EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σιδηρόδρομος: Τα έργα φέρνουν την Αθήνα στην αγκαλιά της Σιδηροδρομικής Ευρώπης

Στην Ελλάδα του 2013, η σιδηροδρομική διαδρομή ανάμεσα στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας είναι της τάξεως των 5 ωρών περίπου. Αν και έχουν εκτελεστεί πολύ μεγάλα έργα εδώ και 30 χρόνια ο τρόπος με τον οποίο επιλέγησαν δεν επέτρεψε στο ηλεκτροκινούμενο τρένο να κυριαρχήσει.

Σήμερα διπλή γραμμή υπάρχει από την Κιάτο μέχρι την Αθήνα και από εκεί μέχρι την Τιθορέα. Διπλή γραμμή έχουμε επίσης από τον Δομοκό μέχρι την Θεσσαλονίκη. Ενεργή ηλεκτροκίνηση έχουμε στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Δομοκός και Κιάτο-Αεροδρομίο Ελ.Βενιζέλος.

Έτσι το ηλεκτρικό τρένο είναι προς το παρόν υπόθεση λίγων δρομολογίων αφήνοντας όμως εκτός του κύριο σιδηροδρομικό άξονα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η ηλεκτροκίνηση όμως δεν είναι εγκατεστημένη από το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) μέχρι την Αθήνα και τον Πειραιά αφήνοντας την πρωτεύουσα της χώρας με πετρελαιοκίνητα ρυπογόνα τρενα.

Επίσης ενώ υπάρχει εγκατεστημένη ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αχαρνές-Τιθορέα, είναι τόσο εκτεταμένες οι δολιοφθορές και οι κλοπές που η ΕΡΓΟΣΕ δημοπράτησε την αποκατάσταση των φθορών με νέο διαγωνισμό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ;
Σήμερα πρέπει να πούμε πως εκτελούνται μεγάλα έργα που στόχο έχουν να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα των ατελείωτων εργολαβιών. Στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο έργα σε εξέλιξη:

Η αποκατάσταση της ηλεκτροκίνησης από την Αθήνα μέχρι την Τιθορέα. Το έργο ολοκληρώνεται στα τέλη του 2014 και τοπικά προαστιακά δρομολόγια θα μπορούν να εκτελεστούν μέχρι την Χαλκίδα, την Θήβα ακόμα και την Λιβαδειά.

Το μεγάλο έργο-σκούπα από την Τιθορέα μέχρι τον Δομοκό. Αφορά την ολοκλήρωση παλαιών εργολαβιών και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, τηλεδιοίκησης σε μήκος 106χλμ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016.

Με την ολοκλήρωση και των δύο έργων που είναι σε εξέλιξη η απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα εκτελείται σε 3,5 ώρες με ηλεκτρικά τρένα ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί η επιβατική κίνηση της γραμμής καθώς θα γίνεται ευθέως ανταγωνιστική στο αεροπλάνο.

Μεγάλη αναμένεται και η ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών καθώς η συνεχόμενη διπλή γραμμή θα επιτρέψει την μετακίνηση πολλών αμαξοστοιχιών.

Με την ολοκλήρωση του διαδρόμου για πρώτη φορά στην ιστορία της σιδηροδρομικής Ευρώπης θα μπορούν ηλεκτροκινούμενα τρένα από την Ευρώπη να φτάσουν μέχρι την Αθήνα! Σήμερα η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι άγνωστη σιδηροδρομικά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ
Στον σιδηροδρομικό άξονα της Βόρειας Πελοποννήσου εκτελούνται δύο μεγάλα έργα. Το πρώτο, από το 2012 που αφορά την κατασκευή διπλή γραμμής στο τμήμα Διακοπτό-Ροδοδάφνη και την κατασκευή των σταθμών και στάσεων από το Κιάτο μέχρι την Ροδοδάφνη. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Το δεύτερο έργο είναι η κατασκευή διπλής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος και φέρνει το σύγχρονο τρένο, μία ανάσα από την Πάτρα. Το έργο ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016. Περιλαμβάνει και την μεγάλη σιδηροδρομική σήραγγα Παναγοπούλας μήκους 4,5χλμ.

ΠΗΓΗ



Οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ σε 506.000

Την Πέμπτη θα γίνει η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ σε 506.000 δικαιούχους.

Συγκεκριμένα το επίδομα θα καταβληθεί για δεύτερη φορά σε 266.000 άτομα, ενώ 240.000 δικαιούχοι θα πάρουν μαζί την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

Με βάση τη νομοθεσία, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων εξαρτάται από το εισόδημα του δικαιούχου αλλά και από το αν πρόκειται για οικογένεια με δύο γονείς (ή μονογονεϊκή). Η κλιμάκωση των επιδομάτων γίνεται ως εξής:
 
Δικαιούχος με ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα έως 9.000 ευρώ θα εισπράξει 480 ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι από 9.000 έως 18.000 ευρώ θα πάρει 320 ευρώ τον χρόνο. Τέλος, αν το φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται από 18.000 μέχρι 27.000 ευρώ, δικαιούται 160 ευρώ τον χρόνο.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει δύο παιδιά και φορολογητέο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δικαιούται 960 ευρώ τον χρόνο. Από 10.000 έως 20.000 ευρώ το επίδομα είναι 640 ευρώ τον χρόνο, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ καταβάλλονται 320 ευρώ ετησίως.
 
Με τρία παιδιά
 
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει τρία παιδιά και φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ, παίρνει 1.400 ευρώ τον χρόνο. Από 11.000 έως 22.000 ευρώ καταβάλλονται 960 ευρώ, ενώ από 22.000 έως 33.000 δίνονται 480 ευρώ.

Μια πρόσθετη οικονομική ενίσχυση θα πάρουν όσοι έχουν πάνω από τρία παιδιά. Το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ για δικαιούχους με τρία παιδιά (και εισόδημα έως 45.000 ευρώ), στα 2.000 ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα παιδιά (και εισόδημα έως 48.000 ευρώ) και στα 2.500 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά (και εισόδημα έως 52.000 ευρώ).

Πηγή : Έθνος

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ...

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν.

Περιορισμό των μετακινήσεων, της κυκλοφορίας οχημάτων εντός συγκεκριμένων περιοχών, απαγόρευση κίνησης σκαφών αναψυχής και ιδιωτικών αεροσκαφών, ακύρωση πτήσεων και δρομολογίων πλοίων χωρίς κάποια ελάχιστη πληρότητα και πολλά αλλά.

Το υπουργείο Άμυνας θα καθορίσει τον τρόπο και το μέγεθος συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση των μέτρων του έκτακτου σχεδίου. Τα καλύτερα θα έρθουν αργότερα όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες, ηλεκτροδότηση για συγκεκριμένες ώρες και πάει λέγοντας. Πατριώτες ακόμα δεν έχετε δει τίποτα!

Τα καλυτέρα έρχονται. Πάντα στο όνομα της «δημοκρατίας» των τραπεζιτών και της παρέας τους. Έτσι δεν θα χρειαστεί να βγουν τα τανκς για να φυλάξουν τις τράπεζες όπως έλεγε ο Πάγκαλος.

Το θυμάστε;

Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού στη «Διαύγεια», καθορίζει το πρώτο κυβερνητικό«Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών του εφοδιασμού σε πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή προϊόντα».

Το Υπουργικό Συμβούλιο, υιοθετώντας σχετική πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, θέσπισε αυστηρά μέτρα για την ακραία περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε κατάσταση έλλειψης καυσίμων. Αυτά θα ισχύσουν κλιμακωτά για τις περιπτώσεις τοπικής ή διεθνούς σοβαρής έλλειψης στον εφοδιασμό των καυσίμων.
Για την αναγνώριση των σχετικών συνθηκών και την εφαρμογή του Σχεδίου, αναφέρεται, θα λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κριτήρια αναγνώρισης της τοπικής σοβαρής κρίσης θα είναι η συστηματική μείωση των ημερήσιων προμηθειών πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων κατά τουλάχιστον 7% σε σχέση με τη μέση ημερήσια ζήτηση στη χώρα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών, αλλά και η απότομη μείωση των ημερήσιων προμηθειών κατά τουλάχιστον 30% για χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 ημερών, καθώς και οι ελλείψεις συγκεκριμένων πετρελαιοειδών προϊόντων, που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Μέτρα υποχρεωτικού και εθελοντικού χαρακτήρα

Αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο, λαμβάνονται μέτρα έκτακτης ανάγκης τόσο υποχρεωτικού όσο και εθελοντικού χαρακτήρα. Τα δεύτερα, τα οποία συνοδεύονται από επικοινωνιακή εκστρατεία, θα καλούν το κοινό να πάρει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να χρησιμοποιήσει μοτοσικλέτα ή ποδήλατο αντί ΙΧ, να μοιράζεται το αυτοκίνητο ή το ταξί με άλλους επιβάτες, να μειώσει την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι ή στη δουλειά, ή και να περιορίσει εν γένει τις μετακινήσεις. Παράλληλα, θα ακυρώνονται δρομολόγια πλοίων τα οποία θα έχουν χαμηλή πληρότητα.

Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και προβλέπουν τη μείωση των ανωτάτων ορίων ταχύτητας στους δρόμους και τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων εντός συγκεκριμένων περιοχών, αλλά την περιοδική κυκλοφορία των οχημάτων αναλόγως του αριθμού κυκλοφορίας τους.
Ακόμη, εισηγούνται τη μείωση της συχνότητας δρομολογίων ή και των στάσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό κυκλοφορίας συγκεκριμένων κατηγοριών οχημάτων, την απαγόρευσης κίνησης σκαφών αναψυχής και ιδιωτικών αεροσκαφών, την ακύρωση πτήσεων και δρομολογίων πλοίων χωρίς κάποια ελάχιστη πληρότητα, την εντατική χρήση λεωφορείων με φυσικό αέριο και την υποχρεωτική από κοινού μετακίνηση συγκεκριμένου αριθμού επιβατών με ΙΧ.

Επίσης, θεσπίζονται μέτρα περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας, όπως ο περιορισμός των ορίων των θερμοστατών κτιρίων, κατοικιών, του χρόνου λειτουργίας κεντρικών θερμάνσεων ή συστημάτων ψύξης, του χρόνου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και των φωτεινών επιγραφών, καθώς και του δημόσιου φωτισμού.
Ακόμη, προβλέπεται η υποχρέωση υποκατάστασης της χρήσης πετρελαιοειδών προϊόντων από άλλα ενεργειακά προϊόντα ή εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και μέτρα περιορισμού της λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων - ιδιαίτερα των ενεργοβόρων. Ακόμη, προβλέπονται μέτρα περιορισμού του εφοδιασμού των καταναλωτών.

Το ύψος αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης

Παράλληλα, τροποποιείται το υποχρεωτικό ύψος των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, οι τρόποι διάθεσής τους, αλλά και η αποδέσμευση και διάθεσή τους. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα λήψης μέτρων περιορισμού των εξαγωγών, αλλά και αγορανομικής ρύθμισης των ανώτατων τιμών πώλησης.
Για την εφαρμογή του έκτακτου σχεδίου συνυπολογίζονται το κόστος και τα οφέλη των μέτρων. Σε περίπτωση κρίσης θα τροφοδοτούνται κατά προτεραιότητα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, σχολεία και πανεπιστήμια, ο Στρατός, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική, οι ΔΕΚΟ και κατηγορίες καταναλωτών ή γεωγραφικές περιοχές με ιδιαίτερες ανάγκες.

Η ακολουθία των μέτρων έκτακτης ανάγκης είναι η εφαρμογή μέτρων επηρεασμού της ζήτησης, όπως η εθελοντική μείωση της ζήτησης, ο περιορισμός της κίνησης μέσων μεταφοράς και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων, αλλά και η υποκατάσταση καυσίμων και ο περιορισμός εφοδιασμού καταναλωτών από πρατήρια.

Επίσης, προβλέπονται δράσεις για τον επηρεασμό της προσφοράς, όπως η μείωση του ύψους υποχρέωσης τήρησης αποθεμάτων, ο περιορισμός των εξαγωγών, η διάθεση αποθεμάτων, η αύξηση του ποσοστού ανάμειξης των βιοκαυσίμων με συμβατικά καύσιμα, η επιβολή ανωτάτου ορίου στον εφοδιασμό πρατηρίων και η υποχρεωτική παραγωγή συγκεκριμένων πετρελαιοειδών προϊόντων. Εφόσον αποφασισθεί τερματισμός της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, όλα τα μέτρα αίρονται ολικά ή σταδιακά.

Οι υπηρεσίες

Σύμφωνα με το σχέδιο, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες συντρέχουν, όπου απαιτηθεί, με όλα τους τα μέσα, πλην εκείνων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και άμυνα της χώρας, μέσα από τις διευθύνσεις πολιτικής σχεδίασης έκτακτης ανάγκης των υπουργείων.
Πέρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυξημένο ρόλο θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, που θα χορηγεί τις πιστώσεις από τον προϋπολογισμό, θα καθορίζει οικονομικά ή άλλα αποκαταστατικά μέτρα και θα εξασφαλίζει τη λειτουργία των τελωνείων.

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών θέτει, αν απαιτηθεί, σε ετοιμότητα τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το υπουργείο Άμυνας θα καθορίσει τον τρόπο και το μέγεθος συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην υλοποίηση των μέτρων του έκτακτου σχεδίου.
Ακόμη, το υπουργείο Ναυτιλίας θα προχωρήσει σε επίταξη των απαιτούμενων πλοίων ή πλωτών μέσων για τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαιοειδών προϊόντων, εάν χρειαστεί και θα κινητοποιήσει το Λιμενικό Σώμα.

Πηγή: vima.gr - Χεκίμογλου Αχιλλέας

 
 

«Τσουνάμι» κατασχέσεων για χρέη στο Δημόσιο

«Ο,τι δεν εισπράττεται, κατάσχεται»! Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει φωτιά σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε διώξεις και κατασχέσεις οφειλετών του Δημοσίου. Ηδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από...
122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην Εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες. Με τους ρυθμούς αυτούς έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπερνούν τις 200.000 (!) οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.

Για να αποφύγει να λάβει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει με κάθε νόμιμο τρόπο από τους οφειλέτες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ συνολικά φέτος. Μάλιστα, η ομοβροντία κατασχετη-ρίων που έχει εξαπολύσει αφορά στην είσπραξη χρεών ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ. Μόνο από τις 2.012 ποινικές διώξεις για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ το Δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει συνολικά έως και 2,031 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να μην τους αποδοθούν ευθύνες για ολιγωρία ή παράβαση καθήκοντος, οι 132 έφοροι της χώρας βομβαρδίζουν τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έστω και για ένα ευρώ. Βάσει εντολών που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα διασώζονται από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα. Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.

Τους αρπάζουν τα λεφτά για να μην τα βάλουν στην τσέπη
Βάσει των εντολών που έχουν λάβει, οι έφοροι κυνηγούν κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Αφού δεν πληρώνουν τους φόρους από την τσέπη τους, η Εφορία προσπαθεί να αρπάξει τα λεφτά τους πριν τα αγγίξουν, κατευθείαν από εκείνους που τους τα δίνουν, δηλαδή πελάτες, εργοδότες και ενοικιαστές!

Το φαινόμενο απλώνεται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι τέλος Αυγούστου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 72.505 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει η ΔΟΥ Χανίων που τον Ιούλιο εξέδωσε 1.524 διαταγές κατάσχεσης και συνολικά 3.354 στο 8μηνο. «Πολυβόλο» αποδείχθηκε και η ΦΑΕ Πειραιά, που βρήκε τρόπο να κατασχέσει τις εισπράξεις 3.329 επιχειρήσεων κατευθείαν από τους πελάτες που τους τις όφειλαν και τελικώς αυτές να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Πιο πίσω η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 3.170 κατασχέσεις και η ΦΑΕ Αθηνών που διέταξε 3.093 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Η ΔΟΥ Α' Κέρκυρας βρίσκεται κάπου στο μέσον της κατάταξης, αλλά 1.022 διαταγές (της) εκδόθηκαν μόλις σε έναν μήνα, τον Ιούλιο!

Πολύ λιγότερες είναι οι κατασχέσεις αυτού του είδους στην «πλούσια» ΔΟΥ Κηφισιάς, αφού δεν ξεπέρασαν τις 2.247 διαταγές στο οκτάμηνο. Αντιθέτως στην Α' Αθηνών διατάχθηκαν μόλις 332 διαταγές στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, στο Μοσχάτο 94 και στη Σκόπελο μόλις 13.

10.775 περιουσίες στο σφυρί
Δεν προλαβαίνουν να κάνουν πλειστηριασμούς οι εφορίες. Τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά. Διατάχτηκαν 10.775 προγράμματα πλειστηριασμού μέσα σε οκτώ μήνες (περίπου δηλαδή 50 κάθε εργάσιμη μέρα)! Στο καυτό αυτό οκτάμηνο η ΔΟΥ Γ' Πατρών πρόλαβε να εκδώσει 611 προγράμματα πλειστηριασμών και η Α' Πατρών 480. Στη Νέα Ιωνία Αττικής ξεκίνησαν 405 πλειστηριασμοί, στη ΔΟΥ Παλλήνης 557, στην Α' Περιστερίου 319 και στη Ρόδο 278 στο οκτάμηνο.

Παίρνουν σειρά για κατάσχεση
Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και άλλοι 50.000 οφειλέτες έως τα τέλη του έτους. Ηδη μέχρι και τον Αύγουστο εκδόθηκαν 30.372 παραγγελίες κατάσχεσης, εκ των οποίων οι 1.315 μόνο στο κέντρο της Αθήνας από την Α' ΔΟΥ Αθηνών.

Μεγάλη πίεση ασκείται σε λαϊκές περιοχές όπως η Νίκαια με 758 παραγγελίες στο οκτάμηνο και στην Α' Περιστερίου με 867 (πάνω από 100 τον μήνα κατά μέσο όρο)! Ακολουθούν η ΔΟΥ Αγρινίου με 624, η ΙΖ' Αθηνών με 617, η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 575 κ.λπ. Παράλληλα, στο οκτάμηνο αυτό, μπήκαν 1.494 υποθήκες σε σπίτια και ακίνητα ενώ ανοίχτηκαν και 6.822 φάκελοι κατάσχεσης.

Στη φυλακή αν δεν πληρώσουν
Το Δημόσιο δεν αρκείται όμως σε αυτά. Αν δεν βρει τίποτα να κατασχέσει για να εισπράξει, τότε βάζει στη φυλακή τους οφειλέτες, που θα πρέπει να πληρώσουν αδρά, αν όχι για τους φόρους, τουλάχιστον για να μπορούν να κυκλοφορούν ξανά ελεύθεροι. Το ρεκόρ στις αγωγές δίωξης καταρρίπτει η Α' Αθηνών με συνολικά 579 αιτήσεις στο οκτάμηνο, ενώ 502 υποθέσεις παρέπεμψε στον εισαγγελέα και η Α' Σερρών.

Αγριες διαθέσεις δείχνει η Ε' Θεσσαλονίκης με 426 στο 8μηνο, η ΔΟΥ Ρόδου με 460 και η ΔΟΥ Σπάρτης με 483. Στην Ξάνθη στοχοποιήθηκαν 374 οφειλέτες, στην Α' Καλλιθέας 373 και σε αυτή της Μυτιλήνης 314.

Ταμεία: Τρέχουν να μαζέψουν έσοδα για να γλιτώσουν οι συντάξεις
Πίστωση χρόνου έως το Πάσχα ζητήσαμε από την τρόικα - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για την κάλυψη της μαύρης τρύπας το 2014

«Τρέξτε, κυνηγήστε, μαζέψτε» είναι η εντολή που έδωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης εν όψει της νέας συνάντησης με την τρόικα, η οποία έχει ζητήσει το λεπτομερές σχέδιο ενεργοποίησης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών καθώς και τα κονδύλια που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν («ποσοτικοποίηση» των στόχων) για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των Ταμείων το 2014. Οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι αμφισβητούν την υπεραισιόδοξη εκτίμηση της ελληνικής πλευράς πως θα αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση της μαύρης εργασίας. Ζήτησαν να μελετήσουν τη λίστα με τα μέτρα ώστε να αποφασίσουν αν θα μας δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου έως το Πάσχα. Αν η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, η τρόικα θα αξιώσει περικοπές στις συντάξεις.

Η γραμμή άμυνας του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2014 θα καλυφθεί με την εφαρμογή των εξής μέτρων: Από 1ης Νοεμβρίου θα γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους και των πληρωμών, ώστε να εντοπίζεται όποιος δηλώνει χαμηλότερο μισθό και αποδίδει χαμηλότερες εισφορές ζημιώνοντας έτσι το ΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι πρόστιμο 10.550 ευρώ, ισόποσο με αυτό που επιβάλλεται για τους αδήλωτους εργαζομένους, θα δίνεται σε όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους υπαλλήλους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποβάλλουν κάθε μήνα στο ΙΚΑ, ακόμη κι αν τους έχουν ήδη δηλώσει στην «Εργάνη». Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να απευθύνονται σε ελεγκτικά γραφεία για την υποχρεωτική έκδοση ασφαλιστικού πιστοποιητικού.

Πάντως τα εξοντωτικά πρόστιμα έφεραν αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ανήλθε στον αριθμό ρεκόρ των 63.122 νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι -υπό τον φόβο των προστίμων- δηλώθηκαν για πρώτη φορά στον ασφαλιστικό τους φορέα. Ωστόσο, ειδικοί στην αγορά εργασίας θεωρούν ότι το θετικό αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό, καθώς μετά τους ελέγχους οι εργοδότες θα «απολύσουν» τους δηλωμένους μισθωτούς και θα τους επαναφέρουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας. Από 1ης Δεκεμβρίου υποχρεωτικά όλοι οι εργοδότες θα καταβάλλουν μηνιαία και ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ, στις οποίες θα αναγράφονται οι εισφορές για κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, από αυτό το νοικοκύρεμα θα εξοικονομηθούν ετησίως 65-70 εκατ. ευρώ προς όφελος των ταμείων επικούρησης και πρόνοιας.

Θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» (ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι) και θα αποσταλούν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ. Ενεργοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ηδη στάλθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια σε 64.331 οφειλέτες του ΙΚΑ, ενεργούς επιχειρηματικά, προκειμένου να προβούν στη ρύθμιση ή στην εξόφληση της οφειλής, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία.

Συνολικά, σε ρύθμιση χρεών βρίσκονται 48.423 επιχειρήσεις με ρυθμιζόμενο ύψος οφειλής περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση 232.382 που χρωστούν 6,9 δισ. ευρώ. Η απογοητευτική πορεία των ρυθμίσεων που επέβαλε η τρόικα περιορίζει την «ανάσα» που θα είχε η ελληνική πλευρά στη μάχη της διαπραγμάτευσης.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης έχει αναλάβει να κινητοποιήσει τις νομικές υπηρεσίες των Ταμείων ώστε να διεκδικήσουν τα αχρεωστήτως καταβεβληθέντα από συντάξεις-μαϊμού που επί χρόνια λάμβαναν παράνομα χιλιάδες δήθεν δικαιούχοι (μέχρι σήμερα έχει διακοπεί η καταβολή περίπου 45.000 συντάξεων).
Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που ενδέχεται να μην αποδώσει εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων εις βάρος των τρίτων που εισέπρατταν τις συντάξεις των θανόντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τους 600 φακέλους που είχαν διαβιβαστεί στη νομική υπηρεσία του ΙΚΑ για περαιτέρω διερεύνηση προχώρησαν μόνο 47 υποθέσεις.

Το υπουργείο εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τις διασταυρώσεις των πληρωμών και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και 200-300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση για την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών στα Ταμεία και τη λειτουργία του ΚΕΑΟ. Για να εξασφαλιστούν επιπλέον έσοδα από τρέχουσες εισφορές και να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων, θα πρέπει -υποστηρίζουν οι ειδικοί- η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθεί το 2014 κατά 310.000 άτομα, στόχος άπιαστος ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Με δεδομένη τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία κατά 1,8 δισ. το 2014, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η τρόικα θα υποχωρήσει και θα εγκρίνει ειδικό αποθεματικό ύψους 800 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των Ταμείων. Σε κοινή γραμμή πλεύσης ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αξιωματούχους της τρόικας ότι η απασχόληση στην οικοδομή, που έχει φτάσει στο ναδίρ, θα περάσει σε φάση άνθησης χάρη στα τεχνικά έργα που δρομολογούνται. Οι νέες εισφορές, όπως εκτιμούν, θα ενισχύσουν το ΙΚΑ κατά 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν υποστηρίζουν την αισιόδοξη εκτίμησή τους.
Από τους 90.000 εργαζομένους (δηλωμένους) στην οικοδομή πριν από την κρίση έχουν απομείνει μόνο 25.000, ενώ γενικά από το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ «εξαφανίστηκαν» 400.000 μισθωτοί εξαιτίας της ανεργίας μέσα σε τρία χρόνια.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι μέχρι το Πάσχα οι ελπίδες δυστυχώς θα διαψευστούν, αφού ούτε το ΚΕΑΟ θα έχει θεαματικά αποτελέσματα. Η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ θα καλύψει και αναμενόμενες απώλειες που θα έχει το Ταμείο από τη μνημονιακή επιταγή για σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (1,3% το 2014, 1,3% το 2015 και 1,3% το 2016). Πάντως, η μείωση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών στα «ευγενή» -ενταγμένα πλέον στο ΙΚΑ- Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών που προβλέπει το μνημόνιο για το 2014 αναμένεται να αντιμετωπιστεί με οριακό ψαλίδισμα των συντάξεων σε βάθος χρόνου που θα αποφασιστεί ύστερα από αναλογιστικές μελέτες.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ μετά την απόφαση να μην επιβληθεί η εισφορά επί του τζίρου (600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014) και της εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ έως το 2016 από την αύξηση, κατά δύο έτη, των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πρώτο Θέμα


 

Για τα πρακτικά – Γ Κασιμάτης: Έγινε πραξικόπημα, Σαμαράς : τα ξέρω όλα

Διευκρινίσεις:

- Ο Γιώργος Κασιμάτης είναι ο συντάκτης του συντάγματος

- Οι δηλώσεις Σαμαρά έγιναν πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

Τα σχόλια είναι περιττά.


Γ Κασιμάτης: Έγινε πραξικόπημα





Μάλλον απετράπη η αύξηση των τιμών εισιτηρίων του ΟΑΣΑ για το 2013

Αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Μεταφορών σημείωναν ότι μετά από σκληρή μάχη η αύξηση στα εισιτήρια απετράπη. Ωστόσο ανέφεραν ότι αν ο ΟΑΣΑ είχε στα ταμεία του τα 60 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να γίνει λόγος ακόμη και για μείωση της τιμής, αφού θεωρείται βέβαιο ότι το χαμηλότερο κόστος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων λόγω αύξησης της χρήσης.
 
Όμως κάτι τέτοιο θεωρείται πλέον αδύνατο ακόμη και να τεθεί υπό συζήτηση καθώς το ποσό της κρατικής επιδότησης προς τις αστικές συγκοινωνίες θα είναι μειωμένο κατά 46 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014.
 
Μάλιστα, στην προσπάθεια να αποφύγει τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων κατά 25% το αρμόδιο υπουργείο το τελευταίο διάστημα συζητούσε ακόμη και το ενδεχόμενο η όποια αύξηση επιβαλλόταν να αφορά τις οδικές συγκοινωνίες, δηλαδή λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς τα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν καταφέρει να περάσουν σε λειτουργική κερδοφορία και, εφόσον αυτή συνεχιστεί, δεν θα χρειαστούν επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Από τα στοιχεία που προέρχονται από τον ισολογισμό του ΟΑΣΑ και αφορούν το 2012 προκύπτει ότι την προηγούμενη χρονιά η κρατική επιχορήγηση ανήλθε στα 197,6 εκατ., έναντι 157,8 εκατ. το 2011. Οι οδικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ) επιδοτήθηκαν με 156,2 εκατομμύρια ευρώ λαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος.
 
Πηγή: euro2day.gr
 

Πρωτοχρονιάτικη μείωση στο επίδομα ανεργίας από το 2014

Αλλαγή κριτηρίων από 1 Ιανουαρίου 2014 για το επίδομα ανεργίας με μεγαλύτερη συνέπεια τη μείωση στις μέρες επιδότησης.

Ειδικότερα, αναμένεται μείωση από 450 σε 400 μέρες επιδότησης σε διάστημα τετραετίας. Έτσι, όσοι άνεργοι συμπληρώνουν την προηγούμενη τετραετία από την υποβολή αίτησης για χορήγηση επιδόματος ανεργίας 400 ημέρες επιδότησης θα χάνουν το δικαίωμα της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας που φθάνει τα 360 ευρώ το μήνα.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2014 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος, το συγκεκριμένο διάστημα, δικαιούνταν 12μηνη επιδότηση (300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Για το συγκεκριμένο ασφαλισμένο, ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από 3 Ιανουαρίου 2010 μέχρι 3 Ιανουαρίου 2014.

Σε περίπτωση που έχει πάρει 350 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 400 που είναι το νέο όριο. Δηλαδή, θα περιοριστεί σε 50 ημ. επιδόματα ανεργίας (αντί για 300).

Φέτος, δεν δικαιούται επίδομα ένας άνεργος που είχε πάνω από 450 ημέρες επιδότησης, την τελευταία τετραετία. Οι αλλαγές αυτές αγγίζουν τους εποχικά εργαζόμενους, που χάνουν το δικαίωμα επιδότησης, αν ξεπεράσουν το «πλαφόν» που έχει τεθεί.


 
 

Τρύπα 3 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία – Η κυβέρνηση «γλυκοκοιτάζει» τις συντάξεις

Τα 3 δις. ευρώ φαίνεται να ξεπερνά η αναπάντεχη τρύπα που δημιουργήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απέκλειε το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις συντάξεις. 

Όμως δυστυχώς όλο το βάρος πέφτει εκεί, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και μάλιστα αιφνιδιαστικά. Μάλιστα αν δεν πεισθεί η Τρόικα για το εναλλακτικό σχέδιο βιωσιμότητας των Ταμείων που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας ο κίνδυνος μεγαλώνει.
 

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής, η τρύπα του 2014 δεν προέρχεται μόνο από τη μειωμένη κατά 1,8 δισ ευρώ κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία, αλλά έρχονται να προστεθούν οι αποκλίσεις και η αποτυχία άλλων μέτρων που δεν απέδωσαν ή δεν εφαρμόστηκαν φέτος.

http://www.staparaskinia.gr

Είναι τόσο αθώα η μεταβίβαση των ακινήτων προς το Δημόσιο;

Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στα ΜΜΕ, προωθείται ρύθμιση με την οποία όποιος δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του προς το Δημόσιο, θα έχει την ευχέρεια να μεταβιβάσει κάποιο ακίνητό του στο Δημόσιο και να απαλλάσσεται.

Επιπλέον, αυτό συνοδεύεται και από δύο άλλες ρυθμίσεις. Αφενός δεν θα επιστρέφεται τίποτα σε εκείνον που μεταβιβάζει το ακίνητό του, αφετέρου, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, τον φόρο μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ ιδιωτών, θα τον πληρώνει πλέον ο πωλητής και όχι ο αγοραστής.

Είναι άραγε όλα αυτά τόσο αθώα όσο φαίνονται;

Αναρωτιόμαστε σε ποιους απευθύνονται με τέτοιες ρυθμίσεις, εν μέσω τόνων χρυσαυγειάδας που μας ταϊζουν. Δεν έχουν άραγε αντιληφθεί ότι η κοινωνία έχει πλέον συνειδητοποιήσει περί τίνος πολιτικού συστήματος πρόκειται;

Δείτε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα ακίνητα πλέον πωλούνται πολύ κάτω από την αντικειμενική τους αξία, με τάσεις φυσικά ακόμα περαιτέρω εξευτελιστικής μείωσης, ενώ ταυτόχρονα η τρόϊκα επιμένει για νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Ας υποθέσουμε ότι ένα λαμόγιο της ολιγαρχίας που έχει φοροδιαφύγει, οφείλει στο Δημόσιο 300.000 ευρώ. Θα πάει λοιπόν να αγοράσει έναντι 100.000 ευρώ από έναν δύστυχο εξαθλιωμένο συμπολίτη μας πωλητή, το ακίνητό του αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Μάλιστα τον φόρο μεταβίβασης δεν θα τον πληρώσει το λαμόγιο, αλλά ο εξαθλιωμένος πωλητής που ενώ ξεπουλά την περιουσία του όσο όσο, θα πληρώσει και το φόρο μεταβίβασης από πάνω στην αντικειμενική αξία των 300.000 ευρώ!!!! Επιπλέον, από 1-1-2014 ο αγοραστής δεν θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ούτε δικηγόρο για την αγορά.

Στη συνέχεια θα πάει το λαμόγιο αυτό και θα εκχωρήσει στο Δημόσιο το ακίνητο (αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ), το οποίο αγόρασε έναντι 100.000 (και μάλιστα χωρίς να πληρώσει μία, ούτε σε φόρο, ούτε σε δικηγόρο) και έτσι θα σβήσει «νόμιμα» υποχρέωσή του προς το Δημόσιο 300.000 ευρώ. Ωραίο δεν είναι;;;

Αναρωτιέται λοιπόν δίκαια ο κάθε πολίτης. Αυτές οι ρυθμίσεις που προωθούνται, είναι κάποιο λάθος των οικονομικών εγκεφάλων ή πρόκειται περί εσκεμμένης ρύθμισης, προκειμένου να απαλλαγούν «νόμιμα» από τις οφειλές τους κάποια μέλη της ολιγαρχίας, καταβάλλοντας πολύ λιγότερα σε βάρος του λαού;

Δεν πρέπει όμως να μας εκπλήσσουν τέτοιες ρυθμίσεις. Η μνημονιακή ολιγαρχία το είπε από την αρχή. «Η κρίση γεννά ευκαιρίες». Τι εννοούσε άραγε; Ευκαιρίες για το λαό ή για τους μαυραγορίτες του συστήματος; Μην ξεχνάμε ότι, επί κατοχής (καλή ώρα) οι τότε μαυραγορίτες (πρόγονοι των σημερινών) είχαν μαζευτεί στη πλατεία Συντάγματος και φώναζαν «βάστα Ρόμελ». Θυμίζει μήπως κάτι αυτό, σε σχέση με τη σημερινή εμμονή της ολιγαρχίας στα μνημόνια;

Μπορεί άραγε κάποιος να περιμένει σωτηρία από αυτό το «μνημονιακό τόξο» και γενικότερα από αυτό το πολιτικό σύστημα; ή θα θεσπίζονται συνεχώς μέτρα που θα μεταφέρουν πλούτο από τα λαϊκά στρώματα προς την ντόπια και ξένη ολιγαρχία που ελέγχει το πολιτικό σύστημα; Ας δώσει ο καθένας την απάντηση μόνος του.

 
 

«Δημοκρατική» ενημέρωση και ελληνικός μικρόκοσμος

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η ενημέρωση στην τηλεόραση δεν είναι τίποτα άλλο από παραπληροφόρηση. Τα σημαντικά θέματα αποκρύπτονται και υπερτονίζονται άλλα δευτερευούσης σημασίας με τρόπο μάλιστα κουτσομπολίστικο και μονόπλευρο. 

Μόνο μέσω διαδικτύου δύνανται να ενημερωθούν, όσοι πολίτες γνωρίζουν έστω τον στοιχειώδη χειρισμό ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή για τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα και την χώρα μας.

Πόσο λίγο ανέδειξαν π.χ. τα κανάλια την κρίση των Η.Π.Α., στις οποίες οι διαφωνίες αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις όλο τον πλανήτη βάσει της αρχής του ντόμινο; Άγνοια ή σκοπιμότητα μήπως και «φθαρεί» η εικόνα της «απόλυτης υπερδύναμης»; Όπως και να έχουν τα πράγματα εδώ ασχολούμαστε κλασσικά με το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι, αν χαμηλώσουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τι φαγητό τρώνε στις φυλακές οι προσφάτως συλληφθέντες κ.ο.κ. Ποιότητα δημοσιογραφίας!

Για να αναφερθούμε και εμείς λίγο στον ελληνικό μικρόκοσμο, συνεχίζεται η κόντρα για το ποιος θα εκμεταλλευτεί περισσότερο την ιστορία της Χ.Α. Οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές «ευρωπαϊκές δυνάμεις» συνεχίζουν να μιλούν για τα δύο άκρα με σκοπό να παρουσιαστούν, όπως έχουμε γράψει, ως μετριοπαθής εναλλακτική λύση σταθερότητας. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναδειχθεί σε κόμμα που έρχεται να φέρει την «πραγματική δημοκρατική αλλαγή» στην χώρα με «πάταξη του φασισμού» και «κοινοβουλευτικό έλεγχο» των πάντων.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στον αντίποδα φαίνεται να επιθυμούν στην παρούσα φάση σταθερότητα στην χώρα. Μέχρι στιγμής δείχνουν ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση Σαμαρά, ωστόσο στην Ουάσινγκτον κρατούν πάντα ζεστό το χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Η άνοδος της Χ.Α. απειλούσε κατά κάποιον τρόπο τις εκλογικές ισορροπίες στην Ελλάδα, γι” αυτό τον λόγο ίσως ευσταθούν τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, για διεθνείς πιέσεις αναφορικά με την δραστική αντιμετώπιση της εν λόγω οργάνωσης, κόμματος, παράταξης (όπως θέλετε πείτε την).

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές του στο εξωτερικό σε περίπτωση που αποτελέσει την επόμενη κυβερνητική λύση, αν και όπως ανέφερε μεταξύ αστείου και σοβαρού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, πρέπει να γίνει… λιγότερο αριστερός. Αγκάθι παραμένουν ορισμένες «ακραίες» συνιστώσες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα στην Κουμουνδούρου.

Το βέβαιο είναι ότι την ώρα που λαμβάνουν χώρα πολιτικάντικες ζυμώσεις εντός συνόρων και τα κανάλια προβάλλουν σ” αυτήν την κατεύθυνση καθημερινά το θέμα της Χ.Α., οι δανειστές ζητούν κι άλλα σοβιετικά μέτρα κατά της ιδιοκτησίας, του ελεύθερου επαγγέλματος, μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ παράλληλα το γεωπολιτικό παιχνίδι φουντώνει με συνεχείς προκλήσεις απέναντί μας, μιας Τουρκίας που βλέπει να καταρρέει και προσπαθεί να πιαστεί από κάπου.

Μένετε ενημερωμένοι! Το διαδίκτυο, παρότι περιέχει κι αυτό άφθονες πηγές προπαγάνδας, έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην παγκόσμια διαπλοκή, διαθέτοντας ακόμα ελεύθερες φωνές σωστής πληροφόρησης. Μέχρι να αρχίσει να πέφτει και εδώ άφθονη «δημοκρατική» λογοκρισία!

ΠΥΓΜΗ

Θέμα στους Νιου Γιορκ Τάιμς η διεκδίκηση πολεμικών γερμανικών αποζημιώσεων από Ελλάδα

Στις διεκδικήσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία αναφέρεται εκτενές πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για ένα εντεινόμενο ρεύμα που πυροδοτείται τόσο από τις πικρίες του παρελθόντος -σύμφωνα με ειδικούς η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα υπήρξε βάναυση- όσο και από την έντονη δυσαρέσκεια των Ελλήνων με την τωρινή στάση της Γερμανίας να επιβάλει σκληρή λιτότητα στη χώρα.

«Μπορεί κάποιοι από εμάς να μην έχουμε πληρώσει τους φόρους μας, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με αυτά που έκαναν εκείνοι», δηλώνει ο Γιάννης Συγγελάκης, ο οποίος βρέθηκε με τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Σούζαν Ντέιλι στο μνημείο στον Αμιρά της Κρήτης για τη σφαγή του 1943 από τους Γερμανούς.

Δεν είναι μόνο τα θύματα των Ναζί που διεκδικούν αποζημιώσεις, σχολιάζει η δημοσιογράφος και αναφέρεται σε σχετική έκθεση 80 σελίδων που συνέταξε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και η οποία έχει παραδοθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο το κατά πόσο η κυβέρνηση θα θέσει τελικά το ζήτημα στη Γερμανία, όπως σημειώνεται.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλουν για το αν η Αθήνα θα θελήσει να προχωρήσει στη διεκδίκηση, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι διεκδικήσεις αυτές θα αποτελέσουν «διαπραγματευτικό χαρτί» κατά τους επόμενους μήνες, όταν Ελλάδα και δανειστές αναμένεται να συζητήσουν τρόπους ελάφρυνσης του τεράστιου χρέους της χώρας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Αναγνωρίζω ότι είναι πολιτικά δύσκολο οι Γερμανοί να χαλαρώσουν τους όρους για εμάς, οπότε αντί αυτού, ίσως συμφωνήσουν να ξεπληρώσουν το κατοχικό δάνειο, κάτι που θα είναι ευκολότερο να «πουλήσουν» στο Γερμανικό λαό», δηλώνει στη δημοσιογράφο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται.

Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί δεν έχουν φανεί πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε πολεμικές διεκδικήσεις, σχολιάζει η δημοσιογράφος και υπενθυμίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον Ιούλιο, είχε επιμείνει ότι η Ελλάδα είχε παραιτηθεί από τέτοιες διεκδικήσεις προ πολλού.

Για το ύψος των διεκδικήσεων, στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι υπάρχει «μεγάλη ασάφεια» και για ποσό που κυμαίνεται από τα 220 έως και τα 677 δις δολάρια, ενώ σε σχέση με το όλο θέμα, η Σούζαν Ντέιλι σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί το θέμα είναι ελκυστικό για τους Έλληνες».

Κάντε κλίκ εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά το σχετικό άρθρο.

 
 

Βόμβα Κοπέ : «Κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τιμωρηθούν»

Σοβαρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση του Ζαν Φρανσουά Κοπέ, διαδόχου του Νικολά Σαρκοζί στην ηγεσία της γαλλικής δεξιάς, ο οποίος προτείνει την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Ο κ. Κοπέ με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία στη Λαμπεντούζα επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας Σένγκεν και δηλώνει «Κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τιμωρηθούν».

Ο ηγέτης της γαλλικής δεξιάς τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη ακτοφυλακής για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογραμμίζοντας ότι όποιες χώρες δεν μπορούν να προφυλάξουν τα σύνορα της Ενωσης θα πρέπει να αποκλείονται από τη Σένγκεν.

Πηγή: epikaira.gr

 

Ένοχος για όλα τα αδικήματα ο Άκης Τσοχατζόπουλος - Ένοχοι άλλοι 16 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και η Βίκυ Σταμάτη - Αθώοι κρίθηκαν 2

- Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 10.30 - Οι ποινές θα ανακοινωθούν την Τρίτη
- Στους 12 από τους 17 καταδικασθέντες δεν αναγνωρίσθηκε κανένα ελαφρυντικό
- Ποιοί άλλοι καταδικάσθηκαν μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο, τον καταδίκασε για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από την κατ´ εξακολούθηση παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου».
Από τους υπόλοιπους 16 καταδικασθέντες, στους 12 δεν αναγνωρίσθηκε κανένα ελαφρυντικό.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος κρίθηκε ότι προκάλεσε ζημιά ύψους 55 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από κοινού και κατά μόνας με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις.

Αθώοι των κατηγοριών κηρύχθηκαν μόνον οι Παντελής Ζαχαριάδης και Σπύρος Χατζηνικολάου.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη. Η διαδικασία κράτησε 5 μήνες
Οι εφέτες με την απόφαση τους εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και κήρυξαν ενόχους τους 17 κατηγορουμένους, προσμετρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής τους αλλά και της προσωπικότητας τους.

Αναλυτικά, ένοχοι κρίθηκαν οι: Βίκη Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ευφρoσύνη Λαμπροπούλου, Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αστέριος Οικονομίδης, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, Παναγιώτης Σταμάτης (αδελφός της Βίκυς Σταμάτη), Νίκος Ζήγρας, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς, Οράτιος Μελάς, Γιώργος Κωνσταντάτος και Νικόλαος Γεωργουλάκης.

Όλη η απόφαση του δικαστηρίου

Στην ανάγνωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.
Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο 'Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Ομοίως, ένοχοι κρίνονται ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη.

Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ ' επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος (που κρίθηκε αθώος για μια πράξη χρήσης πλαστού εγγράφου), ο οδοντίατρος Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.

Τέλος, το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των δικηγόρων και την πρόταση των εισαγγελέων, για το αν και σε ποιους κατηγορουμένους θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, ενώ η απόφαση επί των ποινών αναμένεται αύριο.



newsit

 

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΔΝΤ! ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Οι τοκογλύφοι στους οποίους έχουν βάλει υπογραφές οι Σαμαράς και οι άλλοι, θέλουν το λουκέτο σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και δημιουργία ιδιωτικών σχολών. Παιδεία για λίγους και ματσωμένους!








Τριπλασίασαν τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία… αλλά στα χαρτιά!

Σχόλιο της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών
Αφορμή γι αυτό το δημοσίευμα αποτέλεσε ένα δημοσίευμα στη σελίδα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Λήμνου σύμφωνα με το οποίο ο υγειονομικός χάρης εμφάνιζε το Νοσοκομείο με ένα τεράστιο αριθμό εργαζομένων.
 
Οι συνάδελφοι από τη Λήμνο έμειναν έκπληκτοι, αφού ο αριθμός των εργαζομένων που υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο όχι μόνο δεν αντιστοιχούσε ούτε κατά προσέγγιση με τον αριθμό που αναφέρονταν στον υγειονομικό χάρτη αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός των εργαζομένων εμφανίζονταν σχεδόν τριπλάσιος.
 
Αυτό μας οδήγησε να αναζητήσουμε την ίδια την ιστοσελίδα του Υγειονομικού χάρτη που όπως αναφέρεται σε αυτή έχει υλοποιηθεί από το Υπ. Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
 
Μια απλή περιήγηση στη σελίδα θα αφήσει έκπληκτο κάθε επισκέπτη που έχει σχέση με τα Νοσοκομεία.
 
Σύμφωνα με τον υγειονομικό χάρτη Νοσοκομεία που έχουν 500 εργαζόμενους περίπου εμφανίζονται να έχουν αριθμό προσωπικού τριπλάσιο ή και σχεδόν τετραπλάσιο.
Σύμφωνα με τον Υγειονομικό Χάρτη το Σισμανόγλειο της Αθήνας έχει 3774 άτομα προσωπικό, το Νοσοκομείο Δράμας 1855 το Νοσοκομείο Πρέβεζας 989, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων 6112 το Νοσοκομείο Αγ Νικολάου 1111 ενώ ο Ευαγγελισμός έχει 7457 εργαζόμενους!!!!
 
Την ίδια εικόνα σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων εμφανίζει ο υγειονομικός χάρτης και για τα υπόλοιπα Νοσοκομεία.
 
Ευημερούν λοιπόν οι αριθμοί όταν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις στη και εργάζονται σε τμήματα σε αριθμό κάτω από το όριο ασφαλείας, πολλές φορές χωρίς ρεπό ή και σε εξοντωτικά ωράρια.
Δεν κάναμε τον κόπο να κάνουμε την άθροιση αλλά αν σήμερα στα Νοσοκομεία μετά βίας οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υγειονομικού χάρτη, που τριπλασιάζει και ίσως και σε κάποιες περιπτωσεις σχεδόν να τετραπλασιάζει τους εργαζόμενους μάλλον στα χαρτιά θα ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες.
Το ερώτημα είναι πόσα χρήματα διατέθηκαν για να αναπτυχθεί μια εφαρμογή που όχι μόνο αποκλίνει έστω λίγο από την πραγματικότητα αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτή.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος αν έχει γίνει παραλαβή αυτού του έργου από το Υπ Υγείας και αν ναι δεν αντιλήφθηκε το Υπουργείο ότι μέσα στη συγκεκριμένη εφαρμογή περιέχονται στοιχεία που με μια πρώτη ματιά ο καθένας θα αντιλαμβάνονταν ότι είναι απόλυτα λαθεμένα.
Αυτονόητα τα τέλος ο καθένας αναλογίζεται αν το Υπ. Υγείας χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά για να χαράξει πολιτική;
 
Αναμένουμε τις αντιδράσεις από το «λαλίστατο» Υπ Υγείας κ. Γεωργιάδη
Ανεξάρτητα με τις αντιδράσεις για το θέμα θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.
 
Πηγή: ygeionomikoi.gr

Διαλύουν τα δημόσια, αβαντάρουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Τη στιγμή που τρόικα και κυβέρνηση αποσύρουν το κράτος οι ιδιώτες βάζουν πόδι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
-Τον τελευταίο καιρό το δημόσιο Πανεπιστήμιο με τη διαθεσιμότητα δέχεται ένα από τα πιο καίρια πλήγματα στην ήδη κλονισμένη λειτουργία του.
-Τον τελευταίο καιρό η ιδιωτική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση παίρνει την πιο γερή ώθηση αναβάθμισης με τις πρώτες αναγνωρίσεις επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων αποφοίτων κολεγίων.
-Τον τελευταίο καιρό συντελούνται οι πρώτες επίσημες πρωτοβουλίες σύμπραξης μεγάλων κολεγίων στην Ελλάδα με προοπτική την ίδρυση ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Ναι. «Αν και όταν το επιτρέψει το Σύνταγμα», όπως λένε οι φιλόδοξοι κολεγιάρχες, θεωρώντας, όμως, βέβαιο ότι αυτό δεν θα αργήσει.
Συνεργασία κολεγίων
Δύο γνωστά κολέγια, το Ελληνοβρετανικό και τον ΑΚΤΟ, μόλις υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, θα συστεγαστούν σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα αναβαθμίσουν υπηρεσίες και σπουδές και θα περιμένουν. Οχι με σταυρωμένα τα χέρια. Οσο τα δημόσια Πανεπιστήμια θα παλεύουν για να μείνουν όρθια, οι ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης θα στοχεύουν σε ξένους φοιτητές. Είναι προτεραιότητα άμεση. Είναι ιδανική η συνθήκη. Το κράτος απέχει πανηγυρικά από την πολιτική προσέλκυσης φοιτητών και τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν. Μένουν από προσωπικό, διδάσκοντες, φύλακες, τηλεφωνητές, θυρωρούς, βιβλιοθηκονόμους. Αν σ’ αυτά κάποιος αντιπαρατάξει σύγχρονες εγκαταστάσεις, εστίες, βιβλιοθήκες, οργάνωση, ολιγάριθμα τμήματα και πληρώσει μερικά καλά ονόματα πανεπιστημιακών; Αν κάποιος αυτοπροταθεί ως η φτηνή λύση έναντι της μετανάστευσης στη Βρετανία;
Παρεμπιπτόντως, η βρετανική κυβέρνηση ενισχύει με αποφάσεις την περαιτέρω εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων της βάζοντας στόχο την προσέλκυση ακόμα 90.000 φοιτητών τα επόμενα χρόνια. Ηδη ορισμένα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες και σπουδές. Μερικά μεταπτυχιακά είναι με δίδακτρα, και μάλιστα υψηλά.
Στα επόμενα δύο χρόνια δεν αποκλείεται να δούμε στις πολυτεχνειακές σπουδές τούς κύκλους της Μπολόνιας, τρία + δύο χρόνια που θα οδηγούν σε master, για να μπορούν έτσι να απαιτούν δίδακτρα, ή στα πανεπιστημιακά προγράμματα το σχήμα 3+1 με την ίδια λογική. Οι διοικήσεις έχουν προειδοποιήσει. Τώρα που στην Ευρώπη ανακαλύπτουν τα λάθη της Μπολόνιας και επιστρέφουν στις παλιές μορφές, εδώ κινδυνεύουμε να πετάξουμε την ποιότητα έξω από το καράβι για να μη βουλιάξει. Και με κατεύθυνση πάντα την ίδια. Ιδιωτικοποίηση. Αγορά.
«Τα κολέγια μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν μια μορφή ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μία από τις μελλοντικές μας προοπτικές είναι η δημιουργία ενός ιδιωτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» δηλώνει εις εκ των επιχειρηματιών του εγχειρήματος, ιδιοκτήτης του Ελληνοβρετανικού και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων, Κωνσταντίνος Καρκανιάς, που επιβεβαιώνει το γεγονός αλλά και τους στόχους, διευκρινίζοντας πως σκοπίμως δεν χρησιμοποιεί τον όρο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Θα περιμένει να το επιτρέψει το Σύνταγμα.
Μόνο σε ένα πλαίσιο χωράει αυτή η καταιγιστική τριλογία εξελίξεων και βρίσκεται εκεί από το 2012. Τότε, στο δεύτερο Μνημόνιο, τέθηκε η προτεραιότητα –ανάμεσα σε άλλα- στη διαθεσιμότητα, τότε δρομολογήθηκαν οι δραστικές μειώσεις στις επιχορηγήσεις των Πανεπιστημίων, τότε επιβλήθηκε ρητά η αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων αποφοίτων κολεγίων που έχουν πτυχία από βρετανικά κολέγια –προσοχή- για επαγγέλματα μη νομοθετικά κατοχυρωμένα στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που καλύπτει το 90% των σπουδών που παρέχουν τα κολέγια μέσω της δικαιόχρησης (franchise) με τα βρετανικά Πανεπιστήμια.
Ολα αυτά, δηλαδή, που δεν χρειάζονται άδεια άσκησης επαγγέλματος. Για αυτά, δε, που την απαιτούν έχει μεριμνήσει από καιρό η κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το πακέτο πλέον είναι έτοιμο. Και να φανταστεί κανείς ότι η μεταλυκειακή εκπαίδευση δεν είναι καν στο εκπαιδευτικό σύστημα, ανήκει στη μη τυπική εκπαίδευση. Τα δε κολέγια ακόμα δεν υπάρχουν πουθενά και περιμένουν από το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων να καταταχθούν σε μια καλή θέση μέσω φυσικά της συνεργασίας τους με τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αλλάζουν οι ταχύτητες
Η μετάλλαξη του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι φρέσκια ιστορία και ούτε ξεκίνησε τώρα. Απαιτεί χρόνο και συντονισμένες προσπάθειες η απαξίωση των πυλώνων της δημόσιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πάντα, βέβαια, στο σαφώς προσδιορισμένο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αποφάσεων Μπολόνιας και Λισαβόνας για τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης.
Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι ταχύτητες. Μια τόσο βαριά κρίση στην ελληνική κοινωνία, στις δομές του ελληνικού κράτους δεν μπορεί παρά να έχει ρυθμούς χιονοστιβάδας όχι μόνο στις συνέπειες αλλά και στις πρωτοβουλίες. Παντός είδους. Για να «σώσει» τη χώρα η κυβέρνηση ξεπουλάει λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια περιουσία. Αρπάζει λεφτά από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, διώχνει προσωπικό, ανοίγει τις πόρτες στις ιδιωτικές εταιρείες. Ε, να μη φροντίσουν, όσοι τουλάχιστον μπορούν, να επωφεληθούν; Ποιος και τι θα τους εμποδίσει; Πώς γίνεται να μιλάμε για την ασφαλιστική δικλίδα του άρθρου 16 και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και οι ευρωπαϊκές επιταγές να ανοίγουν την πίσω πόρτα στην ιδιωτική; Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι πλέον ίδια γι” αυτόν που κρατά πτυχίο ελληνικού ΑΕΙ και αυτόν που έχει πτυχίο βρετανικού μέσω κολεγίου. Στον ιδιωτικό τομέα, στον δημόσιο, στο ΑΣΕΠ. Μόνο καθηγητής Πανεπιστημίου δεν μπορεί να γίνει. Δεν στενοχωρεί και πολλούς, ειδικά τώρα, αύριο, μεθαύριο, που η κρίση ακόμα θα σοβεί και θα τρώει τις σάρκες αυτής της χώρας.
Βέβαια, το κύρος των σπουδών στο δημόσιο Πανεπιστήμιο προσδιορίζει τη διαφορά. Οταν όμως η υπογραφή στο Μνημόνιο είναι και η υπογραφή στην επιχείρηση ισοπέδωσής τους, χωρίς ντροπή και προσχήματα, χωρίς έλεος και καμία ενοχή, από τις κυβερνήσεις «σωτηρίας», τότε τι αντοχές θα υπάρξουν; Είναι συντονισμένες ενέργειες με στοχευμένα μέτρα κάθε φορά. Τελευταία η κοινή υπουργική απόφαση της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια. Η συνταγή ίδια με την τεχνική εκπαίδευση: καταργούνται θέσεις και ολόκληροι κλάδοι. Φύλακες-νυχτοφύλακες, τηλεφωνητές, θυρωροί, βιβλιοθηκονόμοι.
Κ. Καρκανιάς, πρόεδρος Συνδέσμου των Ελληνικών Κολεγίων: «Ευκαιρία να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές»
«Το Ελληνοβρετανικό αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα, και συγκεκριμένα να προχωρήσει σε μια γενική συμφωνία συνεργασίας με το Κολέγιο ΑΚΤΟ. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση από κοινού των σημερινών αναγκών, αλλά κυρίως ο από κοινού σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προοπτικών. Είναι γεγονός ότι τα κολέγια μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν μια μορφή ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες και για τα ίδια, αλλά και για τη χώρα στο εγγύς μέλλον. Η σύμπραξή μας με τον ΑΚΤΟ θα μας δώσει την ευκαιρία να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές, να δημιουργήσουμε μαζί ένα πολυ-επιστημονικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, να αναβαθμίσουμε τις κτιριακές μας εγκαταστάσεις κ.λπ. Σημειώνουμε ότι η προσέλκυση ξένων φοιτητών είναι μια σημαντική προοπτική και για το δικό μας Κολέγιο, αλλά οπωσδήποτε και για τη χώρα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσουμε από εισαγωγείς εκπαίδευσης να γινόμαστε εξαγωγείς. Οπωσδήποτε, μία από τις μελλοντικές προοπτικές είναι η δημιουργία ενός ιδιωτικού Ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (σκοπίμως δεν χρησιμοποιώ τον όρο Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο), εάν και όταν το επιτρέψει το Σύνταγμα. Νομίζουμε ότι η ίδρυση ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έλθει σύντομα, όχι επειδή θα το ζητήσουμε εμείς, αλλά επειδή σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και τις περισσότερες του κόσμου, η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων επιτρέπεται».
 
Πηγή: της Αννας Ανδριτσάκη enet.gr

Πως «μοίραζε» ο Ερυθρός Σταυρός τα χρήματα του εράνου

Aμοιβή της τάξης των 320.000 ευρώ τον χρόνο εισέπραττε η κόρη της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ν.Δ., κυρία Αλεξία Μπακογιάννη, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τις υπηρεσίες της ως «σαμαρείτισσα» δημοσίων σχέσεων. Κόντρα στο πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς που χαρακτηρίζει το έργο του ΕΕΣ, η εταιρεία της κυρίας Μπακογιάννη ανέπτυξε μονοπωλιακή επαγγελματική σχέση με τον οργανισμό επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη (φωτό), μέσω απευθείας αναθέσεων και υπογραφής συμβάσεων, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων.

Πράξεις που ερευνώνται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Αιχμή αυτής της σχέσης υπήρξε η διαφημιστική προβολή του ετήσιου Πανελληνίου Εράνου του Ερυθρού Σταυρού, έργο για το οποίο η επιχειρηματίας έλαβε μόνο κατά τη χρονιά του 2009 το 20% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε από το υστέρημα των πολιτών! Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για το οποίο είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σχέση με τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαρτίνη, αναφορικά με τη διενέργεια του Πανελληνίου Εράνου και τη διαχείριση των εσόδων. 
Κεντρικό σημείο στην έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου για τον έρανο του 2009, ύστερα από εντολή του γενικού επιθεωρητή, κ. Μιχάλη Σαμπατακάκη, αποτελεί το καθεστώς συνεργασίας του οργανισμού με την εταιρεία, AIA RELATE Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι η κυρία Μπακογιάννη. Ειδικότερα, το 2009 συγκεντρώθηκαν από προσφορές συμπατριωτών μας συνολικά 1.357.073,89 ευρώ, με το καθαρό ποσό να είναι τελικώς της τάξης του 1.045.038,62 ευρώ.

Αιτία, η μεγαλύτερη δαπάνη των εξόδων, αυτή της διαφημιστικής προβολής του εράνου που ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία αντί του ποσού των 235.476,69 ευρώ. Το έργο αυτό περιελάμβανε δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ και μετάδοσή του σε επιλεγμένους σταθμούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, «το ύψος της ανωτέρω δαπάνης κρίνεται αρκετά υψηλό και θα πρέπει ο ΕΕΣ να αξιολογήσει αν είναι αποδοτική σε σχέση με την αύξηση του προϊόντος του εράνου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η δαπάνη αυτή θα πρέπει να μειωθεί ή να εξαλειφθεί».

Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι διαπιστώθηκε πως «δεν τηρήθηκε οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για την προβολή του εράνου έτους 2009, όπως περιγράφεται στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11817/21.09.2005 απόφαση του ΚΔΣ/ΕΕΣ για “δαπάνες από 200.000 ευρώ και άνω, θα γίνεται ανοικτός διαγωνισμός με δημοσίευση στο Επιμελητήριο και στο δήμο Αθηναίων”».

Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη εκτός της προβολής του εράνου την πενταετία 2006-2011 «έτρεχε» και τον γενικότερο σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής, την ανάπτυξη εταιρικής εικόνας και διαχείρισης φήμης, τη διαχείριση κρίσεων και την εκπόνηση προγραμμάτων ενεργοποίησης της εσωτερικής επικοινωνίας συνολικά του ΕΕΣ. Η από 4/9/2006 σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ του οργανισμού και της AIA RELATE A.E., ύψους 84.000 ευρώ ετησίως, υπογράφηκε λίγους μόνο μήνες μετά τη σύσταση της εταιρείας στην οποία συμμετείχε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ο γιος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, νυν δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Η σύμβαση αυτή, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «έχει ημερομηνία υπογραφής προγενέστερη της απόφασης του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ και παρατάθηκε για 4 έτη μέχρι 31.08.2011 έναντι ποσού 352.800 ευρώ». 
 
Μάλιστα, «στα συμφωνητικά παράτασης που μας χορηγήθηκαν δεν αναφέρεται εγκριτική απόφαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ». Αυτή η πλευρά των δραστηριοτήτων του ΕΕΣ έχει αποτελέσει, εκτός της δικαστικής διερεύνησης, και αφορμή διεθνούς διασυρμού της χώρας μας. Ηδη από την αρχή του έτους ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει γίνει αποδέκτης επιστολής-καταπέλτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού στην οποία γίνεται αναφορά για την άρνηση της διοίκησης Μαρτίνη για παροχή των οικονομικών στοιχείων του ΕΕΣ στη διεθνή ομοσπονδία, βάσει των καταστατικών του υποχρεώσεων. Σε αυτό το κλίμα η Δικαιοσύνη καλείται να ορίσει το προσεχές διάστημα προσωρινή διοίκηση στον «ακέφαλο» οργανισμό, μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του, ώστε να αλλάξει σελίδα στην ιστορική του διαδρομή.

Πηγή www.newmoney.gr

Aυτός θα είναι ο νέος EOΠYY

Aπό 1η Nοεμβρίου ο καινούργιος φορέας υπό την ομπρέλα του EΣY

Ένας νέος φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας -στον οποίο θα ενταχθούν Kέντρα Yγείας και Περιφερειακά Iατρεία του EΣY καθώς και μονάδες υγείας του Eθνικού Oργανισμού Παροχών Yπηρεσιών Yγείας - θα αποτελέσει τον νέο EOΠYY, ο οποίος θα λειτουργήσει από 1ης Nοεμβρίου.

Στο νέο φορέα θα ενταχθούν και ιδιώτες γιατροί, ενώ στην ουσία όλοι και όλα θα λειτουργήσουν υπό την ομπρέλα του EΣY προκειμένου να καλύπτουν τους ασθενείς στο πρώτο στάδιο των προβλημάτων υγείας τους, ώστε να μην καταλήγουν στο νοσοκομεία. O EOΠYY θα μετατραπεί όχι μόνο σε αγοραστή, αλλά και διαχεριστή των υπηρεσιών που θα προσφέρονται στους ασφαλισμένους, αφού, μεταξύ άλλων, θα διαπραγματεύεται τιμές, αλλά και πακέτα παροχών.

Tο σύστημα αναμένεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να καλύπτει τις πρώτες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού με το προσωπικό να κάνει κυλιόμενες βάρδιες.

Συγχωνεύσεις

Πολύ σύντομα και πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει και η συγχώνευση των μονάδων υγείας του EOΠYY. H κατάργηση ουσιαστικά μονάδων που κρίνονται ως μη συμφέρουσες για το σύστημα. Bασικό και αρχικό κριτήριο είναι αν το οίκημα όπου λειτουργεί μία μονάδα υγείας είναι ιδιόκτητο ή όχι. Tο νέο σχέδιο περιλαμβάνει διακοπή των μισθωμάτων και μάλιστα των πολύ υψηλών, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Άλλο ένα βασικό κριτήριο πριν από ένα λουκέτο θα είναι η γεωγραφική κάλυψη. Σε περίπτωση που μία μονάδα υγείας βρίσκεται κοντά σε νοσοκομείο και ο πληθυσμός της μπορεί να εξυπηρετηθεί, τότε το πιο πιθανό είναι να καταργηθεί. Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα μελετώνται όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή των αναγκών των πολιτών με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια. Για την Aττική τη βάση θα αποτελέσουν τα Kέντρα Yγείας Aστικού Tύπου, όπως είναι αυτό της Kερατέας και της Pαφήνας, ενώ στον όλο σχεδιασμό έχει υπολογισθεί και η Πολυκλινική του Oλυμπιακού χωριού, η οποία επίσης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Yγείας.

Όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου Yγείας θα αλλάξει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού κλάδου, ώστε να είναι ενιαίες και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους το δικαίωμα και για ιδιωτικό έργο.

Zήτημα, που όπως αναφέρουν πληροφορίες, απασχόλησε ιδιαιτέρως την επιστημονική επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με το έργο της μετεξέλιξης του EOΠYY, καθώς σήμερα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων στο σύστημα. Yπάρχει το ιατρικό προσωπικό του πρώην IKA που είναι με συμβάσεις, υπάρχουν οι μόνιμοι με ωράριο 5,5 ωρών και δυνατότητα και για ιατρείο, αλλά και οι γιατροί των Kέντρων Yγείας που απασχολούνται 8ωρο και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο. Kαι από την άλλη, υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι με τον EOΠYY που παράσχουν επίσης υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

ΔIKΛEIΔEΣ AΣΦAΛEIAΣ

Παράλληλα, θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που θα σημαίνουν συναγερμό σε περίπτωση που σημειώνεται υπέρβαση των δαπανών. Σημειώνεται ότι η υπέρβαση της δαπάνης του EOΠYY μόνο για τις διαγνωστικές εξετάσεις εκτιμάται ότι θα είναι στο τέλος του έτους πάνω από 200%.

Συγκεκριμένα είχαν προϋπολογιστεί 370 εκατ. ευρώ για το 2013 αλλά μέχρι τον Iούνιο είχαν γίνει εξετάσεις αξίας 600 εκατ. ευρώ. Tην ίδια στιγμή, άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των ασφαλισμένων του EOΠYY, που εμφανίζεται να ξεπερνά κατά πολύ τον ελληνικό πληθυσμό, αγγίζοντας τα 12,7 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο διοικητής του EOΠYY κ. Δ. Kοντός, ασφαλιστική ικανότητα έχουν τα 6,1 εκατομμύρια, ενώ 449.000 έχουν ασφαλιστική ικανότητα, αλλά όχι ταυτοποίηση. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι δεν έχουν ούτε ασφαλιστική ικανότητα, ούτε ταυτοποίηση. Στα σοβαρά «αγκάθια» του EOΠYY προστίθενται και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η συσσώρευση νέων χρεών που για το 2013 μόνο προς φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για παλαιές οφειλές των Tαμείων του EOΠYY ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων είχε υπολογισθεί ότι θα αποπληρωθούν περίπου 1,6 δισ. ευρώ με δεδομένες τις εκπτώσεις στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι πάροχοι. Tα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν μετά και το αίτημα του υπουργείου Yγείας προς τους παρόχους για νέες εκπτώσεις «σε εθελοντική βάση».

Ποιες θα υιοθετηθούν

Oι προτάσεις της Task Force

Πολλοί υποστηρίζουν ότι στο σχέδιο για τον νέο EOΠYY θα περιλαμβάνονται και προτάσεις από το σχέδιο της Task force που έχει κατατεθεί στο Yπουργείο Yγείας.Tο σχέδιο αυτό προβλέπει:

1. Tην μετατροπή του EOΠYY από οργανισμό είσπραξης εισφορών και ταυτόχρονα παραγωγού και αγοραστή υπηρεσιών υγείας, σε φορέα αποκλειστικά είσπραξης εισφορών και αγοραστή υπηρεσιών.

2. Tην ενίσχυση του ρόλου του EOΠYY στον τομέα της είσπραξης των εισφορών που προδιαγράφει πιθανόν την αποσύνδεσή του από τους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

3. Tην ενοποίηση των παροχών για όλους τους ασφαλισμένους και την αλλαγή του κανονισμού παροχών προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση των «δαπανών» του EOΠYY.

4. Tη διαμόρφωση ενός ελάχιστου πακέτου παροχών και τη διαμόρφωση «ενισχυμένων» πακέτων μέσω της καταβολής πρόσθετων εισφορών.

Aπό το σχετικό έγγραφο έχει σημασία να επισημανθούν μερικά σημεία που ανοίγουν και νέα ζητήματα σε σχέση με τις παροχές του EOΠYY.

A. H επισήμανση ότι απαιτείται ακριβής καταγραφή των έμμεσα ασφαλισμένων των οποίων τις παροχές θεωρεί ως προνοιακές. Tο γεγονός αυτό πιθανόν να αποτελέσει όχημα νέων περικοπών και πρόσθετων εισφορών για όσους καλύπτουν έμμεσα ασφαλισμένους.

B. Tην σύνδεση της «αναδιοργάνωσης» του EOΠYY με την πορεία της Eλληνικής Oικονομίας. Eίναι προφανές ότι η αναφορά αυτή συνδέεται άμεσα με την εκχώρηση υγειονομικών υπηρεσιών του EOΠYY σε μεγάλους ομίλους της υγείας και την οικονομική τους «ανάκαμψη» σε συνθήκες κρίσης.

πηγη

«Ψαλίδι» στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τις άγονες γραμμές

Μειωμένα κονδύλια κατ’ απαίτηση της τρόικας προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014 για τις επιδοτούμενες άγονες γραμμές και όλα δείχνουν ότι στη νέα προκήρυξη που εντός του μήνα θα δημοσιευτεί θα υπάρξει μείωση της συχνότητας κάποιων δρομολογίων ή ακόμη και κατάργηση κάποιων τοπικών γραμμών που δεν εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επιβατών.

Ο νέος διαγωνισμός θα αφορά ετήσιες συμβάσεις για 31 άγονες γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», μειωμένος κατά 3,65% θα είναι ο προϋπολογισμός των άγονων γραμμών για το 2014, καθώς από 82 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 μειώνεται στα 79 εκατ. ευρώ για το 2014.

Από αυτά, τα 45 εκατ. ευρώ (47 εκατ. ευρώ το 2013) αφορούν τις γραμμές της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και τα 34 εκατ. ευρώ (35 εκατ. ευρώ το 2013) τις γραμμές της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του ΥΝΑ.

Σύμφωνα με το ΥΝΑ, η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει τον αριθμό των δρομολογίων, ούτε και την κάλυψη των νησιών. Ο νέος διαγωνισμός για τη δρομολογιακή περίοδο που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2013 και λήγει την 31η Οκτωβρίου 2014 θα αφορά 18 γραμμές του ΥΝΑ και 13 γραμμές της ΓΓΑ. Οι υπόλοιπες γραμμές (8 του ΥΝΑ και 13 της ΓΓΑ) καλύπτονται από πολυετείς συμβάσεις.

Παράλληλα όμως, το υπουργείο Ναυτιλίας προωθεί μια σειρά αλλαγών που στόχο έχουν να εξορθολογήσουν το καθεστώς επιδοτήσεων.