EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ !

«Τσουχτερό» φαίνεται πως είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ και η λειτουργία της μεταβατικής Δημόσιας Τηλεόρασης, καθώς οι διάφορες δαπάνες μέχρι την λειτουργία της ΝΕΡΙΤ θα αγγίξουν το ποσό των 100 εκατ. ευρω και θα προστεθούν στα 25 εκατ. ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής.
Την αποκάλυψη αυτή, κάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος στην στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου υποστηρίζει πως έγκυρη πηγή του δήλωσε πως το κλείσιμο της ΕΡΤ θα κοστίσει 100 εκατ. ευρώ:

«Ρώτησα από που θα αντληθεί αυτό το ποσό το οποίο αφορά αποζημιώσεις εργαζομένων, συντήρηση εγκαταστάσεων και κτιρίων της ΕΡΤ, μεταβατικό στάδιο με τη λειτουργία της ΔΤ μέχρι να βγει στον αέρα το σήμα της ΝΕΡΙΤ: ''Από το αποθεματικό'' μου απάντησε ο ''έγκυρος πιο έγκυρος δεν γίνεται''». Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει πως το «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 25 εκατ. ευρώ σε προκαταβολές σε απολυμένους της ΕΡΤ καθώς και έξοδα για το στήσιμο της μεταβατικής Δημόσιας Τηλεόρασης, ενώ τέλος, τα λειτουργικά έξοδα του υπό κατάληψη Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, καλύπτονται από το ίδιο κονδύλιο, για λόγους που έχουν να κάνουν με την συντήρηση των εγκαταστάσεων, όπως το Αρχείο της ΕΡΤ, υποστηρίζει ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Πηγή : iefimerida.gr

Περισσότερη δουλειά, μικρότερος μισθός

Πέντε στους 10 εργαζομένους έχουν υποστεί μείωση μισθού, ενώ 3 στους 10 εργάζονται περισσότερες ώρες, σύμφωνα με έρευνα της Digipoll της Wizzard - From Wisdom to Magic, Holistic Marketing Solutions, που έγινε για λογαριασμό της Adecco, η οποία δείχνει ότι η κρίση επηρέασε όλα τα πεδία της εργασιακής, και όχι μόνο, δραστηριότητας.

Από τους 451 συμμετέχοντες, το 55% δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ, από το υπόλοιπο 45%, 34% εργάζονται με σχέση πλήρους και 11% με σχέση μερικής απασχόλησης.

Η πλειονότητα (59%) όσων δήλωσαν ότι εργάζονται προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημαντικό ποσοστό είναι δημόσιοι υπάλληλοι (23%) και ελεύθεροι επαγγελματίες (16%).

Τα ευρήματα της έρευνας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαιτίας του ότι το 52% των ερωτηθέντων που εργάζονται διαθέτουν ικανή (πάνω από 10 έτη) προϋπηρεσία στην αγορά εργασίας, ενώ 45% βρίσκονται για περισσότερα από έξι χρόνια στην ίδια θέση.

Στην ερώτηση για το αν οι συνθήκες εργασίας τους κατά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μεταβληθεί και πώς, 68% απάντησαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους έχουν επιδεινωθεί, 23% ότι έχουν παραμείνει ίδιες και μόνο 9% ότι έχουν βελτιωθεί.

Καλούμενοι να περιγράψουν με ποιον ακριβώς τρόπο έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες εργασίας τα δύο τελευταία χρόνια, οι μισοί (50%) συμμετέχοντες που εργάζονται ανέφεραν ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν υποστεί μείωση μισθού, 25% δήλωσαν ότι εργάζονται πλέον περισσότερες ώρες, 14% επεσήμαναν την άσχημη ψυχολογία που επικρατεί στο περιβάλλον εργασίας τους λόγω αυξημένου στρες και του φόβου της απόλυσης/ανεργίας και 13% αναφέρθηκαν στην έλλειψη προσωπικού. Σημαντικά ήταν επίσης τα ποσοστά που έκαναν λόγο για την αύξηση των απαιτήσεων και της πίεσης στο χώρο εργασίας, αλλά και για τη μείωση του τζίρου ή των κερδών (9% σε καθεμία από τις δύο περιπτώσεις), για κακές συνθήκες εργασίας (8%), μεγαλύτερο όγκο δουλειάς (7%), καθυστερήσεις στην πληρωμή (5%) ή ακόμη και απλήρωτη εργασία (4%).

Η παραπάνω εικόνα ενισχύεται από το γεγονός ότι 45% και 42% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα επιβεβαίωσαν αντίστοιχα πως έχουν αυξηθεί ο όγκος και τα καθήκοντα/αρμοδιότητες της δουλειάς τους, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) απάντησαν ότι οι οικονομικές τους απολαβές έχουν μειωθεί δυσανάλογα σε σχέση με τις απαιτήσεις και τον όγκο της εργασίας τους και 38% εξέφρασαν την αίσθηση της στασιμότητας στην εργασία τους. Ως συνέπεια των παραπάνω, 31% και 27% των εργαζόμενων ερωτηθέντων, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι αναζητούν ήδη ή σκοπεύουν να αναζητήσουν σύντομα άλλη εργασία, με καλύτερες απολαβές ή που να ανταποκρίνεται καλύτερα στα προσόντα τους.
Οσον αφορά το ποσοστό 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν εργάζονται, 31% βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας τους με τον προηγούμενο εργοδότη τους, 20% δήλωσαν νεοεισερχόμενοι στην αγορά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν εργασία, ενώ 11% και 5%, αντίστοιχα, βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας όταν έκλεισε η επιχείρηση/ κατάστημα στο οποίο εργάζονταν ή ήταν ιδιοκτήτες - μόνο 5% των ερωτηθέντων που δεν εργάζονται έχουν παραμείνει εκτός αγοράς από επιλογή.

Σχεδόν το ένα τρίτο (31%), μάλιστα, των μη εργαζόμενων συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν παραμείνει άνεργοι για περισσότερα από δύο χρόνια, 19% για χρονικό διάστημα μεταξύ επτά και δώδεκα μηνών, 18% για δύο χρόνια και 15% είναι άνεργοι από έναν ώς έξι μήνες. Μεταξύ των ανέργων, σημαντικό ποσοστό (23%) έχει στο ενεργητικό του 10-15 έτη προϋπηρεσίας, 29% από τέσσερα ώς έξι έτη, 18% από ένα ώς τρία έτη και 13% από επτά ώς εννέα έτη.

Ερωτώμενοι για το αν συνολικά οι συνθήκες εργασίας κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αλλάξει και πώς, με βάση είτε τη δική τους προσωπική εμπειρία είτε την εμπειρία ανθρώπων από το συγγενικό/φιλικό τους περιβάλλον, η συντριπτική πλειονότητα (96%) των συμμετεχόντων στην έρευνα που δεν εργάζονται δήλωσαν ότι αυτές έχουν επιδεινωθεί.

44% κάνουν λόγο για μείωση αποδοχών, 23% για εκμετάλλευση των εργαζομένων, 20% για περισσότερες ώρες εργασίας, 18% για απολύσεις, 16% για δυσκολία ανεύρεσης εργασίας, 14% για ανασφάλιστη εργασία και καταπάτηση δικαιωμάτων, 9% για άσχημη ψυχολογία και 8% για κακές συνθήκες εργασίας.

Πηγή : Ελευθεροτυπία

Υπάρχουν κι αυτοί οι τρόποι: Κορυφαία ιταλική τράπεζα εξοφλεί το κράτος για να μην κρατικοποιηθεί!

Δεν γίνεται να έχεις και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο! Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, όμως, κάπως έτσι γίνεται!
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο και παρόλα αυτά συνεχίζει να διατηρεί τον ιδιωτικό χαρακτήρα του. Η διεθνής πρακτική αποδεικνύει οτι οι τράπεζες που δεν επιθυμούν να κρατικοποιηθούν αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς το κράτος και δεν το φορτώνουν με το βάρος της διάσωσης τους, όπως ακριβώς έγινε, δηλαδή, οι ελληνικές τράπεζες.

Παράδειγμα προς μίμηση – ως προς την στάση του απέναντι στο ιταλικό κράτος μία από τις κορυφαίες τράπεζες της Ιταλίας, η Banca Monte dei Paschi di Siena
Όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζει την πλήρη εξόφληση των δανείων που έχει λάβει από την ιταλική κυβέρνηση ως το 2017.Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, αυτό θα γίνει για να αποφύγει την κρατικοποίηση και να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Το σχέδιο προβλέπει, όπως μεταδίδει το Reuters, οτι η ιταλική τράπεζα σχεδιάζει να αποπληρώσει πλήρως ως το 2017 τα κρατικά δάνεια που έχει λάβει, για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό και να αυξήσει τα κέρδη της στα 900 εκατ. ευρώ έως τότε.

Το νέο, σκληρότερο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η τράπεζα,  περιμένει την ετυμηγορία της Κομισιόν, με την ελπίδα ότι θα εγκρίνει το σχέδιο και κατ' επέκταση την κρατική βοήθεια 4,1 δισ. ευρώ που έλαβε νωρίτερα εντός του έτους προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση.

Το πρώτο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της MontedeiPaschi που προέβλεπε την περικοπή 4.600 θέσεων εργασίας κα το κλείσιμο 400 υποκαταστημάτων επεστράφη ως πολύ ήπιο, με την Επιτροπή να θέτει ακόμα σκληρότερους όρους, μεταξύ των οποίων την το να προχωρήσει η τράπεζα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ εντός δωδεκαμήνου και να συρρικνώσει βαθμιαία το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων της, ύψους 29 δισ. ευρώ.
Εάν η τράπεζα αποτύχει να εξεύρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, τότε κινδυνεύει να εθνικοποιηθεί, άγνωστο με ποιους όρους.

Αν βέβαια, αυτή η τράπεζα βρισκόταν στην Ελλάδα, είναι πιθανόν να έλαχε και επιπλέον οικονομικής στήριξης και μέριμνας προκειμένου να μην καταρρεύσει. Το άγχος θα το είχε το κράτος και όχι η τράπεζα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με την κορυφαία ιταλική τράπεζα.
Ως πότε, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις τράπεζες με ζεστό χρήμα, που στερεί από την πραγματική οικονομία, και να τους επιβάλλει να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Danioliptes.gr

ΔΝΤ: Ήξεραν από το 2010 πως το ελληνικό πακέτο “δεν βγαίνει”

Την άποψη πως το πρόγραμμα που τελικώς εγκρίθηκε για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας το 2010 ήταν εκ προοιμίου “καταδικασμένο” να μην πετύχει και επιπρόσθετα θα βάραινε υπερβολικά τους Έλληνες πολίτες χωρίς ουσιαστικά οφέλη είχαν τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ασχέτως εάν τελικώς ενέκριναν το πακέτο έχοντας κατά νου τις πιέσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και δη τους Γερμανούς!

Την εντυπωσιακή αυτή αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίσα The Wall Street Journal, η οποία δημοσιοποιεί απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν τις έντονες αντιδράσεις των μελών του ΔΝΤ και τις εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου αναφορικά με το επίμαχο πρόγραμμα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. 

Έγγραφα που καταδεικνύουν πως ήδη από τότε, από το 2010, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ ήταν σίγουροι πως το ελληνικό πακέτο “δεν έβγαινε”, πως θα “βάρυνε υπερβολικά τους Έλληνες και αντί αυτού προέκριναν μια νέα μείωση του χρέους της χώρας μας – με τη συμμετοχή του κρατικού, επίσημου φορέα, ήτοι κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικών ταμείων. Αυτή η προοπτική απείλησε ακόμα και με ρήξη με τους Ευρωπαίους και πρωτίστως τους Γερμανούς που αντιδρούσαν σε μια τέτοια εξέλιξη ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι το τίμημα της σωτηρίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ τα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα είχαν χαρακτηριστεί το 2010 ως «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα» και δείχνουν πως σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερες από 40 χώρες εκτός Ευρώπης, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο.

Το δημοσίευμα γράφει χαρακτηριστικά: «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας»!

Η WSJ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την άποψη αρκετών αξιωματούχων του ΔΝΤ που είχαν λάβει μέρος στις συζητήσεις της επίμαχης περιόδου. Ο τότε εκτελεστικός 
 Διευθυντής του ΔΝΤ, Αργεντίνος κ. Αντρές Περέιρα, δηλώνει πως: «η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος» και παραδέχεται πως υπό την πίεση της Ευρωζώνης εγκρίθηκε τελικώς ένα πακέτο που κατά τον ίδιο “ρίσκαρε απλώς την αναβολή και ίσως την επιδείνωση μιας αναπόφευκτης ελληνικής χρεοκοπίας”.

Ενώ ένας άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ευθέως πως: «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη».

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα πετρελαίου

Την διευρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου, ώστε να μπορούν να το λαμβάνουν από αυτόν τον χειμώνα και όσοι έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ το χρόνο, εξετάζει το πρωί σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε ειδική σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Στουρνάρας θα τεθεί το νέο πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να χαλαρώσουν τα κριτήρια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων για να μην επαναληφθεί και πάλι το φαινόμενο να φτάνουν στους πολίτες μόλις το ένα τρίτο από τα κονδύλια που προϋπολογίζονται, όπως συνέβη πέρυσι όπου οι αιτήσεις έφτασαν στα 80 εκατ. ευρώ ενώ διατίθεντο 250 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

- Αναμένεται να αυξηθεί έως και τις 30.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα κάτω από το οποίο χορηγείται το επίδομα πετρελαίου. Έτσι υπολογίζεται να καλύπτονται περίπου το 90% ή και παραπάνω από όσους το ζητούν.

- Δεν θα απορρίπτεται αυτομάτως η αίτηση χορήγησης του επιδόματος εάν το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει τόσο το δηλωθέν, όσο και το εισοδηματικό κριτήριο. Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται ότι είναι άδικο να χάνει κάποιος το επίδομα επειδή έχει ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, λόγω τεκμηρίου, εάν είναι μικρής εμπορικής αξίας, ενώ την ίδια ώρα μπορεί κάποιος άλλος να το λαμβάνε επειδή έχει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο με «τούρμπο» κινητήρα μικρότερου κυβισμού.

- Eνδέχεται να αλλάξουν οι γεωγραφικές ζώνες και οι κλίμακες υπολογισμού του επιδόματος, με στόχο να λαμβάνουν περισσότερα οι κάτοικοι στις ακριτικές και ευπαθείς περιοχές της χώρας, έστω και αν δεν κατατάσσονται στις πιο «ψυχρές».

Στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν πάντως κάθε σκέψη για επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011 (21 ευρω στα 1.000 λίτρα) γιατί θα πυροδοτούσε ξανά έκρηξη του λαθρεμπορίου. Σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει ακόμα και βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι παρά την αύξηση του Ειδικού Φόρου, τα έσοδα του προϋπολογισμού από ΦΠΑ καυσίμων μειώθηκαν δραστικά, λόγω της πτώσεως κατά 70% στην κατανάλωση.

Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι από τις 15 Οκτώβρη το πετρέλαιο θερμανσης θα διατίθεται φθηνότερα από όσο την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δηλαδή σε περίπου 1,30 ευρώ το λίτρο έναντι 1,35 που ξεκίνησε η διάθεσή του πέρυσι.

Εκτιμούν δε ότι, εφόσον φτάσει και η επιστροφή φόρου, ως επίδομα, στους καταναλωτές, η χρήση του πετρελαίου μπορεί να καταστεί πιο αποδοτική, οικονομική και ελκυστική λύση θέρμανσης στα σπίτια, σε σχέση με άλλες εναλλακτικές που δοκιμάστηκαν πέρυσι, με συνέπεια να αυξηθεί η κατανάλωση και τα έσοδα από ΦΠΑ για το κράτος.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Ποιοι θα πληρώσουν 2,1 δισ. επιπλέον φόρους το 2014

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων και ΙΧ θα πληρώσουν ξανά το «μάρμαρο» των μέτρων λιτότητος ύψους 6 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπει για το 2014 το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στην Βουλή από το υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα πρέπει το 2014 να εισπραχθούν επιπλέον φόροι 2,1 δισ ευρω (σε σχέση με το 2013) τα οποία επιδιώκεται να προκύψουν από την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν φέτος και αφορούν σε:

· κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων για τα προστατευόμενα παιδιά, για όλους τους για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, τους αγρότες και τους εισοδηματίες.

· κατάργηση όλων σχεδόν των εκπτώσεων φόρου και φοροαπαλλαγών

· φόρο στα ενοίκια από το πρώτο ευρώ. Σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%.

· επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητων σε περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. με στόχο έσοδα τουλάχιστον 2,9 δις. ευρώ

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει «βαθιά το μαχαίρι» για περικοπές 4 δισ ευρω το 2014. Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι το 2014 λιγότερες κατά 133.000.000 ευρώ σε σχέση με φέτος. Επίσης προβλέπονται περικοπές κατά 2,664 δισ. ευρώ στις δαπάνες για λοιπές συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που προβλέπουν:

- Την διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ από την 1η-1-2014, σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας.

- Την περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων

- Την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας

- Την περικοπή των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ κατά 529.00.000 εκατ. ευρώ,

- Την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 1,032 δισ. ευρώ.

Στο προσχέδιο προβλέπεται και μείωση των λειτουργικών και των λοιπών δαπανών του κράτους κατά 1,194 δισ. ευρώ στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εθνικής άμυνας, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α. ο.

Αδιάθετα αναμένεται να παραμείνουν έως το τέλος του έτους 1,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 8 δισ. που έχουν προβλεφθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ωστόσο δημιουργείται και νέο δημοσιονομικό κενό 936.000.000 ευρώ, το οποίο προέκυψε για το 2014, επειδή δεν πρόκειται να εφαρμοστούν δύο αρχικώς συμφωνηθέντα μέτρα που προέβλεπαν:

1. πρόσθετες περικοπές 336.000.000. ευρώ στους μισθούς και τις συντάξεις των ενστόλων μέσω ενός νέου μισθολογίου και

2. αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ κατά 600.000.000 ευρώ μέσω της επιβολής εισφοράς ακαθάριστα έσοδα όλων των επιχειρήσεων.

Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έχουν ληφθεί «αντίμετρα» όπως η επιβολή του Φόρου Πολυτελείας ή η επέκταση της έκτακης εισφοράς στα εισοδήματα του 2014, αλλά φαίνεται πως δεν κρίθηκαν επαρκή από την Τρόικα (ή κατέληξαν σε άλλες «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού), για αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι το υπουργείο Εργασίας θα αναζητήσει πρόσθετα μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή το Νοέμβριο.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Για την πατρίδα και όλους αυτούς…

Πάντα με προβλημάτιζε το πόσο εύκολα έπεφταν συμπολίτες μου θύματα της πατριδοκαπηλίας. Αρκούσε για αυτούς η δημόσια χρήση συμβόλων όπως η σημαία και η συνεχόμενη επίκληση λέξεων όπως πατρίδα, έθνος, Ελλάδα για να πειστούν και να υποστηρίξουν κόμματα και σχηματισμούς επειδή επικαλούνταν ότι νοιάζονταν υπέρμετρα για…όλα τα παραπάνω.

Του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου

Αυτή η “αδυναμία” τους που εμπεριέχει στοιχεία εξαρτημένων αντανακλαστικών, καλλιεργήθηκε συστηματικά από το κράτος μέσω της εθνικής αφήγησης και δεν έχει πάψει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη ακόμη και στις μέρες μας σε υπερθετικό βαθμό μάλιστα.
Έτσι λοιπόν από την μια ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ως συνεχιστής των μνημονιακών πολιτικών που αποτελούν το σχέδιο υποτίμησης της εργασίας και ξεπουλήματος όλων των δημόσιων πόρων και αγαθών για την εξυπηρέτηση των αναγκών κερδοφορίας του εθνικού και του διεθνούς κεφαλαίου. Η κυβέρνηση Σαμαρά και η πολιτικές της οδηγούν την χώρα σε μια άνευ προηγούμενου καταστροφή του παραγωγικού της ιστού, βυθίζουν στην απόγνωση το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, και όμως ο ίδιος άνθρωπος οδηγός των παραπάνω πολιτικών εμφανίζεται στην ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ με φόντο μια τεράστια Ελληνική σημαία να “ιδρύει” την νέα Ελλάδα και σε ανάλογο ύφος στην (Δ.Ε.Θ.) να χρησιμοποιεί 74 φορές την λέξη Ελλάδα.

Από την άλλη βρίσκεται το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ. Τα στελέχη του ασπάζονται και γαλουχούν στη νεοναζιστική ιδεολογία και μεθοδολογία, τα υπόλοιπα μέλη της. Εδώ δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι ιδεολογικοί πρόγονοι του ναζιστικού μορφώματος υπήρξαν οι Έλληνες ταγματασφαλίτες, οι «Γερμανοτσολιάδες» συνεργάτες των Ναζί κατά την περίοδο της κατοχής.

Και είναι αυτοί, που από τότε μέχρι και τώρα δεν αποδέχονται ως συμπατριώτες τους, Έλληνες και Ελληνίδες με διαφορετικό χρώμα, θρησκεία, σεξουαλική προτίμηση και ιδεολογία.

Είναι οι ίδιοι που συντάχθηκαν με την μνημονιακή κυβέρνηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, υπερψηφίζοντας οτιδήποτε αφορούσε την διασφάλιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι τελικά και αυτοί όπως και οι εμφανιζόμενοι «εθνάρχες» του παρελθόντος αλλά και του παρόντος που καταχρώνται τα εθνικά σύμβολά και προσπαθούν με συνεχείς επαναλήψεις των λέξεων πατρίδα, έθνος, Ελλάδα, να γίνουν οι θεματοφύλακες της αξιοπρέπειας του λαού της χώρας μας.

Τα παραπάνω βέβαια δεν είναι τυχαία ούτε είναι επιφανειακοί οι λόγοι που ο ευρύτερος χώρος της δεξιάς παράταξης έχει σφετεριστεί τον ρόλο του “εθνικά ευαίσθητου” και το χρησιμοποιεί συνεχώς ενώ αντίθετα οι πολιτικές επιλογές της είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Για ολόκληρες δεκαετίες πριν το 80′ το εθνικό σύμβολο έπαιζε τον ρόλο διαπιστευτηρίου και δήλωσης πολιτικών φρονημάτων του κάθε πολίτη προς το αυταρχικό κράτος της δεξιάς είτε για την διασφάλιση μιας φιλήσυχης ζωής χωρίς παρενοχλήσεις είτε για την εξασφάλιση κομματιού της πίτας από την πελατειακή λογική που διακατείχε από τότε τον κρατικό μηχανισμό.

Στον αντίποδα όλων αυτών, η αριστερά κατευθυνόταν από την φιλοπατρία της, μέσα από μια ταξική οπτική και ανάλυση -καθώς το να αγαπάς τον τόπο σου δεν μπορεί να είναι κάτι αφηρημένο και γενικό, ο σεβασμός στους ανθρώπους και στο περιβάλλον που εμπεριέχονται στον τόπο σου και στα δικαιώματα τους αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον. Η θεώρηση αυτή, ότι ο καπιταλιστής που εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο ή καταστρέφει το περιβάλλον για τα κέρδη του δεν μπορεί να αγαπά τον τόπο του πραγματικά, ήταν πρωτοπόρα και πυρήνας των αντιστάσεων του ελληνικού λαού σε οποιονδήποτε επιβουλεύονταν είτε τα εδάφη της είτε την δημοκρατία της, δίνοντας ανένδοτους αγώνες και θυσιάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές, χωρίς να λυγίζει και να απαρνιέται τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της.

Για άλλη μια φορά λοιπόν καλούμαστε όλοι εμείς που ανήκουμε στην αριστερά να δώσουμε τον αγώνα για τον τόπο μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού μας, δηλαδή του κόσμου της εργασίας και του μόχθου, του πολιτισμού και της δημοκρατίας, έξω από εθνικιστικές υστερίες, συνωμοσιολογικές θεωρίες αλλά και οποιαδήποτε μισαλλοδοξία ενάντια σε οποιονδήποτε λαό. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, ο καπιταλισμός οδηγεί τους προλετάριους να μην έχουνε πατρίδα.

πηγη

Και μέσα στο μπάχαλο με την Χρυσή Αυγή, ο Βενιζέλος -στα μουλωχτά – “βόλεψε” και την Καϊλή…

Ο αντιπρόεδρος κυριολεκτικά “δεν παίζετε”…

Αφού μέσα στην αναμπουμπούλα και τον ποταμό αποκαλύψεων για την “Χρυσή Αυγή”, δημοσιεύματα τον εμφανίζουν (κυριολεκτικά στα μουλωχτά) να έβαλε  το… χεράκι του για την “αποκατάσταση” της τέως βουλευτού Θεσσαλονίκης, και πολιτικής του φίλης, κ. Εύας Καϊλή. 

Σύμφωνα λοιπόν  με τον Tύπο  επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να αναλαμβάνει η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Τελικά κανείς πολιτικός φίλος του Βενιζέλου δεν χάνεται…

Και μετά όλοι -εντελώς υποκριτικά- απορούν γιατί η Χρυσή Αυγή διατηρεί υψηλά ποσοστά παρά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική της δράση.

Ποσοστά της Χρυσής Αυγής τα οποία βεβαίως (και για να μην ξεχνιόμαστε) είναι πολύ υψηλότερα του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως το κατάντησε ο Βενιζέλος…

Σκωτσέζικο ντους από την έκθεση της Standard & Poor's και αμηχανία στην Αθήνα

Μάλλον αμηχανία- αν όχι εκνευρισμό- προκάλεσε στην Αθήνα η Eκθεση της Standard & poor's, καθώς πίσω από τα καλά λόγια για τις δημοσιονομικές επιδόσεις, ο οίκος μεταθέτει χρονικά  κατά ένα έτος την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2015, ενώ υπολογίζει ότι το Χρέος στο κλείσιμο του μεθεπόμενου έτους θα βρίσκεται περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ' ότι υπολογίζει η Τρόικα.


Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη 3σέλιδη Έκθεση του Οίκου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά, η παραμικρή νύξη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η αντίδραση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου στο ερώτημα πώς βλέπει η Αθήνα την Έκθεση του Οίκου, λίγες ώρες μάλιστα αφότου ο Πρωθυπουργός επί αμερικανικού εδάφους είχε απευθύνει εκ νέου κάλεσμα σε funds να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά ομόλογα, επικαλούμενος το ότι το επιτόκιο του 10ετούς έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 10%.

Ο προβληματισμός της Αθήνας ενισχύεται εν αναμονή της Έκθεσης από τη MOODY'S, στελέχη της οποίας είχαν επαφές με το οικονομικό επιτελείο πριν από λίγες ημέρες, με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς να είναι υψηλές καθώς όπως έλεγαν τότε υπηρεσιακοί παράγοντες, "η MOODY'S είναι η μοναδική από τους τρεις Οίκους που δεν έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση".

Στη πραγματικότητα, η Έκθεση της STANDARD & POOR'S μοιάζει με... σκωτσέζικο ντους. Ο Οίκος διατηρεί στο Β- την πιστοληπτική αξιολόγηση, κυρίως λόγω του ότι παραμένει υψηλό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αν και βαίνει μειούμενο, λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και λόγω του ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ διατηρούν μεγάλες χρηματοδοτικές "γραμμές" προς την ελληνική οικονομία. Στα θετικά της Έκθεσης συμπεριλαμβάνεται και η επισήμανση για τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Πληρωμών, που θα περιοριστεί φέτος στο 1% από 15% του ΑΕΠ.

Από την άλλη ο Οίκος προβλέπει, όμως, ύφεση και το 2014 (1%) και ανάπτυξη μόλις 1,1% το 2015, ανεργία έως το 28,5% το 2014, περαιτέρω μείωση των ονομαστικών μισθών, παρά το ότι είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 2010 υποσκάπτοντας τη κοινωνική σταθερότητα- όπως επισημαίνει η S&P, ενώ θεωρεί ότι το Χρέος, που είναι ιδιαιτέρως βαρύ, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 177% το 2015.

«Σημειώνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην υγειονομική περίθαλψη και στη διαχείριση των εσόδων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ότι η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων είναι αργή. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση πετύχει φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα μπορούσε κατά την άποψή μας, να προκαλέσει μια πρόσθετη χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει το «κενό χρηματοδότησης» που προβλέπεται για το 2015-2016», καταλήγει η Έκθεση πριν επισημάνει ότι μπροστά μας βρίσκεται είτε η περαιτέρω αναβάθμιση εάν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα είτε μια νέα υποβάθμιση στη περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης ή νέου «κουρέματος» στα εναπομείναντα ομόλογα των ιδιωτών. 


(Πηγή: Γιώργος Παππούς από iefimerida)


 

Goldman Sachs: Ως τις 30 Οκτωβρίου φτάνουν τα λεφτά των ΗΠΑ, μετά έρχεται το Χάος

Εάν δεν αυξηθεί το όριο για το χρέος, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα μετά τις 17 Οκτωβρίου και θα έχει εξαντλήσει τη ρευστότητά του τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα- εάν όχι νωρίτερα, εκτιμά η Goldman Sachs.

Μετά τις 17 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συνεχίσει τις δημοπρασίες των ομολόγων, που έχουν λήξει, αλλά δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων χρεογράφων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς το shutdown εισέρχεται σε δεύτερη εβδομάδα, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, που έχουν βάλει λουκέτο, δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν καταλήξουν σε συμφωνία και για το όριο του χρέους. Η Goldman θεωρεί ως πιο πιθανό ενδεχόμενο τα δύο “στρατόπεδα” να διαπραγματεύονται πλέον και τα δύο θέματα ως “πακέτο”.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι μετά την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να έχει διαθέσιμα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο θεωρείται κάτι σαν όριο ασφαλείας για κάλυψη απρόσμενων πληρωμών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, που το εν λόγω ταμειακό υπόλοιπο είχε πέσει κάτω από τα 15 δισ. δολάρια.

Η πραγματική προθεσμία, λοιπόν, για το ταβάνι του δημοσιονομικού χρέους αφορά στο πότε θα εξαντληθούν και αυτά τα ταμειακά αποθέματα. Η Goldman πιστεύει ότι το Δημόσιο θα μπορεί να αποπληρώνει τις προγραμματισμένες πληρωμές του έως τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, μετά τις 25 Οκτωβρίου αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνει το κράτος χωρίς ρευστό από μέρα σε μέρα.   


defencenet

 

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ EUROBANK, ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!

Δεκτή έκανε το Πρωτοδικείο Κορίνθου, την αίτηση ανακοπής διαταγής πληρωμής πιστωτικής κάρτας, λόγω καταχρηστικότητας των όρων της σύμβασης.

Ειδικότερα, το δικαστήριο, με την υπ’αριθ. 102/2013 απόφασή του, ακύρωσε διαταγή πληρωμής ποσού 12.342,05 ευρώ, που είχε εκδόσει το Μονομελές Πρωτοδικείο σε βάρος δανειολήπτη, μετά από αίτηση της πιστώτριας τράπεζας (Eurobank).
 

Το δικαστήριο έκρινε καταχρηστική τη μονομερή αύξηση του ποσοστού του συμβατικού τόκου από την τράπεζα, πέραν των ορίων των ανώτατων εξωτραπεζικών επιτοκίων.


πηγη

 

ΚΑΘΕΙΡΞΗ 20 ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

Πριν απο λίγα λεπτά βγήκε η απόφαση για τον Ακη Τσοχατζοπουλο
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετων στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Οι Υπόλοιποι κατηγορούμενοι:

12 ΕΤΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ,

13 ΕΤΗ ΣΤΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ,

6 ΕΤΗ ΣΤΟΝ Ν. ΖΗΓΡΑ,

16 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ Γ. ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΗ,

12 ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,

12 ΣΤΗ ΒΙΚΥ ΣΤΑΜΑΤΗ, 16 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΣΜΠΩΚΟ,

10 ΕΤΗ ΣΤΗΝ ΤΑΛΙΤΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ, 10 ΕΤΗ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΗ,

6 ΕΤΗ ΣΤΟΝ Π. ΣΤΑΜΑΤΗ,

10 ΕΤΗ ΣΤΟΝ ΟΡΑΤΙΟ ΜΕΛΑ,

10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ,

6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΓΚΟΥΝΤΡΟΥΝ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,

6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ Φ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ,
και ....

6 ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑ, 10 ΕΤΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟ

Καταιγίδα πλειστηριασμών - Στο σφυρί 50 κατοικίες την ημέρα βγάζει το υπουργείο Οικονομικών! - Δεσμεύονται καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια

Πενήντα σπίτια την ημέρα βγάζει στο σφυρί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες δήμευσαν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών της χώρας από φορολογούμενους με οφειλές πάνω 100.000 ευρώ προς το δημόσιο.

Εκτός από τα σπίτια η εφορία έχει φθάσει να «αρπάζει» καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια από οφειλέτες, οι οποίοι παρά την απειλή της κατάσχεσης αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την εφορία.
Την «καταιγίδα» αυτών των πλειστηριασμών που έχουν φθάσει να τρέμουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως προκύπτει από αυτά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 έχουν διενεργηθεί 10.775 προγράμματα πλειστηριασμού με τις διαταγές αυτές να αντιστοιχούν σε περίπου 50 ακίνητα την ημέρα στην διάρκεια αυτού του οκταμήνου.


Το «κρεσέντο» σε αυτό το πρόγραμμα δίνουν δύο εφορίες στην Πάτρα. Μόνο η Δ.Ο.Υ Γ΄ Πατρών εξέδωσε σε αυτό το διάστημα 611 προγράμματα πλειστηριασμών και η Α΄ Πατρών άλλα 480.
Και ακολουθεί η Δ.Ο.Υ Παλλήνης στην Αττική με 557 ακίνητα, η Δ.Ο.Υ Νέα Ιωνίας επίσης στην Αττική με 405 και η Δ.Ο.Υ Περιστερίου με 319. Όπως καταδεικνύουν τα ίδια στοιχεία αρκετούς φορολογούμενους με σοβαρά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχει και η Ρόδος που στο οκτάμηνο κατάσχεσε και εν συνεχεία έβγαλε σε δημοπρασία ακίνητα από 278 οφειλέτες.
Οι πλειστηριασμοί στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών έχουν πάρει μορφή επιδημίας, αφού η εντολή η οποία έχει δοθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι να «κατάσχεται για ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί».
Ήδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από 122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες . Με τους φρενήρης ρυθμούς με τους οποίους γίνονται αυτές οι κατασχέσεις, όπως εκτιμάται από αρμόδια στελέχη, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.


Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι αιτήσεις ποινικής δίωξης οι οποίες ασκήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1882/1990 – δηλαδή, για χρέη που έχουν ρυθμιστεί πλην όμως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των δόσεων μέσα στην κρίση (μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων) ή για χρέη που υπήρξε συμφωνία για εφάπαξ εξόφληση και δεν τηρήθηκε - φθάνουν τις 11.849.
Οι φορολογούμενοι αυτοί έφθασαν να χρωστούν στην εφορία 2,229 δις. ευρώ ή 1,881 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Από αυτές οι 2.012 αιτήσεις αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ με το συνολικό ποσό οφειλής να φθάνει τα 2,031 δις. ευρώ δηλαδή πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος.
Με την πληθώρα των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση υπολογίζουν οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος να έρθει φέτος στα ταμεία ένα ποσό που θα ξεπερνά το 1,5 δις. με 1,8 δις. ευρώ και με το οποίο θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (100 εκατ. ευρώ ) και το 2014 ίσο με το 1% του ΑΕΠ. 


Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι 132 Έφοροι της χώρας έχουν φθάσει να «βομβαρδίζουν» τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που πολλές φορές πάνω... στον ζήλο τους έχουν φθάσει να κυνηγούν οφειλές ακόμη και για ένα ευρώ.
Με βάση τις εντολές που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα «διασώζονται» από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.


Μέχρι τέλος Αυγούστου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 72.505 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Το «ρεκόρ» κατέχει η ΔΟΥ Χανίων που τον Ιούλιο εξέδωσε 1.524 διαταγές κατάσχεσης και συνολικά 3.354 στο 8μηνο.
 

Μ. Χριστοδούλου


  

Ας μιλήσει πρώτα για τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ Ακούστε καλά, κ. Βενιζέλο!

Η δριμύτατη επίθεση που δέχτηκε η «δημοκρατία» μας από ένα κόμμα και τον αρχηγό του, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε φροντίσει να μας ενημερώσει ότι «όποιος τάσσεται εναντίον του Μνημονίου ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή», φανερώνει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται. Η
«δημοκρατία» εκδίδεται από εταιρία (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.), η οποία απασχολεί 200 εργαζομένους, έχει ονομαστικές μετοχές και είναι απόλυτα συνεπής στις φορολογικές και λογιστικές της υποχρεώσεις. Ηδη ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, σύντροφος του κ. Βενιζελου, βρίσκεται κατηγορούμενος για παρόμοιες δηλώσεις, κατόπιν αγωγής που του ασκήθηκε από τη «δημοκρατία» μας.

Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις τόσο για τα μαύρα ταμεία του όσο και για τα διάφορα ποσά που κατά καιρούς στελέχη του (π.χ. ο Θ. Τσουκάτος) δήλωσαν ότι έχουν παραλάβει για λογαριασμό του.

Καλό θα ήταν οι αρμόδιες Αρχές, που τόσο επιπόλαια επικαλείται ο κ. Βενιζέλος, να ασχοληθούν με τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις και να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό και το Κοινοβούλιο για τα πορίσματά τους. Τέλος, αντί το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος να δυσφημούν αορίστως, θα προτιμούσαμε να διαψεύσουν τα 90+1, τουλάχιστον, σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται και στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας».
 
http://www.dimokratianews.gr/

 

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ Η ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ‏

Μια παρακμή ζέχνει και μας ζώνει από παντού - ίσως να λέγαμε, αν νοιώθαμε πως είμαστε σε κατάσταση πολιορκίας κι όχι σε φάση καναπέ διαρκείας...

του ΣΤΑΘΗ

Κάθε μέρα μικρές κωμικοτραγικές στιγμές στολίζουν σαν κακόγουστα τατουάζ το σώμα της τραγωδίας μας. Λέξεις στον αέρα: «δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» τη στιγμή που οι λέγοντες ετοιμάζουν νέα φορολογική επιδρομή της τάξεως των 2,5 δισ. και νέες περικοπές της τάξεως των 3,2 δισ.!

Τι διάολο είναι οι λέξεις; μύγες που τις χάφτουμε; Πολύ πιθανόν - για παράδειγμα ο κ. Γιώργος Προκοπάκης, υποψήφιος βουλευτής της Δράσης (του πολύ Τζήμερου), μέγας εχθρός του κράτους και ιεροκήρυκας του νεοφιλελευθερισμού, τον τσίμπησε τον διορισμούλη του στη ΝΕΡΙΤ - είπε κι αυτός να θυσιασθεί για την πατρίδα, να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά του κρατικού κορβανά! στο κάτω κάτω, το κράτος πολλοί εμίσησαν, τα κρατικά λεφτά ελάχιστοι. Κάθε μέρα και μια γκέλα: αίφνης βρέθηκαν...
Ναζιστικά βιβλία στο σπίτι του κ. Παππά της Χρυσής Αυγής - τι βιβλία θα βρίσκονταν δηλαδή; κηπουρικής; Κι από πότε τα ναζιστικά βιβλία συνιστούν πειστήρια ποινικού εγκλήματος; Πόσο δηλαδή θα χρειασθεί να φωνάζει η μισή επικράτεια στην άλλη μισή ότι οι διώξεις εναντίον των φασιστών αφορούν σε ποινικά αδικήματα κι όχι σε πολιτικά;
Ωσπου να αρχίσουν οι καθαρές πολιτικές διώξεις, θα μου πείτε και δεν αποκλείεται να ’χετε δίκιο, αν κρίνουμε απ’ την επιμονή του ΠΑΣΟΚ των Βενιζελομπίστηδων. Στων οποίων την άποψη προσεχώρησε και ο κ. Βορίδης, κάνοντας την απαραίτητη επί του θέματος κωλοτούμπα που η είσοδός του στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επέβαλε.

Ετσι πορευόμαστε, με λέξεις χωρίς κόστος και πράξεις με πολύ όφελος. Για τους πονηρούς. Σαν τίποτα να μην έχει αλλάξει. Εστω λόγω κρίσης. Παρά μόνον προς το χειρότερο. Και γιατί να μην είναι έτσι, εφ’ όσον αυτοί που προκάλεσαν την κρίση είναι οι ίδιοι που τη διαχειρίζονται;
Με τη δημοκρατία όλο και να λιγοστεύει, όλο και να αργοσβήνει, έστω αυτή η φενάκη δημοκρατίας που είχαμε - αλήθεια πόσα χρόνια ποινή θα φάει ο Ακης; πάντως όχι τόσα όσα τα δισεκατομμύρια που οδήγησε ο κ. Σημίτης να αλλάξουν τσέπες στη μεγαλύτερη και πιο ληστρική ανακατανομή εισοδήματος που έγινε πριν από την κρίση, με το άγος του Χρηματιστηρίου.
Αυτή η δημοκρατία της Ζήμενς και των Δυνατών, των μιζών, της διαπλοκής και της ανεργίας, που άρχισαν να γίνονται εξαθλίωση, κόλαση και αυτοκτονίες, προκάλεσε δύο ρεύματα, ένα μεγάλο κι ένα μικρό, τελείως αντίθετα μεταξύ τους.

Το μικρό χρέωσε στη δημοκρατία την παθολογία που της προκαλούν οι Δυνατοί και την απέρριψε, την περιφρόνησε, αδιαφορεί. Αντιθέτως, το μεγάλο ρεύμα ζητά να απαλλάξει τη δημοκρατία απ’ αυτήν την παθογένεια, ζητά να τη βαθύνει και να φέρει τους θεσμούς πιο κοντά στα συμφέροντα του λαού.
Το πρώτο ρεύμα το μικρό το εξέφρασε η Χρυσή Αυγή, το δεύτερο ρεύμα το μεγάλο το εξέφρασε το δυνάμωμα της Αριστεράς, στην οποίαν ο λαός έδωσε μια δυναμική πρωτοφανή στα μεταπολεμικά χρονικά. Τα δύο αυτά άκρως αντίθετα μεταξύ τους ρεύματα, η φασιστική άκρα δεξιά και η αριστερά, ριζοσπαστική, μεταρρυθμιστική κι επαναστατική, ομογενοποιούνται απ’ την κυρίαρχη προπαγάνδα σε ένα με τη θεωρία των δύο άκρων, ενώ ταυτοχρόνως ο λαός κατηγορείται απ’ τους Δυνατούς για τον ίδιο λαϊκισμό, είτε ψηφίζει φασίστες είτε ψηφίζει αριστερούς.

Θα μιλούσαμε κι εδώ για λέξεις μύγες που ορισμένοι τις χάβουν, αν δεν επρόκειτο για λέξεις σκορπιούς που σκοτώνουν.
Ομως πλέον δεν έχουμε χρόνο, η δημοκρατία υποχωρεί - ενίοτε ατάκτως. Και η ζημιά που έγινε με την εμφάνιση του φασιστικού φαινομένου, ακόμα κι αν αυτό συρρικνωθεί, εδράζεται πάνω σε κοινωνικούς ιστούς που έχουν ήδη διαβρωθεί. Πρώτα από τη δημοκρατία την ίδια (κι ύστερα απ’ τον φασισμό). Τη δικομματική δημοκρατία (πελάτες της οποίας ήταν όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή - οι μισοί, διότι οι άλλοι μισοί ήταν από χέρι αδικημένοι). Προγραμμένοι από ένα σύστημα που τους περιθωριοποιούσε.

Τριάντα χρόνια τώρα η δημοκρατία κατατρύχεται απ’ τη διαπλοκή, την υποτέλεια στους ξένους, την μηντιακή τυραννίδα, την αποδόμηση της εκπαίδευσης, τον ρεβανσισμό των Δυνατών εναντίον του κόσμου της εργασίας - ο δρόμος απ’ την ψευδή ευμάρεια στην κρίση ήταν μονόδρομος. Και ήταν μάλλον φυσιολογικό μια μερίδα του πληθυσμού, μετά τριάντα χρόνια τηλεοπτικής αποβλάκωσης και εκπαιδευτικής αποσάθρωσης να χρεώσει στη δημοκρατία την παθολογία της κι όχι σ’ αυτούς που την προκαλούν.
Ενα μικρό λοιπόν μέρος του λαού στράφηκε προς τους φασίστες (πολλοί απ’ τους οποίους τυγχάνουν ταυτοχρόνως και εγκληματίες) - τώρα βλέπει τι έκανε, και στη συνέχεια θα δει τι θα κάνει.

Ενα άλλο όμως μέρος του λαού, το πολύ μεγαλύτερο εξ εκείνων που απεγκλωβίσθηκαν απ’ τον δικομματισμό, στράφηκε προς την Αριστερά, με την ελπίδα, πρώτον, να σταματήσει (η Αριστερά) την καταστροφή και, δεύτερον, να δουν τι είναι σε θέση η Αριστερά να προτείνει για τη συνέχεια. Αν η συγκυρία είναι δύσκολη για τη δημοκρατία, είναι δύσκολη και για την Αριστερά. Οχι μόνον διότι ένα μέρος της με τον ελιτισμό του, την αποκοπή του απ’ τους λαϊκούς ανθρώπους, έφθειρε κι αυτό τη δημοκρατία, αλλά διότι ώρα θα ήταν καταστροφικό, αν οι απαιτήσεις της Ιστορίας, δηλαδή οι ανάγκες, υπερβούν την ικανότητα της Αριστεράς να τις υπηρετήσει.
Σε κρίσεις του παρελθόντος η Αριστερά, έστω με πολύ μικρότερη εκλογική απήχηση, είχε προμάχους, παρήγαγε τέχνη, ενέπνεε τον λαό, σήμερα σε μια κουρασμένη δημοκρατία, αυτή η παλιά δυναμική της Αριστεράς αποτελεί ζητούμενο. Τα νοικοκυριά καταρρέουν, η χώρα είναι αιχμάλωτη σε χέρια πολιτικάντηδων επιπέδου Βενιζέλου, ορίζοντα Γιακουμάτου και βεληνεκούς Αδωνη Γεωργιάδη - δεν μας μένει πολύς καιρός πριν από την πλήρη υποδούλωση ή την ανεξέλεγκτη εξέγερση.

Ανάγκα και θεοί πείθονται - ο λαός έχει αστείρευτες δυνάμεις, θεσμούς να τις εκφράσει δεν έχει, μάλιστα το αντίθετο, κυρίαρχος «θεσμός» είναι ο εσμός των πονηρών που του έχουν καθίσει στο σβέρκο - φθάνει πια. Φθάνουν τα λόγια μύγες και οι πράξεις σκορπιοί.
Για αυτό λέω -επιτρέψτε μου το πρώτο πρόσωπο- ότι δεν πρέπει να πάμε ώς τις εκλογές με το σίριαλ της Χρυσής Αυγής και τους εύκολους αντιφασισμούς των Βενιζελοπρετεντέρηδων, αλλά οργανώνοντας η Αριστερά κι όποια άλλη δύναμη στέκει δίπλα στον λαό τους τρόπους για την αναζωογόνηση και το βάθεμα της δημοκρατίας, την ανακοπή της καταστροφής, την υπέρβασή της και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για το μέλλον της χώρας και τη ζωή του λαού. Δύσκολο - αλλά αναγκαίο, άλλη λύση δεν υπάρχει. Στελέχη η Αριστερά έχει, στελέχη ο λαός έχει - οι τρόποι πρέπει να οργανωθούν, εδώ και τώρα, δημοσίως, μπροστά στα μάτια του λαού με το νι και με το σίγμα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, εκτός κι αν έχουμε ανώμαλες εξελίξεις, η Αριστερά θα κληθεί να κυβερνήσει. Αν κυβερνήσει με τον λαό και για τον λαό, θα αποκαθάρει όχι μόνον την παθολογία της δημοκρατίας, αλλά και τη δική της. Θα έχει να αντιμετωπίσει «θεούς και δαίμονες» - ο τρόπος που θα το κάνει θα είναι αυτός που θα κρίνει την έκβαση. Τους τρόπους αναμένει να ακούσει ο λαός, τους τρόπους θέλει να γνωρίζει, ώστε στο πρώτο κύμα της εντολής του να προσθέσει και το δεύτερο...

ΥΓ.: Θριαμβευτική είσοδο έκανε χθες στο enikos ο συνάδελφος, σύντροφος και φίλος Νίκος Μπογιόπουλος. Καλώς μας ήρθες, Νίκο, ανέβηκες σε καλό καράβι, καλοτάξιδος, πάντα χρήσιμος και ωφέλιμος!

 
 

Διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, ένα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων!

Προκόπης Κωφός
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ

Διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, ένα ακόμα βήμα προς την

ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων!

Η κυβέρνηση προωθεί την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης
Εκπαίδευσης και όχι μέτρα για να ικανοποιηθούν δημοσιονομικές ανάγκες.
Όσο δεχόμαστε πως η κυβέρνηση προωθεί αυτά που προωθεί για να
υλοποιήσει δεσμεύσεις του μνημονίου ή για να ικανοποιήσει γενικότερες
οικονομικές αναγκαιότητες δημοσιονομικής λιτότητας και όχι πως αυτά
που προωθεί είναι η πολιτική της για την Παιδεία, αποδυναμώνουμε
καθοριστικά τα αιτήματά μας και τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Όσο
θεωρούμε μονόπλευρα πως η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων
είναι απλά μια καταστροφή για τα πανεπιστήμια και όχι μια επιλογή στα
πλαίσια της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης,
επίσης αποδυναμώνουμε τους αγώνες μας και τις προσπάθειές μας. Αυτά
προσπαθώ να αποδείξω στο κείμενο που ακολουθεί.

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης ζουν σε έναν
κόσμο όπου συμβαίνουν «ανεξήγητα» και παράλογα φαινόμενα. Σύμφωνα με
την ανακοίνωσή τους η κυβέρνηση και το υπεύθυνο για την Παιδεία
Υπουργείο είναι «εχθρικό» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του
Πανεπιστημίου Κρήτης και κατ’ επέκταση όλων των πανεπιστημίων της
χώρας, προβαίνει σε «αυθαίρετες διοικητικές παρεμβάσεις», λειτουργεί
ως «απρόσωπος και πανίσχυρος διοικητικός μηχανισμός», εφάρμοσε ένα
«ανεκδιήγητο» σχέδιο αναδιαρθρώσεων, το σχέδιο Αθηνά, «κωφεύει σε
παρακλήσεις και διαμαρτυρίες» για ουσιώδη θέματα της ανώτατης
εκπαίδευσης, αριθμός εισακτέων, συνεχείς αναθεωρήσεις του
προϋπολογισμού, εννοούν μάλλον τη δραστική συρρίκνωση των πιστώσεων,
και τώρα επείγεται να θέσει σε διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους!
Όλα αυτά τα πράγματι φοβερά και τρομερά χαρακτηρίζονται καταρχήν από
τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου στην ανακοίνωσή τους ως «ανεξήγητα»
και θα περίμενε κανείς πως θα μπουν στον κόπο να μας δώσουν μαζί με
τις διαπιστώσεις τους και την ερμηνεία τη δική τους, πώς είναι δυνατόν
το ίδιο το Υπουργείο που έχει την ευθύνη για τη Δημόσια Ανώτατη
Εκπαίδευση να φαίνεται όχι μόνο πως είναι ακόμα και «εχθρικό» στην
αντιμετώπιση των προβλημάτων της, αλλά και να δημιουργεί κι άλλα,
θέτοντας επί του προκειμένου σε διαθεσιμότητα διοικητικούς υπαλλήλους!

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορεί να μη
δίνουν κάποια δική τους ερμηνεία για όλα αυτά τα «ανεξήγητα», αλλά στη
συνέχεια αντιφάσκοντας με τον ίδιο τον εαυτό τους δίνουν μια «εξήγηση»
πολύ διαδεδομένη και γνωστή σε όλους. Αποδίδουν αυτή την «ανεξήγητη»
πρακτική του Υπουργείου Παιδείας στην «οικονομική κρίση» και στην
«πίεση των δανειστών της χώρας»! Τα μέλη του Συμβουλίου υιοθετώντας
αυτή την έτοιμη και πολύ βολική για πολλούς ερμηνεία ατύχησαν! Όταν
δέχεται κανείς αυτή την ερμηνεία, ουσιαστικά θεωρεί πως το Υπουργείο
Παιδείας δεν έχει πολιτική για την Παιδεία, αλλά πως όλα αυτά τα
προωθεί με βάση ξένους προς την Παιδεία παράγοντες όπως η οικονομική
κρίση (έτσι γενικά και αόριστα), οι δανειστές και τα μνημόνια. Και
όταν δέχεσαι αυτή την ερμηνεία, ουσιαστικά δεν έχει και τόσο νόημα να
παρουσιάζεις στη συνέχεια στοιχεία και αναλύσεις για «υποστελέχωση»
των πανεπιστημίων, γιατί η διαπιστούμενη «παρακμή» της ανώτατης
εκπαίδευσης είναι σύμφωνα με την ερμηνεία σου φυσιολογική συνέπεια του
χρέους του κράτους το οποίο η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας
είναι υποχρεωμένο να διαχειριστεί καταφεύγοντας βεβαίως και σε
απολύσεις! Αυτή είναι η δεύτερη και κραυγαλέα αντίφαση της απόφασης
του Συμβουλίου Ιδρύματος της Κρήτης που έσπευσαν βέβαια να τη
χειροκροτήσουν κι άλλοι, εντάσσοντας τη συζήτηση για την τύχη των
πανεπιστημίων στη γνωστή κοκορομαχία μνημονιακών και αντιμνημονιακών!

Εκτός της παραπάνω παραπλανητικής θεώρησης του θέματος της
διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, υπάρχει και μια άλλη
ερμηνεία θα έλεγα πιο εκλεπτυσμένη! Είναι η ερμηνεία του Συνδέσμου
Καθηγητών ΑΠΘ. Ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του δεν λέει τίποτα ούτε
για οικονομική κρίση, ούτε για μνημόνια, τρόικες και δανειστές, αλλά
τα υπονοεί προβάλλοντας τα συμφέροντα του «Έλληνα φορολογούμενου» που
πληρώνει και τον ελληνικό λαό που του «στέλνουν το λογαριασμό». Με
άλλα λόγια και ο Σύνδεσμος δέχεται ουσιαστικά σ’ αυτή τουλάχιστον την
ανακοίνωση πως το Υπουργείο Παιδείας δεν προωθεί κάποια έστω και
λανθασμένη πολιτική για την Παιδεία, αλλά πως οι κινήσεις του
απορρέουν από άλλες γενικότερες οικονομικές αναγκαιότητες. Στο πλαίσιο
αυτό επικεντρώνει στην αναγκαιότητα της αξιολόγησης με σκοπό να
παραμείνει ή και να αυξηθεί η αποδοτικότητα με λιγότερα λεφτά, επί της
ουσίας όμως όχι απλά αποδέχεται τις απολύσεις και επομένως τη
συρρίκνωση των πανεπιστημίων, αλλά ουσιαστικά τις προτείνει! Αυτή
είναι η ουσία της θέσεώς του, η αποδοχή και η στήριξη της
επιχειρούμενης συρρίκνωσης του πανεπιστημίου, γιατί αν δεν ήταν αυτή η
θέση του θα πρότεινε να αξιοποιηθεί όλο το υπάρχον προσωπικό για να
λειτουργήσει το πανεπιστήμιο καλύτερα!

Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΑΠΘ, οι σύγκλητοι, οι πρώην πρυτάνεις του
Πανεπιστημίου Αθηνών, η πλειοψηφία στην ΠΟΣΔΕΠ και άλλοι που
τοποθετήθηκαν στο φλέγον θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών
υπαλλήλων, ουσιαστικά κινούνται στην ίδια θεώρηση του θέματος με το
Σύνδεσμο Καθηγητών ΑΠΘ και την ανακοίνωση των εξωτερικών μελών του
Συμβουλίου Ιδρύματος Κρήτης ακόμα και όταν δεν επιχειρούν να
ερμηνεύσουν, γιατί το Υπουργείο προωθεί τέτοια μέτρα. Είτε
παρουσιάζουν ορθά επιχειρήματα για την ανάγκη να διατηρηθεί το υπάρχον
διοικητικό προσωπικό για την κανονική λειτουργία των πανεπιστημίων,
είτε ισχυρίζονται πως της διαθεσιμότητας έπρεπε να προηγηθεί η
αξιολόγηση κατηγορώντας κάποιοι τις διοικήσεις των πανεπιστημίων που
δεν ολοκλήρωσαν τις σχετικές διαδικασίες και άλλοι την κυβέρνηση που
δεν τήρησε ούτε αυτή την αξιολόγηση που η ίδια προωθεί. Πόσο όμως
αποτελεσματικά μπορεί να είναι αυτά τα επιχειρήματα όταν απευθύνονται
σε μια κυβέρνηση που κατά τους ίδιους προωθεί τη διαθεσιμότητα και τις
απολύσεις για λόγους που δεν έχουν σχέση με την ίδια την Παιδεία, αλλά
σχετίζονται με ξένες προς την Παιδεία αναγκαιότητες και επιδιώξεις;
Όταν αναγνωρίζεις πως η κυβέρνηση μπορεί ή είναι και υποχρεωμένη να
ασκεί μια πολιτική «λιτότητας», δεν δικαιώνεις ταυτόχρονα και το «όχι»
που θα σου πει όταν της ζητάς να μην κάνει απολύσεις;

Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται σήμερα είναι να μην ερμηνεύει κανείς
την πραγματικότητα ξεκινώντας από τα δεδομένα της κατάστασης που
αντιμετωπίζει, αλλά να ξεκινά από μια ερμηνεία της πραγματικότητας που
δεν είναι δική του και μάλιστα εκπορεύεται άνωθεν ή τεχνηέντως!
Συγκεκριμένα, το λάθος που γίνεται στην εκτίμηση της κατάστασης που
έχει διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση είναι πως ενώ η ανώτατη
εκπαίδευση συρρικνώνεται μπροστά στα μάτια μας, συρρικνώθηκαν οι
πιστώσεις, συρρικνώθηκαν οι μισθοί, συρρικνώθηκαν ή εξαλείφτηκαν
πανεπιστήμια, τμήματα και σχολές και θα συρρικνωθούν ακόμα
περισσότερο, συρρικνώνονται οι δαπάνες για καθαριότητα, τεχνική
υποστήριξη, φύλαξη κλπ, συρρικνώνεται το διοικητικό προσωπικό, θα
συρρικνωθεί και το διδακτικό προσωπικό, πολλοί δεν σκέφτονται με βάση
την ίδια τη συρρίκνωση που συντελείται, αλλά με βάση μια επικρατούσα
ερμηνεία της συρρίκνωσης, πως το κράτος είναι υποχρεωμένο να κάνει
οικονομίες για να ανταποκριθεί σε κάποιες άλλες υποχρεώσεις του και
επομένως η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και επομένως και η συρρίκνωση
της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ένα αναγκαίο κακό!

Η κυβέρνηση ΕΧΕΙ πολιτική για την Παιδεία και όλα αυτά που βλέπουμε
να προωθεί είναι αυτό ακριβώς, η πολιτική της. Είναι μεγάλο λάθος να
νομίζει κανείς πως την πολιτική της για την Παιδεία την έχει προς το
παρόν στα συρτάρια και πως αυτά που προωθεί απορρέουν από άλλες
γενικότερες οικονομικές αναγκαιότητες, μνημόνιο, κρατικό χρέος,
εξυγίανση του δημόσιου τομέα! Η πολιτική τους για την Παιδεία και
συγκεκριμένα για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι γνωστή από παλιά, πολύ
πριν την οικονομική κρίση, και δεν είναι άλλη από την ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
με τη ευρύτερη και τη στενότερη έννοιά της. Με την ευρύτερη έννοια
ιδιωτικοποίηση σημαίνει πως τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν ως
επιχειρήσεις και με τη στενότερη έννοια πως θα ανήκουν ιδιοκτησιακά σε
ιδιώτες. Αυτό που προωθείται για την ώρα είναι η ιδιωτικοποίηση με την
ευρύτερη έννοια, δηλαδή να λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όταν
θα καταφέρουν να λειτουργούν οι ανώτατες σχολές ως επιχειρήσεις, τότε
θα εξετάσουν το ενδεχόμενο, αν θα πωληθούν και σε ιδιώτες. Εννοείται
πως η ιδιωτικοποίηση συνεπάγεται ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα.

Η λειτουργία των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν
δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σημαίνει:

α. Μια ιδιωτική επιχείρηση αποσκοπεί στο μέγιστο κέρδος που
επιτυγχάνεται με τη βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και ένα
πανεπιστήμιο που είναι δημόσιο, αλλά προορίζεται να γίνει επιχείρηση,
πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της επιστημονικής μόρφωσης των νέων
και της ανάπτυξης της έρευνας και να στραφεί στην επιδίωξη ωφελειών με
βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη
με τις ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ, την κατάργηση σχολών και τμημάτων που δεν
ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, με την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των σχολών
και των τμημάτων για να προκύψει τι περισσεύει, με την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του
προσωπικού για να προκύψει ποιοι περισσεύουν και να ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ.

β. Μια ιδιωτική επιχείρηση είναι αδιανόητο να μην έχει έσοδα και όσο
το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη και ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που
προορίζεται να γίνει επιχείρηση πρέπει να ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και να εξασφαλίσει τα έσοδα και τα κέρδη του
επιβάλλοντας ΔΙΔΑΚΤΡΑ, πληρώνοντας όσο το δυνατόν ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
και προσφέροντας υπηρεσίες και έρευνα καθ’ υπαγόρευση άλλων
επιχειρήσεων που έχουν την ανάγκη του για να λύσουν τα δικά τους
προβλήματα αύξησης των κερδών τους.

γ. Μια ιδιωτική επιχείρηση είναι αδιανόητο να έχει μόνιμους
εργαζόμενους και ένα πανεπιστήμιο που προορίζεται για επιχείρηση
πρέπει να ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ και να τους αντικαταστήσει με
εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού τομέα. Αυτή η διαδικασία
είναι ήδη σε εξέλιξη. Αντικαταστάθηκε μόνιμο προσωπικό με ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥΣ
και τώρα αντικαθίστανται και οι εργολαβικοί από εταιρίες. Αυτό
συμβαίνει τώρα και με τους διοικητικούς υπαλλήλους. Θέλουν να
απολύσουν υπαλλήλους με δικαιώματα μονιμότητας και σταθερής εργασίας
για να τους αντικαταστήσουν με υπαλλήλους ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ή ΕΤΑΙΡΙΩΝ.

δ. Μια ιδιωτική επιχείρηση παράγει προϊόντα για να τα πουλήσει και ένα
δημόσιο πανεπιστήμιο που προορίζεται για επιχείρηση πρέπει να
αντικαταστήσει την παραγωγή του, τα πτυχία εν προκειμένω που
αντιπροσωπεύουν επιστημοσύνη, με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ που αντιπροσωπεύουν
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ και ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ με βάση ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ώστε να
ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες των εργοδοτών και
γενικότερα της αγοράς. Η επιστημοσύνη για όλους τους πτυχιούχους είναι
«πεταμένα λεπτά» και περιορίζεται στη λεγόμενη ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Παράλληλα το
πανεπιστήμιο που προορίζεται για επιχείρηση πρέπει να αποσυνδέσει τις
προπτυχιακές σπουδές από τις μεταπτυχιακές και να καθιερώσει
ΜΟΝΟΕΤΕΙΣ, ΔΙΕΤΕΙΣ και ΤΡΙΕΤΕΙΣ σπουδές καθώς και τη ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
για να ανταποκριθεί και πάλι στις ποικίλες ανάγκες των επιχειρήσεων
και της αγοράς.

ε. Σε μια ιδιωτική επιχείρηση η διοίκηση επιβάλει την πολιτική που
έχει χαράξει η εταιρία για να επιτευχθούν οι στόχοι της και το μέγιστο
κέρδος και ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που προορίζεται για επιχείρηση
πρέπει να εγκαταλείψει σιγά-σιγά τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις
εκλογές και το αυτοδιοίκητο και να καθιερώσει αυταρχικές δομές
μεταφοράς των αποφάσεων από τα πάνω προς τα κάτω. Ήδη καταργήθηκε η
συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και καθιερώθηκαν όργανα
διοίκησης όπου συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακοί παράγοντες, για να
συμβάλουν άραγε σε τι;

ζ. Σε μια ιδιωτική επιχείρηση όλοι υποτάσσονται στους στόχους και την
επιδίωξη της εταιρίας για μέγιστο κέρδος με βάση την πολιτική που έχει
χαραχθεί και σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που προορίζεται για
επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να ισχύει η ελευθερία στη διδασκαλία και
την έρευνα και επομένως δεν μπορεί να ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο.
Όπερ και εγένετο, το έχουν καταργήσει. Για τους ανυπότακτους υπάρχει
και ο εισαγγελέας!

η. Μια ιδιωτική επιχείρηση προσφέρει στους πελάτες της αυτό για το
οποίο πληρώνουν και ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που προορίζεται για
επιχείρηση δεν μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές του τίποτα παραπάνω
πέραν της εκπαίδευσης. Για αυτό και υποβαθμίζεται η φοιτητική μέριμνα,
μέχρις εξαλείψεως!

Με βάση τα παραπάνω όλα όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια όχι μόνο
ερμηνεύονται αβίαστα, αλλά μπορούν να γίνουν και προβλέψεις, πώς θα
εξελιχτούν δηλαδή τα πράγματα και τι θα γίνει και με το διδακτικό
προσωπικό! Το λέω γι αυτούς που βλέπουν «ανεξήγητα» φαινόμενα,
«ανικανότητες» πολιτικών, «πελατειακές λογικές», «προχειρότητες»,
«ατεκμηρίωτες» προτάσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και
άστοχες ή εύστοχες προσπάθειες για να προκύψει δημοσιονομικό όφελος.
Σ’ αυτή τη βάση ας το σκεφτούν κι αυτοί που προσπαθούν να αξιολογήσουν
ή να απορρίψουν φήμες για τις επερχόμενες απολύσεις διδακτικού
προσωπικού, ίσως επιτέλους να βρουν κάποια άκρη στις ανησυχίες τους.

Όλα όσα λοιπόν συμβαίνουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι απόρροια της
προωθούμενης πολιτικής για ανατροπή του Δημόσιου χαρακτήρα της και
μετατροπή των Πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με
ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και με
βάση αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με βάση αυτό πρέπει να
κινηθούμε! Αυτόν τον αγώνα πρέπει να κάνουμε, να υπερασπιστούμε ό,τι
απέμεινε από το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης για να μην
περάσει η πολιτική της ιδιωτικοποίησής της και να συμβάλουμε στη
δημιουργία συνθηκών που θα ανατρέψουν την πολιτική που την προωθεί!

Προκόπης Κωφός
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ

 

Ετοιμάζουν ομαδικές συλλήψεις και δίκες χιλιάδων πολιτών - Δηλώσεις Θ.Πάγκαλου

Ομαδικές δίκες "χιλιάδων πολιτών" - όπως είπε χαρακτηριστικά, που απλά υποστηρίζουν τον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή προτείνει το κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (και υπουργός Εξωτερικών στα Ίμια) Θ.Πάγκαλος.

"Και να συλληφθούν και να δικαστούν, εάν χρειαστεί, εκατοντάδες ή χιλιάδες στελέχη τους σε όλη την Ελλάδα" είναι η ακριβής τοποθέτηση του Θ.Πάγκαλου.

Η προσαγωγή σε δίκες θα γίνει με την κατηγορία συγκρότησης και υποβοήθησης ομάδας για εσχάτη προδοσία ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκ των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος.

"Εμπίπτουν απολύτως κατά την άποψή μου – γιατί δεν είμαι δικαστικός ούτε καν νομικός μεγάλος, διότι ένα πτυχίο Νομικής έχω – στα άρθρα 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες κατάλυσης του πολιτεύματος. Ή, αν το θέλετε αλλιώς, περιγράφουν τις πράξεις που συντελούν στο να συγκροτηθεί η αντικειμενική έννοια του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας.

Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυτά τα άρθρα και να διοριστεί εφέτης-ανακριτής από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και να συλληφθούν έτσι όλοι οι βουλευτές χωρίς άλλη διαδικασία, διότι αυτό είναι κακούργημα διαρκές και αυτόφωρο.

Και να συλληφθούν και να δικαστούν, εάν χρειαστεί, εκατοντάδες ή χιλιάδες στελέχη τους σε όλη την Ελλάδα.

Γι’ αυτούς τους τρεις δεν ισχύει το άρθρο 187 του Π.Κ., αλλά για άλλα αδικήματα που είναι πλημμελήματα, όπως η οπλοκατοχή. Η πλάκα είναι ότι ο Μπούκουρας για ρατσιστής έχει ένα πολύ ωραίο αλβανικό όνομα. Είναι ο ωραίος…

Τα ρατσιστικά επεισόδια δεν οφείλονται όλα στη Χ.Α. Δεν είχαμε επεισόδια εναντίον μεταναστών σε όλη την Ελλάδα; Αλλά ρατσιστικά επεισόδια και σε βάρος των τσιγγάνων και Ρομά σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είναι Έλληνες υπήκοοι".

Οι συλλήψεις και οι δίκες θα γίνουν κατα τα πρότυπα των σταλινικών διώξεων, προφανώς, καθώς ο Θ.Πάγκαλος στην πολιτική του νεότητα ήταν οπαδός ακροαριστερών πολιτικών κινημάτων της εποχής.

Οι συλλήψεις θα γίνουν βάσει των καταλόγων μελών του κόμματος που έχουν συγκεντρωθεί από τις εφόδους στα σπίτια των στελεχών και στα γραφεία της ΧΑ και βέβαια θα τους ακολουθήσουν οι συγγενείς και ο κοινωνικος περίγυρος, βάσει αυτών που περιγράφει ο Θ.Πάγκαλος.

Βέβαια το ζήτημα είναι σε ποια στρατόπεδα συγκέντωσης θα μαζέψουν το 7-12% του πληθυσμού, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο Α.Σαμαράς...

Το ότι σπρώχνουν την χώρα σε εμφύλια σύγκρουση προφανώς το έχουν λάβει υπ'όψιν τους να υποθέσουμε...

 
 

Υπάρχουν λεφτά; 1 δις περισσότερα ληξιπρόθεσμα μέσα σε ένα μήνα!

Αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο, σε μια περίοδο που θεωρητικά η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, λόγω της τουριστικής περιόδου.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει αυτή την εξέλιξη στο γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν μαζί στο τέλος Αυγούστου τη δόση για τον φόρο του εκκαθαριστικού σημειώματος εισοδήματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Πάντως, εκτιμούν ότι η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 61,214 δισ. ευρώ, έναντι 60,181 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών φυσικών προσώπων αυξήθηκαν από 21,646 δισ. ευρώ σε 22,339 δισ. ευρώ.

 

πηγη 

JP Morgan: Τελειώνετε με τη Δημοκρατία!

Από ποιούς παίρνει γραμμή ο Αντώνης Σαμαράς;
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, την Δευτέρα 30-9-2013 συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με κορυφαία στελέχη της JP Morgan, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της Jamie Dimon.


Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε δυο εκθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Η μία για τις τράπεζες και η άλλη συνολικά για την οικονομία και την αγορά.
Ποια όμως είναι η JPMorgan και ποιες απόψεις-θέσεις εκφράζει;


Έκθεση της JPMorgan,
δημοσιευμένη στα τέλη Μαΐου του 2013, περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το πολιτικό μέλλον που επιφυλάσσουν για τον Ευρωπαϊκό Νότο τα διεθνή χρηματοτραπεζικά συμφέροντα.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, της μεγαλύτερης σε περιουσιακά στοιχεία τράπεζας των ΗΠΑ, προβλέπει εκτεταμένη περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και στέλνει σαφή εντολή στους εγχώριους επιτελείς: Ξεφορτωθείτε την Δημοκρατία!

Η ανάλυση κάνει ξεκάθαρα λόγο για «δημοκρατικό πλεόνασμα» στις χώρες του Νότου και για «προβλήματα» πολιτικής και νομικής κληρονομιάς, που καθυστερούν την «επιτυχία» των επιβαλλόμενων «διαρθρωτικών» προγραμμάτων.

Κατά τους συντάκτες της Έκθεσης η περαιτέρω «διαρθρωτική προσαρμογή» βρίσκει εμπόδιο σε δημοκρατικούς θεσμούς και κεκτημένα, σε εμπεδωμένες δομές του πολιτεύματος. Το συνταγματικό πλαίσιο ελευθεριών και δικαιωμάτων στις χώρες του Νότου είναι «άκρως» προοδευτικό, αντικατοπτρίζοντας τους πολιτικούς συσχετισμούς στις χώρες αυτές στην περίοδο της μεταπολίτευσης, μετά την έξοδο από φασιστικά καθεστώτα.

Η «αριστερίζουσα» κρατούσα αντίληψη της δεκαετίας μετά την πτώση της Χούντας εμπέδωσε και θεσμοθέτησε θεσμούς και πρακτικές, που αποτελούν σήμερα ανάχωμα στην «δημοσιονομική εξυγίανση» της χώρας.

Η ανάγνωση αποσπασμάτων από το Σώμα της Έκθεσης προκαλεί τρόμο:
«Τα Συντάγματα των χωρών αυτών αποκρυσταλλώνουν την υπεροχή των σοσιαλιστικών και κεντροαριστερών κομμάτων, μετά την ήττα του φασισμού. Για να έχει μέλλον η μακροπρόθεσμη επιβίωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» των χωρών αυτών πρέπει να αμβλυνθούν. Όταν οι Γερμανοί πολιτικοί μιλάν για διαρκή διαδικασία προσαρμογής, προφανώς έχουν στο νού τους συνδυασμό οικονoμικών και πολιτικών αλλαγών».

Και παρακάτω:


Τα πολιτικά συστήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Αδύναμη εκτελεστική εξουσία, ισχυρές περιφερειακές δομές, συνταγματική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, συστήματα συναινετικών διαδικασιών που ευνοούν τις πελατειακές σχέσεις, δικαίωμα πολιτικής διαμαρτυρίας κατά «προωθούμενων» αλλαγών στο status quo.
Τα «μειονεκτήματα» (!!!!!!) αυτής της πολιτικής κληρονομιάς ανέδειξε η οικονομική κρίση.

Οι κυβερνήσεις των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου υπήρξαν μόνο μερικώς επιτυχείς στην επιβολή ατζέντας οικονομικών και δημοσιονομικών «αλλαγών», αφού ήρθαν αντιμέτωπες με «εμπόδια»(!!!!!!!!!), όπως οι εμπεδωμένοι θεσμοί στην Πορτογαλία, η ισχυρές περιφέρειες στην Ισπανία και η άνοδος των «λαϊκιστικών» κομμάτων στην Ελλάδα.

Η JP Morgan ξερνάει ωμά και απροκάλυπτα όλη την αλήθεια για όσα εξυφαίνουν για την Ελλάδα τα διεθνή και ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας. Στόχος είναι να ξεφορτωθούν εργασιακά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, να πνίξουν πυρήνες αντίστασης και κινήματα και να αποτρέψουν το λαό από το να ψηφίσει τα «λάθος κόμματα».

Η συνταγή από-δημοκρατικοποίησης της χώρας, που υπαγορεύουν τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα στους επιτελείς τους, εκτελείται κατά γράμμα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα, διάλυση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανατροπή των κοινωνικών κατακτήσεων, κατάργηση των θεσμών συλλογικής εκπροσώπησης , συστηματική παραβίαση του Συνταγματικού Χάρτη της χώρας, εκφυλισμός του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, προπαγανδισμός της θεωρίας των δυο άκρων, πλήρη χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τον Μάϊο του 2013 η Έκθεση διαπίστωνε με πικρία ότι «η διαδικασία πολιτικής «αλλαγής» (βλέπε. Δημοκρατικής εκτροπής)είναι ακόμη στα σπάργανα.

Το Σεπτέμβριο του 2013
η Κυβέρνηση σε ανοικτή συνεργασία με τα παγκόσμια τραστ συμφερόντων χτίζει με προσεκτικά και μεθοδικά βήματα το σκηνικό για την αλλοίωση της δημοκρατίας στη χώρα, με πρόσχημα πάντα την διαφύλαξη της μνημονιακής «ομαλότητας».

Το «αριστερό» άκρο πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός, λίγες μέρες πριν.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πλήρη αυταρχοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στη χώρα βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του Πρωθυπουργού.


Και στοχεύουν ευθέως στην καρδιά της δημοκρατίας.


Ολόκληρη η έκθεση της JPMorgan ΕΔΩ
 
To διαβάσαμε ΕΔΩ



 

Απεργία 11 Οκτώβρη στους εργαζόμενο​υς στους εργολάβους στα δίκτυα της ΔΕΗ

 
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας αποφάσισε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και αποχή απ’ τις προγραμματισμένες εργασίες το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτώβρη.
Η απεργία αποφασίστηκε ως συνέχεια της προηγούμενης απεργίας στις 4 Οκτώβρη. Η καθυστέρηση δεδουλευμένων στους πιο πολλούς εργολάβους έχει γίνει πάγιο φαινόμενο, υπάρχουν μειώσεις μισθών ή απειλές ότι θα γίνουν, τρομοκρατία και απολύσεις συναδέλφων όταν διαμαρτύρονται για τα παραπάνω.
Η απόφαση για την απεργία καλύπτει τους εργαζόμενους στους εργολάβους στα έργα των δικτύων της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) στην περιφέρεια Αττικής.
Απαιτούμε:
  • Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα, μισθοί, υπερωρίες και Σαββατοκύριακα.
  • Να μην γίνουν μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα.
  • Να μην γίνουν απολύσεις
  • Να ισχύσουν όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργολάβοι με την Δ.Ε.Η.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους
  • Να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία
  • Να δηλώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην επιθεώρηση εργασίας, με βάση την ειδικότητά τους (όλοι οι εργαζόμενοι να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση την ειδικότητά τους, να δίνεται σε όλους αναλυτική περιγραφή της μισθοδοσίας)
  • Μέτρα ασφαλείας (να χορηγούνται ζώνες με ημερομηνία λήξης, σκάλες ασφαλείας τύπου ΔΕΗ, καλαθοφόρα οχήματα, βομβητές εντοπισμού ρεύματος, πέδιλα)
  • Συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας (ντους, φωριαμούς, νιπτήρες, τουαλέτες, μέσα μεταφοράς προσωπικού στο χώρο εργασίας κ.α.)                                                                                                                                                                                πηγη