EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΟΑΣΑ: 3 σχήματα "μαμούθ" για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Στη μάχη για την ανάληψη του έργου για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, με συνολικό προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ, έχουν ριχτεί τρεις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Intrasoft international – Intrakat, ΑΤΕΣΕ - ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ ενεργειακή - LG CNS έχουν λάβει μέρος στον διαγωνισμό, ο οποίος εχθές πήρε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση με 29,5 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση (50% ιδιωτικά κεφάλαια, 50% πόροι ΕΣΠΑ), μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για περίοδο 12 ετών, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Το ελληνικό δημόσιο διαφοροποιούμενο από την πρακτική που κατά κύριο λόγο εφάρμοζε εως τώρα, πλέον δεν αγοράζει μια προμήθεια, αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της 12ετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα μείνει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το έργο θα παραδίδεται σταδιακά το διάστημα 2014 – 2015, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά το χρονοδιάγραμμα αυτό τηρηθεί, αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων.

dealnews.gr

ΟΑΣΑ: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για ηλεκτρονικό εισιτήριο και μπάρες στους σταθμούς Μετρό

Την επένδυση ύψους 29,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, ενέκρινε, τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτή τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΑ και θα περιλαμβάνει μετρό, τραμ και λεωφορεία.

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών «έξυπνων εισιτηρίων» που θα αντικαταστήσουν τα εισιτήρια αλλά και νέο σύγχρονο εξοπλισμό για τη θεώρηση των εισιτηρίων και τη διέλευση των επιβατών.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των μέσων μεταφοράς στην Αθήνα, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις για τους κατοίκους της Αθήνας, τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα προτεραιότητας που έχουν καθορίσει οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας, σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος.



Μετρό Αθήνας:Γαλάτσι-Ευαγγελισμός και επεκτάσεις προς Ίλιον και Γλυφάδα στο μενού

Την εξάπλωση του δικτύου του μετρό στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας βάζει στα πλάνα του το υπουργείο Υποδομών, ξεπαγώνοντας επεκτάσεις που θα αλλάξουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής και θα ενταχθούν στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που εμφανίζεται ένθερμος υποστηριχτής του φιλικού προς το περιβάλλον μέσου μεταφοράς, ανοίγουν το μέτωπο στα έργα του μετρό της Αθήνας  και της Θεσσαλονίκης σε τρεις κυρίως άξονες. Σε πρώτη φάση και λόγω της ωριμότητας των μελετών αναμένεται να ξεμπλοκάρει το μισό περίπου κομμάτι της γραμμής 4, που είχε ανακοινώσει προς πενταετίας ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο που σχεδιάστηκε για να συνδέσει το Γαλάτσι με το κέντρο και από εκεί με το Μαρούσι, το οποίο όμως ατόνησε τα προηγούμενα χρόνια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νewmoney.gr το έργο που μπαίνει στο σχεδιασμό του νέου υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της νέας προγραμματικής περιόδου, θα ξεκινά από τον Περισσό θα συνεχίζει προς Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια και θα καταλήγει στον Ευαγγελισμό. Το έργο έχει εκτιμηθεί ότι θα κοστίσει περίπου 900 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 40% από την ΕΤΕπ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ακολούθως, στο σχεδιασμό μπαίνουν και οι επεκτάσεις προς το Ίλιον με τρεις σταθμούς που δεν έχουν ονομαστεί ακόμη ενώ έκπληξη αποτελεί η αναβίωση ενός παλιού σχεδίου που προέβλεπε ότι το μετρό θα φτάσει έως την Γλυφάδα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η χάραξη για τις επεκτάσεις προς τον Ίλιον άλλαξε καθώς η αρχική επιλογή εμφάνιζε γεωλογικά προβλήματα επειδή βρισκόταν σε παλιά λιγνιτωρυχεία και αυτό έθετε σε κίνδυνο την κατασκευή του έργου.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση μέσα στον ιστό της πόλης καθώς πρόκειται για τις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες που οι δημόσιες συγκοινωνίες  αποτελούν το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς. Το κόστος του έργου που αφορά την επέκταση της γραμμής από την Ανθούπολη έχει υπολογιστεί στα 350 εκ. ευρώ. Χαμηλότερες σε προϋπολογισμό αλλά λιγότερο ώριμες εμφανίζονται οι επεκτάσεις από το Ελληνικό προς την Γλυφάδα που μνημονεύονται και στους αρχικούς χάρτες του μετρό. Ο σχεδιασμός  προβλέπει την επέκταση της γραμμής από το Ελληνικό στη Βουλιαγμένης, με μία στάση στην Άνω  Γλυφάδα και από εκεί την συνέχιση του έργου παραλιακά με τερματικό σταθμό την εκκλησία του Αγίου  Κωνσταντίνου.

Η απόσταση από το Ελληνικό στη Γλυφάδα υπολογίζεται κάτω από 3 χιλιόμετρα και το κόστος για την κατασκευή των δύο σταθμών στα 200 εκ. ευρώ. Μολονότι το έργο της Αττικό Μετρό συνεχίζει να δυσχεραίνεται στον βασικό κορμό του δικτύου στην Θεσσαλονίκη, η εταιρεία εξασφάλισε τη χρηματοδότηση με 400 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ των επεκτάσεων προς Καλαμαριά ενώ στο σχεδιασμό σε δεύτερο στάδιο θα μπουν και οι επεκτάσεις προς την Σταυρούπολη.

Στις εξελίξεις που αφορούν το κύριο δίκτυο χθες υπογράφηκε από τον υπουργό η διαιτησία μεταξύ δημοσίου και κοινοπραξίας προκειμένου να γεφυρωθούν οι διεκδικήσεις του αναδόχου για το έργο. Στελέχη της Αττικό Μετρό εκτιμούν ότι από τις απαιτήσεις αυτές (υπολογίζονται περίπου στα 500 εκ. ευρώ) η εταιρεία με δυσκολία μπορεί να πάρει το 1/5 των χρημάτων που διεκδικεί. Κατά πληροφορίες η διαιτησία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Τέλος, προς οριστική κατάργηση βαίνει ο σταθμός της Βούλγαρη στο μετρό της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας προβλημάτων απαλλοτρίωσης.

Πηγή:newmoney.gr

«Ξεθωριάζει» η πρόταση πώλησης εισιτηρίων 1,5 ευρώ από οδηγούς λεωφορείων

Προς απόσυρση οδηγείται η πρόταση της πώλησης εισιτηρίων 1,5 ευρώ από τους οδηγούς λεωφορείων που είχε προτείνει ο τέως υπ. Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, ενώ αντίθετα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα εισόδου επιβατών μόνο από την μπροστινή πόρτα, καθώς το μέτρο επεκτείνεται σε 30 ακόμη γραμμές.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων της εταιρείας «Οδικών Συγκοινωνιών», το υπουργείο Μεταφορών είχε εξαγγείλει δυο μέτρα:

1. Επιβίβαση επιβατών από την μπροστινή θύρα. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου σε περίπου 52 λεωφορειακές γραμμές που διασχίζουν άξονες των οδών Κηφισίας, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρείται αύξηση επικυρώσεων εισιτηρίων, άρα και εσόδων, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις. Μάλιστα, το μέτρο θα επεκταθεί οσονούπω σε 30 γραμμές.

2. Πώληση ειδικού τύπου εισιτηρίου εντός οχήματος από τους οδηγούς. Με το συγκεκριμένο μέτρο, θα προσφέρεται στο επιβατικό κοινό η δυνατότητα προμήθειας του ενιαίου εισιτηρίου 1,40 ευρώ εντός οχήματος, το οποίο θα πωλείται με επιβάρυνση δέκα λεπτών (1,50 ευρώ), προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επιβάτες.

Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στη Θεσσαλονίκη (τιμή αγοράς εισιτηρίου μέσα στο όχημα από 0,80 σε 0,90) και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο (πχ Λονδίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Βοστώνη κα).

Για το μέτρο αυτό φαίνεται ότι επικράτησαν δεύτερες απόψεις και «παγώνει», τουλάχιστον προσωρινά.

Πάντως, τόσο για την είσοδο μόνο από την μπροστινή πόρτα, όσο και για την πώληση εισιτηρίων από τους οδηγούς, το συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ αντιδρά.

Φώτης Φωτεινός
πηγη

Δίκτυο Τραμ 24 χλμ. στη Θεσσαλονίκη, με 172.700 επιβάτες ημερησίως

Το ΣΑΣΘ εκπόνησε μελέτη για τη λειτουργία τραμ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ECOTALE, η οποία παρουσιάστηκε σε ευρεία συνάντηση των εκπροσώπων της πόλης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Της Βάσως Βεγιάζη

Οι οδεύσεις του προτεινόμενου τραμ, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή ΑΠΘ Χρήστο Πυργίδη που έκανε την παρουσίαση, επιδιώκουν να αυξήσουν (συμπληρωματικά) το επιβατικό έργο του μετρό, δημιουργώντας ένα πλέγμα σιδηροδρομικών μέσων που θα καλύπτουν γεωγραφικά περιοχές της πόλης που, είτε έχουν πρόβλημα συγκοινωνίας (δήμοι δυτικού πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης), είτε δεν εξυπηρετούνται από τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του μετρό (Άνω Τούμπα, ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης) που χωροθετούνται κοντά και παράλληλα με το θαλάσσιο μέτωπο.

Σε τρεις φάσεις η κατασκευή του δικτύου

Το δίκτυο των γραμμών τραμ, που θα έχει μήκος περίπου 24 χλμ., θα κινείται σε προστατευόμενο διάδρομο στο 90%, με μέση ταχύτητα πάνω από 18 χλμ./ώρα και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 172.700 επιβάτες ημερησίως, προτείνεται να υλοποιηθεί σε τρεις χρονικά φάσεις.



Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη γραμμή ΚΤΕΛ-ΧΑΝΘ-Ελαιώνες, μήκους 11 χλμ. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη γραμμή ΧΑΝΘ – Μίκρα, μέσω Βασ. Όλγας και η τρίτη φάση περιλαμβάνει τη γραμμή Εύοσμος - ΚΤΕΛ - σιδηροδρομικός σταθμός - Αγίου Δημητρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ Γιάννης Παλαιστής, ο οποίος προήδρευσε στη συνάντηση του Ευόσμου, περιέγραψε ότι η πρόταση μετακίνησης με τραμ περιλαμβάνει και ταυτόχρονη αναζωογόνηση του αστικού τοπίου από τις περιοχές διέλευσης.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι μελετητικές διαδικασίες, ώστε να υπάρξει πλήρης μελετητική ωριμότητα για τη χρηματοδότηση του τραμ από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.


πηγη

Παράκληση πλουσίων: Βοηθήστε μας φτωχοί, να μη σας μοιάσουμε

Τελικά είναι αδύνατον να φανταστεί κάποιος πόσα πράγματα μπορεί να πληροφορηθεί στα πιο απίθανα μέρη, όπως για παράδειγμα στους χώρους ενός μαιευτηρίου.
Βρέθηκα στο μαιευτήριο σε αναμονή, για αρκετές ώρες, του ερχομού του νέου μέλους μιας πολύ φιλικής οικογένειας.


Τις προηγούμενες φορές που βρέθηκα στον ίδιο χώρο οι συζητήσεις που άκουγα, χωρίς να κρυφακούω, αφορούσαν αποκλειστικά στο κάθε βρέφος που θα γεννιόταν ή που είχε γεννηθεί.
 

Μας είπε ο γιατρός ότι σε μία ώρα θα έχει γεννήσει.
Καλά, αν δεις τη μπέμπα, είναι ίδια η συχωρεμένη η μάνα μου.
Μιλάμε ότι τέτοιο μωρό δεν έχω ξαναδεί.
Με το που με είδε, άνοιξε τα μάτια και με κοίταξε, σα να με γνώρισε.
 

Και πολλά ακόμη που μοιάζουν αστεία ή και ανόητα αλλά δείχνουν ακριβώς ότι η γέννηση ενός ανθρώπου ασκεί τέτοια επιρροή σ’αυτούς που τον περιμένουν που μερικές φορές τους κάνει να φέρονται σαν παιδιά και να λειτουργούν έξω από τα καθιερωμένα.
Τούτη τη φορά όμως φαινόταν αμέσως πως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Έλλειπε ο προηγούμενος ενθουσιασμός, όλοι ήταν πιο μαζεμένοι και κυρίως επικρατούσε μια παράξενη σιωπή. Λίγοι ήταν αυτοί που μιλούσαν μεταξύ τους και οι περισσότεροι, κρυφά και χαμηλόφωνα.
 

Ένας κύριος δίπλα μου ενημέρωνε τη σύζυγό του πως του είχαν απομείνει μόνο δέκα ευρώ στην τσέπη μετά το δώρο που πήρε για τον επερχόμενο εγγονό τους.
Δεν πειράζει, του είπε εκείνη, κάπως θα τα βολέψουμε.
Μετά από λίγο δύο κυρίες συζητούσαν για την εργασία τους.

- Πώς τα πας με τη δουλειά σου, σας μείωσε το μισθό;
- Λίγα πράγματα, όμως μας υποχρέωσε να δουλεύουμε περισσότερες ώρες. Φεύγω το πρωί και γυρίζω το βράδυ.
- Και με το παιδί τι κάνεις; Ήρθε η πεθερά σου;
- Όχι δεν μπορεί να έρθει. Έβαλα γυναίκα, εσωτερική.
- Αλήθεια; Και πού τη βρήκες; Θα σου στοιχίζει πολλά λεφτά.
- Τις δίνω 450 ευρώ, συν το φαγητό και τον ύπνο.
-Ελληνίδα είναι;
- Όχι, από την Ινδονησία. Να φανταστείς ότι ο μισθός εκεί είναι γύρω στα 50 ευρώ. Τα 450 είναι πολλά λεφτά γι’αυτήν. Δεν χαλάει τίποτα, τα στέλνει όλα στους δικούς της.
- Καλά, και πώς βρέθηκε εδώ;
- Μια κυρία τα κανονίζει αυτά. Τις φέρνει με δεκαήμερες άδειες παραμονής και μετά μένουν εδώ παράνομα. Αν τους βρει σπίτι για δουλειά, παίρνει από κάθε μία 2.500 ευρώ.
- Έχουν αυτές να δώσουν τόσα λεφτά;
- Όχι, που να τα βρουν; Απλώς, τους κρατάνε από το μισθό τους τα μισά, μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό.
- Αν τις πιάσουν χωρίς άδεια τι γίνεται;
-Τις πάνε φυλακή μέχρι να τις διώξουν. Αν τύχουν και σε τίποτα «μάγκες» αστυνομικούς, μπορεί να τους πάρουν και όσα λεφτά έχουν μαζέψει και να τις στείλουν πίσω άφραγκες.

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση διακόπηκε με την αναγγελία της γέννησης του μωρού για το οποίο είχαν έρθει στο μαιευτήριο.
Κάνοντας μια βόλτα στην αίθουσα αναμονής, δύο κύριοι συζητούσαν και ο ένας από τους δύο έδειχνε πολύ αγανακτισμένος.
Έλεγε πως δεν αντέχει άλλο με τη δουλειά του, πως του χρωστάει το αφεντικό του τρία μηνιάτικα συν το δώρο των Χριστουγέννων και πως δεν λέει κουβέντα για το πότε θα τον πληρώσει. Άσε που δεν του κόλλησε και τα ένσημα ενός μήνα για να γλυτώσει το ΙΚΑ.
« Γιατί δεν κάνει καταγγελία;» σκέφτηκα από μέσα μου, «Η μη καταβολή του δώρου είναι αυτόφωρο αδίκημα.» Πριν προλάβω να τελειώσω τη σκέψη μου, το ίδιο ακριβώς τον ρώτησε ο συνομιλητής του.
Του απάντησε πως με την κρίση και την ανεργία που υπάρχει δεν είναι καιρός για καταγγελίες. Άλλωστε, όταν διαμαρτυρήθηκε στο αφεντικό του, πήρε την απάντηση:
« Εγώ φταίω; Δε βλέπεις που η κυβέρνηση ψηφίζει νόμους που μειώνουν τους μισθούς και καταργούν τα δώρα; Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση»
Ο τρίτος και ο πιο ηλικιωμένος της παρέας, που μέχρι τότε δεν μίλαγε, συμπλήρωσε λέγοντας:
«Βοηθήστε μας φτωχοί, να μη σας μοιάσουμε. Δυστυχώς, έτσι κάνουν πάντα οι πλούσιοι»

Επέστρεψα στη θέση μου προβληματισμένος. Να χαρώ για τον ερχομό του βρέφους , ή να λυπηθώ για τις δυσκολίες που θα συναντήσει;
Η δική μου η γενιά, παραδίδει στη γενιά που έρχεται πολύ λιγότερα από όσα εκείνη κληρονόμησε. Άρα, αν είναι κάτι να αλλάξει, αυτό θα γίνει από τους μικρότερους, τους πιο νέους, θα γίνει, ίσως από τη γενιά της κόρης μου.

Τα παιδιά που γεννιούνται στις μέρες μας είναι καταδικασμένα, ή να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο ξαναγεννώντας την ελπίδα ή να βάλλουν την ταφόπλακά του μια και καλή.
Μέση οδός, δεν υπάρχει.


ΠΗΓΗ


 

Αποφασίζουν το κούρεμα καταθέσεων!

Στο Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να «περάσει» το κούρεμα καταθέσεων, σε περίπτωση που καταρρεύσει μια τράπεζα, στα πρότυπα της Κύπρου.

Η πρόταση ήταν του Β. Σόιμπλε, κατ’ απαίτηση της Μέρκελ που όπως φαίνεται, θα έχει ανταπόκριση από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εποπτείας και ενοποίησης των τραπεζών.
 

Το σχέδιο αναφέρει ότι υπεύθυνοι για τη διάσωση μιας προβληματικής τράπεζας θα είναι τα εθνικά κράτη και πρωτίστως οι ιδιώτες μέτοχοι, έπειτα οι ομολογιούχοι και τέλος οι καταθέτες.
Επίσης, αναμένεται να αποφασίσουν ότι τα κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού στήριξης να μην χορηγούνται προς τις τράπεζες χωρίς την έγκριση των ίδιων των Υπουργών Οικονομικών.


Σε ό,τι αφορά την αναδρομική ισχύ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προς το παρόν ξεχάστε το.. Το είχε πει άλλωστε και το Βερολίνο…

Τρόικα : Ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι Κατσέλη και Παπαθανασίου περί προστασίας των δανειοληπτών

Τρόικα: Πιέζει για πλειστηριασμούς και στην πρώτη κατοικία
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών: «Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί ακόμα και χωρίς την έγκριση της Τρόικας» – «Έπεσαν» από τις αρχικές τους απαιτήσεις για το δημοσιονομικό κενό οι
Τροϊκανοί

Για μετά το Eurogroup μετατίθενται οι δύσκολες αποφάσεις για όλα τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα.

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και θα διαρκέσουν πολύ» έλεγε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμα και για τα προαπαιτούμενα της δόσεως του 1 δισ. όμως (πχ ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, κώδικας δικηγόρων κλ΄π) δεν έχει επέλθει ουσιαστικά συμφωνία με τους δανειστές.

Η Τρόικα κρατάει ανοιχτή όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων, αλλά τρία είναι τα «αγκάθια» για τα οποία πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Αν δεν βρεθεί όμως, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει τα μέτρα της επιλογής της χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση της Τρόικα.

Συγκεκριμένα:

- Προϋπολογισμός 2014: στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό, είτε έχει συμφωνήσει ως τότε η τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, είτε όχι. «Υπάρχει σύγκλιση, έσπασε ο «πάγος» των 2,9 δισ. ευρώ» ανέφερε η ίδια πηγή, μετά τη συνάντηση, τονίζοντας πως « η Tρόικα πάει σε πιο λογικά νούμερα» όσον αφορά στα μέτρα του 2014.

- Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί και πριν τον προϋπολογισμό. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο του φόρου, τόνιζε πως «είναι ευπρόσδεκτες οι αλλαγές εφόσον τηρούνται δύο προϋποθέσεις: να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος είσπραξης των 2,9 δισ. από τα ακίνητα, αλλά και να πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα».

- Πλειστηριασμοί-«κόκκινα δάνεια»: σύμφωνα με παράγοντα που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι ξένοι ελεγκτές εμφανίζονται ανένδοτοι στις απαιτήσεις του και ζητούν από 1.1.2014 να καταργηθούν και οι δύο νόμοι προστασίας των δανειοληπτών, δηλαδή και ο νόμος Παπαθανασίου για την κατοικία έως 200.000 ευρώ και ο νόμος Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία. Και σε αυτό το θέμα όμως, η κυβέρνηση επείγεται να φέρει νόμο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν εκπνεύσουν στις 31.12.2013 τα μέτρα προστασίας που ισχύουν ήδη. Και αυτό επειδή, όπως έλεγε η ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός έχει δημοσίως δεσμευτεί για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν αλλαγές, ώστε να μην κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι το κανένα φτωχό νοικοκυριό.
 
protothema.gr

 

Eπίσκεψη στο μετρό του Ελληνικού με μοναδικούς προσκεκλημένους τα...ΜΑΤ

Xωρίς καμμιά προειδοποίηση, έκλεισαν το σταθμό μετρό του "Ελληνικού", έφεραν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, για να μπορέσουν να κάνουν  ανεπίσημη επίσκεψη εγκαινίων του σταθμού (μετά από δύο μήνες) ως "αυτοκράτορες" ο Κ.Χατζηδάκης και ο Μ.Χρυσοχοϊδης, συνοδεία εκπροσώπων των δανειστών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 
Άλλη μια απόδειξη της "ελιτίστικης" συμπεριφοράς των κυβερνώντων που με τις νεοταξίτικες πολιτικές τους έχουν εξαθλιώσει τον ελληνικό λαό, του έχουν στερήσει την εργασία του και τον τρόπο να επιβιώνει, του στερούν την ιδιοκτησία του αφού δεν θα μπορέι ΄συντομα να πληρώνει κανείς τους ληστρικούς φόρους "τουρκοκρατίας" που επιβάλλουν, και ταυτόχρονα του δυσκολεύουν την ήδη ανυπόφορη καθημερινότητά του, σε όποιους έχουν την ατυχία το πρόγραμμά τους να συμπίπτει με αυτό των "αυτοκρατορικών" αξιωματουχων της Νέα Τάξης Πραγμάτων.
 
Δύο διμοιρίες ΜΑΤ για να προστατέψουν τους "εκλεκτους" του λαού. Την ίδια στιγμή που οι πολιτες βρίσκονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κοινό έγκλημα, αλλά και στο "μαφιόζικο" "ελληνικό" κράτος, αυτοί για οποιαδήποτε μετακίνησή τους πρέπει να κινητοποιήσουν έναν ολόκληρο λόχο πάνοπλων αστυνομικών, δείγμα του ότι και αυτοί οι ίδιοι, γνωρίζουν για την συμμετοχή τους στο "έγκλημα" που συντελείται εναντίον του ελληνικού λαού, από τον Μάϊο του 2010.
 
Γνωρίζουν κατά πως φαίνεται ότι διανύουμε μια προεπαναστατική περιοδο, και δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη σε εμάς τα απλά "δίποδα" ότι, θα τους ψηφίζουμε, θα χειροκροτάμε, και αυτοί θα μας πέρνουν τα σπίτια με τις "ευλογίες" μας.
 
Όπως και στην παρέλαση, έτσι και στα εγκαίνια, έτσι και σε οποιαδήποτε εκδήλωση, από ότι φαίνεται μοναδικοί προσκεκλημμένοι θα είναι τα ΜΑΤ.
 
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός πήρε μόνος το αμάξι του για να πάει στο Λουτράκι, και να δει πως περνάει ο απλός ο κόσμος (άσχετα αν ο κόσμος δεν μπορεί να πάει πέρα από την γειτονιά του).
 
 
 defencenet.gr

Να το χαίρεστε το παιδί ! Βορίδης: Υπέρ κατασχέσεων σπιτιών, κατά φορολόγησης δισεκατομμυριούχων!

Ο Βορίδης, η κατάσχεση σπιτιού για 2600 ευρώ και οι 505 δισεκατομμυριούχοι...Αυτοαποκάλυψη του Μ.Βορίδη (τ.βουλευτή του Λάος και νυν της ΝΔ) στην εκπομπή του MEGA"Ανατροπή".

Η Δ.Κουτσούμπα, πρόεδρος του σωματείου αρχαιολόγων, αναφέρει την κατάσχεση σπιτιού ενός πολύτεκνου για χρέος 2600 ευρώ και ο Μάκης Βορίδης απαντά έμμεσα ότι το κράτος πρέπει να...εισπράττει, εγκαλώντας την συνομιλήτρια του.Όταν η ίδια αναφέρει τους 505 έλληνες που κατέχουν περισσότερα απο 60 δισεκατομμύρια ευρώ,ο Βορίδης είναι περισσότερο αποκαλυπτικός απο ποτέ...

«Είναι Βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου ο κύριος ή Βολευτής της όποιας κλίκας; Διερωτήθηκε μιλώντας στο radio1d.gr ο συνταξιούχος τραπεζικός Γ. Διονυσάτος σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις Βορίδη. «Δεν ντρέπεται καθόλου τα 2.600 € μας σώζουν τα 60 δις € είναι πλεονασμός στον ισολογισμό! Υπάρχουν ακόμη Ελληνες ψηφοφόροι που θα τον ξαναψηφίσουν; Εκτός και είναι ραντισμένοι!» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Mόλις το 7% - 8% των οφειλετών μπήκε στη ρύθμιση του ΟΑΕΕ

Μόλις το 7% - 8% των οφειλετών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) εντάχθηκαν στη σχετική ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών τους, ενημέρωσε η διοικητής του Οργανισμού, Γεωργία Κωτίδου την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Συγκεκριμένα σε σύνολο
370.000 οφειλετών, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 28.500 ασφαλισμένοι.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό η κ. Κωτίδου, ποσοστό 60% των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφείλουν έως 15.000 ευρώ, όμως το 31% του συνόλου των οφειλετών του ΟΑΕΕ οφείλει περισσότερα από 20.000 ευρώ, ποσό που καθορίστηκε ως όριο για ένταξη στη ρύθμιση.

Η διοικητής του ΟΑΕΕ ενημέρωσε επίσης ότι ο Οργανισμός κεφαλαιοποίησε περίπου 170 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, ωστόσο - όπως είπε - αν οι ρυθμίσεις ήταν ευνοϊκότερες (επί παραδείγματι να υπήρχαν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη καθυστέρησης) οι εισπράξεις για το Ταμείο θα ήταν μεγαλύτερες. Πάντως ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η διοίκηση έχει καταθέσει προτάσεις για μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις οφειλών έως 10.000 ευρώ, όπως να μην απαιτείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί οφειλέτης να ρυθμίσει τις οφειλές του 2013 αν οφείλει και το 2012, αντιθέτως μπορεί να προσέλθει στον ΟΑΕΕ και να ρυθμίσει τα χρέη του και των δύο ετών.

Σύμφωνα εξάλλου με την Κωτίδου, ο προϋπολογισμός του 2013 είναι ισοσκελισμένος, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι η εξασφαλισμένη η καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του έτους.

Ξεκαθάρισε, τέλος πως δεν έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση καμία περικοπή συντάξεων και κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τα έσοδα του ΟΑΕΕ θα ενισχυθούν από σειρά προωθούμενων δράσεων για την αύξηση της εισπραξιμότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Σεισμός – σεισμός τραπεζοκρατισμός! Δειτε τι μπόνους έδινε ο Βγενοπουλος πριν την κατάρρευση!

Λευκωσία: Στα 52 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα μπόνους που δόθηκαν, κυρίως μεταξύ 2006-2009, στα στελέχη και τους μετόχους της Μαρφίν Λαϊκής σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Σύμφωνα με το ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ, από τα μπόνους αυτά, τα 17,7 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Κύπρο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της διαχειρίστριας της Λαϊκής, Άντρης Αντωνιάδου, η οποία ανέφερε ότι «για κάποιους η Λαϊκή Τράπεζα ήταν ένας μεγάλος κουκουμάς με πολλά χρήματα», υποδεικνύοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα άρχισε όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Πανίκος Ηρακλέους εκ μέρους του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Λαϊκής, από τα μπόνους αυτά, τα €17, 7 εκατ. δόθηκαν στην Κύπρο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Επίσης το 2011 δόθηκαν €1,1 εκ μπόνους σε δωρεάν μετοχές με την φορολογία να αγγίζει τα 223 χιλιάδες ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε από την Τράπεζα και όχι από αυτούς που τα έλαβαν, κάτι που θεωρείται ότι υπολογίστηκε ως έξοδο της Τράπεζας.

Τα μπόνους δόθηκαν σε υπαλλήλους και στελέχη οι οποίο έπιασαν κάποιους στόχους οι οποίοι συνδέονται με τη συγχώνευση Μαρφίν και Λαϊκής αλλά και προώθηση προϊόντων όπως τα αξιόγραφα, ενώ μπόνους δόθηκαν ως γνωστό και αμέσως μετά την ανάληψη από τον Ανδρέα Βγενόπουλο της διεύθυνσης της Τράπεζας σε όλους τους υπαλλήλους, ύψους €2.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μπόνους έλαβαν οι Χρήστος Στυλιάνιδης, Παναγιώτης Κουννής και Ροδούλλα Χατζηκυριάκου ύψους €302.000, ο Μιλτιάδης Μιχαηλάς €252.000, ο Δώρος Κτωρίδης €212.000, η Φιλιππίδου Αννίτα €202.000, ο Λυσάνδρου Νεοκλής €152.000 και ο Σόλωνας Μάτσας €146.000.

Για τα μπόνους στην Ελλάδα για την περίοδο 2007-2012 το συνολικό ύψος ανέρχεται σε €33,3 εκατ. Μπόνους έλαβαν οι Λάζος Ίναχος €3,3 εκατ., Κυριάκος Μάγειρας και Ευθύμιος Μπουλούτας €1,8 εκατ. έκαστος, Ηρακλής Κουνάδης €1,7 εκατ., Νικόλαος Κονταρούδης €1,6 εκατ. και Σαμουήλ Δαυίδ €800 χιλ.

Κατά την εξέταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και των κενών που υπήρχαν στους ισολογισμούς της Τράπεζας ιδιαίτερα κατά την εποχή της συγχώνευσης η Διαχειρίστρια της Λαϊκής Άντρη Αντωνιάδου, ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε τελείως από την αρχή όταν δεν έγινε σωστά η διαδικασία του due diligence.

Στη συνέχεια, όπως είπε αφενός οι άνθρωποι που μπήκαν στην διοίκηση της τράπεζας δεν ήταν τραπεζίτες και ακολουθούνταν ανορθόδοξες τραπεζικές πρακτικές. Κανένας, είπε, δεν προστάτεψε τους μετόχους, το προσωπικό, τους καταθέτες.

«‘Ήταν ένας μεγάλος κουκουμάς που βρήκαν πολλοί για να κάνουν ό,τι θέλουν, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν όλα γίνονταν με τις σωστές πρακτικές δεν θα έφτανε η Λαϊκή εκεί που έφτασε.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκος Ερωτοκρίτου, μιλώντας στην Επιτροπή διερωτήθηκε γιατί έπρεπε να πληρωθούν μπόνους για να προβαίνουν οι υπάλληλοι της Λαϊκής σε παράνομες πράξεις και για το γεγονός ότι χάθηκαν στο τέλος 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είπε επίσης ότι θα πρέπει διερευνηθεί το πώς κατέβαλε η Τράπεζα το φόρο εισοδήματος εκ μέρους του στελέχους που έπαιρνε το μπόνους και κατά πόσο είχε δηλωθεί ως έξοδο της Τράπεζας το οποίο δεν φορολογείται.

Όπως είπε, στην Λαϊκή έγιναν πρακτικές οι οποίες καταδολίευαν το ίδιο το νομοθετικό καθεστώς και τους πιστωτές. Είναι καθήκον, είπε, των εποπτικών αρχών να ελέγξουν αν ο κατακερματισμός τους μετοχικού κεφαλαίου κατά την εξαγορά της Τράπεζας ήταν γνήσιος ή πλαστός. Έκανε επίσης λόγο για ηθικούς κινδύνους από πρακτικές που ακολουθήθηκαν οι οποίοι δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα, αλλά και ενδεχόμενη διαπλοκή και διαφθορά, κυρίως με την διαγραφή δανείων, τα οποία αποτελούν ποινικά αδικήματα. Πρόσθεσε ότι αυτοί που είχαν την ευθύνη του ελέγχου έπρεπε και να υποπτευθούν και να ελέγξουν τις πρακτικές της. Χάθηκαν, όπως ανέφερε 5 δις. και κάποιοι κάνουν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα. Είπε επίσης ότι Αστυνομία θα πάρει καταθέσεις από τα στελέχη των τραπεζών, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «πετάχτηκαν χρήματα από το παράθυρο» και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχουν διαπραχθεί βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από στην Επιτροπή από τον τέως Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων Μιχάλη Αθανασίου, το 2006 η Τράπεζα ήταν πολύ εύρωστη, ο δείκτης έγινε ανησυχητικός το 2011, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2011 άρχισε ο δανεισμός από τον ELA. Πριν υπήρχε μεγάλη εξάρτηση από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δανεισμός από την ΕΚΤ ήταν στα 6 δις ευρώ το 2009, στα 7 δις το 2010 και στα 9,3 δις το 2011.

Στο τέλος του 2010 του ο δανεισμός της Τράπεζας ήταν στα 13,9 δις ευρώ και στα 9,7 δις οι καταθέσεις. Όπως ανέφερε συνέχισαν και δάνειζαν στην Ελλάδα, σε μια οικονομία που δεν πήγαινε καλά και την υποστήριζε η Κύπρος και η ΕΚΤ.

Αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθούνταν στην τράπεζα ο τέως διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού Πόλυς Βότσης, ανέφερε ότι πολλές φορές οι οδηγίες που δίνονταν ήταν προφορικές και το σύστημα λειτουργούσε έτσι ώστε να μην υπάρχει τίποτα γραπτώς. Πολλές φορές, πρόσθεσε, έστελναν e-mail στην Ελλάδα στα οποία έθεταν ερωτήσεις και τους απαντούσαν προφορικά για το τι έπρεπε να γίνει. Παραδέχτηκε ότι και οι ίδιοι είχαν ευθύνες αφού όπως είπε «δεν είχαμε τα κότσια» να πούμε όχι γιατί δεν το είχαμε γραπτώς.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, μέσα από στοιχεία που λήφθηκαν αυτή την εβδομάδα αναδεικνύεται ένα καινούριο ζήτημα για τα φιλοδωρήματα και σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι η Τράπεζα η ίδια έχει καταβάλει για συγκεκριμένα άτομα που πήραν ψηλά φιλοδωρήματα τον φόρο εισοδήματος, παρουσιάζοντάς τον ως έξοδο για την Τράπεζα ενώ θα έπρεπε να το καταβάλουν οι δικαιούχοι. Προκύπτει, είπε, ζήτημα κατά πόσο θα πρέπει να τον καταβάλουν αυτοί που πήραν τις συγκεκριμένες μετοχές.

Η τεράστια αύξηση φιλοδωρημάτων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους πρέπει να εξεταστεί όσο αθώο κι αν φαίνεται, ανέφερε επίσης ο κ. Συλλούρης.

Πρόσθεσε ότι στην Λαϊκή είχε στηθεί μια συνεννόηση μέσα από την οποία κινούνταν δισεκατομμύρια προς κάποιες αμαρτωλές κατευθύνσεις.

πηγη

Επάγγελμα: πολυδισεκατομμυριούχος

Παρά την κρίση, αυτοί που μετράνε τα δισ. τους αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 210 και έφτασαν αισίως τους 1.426 και μάλιστα, επειδή με τόσα λεφτά είναι υπεράνω, παραδέχονται και ότι ευνοούνται από τη φορολογία και ότι δεν είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει

Του Μιχάλη Ψύλου
Μπορεί η κρίση να έχει αγκαλιάσει σχεδόν όλο τον πλανήτη, οι μισθοί και οι συντάξεις να υφίστανται αλλού βίαιες και αλλού ηπιότερες περικοπές, αλλά το περιοδικό «Forbes» ήρθε ευτυχώς να βάλει τις καρδιές μας στη θέση τους: Οι πολυδισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο αυξάνονται και πληθύνονται. Εφτασαν αισίως τους 1.426, αυξανόμενοι κατά 210 μέσα σε ένα χρόνο. Μπορεί να
αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, αλλά η συνολική τους περιουσία ξεπερνά τα 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε μάλιστα κατά 800 δισεκατομμύρια.
Καθόλου άσχημα! Γεωγραφικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πρώτη θέση με 442 δισεκατομμυριούχους και ακολουθούν η Κίνα με 122 (το 1995 δεν είχε κανέναν) και η Ρωσία με 110.

Να ’ναι καλά η κρίση

«Η ραγδαία αύξηση των δισεκατομμυριούχων σε δεκάδες χώρες είναι η καλύτερη απόδειξη για το πώς η απορρύθμιση των δύο τελευταίων δεκαετιών επιτάχυνε την άνοδο των υπερ-πλουσίων, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο» λέει ο Ρόμπιν Μπρόουντ, καθηγητής Διεθνούς Ανάπτυξης στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών στο American University. «Οι φορολογικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο διευρύνουν αντί να μειώνουν το χάσμα μεταξύ των υπερ-εχόντων και των μη εχόντων» τονίζει ο Αμερικανός
καθηγητής.

Το ομολόγησε άλλωστε ένα επίλεκτο μέλος του κλαμπ των πολυδισεκατομμυριούχων, ο Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που για πρώτη φορά από το 2000 έπεσε φέτος από την τρίτη στην τέταρτη θέση του «κλαμπ»: «Ο φόρος εισοδήματος που κατέβαλα πέρυσι ήταν 6.938.744 δολάρια. Ακούγεται σαν να είναι πολλά τα χρήματα. Αλλά αυτό που πλήρωσα ήταν μόνο 17,4% του φορολογητέου εισοδήματός μου και το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από οποιουδήποτε από τους 20 υπαλλήλους στο γραφείο μου, οι φορολογικές επιβαρύνσεις των οποίων
κυμαίνονταν από 33% έως 41%.

Ενας άλλος Αμερικανός πολυδισεκατομμυριούχος και «αγαπημένος της Γουόλ Στριτ», ο Μπιλ Γκρος, δεν διστάζει επίσης να ομολογεί ότι οι ασκούμενες φορολογικές πολιτικές είναι πολύ επιεικείς για τους πλούσιους, γεγονός που υπονομεύει συνολικά το σύστημα… Ο Γκρος, που διαχειρίζεται μέσω της PIMCO το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, λέει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο το κεφάλαιο να φορολογείται λιγότερο από την εργασία. «Τώρα ήρθε η ώρα να μοιραστούμε την καλή μας τύχη με την καταβολή υψηλότερων φόρων ή την
εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη και την εργασία και όχι μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων και των μεμονωμένων κερδοσκόπων» λέει ο Γκρος και διερωτάται με έμφαση: «Οταν το 99% δεν έχει πια χρήματα… τι θα κάνει το πλούσιο 1%;».

32 τρισ. σε offshore

Σύμφωνα με μια εκτενή έρευνα του Τζέιμς Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της McKinsey & Company, «η πλούσια ελίτ του κόσμου έχει μέχρι 32 τρισεκατομμύρια δολάρια κρυμμένα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους και σε offshore εταιρείες. Το ποσόν αυτό είναι διπλάσιο από το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ και σε αυτό δεν συνυπολογίζονται πολυτελή σκάφη αναψυχής, πανάκριβα αυτοκίνητα, και ολόκληρα νησιά.

Οπότε, γιατί να συζητάμε για περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα, όταν όλα τα αναγκαία φορολογητέα χρήματα είναι μόνο μερικά μίλια από την ακτή;»

Δεν χρειάζεται λοιπόν καμιά έκπληξη για την ταχύτητα, με την οποία οι πολύ πλούσιοι πήραν πίσω αμέσως τα χρήματα που αρχικά είχαν χάσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η περιουσία τους, που ήταν το 2007 περίπου 40,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, βυθίστηκε στα 32,8 τρισ. το 2008. Τον επόμενο χρόνο όμως ξανανέβηκε στα 39 τρισ. δολάρια και το 2010 στα 42,7 τρισεκατομμύρια. «Σαν να μην έγινε ποτέ το κραχ, οι πλουσιότεροι του κόσμου γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι» όπως έγραψε ο «Γκάρντιαν».

Τα νούμερα είναι αποστομωτικά. Οι εκατομμυριούχοι σε όλη τη Γη ανέρχονται σε 11.000.000, ενώ το 2007 ήταν 10,1 εκατομμύρια και το 2004 μόλις 8,2 εκατομμύρια άτομα. Το 8,1% του πληθυσμού κατέχει το… 82,4% (!) του παγκόσμιου πλούτου. Στην άλλη άκρη είναι το 99%. Ή, καλύτερα, το υπόλοιπο 92% του πληθυσμού της Γης δεν κατέχει ούτε καν το 18% του παγκόσμιου πλούτου.

Το εφιαλτικό είναι ότι μέσα στο 99% υπάρχει και ένα 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο οποίο αντιστοιχεί κάτι περισσότερο από το 3% του παγκόσμιου πλούτου! Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας η ανισοκατανομή των εισοδημάτων δεν ήταν τόσο αβυσσαλέα.




πηγη

Να βγούμε άμεσα από το ευρώ (όσο δεν είναι αργά)

Όλο και περισσότεροι πλέον οικονομολόγοι διεθνώς αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να αναγνωρίσουν την πικρή αλήθεια: ότι το ευρώ, το δήθεν «ενιαίο ευρωνόμισμα» ήταν ένα τραγικό λάθος!

Η αποτυχία του, πλήρης. Κάτι που πλήρωσαν τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να πληρώνουν οι λαοί βασικά της Νότιας Ευρώπης, των οποίων οι εξωνημένες και προδοτικές ηγεσίες είχαν βάλει τις χώρες τους σ’ αυτή τη σατανική παγίδα μεταξύ 1999 και 2001... Στην Ελλάδα συγκεκριμένα στη «στρούγκα» της Ευρωζώνης μας είχε βάλει με ψευδή και πλασματικά στοιχεία, χωρίς μάλιστα να ρωτήσει τον λαό, ο πολιτικός νάνος Ααρών Αβούρι (Ψευτοσημίτης), το όνομα του οποίου θα γραφτεί με τα πλέον μελανά γράμματα στην ιστορία του τόπου μας.

Μας υποσχέθηκαν μόνιμη ευημερία και μια θέση στο «κλαμπ» των ισχυρών της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά αντ’ αυτών... μας έφεραν την απόλυτη δυστυχία και μας κατήντησαν τριτοκοσμικούς! Όλοι μας βλέπουμε τριγύρω τα συντρίμμια που αφήνει πίσω του το καταραμένο αυτό νόμισμα, το ευρώ. Το οποίο από τότε που μπήκε στις ζωές μας, μας έχει καταστρέψει και οδηγήσει στην απόγνωση, την κατάθλιψη και την παράνοια... Όπως και ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, διαμέσου της Ισπανίας και της Ιταλίας και απολήγοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Πραγματικά, ας μας πει ένας από αυτούς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, σε τι άραγε ελπίζει; Πιστεύουν όλοι αυτοί όντως ότι υπάρχει μία μικρή έστω ελπίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο η χώρα παραμένει στη ζώνη του ευρώ; Ή μήπως υποκρίνονται, ενώ γνωρίζουν τη θλιβερή πραγματικότητα, και εξυπηρετούν άλλους, άδηλους και πονηρούς, σκοπούς;... Είναι ντροπή και αίσχος να υπάρχουν ακόμα και σήμερα, μετά την ολική καταστροφή που έχουμε υποστεί ως λαός, Έλληνες που φοβούνται να αναγνωρίσουν την αλήθεια: ότι όσο παραμένουμε στην Ευρωζώνη ΔΕΝ έχουμε μέλλον κανένα!

Γι’ αυτό λοιπόν πραγματικά δεν υφίσταται λύση άλλη, παρά μόνο η έξοδός μας από αυτή την παγίδα! Από την κόλαση στην οποία μας έριξε το 2001 ο πολιτικός απατεώνας Σημίτης, που έχει μάλιστα και το θράσος να βγαίνει σήμερα και να μας... «συμβουλεύει» και από πάνω!... Η έξοδος από το ευρώ για όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι άμεση ανάγκη! Κάτι περισσότερο: είναι ανάγκη επιβίωσης των εθνών αυτών, που σε διαφορετική περίπτωση θα καταντήσουν επαίτες του προηγμένου Βορρά και αθύρματα στα χέρια της ισλαμικής διείσδυσης στην Ευρώπη!... Ναι, θα υποφέρουν Έλληνες, Κύπριοι και άλλοι λαοί τα πρώτα χρόνια της επιστροφής τους στα εθνικά τους νομίσματα! Κανείς δεν είπε ότι κάτι τέτοιο θα είναι εύκολο. Πλην όμως θα κερδίσουν κάτι που δεν πληρώνεται με τίποτα: το μέλλον των επόμενων γενεών, που κινδυνεύει όσο παραμένουν στη σατανική Ευρωζώνη!

Ησαΐας Κωνσταντινίδης

Άμα θες να φύγεις, φύγε

Να σου πω την αλήθεια, κουράστηκα. Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου με μια βαλίτσα στο χέρι, καθώς αλλάζουμε συνεχώς μέρη, σπίτια, φίλους, αγάπες, γειτονιές. Το έχουμε στην οικογένεια αυτό το συνήθειο. Λες και ανέκαθεν γουστάραμε κατά βάθος τη διαρκή μετάβαση από τόπο σε τόπο. Λες και φοβόμαστε να δεθούμε πολύ με το χώμα και τα πρόσωπα που έχουν φυτρώσει γύρω του και αποχωρούμε ακριβώς την ώρα που οι σχέσεις πάνε να ριζώσουν για τα καλά. Ήμουν, δεν ήμουν, πέντε χρονών, όταν οικογενειακώς αφήσαμε το χωριό μας για να έρθουμε στην πρωτεύουσα. Ήταν τότε που ακόμα οι ευκαιρίες ήταν χιλιάδες και χιλιάδες οι Έλληνες άφηναν τα πατρικά τους πίσω, τραβώντας για την Αθήνα, για μια ζωή καλύτερη, με φόντο την Ακρόπολη. Έτσι κι εμείς, φύγαμε όπως τα αποδημητικά πουλιά, ένα δειλινό του φθινοπώρου, φορτώνοντας με βαλίτσες και γδαρμένα έπιπλα το φορτηγό που θα μετακόμιζε τα όνειρά μας. Ακόμα θυμάμαι τα μπερδεμένα χρώματα που είχε πάρει ο ουρανός τη στιγμή εκείνη, ανάμεσα σε μοβ και γαλανό και γκρίζο, ένας ουρανός συγχυσμένος, ένας ουρανός που είχε φορτιστεί, όπως ακριβώς η ψυχή μου, τη στιγμή που είχα αγκαλιάσει σφιχτά τον καλύτερο, τον παιδικό μου φίλο. Θυμάμαι πόσο είχα κλάψει και με πόσα ασταμάτητα αναφιλητά είχα πενθήσει για το ότι θα χανόμασταν, για το ότι θα βλέπω τα επιτραπέζια παιχνίδια μας και θα τον φέρνω στο νου μου αλλά δεν θα είναι πια κοντά μου για να παίξουμε. “Πρέπει να πάψεις να δένεσαι”, έλεγε ο πατέρας μου, όταν με έβλεπε να κάνω έτσι. “Η ζωή είναι ένας κόμπος που διαρκώς πρέπει να θυμάσαι πώς λύνεται, γιατί αλλιώς θα σε πνίξει”. Κόμποι λυμένοι, βίρα τις άγκυρες!

Στην πορεία, ακόμα και σ’ αυτήν την ίδια τη μεγάλη την πρωτεύουσα, αλλάζαμε ανά τακτές πενταετίες συνοικία και μεταφερόμασταν αλλού. Άλλοτε στο Βορρά, άλλοτε στο Νότο, ανάλογα με το ποια προάστια είχαν τις κατάλληλες υποδομές και την πιο ιδανική ατμόσφαιρα για να εγκατασταθούμε οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά. Άντε πάλι να πηγαίνω σε καινούργιες τάξεις, σε άλλα θρανία, με άλλους δασκάλους και συμμαθητές που κάνουν άλλα αστεία. Το χειρότερό μου ήταν όταν μόλις που προλάβαινα να ερωτευτώ και να νιώσω εντός μου τα πρώτα δυνατά σκιρτήματα, ακριβώς τότε δηλαδή που η ζωή μοιάζει ατέλειωτη, τότε που η ανθρώπινη έλξη σκάει μέσα σου σαν το πιο ανθεκτικό λουλούδι στη φύση, τότε που είσαι έτοιμος να διανύσεις με τα πόδια ξυπόλυτος τον κόσμο ολόκληρο, αρκεί να βρεθείς κοντά στο άλλο σου μισό, τότε που με το νου σου κάνεις τα πιο ριψοκίνδυνα άλματα για να νιώσεις ανίκητος και νικητής μαζί. Τότε που κάνεις πλάνα μακροπρόθεσμα για εσένα και για εκείνη, τότε που αν και Νοέμβρης ακόμα, εσύ σκέφτεσαι το πώς θα περάσετε μαζί το καλοκαίρι, σε ποιο νησί θα την ξελογιάσεις, σε ποιο βράχο επάνω θα γράψεις τα αρχικά από τα μικρά σας τα ονόματα, με την πρόσθεση ανάμεσα και το άθροισμα να μην είναι μαθηματικώς ποτέ τίποτε άλλο παρά μόνο μαζί για πάντα. Εκείνη τη στιγμή, πρέπει να φύγεις, να αλλάξεις σχολειό, να αλλάξεις τμήμα, από το Γ2 να πας στο Γ7, τότε που ενώ ο κόσμος που έφτιαξες καταρρέει μέσα σ’ ένα μεσημέρι, έρχονται οι γύρω σου και σου λένε ότι θα κάνεις κι άλλες γνωριμίες, πως κάνεις έτσι, σαν πολύ κλαψιάρης μας βγήκες, πρέπει να κρατάς πισινές, δεν τελειώσαν και όλα! Και φτου κι απ’ την αρχή.

Μετά, να φτιάχνω αιτήσεις και μηχανογραφικά και να μου λένε όλοι ότι σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών που έχω επιλέξει το καλύτερο θα ήταν να φύγω για το εξωτερικό, να πάω σε προηγμένες σχολές, με υποδομές και έντονη ερευνητική δραστηριότητα και ότι, όπως και να ‘χει, θα κάνει καλό στο βιογράφικό μου, θα προσθέσει προσόντα για κάθε μελλοντική μου συνέντευξη και ότι ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος και για να σταθείς όρθιος αργότερα στον τόπο σου, μπορεί να χρειαστεί να φτάσεις πρώτα μέχρι και την Αμερική. Άντε πάλι να φτιάχνω πράγματα, καλοκαιρινά, χειμωνιάτικα, βλέπεις εδώ έχει πάντα ήλιο και σε μπερδεύει όταν προγραμματίζεις ταξίδια για χώρες μακρινές, ανήλιες. Ότι όλο αυτό θα με κάνει να μάθω την επιστημονική ορολογία σε ξένες γλώσσες και ότι θα παίξει και αυτό το ρόλο του όταν αύριο θα εμφανιστώ απέναντι σε έναν απαιτητικό εργοδότη μαζί με άλλους υποψήφιους που απλά θα έχουν τελειώσει ένα ΤΕΙ της κωλοπετινίτσας. Και δεν έχει σημασία που θα αφήσεις για μια ακόμη φορά πίσω έρωτες και φίλους, εκεί εξάλλου που θα πας θα κάνεις νέες φιλίες, εξάλλου ούτε και αυτές σημαίνει ότι θα αντέξουν στο χρόνο, αφού θα πρέπει κάποια στιγμή να φύγεις ξανά, ενδεχομένως για ακόμα πιο μακρινές χώρες, να πας να κάνεις το μεταπτυχιακό σου, που κι αυτό είναι σχεδόν αυτονόητο στην ανοιχτή αγορά, αφού από μόνο του το πτυχίο λέει πολλά αλλά δεν λέει και τίποτα, άρα γενικώς καλό θα είναι να έχεις το μυαλό σου στους στόχους σου και όχι να έχεις στόχο το μυαλό σου, την καρδιά σου, αμάν πια μ’ αυτούς τους συναισθηματισμούς, καρδούλες και βελάκια είσαι μόνο. Θα μου λείψεις, Ζωή.

Από τον κόμπο, η ψυχολογία μου έχει σταδιακά περάσει στο λάστιχο. Είναι γιατί ύστερα από όλα αυτά τα πέρα-δώθε, θες κάποια στιγμή να κατασταλάξεις, να σταματήσεις πια να στριμώχνεις τις ημέρες σου όλες μέσα σε μια βαλίτσα και σε ελέγχους ασφαλείας σε δεκάδες αεροδρόμια και σε κουράζει πια αυτή η μόνιμη ευχή για καλό ταξίδι και που μετά από λίγο γίνεται καλωσόρισμα και ξεπροβόδισμα και αναχώρηση ξανά και φόβος μήπως τελικά έχεις παραφορτωθεί με δώρα για όλους όσους δεν ήθελες να ξεχάσεις και πληρώσεις το έξτρα υπέρβαρο για τις επιλογές σου. Θες επιτέλους όλα αυτά που είδες, που έμαθες, να τα εφαρμόσεις στη χώρα σου, στη γειτονιά σου, να νιώσεις σημαντικός, να πεις ότι χαλάλι όλα αυτά τα κοσμογυρίσματα, χαλάλι οι φιλίες και οι έρωτες που ξεριζώθηκαν την ώρα που ανθίζαν, να δείξεις στην πράξη ότι έμαθες πια να λειτουργείς με την ψυχρή λογική και όχι με ρομαντικές μαθητικές προσθεσούλες. Και την ώρα που εσύ έρχεσαι, οι άλλοι φεύγουν. Αν είναι δυνατόν. Κρίση, σου λέει, τι να κάνει ο κόσμος. Οι δουλειές τελειώσαν, η ανεργία πέταξε στα ύψη, οι θεσμοί δεν λειτουργούνε εδώ και καιρό, έχουμε κυβερνήσεις που θέλουμε να τις αλλάξουμε και δεν αλλάζουνε, το σύστημα σάπισε και τώρα έχει παντού μπόχα που παίρνει και εσένα μαζί της και σε βρομίζει και λες τι κάνω εδώ ρε γαμώτο, τι κάνω σε αυτή τη χώρα που διαλύεται, με πανεπιστήμια που μένουν κλειστά για μήνες, με πορείες και απεργίες και ξύλο και δακρυγόνα στους δρόμους, με άκρα, ναζιστές και μπαχαλάκηδες, με νεκρά παιδιά που πέφτουν κάτω από σφαίρες κομματικές, με νέους και γέρους που έχουν τάσεις φυγής. Όπου φύγει, φύγει, μου λες.

Δηλαδή, για να καταλάβω, μου λες να φύγουμε πάλι; Πάλι στη μετανάστευση; Πάλι στα ξεριζώματα; Εντάξει, ξέρω ότι τα έχεις χαμένα με όλα αυτά και ότι δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει εδώ πέρα. Μου λες ότι αυτό το κράτος δεν έκανε τίποτα για ‘σένα, για εμάς. Ότι δεν έχει νόημα να μείνουμε εδώ και να αφήσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουνε σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ότι στο εξωτερικό υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, ότι ανά πάσα στιγμή έχεις εξασφαλισμένες υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, ότι δεν υπάρχουν τόσοι παράλογοι φόροι, όπως εδώ, ότι όλα είναι σταθερά, δεδομένα και δεν αιφνιδιάζεσαι ως πολίτης. Και η πατρίδα; Σε ρωτάω να μου πεις, τι σημαίνει για ‘σένα, για ‘μένα, για τα παιδιά μας, η πατρίδα; Η πατρίδα είναι μόνο τσίπουρα, μεζεδάκια και Μελίνα Μερκούρη; Είναι ένα πλοίο που βουλιάζει η πατρίδα μου. Και εσύ μου λες ότι δεν πειράζει, τι να κάνουμε που θα το αφήσουμε τούτη την ώρα, ότι δεν δίνεις δεκάρα για το αν θα φτάσει στο βυθό, στον πάτο, ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσένα, ενώ ξέρεις ότι δεν κάνεις τίποτα για να αλλάξει όλο αυτό, πέρα από το να γκρινιάζεις. Ξέρω, θα μου πεις ότι όλα αυτά που λέω είναι πάλι συναισθηματικές μαλακίες και ότι καλό είναι να κοιτάει ο καθένας το συμφέρον του και ότι δεν έχει νόημα να αγωνιστούμε για να σώσουμε μια κατάσταση που έχει κολλήσει στα βράχια της ύφεσης και της παρακμής και ότι αν μείνουμε εδώ θα μας πάρει μαζί του το ναυάγιο και ότι η ζωή περνάει, πίσω δεν γυρνάει. Ωραία, λοιπόν, ας κοιτάξει ο καθένας το συμφέρον του. Άμα θες να φύγεις, φύγε. Άμα θες να κλάψεις, κλάψε. Να γκρινιάζεις μόνο πάψε.

Δεν μπορώ να τ’ ανεχτώ.
kakoskeimena


Φύτεψε μια… γλάστρα, μπορείς!

Το βλέπω, το ξαναβλέπω κι απορώ. Είναι δυνατόν να μη σε κόβει πως ένα δεντράκι δεν το φυτεύεις με το γλαστράκι του; Ύστερα τούριξε και νεράκι για να το τρανέψει. Αλήθεια τον ένοιαζε αν πιάσει ή όχι το κακόμοιρο δεντράκι στην πλατεία Gezi στην Κωνσταντινούπολη; Θάπρεπε όμως γιατί, είπε, πως το κάνει για την φιλία των δύο χωρών ενώ στον λόγο που έβγαλε μίλησε για τους πολίτες όλου του κόσμου. Περί παγκοσμιοποίησης δηλαδή ο λόγος. Για τον Ερντογάν που εκείνη την στιγμή δήλωνε ότι δεν υπάρχει Κυπριακό κράτος, μούγκα.

Αθάνατε ΓΑΠ! Έσωσες την χώρα μου από την καταστροφή. Τώρα θα σώσεις και μάλιστα… σοσιαλιστικά όλο τον πλανήτη. Ύστερα ποιός έχει σειρά;

Κι αν καιγόμαστε για να βρεθούν οι ένοχοι που μας οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση, απελπιστείτε.

Περσινά και προπέρσινα ξινά σταφύλια είναι. Ποιός ασχολείται; Κι αν έχουν οι νέοι μας πολιτικοί τέτοια  γνώμη, όπως είναι ο Μ.Βαρβιτσιώτης τότε πάμε μια χαρά. Μια απ’ τα ίδια και το μεγάλο και το μικρό πολιτικό προσωπικό. Καμιά αλλαγή.

Να μη βασκαθούμε. Με τέτοιους πολιτικούς σίγουρα η σωτηρία μας είναι πίοω από την πόρτα.



πηγη

Ατυχημα εξω από το ΥΠΟΙΚ, με τροϊκανό να ρίχνει διερχόμενο μοτοσικλετιστή.- ΒΙΝΤΕΟ

Χωρίς να ελέγξει - τι τον νοιάζει άλλωστε- υπάλληλος της τρόικας άνοιξε, εξω από την είσοδο του ΥΠΟΙΚ, την πόρτα του αυτοκινήτου κι έριξε κάτω διερχόμενο μοτοσικλετιστή.

Μετά το σοκ, ο οδηγός της μηχανής σηκώθηκε πάνω - έχοντας μόνο κάποιες γρατσουνιές- και φώναξε στον τροϊκανό:«Θα με σκοτώσεις άνθρωπέ μου»

Δειτε το ΒΙΝΤΕΟ:



Δημόσιο: ποιοι απολύονται λόγω εμπλοκής με την τρόικα – Διαταγή στα υπουργεία να “ξεκαθαρίσουν” τους οργανισμούς στα υπουργεία

- 600 συμβασιούχοι χάνουν τη δουλειά τους με απόφαση δικαστηρίου
- Νομικά πρόσωπα υπουργείων πάνε προς εκκαθάριση για να απολυθούν οι υπάλληλοι
- Πρώτοι στο στόχαστρο οι υπάλληλοι Δήμων
- Ξεκινάει το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο

Με την τρόικα να γυρνάει την πλάτη στις απολύσεις και να στρέφει το βλέμμα της στα οικονομικά η αναταραχή στο Δημόσιο και ειδικά στους ΟΤΑ δεν λέει να κοπάσει.

Όλα δείχνουν ότι η τρόικα επιμένει να μην δέχεται τις μισές απολύσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά και δια των καθυστερήσεων στέλνει μήνυμα για απολύσεις από άλλες δεξαμενές που μέχρι τώρα δεν είχε “πειράξει” η κυβέρνηση.

Η τρόικα διαμηνύει ότι δεν δέχεται να προσμετρηθούν στις απολύσεις ούτε οι συμβασιούχοι που με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν στο Δημόσιο, ούτε όμως και οι όποιοι υπάλληλοι απολυθούν από την αμυντική βιομηχανία.
Έτσι μιλάμε ήδη για ένα κενό 1.500 ως 1.700 ατόμων που πρέπει να απολυθούν από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Το υπουργείο λοιπόν έχει έτοιμα τα εναλλακτικά σχέδια. Ήδη έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί να ξεκαθαρίσουν άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο την κατάσταση στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύονται από τα υπουργεία τους, ώστε να προκύψουν συγχωνεύσεις και λουκέτα.

Πρώτοι, ψηλά στη λίστα οι ΟΤΑ με τον υπουργό αναπληρωτή Λ. Γρηγοράκο να ξεκαθαρίζει χθες ότι εάν δεν αρκέση η κινητικότητα και χρειαστούν απολύσεις τότε αυτές θα προκύψουν από Νομικά Πρόσωπα και Α.Ε. Των ΟΤΑ που θα κλείσουν και οι υπάλληλοι θα απολυθούν.

Παράλληλα με απόφαση δικαστηρίου 600 συμβασιούχοι ενώ αναγνωρίστηκε ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν ζητήθηκε να παραμείνουν στις θέσεις τους και έτσι άνοιξε ο δρόμος απολύσεων 4.000 ως 5.000 συμβασιούχων.

ΑΝΑΛΟΓΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Aποδοκιμασίες σε Γ.Στουρνάρα από τις καθαρίστριες

Αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την είσοδό τους στο υπουργείο Οικονομικών από υπαλλήλους στην καθαριότητα.

Από νωρίς σήμερα το πρωί οι διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο, καθώς διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την είσοδό του στο υπουργείο αποδοκιμάστηκε έντονα από τους διαδηλωτές, οι οποίοι χτυπούσαν παράλληλα με δύναμη τα ρολά στην είσοδο του υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα φώναζαν υβριστικά συνθήματα.

Την ίδια «τύχη» είχαν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν με τη σειρά τους κατά τον ίδιο τρόπο από τους διαδηλωτές.

Η Τρόικα έφτασε στο υπουργείο για την κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ με τον Γιάννη Στουρνάρα στις 12 το μεσημέρι.