EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

147 ή 300 κότες (*);

ΑΦΑΙΡΟΥΝ τα άρθρα :
134 (εσχάτη προδοσία),
138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας),

139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας) και
148 (διακεκριμένη κατασκοπεία)!

Θυμοιζω επισης :
άρθρο 86 παρ 1, του νόμου περί ευθύνης υπουργών που ψηφίστηκε το 2003 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ,

“Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους;

και ρωταω ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ και ψηφισαν ολοι ΝΑΙ στη αφαιρεση των επιμαχων αρθρων;

α. Οι 147 της Αντιπολιτευσης μηπως κατηγορηθπυν ως ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΑΚΡΟ – ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ;

β. οι 153 της ΣυνΔιακυβερνησης οι οποιοι εχουν ηδη μηνυσεις για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ για ΤΑ ΔΑΝΕΙΟΜΝΗΜΟΝΙΑ;

γ. το ΠΑΣΟΚ το οποιο μας τα εχει ζαλισει οτι ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ ? Το ΠΑΣΟΚ και οι Βενιζελος ΓΑΠ Σαχινιδης Παπακωνσταντινου εχουν 10δες αδικηματα…. εντος Μνημονιου

Θελω καποιος να μας εξηγησει γιατι ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Με ΚΛΑΣΟΜΕΝΤΕΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΟΜΝΗΜΟΝΙΑ και ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ;

Οπως ελεγε και ο Τσουκαλας… “οποιος φοβαται παιρνει σκυλο” !!

κκ της Αντιοπολιτευσης ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ… ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΙΓΙΣΤΟΙ… ΦΟΒΙΤΣΙΑΡΗΔΕΣ…ΚΑΙ ΚΑΤΡΟΥΛΗΔΕΣ. ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ…

Οσον αφορα σ εσας της ΣυνΔιακυβερνησης…. ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΟΣΟ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ ΜΥΤΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ… ΟΥΤΕ ΔΑΦΝΙ….. ΟΥΤΕ ΣΙΝΟΥΡΗ…!!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ :
ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ,
ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ
ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΑΚΑΙΡΕΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΑΣ δλδ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ…..!!!

ΚΑΙ

ΕΣΕΙΣ

ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ********** ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ !!

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ…

ΠΠ

(*) στο χωριο μου τους λεμε και κλανιαρηδες



ΠΗΓΗ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ, ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Η Wall Street Journal έκανε μία αποκάλυψη – βόμβα, φέροντας στην επιφάνεια απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ κατά την διάρκεια συζήτησης για το πρόγραμμα “διάσωσης” της Ελλάδας. Μέσα από αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτεται πως τουλάχιστον το 1/3 των μελών αντέδρασε σφόδρα στο διαφαινόμενο κακούργημα, υποστηρίζοντας ευθεως ότι κάτι τέτοιο θα κατάστρεφε την χώρα! Γεγονός που επιβεβαιώνει την συνομιλία Στρως Καν – Παπανδρέου, όπου ο πρώτος φέρεται να τον προείδοποίησε πως “εάν εφαρμόσεις κάτι τέτοιο, θα καταστρέψεις το Έθνος σου”! Η αποκάλυψη αυτή ανοίγει εκ νέου την πρόταση για εξεταστική κατά της συμμορίας του μνημονίου που μαζί με την εξεταστική για τις καταγγελίες Ρουμελιώτη, αραχνιάζουν σε κάποιο συρτάρι…

Δεν υπάρχουν αλλα περιθώρια. Διαβάστε:

imfΜια άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίδα Wall Street journal για το πρόγραμμα «διάσωσης» της Ελλάδας το 2010, που θα μας μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη με το πράσινο καραβάκι στο Καστελόριζο και τον Γ. Παπανδρέου να ανακοινώσει την προσφυγή της χώρας σε διεθνή βοήθεια.

Η WSJ φέρνει στο φως απόρρητα έγγραφα του ΔΝΤ, τα οποία και αποκαλύπτουν από το Ταμείο συμμετείχε στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το 2010 παρά τις έντονες εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του οργανισμού ως προς το εάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργούσε. (Το άρθρο εδώ)

«Το θέμα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από όλο τον κόσμο στη σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον» αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα». Εκεί αναφέρεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 40 μη ευρωπαϊκές χώρες, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο. «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος» παραδέχθηκε ο τότε εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ από την Αργεντινή, Andres Pereira. Κατά την άποψή του, το ΔΝΤ ρίσκαρε απλώς την «αναβολή και ίσως την επιδείνωση του αναπόφευκτου»-μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

«Η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη», ανέφερε ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση του 2010.

Όλα αυτά έρχονται την ώρα που έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει νέα κούρεμα της ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του επίσημου δημόσιου τομέα. Πολλοί αντιδρούν, όπως η Γερμανία.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ: 50.ΟΟΟ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ

Έτοιμος για τις επικείμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών για την ένταξη εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, φαίνεται να είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζητά αμέσως την καταγραφή των υπαλλήλων και εργαζομένων του δημοσίου και των ΟΤΑ καθώς και τα ονόματα υπαλλήλων που εργάζονται σε νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού δικαίου.

Το αίτημα αφορά κυρίως το προσωπικό που εργάζεται σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις δημόσιες επιχειρήσεις που εποπτεύουν υπουργεία, στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 50.000 εργαζόμενους, όπως αναφέρει το Βήμα στο δημοσίευμά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν δεν ανταποκριθούν στην επίσπευση των διαδικασιών της απογραφής του απασχολούμενου προσωπικού στους τομείς που έχει δώσει εντολή, τότε θα διατάξει πειθαρχικό έλεγχο για παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει διορία στους αρμόδιους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Διοικητικού Προσωπικού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οι οποίοι μέχρι τότε θα πρέπει :

Να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου για όλους τους απογεγραμμένους υπηρεσιών του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στους δήμους και στις περιφέρειες.

Να αποστείλουν αρχεία για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και επιχειρήσεων των υπουργείων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 
πηγη

 

Ληστές τραπέζης.

Το πιο ενδιαφέρον στις τραπεζικές διαφημίσεις δεν είναι τα επιτόκια: είναι η καπηλεία της ανθρώπινης τρυφερότητας. 

Ακούμε για τράπεζες που «σε σκέφτονται», «έχουν χρόνο για σένα», «είναι στο πλευρό σου», «σε ακούνε», «είναι δίπλα σου παντού και πάντα». (Υπάρχει περιστασιακά και η συμμετρικά αντίθετη όψη: διαφήμιση στην οποία κάποιος που πέφτει από το αεροπλάνο, πριν να προσκρούσει στο έδαφος σκέφτεται ότι θα ήθελε να έχει αλλάξει τράπεζα.) Την τράπεζά του ο πελάτης την αγαπά, δεν τη διαλέγει σαν οδοντόβουρτσα.
 
Υπάρχουν διαφημιστικές καμπάνιες τραπεζών που πόνταραν σε αυτή τη ρητορική της καταναλωτικής αγάπης, που είχε λανσάρει πετυχημένα η McDonalds. Αν δεν ήξερε κανείς περί τίνος πρόκειται, θα νόμιζε ότι μιλάμε για συνοικέσιο. Αυτό βέβαια το κάνει όλη η διαφήμιση, όχι μόνο οι τράπεζες. Η διαφορά είναι ότι, αντίθετα με τις διαφημίσεις για οδοντόβουρτσες, στην περίπτωση των τραπεζών στην Αμερική, π.χ., μετά την κρίση των στεγαστικών δανείων, 250.000 άνθρωποι κάθε τρίμηνο έχαναν τα σπίτια τους. Στην Ελλάδα είχαμε διπλασιασμό των κατασχέσεων το 2011, παρά τις ρυθμίσεις. Η δουλειά των τιμημένων λειτουργών του μάρκετινγκ όμως είναι να διαφημίζουν αυτά τα προϊόντα δείχνοντας χαμογελαστά παιδάκια και χαρούμενα σκυλάκια, όχι βέβαια κατασχεμένα σπιτάκια. Διαφήμιση είναι.  
Ο τρόπος με τον οποίον οι τράπεζες πέτυχαν να μετακυλίσουν το ρίσκο τους, με το οποίο κέρδιζαν για χρόνια ιλιγγιώδη ποσά, στις πλάτες του δημοσίου, είναι κάτι για το οποίο οι επόμενες γενιές θα θαυμάζουν την επιτυχία τους και τη βλακεία μας.
Δεν είναι μόνο τα τεράστια πακέτα διάσωσης που δόθηκαν στους ίδιους ανθρώπους που δημιούργησαν την κρίση, είναι ότι πολύ σύντομα τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης φάνηκαν στην πραγματική οικονομία: Υπολογίζεται ότι χάθηκαν 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης.

Πέρα από τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί διεθνώς στις τράπεζες, (στην Ελλάδα περίπου 180 δις από την αρχή της κρίσης, 18 αυτές τις μέρες, στο όνομα του καταθέτη αλλά στην τσέπη του τραπεζίτη, με όρους χαριστικούς), διασκεδάζουμε πικρά διαβάζοντας πως 4.000 διαχειριστές κινδύνου στη Royal Bank of Scotland δεν πήραν χαμπάρι ότι κάτι πήγαινε στραβά και πως οι αναλυτές τους βασίζονταν στην πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρίση. Και όταν το πράγμα στραβώνει, η τρυφερότητα με την οποία οι τράπεζες μάς προσεγγίζουν τον καιρό του φλερτ παραχωρεί τη θέση της στη σκληρότητα των χωρισμένων. «Τίποτα δεν είναι σαν το μίσος των ανθρώπων που αγαπήθηκαν και χώρισαν», που λέει και ο Ευριπίδης.

Όταν αυτοπυρπολήθηκε μπροστά σε τράπεζα ένας 55χρονος στη Θεσσαλονίκη πέρσι, κρατήθηκε μια εντυπωσιακή συνομωσία σιωπής από όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να μάθουμε την αυτοπυρπόληση από το εξωτερικό. Έκτοτε και οι αυτοκτονίες έχουν γίνει σταδιακά μέρος της περιρρέουσας καθημερινής ατμόσφαιρας, χωρίς πολλά πολλά.

Το περίφημο απόφθεγμα του Μπρεχτ «τι είναι η κλοπή μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της» αποκτά, σε αυτά τα συμφραζόμενα, πιο χειροπιαστό νόημα όταν διατυπώνεται από έναν άνθρωπο της τιμημένης κατηγορίας των ληστών τραπέζης (βλ. «Η ληστεία τράπεζας, Ιστορία-Θεωρία-Πρακτική», εκδ. Ελευθεριακή Κουλτούρα, για λεπτομέρειες και οδηγίες): Ο Buenaventura Durruti, αναρχικός και ληστής τραπεζών, συναντά στον δρόμο έναν ζητιάνο. Δεν του δίνει χρήματα. Αντ’ αυτού τού δίνει το πιστόλι του.

Την ηθική επιχειρηματολογία του ανθρώπου που «ληστεύει αυτούς που ληστεύουν» χρησιμοποιούσε και ο Dilinger, συντασσόμενους με τους Έλληνες αναρχικούς που θέτουν το κρίσιμο ερώτημα: γιατί να μη ληστέψει κανείς μια τράπεζα; Αν η απάντηση είναι «γιατί αυτά τα χρήματα δεν μου ανήκουν», δεν πάμε μακριά. Είναι αμφίβολο αν ανήκουν στην τράπεζα. Αν η απάντηση είναι «γιατί θα ωφεληθείς μόνο εσύ», μπορούμε να ορκιστούμε στη μαμά μας ότι θα τα μοιραστούμε με άλλους. Αν η απάντηση είναι «διότι είναι παράνομο» (αυτό ας το ονομάσουμε «επιχείρημα Βουλγαράκη»), μπορούμε να αντιτείνουμε πως ο νόμος δεν συνιστά επιχείρημα, εκτός δικαστηρίου. Οι νόμοι μπορεί να είναι δίκαιοι ή άδικοι. Αν η απάντηση είναι «γιατί θα με συλλάβουν», μπορούμε να καταφύγουμε στον πλατωνικό Γύγη: και αν ήξερες ότι δεν θα σε συλλάβουν; Αν μπορούσες στρίβοντας ένα δαχτυλίδι να γινόσουν αόρατος, για λίγο; Το ερώτημα αυτό έθεσε στους αναγνώστες της η Berliner Zeitung, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η συντριπτική πλειονότητα των αναγνωστών απάντησαν ότι αν ήξεραν ότι δεν θα συλληφθούν, δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να ληστέψουν μία τράπεζα.

Δεν φαντάζομαι να εκπλήσσεται κανείς: η διάχυτη ηθική του «άνθρωπος ανθρώπω λύκος», δεν απέχει πολύ από τη ληστεία. Νόμιμη ή παράνομη ληστεία, αυτό είναι δευτερεύον: Αρκεί να μπορέσει να πάρει ο ενδιαφερόμενος τον νομοθέτη με το μέρος του. Για μας που δεν έτυχε να πιάνει το χέρι μας από όπλα, μια καλή λύση θα ήταν να επιδιώξουμε μια πολιτική πίεση προς τις τράπεζες, ώστε να γλιτώσει κανένας φτωχός από την αδηφαγία των ισχυρών.

Κωνσταντίνος Πουλής για το The Press Project
 
Ramnousia

Μετρό-Τραμ: Τα μεγαλα έργα που κάνουν τον Πειραιά μητρόπολη

Ο Πειραιάς είναι πλέον χωρίς αμφιβολία το επίκεντρο των έργων στα μέσα σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας. Το Μετρό είναι ήδη σε περίοδο κατασκευής ενώ τα έργα επέκτασης του Τραμ πρόκειται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές.

Αυτά τα δύο μεγάλα έργα θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης σε μερικά χρόνια καθώς η σημερινή δύσκολη πρόσβαση στο κέντρο του Πειραιά μέχρι το 2017 θα έχει γίνει εύκολη υπόθεση για τους πολίτες.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΓΡΑΜΜΗ 3 ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (ΧΑΙΔΑΡΙ) –ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πρόκειται για ένα σπουδαίο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικά έργο όχι μόνο για την πόλη του Πειραιά αλλά για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Είναι εξαιρετική η σημασία του μιας και η σημερινή χρονοαπόσταση για να φτάσει κάποιος στο κέντρο του Πειραιά είναι εξαιρετικά μεγάλη με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Νίκαια που μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων πολλές φορές απαιτεί 30-40 λεπτά χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμονή στην στάση.

Με την επέκταση του μέσου ο Πειραιά αναβαθμίζεται συγκοινωνιακά και μαζί όλες οι όμορες περιοχές. Το έργο της επέκτασης της γραμμής 3 ξεκινά από τον τερματικό σταθμό της γραμμής 3 ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο Χαϊδάρι (πρόκειται να ανοίξει σε μερικούς μήνες).

Σταθμοί θα κατασκευαστούν σε ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ, ΝΙΚΑΙΑ ενώ ο Δήμος Πειραιά θα αποκτήσεις τρεις νέους υπόγειους σταθμούς Μετρό: ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Οι τρείς αυτοί σταθμοί θα εξυπηρετούν χιλιάδες επιβάτες καθημερινά: ο σταθμός ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ κατασκευάζεται στη συμβολή των οδών Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη ενώ, ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα βρίσκεται κάτω από τον σημερινό σταθμό της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) συνδέοντας τις δύο γραμμές και δημιουργώντας ένα τεράστιο συγκοινωνιακό κόμβο.

Ο τερματικός σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ κατασκευάζεται απέναντι από το Δημαρχείο Πειραιά στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου δίνοντας πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης αλλά και στο Πασαλιμάνι.

Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και η ολοκλήρωση του σύμφωνα με την σύμβαση είναι για τον Σεπτέμβριο του 2017. Το κόστος του έργου είναι 530εκ.ευρώ. Ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-ALSTOM-GHELLA.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΡΑΜ ΦΑΛΗΡΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η επέκταση του μέσου στον Πειραιά είναι στρατηγικής σημασίας καθώς σήμερα το Τραμ ουσιαστικά είναι ..κολοβό. Σταματά στο ύψος του ΣΕΦ κάνοντας το μέσο μη ανταγωνιστικό καθώς για την πόλη του Πειραιά απαιτείται μετεπιβίβαση.

Το Τραμ με την επέκταση αυτή θα καταστεί εμπορικά βιώσιμο καθώς θα προσθέσει 25.000 νέους επιβάτες καθημερινά ενώ θα κάνει την αρχή για μελλοντικές επεκτάσεις που σχεδιάζονται προς Καλλίπολη, Φρεατίδα, Δραπετσώνα, Κερατσίνι και Πέραμα.

Με την ολοκλήρωση του θα καλυφθεί το εμπορικό κέντρο και το λιμάνι ενώ θα διακοπούν και αρκετές λεωφορειακές γραμμές που σήμερα κατακλύζουν την πόλη. Το έργο είναι μήκους 5,4 χιλιομέτρων και αφορά την κατασκευή μονής γραμμής που θα ξεκινά από την Μικράς Ασίας και μέσω Λαμπράκη και Βασιλέως Γεωργίου θα καταλήγει στην Ακτή Ποσειδώνος. Από εκεί πάλι σε μονή γραμμή θα επιστρέφει στο Φάληρο μέσω Εθνικής Αντιστάσεως και Ομηρίδου Σκυλίτση.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 95εκ.ευρώ και η σύμβαση υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2013 με στόχο την ολοκλήρωση στις αρχές του 2015. Η απόσταση από το Λιμάνι έως το ΣΕΦ θα καλύπτεται μόλις σε 8 λεπτά.

Οι στάσεις που θα δημιουργηθούν είναι οι: Γήπεδο Καραϊσκάκη, Μ. Ασίας, Γ. Λαμπράκη, Ευαγγελίστρια, Πλατεία Δεληγιάννη, Δημαρχείο, Ακτή Ποσειδώνος και Αγία Τριάδα, Πλατεία Ιπποδαμείας, 34ου Συντάγματος, Ανδρούτσου και Ομηρίδου Σκυλίτση στην επιστροφή.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ακραία κόντρα Δήμου-Υπ.Πολιτισμού για τα αρχαία

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης διεξήχθη προχτες ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η συζήτηση της υπόθεσης για τη διατήρηση ή την απομάκρυνση των βυζαντινών αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο του σταθμού του μετρό επί της οδού Βενιζέλου, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Στην πολύωρη συζήτηση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ήταν ιδιαιτέρως οξεία, αντίδικοι ήταν το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αντικείμενο την περιβόητη απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα.

Το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε, μέσω των δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να παύσει να ισχύει η προσωρινή διαταγή της 23ης Ιουλίου, βάσει της οποίας απαγορεύεται κάθε ενέργεια, νομική ή υλική, για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο του υπό κατασκευή σταθμού του μετρό.

Τι ισχυρίστηκε
Επίσης, το ΥΠΠΟ αιτήθηκε να απορριφθεί η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης Τζαβάρα. Κι αυτό, γιατί πρέπει, όπως αναφέρθηκε, «να συνεχιστούν οι εργασίες του κοινωφελούς έργου (σ.σ. του μετρό), που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος, δεδομένου ότι με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, αλλά και με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν, θα προστατευθούν και θα αναδειχθούν οι αποκαλυφθείσες αρχαιότητες με τον καλύτερο τρόπο».

Τους ισχυρισμούς του υπουργείου ανέπτυξε η Ευγενία Γερούση, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ συμπαραστάτης των θέσεων του ΥΠΠΟ δήλωσε η Αττικό Μετρό ΑΕ. Μάλιστα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της έκανε, μεταξύ άλλων, γνωστό ότι χτες, Δευτέρα, κατατέθηκε προς έγκριση στα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ η εναλλακτική τεχνική πρόταση που έχει επεξεργαστεί από τον Ιούλιο η εταιρία και η οποία προβλέπει την τροποποίηση του επίμαχου σταθμού του μετρό.

«Παραβιάζεται ο νόμος»
Ο δήμος Θεσσαλονίκης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού και υποστήριξε, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων του, ότι επιβάλλεται να ανασταλεί η απόφαση Τζαβάρα, καθώς με αυτήν παραβιάζεται ευθέως ο αρχαιολογικός νόμος (ν.3028/2002). Παράλληλα, η επίδικη απόφαση, όπως αναφέρθηκε, «δεν είναι επαρκής για την προστασία των μνημείων», ενώ «πάσχει από έλλειψη εμπεριστατωμένης αιτιολογίας».

Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι οι ευχές, οι αόριστες επικλήσεις «αποφάσεων που θα εκδοθούν» εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και οι ασαφείς υποσχέσεις «για την εξέταση των άλλων λύσεων που προτάθηκαν» στο μέλλον, δεν είναι αρκετές για την προστασία των μνημείων και, όπως τονίστηκε, «δεν πείθουν πλέον κανέναν».

«Δε συντρέχει λόγος»
Σύμφωνα με το δήμο Θεσσαλονίκης, δε συντρέχει, όπως αναφέρθηκε, κανένας νόμιμος λόγος και καμία επείγουσα περίπτωση για την ανάκληση της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ.

Υπέρ του δήμου Θεσσαλονίκης κατέθεσε τις τεχνικές απόψεις της, με την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος, η Ιωάννα Στεριώτου, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ παραστάθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταθέτοντας υπόμνημα δια χειρός της προέδρου του, Δέσποινας Κουτσούμπα.

«Δεν είναι είναι εμπόδιο»
Ιδιαίτερη αξία έχει η παρατήρηση της πρόεδρου του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Αγγελικής Θεοφιλοπούλου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε πως η ισχύουσα προσωρινή διαταγή δεν εμποδίζει το υπουργείο Πολιτισμού να δρομολογήσει ή να προβεί σε διοικητικές πράξεις ή προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη συνολική επίλυση του ζητήματος. Μεταξύ αυτών των ενεργειών θα μπορούσε να είναι και η εφ΄ όλης της ύλης εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ, όπως αναφέρθηκε.

Η κ. Θεοφιλοπούλου ζήτησε από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να καταθέσουν έως τις 18 Οκτωβρίου εγγράφως νέα, συμπληρωματικά στοιχεία, ώστε να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΣτΕ περί της αναστολής ή μη της απόφασης Τζαβάρα αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο σε 30 ημέρες. Επί του παρόντος σε πλήρη ισχύ παραμένει η προσωρινή διαταγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

agelioforos.gr

Δημοπρατούνται τα έργα πεζοδρόμησης του άξονα Πανεπιστημίου-Ομόνοια-Πατησίων

Η πεζοδρόμηση θα καλύψει τμήμα 1,5 χλμ από το Σύνταγμα ως την διασταύρωση με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ στόχος του υπουργείου είναι οι κατασκευές να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο, ώστε να προλάβουν να ενταχθούν σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Στις αρχές Αυγούστου ολοκληρώθηκαν όλες τελικές μελέτες και οριστικοποιήθηκε ο προϋπολογισμός του συνόλου των παρεμβάσεων. Μαζί με την επέκταση της γραμμής του τραμ που θα τερματίζει στην πλατεία Αιγύπτου, απέναντι από το Πεδίο του Αρεως, το έργο θα κοστίσει περίπου 92 εκατ. ευρώ.

Οι μελέτες, που εκπονήθηκαν από 67 Ελληνες και ξένους ειδικούς, χρηματοδοτήθηκαν από το ίδρυμα Ωνάση. Σημειώνεται, ότι η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου έχει θεσμοθετηθεί από το πρώτο Ρυθμιστικό της Αθήνας που είχε προωθήσει το 1985 ο Αντώνης Τρίτσης.
Τη δημοπράτηση ως το τέλος του χρόνου των έργων πεζοδρόμησης του άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων, δρομολογεί το υπουργείο Υποδομών και η Αττικό Μετρό.

Μέσα σε 10 ημέρες -Ασφυκτικές οι προθεσμίες για την πληρωμή των φοροπροστίμων

Μέσα σε 10 ημέρες θα πρέπει να αποπληρώνονται τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, εφόσον δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, ορίζει με Απόφαση του ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, κατ' εφαρμογήν των νέων διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου για τις παραβάσεις, ενώ και στη περίπτωση της διοικητικής επίλυσης, θα πρέπει να καταβάλλεται το 60% του ποσού.

Η Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και ισχύει από τη Πέμπτη, θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης στους φοροπαραβάτες, μικρούς και μεγάλους, στον έντονο απόηχο των στοιχείων που δείχνουν, όμως, πρόστιμα ύψους περίπου 24 εκατ. Ευρώ που αφορούν σε παραβάσεις έμμεσων φόρων και άλλα 194 εκατ. Ευρώ που αφορούν σε παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, έχουν μπει ήδη στο "σακούλι" των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

(ΦΕΚ Β' 2554/10-10-2013)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Σταθάς Δημήτρης
Τηλέφωνο : 210-3642682 210-3610030 210-3610065

ΠΟΛ 1226/2013

Θέμα: «Διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής των ποσών που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό των προστίμων με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 55 και των μεταβατικών διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α')»

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α').

2. Την ΠΟΛ.1208/3.9.2013 (ΦΕΚ 2306 Β') απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων "Διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής των ποσών που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό των προστίμων με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 55 και των μεταβατικών διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170)".

3. Την ανάγκη επανακαθορισμού της διαδικασίας βεβαίωσης και καταβολής των ποσών που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό των προστίμων με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 55 και των μεταβατικών διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α').

4. Ότι με την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αντίθετα εκτιμάται ότι, μετά τον επανυπολογισμό των υπόψη προστίμων, θα αυξηθούν οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Τα ποσά που προκύπτουν μετά τον επανυπολογισμό των προστίμων, με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 55 και των μεταβατικών διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α'), βεβαιώνονται και καταβάλλονται ως εξής:

1. Τα ποσά προστίμων που μετά τον επανυπολογισμό τους είναι μέχρι και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ:

α) Εντός των δέκα (10) επόμενων εργάσιμων, για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς (περιπτώσεις α' και β' της παραγράφου 4 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013) ή την αποδοχή του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς (πρακτικό αποδοχής της διαφοράς) με το ευνοϊκότερο καθεστώς (περίπτωση γ' της παραγράφου 4 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013), βεβαιώνεται και καταβάλλεται το εξήντα τοις εκατό (60%) του οφειλόμενου ποσού.

β) Μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς ή την αποδοχή του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς (πρακτικό αποδοχής της διαφοράς) με το ευνοϊκότερο καθεστώς, βεβαιώνεται και καταβάλλεται το υπόλοιπο σαράντα τοις εκατό (40%) του οφειλόμενου ποσού.

2. Τα ποσά προστίμων που μετά τον επανυπολογισμό τους υπερβαίνουν τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ σε πέντε (5) ίσες δόσεις, με τον περιορισμό ότι η κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των εκατόν ογδόντα χιλιάδων (180.000) ευρώ, εκτός της τελευταίας.

Η πρώτη βεβαιώνεται και καταβάλλεται εντός των δέκα (10) επόμενων εργάσιμων, για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς (περιπτώσεις α' και β' της παραγράφου 4 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013) ή την αποδοχή του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς (πρακτικό αποδοχής της διαφοράς) με το ευνοϊκότερο καθεστώς (περίπτωση γ' της παραγράφου 4 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013), η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου με το ευνοϊκότερο καθεστώς ή την αποδοχή του πρακτικού διοικητικής επίλυσης της διαφοράς (πρακτικό αποδοχής της διαφοράς) με το ευνοϊκότερο καθεστώς και οι υπόλοιπες τρεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ημέρα των μηνών που ακολουθούν.

3. Η απόφαση αυτή ισχύει από την υπογραφή της και καταλαμβάνει και τις υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει η προθεσμία βεβαίωσης και καταβολής της πρώτης δόσης των παραγράφων 1 και 2 της παρούσας.

4. Η απόφαση ΠΟΛ.1208/3.9.2013 (ΦΕΚ 2306 Β') καταργείται από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
Θ. Θεοχάρης

http://www.iefimerida.gr/

Υπέρτατη διαπλοκή: Απαλλάσουν τους καναλάρχες από τους φόρους 23 ετών για τη χρήση κρατικής περιουσίας (συχνότητες)

Μόλις μία ημέρα μετά την απόπειρα να «θαφτεί» στα αζήτητα η λίστα Λαγκάρντ μαζί με όλες τις υπόλοιπες λίστες των μεγαλόσχημων φοροφυγάδων, η κυβέρνηση έκανε ακόμη ένα δωράκι, αυτή τη φορά στους φίλους της μεγαλοκαναλάρχες.

Με διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο «νομιμοποιεί» και μονιμοποιεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα ιδιωτικά κανάλια που ήταν «στον αέρα» στις 31 Αυγούστου του 2013. Με τον τρόπο αυτό, η δικομματική κυβέρνηση λύνει ένα πρόβλημα που παρέμενε εκκρεμές επί 23 ολόκληρα χρόνια, αφού όλα τα κανάλια στη χώρα λειτουργούν αυτό το διάστημα με προσωρινές άδειες, για τις οποίες μάλιστα δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ!
 
Το σκάνδαλο και εδώ είναι προφανές. Με ένα νομοθετικό σμπάρο, οι κυβερνητικοί εταίροι πετυχαίνουν δύο σκοπούς: απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών, μεγαλοεκδότες και μεγαλοεργολάβους, από κάθε υποχρέωση να καταβάλουν χρήματα για τη χρήση των συχνοτήτων που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια μέσω προσωρινών αδειών.Με τη ρύθμιση θα μπορούν επίσης οι «νόμιμοι» καναλάρχες να υπογράφουν συμβάσεις με τους παρόχους δικτύου που θα αποκτήσουν τις ψηφιακές συχνότητες, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., χωρίς μάλιστα καμιά επιβάρυνση!
Η διάταξη τυπικά υλοποιεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για απελευθέρωση των ψηφιακών συχνοτήτων. Στην πράξη όμως εξυπηρετεί τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο, καθώς δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τίποτα για τη χρήση κρατικής περιουσίας (συχνότητες) επί 23 ολόκληρα χρόνια. Και ταυτόχρονα «ξεπλένονται» από κάθε άλλη ευθύνη, καθώς με τη «νομιμοποίησή» τους θεωρούνται ότι κατέχουν κανονικές μόνιμες άδειες λειτουργίας!

Γιάννης κερνάει λοιπόν και Γιάννης πίνει… Μέσα στον Οκτώβριο θα δημοπρατηθούν οι ψηφιακές συχνότητες. Από τη στιγμή που η δημόσια ΕΡΤ είναι εκτός παιχνιδιού, επικρατέστερη να αποκτήσει το ψηφιακό μονοπώλιο είναι η γνωστή μας DIGEA. Για όσους δεν έχουν ισχυρή μνήμη, ιδιοκτήτες της DIGEA είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών που επωφελούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση!

Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματική τη συνεχή παράταση των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Ομως το σκεπτικό ήταν ότι έπρεπε να θεσμοθετηθούν αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να αξιολογηθούν τα κανάλια προτού αποκτήσουν μόνιμες άδειες.

Ολα υπηρετούν λοιπόν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η διαπλοκή ζει και θριαμβεύει. Γίνεται ο υπέρτατος νόμος. Ακόμη και σε καιρούς κρίσης, αποδεικνύεται διαχρονική αξία. Είναι και γι’ αυτό που πληρώνουμε την κρίση εμείς. Κι αυτοί πλουτίζουν.

 πηγη

Έλεγαν.... «ψηφίστε μας για να έχετε τρόφιμα»

Του Νίκου Μπογιόπουλου
 
Η γερόντισσα, ετών 95, είναι ανασφάλιστη. Έκανε το «λάθος» στα νιάτα της να πολεμήσει το ναζισμό ως αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.
Το ελληνικό κράτος την «αντάμειψε» για την ΕΑΜική της δράση με το επίδομα των… 66 ευρώ! Μέχρι τώρα η γερόντισσα τα κουτσοβόλευε με αυτά τα 66 ευρώ συν τα 340 ευρώ που έπαιρνε ως προνοιακή σύνταξη από τον ΟΓΑ.

Αλλά το κράτος μας έχει προβλήματα. Κι αποφάσισε να δράσει. Κι έδρασε: Πλέον, όποιος πέραν της προνοιακής σύνταξης λαμβάνει και κάποιο άλλο - «ανεξαρτήτως ποσού» - επίδομα, τότε η προνοιακή σύνταξη κόβεται. Έτσι από δω και...

πέρα η 95χρονη γερόντισσα, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, θα «ζει» με τα 66 ευρώ (όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», 4/10/2013).

Στην ίδια μοίρα με τη γερόντισσα βρίσκονται χιλιάδες υπερήλικες ανασφάλιστοι του ΟΓΑ από τους περίπου 40.000 γέροντες που μέχρι τώρα λάμβαναν την «παροχή» των 340 ευρώ. Τώρα, ακόμα κι αυτά τα 340 ευρώ της πρόνοιας, οι κυβερνώντες που τα έχουν βαφτίσει «σύνταξη», έθεσαν προϋποθέσεις. Όχι για να τα αυξήσουν. Αλλά για να τα κόβουν! Το ίδιο θα συμβεί από την 1η του 2014 με τους 65.000 συνταξιούχους που τους κόβουν το ΕΚΑΣ. ...
• Αλήθεια, εκείνοι που πολιτεύονται εφευρίσκοντας μέτρα τέτοιας ακρότητας, οι ίδιοι που στις εκλογές του 2012 έλεγαν «ψηφίστε μας για να έχετε συντάξεις», συνιστούν «άκρο»;




Όποιος προκαλεί τέτοιες εικόνες στους δρόμους της Αθήνας, συνιστά «άκρο»;


Πέρσι οι 8 στις 10 πολυκατοικίες έμειναν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης. Οι οικογένειες των μισθολογικά λεηλατημένων και των ανέργων ξεπάγιασαν. Αλλά φέτος η κυβέρνηση «αναγνωρίζοντας» το πρόβλημα αποφάσισε να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της: Θα δώσει (αν το εγκρίνει η τρόικα…) αύξηση στο επίδομα θέρμανσης που θα ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 0,07 ευρώ το λίτρο! Με αυτό το ποσό οι «ξυλιασμένοι» έχουν την επιλογή να κάνουν υπομονή, να μαζεύουν σε κάποιο κουμπαρά την κυβερνητική ελεημοσύνη και το 2042 που λήγουν οι δανειακές συμβάσεις, ίσως να έχει μαζευτεί το ποσό για να αγοράσουν κανά φτηνό ζευγάρι γάντια. Πετρέλαιο, πάντως, γιόκ. Και φέτος.

• Αλήθεια, εκείνοι που πολιτεύονται επιβάλλοντας μέτρα τέτοιας ακρότητας, οι ίδιοι που στις εκλογές του 2012 έλεγαν «ψηφίστε μας για να έχετε καύσιμα», συνιστούν «άκρο»;

Στην Ελλάδα του 2013, σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο ένας στους τρεις ασθενείς αλλάζει μόνος του την φαρμακευτική του αγωγή. Μειώνει τα φάρμακα και τη δοσολογία τους, γιατί δεν έχει τα χρήματα να την ακολουθήσει σωστά. Δεν έχει λεφτά να αγοράσει τα φάρμακα που του χρειάζονται.

• Αλήθεια, εκείνοι που η πολιτική τους ισοδυναμεί με αντικοινωνική ακρότητα, οι ίδιοι που στις εκλογές του 2012 έλεγαν «ψηφίστε μας για να έχετε φάρμακα», συνιστούν «άκρο»;

Οποιος προκαλεί τέτοιες εικόνες στους δρόμους της χώρας, συνιστά «άκρο»;

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών η μείωση της αγοράς και κατανάλωσης τροφίμων το 2012 ήταν «η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα» και δεκαπλάσια της μείωσης που έχει σημειωθεί στις λιανικές πωλήσεις τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Αλήθεια, αυτοί που έχουν επιφέρει με την πολιτική τους την ακρότητα της πείνας, οι ίδιοι που έλεγαν στις εκλογές του 2012 «ψηφίστε μας για να έχετε τρόφιμα», συνιστούν «άκρο»;

Στην Ελλάδα που οι 6 στους 10 νέους είναι άνεργοι, που 600.000 παιδιά υποσιτίζονται, που ο λαός για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 30 δισ. ευρώ φορτώθηκε από τα Μνημόνια βάρη ύψους 60 δισ. ευρώ (!), εδώ που τα συσσίτια, οι άστεγοι και η αιθαλομίχλη της κατάθλιψης έχουν μετατραπεί σε μόνιμο ντεκόρ του κυβερνητικού «success story», ανακοινώθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014. Παρουσιάστηκε ένας προϋπολογισμός που κόβει κι άλλο τις συντάξεις κατά 420 εκατ.. ευρώ. Που μειώνει κι άλλο τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κατά 620 εκατ. Ευρώ. Που μειώνει κι άλλο τα κοινωνικά επιδόματα κατά 78 εκατ. Ευρώ. Που μειώνει κι άλλο τις δαπάνες για ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 33 εκατ. Ευρώ. Που προσθέτει κι άλλα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους που συνολικά ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ!

• Αλήθεια, αυτοί που πορεύονται επιβάλλοντας μέτρα τέτοιας κοινωνικής αγριότητας και ακρότητας, οι ίδιοι που τα κάθε τρις και λίγο τα νέα μέτρα τα βαφτίζουν «τελευταία μέτρα»,
 συνιστούν «άκρο»;

Όποιος με την πολιτική του προκαλεί τέτοιες ουρές ανέργων, συνιστά «άκρο»;

Και κάτι ακόμα:

Μέχρι τώρα όλες αυτές τις ακρότητες τις διέπρατταν και τις προκαλούσαν με τη μάσκα του «σωτήρα». Αλήθεια, στο φόντο των εξελίξεων με την ναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, σε αυτούς που έχουν βάλει το χεράκι τους (και) για την επώαση του αυγού του φιδιού

- επί των ευθυνών τους για την επώαση θα επανέλθουμε –

θα τους το επιτρέψουμε να μας παραμυθιάζουν και εκτός από τη μάσκα του «σωτήρα» να φορούν και να κυκλοφορούν, πλέον, και με τη μάσκα του «αντιφασίστα»;

email: mpog@enikos.gr
 
 Πηγή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΝΤ(ΚΡΑΤΙΑ)!

Κάθε μέρα η Αθήνα απομακρύνεται…

Κάθε μέρα που περνά, όλο και μακρύτερα βρίσκεται το Καστελόριζο, όλο και πλησιέστερα βρίσκονται οι Τσάμηδες, όλο και απειλητικότεροι δείχνουν οι Τούρκοι… Αλλά, το κράτος των Αθηνών, πρωθυπουργοί, υπουργοί και οι λοιποί αυλικοί, κόλακες και γελωτοποιοί, τηρούν άκρα σιωπή.

Μαθητευόμενοι μάγοι ή επαγγελματίες μεσίτες; Τι από τα δύο είναι άραγε όλοι εκείνοι που σιωπούν ενώ γνωρίζουν πολύ καλά, ξέρουν, βλέπουν και ακούνε όλα όσα διαδραματίζονται στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας; Πώς να χαρακτηρίσει ένας νηφάλιος αυτή την κραυγαλέα «σιωπή των αμνών» που στην πραγματικότητα είναι ύαινες που περιμένουν υπομονετικά και «νομοτελειακά» να απολαύσουν τα απομεινάρια της άνανδρης σιωπής τους;

Γιατί κανείς δεν βλέπει τι γίνεται στην Θράκη, που οργώνεται από πράκτορες και βρίσκεται ένα (μικρό) βήμα πριν από την Κοσοβοποίησή της;
Γιατί κανείς δεν μας λέει ποιοι, πότε και γιατί επισκέπτονται από αέρος ή θαλάσσης το Καστελόριζο;
Γιατί κανείς δεν παίρνει μέτρα καταστολής στην ασυδοσία που έχει επιβληθεί στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, αλλά και στο λιμάνι της Θεσπρωτίας;
Γιατί έχει ξεχαστεί ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων;

Τι γίνεται, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα και η σιωπή έχει πάρει κυρίαρχη θέση απέναντι στις εξελίξεις που μας πλησιάζουν ραγδαία και απειλούν να μας τραυματίσουν πολύ σοβαρά ως έθνος;

Γιατί δεν ακούγεται ένα (έστω ένα) μέτρο υπέρ των εθνικών μας ζητημάτων; Ποιοι είναι αυτοί που τολμούν να σιωπούν και ουσιαστικά να αποδέχονται μία μικρότερη Ελλάδα; Ποιόν Έλληνα ρώτησαν και πήραν καταφατική απάντηση να διαχειριστούν την λογική του, την αξιοπρέπειά του, την ιστορία του και κυρίως την ηθική του;

Σε ποιο βιβλίο είναι γραμμένο πως μπορούν οι άρχοντες μέσα από συμφωνίες να εγκαταλείπουν την πατρίδα και τους ανθρώπους της; Ποιοι φασίστες και υπάνθρωποι τολμούν να δίνουν και να παίρνουν αυτά που ποτέ δεν μπορούν (και με κανέναν τρόπο) να αποκτήσουν;


πηγη






O MEΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ EUROSUR?

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συνόρων Eurosur το οποίο φιλοδοξεί να καταπολεμήσει την λαθρομετανάστευσης και αφορά κατά κύριο λόγο την Ελλάδα.
 

Το Eurosur, είναι ένα ηλεκτρονικό δίκτυο συνεχούς επιτήρησης μέσω δορυφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών αναφέρει η Deutsche Welle και θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα και άλλες χώρες με «εξωτερικά σύνορα», ενώ σταδιακά θα επεκταθεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
 

Το δίκτυο χρηματοδοτείται με 244 εκατ. ευρώ στα επόμενα επτά χρόνια και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Frontex. Πάντως, όπως αναφέρει και η DW, το Eurosur δε θα αλλάξει τη λογική του «Δουβλίνου», σύμφωνα με την οποία οι χώρες της νότιας Ευρώπης δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών, ούτε θα βελτιώσει τη συνεργασία με τις «τρίτες χώρες» όπως η Τουρκία.
 

Πηγή : iefimerida.gr

 

Κυβέρνηση και ΜΜ“Ε” μας δουλεύουνε ψιλό ναζί…

Θα ήταν λάθος το να υποτιμήσουμε την ανακούφιση, έστω την προσωρινή, έστω με πολλά «ναι μεν αλλά», που ένιωσαν πολλοί, ίσως οι περισσότεροι με τη σύλληψη του αρχηγού και πολλών στελεχών της Χρυσής Αυγής. 

Την ανακούφιση, πάνω απ’ όλα, των ίδιων των μεταναστατών που έχουν πληρώσει με αίμα τη δολοφονική δράση αυτής της οργάνωσης. Ωστόσο, πίσω από την πρόσκαιρη ανακούφιση υπάρχει η βαθιά δυσπιστία, η αίσθηση ότι παίζεται ένα παιχνίδι που υπερβαίνει τη συγκυρία και θα οδηγήσει σε μια σχεδιασμένη από τα πάνω αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Και η αίσθηση αυτή θα υπήρχε ακόμα και αν είχε προφυλακιστεί ο Κασιδιάρης, μια κίνηση που μοιάζει «εκτός σεναρίου»

Είναι τουλάχιστον τραγικό το να... ανακηρύσσεται αρχάγγελος της κάθαρσης του ναζιστικού αποστήματος ο Δένδιας, όπως ο Μητσοτάκης είχε αυτοανακηρυχτεί αρχάγγελος της κάθαρσης το 1989. Και τώρα όλοι υμνούν το αντιναζιστικό όραμα, τρομάρα του, του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θυμίζει τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Όπως ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος δεν είχε αντιληφθεί ότι κάποτε στην Ελλάδα είχαμε χούντα γιατί είχε πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα, έτσι και ο πρωθυπουργός δεν είχε αντιληφθεί το νεοναζιστικό κίνδυνο επειδή ήταν απασχολημένος με τη σωτηρία της χώρας. Χρειάστηκε να πιαστεί ο Ρουπακιάς με το αίμα νωπό στα χέρια του, μπροστά σε δεκάδες μάρτυρες, για να ξυπνήσει η κοιμισμένη βασιλοπούλα, η δικαιοσύνη που βαριά κοιμάται.

Αυτό όμως που έχει αρχίσει να φέρνει αηδία σε πολύ κόσμο είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της υπόθεσης Χ.Α., η δήθεν αντιναζιστική φλυαρία των καναλιών που λένε πολλά και ανούσια για να μην πουν τίποτα. Ναι, οι κλοτσιές, οι ροχάλες, τα στριγγλίσματα, οι υστερίες των χρυσαυγιτών είναι άκρως αντιαισθητικά πράγματα, όμως η πολιτική δεν εξαντλείται στο πεδίο της αισθητικής. Και αυτά που συντελούνται εκτός του πεδίου της αισθητικής είναι εξαιρετικά σοβαρά, μόνο που δεν απασχολούν τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Πότε είδαμε ένα ρεπορτάζ στα κανάλια ή στις εφημερίδες για την κατάσταση των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων; Οι ροχάλες της κυρίας Μιχαλολιάκου ρούφηξαν την απεργία των καθηγητών, όπως ρούφηξαν και το διαρκές δράμα των εκατομμυρίων Ελλήνων που δεν μπορούν ούτε να μετακινηθούν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο του λεωφορείου… που δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν ούτε ένα αντιβηχικό σιρόπι αν κρυολογήσουν -για να μη μιλήσουμε για πολύ πιο σοβαρές ασθένειες.
 

πηγη

«Με Φωτιά Και Με Μαχαίρι» Η Κυβερνοπροπαγάνδα Προχωρεί

Φυλλάδιο κατά της βίας με εικονογράφηση μια μολότοφ κι ένα μαχαίρι, μοιράζει η Νέα Δημοκρατία σε γειτονιές της Αθήνας. Στο κείμενο, που τιτλοφορείται «Φτάνει πια!», η ΝΔ ζητά από τους πολίτες να προστατεύσουν τη Δημοκρατία από «κάθε μορφή βίας».


 Εύστοχα το Press Project μιλά για το «μολοτοφομάχαιρο» και εξηγεί ότι «άκρο» για την κυβέρνηση δεν είναι «τόσο όσοι ρίχνουν μολότοφ, αλλά όσοι δεν καταδικάζουν εξίσου τους φασίστες με όσους πετούν μολότοφ, ακόμη κι αν διαχωρίζουν πλήρως τη στάση τους».





Είναι προφανές ότι πρόκειται για άλλη μια εκδοχή της θεωρίας των δύο άκρων. Αυτή τη φορά στο ένα άκρο είναι η Χρυσή Αυγή και στο άλλο οι γνωστοί άγνωστοι. Στο επόμενο «Φτάνει πια!» ίσως να δούμε ένα μαχαίρι και μια δραχμή καθώς το λεγόμενο «λόμπι της δραχμής» και η Χρυσή Αυγή βλάπτουν τη Δημοκρατία το ίδιο. Στο «Φτάνει πια 3» ίσως να δούμε τη σβάστικα και το σφυροδρέπανο μέσα στον κύκλο του απαγορευτικού STOP. Στο «Φτάνει πια 4» το μαχαίρι θα συνυπάρχει με τις καταλήψεις σχολείων, υπουργείων κ.λπ. μαζί με τα χρυσαυγίτικα Τάγματα Εφόδου κ.ο.κ. Οι συνδυασμοί είναι ανεξάντλητοι.


Είναι προφανές ότι η ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά και να κεφαλαιοποιήσει δημοσκοπικά τις συλλήψεις στελεχών της ΧΑ. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να απομονώσει, να ταυτίσει με το ναζιστικό βόρβορο ό,τι κινείται και αντιστέκεται. Ένας καμένος σκουπιδοτενεκές, μια πέτρα που ρίχνει ένας πιτσιρικάς δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια δολοφονία. Με αυτή τη λογική, η Ιντιφάντα στα Κατεχόμενα είναι το ίδιο «εγκληματική» με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα ή τις δολοφονίες στελεχών της παλαιστινιακής αντίστασης.


Όλοι συμφωνούν ότι ο εμπρησμός της Μαρφίν πήγε το κίνημα πίσω. Ωστόσο, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, καμία οργάνωση του «ενός άκρου» δεν πήρε, έστω και ανώνυμα, την ευθύνη γι’ αυτή την ολέθρια πράξη ή, έστω, δεν βγήκε επώνυμα να την υπερασπιστεί. Κανείς δεν είπε «καλά τους έκαναν», ίσως όμως κάποιοι να σκέφτηκαν «σε καλό μας βγήκε». Το σίγουρο είναι ότι ο θάνατος εκείνων των τριών ανθρώπων βγήκε σε κακό του κινήματος.


Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που απεργούν, που διαδηλώνουν, που αγωνίζονται ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στην οικονομική εξαθλίωση δεν κρύβουν μια μολότοφ στην κωλότσεπη και ούτε κρύβουν τα πρόσωπά τους. Αυτή που κρύβει τις τρυφερές και υπόγειες σχέσεις της με κάθε λογής μαγκουροφόρους και μπουκαλάκηδες είναι η ίδια η αστυνομία.


Η στοχοποίηση του αναρχικού/ελευθεριακού χώρου, η εξίσωσή του με την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ δεν είναι παρά ένα προανάκρουσμα της επικείμενης κυβερνητικής επίθεσης ενάντια σε κάθε μη ελεγχόμενο αριστερό, εργατικό, ακόμα και πολιτιστικό κοινωνικό χώρο.


Και για να θυμηθούμε το «Τραγούδι του Κεμάλ», φαίνεται ότι με φωτιά και με μαχαίρι η νεοδημοκρατική προπαγάνδα προχωρεί.
 

Βόθρο καταντήσανε την Ελλάδα, ....όπου κι' αν κοιτάξεις επιπλέουν σκ@τά!

Άκης-Σμπώκος: Οι συναλλαγές της ντροπής
"Σμπώκος – Θες να σε πάω. Να πάμε...
Άκης – Σου λέω για το συγκεκριμένο θέμα του Κ. Λοιπόν στον Κ. αυτός ο Πλεύρης ο Κώστας έτσι, έχει πάει μόνο θέμα που μου έφερε αυτός ως δυνατότητα για να βοηθήσει. Για να βοηθήσει στην δική σου περίπτωση. Του είπα του Αντώνη δες το, αξιολόγησέ το…."
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις από τις συνομιλίες φωτιά μεταξύ του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και του υπεύθυνου Αμυντικών Προμηθειών Γιάννη Σμπώκου.

Από τους διαλόγους που διαμείβονται μεταξύ των πάλαι ποτέ πανίσχυρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ένας ακόμη δικηγόρος, του οποίου το όνομα ο Γιάννης Σμπώκος αγνοεί και επιτακτικά ζητά από τον «συνεργάτη» του το αποκαλύψει, ενώ από την μεριά του, ο Άκης, φέρεται να μην έχει καθόλου χρήματα και να ζητά από τον φίλο του... βοήθεια. (!)

Εκείνο όμως που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η ύπαρξη και ενός δικηγόρου ο οποίος είχε την... «ιδέα» της πλαστογράφησης των δικογραφιών, προκειμένου να μην ασκηθούν διώξεις στους εμπλεκομένους...

Άκης - Ωραία εντάξει φτάνει λοιπόν , θα σου πω εγώ όμως ότι αυτήν την στιγμή πρέπει αυτόν τον δρόμο να αρχίσουμε να τον λύνουμε, έχουμε μια εκκρεμότητα μεταξύ μας γιατί έκανες μια προσπάθεια να το λύσεις εδώ και έναν χρόνο
Σμπώκος – έχουνε αλλάξει τα δεδομένα , ρε δεν καταλαβαίνεις
Άκης – ηρέμησε ρε τώρα ...
Σμπώκος - αυτά είναι ωραία για τα απομνημονεύματα
Άκης - ηρέμησε …ένα λεπτό, διότι εγώ εμπιστεύτηκα σε αυτά τα πράγματα
Σμπώκος – και εγώ εμπιστεύτηκα
Άκης – έμεινα χωρίς λεφτά ......
Σμπώκος – και εμπιστεύτηκα υπό άλλες συνθήκες ανθρώπους οι οποίοι είχανε ευθύνες .. αυτά δεν τα καταλαβαίνεις;
Άκης – έμεινα χωρίς λοιπόν.... χωρίς λεφτά και τώρα βρίσκομαι αυτήν την στιγμή
Σμπώκος – γιατί ποιος έχει λεφτά;
Άκης – ένα λεπτό.. σε δραματική κατάσταση εγώ και δέκα άνθρωποι γύρο μου .. ένα λεπτό
Σμπώκος- εντάξει ..
Άκης – γιατί δεν ακούς ;
Σμπώκος – γιατί μου τα έχεις πει εκατό φορές
Άκης - γιατί δεν έχει δικαίωμα; ... τι έχεις ακούσει από μένα; .. εκατό φορές;
Σμπώκος – εκατό φορές τα ίδια
Άκης – καλά εντάξει... εν πάση περιπτώσει
Σμπώκος – και γιατί μου τα ξαναλές ;
Άκης – και θέλω λοιπόν
Σμπώκος- το κλειδί είναι ένα
Άκης – σου είπα ότι χρειάζομαι λεφτά... τώρα
Σμπώκος – και εγώ χρειάζομαι λεφτά
Άκης – μπράβο ... οι άνθρωποι αυτοί που είναι γύρω μου
Σμπώκος- ... γιατί είμαι νεκρός ... δεν μου μιλάνε δεν με συναντάνε δεν με ακούνε...
Άκης – περίμενε
Σμπώκος – δεν το καταλαβαίνεις γ… την Π… μου ;
Άκης – το είπες εκατό φορές και ηρέμησε
Σμπώκος –τι ηρέμησε; δεν ακούνε
Άκης - να μιλήσω, δεν μπορώ να μαλώνω, δεν ήρθα για να μαλώσω
Σμπώκος – την επόμενη φορά που με συναντάς
Άκης – ακούς ; δεν έχεις δικαίωμα να αρνείσαι ... ναι αρνείσαι να συζητήσεις μαζί μου
Σμπώκος – αρνούμαι ;
Άκης – βεβαίως...να με ακούσεις
Σμπώκος – αρνούμαι;
Άκης – πώς ;
Σμπώκος – αγνοείς αυτά που σου λέω .. τελείως
Άκης – αγνοώ .... δεν διαγράφω τίποτα , σου λέω αλλού , όχι καθόλου αλλού, παράλληλα πάω
Σμπώκος – πίσω πας
Άκης - όχι εσύ έχεις αυτό το πρόβλημα αλλά εγώ έχω άλλο πρόβλημα
Σμπώκος – ωραία ... το ίδιο πρόβλημα έχουμε
Άκης – όχι δεν είναι το ίδιο πρόβλημα , εδώ είναι ειδική κατάσταση
Σμπώκος - ή είναι δικό σου και δικό μου ή μου λες στα α….. μου και κόψε τον λαιμό σου και αποφάσισε
Άκης – δεν λέω τέτοιο πράγμα, το πρόβλημα είναι κοινό , όμως ποτέ εγώ δεν ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να εξαρτάται από άλλους
Σμπώκος – έγινε ... έγινε από τις εξελίξεις των γεγονότων … το κατάλαβες ;
Άκης – καλά εντάξει ωραία έγινε
Σμπώκος – δεν το καταλαβαίνεις ;
Άκης – καλά εντάξει έγινε... όμως αυτήν την στιγμή τώρα σου λέω τώρα δεν μπορώ να κινηθώ, έχω φτάσει στο μηδέν
Σμπώκος – ούτε και εγώ
Άκης – και έχω ανθρώπους οι οποίοι ξεσηκώνονται αυτοί
Σμπώκος – ωραία λοιπόν τους ξεσηκώνεις , δεν ξεσηκώνονται
Άκης – δεν τους ξεσηκώνω εγώ ρε, ξεσηκώνονται, δεν έχω λεφτά να τους πληρώσω ... εγώ; ότι θες λες; Με συγχωρείς
Σμπώκος – θα σου πω το εξής να με ακούσεις , η διάχυση πληροφοριών που κάνεις ...
Άκης – κινδυνεύω , κινδυνεύω εγώ
Σμπώκος – κινδυνεύεις από την διάχυση πληροφοριών που κάνεις
Άκης – από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχω να τους πληρώσω
Σμπώκος – ωραία
Άκης – λένε μας έχεις καταστρέψει... λοιπόν .. και εδώ πέρα
Σμπώκος – με τι σας έχω καταστρέψει ; Μετά από αυτά που σου είπα ... σου είπα ότι είμαι νεκρός
Άκης – ένα λεπτό ένα λεπτό , άστα τα νεκρός
Σμπώκος - περιμένω τις εξελίξεις
Άκης – θέλω , θέλω να μου βρεις λεφτά
Σμπώκος – εγώ;
Άκης – ναι
Σμπώκος – από που να σου βρω λεφτά;
Άκης – δεν ξέρω , έχεις την δυνατότητα
Σμπώκος – δεν κατάλαβα... εσύ έχεις μεγαλύτερο από μένα , βρες μου λεφτά εσύ τότε
Άκης – που να στα βρω;
Σμπώκος – να τα βρω από που;
Άκης – αφού σου λέω είμαι χρεοκοπημένος
Σμπώκος – εσύ ρε υπουργάρα δεν μπορείς να βρεις λεφτά και θα βρω εγώ;
Άκης – δεν μπορώ
Σμπώκος – δεν μπορείς ; σοβαρά; σοβαρά ;
Άκης – εκατό χιλιάδες άμεσα χρειάζομαι ... δεν μπορώ να βρω
Σμπώκος – και που να τα βρω εγώ ρε μαλάκα; Να κόψω το χέρι μου;
Άκης – τι να κάνεις;
Σμπώκος – από που να τα βρω; Δεν υπάρχουν δουλειές ... μηδέν τίποτα .... από που να τα βρω;
Άκης – δηλαδή εσύ λες δεν μπορείς;
Σμπώκος – πάλι τα ίδια σου είπα ...
Άκης – εσύ δεν μπορείς;
Σμπώκος – εσύ δεν μπορείς;
Άκης – όχι
Σμπώκος – όχι
Άκης – και σε κοιτάω στα μάτια
Σμπώκος – και εγώ στα μάτια
Άκης – δεν με πιστεύεις ποτέ
Σμπώκος – όχι
Άκης – έφτασα στο αμήν
Σμπώκος – δεν καταλαβαίνεις
Άκης – δεν έχουμε να πληρώσουμε
Σμπώκος – δεν κατάλαβες εσύ νομίζεις ότι δεν μπορείς ;
Άκης – τι;
Σμπώκος – νομίζεις ότι δεν μπορείς αυτό νομίζεις ;
Άκης – ναι έτσι μου λες ότι μπορώ .... και ότι για αυτό λες ... ότι λέω μαλακίες
Σμπώκος – είμαι ο μόνος που πιστεύω ότι δεν μπορείς και μπορώ να βοηθήσω
Άκης – άρα ξέρεις σε τι κατάσταση βρίσκομαι
Σμπώκος – ο μόνος ... ακόμη
Άκης - ξέρεις
Σμπώκος – βεβαίως
Άκης - και ο Βαρδής με πιστεύει ... εεε προς απογοήτευση άλλων και ο Βαρδής με πιστεύει
Σμπώκος- εγώ του είπα και εσύ του είπα
Άκης – και ο Βαρδής με πιστεύει
Σμπώκος – εγώ του είπα , εγώ και εσύ του λέω,
Άκης - λοιπόν εν πάση περιπτώσει, αφού ξέρεις λοιπόν
Σμπώκος – ντροπή ρε , ντροπή ρε πούστη
Άκης – ντροπή; Τι ντροπή ρε ; τι λες ρε ; φύγε τώρα
Σμπώκος – θα πας σε κάτι κωλόπαιδα, θα πας σε κάτι κωλόπαιδα
Άκης – άσε τις εξυπνάδες τώρα
Σμπώκος – και στον άλλον τον μαλάκα που έκοβε τιμολόγια στην TORCASO ενώ είχε προσληφθεί στην Νobilis... του λέω τι μαλακίες είναι αυτές ρε; τον πούστη , έτσι ;
Άκης – λοιπόν εν πάση περιπτώσει τώρα
Σμπώκος – να πας σε αυτόν που τα έχει φάει να του τα γυρέψεις
Άκης – ωραία εντάξει , λοιπόν τώρα
Σμπώκος –γιατί δεν πας ; πήγες ;
Άκης – έχω πάει παντού ... πουθενά ... τι θα κάνω;
Σμπώκος –ενώ εδώ έχεις τον μαλάκα και τον πηδάς
Άκης – δεν πηδάω καθόλου, εγώ απλά σου λέω ότι εμείς έχουμε μια σχέση εργασίας τόσων χρόνων και δεν μπορείς αυτό να το αφήσεις
Σμπώκος – ααα εμείς δεν έχουμε καμία σχέση εργασίας ... και αυτά τα σκατά , να τελειώσει αυτή η μαλακία , να κάνω τον σταυρό μου να μην πάθω τίποτα να ζήσω , να μην πάθει τίποτα η οικογένεια μου και όλα τα σκατά ούτε με ενδιαφέρουνε
Άκης – καλά εντάξει
Σμπώκος -ναι σου λέω ... τώρα θυμήθηκες την σχέση συνεργασίας
Άκης – ναι ναι
Σμπώκος – άσε με τώρα
Άκης – δεν κατάλαβα γιατί; σχέση δεν ήτανε; Τι τώρα θυμήθηκα σε παρακαλώ τώρα ..σε παρακαλώ ... όλοι αυτή η υπόθεση.. ένα λεπτό
Σμπώκος –θα μου διαλύσει το σπίτι ως το τέλος του χρόνου θα έχω πάει στη περιπέτεια της ανανέωσης, και αν μου κάνει καμία ιστορία .... κάθε χρόνο χαστούκι , κατάλαβες;
Άκης – εντάξει, λοιπόν τώρα
Σμπώκος - ... την μαλακία σου
Άκης – εγώ βλέπω ότι εσύ αποφεύγεις την κουβέντα
Σμπώκος –εγώ από καρδιάς σου είπα όχι
Άκης – δεν θέλεις να μου απαντήσεις σε αυτό το θέμα;
Σμπώκος – σε ποιο θέμα;
Άκης – σε αυτό που σου είπα ... χρειάζομαι βοήθεια
Σμπώκος – θες να σου βρω εκατό χιλιάδες; Και πως θα τις συμπληρώσω
Άκης – εε ναι βέβαια, να μην τις συμπληρώσεις
Σμπώκος – εγώ βγαίνω στην γειτονιά .... και ... πως να τις συμπληρώσω;
Άκης – τι να συμπληρώσεις;
Σμπώκος –σαν και τα άλλα;
Άκης - ... να μας δώσουνε , να τα δώσουμε , με συγχωρείς ένα λεπτό Γιάννη, τι θα πει πώς;
Σμπώκος – πως ρε ;
Άκης – δεν θα έχουν τα λεφτά δηλαδή;
Σμπώκος – ποιά;
Άκης – αυτά που περιμένουμε
Σμπώκος – αν δεν υπάρχει εξέλιξη
Άκης – δεν κατάλαβα τι μου λες τώρα; Τέλειωσε; Δεν θα ξανάρθουν λεφτά;
Σμπώκος – σου λέω το εξής
Άκης – τι;
Σμπώκος – ότι πρόσεξε
Άκης – το κατάλαβα άλλο θέμα αυτό
Σμπώκος – ότι... αν συμβεί αυτό κλείσανε τα πάντα , δεν μου μιλάει πλέον άνθρωπος και κλειδώνονται αμπαρώνονται να γλιτώσουν το τομάρι τους
Άκης – μάλιστα

Άκης – τι λες τώρα ρε Γιάννη;
Σμπώκος – ότι σου λέω. Εάν αυτό δεν το καταλαβαίνεις
Άκης – Μιλάμε τώρα ότι αυτό. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει σχέση η υπόθεσή μας. Έχει σχέση με την άλλη. Αυτούς που είναι στους λογαριασμούς.
Σμπώκος – Σου είπα ότι. Όχι αλλά μιλάνε ευθέως συγκοινωνούντα δοχεία και ξέρουν το νι με το σίγμα και είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική για να σώσουν τον κώλο τους.
Άκης – Μάλιστα
Σμπώκος – Ακούς; Εσύ αυτά δεν τα πιστεύεις;
Άκης – Οι ίδιοι άνθρωποι είναι δηλαδή
Σμπώκος – Όχι δεν είπα εγώ αυτό. Αλλά είπα συγκοινωνούντα δοχεία και μη μου λες αύριο άλλα. Σου λέω, και μην ζητάς πολλά γιατί σου λέω
Άκης – Για κάτσε ρε παιδάκι μου. Δεν μου είπες την άλλη φόρα. Κάτσε τώρα. Μην έχουμε μυστήρια. Μου είπες ξεκάθαρα ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι τα έχουν στο όνομά τους. Ωραία με αυτούς τους ανθρώπους
Σμπώκος – Δεν έχουν σχέση αυτοί. Έχουν σχέση όμως με άνθρωπο ο οποίος συνομιλεί και συνομιλεί και ξέρει τι γίνεται
Άκης – Ωραία, ωραία, ωραία. Καλώς, εντάξει
Σμπώκος – Το καταλαβαίνεις ναι ή όχι;
Άκης – Με συγχωρείς. Στην περιπέτεια αυτή
Σμπώκος – Εγώ σου είπα μια κουβέντα με ανοιχτή καρδιά
Άκης – Ωραία
Σμπώκος – Την αλήθεια
Άκης – Και καλά έκανες. Λοιπόν, και πως μπορείς να γίνει και τι μπορεί να γίνει
Σμπώκος – Σου είπα
Άκης – Θέλω να με βοηθήσεις. Δεν κατάλαβα
Σμπώκος – Σου είπα ότι. Αυτό μπορώ να κάνω και είναι έγκυρο
Άκης – Αυτό
Σμπώκος – Σου είπα. Μπορείς να το λύσεις αυτό;
Άκης – Θα το προσπαθήσουμε. Θα δούμε
Σμπώκος – Ε λοιπόν άμα το λύσεις θα ανοίξουν οι πόρτες σου λέω εγώ. Και ότι είχαμε πει, τότε που το είπαμε, θα επανέλθει
Άκης – Μάλιστα
Σμπώκος – Είμαι νεκρός, σου το είπα καθαρά δεν με πίστεψες. Σου είπα δεν με πλησιάζει άνθρωπος. Είμαι λέπρα
Άκης – Μάλιστα
Σμπώκος – Και καλά κάνουν οι άνθρωποι
Άκης – Τέλος πάντων. Μην υπερβάλεις τώρα
Σμπώκος – Όπου και να πάω. Εγώ να υπερβάλω; Σοβαρά
Άκης – Ούτε λέπρα είσαι, ούτε τίποτα, ε άσε τώρα
Σμπώκος – Που γύρω γύρω λένε ότι αυτός, αυτός, ο άλλος δεν έχει να φάει και αυτός, και αυτός και αυτός. Σε μένα τα λες αυτά ρε;
Άκης – Καλά, καλά, καλά
Σμπώκος – και τα προωθείς και ο ίδιος
Άκης – Και μένα άλλοι μου τα λένε μην στεναχωριέσαι
Σμπώκος – Ναι, καλά, άστα τώρα
Άκης – Και για μένα, και για μένα σε παρακαλώ. Για μένα; Πήγα προχτές. Συγκεκριμένοι άνθρωποι τι λένε. Κατάλαβες;
Σμπώκος – Και ο... Θα μάθω ποιος είναι ο άλλος ο οποίος πήγε στον τέτοιον και του κάνε...
Άκης – Ο άλλος πήγε; Σε ποιον πήγε;
Σμπώκος – Στον Αντώνη.
Άκης – Τι να μαζέψει... Ανήθικες; Τι ανήθικες;
Σμπώκος – Ανήθικες προτάσεις
Άκης – Παιδί μου ο δικηγόρος, δεν σου πε το ποιος δικηγόρος πήγε;
Σμπώκος – Όχι άστον αυτόν
Άκης – Ε αυτός είναι, δεν πήγε άλλος
Σμπώκος – Όχι πήγε. Εκτός εάν έχεις χάσει την μπάλα και αυτονομήθηκε. Ο κόσμος μιλάει μαζί σου και πάει και κάνει πλάκα και μήπως είναι από εκεί και αυτά που μου στέλνουνε
Άκης – Όχι ρε παιδί μου. Δεν υπάρχει καμία σχέση.
Σμπώκος – Εντάξει;
Άκης – Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει
Σμπώκος – Ότι είσαι χύμα είσαι
Άκης – Κάτσε, κάτσε, τι μου λες τώρα. Δεν ξέρω ποια δίωξη είναι
Σμπώκος – Δύο είναι δύο. Δύο μου είπε
Άκης – Ένα λεπτό. Ένα είναι το όνομα Ένα λεπτό ρε. Ε, ένας είναι
Σμπώκος – Θα τα μάθω εγώ.
Άκης – Ένας είναι
Σμπώκος – Τότε είναι ακόμη χειρότερο αυτό. Σημαίνει, σημαίνει ότι κάποια άτομα έχουν αυτονομηθεί
Άκης – Κανείς δεν έχει αυτονομηθεί
Σμπώκος – Που το ξέρεις εσύ;
Άκης – Κανένας. Από τα δικά μου άτομα κανένας δεν έχει αυτονομηθεί
Σμπώκος – Και άμα σου πω
Άκης – Τα ελέγχω εγώ όλα
Σμπώκος – Και άμα σου πω
Άκης – Τα ελέγχω εγώ όλα
Σμπώκος – Και άμα σου πω τι έχω μάθει τι θα πεις; Γιατί με αυτόν που μιλάω είναι πολύ σοβαρός και δεν λέει ψέματα σε μένα ποτέ.
Άκης – Ποιον Βγόντζα;
Σμπώκος – Ο Αντώνης.
Άκης – Ε ωραία συμφωνώ και εγώ
Σμπώκος – Ε άμα σου πω λοιπόν
Άκης – Δεν ξέρω τι λέει αυτός. Εδώ για την υπόθεση αυτή
Σμπώκος – Βεβαίως
Άκης - έχω στείλει μόνο τον Πλεύρη. Κανένας άλλος
Σμπώκος – Ωραία. Ε λοιπόν σε πληροφορώ
Άκης – Μόνο. Κανέναν άλλο
Σμπώκος – Πήγε δεύτερος δικηγόρος
Άκης – Ε δεν ξέρω. Άμα πήγε για άλλες υποθέσεις
Σμπώκος – Όχι
Άκης – Όχι, για αυτό αποκλείεται. Αυτό δεν το ξέρει κανένας άλλος. Μπορεί να πήγε για άλλη υπόθεση
Σμπώκος – Τότε αυτό που μου λες. Όχι
Άκης – Ε καλά θα δεις. Τέλος πάντων
Σμπώκος – Παιδί μου τον ρώτησα εγώ. Του λέω, με συγχωρείς του λέω αυτός ο άνθρωπος. Μου είπες τον έναν μάλιστα. Μου λέει, όχι μου λέει, είναι και άλλος ένας που ήρθε πριν από αυτόν
Άκης – Ε, δεν πιστεύω άλλη υπόθεση θα ναι
Σμπώκος – Έτσι...
Άκης – Άλλη υπόθεση είναι αυτή
Σμπώκος – Ποια είναι η άλλη υπόθεση
Άκης – Άλλη υπόθεση θα είναι αυτή και τα μπερδεύει
Σμπώκος – Του έκανε ανήθικες προτάσεις για να μου τις μεταφέρει
Άκης – Γελάει
Σμπώκος – Ακούς; Κόψε την πλάκα. Δεν είναι για πλάκα
Άκης – Δεν το ξέρω εγώ αυτό. Λοιπόν εν πάση περιπτώσει. Μιλάμε για ένα θέμα συγκεκριμένο. Εγώ λοιπόν σου μιλάω για αυτό.
Σμπώκος – Εσύ φαντάζεσαι ότι πάει ένας άνθρωπος να πάει να βρει αυτόν τον άνθρωπο να του κάνει προτάσεις για την ιστορία αυτή και εσύ δεν ξέρεις τίποτα.
Άκης - Μην μπλέκουμε άλλα θέματα. Μην μπλέκουμε άλλα θέματα. Άστα. Εγώ σου λέω τώρα για αυτό.
Σμπώκος – Θες να σε πάω. Να πάμε...
Άκης – Σου λέω για το συγκεκριμένο θέμα του Κ. Λοιπόν στον Κ. αυτός ο Πλεύρης ο Κώστας έτσι, έχει πάει μόνο θέμα που μου έφερε αυτός ως δυνατότητα για να βοηθήσει. Για να βοηθήσει στην δική σου περίπτωση. Του είπα του Αντώνη δες το, αξιολόγησέ το…
Σμπώκος – κόσμος ο οποίος ανακατεύτηκε για πάρτι σου και μόνο για πάρτι σου

πηγη

Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΟΒΕΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ!

O Γεράσιμος Χουλιάρας εκπέμπει σήμα κινδύνου για Κορινθιακό, Αταλάντη, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο, Πελοπόννησο με παλιά σπίτια-φέρετρα, σε μεγάλο σεισμό!

ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΥΣ, ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ! ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ!


Απέμειναν 10-20 άτομα να γυρίζουν όλη την Ελλάδα και να κοιτάνε τις κατασκευές
«Τεράστιο το πρόβλημα στην Αμφίκλεια με τη σμηνοσειρά σεισμών»
« Εκεί που μεγαλώναμε το δίκτυο και βάζαμε περισσότερους σταθμούς για να έχουμε καλύτερη εικόνα, τώρα κλείνουμε σταθμούς γιατί δεν έχουμε λεφτά να τους συντηρήσουμε»
«Τους ανθρώπους σκοτώνουν τα κτήρια-φέρετρα και όχι οι σεισμοί»
«Ο έλεγχος των κτηρίων, στην Ελλάδα βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω»
«Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών που έχουμε 24ωρη υπηρεσία, δουλεύουμε με συμβασιούχους που δεν έχουν μονιμοποιηθεί και κινδυνεύουν και αυτοί να πάνε σπίτια τους»
«Μας σκέφτονται όταν γίνονται μεγάλοι σεισμοί κι έχουμε νεκρούς.
Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr

Παρά το ότι η γαλλική Le Monde δημοσίευσε ότι σεισμός 9 ρίχτερ θα πλήξει την Ελλάδα και θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, παρά το ότι οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν προτείνει στην ΕΕ να κόψουν από την Ελλάδα τα κονδύλια αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές ! Αυτό αναφέρει στην αποκλειστική του συνέντευξη ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, σε μια χώρα που μετά τους σεισμούς στην Αμφίκλεια απέδειξε και πάλι ότι έχει κτήρια-φέρετρα! Ο κ. Χουλιάρας λέει και πολλά χρήσιμα σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Υπάρχει ανησυχία κύριε Χουλιάρα μετά τους σεισμούς στην Αμφίκλεια και τις ζημιές που προκάλεσαν;
Χουλιάρας: Οι σεισμοί δεν έχουν τελειώσει ακόμη οπότε ο κόσμος είναι καλό να έχει το νου του.

Είναι περίεργη η σεισμική ακολουθία που υπάρχει;
Χουλιάρας: Τίποτε δεν είναι περίεργο, η φύση δεν είναι περίεργη. Απλώς δεν είναι μια φυσιολογική μετασεισμική σεισμική ακολουθία. Δηλαδή δεν είχαμε έναν κύριο σεισμό και μετά μικρότερες δονήσεις. Ύστερα από ένα «5άρι» σεισμό και μετά από 1-2 βδομάδες θα περιμέναμε να είχε ησυχάσει η κατάσταση. Και όμως, συνεχίζονται επί 2 μήνες οι αλλεπάλληλοι σεισμοί κοντά στα 5 ρίχτερ. Αυτό στην σεισμολογία δεν χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική εξέλιξη. Κι έτσι, μετά από δυόμισι μήνες βλέπουμε ότι πάνω από 500 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας της συνεχούς καταπόνησης από τις καθημερινές δονήσεις.

Τι ερμηνεία δίνετε στο φαινόμενο;
Χουλιάρας: Η ερμηνεία είναι ότι είναι μια ισχυρή σμηνοσειρά με ισχυρούς σεισμούς.

Είστε στην ομάδα Βαν. Είχατε στοιχεία για το φαινόμενο;
Χουλιάρας: Βέβαια, υπήρχαν από τον Ιούνιο.

Είχατε ενημερώσει τις επίσημες αρχές;
Χουλιάρας: Η ομάδα Βαν δεν οφείλει να ενημερώνει καμία επίσημη αρχή. Η ομάδα Βαν κάνει μια έρευνα και βλέπει ότι υπάρχουν ισχυρές ανωμαλίες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στη Λαμία, στο Γοργοπόταμο. Από ‘κει και πέρα κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος πώς θα εξελιχθεί. Τις περισσότερες φορές έχουμε ισχυρούς σεισμούς μετά από τέτοια σήματα, αρκετές φορές όμως δεν έχουμε. Οπότε, δεν μπορεί να βγαίνεις στον κόσμο και να λες διάφορα πράγματα. Η ομάδα Βαν τα δημοσίευσε τον Ιούνιο και οποιοσδήποτε επιστήμονας ανήκει στους αρμόδιους φορείς, οφείλει να τα διαβάσει.

Υπάρχουν κάποια καινούργια στοιχεία ή δεδομένα που έχει καταγράψει το Βαν;
Χουλιάρας: Όχι, απλώς βλέπουμε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε την ακολουθία, να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα κτήρια , αυτά τα κάνουν οι πολιτικοί μηχανικοί που ανήκουν στον ΟΑΣΠ και αυτή είναι η δουλειά τους, Κανενός δουλειά δεν είναι να καθησυχάζει τον κόσμο.

Όλη η ευρύτερη περιοχή έχει σοβαρό πρόβλημα;
Χουλιάρας: Ναι, έχει τεράστιο πρόβλημα. Αν κάθε μέρα ζεις 10-20 σεισμούς μικρού μεγέθους βέβαια, με τα κτήρια που είναι πάνω από 100 χρονών στην Κεντρική Ελλάδα, να είναι… πλινθόκτιστα, καταλαβαίνετε ότι αυτά τα κτήρια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Τα καινούργια κτήρια δεν έχουν πάθει απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει προβληματισμός για τις καινούργιες κατασκευές.

Υπάρχουν ακόμη κάτοικοι που μένουν σε κατοικίες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές;
Χουλιάρας: Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής, δηλαδή του ΟΑΣΠ. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μετέβη προσωπικά ο ίδιος στο σημείο κι έδωσε εντολή στους αρμόδιους κι έστησαν σκηνές, έβαλαν τους κατοίκους σε γειτονικά ξενοδοχεία και θα δοθούν όλες οι αποζημιώσεις.

Έχουν δηλαδή εκκενωθεί όλα τα προβληματικά κτήρια;
Χουλιάρας: Πιστεύω πως ναι. Έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις τοπικές αρχές να εκκενωθούν όλα τα επίφοβα κτήρια. Τα κτήρια-φέρετρα σκοτώνουν και όχι οι σεισμοί, οπότε υπεύθυνοι δεν είναι οι σεισμολόγοι να κάνουν τους αστρολόγους και να προβλέπουν. Υπεύθυνο είναι το κράτος, δηλαδή ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας) και η ΥΑΣ (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) για να κάνουν τον έλεγχο των κατασκευών αλλά έχουν μείνει δεκάδες χρόνια πίσω. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν δραστηριοποιηθεί κι έχουν πάει στην περιοχή της Αμφίκλειας, έχοντας κάνει και δευτεροβάθμιους ελέγχους αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει πριν κοπάσει η ακολουθία.

Είπατε ότι έχουμε μείνει δεκάδες χρόνια πίσω…
Χουλιάρας: Ο έλεγχος των κτηρίων, γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο έχει μείνει πολλά χρόνια πίσω. Ο ΟΑΣΠ και η ΥΑΣ είναι υπηρεσίες του Δημοσίου και ειδικά τα τελευταία χρόνια πάσχουν, όπως και όλο το Δημόσιο βέβαια. Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν 10-20 άτομα να γυρίζουν όλη την Ελλάδα και να κοιτάνε τις κατασκευές. Δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Είχε δοθεί η δυνατότητα στις περιφέρειες αλλά αποδυναμώθηκαν και αυτές λόγω της κινητικότητας, με συνέπεια να πάσχει ολόκληρος ο τομέας. Η κινητικότητα έχει βλάψει το Δημόσιο και ειδικά αυτούς τους τομείς. Από την κινητικότητα κλείνουν σεισμολογικά εργαστήρια. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έχει 24ωρη λειτουργία, έχει επιστήμονες που κάνουν βάρδιες 24ωρες αλλά απολύονται λόγω κινητικότητας από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν έχει καταλάβει ο Υπουργός Παιδείας ότι αυτό είναι ένα γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας. Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών που έχουμε κι εμείς 24ωρη υπηρεσία, δουλεύουμε με συμβασιούχους που δεν έχουν μονιμοποιηθεί και κινδυνεύουν και αυτοί να πάνε σπίτια τους. Αυτά είναι τα προβλήματα της τρόικας. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών που είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση του κράτους, είναι το βασικό γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας για τέτοιες καταστροφές…

Έχετε διάλογο με την κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα; Να τους πείτε δηλαδή «τι κάνετε ρε παιδιά; Κινητικότητα σε αυτό τον τομέα που αφορά τις ζωές όλων των ανθρώπων;
Χουλιάρας: Αυτό πήγαινα να εξηγήσω. Το Αστεροσκοπείο που είναι γρανάζι της Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας! Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει τέτοιους υπαλλήλους με 24ωρη βάρδια! Έχουν ενημερωθεί αλλά οι άνθρωποι δεν ξέρουν. Οπότε, όταν βλέπεις ότι η κινητικότητα παίρνει στη σειρά από υγεία, παιδεία κ.λ.π. ποιος να σκεφτεί το θέμα των σεισμών;

Πότε θα το σκεφτεί; Όταν έχουμε νεκρούς;
Χουλιάρας: Ναι. Συνήθως μας σκέφτονται όταν γίνονται μεγάλοι σεισμοί κι έχουμε νεκρούς.

Φοβάστε μην θρηνήσουμε θύματα;
Χουλιάρας: Δεν είναι θέμα φόβου, αλλά συμπεριφοράς κτηρίων. Τα κτήρια καταπονούνται και γενικότερα οι παλιές κατασκευές στην Ελλάδα είναι σε αθλία κατάσταση. Τα καινούργια κτήρια που κτίζονται με τον καινούργιο αντισεισμικό σχεδιασμό δεν έχουν κανένα πρόβλημα, οι παλιές όμως κατασκευές που βρίσκονται στα χωριά, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά να τα επισκευάσουν. Οπότε εκεί, μ’ έναν «5άρη» σεισμό, έχουμε 500 σπίτια τσακισμένα. Μ’ έναν αντίστοιχο σεισμό σε μια μεγάλη πόλη, δεν θα είχαμε τέτοιες καταστροφές. Άρα, δεν είναι ο φόβος αλλά η αντισεισμικότητα των κτηρίων που δεν υπάρχει στις παλαιές κατασκευές.

Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι νομοί ή γεωγραφικά διαμερίσματα που θεωρείτε πιο επίφοβα;
Χουλιάρας: Συνήθως είναι στους φτωχούς νομούς. Εκεί δηλαδή όπου οι κάτοικοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε καινούργια σπίτια. Ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αυτές. Αλλά όταν μιλάμε για περιοχές με μεγάλα ρήγματα, όπως είναι ο Κορινθιακός, η Αταλάντη, η Αιτωλοακαρνανία, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος με παλιά σπίτια, εκεί τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Θύματα δεν έχουμε θρηνήσει τα τελευταία χρόνια και όποτε θρηνήσαμε θύματα ήτανε από κακοτεχνίες. Να σας θυμίσω πότε είχαμε θρηνήσει θύματα: Στην Αθήνα το 1999 από την Ricomex από ένα καμένο εργοστάσιο στο οποίο αθωώθηκαν και οι κατασκευαστές. Θύματα είχαμε το ’95 στο Αίγιο, στο ξενοδοχείο που έκοψε υπόγεια κολώνα για να κάνει υπόγειο γκαράζ ο… χαμένος και σκοτωθήκανε 28 άνθρωποι. Θύματα είχαμε το 1978 στην Θεσσαλονίκη, πολυκατοικία, πάλι από κολώνα, όπου χάθηκαν 22 άτομα. Οι κακοτεχνίες δημιούργησαν και τα θύματα. Γενικότερα πάντως στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα κακοτεχνιών.

Η εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για επικείμενο σεισμό στην Ελλάδα, ισχύος 9 ρίχτερ, που θα φέρει μεγάλες καταστροφές.
Χουλιάρας: Ελπίζω να το διαβάζουν αυτό οι Γάλλοι αναγνώστες και να σταματήσουν να λένε ανοησίες. Γιατί εφόσον ξέρουν ότι στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη σεισμικότητα, αυτοί έχουν προτείνει στην ΕΕ να κόψουν τα κονδύλια αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Από την ΕΕ υπάρχει οδηγία να κοπούν αυτά τα κονδύλια! Οπότε καταλαβαίνετε ότι αν κοπούν τα κονδύλια, το κράτος που είναι φαλιρισμένο, δεν θα έχει δυνατότητες να κάνει καμία αποκατάσταση. Ελπίζω λοιπόν αυτά που γράφει η Le Monde να τα διαβάζουν οι βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο, για να δούμε τι θα κάνουν και αυτοί!

ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ!

Εσείς εκπέμπετε SOS;
Χουλιάρας: Τι εννοείτε; Σε ποιους να εκπέμψουμε SOS; Στην… Ανίτα Πάνια;

Πανεπιστήμια βάζουν λουκέτα, δημόσια υγεία διαλύεται, η αμυντική βιομηχανία είναι έτοιμη να κλείσει, να καταργηθεί και η αντισεισμική προστασία στη χώρα μας;
Χουλιάρας: Αυτά δεν τα ξέρουν οι πολιτικοί; Βεβαίως και τα ξέρουν όλα. Εμείς τι να τους πούμε και τι να κάνουμε; Δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε τίποτα. Έχουμε καταντήσει εθελοντές και δουλεύουμε με τον μισό μισθό, ενώ δουλεύουμε τσάμπα τα Σαββατοκύριακα, τα βράδια και τις αργίες. Μας έχουν κόψει τις υπερωρίες, τα εκτός έδρας, δεν μπορούμε να πάμε να επιδιορθώσουμε βλάβες στους σταθμούς μας. Εκεί που μεγαλώναμε το δίκτυο και βάζαμε περισσότερους σταθμούς για να έχουμε καλύτερη εικόνα, αρχίζουμε και κλείνουμε σταθμούς γιατί δεν έχουμε λεφτά να τους συντηρήσουμε.

Σας έχει αφαιρέσει κονδύλια η κυβέρνηση;
Χουλιάρας: Ναι, από τον Προϋπολογισμό. Σε όλους τους δημόσιους φορείς έχουν κοπεί τουλάχιστον στο ήμισυ τα κονδύλια. Τα μόνα πράγματα που μας συντηρούν είναι ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά αυτά είναι για έρευνα και όχι για συντήρηση υπαλλήλων. Για να καταλάβετε, εμείς έχουμε τρία 8ωρα την ημέρα. Σε κάθε βάρδια δουλεύουν δυο σεισμολόγοι κι ένας-δυο τεχνικοί. Θέλουμε 20 άτομα την ημέρα που εργάζονται εκεί, μόνο και μόνο για την βάρδια. Τα μισά από αυτά τα άτομα είναι με συμβάσεις. Πήραμε κόσμο με τους Ολυμπιακούς αγώνες, εδόθησαν κονδύλια για να πάρουμε τους ανθρώπους λόγω των Ολυμπιακών αγώνων, τους εκπαιδεύσαμε, παραμείνανε, αυξήσαμε τους σταθμούς για να έχουμε καλύτερη γενική παρακολούθηση στην Ελλάδα και τώρα αρχίζουμε να απολύουμε και να χάνουμε και σταθμούς!

Δεν μου επιτρέπεται να σας συμβουλέψω αλλά όταν βλέπουμε ότι η χώρα φτάνει σε σημείο που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή μ’ ένα μεγάλο σεισμό, να θρηνήσει εκατοντάδες ή χιλιάδες θύματα, νομίζω ότι μια παρέμβαση όλων των σεισμολόγων, θεσμικά, απέναντι και στην ΕΕ, θα αποτελούσε ένα βήμα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Χουλιάρας: Έχουμε ευρωβουλευτές αλλά προφανώς προέχουν άλλα θέματα. Νοσοκομεία που έχουν κλείσει, πανεπιστήμια που είναι ήδη κλειστά. Για τους σεισμούς είναι αυτονόητα τα πράγματα. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης γνωρίζει ότι δεν έχει κονδύλια. Μάλιστα, σας πληροφορώ ότι προσπάθησε να σταματήσει τον ΟΑΣΠ από το να κλείσει εντελώς και να φύγουν όλοι. Ο Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός που είναι υπεύθυνος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αυτή την ώρα προσπαθεί ν’ ανοίξει σχολεία και πανεπιστήμια. Το Αστεροσκοπείο δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.

Σχολική εκπαίδευση για τους σεισμούς υπάρχει;
Χουλιάρας: Όχι, καμία. Δεν υπάρχει καμία παιδεία για τους σεισμούς στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μάθημα για τους σεισμούς γι’ αυτό έχει φτάσει ο Έλληνας σε καταστάσεις που να μην ξέρει πώς να αντιδράσει σε ένα σεισμό, όπου τον πιάνει πανικός κι αρχίζει ν’ ακούει …καφετζούδες στην τηλεόραση. Κι’ αυτό, γιατί δεν έχει καμία παιδεία και άνθρωπος που δεν έχει γνώση είναι ανασφαλής. Και δυστυχώς ο Έλληνας είναι ανασφαλής γιατί δεν έχει καμία παιδεία για τους σεισμούς. Ακούει σεισμό και τρελαίνεται! Στην Ιαπωνία κάνουν ασκήσεις ετοιμότητος από το νηπιαγωγείο. Όχι πώς να κρυφτούν κάτω από τα θρανία αλλά σε ποιο σημείο να συναντηθούν με την οικογένειά τους. Γιατί εκείνη τη στιγμή δεν λειτουργεί ούτε τηλέφωνο ούτε τηλεόραση ούτε κινητά. Ξέρει κανείς στην Ελλάδα τι θα κάνει, πού θα βρει την γυναίκα του εκείνη τη στιγμή, σε ποια πλατεία, σε ποιο ανοιχτό χώρο, ποια κέντρα συγκέντρωσης θα γίνουνε; Το σχέδιο «Ξενοκράτης» που έχει το κράτος στα συρτάρια ορισμένων δημάρχων και περιφερειαρχών, είναι άχρηστο γιατί δεν έχει βγει προς το κοινό. Ο πολίτης δεν ξέρει τι θα κάνει, πού θα συγκεντρωθεί! Αυτό το ξέρουν οι στρατιωτικοί. Τι να τους κάνεις τους στρατιωτικούς; Τον πολίτη πρέπει να εκπαιδεύσουν! Θυμόσαστε με τις φωτιές στην Πελοπόννησο δεν ξέρανε οι άνθρωποι πού να πάνε και καήκανε ζωντανοί. Τα σχέδιο «Ξενοκράτης» πρέπει να γίνει μάθημα στα δημοτικά σχολεία για να ξέρει το παιδί πού θα πάει στη γειτονιά του εκείνη την ώρα του σεισμού. Να μάθει η σπιτονοικοκυρά ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όταν κουνιέται το σπίτι της, είναι να κλείσει το ηλεκτρικό ρεύμα για να μην γίνει βραχυκύκλωμα ή να κατεβάσει τον γενικό του φυσικού αερίου για να μην τιναχτούν στον αέρα. Να υπάρχει ένας φακός.
Αυτές είναι λογικές κινήσεις που αν τις γνωρίζει ο Έλληνας, δεν θα τον πιάνει πανικός. Οι σεισμοί θα γίνονται και πρέπει να γίνονται, γι’ αυτό η Ελλάδα είναι πλούσια σε υπόγειο ορυκτό πλούτο και πετρέλαια.

Λόγω σεισμών έχει τέτοιο φυσικό πλούτο η χώρα μας;
Χουλιάρας: Εννοείται. Εάν δεν είχαμε τους σεισμούς δεν θα είχαμε τον ορυκτό πλούτο που έχουμε κάτω από τα πόδια μας. Οι σεισμοί, παράλληλα είναι και ευεργετικοί. Η Καλιφόρνια όταν έχει ένα ρήγμα 1.200 χλμ. όπου είναι ο «Άγιος Ανδρέας», παράγει ζεστά νερά, πετρέλαια, παράγει πλούτο. Αλλά εκεί υπάρχει και υποδομή. Εμείς, είναι καλό που είμαστε μια χώρα με έντονη σεισμικότητα αλλά από ‘κει και πέρα όμως δεν έχουμε καμία παιδεία για το πώς να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα το φαινόμενο.

Στείλτε ένα μήνυμα προς τον κόσμο.
Χουλιάρας: Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι, να κοιτάνε την κατάσταση των σπιτιών τους και κάθε σπίτι να έχει έναν οικογενειακό σχεδιασμό, να πάρει μέτρα αυτοπροστασίας. Αφού το κράτος δεν έχει οικονομικές δυνατότητες για να κάνει όσα πρέπει, πρέπει κάθε οικογένεια να λάβει τα μέτρα της. Να προσέξει πολυέλαιους επικίνδυνους να πέσουν πάνω στο κεφάλι τους , βιβλιοθήκες πάνω από τα κρεβάτια τους. Μια πολυκατοικία πάνω από 40 ετών τα δομικά της υλικά έχουν υποστεί φυσιολογικές φθορές. Και ειδικά μετά τους σεισμούς του ’81 και το ’99 στην Πάρνηθα που δεν έχει γίνει καμία επισκευή, καταλαβαίνετε εάν «φάει» κι έναν τρίτο σεισμό τι θα γίνει!

Τι μήνυμα απευθύνετε στην κυβέρνηση;
Χουλιάρας: Στο παρελθόν γινόταν σεισμός και τρέχανε μέρες μετά να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Αυτή τη φορά τουλάχιστον αρχίζει η πολιτεία να δείχνει ετοιμότητα. Στην Αμφίκλεια έκανε πολύ καλή δουλειά. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, πόσα σπίτια να ελέγξει την ημέρα ένας πολιτικός μηχανικός; Και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ακόμη την αποζημίωσή τους αν κι έχουν περάσει 2 μήνες! Και μπαίνει χειμώνας. Τα ίδια πράγματα είχαν γίνει στην Μεσσηνία το 2011. Ακόμη αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση. Αυτά πρέπει να τα κοιτάει η τρόικα αλλά πρέπει να φάει ένα γερό κούνημα όταν είναι εδώ ο… κοκκινομούρης μπας και καταλάβει τι ζούμε εμείς!
 
"Ελεύθερη Ώρα, Νέοι Άνθρωποι"