EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κόλαση θα είναι μέχρι τη μέρα που θα φύγετε

Κόλαση μέχρι τον Ιούνιο προέβλεψε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ. Πιστός στη γνώριμη τακτική του, να θεωρεί το ακροατήριό του επιεικώς ηλίθιο, συνέδεσε την πρόβλεψή του με το δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια, που συνεχίζει να υπάρχει παρά το πολυδιαφημισμένο success story. Ως συνήθως απέκλεισε την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων.

Όλοι θυμόμαστε ότι κάθε φορά που η Βουλή ψήφιζε κάποιο πρόγραμμα που μας επέβαλε η Τρόικα, η κυβέρνηση μας μιλούσε για σωτηρία της χώρας, για το τέλος των μέτρων, για έξοδο από την κρίση. Και κάθε φορά, ενώ δεν βλέπαμε σωτηρία, την επόμενη μέρα βλέπαμε νέα, επαχθέστερα μέτρα. 

Βλέπαμε την ύφεση να παραμένει στο ναδίρ και την ανεργία να φτάνει στο 28%.

Και την ώρα που η κατάσταση είναι αυτή, η κυβέρνηση “ανακάλυψε” το success story. Φτύνοντάς μας ουσιαστικά στο πρόσωπο. Και χθες ο Στουρνάρας μίλησε για κόλαση. Λες και αυτό που ζούμε από το 2009 δεν είναι κόλαση και οι περίπου 3.000 άνθρωποι που αυτοκτόνησαν, το έκαναν λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Λες και οι εκατοντάδες άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά κάθε μέρα, παραιτούνται μόνοι τους για να “αράξουν”. Λες και οι άστεγοι ή αυτοί που ψάχνουν στα σκουπίδια, είναι σκηνές από ταινία προσεχώς, δεν τους βλέπουμε κάθε μέρα. Ή τα χιλιάδες κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις αποτελούν μέρος κινηματογραφικού ντεκόρ.

Μόνο η μείωση του ΑΕΠ αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι ζούμε μια κόλαση. Και η κόλαση αυτή θα τελειώσει τη μέρα που ο εσμός αυτός θα εξαφανιστεί.

swell

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΥΠΟΙΚ: Αυξάνει το φόρο σε τσιγάρα και πούρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναζητώντας τρόπο να κλείσει την «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, θα αυξήσει το φόρο κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα και στα πουράκια, αφού πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στα στριφτά και στα είδη καπνού για εξοικονόμηση χρημάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, ο τυποποιημένος καπνός για τα στριφτά τσιγάρα επιβαρύνεται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 153 ευρώ ανά κιλό ενώ τα πούρα και τα πουράκια έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης 34% της λιανικής τιμής τους.

Το σακουλάκι των 18 γραμμαρίων καπνού έχει ειδικό φόρο κατανάλωσης 2,75 ευρώ και τιμή 4 ευρώ.

defencenet.gr

 

Ξεσηκωνόμαστε, τους ανατρέπουμε και παλινορθώνουμε τη δημοκρατία ή γυρίζουμε στα χωριά μας

Η κυβέρνηση έχει πάρει πια την κατρακύλα του απολυταρχισμού.

Στέλνει τις αστυνομικές της δυνάμεις στην Κερατέα επικαλούμενη την αποκατάσταση της τάξης, να κοπανάνε όποιον βρεθεί μπροστά τους.

Συλλαμβάνει και δικάζει αγρότες που τόλμησαν να κάνουν συγκέντρωση λες και έχουν χάσει οι έλληνες πολίτες το δικαίωμα να κάνουν συναθροίσεις.

Επιτίθεται απροκάλυπτα στο κίνημα “Δεν πληρώνω” νομοθετώντας πρόστιμα και ποινές στον ΚΟΚ, αποκαλύπτοντας έτσι ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτής της χώρας, των οποίων και μόνο τα συμφέροντα υπηρετεί.

Προετοιμάζει στρατιωτικές μονάδες στην αστυνομική καταστολή , εκπαιδεύοντας τους νέους που υπηρετούν την θητεία τους στην πατρίδα πως να αντιμετωπίζουν και να καταστέλλουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, αρνούμενη μάλιστα στην βουλή ότι έχει γνώση για τέτοιου τύπου εκπαίδευση.

Και χίλια δυο άλλα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα, ούτε για την τιμή των όπλων, δεν διανοείται να φέρει μια πρόταση μομφής στην βουλή, ή να διοργανώσουν όλοι μαζί μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντιδημοκρατική κατρακύλα και τα άδικα οικονομικά μέτρα εναντίον του λαού.

Είμαστε μόνοι μας. Και ότι είναι να γίνει θα το κάνουμε μόνοι μας εμείς και όχι τα κόμματά μας. Που συμμετείχαν σε αυτό το 30-ετές πάρτυ που μας έφερε ως εδώ, στο χείλος του γκρεμού. Εκτος κι αν πιστεύει κάποιος πως το διεφθαρμένο αυτό πολιτικό σύστημα έχει σκοπό να κάνει κάθαρση στον εαυτό του και να αυτοτιμωρηθεί.

Το πιο σίγουρο είναι πως το κομματικό καθεστώς αυτό θα επιχειρήσει και πάλι να μαγειρέψει το Σύνταγμα, ερήμην μας και χωρίς καν να ρωτήσει την γνώμη μας. Ωστε να την βγάλει καθαρή και όλοι οι επιφανείς ροκ σταρ των επαγγελματιών της πολιτικής να μείνουν αλώβητοι και στις θέσεις τους. Ωστε να συνεχίσουν να χαρίζουν συμβάσεις στα αφεντικά τους. Οπως κάνουν χρόνια τώρα. Χρόνια πολλά.

Εχουμε αρχίσει και αντιδρούμε σαν λαός σε όλη αυτή τη σήψη και τον βόθρο. Κινήματα ξεφυτρώνουν παντού. Μένει η τελική μας έφοδος. Αλλά πρέπει να είμαστε και έτοιμοι και να γνωρίζουμε τι πρέπει να ζητήσουμε να αλλάξει. Να γνωρίζουμε τι είναι δημοκρατία, τα βασικά της, αυτά που μας μάθαν οι δασκάλοι μας στο δημοτικό.

Και να μην περιμένουμε τα κόμματα να μας καλέσουν σε συγκέντρωση. Δεν θα το κάνουν. Εμείς θα επιχειρήσουμε την τελική έφοδο όταν έρθει η ώρα. Και όπως μας έδειξαν οι Αιγύπτιοι ο καλύτερος τρόπος είναι να μαζευτούμε στις πλατείες, σε μια πλατεία, και να μείνουμε εκεί φωνάζοντας μέχρι να μας βγει το λαρύγγι, πως θέλουμε να γίνει παλινόρθωση της δημοκρατίας. Οργανωμένοι με την τροφοδοσία μας, με τα φορητά μας φαρμακεία, με τα laptop μας. Ολοι μαζί ενωμένοι.

Αλλιώς θα μας τσακίσουν. Μας τσακίζουν κάθε μέρα. Σιγά σιγά. Είναι ενωμένοι αυτοί εναντίον μας, όλο το σύστημα και τα καθεστωτικά κόμματα. Γι’ αυτό δεν μας υπερασπίζεται κανείς. Γι’ αυτό ούτε μια πρόταση μομφής.

Κι αν μας τσακίσουν, το μόνο που θα μας έχει μείνει θα είναι να γυρίσουμε στα πατρικά μας, στα χωριά μας, όσοι είμαστε τυχεροί και διαθέτουμε τέτοια ευλογία, κι εκεί να περιμένουμε το οριστικό μας τέλος. Φυτοζωόντας.

Θραξ ο Αναρμόδιος

Ο Μεσαίωνας επιστρέφει στην Ευρώπη

Στα «ψιλά» πέρασε στα περισσότερα ΜΜΕ μια μελέτη την οποία δημοσίευσε η βρετανική επιθεώρηση Lancet Oncology, για το κόστος του καρκίνου στις χώρες της Ε.Ε. Κακώς, πολύ κακώς -και θα εξηγήσουμε αμέσως γιατί. Οι ερευνητές υπολόγισαν το κόστος αυτό στα 126 δισ. ευρώ ετησίως, αριθμός που φέρνει τη συγκεκριμένη ασθένεια στην τρίτη θέση, πίσω από την άνοια (189 δισ.) και τις καρδιοπάθειες (169 δισ.). Έτσι, συνολικά, το ποσό που αφορά μόνο αυτές τις τρεις αγγίζει το μισό τρισ. ευρώ.

Προφανώς, λοιπόν, στην εποχή της λιτότητας, καθώς έχουν πάρει «φωτιά» οι υπολογιστές για να βρουν από πού θα κόψουν δαπάνες και θα εξοικονομήσουν χρήματα -σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος γι’ αυτή τη «δεξαμενή». Τι μας λες, ρε φίλε -θα πουν κάποιοι, σπεύδοντας πιθανότατα να κάνουν λόγο για ένα ακόμη φαινόμενο… λαϊκισμού. Μπορούν οι Ευρωπαίοι να διανοηθούν να μειώσουν τα χρήματα που ξοδεύουν για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες μάστιγες και να σώσουν τη ζωή τους; Κι όμως, όχι απλώς μπορούν, αλλά το κάνουν ήδη -αυτή είναι η απάντηση! Και μάλιστα, το κάνουν με δύο τρόπους.

Ο ένας, ο πιο προφανής, αφορά κυρίως τις δημόσιες δαπάνες. Αν δεν σας αρκεί η εμπειρία της Ελλάδας, με τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τη ραγδαία χειροτέρευση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο μέσος πολίτης και την επιβολή «χαρατσιού» για τη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, τότε δώστε βάση στην παρακάτω δραματική προειδοποίηση που απηύθυναν οι υπηρεσίες του ιταλικού υπουργείου Υγείας, ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, όπου προβλέπονται περικοπές ύψους 2-3 δισ. ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα: «Αν εγκριθούν νέες οριζόντιες περικοπές, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το σύστημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας».

«Κάποιοι θέλουν να παίξουν με το μέλλον μας. Είναι αδιανόητο να γίνεται ακόμη και αναφορά σε νέες περικοπές», δηλώνει από την πλευρά του ο Νίκι Βέντολα, περιστασιακός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και περιφερειάρχης της Απουλίας. Δυστυχώς, είναι προφανές τι θέλουν αυτοί οι «κάποιοι»: να σώσουν το τομάρι τους και τις τράπεζες «σφαγιάζοντας» το κράτος-πρόνοιας, τις κοινωνικές παροχές και τα ταμεία.

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι υπάρχει και δεύτερος τρόπος να περικοπούν οι δαπάνες για την υγεία -και αφορά πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα. Εκεί όπου ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οδηγούν στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και γιατρούς, ούτε καν για τα απολύτως απαραίτητα, μιας και ελάχιστοι εργοδότες πληρώνουν γι’ αυτά.

Την ίδια δε στιγμή, όπως μαρτυρά η εμπειρία από τις πιο «αναπτυγμένες» ευρωπαϊκές χώρες, σταδιακά τίθεται σε εφαρμογή ένα ακόμη πιο καταχθόνιο και απάνθρωπο σχέδιο: ο έλεγχος DNA, που επιτρέπει στους εκάστοτε εργοδότες να διαπιστώνουν εάν κάποιος που ζητά δουλειά είναι επιρρεπής σε σοβαρές ασθένειες. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε η πόρτα κλείνει ερμητικά -βλέπετε, σύμφωνα με τη μελέτη που προαναφέραμε, ο καρκίνος στην Ευρώπη συνεπάγεται την απώλεια 52 δισ. ευρώ από χαμένες ώρες στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών…

Να λοιπόν, που αυτοί οι «κάποιοι» έχουν βρει τη λύση στο πρόβλημα: δραστικό «κούρεμα» των δαπανών για την υγεία στον δημόσιο τομέα, εύκολη αντικατάσταση ή αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία για όσους αποδεικνύονται λιγότερο… ανθεκτικοί. Οι αξίες του ανθρωπισμού δεν έχουν θέση στο νέο μεσαίωνα, που αναδύεται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.



ΠΗΓΗ

ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΚΑ !‏

Πριν καμμιά σαρανταριά χρόνια, το ΠαΣοΚ εμφανίστηκε ως "σοσιαλιστικό" κόμμα (το λέει και το όνομά του, άλλωστε). Αργότερα επαναπροσδιορίστηκε ως "σοσιαλδημοκρατικό". Λίγο αργότερα, ο ιδρυτής του ανακάλυψε έναν "τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό". Μετά άρχισε τις νεοφιλελεύθερες κουτσουκέλες, με κάτι προεδρικά διατάγματα που δεν είχαν και μεγάλη σχέση με τον σοσιαλισμό. Κατόπιν, το κόμμα έστριβε όλο και προς τα δεξιά κάθε φορά που άλλαζε τιμονιέρη. Στην αρχή "εκσυγχρονίστηκε" με τον Σημίτη, ύστερα ήρθε ο Τζέφφρυ και του άλλαξε τον αδόξαστο (μαζί με ολόκληρη την κοινωνία) και τώρα, στα ξεφτίσματα, με τον Βαγγέλα ήρθε και τακίμιασε απόλυτα με...την νεοφιλελεύθερη δεξιά.

Σε όλη τούτη την δεξιοτίμονη πορεία, το ΠαΣοΚ γέννησε μερικά μεγάλα κεφάλια. Τον Πάγκαλο, λόγου χάρη. ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να συστήσει κοινή κάθοδο ΠαΣοΚ-ΝΔ στις εκλογές. Ή τον Λοβέρδο, ο οποίος αποφάσισε να κάνει την δική του "ρήξη" αφού πρώτα ξεθεμέλιωσε το σύστημα υγείας σε τέτοιο βαθμό ώστε να αρκεί ένα φύσημα του Άδωνι για να σωριαστεί. Ή την Αννούλα, η οποία πρωτοτύπησε σε παγκόσμια κλίμακα αφού έγινε η πρώτη "σοσιαλίστρια" υπουργός παιδείας που έκλεισε σχολεία αντί να ανοίξει. Ή τον Πάχτα. Ή τον Λαλιώτη. Ή τον Μιχάλη τον αδιάβαστο. Ή... ή...ή...

Σήμερα, μετά από ένα τέτοιο "σαξές στόρυ", όλοι τούτοι οι ρεμπεσκέδες πήραν -λέει- πρωτοβουλία για ανασύσταση της κεντροαριστεράς. Και σαν να μην είναι από μόνοι τους αρκετοί, πήγαν κοντά τους και μερικά άλλα φυντάνια. Όπως, ας πούμε, ο Γιαννίτσης, ο οποίος είχε βάλει στο μάτι το ασφαλιστικό προτού ο Λοβέρδος μάθει την προπαίδεια. Ή ο Μπίστης, ο οποίος έχει περάσει από ένα κάρο κόμματα αλλά δεν του έφταναν αυτά κι έφτιαξε και δικό του (την ΑΕΚΑ, αν δεν τη θυμόσαστε, με την οποία προσχώρησε στο σημιτικό ΠαΣοΚ για να γίνει υφυπουργός εσωτερικών).

Κι επειδή όλες οι μ@λακίες πρέπει να ντυθούν με το κατάλληλο ρούχο ώστε να γίνουν θελκτικές από το πόπολο, υποτίθεται ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από μια "κραυγή αγωνίας" που υπέγραψαν 58 αρκουδιαραίοι, οι οποίοι έχουν τόση σχέση με την αριστερά όση εγώ με την αεροναυπηγική. Τί ήταν να βγάλουν οι 58 την διακήρυξή τους; Αμέσως ξύπνησαν από βαθύ λήθαργο οι πρυτάνεις της αριστεράς. "Μωρέ, σαν καλά τα λένε τούτοι", είπε ο Σημίτης... "Ρε γ@μώτο, πώς δεν το είχα σκεφτεί εγώ", αναρωτήθηκε ο Βαγγέλας... "Κάτι τέτοιο είχα κι εγώ κατά νου αλλά με φάγανε τα λαμόγια", μελαγχόλησε ο Γιωργάκης... Κάπως έτσι, πήραν φόρα όλοι μαζί και, με σηκωμένα μανίκια, ετοιμάζονται να βάλουν μπρος το χτίσιμο. Την ανασυγκρότηση, όπως την λένε. Μόνο που κάτι δεν πάει καλά με τούτη την δουλειά.

Κατ' αρχάς, τα υλικά δεν είναι σόι. Τίποτε καινούργιο δεν πήρανε. Όλα τα μαζέψανε από τα γκρεμίδια που σωριάσανε όλα τούτα τα χρόνια. Τί σκατά να χτίσεις με τέτοια υλικά; Ποιός φτιάχνει καινούργιο σπίτι με υλικά από "το παρόν κατεδαφίζεται";

Έπειτα, οι μαστόροι. Ποιοί θα χτίσουνε; Ο Λοβέρδος, η Αννούλα κι ο Μιχάλης ο αδιάβαστος, που προαναφέραμε; Μήπως ο Μόσιαλος; Ο Σκανδαλίδης; Ο Χατζηαβάτης (ή κάπως έτσι, της ΔημΑρ); Ο Παπαϊωάννου; Ο Τσούκαλης; Μα αυτοί είχανε χτίσει και το παλιό οικοδόμημα, που το πήρε ο άνεμος και το σήκωσε. Μη χέσω! Έφερες κάποτε έναν ηλεκτρολόγο και σου έβαλε τις πρίζες έτσι που πήγαινες ν' ανάψεις το πορτατίφ κι έπαιρνε μπρος ο εξαερισμός στον καμπινέ. Τον ξαναφέρνεις, αν πεις να φτιάξεις καινούργιο σπίτι;

Πάνω απ' όλα οι αρχιμαστόροι. Οι εργολάβοι, να πούμε. Εγώ ξέρω πως όταν θες να πάρεις μια δουλειά, παρουσιάζεις στον ενδιαφερόμενο ένα δείγμα από τις δουλειές που έχεις κάνει μέχρι σήμερα. Έχεις ένα πορτφόλιο, που λένε κι οι αγγλομαθείς. Στην θρυλούμενη "ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς" ποιοί θα είναι οι εργολάβοι; Ο Βαγγέλας, ας πούμε; Με τί πορτφόλιο; Ποιά δουλειά έκανε καλά ίσαμε σήμερα ώστε να πειστούμε πως θα κάνει καλά και τούτη;

Τελικά, αν κατάλαβα καλά, οι σοσιαλιστές-σοσιαλδημοκράτες-εκσυγχρονιστές-μεταρρυθμιστές-κλπ του -απώτατου και πρόσφατου- παρελθόντος θέλουν τώρα να γίνουν και ανασυγκροτητές. Κι από πάνω, θέλουν να τους εμπιστευτούμε.

Έχουν πλάκα!

Από Cogito ergo sum, μοντάζ Γρέκι

Δυο εικοσιτετράωρα κράτησε το αντάρτικο Στουρνάρα ... Σκοτεινό ποτάμι μπροστά στο άγριο τελεσίγραφο

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση έχοντας να αντιμετωπίσει το τελεσίγραφο των δανειστών για νέα μέτρα, τα οποία όμως επ' ουδενί μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία.

Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται είναι ήδη σκοτεινό και οι εξελίξεις πολύ δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί και η ανθεκτικότητα των κυβερνητικών δηλώσεων, ότι αν η τρόικα επιμείνει τότε δεν μένει άλλη λύση από την προσφυγή στις κάλπες. Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομικών, πάντως, ο ίδιος δεν άντεξε στο «αντάρτικο» περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα. Ενώ έως την Πέμπτη υιοθετούσε και αυτός τη σκληρή γραμμή, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έκανε εντυπωσιακή στροφή διαβεβαιώνοντας με δημόσιες δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές...

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους, λέγοντας ότι οι επόμενοι μήνες έως τον Ιούνιο θα είναι «κόλαση», αν και απέφυγε να διευκρινίσει αν αναφερόταν στην ελληνική κοινωνία ή την κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών, που έχει ήδη δηλώσει ότι «έως τον Μάιο - Ιούνιο» θα έχει πολλή δουλειά, προσπαθεί να οχυρωθεί και να δημιουργήσει το κατάλληλο κινδυνολογικό κλίμα που θα αποτρέψει την πρόωρη αποκαθήλωση και εκδίωξή του από την πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Στουρνάρας επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, δεδομένου ότι στις αρχές του καλοκαιριού έλεγε ότι αν έρθει το φθινόπωρο, η οικονομία θα αρχίσει να τρέχει και η κατάσταση θα παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζονταν στα μέσα του χρόνου να έχει εκμαιεύσει δηλώσεις των ξένων που υποστήριζαν ότι το 2014 δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ προέβλεπε ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Είναι φανερό ότι καταλήφθηκε εξ απίνης από εξελίξεις που (σε αντίθεση με τους περισσότερους ειδικούς αλλά και τους απλούς πολίτες που ζουν την πραγματικότητα) δεν ανέμενε και ζητάει από την τρόικα ουσιαστικά να δείξει έλεος.

Τίποτα δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο και, το κυριότερο, ο Προϋπολογισμός του 2013 φαίνεται να έχει σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε ο κ. Στουρνάρας ούτε ο κ. Σταϊκούρας.

Η τρύπα των εσόδων είναι σταθερά μεγάλη, καθώς αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα των 340.000.000 που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί στο τέλος του 2013 είναι πολύ μικρό και, το κυριότερο, αποτέλεσμα μιας γενικευμένης στάσης πληρωμών που πνίγει τα πάντα.

Και ως γνωστόν η τρόικα απέρριψε το να υπολογισθούν στο πλεόνασμα του 2013 τα κέρδη που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρά του ότι ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση.

Σε τοίχο φαίνεται να έχει πέσει και το θέμα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους, και κυρίως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 10 δισ. ευρώ που εντοπίζεται το 2014.


Απογοήτευση από τα μυστικά γκάλοπΟι πολιτικοί χειρισμοί γίνονται δυσκολότεροι εξαιτίας και των δημοσκοπήσεων, πολύ περισσότερο των μυστικών. Αν και προς στιγμήν είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι οι εξελίξεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή θα «επαναπάτριζαν» ένα τμήμα δεξιών ψηφοφόρων στη Ν.Δ., τα συμπεράσματα -μερικές εβδομάδες αργότερα- προκαλούν σχετική απογοήτευση. Η Χρυσή Αυγή σημειώνει μεν κάμψη, αλλά παραμένει καθαρά τρίτο κόμμα, ενώ ένα κρίσιμο μέγεθος των διαρροών της είτε μετακινείται στους «αναποφάσιστους» είτε στρέφεται σε άλλους σχηματισμούς με αντικυβερνητικό πρόσημο.

 
 

«Βόμβα» νέου ασφαλιστικού - Σε ποια Ταμεία έρχεται περικοπή δαπανών, ποιους ασφαλισμένους επηρεάζει

Επιβεβαιώνονται, τελικά, όσοι επεσήμαναν ότι πίσω από τη φράση «δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα», κρύβονταν μέτρα εξίσου επώδυνα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, καθώς σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους», δήλωσε κατ' αρχάς ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει ότι η περαιτέρω προσαρμογή «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Έμπειρα στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι με αυτή τη φράση, ο υπουργός Οικονομικών «φωτογραφίζει» κατ' αρχήν τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, το οποίο όταν ενσωματώθηκε στον ΟΑΕΕ διατήρησε κάποιο μπόνους για τους ασφαλισμένους του, που σύμφωνα ακόμα και με συνδικαλιστές του χώρου, δεν ήταν σε συνάρτηση με τις εισφορές. Ωστόσο, κατά κύριο λόγο, η αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα εκτιμάται ότι προαναγγέλλει περικοπές στα αποκαλούμενα «ευγενή Ταμεία», δηλαδή τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που διατηρούν υψηλότερες εισφορές και υψηλότερες αποδοχές για τους ασφαλισμένους τους. Υπάρχει, άλλωστε, συγκεκριμένη σχετική δέσμευση στο Μνημόνιο, που ορίζει ότι έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει προσαρμογή αυτών των εισφορών στα όσα ισχύουν στο ΙΚΑ, αλλά με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή πολύ απλά με αντίστοιχες μειώσεις σε αυτές τις συντάξεις.

Όσον αφορά, στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, όπως όλα δείχνουν οι αμυντικές βιομηχανίες θα είναι το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η κυβέρνηση για να χειριστεί ανάλογες ΔΕΚΟ, που θεωρούνται μη βιώσιμες.
 
http://www.iefimerida.gr/

 

Δίνοντας πάτημα στους παγκοσμιοποιητές…

Οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να φέρεται ότι αντιστέκεται. Ωστόσο, έτσι τα πράγματα μένουν στάσιμα και δεν επιτελείται τίποτα σε σχέση με την μείωση των φόρων και τον εξορθολογισμό του κράτους. Αντίθετα στα τηλεοπτικά πάνελ συνεχίζεται η διαμάχη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τους μεν να κατηγορούν τους δε, αντί να καταλάβουν όλοι πως αποτελούν αλληλένδετα κομμάτια της ελληνικής οικονομίας. Οι επιχειρήσεις κάνουν τζίρο, δίνουν φόρους, πληρώνεται ένα μέρος μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και έπειτα οι δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν ως πελάτες με την σειρά τους στον ιδιωτικό τομέα και το χρήμα κάνει τον κύκλο του.

Ωστόσο η αυξάνουσα φοροδιαφυγή κυρίως λόγω υψηλής φορολογίας και η κακή διάρθρωση του κράτους σε συνδυασμό με κομπίνες και έλλειψη επαγγελματισμού επιδεινώνουν την κατάσταση στην χώρα με την κυβέρνηση να μην βοηθάει πρακτικά στο να αλλάξει το κλίμα. Αντίθετα προωθούνται παγκοσμιοποιητικά μέτρα ύφεσης, όπως η πρακτική της ηλεκτρονικής κατάσχεσης καταθέσεων για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο με τους τραπεζίτες να ανησυχούν για μαζικές αναλήψεις χρημάτων.

Μα είναι τόσο δύσκολο να εξηγήσει κάποιος στον κόσμο πως μόνο η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση των εξαγωγών θα φέρουν φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα, γεγονός ωφέλιμο για όλους; Δεν μπορεί να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τους μισθωτούς, την ώρα που εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο. Επιχειρηματίας δεν είναι μόνο ο μεγάλο-καρχαρίας που κλέβει, αλλά και ο κουλουρτζής, ο περιπτεράς, ο φούρναρης, ο μπακάλης. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Εφόσον παύσει η επιχειρηματικότητα με τι θα πληρώνονται οι μισθωτοί; Με άχυρα; Επίσης αν δεν υπάρχουν «αφεντικά» πως θα υπάρχουν μισθωτοί;
Σε περίπτωση που παύσει η επιχειρηματικότητα το μόνο «έσοδο» για την χώρα θα προέρχεται από μνημόνια, κάτι που υποτίθεται προσπαθεί να εμποδίσει η κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά να μιλάει για συσπείρωση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ενάντια στην πολιτική ύφεσης. Στο τέλος θα έρθει μια «πράσινη» υπέρ-πολυεθνική και θα υπαλληλοποιήσει τους πάντες για να μην μείνει κανείς με το παράπονο.

Η οικονομία απαιτεί μαθηματική λογική και γνώση των κανόνων της αγοράς. Άπαξ και λειτουργούσαν έστω και οι μισοί έτσι, θα την βρίσκαμε πάνω κάτω την λύση. Στην Ελλάδα όμως 1. όλοι τα ξέρουν όλα και 2. ο καθένας αντιδράει μόνο μόλις θεωρεί ότι θιγούν άμεσα τα συμφέροντά του. Αυτή είναι η κύρια αιτία που θα μας οδηγήσει βαθύτερα στο τέλμα και όχι οι δανειστές, οι οποίοι βρίσκουν απλά το πάτημα για να αναμειγνύονται όλο και περισσότερο στα του οίκου μας…

ΠΗΓΗ

Zητούν 170.000 απολύσεις ! Σε απόγνωση η κυβέρνηση από τις απαιτήσεις!

H EKΘEΣH TOY MATIAΣ MOPΣ THΣ KOMIΣION

Έρχεται νέο Πογκρόμ στο Δημόσιο

Σε απόγνωση η κυβέρνηση από τις απαιτήσεις

Ο κωδικός «Συρρίκνωση του Δημοσίου» ξεχαρβαλώνει πρωτίστως τις κοινωνικές υποδομές

Eφιαλτικές μέρες έρχονται για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και τους οργανισμούς του, καθώς η Tρόικα, μετά από πρόταση της Kομισιόν, ζητάει από την κυβέρνηση εκατόν πενήντα χιλιάδες επιπλέον κεφάλια δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι το 2018, πέρα από τις 20.000 απολύσεις τις οποίες απαιτεί να υλοποιηθούν μέχρι τέλος του 2014, όπως έχουν ήδη συμφωνήσει οι δυο πλευρές.

Mε αυτό τον σκληρό τρόπο καταρρέει και ο μύθος για το ότι ο «φόρος αίματος», τον οποίο πρέπει να πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα περιοριζόταν στις 20.000 απολύσεις. Tο πραγματικό πογκρόμ είναι αυτό που ακολουθεί και το οποίο θα ξεδιπλωθεί μέσα στην επόμενη τετραετία, προβλέποντας 35-40.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το χρόνο.

Mάλιστα οι απολύσεις αυτές αφορούν συρρίκνωση του στενού δημόσιου τομέα και των οργανισμών, επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου, πλην των εισηγμένων, όπου το τι θα συμβεί αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και δεν θα προσμετρηθεί στο «γενικό χαμό». H κυβέρνηση από την πλευρά της διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιων σεναρίων, οι Bρυξέλλες όμως επιμένουν ότι οι σχετικές διεργασίες στην Kομισιόν και την Tρόικα είναι σε γνώση των ελληνικών αρχών.

H έκθεση Mορς

Για τη νέα «ανθρωποσφαγή» που επίκειται στο Δημόσιο πριν καλά-καλά ξεκινήσει η πρώτη, η κυβέρνηση μόνο ανύποπτη δεν είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες της “PRESS Time” από τις Bρυξέλλες, η Tρόικα έχει ήδη ενημερώσει την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει σχέδιο για τη νέα λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου από το 2018. Ήδη η πρώτη εισήγηση-πρόταση κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο της Kομισιόν στο κλιμάκιο της Tρόικας στην Aθήνα, Mατίας Mορς.

O Mορς, ο οποίος θεωρείται εκ των σκληρών τεχνοκρατών στην EE, που υποστηρίζουν τη δραματική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με την ανάθεση πολλών από τις υπηρεσίες που προσφέρει σε ιδιωτικές εταιρίες, υποστηρίζει στην έκθεσή του ότι το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί, -ούτε πρέπει-, στο άμεσο μέλλον να καλύπτει τις δαπάνες προσωπικού για παραπάνω 450.000 υπαλλήλους το πολύ, τη στιγμή που σήμερα αυτοί είναι περίπου 620.000.

H συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να υιοθετηθεί και από τις άλλες... «συνιστώσες» της Tρόικας χωρίς σοβαρές αλλαγές. Kι αν αυτές γίνουν θα είναι προς το χειρότερο, μιας και είναι γνωστή η «λαγνεία» με την οποία αντιμετωπίζει το ΔNT το θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο σε οποιαδήποτε χώρα παρεμβαίνει.

H τελική πρόταση θα συμπεριληφθεί στο επόμενο Mνημόνιο, που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση από το 2014 και μετά, σε αντάλλαγμα της νέας οικονομικής στήριξης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της ελληνικής οικονομίας κατά την επόμενη χρονιά.

O κεντρικός εκπρόσωπος της Kομισιόν στο «ελληνικό κλιμάκιο» της Tρόικας υποστηρίζει στη σχετική πρότασή του μεταξύ άλλων, ότι το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να καλύπτει μισθούς, ασφαλιστική κάλυψη και άλλες παροχές σε περισσότερους από 450.000 υπαλλήλους, χωρίς αυτό να έχει με τη σειρά του έντονες υφεσιακές επιπτώσεις. Nα αναστέλλει δηλαδή την ανάκαμψη και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Kατά τον Mορς απαιτείται σειρά αλλαγών στο δημόσιο με στόχο όχι απλά τη συρρίκνωσή του, αλλά κυρίως τις δομές και τη φιλοσοφία της λειτουργίας του. O Mορς μέχρι τώρα κρατούσε μια ελαφρά ηπιότερη στάση στο εσωτερικό της Tρόικας σε σχέση με τα όσα οριζόντια μέτρα κατά καιρούς αποφασίζονται για την Eλλάδα να εφαρμοστούν.

Tώρα, ωστόσο, εισηγείται λόγω των δημοσιονομικών αποκλίσεων που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να μην ισχύσει για φέτος και το 2014 ο λόγος «μια νέα πρόσληψη στο Δημόσιο έναντι μιας απόλυσης», για τους ήδη αποχωρούντες από τις υπηρεσίες τους δημοσίους υπαλλήλους. Yπενθυμίζει ότι ο γενικός στόχος που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι εφικτός μέσα από τις αποχωρήσεις και το μοναδικό πρόγραμμα κινητικότητας/διαθεσιμότητας/απολύσεων, που έχει συμφωνηθεί από το 2010.

Aναφέρει ότι οι εκτιμήσεις αυτές είχαν στηριχτεί σε άλλα δεδομένα, ορισμένα εκ των οποίων δεν υφίστανται σήμερα. Προσδιορίζει ότι το μάξιμουμ των αντοχών της οικονομίας, εφόσον αυτή πρέπει να διαχειρίζεται την υπόθεση της ανάπτυξης της χώρας και όχι απλά να καλύπτει το ετήσιο ταμειακό έλλειμμα, αφορά την κάλυψη δαπανών μόνο 450.000 υπαλλήλων και εκεί πρέπει η όλη συζήτηση να διακοπεί και να αρχίσει η κυβέρνηση να υλοποιεί το στόχο.

Πανικός στην κυβέρνηση

H πληροφορία ότι η έκθεση Mορς σύντομα επίκειται να υιοθετηθεί από την Tρόικα επέφερε πανικό στην κυβέρνηση. Aρκετοί άλλωστε ανώτατοι παράγοντες γνωρίζουν από παλιά τις σκέψεις που συζητούνται στις Bρυξέλλες για δραστική συρρίκνωση του ελληνικού Δημοσίου. Mάλιστα η ιδέα του «ξαφνικού θανάτου» 150.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, με ισάριθμες απολύσεις, έχει ξανακουστεί πριν από δυο χρόνια.

Aνώτατα κυβερνητικά στελέχη υπόψη των οποίων τέθηκαν οι παραπάνω πληροφορίες για τα σχέδια των Tροϊκανών, αρνήθηκαν τη γνώση τους, διέψευσαν ότι έχουν συζητηθεί με την κυβέρνηση και σχολίασαν ότι μια τέτοια απαίτηση θα οδηγήσει σε ρήξη τις δυο πλευρές.

Παρόλα αυτά όμως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η ελληνική κυβερνητική πλευρά δεν είναι «αθώα του αίματος». Στις Bρυξέλλες επιμένουν ότι στα συρτάρια του Pεν υπάρχει ακόμα πιο «δραστική» έκθεση των ελληνικών αρχών, που περιγράφει ένα ακόμα πιο συρρικνωμένο ελληνικό Δημόσιο, που περιλαμβάνει και καλύπτει μόλις 360.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, για το στενό δημόσιο τομέα και τους κρατικούς οργανισμούς.

Mε το εμπα της νεας χρονιας

Διπλάσιοι διωγμοί από Yγεία

και Παιδεία

H Tρόικα θέλει κι άλλο αίμα δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της, παρά τις «αγανακτισμένες» διαψεύσεις της ότι συμμετέχει και η ίδια στο έγκλημα που συντελείται στο Δημόσιο, που αποψιλώνεται από προσωπικό σε νευραλγικούς τομείς.

Ήδη η Kομισιόν προανήγγειλε σε έκθεσή της για τη διετία 2013-14 ότι ο αριθμός των 15-20.000 απολύσεων είναι πλέον παρωχημένος, γιατί βασίζεται αφενός σε αμφισβητήσιμης εγκυρότητας στοιχεία, αφετέρου οι ανάγκες εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Δημοσίου και εξορθολογισμού του κόστους του συνεχώς διευρύνονται.

Mάλιστα, θέλει πραγματικές απολύσεις και όχι αυτές που προκύπτουν από λουκέτα τύπου EPT, όπως ζητάει για τις αμυντικές βιομηχανίες, τις οποίες απειλεί ότι δεν θα συμπεριλάβει για την κάλυψη του πλάνου που έχει.

Xαρακτηριστικά, στην έκθεση της Kομισιόν περιγράφεται ότι «ο κατάλληλος ρυθμός συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να αξιολογείται σε σχέση με τον αρχικό στόχο, αλλά σε σχέση με την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιώσιμη πορεία του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα και συνολικά η υψηλή ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών».

Tην ίδια ώρα όμως, αποκαλύπτεται ότι ο πραγματικός στόχος των δανειστών μέσω της επιχείρησης με τον ελκυστικό τίτλο «συρρίκνωση του Δημοσίου» είναι το ξεχαρβάλωμα κατά προτεραιότητα των κοινωνικών υποδομών και παροχών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες.

Oι τομείς αυτοί έχουν επιλεγεί για τις μαζικές απολύσεις της περιόδου μέχρι και το 2015, με την Παιδεία, την Yγεία και τις κοινωνικές υποδομές που παρέχει η Tοπική Aυτοδιοίκηση «να πληρώνουν πρώτες το μάρμαρο», προφανώς για να ευνοηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν. Aντίθετα, απείραχτο ουσιαστικά μένει το «βαθύ και πολυπλόκαμο κράτος» των υπουργείων, σαν κάποιο «αόρατο χέρι» να υψώνει ομπρέλα προστασίας γύρω του.

Στο μεταξύ και οι αριθμοί που θεωρητικά αποδεικνύουν την αλήθεια, διαψεύδουν διαρκώς ολοένα και περισσότερους μύθους που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το ελληνικό Δημόσιο. Ήδη βάσει αριθμών υπαλλήλων στο Δημόσιο και αναλογίας τους στο γενικό πληθυσμό, η Eλλάδα βρίσκεται στη 14η θέση ανάμεσα στους «27» της EE όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, πίσω από χώρες όπως η Δανία, η Bρετανία, η Σουηδία ή η Γαλλία και οριακά πάνω από την ίδια τη Γερμανία και την Oλλανδία.

νεα μετρα 2 δισ.

Tροϊκανά τελεσίγραφα με ρυθμούς πολυβόλου

Σε «ναρκοπέδιο» μπαίνει η κυβέρνηση, καθώς η Tρόικα παραμένει αδιάλλακτη στο θέμα των προαπαιτουμένων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί και ο έλεγχος του προγράμματος, ενώ απαιτεί ορυμαγδό νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, που κατά τους δανειστές ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση το κατεβάζει στο επίπεδο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Όλα αυτά, βέβαια, ενώ ΔNT και Kομισιόν έχουν προαναγγείλει «τσουνάμια» νέων μέτρων για την περίοδο 2014-16, ύψους αυτή τη στιγμή 6,5 δισ. περίπου, ενώ η τελική λύση για το θέμα του χρέους αποσυνδέεται και παραπέμπεται για το επόμενο καλοκαίρι.

Kαι ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Tρόικας έχουν ουσιαστικά διακοπεί, ο δανειστές επανέρχονται με τελεσίγραφα παντός είδους. Πρώτα για το θέμα της συρρίκνωσης του Δημοσίου και το πλέγμα «απολύσεις, διαθεσιμότητα, κινητικότητα». H κυβέρνηση βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η Tρόικα απαιτεί τώρα 6.000 συνολικά απολύσεις μονίμων και όχι συμβασιούχων υπαλλήλων, τους οποίους δεν αποδέχεται να προσμετρήσει στους αριθμούς των υπό απόλυση εργαζομένων. Oι δανειστές, προεξάρχοντος του Mαζούχ, αλλά και του Tόμσεν, αρνούνται να αποδεχτούν τις απομακρύνσεις των συμβασιούχων, που εξακολουθούν να υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις, παρότι οι συμβάσεις τους έχουν λήξει, ως απολύσεις. O πρωθυπουργός εσπευσμένα συγκάλεσε χθες μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Mαξίμου για το θέμα της κινητικότητας που έχει μπλοκαριστεί από τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων.

Στο γήπεδο της Tρόικας βρίσκεται εξάλλου και η απόφαση για το νέο φόρο ακινήτων, με τις πληροφορίες αποκαρδιωτικές ακόμα και για τον πιο απαισιόδοξο κυβερνητικό παράγοντα. Oι Tροϊκανοί εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ενστάσεις για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση, με συμπερίληψη και των αγροτεμαχίων στη φορολόγηση και είσπραξη του φόρου από τις εφορίες. Kαι επιμένουν η είσπραξη να γίνεται και για το 2014 από τη ΔEH και για το ανταποδοτικό τέλος μόνο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τινάζοντας στον αέρα μια ολόκληρη πολιτική επένδυση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η Tρόικα απορρίπτει τα αλλεπάλληλα σχέδια της κυβέρνησης για την τύχη των τριών κρατικών βιομηχανιών. Tο τελευταίο σχέδιο για διαχωρισμό τους στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος των EAΣ και EΛBO απορρίφθηκε μετ’ επαίνων, ενώ κάπως πιο αισιόδοξα είναι τα πράγματα για τη ΛAPKO, αν και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η Tρόικα θα εμμείνει μέχρι τέλους στο λουκέτο και για τις τρεις εταιρίες.

Aδιάλλακτη παραμένει η Tρόικα και στο θέμα της άρσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, –για την οποία η κυβέρνηση συμφωνεί να γίνει υπό προϋποθέσεις–, επιμένοντας στην από 1ης Iανουαρίου πλήρη και αδιάκριτη απελευθέρωση των κατασχέσεων.

Όλα τα παραπάνω, συνδυαζόμενα με τα νέα φορολογικά μέτρα 2,4 δισ. που ήδη έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν το 2014, συν την ανάλογη περικοπή δαπανών, μαζί με τις προαναγγελίες για τα νέα μέτρα που θα προβλέπει το επόμενο Mνημόνιο, δημιουργούν έκρυθμο κλίμα εσωτερικά στη συγκυβέρνηση. Aλλά και στις τάξεις των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας που πιέζουν τον πρωθυπουργό να παρακάμψει την Tρόικα και να επιδιώξει την απευθείας πολιτική διαπραγμάτευση με τους ομολόγους του για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμοτήτων και βέβαια με φόντο το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά τη λύση που θα δοθεί γα την ελάφρυνση του χρέους και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

press-time

"ΔΕΝ ανήκομεν εις της Δύσιν" - Άρθρο ταξίαρχου εα που θα προκαλέσει συζητήσεις

"Γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας τώρα" ,προτείνει με άρθρο του ο απόστρατος ταξίαρχος Αντώνης Τσαμπάζης . Οι απόψεις του έχουν ενδιαφέρον αν και είμαστε βέβαιοι ότι σε κάποια σημεία το κείμενό του μπορεί να "ενοχλήσει" ,γιατί θα ενεργοποιήσει "κομματικά ένστικτα" και αντιλήψεις.

Αντιρρήσεις μπορούν να εκφραστούν και για την πρότασή του να στηριχθεί αυτός ο γεωπολιτικός αναπροσανατολισμός στην "μεγάλη και Ορθόδοξη Ρωσία". Όπως και να' χει είναι ένα κείμενο που προσφέρεται για συζήτηση.

Του Ταξχου ε.α. Αντωνίου Τζαμπάζη,
tzampan@gmail.com

Είναι καιρός να παραδεχτούμε ΟΛΟΙ μας και ΚΥΡΙΩΣ το πολιτικό σύστημα, ότι ΔΕΝ «ανήκομεν εις την Δύσιν» όπως βαρύγδουπα και αυτάρεσκα δήλωνε και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, ενώπιον των Αντιπροσώπων του Έθνους το 1975, ο «εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής, ανεξάρτητα με τις μετέπειτα στρογγυλεύσεις και σκόπιμες «παρερμηνείες» της δήλωσης, από διάφορους Ηρακλειδείς.

Χρόνια αργότερα, το 1993, το Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και ο Ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου πιστεύοντας βαθιά μέσα τους ότι μια αυτόνομη Εθνική Πορεία, χωρίς φανερούς προστάτες, είναι αυτή που συνάδει με τα Εθνικά μας Συμφέροντα, συνέλαβαν την Ιδέα του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου(ΔΕΑΧ) Ελλάδας-Κύπρου και προσπάθησαν να την μετουσιώσουν σε πράξη, σε αγαστή συνεργασία με τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, στέλνοντας για πρώτη φορά ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, να πετάξουν πάνω από την Ν. Κύπρο και να περάσουν παγκόσμια το μήνυμα, ότι ο Ελληνισμός απλώνεται από τον Έβρο μέχρι την Ν. Κρήτη, τη Ν. Μεγίστη και φτάνει μέχρι τη Ν. Κύπρο.

Για πρώτη φορά είχαμε σύζευξη ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ, κοινά επιχειρησιακά σχέδια Άμυνας και δοκιμασία τους στην πράξη, με τη διεξαγωγή της Διακλαδικής Άσκησης «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ».

Τη σκυτάλη παρέλαβε ένας εμπνευσμένος Πατριώτης, Στρατιώτης και ΕΛΛΗΝΑΣ, ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, ο οποίος σαν Α/ΓΕΕΦ ανύψωσε σε κορυφαίο επίπεδο αυτή τη σύζευξη, το ηθικό και την μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς στη Ν. Κύπρο και προετοίμασε το έδαφος για την υποδοχή του κορυφαίου Ρωσικού Α/Α Συστήματος S-300, προκειμένου να προσδώσει την απόλυτη αντιαεροπορική και όχι μόνο προστασία και στην ουσία προσκολλώντας το Νησί στον κορμό της ΜΗΤΕΡΑΣ Ελλάδας, για πρώτη ίσως και τελευταία φορά. Η κατάληξη αυτής της εθνικής προσπάθειας, ο περίεργος θάνατος του Αείμνηστου Αντιστράτηγου και το S-300 να σαπίζει αναξιοποίητο κάπου στη Ν. Κρήτη.


Το 2011 το ΔΕΑΧ αφαιρείται από τη Βίβλο της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας(ΠΕΑ) της Ελλάδας, τα αίτια άγνωστα, οι δράστες γνωστοί, τα συμπεράσματα προφανή.

Ο διάδοχός του στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ισάξιος καθ’ όλα με τον προκάτοχό του, βίωσε για τελευταία φορά την υλοποίηση του ΔΕΑΧ και τη διεξαγωγή της Διακλαδικής Άσκησης «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ», με τη συμμετοχή Α/Φ της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς. Αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος ελλαδίτης αξιωματικός στην Ν. Κύπρο και έχασε τη ζωή του σε περίεργο αεροπορικό ατύχημα τον Ιούλιο του 2002 μαζί με άλλους 4 συναδέλφους του, κατά τη διάρκεια πτήσης με ελικόπτερο Bell.

Το 2011 το ΔΕΑΧ αφαιρείται από τη Βίβλο της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας(ΠΕΑ) της Ελλάδας, τα αίτια άγνωστα, οι δράστες γνωστοί, τα συμπεράσματα προφανή.

Οι τελευταίες προσπάθειες του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και του Αείμνηστου Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου να υψώσουν ανάστημα και φωνή και «…να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα…», βύθισαν τον Ελληνισμό στο πένθος, με δύο ακόμη περίεργους θανάτους, με τη μεγάλη και διπλή ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ τους και την παραδειγματική σύληση του τάφου και κλοπή της σωρού του δεύτερου, από «αγνώστους».

Λοιπόν ΔΕΝ «ανήκομεν εις την Δύσιν», ΔΕΝ ενσωματωθήκαμε ποτέ στον κορμό της, πιστέψαμε σ’ αυτήν γιατί υποτίθεται ότι μας εξέφραζαν τα ίδια ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ασφάλειας, της πίστης στον άνθρωπο, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας και διαψευστήκαμε, εναποθέσαμε σ’ αυτήν τις ελπίδες μας για ανάπτυξη και ευημερία και απογοητευτήκαμε. Η ΔΥΣΗ ΑΥΤΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ή ΕΥΤΥΧΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ και μοιραία μας συμπαρέσυρε στη χρεοκοπία, ΠΑΝΤΑ με τη συναίνεση και τη συμμετοχή του πολιτικού μας συστήματος, ξεκινώντας με το αλόγιστο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ μετά την «στημένη» κρίση των Ιμίων το 1996 και τερματίζοντας με την «προετοιμασία» και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004(C4I κλπ).

Η χρεοκοπία είναι οικονομική, πολιτισμική, πολιτιστική, θεσμική, πολιτική, ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ.

Όχι μόνο φτάσαμε στον πάτο αλλά και τον ξύσαμε. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ, πριν μας προλάβουν άλλη μια φορά οι καταιγιστικές εξελίξεις, που όπως φαίνεται δρομολογούνται στην περιοχή μας και ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με κύριο μοχλό τη Μεγάλη και Ορθόδοξη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η ΣΟΒΑΡΗ και ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ παρέμβαση στα γεγονότα της Συρίας έπεισε και τον πλέον κακόπιστο για την αποφασιστικότητα και τη δύναμή της και σηματοδότησε την απαρχή της διασφάλισης των μεγάλων στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας που διακυβεύονται στην ευρύτερη περιοχή, μέρος των οποίων ήταν και παραμένει η Ελλάδα λόγω της σπουδαίας γεωστρατηγικής της θέσης, Στενά Βοσπόρου-Αιγαίο(Ν.Λήμνος, Ν.Σκύρος, Ν.Σύρος, Ν.Κρήτη)-Δωδεκάνησα-Ν.Κύπρος-Αν.Μεσόγειος.

Η σπουδαία αυτή γεωστρατηγική θέση, ως αντικείμενο σοβαρής και ΜΥΣΤΙΚΗΣ διαπραγμάτευσης με τη Μεγάλη και Ορθόδοξη Ρωσία, δεν χωρά άλλη αναβολή, αποτελεί κατά την ταπεινή μου γνώμη ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ μας, με την ευκαιρία και της «απεμπλοκής» μας από τα Μνημόνια, απαιτεί ΕΝΑΝ ΕΘΝΙΚΟ ΗΓΕΤΗ και μπορεί να στηριχθεί στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση και σ’ ένα ΚΛΕΙΣΤΟ πλαίσιο αμοιβαίων παραχωρήσεων όσον αφορά στους τομείς της αμυντικής, οικονομικής, ενεργειακής, τουριστικής και ναυτιλιακής συνεργασίας και σε περίπτωση ευόδωσης ακόμη και Κυβερνητικής Συνεργασίας(Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεγάλης Ρωσίας στην Ελληνική Κυβέρνηση και αντίστοιχος κατ’ αναλογία στη Ρωσική).

Αυτόν τον ΕΘΝΙΚΟ ΗΓΕΤΗ, πρόθυμο αυτή τη φορά να θυσιασθεί για τα ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και να μην υπακούσει σε «προειδοποιήσεις» και «απειλές» για δολοφονία και άλλα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, πρέπει να τον επιλέξει και επιβάλλει ΑΜΕΣΑ ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ και ο τρόπος είναι ένας και μόνο, ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, αρκεί βέβαια να μη μας προλάβει ένας ακόμη περίεργος θάνατος.
 
http://www.onalert.gr/

 

Πανηγύρι στα social media με τα… λεωφορεία του Καβάφη!

Κάτι διαφορετικό υπάρχει στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα τρένα και τους συρμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ από την περασμένη Δευτέρα.
Πάνω τους έχουν στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Είναι μια πρωτοβουλία αρχείου Καβάφη, το οποίο έχει περιέλθει στο Ίδρυμα Ωνάση.
Όμως , αυτός ο “ψιλοκομμένος”. όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε Καβάφης (Ψιλοκομμένος Καβάφης;), νομίζω ότι αποτελεί μια μεγάλη αποτυχία των εμπνευστών της εκστρατείας…
Τους αξίζει λοιπόν η παρακάτω καζούρα, όπου ο καθένας φτιάχνει το δικό του… λεωφορείο, με το δικό του μήνυμα.


….

….

….

….

….

….

….

….

….

….

….

….

anemosantistasis

Στη Βουλή οι «μαραθωνοδρόμοι» σχολικοί φύλακες

Στο Σύνταγμα, όπου επιδόθηκε ψήφισμα στη Βουλή, έφθασε η πορεία των «μαραθωνοδρόμων» σχολικών φυλάκων που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα και των εργαζόμενων στην Τοπική

Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιούν στάση εργασίας μέχρι τη 1.
Να σημειωθεί ότι η άφιξή τους στην Αθήνα ξεκίνησε με πορεία από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Οι πεζοπόροι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη στις 28 Σεπτεμβρίου με τελικό προορισμό τους την πλατεία Συντάγματος και με σύνθημα «Μαραθώνιος Πρωτογενούς Πλεονάσματος, Ανεργίας, Ανέχειας, Εξαθλίωσης».

Επιχείρηση της αστυνομίας έξω από την ΑΣΟΕΕ

Επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με σκοπό την πάταξη του παρεμπορίου.

Διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν να συλλάβουν τους μικροπωλητές, ενώ έκλεισε για περίπου μια ώρα η Πατησίων.

Αλλοδαποί μικροπωλητές κατέφυγαν στο πανεπιστήμιο για να αποφύγουν την προσαγωγή, ενώ φοιτητές έστησαν ανθρώπινο φράγμα εμποδίζοντας τους αστυνομικούς να εισέλθουν και να συλλάβουν τους μικροπωλητές.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ υποχώρησαν, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Ερώτηση – βόμβα από Παναγούλη – Αθανασίου για τις συνεχιζόμενες μπίζνες της Siemens στην Ελλάδα.

Προς τους  Υπουργούς:

  • Οικονομικών

  • Υποδομών, Μεταφορών  & Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Η SIEMENS A.G. ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΛΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΙΚΗ»

Η αμαρτωλή εταιρεία SIEMENS A.G., που ευθύνεται για τη δωροδοκία πολιτικών και στελεχών του Δημοσίου, διεκδικεί από το ΤΑΙΠΕΔ την αγορά της Ελληνικής Εταιρείας Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού, μετά την ενεργοποίηση της εξωδικαστικής συμφωνίας αποζημίωσης που υπέγραψε με το Υπουργείο Οικονομικών (Ηλεκτρονικό Βήμα 2/10/2013). Και το κάνει αυτό, ενώ ο Ο.Σ.Ε. έχει προσφύγει δικαστικώς κατά της πολυπλόκαμης γερμανικής εταιρείας, ζητώντας αποζημίωση 290 εκατομμυρίων ευρώ για αθέτηση συμβατικών όρων.

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, ο συμβιβασμός αποσκοπούσε στο να ξεπλύνει  την εταιρεία από τις μίζες για να μπορέσει να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της. Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στη συμφωνία – χάδι, ο γερμανικός κολοσσός πήρε άφεση αμαρτιών δίνοντας μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ για … σεμινάρια κατάρτισης, υποτροφίες, ιατρικό εξοπλισμό και υποχρέωση επένδυσης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η εξεταστική επιτροπή υπολόγισε τη συνολική ζημία του ελληνικού κράτους από υπερτιμολογήσεις σε ποσό που υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε να παραιτηθεί από τις αρχικές της απαιτήσεις για χρηματική αποζημίωση και επιβολή προστίμου λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος, δίνοντας πιστοποιητικό αξιόπιστης επιχείρησης στη SIEMENS Α.Ε. αλλά όχι στην μητρική  SIEMENS A.G., η οποία εμφανίζεται άσπιλη και αμόλυντη. Στην εν λόγω συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι θα διορισθεί ένας «Επίτροπος Εταιρικής Συμμόρφωσης», ο οποίος θα επιβλέψει για περίοδο τριών ετών τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους κατά της διαφθοράς, έχοντας δικαίωμα παραπομπής στοιχείων στον εισαγγελέα. Όμως, το κείμενο ορίζει ότι ο Επίτροπος θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της SIEMENS A.G.! Δηλαδή η μιζαδόρος εταιρεία θα έχει λόγο για το ποιός θα την ελέγχει!

Ερωτώνται οι κ.κ. αρμόδιοι υπουργοί:

-Πώς συμβιβάζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τους κανονισμούς ανταγωνιστικότητας, τους νόμους υπέρ της διαφάνειας και τις οδηγίες ηθικής εταιρικής ευθύνης η συμμετοχή της εταιρείας σε διαγωνισμό αγοράς περιουσίας του Δημοσίου, τη στιγμή που είναι υπόδικη στα ελληνικά δικαστήρια;

-Πώς προτίθεται το ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει τα συμφέροντα του υπερασπιζόμενο τον Ο.Σ.Ε., τον οποίο, όμως, θέλει να ξεφορτωθεί στα γρήγορα;

-Πώς προχωρεί η εφαρμογή της συμφωνίας Εταιρικής Συμμόρφωσης;

-Ποιός διορίσθηκε Επίτροπος Εταιρικής Συμμόρφωσης;

-Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ο Επίτροπος για τη συμμόρφωση της εταιρείας, ποιούς εσωτερικούς ελέγχους πραγματοποίησε και ποιά είναι τα αποτελέσματα αυτών;

Και καλούνται να καταθέσουν:

- Να κατατεθούν το βιογραφικό σημείωμα του διορισθέντος Επιτρόπου Εταιρικής Συμμόρφωσης καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα αναφορικά με τις ενέργειες και εσωτερικούς ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει και τα αποτελέσματα αυτών.

ΟI ΕΡΩΤΩΝTEΣ & ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

ΣΤΑΘΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΝΑΣΟΣ) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΠΗΓΗ

Το χρέος εκτοξεύθηκε 11,3 δις σε ένα τρίμηνο!

Αύξηση 11,3 δις ευρώ κατέγραψε το χρέος το β’ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους για να διαμορφωθεί στα 316,9 δις ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το ελληνικό χρέος βρέθηκε στα 305,6 δις και το τελευταίο τρίμηνο του 2012 στα 303 δις.

Η αύξηση του χρέους οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα ανήλθαν στα 19,1 δισ. ευρώ και οι συνολικές δαπάνες στα 33,1 δισ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, εκτιμά ότι φέτος το ελληνικό χρέος θα αγγίξει τα 321 δις ευρώ.

Ο Παπανδρέου ομολογεί: Πανίσχυρα λόμπι καθοδηγούν την πολιτική!

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του CNN ο Γιώργος Παπανδρέου ομολογεί ότι πανίσχυρα λόμπι καθοδηγούν την πολιτική.

Το άρθρο φέρει τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη χαμένη τέχνη της δημοκρατίας», στο οποίο επισημαίνει την ανάγκη να συνδυαστούν οι οικονομικές πολιτικές με τις αξίες του πολιτεύματος της αρχαίας Ελλάδας. Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τη συμβατική πολιτική και απογοητευμένοι από την απουσία αποτελεσματικών πολιτικών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κοινωνιών. Για το λόγο αυτό, εμφανίζεται πεπεισμένος πως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι απλώς ο καθορισμός των οικονομικών λύσεων, αλλά η επανεξέταση των δημοκρατικών θεσμών.

 

papandreou cnn 1 

Αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου «προβλεπόταν ένα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση», αναγνώρισε πως εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα- φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως και νέοι Έλληνες που είναι τώρα αντιμέτωποι με το 60% της ανεργίας- δεν ευθύνονταν για την κρίση.

ΠΗΓΗ

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των επικοινωνιών λένε πώς αν θέλετε να είστε 100% σίγουροι ότι δεν παρακολουθούνται αυτά που λέτε ή γράφετε στο κινητό σας δεν έχετε παρά να το κλείσετε.
Διαβάστε μερικά απλά βήματα για να αποφύγετε την παρακολούθηση όπως δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Τα νέα».   Η ΑΓΟΡΑ: Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με διαφημιστικές καταχωρίσεις για εφαρμογές παρακολούθησης. Πρέπει να τις αποφύγετε!

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το αποφύγετε στην αρχή, πως αφαιρείτε τον κοριό:
Με επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων
Είναι ίσως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να σβήσετε το κατασκοπευτικό λογισμικό που ενδέχεται να έχει εγκατασταθεί στο κινητό σας. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή, εναλλακτικά, να επισκεφθείτε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας κ να ζητήσετε να γίνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (factory reset) στη συσκευή σας.

Η λειτουργία είναι διαθέσιμη σε όλα τα τηλέφωνα (Android, iPhone, BlackBerry κ.λπ.). Η διαδικασία αυτή θα επαναφέρει το τηλέφωνό σας στην κατάσταση που ήταν όταν το αγοράσατε. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε προηγουμένως αντίγραφα ασφαλείας (backup), αν δεν θέλετε να χάσετε αρχεία.Με ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος

Η αναβάθμιση ή εγκατάσταση από την αρχή του λειτουργικού συστήματος (software) του τηλεφώνου σας θα επιφέρει ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό της επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων. Το καλό είναι ότι με αυτή τη μέθοδο δεν θα σβηστούν οι εφαρμογές και τα δεδομένα σας, αλλά θα είστε σίγουροι ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό θα αφαιρεθεί. Και αυτό διότι οι εφαρμογές παρακολούθησης εγκαθίστανται στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής.

Πώς εντοπίζετε την εισβολή
1. Απενεργοποιήστε τη συσκευή
2. Παρατηρήστε αν υπάρχει ασυνήθιστη «συμπεριφορά» (π.χ. η οθόνη ενεργοποιείται μόνη της ή φωτίζονται τα πλήκτρα)
3. Ελέγξτε αν η μπαταρία είναι ζεστή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το τηλέφωνο δεν είναι στην πραγματικότητα κλειστό αλλά τρέχει κρυφά κάποιο πρόγραμμα
4. Ενεργοποιήστε ξανά το τηλέφωνο
5. Παρατηρήστε αν ακούγονται ασυνήθιστοι ήχοι όταν πραγματοποιείτε μια κλήση

Προστατεύστε τα δεδομένα σας
1. Να έχετε τη συσκευή πάντοτε μαζί σας και να μην επιτρέπετε σε κανέναν να τη χρησιμοποιήσει. Οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με το κινητό σας, έστω γι λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να εγκαταστήσει πρόγραμμα παρακολούθησης (spyware)
2. Ορίστε κωδικό πρόσβασης (password) στο τηλέφωνό σας για να το ασφαλίσετε από μη εξουσιοδοτημένη χρήση
3. Μην επιτρέπετε πρόσβαση σε άγνωστες συνδέσεις Bluetooth
4. Μην κατεβάζετε αρχεία από το Διαδίκτυο στο τηλέφωνό σας
5. Απενεργοποιήστε ή περιορίστε την πρόσβαση στο Ιντερνετ από το κινητό σας

Στοπ στις υποκλοπές
1. Αφαιρέστε την μπαταρία του κινητού όταν δεν είναι σε χρήση
2. Χρησιμοποιήστε ένα καρτοκινητό για προστασία σε εξαιρετικά ευαίσθητες συνομιλίες
3. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά στο τηλέφωνο, ενημερώστε τον τηλεπικοινωνιακό πάροχό σας
4. Απενεργοποιήστε τη λειτουργία ασύρματου Ιντερνετ (WiFi) στο κινητό σας. Σερφάρετε μόνο από σημεία που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλή, όπως το σπίτι ή το γραφείο
5. Να θυμάστε ότι το λογισμικό spyware σπανίως μολύνει τα τηλέφωνα που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ
6. Μην αποκαλύπτετε από το τηλέφωνο απόρρητες πληροφορίες, αν υποψιάζεστε ότι το κινητό σας έχει «μολυνθεί»
7. Κάντε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στο κινητό σας για να αφαιρέσετε τυχόν λογισμικό παρακολούθησης
8. Εγκαταστήστε πρόγραµµα εντοπισµού κακόβουλου λογισµικού και ιών (antivirus) στο τηλέφωνό σας
9. Απενεργοποιήστε το GPS όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους για να δουν πού βρίσκεται το τηλέφωνο σας (και ο κάτοχός του)
10. Απενεργοποιήστε το Bluetooth όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Ανοίξτε το μόνο όταν θέλετε να μεταφέρετε επαφές, αρχεία κ.λπ.


Οι μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης στην Ελλάδα: 505 δισεκατομμυριούχοι και 8.000 εκατομμυριούχοι

Περιουσία που αγγίζει τα 60 δισ. ευρώ διαθέτουν μόλις 505 Έλληνες σύμφωνα με στοιχεία της Wealth-X που δημοσιεύει το ‘Βήμα της Κυριακής”.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι οικονομική κρίση δεν πλήττει τον πλούτο…το αντίθετο μάλλον,
αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την αύξησή του.

Στην Ελλάδα οι 505 Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία που έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Δηλαδή από τα 50 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 60 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, οι εκατομμυριούχοι θα αυξηθούν. Συνολικά στη χώρα μας οι εκατομμυριούχοι με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ υπολογίζονται από τα τμήματα Private Banking των τραπεζών σε περίπου 8.000, καθώς μόνο 2.678 άτομα στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτουν μετοχές που ξεπερνούν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ.

Που επενδύουν

Οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη επενδύουν κατά 22% σε ακίνητα, 15% σε μετοχές, 15% σε εταιρικά ομόλογα ενώ διατηρούν ένα 13% σε ρευστά διαθέσιμα. Οι επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα φτάνουν το 8%, σε νομίσματα το 7% και σε χρυσό το 6%.