EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και υπ. Εμπορίου

Ζητούν να ακυρωθούν δύο υπουργικές διατάξεις που θέτουν σε διαθεσιμότητα 1.765 υπαλλήλους

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου, ζητώντας να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τις οποίες καταργήθηκαν 1.665 οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και 100 θέσεις στο υπουργείο Εμπορίου, με αποτέλεσμα το προσωπικό (1.765 άτομα) να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν σωρεία διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι η διαθεσιμότητα των 1.765 υπαλλήλων έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων και του υπουργείου Εμπορίου και πως αντίθετα, έγιναν αποσπασματικά και περιστασιακά και αφού προηγουμένως εξαγγέλθηκε ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τις προσφυγές, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, όπως επίσης και τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 26, 74 και 103.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι συγκρούεται η διαθεσιμότητα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

πηγη

 

Μαδαγασκάρη: Βασάνισαν και έκαψαν ζωντανούς δύο Ευρωπαίους

Δυο Ευρωπαίοι βασανίστηκαν και κάηκαν ζωντανοί από όχλο στην Μαδαγασκάρη καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για εμπορία ανθρώπινων οργάνων, μετά τον τραγικό θάνατο 8χρονου παιδιού.


Το πτώμα ενός 8χρονου παιδιού εντοπίστηκε την Πέμπτη το πρωί χωρίς γεννητικά όργανα και χωρίς γλώσσα σε θέρετρο της Μαδαγασκάρης.

Τα τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι οι διαδηλωτές βρήκαν ανθρώπινα όργανα σε ψυγείο σε κτήριο όπου διέμεναν Ευρωπαίοι και στην συνέχεια επιδόθηκαν σε «κυνήγι ξένων», το οποίο και κατέληξε στον θάνατο δυο Ευρωπαίων.

Αρχικά ειπώθηκε ότι και οι δυο ήταν Γάλλοι. Ωστόσο αυτό επιβεβαιώνεται μόνο για έναν εκ των θυμάτων. Ο δεύτερος σύμφωνα με τους ντόπιους ενδέχεται να είναι Ιταλός.

Οι ταραχές ξεκίνησαν χθες, μετά τη διάδοση της είδησης ότι το παιδί εξαφανίσθηκε. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης της νήσου Χελ-Βιλ, όπου κρατούνταν οι δύο ύποπτοι, αξιώνοντας από τους αστυνομικούς να τούς τους παραδώσουν.

Η αστυνομία έριξε αρχικά προειδοποιητικές βολές στον αέρα για να απομακρύνει το πλήθος, κι όταν δεν το κατάφερε άρχισε να ρίχνει κατά του κόσμου, σκοτώνοντας έναν πολίτη.

Οι ταραχές εντάθηκαν ακόμη περισσότερο σήμερα μετά την ανακάλυψη του κατακρεουργημένου σώματος του παιδιού. «Μέσα στη νύχτα, κάτοικοι ανακάλυψαν το πτώμα ενός παιδιού με τα ζωτικά όργανά του να έχουν αφαιρεθεί από το σώμα του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «πολυάριθμοι εξαγριωμένοι (πολίτες) εισέβαλαν στο τμήμα και απέσπασαν τους δύο υπόπτους», ενώ οι αστυνομικοί μπόρεσαν να φθάσουν μόνο μετά την πυρπόλησή τους.

Το γαλλικό προξενείο στη Μαδαγασκάρη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποτρέπει τους υπηκόους της χώρας να μεταβαίνουν στο Νόζι Μπι «ιδίως στις παραλίες του, μέχρι νεωτέρας».

Την ίδια ώρα που όλοι ασχολούνται με την Χρυσή Αυγή και τον Δένδια, η κυβέρνηση πέρασε με νόμο την ληστεία της περιουσίας των Ελλήνων.

Του Στρατή Μαζίδη.
Και πάλι πρώτη είδηση η Χρυσή Αυγή την ώρα που ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ η μεγάλη αρπαγή και ληστεία σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού την οποία απέκτησε με αίμα και κόπο.Τι λέει λοιπόν το άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων και όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν με μετρητά τα χρέη τους;

Ότι έχουν δύο επιλογές για να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις:

Α. Να μεταβιβάσουν σε τρίτο άτομο την πλήρη κυριότητα του ακινήτου στο οποίο παράλληλα θα μεταβιβάζονται και τα φορολογικά βάρη.
Β. Να παραχωρήσουν στο Ελληνικό Δημόσιο την πλήρη κυριότητα ακινήτου ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσό του εξοφλούμενου φόρου.

Αν όμως το ακίνητο είναι μεγαλύτερης αξίας από τη συνολική οφειλή και προκύπτει σχετική διαφορά, το υπερβάλλον ποσό δεν επιστρέφεται.

Το καταλάβατε;

Tο υπερβάλλον ποσό δεν επιστρέφεται.
Πάει υπέρ πίστεως και πατρίδος (που λέει ο λόγος...).

Ασχοληθείτε τώρα με τη Χρυσή Αυγή και το Δένδια...

πηγή

Η ιστορία στα «χέρια» αναρμόδιων

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και σε μία περίοδο που όλα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, παραποιούνται γεγονότα και αλλοιώνονται θέσεις και απόψεις, η διδασκαλία της ιστορίας της χώρας μας και όχι μόνο ανατίθεται σε αναρμόδιους, γεγονός που βάζει σε σκέψεις τους «ψυλλιασμένους».

Σύμφωνα λοιπόν, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το μάθημα της ιστορίας δεν θα διδάσκεται πλέον μόνο από Φιλολόγους και Ιστορικούς αλλά και από Κοινωνιολόγους, Νομικούς και καθηγητές Ξένων γλωσσών.

Συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο από τους φιλολόγους και σε δεύτερη ανάθεση από θεολόγους, κοινωνιολόγους και νομικούς.

Στην Α΄ και την Β΄ Λυκείου ως πρώτη ανάθεση από φιλολόγους και δεύτερη ανάθεση από κοινωνιολόγους και νομικούς.

Στην πορεία προστέθηκαν για την διδασκαλία του εν λόγω μαθήματος και οι καθηγητές Ξένων γλωσσών.

Ήδη σε πολλά σχολεία η προαναφερθείσα τακτική σε σχέση με το μάθημα της ιστορίας εφαρμόζεται, και καθηγητές άσχετοι με το αντικείμενο «μορφώνουν» τα παιδιά και τους νέους ιστορικά. Καμία έρευνα, κανένας επιστημονικός διάλογος, καμία διακειμενική διασταύρωση.

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προξενήσει η συγκεκριμένη απόφαση, με προεξάρχουσα την δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, κ. Αναστάσιου Στέφου, ο οποίος την αποτιμά «ως κατάφορη αδικία εις βάρος των Φιλολόγων».

Ωστόσο, πάντα κατά την άποψή μας, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στον εξοβελισμό των Φιλολόγων με την μη πρόσληψή τους αλλά στην ίδια την διδασκαλία της Ιστορίας που υποβαθμίζεται. Άραγε τυχαία;

Δεν θα ισχυριστούμε φυσικά ότι όλοι οι Φιλόλογοι ακολουθούν την ενδεδειγμένη διδασκαλία. Υπάρχουν Φιλόλογοι όμως, που έχουν έρθει σε επαφή με την έρευνα και έχουν διδαχθεί και εμπεδώσει τα αρχαία ελληνικά, στα οποία είναι γραμμένα τα σημαντικότερα ιστορικά και επιστημονικά έγγραφα της ανθρωπότητας.

Το σύστημα όμως, δεν επιθυμεί, απ’ ό,τι φαίνεται, κανένα «κεφάλι όρθιο» και τα ιστορικά γεγονότα δοσμένα στην πραγματική τους διάσταση.

Ήδη οι καθηγητές στην πλειοψηφία τους «διδάσκουν, δεν εμπνέουν τους μαθητές»…. Μετατρέπουν τα παιδιά σε παθητικούς δέκτες, ανίκανα να εξετάσουν κριτικά την οποιαδήποτε πληροφορία… Άβουλα πλάσματα που απλώς αναπαράγουν τα όσα ακούν και δεν επιθυμούν μια περαιτέρω αναζήτηση, κάτι απολύτως δικαιολογημένο αν λάβουμε υπ” όψιν τον τρόπο εκπαίδευσης τους.

Οι Φιλόλογοι από την άλλη επικεντρώνονται κυρίως στον παραγκωνισμό τους, μη προβάλλοντας την διάσταση του προβλήματος, υποβαθμίζοντας το πλήγμα που δέχεται η ελληνική εκπαίδευση και κατ’ επέκταση η παιδεία, που αποτελεί τον πυρήνα και την βάση όλης της κοινωνίας. Για ακόμη μία φορά βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος!

Σταδιακά και πολύ μεθοδευμένα λοιπόν, υποβαθμίζεται το μάθημα της ιστορίας καταλήγοντας σε ένα μάθημα παπαγαλίας που θα διδάσκεται από ανθρώπους ανειδίκευτους, οι οποίοι πάνω απ” όλα δεν θα είναι εξοικειωμένοι με την ορθή μέθοδο μετάδοσής του αλλά θα περιορίζονται στην στεγνή αναπαραγωγή του.

Μια αστραπιαία και ολοκληρωτική ισοπέδωση θα προκαλούσε, ίσως, την αντίδραση των Ελλήνων! Γι αυτό και το πάνε σταδιακά και μεθοδευμένα, χρησιμοποιώντας τον «οικονομικό μανδύα»!
Για ακόμη μία φορά επαληθεύεται δυστυχώς πως ο καθένας μόνος του θα ανακαλύψει την ιστορία μας και θα την κάνει κτήμα του, ώστε να μπορεί να αναθαρρεύει στις δύσκολες στιγμές αλλά και να τις αντιμετωπίζει.. Γιατί μόνο γνωρίζοντας ιστορία είναι σε θέση κανείς να πορεύεται ορθά στο παρόν και το μέλλον.

ΠΥΓΜΗ


ΕΜΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΕΜΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
















ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - 08/10/2013 ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Το Δ.Σ. αποφασησε την Τριτη  08/10/2013 σταση εργασιας απο 12:00 εως 16:00 για την πραγματοποιηση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ στην Λεσχη Εργαζομενων ΗΛΠΑΠ. 















Σήμα κινδύνου από 120 χιλιάδες παιδιά

Περισσότερα από 30.000 παιδιά και τις οικογένειές τους, που είχαν ανάγκη, στήριξε κατά το α΄εξάμηνο του 2013, το Χαμόγελο του Παιδιού που στις 9 Νοεμβρίου κλείνει 18 χρόνια προσφοράς στο παιδί. «Φέτος το Χαμόγελο ενηλικιώνεται.

Το όραμα του μικρού ιδρυτή μας, έγινε πράξη. Τα λόγια του μικρού Ανδρέα είναι επίκαιρα όσο ποτέ και αποτελούν την κινητήριο δύναμή μας: "…αφήστε τα λόγια… αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε"» δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Χαμόγελο του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, παρουσιάζοντας τον αναλυτικό απολογισμό των έξι πρώτων μηνών του 2013, σε συνέντευξη Τύπου, στο Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά.

Πανελλαδικά, το Χαμόγελο του Παιδιού στηρίζει αυτή την περίοδο 8.910 παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης, τα 1.403 στηρίχθηκαν για πρώτη φορά το 2013. Λόγω της κρίσης, την τελευταία διετία έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των παιδιών, που στηρίζονται μέσω του οργάνωσης. Ο κ. Γιαννόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη για τρόφιμα, δείχνοντας φωτογραφίες με τα άδεια ράφια από τους χώρους του Χαμόγελου. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ανταποκριθούν, ώστε να μπορέσουν τα κέντρα στήριξης να συνεχίσουν το έργο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τους πρώτους μήνες του 2013, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1056 για τα παιδιά του Χαμόγελου, δεχόταν περισσότερες από 650 κλήσεις καθημερινά. Συνολικά οι κλήσεις ανήλθαν, το συγκεκριμένο διάστημα, σε 120.617, από τις οποίες οι 17.272 αφορούσαν εξειδικευμένα θέματα παιδιών, όπως παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο, θέματα υγείας, περιστατικά οικογενειών με οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα κ.α., όπως συμβουλές και πληροφορίες για διαδικαστικά θέματα, καθώς και αιτήματα φιλοξενίας παιδιών.

Η παραμέληση ή η εγκατάλειψη ήταν η βασική αιτία σε ποσοστό 72%, στα 83 περιστατικά, που παρενέβη επί τόπου το Χαμόγελο του Παιδιού, και αφορούσαν 141 παιδιά. Ακολουθούν με 14% η κακοποίηση του παιδιού, 9% η εξώθηση σε επαιτεία, 4% ενδοοικογενειακά προβλήματα και 1% φυγές εφήβων.

Στο 1056 καταγράφηκαν 291 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης, που αφορούσαν 552 παιδιά. Σε ποσοστό 50% οι καταγγελίες αφορούσαν σωματική κακοποίηση, ακολουθούν με 40% οι καταγγελίες για παραμέληση/εγκατάλειψη, 4% καταγγελίες για συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση, 3% εξώθηση σε επαιτεία, 2% σεξουαλική κακοποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, σε ποσοστό 40,5%, ο θύτης ήταν η μητέρα, στο 34,5% των περιπτώσεων και οι δύο γονείς, ενώ, μόνο ο πατέρας στο 18,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη αύξηση των καταγγελιών σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει όμως μεγαλύτερη ένταση στην ποιότητα των καταγγελιών για κακοποίηση, γεγονός που όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Χαμόγελου, κρύβει ένα πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ίδιος στους εφήβους, στους οποίους τα προβλήματα, όπως είπε, έχουν φτάσει σε ακραία σημεία. «Υπάρχει θυμός, υπάρχει πολύ επιθετικότητα» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Κατά 33% αυξήθηκε ο αριθμός των αιτημάτων για φροντίδα παιδιών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στα δέκα σπίτια του Χαμόγελου, διαμένουν 270 παιδιά, από αυτά 15 πήγαν το α΄εξάμηνο του 2013. Οι αιτίες που οδήγησαν στην απομάκρυνση των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι η παραμέληση / εγκατάλειψη (71%), η σωματική κακοποίηση (14%), κοινωνικοί λόγοι (7%), σεξουαλική κακοποίηση (6%) και άλλοι (2%). Παράλληλα, λειτουργούν και τρία Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στον Πύργο Ηλείας, στα Καλύβια Αγρινίου και τον Μύτικα στη νότια Εύβοια, όπου συμμετείχαν 36 παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τις εξαφανίσεις παιδιών, το Χαμόγελο χειρίστηκε, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, 65 περιπτώσεις από τα 79 αιτήματα, που δέχθηκε για την υποστήριξη ερευνών, μέσω της ευρωπαϊκής γραμμής 116000 Amber Alert Hellas. Τα εξήντα δύο παιδιά εντοπίσθηκαν, ενώ τρία αναζητούνται ακόμα.

Παράλληλα, βρέθηκαν ακόμη δύο παιδιά η εξαφάνιση των οποίων είχε δημοσιοποιηθεί από τον Οργανισμό το 2012. Η εθνικότητα των παιδιών που αναζητήθηκαν σε ποσοστό 78% ήταν ελληνική, ενώ η πλειονότητα των παιδιών (81%) ήταν μεταξύ 13 και 18 ετών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 στην 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, έγιναν συνολικά, 3.034 κλήσεις εκ των οποίων 1.984 αφορούσαν ανθρώπους που ζητούσαν πληροφορίες για τη γραμμή (61%), πληροφορίες για εξαφάνιση (23,5%) , ενώ 14,5% δήλωσαν μια νέα εξαφάνιση.
 
Αναφορικά με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε 914 αιτήματα για 421 παιδιά και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες, που παρείχε, αφορούσαν κάλυψη φαρμακευτικών/ιατρικών αναγκών, διακομιδή με ασθενοφόρα, μεταφορά με οχήματα του Χαμόγελου, ενίσχυση σε είδος ή οικονομική ενίσχυση.

Μάλιστα, οι κινητές ιατρικές μονάδες και τα ασθενοφόρα του Οργανισμού πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο επτά διακομιδές την ημέρα νεογνών και παιδιών, συνολικά 1.217.Περισσότερα από 10.900 παιδιά υποβλήθηκαν σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στην Κρήτη, την Εύβοια, τα Κύθηρα, το Μαρούσι, τη Δράμα και την Κέρκυρα από τις τρεις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής.

Εξάλλου, οι άνθρωποι που εργάζονται για το Χαμόγελο του Παιδιού πρόσφεραν δημιουργική απασχόληση σε 4.558 παιδιά σε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, δηλαδή σε 25 παιδιά κάθε μέρα.

Συμβουλευτική υποστήριξη το Χαμόγελο του Παιδιού παρείχε σε 1918 άτομα, που απευθύνθηκαν στον Οργανισμό, καταγράφοντας αύξηση κατά 63% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Στις δράσεις του Χαμόγελου του Παιδιού περιλαμβάνεται η ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε όλη την Ελλάδα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 πρόσφερε δημιουργική απασχόληση σε 2.283 παιδιά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και η νέα καμπάνια «Στον κόσμο του Χαμόγελου η ζωή των παιδιών δεν είναι παιχνίδι. Είναι δράση». Στόχοι της είναι η ενημέρωση του κοινού για το έργο του Οργανισμού και η κινητοποίηση των πολιτών. Σύμφωνα με τη στρατηγική τής καμπάνιας, οι δράσεις του Οργανισμού κινούνται σε τρεις άξονες: Διαβίωση – Ιατρική Φροντίδα – Άμεση Επέμβαση.

Το Χαμόγελο του Παιδιού συμμετέχει επίσης, ενεργά στην καμπάνια για την καθιέρωση Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με μότο «Μία ημέρα για την Ευρώπη, Κάθε μέρα για τα Παιδιά». Η ενημερωτική εκστρατεία, που παρουσιάστηκε επίσημα στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παλέρμο της Ιταλίας, γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού», που συντονίζει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Πηγή : real.gr

Ετοιμη η νέα θετική λίστα φαρμάκων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης της νέας θετικής λίστας αποζημιούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής και την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ισχύσει από τις 3-10-2013.
Στη θετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερα από 7.600 σκευάσματα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών, όπως και 1.223 σκευάσματα νέων γενοσήμων που τιμολογήθηκαν με τα Δελτία Τιμών Ιουνίου και Αυγούστου 2013.

Στη νέα θετική λίστα δεν περιλαμβάνονται νέα «καινοτόμα» φάρμακα που τιμολογήθηκαν πρόσφατα, τα οποία θα αξιολογηθούν στη βάση των αιτήσεών τους και των απαιτήσεων του νόμου στο αμέσως προσεχές διάστημα από την αρμόδια Επιτροπή για την έκδοση συμπληρωματικού θετικού καταλόγου.
Επίσης, ενσωματώνονται σταδιακά στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Κοινωνικής Ασφάλισης) τα πρώτα 19 θεραπευτικά πρωτόκολλα κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογράφησης, που αφορούν 5 διαφορετικές ομάδες ασθενειών, τα σκευάσματα των οποίων αντιστοιχούν στο 50% περίπου της συνολικής μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ξεκινά το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων στην Κομοτηνή με την υποστήριξη του ΟΤΕ COSMOTE

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου ξεκινά την επίσημη λειτουργία του το αυτοματοποιημένο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων του Δήμου Κομοτηνής που θα υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ποδηλατοδράσεις του ΟΤΕ COSMOTE.

Τα εγκαίνια του συστήματος θα πραγματοποιηθούν στις 18:00 το απόγευμα στο Πάρκο Περιφέρειας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κύριο Γιώργο Πετρίδη.

Κατά την επίσημη έναρξη του συστήματος θα πραγματοποιηθούν από τις Ποδηλατοδράσεις παράλληλες εκδηλώσεις σωματομέτρησης για προσδιορισμό της κατάλληλης θέσης στο ποδήλατο καθώς και ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε 60 ποδήλατα που θα είναι κατανεμημένα σε 6 σταθμούς και θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Οι σταθμοί ενοικίασης βρίσκονται στα σημεία :
• Πλατεία Ζυμβρακάκη Δημοτικό Πάρκο Κομοτηνής

• Πάρκο Περιφέρειας

 • Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής

• Αγία Βαρβάρα

• Εμπορικό Κέντρο Cosmopolis.

Για την χρήση των ποδηλάτων, απαιτείται η ηλεκτρονική συνδρομητική κάρτα του συστήματος η οποία θα πρέπει να «γεμίζει» με χρόνο χρήσης.

Οι ενδιαφερόμενοι από την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα μπορούν να προμηθεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής (Πλατεία Βιζυηνού 1) την κάρτα χωρίς χρέωση.

Η ετήσια συνδρομή κοστίζει 20 Ευρώ ενώ η χρέωση την πρώτη μισή ώρα ποδηλασίας είναι δωρεάν. Για τα επόμενα ημίωρα η χρέωση ανέρχεται σε 50 λεπτά (1 ευρώ / ώρα).

Οι εταιρείες ΟΤΕ και COSMOTE στο πλαίσιο του προγράμματος Ποδηλατοδράσεις που υλοποιούν, υποστηρίζουν το αυτοματοποιημένο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων του Δήμου Κομοτηνής διασφαλίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του, με στόχο να εντάξουν τη χρήση του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Το ενδιαφέρον των κατοίκων για τα δημόσια ποδήλατα είναι μεγάλο και η έναρξη του συστήματος αναμένεται με ενθουσιασμό από μεγάλη μερίδα κατοίκων και επισκεπτών.

Πηγή: City

Προ των πυλών τμήματα 30 μαθητών σε Γυμνάσια, Λύκεια

Τον δρόμο για τμήματα Γυμνασίου και Λυκείου με 30 μαθητές ανοίγει η απόφαση, με ισχύ από το τρέχον σχολικό έτος, του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου να ανεβάσει σε 27 από 25 το όριο μαθητών ανά τμήμα.

«Οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους 27. Τάξεις με περισσότερους μαθητές διαιρούνται σε τμήματα», λέει η υπουργική απόφαση. Την ίδια στιγμή, όμως, καθιερώνει την εξαίρεση του 10%.

Λέει: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του οικείου διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μπορεί να γίνει με προσαύξηση κατά 10%. Στα ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια η προσαύξηση του 10% αποφασίζεται από τον διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων». Ομως, η εξαίρεση προβλέπεται ότι θα γίνει... κανόνας, όπως έχει συμβεί έως τώρα. Συγκεκριμένα, έως και το προηγούμενο έτος, όταν οι μαθητές μιας τάξης ήταν πάνω από τους 25 και έως 28 (δηλαδή, μέσα στο κατ’ εξαίρεση 10% που επέτρεπε ο νόμος), η τάξη δεν χωριζόταν σε δύο τμήματα. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της ΟΛΜΕ. Από την άλλη, σε αρκετές περιπτώσεις, τάξεις έσπασαν σε τμήματα για να απασχοληθούν πλεονάζοντες καθηγητές.

Την ίδια στιγμή, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σαράντα πέντε ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, έδωσε η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών παράταση στις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, καθώς λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων δεν έγιναν έως τώρα εγγραφές και η προθεσμία έληξε την Παρασκευή 27/9. Με την ίδια απόφαση, η Σύγκλητος εξουσιοδότησε τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού να ορίσει προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντος χαρακτήρα ζητήματα.

Πηγή: Καθημερινή

Κόβεται με νόμο η άδεια για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Δημόσιο

Σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει αλλαγές στο δημόσιο τομέα, εκτός διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καταργούνται μια σειρά από άδειες, προσδιορίζονται θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων και επιταχύνονται οι διαδικασίες, προκειμένου να προσληφθούν επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ, των οποίων η πρόσληψη είναι σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα, καταργείται η άδεια χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η συγκεκριμένη άδεια έφτανε τις έξι ημέρες το χρόνο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου κόστιζε στο Δημόσιο 1,8 εκατ. εργατοώρες.
Αλλαγές σημειώνονται, επίσης, στις αναρρωτικές και εκπαιδευτικές άδειες των υπαλλήλων:

- Οι αναρρωτικές των δέκα ημερών, οι λεγόμενες «βραχυχρόνιες», μειώνονται στις οκτώ ημέρες, ύστερα από ιατρική γνωμάτευση.
 
- Οι άδειες των τεσσάρων ημερών που δίνονταν με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου, μειώνονται στις δύο ημέρες, χωρίς αυτές να είναι συνεχόμενες.
 
- Οι άδειες εξετάσεων για φοιτητές-δημοσίους υπαλλήλους μειώνονται από 20 σε 10 ημέρες
 
- Από την ψήφιση του νόμου και μετά, για κάθε μία ημέρα εξετάσεων θα χορηγείται μία ημέρα άδειας και όχι δύο, όπως ισχύει σήμερα.
 
- Για όσους δημοσίους υπαλλήλους συμμετέχουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα εντός της χώρας, πλέον η εκπαιδευτική τους άδεια θα περιοριστεί σε τρεις ημέρες την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα για άδεια έως τεσσάρων ετών.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, ωστόσο, περισσότερες γονικές άδειες στις περιπτώσης γέννησης διδύμων. Έτσι, η μητέρα διδύμων δικαιούται επιπλέον άδεια τριών μηνών για κάθε παιδί, ενώ και ο πατέρας θα έχει δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο ή, στην περίπτωση που η μητέρα είναι άνεργη, θα δικαιούται 9μηνη άδεια.

Σε σχέση με τα Πειθαρχικά Συμβούλια, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αποδεκτό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ και ο δημόσιος υπάλληλος που έχει τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναστολή.
Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών του Γ' Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες.

Τέλος, όσον αφορά στο ΑΣΕΠ, ανοίγει ο δρόμος πρόσληψης στο Δημόσιο όλων των επιτυχόντων των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί και οι προσλήψεις τους εκκρεμούν, σε κάποιες περιπτώσεις για χρόνια.
Οι επιτυχόντες σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα ενισχύσουν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008 και σε φορέα του υπουργείου Εργασίας οι επιτυχόντες της 9Κ/2008.
Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής:

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δημοσίου. Βάζουμε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές που κρατούσαν δέσμιο το δημόσιο τομέα και δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις του με τον πολίτη.

Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε -όπως οφείλουμε- αδικίες ετών απέναντι σε συμπολίτες μας. Δέσμευσή μου η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου, το οποίο θα “χτίσουμε” με τους άξιους και ικανούς δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μαζί με τους πολίτες».

Πηγή : Πρώτο Θέμα

"Βελτίωση" του οικονομικού κλίματος με βροχή "λουκέτων" στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Ανοδική πορεία καταγράφει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οικονομική συγκυρία του ΙΟΒΕ για το μήνα Σεπτέμβριο. Πλησιάζει η έξοδος από τον κύκλο της ύφεσης, λένε οι επιχειρηματίες.  
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο επανήλθε σε ανοδική πορεία μετά από ένα δίμηνο διόρθωσης και διαμορφώθηκε στις 93,1 μονάδες από 91,7 τον Ιούλιο και 89,2 τον Αύγουστο.

“Η έντονη βελτίωση του κλίματος στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία, αντισταθμίζεται εν μέρει από την εξασθένηση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με το κλίμα στις Υπηρεσίες να παραμένει αμετάβλητο”, επισημαίνουν οι τεχνοκράτες του Ιδρύματος και συνεχίζουν: “Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων φαίνεται να ανακάμπτουν λόγω της επιβράδυνσης της ύφεσης που καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αν και το σωρευτικό αποτέλεσμα της ύφεσης αναμένεται να κορυφωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και να αγγίξει συνολική συρρίκνωση του προϊόντος της τάξης του 25% του ΑΕΠ, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προσδοκίες για το επόμενο διάστημα”. Κατά το ΙΟΒΕ, η επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί ότι φτάνουμε στο τέλος της ύφεσης.

Κάθε ημέρα τέσσερις βιοτεχνίες βάζουν «λουκέτο»

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), λουκέτο βάζουν κάθε ημέρα περισσότερες από τέσσερις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης,
Συνολικά στο εννεάμηνο του 2013 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ 1.227 επιχειρήσεις. Στο ίδιο διάστημα έγιναν 3.241 διαγραφές από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).Πάντως, και στα δύο επιμελητήρια - Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό - οι διαγραφές ήταν μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά παρέμειναν υπερδιπλάσιες έναντι των εγγραφών, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 501 στο εννεάμηνο.

Οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι συνήθως μεγάλες και παραγωγικές - μεταποιητικές, που δίνουν τη θέση τους σε μικρότερες, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες και εστιατόρια.


«Δεν ανοίγουν εργοστάσια, ή βιοτεχνίες. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν δραστηριοποιούνταν κυρίως στον τομέα της μεταποίησης, της ένδυσης και των κατασκευών», ανέφερε σε συνέντευξη του στο radio1d.gr, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Εκτίμηση οτι παρατηρείται μικρή βελτίωση του κλίματος επισημαίνοντας όμως, οτι η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο πλήγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ανέφερε ως παράδειγμα τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο, τονίζοντας οτι η εταιρία αναζήτηση τη ζωτικής σημασίας ρευστότητα στο εξωτερικό και σε χώρες όπου είναι πιο κοντά στη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Danioliptes.gr

Συμψηφισμός αγροτικών επιδοτήσεων με οφειλές προς τον ΟΓΑ

Aπό τον συμψηφισμό κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων και ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των αγροτών θα αναζητήσει η κυβέρνηση μέρος των κεφαλαίων για να καλύψει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014.

Η σχετική πρόταση έχει διατυπωθεί από το ΔΝΤ προκειμένου να γίνει αποπληρωμή έστω κι ενός μέρους από τα 510 εκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλουν οι αγρότες στον ΟΓΑ και δεν υπάρχει τρόπος διεκδίκησής τους από τον φορέα. Το μέτρο δρομολογείται τώρα από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων, η οποία, ωστόσο, θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς το 2014 θα ξεκινήσει ήδη με ένα δεδομένο έλλειμμα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλου, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των Ταμείων, καθώς και οι πηγές κάλυψης των ελλειμμάτων. Το 2014 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, κατ’ αρχάς εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης των Ταμείων, κατά 1,8 δισ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κρατική χρηματοδότηση το 2014 θα μειωθεί στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 10,5 δισ. το 2013, γεγονός το οποίο οδηγεί σε αναπόφευκτες μειώσεις των παροχών.

Ωστόσο, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε ο υπουργός Εργασίας παραδέχονται ότι θα ληφθούν μέτρα. Ο κ. Βρούτσης επιμένει ότι τα κεφάλαια θα εξευρεθούν από συνδυασμό πηγών. Μία από αυτές είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες. Μάλιστα, για την παρακράτηση των οφειλών των αγροτών προτείνεται να να γίνεται απευθείας από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕ). Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα είσπραξης με την αξιοποίηση του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την παραπομπή κάποιων ασφαλιστικών υποθέσεων στη φορολογική διοίκηση.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μέρος των υπό αναζήτηση κεφαλαίων θα εξευρεθεί από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΙΚΑ, μετά και τη θέσπιση της υποχρέωσης να καταθέτουν οι εργοδότες κάθε μήνα την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση των εισφορών. Η μηνιαία ΑΠΔ ξεκινάει από τον Νοέμβριο, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει να γίνονται εγκαίρως οι έλεγχοι των καταβολών και να υπάρχει σαφέστερη εικόνα των εσόδων. Προσδοκίες άντλησης εσόδων γεννά και η υποχρεωτική υποβολή ΑΠΔ για τις εισφορές στα επικουρικά Ταμεία ΕΤΕΑ και ΤΑΠΙΤ, καθώς και η λειτουργία του νέου κέντρου είσπραξης οφειλών. Βεβαίως, όλες οι ανωτέρω πηγές –πλην αυτής που αφορά τις κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες– επηρεάζονται από τους παράγοντες της αγοράς και το πρόσημο της ύφεσης.

Η σύσκεψη επιβεβαίωσε τη μεγάλη δυσκολία των Ταμείων να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες συνταξιούχων και ασφαλισμένων και μετέθεσε τη λήψη των δυσάρεστων αποφάσεων σε μεταγενέστερο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εισπράξει αρνητική απάντηση στο αίτημα που ετέθη για ελαστικοποίηση των όρων της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ συν τοις άλλοις έχει να αντιμετωπίσει και τη μνημονιακή υποχρέωση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες, αρχής γενομένης από το 2014. Επίσης, οι υπουργοί εμμένουν στη θέση τους ότι δεν μπορεί να επιβληθεί το 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Πηγή: Καθημερινή

Οι «ρυθμίσεις» κι οι παγίδες για τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες»

Για απάτη ολκής έκανε λόγο  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς στο άκουσμα της «περιπέτειας» ενός μέλους του Συλλόγου κατά τη συνδιαλλαγή του με την Αγροτική Τράπεζα.
Ο εν λόγω δανειολήπτης σύναψε δανειακή σύμβαση για την παροχή στεγαστικού δανείου  με την ΑΤΕ στις 21/02/2007. Στη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση υπήρχε ο όρος που προβλέπεται από τη ισχύουσα νομοθεσία για υπολογισμό του τόκου με βάση τον μαθηματικό τύπο των 365 ημερών.

Λίγα χρόνια μετά και λόγω ανεργίας, ο δανειολήπτης αντιμετώπισε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου του. Στις 25/10/2010  ο δανειολήπτης προχώρησε σε πρόσθετη πράξη ρύθμισης του δανείου με την Τράπεζα. Αν και η νέα ρύθμιση προέβλεπε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και χαμηλότερη δόση, ωστόσο, η παγίδα βρισκόταν στον τρόπο υπολογισμού του τόκου. Στην νέα δανειακή σύμβαση περιελάμβανε τον άκυρο και καταχρηστικό όρο των 360 ημερών, που αντίκειται στην σχετική κοινοτική οδηγία του 1991 και ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο, το 2001.

«Αντί να ρυθμίσουν το δάνειο του, τον έθαψαν», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς. Γνωστοποίησε οτι ο δανειολήπτης θα ακολουθήσει τη νομική οδό με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς. Υπενθυμίζεται οτι σχετικές μηνυτήριες αναφορές εναντίον των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που εφαρμόζουν τον παράνομο και καταχρηστικό όρο, έχουν κατατεθεί στην Αθήνα από τον περασμένο Μάιο.

Danioliptes.gr

Το φιδάκι ο Διαμαντής…

«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή». Αυτά τα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς χτες από την Ουάσινγκτον. Σήμερα, οι εικόνες στην Ελλάδα δείχνουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αποχωρούν «δικαιωμένοι» και…«τροπαιοφόροι» από τα ανακριτικά γραφεία…

Νίκος Μπογιόπουλος

Τι να υποθέσουμε με βάση τα λόγια του πρωθυπουργού; Ότι ο ναζισμός δεν συνιστά τελικά «εξτρεμισμό»; Ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τελικά την «πολιτική βούληση» να τον αντιμετωπίσει; Ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι ανεκτικά στον ναζισμό; Ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, ο ναζισμός της Χρυσής Αυγής δεν είναι τελικά ναζισμός;

Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός σε ένα κράτος εκμετάλλευσης, καταπίεσης και εξοντωτικών επιδρομών κατά του λαού. Αυτό το κράτος, με την πολιτική που ακολουθεί, εκτρέφει την Χρυσή Αυγή. Θύλακες του κράτους βρίσκονταν σε ευθεία διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή. Το κράτος που έχει πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά αξιοποιεί τη Χρυσή Αυγή ώστε να αναπαράγεται η άθλια θεωρία των «δυο άκρων».

Μετά την τελευταία εξέλιξη, τί να υποθέσουμε, ακόμη; Μήπως το κράτος που έχει πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, το κράτος όπου οι μόνοι ευνοημένοι πολίτες εντοπίζονται ανάμεσα στους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, το κράτος που «σώζει» τον τόπο παρέα με τρόικα, ΕΕ, ΔΝΤ και ΣΕΒ, το κράτος που η Δικαιοσύνη του βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες του λαού, λέμε μήπως αυτό το κράτος, εκτός από το να εκτρέφει και να ανέχεται τη Χρυσή Αυγή, τώρα την επιδοτεί και επικοινωνιακά;

Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός. Που μόλις χτες παρίστανε τον εκρόσωπο του κράτους-διώκτη του ναζιστικού φιδιού. Αλλά αν το κράτος δεν θεωρεί τον ναζισμό και τόσο μεγάλο φίδι, αν το θεωρεί και το αντιμετωπίζει σαν ένα τόσο δα «φιδάκι», που μπορεί να κυκλοφορεί (πολιτικά) ελεύθερο και (επικοινωνιακά) ενισχυμένο, τότε η απόσταση των εκπροσώπων αυτού του κράτους από τον τύπο του μπαγαπόντη που ενσάρκωσε ο (μεγάλος) Βασίλης Αυλωνίτης, ο οποίος κορόιδευε τον κόσμο  φωνάζοντας «δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι το φιδάκι ο Διαμαντής», αρχίζει να γίνεται δυσδιάκριτη.

ΥΓ: Στην ίδια ομιλία προς το «ανφάν γκατέ» της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας των ΗΠΑ κι αφού πρώτα εξέφρασε το σεβασμό του στο Ίδρυμα Νιάρχου, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα, μετά τη Χρυσή Αυγή, θα αντιμετωπιστεί και «η ακραία αντιπολίτευση που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Και βέβαια μετά από αυτή την -επί αμερικανικού εδάφους- δήλωση, με την οποία ο αγώνας ενάντια στην αμερικανοκρατία, τον ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και την ευρωενωσιακή μερκελοσυμμαχία, εξομοιώνεται με τον ναζισμό, το θέμα παύει να είναι αν ο Α. Σαμαράς και οι «λαγοί» του, όπως ο Κρανιδιώτης, ο Λαζαρίδης κι ο Μπαλτάκος,  αναπαράγουν απλώς ή πρωταγωνιστούν στη βρωμερή θεωρία των «δυο άκρων». Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το εξης: Μέχρι ποιο σημείο κοινοβουλευτικού χρυσαυγιτισμού είναι ικανοί να φτάσουν οι δήθεν διώκτες της Χρυσής Αυγής;

 

GUARDIAΝ: «Ελλάδα…Σκοτάδι την αυγή»

“ Πολλοί είχαν προβλέψει την πολιτική βία, αφότου η οικονομική κατάρρευση έγινε πραγματικότητα ”

Ο Παύλος Φύσσας, ο αντιφασίστας hip-hop καλλιτέχνης, δεν είναι ο πρώτος που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Λίγοι Έλληνες μπορούν τώρα να ανακαλέσουν το όνομα του…Πακιστανού εργαζομένου, Shehzad Luqman,ο οποίος επίσης μαχαιρώθηκε μετά από μια συμπλοκή στο δρόμο τον Ιανουάριο.

Η τακτική της Χρυσής Αυγής είναι να αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους δράστες των παραπάνω εγκλημάτων. Αλλά καθώς οι επιθέσεις  πολλαπλασιάζονται, δύσκολα αποφεύγει κανείς το συμπέρασμα ότι η πολιτική βία που τόσο συχνά είχε προβλεφθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, έχει γίνει ένα γεγονός στην ελληνικής καθημερινότητα.

Η δολοφονία του κ. Φύσσα τάραξε την κυβέρνηση συνασπισμού, βγάζοντάς την από τη θέση της εξοργιστικής αδράνειας.

Αρχικά ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το αν υπήρχε διείσδυση της Χρυσής Αυγής  στις αστυνομικές δυνάμεις. Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν εφόδους. Επτά ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας αντικαταστάθηκαν για να εξασφαλιστεί ανεξάρτητη έρευνα. Δύο στρατηγοί της αστυνομίας παραιτήθηκαν ξαφνικά.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί άμεση σχέση κόμματος – εγκλήματος, το κράτος θα μπορούσε να διακόψει τη χρηματοδότηση σε μια οργάνωση που έχει τώρα 18 μέλη στο κοινοβούλιο. Η πρόταση νόμου έγινε από έναν υπουργό. Η καταστολή, η οποία είναι ευπρόσδεκτη αν και καθυστερημένη, ενέχει κινδύνους. Θα μπορούσε να οδηγήσει το πιο ακραίο και βίαιο ακροδεξιό κίνημα της Ευρώπης, να βγεί στην παρανομία.

Η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής έχει βυθιστεί, καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τελευταία δολοφονία. Αυτά τα πλήθη μπορεί να αντανακλούν τον φόβο ότι η βία που μέχρι στιγμής προοριζόταν για τους μετανάστες, τώρα  στρέφεται στους Έλληνες.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωσηι, η ακροδεξιά οργάνωση μπορεί ακόμα να υπολογίζει στην υποστήριξη της τάξης του 8% των ψηφοφόρων. Και κανείς δεν πιστεύει ότι η τρέχουσα καταστολή θα εξαγνίσει τις τάξεις της αστυνομίας. Οι δεσμοί είναι σε βάθος.

Δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα για την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα. Μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, το χρέος προς το ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί από το 120% στο 175%.

Και όποιο όνομα προσπαθεί να του δώσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας  Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αρνούμενος χθες ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ζήτησε αντί αυτού « αναδιάρθωση του χρέους», το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Η τακτική της κυβέρνησης είναι να εκλιπαρεί τους Έλληνες να συνεχίσουν να ελπίζουν. Σε τι; Ότι όλα θα είναι διαφορετικά μετά από τις γερμανικές εκλογές; Το κακό γίνεται χειρότεροι. Χρόνο με το χρόνο, η οικονομία πλησιάζει στην κατάρρευση. Η ανεργία των νέων αγγίζει σήμερα γύρω το 60%.

 Η Χρυσή Αυγή αμφισβητεί όχι μόνο τη δύναμη του ελληνικού κράτους. Αν συνεχίζει να αυξάνεται,θα αμφισβητήσει τον δημοκρατικό του πυρήνα. Οι Έλληνες δεν αντέχουν οικονομικά να περιμένουνε την επόμενη κρίση. Μέχρι να έρθει η στιγμή, που η αδιαφορία των δανειστών της Βόρειας Ευρώπης για τις κοινωνικές και ανθρώπινες συνέπειες των πράξεών τους, διαλυθεί, θα είναι πολύ αργά.

Πάτρα: Υπό κατάληψη δύο καταστήματα των Sprider Stores

Στον αποκλεισμό των δύο καταστημάτων Sprider στην Πατρών - Κλάους και στο Νέο δρόμο προχώρησαν από το βράδυ της Τρίτης οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, η οποία βάζει λουκέτο και μακραίνει τον κατάλογο των ανέργων στην Πάτρα.

Εργαζόμενοι και μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων βρίσκονται έξω από τα δύο καταστήματα τα οποία και περιφρουρούν προκειμένου να μην επιτρέψουν την μεταφορά εμπορευμάτων και απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων και την επαναλειτουργία τους.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Η συμμορία της αθωότητας…πλανάται πάνω και απ’ τον τελευταίο καφενέ της Μπανανίας !!! (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπάρχει ένα πανηγυρικά αντιφασιστικό κλίμα στη χειμαζόμενη Ψωροκώσταινα, που εκπορεύεται, κυρίως, από τις οθόνες της μαζικής λοβοτομής. Το διαχέουν από τα πάνω προς τα κάτω οι οικοδεσπότες των μιντιακών σχολών λαϊκής επιμόρφωσης που, μετά βδελυγμίας, ανακάλυψαν ότι όλον αυτό τον καιρό φιλοξενούσαν στα πάνελ τους μαχαιροβγάλτες, διακινδυνεύοντας, εν αγνοία τους, αυτή την…ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα, χάριν της δημοκρατικής πολυφωνίας.

Γράφει η Νίνα Γεωργιάδου

Όπως όμως δε μασάει η κατσίκα ταραμά, έτσι κι αυτοί οι πολεμικοί ανταποκριτές, που χρόνια τώρα ρισκάρουν τη ζωή τους στα μπαρουτοκαπνισμένα πεδία των  τηλεοπτικών στούντιο, που ταλαιπωρούνται, μετακινούμενοι με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να αποτυπώσουν δημοσιογραφικά τις πρωθυπουργικές μεσιτείες, δεν ιεραρχούν το ρίσκο που πήραν πάνω από την έγκυρη ενημέρωση.

Χάρη και στη δική τους ριψοκίνδυνη συμβολή, ο «θρίαμβος της δημοκρατίας» ρολάρει τώρα χαρούμενα στις υποτιτλικές περιλήψεις των μιντιακών βοθρολυμάτων, όπου η έκπληξη του Στραβελάκη, διαδέχεται την περίσκεψη του Πρετεντέρη, την αποστροφή της Όλγας, τη φρίκη του Ευαγγελάτου και τη συντριβή του Πορδοσάλτε.

Η συμμορία των αθώων δημοσιογράφων συνεγείρεται  από το κυβερνητικό σάλπισμα για στήριξη της απειλούμενης δημοκρατίας και προάσπιση του συνταγματικού τόξου και εφορμά σ’ έναν πρωτοφανή αντιφασιστικό αγώνα. Όσες μέρες τώρα διαρκούν τα μονοθεματικά αντίφα δελτία, δεν επελαύνει η τρόικα με νέες καρατομήσεις, δεν αυτοκτονούν οι κεκαρμένοι από την απόγνωση, δεν διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση ούτε κονιορτοποιείται η δημόσια υγεία.

Τα δελτία λαϊκής επιμόρφωσης μπουκώνουν μόνο από τις συνομιλίες της κουμπάρας του Λαγού και του σύντεκνου του Ρουπακιά και όλο το ακροδεξιό κυβερνητικό σκυλολόι, που ξερνά εμέσματα θεωρίας των δύο άκρων μέσα στα μούτρα μας, με τον Φαήλο να αντικαθιστά επάξια τον Κασιδιάρικο τσαμπουκά και το Βορίδη να εξομοιώνει το μαφιόζικο ναζιστικό υπόκοσμο με τους αγωνιστές της Χαλκιδικής.

Για άλλη μια φορά το μαχαίρι της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας φτάνει στο κόκαλο. Λεφούσια δημοσιογράφων, μετά από οξυδερκείς έρευνες, ανακαλύπτουν ξαφνικά  αυτό που ήξερε και η κουτσή Μαρία. Ότι το «αίμα, τιμή» είχε την έννοια των αιματοβαμμένων εκκαθαρίσεων σε καλή τιμή. Οι έγκριτοι οικονομικοί συντάκτες διαπιστώνουν ότι το εθνικό πλυντήριο, με την επωνυμία «Χρυσή Αυγή», πτώχευσε, όχι λόγω έλλειψης γενναιόδωρων πόρων από εφοπλιστές, μητροπολίτες και άλλους πατριώτες, αλλά ως  μια μικρομεσαία και προβληματική επιχείρηση που δεν μπόρεσε να αντέξει τους νόμους της αγοράς, τον άγριο ανταγωνισμό με την πολυεθνική της κυβερνητικής ακροδεξιάς.

Η αθωότητα ξεχειλίζει και από τα άδεια μάτια της θεότυφλης και οπωσδήποτε ανεξάρτητης δικαιοσύνης, που ως τώρα γράπωνε όλους τους Αγιάννηδες για ένα μαρκαδόρο ή για ένα κομμάτι ψωμί και  δεν πρόκανε να επέμβει σε Μανωλάδες, Χαλκιδική, off shore, νταβαντζήδες μεταναστριών, φουσκωτούς συμπαραστάτες των ΜΑΤατζήδων, Μελιγαλάδες και άλλα τοιαύτα. Πρόκαμε μόνο, στα πλαίσια της αδιαμφισβήτητης αθωότητας της  να αφήσει ελεύθερους τους μαχαιροβγάλτες και να κοινοποιήσει το όνομα του ενός και μοναδικού μάρτυρα που τελούσε υπό προστασία, για να ξέρει προκαταβολικά τι θα πάθει όποιος μιλά για οικογενειακά μυστικά!  Γιατί δυο χεράκια έχει κι αυτή η στραβή και τι να πρωτοκάνει απ’ αυτά που θα συνεχίσει να κάνει. Εξάλλου την εποχή που ο Μιχαλολιάκος διαδεχόταν τον Παπαδόπουλο και ο Βορίδης διαδεχόταν το Μιχαλολιάκο και ο Μιχαλολιάκος διαφήμιζε ξιφολόγχες ακονισμένες στα πεζοδρόμια και οι μετανάστες ξεσκίζονταν σε αστυνομικά παραρτήματα του υπουργείου προστασίας και σε αφηνιασμένα πογκρόμ,  οι εκπρόσωποι της θεόστραβης μελετούσαν για να μπορούν επάξια να ενδυθούν την τήβεννο.  Και με βάση αυτή την επίπονη μελέτη τεκμηρίωσαν την προσωρινή αποφυλάκιση, αποδίδοντας στην κοινωνία ανθρώπους (που λέει ο λόγος) για τους οποίους, μετά τη μαστρωπία, εκβιασμό, προμελετημένη δολοφονία, παιδεραστία, εμπρησμό, πογκρόμ, δεν συντρέχει υποψία τέλεσης νέων αδικημάτων, καθώς δεν υπάρχει άλλου τύπου πιθανό έγκλημα να τελεστεί. Το ζήτημα για τη θεόστραβη είναι, ούτως ειπείν ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Και με δεδομένο ότι η «ποιότητα» είναι ανώτερη της ποσότητας, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (ουκ εν τω πολλώ κλπ) θεώρησε, προφανέστατα και απολύτως δικαιολογημένα, η στραβή ότι αν οι προσωρινά ελεύθεροι τελέσουν και άλλες μαστρωπίες, εκβιασμούς, προμελετημένες δολοφονίες, παιδεραστίες, εμπρησμούς και πογκρόμ θα σκοντάψουν στο ανιαρό της επανάληψης για το οποίο το ποινικό μας δίκαιο δεν προβλέπει τίποτα. Επιπλέον ζήτησαν από τον ηγέτη  του εγχώριου υποκαταστήματος της αρίας φυλής να τους δείξει τα καθαρά του χέρια και ιδίοις όμμασι διαπίστωσαν, με ικανοποίηση, πως όχι  μόνο τα είχε μόλις πλύνει αλλά είχε κόψει και τα νύχια του, στοιχείο που συνέβαλε καταλυτικά στην εν λόγω απόφαση.

Το φάντασμα της αθωότητας πλανάται πάνω και απ’ τον τελευταίο καφενέ της Μπανανίας, όπου ως γνωστό διεξάγονται τα πιο πούρα αντικυβερνητικά ντέρμπυ, εκφωνούνται οι πιο πύρινοι πατριωτικοί δεκάρικοι και εκτονώνεται η συσσωρευμένη φάπα, οι φραπεδιάρηδες ανακαλύπτουν ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί και να μην είναι ο σωτήρας του εθνικού μας γονιδίου και ο νταβατζής της εθνικής μας κάθαρσης. Με αποτροπιασμό διαπιστώνουν ότι οι υπέρβαροι απόγονοι των Σπαρτιατών δεν έτρεφαν τόσο καιρό τα τετράγωνα κουφάρια τους με μέλανα ζωμό  αλλά με ταγκισμένα λίπη. Η ίδια συγκινητική αθωότητα  σπρώχνει στο εξομολογητήριο της ενορίας όλους τους πεπλανηθέντες θεοσεβούμενους ψηφοφόρους για τους οποίους ο πλησίον έχει οπωσδήποτε λευκή επιδερμίδα και μαύρη ψυχή.

Με αισθήματα που κυμαίνονται από τη δυσάρεστη έκπληξη ως την κοπαδική τούμπα, αναζητούν νέο εντολοδόχο για να αποθέσουν την ανάθεση σωτηρίας.

Και ποιος άλλος μπορεί να είναι αυτός αν όχι η Σαμαρική αποφασιστικότητα που εντέλλεται από την Ευρωπαϊκή υπεράκτια εταιρία δολοφόνων και εντέλλει τη μέχρι αηδίας ανεξάρτητη δικαιοσύνη να αποκαταστήσει το λαϊκό αίσθημα δικαίου, να ξεμπερδεύει με τον υπόκοσμο που δεν εγγυάται τη σοβαροφάνεια, να αποκαθάρει τις αλωμένες δυνάμεις καταστολής με μια-δυο το πολύ διαπομπεύσεις και να επαναφέρει τη διαχείριση της μαζικής ψυχολογίας στους αξιοπρεπείς, γραβατοφορεμένους διαχειριστές της.

ΠΗΓΗ