EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Χειρουργικά χτυπήματα» το 2014

“ Έστω και αν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη στη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει για το 2014, μετά τις συνομιλίες με την τρόικα είναι δεδομένο ότι θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα, έστω και αν αυτά θα βαφτιστούν «στοχευμένα». ”
 
Η κυβέρνηση βαφτίζει τα νέα μέτρα «στοχευμένες παρεμβάσεις», εν όψει φοροκαταιγίδας και χοντρού ψαλιδιού σε όλες τις δημόσιες δαπάνες, ενώ η τρόικα επιμένει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ. Η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, όποτε και αν τελικά οριστεί αυτή, θα σημάνει και επίσημα την έναρξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και ελεγκτών, που θα αφορά των κατάλογο των νέων μέτρων που θα επιβληθούν το 2014.

Έστω και αν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη στη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει για το 2014, μετά τις συνομιλίες με την τρόικα είναι δεδομένο ότι θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα, έστω και αν αυτά θα βαφτιστούν «στοχευμένα».

Τσεκούρωμα

Το περιεχόμενο των μέτρων έχει ήδη αρχίσει να αποκαλύπτεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν νέες αυξήσεις φόρων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και περικοπές δημόσιων δαπανών, ενώ θεωρούνται δεδομένες οι περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, μόλις την Τετάρτη ανακοινώθηκε το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ενώ την Πέμπτη στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς την απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Αυτό που μένει να συμφωνηθεί με τους δανειστές είναι το τελικό βάρος αυτών των «στοχευμένων παρεμβάσεων» που θα πέσουν και πάλι στους ώμους μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και συνταξιούχων.

Ωστόσο, μένει να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλύψουν τα νέα μέτρα. Οι δανειστές συνεχίζουν να ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό στα 2 δισ. ευρώ, καθώς συνεχίζουν να αμφισβητούν την πρόβλεψη που περιέχει τόσο ο προϋπολογισμός του 2013 όσο και το προσχέδιο του 2014, για επίτευξη πλεονάσματος. Οι επικεφαλής των ελεγκτών έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τις αμφισβητούμενες παραδοχές και υποθέσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αποδείξει στην τρόικα ότι το δημοσιονομικό κενό δεν θα ξεπεράσει τα 500-600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για την κάλυψη αυτού του κενού δεν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων, καθώς θα μηδενιστεί με την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μέτρων και παρεμβάσεων για τη νέα χρονιά.

Αν και τα νέα μέτρα που θα συμφωνήσουν οι ελεγκτές με την κυβέρνηση δεν έχουν κλειδώσει στο σύνολό τους, είναι γνωστό ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει περικοπές σε δαπάνες και αύξηση φόρων.

ΠΗΓΗ: enet.gr
 

Αναβαθμίστηκε η Ελλάδα ...αλλά βρίσκεται πίσω από την Αντιγκούα και Μπαρμπούντα

“ Tο «success story» δεν πιάνει μία μπροστά στο «Αντιγκούα και Μπαρμπούντα» story ”
 
Αναβαθμίστηκε η Ελλάδα στον δείκτη επιχειρηματικότητας αλλά βρίσκεται πίσω από την Αντιγκούα και Μπαρμπούντα, νησιωτικό σύμπλεγμα στην Καραϊβική, σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην έκθεση της "Doing Business 2014".

Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης θέλησε με σημερινή του ανακοίνωση να υπερθεματίσει λέγοντας πως η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας ως προς την επιχειρηματικότητα βελτιώθηκε κατά έξι θέσεις. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών, που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 78η θέση μεταξύ 185 χωρών. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κατάταξη της χώρας μας βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις, δηλαδή κατά την τελευταία διετία η Ελλάδα ανέβηκε 28 βαθμίδες.

Στις πρώτες πέντε θέσεις του πίνακα της έκθεσης της "Doing Business 2014" βρίσκεται η Σιγκαπούρη, το Χονγκ- Κόνγκ, η Ν. Ζηλανδία, οι ΗΠΑ και η Δανία.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ανάπτυξης χαρακτηρίζει σημαντική την άνοδο στην κατάταξη της χώρας μας γιατί βελτιώθηκε (α) η προστασία των επενδυτών (80η θέση εφέτος από 117η πέρυσι και 155η πρόπερσι), που επιτεύχθηκε με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιριών σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται στα μέλη ΔΣ Ανωνύμων Εταιριών να ενημερώνουν για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων τους με αυτά της εταιρείας όπως επίσης, για τις εισηγμένες εταιρίες, οι διατάξεις που απαγορεύουν υπό προϋποθέσεις τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της εταιρίας και μελών του ΔΣ, συγγενών τους κλπ και (β) η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου (52η θέση από 62η και 79η πρόπερσι), με τη θέσπιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής των εγγράφων στα τελωνεία, που εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των 25 μέτρων απλούστευσης των διαδικασιών για τις εξαγωγές.

ΠΗΓΗ: avgi.gr




ΤΑ 12 ΜΕΤΡΑ ΑΞΙΑΣ 2 ΔΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Δεν φτάνει που η κακούργα Μέρκελ θέλει να μας πιεί το αίμα.  

Σα να μην φτάνει αυτό, θέλει και να συντρίψει την αξιοπιστία έγκριτων δημοσιογράφων, όπως η κυρία Σπυράκη!

Ενώ λοιπόν το Mega μετέδιδε πως η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ ήταν σε εγκάρδιο κλίμα και διήρκησε 20 λεπτά, η στυγνή Γερμανίδα υποστήριξε σε πλανητικό επίπεδο ότι “ξεπέταξε” τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πεντάλεπτο!
Εντροπή!

Δείτε τώρα τα μέτρα της σκληρής “επαναδιαπραγμάτευσης”. Άλλη μια τέτοια και θα μας φορολογήσουν το δεύτερο νεφρό…
   
1.Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο. Σήμερα δεν εφαρμόζεται στο 40% της μισθοδοσίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ
 
2. Μείωση μισθών και συντάξεων στους αστυνομικούς ( χαχαχαχα )
 
3. Μείωση στον κωδικό των αμυντικών δαπανών
 
4. Παρέμβαση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό του δημοσίου, με χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ.
 
5. Παρέμβαση στα «ευγενή ταμεία» με επαναπροσδιορισμό των παροχών
 
6. Νέα μείωση δαπανών στην υγεία, ακόμα και κλείσιμο νοσοκομείων ( χαχαχα Αδωνις )
 
7. Κατάργηση φορέων του δημοσίου, ακόμα και ενός υπουργείου, κάποιας γενικής γραμματείας και ενός πακέτου ακόμα ζημιογόνων ΔΕΚΟ
 
8. Επέκταση της κινητικότητας και διαθεσιμότητας και στο 2014
 
9. Επίσπευση των απολύσεων των 11.000 δημοσίων υπαλλήλων τον πρώτο μήνα του 2014 ( χαχαχα)
 
10. Αύξηση φορολογικών συντελεστών και ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αλκοόλ, καπνό και είδη πολυτελείας
 
11. Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% – ( κλαιωω χαχαχαχαα )
 
12. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο και βαθύ εσωτερικό έλεγχο στα τελωνεία της χώρας
Με 153 φιδια…. ποιος θα ψηφίσει αυξήσεις σε φόρους καταργήσεις φορέων και άμεσες απολύσεις αλλά και μειώσεις μισθών αστυνομικών ή στρατιωτικών??

Μητσοτάκης: Οι απολύσεις θα γίνουν

Mε τίτλο «το πελατειακό κράτος εξυπηρετούσε πολλούς», η βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ» φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στις εργασίες της Ομάδας Δράσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές Αρχές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι «δεν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα μοντέλο, αλλά πώς θα το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα». Ειδικά δε για τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης τονίζει ότι ήταν πολύ μεγάλη, αναποτελεσματική και σπαταλούσε πόρους, ενώ δεν έδινε στους πολίτες την εντύπωση ότι εκπλήρωνε τον ρόλο της, ως δημόσια υπηρεσία

«Σήμερα έχουμε 130.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους, σε σχέση με το 2009 και το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες καταπολέμησης του πελατειακού κράτους, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται πλέον καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή των στελεχών γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητές τους.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις ως το 2014. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση. Η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ’ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Η μοναδική λύση για το ελληνικό χρέος

Η Αθήνα, καλά θα κάνει, να μην τρέφει φρούδες ελπίδες σχετικά με το χρέος της. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στη χώρα μας, αναφορικά με την προοπτική ενός νέου «κουρέματος», αυτή τη φορά του επίσημου χρέους της, δηλαδή, του ελληνικού χρέους που έχουν αναλάβει οι άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.

«Μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα σε πολλά κράτη της ΕΕ» λέει στη Voria.gr αρμόδια κοινοτική πηγή, διευκρινίζοντας ότι «για να περάσει θα έπρεπε να πάρει την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων». Όπερ σημαίνει ότι πολλές από τις σημερινές κυβερνήσεις θα απειλούνταν. Για αυτό και προωθείται η λύση της επιμήκυνσης, σε συνδυασμό με την μείωση του σημερινού επιτοκίου.

«Στην πραγματικότητα, κατ' αυτόν τον τρόπο, εισάγουμε στην περίπτωση της Ελλάδας ένα άτυπο ευρω-ομόλογο» λέει η ίδια πηγή, η οποία υποστηρίζει ότι «οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», καθώς η προετοιμασία που απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλη και σύνθετη. Ωστόσο, όπως, τονίζεται αυτή είναι η μοναδική, ρεαλιστική, λύση και οτιδήποτε άλλο υποστηρίζεται είναι κυριολεκτικά «εκτός κλίματος».

voria

Εισπρακτική εταιρία με την βούλα του Ελληνικού δημοσίου θα βγάζει στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων!

Γράφει ο Πάνος Λελιάτσος

Mε νόμο που περάσανε από την βουλή οι κύριοι της κυβέρνησης δημιουργήσανε το κέντρο εισπραξης ασφαλιστικών εισφορών, του οποίου η αρμοδιότητα θα είναι η αναγκαστική κατάσχεση
περιουσιών για αυτούς που χρωστάνε. Η αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών προ των πυλών.




 
 

Για οφειλές άνω των 5000€ η εισπρακτική εταιρία που συστάθηκε από την μαφία των κυβερνώντων θα βγάζει στο σφυρί τα σπίτια του Ελληνικού λαού



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Επιμέλεια: logiosermis

Απειλή διαθεσιμότητας για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους

Την απειλή της διαθεσιμότητας, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε απόλυση, για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους, κραδαίνει η “Ελευθεροτυπία”, με σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίπου 800 Οργανισμοί και φορείς του δημοσίου μπαίνουν στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και τρόικας, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αξιολόγηση η οποία θα οδηγήσει στη συνέχεια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Η διαδικασία αυτή αφορά περίπου 30.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων είναι υποψήφιοι για να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με ανοιχτό το φάσμα της απόλυσης.

Οι Οργανισμοί που μπαίνουν στο μικροσκόπιο αφορούν 10 υπουργεία, τα Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών-Μεταφορών-Δικτών, καθώς και το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Η ΒΟΗ ΤΩΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ‏

«Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον». Εκεί κλεισμένος ο Αντώνης μέσα στον κήπο των Χρυσανθέμων, δεν ακούει την βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Είπα να αναπνεύσω ιώδιο περπατώντας καμιά ώρα παραλιακά στην Βάρκιζα. Είναι ο κόσμος μου, αυτό το θεσπέσιο μέρος. Εδώ ζω το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Μια ώρα προγραμμάτισα, έγιναν έξη. Συνάντησα φίλους, κάθισα στους συλλόγους εκεί στο λιμανάκι, μετά μου φώναξαν για ένα ποτό σε παρακείμενο καφέ και μέχρι να πάω και να έλθω από την πλαζ μέχρι την άλλη άκρη, μίλησα με δεκάδες φίλους, γνωστούς και άλλους που τους συνόδευαν. Αποτυπώνω μερικά που άκουσα.

Όλοι –μα κυριολεκτικά όλοι– λέγανε τα ίδια ή παρόμοια. Αίσθηση ήττας, απογοήτευση, απόγνωση, αγωνία για το αβέβαιο μέλλον, το δικό τους και των παιδιών τους. Ψυχική εξουθένωση, αίσθηση απώλειας της ελευθερίας και αίσθηση ταπείνωσης του πνεύματος. Για όποιον κατανοεί τι σημαίνει ταπείνωση του πνεύματος είναι το ισοδύναμο του θανάτου για τον άνθρωπο και του συλλογικού θανάτου για τα έθνη.

Ακόμη και υπό ξένη κατοχή το πνεύμα μένει ελεύθερο. Όταν όμως το καταστέλλουν εγχώριοι το πνεύμα αρρωστά και πεθαίνει. Το νόημα και οι σκοποί της ζωής χάνονται. Εξατμίζονται μέρα με την μέρα. Σκοποί και νοήματα βουλιάζουν μέσα στην καταστολή τους από την υποτακτική εθνοκτόνο διακυβέρνηση που κατάντησε έρμαιο ξένων. Την δίψα για ζωή, την δημιουργικότητα και το ένστικτο ότι πρέπει να επιβιώσουμε και να αφήσουμε απογόνους τα εξοντώνουν οικατεξουσιαστικές οικονομικές αποφάσεις. Κτυπιέται αλύπητα η ιδιωτική τους σφαίρα. Δυναμιτίζουν τον μόχθο και τον κόπο γενεών και γενεών. Κλείνουν την πόρτα του σπιτιού τους αλλά τα εχθρικά ξενόβαλτα φιρμάνια είναι μέσα.

Η ένταση, μου είπαν πολλοί, διαιρεί και διχάζει. Δυσφορία και εντάσεις μέσα στις οικογένειες, διαζύγια και πλήγματα κατά των οικογενειακών δεσμών μεταξύ ανθρώπων που ποτέ δεν θα συγκρούονταν. Ανθρώπων που ποτέ και σε τίποτα δεν έφταιξαν παρά μόνο ατύχησαν να εμπιστευτούν κάποιο Κώστα, κάποιο Γιώργο, κάποιο Κωστάκη και κάποιο Μπένο.

Νοικοκυραίοι αλλά αναίτια χρεωκοπημένοι. Ο ένας άσκοπα και ανόητα μας έριξε στον λάκκο των λεόντων της ΟΝΕ (http://www.ifestosedu.gr/111ONEGreeceWarning.htm), ο άλλος έβλεπε βίντεο αντί να κυβερνά, ο επόμενος αφού έψαχνε … παγκόσμια κυβέρνηση και δεν την βρήκε κραύγασε «ο τιτανικός βυθίζεται», ο αφιλότιμος, καλώντας εκατομμύρια κερδοσκόπους να απαλλαγούν από καθετί Ελληνικό, εκτινάσσοντας έτσι τα χρέη με συνέπεια την υποτίμηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων.

Στους ανθρώπους πλέον διακρίνεις μια τάση για απάθεια και εγκατάλειψη. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τις κακουχίες της εφορίας, των χαρατσιών, των «ειδικών εισφορών», κατασχέσεις μισθών και περιουσιών από φοβισμένους εφοριακούς, επιχειρήσεις που κλείνουν και ακριβοπληρωμένα μαγαζιά και διαμερίσματα που μένουν στο «ενοικιάζεται». Διογκωμένοι λογαριασμοί, περιουσίες που αργοπεθαίνουν γιατί «τίποτα δεν πουλιέται και τίποτα δεν αγοράζεται», κουρέματα μισθών, τηλεφωνήματα από άγνωστά τους κοράκια των τραπεζών που απειλούν να τους αρπάξουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και τα υποστατικά τους.

Ξανά και ξανά ενώ περπατούσα παραλιακά στην Βάρκιζα, σταματούσα και μιλούσα και μετά ξεκίναγα για να μου φωνάξουν να καθίσω λίγο πιο κάτω. Άκουγα και ξανάκουγα τα πιο φρικτά πράγματα, τα ίδια που ακούμε πλέον ολοένα πιο συχνά. Μεταξύ άλλων, άκουσα φίλο να μιλά για φίλο του φαρμακοποιό που αυτοκτόνησε μόλις χθες. Οι αυτοκτονίες γίνονται κύρια αιτία θανάτου και η μετανάστευση κύρια αιτία εθνικής αποδυνάμωσης.

Φιλικό ζευγάρι που συνάντησα, επίσης με συγκλόνισε. Αυτή άνεργος αυτός με «κουρεμένο» μισθό, δεν τα βγάζουν πέρα και αναγκάστηκαν να κάνουν έκτρωση. Πάει το παιδί που ήξερα ότι τόσο πολύ ήθελαν. Αυτοί έκαναν έκτρωση. Άλλοι με τους οποίους επίσης αντάλλαξα μερικά λόγια, μου έλεγαν ότι μετάνιωσαν που έκαναν παιδιά. Είναι κατιτί που και αυτό ακούεται ολοένα και πια συχνά. «Τέτοιο άθλιο γένος που δέχεται να το υποτάσσουν και να μην αντιδρά», μου είπε ένας άλλος παλιός γνωστός μου, «δεν του αξίζει να αναπαράγεται». Για να συμπληρώσει: «Είναι ανεπίστροφο. Δεν έχουμε μέλλον. Μας υποτάσσουν, μας καταστέλλουν και μας εκποιούν στους ξένους».

Τον συνόδευε διευθυντής παραρτήματος τράπεζας που γνώριζε από δάνεια νοικοκυριών και τις επιχειρήσεων. Με πληροφόρησε: «Ναι μας εκποιούν. Κερδοσκόποι αγοράζουν τα δάνεια για 20% ή 30% με σκοπό να τα πωλήσουν στο μέλλον 40% ή 50% ή και 60 μελλοντικά. Να κερδίσουν έτσι κολοσσιαία ποσά». Και πως θα μας τα πωλήσουν, αντέταξα. Απορώντας για την ερώτηση απάντησε: «Ποντάρουν ότι αφού μας εξαθλιώσουν και μας καταντήσουν δουλοπάροικους θα εγκαθιδρύσουν εκτελεστές των συμφερόντων τους. Εγχώριους πραιτοριανούς χειρότερους από τους τωρινούς για να τους κάνουν τις βρωμοδουλειές τους».

Ότι άκουσα και ότι συζήτησα αποπνέει απώλεια εμπιστοσύνης στο κράτος και στο σύστημα διακυβέρνησης των περασμένων δεκαετιών. Αηδία για την δυσοσμία που αναδύεται από το σάπιο παλαιοκομματικό σύστημα. Ταυτόχρονα και απόγνωση γιατί δεν ξέρουν πως θα τους διώξουν.

Απόγνωση γιατί οι πολίτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο να πάρει η κοινωνία την εξουσία στα χέρια. Πως θα περάσουν τις πολιτικές συμπληγάδες. Στην μια πλευρά είναι οι υποτακτικοί που κατέχουν τώρα την εξουσία. Στην άλλη ο Αλέξης και η παρέα του των Εξαρχείων. Οι τελευταίοι θέλουν να κυβερνήσουν, αλλά δεν τίμησαν ούτε μια φορά την πατρίδα, οι αφιλότιμοι. Ούτε μια φορά δεν είπαν την φράση «Ελληνική Εθνική Ανεξαρτησία». Οι πρώτοι την παραδίδουν χειροπόδαρα δεμένη και οι δεύτεροι ροκανισμένοι από την εθνομηδενιστική λαίλαπα αισθάνονται αλλεργία μόνο και μόνο με το άκουσμά της φράσης «Εθνική Ανεξαρτησία».

Το καλύτερο το είπε ένας πρώην φοιτητής μου τώρα επιχειρηματίας με καταβολές σε δύο ευρωπαϊκά κράτη,την Ελλάδα και την Γερμανία. Εγώ είμαι πλούσιος, μου είπε, μπορώ να πάω στην Γερμανία όπου η οικογένειά μου έχει πολλά λεφτά. Όμως τι να τα κάνω στα ξένα. Και τι να κάνω εδώ όντας πλούσιος όταν βλέπω τους περισσότερους να δυστυχούν γύρω μου. Τους νοικοκυραίους να βουλιάζουν και τον μέσο Έλληνα να δυστυχεί. Δεν θυμάσαι τον Περικλή στις δημηγορίες του Θουκυδίδη, μου είπε με νόημα. Εάν η πολιτεία δεν πάει καλά όλοι βλάπτονται και όλοι δυστυχούν.

Είναι δε φιλειρηνικοί οι Έλληνες. Τι να κάνουν; «Να πάρουν τους δρόμους και να ανατρέψουν το κράτος», με ρώτησε ένας απεγνωσμένος νοικοκύρης. Το ίδιο μου είπε αλλά με διαφορετικά λόγια και ένας νομικός με διδακτορικό: «Ενώ το εγχώριο σύστημα πραιτοριανών της τροϊκανής κατοχής καταστέλλει καθημερινά την πολιτειακή νομιμότητα, τους νόμους, τα συντάγματα και αποδυναμώνει την κοινωνική νομιμοποίηση του κράτους, η βίαιη εξέγερση θα φέρει μια από τα ίδια». Πρέπει να γίνει κάποιο θαύμα, πρόσθεσε. Να εξαφανιστούν οι σάπιοι. Μια δεκάδα ανθρώπων να διακυβερνήσει την χώρα. Θυμόταν τι είχα γράψει στον Αντώνη Σαμαρά σε παρέμβαση που είχε τότε μεγάλης δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2012. Στο «Διάγγελμα του δεκαεξάχρονου»(http://www.ifestosedu.gr/110dekaexaxronos.htm), μου είπε, και σε άλλες μεταγενέστερες παρεμβάσεις σου, πρότεινες πολλά και λογικά:

Πρώτον, να πει στους Έλληνες Πολίτες ότι η ελευθερία και η αξιοπρέπεια απαιτεί θυσίες. Να ζούμε με όσα παράγουμε (ακόμη και εάν χρειαστεί για ένα εξάμηνο να κυκλοφορούμε με μετρό και με λεωφορείο αντί αυτοκίνητα). Ταυτόχρονα, οι τράπεζες που πήραν αμύθητα ποσά πάνε στο δημόσιο. Το κράτος εγγυάται πως κανείς δεν θα εκποιήσει τις περιουσίες, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τις επιχειρήσεις ή άλλο ελληνικό πλούτο τον οποίο γενεές γενεών Ελλήνων μάζεψαν, φύλαξαν και επένδυσαν.

Δεύτερον, να δημεύσει τις περιουσίες των κλεπταποδόχων και φοροφυγάδων που έβγαλαν δεκάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό (οι γνωστές «ληστές των λιστών») και να πιέσει αφόρητα τις ξένες κυβερνήσεις να επιστραφούν τα κλεμμένα.

Τρίτον, με την βοήθεια των αναρίθμητων λαμπρών επιστημόνων που διαθέτουμε να ιεραρχηθούν τα χρέη.Για παράδειγμα, να διαγραφούν όσα αποδεδειγμένα οφείλονται στην θηριωδία των κερδοσκόπων. Να τύχουν διαπραγμάτευσης για επιμήκυνση όσα θεμιτά τα χρωστάμε. Να απαιτήσει διαγραφές λόγω δικών τους εμπορικών πλεονασμάτων (πχ. των Γερμανών) και δικών μας ελλειμμάτων (γιατί διαφορετικά η ΕΕ δεν είναι το υψηλό ιδεώδες που κήρυτταν αλλά μια παγίδα κρατών απατεώνων και κρατών ληστών). Χρησιμοποιώντας δικά τους λόγια να απαιτήσει διαγραφή όσων χρεών οφείλονται στα φρικτά ελλείμματα ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης. Και τα λοιπά.

Τέταρτον, να επιστρατεύσει τους σήμερα ανενεργούς λαμπρούς ανώτατους κρατικούς λειτουργούς για να γίνει διαπραγμάτευση πολλών επιπέδων και πολλών ειδών (http://www.ifestosedu.gr/111EUNegotiation.htm). Μένουμε απαθείς ενώ πολλά μπορούμε να κάνουμε.

Η ΕΕ είναι ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο και ρευστό διακρατικό σύστημα που προσφέρεται για σχετικά «εύκολη» διαπραγμάτευση. Βασικά ποτέ και σε κανένα άλλο διεθνές πεδίο του παρελθόντος ή του παρόντος ένα μικρό κράτος δεν είχε τέτοια ευχέρεια για να κινηθεί ευέλικτα και να επιδιώξει τα συμφέροντά του. Το Κοινοτικό σύστημα είναι γεμάτο αντιθέσεις, αντιφάσεις, φιλίες, έχθρες, χιλιάδες θεσμούς, δεκάδες κράτη με εσωτερικές διαιρέσεις και άπειρες εξωτερικές διασυνδέσεις, και όλα αυτά ρευστά και μεταλλασσόμενα. Μιλάμε για εκστρατεία διαφώτισης, πίεσης, συγκρότησης συμμαχιών, απαιτήσεων και προτάσεων. Που πρέπει να γίνονται όμως με γνώση και σοβαρότητα. Προσκόλληση επίσης στο εθνικό συμφέρον και τίποτα άλλο.

Πέμπτον, όπως και άλλα μικρότερα κράτη της ΕΕ στο παρελθόν να γίνει καταλύτης πρωτοβουλιών μεταρρύθμισης του τερατώδους υπερκρατικού συστήματος που δημιουργήθηκε και που κατάντησε να είναι όχι ένα υπερεθνικό σύστημα ειρήνης και ευημερίας αλλά ένας θηριώδης καταπιεστικός μηχανισμός εξόντωσης των κοινωνιών των λιγότερο ισχυρών κρατών.

Έκτον, να ξυπνήσουμε και να δούμε ότι τα ερείσματά μας είναι κολοσσιαία. Είμαστε το μόνο σταθερό κράτος της περιφέρειας, το πιο ισχυρό, το πιο πλούσιο και δυνητικά μαζί με τη Κύπρο και το Ισραήλ κύριος παράγοντας σταθερότητας μιας περιοχής που είναι καταδικασμένη να είναι ένα εν ενεργεία ηφαίστειο για πολλές δεκαετίες. Οι διαπραγματευτικές δυνατότητες ενός τέτοιου κράτους είναι τεράστιες εκτός και εάν δεν το ξέρει.

Τα πιο πάνω και μερικά άλλα παρελθουσών παρεμβάσεων θυμήθηκε ο πρώην φοιτητής μου. Επιστρέφοντας προβληματίστηκα βαθιά για όσα άκουσα αλλά και εντυπωσιάστηκα από την ψυχραιμία και την ωριμότητα του Έλληνα πολίτη. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εμφυλίου πολέμου. Παθών και ώριμος πλέον μετά από πολλές δεκαετίες δεινών ο Έλληνας πολίτης είναι έτοιμος να υποστεί θυσίες για να ξανασταθεί όρθιος στα πόδια του. Απλά δεν ξέρει πώς να εκδιώξει αναίμαχτα το σαπισμένο παλαιοκομματικό περίγυρο. Δεν ξέρει πως θα φύγουν χωρίς να κατεδαφιστεί η πολιτειακή νομιμότητα. Για να αναλάβουν την εξουσία καμιά δεκαριά άξιοι Έλληνες. Να διαπραγματευτούν με σιδερένια αποφασιστικότητα και προσήλωση στο ελληνικό εθνικό συμφέρον και τίποτα άλλο. Αυτό για να το κάνουν κάποιοι άξιοι αντιπρόσωποί μας χρειάζεται οι Έλληνες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να συσπειρωθούν, να αρνηθούν την εκποίησή τους και με μια νέα αδιάφθορη διακυβέρνηση έξη μηνών ή ενός χρόνου η οποία θα διαπραγματεύεται με τους ξένους εδώ να φροντίσουμε να αλλάξει εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό. Ενδεχομένως να έχουμε και Συντακτική Συνέλευση που θα διασφαλίσει μεγαλύτερη Δημοκρατία. Χρειάζονται κόμματα; Δεν μπορούμε να εκλέγουμε ανακλητούς αντιπροσώπους έξη μηνών που θα είναι υπόλογοι καθημερινά στα χωριά, στις πόλεις και στις περιφέρειες.Διακυβέρνηση δική μας όχι εγκάθετη των ξένων!! Το μέγα μας πρόβλημα σήμερα αυτό είναι. Όλα τα άλλα έπονται και είναι εφικτά.

Π. Ήφαιστος ifestosedu
analyst
harrytsopanos

ΟΧΙ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ .....


Η φώτο είναι από δασκάλες για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου....και όχι από κάποια έξοδο τους σε "σκυλάδικα"..της εθνικής Αθηνών Λαμίας..



Τι σχέση τώρα έχει η Ελληνίδα Μάνα τού 1940 με αυτά τις σημερινές κυρίες, που παριστάνουν και τις δασκάλες των παιδιών μας..ένας Θεός ξέρει.
Βέβαια δεν πήγαν πίσω και οι μαθήτριες..που προφανώς θα πήραν το παράδειγμα των δασκάλων τους...




Ας θυμηθούμε λοιπόν τι θα έπρεπε να τιμήσουν οι κυρίες από τις παραπάνω φωτογραφίες..

και να ήταν κάπως πιο σεμνές..για να δείξουν ότι σέβονται μια ημέρα μνήμης για τις θυσίες και το αίμα όλων αυτών των ανθρώπων που απέδειξαν πως μια χούφτα,χωριάτες και αμόρφωτοι άνθρωποι.. μπόρεσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα ενός παγκοσμίου πολέμου...






egklimatikotita

NΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ NSA Κέντρο τηλεφωνικών υποκλοπών και η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα

Kέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των
αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.

Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.



Greeks Vs Greeks - Έλληνες εναντίον Ελλήνων: Το βίντεο που όλοι πρέπει να δουν

Μια αναζήτηση στους σκοτεινούς απόηχους της Ελληνικής ιστορίας, οι διαμάχες και οι δολοπλοκίες που πάντα μας έφερναν σε ρήξη πρέπει να λάβουν τέλος εδώ και τώρα!

Η αγάπη μεταξύ μας και η αλληλεγγύη με τον συνάνθρωπο μας θα δώσει τέλος στην τυραννία της Νέας Τάξης, το φως το Ελληνικό θα ξαναδοθεί στην Οικουμένη ζητώντας τίποτα ως αντάλλαγμα.

Μια παραγωγή από τους Ασυμβίβαστους Έλληνες.

 

Διαδώστε το !!! 



πηγη

 

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΑΝΤΡΙΑ!

Σε συνθήκες ολοκληρωτικής καταστροφής, αντί κάποιοι πνευματικοί άνθρωποι να εμπιστευτούν το λαό και να τον βοηθήσουν να αναλάβει τις ηθικές και πνευματικές του δυνάμεις μέσα από μια πλούσια παράδοση αγώνων και ηρωικών πράξεων και ανάλογης στάσης ζωής, τι κάνουν;

Πάνε να ποδηγετήσουν και να διαλύσουν ένα κίνημα λαικό ,το οποίο τείνει να δημιουργηθεί και εν δυνάμει ήδη υπάρχει στην κοινωνία δημιουργώντας νέα « μαντριά» ,για να τον εγκλωβίσουν και πάλι και τον χειραγωγούν… Για τόσο ηλίθιους μας περνάνε ,ώστε να πιστέψουμε ότι αποπνέουν κάτι ελπιδοφόρο όλοι «οι άνωθεν πεμπόμενοι και προβαλλόμενοι», τη στιγμή που ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ, για να μη φτάσουμε ως εδώ; Ή μήπως θέλουν να αποδεχτούμε την ολοκληρωτική λογική που λέει ότι άνωθεν πρέπει να επιβάλλονται πολιτικές από κάποιους που αυθαίρετα ονοματίζονται «πνευματικοί» άνθρωποι;

Οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι έμειναν έξω από αυτό το παιχνίδι της απόλυτης ευτέλειας και της ελιτίστικης αντίληψης περί δημοκρατίας, των λίγων και «εκλεκτών» εδώ και πολλά χρόνια!

Οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι είναι αυτοί που αγωνίζονται από την πρώτη στιγμή μέσα στο λαό και εμπιστεύονται και προβάλλουν τις υγιείς δυνάμεις που αυτός έχει. Οι αληθινά πνευματικοί άνθρωποι σέβονται πρώτα από όλα τον ίδιο το λαό και πασχίζουν για την αφύπνιση, τη χειραφέτησή του από τα κόμματα και τα ιδεολογήματα της απάτης. Επιδιώκουν να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν το ηθικό του Έλληνα ,που πλήττεται και χτυπιέται αλύπητα στο μετερίζι του αγώνα για αξιοπρέπεια και ζωή, ώστε να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να απαιτήσει τη χώρα και τη ζωή του... Κι όλα αυτά τα κάνουν με σταθερότητα και συνέπεια ,σεβόμενοι πάνω από όλα την αληθινή δημοκρατία, που εκπορεύεται από τον ίδιο το λαό.

Σίγουρα δεν είναι αυτοί που έμαθαν να ζουν από τα ευρωπαικά προγράμματα και τις επιδοτήσεις, ούτε αυτοί που παρασιτικά ευνοούσαν και τιμούσαν ανέκαθεν τους εξουσιαστές και δυνάστες αυτού του λαού.Έλεος! Πόσο ακόμα θα μας εμπαίζουν; Τι άλλο θα κάνουν για να οδηγήσουν το λαό στη λαιμητόμο των αγορών, να ευνουχήσουν τις ζωντανές και αγωνιστικές του δυνάμεις και να τον ποδηγετήσουν σαν να ήταν κοπάδι ;

Ο λαός μας, που συναισθάνεται την κρισιμότητα των καιρών , δε θα πέσει σε καμιά άνωθεν στημένη παγίδα, και δε θα ενδώσει στο εμπόριο ελπίδας ,που τόσο αναίσχυντα του «πουλάνε». Θα κάνει πράξη αυτό που διαισθάνεται ως χρέος του, για να σωθεί με ίδιες δυνάμεις βγαλμένες μέσα από τα ίδια του τα σπλάχνα. Θα γιγαντώσει το ενιαίο μέτωπο αντίστασής του από τα κάτω ,μέχρι αυτό να γίνει ο καταπέλτης όλου του παρασιτικού και καταστροφικού συστήματος, που τον οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή .

Όλοι μαζί θα νικήσουμε, γιατί εμείς είμαστε ο κυρίαρχος λαός κι ο αφέντης αυτού του τόπου.

Ε. Διαμαντοπούλου, μέλος του Ενιαίου Παλλαικού Μετώπου(Ε.ΠΑ.Μ) 

πηγη
 

ΠΟΤΕ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ;

Τώρα που είδαμε καθαρά τον εχθρό, η ώρα κοντεύει… Το μεγάλο ΟΧΙ θα το πούμε όλοι μαζί αποτινάσσοντας ταμπέλες, μικροκομματικά και άλλα παιχνίδια, μαύρη προπαγάνδα και ΜΜΕ… Το μυαλό γελιέται ,αλλά η καρδιά ποτέ! Την ξέρουμε όλοι βαθιά μέσα μας την  αλήθεια! Το ξέρουμε ότι το ξεπουλημένο πολιτικό σύστημα μας κατέστρεψε… Το ξέρουμε πως ούτε οι εκλογές, ούτε η όποια «λύση» προκύψει από το καθεστώς μας σώζει. Μόνο η ανατροπή και το ξερίζωμα του από εμάς τους ίδιους θα σημάνει ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την Ελλάδα!

Φυσικά θα κρατήσουν ως το τέλος τον υποκριτικό και προδοτικό λόγο, που αγγίζει το θυμικό, χωρίς να προτείνει λύσεις, που να απαντάνε στην κοινή λογική. Θέλουν να μας κρατάνε διχασμένους , έρμαια της ηττοπάθειας, της σύγχυσης,του ενδοτισμού, της ευτέλειας, του φόβου, που καλλιεργούν με κάθε τρόπο, για να μην κατανοήσουμε τη δύναμή μας, για να σερνόμαστε στα κομματικά τους «μαγαζιά», ζητώντας έλεος.

Εδώ που φτάσαμε -το ξέρουν δα-θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το καθεστώς, για να μη μπούνε στη φυλακή. Ναι, όλοι τους προτιμούν να μας πεθάνουν, παρά να βγουν στο φως οι πομπές τους και τα ιταμά συμφέροντα που υπηρετούν. Το δυστύχημα είναι ότι ούτε ένας από αυτούς δεν έχει την αξιοπρέπεια και την εξυπνάδα να βγει και να πει όλη την αλήθεια, αν και είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι τελειώνουν! Ο λαός θα αναγόρευε ήρωα και τον πιο απεχθή από δαύτους ,αν έλυνε τη σιωπή του και ομολογούσε έστω μια αλήθεια.

Αν δε γυρίσουμε την πλάτη σε όλους, και αν δε δούμε ότι ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΜΕ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ.

Καλώς ή κακώς δε χωράνε πια μεσοβέζικες λύσεις κι ούτε υπάρχουν τέτοιες. Μόνο η μετωπική σύγκρουση με όλο το καθεστώς, τους παρατρεχάμενούς του και φυσικά με τον ευρωφασισμό τους μας σώζει.

Η δημιουργία ενός ενωτικού λαικού απελευθερωτικού μετώπου δημοκρατικών δυνάμεων είναι πια θέμα επιβίωσης του λαού μας με όρους φυσικούς ή εθνικούς-όπως κι αν κάποιος το δει. Καιρός να προσπεράσουμε «άρρωστες» και διαχωριστικές λογικές και να γίνουμε μια ψυχή κι ένα «σώμα». Εδώ που φτάσαμε, δε χωράει πια αναβολή. Ο ρόλος όλων τους αποδείχτηκε στην πράξη… Λεηλατούν τις ζωές μας, λεηλατούν την ελπίδα ,ποδοπατάνε τα νιάτα και σκορπάνε μόνο θάνατο. Ποιος άλλος μπορεί να τους σταματήσει από τον ενωμένο κι αποφασισμένο λαό; Επιτέλους ,ας καταλάβουμε τη δύναμή μας, την αναγκαιότητα να κάνουμε δυνατά όσα μέχρι χθες μας έκαναν να θεωρούμε αδύνατα!

Έχουμε μέσα μας τη δύναμη και το σθένος να υπερβούμε εαυτούς και θα το κάνουμε, πριν χαθούμε, ως γνήσιοι Έλληνες! Είναι πια θέμα ζωής ή θανάτου η υπεράσπιση της πατρίδας και της ζωής μας. Ο δρόμος του χρέους και της ευθύνης «ανοίγει» πια για όλους μας, και θα είμαστε παρόντες!

Ένα μέλος του Ενιαίου Παλλαικού Μετώπου(Ε.πα.μ)

 πηγη
 

Ό,τι πιο «αξιόπιστο» έχουν είναι η ψευτιά τους!

Πώς λέμε «ο λόγος τους συμβόλαιο»; Ε, καμία σχέση. Θαυμάστε λοιπόν:

  Αυτά, τα «μέχρις εδώ!», τα έλεγε – υποτίθεται - ο κ.Παπανδρέου στην τρόικα, τον Οκτώβρη του 2010. Ήμασταν και τότε, βλέπετε, σε φάση «σκληρής διαπραγμάτευσης»…


 Για τα αποτελέσματα εκείνων των «σκληρών διαπραγματεύσεων», προφανώς δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ανασκόπηση.
Πάμε παρακάτω. Όπου στα παρακάτω περιλαμβάνεται κι αυτό:


 Αυτά τα έλεγε ο κ.Σαμαράς  στο «Πρώτο Θέμα», τον Μάιο του 2011.

Ήταν τότε που ο κ.Σαμαράς «δεν θα ψήφιζε» το Μνημόνιο 2 (που το ψήφισε). Που «δεν θα στήριζε» το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (που το στήριξε). Που «δεν θα συναινούσε» σε απολύσεις (που συναίνεσε). Και που «δεν θα συμφωνούσε» σε ιδιωτικοποιήσεις (που συμφώνησε)…
Πάμε παρακάτω:
Στη λεγόμενη «προγραμματική συμφωνία» που συνυπέγραψαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, στη βάση της οποίας - υποτίθεται ότι - συγκροτήθηκε η συγκυβέρνησή τους μετά τις εκλογές του 2012, υπόσχονταν πολλά και διάφορα.
 Έλεγαν:
  • «...Ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον περικοπή μισθών και συντάξεων».
Τι έκαναν; Τέσσερις μήνες αργότερα, με το μεσοπρόθεσμο, λεηλάτησαν έτι περαιτέρω ό,τι είχε απομείνει να θυμίζει - ως ανάμνηση - τους μισθούς και τις συντάξεις.
  • «Η συλλογική αυτονομία και η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας επανέρχεται...».
Τι έκαναν; Τέσσερις μήνες μετά, «απελευθέρωσαν» τις απολύσεις, γύρισαν το ωράριο εργασίας στην προ της εξέγερσης του Σικάγου εποχή και κατάργησαν την καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • «Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κ.λπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα».
Τι έκαναν; Τέσσερις μήνες μετά, κατάργησαν δώρα και ΕΚΑΣ από χαμηλοσυνταξιούχους και έφτασαν να αποτιμούν το επίδομα παιδιού στα 13,3 ευρώ το μήνα!
  • «Όχι απολύσεις στο Δημόσιο».
Τι έκαναν; Οι «διαπραγματεύσεις» τους με την τρόικα κατέληξαν στις απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων.
  • «Για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (ένσημα, χρόνος ασφάλισης)».
Τι έκαναν; Τέσσερις μήνες μετά, μας ξεφούρνισαν για πρώτη φορά ότι ακόμα και για την είσοδο (!) στο νοσοκομείο ερχόταν νέο χαράτσι , ύψους 25 ευρώ!
  • «Για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων...».
Τι έκαναν; Πετσόκοψαν επιδόματα και ενισχύσεις ακόμα και από τους ανάπηρους!
Αυτά συνέβησαν στη χώρα ως απότοκο της «αξιοπιστίας» της «προγραμματικής συμφωνίας» μεταξύ των εταίρων της εσωτερικής τρόικας που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές: Κόπηκαν οι μισθοί (κι άλλο). Μειώθηκαν οι συντάξεις (κι άλλο). Κόπηκαν τα κοινωνικά επιδόματα (κι άλλο). Αυξήθηκε η ανεργία (κι άλλο). Κατακρεουργήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις (κι άλλο). Καταληστεύτηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία (κι άλλο). Αυξήθηκαν οι φόροι (κι άλλο). Επιβλήθηκε ανομολόγητα Μνημόνιο (κι άλλο).



 
Μετά την ανάσα που μας έδωσε ο Στάθης, πάμε και παρακάτω – καθότι όταν μιλάμε για «αξιοπιστία» των κυβερνώντων, υπάρχει μεγάλη ουρά.
Οι διακηρύξεις που ακολουθούν ήταν οι «δεσμεύσεις» του κ. Σαμαρά, όπως διατυπώθηκαν προεκλογικά στο λεγόμενο «πρόγραμμα 18 σημείων» της ΝΔ. Απολαύστε:
«Αποκατάσταση αδικιών χαμηλοσυνταξιούχων. Πολυτεκνικά επιδόματα με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους. Αποζημίωση φυσικών προσώπων και ασφαλιστικών ταμείων για το PSI. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ρυθμό τουλάχιστον 150.000 το χρόνο από το 2013. Διατήρηση των επιπέδων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και επαναφορά της μετενέργειας στους 6 μήνες. Σταδιακή άνοδο του αφορολόγητου από τα 5.000, στα 8.000 και εν συνεχεία στα 12.000 ευρώ. Επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής. Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 τουλάχιστον χρόνια, χωρίς επιπλέον περικοπή μισθών και συντάξεων. Περικοπές δαπανών από σπατάλη και διαφθορά και όχι από μισθούς και συντάξεις».
Αυτά έλεγε ο κ.Σαμαράς. Δεν χρειάζεται κανένα απολύτως σχόλιο για το πόση σχέση έχουν με την αλήθεια αυτά που έλεγε, πριν τις εκλογές, με τα όσα έκανε και κάνει, μετά τις εκλογές.
Και τώρα ερχόμαστε στα τελευταία. Στα πολύ πρόσφατα. Στις 8/9/2013, ο κύριος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ήταν κάτι παραπάνω από σαφής:
«Όχι νέα μέτρα, όχι νέα λιτότητα», είπε…


 
Κι αφού το είπε, ενάμιση μήνα αργότερα, στις 23 Οκτωβρίου 2013, ο κ.Σαμαράς  προχώρησε από κοινού με τον κ.Βενιζέλο στη σύνταξη και δημοσιοποίηση της νέας «προγραμματικής συμφωνίας» της κυβέρνησης, που «δεσμεύει» τα δυο κόμματά τους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην συγκεκριμένη «προγραμματική συμφωνία» - δέσμευση, μεταξύ άλλων μας διαβεβαιώνουν: 

Ότι «έχουμε (σσ: έχουνε…) πλήρη συναίσθηση της κατάστασης». Ότι θέλουν την «οριστική και πραγματική απαλλαγή της Πατρίδας μας από το μνημόνιο…». Και κυρίως ότι αφενός «μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν» και ότι αφετέρου κινούνται «στα πλαίσια μιας συνολικής σταδιακής μείωσης των φορολογικών βαρών σε όλη την κλίμακα…».

Στο σημείο αυτό παρακαλούμε την προσοχή σας:

Η «προγραμματική συμφωνία» δημοσιοποιήθηκε, επαναλαμβάνουμε, την περασμένη Τετάρτη στις 23 Οκτώβρη. Ε, λοιπόν, την ίδια ακριβώς ημέρα – την ημέρα που στην «προγραμματική  συμφωνία» τους μιλούσαν για μη λήψη νέων μέτρων και για σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών – δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τι προκύπτει; Ότι το νομοσχέδιο αυτό ξεπερνά σε φοροληστρικό κανιβαλισμό όλα τα προηγούμενα! Ότι με το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο μονιμοποιούν μέχρι δευτέρας παρουσίας το (δήθεν έκτακτο) χαράτσι στα ακίνητα, αλλά επιβάλουν πλέον το χαράτσι και σε σπίτια χωρίς ρεύμα! Και σε χωράφια! Και σε γιαπιά! Και σε μαντριά! Δεν αποκλείεται ακόμα και σε κοτέτσια!  

Αυτό πότε το έκαναν; Την ίδια ακριβώς μέρα που υποσχέθηκαν τη «μείωση των φορολογικών βαρών»!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, επομένως, ότι σε κάθε τους βήμα τιμούν με τρόπο απόλυτο και καθαρό την έννοια της «αξιοπιστίας» στην πολιτική. Μόνο που γι΄ αυτούς, το πιο αξιόπιστο και το πιο αληθινό που σχετίζεται με την πολιτική τους και με τις δεσμεύσεις της, είναι η ψευτιά της.



Ένα άκρο, δύο άκρα, τρία άκρα, όσα χρειαστούν βρε αδελφέ, για να σώσουμε την καρέκλα την ιερά !!!

Οτιδήποτε βρίσκεται εκτός του κυανοπράσινου κόμματος της μυστακοφόρου Μεγάλης Αδελφής Καγγέλας, θεωρείται “άκρο” και χρήζει παλουκώματος από τον Βλαντ τον Παλουκωτή, τον ορθόδοξο αδελφό μας. Δημοκρατία έχομεν. Καταλαβαρδούγκος;

Έχει πραγματικά πάρα πολύ πλάκα η λεγόμενη… “θεωρία των δύο άκρων” που εκτοξεύεται από στελεχάρες του ακροδεξιού μορφώματος που ονομάζεται “Νέα Δημοκρατία”, αλλά θα έπρεπε κανονικά να ονομάζεται “Πολιτική Άνοιξη 2.0″.

Να με συμπαθούν όσοι σκοπεύουν να ψηφίσουν ΝΔ από κεκτημένη ταχύτητα (διότι εμείς αγάπη μου, εδώ στην Μέσα Παπαβούκλιανη, ψηφίζουμε μόνο Κωλομπαρίδη), αλλά κόμμα με Βοθρίδα, Μπουμπουκίδα, Φαύλο Κρεμμυδιώτη κ.α σε θέσεις “κλειδιά” και το σαμάρ’ της Αφέντρας Καγγέλας με το μαστίγιο να παριστάνει τον πρωθυπουργό, δεν ονομάζεται σύγχρονο Ευρωπαϊκό συντηρητικό κόμμα.

Τελειωμένη Λεπενική ακροδεξιά κέκληται ω φίλτατε Πολυθρονίδα.

Βέβαια, αν τώρα μετρήσουμε και το αποτέλεσμα του γάμου ΠΟΛ.ΑΝ. 2.0 και ΜπενυΣΟΚ, μπορείς να το πεις και δεξιό το μόρφωμα. Παράρτημα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών ένα πράμα.

(Καλά ρε, ξαναήρθαν οι Βαυαροί; Παρέα με τους Πρώσους αυτή τη φορά; Πα, πα, πα… τουλάχιστον κάνουν που κάνουν πλιάτζικο και γενοκτονία, ας αφήσουν κανένα μετα-νεοκλασικό κληρονομιά για τις επόμενες γενεές…)

Και φυσικά ένα ακροδεξιό μόρφωμα όπως το ΝΔΣΟΚ, ψάχνει κάποιο τρόπο να εκβιάσει τους πληβείους, ώστε να το ψηφίσουν σαν μόνη λύση έναντι των υπόλοιπων “μιασμάτων”.

Την στιγμή που η χώρα καταστρέφεται.

Την στιγμή που η ανεργία έχει φτάσει το 30%.

Την στιγμή που το χρέος παρά την “βοήθεια” (βλ. έντοκα δάνεια), αυξάνεται, ΔΕΝ μειώνεται.

Άρα κάποιος τρόπος έπρεπε να βρεθεί για να κατασυκοφαντηθεί το σύνολο των αντίθετων φωνών. Αφού λοιπόν με την βοήθεια πιέσεων από τις ΗΠΑ, ΕΕ και του Εβραϊκού λόμπυ των ΗΠΑ, έγινε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια με τους ναζιστές προδότες των χρυσαβγών, ένας γλόμπος άναψε πάνω από την γκλάβα του Φαήλου.

(Στην Ελλάδα που έχασε κοντά ένα εκατομμύριο στον πόλεμο και την κατοχή, να έχουμε οπαδούς του ψυχανώμαλου Χίτλερ. Δοσιλογόσποροι του κερατά).

Με εφαλτήριο τους προφυλακισμένους ναζιστές των χρυσαβγών, αποκαλούμε σιγά – σιγά “άκρα”, όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αντιπάλους. Μόνο το ΝΔΣΟΚ, το κόμμα της Μεγάλης Αδελφής είναι αποδεκτή επιλογή.

Ένα de facto μονοκομματικό κράτος είναι η λύση για την σωτηρία της πατρίδος, που στην περίπτωση του ακροδεξιού ΝΔΣΟΚ ταυτίζεται με την καρέκλα και τα προνόμια της κυανοπράσινης συμμορίας που έφερε την Ελλάδα εδώ που είναι τώρα.

Άραγε η συνισταμένη των Ελλήνων πληβείων θα είναι ένας άνθρωπος με στοιχειώδη κοινή λογική που θα στείλει το ΝΔΣΟΚ στο 15% στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του ’14; (Εκτός αν γίνει εκτεταμένη νοθεία).

Ή θα αποδειχθεί πιο διανοητικά καθυστερημένος και από Γερμανό αναγνώστη της Bild, δίνοντάς στην ακροδεξιά (με εσάνς Μπένυ) των δοσίλογων, ποσοστά που να δικαιολογούν την παραμονή τους στην εξουσία;

Ίδωμεν.

Εν τω μεταξύ, διαβάστε και αυτό από τον Γ. Δελαστίκ που εντάσσεται στην ίδια στρατηγική.



polsemannen

Κατάσταση ομηρίας !!!

“  Η «δικτατορία των αγορών» και το φάντασμα του φασισμού δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπαρκτό τέρας, το οποίο δείχνει τα δόντια του και απειλεί με αφανισμό την Δημοκρατία. ”

Ότι και να ειπωθεί, ότι και να λεχθεί, αυτή η τραγική συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, δεν πρόκειται να… «πέσει» μόνη της. Βαδίζει στην «γραμμή» του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος είχε πει πριν λίγο καιρό πως «Ότι και να γίνει, δεν αλλάζουμε πολιτική», λέγοντας ξεκάθαρα ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί με κάθε κόστος. Ακόμα κι αν αυτό έχει επιπτώσεις στην Δημοκρατία.

 Του Κώστα Καπνίση

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν κυριολεκτικά απίστευτα πράγματα στην Ελλάδα. Οι συγκυβερνώντες αλληλοϋβρίζονται και ταυτόχρονα υβρίζουν μαζί την αξιωματική αντιπολίτευση με την κοινωνία να παρατηρεί αποσβολωμένη το σόου. Πρόκειται για ένα κακόγουστο σόου τύπου εκπομπών ριάλιτι και άλλων «trash» εκπομπών. Ο βόρβορος των κομμάτων – απομειναριών του χθες, έχει βγει στην επιφάνεια και δηλητηριάζει τις ψυχές του ελληνικού λαού.

Αυτή η κυβέρνηση, αποδεικνύει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι δεν είναι απλώς αποτυχημένη, αλλά επικίνδυνη. Και είναι επικίνδυνη γιατί παρόλο που δεν έχει καμιά συνοχή, συνεχίζει να πορεύεται τον ίδιο δρόμο καταστροφής και ισοπέδωσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, γιατί πρέπει να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εθελόδουλη κυβέρνηση έχει να ασχοληθεί με τα πρόσθετα μέτρα, ύψους δύο δισεκ. ευρώ, τα οποία η τρόικα απαιτεί να εφαρμοστούν μέσα στο 2014.

Βγήκε λοιπόν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε ένα μπαράζ δηλώσεων, συνεχίζει να προκαλεί, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του. Την ίδια στιγμή, για κάποιον που θέλει να εξετάσει το πράγμα λίγο πιο πονηρά, οι δηλώσεις Τζιτζικώστα, έδωσαν το «δικαίωμα» ή ακριβέστερα την καλύτερη δυνατή δικαιολογία να μην εμφανιστούν το τελευταίο τριήμερο και να μην παραστούν στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου. Για άλλη μια φορά δηλαδή, χρησιμοποιήθηκε η Χρυσή Αυγή, για να καλύψει την επικαιρότητα. Η κυβέρνηση Σαμαρά άλλωστε, προσπαθεί αγωνιωδώς να βρει ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, ώστε να μπορέσει να πει το μεγάλο «ΝΑΙ», στα μέτρα της τρόικα.

Την ίδια στιγμή, η Άνγκελα Μέρκελ, στην Γερμανία, προσπαθεί να κάνει το «colpo grosso», ρίχνοντας άδεια δίχτυα στην Ευρώπη, ελπίζοντας ότι θα τα σηκώσει γεμάτα. Σύμφωνα και με την εφημερίδα «Έθνος», η Γερμανίδα καγκελάριος, βλέπει την Ευρώπη σε πλήρη αποσύνθεση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην τολμούν να της πουν έστω «καλημέρα», χωρίς την έγκρισή της. Πόσο μάλλον να της αντισταθούν. Σε αυτά τα πλαίσια, η Άνγκελα Μέρκελ, θεωρεί ότι μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Γερμανία να γίνει η απόλυτη κυρίαρχος στην Ευρώπη και με τον «νόμο». Όντας πανίσχυρη και έχοντας υποτάξει τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, οι οποίες παριστάνουν ότι κυβερνούν, θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, στην πλήρη υποταγή δια «ευρωπαϊκού νόμου» των εθνικών προϋπολογισμών της Ευρώπης στο διευθυντήριο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, αφαιρώντας και το τελευταίο εργαλείο για ανάκαμψη από τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Θα αποφασίζουν για όλα οι Γερμανοί. Τόσο απλό.

Κι αν στην Ευρώπη, αυτά τα ντύνουν κάπως «πολιτισμένα», στην Ελλάδα έχουν καταρρεύσει μέχρι και τα προσχήματα ακολουθώντας ξεδιάντροπα και περνώντας το «μήνυμα» στον ελληνικό λαό ότι «Νόμος είναι το δίκιο της πολυχρονεμένης Μέρκελ». Χειρότερος ευτελισμός, δε θα μπορούσε να υπάρξει για την πάλαι ποτέ Ευρώπη των κοινών οραμάτων, για την Ευρώπη των λαών. Πρόκειται για μια αποδοχή της Ευρώπης της Μέρκελ, του Σόιμπλε, των αγορών και των τραπεζών – ζόμπι, οι οποίες απαιτούν (οποία καπιταλιστική ειρωνεία), να τις συντηρούν οι ευρωπαϊκοί λαοί. Αν αυτή η κατάσταση δεν αλλάξει μέσω των Ευρωεκλογών του 2014, τότε δικαίως κάποιοι εκφράζουν ανοικτά πλέον τον φόβο τους για πλήρη κατάρρευση της Ευρώπης με ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες συνέπειες.

Αυτό που θα γίνει, σύμφωνα με έρευνες που βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας, είναι η αντίδραση των ευρωπαϊκών λαών. Η Μέρκελ και οι όμοιοί της το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Για αυτό και προσπαθούν να «περάσουν» και να αρπάξουν τώρα ότι μπορούν από την Ευρώπη. Το κομβικό σημείο, για την συνεννόηση και για την οργανωμένη αντίδραση των ευρωπαϊκών λαών, μπροστά στα σκοτεινά σχέδια της Μέρκελ, τα οποία ξεκάθαρα «μυρίζουν» δεκαετία του 1930, βρίσκεται στα χέρια των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Η «δικτατορία των αγορών» και το φάντασμα του φασισμού δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπαρκτό τέρας, το οποίο δείχνει τα δόντια του και απειλεί με αφανισμό την Δημοκρατία. Ώρα για εκλογή κανονικών πολιτικών κυβερνήσεων, μακριά από τις μαριονέτες…

ΠΗΓΗ

Επέστρεψε σαν δαρμένο σκυλί…

Το Βατερλώ του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες ίσως να αποτελεί σημείοκαμπής για τον ίδιον και την κυβέρνησή του. Έχοντας φέρει τη χώρα στα έσχατα, το τελευταίο που προσπάθησε ο κ. Σαμαράς ήταν να αγοράσει λίγο χρόνο ακόμα. Με τον λαό γονατισμένον πλέον απ’ τα τελευταία… μέτρα κι απελπισμένον απ’ τα νέα μέτρα που άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα, ο κ. Πρωθυπουργός επεχείρησε μια φυγή προς τα μπρος, λέγοντας ψέματα για το πρωτογενές πλεόνασμα κι αρχίζονταςλεονταρισμούς για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ο Στάθης στον eniko

Ούτε τα ψέματά του κάθησαν, ούτε οι λεονταρισμοί του βγήκαν. Αντιθέτως, εξευτελίσθη και μαζί του για μιαν ακόμα φορά ευτελίσθηκε και η χώρα. Με ιταμό τρόπο η κυρία Μέρκελ, μάλιστα πρωτοφανή για διακρατικές σχέσεις που δεν βρίσκονται στα πρόθυρα ρήξης ή πολέμου έκανε

«ξεπέτα» τον Έλληνα Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι μίλησε μαζί του (μόνον) πέντε λεπτά (είκοσι και σαράντα διέδιδαν οι επιτελείς του κ. Σαμαρά), για να του πει να μην απευθύνεται στους ομότιμούς του, αλλά στους υπαλλήλουςτους, στην Τρόικα. Το χαστούκι που έφαγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, δεν ακούσθηκε μόνον ως την Αθήνα, αλλά έφθασε ο ήχος του και όχι η ηχώς του σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πει κανείς, φερ’ ειπείν η κυρία Μέρκελ, όχισε κάποιον, φερ’ ειπείν τον κ. Σαμαρά. Ο τρόπος όμως που διάλεξε η Γερμανίδα Καγκελάριος ήθελε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι μια Αποικία Χρέους μια χώρα που έχει απωλέσει την εθνική της κυριαρχία, όπου δεν έχει πλέον Ασυλίαη δημόσια περιουσία της. Ο τρόπος

που είπε το όχι στον επίδοξο… επαναδιαπραγματευτή κ. Σαμαρά η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ραϊχ ήθελε να δείξει σε όλη την Ένωση πως

όποιο ποντίκι βρυχάται σαν λιοντάρι θα τις αρπάζει σαν σκύλος – κι ακριβώς σαν δαρμένο σκυλί γύρισε οίκαδε ο κ. Σαμαράς. Ο άνθρωπος που θα «διαπραγματευόταν» το χρέος, που θα ζητούσε από τους (συν)εταίρους (δηλαδή τους δανειστές) να «τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις» (sic), ο άνθρωπος που έβλεπε έστω καθ’ όναρ ότι θα ζητούσε πίσω το κατοχικό δάνειο και ότι θα απαιτούσε την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, έφαγε μια σφαλιάρα που ακούστηκε ως τα Ουράλια, το Τόκιο και τη Γη του Πυρός.

Μόνον που αυτήν τη σφαλιάρα, έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός τηνευκαιρία, να τη φάει  όλος ο ελληνικός λαός. Ώστε να ξέρει τί τον περιμένει και να μην έχει καμμιά αμφιβολία ουδείς, εκτός όσων ή εθελοτυφλούν ή από αυτήν την κατάσταση τα ’κονομάνε.

Αν αυτήν τη στιγμή ο κ. Σαμαράς είχε την τόλμη «να απευθυνθεί προς το έθνος» και να του «εξηγήσει την κατάστασή του», θα μας έλεγε ότι: το

β’ τρίμηνο της διακυβέρνησής του κατά το 2013 το ΑΕΠ έπεσε κατά 3, 8%.

Ο δείκτης ανεργίας ανέβηκε στο 27, 1%. Η βιομηχανική παραγωγήέπεσε κατά 7, 2 %. Ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο έπεσε κατά 14, 4%επιπλέον. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1, 4%, πλησιάζοντας στο ναδίρ.

Στο ίδιο διάστημα, περίπου του success story, το εισόδημα του νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9, 3% και οι αποδοχές των εργαζομένων κατά 13, 9%. (Τα στοιχεία απ’ την ΕΛΣΤΑΤ.) Η χώρα πλέον μυρίζει λιβάνι, το λιβάνι τουθανατά.

Και τί σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει, για να αναστρέψει την κατάσταση; Να επαναφέρει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Να αυξήσει τουςέμμεσους φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά. Να αυξήσει τα εισητήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να αυξήσει κι άλλο τα τέληκυκλοφορίας, να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για τα στεγαστικά δάνεια, για παιδιά που σπουδάζουν,

εκτός απ’ τα μαντριά να φορολογήσει ο Στουρνάρας και τα στουρνάρια, να περικόψει τα εφάπαξ, να περικόψει τις επικουρικές, να βάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό, να καταργήσει τις εκπτώσεις απ’ τις ιατρικές δαπάνες καθώς κι ένα κάρο αλλά μέτρα – που δεν θα τα ονομάζει «νέα μέτρα», που δεν θα είναι «οριζόντια», αλλά που το κάρο θα είναι σαν εκείνα όπου πάνω τους στην Κατοχή φόρτωναν τους αποδεκατισμένους απ’ την πείνα.

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει τώρα.

Τα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει – για να μην απαριθμήσω άλλα είκοσι από δαύτα  – θα μας οδηγήσουν στην τρέλα.

Βλάκες ή βαλτοίανδρείκελα ή ενθουσιώδεις αυτόκλητοι κάνουν το ένα έγκλημα (απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα) μετά το άλλο(αύξηση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα). Με μέτρα όπως ηαπελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν επιδιώκουν φυσικά να ανακόψουντις καταστροφές, αλλά να τις επιτείνουν, διότι

βασική τους επιδίωξη ήταν και είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε ΕιδικήΟικονομική Ζώνη για το κεφάλαιο και νέο Ζωτικό Χώρο για τους Γερμανούς και τους συν αυτοίς.

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει τώρα, διότι δολοφονεί την Ελλάδα, δολοφονεί τη νεολαία της, λέει μπούρδες (π.χ. δημοσιονομικό κενό 500 εκατομμύριων) και κάνει εγκλήματα (π.χ. της τάξεως των 2, 5 δισ) για να το καλύψει)…

Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει τώρα. Ήδη η Ν. Δ. έχει πάρει τονδρόμο για ΠΑΣΟΚ εις ό, τι αφορά την εκλογική της επιρροή. Τααμφιλεγόμενα γκάλοπ που προσπαθούν αδέξια να συγκαλύψουν αυτήν την πραγματικότητα, δεν θα το καταφέρνουν για πολύ ακόμα. Όμως στο διάστημαπου

της απομένει, αυτή η κυβέρνηση των ανδρείκελων της Διαπλοκής και των Βρυξελλών, θα κάνει συνεχώς και μόνον εγκλήματα – πρέπει να οδηγηθεί στην πτώση της, το συντομότερο δυνατόν…

ΠΗΓΗ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ: Δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος …περισκοπικό – Μια ανάλυση “βόμβα – βυθού” !!!

Πρόκειται για την πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με τα υποβρύχια του ΠΝ. Και όχι μόνο για τον Παπανικολή. Συντάκτης ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει στο ΥΠΕΘΑ και γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία του και οτι συμβαίνει στους εξοπισμούς. Γι΄ αυτό και πρέπει να διαβαστεί με προσοχή . Λέει πολλά ,ενδιαφέροντα και…αποκαλυπτικά.

Του Δημοσθ. Π. Μπακόπουλου…Δικηγόρου – π. Νομικού Συμβούλου ΥΠΕΘΑ

α. Το μήλον της έριδος 

Η εταιρεία Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW) ιδρύθηκε την 1 Οκτωβρίου 1838 στο Κίελο της Γερμανίας. Σήμερα αποτελεί τμήμα του ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Η γερμανική τεχνογνωσία στην κατασκευή υποβρυχίων ανεδείχθη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε 19 ναυπηγεία σε 11 διαφορετικές πόλεις προμήθευσαν τον φασιστικό Άξονα με περισσότερα από 1000 U – boats.

Σημειώνεται ότι στο ναυπηγείο της HDW στο Κίελο ξεκίνησε η μετατροπή της καναδικής φρεγάτας Stormont σε μια ιδιωτική, πολυτελέστατη θαλαμηγό, που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως Christina O.

H γερμανική φιλοσοφία στην κατασκευή πολεμικών υποβρυχίων είναι ουσιωδώς διαφορετική από εκείνη των ναυτικών υπερδυνάμεων. Κεντρική επιλογή των γερμανικών ναυπηγείων υπήρξε η ανάπτυξη ενός τύπου υποβρυχίου μικρών διαστάσεων και χαμηλού κόστους, το οποίο θα μπορούσε να πωληθεί με ευκολία σε χώρες που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εντάξουν στο δυναμικό του πολεμικού τους ναυτικού επιθετικά υποβρύχια με τεχνολογία αιχμής, όπως τα ρώσικα κλάσης Οscar II, τα αμερικανικά κλάσης Virginia και τα βρετανικά κλάσης Astute.

Ο προσανατολισμός αυτός απεδείχθη εμπορικά επικερδής, δεδομένου ότι με την συνταγή του απλού και εύκολου πλωτού μέσου η Γερμανία έφτασε να κατέχει μέχρι και το 40% των εξαγωγών πολεμικών πλοίων.

Η διαδικασία πώλησης είναι σχετικά απλή : οι Γερμανοί πωλούν τα ανταλλακτικά και την τεχνογνωσία συναρμολόγησης και τα υπόλοιπα διεκπεραιώνονται από το κράτος – αγοραστή.

Είναι πλέον σαφές ότι τα υποβρύχια τύπου 209 και 214 της ΗDW μπορούν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους, εφόσον το Πολεμικό Ναυτικό που τα χρησιμοποιεί

(α) εστιάζει σε αποστολές δολιοφθοράς νηοπομπών (όπως συνέβαινε με τα U-boats στην μάχη του Ατλαντικού)

(β) διαθέτει γραμμές παραγωγής για την ταχεία επισκευή και αντικατάσταση όσων τεθούν εκτός υπηρεσίας 

(γ) εξασφαλίζει την υπεροχή στον αριθμό των κατεχόμενων υποβρυχίων.

Στην περίπτωση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού:

(α) αποστολές δολιοφθοράς νηοπομπών είναι δύσκολο να προκύψουν στο Αιγαίο, ενώ για την «παγίδευση» περασμάτων έχουν πλέον αναπτυχθεί αποτελεσματικά και μικρότερου κόστους χερσαία οπλικά συστήματα

(β) ο λόγος ελληνικών – τούρκικων υποβρυχίων δύσκολα θα είναι πολύ καλύτερος από το 1 : 2 μέχρι το 2020 

(γ) δεν υπάρχει εγχώρια κατασκευαστική βάση για την ταχεία επισκευή και αντικατάσταση όσων υποβρυχίων τύπου 209 και 214 τεθούν εκτός υπηρεσίας σε καιρό πολέμου.

Επομένως, δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με το συμπέρασμα σχετικής μελέτης του RAND (2005) ότι η επιλογή μιας τέτοιας συνταγής γίνεται συνήθως από πολεμικά ναυτικά που δεν χαρακτηρίζονται ως «πρώτης κατηγορίας».

Η επιλογή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή μιας σημαντικής ναυτικής δύναμης, να ακολουθήσει μιας «δεύτερης κατηγορίας» πεπατημένη και να επιλέξει έναν τύπο υποβρυχίου που ούτε θα εδραιώσει το στρατηγικό πλεονέκτημα στο Αιγαίο, ούτε θα καλύψει το αριθμητικό μειονέκτημα με τεχνολογία αιχμής αφήνει πολλά ερωτηματικά αναπάντητα.

-Γιατί ένα πλωτό μέσο με απλή έως μεσαία τεχνολογία, όπως τα διάδοχα των U-boats υποβρύχια τύπου 209 και 214, δεν μπορεί να αναπτυχθεί τουλάχιστον εν μέρει από ελληνικά ναυπηγεία;

-Ποιό στρατηγικό προσανατολισμό εξυπηρετεί ένας τύπος υποβρυχίου ικανός να ανταποκριθεί σε μεσαίας δυσκολίας αποστολές καταστροφής εχθρικών πλοίων, αλλά αδύναμος να θεμελιώσει στρατηγικό πλεονέκτημα;

-Γιατί η Ελλάδα αρνείται πεισματικά να περάσει σε τύπο υποβρυχίων με μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ικανότητα ανάληψης άνω του ενός τύπου αποστολών;

Η παροχή τεκμηριωμένων απαντήσεων αποτελεί το πρώτο βήμα για την επανεκτίμηση της αναγκαιότητας – σκοπιμότητας των πολλών δισ. ΕΥΡΩ, που μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει ο ελληνικός λαός για να έχει στην διάθεσή του μόνο τον «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ», ο οποίος τους τελευταίους μήνες απολαμβάνει τα ήσυχα νερά του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, αναπαυόμενος από την επιχειρησιακή υπερένταση των … επισκέψεων σχολείων (!)

Ας σημειωθεί ότι μια άλλη επιχειρησιακά ανεξήγητη εμμονή του Πολεμικού Ναυτικού, η προμήθεια οπλικών συστημάτων ΟΤΟ ΜΕLARA, πρόσφατα απέκτησε μια έντονα μη επιχειρησιακή διάσταση, λόγω της εμπλοκής του κ. Ανδρ. Ρωσσώνη στις έρευνες για την λίστα Λαγκάρντ.

Οι περιπτώσεις των υποβρυχίων της HDW και των οπλικών συστημάτων OTO MELARA αναδεικνύουν με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες της έλλειψης ουσιαστικού δημοκρατικού ελέγχου στις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι περίφημες «ιδιαιτερότητες» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτέλεσαν άλλοθι, όχι μόνο για πολιτικούς, αλλά και για στρατιωτικούς, κάθε φορά που οι εισηγήσεις για την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ αδυνατούσαν να εδραστούν σε τεχνοκρατικά επιχειρήματα. Οι συνθήκες είναι ώριμες και τα παθήματα του παρελθόντος τόσα, ώστε πλέον να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση του μονοπωλίου των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών στην διατύπωση και διαμόρφωση γνώμης σε θέματα προμηθειών μέσων και συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς το συμπέρασμα αυτό να υποβαθμίζει την κρίσιμη και ουσιαστική συνδρομή τους. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον επιστημονικό δυναμικό με ποιότητα και ποσότητα, που μπορεί να εγγυηθεί την διαμόρφωση ενός συστήματος προμηθειών αμυντικού υλικού με δικλείδες διαφάνειας, έμφαση στην εγχώρια παραγωγή και καινοτομία και αποδοτική αξιοποίηση των περιορισμένων για τα επόμενα χρόνια χρηματικών πόρων. Μοναδική λύση αποτελεί η διατύπωση δημόσιας πρότασης για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων αδιαφάνειας, που δημιουργήθηκαν από την εμμονή των λίγων να θεωρούν ότι οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού είναι αυστηρά «στρατιωτική υπόθεση».

β. Οι συμβάσεις ναυπήγησης υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού

αα. Υποβρύχια τύπου 209 

Τα υποβρύχια τύπου 209 σχεδιάστηκαν από την Ingenieurkonto Lubeck Gmbh (IKL) σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία HDW. Το 1971-72 τέσσερα υποβρύχια Τύπου 209/1100 Κλάσεως ΓΛΑΥΚΟΣ παραδόθηκαν από την HDW στο Ελληνικό ΠΝ (τον πρώτο χρήστη της Κλάσεως 209), ακολουθούμενα από μια δεύτερη παράδοση τεσσάρων υποβρυχίων Τύπου 209 Κλάσεως ΠΟΣΕΙΔΩΝ το 1979. Πρόκειται για υποβρύχια με μικρό εκτόπισμα (περίπου 1.230 τόνοι), compact διαστάσεις (μήκος μόλις 54,1 μ.), μέτρια αυτονομία (50 ημέρες) και οκτώ (8) τορπιλοσωλήνες 533 χιλ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε η διαδικασία «εκσυγχρονισμού» των τεσσάρων (4) υποβρυχίων τύπου ΓΛΑΥΚΟΣ. Σύμφωνα με την πάγια εμπορική πολιτική των Γερμανών, οι εργασίες στο Υ/Β ΤΡΙΤΩΝ εκτελέσθηκαν στο Κίελο, στα ναυπηγεία της HDW, και στα υπόλοιπα τρία υποβρύχια στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν μια δεκαετία και κόστισε πάνω από 200 εκατ. ΕΥΡΩ.

Τελικά, στις 9 Ιουνίου 2011, μια δεκαετία μετά τον εκσυγχρονισμό του, το υποβρύχιο ΓΛΑΥΚΟΣ, το πρώτο παγκοσμίως συμβατικό υποβρύχιο τύπου 209, υπέστειλε και επισήμως την σημαία του.

Η ιστορία των υποβρυχίων τύπου 209 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζει ουσιώδεις ομοιότητες με εκείνη των διαδόχων τους τύπου 214. Η Ελλάδα διατηρεί το μάλλον εκ του αποτελέσματος θλιβερό προνόμιο να παραγγέλνει πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο τα υποβρύχια της HDW. Επιπρόσθετα, χαρακτηρίζεται από μια ροπή προς «εκσυγχρονισμούς» πλωτών μέσων με φτωχά αποτελέσματα, δεδομένου ότι κανένα παγκοσμίως παραδεκτό κριτήριο αξιολόγησης αποτελεσμάτων δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιό λόγο ένα υποβρύχιο παροπλίζεται δέκα (10) μόλις χρόνια μετά τον «εκσυγχρονισμό» του. Σημειώνεται ότι παρόμοιες παθογένειες παρατηρήθηκαν και σε άλλα προγράμματα «εκσυγχρονισμού» του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία πάντως δεν αποτελούν αντικείμενο του παρόντος.

Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία δεν θα εστίαζε μόνο στην (όχι ανάξια προσοχής) αξία αγοράς των κουρτινόξυλων της συζύγου του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου για λόγους εντυπώσεων, αλλά στην χρηστή διοίκηση του δημοσίου χρήματος, οι διαδικασίες, τα κριτήρια (πχ κατά πόσο αξιολογήθηκε το life cycle cost), τα συλλογικά όργανα και τα αποτελέσματα του προγράμματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου 209 θα είχαν ήδη αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης, μελέτης και αξιολόγησης.

Δυστυχώς, η μη διεξαγωγή μιας τέτοιας ενδελεχούς έρευνας, με σκοπό όχι απαραίτητα την απόδοση ποινικών ευθυνών, αλλά πρωτίστως την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών διεργασιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε ως αποτέλεσμα οι παθογένειες του παρελθόντος να κληρονομηθούν και στο πρόγραμμα – μαμούθ των υποβρυχίων τύπου 214.

ββ. Υποβρύχια τύπου 214 

Με την σύμβαση υπ΄αριθμ. 012Β/00 μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και της ΕΝΑΕ συμφωνήθηκε η προμήθεια τεσσάρων (3+1) υποβρυχίων τύπου 214, εκ των οποίων το πρώτο (1ο) (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) προβλέφθηκε να ναυπηγηθεί στην Γερμανία (Κίελο) και τα υπόλοιπα 3 (ΠΙΠΙΝΟΣ – ΜΑΤΡΩΖΟΣ – ΚΑΤΣΩΝΗΣ) στο Σκαραμαγκά.

Το συμβατικό τίμημα ανήλθε στα 1,712 δισ. ΕΥΡΩ (2.145 δισ ΕΥΡΩ περιλαμβανομένων των αναπροσαρμογών), για την καταβολή του οποίου προβλέπονταν ορόσημα συμβατικά γεγονότα (milestones).

Oι προβλεπόμενοι χρόνοι παράδοσης είχαν ως εξής :

Υποβρύχιο 1 : Σεπτέμβριος 2005
Υποβρύχιο 2 : Ιούνιος 2008
Υποβρύχιο 3 : Ιούνιος 2009
Υποβρύχιο 4 : Ιούνιος 2010

Η σύμβαση προέβλεπε την δυνατότητα τροποποιήσεων, την συγκρότηση ομάδας ελέγχου ποιότητας εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, την δυνατότητα τεχνικών αλλαγών σχεδίασης (TCPs) και την επιτυχή διεξαγωγή κατά σειρά εργοστασιακών δοκιμών (FAT), δοκιμών αποδοχής εν όρμω (HAT) και δοκιμών αποδοχής εν πλώ (SAT).

Mε την σύμβαση 021Β/02 συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα ΕΝΑΕ η αναβάθμιση τριών υποβρυχίων τύπου 209 με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη ένα, συνολικής αξίας 826.173.947 ΕΥΡΩ. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο (2) ομάδες εργασιών: η πρώτη αφορούσε στη γενική ναυτική επιθεώρηση των σκαφών και στην αποκατάσταση των ευρημάτων, την ολική αντικατάσταση της υπερκατασκευής και των καταστρωμάτων, τη γενική επισκευή των τεσσάρων κύριων μηχανών, τη γενική επιθεώρηση και επισκευή του κινητήρα πρόωσης, καθώς και το σύνολο των λοιπών εργασιών προγραμματισμένης συντήρησης και μακράς ακινησίας επί του υλικού. Η δεύτερη ομάδα αφορούσε στον εκσυγχρονισμό και περιελάμβανε : τοποθέτηση ενός σύγχρονης τεχνολογίας ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάχης με δυνατότητα βολής κατευθυνόμενων βλημάτων Sub Harpoon, αντικατάσταση του Συστήματος Διεύθυνσης Βολής Τορπιλών, εγκατάσταση Συστήματος Βολής Βλήματος (WES), εγκατάσταση συστήματος αναερόβιας πρόωσης (AIP: Air Independent Propulsion), αντικατάσταση των ραντάρ επιφανείας, ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης (ESM: Electronic Support Measures), εγκατάσταση κεραίας έγκαιρης προειδοποίησης ESM, εγκατάσταση ιστού SATCOM (δορυφορικών επικοινωνιών), εκσυγχρονισμό του επικοινωνιακού συστήματος και αντικατάσταση του ιστού επικοινωνιών, εγκατάσταση δύο αδρανειακών συστημάτων ναυτιλίας και ηλεκτρονικού δρομομέτρου, εγκατάσταση δύο αδρανειακών συστημάτων ναυτιλίας και ηλεκτρονικού δρομομέτρου, εγκατάσταση συστήματος εκτόξευσης παραπλανητικών δολωμάτων (decoys), εγκατάσταση τακτικής ζεύξης δεδομένων (Link-11), αντικατάσταση stand πηδαλίων, αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών εναλλασσόμενου ρεύματος, αντικατάσταση έλικας, αντικατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης (reverse osmosis), μετασκευή θυρίδων καθόδου για την υποδοχή βαθυσκάφους διάσωσης, λήψη μέτρων μείωσης θορύβου. Μετά την αναβάθμιση η διάρκεια πλεύσης σε κατάδυση με 4 κόμβους χωρίς αναπνευστήρα υπολογίστηκε πως θα επεκταθεί από 95 σε 362,5 ώρες, ενώ η επικάλυψη της έλικας θα εξασφάλιζε χαμηλότερο ίχνος θορύβου.

Οι συμφωνημένοι χρόνοι παράδοσης είχαν ως εξής :

-Υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ : 30 Νοεμβρίου 2007
-Υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ : 31 Αυγούστου 2010
-Υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ : 30 Νοεμβρίου 2012

Άλλες 12 εταιρίες θα εμπλέκονταν στην συμπαραγωγή (ΜΕΤΚΑ, Siemens Hellas, Intracom, Γερμανός, Πυρκάλ, ΕΜΕΚ, ΕΛΦΟΝ, motomarine, Χουρδάκης κλπ), ενώ συμφωνήθηκε η παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων αξίας άνω των 250 εκατ. ΕΥΡΩ.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2001 άρχισε η κατασκευή του πρώτου από τα 3 (συν 1 option) υποβρύχια Type 214 από την HDW στο Κίελο της Γερμανίας. Στις 31 Μαίου 2002 η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της προαίρεσης και για το τέταρτο υποβρύχιο, υπογράφοντας συμβόλαιο αξίας 409.000.000 ευρώ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2006, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε την παραλαβή του πρώτου υποβρυχίου Type 214 “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”, καθώς παρατηρήθηκαν τα εξής προβλήματα :

-Πρόβλημα ευστάθειας στην επιφάνεια με ύψος κύματος 3 μέτρα και μήκος 56 μέτρα (συνθήκες που συναντώνται συνήθως στον Ατλαντικό ωκεανό), όπου το υποβρύχιο λαμβάνει κλίση 45-60% ως προς το κάθετο επίπεδο. Παράλληλα, παρατηρήθηκε γενικό πρόβλημα αυξημένης διατοίχισης

-Προβλήματα στη λειτουργία του εξελιγμένου συστήματος μάχης ISUS

-Υποδεέστερες των αναμενόμενων επιδόσεις του σόναρ πλευρικής διάταξης (FAS: Flank Array Sonar)

-Θόρυβος στις χαμηλές συχνότητες που πιθανά να οφείλεται στον άξονα ή την προπέλα του υποβρυχίου

-Προβληματική λειτουργία ορισμένων ειδικών φίλτρων του αναερόβιου συστήματος πρόωσης, με αρνητικές επιπτώσεις στην παρατηρησιμότητα του υποβρυχίου και στην διάρκεια ζωής των κυλίνδρων μεταλλικού υδριδίου

Δύο χρόνια αργότερα το υποβρύχιο υποβλήθηκε και σε νέες θαλάσσιες δοκιμές. Οι δοκιμές έγιναν υπό την επίβλεψη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Στρατιωτικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) και με παρατηρητές αξιωματικούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στα ανοικτά της Νορβηγίας. Ωστόσο, ούτε οι συγκεκριμένες δοκιμές έπεισαν το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί επιτυχώς.

Αναφορικά με το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ, οι εργασίες ξεκίνησαν το Νοεμβρίου του 2004, όταν το σκάφος κόπηκε σε δύο σημεία για να προστεθεί μελλοντικά το τμήμα ΑΙΡ και να αφαιρεθούν οι 4 πετρελαιοκινητήρες με τις ηλεκτρογεννήτριες, ο ηλεκτροκινητήρας πρόωσης, οι αντλίες κυτών και άλλα συστήματα. Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτών προέκυψε η ανάγκη αντικατάστασης του κελύφους των πετρελαιοκινητήρων MTU 12V493 TY60 εξαιτίας ρωγμών, μαζί με άλλες, πρόσθετες εργασίες.

Στις 31 Μαΐου 2006 υποβλήθηκε αναθεώρηση της σύμβασης αναβάθμισης για τελική έγκριση και υπογραφή, όμως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθυστέρησε να ανταποκριθεί.

Τελικά, τον Σεπτέμβριο 2009 η γερμανική ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ κατήγγειλε και τις δυο (2) συμβάσεις.

Μέχρι το χρονικό σημείο της καταγγελίας, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει τα εξής ποσά : 

Από την έναρξη της ισχύος των συμβάσεων και ως τον Μάρτιο του 2004, δηλαδή με Υπουργούς Εθνικής Άμυνας τους κκ. Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου καταβλήθηκαν τα εξής ποσά: 

-989.830.460€ για την σύμβαση 012Β/00
-330.767.681€ για την σύμβαση 021Β/02 και επομένως συνολικά 1.320.598.141€.

Από Μάρτιο του 2004 και έως την 21/9/2009 (ημερομηνία καταγγελίας των συμβάσεων), δηλαδή με Υπουργούς Εθνικής Άμυνας τους κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Β. Μεϊμαράκη, κατεβλήθησαν τα εξής ποσά : 

405.427.062€ για την σύμβαση 012Β/00
307.014.476€ για την σύμβαση 021Β/02 και επομένως συνολικά 712.441.538€

Συνεπώς συνολικά, από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχε καταβληθεί μέχρι 21/9/2009 το ποσό: 2.033.039.679€.

Η κατάσταση, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον Οκτώβριο του 2009 ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη. Το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταβάλει για το πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 1,45 δισ ΕΥΡΩ σε σύνολο 1,85 δισ ΕΥΡΩ, χωρίς να έχει παραλάβει έστω ένα (1) υποβρύχιο. Επιπρόσθετα, είχαν καταβληθεί 638 εκατ. ΕΥΡΩ από τα συνολικά 821 εκατ. ΕΥΡΩ του προγράμματος NEPTUNE II χωρίς και πάλι να υπάρχει έστω ένα (1) παραδοτέο. Εξάλλου, υπήρχαν και οι παρακάτω εκκρεμότητες :

-εκκρεμούσε η τροποποίηση υπ΄αριθμόν 17 της σύμβασης 012Β/00 με αντικείμενο την εξέταση όλων των θεμάτων, τα οποία επηρέαζαν την περαιτέρω ομαλή εκτέλεση του προγράμματος (επίλυση τεχνικών και νομικών ζητημάτων, επαναπροσδιορισμός χρονοδιαγράμματος παραδόσεων και παραλαβών, εξέταση εκκρεμών TCPs, επανακαθορισμός διαδικασιών δοκιμών παραλαβής)

-το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές αποδοχής εν πλω (SAT) και εκκρεμούσε η παραλαβή του, τα υποβρύχια 2 και 3 ήταν έτοιμα για την έναρξη δοκιμών αποδοχής εν πλω (SAT) και το υποβρύχιο 4 ήταν στο στάδιο δοκιμών αποδοχής εν όρμω (HAT) με προοπτική πέρατος εντός πέντε (5) μηνών από την επανέναρξη των εργασιών

-εκκρεμούσε η ένταξη 24 TCPs σε τροποποίηση και για 5 η αποδοχή και έγκρισή τους από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ)

-εκκρεμούσε η εφαρμογή των τεχνικών «διορθωτικών μέτρων» για τη συμπεριφορά των υποβρυχίων στον κυματισμό κατά τον πλού στην επιφάνεια στα τρία (3) υποβρύχια, που ναυπηγήθηκαν στα ΕΝΑΕ.

-εκκρεμούσε η συμφωνία και θεσμοθέτηση του πλαισίου διεξαγωγής των δοκιμών αποδοχής εν πλω (SAT) στην Ελλάδα, προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόπλου από το αρμόδιο Λιμεναρχείο. Με βάση τα αντίστοιχα ισχύοντα για τα εμπορικά πλοία απαιτείτο η υπηκοότητα του Κυβερνήτη να είναι Ελληνική και η ασφάλεια του υποβρυχίου να πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο Νηογνώμονα ή διπλωματούχο ναυπηγό. Οι δοκιμές εν πλω θα γίνονταν με ευθύνη και πλήρωμα των ΕΝΑΕ – HDW (Γερμανοί υπήκοοι). Επίσης, τα ΕΝΑΕ είχαν αποταθεί σε νηογνώμονες, όμως οι τελευταίοι δεν αναλάμβαναν την έκδοση του πιστοποιητικού περί ασφαλούς πλου, καθότι δεν είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα κατασκευής. Το πρώην ΥΕΝ/ΑΝΠ είχε δηλώσει αναρμοδιότητα και είχε παραπέμψει το θέμα στα συμβαλλόμενα Μέρη. Τα ΕΝΑΕ είχαν υποβάλει στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων για επικύρωση αντίστοιχο Κανονισμό Εκτέλεσης Δοκιμών Υποβρυχίων εν πλω, ο οποίος εφαρμοζόταν στην Γερμανία και είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Θαλάσσιων Μεταφορών. Η Ομάδα Ελέγχου Ποιότητας και το ΓΕΝ πρότειναν ελαφρές τροποποιήσεις επί του κατατεθέντος Κανονισμού, όπως λύσεις για την υπηκοότητα του Κυβερνήτη (Πτυχιούχος της Σχολής Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού ή αντίστοιχης σχολής άλλου κράτους), ενώ η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων απήντησε ότι η σύμβαση δεν προβλέπει εκπόνηση και επικύρωση ανάλογου κανονισμού και επομένως δεν υφίστατο συμβατική υποχρέωση εκ μέρους του Αγοραστή.

Την ίδια εποχή (μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009) το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξακολουθούσε να επιθυμεί την παραλαβή των τεσσάρων (4) υποβρυχίων τύπου 214 και φυσικά την επίλυση των εκκρεμοτήτων, που αναλύθηκαν παραπάνω.

Δεν αποτελεί μυστικό ανάμεσα σε όσους υπηρετούσαμε εκείνη την εποχή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι είχε διατυπωθεί μέχρι και πρόταση πώλησης του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στα ΕΝΑΕ αντί τιμήματος 400 εκατ. ΕΥΡΩ, με το οποίο θα συμψηφίζονταν οι κατά την άποψη των Γερμανών υφιστάμενες οφειλές των 410 εκατ. ΕΥΡΩ. Η λύση αυτή προϋπέθετε την ανάληψη ενεργειών ναυπήγησης ενός νέου υποβρυχίου το κόστος του οποίου θα υπερέβαινε κατά 80-120 εκατ ΕΥΡΩ το τίμημα της πώλησης λόγω τιμαριθμικών αναπροσαρμογών. Εξάλλου, το ενδεχόμενο αυτό παρατίθεται αναλυτικά και στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3885/2010.

Αναφορικά με το πρόγραμμα NEPTUNE II, η κατάσταση δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε παραδώσει στα ΕΝΑΕ μόνο τον ΩΚΕΑΝΟ από τα συνολικά τρία (3) υποβρύχια του προγράμματος, είχαν καταβληθεί συνολικά 637 εκατ. ΕΥΡΩ από τα 821 εκατ. ΕΥΡΩ του συνόλου της Σύμβασης, οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι τους οφείλονται περίπου 105 εκατ. ΕΥΡΩ, ενώ εκκρεμούσε η τροποποίηση υπ΄αριθμόν 7 με αντικείμενο τις επιπρόσθετες εργασίες οι οποίες προέκυψαν κατά την υλοποίηση των συμβατικών εργασιών, καθώς και η αποδοχή των TCPs και του χρονοδιαγράμματος πληρωμών και παραδόσεων. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων 2 και 3 του προγράμματος με την κατασκευή δυο (2) νέων υποβρυχίων τύπου 209/AIP.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2010 οι κκ. Λούκα Κατσέλη και Χάρης Παμπούκης πραγματοποιούν «επίσκεψη – αστραπή» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ την ίδια ημερομηνία) και συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ηγεμόνα στη δυτική πλευρά του Αμπού Ντάμπι, Σεϊχη Hamdan bin Zayed Al Nahyan, στην οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία δεν διαψεύστηκαν, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η αίσθηση (όχι φυσικά και η βεβαιότητα) που έχω τόσο εγώ, όσο και αρκετοί ακόμα που υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στο Στρατόπεδο Παπάγου είναι ότι η Abu Dhabi Mar «μπήκε στο παιχνίδι» της αγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την προαναφερόμενη επίσκεψη.

Στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3885/2010 γίνεται αναφορά στην από 1η Μαρτίου 2010 ανακοίνωση της Κυβέρνησης με την οποία «χαιρετίζει την απόφαση του ομίλου Abu Dhabi Mar (“ADM”) να επενδύσει στον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα αποκτώντας την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (“ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ”) και των Αρχών του Εμιράτου Abu Dhabi να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση.»

Σήμερα εκ του αποτελέσματος μπορούμε με βεβαιότητα να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η πρακτική κατάρτισης συμβάσεων μετά από «ταξίδια – αστραπή» κρατικών αξιωματούχων και όχι μέσα από διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες δεν εξυπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον.

Την 18 Μαρτίου 2010 υπογράφηκε η Συμφωνία Πλαίσιο ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τις εταιρείες ThyssenKrupp Marine Systems AG, Howaldtswerke Deutsche Werft GmbH (HDW), Abu Dhabi MAR LLC και ΕΝΑΕ. Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο, όμως ο κυρωτικός της συμφωνίας Νόμος 3885/2010 φέρει τις υπογραφές και των κκ. Χ. Παμπούκη, Λ. Κατσέλη, Μ. Χρυσοχοϊδη και Π. Μπεγλίτη.

Με την ανωτέρω Συμφωνία έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα εξής :

(α) Στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ συμφωνήθηκε να παραληφθεί το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ με το κλείσιμο της συμφωνίας, και τα υπόλοιπα τρία (3) υποβρύχια να παραληφθούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Neptune II συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση των εργασιών στο υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ και η παραγγελία δυο (2) νέων υποβρυχίων τύπου 214, αντί του εκσυγχρονισμού δυο (2) υποβρυχίων τύπου 209.

Ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ παραδόθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2010. Οι νέες ημερομηνίες παράδοσης των υπόλοιπων υποβρυχίων είχαν ως εξής:

A. Πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

Υ/Β ΠΙΠΙΝΟΣ : Απρίλιος 2012

Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ : Φεβρουάριος 2013

Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ : Δεκέμβριος 2013

B. Πρόγραμμα NEPTUNE II

Y/B ΩΚΕΑΝΟΣ : Μάιος 2012

Υ/Β 214 Νο. 1 : 27 Ιουλίου 2018

Υ/Β 214 Νο. 2 : 27 Ιουλίου 2019

Με τον Νόμο 3885/2010 το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από οποιαδήποτε απαίτησή του σε βάρος των Γερμανών, αποδέχτηκε ως αληθή τα αποτελέσματα των δοκιμών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ που διεξήχθησαν το 2008, επέστρεψε στην HDW τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης της κύριας σύμβασης και καθιέρωσε έναν μηχανισμό επιβολής κυρώσεων, που είναι ουσιωδώς διαφορετικός από τα ισχύοντα στο εθνικό και κοινοτικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων. Ειδικότερα, σε περίπτωση υπερημερίας του αναδόχου το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο δημοσίων συμβάσεων προστατεύει το δικαίωμα της αναθέτουσας αρχής να αποδεσμευθεί από τον ασυνεπή αντισυμβαλλόμενο και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αζήμια μέσω άλλων προμηθευτών, ενώ στην περίπτωση των υποβρυχίων ο Νόμος 3885/2010 απέκλεισε οποιαδήποτε τέτοια δυνατότητα, οριστικοποίησε την ομηρία του ελληνικού Δημοσίου από τους Γερμανούς και καθιέρωσε μια δυνατότητα καταγγελίας, η οποία είναι περισσότερο εύκολη λύση για τον ασυνεπή ανάδοχο, παρά συμβατική κύρωση, αφού δεν οδηγεί ούτε σε κατάπτωση εγγυητικών επιστολών, ούτε σε αποκατάσταση της αποθετικής ζημίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Όσο για την ακύρωση των οφειλόμενων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και την μη επιβολή κυρώσεων για την μη προσήκουσα υλοποίησή τους, επισημαίνεται απλά ότι έρχεται σε αντίθεση με την επιλογή της ίδιας Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να θεσμοθετήσει την μετάβαση σε ΑΩ «νέου τύπου» με το άρθρο 87 του Νόμου 3883/2010. Επιπρόσθετα, αναπάντητα ερωτηματικά αφήνει το άρθρο 10 παρ. 4 του Νόμου 3892/2010, για το οποίο είναι απαραίτητο να ξεκαθαριστεί εάν εμπόδισε φορολογικούς ελέγχους τόσο της κύριας σύμβασης, όσο και της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Μετά την θέση σε ισχύ του Νόμου 3885/2010 έγιναν πληρωμές προς τα ΕΝΑΕ 362.750.000.00 ΕΥΡΩ, οι οποίες κατανέμονται ως εξής :

-πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ 128.500.000,00 ΕΥΡΩ

-πρόγραμμα NEPTUNE II 132.250.000,00 ΕΥΡΩ

-πρόσθετα υλικά : 102.000.000,00 ΕΥΡΩ

Σε σχέση με την πρόοδο των εργασιών επισημαίνονται τα εξής :

-έχει καταβληθεί το 96% του τιμήματος του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, αλλά το ελληνικό Δημόσιο έχει παραλάβει μόνο τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ

-έχει εξοφληθεί πλήρως και ολοσχερώς το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ, χωρίς να έχει παραδοθεί, και επιπλέον καταβλήθηκαν 132.250.000 ΕΥΡΩ για τα δυο (2) νέα υποβρύχια τύπου 214, των οποίων η κατασκευή δεν άρχισε ποτέ.

Επιχειρώντας να εκλαϊκεύσει κανείς το αποτέλεσμα του Νόμου 3885/2010, θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ταχυδακτυλουργικό κόλπο. Οι Γερμανοί αποφεύγουν οποιαδήποτε κύρωση για την ενδεχόμενη συμβατική τους ασυνέπεια μέχρι τον Σεπτέμβριο 2009, «ξεφορτώνονται» ΑΩ αξίας 250 εκ. ΕΥΡΩ και λαμβάνουν μια νέα παραγγελία αξίας σχεδόν 1 δισ. ΕΥΡΩ.

Όσο για το ελληνικό Δημόσιο, μπήκε σε νέες περιπέτειες, έχοντας απέναντί του τον επενδυτή κ. Ισκ. Σάφα και μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ΕΥΡΩ.

Τα αποτελέσματα των επιλογών του Νόμου 3885/2010 έγιναν αντιληπτά τον Αύγουστο του 2011, όταν η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων διαπίστωσε ότι :

(α) το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει 132,25 εκατ. ΕΥΡΩ χωρίς να έχει παραλάβει αντίστοιχη κυριότητα ή εγγυητική επιστολή

(β) τα ΕΝΑΕ είναι υπερήμερα από τον Μάιο 2011 για το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ και από τον Ιούλιο 2011 για το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ.

(γ) τα ΕΝΑΕ δεν παρέδωσαν τα πρόσθετα υλικά αξίας 117 εκατ. ΕΥΡΩ, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν 103 εκατ. ΕΥΡΩ, λόγω προβλημάτων που σχετίζονταν με διπλοεγγραφές και ανύπαρκτα υλικά

(δ) τα ΕΝΑΕ έχουν περιέλθει σε αδυναμία υποβολής έγκυρης εγγυητικής επιστολής με επικείμενο το χρόνο λήξης της

(ε) τα ΕΝΑΕ δεν προσκόμισαν παραστατικό φορολογικού ελέγχου διαχειριστικής περιόδου μέχρι 30-9-2009 που αποτελούσε υποχρέωση ενεργοποίησης της σύμβασης

(στ) τα ΕΝΑΕ έχουν περιέλθει σε αδυναμία κατάθεσης τίτλων μεταβίβασης κυριότητας για δυο (2) υποβρύχια

(ζ) δεν κατατέθηκαν επίσημα μετοχολόγια προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρωση των όρων διαφάνειας

(η) η HDW αρνήθηκε να δεσμευτεί στις υποχρεώσεις διαφάνειας για τα υποκατασκευαστικά της συμβόλαια

(θ) διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από την σύμβαση σχετικά με την μη προσκομιδή ή την χρονική διάρκεια ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς με βάση ποια δικαιολογητικά και ποιές διαβεβαιώσεις καταβλήθηκαν, υπό το πρίσμα των ανωτέρω παρατηρήσεων της ΓΔΑΕΕ, σχεδόν 400 εκατ. ΕΥΡΩ στα ΕΝΑΕ μετά την θέση σε ισχύ του Νόμου 3885/2010.

Ακόμα, όμως, μεγαλύτερες είναι οι απορίες που γεννώνται από τους χειρισμούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην συνέχεια. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η σύμβαση ναυπήγησης αποτελεί σύμβαση έργου, ο εργοδότης (δηλ. εν προκειμένω το Ελληνικό Δημόσιο) έχει το δικαίωμα να αναστείλει τις πληρωμές, εφόσον διαπιστώσει αδυναμία του εργολάβου (δηλ. εν προκειμένω των ΕΝΑΕ) να εκτελέσει την σύμβαση. Υπό αυτό το πρίσμα, ορθώς και συμφώνως προς την σύμβαση το Ελληνικό Δημόσιο παύει τις τμηματικές πληρωμές του προγράμματος NEPTUNE II προς τα ΕΝΑΕ μετά τον Μάιο του 2011, οπότε η HDW διακόπτει την συνεργασία της με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία για το λόγο αυτό περιέρχονται σε αδυναμία υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Εν τω μεταξύ από πλευράς ΕΝΑΕ έχει παρουσιαστεί αδυναμία επίτευξης των παρακάτω συμβατικών γεγονότων (milestones) :

α. Υπογραφή πρωτοκόλλου SAT Release Meeting Υποβρυχίου ΠΙΠΙΝΟΣ την 27 Μαϊου 2011

β. Υπογραφή πρωτοκόλλου SAT Release Meeting Υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ την 27 Ιουλίου 2011.

Τους επόμενους μήνες ακολουθούν διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων, οι οποίες τον Αύγουστο 2011 δείχνουν να επιστρέφουν σε καλό δρόμο, αφού τα ΕΝΑΕ υποβάλουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μονογραμμένες συμβάσεις συνέχισης της συνεργασίας τους με την HDW υπό αίρεση. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απορρίπτει τα σχέδια των μονογραμμένων συμβάσεων, ζητώντας ενεργές και όχι υπό αίρεση συμφωνίες, αλλά πάντως καταβάλει την δόση Μαΐου του προγράμματος NEPTUNE II ύψους 37.250.000 ΕΥΡΩ, απαιτώντας την επανεκκίνηση των εργασιών. Όι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ.

Μέχρι σήμερα, δυόμισι (2,5) χρόνια μετά, η υπόθεση των υποβρυχίων βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2011. Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία έχει ήδη από τον Αύγουστο 2011 εντοπίσει τα αδύναμα σημεία του Νόμου 3885/2010 και τις κατάλληλες λύσεις (επικαιροποίηση του καταλόγου των excess materials, μεταβίβαση κυριότητας των υποβρυχίων σε αντιστοιχία με τις πληρωμές, διεύρυνση εγγυήσεων προκειμένου να καλύπτονται εξολοκλήρου τα υλικά και οι εργασίες στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, παροχή διευκολύνσεων για την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής), αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος, εκτός από συσκέψεις και ανταλλαγές επιστολών.

Κατά την διάρκεια της καθυστέρησης αυτής δεν εφαρμόστηκαν ούτε καν οι διατάξεις του Νόμου 3885/2010, δεδομένου ότι στις 27 Μαρτίου 2012 το Ελληνικό Δημόσιο θεμελίωσε δικαίωμα καταγγελίας της Σύμβασης 012Β/00 και στις 27 Ιουνίου 2012 δικαίωμα καταγγελίας της Σύμβασης 021Β/02.

Από το με ημερομηνία 7-12-2011 έγγραφο του τότε Α/ΓΕΝ Ναυάρχου ε.α. κ. Κοσμά Χρηστίδη συνάγεται ότι έγινε μια προσπάθεια σύνδεσης των πληρωμών με την πρόοδο των εργασιών, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο τότε Α/ΓΕΝ, «προωθήθηκε από ΕΝΑΕ προσχέδιο πινάκων ποσοστών κυριότητας….Επί των ανωτέρω πινάκων προτεινόμενων από την Ανάδοχο εταιρεία……α. η προτεινόμενη ποσόστωση δεν εμφανίζει αναλογική (είτε οριζόντια είτε κάθετα) αύξηση του ποσοστού κυριότητας ανά υποβρύχιο σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές…..».

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί ο νεοπαγής ισχυρισμός της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων, σύμφωνα με τον οποίο το τίμημα που συμφωνήθηκε μόλις το 2010 υπολείπεται κατά 75 εκατ. ΕΥΡΩ του κόστους ολοκλήρωσης των προγραμμάτων.

Τα αποτελέσματα του Νόμου 3885/2010 και της παρατεταμένης ατολμίας του Ελληνικού Δημοσίου μετά το καλοκαίρι του 2011 ήταν το Πολεμικό Ναυτικό να μην παραλαμβάνει υποβρύχια, τα οποία χρειάζεται, η σημαντικότερη ίσως ναυπηγική μονάδα της Μεσογείου να παρακμάζει και 1.200 εργαζόμενοι να καταδικάζονται στην ανέχεια.

γ. Κρατική Ενίσχυση των ΕΝΑΕ : «Σταθερή γιατί κινείται» (;)

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ΕΝΑΕ έχουν διαδραματίσει οι φερόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους σχεδόν 600 εκατ. ΕΥΡΩ. Αν και το Ελληνικό Δημόσιο δεν προσέφυγε κατά της απόφασης αυτής, το έπραξαν τα ΕΝΑΕ και η HDW, τόσο με την από 23 Αυγούστου 2011 προσφυγή τους κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά της απόφασης της Επιτροπής Ε(2010) 8274 τελικό, της 1ης Δεκεμβρίου 2010 (Υπόθεση Τ-466/11, Δικηγόροι Κ. Χρυσόγονος, Α. Μιτσής), όσο και με την από 15-5-2012 αναίρεση των ΕΝΑΕ κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαρτίου 2012, T-391/08 (Υπόθεση C-246/12-P, Δικηγόροι Ι. Δρόσος, Β. Καραγιάννης). Παρά την τεκμηριωμένη και βάσιμη νομική επιχειρηματολογία των ΕΝΑΕ, το ΔΕΚ επέμεινε στην άποψή του περί δήθεν παράνομων κρατικών ενισχύσεων και υποχρεωτικής ανάκτησής τους.

Αποτελεί άποψη του γράφοντος ότι στην υπόθεση αυτή έχει εκφύγει της προσοχής ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς. Ειδικότερα :

Στις 11.10.2001 υπεγράφη μεταξύ της «Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ» και του Επενδυτικού / Διαχειριστικού Συνεταιρισμού Εργαζομένων Ναυπηγείων (που συμβλήθηκαν ως μέτοχοι πωλητές) και της πλειοδότριας Κοινοπραξίας HDW – Ferrostaal ενοχική σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της ΕΝΑΕ. Κατ΄εφαρμογή της σύμβασης αυτής υπεγράφη μεταξύ των συμβαλλομένων το από 11.5.2002 Πρόσθετο Σύμφωνο με το οποίο η ΕΤΒΑ υποσχέθηκε ανέκκλητα ότι η ίδια δεν έχει κάνει, ούτε έχει συμφωνήσει να κάνει κάτι εξαιτίας του οποίου οποιαδήποτε επιδότηση επένδυσης, άλλη επιδότηση, οποιαδήποτε επιχορήγηση ή άλλη κρατική ενίσχυση, που θεωρείται κρατική ενίσχυση ληφθείσα από την Εταιρία, με οποιαδήποτε τυχόν μορφή, είναι ή μπορεί να είναι πιθανό να επιστραφεί ολικά ή μερικά για λόγους μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει το ίδιο οποιοδήποτε ποσό αντιστοιχούσε σε ενδεχόμενη ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων τόσο έναντι των Γερμανών αγοραστών των ΕΝΑΕ, όσο και έναντι της Τράπεζας Πειραιώς που αγόρασε την ΕΤΒΑ.

Κατά την διάρκεια της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φερόμενες ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις των ΕΝΑΕ, αυτή η διπλή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κρίθηκε παράνομη κρατική ενίσχυση τόσο υπέρ των Ναυπηγείων, όσο και υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς. Για το λόγο αυτό η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την υπ΄αριθμόν 142/2009 γνωμοδότησή της έκρινε την διπλή αυτή εγγύηση αυτοδίκαια άκυρη.

Ωστόσο, η ακυρότητα της υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να αποζημιώσει την HDW ή την Τράπεζα Πειραιώς για την ενδεχόμενη ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων δεν συνεπιφέρει αυτοδίκαια και ακυρότητα της συμβατικής υποχρέωσης (εγγυητική ευθύνη) της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία κατέληξε η ΕΤΒΑ, αρχικά έναντι των Γερμανών αγοραστών των Ναυπηγείων και σήμερα έναντι των καθολικών διαδόχων τους.

Δεδομένου ότι ο Νόμος 3885/2010 δεν περιέχει διάταξη που να απαλλάσσει την Τράπεζα Πειραιώς από την προαναφερόμενη εγγυητική της ευθύνη, ούτε και έχει γίνει γνωστή σχετική διεκδίκηση των ΕΝΑΕ, το ιδιαίτερο αυτό νομικό τρίγωνο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

δ. Αντί συμπεράσματος

Η περιπέτεια των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού αναδεικνύει σε υπέρτερο βαθμό το ανεδαφικό της αρχής που προτάσσει τα πολιτικά/διπλωματικά και στρατηγικά/επιχειρησιακά κριτήρια και τα θεωρεί ισχυρότερα και ουσιωδέστερα των τεχνοκρατικών. Πίσω από αυτή την έωλη επιχειρηματολογία οχυρώνονται όσοι υποστηρίζουν κατάφωρα ανορθολογικές επιλογές και λύσεις στις αμυντικές προμήθειες. Ως εκ τούτου, σπανίως οι επιλογές καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και προορίζονται να αντιμετωπίσουν πραγματικούς κινδύνους. Το πρόβλημα έγκειται σε αυτήν ακριβώς την θεμελιώδη (και προφανώς εσφαλμένη) τοποθέτηση στην ιεράρχηση των κριτηρίων. Στην πραγματικότητα, τα κριτήρια, πολιτικά, διπλωματικά, στρατηγικά και επιχειρησιακά, είναι –πρωτίστως- τεχνοκρατικά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Το πρόβλημα, μέσα στην χαοτική του πολυπλοκότητα, είναι –εν τέλει- απλό. Η άμυνα σχεδιάζεται και υλοποιείται έναντι κινδύνου ή απειλής. Άρα, εφόσον προσδιοριστούν οι κίνδυνοι και οι απειλές, σχεδιάζεται το βέλτιστο (ή το καταλληλότερο στο πλαίσιο ανελαστικών περιορισμών) σχήμα για την αντιμετώπισή και εξουδετέρωσή τους και χαράσσεται η ακολουθητέα (βραχυ-, μέσο- και μακροπρόθεσμη) πολιτική/ στρατηγική για την εξασφάλιση των πόρων και των μέσων που εξυπηρετούν το σχήμα. Τίποτε από αυτά τα εξόχως ορθολογικά και τεχνοκρατικά δεν συναντά ο καλόπιστος παρατηρητής στις εξεταζόμενες υποθέσεις.

Υ.Γ. Ευχαριστώ ειλικρινά τους ανώνυμους ήρωες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συνέβαλαν καθοριστικά στην συγγραφή του άρθρου. Το άρθρο αυτό είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στους Υπουργούς που δεν άκουσαν ποτέ την γνώμη του Νομικού τους Συμβούλου, αλλά και σε όσους πεπλανημένα πιστεύουν ότι ο Υπουργός λαμβάνει πάντα σοβαρά υπόψιν τους Συμβούλους του.

Μέρος τεχνικών περιγραφών έχει αντληθεί από την ιστοσελίδα skopia@gr.

OnAlert.grvia...left.gr