EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο Μεσαίωνας δεν θα έρθει γιατί ήδη τον βιώνουμε (Εξαιρετικό)

Μία γρήγορη σύγκριση, χωρίς καμία δόση υπερβολής, της κατάστασης που βιώνουμε με αυτή που βίωναν οι άνθρωποι την εποχή των ιπποτών και των βασιλιάδων, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο «Μεσαίωνας» έχει ήδη επιστρέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη με διαφορετική αμφίεση σε διαφορετικό σκηνικό.
Τότε, όλη η ακίνητη περιουσία μιας χώρας και οι ζωές των ανθρώπων ήταν στην κατοχή των βασιλιάδων.


Οι άνθρωποι πλήρωναν φόρο για να έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν, να ζουν στις καλύβες τους και να καλλιεργούν τη γη που ανήκε στο βασιλιά δίνοντας τη σοδειά σ’ εκείνον και κρατώντας για τους ίδιους τα ελάχιστα για να μπορούν να επιβιώνουν.

Οι άστεγοι και οι πεινασμένοι γυρνούσαν στους βρώμικους δρόμους και την ίδια στιγμή οι βασιλιάδες και οι αυλικοί τους, έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και έπιναν σε χρυσά κανάτια, απολαμβάνοντας όλες τις ανέσεις της εποχής.

Οι άρρωστοι πέθαιναν στους δρόμους χωρίς καμία φροντίδα και οι άνθρωποι, ντυμένοι με κουρέλια, πάγωναν τις κρύες νύχτες του χειμώνα αφού δεν είχαν ξύλα για να κάψουν και οι καλύβες τους έμπαζαν από παντού.

Τα ζώα τους πέθαιναν από την πείνα,
όπως και οι ίδιοι ενώ οι βασιλιάδες και οι αυλικοί τους, κυκλοφορούσαν με επίχρυσες άνετες άμαξες που τις έσερναν πολλά καλοταϊσμένα άλογα.

Όταν ο βασιλιάς ήθελε χρήματα επέβαλε έκτακτους φόρους τους οποίους άρπαζε με τη βία από τους υπηκόους του χρησιμοποιώντας οπλισμένους μισθοφόρους καβαλάρηδες. Για όποιον δεν πλήρωνε υπήρχε το μαστίγιο, η φωτιά και η φυλακή.

Οι βασιλιάδες και όλο το ανθρωπόμορφο σκυλολόι γύρω από αυτούς, ζούσαν σε επιβλητικά κάστρα προστατευμένοι από μισθοφόρους πολεμιστές, παιδιά των φτωχών και εξαθλιωμένων αγροτών που αναζητούσαν στο στρατό μία διέξοδο επιβίωσης περιμένοντας ένα ελάχιστο μερίδιο από τα λάφυρα που θα κέρδισαν στις μάχες με αντίπαλους πολεμιστές, παιδιά κι εκείνα φτωχών και εξαθλιωμένων.

Οι βασιλιάδες έκαναν πολέμους για να μεγαλώσουν το βιος τους, για το καλό της χώρας ή στο όνομα του θεού ή για την τιμή του στέμματος και φυσικά πάντα για το πουγκί τους.

Διοργάνωναν θεάματα, διαγωνισμούς, μονομαχίες για να χορταίνουν τα μάτια και τα ένστικτα των ανθρώπων αφού δεν μπορούσαν να χορτάσουν την πείνα και το μυαλό τους.

Έπνιγαν στο αίμα οποιαδήποτε κοινωνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση χρησιμοποιώντας τον μισθοφορικό στρατό που διέθεταν και συντηρούσαν με τους φόρους των ανθρώπων.

Είχαν γεμάτα τα σεντούκια τους με χρυσάφι και ασήμι, κατείχαν πολλές και καλές εκτάσεις γης και πύργους πολλούς για να περνούν όμορφα, τα καλοκαίρια και τους χειμώνες τους.

Τώρα, όλη η ακίνητη περιουσία μιας χώρας και οι ζωές των ανθρώπων είναι στην κατοχή των «αγορών» και των «δανειστών».

Οι άνθρωποι πληρώνουν φόρο για να έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν, να ζουν στα σπίτια τους χωρίς να τους κόψουν το ρεύμα, είτε με τη μορφή έκτακτων χαρατσιών είτε με τη μορφή στεγαστικών δανείων. Δουλεύουν παράγοντας πολλά και αμείβονται με ελάχιστα ίσα-ίσα για να επιβιώνουν.

Οι άστεγοι και οι πεινασμένοι γυρνούν στους βρώμικους δρόμους των πόλεων και την ίδια στιγμή οι «άνθρωποι-αγορές», τρώνε με χρυσά κουτάλια και πίνουν με χρυσά κανάτια απολαμβάνοντας όλες τις ανέσεις της εποχής.

Οι άρρωστοι χωρίς στον ήλιο μοίρα, πεθαίνουν χωρίς φροντίδα αφού τα νοσοκομεία ερημώνουν από γιατρούς, προσωπικό και μηχανήματα και οι άνθρωποι περνούν το χειμώνα κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς θέρμανση και, πολύ συχνά, χωρίς τροφή και χωρίς να έχουν να πληρώσουν φάρμακα και γιατρούς.

Τα αυτοκίνητά τους σκουριάζουν σταθμευμένα με τις πινακίδες να έχουν κατατεθεί και την τιμή της βενζίνης να κάνει απαγορευτική τη χρήση τους ενώ οι «άνθρωποι-αγορές» και οι αυλικοί τους κυκλοφορούν με επίχρυσα, αλεξίσφαιρα και άνετα αυτοκίνητα που τα σέρνουν πολλοί ίπποι.

Όταν οι «άνθρωποι-αγορές» θέλουν χρήματα, επιβάλλουν έκτακτους φόρους τους οποίους αρπάζουν με τη βία, παρακρατώντας τους μισθούς από τους πολίτες ή χρησιμοποιώντας εταιρείες-μισθοφόρους είσπραξης οφειλών. Για όποιον δεν πληρώνει υπάρχει η κατάσχεση, οι απειλές και η φυλακή.

Οι «άνθρωποι-αγορές» και όλο το ανθρωπόμορφο σκυλολόι γύρω από αυτούς, ζουν σε επιβλητικά κάστρα προστατευμένοι από αστυνομικούς και στρατιώτες, παιδιά των φτωχών και εξαθλιωμένων πολιτών, τα πιο πολλά, που αναζητούν στα σώματα ασφαλείας μία διέξοδο επιβίωσης πολεμώντας στους δρόμους και στις πλατείες με αντίπαλους που είναι παιδιά κι εκείνα φτωχών και εξαθλιωμένων.

Οι «άνθρωποι-αγορές» κάνουν πολέμους για να μεγαλώσουν το βιος τους, για το καλό της χώρας ή στο όνομα του θεού ή για την τιμή του έθνους και φυσικά πάντα για το πουγκί τους.

Διοργανώνουν θεάματα,
διαγωνισμούς, μονομαχίες στη σύγχρονη αρένα της τηλεόρασης και στις μεγάλες αρένες-γήπεδα ποδοσφαίρου για να χορταίνουν τα μάτια και τα ένστικτα των ανθρώπων αφού δεν μπορούν να χορτάσουν την πείνα και το μυαλό τους.

Πνίγουν στο αίμα οποιαδήποτε κοινωνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση χρησιμοποιώντας την αστυνομία και το στρατό που διαθέτουν και συντηρούσαν με τους φόρους των πολιτών.

Έχουν γεμάτα τα σεντούκια τους με χρυσάφι και ασήμι,
διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με εκατοντάδες χιλιάδες και με εκατομμύρια ευρώ, κατέχουν πολλές και καλές εκτάσεις γης και πύργους πολλούς για να περνούν όμορφα, τα καλοκαίρια και τους χειμώνες τους.

Η επόμενη φάση, τα σημάδια της οποίας φαίνονται έντονα, είναι αυτή του κοινωνικού εμφυλίου στον οποίο θέλουν να μας οδηγήσουν οι «άνθρωποι-αγορές».

Ο άνεργος ενάντια στον εργαζόμενο, ο πεινασμένος ενάντια στον λιγότερο πεινασμένο, ο ιδιωτικός υπάλληλος ενάντια στο δημόσιο υπάλληλο, ο νέος ενάντια στο γέρο, ο άρρωστος ενάντια στον υγειή.

Έτσι θα κρύψουν την πραγματική αντίθεση της φτώχιας ενάντια στον πλούτο και θα μπορούν να εξαθλιώνουν εύκολα τους πολίτες αυξάνοντας οι ίδιοι τον πλούτο τους.

Του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη 
ΠΗΓΗ


 

Φόρεσε τις «επαναστατικές» του αρματωσιές και ο Πολύδωρας…

Θα πλημμυρίσουμε από «αντάρτες» εναντίον της τρόικας…
ΤΩΡΑ που το σκάφος-Ελλάς βυθίζεται όλα τα ανδρείκελα και οι πολιτικοί καραγκιόζηδες, θα πηδούν, σαν τους ποντικούς για να σωθούν και θα κράζουν: στ’ άρματα στ’ άρματα…


Ο πάντα φιλόδοξος Πολύδωρας θεωρεί ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να φορέσει τις «επαναστατικές» του πανοπλίες, όχι απλώς για να σωθεί από το ναυάγιο, αλλά και να «επενδύσει» στο πολιτικό του αύριο.

Βύρων Πολύδωρας: «Μπορούμε να παίζουμε με τους ηλίθιους που κυβερνάμε»

«Να προσέχουν μη στενοχωρήσουν τους δανειστές μας και θυμώσουν» δήλωσε ο Βύρων Πολύδωρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων.

Και αναρωτήθηκε: «δηλαδή, αν δεν είναι οριζόντια τα πρόσθετα μέτρα (για μισθούς και συντάξεις) και είναι κάθετα (για "κούρεμα" καταθέσεων και για δημεύσεις περιουσιών), θα είναι καλά;».

Καταλήγοντας ο κ. Πολύδωρας ανέφερε: «Ηθικόν επιμύθιον: "Μπορούμε να παίζουμε με...
τις λέξεις όσο θέλουμε, με τους ηλίθιους που κυβερνάμε και με τον πόνο τους". Αίσχος»!




ΠΗΓΗ

Αυτοί σχεδιάζουν και ξέρουν πως θα αντιδράσεις !!!

Πώς λειτουργεί η προπαγάνδα και πώς συνεργάζεται με τη σκέψη μας?

Για να λειτουργήσει η προπαγάνδα σωστά, πρώτα βασίζεται σ’ αυτά που μας επηρεάζουν άμεσα, σ’ αυτά που «γνωρίζουν» ότι θα μας πονέσουν.

Μέσα από δοκιμές χρόνων ξέρουν καλά πια πώς ακριβώς να «πιάσουν» τη χορδή της ανησυχίας και να τη μεταδώσουν όσο πιο άμεσα γίνεται.

Φαντάζομαι καταλάβατε σε ποιους αναφέρομαι.
Αν κάποιος σας πει ότι βρέχει σε μία πόλη που δεν γνωρίζεται ή που βρίσκεται σε άλλη χώρα ούτε που θα ασχοληθείτε.

Δεν σας νοιάζει αν σε άλλη χώρα έχει κίνηση και σε ποιους δρόμους.
Πόσα παιδάκια σήμερα είχαν συνάχι και δεν πήγαν σχολείο, από εκείνη την άλλη χώρα.

Γιατί άραγε ? Είμαστε μήπως αδιάφοροι ? Όχι φυσικά δεν είμαστε αδιάφοροι, απλώς αυτά που δεν μας αφορούν άμεσα θα τα ακούσουμε μόνο ως πληροφορία, χωρίς σκέψεις επιπλέον αλλά κυρίως χωρίς συναίσθημα.

Τα τελευταία χρόνια η προπαγάνδα «πόνου- φόβου» έχει αυξηθεί σε τρομακτικούς ρυθμούς.

Αυτό που ακούμε για παράδειγμα τα 2 τουλάχιστον τελευταία χρόνια, είναι το «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Για να περιγράψουν τη βροχή ή το χιόνι. «Ακραία καιρικά φαινόμενα χιόνι στα βουνά» , ακούμε να μας λένε στην τηλεόραση.

Γιατί άραγε δίνουν τόσο στόμφο στη διάδοση και τον κραδασμό του ακραία καιρικά φαινόμενα ? Γιατί θέλουν να προκαλέσουν πανικό ? Πόσο μας παρατηρούν ? Πόσο «τσιμπάμε» ?

Απλώς «αυτοί» επιβλέπουν την ταχύτητα διάδοσής της πληροφορίας αλλά και το συναίσθημα που εκπέμπουμε.

Αυτές οι αντιδράσεις που εμείς έχουμε, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, τους δείχνει πόσο «έτοιμοι» είμαστε για να συνεχίσουν να χτυπάνε κάτω από τη μέση!!!

Από τη στιγμή που έχουν καταλάβει πόσο καλά λειτουργεί ο φόβος μέσα μας, έχουμε γίνει υποχείρια του φόβου, άρα και δικά τους. Αυτοί δεν έχουν έλεος, πείραμα είμαστε.

Όσο βλέπουν ότι λειτουργούμε σαν μαγνητισμένοι, ξέρουν ακριβώς πώς να μας χειριστούν

Μας λένε πώς να σκεφτούμε αλλά και πώς να νιώσουμε ανάλογα με την πληροφορία που θα μας «φυτέψουν» και ξέρουν ακριβώς πώς πρέπει να τη φυτέψουν για να μας έχουν σκλάβους.

Γνωρίζουν ότι τα μεγαλύτερο ποσοστό θα πέσει σε θλίψη και κατάθλιψη. Ξέρουν πολύ καλά να χειρίζονται το μυαλό μας.

Ρίχνουν βαρύγδουπες πληροφορίες και απλώς περιμένουν να τσιμπήσουμε και να αρχίσει το «ντόμινο» !

Μα ο Θεός δεν μας έστειλε εδώ για να σερνόμαστε σκλαβωμένοι από τον φόβο, αλλά μέσα από την περιουσία μας «παιδιά Του», να δράσουμε με τον Λόγο Του και την αγάπη.

Έτσι να επιστρέψουμε στην όρθια θέση με το κεφάλι ψηλά προς Εκείνον.

Και τότε !!!! όλα θα μπουν στην θέση τους με τη δική Του συμβολή !!!

( αναγέννηση )

Δωροθέα

ΠΗΓΗ


 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΕΙΝΑΙ .... Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ‏

Μεγάλη ταραχή, δήθεν έχει καταλάβει το Μαξίμου....Ενοχλημένος ο Σαμαράς από την τρόικα, που απαιτεί νέα μέτρα. Ενοχλημένος, επίσης, ο Σαμαράς από τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, που του είναι βαρίδια...Τέλος ενοχλημένος ο "Πινόκιο" με τον Αβραμόπουλο και πολλούς εντός ΝΔ,
που θέλουν να τον στείλουν στο σπίτι του...Πάλι!!!

Ο Σαμαράς ήξερε για τα νέα μέτρα, από τον περασμένο Νοέμβριο που πέρασε το μεγάλο πακέτο. Η τότε συμφωνία μίλαγε ξεκάθαρα, για αυτόματα μέτρα αν αποτυγχάνουν οι συμφωνημένοι στόχοι. Δεν πιανόταν με διαθεσιμότητες, οι απολύσεις, νέες απολύσεις. Δεν πλήρωναν οι Έλληνες τους φόρους τους κανονικά, νέοι φόροι. Δεν σταμάταγαν να αρρωσταίνουν οι Έλληνες και να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, κόψτε την πρόσβαση σε αυτά, με εισιτήρια ή απλά βάζοντας λουκέτα στα ίδια τα νοσοκομεία.

Η τωρινή "έκπληξη" Σαμαρά, είναι μία απάτη...(Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη..άσχετο, έχω καιρό να κατέβω σε πορεία)!

Τα προβλήματα του Σαμαρά, είναι αυτά που του καθιστούν την παραμονή στην εξουσία επισφαλή. Αυτό θέλει, ο δοσίλογος πρωθυπουργός μας και μόνο (άντε και να μην βγει κάνα σκάνδαλο στην φόρα, επίσης). Πρόβλημα για τον Σαμαρά είναι:

* Οι Έλληνες που θυμούνται ακόμα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, και τώρα τον αναθεματίζουν

* Οι Έλληνες που ακόμα και αν είναι άνεργοι ή χαμηλόμισθοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Να πάνε να δανειστούν βρε αδελφέ..Δεν τον νοιάζει από που, αρκεί να πληρώσουν!

* Οι Έλληνες που εξαρχής δεν τον ψήφισαν. Παρασύρουν και αυτούς που το έκαναν. Τους θεωρεί αντιδραστικούς και υπεύθυνους για την εκλογική κατάρρευση που έρχεται

* Οι Έλληνες που με κάθε αφορμή βγαίνουν στον δρόμο, και δίνουν την εικόνα στα αφεντικά του, στα εξωτερικά ότι ο ίδιος δεν πείθει κανέναν.

* Οι Έλληνες που στις δημοσκοπήσεις του δείχνουν τον δρόμο της εξόδου (ευτυχώς, για αυτόν, που παρουσιάζονται αλλοιωμένες, βέβαια)

* Οι Έλληνες που απαιτούν ακόμα δημόσια Υγεία και Παιδεία, και οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους που δεν αφήνουν τις μαριονέτες-υπουργούς του να φτιάξουν μικρά Succes Story.

* Οι Έλληνες μικρομεσαίοι έμποροι, που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, και δεν "γεννούν" ευρώπουλα να πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους τους, τους μισθούς, και να μην κάνουν άλλοτε εμπορικούς δρόμους των πόλεων, να μοιάζουν σκηνικό αλλά "Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες".

* Οι Έλληνες που οργανώνονται καθημερινά στο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΕΠΑΜ, ΑΝ. ΕΛΛ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, κ.α. και συλλογικά ψάχνουν, συμμετέχοντας τρόπους αντίστασης και ανατροπής!

* Οι Έλληνες blogger, που ξεθάβουν δυσάρεστες ειδήσεις για την κυβέρνηση του. Που θυμίζουν στον λαό, ποιοι τον χρεοκόπησαν.

Ο Σαμαράς μια χαρά τα πάει με τον Στουρνάρα, τον Μορς και τον Τόμσεν. Μπορεί και να κάνουν ήδη και παρέα! Και γιατί να μην τα πηγαίνει καλά;;; Από το ίδιο σινάφι είναι, υπάλληλοι όλοι τους είναι, διεθνών τοκογλύφων, και εθνικών και διεθνών "επενδυτών"!

Το πρόβλημα του Σαμαρά, είμαι εγώ, εσύ, η οικογένεια μας, οι φίλοι μας, οι γείτονες μας, οι συμπολίτες μας! Εμείς που δεν έχουμε πάθει ακόμα αλτσχάιμερ για να λέω στις δημοσκοπήσεις, ότι θα ψηφίσω ΝΔ. Εμείς που έχουμε τσακωθεί με τον απολιτικ, πολύ άγρια, και δεν ρίχνουμε τις ευθύνες στην κακιά μας μοίρα, και δεν περιμένουμε λύσεις από τον "βίσμα", "τον Θεό", και τους "Ελοχίμ"!

Για να μην παρεξηγηθώ, ή αναφορά στον "Θεό", αφορά αυτούς που περιμένουν εξ'ουράνου λύσεις για θέματα που ο μεγαλοδύναμος δεν ασχολείται παραδοσιακά, και θέματα που τα λύναμε ανέκαθεν εμείς, οι κοινοί θνητοί!

ΠΗΓΗ


 

Ιδού η τύχη όποιου αρνήθηκε τον ΑΜΚΑ

Τα υπέρ-ευαίσθητα στοιχεία υγείας των πολιτών, «ταξιδεύουν» μέσω του διαδικτύου μέχρι το Υπουργείο Υγείας. Μόλις πέρσι, χάκερς είχαν πρόσβαση στα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Μπαινόβγαιναν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έγραψαν ενάμιση εκατομμύριο συνταγές αλλά και είχαν πρόσβαση στα στοιχεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και 60.000 ιατρών!
ΚΟΛΛΙΑ: Ο ΝΟΜΟΣ 3655/2008 ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Του Μάκη Βραχιολίδη

Η κυβέρνηση εφαρμόζει βιαίως το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών. Όποιος δεν το αποδέχεται θα οδηγείται σε βιολογική εξόντωση.  Την ώρα που ο A.Σαμαράς κατατάσσει τη βία σε άκρα δεξιά ή εξτρεμιστική αριστερά, η Πολιτεία εφαρμόζει μεθόδους «εγκληματικής οργάνωσης». Κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατικής-συνταγματικής νομιμότητας, θεσπίζει νόρμες υποδούλωσης των πολιτών.
Ακόμη και η γιαγιά του χωριού υποχρεώνεται πλέον να υποβάλει την δήλωσή της ηλεκτρονικά αφού πρώτα προμηθευτεί τον «κλειδάριθμο». Το ΑΜΚΑ, η κάρτα του πολίτη κι ένα σωρό άλλες κάρτες θα καταλήξουν σε μία κάρτα με έναν και μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη. Μέσα εκεί θα περιέχονται όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του καθενός τα οποία θα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο! Όσοι πολίτες αρνούνται να υποταχθούν στις ντιρεκτίβες της νέας τάξης πραγμάτων θα αποκόπτονται από κάθε εργασία, μισθό, σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά υπέβαλε σχετική ερώτηση στην Βουλή όπου περιγράφει τα όσα φοβερά έχουν σχεδιάσει σε βάρος μας. Ήδη, θύματα αυτής της εγκληματικής τακτικής της Πολιτείας έχουμε αρκετά. Άνθρωποι που στερούνται της σύνταξής τους και των φαρμάκων τους με το κράτος να εμφανίζεται αποφασισμένο να εξοντώσει όλους όσους δεν υπακούουν!
Δείτε τραγικές περιπτώσεις που καταδεικνύουν ότι εκτός από την βία που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός υπάρχει η κρατική βία. Βία που έχει τον μανδύα της νομιμότητας.
ΤΗΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ!
Η Αργυρώ Μπορουτζούδη, λόγω βαρέως άσθματος έχει καθημερινά ανάγκη το οξυγόνο ζωής. Η Πολιτεία της έχει στερήσει τη σύνταξη εδώ και 2 σχεδόν χρόνια. Είναι σαν να της λέει: «πέθανε μια ώρα αρχύτερα»!
Αργυρώ Μπορουτζούδη. Συνταξιούχος του ΙΚΑ εδώ και 22 χρόνια. Εργαζόταν στο εργοστάσιο της Softex και όταν συμπλήρωσε τα ένσημά της βγήκε στην σύνταξη. Έπαιρνε 572 ευρώ μαζί με το επικουρικό, αλλά από τον Ιανουάριο του 2012 της την έκοψαν γιατί αρνείται να παραλάβει τον ΑΜΚΑ για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.
Η ίδια λέει: «Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια μου έχουν κόψει τη σύνταξη επειδή αρνούμαι να πάρω τα σύμβολα του Αντιχρίστου. Έχω κάνει αίτηση παρουσίας ότι είμαι στη ζωή αλλά δεν τη δεχτήκανε και μου ζητούσαν να πάρω τον ΑΜΚΑ».
Η κ. Μπορουτζούδη πάσχει από άσθμα βαριάς μορφής και χρειάζεται οξυγόνο τουλάχιστον δυο φορές μερησίως.
Μπορουτζούδη: Από το άγχος που έχω χάσει τη σύνταξη και που δεν έχω πλέον κανένα εισόδημα για να ζήσω, έχω μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας και απελπίζομαι. Όλη η περιουσία μου ήταν αυτά τα λίγα χρήματα της σύνταξής μου και μου πήραν το ψωμί από το στόμα. Κινδυνεύει η ζωή μου μέρα με τη μέρα. Έχω ανάγκη να παίρνω οξυγόνο δυο με τρεις φορές την ημέρα και δεν μπορώ να λαμβάνω τα φάρμακά μου αφού μου έκοψαν και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να είναι μάρτυράς μου ο κόσμος πως ό,τι πάθω θα είναι υπεύθυνοι αυτοί.
Ποιοι σας βοηθούν να πάρετε τα φάρμακά σας;
Μπορουτζούδη: Αναγκάζομαι να παρακαλώ τον ένα και τον άλλον να μου  δώσει μια οικονομική ενίσχυση για μπορέσω να αγοράσω τα επείγοντα φάρμακά μου και να πάρω ένα κομμάτι ψωμί. Έχω γίνει ζητιάνα χωρίς να το θέλω (κλάματα). Όλοι οι λογαριασμοί μου είναι απλήρωτοι και μπορεί από μέρα σε μέρα να με βγάλουν από το σπίτι.
Τι θα είχατε να πείτε στην Πολιτεία που σας έκοψε την κυβέρνηση;
Μπορουτζούδη: Δεν ζητώ να μου κάνουν χάρη ούτε να μου δώσουν δανεικά. Είναι δικά μου λεφτά, είναι ο ιδρώτας μου, είναι η σύνταξή μου για την οποία εργάστηκα επί χρόνια.
Ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Σακκάς είχε κάνει μία παρέμβαση γι’ αυτό το θέμα, λέγοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ενεργήσει όπως και με τους Ιεχωβάδες που αρνούνται να δώσουν αίμα για να σώσουν τον συγγενή τους, έτσι να δώσουν υποχρεωτικά ΑΜΚΑ σε όσους το αρνούνται, προκειμένου να πάρουν σύνταξη.
Μπορουτζούδη: Μα τι λέει ο κύριε εισαγγελέας; Είναι δυνατόν να αρνηθείς με το ζόρι την αλήθεια και να δεχτείς το ψέμα; Θεωρώ ότι οι αριθμοί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ είναι σύμβολα του διαβόλου…
Δεν έχετε ούτε ΑΦΜ;
Μπορουτζούδη: Όχι. Είχα ΑΦΜ αλλά όταν μπήκε στο TAXIS έκανα ανάκληση. Από τότε, κάνω δήλωση σε απλή κόλλα, λευκό χαρτί  και στέλνω την δήλωση με τον δικαστικό επιμελητή. Η εφορία την παραλαμβάνει κανονικά και πληρώνω ό,τι φόρος μου αναλογεί.
Απευθυνθήκατε στην Εκκλησία μήπως και μεσολαβήσει για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά σας;
Μπορουτζούδη: Δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για την σύνταξή μου, γιατί εκείνοι τα δέχονται όλα. Η ιερά Σύνοδος βέβαια πλήρωσε το ρεύμα του σπιτιού μου και δεν μου το έκοψε η ΔΕΗ.
ΣΤΕΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ 90% ΑΝΑΠΗΡΟ!
Ο Βαγγέλης Αυγερίδης έχει αναπηρία σε ποσοστό 90%. Χρειάζεται κάθε μήνα 5 κουτιά διαφορετικά φάρμακα. Τη ΔΕΗ στο 34 τ.μ. διαμέρισμά του θα την κόψουν. Η κρατική βία τον σύρει στον θάνατο μια και του έκοψε και τη σύνταξη και το επίδομα αναπηρίας!
Ευάγγελος Αυγερίδης. Ετών 72 με βαρύτατο ιστορικό υγείας. Έχει αναπηρία 90% με βεβαίωση από την αρμόδια επιτροπή, λόγω βαρυτάτων πολλαπλών αναπηριών. Έχει υποστεί δύο εγκεφαλικά, έχει πρόβλημα στα νεφρά, ενώ πάσχει και από κολπική μαρμαρυγή. Έφυγε το 1991 από το δημόσιο με πρόωρη σύνταξη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. «Ο Θεός με κράτησε στη ζωή» λέει με βαθιά πίστη, όμως το ανάλγητο κράτος τον σύρει στον θάνατο.
Τα φάρμακα που χρειάζεται ο κ. Αυγερίδης είναι πολλά.
Ποιοι σας βοηθούν οικονομικά;
Αυγερίδης: Συμπολίτες μου με πήγανε στους «Γιατρούς του Κόσμου» όπου μου προμήθευσαν τα φάρμακα. Δεν μπορώ όμως να κάνω επανέλεγχο της υγείας μου γιατί πρέπει να πληρώσω τον γιατρό από την τσέπη μου. Μου έκοψαν και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορώ να κάνω ούτε μια απλή εξέταση αίματος. 
Η ΕΡΩΤΗΣΗ-ΣΟΚ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 13158/19.07.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: ΑΜΚΑ/ Κάρτα Πολίτη/ Προσβολή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων        
Με δεδομένη την απαίτηση του κράτους από τους πολίτες να ποιούνται χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής στις συναλλαγές τους με το κράτος, ανακύπτουν, από νομικής απόψεως, μείζονα ζητήματα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, συνοψιζόμενα ως εξής:
1.Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Πρόκειται για το ηλεκτρονικό βιβλιάριο ασθενειών του κάθε πολίτη. Δηλαδή οι ασθένειες, τα φάρμακα που λαμβάνει, οι εξετάσεις και οι εγχειρήσεις στις οποίες έχει υποβληθεί, οι ανίατες ασθένειες (σωματικές ή/και ψυχικές) από τις οποίες υποφέρει, ο κάθε ένας πολίτης ξεχωριστά, καταγράφονται κεντρικά, σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων – σήμερα του Υπουργείου Υγείας, αλλά και της ιδιωτικής εταιρείας ΗΔΙΚΑ –  οι οποίες ενημερώνονται μέσω του Η/Υ του ιατρού, του ιατρικού κέντρου, του νοσοκομείου κλπ. Δηλ. τα υπέρ-ευαίσθητα στοιχεία υγείας των πολιτών, «ταξιδεύουν» μέσω του διαδικτύου μέχρι το Υπουργείο Υγείας. Μόλις πέρυσι, έγινε γνωστό ότι χάκερ είχαν πρόσβαση στα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (βλ. «Από τα Ζωνιανά» εξαπολύθηκε η κυβερνοεπίθεση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Λίγο πριν το Πάσχα (πέρυσι) διαπιστώθηκε ότι οι χάκερ μπαινόβγαιναν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ότι όχι μόνο έγραψαν ενάμιση εκατομμύριο συνταγές αλλά και είχαν και πρόσβαση στα στοιχεία 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και 60.000 ιατρών».)
2. Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας
Πρόκειται για μία έξυπνη κάρτα (δηλ κάρτα με τσιπάκι RFID ή μη) την οποία έχει εξαγγείλει ο κος Σαμαράς προεκλογικά. Πρόκειται για ακόμη ένα βήμα προς το «καλύτερο» και «πληρέστερο» φακέλωμα των ασθενειών των πολιτών. Στη πράξη  υποχρεώνονται οι φορολογούμενοι για δεύτερη χρονιά, να αποκτήσουν κλειδάριθμο, προκειμένου να υποβάλουν μόνοι τους τις φορολογικές δηλώσεις. Δηλ. τα οικονομικά τους στοιχεία «ταξιδεύουν» μέσω του διαδικτύου για να φτάσουν στους Η/Υ του ΤΑΞΙΣ.
Είναι σε όλους μας γνωστή η περίπτωση του 35χρονου που συνελήφθη τον Νοέμβριο 2012 στο κέντρο της Αθήνας κι είχε στην κατοχή του στοιχεία 9 εκατομμυρίων  Ελλήνων από το ΤΑΞΙΣ (όπως αριθμούς φορολογικών μητρώων, περιουσιακές καταστάσεις, ονόματα, διευθύνσεις κ.α.) Εάν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ηλεκτρονικών μας δεδομένων που προκύπτουν από την έγχαρτη υποβολή, θα διασφαλιστεί η ασφάλεια της πολύ πιο διάτρητης διαδικασίας της ηλεκτρονικής υποβολής μέσω διαδικτύου;
3. Ξεκινάει το πλήρες και καθολικό οικονομικό φακέλωμα των οφειλετών.
Ουσιαστικά δηλαδή, το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει, με τη βοήθεια όσων ζητήσουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, να «κτίσει» μια μικρογραφία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου το οποίο διαρκώς εξαγγέλλει χωρίς ποτέ να μπορέσει να ετοιμάσει.
4. Κάρτα Αποδείξεων.
Μια προσπάθεια του κου Παπακωνσταντίνου η οποία συντελούσε σε ένα ακόμη φακέλωμα: Από πού (ΑΦΜ καταστήματος) και ποιο ποσό ξόδεψε κάποιος για τις αγορές του. Μ’ αυτήν δύναται να ανακύψουν ζητήματα προσβολής της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από την δυνητική αποκάλυψη καταναλωτικών συνηθειών (κάθε πότε ψωνίζει κάποιος από κρεοπωλείο, μανάβικο, κάθε πότε νοικιάζει dvd κοκ), γνώσεως των πολιτικών φρονημάτων των πολιτών (θα γνωρίζει το κράτος τις δωρεές σε κόμμα, φιλανθρωπικές οργανώσεις), θρησκευτικών δοξασιών (αγορές βιβλίων θρησκευτικού περιεχομένου από εκδοτικούς οίκους και καταστήματα). Αυτοί που κόπτονται για την κατάργηση του θρησκεύματος στις ταυτότητες, θα το μάθαιναν από την Κάρτα Αποδείξεων!
Συνοπτικά αναφέρουμε πως κατά καιρούς έχει γίνει εξαγγελία για Κάρτα του Δημότη, Κάρτα Εργαζομένου, Κάρτα Φοιτητή, για Κάρτα του Βουλευτή, για την οποία μίλησε πρόσφατα ο κος Βουλγαράκης κλπ. Δηλαδή μια πληθώρα Καρτών, οι οποίες όπως είχαν δηλώσει παλαιότερα αρμόδιοι υπουργοί, θα ενοποιηθούν στην Κάρτα του Πολίτη. Δηλ. από την γραφειοκρατία των εγγράφων, περνούμε σταδιακά στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία, προκειμένου να προκύψει ως ανάγκη και «λύτρωση», η ΜΙΑ Κάρτα, ο ένας Αριθμός!
Επίσης κάθε μια από αυτές τις Κάρτες ή Ηλεκτρονικά Συστήματα, καταγράφουν την ηλεκτρονική συμπεριφορά του κατόχου της σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Πρόκειται για ξεχωριστά, ανεξάρτητα προφίλ των πολιτών επί διαφορετικών πτυχών της ζωής τους. Είναι δυνατόν αυτά τα στοιχεία να ενοποιηθούν και ο εκάστοτε κάτοχος όλων αυτών των πληροφοριών να βλέπει την συνολική εικόνα κάθε πολίτη. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με την χρήση ΕΝΟΣ ενοποιητικού κωδικού: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ ή άλλου (ακόμη και αγνώστου στους πολίτες).
Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα Δημοκρατία αποκάλυψε πως «στο Μνημόνιο 3 που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση, στη σελίδα 31 παρουσιάζεται αναλυτικά πώς θα λειτουργεί ο «Αριθμός δημοσιονομικής ταυτοποίησης». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ως εξής: «Μέχρι τον Ιούνιο του 2013, θα απαιτηθεί από όλα τα υπουργεία, τα οποία έχουν δημοσιονομική σχέση με φορολογουμένους, να χρησιμοποιούν τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τους με τους πολίτες.
Περαιτέρω, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 θα καθιερώσουμε μια κεντρική υπηρεσία η οποία θα ενοποιήσει και θα συνδέσει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς ταυτοποίησης που χρησιμοποιούνται τώρα στις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες». Για το ίδιο θέμα το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Νοέμβριος 2012) αναφέρει: Μέχρι το 2014 όλα αυτά θα έχουν αλλάξει ή θα έχουν συγχωνευθεί σε έναν αριθμό, που ενδεχομένως να μη τον γνωρίζει καν ο πολίτης.
Επικρατέστερο για την ώρα θεωρείται από επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών το αυστριακό μοντέλο, που βγάζει έναν αρχικό αριθμό για κάθε πολίτη, τον οποίο δεν γνωρίζει κανένας και είναι μυστικός και κρυφός απ' όλους. Από τον αριθμό αυτό όμως βγαίνουν άλλοι «τομεακοί» αριθμοί μητρώου, όπως π.χ. ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ ή ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας. Με βάση τα σχέδια των επιτελών, θα δημιουργηθεί μια κεντρική υπηρεσία που θα «μεταφράζει» κάθε αριθμό μητρώου από και προς το μοναδικό
αριθμό κάθε πολίτη.
Τέλος αξίζει να γίνει αναφορά και στο εξής:
«Αξιοποίηση» των στοιχείων που συλλέγει το κράτος, μέσω όλων των ανωτέρω συστημάτων. Πριν ένα έτος, το Spiegel δημοσίευσε ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανική Κυβέρνηση θα πωλεί τα προσωπικά δεδομένα των Γερμανών που έχουν στην κατοχή τους οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες, σε εταιρείες διαφημίσεως και προωθήσεως πωλήσεων! Προφανώς εννοεί τις πάσης φύσεως κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, στο πλαίσιο της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
Στο δημοσίευμα αυτό, χρησιμοποιείται μια φωτογραφία από τη Γερμανική Κάρτα Πολίτη και στη λεζάντα της γίνεται σαφής αναφορά στα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Ο συνειρμός είναι άμεσος και η απορία που γεννιέται  απλή: Και αν ξεκινήσουν να πωλούν απλά στοιχεία, ποιος εγγυάται ότι σε επόμενο στάδιο δεν θα πωλούν όλα τα δεδομένα από την καθημερινή χρήση της Κάρτας του Πολίτη (αγορές προϊόντων, φαρμάκων, χώρους που επισκέπτεται ο πολίτης, εξετάσεις υγείας στις οποίες υποβάλλεται κλπ κλπ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιδιωτική ζωή των πολιτών;
Τέλος, εάν θεωρήσουμε το ΤΣΙΠ RFID ενσωματωμένο σε μία κάρτα ως πρόδρομο του αποκαλυπτικού εμφυτεύματος στον πολίτη αργότερα – για μεγαλύτερη «ασφάλεια», π.χ. για να μη σου κλέβουν την κάρτα και παρουσιάζονται σαν εσένα – κινδυνεύομε άμεσα και από:
• Σωματικές διαταράξεις και αλλοιώσεις του DNA μας (λόγω της
Ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας απαραίτητης για την λειτουργία του RFID).
•Τραυματισμό (που μπορεί να αποβεί και θανατηφόρος) σε περίπτωση ατυχούς ή εσκεμμένης «Έκρηξης» του πυκνωτή που περιέχεται στο RFID chip. Ατυχής έκρηξη μπορεί να συμβεί αν π.χ. πέσει σχετικά κοντά στο RFID ένας κεραυνός. Εσκεμμένη έκρηξη μπορεί να προκύψει από εντολή υπερφόρτισης που δόθηκε μέσω κακόβουλης επίθεσης!
Ίσως και για αυτό ο νύν πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameroon είπε χαρακτηριστικά: « ... (Η RFID ταυτότητα) δεν θα μειώσει την εγκληματικότητα και την παράνομη μετανάστευση, αντιθέτως θα αποτελέσει μία οικονομική σπατάλη και θα παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ...».
Επίσης χώρες όπως η Ισλανδία και η Δανία έχουν αρνηθεί την χρήση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Αρκετές μάλιστα όπως η Βρετανία, η Αυστραλία, η Φιλανδία, και η Νορβηγία ... δεν έχουν καν ταυτότητα μέχρι σήμερα!
Ωστόσο ο ΑΜΚΑ και οι διατάξεις που τον εθέσπισαν, αντίκεινται στις διατάξεις του Συντάγματος, ενώ από το ίδιο το Σύνταγμα και από τον νόμο, αλλά και από τις διοικητικές Αποφάσεις συνταξιοδοτήσεως ή προσλήψεως – ως προς την δασκάλα του Δημοτικού – κατωχυρούται το δικαίωμά τους για χορήγηση του μισθού ή της συντάξεως και των λοιπών παροχών ιατρικής και φαρμακευτικής περιθάλψεως – καρπός κοπιώδους εργασίας τριών και πλέον συναπτών δεκαετιών.
Η δε αρχειοθέτηση των χριστιανών επί τη βάσει του ΑΜΚΑ εγκυμονεί, κατά τα αναλυτικώς προεκτεθέντα, κινδύνους από την τήρηση βάσεων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, στην οποία δεν επιθυμούν να περιληφθούν και ο ίδιος ο ΑΜΚΑ ουδόλως εχρειάζετο για την χορήγηση του μισθού, της συντάξεως, της ιατρικής και φαρμακευτικής περιθάλψεως, αφού αυτές τους παρείχοντο κανονικώς, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Για του λόγου το ασφαλές επισημαίνεται άνευ σχολίων η διάταξη του άρθρου 153 Ν. 3655/2008, ήτις έχει ως ακολούθως «…ουδείς δύναται να απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος, να ασφαλισθεί ή να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, να εκδώσει ή να ανανεώσει βιβλιάριο ασθενείας, να δικαιωθεί και να εισπράξει συντάξεις και γενικότερα πάσης φύσεως παροχές, επιδόματα και βοηθήματα εάν δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, ο ποίος αναγράφεται υποχρεωτικά επί όλων των ως άνω αντιστοίχων παραστατικών».
Από Νοεμβρίου 2010, τότε ετέθη προς δημοσία διαβούλευση το θέμα έως ήμερα, πραγματοποιήθηκαν, κατά τα παγκοίνως γνωστά ανά την Ελλάδα πλήθος συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών για το συγκεκριμένο ζήτημα θρησκευτικής συνειδήσεως, το οποίο απασχολεί αμέσως όλους τους άνεργους Ορθοδόξους Χριστιανούς.
Η στάση αυτή των διοικητικών Αρχών επί των περιπτώσεων δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας με στερεά και ακλόνητη Ορθόδοξη Συνείδηση παραβιάζει κατά τρόπον άμεσο, αλλά και βάναυσο πλήθος διατάξεων του συντάγματος, ως και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.
Συγκεκριμένα, από την ανωτέρω συμπεριφορά του κράτους, στο μέτρο, που συνιστά κυνική αδιαφορία για την προσωπική κατάσταση ανθρώπων γερόντων, ανιάτως πασχόντων και εργαζομένων που παρέχουν χωρίς καμία ανταμοιβή τις υπηρεσίες τους, καταβαραθρώνουν την ανθρώπινη αξία, η ποία συνταγματικώς συνιστά την κορωνίδα της πυραμίδος των αξιών στην πατρίδα μας και προσβάλλουν αμέσως το πρόσωπο των ανθρώπων αυτών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το άρθρον 2 παρ. 1 Σ., κατά το οποίο «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας».
Εξ ίσου παραβιάζεται το άρθρον 21 παρ. 3 Σ., κατά το οποίο: «Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και ια την περίθαλψη των απόρων».
Προσέτι η στέρηση μισθών και συντάξεων, στον βαθμό που συνδέεται με νομίμως ιδρυθέντα και διοικητικώς αναγνωρισθέντα περιουσιακά δικαιώματα χρηματικής φύσεως, παραβιάζει χωρίς αμφιβολία το άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.ΣΔ.Α. που κατοχυρώνει την υποχρέωση του κράτους να σέβεται την περιουσία των ανθρώπων και στο οποίο προβλέπεται ότι
«Παv φυσικόv ή voμικόv πρόσωπov δικαιoύται σεβασμού της περιoυσίας τoυ. Ουδείς δύvαται vα στερηθεί της περιουσίας αυτού ειμή δια λόγους δημοσίας ωφελείας και υπό τoυς πρoβλεπoμέvoυς, πό τoυ vόμoυ και τωv γεvικώv αρχώv τoυ διεθvoύς δικαίoυ όρoυς. Αι πρoαvαφερόμεvαι διατάξεις δεv θίγoυσι τo δικαίωμα παvτός Κράτoυς όπως ση εv ισχύϊ Νόμoυς oύς ήθελε κρίvει αvαγκαίov πρoς ρύθμισιv της χρήσεως αγαθώv συμφόνως πρoς τo δημόσιov συμφέρov ή πρoς εξασφάλισιv της καταβoλής φόρωv ή άλλωv εισφορών ή πρoστίμωv».
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Θα αποκαταστήσετε τους ανθρώπους, οι οποίοι αρνούνται να δηλώσουν και να αποδεχθούν τον ΑΜΚΑ με την άμεση χορήγηση των μισθών, συντάξεων, ων παροχών ιατρικής και φαρμακευτικής περιθάλψεως και όλων εν γένει ων παροχών, τις οποίες βάσει του Συντάγματος και του Νόμου δικαιούνται και να καταργήσετε την διάταξη του άρθρου 153     Ν. 3655/2008.
Αθήνα, 20 Ιουλίου 2013
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών
defencenet.gr

Ψυχοφάρμακα και ΜΜΕ ... Ο συνδυασμός που σκοτώνει

Ψυχοφάρμακα και ΜΜΕ - Ενας γάμος στη Γουόλ Στριτ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 70, ο Henry Gadsden, διευθυντής της Merck, μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, είπε στο περιοδικό Fortune ότι ήθελε η εταιρεία του να είναι σαν την εταιρεία Wrigley, που παράγει τσίχλες και να "πουλάει σε όλους", ακόμη και σε υγιή άτομα.

Να ένα μόνο παράδειγμα της σχέσεις μεταξύ ΜΜΕ και φαρμακευτικών εταιρειών.

Μέχρι πρόσφατα, ήταν σπάνιο να δει κανείς διαφήμιση ψυχοφαρμάκου στην τηλεόραση, διότι, από το νόμο, οι φαρμακευτικές εταιρείες έπρεπε να αναφέρουν όλες τις παρενέργειες και η λίστα ήταν πάρα πολύ μεγάλη για ένα διαφημιστικό σποτ 30 ή 60 δευτερολέπτων. Αλλά το !997, εκπρόσωποι των συμφερόντων φαρμακευτικής εταιρείας πίεσαν το Κογκρέσο των ΗΠΑ να μετριάσει αυτόν τον περιορισμόκαι να τους επιτρέψει να ανφέρουν μόνο μερικές από τις παρενέργειες. Με αυτή την απλή αλλαγή κατέστη ξαφνικά δυνατή η διαφήμιση ψυχοτρόπων φαρμάκων στην αμερικάνικη τηλεόραση. Και αυτό άνοιξε τις πύλες για ένα χείμαρρο διαφημίσεων που εκτοξεύτηκαν από τα 595 εκατ. δολάρια το 1996 στα 4,7 δις δολάρια σήμερα - μια αύξηση περίπου 700%.

Στις ΗΠΑ, η διαφήμιση φαρμάκων στην τηλεόραση αποτελεί το 55% του προϋπολογισμού της διαφήμισης της φαρμακοβιομηχανίας προς τον καταναλωτή.

Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι οι όμιλοι των ΜΜΕ απεχθάνονται να δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει.

Έτσι οι ψυχίατροι και οι φαρμακευτικές εταιρείες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν κάθε δίοδο επικοινωνίας που μπορούν να επηρεάσουν, για να δώσουν το εξής απάνθρωπο μήνυμα: «Είσαι άρρωστος, έχουμε τη λύση, συμβουλέψου το γιατρό σου».

Μήπως το πράγμα τράβηξε πολύ μακριά; Εξαρτώνται άραγε τα ΜΜΕ τόσο πολύ από τα χρήματα της διαφήμισης των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε να προωθούν τους στόχους των διαφημιστικών εκστρατειών των ψυχιατρικών φαρμάκων;

Με άλλα λόγια ... έγινε πραγματικότητα το όνειρο του Gadsden; Είναι μήπως το μάρκετινγκ τώρα αυτό που κινεί τον μηχανισμό μιας από τις πλέον κερδοφόρες βιομηχανίες στη Γη;




ΠΗΓΗ
 

Πού θα βρείτε τα λεφτά; Again

Είναι γνωστό πως το ερώτημα του τίτλου αποτελεί το τελικό και συντριπτικό «επιχείρημα» του συνόλου των καθεστωτικών πολιτικών, μιντιανθρώπων και εν γένει δημοσιολόγων, όταν έχουν απέναντί τους έναν συριζικό νεοκομμουνιστή.

Διότι, όπως είναι προφανές, και αυτοί θα ήθελαν το τέλος των θυσιών και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Έλα, όμως, που δεν υπάρχουν τα λεφτά! Κι έτσι είναι αναγκασμένοι να κάνουν την καρδιά τους πέτρα αφήνοντας το 70% των νέων ανθρώπων στην ανεργία, το 50% του πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε πρωτοβάθμια υγεία και μερικές χιλιάδες συνέλληνες να αυτοκτονούν κάθε χρόνο.

Δηλαδή, πώς θα γίνει; Αφού δεν υπάρχουν τα λεφτά!

Το δυστύχημα είναι πως το επιχείρημα είναι εξαιρετικά δραστικό πολιτικά. Πιάνει ακόμη και σε ανθρώπους της Αριστεράς, όπως αποδεικνύει το γεγονός πως πάντοτε η συγκεκριμένη ερώτηση μας απευθύνεται όχι μόνο στις ανοιχτές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και στο πλαίσιο συζητήσεων στο εσωτερικό των κομματικών μας οργανώσεων.

Ας επανέλθουμε, λοιπόν. Η μόνη απάντηση των συριζικών νεοκομμουνιστών δεν μπορεί παρά να είναι η γνωστή και αφελής: Θα πληρώσουν οι πλούσιοι! Πριν, όμως, αιτιολογήσω γιατί αυτή είναι η μόνη αριστερή και, ταυτόχρονα, η μόνη ρεαλιστική απάντηση, επιτρέψτε μου μια μικρή παρέκβαση.

Αν επιχειρήσουμε να δούμε τις στάσεις ποικίλων τμημάτων της Αριστεράς στο θέμα διαπιστώνουμε, συνοπτικά μιλώντας, τα παρακάτω:

Το ΚΚΕ θεωρεί πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται στο μέτρο που οποιαδήποτε ιδέα κυβέρνησης της Αριστεράς στις παρούσες συνθήκες δεν είναι παρά συστημικός αντιπερισπασμός προκειμένου το κίνημα να εκτραπεί από τη σωστή ατραπό. Το ποια είναι αυτή δεν είναι πολύ σαφές, εκτός της έκκλησης για συστράτευση των κομμουνιστών με τον εαυτό τους «στους αγώνες», αλλά … anyway.

Ο αντεξουσιαστικός χώρος ούτως ή άλλως δεν απασχολείται με τέτοια ζητήματα, ενώ μεγάλο τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και μέρος της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας στην πρωταρχική σημασία της εξόδου από το ευρώ, θεωρεί πως το «χρηματοδοτικό πρόβλημα» θα επιλυθεί κατά βάση με το τύπωμα νέου εθνικού νομίσματος. Έτσι, το «να πληρώσουν οι πλούσιοι», το αίτημα, δηλαδή μιας ριζικής αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου εδώ και τώρα στην πραγματικότητα δεν αποτελεί προτεραιότητα και, συνεπώς, στριμώχνεται μεταξύ άλλων σε ένα μακρό προτασεολόγιο.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, όπως προκύπτει από τις επίσημες συλλογικές αποφάσεις του, όχι, όμως, πάντα από το δημόσιο λόγο του που παραπέμπει κάποιες φορές σε ΕΣΠΑ, προνομιακό δανεισμό και τα παρόμοια, είναι πως η ριζική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για οποιαδήποτε ταξικά μεροληπτική πολιτική, που θα επιχειρήσει να ανασχέσει την καταστροφή και να αλλάξει τα πράγματα. Και, επιπλέον, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πρόκειται για εφικτή επιλογή, που εξαρτάται από, να το ξαναπώ, την ταξικά πολύ μεροληπτική πολιτική βούληση και, φυσικά, ένα ισχυρό κίνημα, που θα την ωθεί και θα την στηρίζει. Πρόκειται, δηλαδή, για ρεαλιστική επιλογή.

Ας δούμε λίγο μερικά από τα στοιχεία.

Ζούμε σε μια καπιταλιστική οικονομία, η οποία για πολλές δεκαετίες παρουσίασε ποσοστά κέρδους αξιοζήλευτα σε διεθνές επίπεδο και, ταυτόχρονα, μια από τις περισσότερο άνισες διανομές εισοδήματος στον κόσμο, η οποία έχει, μάλιστα, ραγδαία επιδεινωθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

- Η σχέση εισοδήματος του ανώτερου προς το κατώτερο 20% από 7:1 στην περίοδο της «ευημερίας» προσεγγίζει ήδη το 10:1 (Έκπληξη! Δεν χάνουν όλοι στην κρίση!).

- Στα τρία τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός ιατροφαρμακευτικός τομέας έχει δει τον διπλασιασμό των κερδών του, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε κέρδη στο πρώτο εξάμηνο αρκετών δισεκατομμυρίων (Να τι κάνει η διάλυση του δημόσιου τομέα υγείας και η ανακεφαλαίωση των τραπεζών με χρήματα των συνταξιούχων).

- Μέσα στην κρίση και στη χλαπαταγή, έτσι, ο μόνος δείκτης με «θετικό» πρόσημο είναι ο λόγος του διαθέσιμου εισοδήματος των εταιριών προς τις αμοιβές της εργασίας, ο οποίος, μετά, μάλιστα, από τη φορολογία κερδών και περιουσίας, είδε αύξηση 38%.

- Βάσει της περσινής έκθεσης του ΣΔΟΕ, μεταξύ 2001 και 2006, 200 δισεκατομμύρια «μετανάστευσαν» στο εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, που ο Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε στο Οικονομικό Επιμελητήριο, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες διαθέτουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 700 δισεκατομμυρίων –και, προφανώς, αντίστοιχη είναι και η κινητή, που κατέχουν. Δεν είναι, λοιπόν, παράδοξος ο ισχυρισμός, που δεν έχει διαψευστεί ποτέ, πως η συνολική περιουσία των Ελλήνων πλουσίων υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια (11 φορές το σημερινό ελληνικό ΑΕΠ).

- Παρόλες τις εθνικοανεξαρτησιακές παρόλες το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι απολύτως ταξικό στο μέτρο που η δημιουργία του οφείλεται στην ακραία απροθυμία των Ελλήνων πλούσιων να πληρώσουν, έστω και στο ελάχιστο

- Από 7100 off shore εταιρίες, που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί οι 34! Ο φόρος που βρέθηκε να χρωστούν είναι 40 εκατομμύρια. Αναλογικά, λοιπόν, στο σύνολο αντιστοιχούν περί τα 10 δισεκατομμύρια! Ακόμη και ο Στουρνάρας το δέχεται, αλλά δεν … διαθέτει υπηρεσίες με τεχνογνωσία.

- Από τη λίστα των 54000 –μνημονιακών πατριωτών, ως επί το πλείστον- που έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό μετά το 2010 ελέγχθηκαν οι 2! Βεβαιώθηκαν οφειλές 5 εκατομμυρίων. Ο αναλογικός υπολογισμός δίνει και εδώ ποσό άνω των 10 δισεκατομμυρίων!

- Για να γίνει αντιληπτό για τι μιλάμε ας σημειώσουμε πως τα δύο τελευταία ποσά αντιστοιχούν στο διπλάσιο του συνολικού μισθολογικού κόστους του δημοσίου και στο πενταπλάσιο των δαπανών για την παιδεία. Διαφορετικά, θα χρειάζονταν λιγότερο από το μισό ποσό προκειμένου να εξασφαλιστεί μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ για όλους τους ανέργους! Και αναφερόμαστε σε δύο μόνο περιπτώσεις.

Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο πως πρόκειται για ρεαλιστική επιλογή, αν ένα ισχυρό κίνημα και μια ανελαστική πολιτική βούληση συγκλίνουν σε αυτόν τον στόχο.

Να γιατί, επιπλέον, πρόκειται για την κατεξοχήν αριστερή επιλογή, στο μέτρο που πλήττει ευθέως και άμεσα τον ταξικό αντίπαλο χωρίς να παραπέμπει τη σύγκρουση στο υπερπέραν ή να την εξαρτά από ιεραρχήσεις, που προτάσσουν νομισματικούς δρόμους προς…

Γίνεται; Νομίζω, τα παραπάνω δείχνουν πως ναι. Αν πάντως δεν γίνεται αυτό, τότε δεν γίνεται τίποτε.

Ή θα πληρώσουν οι πλούσιοι ή θα μας γδάρουν ζωντανούς!

ΥΓ. Επειδή συχνά τίθεται, προς αμφισβήτηση αυτής της θέσης, το παράδειγμα των εφοπλιστών. Μα, λένε με τελευταίο τον Χατζηνικολάου, τη Δευτέρα, αν τους στριμώξετε θα φύγουν. Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: οι εφοπλιστές έχουν εγκατεστημένα συμφέροντα στην ελληνική επικράτεια, αντίστοιχα ίσως των διεθνών. Υπάρχουν, λοιπόν, όλες οι δυνατότητες ακόμη κι αυτοί να «συμβάλλουν». Εκόντες ή άκοντες.


πηγή
 

"Δεν θα σου επιτρέψω ξανά να με πείσεις με τις κατασκευασμένες σου δήθεν «Αλήθειες»"

Κουράστηκα, από τις κορώνες σου τις ετεροχρονισμένες.

Βαρέθηκα, να προσπαθείς να με πείσεις για τη μισή σου την «αλήθεια», την κολοβωμένη και ορφανή, ενώ παράλληλα κάνεις το «διαιτητή», ανάμεσα στα διάφορα μεταλλαγμένα «αρπακτικά της εξουσίας», που παρελαύνουν από τα πάνελ σου.

Αηδίασα, από το χιλιο-μασημένο και ξανα-ζεσταμένο «φαγητό» που μου σερβίρεις.

Σιχάθηκα, να «ξεπλένεις» ξανά και ξανά τη σκέψη μου και να καθοδηγείς ύπουλα την βούλησή μου. Να βγάζεις στο γυαλί μάρτυρες με πλάτη, με μαρτυρίες κατασκευασμένες σε «ψυχολογικά εργαστήρια», προσπαθώντας να με πείσεις πως ανακάλυψες τον «τροχό».

Είσαι ο ίδιος που για τόσα χρόνια με παραμύθιαζες, πετώντας τη μπάλα στη κερκίδα. Και ξαφνικά είδες το φως το αληθινό εξ’ αποκαλύψεως.

Θα έπρεπε να ντρέπεσαι, για την συστημική σου συναίνεση, προς τα κέντρα εξουσίας και διαμόρφωσης κατευθυνόμενης σκέψης.

Θα έπρεπε να σκύβεις το κεφάλι, όταν με συναντάς εμένα το παντοδύναμο και κυρίαρχο λαό, που όμως αγνοώ τη δύναμή μου, για αυτό και είμαι δεμένος με αλυσίδες, χειροπόδαρα.

Θα έπρεπε να κοκκινίζεις από αισχύνη!!! Επειδή κρύβεις συστηματικά την αλήθεια ή την αλλοιώνεις.

Κρατάς σιγή ιχθύος, για τις 4.500 αυτοκτονίες των τελευταίων τριών ετών, με ηθικούς αυτουργούς, όλο το πολιτικοοικονομικό σύστημα, μαζί με τους τοκογλύφους, «νόμιμους» και παράνομους.

Κρατάς σιγή ιχθύος, για το ξεπούλημα εθνικών συμφερόντων, σε βάρος της πατρίδας μας και σχεδιασμούς εθνικής μειοδοσίας.

Κρατάς σιγή ιχθύος, για το ξεπούλημα του τώρα μας και την καταστροφή του αύριο μας, με πρώτη και καλύτερη την «εκτέλεση» της νεολαίας μας.

Κάνεις την «πάπια», για το ποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάντια, όπως την έκανες εδώ και 26 χρόνια όταν εκκολάπτονταν το αυγό του φασιστικού φιδιού.

Κάνεις την «πάπια», γιατί σου υπαγορεύουν το τι θα γράψεις και το πως θα το πεις τα αφεντικά σου, τα οποία δεν έχουν ούτε πατρίδα, ούτε πίστη σε τίποτε, παρά μόνο στο μαμωνά.

Δειλέ νεροκουβαλητή της εξουσίας, σιωπάς ενοχικά, για τις Σκουριές Χαλκιδικής και το «έγκλημα» που εκεί συντελείται.

Δειλέ νεροκουβαλητή της εξουσίας, έχεις χείλη ερμητικά κλειστά, για την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και την παράδοση όλων μας στις ύαινες των ιδιωτών.

Δειλέ νεροκουβαλητή της εξουσίας, έχεις «παραλυμένη» γλώσσα, για την διάλυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας και την αντικατάστασή της από τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Δεν σου επιτρέπω πλέον, να μου «κουνάς το δάχτυλο» στο γυαλί, σε ρόλο όψιμου αντιφασίστα και δημόσιου κατήγορου.

Δεν σου επιτρέπω πλέον, να εκμεταλλεύεσαι τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις ελπίδες και τις αγωνίες μου.

Δεν σου επιτρέπω πλέον, να με χρησιμοποιείς, αφήνοντάς σου χώρο δράσης, στο μυαλό και τη βούλησή μου.

Πρόσεξε γιατί σε λίγο κανείς δεν θα σε πιστεύει και δεν θα εμπιστεύεται!!!

Πρόσεξε γιατί το τέλος των προδοτών και των συνεργατών τους, είναι ιστορικά καταγεγραμμένο και πανομοιότυπο, έτσι και εσύ δεν θα μπορέσεις να ξεφύγεις, όπου και αν κρυφτείς!!!

Οι λαοί κάποτε ξυπνάνε μονομιάς και τότε αλλοίμονο σε όσους βρεθούν στο διάβα τους, αφού μπορούν με τη δύναμή τους, να αναποδογυρίσουν τον ντουνιά.

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους εκείνους που εργολαβικά έχουν αναλάβει την παραπληροφόρηση μας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εξουσίας...


πηγή

ΕΝΤΟΛΗ: Φυγαδευστε τον Παπακωνσταντινου, πριν μας δώσει όλους!

Γιατί ξαφνικά ο Βενιζέλος προσεύχεται να γλιτώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου!;
Γι’ αυτο ακριβως που αποκαλύψαμε νωρίτερα σήμερα: ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ.

Υποθαλάσσιο σεισμό πολλών Ρίχτερ, με απρόβλεπτη προς το παρόν συνέχεια, προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα των υποβρυχίων, φτάνοντας στο σημείο να ανακοινώσει ότι θα καταθέσει
πρόταση εξεταστικής για τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2010 οι Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου παραχωρώντας τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον κ. Σάφα.

Ενδεικτικό της αναταραχής που έχει προκληθεί ήδη είναι ότι μικρή σημασία αποδίδεται πια στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη την εξαγγελία του για κατάθεση της πρότασης. Κι αυτό γιατί, όπως πιστεύουν όλοι στη Βουλή, και μόνο με την προαναγγελία του κ. Τσίπρα η ζημιά έγινε. Πιθανώς το ίδιο να σκέφτεται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα περίμενε ότι η κατάθεση μιας
απλής σχετικά ερώτησης θα προκαλούσε τέτοιο πρόβλημα στην κυβέρνηση. Κι όλα αυτά εξαιτίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, δείχνοντας ότι είχε τη μύγα, έσπευσε στη Βουλή να απαντήσει στον κ. Αβραμόπουλο, μολονότι ο ΥΠΕΘΑ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι όσα είπε από του βήματος της Βουλής περί «υποβρύχιας δράσης» προκατόχων του αφορούσαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο και όχι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει ότι, όπως τα έφερε η μοίρα, ο κ. Βενιζέλος ξαναβρίσκει μπροστά του, έστω και έμμεσα, τη «λίστα Λαγκάρντ». Κι αυτό γιατί, έστω και υποσυνείδητα, θα «παρακαλάει» για παραγραφή των αδικημάτων του Γ. Παπακωνσταντίνου -λόγω των διπλών εκλογών που μεσολάβησαν τον Ιούνιο του 2012-, αφού με το ίδιο σκεπτικό θα παραγραφούν και τυχόν δικές του ευθύνες.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος για την «απολογία» του, εν όψει των επόμενων φάσεων, στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι η σύμβαση που τελικά υπέγραψε με τον κ. Σάφα είχε προηγουμένως λάβει την έγκριση μεγάλης πλειοψηφίας της Βουλής, αφού το 2010 είχε ψηφιστεί όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Αιτιολογώντας πάντως την αρνητική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, ο τότε τομεάρχης Αμυνας του κόμματος και νυν βουλευτής Σερρών Θ. Λεονταρίδης είχε πει: «Ο λόγος της καταψήφισης είναι ότι, με την πρόταση Βενιζέλου, οδηγούμεθα σε τεράστια εκτόξευση του κόστους της σύμβασης του 2000 κατά 800.000.000 ευρώ, σε απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο νέων υποβρυχίων κόστους 1 δισ. ευρώ και σε παραλαβή ενός τεχνικά προβληματικού, με τα “κουσούρια” της εξαετούς αχρησίας, υποβρυχίου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε παραληφθεί από το Π.Ν.». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, ο οποίος στην Ολομέλεια της Βουλής είχε εκφράσει σοβαρότατες ενστάσεις για την εμπροσθοβαρή σύμβαση με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο αναγκαζόταν να δώσει ένα τεράστιο ποσό, κοντά στα 300.000.000 ευρώ, μπροστά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκείνης της σύμβασης μάλιστα στην επιτροπή είχε αποκαλυφθεί και ένας καβγάς υπονοουμένων μεταξύ του Ευ. Βενιζέλους και του Ευ. Μεϊμαράκη ως απλού βουλευτή της Ν.Δ. τότε, ο οποίος δεν διαψεύσθηκε από καμία από τις δύο πλευρές. Είναι όμως αρκετός για να φανερώσει το τεράστιο άγχος του κ. Βενιζέλου για την παραλαβή των υποβρυχίων. Στη διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης ο τότε υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος επέκρινε τον προκάτοχό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι ευθύνεται επειδή δεν ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τους Γερμανούς για το υποβρύχιο «Παπανικολής». Ο κ. Μεϊμαράκης σήκωσε το γάντι αφήνοντας σαφή υπονοούμενα κατά του κ. Βενιζέλου: «Εγώ δεν θα παρελάμβανα το υποβρύχιο όσα τηλεφωνήματα κι αν μου έκανε η Μέρκελ, επειδή θέλω να κοιμάμαι ήσυχος της βράδια. Τι θα πείτε στις μανάδες των παιδιών που θα μπουν μέσα;» είχε πει ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης.

Γιώργος Λυκουρέντζος – Δημοκρατία

Έχουμε ένα χρέος και είναι ένα και μόνον

Τι μας ενώνει σήμερα ;

Γράφει ο Δημήτρης Κ. * Είναι η έλλειψη ή είναι η πληρότητα ;
* Είναι η κοινή μας αγανάκτηση για τα βάσανα της ζωής ή είναι η κοινή μας χαρά για τον ανώτερο βίο που διάγουμε ;
* Είναι οι κοινωνικές ενασχολήσεις ή είναι οι ζωώδεις ανάγκες που μας χειραγώγησαν να αναζητούμε ατομικά ;
* Έχουμε ένα χρέος και είναι ένα και μόνον, δεν υπάρχει άλλου τύπου χρέος για να μας φορτώσει κανείς, είτε ξένος είτε όμοιος μας. Το μόνο χρέος που έχουμε ως Έλληνες πολίτες είναι το να τιμούμε τους πατέρες και τις μητέρες μας, τους μαχητές και τους ήρωες αυτής της πατρίδος, που αμέτρητες φορές στο πέρασμα του χρόνου έδωσαν τις πιο ένδοξες μάχες υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ενός πολιτισμού ασύγκριτου κάλους και αρμονίας, που συνέδεσε την ζωή στην Γη, με την ζωή στα άστρα.
* Όλοι οι άνθρωποι του κόσμου πρέπει να έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας της ψυχής τους και του σώματος τους.
* Η αναζήτηση του χρήματος και η ανάγκη του κέρδους υποβιβάζουν την φύση και τις δυνατότητες των ανθρώπων.
* Σε μία κοινωνία που θα κυβερνά η εξαπάτηση, ο έλεγχος και το κέρδος, υποβιβάζοντας την ανθρώπινη ύπαρξη, αγνοώντας την ανωτερότητα της ψυχής και θεωρώντας πως αυτό που μας ενώνει θα πρέπει να είναι αυτό που μας χωρίζει, οι άνθρωποι του κόσμου θα είναι δυστυχείς και μόνοι τους, αναζητώντας τρόπο να επιβιώσουν και κάνοντας πράξεις ανήθικες και λανθασμένες.
* Σε μια κοινωνία που θα κυβερνά η δημιουργία, η ζωή και η σοφία, εξυψώνοντας την ανθρώπινη ύπαρξη, απασχολούμενη με την τελειοποίηση της ψυχής και θεωρώντας πως αυτό που μας ενώνει είναι η Θεϊκή υπόσταση που κρύβεται μέσα μας, οι άνθρωποι του κόσμου θα είναι ευδαίμονες και όλοι μαζί θα αντιλαμβάνοντε πως είναι ένα, αναζητώντας τρόπο να εναρμονίσουν την ζωή στην Γη με την δικαιοσήνη και την αλήθεια του κόσμου μας.
* Ένας είναι ο πολιτισμός των Ελλήνων ανθρώπων και αυτός διαθέτει πρόνοια για όλους τους πολίτες, τους καθιστά υπεύθυνους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και καλύπτει όλες τις ανάγκες που έχει ο νους και η ψυχή τους.


  

ΠΗΓΗ

Το υπουργείο Εργασίας μελετά το ακραίο μέτρο Σοκ! Προς κατάργηση η βασική σύνταξη (220 ευρώ) του ΤΕΒΕ

Πρόταση-σοκ για κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που χορηγείται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, για να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα διαρκώς αυξανόμενα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων
Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το μέτρο αυτό επηρεάζει 239.000 συνταξιούχους - ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις τους με το νέο έτος. Εχει υπολογιστεί ότι, εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, τότε η εξοικονόμηση που θα προκύψει για τον οργανισμό είναι της τάξης των 52.500.000 ευρώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή περίπου 631.000.000 τον χρόνο. Με τον τρόπο αυτό διαγράφεται απευθείας η τρύπα που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα του Ταμείου από τη μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής φόρου 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που είχε προϋπολογιστεί ότι θα αποφέρει έως το τέλος του 2014 600.000.000 ευρώ (150.000.000 ευρώ φέτος και 450.000.000 ευρώ του χρόνου).

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΕ προέκυψε το 2007 από τη συνένωση του ΤΕΒΕ με το ΤΑΕ και το ΤΣΑ. Η βασική σύνταξη είναι μία παροχή υπό μορφή μπόνους που χορηγείται σε όλους τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ ανεξαρτήτως χρόνων απασχόλησης και ηλικίας και αποτελεί τον κύριο λόγο που υπάρχει διαφορά στις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Η βασική σύνταξη των 220 ευρώ που χορηγείται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ έχει ως αποτέλεσμα η μέση σύνταξη από το συγκεκριμένο Ταμείο να είναι περίπου 1.500 ευρώ. Αντίθετα, η μέση σύνταξη για τους περίπου 49.500 συνταξιούχους του ΤΑΕ ανέρχεται στα 850 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η μέση σύνταξη για τους 54.000 συνταξιούχους του ΤΣΑ φτάνει στο ποσό των 870 ευρώ. Υπολογίζεται ότι με βάση τα παραπάνω η σύνταξη στον ΟΑΕΕ δεν υπερβαίνει συνολικά τα 707 ευρώ.

Η αφορμή για τη συγκεκριμένη πρόταση, που μένει να λάβει την έγκριση της τρόικας, είναι το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του έτους, χωρίς να προσμετράται η απώλεια εσόδων από τη μη εφαρμογή του φόρου επί του τζίρου των επιχειρήσεων, το έλλειμμα του οργανισμού αναμένεται να υπερβεί τα 230.000.000 ευρώ. Από τους 774.000 ασφαλισμένους που είχε το Ταμείο το 2012 οι 380.000 δεν πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Αποτέλεσμα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 3 δισ. ευρώ που ήταν το 2011 να έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των περίπου 100.000 επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο 35.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλιση που είχαν με το Ταμείο λόγω απόλυσης.

Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε προσπαθήσει να προσθέσει διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ΟΑΕΕ, με συνέπεια να προκαλείται έως 35% μείωση. Οι αντιδράσεις όμως από τους συνδικαλιστές (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) αλλά και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη.


Εναλλακτικές επιλογές «φωτιά», με μεταφορά ασφαλισμένων και κατασχέσεις!

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται και διάφορα άλλα εναλλακτικά σενάρια, πέραν της κατάργησης της βασικής σύνταξης για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, για να αυξηθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, αφού η παρατεταμένη ύφεση επιδεινώνει διαρκώς την κατάσταση. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής:

-Μεταφορά στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ 70.000-80.000 ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Πρόκειται για διεύρυνση που αφορά κυρίως μικρά μαγαζιά, μπακάλικα, καφενεία, ψιλικατζίδικα σε χωριά και σε τουριστικές περιοχές, όπου το καλοκαίρι ίσως έχουν σημαντικό τζίρο, αλλά τον χειμώνα υπολειτουργούν.

-Μεταφορά στον ΟΑΕΕ περίπου 30.000 αυτοαπασχολουμένων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Πρόκειται για εργαζομένους που έχουν δύο ταμεία ασφάλισης και επιλέγουν το ένα για να ασφαλιστούν (ΙΚΑ), ενώ εξαιρούνται από το άλλο (ΟΑΕΕ). Στο εξής οι αυτοαπασχολούμενοι αυτής της κατηγορίας δεν θα λαμβάνουν εξαίρεση, αλλά θα υποχρεώνονται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.

-Ελαστικοποίηση της ρύθμισης χρεών, μέσω της αύξησης των δόσεων, που σημειώνεται ότι φτάνουν τις 48. Βέβαια, κάθε μήνα οι δόσεις μειώνονται κατά μία, άρα με δεδομένο ότι η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ για τον ΟΑΕΕ τον Αύγουστο, αυτό σημαίνει ότι έχει μειωθεί στις 46, το ανώτατο όριο δόσεων. Επίσης, υπάρχει και η πρόταση να παγώσουν οι παλαιότερες οφειλές για έναν χρόνο και στο διάστημα αυτό να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές.

-Οι εισφορές να καταβάλλονται κάθε μήνα, αντί για κάθε δίμηνο που ισχύει έως τώρα. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προταθεί επειδή έτσι θα υπάρχουν ασφαλισμένοι που θα καλούνται να πληρώσουν ποσά λίγο πάνω από τα 100 ευρώ, άρα είναι πιθανό να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση αυτή, κάτι που δεν έπρατταν όταν έπρεπε να πληρώσουν πάνω από 200 ευρώ το δίμηνο.

-Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) για όσους ασφαλισμένους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, μέσω της ενεργοποίησης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτής της κατηγορίας δεν υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

-Πάγωμα των οφειλών για ποσά έως 25.000 ευρώ και αποπληρωμή τους όταν ο ασφαλισμένος βγει στη σύνταξη είτε με εξαγορά είτε με μηνιαία παρακράτηση. Σε μια τέτοια περίπτωση δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να συνεχίσει να καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές και έτσι να αποκτήσουν και πάλι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ο ίδιος και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Μπαρόζο: Δώστε λεφτά στην Κομισιόν αλλιώς πτωχεύουμε σε 20 ημέρες!

Το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέσα του Νοεμβρίου επέσεισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε επείγουσα επιστολή του την οποία ανέγνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του σώματος Μάρτιν Σουλτς, ο Μπαρόζο τόνισε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο δεν εγκρίνει στην παρούσα Σύνοδο της Ολομέλειας του ένα ξεχωριστό «πακέτο» για την κάλυψη των 2,7 δις ευρώ που υπολείπονται στην Κομισιόν, για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της, δεν αποκλείεται να κηρυχθεί στάση πληρωμών εντός του επόμενου εικοσαημέρου.

Ο Σουλτς πρότεινε να διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασισθεί από την Ολομέλεια να υπάρξει ψήφισμα έγκρισης την επόμενη Πέμπτη.

Υπογράμμισε όμως, ότι οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί σχετικά με τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2014 δεν έχουν κατατεθεί ακόμη από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από το γεγονός και εξέφρασαν υπόνοιες ότι πρόκειται για τέχνασμα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, προκειμένου να εγκριθούν «τμηματικά» οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί της ΕΕ για το 2014.

 
 

Ιδεολογική Αυτοεξαπάτηση

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Πρ. Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ


Στο Ναύαρχο Περικλή Κατσίνα

Προχθές στην Αμερική μια ιδεολογική μάχη τελείωσε -αλλά όχι ο πόλεμος- με νίκη στα σημεία του Προέδρου Ομπάμα εις βάρος των Ρεπουμπλικάνων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε λίγο ούτε πολύ έκλεισαν σαν μαγαζί το Αμερικανικό Κράτος, επειδή ο Πρόεδρος ήθελε να δώσει υγειονομική περίθαλψη σε μια μεγάλη μερίδα του Αμερικανικού Λαού. Η διαμάχη αυτή είχε μια ισχυρή ιδεολογική βάση. Πλακώθηκαν στην κυριολεξία δυο μεγάλες ιδεολογίες, Διχάστηκε ο Λαός, μέσα στη Δημοκρατία όμως.

Πάλι προχθές η Βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας απένειμε τα βραβεία Νόμπελ Οικονομίας για το 2013. Η βράβευση αυτή εξέφρασε πάλι ένα ιδεολογικό πόλεμο. Βραβεύτηκαν δυο νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι και ένας Κεϋσνσιανός. Δυο αντίθετα πράγματα. Δυο κόσμοι διαφορετικοί. Δυο πολιτισμοί θα έλεγα.

Η Ακαδημία με την απόσταση που κράτησε κατέδειξε ότι αυτός ο επικός ιδεολογικός πόλεμος καλά κρατεί με αβέβαιη έκβαση. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η παράξενη βράβευση;

Τις βάσεις αυτού του ιδεολογικού πολέμου θα προσπαθήσω να καταδείξω και πως αυτός ο ιδεολογικός πόλεμος επηρεάζει την αμέριμνη ζωή μας εδώ στην Ελλάδα

Ας πάμε όμως στο βάθος να δούμε τις κινητήριες δυνάμεις της ιδεολογικής ιστορίας.

Οι κλασσικοί οικονομολόγοι στις αρχές του 19ου αιώνα διατύπωσαν την ‘επιστημονική’ θεωρία ότι ο καπιταλισμός είναι ένα αυτορυθμιζόμενο σύστημα το οποίο δεν γεννά υφέσεις.

Ισχυρίζονταν ότι αν οι αγορές αφεθούν ελεύθερες να λειτουργήσουν, τότε το όλο σύστημα τείνει προς ισορροπία με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τα έθνη, τα κράτη και τους ανθρώπους. Αν παρ’ ελπίδα δημιουργηθεί ύφεση, αυτή θα είναι προσωρινή. Οι δυνάμεις της αγοράς θα μειώσουν την τιμή του συντελεστή που αυξήθηκε, που πάντα είναι η εργασία, και τα πράγματα θα αποκατασταθούν και πάλι στην φυσική τους τάξη. Όλα εδώ έχουν να κάνουν με την προσφορά. Με το κόστος παραγωγής, γι αυτό και ονομάζονται οικονομικά της προσφοράς (supply side economics). Κατά συνέπεια η λιτότης είναι η θεραπεία για πάσα ανωμαλία του συστήματος.

Εδώ έχουμε ακριβώς την βάση της ιδεολογίας των νεοφιλελευθέρων. Ελάχιστο κράτος (κοστίζει), ελευθερία οικονομικής δράσης, πίστη στην

αποτελεσματικότητα των αγορών και πίστη στο φυσικό νόμο διανομής του εισοδήματος. Ως φυσικός νόμος δεν μπορεί παρά να είναι δίκαιος.

Παρ’ ολ' αυτά υπό το κλασσικό υπόδειγμα ο κόσμος οδηγήθηκε σε κοινωνικές εντάσεις, σε βαρβαρότητα κατά των εργαζομένων, σε αποικιοκρατία, σε πολέμους, στην καταστροφή των Δημοκρατιών του 1918, σε πολιτικές ελευθέριες που πρέπει να φθάνουν στο όριο εκείνο που την οικονομία δεν θα την παρενοχλούν από την φυσική της λειτουργία και στην μεγάλη κρίση του 1929. Όση πρόοδος υπήρξε ήταν με πόνο και αίμα.

Ένα αιώνα αργότερα ο Κέϋνς το 1936, ο μεγαλύτερος οικονομολόγος του 20ου αιώνα, άνθρωπος με έξοχη αριστοκρατική ανθρωπιστική παιδεία, έχοντας υπ’ όψη αυτή την βαρβαρότητα, απάντησε στους κλασσικούς οικονομολόγους λέγοντας ότι η οικονομική ζωή, όπως όλη η ζωή, είναι αβέβαιη. Η αβεβαίωτης μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη χρηματικής ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα επειδή το χρήμα μπορεί να μην γυρίσει ποτέ στην παραγωγή. Μέσα στην κρίση του 1929 ο Κέϋνς τόνισε ότι 1) Η ελεύθερη αγορά αδυνατεί να δημιουργήσει όρους πλήρους απασχόλησης και ανάπτυξης 2) Η ελεύθερη αγορά αυθαίρετα και άνισα διανέμει τον εισόδημα και 3) Η θεμελιώδης αιτία της ανεργίας και της υποαπασχόλησης οφείλεται σε αυτή καθ’ εαυτή στην κερδοσκοπική λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Δεδομένων αυτών ο Κέϋνς υπέδειξε, κατ’ αναλογία, ότι θα πρέπει να φτιάξουμε το ‘μανιατό’ (δυναμό-γεννήτρια) της οικονομίας. Με άλλα λόγια είπε, ότι αφού οι φυσικοί πόροι υπάρχουν, τεχνικοί πόροι υπάρχουν, άνθρωποι άνεργοι υπάρχουν έτοιμοι για δουλειά, πλουσιότερη γνώση παρά ποτέ υπάρχει, δηλαδή το αυτοκίνητο υπάρχει, ας τους βάλουμε σε κίνηση.

Στην περίπτωση μας δημιουργώντας πιστώσεις για την δημιουργία επενδύσεων. Οι κλασσικοί αντέτειναν ότι δεν υπάρχουν αποταμιεύσεις. Ο Κέϋνς τους απάντησε, και αυτή είναι η θεμελιώδης συμβολή του στην οικονομική σκέψη, ότι δεν προηγούνται οι αποταμιεύσεις των επενδύσεων, αλλά οι επενδύσεις των αποταμιεύσεων και τους ξέρανε..

Έτσι στην επιφάνεια ήρθαν για πρώτη φορά στον κόσμο μαζί με τα οικονομικά της ζήτησης, η λαϊκή δεξιά (στην Ελλάδα ο Καραμανλισμός), η σοσιαλδημοκρατία, στην Αμερική η ‘μεγάλη κοινωνία’. Με τα οικονομικά της ζήτησης η Δημοκρατία διευρύνθηκε και σταθεροποιήθηκε. Τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα πέρασαν στην οικονομική σφαίρα και απέκτησαν ουσία. Υπήρξαν επιλογές, υπήρξε ιδεολογία.

Με τα οικονομικά του Κέϋνς η ανθρωπότητα νίκησε τον ναζισμό και τον κομμουνισμό, ανοικοδομήθηκε η Ευρώπη, εδραιώθηκε το κοινωνικό κράτος όχι ως κόστος αλλά ως επένδυση και η ειρηνική οικονομική διεθνής συνεργασία.

Τα χρόνια 1950-1973 η διάσημη οικονομολόγος Ι. Adelman τα χαρακτήρισε ως την ‘Κεϋνσιανή εποχή μιας αξεπέραστης παγκόσμιας οικονομικής ευημερίας, ένας Χρυσούς Αιών της οικονομικής ανάπτυξης, μια περίοδος πρωτοφανούς διαρκούς οικονομικής μεγέθυνσης σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες’.

Ήταν η εποχή των Λαών, των τοπικών πολιτισμών, της ανταλλαγής πολιτιστικών ιδεών, της συνύπαρξης, της απελευθέρωσης Λαών. Μια θαυμάσια εποχή που ποτέ δεν υπήρξε στην ιστορία

Ο Κεϋνσιανισμός κατέρρευσε εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τις ‘κεϋνσιανές ύβρεις’ που διεπράχθησαν από τους πολιτικούς και από την πλειοδοτούσα αριστερά και από την ελευθερία διακίνησης κερδοσκοπικών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κλασσικοί ξαναήρθαν.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε πως ιδεολογικά εμφανίστηκαν ξανά στο προσκήνιο οι κλασσικοί με τον νεοκλασικό μανδύα και επεκράτησαν πλήρως.

Οι νεοκλασικοί έπρεπε να χτυπήσουν την αρχή της αβεβαιότητα του Κέϋνς. Για να την χτυπήσουν έπρεπε να αποδείξουν τι ακριβώς οι ελεύθερες αγορές γνωρίζουν. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι οι αγορές κάνουν τις βέλτιστες επιλογές επειδή οι πληροφορίες είναι σπάνιες και το οικονομικό σύστημα καμία δεν χάνει. Η βασική υπόθεση εδώ είναι η πλήρης γνώση. Κατά συνέπεια οι ορθολογικές αγορές γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε εξωγενή αλλαγή. Αν δηλαδή η Κυβέρνηση αυξήσει τις δαπάνες της με σκοπό την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας οι ορθολογικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτό ισοδυναμεί με μελλοντικούς φόρους. Άρα μειώνουν τις δαπάνες τους και έτσι η κεϋνσιανή πολιτική της Κυβέρνησης ακυρώνεται πριν καλά καλά ολοκληρωθεί.

Κατά συνέπεια επιστρέφουμε μέσω αυτής της οδού πάλι στην κλασσική οικονομική των ελευθέρων αγορών και του ελάχιστου κράτους και στην λιτότητα για την θεραπεία κάθε ανωμαλίας που είναι και τιμωρία για υπερβολές του παρελθόντος. Μια από τα ίδια. Δεν υπάρχουν κοινωνίες υπάρχουν άτομα, όπως είπε η κυρία Θάτσερ..

Με βάση τις ορθολογικές προσδοκίες οικοδομήθηκε η ΕΕ με την συνθήκη του Μάαστριχτ. Οι αξιωματούχοι της αυτά βαθύτατα πιστεύουν. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφει ο Νομπελίστας Paul Krugman που παρακολουθώντας το 2010 μια διάλεξη του Σόϊμπλε για την μοναδικότητα της πολιτικής του νεοκλασικού μοντέλου άκουσε δίπλα του την γυναίκα του να του ψιθυρίζει ότι ‘καθώς θα φεύγουμε από εδώ θα μας δώσουν και ένα μαστίγιο να αυτομαστιγωθούμε’. Ο Σόϊμπλε είπε ότι με το ευρώ μια είναι η πολιτική που ασκείται. Η εισοδηματική πολιτική. Καμία άλλη. Η ιδεολογία παύει να υπάρχει ως επιλογή, ή μια είναι η ιδεολογία.

Μέσα στην ευρωζώνη είμαστε όλοι νεοφιλελεύθεροι. Μέσα στην ΕΕ η κάθε Κυβέρνηση μια πολιτική ασκεί, την εισοδηματική πολιτική που μέσω της λιτότητας θεραπεύει κάθε παρέκκλιση από την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Όλες οι άλλες πολιτικές που μπορούσε μια κυβέρνηση να ασκήσει με το κεϋνσιανό καθεστώς έχουν εκχωρηθεί στις αγορές.

Και εντεύθεν το ερώτημα. Τι έννοια έχουν οι όροι λαϊκή δεξιά ή αριστερά ή κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά στον τόπο μας σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Τι έννοα έχει η πρόταση δρω ως αριστερός μέσα στην ΕΕ. Τι έννοια έχουν κείμενα επανίδρυσης μιας νέας αριστεράς στην Ελλάδα. Όλα είναι κενά περιεχομένου.

Αν είναι έτσι ή αυτοί που τους χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους το κάνουν για να εξαπατήσουν συναισθηματικά τον Ελληνικό Λαό και να καταλάβουν την εξουσία ασκώντας την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού μετά, με ότι αυτό συνεπάγεται ή ότι αυταπατώνται, θέλουν κάτι άλλο να κάνουν πλην όμως δεν θα μπορούν. Τραγωδία! Ας το ξανασκεφτούν.

Και εδώ δεν κατακρίνω καθόλου αυτούς που επιθυμούν να κυριαρχούν αλλά αυτούς που έχουν μεγάλη διάθεση να υπακούουν.

Πάντως για να μην απογοητεύσω μερικούς καλούς φίλους υπάρχουν ακομα περιθώρια ιδεολογίας. Είναι αυτή η ιδεολογία που διατύπωσε ο Κάρλ Πόπερ ότι ήρθε η στιγμή αυτές τις μαντικές θεωρίες να τις στείλουμε στα πανηγύρια εκεί που ανήκουν και να φτιάξουμε θεσμούς που το άγνωστο και το ανεπίγνωστο να το αντιμετωπίσουμε σαν πολίτες με γνώση.
 
spyridonstalias@hotmail.com 

ΠΗΓΗ


Η ατιμωρησία του Παπακωνσταντίνου θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου!

Αδιανόητο χαρακτηρίζουν συνταγματολόγοι και δικαστικοί το να μην αποδοθούν ευθύνες και να κλείσει οριστικά ο φάκελος του πρώην «Τσάρου».

Πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων που φέρεται να τέλεσε ο Γιώργος
Παπακωνσταντίνου στον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ.

Το ζήτημα προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού υπάρχει πιθανότητα το Δικαστικό Συμβούλιου του Αρείου Πάγου να κλείσει οριστικά τον φάκελο της υπόθεσης και των ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη, επέρχεται αποσβεστική προθεσμία.»

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα, συνταγματολόγοι και ανώτατοι δικαστικοί, χαρακτηρίζουν προκλητικό και αδιανόητο το ενδεχόμενο ατιμωρησίας του πρώην «Τσάρου» παρά τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Τονίζουν, δε, ότι οι προϋποθέσεις που προβλέπει το Σύνταγμα για την επέλευση της παραγραφής εν προκειμένω δεν πληρούνται...

Και αυτό επειδή απαιτείται να μεσολαβήσουν πραγματικά δύο τακτικές Σύνοδοι, ενώ στην παρούσα περίπτωση η μία ούτε καν άρχισε.

Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος κάνεις από όλους όσους οδήγησαν τη χώρα μας στον Καιάδα.

Όσοι φέρουν ευθύνη πρέπει να λογοδοτήσουν δημοσίως στον ελληνικό λαό και να επιστρέψουν τα χρήματα που καταχράστηκαν από το ελληνικό δημόσιο.

Ίδια μέτρα, ίδια σταθμά για όλους!

ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ....

Ζούμε ημέρες σουρεαλιστικής τραγωδίας. Οι αιώνες συμπτύχθηκαν και ήρθαν οι μεγάλοι Τραγικοί να συναντηθούν με τον Αντρέ Μπρετόν και την παρέα του. Θαρρείς, κάθονται τώρα μαζί στο καφέ Βολταίρ. Από κοντά, ο Δάντης, ο Κάφκα και πολλοί άλλοι. Πιο κει, παλαιός θαμώνας του καταστήματος ο Λένιν, τους παρακολουθεί σαστισμένος να ρουφούν το καφεδάκι τους, και να γράφουν έργα από κοινού. Ρίχνω μια κλεφτή ματιά στις σημειώσεις τους, και διαβάζω:

Στο προηγούμενο επεισόδιο, ο Σαμαράς είχε εξαφανίσει το έλλειμμα, εμφανίζοντας στη θέση του πρωτογενές πλεόνασμα. Η Τρόικα όμως που, όπως έλεγαν, είχε χάψει, τελικά μετάνιωσε, και δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Με αποτέλεσμα, απ’ ό,τι μας προειδοποιεί επί λέξει ο Στουρνάρας, να μας περιμένει κόλαση μέχρι τον Ιούνιο. Έτσι, ο Σαμαράς ετοιμάζεται παρακάτω να μας δείξει ότι θα βάλει το πιστόλι με τα καρφιά στον κρόταφο και θα πατήσει τη σκανδάλη. Όπου να ‘ναι, θα πεταχθεί όρθιος ο Γιούρι Γκέλερ, φωνάζοντας: Don’t do it, Antonis! (βλ. video)



Την ίδια ώρα, στο χορό των όσων έχουν κληθεί να αποκηρύξουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, προστίθεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Έκανε μάλιστα ο Παναγιώτατος ένα βήμα παραπάνω: Συνέστησε υπομονή. Προσοχή! Όχι εγκαρτέρηση… Υπομονή! Γνωρίζει Ελληνικά, και αντιλαμβάνεται τη διαφορά. Δεν ζητάει καν καρτερικότητα· να στήσουμε, ας πούμε, κάποιο καρτέρι, και να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή. Όχι. Ζητάει να υπομείνουμε. Να πέφτουν οι ξυλιές και να είμαστε φρόνιμοι. Να μην υπάρχει καμιά αντίδραση. Ένας λαός σε πάνδημη λωβοτομή.

Στο μεταξύ, το καθεστώς έχει ήδη επιστρατεύσει τον Καβάφη· στα τρόλεϊ, να μας αποτρέπει από τη βία, με την ευγενική χορηγία (;) του Ιδρύματος Ωνάση. Παραπέρα, ο Ιερώνυμος στο Μέγαρο Μουσικής, καταδικάζει και αυτός τις αντιδράσεις, ενώ, εσπευσμένα στους ναούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως είπαμε, ο Βαρθολομαίος κυρήσσει τη δουλικότητα. Να δω ποια άλλη εφεδρεία απομένει να ανταποκριθεί στο καφκικό αυτό κάλεσμα…

Για να έχει σημάνει τέτοιο προσκλητήριο, και δίχως να ξέρεις, τρομάζεις στην ιδέα του τι μας επιφυλάσσουν για το επόμενο κεφάλαιο. Πάλι θ’ αφήσουμε άφωνη την Ανθρωπότητα. Η τραγωδία μας θα ξεπεράσει και το σουρεαλισμό. Δυστυχώς, και την κόλαση του Δάντη.