejournal

Αντώνης Σαμαράς: το πορτραίτο ενός ηγέτη…που ναι ψηλός και όμορφος και τον αγαπάμε όλοι !!!

‘’Τριάντα αιώνες και πλέον ο άνθρωπος πασχίζει να βάλει τη μια λέξη κοντά στην άλλη με τέτοιον τρόπο που η σκέψη να εξαναγκάζεται να παίρνει καινούργιες, αδοκίμαστες στροφές. Ιδού που για πρώτη φορά η λειτουργία αυτή σταμάτησε. Είμαστε πανέτοιμοι για τη βλακεία.’  

Οδυσσέας Ελύτης, Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο

Ήταν πολλοί αυτοί που ξαφνιάστηκαν από την παρουσία του πρωθυπουργού στην βουλή την περασμένη Κυριακή κατά της συζήτησης για την πρόταση μομφής. Κατ’ αρχήν από το ίδιο το γεγονός. Ήταν μόλις η τρίτη  φορά που ο κ. Σαμαράς καταδέχτηκε να περάσει τις πύλες του ‘’ναού της δημοκρατίας’’ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Αυτό όμως που εντυπωσίασε ήταν  ο τρόπος με τον οποία συγκροτήθηκε η παρουσία του, η ταύτιση της αντιπαράθεσης με την απαξία,  η υποβάθμιση του λόγου στα επίπεδα του γάργαρου βρυχηθμού ή του ρεψίματος.  Η διατύπωση του συγκεκριμένου πολιτικού ήθους με τους όρους του συγκεκριμένου ρητορικού ύφους.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ξεκίνησε με την εμμονή του πρωθυπουργού να αποφεύγει να κοιτάξει τον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του. Όταν ο τελευταίος τον κάλεσε να τον κοιτάξει, ο πρωθυπουργός απάντησε: “κοιτάω από την άλλη μεριά για να μην βάλω τα γέλια”.  Η στάση αυτή διαχύθηκε αμέσως και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας δημοκρατίας, η οποία άρχισε να χειροκροτά ειρωνικά και να ζητωκραυγάζει  απαξιωτικά τις στιγμές που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωνε τις θέσεις του κόμματος του για το μνημόνιο.

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας θύμιζε κάτι ανάμεσα σε ΔΑΠιτοκινούμενη συνέλευση από ΤΕΙ επαρχίας και γαλαρία σχολικού λεωφορείου κατά τη διάρκεια εκδρομής. (Πληροφορίες που ήθελαν μερίδα βουλευτών να φωνάζουν ‘’και α και ου- και ου- και ΔΑΠ ΝΔΦΚ’’, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού διαλόγου δεν επιβεβαιώθηκαν). Η στάση αυτή αποτέλεσε προθάλαμο και φόντο  του καταπληκτικού λόγου του Αντώνη Σαμαρά.
Ο κύριος γυμνασιάρχης 

‘’Να προσέχετε τις εκφράσεις σας’’, ‘’Να το κόψετε’’, ‘’Αν θέλετε να τα λέμε πιο συχνά’’, ‘’Δεν θα ανεχτώ τέτοια συμπεριφορά’’, ‘’Ακούστε και αυτό καλό θα σας κάνει’’, ‘’(στακάτο ύφος) Πώς είπατε; Το ξαναλέτε άλλη μία να το ακούσουμε καλά όλοι μας;’’ , ‘’Θέλει ο Συριζα να κρυφτεί αλλά οι παλιές συνήθειες δεν τον αφήνουν’’, ‘’Σαίξπηρ’’ ‘’Τζουρουασικ πουαρκ’’, ‘’Να ανεχθώ’’, ‘’ Να κόψετε’’, ‘’Να προσέχετε’’. Αυτά και άλλα πολλά αποτέλεσαν το ιδιότυπο γλωσσικό κολάζ του πρωθυπουργού. Διατυπωμένα με τη απειλητική στάση ενός γυρτού σώματος, -το χέρι ενίοτε στην τσέπη- με κουτσαβάκικη εκφορά και ύφος καλαματιανού μάγκα. Ένας ρήτορας- ορθωμένο δάκτυλο με τον υπαλληλικό ενθουσιασμό τοπικού χωροφύλακα, ελεγκτή λεωφορείου, θεολόγου-γυμνασιάρχη.

Ο ιδιότυπος ρόλος που επέλεξε να παίξει ο πρωθυπουργός- λίγο Σάυλωκ, λίγο αστυνόμος Θεοχάρης και λίγο Dirty Harry στο εικοστό του Σίκουελ- δεν αποτελεί κάτι ξένο. Είναι η ενσάρκωση της ιστορίας του ελληνικού αυταρχισμού. Από το μουστακάκι του αγανακτισμένου πολίτη μέχρι το σκαρπίνι του χαφιέ, από τον λοστό του κενταύρου μέχρι το παλούκι του Ranger. Η αποχώρηση του Αβέρωφ και της ΝΔ από τη βουλή κατά τη αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, η επίσημη συμμετοχή του κόμματος στις εκδηλώσεις των επετείων εθνικοφροσύνης στον Γράμμο Βίτσι την ίδια περίοδο ή τα γεγονότα στην Καλαμάτα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, -ως νέος τότε βουλευτής- υπερασπιζόμενος τους τραμπουκισμούς νεολαίων του κόμματος του έσπαγε τα τζάμια του κτιρίου διοίκησης Χωροφυλακής Μεσσηνίας και έσκιζε τα επώμια του επικεφαλής ταξιάρχου.
Μια έναρθρη χειρονομία

Το αυταρχικό κιτς του Αντώνη Σαμαρά προβάλλει την μαγκιά ως ένα επιχείρημα που απαξιεί να επιχειρηματολογήσει, την επιθετική αδιαφορία για οποιαδήποτε απάντηση και τον τραμπουκισμό της ορθωμένης φωνής που θα καλύψει οποιαδήποτε διαφορετική φωνή. Μια γλώσσα που προσπαθώντας να αποφύγει το σκόπελο του τετριμμένου ‘’πολιτικά ορθού’’ , του ‘’πολιτισμένου’’, του ‘’ξύλινου λόγου’’ , αναζητά αμεσότητα, λαϊκότητα, την στιβαρότητα ενός αρχαϊκού αντρισμού, μα τελικά αποτυγχάνει ακόμα και γλώσσα να είναι και υποβιβάζεται σε έναρθρη χειρονομία.
Τα λεκτικά πάζλ που φτιάχνει ο Αντώνης Σαμαράς- όταν δεν μιλάει με τον θεό- δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την αισθητική αποτύπωση της πολιτικής που ακολουθεί και του αυταρχισμού που επιβάλλει.

Έτσι, ο λόγος του είναι περίπου πολιτικός λόγος, όπως οι επιστρατεύσεις των απεργιών, ή η διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι περίπου νόμιμες και περίπου δημοκρατικές. Η συγκεκριμένη ρητορική δεν αποτελεί απλά καταγραφή της απαξίωσης του λόγου (και της απαξίωσης της πολιτικής), είναι η προσπάθεια ενός απαξιωμένου λόγου που αγωνιά να θέσει την απαξίωση ως το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να γίνει μια συζήτηση, τραβώντας εκεί και τον κάθε συνομιλητή- στην προκειμένη περίπτωση την αξιωματική αντιπολίτευση. (στην εφημερίδα Εποχή)

tsalapatis

Κάτι εκατομμύρια Έλληνες είναι μόνοι

Παρακολουθήσαμε την ομιλία ενός Γενικού Γραμματέα κόμματος, που συμμετέχει σε εκλογές και βρίσκεται εκτός Βουλής.

Είχαμε και ιδιαίτερη συνάντηση, εκθέτοντας το πρόβλημα μας, το οποίο είναι και πρόβλημα εκατομμυρίων κατεστραμμένων ανθρώπων. Κ αταθέσαμε προτάσεις.

Μας προσπέρασε , αδιάφορα.

Τον προειδοποιήσαμε ότι θα το πούμε και το λέμε:

Ο λόγος σας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ. Υπηρετείτε μια Οικονομική Ολιγαρχία.

  • (Αυτό γιατί δεν πρέπει να παριστάνετε τους πατριώτες, σωπαίνοντας και αδιαφορώντας για την πλειοψηφία του λαού. Μη ξαναρωτήσετε γιατί δεν σας ψηφίζουμε. Κι αν έχετε αντίρρηση, σας προκαλούμε σε δημόσιο διάλογο.  Δεν αναφέρουμε το όνομα σας. Είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια μας, για διάλογο. Για να ζητήσουμε συγνώμη, αν κάνουμε λάθος. Την επόμενη φορά, που θα προσπεράσετε μιαν αλήθεια που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε… Την επόμενη φορά, αν συνεχίσετε να αδιαφορείτε για τα εκατομμύρια των Ελλήνων, θα μιλήσουμε για προδοσία. Δεν θέλουμε να παραστήσουμε τους πολιτικούς. Τις ζωές μας, μόνο, θέλουμε να σώσουμε).
1.5 εκατομμύριο άνεργοι.
350.000 εκπατρισμένοι.
2,6 φυσικά πρόσωπα οφειλέτες στην εφορία.
524 χιλιάδες επιχειρήσεις είναι οφειλέτες στην εφορία.
370.000 ασφαλισμένοι είναι οφειλέτες στον ΟΑΕΕ.
Το 27% των δανειοληπτών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους (πιθανός αριθμός:  300.000)
Και μαζί τους είναι όσοι άλλοι έχασαν μεγάλο μέρος των μισθών και των  συντάξεων. Και όσοι, ακόμα, θα χάσουν τη δουλειά τους, εξ αιτίας μιας προδοτικής πολιτικής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
Και όλοι αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται. Και δεν είμαστε αριθμοί.
Από τα στοιχεία που το καθεστώς παρουσιάζει, μόνο ένα ποσοστό 3-7% των οφειλετών μπόρεσε να ανταποκριθεί σε ρυθμίσεις. Ως πότε;
Με 23,5 δις ευρώ σε κυκλοφορία, μόνο ο Ιησούς μπορεί να εξοφλήσει πάνω από 600 δις χρέη ιδιωτών και κράτους, επαναλαμβάνοντας το θαύμα των 5 άρτων και 2 ιχθύων.
Κάποιοι, που παριστάνουν τους σωτήρες,  προσπερνούν, αδιαφορώντας για όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα, που να ασχολείται με την γενική επίθεση της κρατικής εισπραχτικής εταιρείας των τραπεζιτών κατά της περιουσίας , του εισοδήματος και της ζωής των πολιτών .
Δεν υπάρχει ένα κόμμα, απόκομμα, ομάδα ή κίνημα, που να μην υπακούει στην εντολή:
Άσε με να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους, και δεν με ενδιαφέρει ποιος φτιάχνει τους νόμους του“. Mayer Amschel Rothschild (1742- 1812)
Τι απομένει;
Η δημιουργία μιας Πολιτικής Οργάνωσης, οργάνωσης πολιτών, ενάντια στην πολυκέφαλη Εγκληματική Οργάνωση, που παριστάνει τον “εκπρόσωπο” μας.
Ο καθένας εκεί που βρίσκεται και μια μέρα θα συναντηθούμε. Για να πάρουμε την εξουσία από τους λίγους και να την επιστρέψουμε στο λαό.  Χωρίς αρχηγισμούς και ετσιθελισμούς. (Είναι απασχόληση βαρετή, αλλά αναγκαία. Δεν θέλουμε να γίνουμε Αυτοκράτορες ή Βεζύρηδες στη θέση των Βεζύρηδων. Άνθρωποι θέλουμε να γίνουμε. Άνθρωποι Ελεύθεροι σε Ελεύθερη Πατρίδα)
Κατεστραμμένοι όλων των ειδών, ας ενωθούμε.
Η πολιτική μας δράση έχει δύο μόνο στόχους. Δύο πράγματα που μπορούν να ενώσουν την συντριπτική πλειοψηφία των απελπισμένων  και περιφρονημένων πολιτών:

1. Απελευθέρωση της Πατρίδας και των ανθρώπων της, από τους τοκογλύφους ιδιοκτήτες του χρήματος, αμφισβητώντας το σύνολο του χρέους κράτους και πολιτών, ως δημιούργημα οργανωμένης απάτης.

2. Εγκαθίδρυση Δημοκρατίας (ο μόνος δίκαιος τρόπος για να επιλύουμε διαφωνίες και να λαμβάνουμε αποφάσεις)

Μέσα σε αυτές τις δύο προτάσεις κλείνεται όλη η Πατρίδα.
Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας.
Η σιωπή δεν είναι χρυσός. Είναι συνενοχή.
Είμαστε πολλοί. Είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
Ποιος διαφωνεί;

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
email: ithacanet.gr@gmail.com

ΥΓ:
Καλούνται νομικοί, οικονομολόγοι και όσοι άλλοι μπορούν να βοηθήσουν στη νομική τεκμηρίωση ότι οι Έλληνες πολίτες, που έχασαν τις δουλειές τους, απώλεσαν μέρος ή όλο το μισθό τους, τη σύνταξη και το εισόδημα τους ή μετατράπηκαν σε οφειλέτες,  είναι θύματα οργανωμένου σχεδίου εγκληματικής οργάνωσης.

ΠΗΓΗ

Όχι, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια !

Του Γιώργου Τσακίρη

Στον λογιστικό τρόπο σκέψης που, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να μας κάνουν να σκεφτόμαστε και να πράττουμε, υπάρχει η, εδώ και αιώνες, αναλυτική και με στοιχεία έντονης αμφισβήτησης των καθεστωτικών ιδεών, συλλογιστική των προγόνων μας.

Ας ανατρέξει ο αναγνώστης, με όσες γνώσεις κι αν διαθέτει, στην αρχαίωνη ιστορία της χώρας μας. Στις υψηλές έννοιες και τα διανοήματα των Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και ιστορικών, που με τόλμη χάραξαν την αρχή των μονοπατιών της ελεύθερης σκέψης.

Μονοπάτια που έδειξαν το δρόμο στους διαφωτιστές του μεσαίωνα. Μονοπάτια που σήμερα έγιναν λεωφόροι. Που έκαναν έναν Γκαίτε να παραδεχθεί πως «ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη».

Στο σημερινό «μεσαίωνα» της σκέψης, όπου κάθε μας πράξη, κάθε μας σκέψη θα πρέπει να είναι καθοδηγούμενη από καθαρά αριθμητικά δεδομένα, ας αντιτάξουμε τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Αναξαγόρα που ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του.

Γιατί ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Παλαμάς, ο Ρίτσος, δεν είναι απλά 4 ποιητές, είναι οι δημιουργοί του «Άξιον Εστί», της «Ελένης», του «Τάφου» και της «Ρωμιοσύνης»

Γιατί ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκης, ο Ξαρχάκος, δεν είναι απλά 3 μουσικοσυνθέτες, είναι οι δημιουργοί του «Επιτάφιου», του «Χαμόγελου της Τζοκόντα» και της «Φτωχολογιάς»

Γιατί, όταν στα χείλη μας φτάνει το «τη Ρωμιοσύνη, μην την κλαις», δεν έχουμε στο νου μας «ένας ωραίος στίχος», αλλά την ελπίδα ενός λαού

Γιατί, το «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρωτ’ ανδρειωμένη χαίρε, ω χαίρε Ελευθεριά», δεν είναι 2 στίχοι, είναι ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

- ΕΞΕΓΕΡΣΗ - ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ! Ήρθε η ώρα οι γιατροί να ρίξουν την κυβέρνηση;

Κοινό πανυγειονομικό μέτωπο για τη διάσωση της δημόσιας υγείας.
Μπροστά στον κίνδυνο να θρηνούμε στο εξής ανθρώπινες ζωές εξαιτίας του ενταφιασμού της δημόσιας υγείας, η μόνη απάντηση είναι αυτή της «εξέγερσης» ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης που υλοποιεί κατά γράμμα ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Αυτό διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους οι γιατροί της χώρας, οι οποίοι έχουν ανέβει στα «κάγκελα» τις τελευταίες ημέρες, μετά τις συνεχείς προκλήσεις του κ. Γεωργιάδη. Το στίγμα των προθέσεων του υπουργού δόθηκε την Παρασκευή με την τροπολογία που θέτει σε ομηρία την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα, ενώ επίκειται η ανακοίνωση της φαρμακευτικής δαπάνης - το ύψος της οποίας θα δείξει αν η χώρα μπει σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση ή όχι. Το σχέδιο καταστροφής θα ολοκληρωθεί με τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα σημάνει απολύσεις και διαθεσιμότητα για χιλιάδες εργαζόμενους στις δομές υγείας και γιατρούς.

Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι: «Θα υπερασπιστούμε τους γιατρούς μας και τους ασθενείς μας με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους Παρόχους και Χρήστες υγείας του Κοινού Πανυγειονομικού μετώπου, ώστε να διασφαλίσουμε τη Δημόσια υγεία και να μη χάσουμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης στην ημερίδα του ΙΣΑ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ήδη ετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις. Για την 29η Νοεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν απεργία και διαδήλωση έξω από το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια. Παράλληλα, συγκροτούν «επιτροπές σωτηρίας» των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και στη διαδικασία αυτή εντάσσουν τους αποκλεισμούς Ταμείων Νοσοκομείων και άλλες μορφές κινητοποιήσεων από 1ης Ιανουαρίου 2014 που θα στοχεύουν στη κατάργηση του 25ευρου, στην αποτροπή της είσπραξης των νοσηλίων και των εργαστηριακών εξετάσεων ως βεβαιωμένες οφειλές μέσω της Εφορίας και στην ελεύθερη - δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στα Νοσοκομεία.

Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί προσφυγές στη δικαιοσύνη από ιατρικές ενώσεις εναντίον του υπουργού Υγείας, από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και τον Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος.

Και έπεται συνέχεια με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Το ιατρικό σώμα, που κρατά την υγεία του λαού στα χέρια του, δέχεται επιθέσεις συστηματικά εδώ και καιρό και από τον κ. Γεωργιάδη. Ο υπουργός Υγείας πόνταρε στον κοινωνικό αυτοματισμό, ώστε οι εξαθλιωμένοι από τις πολιτικές λιτότητας Έλληνες να κατηγορήσουν άλλους από τους πραγματικούς υπαίτιους για τις περικοπές στις παροχές υγείας.

Σήμερα, όμως, που η δημόσια υγεία βρίσκεται στο σημείο μηδέν, η απάντηση πρέπει να είναι κοινή, από το πανυγειονομικό μέτωπο και τον ελληνικό λαό. Απάντηση που θα προκαλέσει τριγμούς στην ίδια την κυβέρνηση, αν δεν αποσυρθούν τα «ανθρωποκτόνα» μέτρα.

 
 

Χαράμι οι θυσίες όλων των Ελλήνων, μας έπνιξαν τα χρέη. Ποια ανάπτυξη; Εφιαλτική θα είναι η επόμενη τριετία!

Γιατί ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο; Μα για τον τραγικά απλό λόγο ότι το 2014, το 2015 και το 2016 πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ το αστρονομικό ποσό των... σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, μιλάμε για 19 δισεκατομμύρια ευρώ: 7,32 δισεκατομμύρια το 2014 και 8,51 δισεκατομμύρια το 2015, ακολουθούμενα από 3,04 δις, ευρώ το 2016 - σύνολο 18,87 δισεκατομμύρια ευρώ, για να είμαστε ακριβείς.

Είναι απολύτως αδύνατον να βρεθούν αυτά τα λεφτά την επόμενη τριετία, αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τον μάντη δεν παριστάνουμε, αλλά μπορούμε με μαθηματική βεβαιότητα να αναγγείλουμε από τώρα ότι την τριετία 2022, 2023 και 2024 η Ελλάδα θα συγκλονίζεται από μια τερατώδη οικονομική κρίση!

Ο λόγος είναι ο ίδιος: την τριετία 2022-2024 η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης το ασύλληπτο ποσό των περίπου... 29 δισεκατομμυρίων ευρώ συν ένα δισεκατομμύριο στο ΔΝΤ σύνολο 30 δισεκατομμύρια! Ακριβέστερα, συνολικά 29,63 δισεκατομμύρια!

Λεπτομερέστερα, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 8,32 δισ. ευρώ στους δανειστές το 2022 και 10,29 δισεκατομμύρια το 2023 συν ακόμα περισσότερα για το 2024, σε δέκα χρόνια από τώρα - 11,02 δισεκατομμύρια ευρώ!

Δεν είναι φυσικά τυχαία αυτή η κατανομή των δανειακών βαρών. Οι δανειστές το απαίτησαν συνειδητά για να μπορούν να εκβιάζουν την Ελλάδα και να αναγκάζουν την όποια μελλοντική κυβέρνησή της να υποτάσσεται στις απαιτήσεις τους.

Οι κυβερνήσεις των Γιώργου Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου επίσης συνειδητά αποδέχθηκαν αυτούς τους όρους οικονομικού -άρα και πολιτικού και κοινωνικού εξανδραποδισμού της πατρίδας μας, αφού έτσι κι αλλιώς αυτοί δεν θα ασκούν την εξουσία τότε, όταν η χώρα μας θα υφίσταται τις συνέπειες της στάσης τους.

Τα ποσά που αναφέραμε αφορούν μόνο τα δάνεια που έχει πάρει μέχρι στιγμής η χώρα μας από το ΔΝΤ, τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης σε διμερή βάση και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) συν αυτά που έχει δανειστεί το ελληνικό κράτος από τους Ευρωπαίους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Δεν αφορούν δηλαδή τα ομόλογα του ελληνικού κράτους που λήγουν και πρέπει να πληρωθούν, ούτε φυσικά τα πολύ συντομότερης χρονικής διάρκειας έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που έχουν διάρκεια τριών, έξι ή δώδεκα το πολύ μηνών.

Γ ία να αποκτήσουμε μια συνοπτική εικόνα των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας, καθώς και του μέχρι πότε μας έχουν δεσμεύσει αυτή την εφιαλτική τριετία του μνημονίου οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου, είναι αναγκαία μια σύντομη επισκόπηση.
Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει δανειστεί 25,32 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ.

Δανείστηκε επίσης 52,9 δισεκατομμύρια σε διμερή βάση από χώρες της ευρωζώνης και ακόμη 72,04 δισεκατομμύρια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) - σύνολο 150,26 δισεκατομμύρια ευρώ!
Σαν να μην έφτανε αυτό, δανείστηκε η Ελλάδα ακόμη 41 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών!

Αυτό ανεβάζει στα 191,26 δισεκατομμύρια ευρώ το συνολικό χρέος της Ελλάδας προς τους ευρωπαίους — Οι κυβερνήσει Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Σαμαρά - Βενιζέλου δανείστηκαν πάνω από 190 δισ. ευρώ στραγγαλίζοντας τη χώρα οικονομικά και το ΔΝΤ.

Το... 2041 λήγουν οι δανειακές δόσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης σε διμερή βάση, το 2047 οι δόσεις για τα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, το 2046 η τελευταία δόση των δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το δάνειο που πήραμε από το ΔΝΤ -ύψους 25,32 δισ. ευρώ, όπως προαναφέραμε θα έχει εξοφληθεί πρώτο μετά από μια δεκαετία, το 2023 θα πληρωθεί η τελευταία δόση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ.
Υπάρχει όμως μια σημαντική "λεπτομέρεια": μέσα στην επόμενη τριετία, του 2016 δηλαδή συμπεριλαμβανομένου, θα έχουμε πληρώσει σχεδόν τα... 21 από τα 25 δισεκατομμύρια και έπειτα σε 7 ολόκληρα χρόνια θα πληρώσουμε μόνο 4,7 δισ. ευρώ!

Ολόκληρη την επόμενη δεκαετία θα μας στραγγαλίζουν συνεχώς οικονομικά οι δανειστές και στη συνέχεια, για ένα ακόμη... τέταρτο του αιώνα, από το 2024 ως το 2047, θα πρέπει να τους πληρώνουμε κάθε χρόνο από 5 έως 7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το μέλλον της Ελλάδας είναι λαμπρό!

Γιώργος Δελαστίκ από Έθνος
http://danioliptes.gr/

 

"ΞΕΠΟΥΛΗΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ" IIF: "Ξεχάστε το κούρεμα του χρέους"

Απορρίπτει για ακόμη μια φορά και ο IIF το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσιών επιχειρήσεων προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να υπάρξει κλίμα… ανάπτυξης στην Ελλάδα. Θέλει δηλαδή το ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχουν επενδύσει τα «κοράκια» της διεθνούς οικονομικής τάξης.

Με συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής για την Ευρώπη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου (IIF), Τζεφ Άντερσον περιγράφει τις ιδιωτικοποιήσεις ως την πλέον καθοριστική εξέλιξη όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων αλλά κυρίως για την θετική ανταπόκριση που προκαλούν στις αγορές.

Εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του χρέους, αλλά θεωρεί ότι η χρονική επέκταση των δανείων και η μείωση των επιτοκίων θα βοηθήσουν σημαντικά.

"Με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως τουλάχιστον τη διαβάζω εγώ, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει «κούρεμα». Δεν θα γίνει αποδεκτό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, ίσως και άλλων χωρών. Από την άλλη, εάν επεκτείνουν χρονικά το δάνειο και μειώσουν τα επιτόκια..." επισημαίνει.
 
defencenet.gr

 

Πλειστηριασμός α΄ κατοικίας... Σώστε ό,τι μπορείτε ή κινηθείτε "έξυπνα"!

Του Νίκου Σιαμάκη
Ο πλειστηριασμός είναι η διαδικασία που συνήθως ακολουθεί τη κατάσχεση και την κινεί πάντοτε ο δανειστής του υποχρέου που καλείται στην νομική ορολογία επισπεύδων την εκτέλεση.

Σε μια φυσιολογική κατάσταση του real estate μιας οικονομίας, θεωρείται βέβαιο και δεδομένο ότι ο πλειστηριασμός θα βρει ανταπόκριση στη σωστή τιμή της αγοράς διότι υπάρχει η ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης σε ακίνητα.

Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές και η απουσία ζήτησης σε μια τεράστια προσφορά ακινήτων είναι εμφανής, παρουσιάζεται το φαινόμενο της καθίζησης στις τιμές των προς διάθεση ακινήτων ακόμη και σε περιοχές που κάποτε οι τιμές ήταν απλησίαστες.

Έτσι παρατηρείται σήμερα το καταρχήν παράδοξο. Ένας οφειλέτης να είχε αγοράσει το 2007 με δάνειο ένα διαμέρισμα αξίας 250.000 ευρώ για να καλύψει τις οικογενειακές του ανάγκες, έχοντας ένα αξιοπρεπή μισθό για να υποστηρίξει το δάνειο και σήμερα η αξία του ίδιου ακινήτου να αγγίζει τις 100.000 ευρώ. Τι γίνεται λοιπόν με τις υπόλοιπες 150.000 ευρώ που εξακολουθεί να τις οφείλει στην τράπεζα;

Αυτό που γίνεται στην πράξη είναι να μην μπορεί τελικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, το δάνειο να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό από την τράπεζα και ο οφειλέτης να βρίσκεται σε απόγνωση.

Τα μέτρα ασφαλείας για τον κάθε δανειολήπτη είναι τρία:

Α) Η πρώτη κατοικία οποιουδήποτε ΔΕΝ κατάσχεται μέχρι την 31-12-2013 για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα ακίνητα -εφόσον υπάρχουν- είναι εκτεθειμένα σε κατάσχεση. Το ίδιο και για τα ακίνητα του εγγυητή.

Με βάση αυτό το πλαίσιο ήρθε ο νομοθέτης και επέβαλε την προστασία από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία και μόνο από τις τράπεζες για συνολικές οφειλές έως και 200.000 ευρώ μέχρι την 31-12-2013.

Τελευταία, υποστηρίζεται ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν δανειολήπτες που έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν εξαιτίας της προστασίας αυτής. Αυτό είναι εξωφρενικό, διότι αν υπήρχαν χρήματα θα είχαν ήδη κατασχεθεί από τις τράπεζες.

Στο παράδειγμα μας, η τράπεζα δε δεσμεύεται να προβεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό, ωστόσο κανείς δεν είναι σίγουρος ότι ο πλειστηριασμός θα ευδοκιμήσει και θα ικανοποιηθεί πλήρως η τράπεζα. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και αν βρεθεί αγοραστής, η αξία του ακινήτου θα είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να εξακολουθεί να οφείλει στην τράπεζα το υπολειπόμενο ποσό, αν και το σπίτι του αγοράστηκε από τρίτον σε πλειστηριασμό.

Β) Αφού στο παράδειγμά μας ο οφειλέτης δεν καλύπτεται από τη προστασία του νόμου, ενώ ταυτόχρονα ο πλειστηριασμός θα του προσθέσει περισσότερα χρέη, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο με τη διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Όταν ο δανειολήπτης ως φυσικό πρόσωπο έχει περιέλθει σε μόνιμη και ολική ακούσια αδυναμία πληρωμής και δεν προστατεύεται από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας λόγω αυξημένου ποσού δανείου, τότε μπορεί να προσφύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπό προϋποθέσεις. Με τη διαδικασία αυτή, υπάρχει η δυνατότητα να σωθεί τελικά η πρώτη κατοικία, εφόσον ζητηθεί από το δανειολήπτη η προστασία της. Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου, ο δανειολήπτης θα υποχρεωθεί να καταβάλει το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης προς τις τράπεζες για να τύχει της αναστολής της διαδικασίας. Προβλέπεται δε σε ακραίες περιπτώσεις ανύπαρκτου εισοδήματος και η εξαίρεση από αυτή την υποχρέωση.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο πλειστηριασμός, ωστόσο το αδύνατο σημείο αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι αιτήσεις των δανειοληπτών ορίζονται να δικαστούν στη καλύτερη των περιπτώσεων το 2018, δηλαδή ικανό χρονικό διάστημα για να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Γ) Η ανακοπή και η αίτηση αναστολής κατά το Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για ουσιαστικούς νομικούς και δικονομικούς λόγους της διαδικασίας της εκτέλεσης και όχι μόνο.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε με μια περισσότερο αποστασιοποιημένη ματιά ότι στις ως άνω διαδικασίες πραγματικής προστασίας των δανειοληπτών τίθενται –δυστυχώς– αυστηρότερες προϋποθέσεις και προσκόμματα με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο σκοπός θέσπισης αυτών των μέτρων προστασίας των αδύναμων οφειλετών.

* Ο κ. Σιαμάκης είναι δικηγόρος

Πηγή:www.capital.gr

 

ΟΙ «ΒΟΜΒΕΣ» ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ SIEMENS ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

· «Να στηθεί νέα Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens»!
· «Να κληθούν Σέκερης, Σαμαράς και Σημίτης να καταθέσουν»!
· «Εμένα δεν μ έκανε κανένας κύριος Σαμαράς υπουργό. Μ’ έκανε το ΠΑΣΟΚ»!

του Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr
Οι αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας κ. Κεγκέρογλου στην «Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής» (10/11/2013) δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα συνοχής στη συγκυβέρνηση Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τεράστια δυσφορία προσωπικά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προς το πρόσωπο του υφυπουργού Εργασίας. Οι τρεις «βόμβες» του κ. Κεγκέρογλου αφορούσαν τόσο στην περίπτωση του σκανδάλου Siemens όσο και στην ευρύτερη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον Σαμαρά - ΝΔ.

1. «Να στηθεί νέα Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens». Αναφορικά με την υπόθεση της Siemens, ο υφυπουργός Εργασίας ζήτησε ορθά-κοφτά τη σύσταση νέας Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί σοβαρά και όχι επιδερμικά με τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Ο κ. Κεγκέρογλου δηλαδή άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι πολλοί μέσα στην Επιτροπή εξέτασαν επιφανειακά την υπόθεση της Siemens, ενώ κάποιοι έφταναν στο σημείο μέχρι και να γελάνε! Ο ίδιος, όταν ως μέλος της Εξεταστικής κατέθετε τα ντοκουμέντα για τον αξιόπιστο μάρτυρα Σέκερη (μπατζανάκη του Σαμαρά) έλεγε ότι «σε κάποιους θα κοπούν τα γέλια», όμως μετά από ελάχιστες μέρες αποχωρούσε από την Εξεταστική λόγω της συμμετοχής του στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου (Σεπτέμβριο 2010). Η απουσία του από την Εξεταστική, σύμφωνα πάντα με όσα μας αποκάλυψε ο κ. Κεγκέρογλου , ήταν τέτοια που δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να πιέσει τον τότε πρόεδρο της Εξεταστικής κ. Βαλυράκη να καλέσει τους μάρτυρες που πρότεινε και που θα οδηγούσαν την Εξεταστική σε ασφαλές πόρισμα. Γι’ αυτό ζήτησε «να στηθεί ένα Εξεταστική».

2. «Να κληθούν Σέκερης, Σαμαράς και Σημίτης να καταθέσουν». Ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κλήθηκε ούτε ο Σημίτης στην Εξεταστική Επιτροπή, πρακτικά ζητά τη σύσταση νέας Εξεταστικής που θα καλέσει να καταθέσουν τόσο τον πρώην Πρωθυπουργό Σημίτη, όσο και τον κ. Σαμαρά αλλά και τον μπατζανάκη του Σέκερη! Μάλιστα, ο υφυπουργός Εργασίας ζητά να βρεθεί ο πρώην Πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Βαλυράκης για να απαντήσει με ποια κριτήρια δεν αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του και δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες Σαμαράς-Σέκερης. Με άλλα λόγια, ο κ. Κεγκέρογλου θεωρεί διάτρητο το πόρισμα της Επιτροπής υπό τον Βαλυράκη και γι’ αυτό μαζί με τη σύσταση νέας Εξεταστικής της Βουλής και την κλήση των βασικών μαρτύρων Σαμαρά, Σέκερη και Σημίτη.

3. «Εμένα δεν μ έκανε κανένας κύριος Σαμαράς υπουργό. Μ’ έκανε το ΠΑΣΟΚ». Η τρίτη «βόμβα» του κ. Κεγκέρογλου αφορά στις σχέσεις τόσο του ίδιου με τον κ. Σαμαρά όσο και γενικότερα του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. «Εμένα μ’ έκανε το ΠΑΣΟΚ υπουργό και κανένας κύριος Σαμαράς» λέει έξω από τα δόντια ο κ. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας ότι μένει στην κυβέρνηση ως ΠΑΣΟΚ. Μπορεί δηλαδή ανά πάσα στιγμή και αν οι περιστάσεις το φέρουν, να τα «σπάσει» το κόμμα του με τον κ. Σαμαρά και να άρει την εμπιστοσύνη του από την συγκυβέρνηση. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Κεγκέρογλου αποκαλύπτουν τόσο τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν στην δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και την… εκτίμηση που έχει ο ίδιος προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού!

O Dr BRACHERT HΡΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS, ΓΕΡΜΑΝΩΝ!
ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!


Θυμάστε τι γράφαμε κατ’ αποκλειστικότητα στην «Ελεύθερη Ώρα της Κυριακής» πριν από δυο εβδομάδες; Ότι «εθεάθη στην Αθήνα ο Dr Brachert, ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Siemens για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ο… άνθρωπος-μάγος, γνωστός από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις» με την ελληνική κυβέρνηση οι οποίες κατέληξαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που συνέτριψε το πρόστιμο δύο δις ευρώ στα 200 εκατομμύρια ευρώ σε βάρος της γερμανικής εταιρείας. Ε, λοιπόν αποδεικνύεται ότι η αιφνίδια έλευση του Dr Brachert ήταν ο προπομπός της εμφάνισης στην ανακρίτρια κ. Νικολακέα, των κατηγορούμενων στο σκάνδαλο Γερμανών, στους οποίους ενώ είχε δοθεί διορία ως τις 30 Σεπτεμβρίου να παραστούν και να καταθέσουν, αυτοί δεν είχαν παρουσιαστεί. Ο κ. Brachert λοιπόν, φαίνεται πως ήρθε για να εξασφαλίσει την μη σύλληψή των συμπατριωτών του αλλά την απρόσκοπτη παρουσία τους ενώπιων της ανακρίτριας, για κατάθεση.

Έτσι, οι Γερμανοί Μάικλ Κούτσενρόιτερ (φωτό), Φόλκερ Γιουνγκ, Τόμας Γκάνσβιντ, Χαντς Γιόακιμ Νοϊεμπέργκερ και Γιόζεφ Ρίχτερ εμφανίστηκαν και κατέθεσαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη με τα μαύρα ταμεία. Δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή τους! Όλοι τους αφέθησαν όλοι ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους!

Είδες τι κάνει …ο μάγος Brachert;

"Ελεύθερη Ώρα"

Μια… ντουζίνα Φέτελ

Τη 12η νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα και όγδοη συνεχόμενη (!) πανηγύρισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ στο γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην εντυπωσιακή πίστα “Circuit of the Americas”. Ο πρωταθλητής είναι ο μοναδικός πιλότος που έχει οχτώ συνεχόμενες νίκες σε μία σεζόν.

Ο Γερμανός πιλότος έφτασε σε μία άνετη νίκη, αφού από την ώρα που έσβησαν τα κόκκινα φώτα της εκκίνησης μέχρι την καρό σημαία -56 γύρους μετά- οδηγούσε την κούρσα, έχοντας σε μεγάλη απόσταση πίσω του τον Ρομάν Γκροσάν.

Ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής εκκίνησε πολύ καλά, όπως και ο Γαλλοελβετός πιλότος της Lotus. Ο Ρομάν Γκροσάν αν και ήταν στην τρίτη θέση του γκριντ κατάφερε να προσπεράσει τον πιστό στις κακές εκκινήσεις, Μαρκ Γουέμπερ, και να βρεθεί δεύτερος πίσω από τον Φέτελ.

Ο Γουέμπερ μετά την πρώτη στροφή έπεσε τέταρτος πίσω από τον Λιούις Χάμιλτον, ωστόσο πριν το πρώτο πιτ στοπ κατάφερε να προσπεράσει τον Βρετανό πιλότο και να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, κάνοντας το ένα-τρία για την Red Bull.

Μεγάλος άτυχος της εκκίνησης ήταν ο Αντριάν Σούτιλ, ο οποίος εγκατέλειψε ύστερα από επαφή που είχε με τον Παστόρ Μαλδονάδο.

Το τρακάρισμα του Γερμανού, ο οποίος διέλυσε το μπροστινό μέρος της Force India έστειλε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα για τους πρώτους έξι γύρους και τον Μαλδονάδο στα πιτ για αλλαγή ελαστικών.

Μόλις μία θέση από την εκκίνηση κατάφερε να κερδίσει ο Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος από έκτος που είδε τα κόκκινα φώτα να σβήνουν ολοκλήρωσε τον αγώνα από την πέμπτη θέση, προσπερνώντας εννιά γύρους πριν την ολοκλήρωση του αγώνα τον Νίκο Χούλκενμπεργκ. Ωστόσο, οι δύο πιλότοι έδωσαν ηρωικές μάχες μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας.

Αρκετά καλή ήταν η απόδοση του Βαλτέρι Μπότας, ο οποίος έδωσε τις μάχες του και είδε την καρό σημαία όγδοος.

Αντίθετα, με τον ρυθμό του Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος πλασαρίστηκε τέταρτος, ο Νίκο Ρόσμπεργκ δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την ένατη θέση, μπροστά από τον Ντανιέλ Ρικιάρντο.
Κατώτερος των περιστάσεων παρουσιάστηκε ο Χέικι Κοβαλάινεν, ο οποίος αντικατέστησε τον Κίμι Ραϊκόνεν, πίσω από το τιμόνι της E21. O Φινλανδός πιλότος δεν κατάφερε να διατηρήσει τον καλό ρυθμό που είχε στις ελεύθερες και τις κατατακτήριες δοκιμές ολοκληρώνοντας τον αγώνα από την 15η θέση.

Βαθμολογία οδηγών:
1. Φέτελ 372
2. Αλόνσο 227
3. Χάμιλτον 187
4. Ραϊκόνεν 183
5. Γουέμπερ 181
6. Ρόσμπεργκ 161
7. Γκροσάν 132
8. Μάσα 106
9. Μπάτον 61
10. Ντι Ρέστα 48
11. Χούλκενμπεργκ 47
12. Πέρες 41
13. Σούτιλ 29
14. Ρικιάρντο 19
15. Βερνιέ 13
16. Γκουτιέρες 6
17. Μπότας 4
18. Μαλδονάδο 1

Βαθμολογία κατασκευαστών:
1. Red Bull 553
2. Mercedes 348
3. Ferrari 333
4. Lotus 315
5. McLaren 102
6. Force India 77
7. Sauber 53
8. Toro Rosso 32

Αναλυτικά η κατάταξη:
1. Φέτελ, Red Bull
2. Γκροσάν, Lotus
3. Γουέμπερ, Red Bull
4. Χάμιλτον, Mercedes
5. Αλόνσο, Ferrari
6. Χούλκενμπεργκ, Sauber
7. Πέρες, McLaren
8. Μπότας, Williams
9. Ρόσμπεργκ, Mercedes
10. Μπάτον, McLaren
11. Ρικιάρντο, Toro Rosso
12. Βερνιέ, Toro Rosso
13. Μάσα, Ferrari
14. Γκουτιέρες, Sauber
15. Κοβαλάινεν, Lotus
16. Ντι Ρεστα, Force India
17. Μαλδονάδο, Williams
18. Μπιανκί, Marussia
19. Φαν ντερ Γκάρντε, Caterham
20. Πικ, Caterham
21. Τσίλτον, Marussia

Εγκατέλειψε:
Σούτιλ, Force India

Συνεχίζουν την κοροϊδία! 25 εκατ. ευρώ κοστίζει Αντωνάκη το τζάμπα WiFi; Θα προλαβεις;

Πρόσεχε γιατί θα σου κρεμάσουν κουδούνια σαν τον Τζέφρι!
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το πρόγραμμα για δωρεάν Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο κ. Σαμαράς θεωρεί πως το ίντερνετ πλέον είναι κοινωνικό αγαθό.

Το σχεδιασμό του έργου έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Μενέλαος Δασκαλάκης, ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Τεχνολογίας Δημήτρης Πτωχός και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα, το πρόγραμμα για το δωρεάν Wi-Fi θα κοστίσει 25 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα βρεθούν από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτά τα χρήματα, τα 5 εκατ. θα λάβει το Δημόσιο και τα 20 εκατ. ευρώ στους Δήμους.

Το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας έχει αναλάβει να εγκαταστήσει δωρεάν ασύρματο ίντερνετ σε 120 νοσοκομεία, σε όλα τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, σε 1.000 δημόσια κτίρια, σε όλα τα λιμάνια της χώρας και σε 250 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Παράλληλα η κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να τοποθετήσουν 5.000 κεραίες Wi-Fi, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ως υπουργός Μεταφορών έχει αναλάβει να φέρει το διαδικτυακό σήμα στο Μετρό και στις στάσεις των λεωφορείων.
 
makeleio.gr

 

Και από security... ο έλεγχος για τη λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Την πόρτα για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας στον έλεγχο των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας ανοίγει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
 
Η πιθανότητα να ανατεθεί ο έλεγχος σε ιδιώτες εξετάζεται κυρίως για τις οδικές συγκοινωνίες  (λεωφορεία και τρόλεϋ), καθώς η μετατροπή του συστήματος σε κλειστό (δηλαδή οι μπάρες) θα λύσει το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης στα μέσα σταθερής τροχιάς.
 
Τα μέτρα που κατά καιρούς λαμβάνονται έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αναποτελεσματικά. Το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης παραμένει όχι απλώς υπαρκτό αλλά, και λόγω της κρίσης, εκτιμάται ότι διογκώνεται περαιτέρω.
 
Ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας σε συνέδριο στην Τεργέστη με θέμα «Τις προοπτικές για βιώσιμες αστικές συγκοινωνίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε ότι έμφαση της ηγεσίας του υπουργείου είναι η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής και για αυτό το σκοπό, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός σχετικά με την εισαγωγή ενός έξυπνου συστήματος συλλογής και ελέγχου καρτών (εισιτηρίων) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.
 
 
Κάρτες και εισιτήρια μόνο από τα σημεία πώλησης του ΟΑΣΑ
 
Επιπλέον, ανέφερε, είναι υπό εξέταση ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας σειράς από βραχυπρόθεσμες δράσεις για την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβάνοντας:
Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας για την μείωση των πλαστών εισιτηρίων.
Χρήση ανεξίτηλης μελάνης στον εξοπλισμό ακύρωσης των εισιτηρίων.
Βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου.
Εφαρμογή σεμιναρίων εκπαίδευσης στους ελεγκτές και αύξηση του αριθμού των ελεγκτών.
Συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Απασχόλησης για να προσληφθούν άνεργοι ως επιθεωρητές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
 
 
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, με νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, κάρτες απεριορίστων διαδρομών και εισιτήρια θα πωλούνται αποκλειστικά από τα σημεία πώλησης των αστικών συγκοινωνιών, ενώ επεκτείνεται και η παροχή ενός δωρεάν εισιτηρίου με την μορφή έκπτωσης όταν αγοράζονται 10 εισιτήρια αορίστου χρόνου.
 
 
Μάστιγα τα πλαστά – πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα
Η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει στόχο να δώσει λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα των πλαστών εισιτηρίων, που αποτελούν εξίσου μεγάλο πρόβλημα με αυτό της λαθρεπιβίβασης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά οργανωμένο κύκλωμα το οποίο εκτιμάται ότι διακινεί μεγάλο αριθμό πλαστών εισιτηρίων κάθε μήνα.
 
Μάλιστα δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να φτάνει ακόμη και τον αριθμό των γνήσιων εισιτηρίων τα οποία τυπώνονται για λογαριασμό του ΟΑΣΑ.
 
Το κύκλωμα έχει καταφέρει να παράγει υψηλής πιστότητας πλαστά εισιτήρια αναπαράγοντας ακόμη και την ταινία γνησιότητας των αυθεντικών, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δυσχερής ο εντοπισμός τους. Όπως υπολογίζεται κάθε μήνα οι απώλειες λόγω των πλαστών εισιτηρίων είναι πιθανόν να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ.
 
Προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα σημεία πώλησης το κύκλωμα, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, επέλεγε τυχαία περιπτερούχους, τους οποίους τροφοδοτούσε με εισιτήρια - ρέπλικες με κέρδος άνω του 50% (έναντι του νόμιμου περιθωρίου 4% επί της τιμής πώλησης).
 

Μπαίνουν οι βάσεις για τις νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας

Την εξάπλωση του δικτύου του Μετρό στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας βάζει στα πλάνα του το υπουργείο Υποδομών, ξεπαγώνοντας επεκτάσεις που θα αλλάξουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής και θα ενταχθούν στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχει αρωγή την Ευρωπαϊκή Τράπεζες Επενδύσεων που δείχνει θετική να συνδράμει στο εγχείρημα αυτό. Κατά τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών, οι επεκτάσεις φαίνεται να ωριμάζουν προς τα εξής μέτωπα.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ξεμπλοκάρει το μισό περίπου κομμάτι της Γραμμής 4. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που σχεδιάστηκε για να συνδέσει το Γαλάτσι με το κέντρο και από εκεί με το Μαρούσι, το οποίο όμως ατόνησε τα προηγούμενα χρόνια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο μπαίνει στο σχεδιασμό του νέου υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της νέας προγραμματικής περιόδου και θα εκτείνεται από το Γαλάτσι έως και τον Ευαγγελισμό, περνώντας από Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ εμφανίζεται να εξετάζει την άμεση χρηματοδότηση αυτού του «κομματιού» που αναμένεται να έχει προϋπολογισμό περί το 1 δις ευρώ, με το 40% να χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ και το υπόλοιπο από πόρους του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, στη προχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης κατασκευής του έργου, εντός του 2014, στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία 9 σταθμών, συνολικού μήκους 8,9 χλμ.

Η πλήρης ανάπτυξη της Γραμμής 4 περιλαμβάνει 29 σταθμούς, συνολικής έκτασης 33 χλμ., συνολικής δαπάνης 3,3 δις ευρώ περίπου. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται στις αρχές του 2014 όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επεκτάσεις που θα υλοποιηθούν τελικά.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς της «Αττικό Μετρό», η Γραμμή 4 θα περιλαμβάνει την επέκταση από Ευαγγελισμό προς Μαρούσι (δεύτερο τμήμα με 10 σταθμούς, προβλέπεται θεωρητικά για το 2015), τη γραμμή Γαλάτσι-Περισσός, το τμήμα Μαρούσι-Εθνική Οδός (μέσω Πεύκης, Λυκόβρυσης, πιο μακρινή επέκταση).

Ο κ. Χόιερ έδειξε ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης γραμμής και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επεκτάσεις της Αττικό Μετρό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης για την επέκταση του μέσου από το Ελληνικό έως τη Γλυφάδα, με 2 νέες στάσεις, συνολικής δαπάνης 200 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός  προβλέπει την επέκταση της γραμμής από το Ελληνικό στη Βουλιαγμένης, με μία στάση στην Άνω  Γλυφάδα και από εκεί την συνέχιση του έργου παραλιακά με τερματικό σταθμό την εκκλησία του Αγίου  Κωνσταντίνου.

Επίσης, εξελίξεις ίσως έχουμε και στο μέτωπο προς ‘Ιλιον όπου υπάρχουν ανάλογα σχέδια για επεκτάσεις του Μετρό.

Σε κάθε περίπτωση, εάν οι σχεδιασμοί γίνουν πράξη αναμφίβολα η πρωτεύουσα και ο αστικός ιστός θα «ανασάνουν» από κυκλοφοριακό φόρτο.

ΠΗΓΗ

Δεν έχομεν γύψο!!


** Στους δρόμους δεν συναντάς μπλόκα με τανκς.
Αυτοί που σε σταματούν για να σε ελέγξουν
δεν είναι στρατιώτες με γερμανική στολή.
 
Τα μπλόκα σήμερα στήνονται με αστυνομικές κλούβες
και μιντιακές παγάνες.
Αυτός που σε σταματάει στο δρόμο, που μπαίνει στο σπίτι σου
 για να σε εκφοβίσει, να σε τρομοκρατήσει, είναι "άνθρωπος" 
του συστήματος, ματατζής, ασφαλίτης, μεγαλοδημοσιογράφος...
Εχει διαφορά!!
 ** Ο κύριος στην έδρα δεν είναι βασιλικός επίτροπος.
Δεν σε δικάζουν στρατοδίκες.
 Σήμερα οι περισσότεροι δικαστές και εισαγγελείς
είναι το Δυνατό Χέρι του Συστήματος. Οπως πάντα.
** Δεν υπάρχει το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μήτε το Μπογιάτι.
Δεν υπάρχουν βασανιστές.
Μπάμπαλης, Μάλλιος, Καραμήτσος, Τετραδάκος.
  Σήμερα δεν κινδυνεύεις από βασανιστή.
Μόνο από τραπεζίτη. Κάποια...bank.
** Ο δάσκαλος δεν σου μιλάει για την "επανάσταση τ΄Απρίλη".
Για τη πατρίδα που σώθηκε από τους κομμουνιστές. 
  Σήμερα η πατρίδα εξακολουθεί να κινδυνεύει.
Από νεο-κομμουνιστές.
Το ίδιο είναι.
** Τα δημόσια κτίρια δεν στολίζονται με "κορώνες" ή "πουλιά".
Δεν χρειάζεσαι "κοινωνικών φρονημάτων" για να
βγάλεις άδεια για μηχανάκι ή διαβατήριο. 
Σήμερα κυριαρχεί η σημαία της ευρώπης. Των Αφεντικών.
** Τα βασιλικά διατάγματα καταργήθηκαν.
Αντικαταστάθηκαν με προεδρικά.
Η χουντική Συμβουλευτική επιτροπή έδωσε
τη θέση της σε "δημοκρατικό κοινοβούλιο".
Τις αποφάσεις δεν τις παίρνει ΕΝΑΣ και οι Ξένοι.
Τις παίρνουν οι ΞΕΝΟΙ και τα ντόπια τσιράκια.

Ομως μην ανησυχείτε...Δεν τρέχει τίποτα!!

Σήμερα...έχομεν δημοκρατία!!
Δεν έχομεν...γύψο!!

ΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ...(εξαιρετικό)

Η ερώτηση είναι πλέον επιτακτική. Ωραία τα λες αλλά τι κάνουμε? Ποιοι να κάνουμε και τι? Το σημερινό κείμενο δεν είναι τίποτα άλλο, από μια σειρά σκέψεων που δεν φιλοδοξούν να δώσουν σε πακέτο δώρου με φιογκάκι την όποια λύση, αλλά είναι μια απάντηση προσωπική σ΄αυτό το ερώτημα. Γιατί τελικά, μπορεί να υπάρξει φαστ φουντ λύση?
Υπάρχουν άνθρωποι που το μαράζι τους είναι αν η Σούλα ή ο Τάκης τους αγαπούν. Οταν αυτό συμβαίνει τα έχουν όλα. Υπάρχουν άλλοι που φιλοδοξούν να τους αγαπάνε όλοι, κι άλλοι που ονειρεύονται να γίνουν ινδάλματα.
Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ανοίξουν ένα μικρό μαγαζάκι και πιάνουν φιλίες με το κόσμο στη γειτονιά τους γιατί θα είναι οι πελάτες τους, άλλοι που φιλοδοξούν αυτό το μαγαζάκι να το κάνουν σουπερ μάρκετ κι άλλοι που ονειρεύονται να γίνουν πρόεδροι μιας πολυεθνικής.
Υπάρχουν άνθρωποι που ο ρόλος τους σαν πολίτες, είναι να γνωρίσουν το δήμαρχο του χωριού, για να έχουν μια άκρη, άλλοι που ψηφίζουν ένα κόμμα γιατί έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, άλλοι που ονειρεύονται να γίνουν οι ίδιοι ρυθμιστές της κοινωνίας.
Υπάρχουν άνθρωποι που η κοσμοαντίληψή τους περιορίζεται στο έδαφος που πιάνει η σόλα των παπουτσιών τους, άλλοι που φιλοδοξούν να διασπείρουν τις ιδέες τους σ΄ολη τους τη πατρίδα κι άλλοι που ονειρεύονται κοσμογονικές αλλαγές που θα φέρουν το κόσμο το πάνω κάτω.
Υπάρχουν πιστοί και άπιστοι, μαύροι, κόκκινοι, μπλε, πράσινοι, υπάρχουν τα πάντα πάνω σ΄αυτό το πλανήτη... Λύση για ποιο όνειρο να ψάξουμε? Για ποιο άλλο όνειρο εκτός από το δικό μας? Είναι δυνατόν να βρούμε ένα κοινό όνειρο για επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους? Είναι δυνατόν να θεωρούμε πως κάνουμε κάτι σωστό  με το να στοιβάξουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους σ΄αυτό που εμείς νομίζουμε σωστό? Μα... δεν είμαστε εμείς θα πείτε, υπάρχουν ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΕΣ. Αλήθεια? Και ποια κοινή συνισταμένη είναι η δική σου? Αυτή που εσύ έπλασες από την ανυπαρξία της, αυτή που έχει μόνο το δικό σου όνομα? 
Αφού φτωχαίνουμε, αφού μας απαλλάσσουν σιγά σιγά από την αγοραστική δύναμη, δηλαδή αφού μας δίνουν την ευκαιρία να μην μπορούμε να αγοράσουμε τα άχρηστα αντικείμενα, ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου δεν θα υπάρχουν άχρηστα αντικείμενα που κοστίζουν, αλλά χρήσιμα που θα είναι τσάμπα.
Ο άνθρωπος στη μακρόχρονη ιστορία του, έχει περάσει απίστευτες δοκιμασίες. Κι είναι ακόμα εδώ. Επιβίωσε. Κι επιβίωσε για δυο λόγους. Επειδή υπάρχει πείσμα μέσα του. Αστείρευτο. Κι επειδή έχει την ικανότητα να πλάθει αλήθειες και ψέμματα στα μέτρα του, οι οποίες τον βοηθούν ακριβώς σ΄αυτό. Να επιβιώσει...
Τα πράγματα που προσπαθεί αυτή η ξύλινη τάξη πραγμάτων να αφαιρέσει, στην ουσία, δεν είναι ούτε τα σπίτια, ούτε οι μισθοί, ούτε οι συντάξεις, ούτε η καταναλωτική δύναμη γενικότερα.  Είναι πάνω από όλα η δυνατότητα του ανθρώπου να είναι δημιουργός.  Δεν διώκονται  πλέον φρονήματα ,  παρατάξεις,  ομάδες (άσχετα αν η καραμέλα ακόμα καλά κρατεί..)  Διώκεται η δυνατότητα να υπάρχει ατομική έμπνευση, φαντασία, δημιουργικότητα ανένταχτη , διώκεται οτιδήποτε είναι ανένταχτο... Ισως φαντάζει πολύ ρομαντικό, λίγο φρου φρου κι αρώματα μέσα στη γενικευμένη επιθυμία βαρβαρότητας κι επίδειξης του ποιος τα έχει πιο μεγάλα... αλλλά  δυστυχώς  μεγάλα ή μικρά όταν δεν εμπνέουν παρά τα ίδια αναμασημένα πράγματα,  εκφυλλίζονται αναγκαστικά, κι αργά ή γρήγορα αχρηστεύονται.
Στο μέλλον που οραματίζονται οι μη έχοντες φαντασία, οι γιες μεν της οποιαδήποτε στάνης, το ζήτημα είναι ακριβώς αυτό. Πως θα αφαιρέσουν από τους απλούς , καθημερινούς ανθρώπους τη δυνατότητα,  να ανακαλύψουν το δικό τους όνειρο. Τη προσπάθειά τους να ζυμώνουν τη λάσπη και να φτιάχνουν κάστρα ή αν θέλετε καλύτερα τη δυνατότητα να πετάνε πίσω τους  μια πέτρα και να γεννάνε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Ο πυρήνας της κατάπτωσης, δεν είναι ούτε η φτώχεια, ούτε η τρομοκρατία, ούτε η υποταγή σε οποιοδήποτε ηλίθιο καθεστώς.  Είναι το τέχνασμα να δημιουργηθεί η πεποίθηση πως η δυνατότητα να ανατρέπει κάποιος τα πάντα, αν το θελήσει,έφτασε στο τέρμα. Αν προσέξετε καλύτερα, οι φωνές που σας καλούν να υποταχθείτε στο μοιραίο κι εκείνες που σας φωνάζουν πως δεν πρέπει να υποταχθείτε, έχουν ένα κοινό παρανομαστή.  Την αποστολή ενός συνεχούς υπόγειου μηνύματος «πως το όριο ελευθερίας  που μπορεί να φτάσει  οποιοσδήποτε άνθρωπος, στη καλύτερη των περιπτώσεων είναι να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι ελεύθερος. Μέχρι εκεί.
Ολα τα καλέσματα σταματούν στο πλέον αγωνιώδες ερώτημα, χωρίς να δίνουν σαφή απάντηση.  Τα κατάλαβα όλα αυτά που λες, αλλά μετά τι? Τι πρέπει να γίνει? Κι εκεί ανάλογα με το ποιος μιλάει και τι θέλει να πετύχει πέφτουν βροχή αμέτρητες ασαφείς απαντήσεις,  που οδηγούν αυτόν που ρωτάει στη δυσπιστία και την απογοήτευση, γιατί καταλαβαίνει πως κανείς δεν ξέρει να απαντήσει με σαφήνεια και σχέδιο συγκεκριμένο.

Και μέσα σ΄αυτή την αδυναμία του να κατανοήσει κάποιος τι είναι , ποιος είναι... τι θέλει, υπάρχουν τα μαγαζιά των έτοιμων λύσεων. Οι πραγματευτές του καλύτερου αύριο. Οι ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ φτιαγμένες με μεγάλη μαεστρία, από το ζουμί εκατομμυρίων ανθρώπων που έγιναν ξανά και ξανά πειραματόζωα, κάθε φορά που ο εκφυλισμός είχε επέλθει και χρειαζόταν ένα καινούργιο χάπι να δώσει ελπίδα στα πλήθη πως να συνεχίσουν να ζουν στο κόσμο που κάποιος άλλος εμπνεύστηκε για πάρτη τους.. 
Αυτή ακριβώς είναι η παγίδα. Οι  άμεσες ομαδικές λύσεις ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ. ΕΤΟΙΜΟ. Λύσεις που επιβάλλουν να προσαρμοστεί ο άνθρωπος, η μονάδα, σε ένα σύστημα κοινών συνισταμένων που θα προσπαθεί να «δουλέψει» πάνω στους ανθρώπους αγνοώντας τη πολυτέλεια της κάθε ιδιαιτερότητας. Η ιδιαιτερότητα είναι ένα είδος πολυτελείας που δεν υπάρχει ούτε χρόνος , ούτε ενδιαφέρον να ασχοληθεί κάποιος μαζί της.    
Ε λοιπόν δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.  Λύση για ποιον και γιατί? Ο άνθρωπος είναι μια φωτοκόπια στο μεγάλο πακέτο? Κάπου όμως υπάρχει το πρωτότυπο.  Κι επειδή αυτό το πρωτότυπο δεν είναι προσβάσιμο σε όλους, εδώ και αιώνες ο καθένας κολλάει στη φωτοτυπία του ότι  φαντάζεται. Ολόκληρη η ανθρώπινη ιστορία είναι σημειώσεις πάνω στη φωτοκόπια που παίρνει ο καθένας μόλις γεννιέται.  Δεν με πειράζει κι έτσι να είναι αλλά τότε σημαίνει πως έχω κάθε δικαίωμα, έχεις κάθε δικαίωμα, να γράψουμε τις δικές μας σημειώσεις.
 Αυτοί οι αστερίσκοι, οι παραπομπές, οι μουτζούρες, οι σημειώσεις πάνω στις σημειώσεις, είναι οι κόσμοι που κινούμαστε όλοι μας. Είναι ο προσωπικός μας πόλεμος.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι  που διεξάγουν το προσωπικό τους πόλεμο, μέσα ζώντας στη καθημερινότητα των επιβεβλημένων κοινών συνισταμένων, κι έτσι ξεχνούν πως η Ιλιάδα ήταν το ένα έπος..  Το ταξίδι του μοναχικού πολεμιστή,  συνεχίζεται μετά την άλωση του ποθητού στόχου.   Το  ξύλινο άλογο της ψευδαίσθησης  της  ομαδικής  νίκης  έχουμε μάθει να το φτιάχνουμε , έχουμε μάθει τεχνάσματα για να εισβάλλουμε πονηρά στις πόλεις των άλλων, να νοιώθουμε ικανοποίηση όταν οι άλλοι μας αναγνωρίζουν σαν νικητές στις καθημερινές μάχες, αλλά.... σύντομα, μετά από κάθε νίκη, το κενό βγαίνει από μέσα μας δυνατότερο και μας καταπίνει ξανά, ένα εγώ που είναι συνεχώς πεινασμένο και ανικανοποίητο, ψάχνοντας ένα προορισμό.... μια Ιθάκη.. που αλήθεια πόσοι έφτασαν?
Και ποια είναι επί τέλους αυτή η Ιθάκη η χιλιοτραγουδισμένη, η  μούσα των ποιητών, η ονειροπόληση των οραματιστών,  ο τελικός προορισμός των ηρώων? Το λιμάνι της ανθρώπινης ύπαρξης? Τι είναι αυτή η Ιθάκη? 
Εχουμε άραγε ξεφύγει ποτέ από το νησί των Λωτοφάγων?... Σκεφθείτε, όσοι μπορείτε ν΄αφήσετε τη φαντασίας σας να τρέχει ακόμα ελεύθερη, σκεφθείτε πως ίσως δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από ναυαγοί  στο νησί των Λωτοφάγων.  Χορτασμένοι, απαθείς, σε μια κατάσταση συνεχούς  ύπνωσης , νομίζοντας όμως πως είμαστε  ξύπνιοι, ελεύθεροι, κυρίαρχοι του ευαυτού μας, χωρίς στην ουσία να θυμόμαστε πια ποιος είναι ο προορισμός μας, ποιο είναι το σπίτι μας, η οικογένειά μας,  Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΜΑΣ.
Δεν μπορούμε να φτάσουμε στην Ιθάκη  γιατί δεν ξέρουμε το τρόπο ή γιατί πολύ απλά δεν θυμόμαστε πως υπάρχει Ιθάκη?  Είναι θλιβερό, εδώ σ΄αυτή τη πατρίδα, να βλέπει κανείς τους ανθρώπους που κατοικούν,  και που όποτε βρουν ευκαιρία παινεύονται πως είναι γνήσιοι απόγονοι  των ένδοξων προγόνων, να ανατρέχουν για να ανακαλύψουν απαντήσεις σε όλες τις μεριές του κόσμου εκτός από το χώμα που πατάνε. Να τρελαίνονται με τα μυστήρια του Μάτριξ, με τις συνομοσίες του Νταν Μπράουν, του Αικ ή οποιουδήποτε άλλου ακόμα κι από την άλλη άκρη της γης, μέσω καλωδίων...  Να αποζητούν συνομοσίες και κρυμμένα μυστικά στην Ανατολή, στη Δύση, σε περίεργα βιβλία, σε παράξενους τόπους, σε παράξενους ανθρώπους και να πατάνε πάνω στο χάρτη με τις οδηγίες χωρίς να τον βλέπουν...
Εσύ, εδώ, σ΄αυτό το τόπο, έφτασες να θεωρείς τον εαυτό σου αφυπνισμένο ή έστω ξύπνιο επειδή ανακάλυψες το τροχό με τον Νίο? Με τον σούπερμαν ή το Μπάτμαν? Με τα κόμικ και τις χολυγουντιανές υπερπαραγωγές?....
Ζητάς απαντήσεις, επιτακτικά.
Να σου προτείνω λοιπόν ένα δρόμο αναζήτησης.
Ζεις σε ένα τόπο που είναι ένα παγκόσμιο σταυροδρόμι πολιτισμών. Εδώ πέρα έγιναν εξαγωγές και εισαγωγές  των προϊόντων όλης της ανθρώπινης σκέψης. Εδώ ήθραν κι έφυγαν άνθρωποι και ιδέες που απλώθηκαν σε όλη τη γη. Χιλιάδες χρόνια που σημάδεψαν τη πορεία όλης της ανθρωπότητας. Ενα σταυροδρόμι εμπορίου, πολιτισμού, τεχνών, ιδεών, ονείρων...
Δεν σου έχει κάνει ποτέ εντύπωση που η Πολιτεία σου, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να μάθεις κάτι περισσότερο από μερικά τυποπόιημένα κείμενα,μια φασόν γνώση,  μια περίληψη κάκιστης μορφής μιας γνώσης που χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή να μελετάς και πάλι αμόρφωτος θα νοιώθεις . Δεν σου έχει κάνει εντύπωση πως ένας ολόκληρος πολιτισμός που άλλαξε τον ρου της ανθρωπότητας στα μάτια σου φαντάζει σαν κάτι που δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς μαζί του, είναι κουραστικό και τελικά άχρηστο...
Δεν σου κάνει εντύπωση πως οι αναφορές που μπορείς να ανακαλέσεις στο μυαλό σου από μια ιστορία αιώνων για να αποδείξεις την ηρωική καταγωγή σου ή την ηρωϊκή ιστορία σου, είναι πέντε έξι κι αυτές καλά καλά δεν ξέρεις παρά μια πρόχειρη περίληψη?...
Δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν νοιώθεις καμιά ανάγκη να πας σε ένα αρχαίο θέατρο, ένα Μουσείο, να διαβάσεις ένα βιβλίο, δεν γνωρίζεις ούτε καν τους μύθους σου, δεν γνωρίζεις το πότε και πως διαδραματίστηκαν γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο...
Δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί πλέον δεν διαβάζουν ούτε παραμύθια οι γιαγιάδες στα παιδιά, δεν αγοράζουν βιβλία οι γονείς, δεν ανεβάζουν τα παιδιά τους στην Ακρόπολη, δεν τα έχουν πάρει ποτέ από το χέρι να τους δείξουν ένα άγαλμα?  Ενα αρχαίο ιερό? Εναν αμφορέα? Ενα ερείπιο παλατιού.... Να ονειρευτούν μαζί τους, να πλάσουν την ιστορία τους για εκείνους τους μακρινούς παππούδες που ονειρεύτηκαν σ΄αυτόν εδώ το τόπο, στην ίδια πέτρα καθισμένοι και δημιούργησαν  ένα θαύμα που ακόμα σήμερα, τον καιρό της απόλυτης κυριαρχίας της τεχνολογίας ... η ρίζα κάθε λέξης, κάθε ιδέας, κάθε νοήματος είναι ελληνική?...
Δεν αναρωτιέσαι ποτέ γιατί  όλα τα κομματικά μαγαζάκια, οι κυβερνώντες, οι επαναστάτες, οι αριστεροί, οι δεξιοί, οι φιλελεύθεροι , οι φασίστες, οι κουμουνιστές,  ψάχνουν τα ινδάλματά τους,  στο φαρ ουεστ ή στις παγωμένες στέπες του βορρά, στους άρχοντες ανατολής και δύσης, στους τυράννους , στους βασιλιάδες ή στους απελευθερωτές και στη δική τους ιστορία,  αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ κάτι δικό μας, προσαρμοσμένο στη γη μας , την ιστορία μας και τα διδάγματά της, τις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν εδώ σ΄αυτό το πανέμορφο τόπο , που έχουν στα πόδια τους μια ευλογημένη θάλασσα και στις πλάτες τους πλούσια βουνά. Γιατί  όλοι είναι στείροι αναμεταδότες και λάτρεις πραγμάτων που δεν γεννήθηκαν εδώ,  δεν είδαν ποτέ αυτό που βλέπουμε εμείς... Γιατί ένας ολόκληρος λαός δεν μπόρεσε ποτέ να βρει τις ρίζες του τελικά και συνεχίζει να κρεμιέται από τα σκοινιά που του πετάνε οι πειρατές της ιστορίας, οι έμποροι των εθνών, οι αδίστακτοι  κατακτητές που βλέπουν αυτό που εμείς υποτίθεται αγαπάμε, απλά σαν ένα ακόμα κομμάτι στη συλλογή τους.
Ψάχνεις να βρεις κακόμοιρε κρυμμένα μυστικά... και απαντήσεις στα μεγάλα μυστήρια....
Οταν  η ιστορία, η γεωγραφία, η φιλοσοφία, οι τέχνες, οι επιστήμες, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ, είναι όλες κρυμμένες από το οπτικό σου πεδίο στριμωγμένες μέσα σε πακέτα οικονομικής συσκευασίας  τρία σε ένα... για να συμφέρουν...
Στο πλήρες αδιέξοδο που νοιώθεις πως έχεις βρεθεί, ζητάς βοήθεια από εκείνους που δεν είναι αξίοι ούτε τον εαυτό τους να βοηθήσουν... Περισσότερες πιθανότητες για να βρεις την έξοδο από το λαβύρινθο είναι να πας πάνω σ΄ενα βουνό και να αρχίσεις να πετάς πέτρες πίσω σου. Δεν ξέρω αν θα γεννήσεις ανθρώπους αλλά ίσως βρεις λίγο καιρό να σκεφτείς με ησυχία χωρίς όλες αυτές τις σειρήνες  πάνω από το κεφάλι σου...

Ανατροπές-σοκ μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων: Καταβολή δεδουλευμένων ανά… τρίμηνο

ΝΕΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Του Γιώργου Γάτου

Νέο καθεστώς στους όρους αμοιβής και εργασίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και νέα συναλλακτικά ήθη – όπως την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών με καθυστέρηση έως και 3 μηνών (!) – δημιουργούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που μαζικά υπογράφονται εν μέσω της ύφεσης και με την επίκληση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων.

Η εξαήμερη απασχόληση (με κατάργηση του πενθήμερου), τα «ευέλικτα» ωράρια είτε συλλογικά είτε με ατομική συμφωνία, η «εκ περιτροπής» εργασία (4ήμερα και 3ήμερα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση), η «εξαφάνιση» επιδομάτων και «έξτρα» παροχών τις οποίες προέβλεπαν οι κλαδικές συμβάσεις και οι μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα του εκάστοτε νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου, για όλες τις ειδικότητες και ανάλογα με την ηλικία και τη διάκριση υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, κυριαρχούσαν, έως τις αρχές Νοεμβρίου, στις περισσότερες από τις 368 επιχειρησιακές συμβάσεις που συνολικά έχουν υπογραφεί και κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2013.

Στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο, υπεγράφη η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση σε εταιρία παροχής υπηρεσιών φύλαξης που νομιμοποιεί την καθυστέρηση έως 90 ημέρες (!) στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους», αναφέρει το άρθρο 7 της επιχειρησιακής σύμβασης την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ».


Ανατροπές-σοκ μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων: Καταβολή δεδουλευμένων ανά... τρίμηνο


Αιφνιδιασμός

Η συγκεκριμένη διάταξη της σύμβασης την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση της εταιρείας και οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων, «αιφνιδίασε» τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ που καθημερινά γίνονται αποδέκτες χιλιάδων καταγγελιών για καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει παράλληλη υπολειτουργία των επιχειρήσεων, αρκετοί καταφεύγουν στο μέτρο της επίσχεσης εργασίας (αποχή από την εργασία έως ότου ο εργοδότης εκπληρώσει την υποχρέωση που τον βαρύνει) προκειμένου να εισπράξουν τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών.

Την προστασία του μισθού προστατεύει, άλλωστε, η νομοθεσία (όχι μόνο απέναντι στον εργοδότη αλλά και για κατασχέσεις έναντι χρεών προς το Δημόσιο μέχρι το 1 /4 του μισθού ή το 1/5 του ημερομισθίου) δεδομένης της σημασίας του για τη διαβίωση του εργαζομένου. Και έως τώρα η συνήθης πρακτική ήταν, για το λόγο αυτό, να καταβάλλονται οι αποδοχές ανά εβδομάδα, ανά 15ημέρες ή και ανά 30 ημέρες.

Οι… μεσαιωνικές ανατροπές

Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων («προσχώρησης» σε κλαδικές συμβάσεις που δεν είχαν λήξει , «πάγωμα» αμοιβών), οι περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί με σωματεία ή Ενώσεις Προσώπων και έχουν κατατεθεί φέτος στο υπουργείο Εργασίας…ξαναγράφουν το εργατικό δίκαιο προβλέποντας μεγάλες αλλαγές και περικοπές όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης και της ταμειακής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και για λόγους ανταγωνισμού:

Εταιρεία που συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού, τεχνικής συντήρησης και λοιπών υπηρεσιών με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφορά, συμφώνησε με το σωματείο των εργαζομένων επιχειρησιακή σύμβαση αιτιολογώντας στο προοίμιο της συμφωνίας ότι προχωρεί στις μειώσεις μισθών και στα ελαστικά ωράρια για αυτόν ακριβώς το λόγο (μείωση μισθολογικού κόστους) με στόχο «να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι ομοειδών επιχειρήσεων».

Οι συχνότερες αλλαγές

Οι συχνότερες ανατροπές που προβλέπουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπουν είτε για ένα χρόνο είτε ακόμη και για δύο (έως το 2015):

1 Τη μείωση έως και 20% των μισθών καθώς και την άμεση σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων, μισθών και ημερομισθίων, «με τα εκάστοτε νομοθετημένα κατώτατα όρια» (586,08 ευρώ – 761,90 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία, για άγαμους ηλικίας άνω των 25 ετών, 510,95 ευρώ – 562,05 ευρώ για τους άγαμους κάτω των 25 ετών και 644,69 ευρώ – 820 ευρώ για έγγαμους άνω των 25 ετών και 562,05 ευρώ – 613,15 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών). Σε αρκετές συμβάσεις προβλέπεται ακόμη και ο συμψηφισμός με τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα των διαφορών σε σχέση με όσα καταβάλλονται πριν από τις μειώσεις (απώλειες έως και 40%).

2 Την εξαήμερη απασχόληση 40 ωρών την εβδομάδα για όσους ίσχυε το 5νθήμερο και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να καταρτίζουν ατομικές συμφωνίες με κάθε εργαζόμενο χωριστά για εργασία επί
 5 ημέρες την εβδομάδα, με πλήρη ή μερική απασχόληση ή και με διακεκομμένο ωράριο.

3 Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (εφαρμογή ελαστικών ωραρίων) κατά την κρίση της εταιρείας και ανάλογα με τις συνθήκες και το φόρτο εργασίας. Για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει και το 6μηνο προβλέπουν 10ήμερη ημερήσια απασχόληση και για το υπόλοιπο χρόνο τη χορήγηση ημερών ανάπαυσης αντίστοιχων των πρόσθετων ωρών που έχουν εργαστεί.

4 Την εκ περιτροπής εργασία για 4 ημέρες την εβδομάδα (ή και 3) με αντίστοιχη περικοπή μισθού ως μέτρο για την αποτροπή απολύσεων.

5 Τη διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπουν η γενική νομοθεσία (επικίνδυνης εργασίας, τέκνων, σπουδών, ωρίμασης έως το Νοέμβριο του ’12) και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (προϋπηρεσία για την ένταξη στο μισθολογικό κλιμάκιο + επίδομα γάμου).

ΠΗΓΗ