EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κόλαση το πολιτικό σκηνικό: «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι τον επόμενο μήνα»

Σκηνικό κόλαση με ραγδαίες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα μέχρι τα Χριστούγεννα περιγράφουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι η πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση Σαμαρά, στόχευε αφενός μεν στο να λειτουργήσει ως «πυροκροτητής» τέτοιων εξελίξεων και αφετέρου στο να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο.

Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας την Παρασκευή στο «Κόκκινο 105,5» και στο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη εκτίμησε ότι «οι πολιτικές διεργασίες είναι στα όρια των ρήξεων στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών χώρων που βρίσκονται στη βουλή αυτή τη στιγμή», με αφορμή την κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την πρόσκληση Μπακογιάννη για επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Έκανε και μια εκτίμηση που υπονοεί πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας καθώς όπως άφησε να εννοηθεί οι σχεδιασμοί που υπάρχουν –όχι στο ΣΥΡΙΖΑ- είναι οι πολιτικές ανακατατάξεις να έχουν δρομολογηθεί μέχρι την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ την 1/1/2014.

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά: «ότι είναι να γίνει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό –κρατήστε αυτό που σας λέω- θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα και γι αυτό όλοι επισπεύδουν, δηλαδή σπεύδει επισπεύδουσα η κα Μπακογιάννη, επισπεύδουσες ημερίδες μέσα στη ΔΗΜΑΡ εν όψει και του συνεδρίου τους, επισπεύδοντες οι βουλευτές μέσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, επισπεύδοντες η πεντάδα αυτή των βουλευτών μέσα στο ΠΑΣΟΚ που είναι πέραν των ονομάτων που έχουν …. σήμερα για την Μπατζελή κ.λπ.» και κατέληξε με νόημα: «Όλοι έχουμε επίγνωση πλήρη επίγνωση ότι τις επόμενες τρεις βδομάδες θα ανοίξουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα και θα υπάρξουν διεργασίες. Γι’ αυτό και μομφή γονιμοποίησε όλο αυτό το σκηνικό και χαροποίησε όλο τον κόσμο που μας έλεγε επί μέρες και μήνες παιδιά κάντε κάτι…».

Ήδη από χτες με μια ομοβροντία δηλώσεων στελεχών της Κουμουνδούρου γινόταν λόγος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει μια «κυβέρνηση Παπαδήμου no2» και «έδειχναν» ως λύση τις εκλογές. Μάλιστα και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι εκλογές θα γίνουν κατά πολύ πιο νωρίς απ’ το τέλος της κυβερνητικής θητείας και ουσιαστικά η διατύπωσή του ότι «Εάν στην πρόταση δυσπιστίας πήραν 153 ψήφους, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο φορολογούν τις στάνες και τα μαντριά, πόσο θα πάρουν;» συμπίπτει με τα όσα είπε ο Νίκος Βούτσης πως «ότι είναι να γίνει θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα».

Το όλο θέμα τροφοδοτήθηκε επίσημα απ’ την πρόσκληση της Ντόρας Μπακογιάννη προς τη ΔΗΜΑΡ για «επαναφορά» της στην κυβέρνηση, την οποία απέκλεισε με τα ως τώρα δεδομένα ο Φώτης Κουβέλης, έσπευσαν ωστόσο να χαιρετήσουν κάποιοι βουλευτές της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ η Μαρία Γιαννακάκη δήλωσε ότι με έναν άλλο πρωθυπουργό και μια άλλη προγραμματική συμφωνία το κόμμα της θα το σκεφτόταν πολύ σοβαρά, υποστηρίζοντας πως «ο λαός έχει δείξει πως δεν επιθυμεί εκλογές και πως από την παρούσα Βουλή θα μπορούσε να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση». Στην πραγματικότητα το σκηνικό που στήνεται θυμίζει έντονα τις μέρες κατά τις οποίες το κλείσιμο της ΕΡΤ και η κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε τότε «έθρεψε» σενάρια για νέα κυβέρνηση απ’ την παρούσα βουλή χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία, σενάρια που έδειχναν πως στο παρασκήνιο κινούνταν η οικογένεια Μητσοτάκη που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Φώτη Κουβέλη. Την εύθραυστη από αριθμητική άποψη κυβερνητική πλειοψηφία επεσήμανε και η γερμανική Die Welt παράλληλα με την κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να καλέσει σε κυβερνητική επάνοδο τη ΔΗΜΑΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε περίτρανα σε αδύναμο κρίκο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς εκτός της Θεοδώρας Τζάκρη που καταψήφισε και διεγράφη, δύο ακόμη βουλευτές του ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Θάνος Μωραΐτης παρόλο που δεν συντάχτηκαν στην ψηφοφορία με τη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ οι τοποθετήσεις τους ήταν «εκτός κλίματος» και κυβερνητικής γραμμής και έκαναν λόγο για «ψήφο επώδυνης ανοχής». Μόλις προχθές Πέμπτη ο Νίκος Σηφουνάκης παραιτήθηκε από εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για θέματα ναυτιλίας και υποδομών διαμαρτυρόμενος για «προβληματική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Σ’ αυτό το κλίμα πρέπει να προστεθεί και η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ σήμερα που μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κόκκινο 105,5» χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ, εκφράστηκε θετικά για την υποψηφιότητας Τσίπρα στην προεδρία της Κομισιόν και δείχνοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε πως «κανείς εκτός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ τον Αντρέα Παπανδρέου δεν δικαιούται να λέει εγώ είμαι το κόμμα»!

Η κατάσταση αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ αντικειμενικά τροφοδοτεί κλίμα αβεβαιότητας σε ότι αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές κινήθηκαν κατά μία έννοια στη γραμμή στη γραμμή της ΔΗΜΑΡ ψηφίζοντας παρών και αρνήθηκαν να ταυτιστούν με τη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό το πλαίσιο αποκτούν και άλλη αξία οι διχογνωμίες και οι δύο γραμμές που εμφανίζονται στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ σε ότι αφορά τις πολιτικές συνεργασίες του κόμματος, καθώς όπως ο Νότης Μαριάς θέλει σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Τέρενς Κουίκ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως διατηρεί στις τάξεις του τη «συνιστώσα της δραχμής» και «τη συνιστώσα της τρομοκρατίας». Όλα αυτά ίσως να σημαίνουν κάτι, ίσως και όχι.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει αποστάσεις ασφαλείας από σενάρια μιας άλλης κυβέρνησης με διαφορετικό πρωθυπουργό απ’ την παρούσα βουλή προσβλέποντας σε μια εκλογική νίκη στην οποία ευελπιστεί για να ανακτήσει το πάνω χέρι στο πολιτικό σκηνικό. Όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να μπει σφήνα στις πολιτικές διεργασίες που όπως φαίνεται εκπορεύονται απ’ τα σπλάχνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Απ’ αυτή την άποψη και η αντιπαλότητα που εκφράζεται μεταξύ Κουμουνδούρου με εκδότες και καναλάρχες δεν είναι άσχετη με τις υπό εν’ εξελίξει πολιτικές διεργασίες για τις οποίες σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «ότι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι τον επόμενο μήνα».

Κάλχας

 

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ! Προμελετημένη μεθόδευση Γεωργιάδη με τις ευλογίες Σαμαρά

Ο υπουργός Υγείας πρωταγωνιστεί στο σόου διάλυσης της δημόσιας υγείας, με το Μέγαρο Μαξίμου να χειροκροτεί από τα παρασκήνια.
Το «υποκριτικό» τάλαντο του κ. Άδωνι Γεωργιάδη είναι γνωστό στον ελληνικό λαό χρόνια τώρα, καθώς ο νυν υπουργός Υγείας έχει δώσει πλείστες παραστάσεις που βρίθουν εξυπνακισμών και λαϊκιστικής ατάκας, είτε πρόκειται για τις τηλεπωλήσεις του είτε για τις πολιτικές τοποθετήσεις του, από τα τηλεοπτικά πάνελ μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων.

Σε ένα ακόμα σόου έχει μετατρέψει καιρό τώρα τη δημόσια υγεία, απαξιώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία, συκοφαντώντας Έλληνες επιστήμονες και πιο πολύ τον ιατρικό κλάδο, ενοχοποιώντας το φάρμακο και όποια κοινωνική παροχή είχε απομείνει προς τον ελληνικό λαό. Τους μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ακούσαμε για γιατρούς που κάνουν «πάρτυ» με το δημόσιο χρήμα, για διεφθαρμένους συνδικαλιστές, για εργαζόμενους σε νοσοκομείο που εμπόδισαν έλεγχο, για άλλους εξαγριωμένους εργαζόμενους που στα «χέρια» τους κινδύνεψε ο υπουργός, για στοιχήματα ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Παράλυτη-η-δημόσια-υγεία-στην-Ξάνθη

Για τις τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, τις ελλείψεις σε φάρμακα, το κλείσιμο δημόσιων δομών υγείας, τις απλήρωτες εφημερίες γιατρών στα νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει συνεχώς ότι έχει δρομολογήσει την επίλυσή τους. Όμως οι εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία σε ημέρες εφημερίας συνεχίζουν να υπάρχουν, οι πολίτες συνεχίζουν να μην έχουν χρήματα για τα φάρμακά τους, στην επαρχία οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται σε όμορους νομούς για να βρουν παροχές δημόσιας υγείας, ενώ στα νησιά «δεν κοιμούνται ήσυχοι» καθώς οι ελλείψεις μπορούν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές.

Η μεθόδευση σαφής: ο κ. Γεωργιάδης δημιούργησε μια ισοπεδωτική εικόνα για τη δημόσια υγεία, με στόχο να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να επιβάλλει τα απάνθρωπα μέτρα της τρόικα χωρίς αντιδράσεις. Με το προφίλ του «σωτήρα» άλλωστε διεκδικεί τις δάφνες από τον Τόμσεν και την παρέα του.

Η παράσταση του κ. Γεωργιάδη παίχτηκε σε δύο επίπεδα. Μπροστά στις κάμερες συκοφαντούσε τις δημόσιες παροχές υγείας και από πίσω διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι διαπραγματεύεται σκληρά με τους εκπροσώπους των δανειστών, για το καλό του ελληνικού λαού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δε, που διαβεβαίωνε εκπροσώπους φορέων του τομέα της Υγείας ότι συμφωνεί και ο ίδιος με διάφορα αιτήματά τους και κάνει ό,τι μπορεί για να τα «περάσει» στην τρόικα. Η πραγματικότητα τον διέψευσε όμως ξανά. Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι κατέληξε να συμφωνεί σε αυτά που μέχρι πρότινος υποτίθεται ότι διαφωνούσε.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών. Η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για το κρίσιμο υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τυχαία, καθώς στο πρόσωπο του 41χρονου υπουργού βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος χωρίς ταλαντεύσεις θα υλοποιούσε όλες τις απαιτήσεις της τρόικα. Το σχέδιο που εκπονήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου εφαρμόστηκε κατά γράμμα έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να μείνει στο απυρόβλητο. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Γεωργιάδης μετά από εβδομάδες επί εβδομάδων που άφηνε ανοιχτά μία σειρά από ζητήματα, επέλεξε να δώσει μια τελική, συνολική απάντηση τώρα και να συγκεντρώσει ο ίδιος τα πυρά του τομέα της Υγείας. Η απάντηση αυτή αποκρυσταλλώνεται στην τροπολογία της Παρασκευής για την τιμολόγηση των φαρμάκων, στην επίσπευση του σχεδίου διάλυσης του ΕΟΠΥΥ που έχει καταληκτική ημερομηνία την 6η Δεκεμβρίου, στην επικείμενη καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης που το ύψος της αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Με προκλητικές δηλώσεις όπως «οι χειρουργοί της Πρωτοβάθμιας μόνο συνταγογραφούν και ξέχασαν να χειρουργούν...», «εάν η υγεία είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα, εσείς γιατί πληρώνεστε;» απευθυνόμενος σε γιατρούς, επιχειρεί να συγκεντρώσει τα βέλη πάνω του και να μείνει εκτός πλάνου ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε τελευταία ανάλυση είναι ο υπεύθυνος της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Οι δε εκκλήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ προς τον κ. Σαμαρά, που έχουν ζητήσει δημόσια την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να δώσει λύση, προφανώς θα πέσουν στο κενό. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως σύσσωμο χειροκροτεί από τα παρασκήνια την αβανταδόρικη παράσταση του Άδωνι Γεωργιάδη, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στην Άνγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή, για να εισπράξει τα εύσημα του Βερολίνου.

 

Μεγαλειώδης η πορεία για το Πολυτεχνείο – 99 προσαγωγές

Με την πορεία από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την αμερικάνικη πρεσβεία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του 1973.

Γύρω στις 18.00 έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία η κεφαλή της πορείας, ενώ στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Λίγο αργότερα, μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφτασαν μπροστά στην πρεσβεία. Έκαψαν μια σημαία με τη σβάστικα και μια του ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με τη Δημόσια Τηλεόραση, η Αστυνομία προέβη μέχρι στιγμής συνολικά σε 2 συλλήψεις και 99 προσαγωγές.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε η κίνηση δύο νεαρών που συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου να βγάλουν τα ρούχα τους στο ύψος της πλατείας Συντάγματος.





polytexneioC

Αργά  χθες βράδυ έκλεισαν οι πύλες του ιδρύματος και ολοκληρώθηκε η κατάθεση στεφάνων. Τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της πόλης παραμένουν αυστηρά, ενώ σταδιακά πρόκειται να αρθούν οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε στα Εξάρχεια, μετά το πέρας της ειρηνικής πορείας για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.



Ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ) συνέρρευσαν (περίπου στις 19:40) στην πλατεία, όπου βρίσκονταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ προχώρησε σε προσαγωγές. άγνωστοι απάντησαν (περίπου στις 20:30) στην αστυνομική επιχείρηση με βόμβες μολότοφ στην οδό Στουρνάρη.
Παράλληλα, κλειστοί θα μείνουν σήμερα οι  σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας.  Ειδικότερα, με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας και μέχρι νεωτέρας εντολής, έχουν κλείσει από τις 13:00 οι σταθμοί σε «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ενώ από τις 14:30 έκλεισαν και οι σταθμοί σε «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ».
Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς βρίσκονται επί ποδός 7.000 αστυνομικοί. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί στο οδικό δίκτυο, γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, έχουν πραγματοποιηθεί τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

politexneio2

ΠΗΓΗ

Η διαφθορά μας κοστίζει 12 δισ. ετησίως - Έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας

Τον Σεπτέμβριο 2013 δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Η ΕΘΕΣΗ

Με το άνοιγμα δέκα φακέλων, όπως των offshore, των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, του λαθρεμπορίου καυσίμων κ.ά., αποδείχθηκε ότι οι απώλειες για την εθνική οικονομία ξεπερνούσαν τα 12δις ευρώ το χρόνο.

Αν είχαν παταχθεί εγκαίρως αυτά τα κυκλώματα, ούτε η χώρα μας θα είχε αυτό το χρέος, ούτε θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων.

Δεν χρειάζονται απαραίτητα μεγάλα πόσα για τον επιτελικό σχεδιασμό της πάταξης της διαφθοράς.

Εκείνο που χρειάζεται είναι η απόφαση για αγώνα χωρίς συμβιβασμούς και υπολογισμό προσωπικού και πολιτικού κόστους.

 
 

Αν υπάρχει σχέδιο: Είναι η κατάρρευση της Ελλάδας...

Του Κώστα Στούπα

Το να μοιράζει η Ελλάδα εν έτει 2013, τρία χρόνια μετά την χρεοκοπία, συντάξεις στα 55 είναι σαν ο καπετάνιος του Τιτανικού να μοιράζει κουπόνια δωρεάν σίτισης για όλο το ταξίδι, μια ώρα πριν την πρόσκρουση με το παγόβουνο.

Όταν διάβασα χθες το σχετικό ρεπορτάζ έμεινα άναυδος με την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να προσπαθήσει τουλάχιστον να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί απ’ αυτή τη χώρα που συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Κάθε χρόνο πληρώνουμε πάνω από 30 δισ. ευρώ σε συντάξεις εκ των οποίων τα μισά περίπου
καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα ο προϋπολογισμός.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Για να πάρει κάποιος σύνταξη στα 55 του έτη κάποιος πρέπει να πληρώσει χαράτσι για το ακίνητο ή αν δεν έχει να πληρώσει, να χάσει το σπίτι του.

Επειδή το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης αφορά κατά κύριο λόγο το δημόσιο και τα ευγενή ταμεία το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δημεύουν τα ακίνητα του συνόλου προκειμένου να συνταξιοδοτήσουν πρόωρα ομάδες πελατών τους.

Η συνεισφορά του κ. Βενιζέλου στην επαναδιατύπωση της φορολογίας ακινήτων είναι η διπλή επιβάρυνση όσων διαθέτουν συνολική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Τι σημασία έχει πλέον αν δυο διαμερίσματα στο Μαρούσι έχουν πραγματική αξία περί τις 100.000 ευρώ και αν βρει κάποιος να τα πουλήσει, ο φόρος υπολογίζεται επί της αντικειμενικής που μπορεί να είναι από διπλάσια έως τριπλάσια.

Προφανώς στην κυβέρνηση βρίσκονται σε σύγχυση αλλιώς δεν εξηγούνται κινήσεις τόσο αντιφατικές εκτός αν έχουν επιλέξει τη στρατηγική της επιτάχυνσης της κατάρρευσης της χώρας, για να τελειώνουν μια ώρα νωρίτερα με το βασανιστήριο της διακυβέρνησης μιας χώρας που τα κόμματά τους σταδιακά κατέστησαν μη κυβερνήσιμη.

Η επιδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό ήταν 17 δισ. και θα διαμορφωθεί κάτω από τα 15 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση βάζει φόρο ακινήτων κοντά στα 4 δισ. για να εισπράξει περί τα 2,9 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι κράτος είναι ο λήσταρχος Νταβέλης: Αρπάζουμε ό,τι μπορούμε απ’ όποιον μπορούμε όπου τον πετύχουμε...

Έχουμε 2,7 εκατ. συνταξιούχους εκ των οποίων οι 800.000 κάτω των 65 ετών που είναι το όριο ηλικίας και βγάζουν και άλλες 300.000 με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Υπάρχει σχέδιο ή απλά παρακολουθούμε σπασμωδικές κινήσεις του πληρώματος του Τιτανικού που βρίσκεται σε σύγχυση;

Πολύ φοβάμαι πως συμβαίνει το δεύτερο. Ο δε αναπληρωματικός καπετάνιος ο Τσίπρας, του οποίου την ρότα ακολουθούν πιστεύει πως το παγόβουνο μόλις το αγγίξει ο Τιτανικός θα ανοίξει, όπως η Ερυθρά Θάλασσα όταν την άγγιξε το ραβδί του Μωϋσή.

Πηγή:www.capital.gr

 

Απεργία κήρυξαν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι των Πανεπιστημίων

Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για αύριο Δευτέρα η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ενώ την ίδια ημέρα συνεδριάζουν οι σύλλογοι των υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ απέρριψε την περασμένη βδομάδα την προσφυγή των υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν, στο μεταξύ, καταρτίσει πρόγραμμα εξετάσεων και μαθημάτων προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Στις προθέσεις των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων είναι να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα, με το Καποδιστριακό να έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης την Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, γεγονός που συνιστά ένα επιπλέον εμπόδιο στην έναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.
Real.gr

Γιατί οι Ισπανοί κι οι Ιρλανδοί, και όχι κι εμείς;

Θα καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ποιο είναι το φάρμακο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Ή θα ζούμε ονειρευόμενοι τους Εμίρηδες που θα έρθουν να μας σώσουν;
Το Γιούρογκρούπ προανήγγειλε την έξοδο της Ισπανίας από το πρόγραμμα στήριξης, χωρίς να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Βρυξελλών, με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πλήρως την απόφαση της Ισπανίας να μη ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια, μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης, τον Ιανουάριο του 2014.

Η αλήθεια είναι, πως υπάρχουν φορές που αδυνατεί κάποιος να κατανοήσει το ακριβές νόημα δηλώσεων των αρμοδίων παραγόντων. Και τούτο διότι, καθ’ όλη την φετινή χρονιά, οι διαπιστώσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ισπανικής οικονομίας δεν ήταν τόσο ευοίωνες, ώστε να προμηνύουν αυτήν την εξέλιξη.

Τον Φεβρουάριο 2013, το ΔΝΤ σε έκθεσή του, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν αυξημένοι, καθώς η Ισπανία υποβάλλεται σε μια «δύσκολη διαδικασία δημοσιονομικής και εξωτερικής προσαρμογής» και απηύθυνε έκκληση για συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Στις 2 Αυγούστου 2013, το ΔΝΤ προέβλεψε πως έπειτα από οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, η ανάκαμψη της Ισπανίας θα είναι «αργή και δύσκολη», ενώ πρόσθεσε πως η ανεργία, η οποία στο δεύτερο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 26,3%, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή. «Οι γενικές προοπτικές είναι δύσκολες κι οι κίνδυνοι υψηλοί», προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Και, στις 13 Σεπτεμβρίου 2013, το ΔΝΤ έκανε λόγο για μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες στην ισπανική οικονομία, που δημιουργούν κινδύνους. Σημείωσε δε, πως «πως η Ισπανία έχει κάνει πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς η ανάπτυξη παραμένει αναιμική».

Μετά από όλα αυτά, τι να άλλαξε άραγε, ώστε να παρουσιάζει η Ισπανία δυναμική εικόνα; Αυτό ας μας το πουν οι ειδικοί, οι ανεπηρέαστοι ειδικοί, και όχι αυτοί που βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα, και μυρίζεις από μακριά ότι μεταφέρουν τις θέσεις εξωθεσμικών κέντρων.

Αλλά και η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, στις 15 Δεκεμβρίου, «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων».

Ελπίζεται, πως το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα έχει μελετήσεις τις ομοιότητες και διαφορές που έχουμε με τις οικονομίες των δυο παραπάνω χωρών (καλό θα ήταν να γνωρίζαμε κι εμείς τις επίσημες θέσεις) και θα εξάγει τα σωστά συμπεράσματα.

Εμείς όμως, μπορούμε να καταγράψουμε μερικά στοιχεία, τα οποία προφανώς και μας εμποδίζουν να εμφανίσουμε παρόμοια εικόνα. Πέρασαν τρία χρόνια και κάτι μήνες, που συζητούμε αν και πώς θα απολυθεί ένας μικρός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, ενώ κατ’ αυτό το διάστημα βρίσκονται εκτός της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Όταν υπάρχουν άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα, σημαίνει πως κάποιες επιχειρήσεις έχουν πάψει να λειτουργούν, σημαίνει πως δεν γεμίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, σημαίνει πως χάνει έσοδα το κράτος, σημαίνει πολλά. Και όμως, όχι μόνο δεν χύνονται δάκρυα γι’ αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και δεν διαπιστώνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες αντιστροφής της κατάστασης.

Αντ’ αυτού, κάποιοι εξακολουθούν ακόμη να ελπίζουν σε προσέλκυση ξένων επενδυτών κι έχουν στηρίξει εκεί τις ελπίδες τους για ανάκαμψη της οικονομίας. Και οι ξένοι επενδυτές δεν είναι βλάκες να έρθουν εδώ, όταν εξακολουθούν ακόμη τα συνδικάτα να επιβάλλουν τις συντεχνιακές θέσεις τους, όταν ο δημόσιος οργανισμός παραμένει το ίδιο αναποτελεσματικός, όταν η διαφθορά εξακολουθεί να επιδεικνύει την ίδια σταθερότητα, και όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει δημοσίως πως θα ακυρώσει πράξεις της σημερινής κυβέρνησης, και θα επαναφέρει την κατάσταση στα χρόνια πριν από το 2008, που μας οδήγησαν όμως έως εδώ.

Πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει μέλλον στηριζόμενη μόνον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -τα έγραφε ο καθηγητής Δημοσθένης Στεφανίδης προ δεκαετιών ακόμη-, άρα έχει χρέος να τις διατηρήσει στην ζωή; Αν δεν το καταλαβαίνει αυτό ο κ. Χατζηδάκης, δεν υπάρχει άλλος που να γνωρίζει ποιο είναι το φάρμακο για την ανάκαμψη της οικονομίας; Ή θα ζούμε ονειρευόμενοι τους Εμίρηδες που θα έρθουν να μας σώσουν;

Ο Μακεδών

 

Τα δύο κόμματα χρωστάνε πάνω απο 255 εκ ευρώ στις τράπεζες! Θα τους γίνει κατάσχεση;;;

Από το 2000 μέχρι σήμερα τα κόμματα πήραν περί τα 700 εκατ. ευρώ από τους φορολογουμένους, δηλαδή επιχορήγηση από το κρατικό ταμείο.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δανείστηκαν από τις τράπεζες με εγγύηση τη μελλοντική τους κρατική  χρηματοδότηση, που βασίζεται στα ποσοστά τα οποία λαμβάνουν στις εκλογές!

Τα πράγματα βεβαίως δεν ήρθαν όπως τα περίμεναν και τα ονειρεύονταν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα δύο βασικά κόμματα της συγκυβέρνησης, να χρωστάνε στις τράπεζες σήμερα 252 εκατ. ευρώ και μέσω νέων δανείων προσπαθούν να καλύψουν τις μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.

Πώς, όμως, καταφέρνουν να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων με νέα;

Χρησιμοποιούν ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση των επόμενων ετών, στηριζόμενοι όμως στα ποσοστά που είχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τεράστια στρέβλωση εάν ένα κόμμα λάβει υψηλή χρηματοδότηση με βάση ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό, που εξασφάλισε στο παρελθόν.

Το ενδεχόμενο το κόμμα αυτό να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει το δανεισμό του είναι δεδομένο εάν το εκλογικό του ποσοστό υποχωρήσει σημαντικά. Κι αυτό γιατί έχει στην πλάτη του ένα τεράστιο τραπεζικό βάρος το οποίο δεν μπορεί να αποπληρώσει.

Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί με το ΠΑΣΟΚ που χρωστά γύρω στα 130 εκ. ευρώ ή καλύτερα είναι μάλλον απίθανο να μη συμβεί, εκτός εάν οι αναξιόπιστοι πολιτικοί εφεύρουν κάποιο μαγικό λογιστικό κόλπο. Γιατί επί πραγματικών δεδομένων το ΠΑΣΟΚ έχει χρεοκοπήσει.



 
 

Το ίδιο κόμμα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους επί σειρά μηνών, ενώ αντίστοιχα προβλήματα έχουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που κατέφυγε μέχρι και σε απολύσεις στα κομματικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλά και η Ν.Δ., που στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, δεν πάει πίσω. Εχει έσοδα 19,2 εκατ. ευρώ, δίνει για τόκους περί τα 10 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2011 εμφανίζεται να χρωστάει σε δάνεια 132 εκατ. ευρώ!

Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο πρακτορείο reuters ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα οικονομικά αδιέξοδα των δύο κομμάτων αποδεικνύουν πως ο τρόπος της χρηματοδότησης τους ήταν λανθασμένος. «Είχε να κάνει με χάρες μεταξύ τους», σημειώνει, «με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να πληρώσουν και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στον οποίο τα κόμματα εμφανίζονται εξαρτημένα από τις τράπεζες».

Τα χρέη προβλέπεται να μείνουν ανεξόφλητα αφού τα δύο μεγάλα κόμματα-κυρίως το ΠΑΣΟΚ-είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν, άρα μειώνεται και η χρηματοδότηση τους.

Σημειώνεται επισης ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο γενναιόδωρες χώρες στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων!

Κάθε εγγεγραμμένη ψήφος φέρνει 6,5 ευρώ κρατικού χρήματος στα κομματικά ταμεία, ποσό που κατατάσσει τη χώρα στην 4η πιο γενναιόδωρη προς τα κόμματα της στην Ευρώπη, κάτω μόνο από Λουξεμβούργο, Κύπρο και Φιλανδία. Συγκριτικά με τη Γερμανία, η Ελλάδα δίνει το τριπλάσιο ποσό στα πολιτικά κόμματα. Ανά έγκυρη ψήφο, η Αθήνα ξοδεύει κατά μέσο όρο 9,4 ευρώ ενώ η Γερμανία 3,1!

Ακόμη όμως και με αυτή την κρατική χρηματοδότηση, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έπρεπε να δανειστούν για να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων τους με αποτέλεσμα να χρωστάνε σήμερα στις τράπεζες πάνω απο 255 εκατομμύρια ευρώ.

Χρέος και στα ασφαλιστικά ταμεία!

Από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης προκύπτει ότι από το Τοπικό Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος, το οποίο καλύπτει ασφαλιστικά τις έδρες των δύο μεγάλων κομμάτων, διενεργήθηκε τακτικός έλεγχος σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και έως 28.6.2013, το μεν ΠΑΣΟΚ όφειλε κύριες εισφορές μαζί με πρόσθετα τέλη ποσό 109.415,40 ευρώ για τη μισθολογική περίοδο απασχόλησης από 1.2.2013 έως 30.4.2013.

Για την ίδια περίοδο το ποσό που όφειλε η Νέα Δημοκρατία ανήρχετο σε 256.061,49 ευρώ.




 
 

 
 

Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι για το μεν ΠΑΣΟΚ οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν ολοσχερώς με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 310.774,55 ευρώ την 17.5.2013.

Για τη ΝΔ οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 506.246,82 ευρώ την 14.5.2013.

Ο υπουργός Εργασίας στο έγγραφό του προς τη Βουλή, αναφέρει ακόμη ότι «οι υπεύθυνοι διαχειριστές των δύο κομμάτων μπορούν να προβούν στην εκ νέου ρύθμιση ή εξόφληση των νέων προκυπτουσών οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 4152/2013 Πάγια Ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές διατάξεις».

Θυμίζουμε στους αναγνώστες πως στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εφαρμόζεται σε χιλιάδες (ίσως και εκατομμύρια) Έλληνες πολίτες, τονίζεται ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 € θεωρούνται ποινικό αδίκημα και με την πάροδο τεσσάρων μηνών από την καθυστέρηση καταβολής του χρέους το αδίκημα αυτό χαρακτηρίζεται διαρκές ποινικό αδίκημα και διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Αντιστοίχως για χρέη προς το δημόσιο προβλέπονται:

Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω

Ποινικές διώξεις για όλους όσους χρωστούν από 5.000 ευρώ και άνω

Να γίνονται κατασχέσεις με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.

Αν ο οφειλέτης έχει πολλά ακίνητα, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής.

Αναζήτηση συνεπυθύνων για την είσπραξη οφειλετών

Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων πειρουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (πχ γονείς προς παιδιά), εάν υποκρύπτεται δόλος

Παρέμβαση του δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει δικό του μερίδιο.

Τελικά οι ΝΟΜΟΙ αυτού του κράτους ισχύουν για ΟΛΟΥΣ ή ΟΧΙ;

Επιμέλεια: logiosermis

Ηλεκτρονικά θα εντοπίζονται οσoι δεν εχουν περάσει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο τους 96878655_400

Ηλεκτρονική διασταύρωση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του συνεχώς διογκούμενου αριθμού των οχημάτων που δεν περνούν από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών.
Η σχετική εισήγηση έγινε από τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ και προβλέπει τη συμμετοχή και της εφορίας στο «κυνήγι» των ανέλεγκτων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Ειδικότερα, εξετάζεται η πρόταση να γίνεται αντιπαραβολή των στοιχείων των ελέγχων με το μητρώο αυτοκινήτων και στη συνέχεια να αποστέλλεται από τις ΔΟΥ επιστολή στους κατόχους των ανέλεγκτων Ι.Χ..

Το πρόστιμο για τα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο είναι 400 ευρώ.

Αν πληρωθεί εντός δεκαημέρου ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλει το 1/8 του ποσού, δηλαδή 50 ευρώ.

Μια ακόμη φωτογραφία, (Όλγα και Άκης) ....άλλες χίλιες λέξεις.‏

Μια ακόμη φωτογραφία, (Όλγα και Άκης) ....άλλες χίλιες λέξεις.






 








Δύο νέα trailers για το Forza 5

Δύο νέα trailers κυκλοφόρησαν για το Forza Motorsport 5 από την Turn 10 και το cast του Top Gear, καλύπτοντας το GT Racing και τα muscle cars. 






 Αν νιώθετε έτοιμοι για ταχύτητα, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα παρακάτω video.



Έτσι βγήκε η Ισλανδία από την οικονομική κρίση

Σε αντίθεση με την Ελλάδα και κόντρα στις Ευρωπαϊκές επιταγές, το Κράτος και οι πολίτες της Ισλανδίας αποφάσισαν όταν η χώρα τους χτυπήθηκε βάναυσα από την δική της τραπεζική κρίση, να επιλέξει η ίδια την πορεία που θα ακολουθήσει.

Πιο συγκεκριμένα

(1) Αντί να δανειστεί και να υποθηκεύσει τον τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο της προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις φαλιρισμένες της τράπεζες, αποφάσισε να τις αφήσει να χρεοκοπήσουν.

(2) Για να προστατέψει τους πολίτες της, κούρεψε όλα τα στεγαστικά δάνεια αφήνοντας ως χρέος κατά μέγιστο το 110% της νέας πραγματικής εμπορικής αξίας του ακινήτου.

(3) Αντί να χαρίσει χρήματα στους τραπεζίτες ανακεφαλαιοποιώντας τους, επιδότησε την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων σε επίπεδο δανειολήπτη σε όλα τα στεγαστικά δάνεια ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και το συνολικό εισόδημα της κάθε οικογένειας, τον αριθμό των ανήλικων παιδιών και των ηλικιωμένων στην κάθε οικογένεια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατέστησε τις τράπεζες εξαρτημένες από τους πολίτες και όχι τους πολίτες από τις τράπεζες.

(4) Πάρα πολύ σημαντικά μετέτρεψε όλα τα δάνεια που είχαν συναφθεί σε ξένο νόμισμα, και θυμόμαστε εδώ την προτροπή των Ελληνικών τραπεζών να στραφούν οι «πελάτες» τους σε δάνεια Ελβετικού Φράγκου, στην τοπική Ισλανδική Κορόνα. Καθώς η αξία του εγχώριου νομίσματος μειώνονταν λόγο της κρίσης, αντίστοιχα και η αξία του εναπομείναντος δανείου ελαττώνονταν, ενώ τα έσοδα του νοικοκυριού και η εξυπηρέτηση του δανείου ήταν πλέον στο ίδιο νόμισμα.

Παρατηρούμε λοιπόν, πως η Ισλανδία επιλέγοντας ως πρώτιστο μέλημα το συμφέρον της χώρας και όχι των διεθνών αρπακτικών των αγορών και των ντόπιων συνεργατών τους, κατάφερε να αποφύγει την υποθήκευσή της και να προτάξει το συμφέρον των πολιτών της και των επομένων γενεών. Παράλληλα, επιδοτώντας τους δανειολήπτες αντί για τους τραπεζίτες, επέλυσε ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό και το τραπεζικό πρόβλημα.

Βέβαια για να το επιτύχει χρειάστηκε να καταδικάσει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) κ. Λαρούς Γουέλντινγκ της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας «Γκλίτνιρ Μπάνκ», ενώ και οι λοιποί διευθύνοντες και των τριών μεγαλύτερων τραπεζών αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες που επισύρουν πολυετείς ποινές. Αυτό όχι μόνο σχετικά με κατηγορίες υπεξαίρεσης κεφαλαίων, θαλασσοδανείων, δανείων σε ημετέρους ή σε δικές τους εγχώριες και υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, λήψης προσωπικών προμηθειών για την έγκριση και εκταμίευση δανείων αλλά και λόγω της επαγγελματικής τους ανεπάρκειας στο να προστατέψουν την χώρα, τους πολίτες της, τους δανειολήπτες τους, και τους μικρομετόχους τραπεζικών οργανισμών τους οποίους διοικούσαν.

Αντί αυτού στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις μας επέλεξαν προκειμένου να σώσουν τους τραπεζίτες, τα golden boys, το πολιτικοτραπεζικό κατεστημένο, να υποθηκεύσουν όλη την χώρα, την συνολική της περιουσία, τις επόμενες γενιές και την εργασία των Ελλήνων για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ενώ στην Ελλάδα η συρρίκνωση της οικονομίας συνεχίζει και η ανεργία καλπάζει, στην Ισλανδία έχει ήδη πέσει στο μισό από την κορύφωσή της, ενώ ο οίκος Fitch επανέφερε την οικονομία της στην επενδυτική βαθμίδα και τις αγορές. Ποιος λοιπόν στα αλήθεια πρόταξε τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της απέναντι στα διεθνή και εγχώρια πολιτικά, μιντιακά και τραπεζικά τζάκια;  

Οι πολιτικοί και Πρωθυπουργοί της Ελλάδας ή οι πολιτικοί και Πρωθυπουργοί της Ισλανδίας;

Οικονομικός Παρατηρητής
πηγη

Έβγαλαν τα ρούχα τους ...μπροστά στα ΜΑΤ!

Σε μία ιδιότυπη διαμαρτυρία προχώρησαν δύο νεαροί που συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Οι δύο νεαροί αντιπαρατάχθηκαν από την ανθρώπινη αλυσίδα των αστυνομικών επί της οδού Β. Γεωργίου στο Σύνταγμα και γδύθηκαν μπροστά στα ΜΑΤ!