EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τελειώνει λοιπόν το παραμύθι της Τρόικας… Μπαίνουμε στην τελική ευθεία.

“Δεν θα αφήσω τον Τόμσεν να μου κλέψει την δόξα”

“Οι Τροϊκανοί θα πάνε για σκι”

“Δεν μας χωρίζουν μέτρα, μας χωρίζουν μίλια”.

“Μόνο η δραχμή θα μας σώσει”.

Το παραμύθι της Τρόικας έλαβε τέλος. Η αισχρή δικαιολογία “το ζητά η Τρόικα” που χρησιμοποιήθηκε για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, θα αποτελεί πλέον κομμάτι στην πιο μαύρη σελίδα της νεώτερης ιστορίας. Οι σοφοί σύμβουλοι φεύγουν οριστικά, με ελαφρά βήματα, υπό την σκιά της εξεταστικής στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που έρχεται, δεν θα έχει κανένα ελαφρυντικό αφού η Τρόικα δεν θα επεισέλθει στην λήψη κανενός

“νέου μέτρου”. Η επίτευξη των στόχων θα είναι καθαρά κυβερνητική υπόθεση. Το προσδοκώμενα έσοδα και ο τρόπος επίτευξης τους όπως και το τελικό αποτέλεσμα, δεν θα έχουν την παραμικρή νουθεσία από τους εκπροσώπους των “δανειστών”. Αυτή είναι η αλήθεια, πίσω από το μπουκέτο των δηλώσεων, προπαγάνδας και διαρροών των τελευταίων ημερών.

Άπαντες στο εξωτερικό έχουν θωρακιστεί, στην σκιά του μεγαλύτερου σκανδάλου εσωτερικής πληροφόρησης που γνώρισε το καπιταλιστικό σύστημα. Άπαντες πλην των τίμιων επενδυτών, αυτών που εμπιστεύθηκαν τα Ελληνικά ομόλογα και βρέθηκαν κατεστραμμένοι με το χυδαίο έγκλημα του PSI. Οι υπάλληλοι της Τρόικας λοιπόν σε συνεργασία με Προβόπουλους, Παπακωνσταντίνηδες και Στουρνάρες, ολοκλήρωσαν το έργο τους. Η Ελλάδα μπορεί ελεύθερα να πεταχτεί στα σκουπίδια και σε αυτή την φάση η Τρόικα δεν πρέπει να συμμετέχει ώστε την ευθύνη να την πάρουν οι “άχρηστοι, διεφθαρμένοι Έλληνες” που θα “αξίζουν ότι θα πάθουν”.

Δομείται λοιπόν ο προϋπολογισμός χωρίς την εμπλοκή της Τρόικας, το πρόγραμμα ούτως ή άλλως δεν βγαίνει. Οι Τροϊκανοί γυρνούν από τις χειμερινές τους διακοπές, έρχεται το Eurogroup του Μαρτίου και εκεί θα γίνει η αποτίμηση. Όποιος πρεσβεύει ότι μία χώρα με κυκλοφορούν ενεργητικό 22 δις, μπορεί να αποπληρώσει χρέος της τάξεως των 320 δις, δεν είναι αδαής. Είναι συνένοχος των δεινών που έρχονται.

Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν είναι τον Μάρτη να ξεσκονίσουμε τα εκλογικά βιβλιάρια αμέσως μετά το Eurogroup, ενώ η αντιπολίτευση θα αναλώνεται στις “συμμαχίες για τις αυτοδιοικητικές”. Εκεί ακριβώς θα κριθεί η ικανότητα του Ελληνικού λαού να επιβιώσει και να κάνει την μεγάλη ανατροπή έξω από τις δομές που θα του επιβάλλουν τα “κοράκια της δραχμής”. Διότι όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά στο Ολυμπία, το καταληκτικό σχέδιο του μνημονίου ήταν η επιστροφή στην (κατοχική) δραχμή και ο εθνικός ακρωτηριασμός. Τα οποία θα έλθουν αντίστοιχα από μία “φιλολαϊκή” και μία “υπερπατριωτική” κυβέρνηση, όπως διδάσκει η ιστορία. Για να επανέλθει μετά το φαύλο σύστημα των διαπλεκομένων απατεώνων ως “σωτήρας” για ότι έχει απομείνει, έχοντας γλιτώσει την τιμωρία παριστάνοντας τον αντιστασιακό σε Βερολίνα και Παρίσια, καλώντας τις “εγγυήτριες δυνάμεις να επέμβουν”.

Εκτός εάν εμείς ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

olympia

Η Ανθρωπότητα δίχως την Ελλάδα, θα ήταν ένα λάθος

Η Ελλάδα η Πατρίδα μας, τόσο μικρή στο μάτι και τόσο μα τόσο μεγάλη στη ψυχή και την καρδιά μας. Μας κατηγορούν εμάς τους Έλληνες πως υπερεγκωμιάζουμε το παρελθόν μας και το βρίσκω άδικο, μεγαλουργήσαμε, ψέματα είναι; Πως θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε το μεγαλείο μας και να
μη το εξυμνούμε; Είμαστε περήφανοι για την προσφορά μας και κάλλιστα της κάνουμε μνημόσυνα.

Κατά τη γνώμη μου, η Ανθρωπότητα δίχως την Ελλάδα θα ήταν ένα λάθος. Αυτό ακριβώς το αξίωμα, είναι και η βαριά κληρονομιά μας, να μπορούμε πάντα, σε πείσμα των καιρών, να αντιστεκόμαστε σθεναρά και αντιστρόφως ανάλογα από τον αριθμό και τη φαινομενική δύναμη μας. Το αποδείξαμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε, πολλές φορές τούτο, το 1821 και το 1940 είναι οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις που το αποδεικνύουν ακράδαντα.

Η Ελλάδα μας! Τα πελάγη μας, οι εκκλησίες μας, ο ήλιος μας, τα αρχαία μάρμαρα μας, οι βασιλικοί μας και τα γιασεμιά μας. Η έξω-καρδιά μας, η φιλοξενία μας, το κέφι μας, ο οίστρος μας για ζωή, τα πάθη μας, η αναρχία μας. Η Ελλάδα μας!

Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπαχθεί πουθενά, γιατί είναι μοναδική ή όπως θα έλεγαν οι φίλοι μας οι Άγγλοι η Ελλάδα είναι original, αυθεντική. Αυτό το τόσο σημαντικό και ανυπέρβλητο είναι, που οι χαζοί πολιτικοί μας φαίνονται να μη θυμούνται ποτέ. Και για όσα χρόνια κυβερνούν, προσπαθούν λες με λύσσα, να μας αλλάξουν με κάθε τρόπο, είτε φέρνοντας απέξω κυβερνητικά συστήματα που είναι αντίθετα στην κουλτούρα μας, είτε εγκαθιδρύοντας στα χώματα μας τέτοια στιλ ζωής που δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν δαμέ.

Η Ελλάδα μας και η Ελληνικότητα μας, που τη κουβαλάμε σα φυλακτό και που όπως είπε ο μέγας εθνοδιδάσκαλος Ελύτης, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας τρόπος να βλέπεις και να αισθάνεσαι τα πράγματα. Κάθε λέξη του Ελύτη μας συνοδεύει, μας καρτερά, μας δείχνει το δρόμο: “Το παν είναι η ευγένεια, η ποιότητα, σε αντίθεση με το μέγεθος και την ποσότητα που χαρακτηρίζουν τη Δύση.”, είχε πει το ιερό τέρας.

Δεν έχουμε ανάγκη αδέλφια, να μιμιθούμε κανέναν και τίποτα, είμαστε πλήρεις σαν ένα όνειρο Θεού, είμαστε δυνατοί σα γίγαντες της αυταπάρνησης και ευαίσθητοι σαν αιώνια παιδιά. Είμαστε Έλληνες.

Η σημαία μας έχει εννέα μαγικές γραμμές, εννέα συλλαβές που ράβουν το είναι μας: Ε-λευ-θε-ρί-α ή Θά-να-τος. Αυτό είναι το εθνικό μας μετερίζι, δεν αντέχουμε την μετριότητα, δεν μας πάνε οι μεσοβέζικες καταστάσεις: ή όλα ή τίποτα! Ελευθερία ή Θάνατος!

Η Ανθρωπότητα δίχως την Ελλάδα θα ήταν ένα λάθος. Η υπέροχη θεική γλώσσα μας, με τα χιλιάδες βαθιά νοήματα της, νοήματα όχι μόνο επιστημονικά αλλά κυρίως νοήματα ψυχής, τι θα ήταν η Ανθρωπότητα δίχως αυτά τα νοήματα: Ένα αδειανό πουκάμισο.

Η Ελλάδα μας φέρνει δάκρυα στα μάτια, μας ανατριχιάζει, μας γεμίζει περηφάνια, αυτή είναι η Ελλάδα. Και όσο και να θέλουν να μας αφανίσουν, δεν μπορούν, είναι μικροί για να το κάτορθώσουν, ασήμαστοι όσο και η μικρότητα των βλέψεων τους. Έστω και ένας Έλληνας να μείνει στο τέλος, πάλι θα φτιάξει την Ελλάδα από την αρχή, με μια έλιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι, με αυτά θα την οικοδομήσει, όπως σοφά είπε ο γίγαντας Ελύτης.

Και ξανά προς τη δόξα τραβά! Αυτό έχω στο μυαλό μου, δε με πτωούν τα μνημόνια, οι κρίσεις, οι κλέφτες που κυβερνούν, οι διεθνείς πιέσεις, τίποτα δε με τρομάζει! Στο τέλος θα νικήσει η Ελληνικότητα μας!

Έλληνα χαμογέλα στο χάος και θα το νικήσεις!

''ΨΗΝΟΥΝ" ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ‏

Το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό από την ίδια Bουλή, το οποίο αποκάλυψε το defencenet.gr πρώτο,  στις 28 Οκτωβρίου καλλιεργείται με βασικό προωθητή της ιδέας την Ντόρα Μπακογιάννη και αναδημοσιεύτεται σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους στις εφημερίδες "Το Ποντίκι" και η "Αυγή".

Πρόκειται για ένα σενάριο διάσωσης του Μνημονίου που προωθείται από τους γνωστούς συνεργούς της τρόικα στην Ελλάδα (συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά κέντρα) για να μην πάει η χώρα σε εκλογές, ώστε να μην δικινδυνεύουν να τεθεί υπό την αίρεση των πολιτών η κυβέρνηση και το Μνημόνιο.

Γράφαμε τότε ότι "Δεν αποκλείεται να έχουμε αλλαγή πρωθυπουργού (ήδη συζητείται πολύ έντονα το ενδεχόμενο εντός της ΚΟ της ΝΔ) προκειμένου να επιβιώσει η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό το μελετά η τρόϊκα προκειμένου να επαναληφθεί το σκηνικό του 2011-2012 με τους τέσσερις εν σειρά πρωθυπουργού.

Το ζητούμενο γι αυτούς είναι να διατηρηθεί η πολιτική των Μνημονίων".

Ποιος θα αναλαβει πρωθυπουργός; Πρόσωπο εκτός των δύο κυβερνητικών κομμάτων (πιθανόν και "αριστερού προφίλ), αλλά θα υπάρξει και είσοδος τουλάχιστον την ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Jeffrey Sachs: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να συμφωνεί με ανοησίες της τρόικα

Με θετικά λόγια για την Ελλάδα και τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η χώρα αναφέρεται ο γνωστός οικονομολόγος Jefrrey Sachs, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κολούμπια και παλαιότερα του Χάρβαρντ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και παραθέτει τον τρόπο που κατά την άποψη του πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ο Sachs, εμφανίζεται γοητευμένος από την ελληνική κουζίνα και τον τρόπο ζωής, ενώ περιγράφει την χώρα σαν μια «κορυφαία παγκόσμια αγορά», ενώ σε δηλώσεις που παραχώρησε στην εφημερία «Καθημερινή» μιλά με ρεαλισμό για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών λόγω της λιτότητας, ωστόσο παραμένει ρεαλιστικός για τις προοπτικές της χώρας για το «όχι και τόσο μακρινό μέλλον με την προϋπόθεση ότι οι πολιτικοί θα κάνουν τα σωστά πράγματα». Το κλειδί είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγωγών. Ανάπτυξη η οποία δεν θα βασίζεται σε θεατρινισμούς βραχυπρόθεσμης σπατάλης, αλλά μια ανάπτυξη η οποία θα βασίζεται σε πραγματική διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Στις συμβουλές του Sachs, προστίθεται και η εκμετάλλευση δύο ενεργειακών πηγών:

«Του ήλιου και του αέρα. Προκειμένου να δαμαστούν αυτές οι πηγές, χρειάζονται επενδύσεις και ένας σύνδεσμος της Ελλάδας με την διαχείριση ηλεκτρισμού της Βόρειας Ευρώπης. Επομένως η βασική πρόκληση είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγωγών. Προκειμένου να γίνει αυτό χρειάζεται αναγνώριση των αγορών και καλή διπλωματία. Προτείνω να στείλει ο πρωθυπουργός ηγετικούς επιχειρηματίας σε ταξίδια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία». Το θετικό της κίνησης αυτής σύμφωνα με τον Sachs είναι ότι έτσι θα γίνει γνωστή στις ξένες αγορές και τους ξένους πολιτικούς ηγέτες, η δυναμική της ελληνικής αγοράς και των υπηρεσιών.

Άλλη μια συμβουλή του γνωστού οικονομολόγου, είναι μια νέα φορολογική πολιτική, η οποία «θα προωθήσει νέες βιομηχανίες, μαζί με ειδική χρηματοδότηση για την εργασία στους νέους και την δημιουργία επιχειρήσεων. Ενα τέτοιο πακέτο μέτρων έχει δοθεί και σε άλλες χώρες. Είναι καιρός για την Ελλάδα να το κάνει εν μέσω ανάγκης».

Πυρά κατά της Τρόικας

Ο Sachs παράλληλα, καταφέρεται και εναντίον της Τρόικα για την οποία αναφέρει πως «βλέπουν τους εαυτούς τους περισσότερο σαν αστυνομικούς παρά σαν διαμορφωτές της πολιτικής και κάνουν συχνά λάθη επειδή νομίζουν πως ότι πουν είναι ολόκληρη η ιστορία. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η Τρόικα είναι μόνο μέσω πολύ θετικής, απευθείας και διαρκούς διαπραγμάτευσης από την ίδια την Ελλάδα. Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να περιμένεις βοήθεια από το εξωτερικό για να κάνεις κάτι σωστά. Πρέπει να προβάλλεις το δικό σου πλαίσιο και να πεις: »Αυτά είναι όσα θέλουμε να κάνουμε. Ταιριάζουν στα κριτήρια σας αλλά δεν μπορείτε να επιβάλλετε την μικροδιαχείριση. Πρέπει να μας δώσετε χώρο. Θα είμαστε καλοί συνεταίροι, αλλά δεν μπορείτε να καθορίζετε το πρόγραμμα μας».

Κριτική και στην κυβέρνηση

Ο γνωστός οικονομολόγος ωστόσο, αναφέρεται και στις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι «την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις οδηγίες της Τρόικα, οπότε δεν μπορώ να την κατηγορήσω 100%. Αλλά οι οδηγίες δεν είναι πάντα σωστές. Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συμφωνεί σε ανόητα πράγματα που δεν πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη σύγχυση και παρεξηγήσεις, αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης και κακή θέληση(…). Μια καλή κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει ένα σκληρό, ρεαλιστικό πρόγραμμα και να πιέσει σκληρά γι αυτό και αν και δεν είναι εγγυημένο, είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί ένα αδιέξοδο. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό για την Ελλάδα να καθορίσει τους όρους. Οχι να φωνάζει, αλλά να είναι ξεκάθαρη για το τι χρειάζεται για την ανάκαμψη».

πηγη

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μόνο ένστολοι θα κόβουν κλήσεις

Δεν είναι σύννομο απλοί υπάλληλοι των δήμων να ασκούν αρμοδιότητες της καταργημένης Δημοτικής Αστυνομίας, για την άσκηση των οποίων απαιτείται ένστολο προσωπικό με καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Αυτό τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε κείμενο νομικών παρατηρήσεων προς τους δήμους και συστήνει τη θεσμοθέτηση ένστολου Σώματος Δημοτικών Ελεγκτών.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί το δήμο Αθηναίων και όλους τους δήμους της χώρας, είτε να προχωρήσουν στη σύσταση ένστολου Σώματος Δημοτικών Ελεγκτών, είτε να αξιώσουν την αναθεώρηση της απόφασης για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
«Ο δήμος Αθηναίων, όπως και οι υπόλοιποι, θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν έχει πλέον Δημοτική Αστυνομία. Αν πραγματικά θέλει να εφαρμόσει τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και τις λοιπές αρμοδιότητες, η μόνη δυνατότητα που έχει είναι να ζητήσει την ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας Δημοτικών Ελέγχων που θα στελεχωθεί με ειδικής κατηγορίας προσωπικό νέου κλάδου, το οποίο θα είναι ένστολο (τουλάχιστον για την αρμοδιότητα εφαρμογής διατάξεων του ΚΟΚ) και το οποίο θα στελεχωθεί μέσω της κινητικότητας από το προσωπικό της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας που είναι σε διαθεσιμότητα και έχει ήδη λάβει πολύμηνη εκπαίδευση και αποκτήσει μεγάλη εργασιακή εμπειρία». αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η ομοσπονδία υποστηρίζεται ότι μόνο «με διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 81, παρ. 4 του Ν. 4172/2013 θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μπορούν να ασκηθούν οι προαναφερόμενες αρμοδιότητες του ΚΟΚ που ασκούσε το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας από δημοτικούς υπαλλήλους οποιουδήποτε κλάδου και ειδικότητας. Και βέβαια θα ήταν τουλάχιστον γελοίο να ισχυρισθεί κανείς ότι υπάλληλοι διάφορων κλάδων των δήμων έχουν τη δικαιοδοσία να ασκούν αστυνομικά καθήκοντα του ΚΟΚ καταλαμβάνοντας μάλιστα επ” αυτοφώρω τους παραβάτες».

enstoloi650_131113

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία υποχρέωση από οδηγό να σταματήσει σε σήμα οργάνου που δεν φέρει στολή ή να επιδείξει σε αυτό τα οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με το όχημά του. Οι δημοτικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την παράλληλη άσκηση αρμοδιοτήτων με την ΕΛ.ΑΣ. δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αστυνομική αρχή και δεν έχουν καμία απολύτως δικαιοδοσία επιβολής παραβάσεων ΚΟΚ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

πηγη

Έσπασε στο ξύλο τεχνικό της ΔΕΗ που του έκοψε το ρεύμα !

Ο λόγος για νεαρό τεχνικό της ΔΕΗ που το πρωί μετέβη στην πλατεία Νικαίας μαζί με συνεργάτη του, για να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε κατοικία, κατ'εντολή των ανωτέρων του.

Φεύγοντας μαζί με το συνεργάτη του, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, συνδικαλιστής οικοδόμος, τους πήρε στο κυνήγι, ενώ κατάφερε να τους ρίξει στο οδόστρωμα, σπρώχνοντας με το πόδι το μηχανάκι στο οποίο επέβαιναν. Δεν αρκέστηκε, όμως, εκεί, καθώς αμέσως μετά άρχισε να ξυλοκοπεί και να κλωτσάει τον άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ με οξείς πόνους στη σπονδυλική στήλη.

Ο θερμόαιμος συνδικαλιστής που ξέσπασε στον άνδρα συνελήφθη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι κάνει ... τα αδύνατα - δυνατά, για να μην υποβληθεί μήνυση σε βάρος του εκ μέρους του θύματός του.
 
cretalive

 

Επεισόδιο, μεταξύ σχολικου φύλακα - Μητσοτάκη ΒΙΝΤΕΟ

Σχολικός φύλακας επιτέθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από το υπουργείο, όπου μαζί με συναδέλφους του πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ.

Φραστική επίθεση δέχθηκε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ενας ανεργος, πρωην σχολικός φύλακας, του φώναξε πως «ανθρωποι που ήμασταν άνεργοι και γίναμε σχολικοί φύλακες μέσω ΑΣΕΠ, ειμαστε και πάλι άνεργοι.
Έχω τρία παιδιά, τι θα τους πω» ...

Δειτε το βιντεο:


Σε ρυθμούς Πολυτεχνείου η Αθήνα


Ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την εκπαιδευτική κοινότητα να βρίσκεται σε αναβρασμό και τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυστηρά.

Οι πύλες του ιδρύματος θα ανοίγουν όπως κάθε χρόνο το πρωί και θα κλείνουν το βράδυ, ενώ την περιφρούρηση του κτιρίου θα αναλάβουν φοιτητές και καθηγητές.

Την Πέμπτη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου, οι εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί φύλακες και οι πρώην εργαζόμενοι τη ΕΡΤ έχουν προγραμματίσει στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στο Πολυτεχνείο συναυλία με τη λαϊκή ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία διοργανώνουν από κοινού οι απεργοί και του ΕΜΠ και οι πρώην εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, η γιορτή του Πολυτεχνείου στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, ενώ δεν θα γίνουν μαθήματα.

Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το μεσημέρι. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 15.00.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 καλεί τα μέλη του, τους εργαζόμενους και τη νεολαία στις εκδηλώσεις που διοργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού.

Μεταξύ άλλων, στην αίθουσα Γκίνη στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων θα παρουσιαστεί έκθεση ντοκουμέντων και θα προβληθεί η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο».

«Σήμερα, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού μας, τότε, για: «Ψωμί -Παιδεία -Ελευθερία», αποκτούν συγκεκριμένο περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη γενικευμένη οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται, δίνοντας σύγχρονα νοήματα στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο, για την αντιμετώπιση και ανατροπή της πολιτικής κάθε ξένου και ντόπιου κέντρου εξουσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου

πηγη

Η εισιτηριοδιαφυγή παραμένει στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Η μείωση της εισιτηριοδιαφυγής παραμένει βασικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, δήλωσε από την Τεργέστη ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο συνέδριο ATTAC με θέμα «Βιώσιμες δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μάλιστα αναφερόμενος για την εισαγωγή του συστήματος συλλογής και ελέγχου καρτών (εισιτηρίων) ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός.

Επίσης είπε ότι άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας για μείωση πλαστών εισιτηρίων, τη χρήση ανεξίτηλης μελάνης στον εξοπλισμό ακύρωσης των εισιτηρίων, τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου, την εφαρμογή σεμιναρίων εκπαίδευσης στους ελεγκτές και τη αύξηση του αριθμού των ελεγκτών.

Επίσης είπε ότι υπάρχει συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Απασχόλησης για να προσληφθούν άνεργοι ως επιθεωρητές των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως στόχος του υπουργείου «είναι να διατυπώσει και να υλοποιήσει μια εθνική πολιτική, και να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα από την εφαρμογή του ΕΚ 1370/2007 περί ανάθεσης των αστικών συγκοινωνιών με διαδικασίες ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών υπό τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, βιώσιμες, ανταγωνιστικές, πιο αξιόπιστες και πιο κοντά στους πολίτες, είναι μεταξύ άλλων οι προτεραιότητες μας».

Παράλληλα, στις σχεδιαζόμενες δράσεις του υπουργείου Μεταφορών είναι:
  • ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών των δημόσιων αστικών μεταφορών με ιδιαίτερη εστίαση στη σύνδεση τους με άλλα μεταφορικά μέσα (τρένο, μετρό & τραμ),
  • προώθηση φιλικότερων προς το περιβάλλον καυσίμων και τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χρήση κυψελών καυσίμων),
  • προώθηση των μέσων σταθερής τροχιάς και των θαλάσσιων μεταφορών, και
  • ενίσχυση της διαχείρισης της ροής της κίνησης με την εισαγωγή περισσότερων λεωφορειολωρίδων, μονόδρομων και χρήση της τηλεματικής, καθώς και την εισαγωγή μέτρων για τη μακροπρόθεσμη αλλαγή της συμπεριφοράς και των συνηθειών των οδηγών.
Τέλος, στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι και η προώθηση του τουριστικού εισιτηρίου, καθώς και η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης ειδικών κατηγοριών επιβατών, όπως οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι κ.λπ.

πηγη

Ποιός λοιπόν τα έφαγε;

Ας υποθέσουμε ότι το δημόσιο από την δεκαετία του 80 είχε κατά μέσο όρο 300.000 υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους.

Αν βάλουμε τις μέσες (σημερινές ονομαστικές, για την προσαρμογή στο ονομαστικό επίπεδο αναλαμβάνουν οι διαχρονικοί τόκοι στο χρέος) απολαβές του μέσου υπεράριθμου που δουλεύει, κατά μέσο όρο, 25 έτη και έχει πάρει σύνταξη 5 χρόνια μαζί με το εφάπαξ, μπορούμε να δούμε τι κόστισαν οι υπεράριθμοι αυτά τα τελευταία 30 χρόνια.

Αν προσθέσουμε και κατά μέσο όρο 50.000 προνομιούχους υπεράριθμους σε ΔΕΚΟ, με πιο ψηλές αμοιβές, εφάπαξ κλπ, βγαίνει ένα νούμερο άνω των 230 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια ο κ.Πάγκαλος είχε άδικο: Όχι δεν τα «έφαγαν» όλοι. Όπως δεν έχουν δίκιο και όσοι υποστηρίζουν ότι τα «έφαγαν» μόνο οι πολιτικοί. Τα «έφαγε» πολύ απλά ένα 7%-10% των πολιτών της χώρας.

Φυσικά η ευθύνη των πολιτικών ήταν τεράστια. Αυτό που έκαναν ήταν ότι μοίραζαν «δώρα» για λογαριασμό του φορολογούμενου και των Ευρωπαίων πιστωτών αξίας είτε ενός εκατομμυρίου και άνω (τόσο αξίζει η πρόσληψη στο δημόσιο στη ζωή ενός ατόμου) είτε δυο εκατομμυρίων και άνω (τόσο αξίζει η πρόσληψη στις ΔΕΚΟ). Με αυτά τα «δώρα» διασφάλιζαν την επανεκλογή τους για δεκαετίες και με όλα τα οφέλη που την συνόδευε.

Πρώτο και πάνω απ” όλα, την μεγιστοποίηση της εξουσίας τους και δεύτερον τα όχι ευκαταφρόνητα υλικά οφέλη που συνοδεύουν την άσκηση του βουλευτικού επαγγέλματος (μισθός, αμάξι, δυνατότητα να προσλάβουν τη γυναίκα και κόρη στο γραφείο, κλπ).

Τα οφέλη αυτά υπολογίζονται ότι αξίζουν για τον κάθε πολιτικό τουλάχιστον 5 εκ. ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής τους (200.000 απολαβές το χρόνο, για 20 χρόνια πολιτικής κάνει 4 εκατομμύρια μόνο, χωρίς να υπολογίζονται αυτοκίνητα, συντάξεις, τηλέφωνα, κλπ.)

Όμως το μεγαλύτερο οικονομικό κακό δεν το έκαναν οι υπεράριθμοι μόνο επειδή κατανάλωναν πόρους που ασφαλώς θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί αλλού. Το μεγαλύτερο κακό οφείλετο στο ότι η απασχόλησή τους έδινε λάθος σήματα στην αγορά σχετικά με τις επαγγελματικές επιλογές που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι επόμενες γενιές.

Όπως έχει δείξει στις αναλύσεις του ο (αριστερός) κοινωνιολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ολόκληρο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα οικοδομήθηκε πάνω σε μια και μονο αρχή: Όχι πώς να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια που απαιτούνται σε μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, αλλά στο πώς να προετοιμάσει τους απόφοιτους να διεκδικήσουν μια θέση στο δημόσιο -σε ένα δημόσιο που φαινόταν να έχει άπειρες δυνατότητες απορρόφησης. Με αποτέλεσμα, σήμερα η Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ των 27, στην παραγωγή επιχειρηματικών και τεχνολογικών καινοτομιών καθώς και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Και ας αφήσουμε επιτέλους τα αστεία περι «νεοφιλελευθερισμού» στην Ελλάδα: «Μετασοβιετικό» ήταν και είναι απ” άκρη σε άκρη το σύστημα, με τις περισσότερες ρυθμίσεις στην ΕΕ των 27 στις αγορές προϊόντων και εργασίας, το μεγαλύτερο κόστος κρατικής γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις, την δίωξη κάθε ανεξάρτητης επιχειρηματικής δραστηριότητας, την δημιουργία κρατικά ευνοούμενων «ολιγαρχών», το χαμηλότερο ποσοστό ξένων επενδύσεων στην ΕΕ των 27 κλπ.

Η μόνη διαφορά της Ελλάδας από το σύστημα Πούτιν είναι, όπως υποστήριξε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του πρόσφατα ο αφρικανολόγος καθηγητής Α.Χουλιάρας, ότι ενώ το σύστημα Πούτιν τρέφεται από την εξαγωγή πρώτων υλών, το Ελληνικό μετασοβιετικό σύστημα τρεφόταν για την αναπαραγωγή του από τον συνεχή εξωτερικό δανεισμό.



Μαίρη Λαγανά

Κάτι τρέμουν;

Του Γιάννη Λαζάρου

«Κάποιες φορές, οφείλουμε να περιορίσουμε την ελευθερία έκφρασης και δράσης ώστε να προστατευθεί η Δημοκρατία».
 

Οι απόφοιτοι των μεγαλύτερων πανεπιστημίων βρήκαν τόπο και χρονική περίοδο για να βάλουν θέμα συζήτησης! Τα ελληνικά μυαλά που έβγαλαν τα πανεπιστήμια Cambridge, Harvard, Oxford, Princeton και Stanford, ανοίγουν θέμα ελευθερίας έκφρασης και δράσης σε μία χώρα που θέλει να υποστηρίζει ότι έχει δημοκρατικό πολίτευμα.
 

Ας θεωρήσουμε ότι μια τέτοια εκδήλωση στην Ελλάδα του σήμερα είναι μία αθώα κίνηση. Ας θεωρήσουμε ότι η απόφοιτοι δεν γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στην ίδια τους την χώρα περί ελευθερίας έκφρασης και δράσης. Αν όμως τα γνωρίζουν γιατί μια τέτοια χρονική στιγμή να ανοίγουν τέτοια θέματα; Για ποιον περιορισμό ελευθερίας έκφρασης ομιλούν; Δεν γνωρίζουν ότι όλα τα ΜΜΕ της χώρας (που είναι οι αντιπρόσωποι της ελευθερίας έκφρασης) είναι εδώ και δεκαετίες όργανα της κάθε εξουσίας και της κάθε αντιπολίτευσης; Δεν γνωρίζουν ότι όλα τα ΜΜΕ είναι τα προπαγανδιστικά εργαλεία κομμάτων από τον Έβρο μέχρι την Γαύδο;
 

Όταν ομιλούν για ελευθερία δράσης εν μέσω δημοκρατίας δεν γνωρίζουν ότι η κάθε ελευθερία δράσης εδώ και δεκαετίες έχει ανατεθεί (με δημοκρατικό τρόπο) σε κομματικά συνδικαλιστικά όργανα τα οποία ποδηγετούν τον εργαζόμενο λαό και όχι μόνο; Δεν γνωρίζουν ότι Δημοκρατία που θέλει ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ παύει να είναι δημοκρατία όταν θεωρείται ότι μπορεί να πληγεί από την Ελευθερία οποιασδήποτε έκφρασης;
 

Εκείνο που πιθανόν να μπέρδεψαν τα μεγάλα μυαλά των μεγαλύτερων πανεπιστημίων είναι ότι στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει Ελευθερία αλλά ελευθεριότητα και στον τρόπο έκφρασης και δράσης. Αυτή την ελευθεριότητα δεν την γέννησε ο λαός, αλλά την επέβαλλαν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορεί να τα βρουν σκούρα με ελεύθερα μυαλά που έχουν στόχο την καθολική ελευθερία αλλά όχι με καθημερινούς φασιστάκους που δρουν μέσω ελευθεριότητας με στόχο το ατομικό τους συμφέρον.


Επειδή είναι σίγουρο ότι πανεπιστήμια τύπου Cambridge, Harvard, Oxford, Stanford και πόσο μάλλον Princeton (η μεγάλη σχολή της πολιτικής επικοινωνίας) γνωρίζουν τα πάντα περί ελευθερίας και δημοκρατίας οι συζητήσεις τέτοιου τύπου αυτή την εποχή στην Ελλάδα κάποιο άλλο σκοπό έχουν. Πέρα από την πολυτέλεια του να συζητάς ανάμεσα σε κρασάκι και μπουφέ όταν το 1/3 ενός λαού πεθαίνει αργά και βασανιστικά, υπάρχει κάτι που βρωμάει πολύ σε αυτή την πολυτέλεια. Βρωμάει ο φόβος των μεγάλων μυαλών και αυτών που τους σιγοντάρουν ότι υπάρχει ακόμη η σπίθα που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Υπάρχουν θύλακες που πρέπει να εξαφανιστούν αφού πρώτα περιορισθούν για να προστατευθεί η επιβαλλόμενη Δημοκρατία. Ο τίτλος και μόνο της εκδήλωσης είναι από μόνος του ύποπτος. Ποιος οφείλει να περιορίσει την Ελευθερία; Τα μυαλά των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Ποια έκφραση δράσης και ελευθερίας; Αυτών που δεν ορίζουν με τα λεφτά τους οι ισχυροί; Ποια Δημοκρατία; Αυτή που έχει ανάγκη προστασίας; Προστασία από ποιους; Από νταβατζήδες με γραβάτες;
 

Δημοκρατία και Ελευθερία είναι ομογάλακτες. Ελευθεριότητα, Οφειλή και Περιορισμός είναι μπάσταρδα γνωστών πατεράδων που γεννιούνται καθημερινά στην δική τους Δημοκρατία - Μπορδέλο.



πηγη

Ζητείται όραμα

Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να ερμηνεύσουν με πολύπλοκα εργαλεία τον λόγο που ενώ η ολομέτωπη επίθεση σε κάθε ατομικό και συλλογικό δικαίωμα εντείνεται μέρα με τη μέρα, οι δρόμοι εξακολουθούν να παραμένουν άδειοι. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το “κίνημα” στερείται οράματος.

Το “να φύγει η τρόικα, να πέσει η κυβέρνηση, να τελειώσουν τα μνημόνια”, δεν είναι όραμα. Είναι μια μπούρδα και μισή που δεν συγκίνησε ποτέ τις μάζες. Γιατί και το 2011 που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και τις πλατείες, δεν το έκανε για να διώξει τον Τόμσεν, αλλά γιατί είχε ένα όραμα. Την Άμεση Δημοκρατία*.

Η φράση “να φύγει ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος” δεν πρόκειται να συγκινήσει κανέναν. Στερείται οποιασδήποτε ιδεολογικής βάσης, την λέει και την επαναλαμβάνει η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα, και στην τελική δεν πρόκειται να εξασφαλίσει καμία λύση. Το 2011 ήταν ο ΓΑΠ και το 2012 ο Παπαδήμος. Κι οι δύο έφυγαν. Τι άλλαξε αφού τους “φύγαμε”;

Όραμα σημαίνει να δώσεις στον άλλο ελπίδα. Παππούδες και γιαγιάδες που ζήσαν κατοχή και πείνα, εμφύλιο και ξενιτιά στα γερμανικά εργοστάσια, λένε ότι δεν είχαν να φάνε, όμως είχαν ελπίδα. Βασανισμένοι της χούντας κι εξορισμένοι στα ξερονήσια μετρούσαν ένα προς ένα τα σπασμένα κοκάλα απ' το ξύλο, αλλά όλοι τους είχαν ελπίδα. Κάτι να παλέψουν· να πιστέψουν.

Όσο κι αν ντρέπομαι που το γράφω, η τελευταία μεγάλη πολιτική ελπίδα του μνημονιακού σήμερα που συγκέντρωσε τις μάζες -πολιτικά και μη- ήταν το “λεφτά υπάρχουν”. και πριν από αυτή η "επανεκκίνηση του κράτους". Κι αυτά λένε πολλά. Όχι για τον ΓΑΠ, τον Καραμανλή, την Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά για τον ίδιο τον κόσμο, που χωρίς αυτόν μάζα δεν μπορεί να υπάρξει. Τον συγκίνησε το χρήμα. Έτσι όπως τον συγκινούσε για πολλά χρόνια. Αυτό είναι το όραμα της νέας χιλιετίας. Το χρήμα. Κι αυτό πέθανε.

Κάποτε δεν ήταν έτσι. Πάντοτε υπήρχαν εκείνοι που ήταν διατεθειμένοι να ξεπουλήσουν τη μάνα τους για τα λεφτά, αλλά δεν ήταν όλοι έτσι. Ή τουλάχιστον τόσοι πολλοί όσο είναι τώρα. Γιατί τα δέκα τελευταία χρόνια ο κόσμος ταξίδεψε -εκλογικά- από το χρήμα στον φασισμό. Κι αν του δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία, θα ξανάκανε το ίδιο.

Η δικαιοσύνη είναι όραμα. Την αναφέρουν αρκετές φορές όταν χρησιμοποιούν το τσιτάτο “να πληρώσει το κεφάλαιο” ή “να φέρουν πίσω τα κλεμμένα”. Ποιοι; Πώς; Ποια κλεμμένα; 

Όταν η συζήτηση ξεπερνάει τον τηλεοπτικό καθωσπρεπισμό, οι γλώσσες καταπίνονται. Πώς έκλεψε ο Χ εφοπλιστής κι ο Ψ καναλάρχης που αναφέρεις ανώνυμα κι αυθαίρετα; Δεν πλήρωσε τα πρόστιμα; Του ακύρωσαν τις δίκες και του ανέθεσαν δημόσιες επενδύσεις; Του νομιμοποιίησαν την υφαρπαγή των συχνοτήτων; Του επιτρέπουν να εκμεταλλεύεται εργαζόμενους - δούλους της νέας ελαστικής πραγματικότητας; 

Εσύ που τώρα λες πως αναζητείς το όραμα που θα σε εκτοξεύσει, τι έκανες για όλα αυτά; Επερώτηση στη βουλή; Αναρτήσεις στο κομματικό σου μπλογκ; Γιατί αυτό έκανες. Αλλά και κάτι ακόμη. Φιλοξενήθηκες και φιλοξενείσαι στα κανάλια και τις εφημερίδες τους. Φωτογραφίζεσαι μαζί τους και τους έχεις μόνιμους συνομιλητές. Σε καλούν στα ανοιχτά συνέδρια και τις κλειστές λέσχες κι εσύ πας.

Και μετά αναρωτιέσαι γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει το όραμά σου. 

Δεν το έχει καταλάβει, γιατί δεν έχεις. Κι επειδή δεν έχεις, δεν μπορείς να απαιτείς από τον άλλον να ξεφτιλιστεί ακόμη περισσότερο. Γιατί αυτό γίνεται τα δύο τελευταία χρόνια. Μια διαρκής ξεφτίλα του κινήματος, που δεν έχει να πιστέψει κάτι, και κυρίως, έχει καταλάβει πολύ καλά ότι χωρίς όραμα δεν πάει πουθενά.

Εδώ έρχεται το εξής κρίσιμο ερώτημα. Η δημοκρατία είναι όραμα; Η απάντηση είναι όχι. Η δημοκρατία από μόνη της δεν είναι όραμα. Ήταν στην κατοχή και τη χούντα. Όχι σήμερα. Γιατί μπορεί να καταστρατηγείται, να ισοπεδώνεται και να λοιδορείται από εκείνους που υποτίθεται ότι την υπηρετούν, όμως δεν έχει καταργηθεί εξ ολοκλήρου ακόμη. Μπορεί να βρίσκεται σε έναν καλό δρόμο προς τα εκεί, όμως ακόμη κάποια στοιχεία της απομένουν.

Τι είναι, λοιπόν όραμα; Όραμα είναι οι Σκουριές και ο αγώνας των κατοίκων για το δικαίωμα στη ζωή και το περιβάλλον. Όραμα ήταν η Κερατέα, για την προστασία των παιδιών τους από την ασυδοσία της σκουπιδο-ανάπτυξης. Όραμα είναι η λαϊκή αντίσταση στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σπιτιού ενός άπορου. Αυτά είναι οράματα. Γιατί προσβλέπουν στην ίδια τη ζωή. Αποδίδουν δικαιοσύνη εκεί που ζει η αδικία. Παλεύουν και συσπειρώνουν.

Ζητείται όραμα, λοιπόν. Όραμα κι ελπίδα. Από εκεί θα ξεκινήσουν όλα. Γιατί το να φύγει ο Σαμαράς δεν είναι αρκετό. Ποτέ δεν ήταν. Κι όταν σε κάθε τι που σου παρουσιάζουν, εσύ το μόνο που ρωτάς είναι "πού θα βρείτε τα λεφτά;", τότε καλά να πάθεις. Περίμενε από τις αγορές να σου δώσουν αυτοί την χαμένη σου ελπίδα.

*καλώς ή κακώς, αυτό ήταν το όραμα των πρώτων εβδομάδων του Συντάγματος. Στην πορεία μας βγήκαν κι άλλα. Όμως το κάλεσμα αυτό ζητούσε. Δημοκρατία. Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό πείραξε πολλούς. Κι ακόμη πειράζει.

πηγη

 

Οι μεταφορές δείχνουν την έξοδο από την κρίση

Συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ, τον αντιπρόεδρο Μ. Τανασέσκου και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤΕπ είχε εχθές  ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ επισκέφθηκαν και τον σταθμό του Μετρό στο Ελληνικό.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ο σχεδιασμός του υπουργείου για τις υποδομές των μεταφορών στη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα την Ελλάδα με υψηλή ανεργία και μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, η ενίσχυση των υποδομών των μεταφορών είναι προτεραιότητα.

Οι μεταφορές, είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι ένας τομέας που μπορεί να αποφέρει έσοδα στη χώρα, καθώς η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ε.Ε. για την αναπτυσσόμενη Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή, τα νέα κέντρα παραγωγής της Ασίας.

Αποτελεί εναλλακτική διαδρομή προς το στενό των Δαρδανελίων. Είναι πύλη για τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα των μεταφορών τα επόμενα χρόνια. Να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης. Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές στον τομέα αυτό.

Εκτός ελέγχου η κυβέρνηση - Διάβημα της αστυνομίας προς τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου για την ΕΡΤ

Με έντονα συμβολικό χαρακτήρα - ελέω και του τριημέρου του Πολυτεχνείου - η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει την ολοκληρωτική της πολιτική.

Πριν από λίγη ώρα η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου έλαβε αυστηρή προειδοποίηση απο την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ότι σε περίπτωση που παραχωρηθεί χώρος εντός του Πολυτεχνείου και γίνει απόπειρα εκπομπής της ΕΡΤ από εκεί, το κτήριο θα αποκλειστεί και θα ακολουθήσει εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου δήλωσε πως δεν μπορεί πλέον να αναλάβει την ευθύνη ενός τέτοιου εγχειρήματος νίπτοντας τας χείρας του.

Πληροφορίες μας κάνουν λόγο για έτοιμο πρωτοσέλιδο από μεγάλη καθημερινή εφημερίδα, η οποία θα προϋπάντιζε μια τέτοια εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, με τον τίτλο:

"Εκτός Ελέγχου το Πολυτεχνείο".

Χθες το βράδυ οι φύλακες του Πολυτεχνείου δέχθηκαν τη "φιλική" επίσκεψη αστυνομικών με πολιτικά οι οποίοι τους ανέφεραν πως "υπάρχουν πληροφορίες ότι φορτηγά με μηχανήματα ετοιμάζονται ή έχουν μπει ήδη στο πολυτεχνείο".

Μετά και την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ στο κτίριο της Α. Παρασκευής, απ' όπου εξέπεμπαν για 5 μήνες οι απεργοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση - πέρα από την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα - επιχειρεί και τον ασφυκτικό έλεγχο σε οποιασδήποτε πληροφόρηση δεν συναινεί στην επίθεσή της στην κοινωνία.

ΠΗΓΗ

Μετά την κινητικότητα, η επιμόρφωση

Ταχύρρυθμα προγράμματα επιμόρφωσης των δημόσιων υπαλλήλων που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, ανέθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης- Αυτοδιοίκησης .

Στόχος των προγραμμάτων, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των υπαλλήλων αυτών, χωρίς ωστόσο να καθίσταται υποχρεωτική η συμμετοχή σε αυτά.

Πρόκειται για δύο κατηγορίες προγραμμάτων, τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν κατά τη φάση της αναζήτησης νέων οργανικών θέσεων και μετά την τοποθέτησή τους σε νέες οργανικές θέσεις.

Τι συμβαίνει με το δηλούμενο εισόδημα 2009 της Ευγενίας, στο Πόθεν Έσχες του Άδωνις???

— Σύμφωνα με δημοσιεύματα – αναρτήσεις της Espressonews.gr η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του υπουργού υγείας Άδωνις Γεωργιάδη, μέχρι και τον Ιούλιο του 2009, δούλευε φουλ στον ΑΝΤ1, την εκπομπή «Στιγμή της αλήθειας», για την οποία (σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα) εισέπραττε 4.000€ ανά επεισόδιο ή 16.000€ μηνιαίως. Αν αυτό είναι αληθές, η Ευγενία Μανωλίδου θα πρέπει να έχει εισπράξει από τον ΑΝΤ1 το 2009, ποσό των 96.000€ ή των 102.000€ για 7μηνο.

— Η Ευγενία έκανε τα Αυγουστιάτικα μπάνια της με τον μπουμπούκο κατά Μύκονο μεριά και στη συνέχεια… έλιωσε σόλες (τουλάχιστον, όπως η ίδια είπε) για τη προεκλογική εκστρατεία 2009 του Άδωνις.

— Όλο το καλοκαίρι του 2009 γραφόταν ότι τα ξαναβρίσκει με τον ΑΝΤ1 για να παρουσιάσει τον «Πρωινό Καφέ» έναντι του ποσού των 12.000€ τον μήνα (!!!!!!), αλλά ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι διαπραγματευόταν και με το Star, για να την κερδίσει το ξωτικό «Dancing with the stars».

— Να μη τα πολυλογώ, η συνεργασία της με τον ΑΝΤ1 έληξε, αλλά είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του υπουργού Άδωνις Γεωργιάδη, δεν δούλεψε στον ΑΝΤ1 τσάμπα, ούτε για ψίχουλα. Ακόμα και αν τα ποσά που γράφτηκαν δεν είναι ακριβή, σίγουρα δεν απέχουν από αυτά.

— Στις 17/12/2011, ο Άδωνις και η Ευγενία, υπέβαλαν τη προβλεπόμενη από τον νόμο περί «Πόθεν Έσχες» κοινή δήλωση, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το…. 2009. Έκπληκτοι βλέπουμε στη δήλωση «Πόθεν Έσχες» ότι η Ευγενία Μανωλίδου, δηλώνει ότι το 2009, είχε εισόδημα…. 4.652,09€!!!!!!!!! Αυτό σημαίνει, ότι αν δούλευε το τίμιο επάγγελμα κάθε υποτιμημένης καθαρίστριας, για το ίδιο χρονικό διάστημα 1/1 – 31/7/2009, θα έβγαζε υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που δηλώνει. Όμως για να προτιμήσει να παίζει την «Στιγμή της αλήθειας» πάει να πει ότι στ΄ αλήθεια έβγαζε πολλά περισσότερα.

— Επίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για τυχόν ρήτρες, ΔΙΟΤΙ τον Αύγουστο 2009 είχε λήξη το ετήσιο συμβόλαιό της με τον ΑΝΤ1 και απλά, ήταν ελεύθερη και διαπραγματευόταν με όλους και όπου της καθόταν καλύτερα η μπίλια.



— Εδώ αξίζει να σημειωθεί (για να μη πάει να μας μπερδέψει ο τηλεβιβλιοπώλης), ότι εισόδημα του 2009 θεωρείτε και κάθε ποσό που αντιστοιχούσε στις συμφωνημένες με τον ΑΝΤ1 αμοιβές της, της οποίες ενδεχομένως ο σταθμός της χρωστούσε.

— Η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του υπουργού Άδωνις Γεωργιάδη, παρουσίαζε μέχρι και τον Ιούνιο του 2009 τουλάχιστον, ένα παιχνίδι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ. Ήταν ένα φαινομενικά απλό παιχνίδι, που δεν απαιτεί ούτε ειδικές γνώσεις, ούτε μνήμη, ούτε και τύχη. Οι παίκτες δεν υποβάλλονταν σε καμία δύσκολη δοκιμασία. Το μόνο που χρειαζόταν. ήταν να γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και να έχουν το θάρρος να πουν την αλήθεια απαντώντας σε 21 προσωπικές ερωτήσεις.


Το υλικό είναι… ευγενική χορηγία του [ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ]

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για 27.948 ανέργους

Αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 20 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη 27.948 ανέργων, σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου μέσω προγράμματος πεντάμηνης απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και δικαίωμα υποβολής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών – — – - είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

- εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

- άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Στάση εργασίας στο δημόσιο

Πανελλαδική στάση εργασίας σε όλον τον δημόσιο τομέα και στις υπηρεσίες από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου, για αύριο, αποφάσισε η E.E. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε επίσης τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Nωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιείται πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σχολικών φυλάκων, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος.Η διαμαρτυρία διοργανώνεται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ που καλεί τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο οργανώνει εν τω μεταξύ στις 12:30, στα Προπύλαια, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών της κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας και του νόμου για το Νέο Λύκειο.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των καθηγητών στο συλλαλητήριο, η ΟΛΜΕ κήρυξε δίωρες στάσεις εργασίας, από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 14:00 έως τις 16:00.

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας και ολονυκτία, με σκοπό τον αποκλεισμό του κτιρίου την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου.
 

«Ρουκέτα» στους απελπισμένους!

Νέα ρουκέτα ετοιμάζεται να ρίξει το υπουργείο Οικονομικών στους απελπισμένους φορολογουμένους και συγκεκριμένα σε περίπου 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε τελικά να μην επιτρέψει την πληρωμή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε δύο ή τρεις μηνιαίες δόσεις, αλλά να υποχρεώσει τους φορολογουμένους να τον εξοφλήσουν εφάπαξ!

Αυτό σημαίνει επίσης ότι όσοι έχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.ε. θα κληθούν να πληρώσουν ως το τέλος του χρόνου τον φόρο πολυτελείας και τα τέλη κυκλοφορίας (που επιβαρύνουν όλους τους ιδιοκτήτες Ι.Χ.) σε μία δόση. Οι προαναφερόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν -σε μία δόση- φόρο συνολικού ύψους από 947 έως 5.140 ευρώ!

Η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν οι κάτοχοι Ι.Χ. να εκτυπώνουν τα ειδοποιητήρια αυτά θα τεθεί σε λειτουργία εντός της εβδομάδας.

Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα κληθούν να πληρώσουν εντός του χρονικού διαστήματος από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013:
α) Τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας του 2014, τα οποία ξεκινούν από 660 ευρώ και φθάνουν ως τα 1.320 ευρώ για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά ως τις 31/10/2010.

β) Τον νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το οικονομικό έτος 2013, ο οποίος ξεκινά από τα 287 ευρώ για Ι.Χ. κυβισμού από 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας από πέντε ως 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για Ι.Χ. 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι πέντε ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για Ι.Χ. 4.700 κ. εκ. και παλαιότητας μέχρι πέντε ετών.

Ο φόρος πολυτελείας θα επιβληθεί σε όλα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κ. εκ., παλαιότητας μέχρι 10 ετών. Θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% επί των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης, που ισχύουν φέτος για τα Ι.Χ. με κινητήρες ως 2.500 κ. εκ. και με συντελεστή 10% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που ισχύουν για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ. εκατοστών.

Στέλιος Κράλογλου

Μεθοδεύουν την πτώση της κυβέρνησης από στιγμή σε στιγμή! Ο ανασχηματισμός τελευταίο χαρτί του Σαμαρά

Έτοιμοι να ρίξουν τη κυβέρνηση με μοχλό τον Προυπολογισμό η τον μερακλίδικο Ενιαίο φόρο για τα ακίνητα.
 

Κι αυτή τη φορά είναι η προκλητική ανεπάρκεια της κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις αλλά και το προκλητικό επιτελείο του Στουρνάρα (Μπάνος, Καραβίτης και Σία) η αιτία. 





Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αποδεικνύεται ολίγιστος, ως άλλος Ρουπακιώτης, και ο οποίος εξήντλησε όλο τον τεχνοκρατισμό του στο να δίνει συνεντεύξεις στα διεθνή ΜΜΕ, χωρίς να μπορεί να ακουμπήσει ούτε έναν διεφθαρμένο δημόσιο υπάλληλο ή να βάλει λουκέτο σε έναν δημόσιο οργανισμό.

Την ίδια ώρα ο Στουρνάρας και ο ΣΔΟΕ κάνουν αέρα στους μετέχοντες στις λίστες τύπου Λαγκάρντ ενώ αδυνατούν να διαστυρώσουν τα στοιχεία που αφορούν τα εμβάσματα ύψους 300 δις ευρώ από 700.000 εμβασματούχους τα οποία φυγαθεύθηκαν στο εξωτερικό (σχετική καταγγελία της Κίνησης των 75)!

Την ώρα λοιπόν που η ομάδα Στουρνάρα ξεσπάει στους αδύνατους από τους πολίτες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει μηδενικό έργο, οι ξένοι έχουν αγανακτήσει και δεν γουστάρουν να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Μέσα α΄αυτό το κλίμα η Ντόρα Μπακογιάνη βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει να επιστρέψει στην συγκυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή να ξαναφάμε τη μάπα κάτι τύπους σαν τους Μανιτάκη-Ρουπακιώτη.

Αντ΄αυτού θα προτείναμε στον Σαμαρά να αναθέσει το υπ. Οικονομικών στην Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης θα μπορούσε να αξιοποιήσει και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές σε κυβερνητικά πόστα. Με απλά λόγια να κάνει έναν ξεγυριστό ανασχηματισμό και να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Θα μπορούσε μάλιστα στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει κάποιον πιο τολμηρό αντικρατιστή τύπου Στέφανου Μάνου γιατί ο Κυριάκος από τηγανίτα τίποτε. Εν ολίγοις αν ο Σαμαράς δεν κάνει ανασχηματισμό θα τον φάνε οι δικοί του παρέα με τους νταβατζήδες.

πηγη

Τι θα γίνει με τα δάνεια αν επιστρέψουμε στη δραχμή;

Βλέπω στη μπλογκόσφαιρα ότι κάποιοι έχουν ανησυχία μεγάλη… Σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή και τα δάνεια που οι καταναλωτές οφείλουν στις τράπεζες. Δεν λέω ότι είναι καλό να επιστρέψουμε στη δραχμή. Δεν είμαι όμως και σίγουρος, αν είναι καλό να μείνουμε στο ευρώ με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα…

Διακινείται σε μπλογκς μεγάλης επισκεψιμότητας, άρθρο που αναφέρεται στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή και στις επιπτώσεις που αυτό θα έχει «στις δόσεις των στεγαστικών δανείων». Εντύπωση κατ αρχήν προκαλεί ότι το περιφερόμενο σενάριο δεν αναφέρεται στις δόσεις των δανείων γενικά, αλλά στις δόσεις ειδικά των στεγαστικών δανείων (!) έχοντας ως προφανή σκοπό, τη δημιουργία συνειρμού μεταξύ των καταστροφικών συνεπειών που η επιστροφή «σε εθνικό νόμισμα» θα έχει για τα σπίτια των νοικοκυραίων…

Το άρθρο που τιτλοφορείται με τον εύηχο τίτλο «ΣΟΚ! Τι θα γίνει με τις δόσεις των στεγαστικών αν γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα» αναφέρει τα εξής: «Ειδικοί απαντούν πως αν πάμε σε δραχμή ή άλλο εθνικό νόμισμα , αυτόματα θα υποτιμηθεί απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα νομίσματα περίπου 70% έως 100% σε πρώτη φάση και θα συνεχίσει να υποτιμάται μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Τι θα συμβεί με τους δανειολήπτες; Αν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν τα δάνεια τους σε Ευρώ θα πρέπει με καινούργιο εισόδημα αξίας μόνον 50% του προηγούμενου τους εισοδήματος που συνεχώς θα μειώνεται να εξυπηρετούν το δάνειο που θα είναι σταθερής αξίας – αυτό θα σημάνει την αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού δανείων. Ακόμα αν το δάνειό τους μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα τα επιτόκια που θα χρεώνονται θα είναι της τάξης του 40%, δηλαδή το βάρος του χρέους του πολλαπλασιάζεται με το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την δυνατότητα εξυπηρέτησης τους”. Το άρθρο καταλήγει σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή ως εξής: «Αδιέξοδος!».

Πρόκειται δυστυχώς για ανυπόστατες νομικά ανακρίβειες.

Αν λοιπόν επιστρέψουμε στη δραχμή θα συμβούν τα εξής:
Θα επιβληθεί ΑΜΕΣΩΣ Δικαιοστάσιο. Με τον όρο Δικαιοστάσιο (Moratorium) στη νομική ορολογία ονομάζεται η προσωρινή γενική ή μερική ΑΝΑΣΤΟΛΗ δικαστικών πράξεων των εκδικασθέντων από τα Δικαστήρια υποθέσεων ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ της δικαστικής άσκησης δικαιωμάτων, ιδίως επί υποθέσεων που ανάγονται συνηθέστερα στο Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο. Τούτο σημαίνει ότι για όσο χρόνο διαρκεί το Δικαιοστάσιο κανείς ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. Ούτε φυσικό ούτε νομικό πρόσωπο όπως είναι η τράπεζα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι των φορολογούμενων. Το Δικαιοστάσιο θα διαρκέσει για όσο χρόνο διαρκέσουν οι έκτακτες συνθήκες, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία (μπορεί 6 μήνες, ένα χρόνο ή και περισσότερο).

Τα δάνεια των καταναλωτών προς τις τράπεζες θα ρυθμιστούν υποχρεωτικά με νόμο, με το σκεπτικό του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα (απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών). Αν δεν ρυθμιστούν με νόμο θα ρυθμιστούν σίγουρα ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 388 ΑΚ «αν τα περιστατικά στα οποία κυρίως, ενόψει της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούς σύμβασης, ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή του οφειλέτη, ενόψει και της αντιπαροχής, έγινε ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΕΠΑΧΘΗΣ, το δικαστήριο μπορεί κατά την κρίση του με αίτηση του οφειλέτη να την ΑΝΑΓΕΙ στο μέτρο που ΑΡΜΟΖΕΙ και να αποφασίσει τη λύση της σύμβασης εξολοκλήρου ή κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμη».

Η χρεωκοπία και η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί νομικά “λόγο έκτακτο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί” κατά το χρόνο που υπογράφηκε η σύμβαση του δανείου με την τράπεζα. Από την επιστροφή στη δραχμή και τη ραγδαία -η αλήθεια είναι- υποτίμηση που θα ακολουθήσει, είναι προφανές ότι η παροχή του οφειλέτη (η δόση δηλ του δανείου που θα πληρώνεται κατόπιν μετατροπής των ευρώ σε δραχμές), ενόψει και της αντιπαροχής (του δανείου δηλ που χορηγήθηκε παλαιότερα σε ευρώ), ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΕΠΑΧΘΗΣ, λογω της ραγδαίας υποτίμησης της δραχμής, οπότε με νόμο αλλιώς με απόφαση του δικαστηρίου, το δάνειο θα ΑΝΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ θα ΑΡΜΟΖΕΙ (κούρεμα).

Τα ελληνικά δικαστήρια δεν είναι η πρώτη φορά που θα κρίνουν τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη στην περίοδο που το εθνικό μας νόμισμα ήταν η δραχμή. Στις περιπτώσεις αυτές έχει κριθεί ότι εφαρμόζεται το το άρθρο 388 Α.Κ, όταν το τίμημα από μια συναλλαγή (πχ αγοραπωλησία) είχε συμφωνηθεί να πληρωθεί σε ξένο νόμισμα (με την ισοτιμία δραχμής/ξένου νομίσματος που θα ίσχυε κατά το χρόνο που συμφωνήθηκε να γίνει η πληρωμή), ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Η ΔΡΑΧΜΗ ΥΠΟΤΙΜΗΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.

Είναι λυπηρό να διακινούνται αυτού του είδους τα δημοσιεύματα, όταν ακόμη και ο τελευταίος πολίτης έχει ακούσει ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο της κρίσης τα δικαστήρια μειώνουν τα ενοίκια των καταστημάτων λόγω ΤΗΣ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Πρόκειται για κλασική εφαρμογή του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα, στην απείρως πιο light κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σε σχέση με αυτή που θα επικρατεί στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή…

Είναι από αυτά προφανές, ότι πρόκειται για ύποπτα δημοσιεύματα που ως στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους νοικοκυραίους, επενδύοντας στο φόβο του Έλληνα για ότι πιο ιερό έχει. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.


ΕΤΣΙ. ΠΑΤΗΣΕ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΕ, ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. Φτύστε κατάμουτρα τον Ελληνικό λαό, σάμπως θα σας πειράξει κανείς;

Έβγαλε νέα ανακοίνωση ο κύριος Προβόπουλος. Προβλέπει ανάπτυξη το …2014! Όπως προέβλεπε κάθε χρόνο. Και τα ΜΜ”Ε” της προπαγάνδας, απλώς την …αναμεταδίδουν! Αυτή την φορά όμως, ο κύριος Προβόπουλος ξεπερνά τον εαυτό του… “Το αντιλαμβάνονται αυτό και οι …αγορές!”



Και δεν βρίσκεται ένας δημοσιογράφος με την ελάχιστη τσίπα, όχι να του υπενθυμίσει τι ακριβώς δήλωνε κάθε χρόνο τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά να του πει το αυτονόητο: “Μα κύριε Προβόπουλε, είμαστε εκτός αγορών! Τι ακριβώς αντιλαμβάνονται;”



…και ο κύριος Προβόπουλος, ο αρχιτέκτονας της καταστροφής, ο αυτουργός της κατάρρευσης, παραμένει ελεύθερος, ατιμώρητος και λαλίστατος. Αυτός μας αξίζει δυστυχώς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ:






  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕ ΠΡΟΠΕΡΣΙ:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕ ΤΟ 2010



Η αλήθεια είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα έλθει μετά την παραδειγματική τιμωρία του κυρίου Προβόπουλου και των ομοίων του. Όχι αποπομπή, αλλά τιμωρία. Μέχρι τότε, ξεχάστε οποιαδήποτε ελπίδα για το μέλλον.