EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αύξησαν τα κέρδη τους στην κρίση 500 μεγάλες εταιρείες

“ Οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και οι 200 πιο κερδοφόροι ομίλοι εταιρειών αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους και βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2012, που παρουσίασε η ICAP ”
 
 Οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 54,1% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 επιχειρήσεων εμφάνισε αξιόλογη αύξηση, 4,5%, το 2012, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 44,3%.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 2,4 δισ. το 2012 (μεγαλύτερα κατά 26% από τα αντίστοιχα της περσινής έκδοσης), ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τρίτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη σύνθεση της ομάδας των 500 πλέον κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών (βάσει κερδών EBITDA του έτους 2012), σημειώνεται ότι 132 εταιρείες της περσινής κατάταξης δεν περιλαμβάνονται στη νέα κατάταξη και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις.



Σχεδόν μισό τρισ. έχουν πληρώσει φόρους οι από κάτω


Από τις επιχειρήσεις που «βγήκαν εκτός» κατάταξης το τελευταίο έτος, 23 εταιρείες εμφάνισαν ζημιογόνα αποτελέσματα (αρνητικά κέρδη EBITDA) το 2012, ενώ οι λοιπές είτε είχαν αντίστοιχα κέρδη μικρότερα του κατωτάτου ορίου, είτε δεν δημοσίευσαν ισολογισμό ή τέλος κάποιες (9) ήταν αδρανείς το τελευταίο έτος. Τέλος, επισημαίνεται ότι από τις 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες του 2012, μόνο 67 εταιρείες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών.

Συγκρίνοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη των 500 εταιρειών της κατάταξης του 2012 σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των 500 εταιρειών το 2011, προκύπτει σαφώς εικόνα βελτίωσης. Κατ’ αρχάς, παρά τις δυσχέρειες και το ασταθές περιβάλλον του προηγούμενου έτους, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 500 επιχειρήσεων εμφάνισε αξιόλογη αύξηση, 4,5%, το 2012, ενώ τα συνολικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν εντυπωσιακά, κατά 44,3%. Περαιτέρω, οι 500 εταιρείες εμφάνισαν προ φόρου κέρδη ύψους 2,44 δισ. ευρώ το 2012, έναντι σημαντικών ζημιών που είχαν καταγράψει το προηγούμενο έτος. Με βάση τα κέρδη προ φόρου (2012), από τις 500 εταιρείες το 77,6% ήταν κερδοφόρες, ενώ οι λοιπές ήταν ζημιογόνες. Τέλος, οι 500 εταιρείες της κατάταξης συνολικά εμφάνισαν οριακή μόνο αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους (1%) το 2012.

Αναφορικά με τα μερίδια συμμετοχής των διαφόρων τομέων στο συνολικό κύκλο εργασιών των 500 εταιρειών της κατάταξης κατά το 2012, ο τομέας της Βιομηχανίας ήταν πρώτος με μερίδιο 34,8%. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο τομέας των Λοιπών Υπηρεσιών με μερίδιο 29,3%, εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση πλέον το Εμπόριο (μερίδιο 26,5%). Έπονται οι λοιποί τομείς στη συνέχεια.

«Top 20» των Κερδοφόρων Εταιρειών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κορυφή της κατάταξης για το 2012. Παρατηρείται ότι στην πρώτη εικοσάδα (TOP 20) των πλέον κερδοφόρων εταιρειών (βάσει EBITDA) η πλειονότητα παρέμεινε σταθερή, με τις 16 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2012 όσο και το 2011, σημειώνοντας απλά κάποια εναλλαγή στις θέσεις της κατάταξης. Αναφορικά με τη συμμετοχή των επί μέρους τομέων στη «σύνθεση» της πρώτης εικοσάδας εταιρειών, το 2012 συμμετείχαν 12 εταιρείες του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών», δύο Βιομηχανίες, τρεις εμπορικές εταιρείες και από μία εταιρεία των λοιπών τομέων. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2012 ανεδείχθη η ΔΕΗ ΑΕ η οποία επανήλθε στην κορυφή επιτυγχάνοντας θεαματική βελτίωση των κερδών EBITDA (+52,2%), εκτοπίζοντας έτσι στη 2η θέση τον ΟΠΑΠ ΑΕ, λόγω υποχώρησης της κερδοφορίας του (μείωση κερδών EBITDA κατά 8,5%).

Νεοεισερχόμενες εταιρείες στο TOP 20 είναι μία εταιρεία του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών» (WIND ΕΛΛΑΣ Τηλεπικοινωνίες ΑΕ), μία εμπορική (ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ ΑΕ), μία ασφαλιστική (ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ) και μία από τον τομέα τουρισμού (OLYMPIC AE).

Η συμμετοχή των πρώτων 20 εταιρειών της κατάταξης είναι καθοριστική, εφόσον μόνον αυτές κάλυψαν το 2012 (από κοινού) μερίδιο 48,5% επί των συνολικών κερδών EBITDA, καθώς και μερίδιο 45,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, που πραγματοποίησαν και οι 500 εταιρείες της κατάταξης.

ΠΗΓΗ: enet.gr

“ Ο Αντώνης Σαμαράς ομολόγησε την - για ακόμη μια φορά - άνευ όρων παράδοση στους δανειστές και στην τρόικα ”

“ Ο Αντώνης Σαμαράς ομολόγησε την - για ακόμη μια φορά - άνευ όρων παράδοση στους δανειστές και στην τρόικα ”

"Μερικές φορές τα φουσκώνουμε, και στο παρελθόν είχαμε προβλήματα, αλλά τελικά λύθηκαν". Με αυτή του τη δήλωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραδέχτηκε ότι οι λεονταρισμοί του ίδιου, αλλά και κυβερνητικών στελεχών σε ότι αφορά στην υποτιθέμενη "διαπραγμάτευση" με την τρόικα, αλλά και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν αυτοί οι λεονταρισμοί από την χρεοκοπημένη μιντιοκρατία, δεν υπήρξαν τίποτε περισσότερο από... υπερβολές.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία έληξε χωρίς αποτελέσματα και αποφάσεις, ο Αντώνης Σαμαράς ομολόγησε την - για μια ακόμη φορά - άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησής του στην τρόικα και στους δανειστές, αφού προεξόφλησε το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού, τις απολύσεις στο Δημόσιο και το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι κόκκινες γραμμές γρήγορα σβήστηκαν από τον υποτελή στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πρωθυπουργό, αφού όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς οι "αλλαγές" στον φόρο ακινήτων θα πραγματοποιηθούν  σε "λογική βάση". Βεβαίως είχε προηγηθεί το ηχηρότατο ΟΧΙ της Μέρκελ στον ίδιο τον Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. "Καμία χαλάρωση στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα" ήταν το μήνυμα της Καγκελαρίας και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να πει και πολλά.  Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου, όπως επίσης και σε εκείνο που αφορά στο αν έχει αλλάξει η γερμανική στάση έναντι της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή έχει ήδη εμπεδωθεί ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά από τις ευρωεκλογές του 2014, προοπτική που θα αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να μην περιμένει μέχρι τότε τίποτα, να μην είναι δυνατόν να παρουσιάσει καμία επιτυχία και φυσικά να είναι αναγκασμένη να επιβάλλει συνεχώς δυσβάσταχτα και βάρβαρα μέτρα λιτότητας στον ελληνικό λαό. 

Ο κατήφορος της κυβέρνησης Σαμαρά έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται. Ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει. 

πηγη

Εμπλοκή 67 ατόμων σε παράνομο στοιχηματισμό

Εξήντα επτά συνολικά άτομα, από διάφορες περιοχές της χώρας, κατηγορούνται ότι συγκροτούσαν τις τρεις πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διοργάνωναν, μέσω διαδικτύου, παράνομα στοιχήματα. Στη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν, μέχρι στιγμής, 47 άτομα, κατασχέθηκαν 54 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δεκάδες κινητά τηλέφωνα, χειρόγραφες σημειώσεις, με κωδικούς ονομάτων και χρηματικά ποσά από τα παράνομα στοιχήματα, 17 βιβλιάρια καταθέσεων, 3 αυτοκίνητα και 1 ταχύπλοο σκάφος.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία οι φερόμενοι ως “εγκέφαλοι” των τριών εγκληματικών οργανώσεων είχαν ως έδρα τους νομούς Χαλκιδικής, Πέλλας και Γιαννιτσών, ενώ είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, την Αλεξανδρούπολη, το Κιλκίς, στους νομούς Ροδόπης, Λάρισας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, κ.α.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πολυγύρου Χαλκιδικής οι οποίοι εντόπισαν αρχικά άτομο που εισέπραττε, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, χρηματικά ποσά από καταστήματα, τα οποία είχαν μετατραπεί σε “πρακτορεία” παράνομων στοιχημάτων, υποκαθιστώντας τον ΟΠΑΠ. Όπως είπε, στη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής, ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηβασιλειάδης, ο τζίρος, από τον παράνομο τζόγο που οργάνωνε η μια από τις τρεις ομάδες, στο νομό Χαλκιδικής, μέσα σε χρονικό διάστημα 5 μηνών έφθασε το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ μια από τις ιστοσελίδες, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, είχε ως έδρα τη Μάλτα. Τρεις από τους εμπλεκόμενους κατηγορούνται ότι είχαν ηγετικό ρόλο, ένας απ΄αυτούς, που διαμένει στο νομό Πέλλας, είναι γιος ατόμου που είχε εμπλακεί τη δεκαετία του 90 σε υπόθεση με “φρουτάκια” ενώ, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, στις τρεις οργανώσεις δεν συμμετείχαν ποδοσφαιρικοί παράγοντες και άλλα άτομα από το χώρο του αθλητισμού.

Ο αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Βάϊος Χονδρός, είπε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι παίκτες πλήρωναν με μετρητά στα καταστήματα – “πρακτορεία” στις ιστοσελίδες η χρέωση γινόταν ηλεκτρονικά, ενώ μόνο μια από τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούσαν, λειτουργούσε νόμιμα.

Οι έρευνες, για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων μελών των τριών ομάδων συνεχίζονται, ενώ έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης, όσον αφορά στο φορολογικό σκέλος και τα συναφή αδικήματα. Εξάλλου, η έρευνα συνεχίζεται και σε επίπεδο ευρωπαϊκής – διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράνομες συνεργασίες των κατηγορουμένων με άτομα από χώρες του εξωτερικού.

Σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, μέσω του οποίου η κυβέρνηση αποσκοπεί να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων.
Όπως διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας, «φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει τον κύκλο 'νοικοκυρέματος' στην οργάνωση του ασφαλιστικού, εξοπλίζει τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζει ότι, εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη... Oυσιαστικά, εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ και περιέχει μια σειρά συνεκτικών διατάξεων που αποσκοπούν πρωτίστως στην άμβλυνση ανισοτήτων και αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος»

Αναλυτικά με τις διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Αναπροσαρμόζεται, από το 80% στο 95%, το ύψος της προσωρινής σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης και σε καμία περίπτωση η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται από το 95%, του εκάστοτε προβλεπομένου κατώτατου ορίου σύνταξης. Πρόκειται για ένα μέτρο που αμβλύ¬νει την ταλαιπωρία αναμονής των συνταξιούχων, μέχρι να επιλυ¬θεί οριστικά το ζήτημα της άμεσης απονομής συντάξεων μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ». (άρθρο 1)

2. Δικαίωμα σύνταξης γήρατος από τον ΟΓΑ αποκτούν και όσοι συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας τους σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, διασφαλίζοντας για πρώτη φορά την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους λοιπούς ασφαλισμένους. (άρθρο 2)

3. Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ χωρίς να χάνουν την επιδότηση επιτοκίου. Παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να καθορίζουν, με απόφασή τους, τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, τον τρόπο και το χρόνο υπαγωγής δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σε ρύθμιση των οφειλών τους που προκύπτουν από τα δάνεια που έλαβαν από Πιστωτικά Ιδρύματα, με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ. Με την απόφαση αυτή δύναται να προβλεφθεί και η υποχρεωτική για τα πιστωτικά ιδρύματα επιμήκυνση των δανείων μέχρι, κατ΄ ανώτατο όριο, δέκα (10) έτη ως μονομερές δικαίωμα του δανειολήπτη. (άρθρο 3)

4. Θεσπίζεται υποχρέωση στους εργοδότες, από 1-12-2013, στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να δηλώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ, του ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας ρυθμίζεται ο τρόπος είσπραξης και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στα ανωτέρω ταμεία. (άρθρο 4)

5. Επεκτείνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μη¬νιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύσ¬τημα «Εργάνη». (άρθρο 5)

6. Αυστηροποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο του ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καθιέρωση μηνιαίων διασταυρώσεων ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα και η άμεση επί¬δοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλί¬σεις. (άρθρο 6)

7. Όταν στην επικουρική σύνταξη συμμετέχει και αντίστοιχο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, από εκείνα που μετατράπηκαν σε ν.π.ι.δ. με το άρθρο 36 παρ.4 του ν.4052/2012, επέρχονται από 1-3-2013 οι εξής μεταβολές:
• Ο χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλιση των ανωτέρω Ταμείων, καθώς και στην επικουρική ασφάλιση Δημοσίου και των λοιπών αντίστοιχων φορέων του άρθρου 2 του ν.2084/92, συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης (ισχύει και σήμερα).
• Κάθε συμμετέχων φορέας καταβάλλει απευθείας στο συνταξιούχο το αναλογούν ποσό, με βάση το χρόνο που διανύθηκε στην ασφάλισή του.(άρθρο 7)

8. Καθορίζεται ενιαίο ποσοστό εισφορών και ενιαία βάση υπολογισμού τους για όλους τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ανεξαρτήτως αν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν ή μετά την 1/1/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι). (άρθρο 8)

9. Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργοσήμου σε μια ακόμη κατηγορία εργαζομένων και συγκεκριμένα στο απασχολούμενο προσωπικό αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή παντός είδους αθλητικών αγώνων. (άρθρο 9)

10. Απαλλάσσονται από κρατήσεις για το δημόσιο και για τρίτους τα ποσά των εκπαιδευτικών επιδομάτων που καταβάλλονται σε ανέργους, μέσω δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επίσης, απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων τους δεν υπερβαίνει τα 30.000 Ευρώ ετησίως. Τα ποσά των επιδομάτων αυτών, δεν εκχωρούνται και δεν κατάσχονται. (άρθρο 10)

11. Παρατείνεται, για τρία (3) επιπλέον έτη, η διάθεση του προσωπικού των Τραπεζών, της Εθνικής Ασφαλιστικής, του ΗΣΑΠ και του ΗΛΠΑΠ, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΕΑ, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή με κάλυψη της μισθοδοσίας και εργοδοτικών εισφορών από τους προερχόμενους φορείς. (άρθρο 11)
12. Στο νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 9 ν.4109/2013) που διέπει τα δώδεκα νέα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (Κ.Κ.Π. – ν.π.δ.δ.), στα οποία εντάχθηκαν ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες (παραρτήματα) οι υφιστάμενες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.), παρατείνεται μέχρι 31-12-2013 (έληξε 30-9-2013) η δυνατότητα να πραγματοποιούν δαπάνες και να λειτουργούν με τους προϋπολογισμούς των Μ.Κ.Φ. που εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. (άρθρο 12)

13.α. Εξαιρείται από τους περιορισμούς του ν.2472/1992, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
β. Θεσπίζεται υποχρέωση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ν.π.δ.δ.) να παρέχει στην ΗΔΙΚΑ α.ε. κάθε ζητούμενο στοιχείο, σχετικά με τις καταβληθείσες εισφορές εκάστου ασφαλισμένου.
γ. Προσδιορίζονται τα προσόντα του υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στο 9μελές Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ. – ν.π.δ.δ.).
δ. Ασφαλισμένοι του κλάδου σύνταξης τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ, που κρίνονται σωματικά ή διανοητικά ανίκανοι για εκτέλεση υπηρεσίας, αποκτούν δικαίωμα σύνταξης, αναδρομικά από 14-2-2012, στην περίπτωση λύσης της σύμβασης εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο, εφόσον έχουν συμπληρώσει 10ετή πραγματική και ασφαλιστέα υπηρεσία.
ε. Οι Πρόεδροι των μνημονευόμενων Ταμείων (ΤΠΑΕΝ – ΤΠΚΠΕΝ – ΤΕΑΠΙΕΝ) είναι πλήρους απασχόλησης και οι αποδοχές τους καθορίζονται με κ.υ.α. (άρθρο 13)

14. Θεσπίζεται έλεγχος στα καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα, μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., και ανατίθεται στην ίδια εταιρεία η υποχρέωση να αποδίδει τον ΑΜΚΑ με την υποβολή της αίτησης για χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης. Τέλος, ορίζεται η έναρξη ισχύος των ανωτέρω ρυθμίσεων. (άρθρα 14-16).
Πηγή: ThePressProject.gr

Υγεία το όνειρο...

"τα δημόσια συστήματα μάς κοστίζουν περισσότερο απ’ ότι τα ιδιωτικά"  Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας
 
Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στη δωρεάν φροντίδα υγείας  κατεδαφίζεται με τις εξωγενείς παρεμβάσεις του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας, του Ράιχενμπαχ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να δαπανά χρήματα από το ΕΣΠΑ για δράσεις που ικανοποιούν τους ισολογισμούς των εταιρειών και χωρίς καμιά προστιθέμενη αξία για το κοινωνικό σύνολο.  
 
Καθημερινά τα νοσοκομεία κλείνουν τις πόρτες τους σε ολοένα και περισσοτέρους  συμπολίτες μας. Σε 3 με 3,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι πολίτες που στερούνται στοιχείωδους περίθαλψης και νοσοκομειακής φροντίδας. Πρόκειται για τους χιλιάδες νεόπτωχους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, οι οποίοι είδαν τις δουλειές τους να χάνονται ή να μειώνονται δραματικά εξαιτίας των σκληρών μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας και της κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας.

Μνημονιακή ασφυξία
 
Η αντίστροφη μέτρηση για την κατεδάφιση των παροχών υγείας ως κοινωνικό αγαθό ξεκίνησε μαζί με τα μνημόνια. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ είναι αμείλικτα και ενδεικτικά της μειονεξίας του εθνικού συστήματος υγείας συγκριτικά με την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης. Το 2011-2012 η Ελλάδα εμφανίζεται με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες για την υγεία στις χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Το βάρος της περίθαλψης και των δαπανών υγείας αναλαμβάνουν να το καλύψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την παροχή εισφορών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη, από το 2009 η αναλογία ιδιωτικών και δημοσίων δαπανών στην υγεία στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκει την Ελλάδα και την Ελβετία να μοιράζονται τις πρώτες θέσεις, όταν οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν τους χαμηλότερους μισθούς σε επίπεδο ΕΕ-15 (πλην της Πορτογαλίας) και εμφανώς χαμηλότερους μισθούς από τους Ελβετούς συναδέλφους τους. Με την εφαρμογή των μνημονίων αυξάνεται η αναλογία των οικογενειακών δαπανών υγείας επί του συρρικνωμένου εργατικού εισοδήματος και διευρύνεται η αδυναμία πρόσβασης των ασθενών και των ατόμων που χρήζουν ανάγκης ιατρικής φροντίδας, καθώς η Ελλάδα γίνεται πρωταθλήτρια στη μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η «Άδωνος Πολιτεία» της υγείας και ο ρόλος της Task Force
 
Η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ως Υπουργού Υγείας,  συνεχίζει το καταστροφικό έργο διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Η ακολουθούμενη πολιτική αδιαφορεί για τα προβλήματα, τους παράγοντες και τις αιτίες που έκαναν το σύστημα υγείας δυσλειτουργικό και αναχρονιστικό ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες  στον πολίτη. Επιπλέον, η πολιτική αυτή δεν προσμετρά τις ανάγκες των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που εμπλέκονται στο σύστημα υγείας. Αντίθετα, το Υπουργείο Υγείας με κρυφές επιτροπές και στα πλαίσια πρωτοβουλιών με εύηχες ονομασίες- όπως «Υγεία εν δράσει»- μεταρρυθμίζει σε διάστημα τριών μηνών όλο το σύστημα υγείας ακολουθώντας πιστά τις απροκάλυπτες εξωγενείς παρεμβάσεις της Task force, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας ως Domain Leader.
 
Για παράδειγμα η κυβέρνηση έχει προεγκρίνει το «Πρόγραμμα Υποστήριξης των Μεταρρυθμίσεων στον Τομέα της Υγείας 2013-2015» και το Υπουργείο Υγείας έχει, ήδη, υπογράψει Συμφωνία Συνεισφοράς  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αξίας 9.890.504€ με κονδύλια του ΕΣΠΑ.
 
Επίσης, έχει προεγκρίνει το πρόγραμμα  «Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ύψους 4.500.000 € (από το ΕΣΠΑ), το οποίο αναλαμβάνει αποκλειστικά η Task Force for Greece (TFGR) για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην υλοποίηση των τιθέμενων στόχων του προγράμματος. Για να τεθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι δεν ακολουθήθηκε κοινωνικός διάλογος και οι απραίτητες διαβουλεύσεις με τους φορείς που λειτουργούν στο σύστημα υγείας. Ποιος επομένως έθεσε αυτούς τους στόχους και τα πιεστικά χρονοδιαγραμμάτα υλοποιήσης τους; Μήπως αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργού και των συμβούλων του ή μήπως η ίδια η TFGR με το προσχέδιο δράσης, που κατέθεσε για την ΠΦΥ υπό την επιστασία του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας. Μια απλή ανάγνωση του προσχεδίου δράσης της ΤFGR αποκαλύπτει ποιος είναι το αφεντικό στη λήψη αποφάσεων για την υγεία μας.
 
Η διαχείριση των ζητημάτων της υγείας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους που τελεί σε κατάσταση υποτέλειας. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας καθορίζονται από τα γερμανικά συμφέροντα,  καθώς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ επαναεξάγονται. Ο Υπουργός Υγείας έχει ως μοναδικό ρόλο την επικοινωνιακή επιβολή τους με την βοήθεια των μνημονιακών ΜΜΕ και το γνωστό του χάρισμα να φωνασκεί και να επιτίθεται στους συνομιλητές τους στα τηλεοπτικά πάνελ. Το αγαθό της υγείας ευτελίζεται σε τηλεοπτικό show με στοιχήματα, έξυπνες ατάκες και γραφικά ξεσπάσματα οργής ή αλλαζονείας.

The party is not over
 
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα, έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά χρήματα σε τεχνοκρατικές μελέτες των προβλημάτων του συστήματος υγείας. Οι μελέτες αυτές είναι περιουσία του ελληνικού λαού και οφείλει ο υπουργός να εξηγήσει όχι μόνο  με ποιες διαδικασίες και κριτήρια έγινε η ανάθεση τους, αλλά και το ποια είναι η αποτελεσματικότητα τους. Αποτελεί επίσης δυστυχώς, θλιβερό γεγονός ότι όλα αυτά τα έργα δεν είχαν ποτέ ένα κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό με ζητούμενα αποτελέσματα για την κοινωνία, τους πολίτες και τους λειτουργούς του συστήματος. Ο σχεδιασμός δεν πρόσβλεπε, έστω και αποσπασματικά, στη βελτίωση των υφισταμένων δομών. Αντίθετα ο σχεδιασμός γινόταν με βάση τις ανάγκες κατανομής των κονδυλίων σε κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες αλλά και με βάση την ικανοποίηση συμφερόντων κρατικοδίαιτων εταιρειών του στενού ή του ευρύτερου χώρου της υγείας, οι οποίες βρίσκονταν πάντα στο πλευρό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των τελευταίων δεκαετιών.
Ο πακτωλός των εκατομμυρίων ευρώ, που δαπανάται στο σύστημα υγείας, αναπαράγει τις αμαρτωλές κυβερνητικές πολιτικές και νοοτροπίες των παρελθόντων χρόνων (υπερτιμολογήσεις, διαφθορά, αναποτελεσματικότητα, ανορθολογική δομή υπηρεσιών κτλ.). Στην παρούσα, όμως, φάση εντοπίζεται μια μεγάλη διαφορά. Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν στοχεύουν απλώς να ικανοποιήσουν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων, αλλά να διευκολύνουν την μόνιμη οικονομική εξυπηρέτηση τους μέσα από τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε επιμέρους αγορές. Το νέο σύστημα υγείας θα έχει κεντρικό άξονα τις μεγάλες επιχειρήσεις υγείας, ελληνικές και ξένες, από τις οποίες θα επιλέξει να «αγοράζει» υπηρεσίες ο νέος ΕΟΠΥΥ της εκάστοτε κυβέρνησης, προκειμένου να μη χαθεί η εξουσία ελέγχου του πελατοκεντρικού συστήματος, που με τη σειρά του θα εξασφαλίζει την κυβερνητική εξουσία.
 
Ας δούμε μερικά παραδείγματα έργων του ΕΣΠΑ, τα οποία καταδεικνύουν που πάνε οι θυσίες του ελληνικού λαού και ποιες είναι οι κρατούσες κυβερνητικές αντιλήψεις άσκησης της εξουσίας, που περιγράψαμε παραπάνω.
 
Που πάνε τα λεφτά μας
 
Από την αναλυτική περιγραφή έργων του ΕΣΠΑ Υγείας προκύπτει ότι από σύνολο 22.569.473,42€ το 60% περίπου δαπανήθηκε σε δράσεις δημοσιότητας, το 25% έμεινε ανεκμετάλλευτο το 8,60% σε μελέτες και μόνο το 7,65% σε διάφορες σχετικές δράσεις.


«Υγειονομικός Χάρτης της χώρας»
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατασπατάλησης κονδυλίων χωρίς χρήσιμο παραγόμενο έργο είναι η δημιουργία του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, που ξεκίνησε επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου και παρουσιάσθηκε μαζί με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία το Δεκέμβριο του 2008. Δύο φορείς του υπουργείου υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) ανέλαβαν την υλοποίησή του. (εδώ)
Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχειρίσθηκε κονδύλια ύψους 2.696.429€, για το έργο «Διοικητική και Συντονιστική υποστήριξη του Υγειονομικού Χάρτη». Το υποέργο για την «ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία του χάρτη υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης» ανατέθηκε, υπεργολαβικά, στις εταιρίες «C.M.T. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕ» και «Κων. Ρουτζούνης ΑΕ Έρευνα Αγοράς- ΚΑΠΑ Research» !!! με συνολική αμοιβή 2.196.429€. Εκκρεμεί το δεύτερο υποέργο, η εκπαίδευση των εμπλεκομένων ύψους 500.000€, το οποίο, εικάζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω ανυπαρξίας σκοπού.
Για το ίδιο πρόγραμμα, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) διαχειρίσθηκε κονδύλια ύψους 2.924.439 € με το έργο «Δημιουργία συστήματος παραγωγής δεικτών χάρτη υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης».
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα λειτουργικότητας του; Ο υγειονομικός χάρτης περιέχει σωρεία λαθών και κατόπιν καταγγελιών από φορείς της υγείας, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Π.Ευσταθίου έδωσε εντολή να αποσυρθεί.  Η TELENAVIS HELLAS A.E.συνεχίζει βέβαια να πληρώνεται για επιμέρους έργα αναφορικά με τους δείκτες.
 
Τελικά, ο Υγειονομικός Χάρτης εξελίχθηκε σε ένα πλήρως αναξιόπιστο, πανάκριβο και άχρηστο εργαλείο. 

«Εκστρατείες και δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την πρόληψη νοσημάτων»
 
Για τις εκστρατείες αυτές  δαπανήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ το ποσό των 8.567.399 €, σε διαφημιστικές εταιρίες για ανύπαρκτο έργο και ανώφελο για την κοινωνία. Ωφέλιμο όμως για τις εταιρείες και μεταξύ αυτών η Mindwork Solutions Α.Ε., της συζύγου του υπουργού οικονομικών κ. Στουρνάρα, η οποία πήρε 1,6 εκ € για να ενημερώσει το κοινό για την πρόληψη του καρκίνου. Η Upset Α.Ε. που πήρε 1,36 εκ. € για τις καρδιοπάθειες και ακόμα  3 εκ. € δόθηκαν για επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης του καπνίσματος και του αλκοόλ στην εταιρεία «Ευρωπαϊκός διαφημιστικός οργανισμός Α.Ε.».
 
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών  μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών κρατών, με θνησιμότητα οφειλόμενη στο κάπνισμα 19,3%.
 
Προφανώς, για αυτό το λόγο ενίσχυσαν την παραπάνω διαφημιστική καμπάνια και έδωσαν, συμπληρωματικά αλλά και αποσπασματικά, κονδύλια σε δράσεις για το κάπνισμα στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε. και το Δήμο Παύλου Μελά, ύψους 109.761,10€ και 159.499,92€ αντίστοιχα. Τα ποσά της εταιρείας Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε., που είναι ΔΕΚΟ και εποπτεύει την Πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού, δαπανήθηκαν αποκλειστικά για διαφήμιση, ημερίδες και ενημερωτικό υλικό. Από το ποσό που διαχειρίστηκε ο Δήμος Πάυλου Μελά μόνο 37.000€ δόθηκαν στο «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» νοσοκομείο, αν και ήδη υλοποιούσε εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης και διακοπής καπνίσματος για διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Τα υπόλοιπα, και μεγαλύτερα ποσά, δαπανήθηκαν σε δράσεις προβολής και δημοσιότητας και σε έργα αξιολόγησης και αυτεπιστασίας, παρά τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα αναπτύσσει περιορισμένη δραστηριότητα στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, στα προγράμματα βοήθειας μέσω διαδικτύου και στην εκπαίδευση επαγγελμάτων υγείας στις μεθόδους διακοπής.
 
Είναι περιττό να σχολιάσουμε ότι, τέτοιου είδους καμπάνιες θα μπορούσαν να είχαν προβληθεί ανέξοδα από τη Δημόσια Τηλεόραση στο πλαίσιο του κοινωνικού της χαρακτήρα και το σύνολο των κονδυλίων να διοχετευόταν σε ουσιαστικού αποτελέσματος έργα.
 
Δεν αρκούσαν μόνο αυτά τα κονδύλια, που χαρίστηκαν για το κάπνισμα, από την ΕΣΔΥ υλοποιήθηκε επιπλέον το «Πρόγραμμα για τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας» ύψους 815.975 €. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού για ενέργειες εξωτερικού συμβούλου ανατέθηκε στην SYSTEM ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ και την MRB εταιρία Έρευνας Αγοράς !!! το ποσό των 685.580 ευρώ για να αξιολογηθεί η εθνική ικανότητα στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών και δράσεων για τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας.
 
Με την «ορθολογική διάθεση» των υπέρογκων αυτών ποσών αναμένονται τα βελτιωμένα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Υγείας για την πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος.

 
Η Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας (ΕΣΔΥ) διέθεσε, υπεργολαβικά στις εταιρίες ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ και ΝΕΣΤΩΡ ΑΕ, ποσό ύψους 289.050 ευρώ για να συνταχθεί σχετική μελέτη. Συγκεκριμένα, έπρεπε να «εκπονηθεί» μελέτη για τη μεταφορά του «επιτυχημένου θεσμού», του Καναδά και της Βρετανίας, των «Ανοικτών Kέντρων Προστασίας της Υγείας (Walk in Centers)» στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση μικροτραυματισμών και τη συμβουλευτική των πολιτών, δηλαδή τις πρώτες βοήθειες που παρέχουν μέχρι σήμερα τα φαρμακεία, και να συμπεριληφθούν τα κέντρα αυτά στις υπάρχουσες δομές των δήμων. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το Φεβρουάριο του 2010 και αναμένεται να «αξιοποιηθεί».

«Ανάδειξη και ενεργοποίηση του ρόλου των Κέντρων Υγείας στις τοπικές κοινωνίες»
 
Στο Τεχνικό Δελτίο αναφέρεται ότι το έργο έχει ως στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ΠΦΥ και ότι το έργο συμβάλλει στον εντοπισμό παραγόντων που θα βελτιώσουν την ικανοποίηση των πολιτών/ασθενών και των εργαζόμενων στην ΠΦΥ. Παρά τις λεκτικές σκοπιμότητες, η διάθεση των 130.000 ευρώ- από τα 171.070 ευρώ συνολικά- για ενέργειες δημοσιότητας και προώθησης του προγράμματος, μαρτυρά την αίολη πραγματικότητα.

 
Αυτό το πρόγραμμα έχει αποκλειστικό και μοναδικό σκοπό τη δημοσιότητα. Αποτελεί ένα πρόσθετο κονδύλι στα υπέρογκα ποσά, που προβλέπονται περί δημοσιότητας, σε κάθε έργο ξεχωριστά.
 
Η Ειδική Υπηρεσία Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου έχει την ευθύνη υλοποίησης του Επικοινωνιακού Προγράμματος, που ανέρχεται στα 1.559.000 €. Το επικοινωνιακό Πρόγραμμα αφορά την ενημέρωση του κοινού, δηλαδή να πείσει το κοινό για τα οφέλη του από τις αλλαγές που συντελέστηκαν στον Τομέα της Υγείας μέσω του ΕΣΠΑ.
 
 Όπως αναφέρεται στο τεχνικό δελτίο το παρόν έργο θα καλύψει και τις «αναδυόμενες επικοινωνιακές ανάγκες, που θα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων του τομέα», και έτσι δικαιολογείται ότι το ποσό των 1,2εκ. € δεν έχει ακόμα βρει ανάδοχο εκτέλεσης.

 
Το συνολικό ποσό για το πρόγραμμα αυτό είναι 5.045.039,80€ και αντιστοιχεί σε 4 έργα, που περιλαμβάνουν κυρίως διαφήμιση και μελέτες και ελαχιστοποιούν τη δράση με αποδέκτη το κοινωνικό σύνολο.
 
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει να υλοποιήσει σχέδιο δράσης για την  προαγωγή της δημόσιας υγείας στον τομέα της διατροφής, που ανέρχεται συνολικά στα 2.941.541,50€. Η σύνταξη μελέτης (1.601.134€) και η δημοσιότητα (446.451€) απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.
Στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εφαρμόσουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Διατροφής και Άθλησης, διατέθηκε το ποσό των 987.300,30 ευρώ. Από την κατανομή του ποσού, όμως, δεν προκύπτει καμιά εφαρμογή δράσεων γιατί 52.730,10 € αφορά δαπάνη Τεχνικού Συμβούλου, 59.937,90 € εμπειρογνωμοσύνη και 874.632,30 € δαπάνες δημοσιότητας και προβολής.
 
Ένα άλλο έργο του προγράμματος, που δαπανά κατά τον ίδιο τρόπο τα κοινοτικά χρήματα, είναι η ανάπτυξη γενικών και ειδικών διατροφικών οδηγών. Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής έχει αναλάβει την παραγωγή των οδηγών αυτών και το μισό του συνολικού ποσού 348.302,90€ (από 701.698€) δαπανώνται για δράσεις παραγωγής, διάχυσης και Δημοσιοποίησης των Οδηγών.
 
Για την οργανωτική υποστήριξη του Προγράμματος Άθληση για Όλους ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Επιστημονική Υποστήριξη, αλλά πρακτικά το έργο αφορά την οργανωτική υποστήριξη των Προγραμμάτων Άθλησης για όλους με το ποσό των 414.500 ευρώ. Από το ποσό αυτό 65.682 ευρώ διατίθεται στη δημοσιότητα του έργου και 17.958 στην εξωτερική αξιολόγηση. 

 
Το Υπουργείο Υγείας ανέθεσε στην «FREI Ανώνυμη Τουριστική Συνεδριακή Συμβουλευτική και Εμπορική Εταιρεία»  την Οργάνωση 7 συνεδρίων για την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα Γενικά Νοσοκομεία, έναντι ποσού 231.810,60€. Στο σκεπτικό για τη σκοπιμότητα του έργου αναφέρεται  ότι, τα συνέδρια θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών, μέσω της ανταπόκρισης του ανθρώπινου δυναμικού στις σύγχρονες ανάγκες και τα νέα πρότυπα διοίκησης, και επιπλέον στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην αύξηση της εμπιστοσύνης τους προς τις Υπηρεσίες, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην πληρέστερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και γενικά την άσκηση χρηστής διοίκησης προς όφελος των πολιτών!!!.
Μετά από αυτό το σκεπτικό το συμπέρασμα, που συνάγεται, είναι ότι με 7 συνέδρια ανά τομέα θα σωθεί η ελληνική κοινωνία και θα ανδρωθεί το κοινωνικό κράτος.
 
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές, εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ότι «μοχθεί» για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του δημοσίου, τον περιορισμό των δαπανών και τη διαφάνεια, προκειμένου να αντιστραφούν δυσλειτουργίες και νοοτροπίες από σύστασης του ελληνικού κράτους  και επιτέλους να αποδώσουν… τα μνημονιακά μέτρα. Στην πράξη, όμως, λειτουργεί με  σκοπιμότητες, που γίνονται πασιφανείς και από τη χρήση του ΕΣΠΑ, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όπως έχουμε καταδείξει και άλλες φορές από το  totekmirio.gr, μοιράζονται απλόχερα σε μελέτες, εμπειρογνωμοσύνες, αξιολογήσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες, δημοσιότητα και προβολή, και γενικά σε δράσεις που δε συνεισφέρουν σε κανένα αποτελεσματικό έργο, παρά μόνο στον ισολογισμό κάποιων, γνώριμων πια, εταιρειών και με ότι αυτό συνεπάγεται προς όφελος των κυβερνώντων.
 
Παραδοσιακές παθογένειες του συστήματος, όπως η απουσία σοβαρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο νοσοκομειακοκεντρικός χαρακτήρας του συστήματος, η εσωτερική μετανάστευση περίπου 200.000 κατοίκων της περιφέρειας στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού επαγγελματιών υγείας, η ανεπάρκεια ικανού προσωπικού και εξοπλισμού στα ΕΚΑΒ εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας. Μια σοβαρή πολιτική θα επεδίωκε την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Παράλληλα μια σοβαρή πολιτική στο χώρο της υγείας θα λάμβανε υπόψη τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται εξαιτίας της πρωτοφανούς επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας της πλειοψηφία των πολιτών από τις επαχθείς μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών.
 
Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στη δωρεάν φροντίδα υγείας έχει καταργηθεί  από μια ανθρωποκτόνο μνημονιακή πολιτική της «ντροπής», η οποία συνειδητά ωθεί τη χώρα σε νέα επεισόδια ανθρωπιστικής καταστροφής.

Για ποιο πράγμα φημίζεται κάθε χώρα;;; ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ για τι η Ελλάδα!!!

Για ποίο λόγο είναι διάσημη η κάθε χώρα; Ποίο χαρακτηριστικό των κατοίκων της την κάνει να ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες στο κόσμο; Μια έρευνα του DogHouse Diaries στηριγμένη σε στατιστικά από το διαδίκτυο , από τη Word Bank αλλά και από το Guinness World Records αποκαλύπτει τι κάνει κάθε χώρα ξεχωριστή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Ελληνες γι άλλη μια φορά γίνονται γνωστοί για τη λατρεία που τρέφουν προς το κάπνισμα. Μπορεί να μην μαθαίνουμε κάτι καινούργιο για τους εαυτούς μας μεσώ αυτού του ιδιαίτερου χάρτη, ωστόσο με το λιτό αλλά και μεστό «smokers» γίνεται αντιληπτό πως η αγάπη μας για το τσιγάρο έχει γίνει πλεόν παγκοσμίως γνωστή.

Βέβαια, το DogHouse Diaries αποκαλύπτει χαρακτηριστικά άλλων χωρών που σίγουρα μπορούν να θεωρηθούν χειρότερα του δικού μας όπως το «Cocaine use» ή το «Fascist Movements» που στιγματίζουν Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Δείτε το χάρτη του DogHouse Diaries ανά ήπειρο:








iefimerida.gr
ΠΗΓΗ

Οργιάζουν τα πλαστά πτυχία στους Δήμους – Ακόμη 30 δημοτικοί αστυνομικοί που προσελήφθησαν έτσι

Το αίσχος του ελληνικού Δημοσίου βγαίνει όλο και περισσότερο στην επιφάνεια με τους ελέγχους για τα δικαιολογητικά των προσλήψεων να είναι σε πρώτο πλάνο. Τα τελευταία ευρήματα που εντοπίστηκαν θέλουν 30 δημοτικούς αστυνομικούς να έχουν προσληφθεί σε δήμους της χώρας, με πλαστά δικαιολογητικά και πτυχία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το 54% των εργαζομένων από τους 11.663 υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπως απολυτηρίων Λυκείου, πτυχίων Πανεπιστημίου, πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, διπλωμάτων οδήγησης και πιστοποιητικών γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, για τα οποία το Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε από τους φορείς έκδοσής τους να πιστοποιήσουν την εγκυρότητά τους.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται αφορά τους 3.576 δημοτικούς αστυνόμους σε 178 Δήμους της χώρας και αφορά στη χρονική περίοδο από την πρόσληψή τους μέχρι και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στις 23 Σεπτεμβρίου 2013. Στην περίπτωση εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών, οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ γνωστοποιούνται στους οικείους Δήμους και λοιπούς αρμόδιους φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανάκληση των παράνομων διορισμών, την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών αμοιβών και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

«Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον έλεγχο των δικαιολογητικών των δημοτικών αστυνομικών αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και για την πάταξη της ατιμωρησίας και των αδικιών που έπλητταν το κύρος και την αξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης. Ο έλεγχος για πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία την οποία όμως είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε. Η εποχή όπου ορισμένοι επιτήδειοι, με την άγνοια ή ακόμα και την ανοχή της Πολιτείας, λειτουργούσαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου τελείωσε», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, το υπουργείο τονίζει ότι θα παρακολουθεί στενά την πορεία εξέλιξης των υποθέσεων αυτών, ώστε να διασφαλίσει την άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων.

Ενεργειακή αναβάθμιση της Βουλής αξίας 2.500.000 ευρώ

Με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενεργειακή αναβάθμιση το κτήριο της Βουλής εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.

Με απόφαση του υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, η πρόταση της Βουλής για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας  και προστασίας  του περιβάλλοντος, το κτήριο του Κοινοβουλίου εντάσσεται σε ανάλογο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με συνολικό κόστος 2.500.000 ευρώ.

«Στόχος μας είναι σε όλα τα κτήρια του Δημοσίου να βελτιώσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα, ώστε να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε, βήμα - βήμα, τη κλιματική αλλαγή. Το κτήριο σύμβολο της Ελληνικής Δημοκρατίας μειώνει την ενεργειακή του κατανάλωση και δίνουμε το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται θα είναι μεγαλύτερη του 30% (συγκεκριμένα 38,6%), ενώ η ενεργειακή τάξη του κτηρίου θα ανέβει κατά 1 τουλάχιστον κατηγορία.

Την απόφαση αυτή χαιρέτησε ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης τονίζοντας ότι εκτός των άλλων θα μειωθεί και το λειτουργικό κόστος του κτηρίου του Κοινοβουλίου.

πηγη

Επιτάχυνση της επιστροφής φόρων (817,5 εκατ. ευρώ) από τις ΔΟΥ ζητά με εγκύκλιο το ΥΠΟΙΚ

Εγκύκλιο με την οποία θα ζητά από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες να επιταχύνουν τις επιστροφές φόρων αναμένεται να εκδώσει εντός της ημέρας ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Η εγκύκλιος θα προβλέπει την απλοποίηση των κριτηρίων ελέγχου για τις επιστροφές φόρου εστιάζοντας τόσο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς ή δεν έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου.

Σημειώνεται πως σήμερα εκκρεμούν στις Εφορίες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 817,5 εκατ. ευρώ.  Ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ ανέρχεται σε 488 ημέρες.

Ποιοι θεμελιώνουν φέτος το δικαίωμα της πρόωρης σύνταξης: Δείτε αναλυτικά

Την πόρτα εξόδου στη σύνταξη προλαβαίνουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Ωστόσο όσοι δεν «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς ακολουθούν πλέον τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης, που ισχύουν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα από 1ης Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 και μειωμένη στα 62 (εναλλακτικά πλήρης σύνταξη στα 62, αλλά με 40 έτη ασφάλισης).

Αντιθέτως όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που επιτρέπουν ακόμα και σε πενηντάρηδες την έξοδο στη σύνταξη.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών μέχρι το τέλος του 1982. Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου, ενώ οι έγγαμες γυναίκες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποχωρήσουν ακόμα και με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.

Κερδισμένες είναι και οι μητέρες ανήλικων τέκνων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν φύγουν με το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (που κυμαίνεται από το 50ο έως το 60ο έτος).

πηγη

ευγνωμοσύνη

Μπαίνοντας σπίτι, τους ακούω να συνομιλούν στην είσοδο του φροντιστηρίου δίπλα. Αυτή κρατώντας το σκυλί της, λέει: «ε δηλαδή τί; Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω; Ε όχι, θα παλέψω». Αυτός απαντάει: «Να πολεμήσεις δηλαδή για τα δικαιώματα του υπάλληλου και του εργάτη; Πώς δηλαδή; Αφού δεν υπάρχει τίποτα. Δεν έχει τίποτα. Τί να δώσει; Δεν γίνεται.»


Το σκηνικό σε μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο. Βρήκε μια δουλειά, 350 ή 400 ευρώ, μαύρα. Στο ανακοινώνει. Είσαι αμήχανος, γιατί δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Είχε ζόρια, χρειαζόταν τα χρήματα. Πες μπράβο, πες ωραία, γιατί δεν λες; Δείξε τη χαρά σου ρε, γιατί δε τη δείχνεις; Τα χρήματα είναι λίγα, οι ώρες αρκετές ή πολλές, μένει στο νοίκι, τα έξοδα τρέχουν, να πάμε και για κανένα ποτό κάποια στιγμή. Τι να φτάσει; Πώς να χαρείς;


Η κυβέρνηση, τα μίντια, ο διπλανός στην πολυκατοικία και καμιά 60αριά διανοούμενοι πρώτης γραμμής σου λένε, πως άμα σου δώσουν 400 ευρώ για να ζήσεις θα πρέπει να λες ευχαριστώ. Θα πρέπει να δουλεύεις, να προσπαθείς, να είσαι συνεπείς με τις υποχρεώσεις σου, να στύβεις την πέτρα, να είσαι αισιόδοξος, άμα χρειαστεί να είσαι καινοτόμος και ευέλικτος. Να μη ζεις πάνω απ’ τις δυνατότητές σου. Πόσες είναι οι δυνατότητές σου; 400 ευρώ. Ε θα ζεις ως τα 400 ευρώ. Αυτές οι δυνατότητες αυτή και η ζωή σου.



Σου λένε ότι τέτοιες είναι οι συνθήκες, άρα να λες ευχαριστώ. Να είσαι ευγνώμων που έχεις 400 ευρώ, κάποιο ελεύθερο χρόνο, μία απάντηση στο πού βρίσκεσαι τώρα των γνωστών. Να είσαι ευγνώμων γιατί είσαι ζωντανός, ζόμπι αλλά ζωντανός, δούλος αλλά ζωντανός, χωρίς επιθυμίες αλλά ζωντανός, χωρίς ζωή αλλά ζωντανός.

“so to cure you they must kill you”

Ποτέ δεν καταλάβαινα τους θιασώτες της παραγωγικότητας και της προκοπής. (μόνη ίσως θετική νοηματοδότηση της προκοπής: Ως προκοπή αντιλαμβάνομαι ένα ωραίο Κυριακάτικο τραπέζι και φίλους χορτάτους και μεθυσμένους. Άρα, προκομμένοι εμείς που τους δεξιωθήκαμε).
Αλλά τώρα πια δεν μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση για την ουσία της παραγωγικότητας και τι αυτή τελικά σημαίνει για το πώς ζούμε. Τώρα πρέπει να λέμε απλά ευχαριστώ. Άλλωστε, το αμέσως επόμενο μεγάλο σκάνδαλο του καιρού θα είναι να απορρίπτεις προτάσεις εργασίας. Να μην θες να μπεις/επιστρέψεις στην εταιρεία. Να μην θες να βάλεις τη στολή της ειδικής οικονομικής ζώνης. Απαπα. Απαγορεύονται τέτοιες κουβέντες. Απαγορεύονται. Να κάνεις τη δουλίτσα για τα 400 ευρώ. Δεν βλέπεις ότι έχουμε κρίση; Δεν βλέπεις πώς είναι οι συνθήκες; Δεν επιτρέπεται πλέον κριτική στην εντατική εργασία, δεν επιτρέπεται αμφισβήτηση της ανάπτυξης. Εδώ για 400 ευρώ θα πρέπει να κάνεις υπόκλιση στον κύριο εργοδότη, για ποιό όχι μιλάμε;

*


«το πρόβλημα είναι ότι ξεκινήσαμε ως κομμουνιστές και καταλήξαμε αντιφασίστες»

Ο αντιφασισμός ως άδειο κέλυφος. Ο αντιφασισμός του Μπίστη και του μέγκα τσάνελ. Ο αντιφασισμός που δεν σημαίνει τίποτα, δεν ζητάει τίποτα, δεν βρίσκει τη βάση του πουθενά.

Η ζωή η ίδια ως άδειο κέλυφος.


Ευχαριστούμε τον κύριο εργοδότη για τα μαύρα 400 ευρώ, ευχαριστούμε τον κύριο εργοδότη για την εξαήμερη εργασία, ευχαριστούμε τον κύριο Βενιζέλο για τον αντιφασιστικό αγώνα, ευχαριστούμε το μέγκα τσάνελ για όλα.

*

Οι συνθήκες καθορίζουν τα πάντα. Τώρα υπομονή και πάλι υπομονή. Κάποιος θα σε ανταμείψει τόσο όσο να πληρώσεις ένα μέρος των υποχρεώσεών σου. Κάποιος θα σε βοηθήσει να φας κάτι, να μείνεις κάπου, αλλά πού; Πού είναι αυτό το σπίτι που αφήνει αρκετά ρέστα απ’ τα 400 ευρώ; Για ζωή, ευτυχία, ελευθερία ούτε λόγος. Δεν είναι ο καιρός τέτοιος. Πιες αλλά όχι πολύ, βγες αλλά όχι πολύ, γύρνα στο πατρικό σου, φύγε έξω, κάνε κάτι. Τόσο όσο.

Στις ειδικές οικονομικές ζώνες η συναίνεσή σου θα ζητηθεί για μια σειρά από θέματα. Χαμηλοί μισθοί, οικολογική καταστροφή, κατάρρευση. Μετά τη συναίνεση θα πρέπει να έρθει και η ευγνωμοσύνη.


*

Στην πλατεία Κοραή ο τοξικοεξαρτημένος – άστεγος επανέρχεται. Γιατί με κοιτάς έτσι, από πού είσαι εσύ; ρωτάει την κυρία που μάλλον κοιτούσε επίμονα ή και αποδοκιμαστικά. Μου κάνει εντύπωση η ερώτηση, αυτό το από πού είσαι εσύ; το έχω πει εκνευρισμένος σε ένα μπάτσο κάποτε, νομίζω στις 12 Φλεβάρη. Τότε μόλις το ξεστόμισα, γέλασα κατευθείαν με τον εαυτό μου. Τί εννοούσα άραγε μες στην τσαντίλα; Όχι φυσικά την καταγωγή του. Ότι δεν είναι απ’ την ίδια πραγματικότητα με μας; Ότι δεν μεγάλωσε στην ίδια πόλη με μας; Δεν είδε τους ίδιους δρόμους και τα ίδια αυτοκίνητα;

*

Η ανάγκη και οι συνθήκες. Φυσικά και θα δουλέψουμε κάποτε για 400 ευρώ, αλλά δεν είμαστε ζόμπι, τρομαγμένοι ναυαγοί σε άγνωστο τόπο. Ξέρουμε και τον κύριο εργοδότη και τον κύριο τηλεοπτικό αντιφασίστα. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ευγνώμονες. Μπορούμε να δούμε το ψέμα στη φράση «μη ζείτε πάνω απ’ τις δυνατότητές μας». Μπορούμε να μην μπερδεύουμε τη ζωή με την παραγωγικότητα και το χρόνο με την εργασία. Μπορούμε να αρνηθούμε αν χρειαστεί να σώσουμε κάτι απ’ τον εαυτό μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε να σταματήσουμε την κανονική ροή των πραγμάτων.



Ξέρουμε ότι στην οδό Φιλιππίδου, στο κέντρο της Αθήνας, ένα χέρι θυμάται την ειρωνεία, τη λύσσα και τη χαρά που οι συνθήκες αδυνατούν να χωρέσουν. Ένα ειρωνικό σύνθημα, με κάποιο αλλόκοτο τρόπο, μου θυμίζει, πρωί στην Κυψέλη, ότι αυτό που αποκαλούμε συνθήκες και που επιχειρεί να καθορίσει τη ζωή σου, αναπόφευκτα θα πρέπει κάποια στιγμή να συγκρουστεί με τις πιο σφοδρές σου επιθυμίες. Και αυτή η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί.

Κάτω από ένα από τα δέντρα που – ελπίζω – δεν θα ‘ναι από τα τελευταία θα χαρώ να κοιτάω κάποτε την παραγωγικότητα, ως έννοια και ως πραγματικότητα, να αυτοκαταργείται.


ΠΗΓΗ:
Το Βυτίο

και εδω  ΠΗΓΗ

Το αυτονόητο του δεν έχω να πληρώσω

Η γη μπορεί να γυρίζει αλλά εγώ είμαι σταθερά καρφωμένη σ' ένα σημείο. Εδώ στο κλουβί με τις τρελές. Στη χώρα που το αυτονόητο θεωρείται πλέον ανατρεπτικός τρόπος σκέψης.

Το αυτονόητο είναι πως ένας άνθρωπος που μόλις τρία χρόνια πριν δήλωνε ένα συγκεκριμένο εισόδημα, είχε μια συγκεκριμένη οικονομική επιφάνεια αυτή που αναλογεί σ' ένα μισθοσυντήρητο της κακιάς ώρας, κι έπαιρνε επιστροφή από την εφορία διακόσια τριακόσια ευρώ, και τρία χρόνια αργότερα που είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από εκείνη που ήταν, φτωχότερος, ίσως άνεργος, με τις τιμές στα ύψη και την αγοραστική του δυνατότητα στο μηδέν, ΕΝΩ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, όχι μόνο δεν έχει επιστροφή φόρου, αλλά πρέπει να πληρώσει ένα μάτσο φόρους, χαράτσια και γ@μησιάτικα αλλονών.

Το αλλονών είναι βεβαιωμένο από τη στιγμή που αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος, δεν συμμετείχε σε καμία κλοπή, δεν τα έφαγε μαζί, δεν είχε κρυφά έσοδα ούτε καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού, δεν έχει τίποτα που να αποδεικνύει πως ενώ τρία χρόνια πριν δικαιούταν επιστροφή τώρα πρέπει να πληρώνει το δεκαπλάσιο!

Το αυτονόητο λοιπόν είναι πως ο αυτός ο συγκεκριμένος τύπος, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. Γιατί για να έχει, θα πρέπει να είχε μεσολαβήσει η κληρονομιά από καμιά θείτσα που απεβίωσε, ένα κέρδος στο λόττο, να βρήκε μια βαλίτσα με χιλιάρικα στο δρόμο, να έχει κλέψει καμιά τράπεζα και να έχει κάνει τη μπάζα του. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΙΚΗ, στο να ζητάει κάποιος από αυτόν τον συγκεκριμένο άνθρωπο λεφτά ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

Αυτός που θα το κάνει λοιπόν έχει ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ. Να του κόψει από το φαΐ του, από τα φάρμακά του, από την ανατροφή των παιδιών του, από τη δυνατότητα να ζει σ' ένα σπίτι.

Για να χρησιμοποιήσω λοιπόν το παράδειγμα της διάσημης φράσης το ότι "όταν πτωχεύουν οι Έλληνες δεν σημαίνει πως πτωχεύει κι η Ελλάδα" θα πω, πως το ότι τα φάγανε, τα κλέψανε, τα παίξανε στο τζόγο, τα κάνανε βίλες, λογαριασμούς και κότερα, δε σημαίνει πως εμείς πρέπει να πληρώσουμε τους τοκογλύφους που τους τα δάνεισαν. Δεν είναι επαναστατική σκέψη, είναι Η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουν όσοι τα φάγανε μαζί, όσοι κλέψανε, όσοι ήταν πελάτες των διαφόρων συμμοριών, όσοι γεμίζανε τις τσέπες με χιλιάρικα και δεν δίνανε λογαριασμό σε κανέναν, όσοι γεμίζανε με λουλούδια τις πίστες στα σκυλάδικα, όσοι αγοράζανε τρία και τέσσερα αυτοκίνητα για τη πλάκα τους, όσοι τρώγανε μέχρι να σκάσουν, όσοι γ@μάγανε ότι κινόταν, ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.

Η ουσία που ενδιαφέρει είναι πως δεν μπορείς να λάβεις εκ του μη έχοντος. Και το ξέρουν. Θα ήταν ηλίθιο να πιστεύουμε πως ο τάδε Υπουργός που ζητάει από έναν άνθρωπο που δεν έχει λεφτά, να πληρώσει δεν ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. Για να τον εξαναγκάσει λοιπόν σημαίνει πως δεν είναι ρυθμιστής ενός χρέους αλλά εκβιαστής. 
Αν σταμάταγε σε νόμους που θα έκαναν να ανοίξουν οι τσέπες των "μαζί τα φάγαμε" αν βούταγε τους δέκα χιτώνες από εκείνους που έχουν εκατό, αν έβαζε πίσω από τα κάγκελα όσους έκλεψαν, τους απατεώνες και καταχραστές του δημοσίου χρήματος, τους μιζαδόρους, τις συμμορίες που ροκάνισαν το δημόσιοι χρήμα, τους ιδιώτες που έκαναν περιουσίες στη πλάτη των υπόλοιπων, και όλα τα γνωστά καθάρματα που περιφέρονται ακόμα ανενόχλητα, μαζί του θα ήμουν. Θα έριχνα τη πέτρα κι εγώ μαζί του. Τότε δεν θα ήταν διάσωση της πλάκας, αλλά απονομή επί τέλους δικαιοσύνης.

Τώρα όμως πόση σοβαρότητα να διακρίνει κανείς σε εκείνους που συλλογή χρημάτων ονομάζουν το κλέψιμο από το παγκάρι της ενορίας; Και ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει πως αυτό γίνεται για διάσωση κι όχι για άλλους λόγους;

Σήμερα μου ζητάς να πληρώσω ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΩ. Αύριο θα μου ζητάς να πληρώνω υποχρεωτικά με κάποια κάρτα την οποία δεν θα μπορώ να πάρω γιατί δεν είμαι εντάξει ούτε με τις τράπεζες, ούτε με την εφορία ΑΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ. Τι θα γίνει τότε; Δεν θα έχω πρόσβαση στην αγορά ακόμα και των πιο βασικών προϊόντων για την επιβίωση; 
Κι αν έχω ακόμα δουλειά πόσο θα τη κρατήσω αν πάρει χαμπάρι ο εργοδότης πως είμαι ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ;

  • Μήπως στα αυριανά βιογραφικά θα πρέπει να παρουσιάζει κάποιος πιστοποιητικό από την εφορία ή το Τειρεσία ότι είναι εντάξει αλλιώς δεν μπορεί να προσλαμβάνεται; 
  • Μήπως το σούπερ μάρκετ θα ζητάει τη κάρτα αγορών υποχρεωτικά αλλιώς δεν θα δίνει τρόφιμα; 
  • Μήπως η ΔΕΗ θα ζητάει πληρωμή με πιστωτική αλλιώς θα κόβει το ρεύμα; 
  • Μήπως θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη κάρτα κάποιος για να νοσηλευτεί ή να πάρει φάρμακα η οποία κάρτα θα είναι πάλι σε σύνδεση με τις τράπεζες και την εφορία;


Το αυτονόητο αρχίζει και γίνεται ανατριχιαστικό. Ζοφερό. Οι ενδείξεις είναι πολύ τρανταχτές πλέον για το αύριο που καταφθάνει χωρίς έλεος. Καταφθάνει ένα αύριο γεμάτο από εξαναγκασμένους σε αποκλεισμό από τη παροχή αγαθών. Εξαναγκασμένους να ξεσπιτωθούν και να μένουν στους δρόμους. Εξαναγκασμένων να ψάχνουν τα σκουπίδια ή να ζητιανεύουν στα συσίτια. Εξαναγκασμένους να πεθαίνουν ή να παρανομούν για να επιβιώσουν.
Είναι η ώρα που και η δική μας wall street απαιτεί να έχει στα σκαλιά των πολυτελών πολυεθνικών, των πολυτελών εστιατορίων και των πολυτελών οίκων μόδας, ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ. Τρελαμένους με το ταμπελάκι στο χέρι που να γράφει "έρχεται ο αντίχριστος, οι εξωγήινοι ή η δευτέρα παρουσία" Ανάπηρους που θα κρατάνε το σημαιάκι και θα λένε "κάποτε πολέμησα"

Είναι η ώρα του κανιβαλισμού που ζητάει νομιμοποίηση. Δεν υπάρχει άλλη λογική δικαιολογία. Σ΄ενα πλανήτη που δέκα συμμορίες κατέχουν το παγκόσμιο πλούτο και δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι η παιδική τους χαρά, ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ είναι πως κανείς δεν μπορεί να μας διαφυλάξει αν αυτοί οι δέκα είναι τελικά κανίβαλλοι και δεν έχουν σώας τας φρένας.

Η μετάλλαξη ενός συστήματος που είναι από μόνο του φιλοτομαριστικό, τζογαδόρικο, αδιάφορο για τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία, την δίκαιη κατανομή του πλούτου, την προώθηση αξιών και πολιτισμού, σε κανιβαλιστική ολιγαρχία δεν είναι ιστορία συνωμοσίας είναι Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.


Το ότι αυτά τα δισεκατομμύρια ανθρώπων στη πλειοψηφία τους, όπως και τα λίγα εκατομμύρια εδώ, ντόπιων, δεν μπορούν να διακρίνουν το τσουνάμι που έρχεται κατ΄ευθείαν πάνω στη μούρη τους και θα τους συνθλίψει, δεν καθιστά συνωμοσιολόγους εκείνους που ήδη έχουν ταμπουρωθεί να το παλέψουν με κάθε τρόπο...
Είναι η εποχή που οι φαντασιόπληκτοι συνωμοσιολόγοι του παρελθόντος αποδεικνύονται απλά ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ. Είναι η εποχή που οτιδήποτε ειπώθηκε από τους εμπνευστές διαφόρων δυστοπιών του μέλλοντος, είναι απλά το μέλλον που ήρθε. Το μόνο πράγμα που αντιστέκεται στην αποδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι το πείσμα των ανθρώπων να πιστέψουν πως δεν είναι έτσι γιατί αυτό θα προστατεύσει το μυαλό τους από τη τρέλα. Είναι η συνήθεια σιγά σιγά στην ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ, στη μετάλλαξη της ανθρωπότητας σε μια κανονικότατη φάρμα των ζώων, με τα ζώα να μην το πάρουν χαμπάρι.

Συνήθισαν στην ιδέα της αδυναμίας αντίδρασης. Συνήθισαν στην αποδοχή των όσων τους πλασάρονται για αλήθειες. Συνηθίζουν σιγά σιγά στο γεγονός πως ένα ένα αφαιρούνται από πάνω τους όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τους αφήσουν το περιθώριο μιας υποτυπώδους ελευθερίας. Οι άνθρωποι παραδίδονται οικειοθελώς. Με την υπογραφή τους στο συμβόλαιο εκτέλεσης, χωρίς να μπαίνουν στο κόπο να δουν τα ψιλά γράμματα στο τέλος της σελίδας.

  • Είχαν ένα σπίτι μια φωλίτσα; Θα το χάσουν και μετά θα σκεφτούν που θα ζήσουν. 
  • Είχαν ένα τρόπο να μεγαλώνουν τα παιδιά τους αξιοπρεπώς να τα τρέφουν καλά, να τα σπουδάζουν, να τα βοηθάνε να εκπληρώσουν τα όνειρά τους; Θα τη χάσουν τη δυνατότητα και μετά θα το καταλάβουν. 
  • Είχαν συνήθειες απλές, καθημερινές που τους βοηθούσαν να ομορφαίνει η ζωή τους; Θα τις χάσουν και μετά θα το καταλάβουν. 


Ο υποβαθμισμένος περίφημος τρίτος κόσμος, ο υποανάπτυκτος, που στεκόταν απέναντι σαν παράδειγμα προς αποφυγή δεν ανέβηκε επίπεδο. Ήταν το όριο για να σχεδιάσουν που θα κατέβουν και οι υπόλοιποι.


Δεν είναι η τριτοκοσμική Ελλάδα. Θα είναι και η τριτοκοσμική Ευρώπη, και η τριτοκοσμική Αμερική σύντομα στις οθόνες μας. Και όλα αυτά ξεκινάνε από το πλέον απλό πράγμα. Κύριοι δεν έχω να πληρώσω και δεν θα καταναλώσω τη ζωή μου και όσο χρόνο απομένει στο να βρω τρόπους για να ικανοποιήσω τα αιτήματά σας. Αυτό είναι το αυτονόητο.

Η συνεχής ενασχόληση, η συνεχής αγωνία και τρομοκρατία, για να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθεί ο χασάπης, είναι περιττή, γελοία. Ένας οικογενειάρχης αυτή τη στιγμή έχει σαν μόνο μέλημα στη ζωή του να βρει λεφτά για να πληρώσει ένα φόρο, το ρεύμα, τη τράπεζα, το δάνειο, το ταμείο. Ξυπνάει, κοιμάται (αν καταφέρνει πια να κοιμηθεί) με ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ στη ζωή του, χρημάτων που θα του χρησιμεύσουν όχι για να ζήσει καλύτερα, αλλά για να μην πεθάνει γρηγορότερα.

Η άλλη πλευρά, εκείνη των βολεμένων ακόμα ξυπνάει και κοιμάται υποταγμένη απόλυτα στις υποδείξεις, στα μοντέλα ζωής, στα μοντέλα αξιών του ΤΙΠΟΤΑ που θεωρεί ζωή.

Τελικά κανένας ζωντανός κυκλοφορεί ακόμα;

ΠΗΓΗ:
synithisypoptos.gr

ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν νοσηλείες σε Υγεία, Ιατρικό, Ιασώ, Μετροπόλιταν…

Τα ιδιωτικά κέντρα που κάνουν επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ είναι: Υγεία, Ιατρικό Κέντρο, ΙΑΣΩ, Euromedica, Βιοιατρική, Ευρωκλινική,Λευκός Σταυρός, Κυανούς Σταυρός, Μετροπόλιταν, Mediterraneo hospital .

Άρχισαν τα όργανα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας καθώς από 29 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών κάνουν μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ λόγω των χρεών του Οργανισμού στον κλάδο και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία από την τσέπη τους.
Γόρδιος δεσμός τα χρέη του ΕΟΠΥΥ για την κυβέρνηση. Τι έγινε σε σύσκεψη στου Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και σε ποιες κλινικές διακόπτονται οι δωρεάν νοσηλείες.

Πονοκέφαλος επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς η υπόθεση χρέη προς τις ιδιωτικές κλινικές αποδεικνύεται άλυτος γρίφος. Ρευστό δεν μπορεί να βρεθεί με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να υλοποιούν τελικά τις προειδοποιήσεις τους και να προχωρούν σε επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ, με σοβαρές συνέπειες φυσικά στην περίθαλψη των ασθενών. Ήδη από το πρωί της Τρίτης 29 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται από τους υπευθύνους των ιδιωτικών κλινικών ότι θα πρέπει εάν θέλουν να νοσηλευθούν, να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, εισπράττοντάς τα βέβαια με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πολύ γραφειοκρατία ως συνήθως.

 Δε λείπουν οι γκρίνιες και τα παράπονα αφού κάποιοι ασθενείς είχαν προγραμματισμένα χειρουργεία που θα τους κοστίσουν «χρυσάφι».

 Την απόφαση των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών δεν κατάφερε όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr να ανατρέψει ούτε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

 Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καθώς και του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί η χρυσή τομή.

 Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δε γνώριζε καν ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόλις το 8% των παλαιών οφειλών του προς τον κλάδο (δείχνοντας τη σχετική έκπληξη κατά την ενημέρωσή του) ενώ και για το 2013 έχουν αποπληρωθεί ελάχιστοι μήνες. Μάλιστα στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε ότι και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει καταρτισθεί με λανθασμένο τρόπο με αποτέλεσμα τα κονδύλια να εξανεμίζονται σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές που θα έπρεπε.

 Ο κ.Σαμαράς έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν άλλους «κωδικούς» με κονδύλια ώστε να αποπληρωθούν οι ιδιωτικές κλινικές.

 Ωστόσο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών έθεσαν στον Αντώνη Σαμαρά και το θέμα των εκπτώσεων αλλά και της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (rebate-claw back) τα οποία όπως είπαν θα γονατίσουν τον κλάδο δεδομένου ότι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα από κονδύλια που δεν έχουν λάβει καθώς ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστά.

 Αίσθηση προκάλεσε – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr- σε όλους τους παραβρισκόμενους στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η τοποθέτηση ιδιοκτήτη μεγάλου ιδιωτικού ομίλου ο οποίος απείλησε ότι θα μπει στο «άρθρο 99», με συνέπεια, όπως είπε, να μην πληρώσει ούτε τους εργαζόμενους αλλά ούτε τους προμηθευτές του.

 Η κυβέρνηση μπροστά στα νέα δεδομένα εμφανίζεται αμήχανη και αναζητά τρόπους ώστε να αποπληρώσει έστω ένα τμήμα στον κλάδο προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσουν την επίσχεση στον ΕΟΠΥΥ.

 Άλλωστε οι διαβεβαιώσεις που υπήρξαν στη σύσκεψη ότι θα καταβληθούν οι τελευταίοι μήνες του 2013 δεν καθησύχασαν τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Από την άλλη και οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι μεγάλο μέρος των οφειλών θα δοθεί άμεσα μετά από τον κλινικό έλεγχο που θα γίνει, δεν έπεισαν τους επιχειρηματίες οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο έλεγχος αυτός θα διαρκέσει τουλάχιστον κάποιους μήνες.

πηγη