EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έχουν κάποια λογική οι μετακινήσεις των ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ;

OI AΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣ:

Συγκεκριμένα απομακρύνονται από τις θέσεις τους οι εξής ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ:

  • Ο υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Ο αστυνομικός διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.
  • Ο αστυνομικός διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
  • Ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
  • Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. (ΜΑΤ) στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να τα παρεμποδίζονται και να τα συλλαμβάνουν.
  • Ο αστυνόμος, διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
  • αστυνόμος, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας

Κύριο χαρακτηριστικό των μετακινήσεων είναι ότι δεν αναφέρονται τα ονόματα των αξιωματικών για να μην στοχοποιηθούν ως πιθανά μέλη της Χρυσής Αυγής.

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι όλες σχεδόν οι θέσεις έλεγχαν μηχανοκίνητα ή ειδικά τμήματα της Αστυνομίας με στρατιωτικής μορφής οργάνωση και οπλισμό.

Τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι οι απομακρύνσεις αυτές αποφασίστηκαν μετά την απομάκρυνση από την ενεργό υπηρεσία "για προσωπικούς λόγους" δύο ανώτατων αξιωματικών, που φέρονται να διαφώνησαν για κάποιες αποφάσεις της πολιτικής τους ηγεσίας.

Βλέπετε κάποια λογική στις απομακρύνσεις αυτές;

Aπομακρύνεται ο προιστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας για να σπάσει η επαφή ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ;

Απομακρύνονται ο διοικητής και ο υποδιοικητής των ΜΑΤ για να ελέγχονται καλύτερα οι αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν την Βουλή σε περίπτωση επεισοδίων;

Ο Προιστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων έχει κρίσιμο πόστο, καθώς ανάμεσα στα καθήκοντα του περιλαμβάνεται ο έλεγχος και η πάταξη των διασυνδέσεων του οργανωμένου εγκλήματος με την Αστυνομία. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη τέτοιας σχέσης;

Ο προιστάμενος του τμήματος 'Οπλων και Εκρηκτικών εγκρίνει τις άδειες οπλοκατοχής και οπλοφορίας. Eίχαν μέλη της ΧΑ μη προβλεπόμενες τέτοιες άδειες;

Ο επικεφαλής των ΜΑΤ στο Κερατσίνι απομακρύνεται γιατί οι φωτογραφίες εξέθεσαν διεθνώς την Αστυνομία ως συνεργαζόμενη ή ανεχόμενη την δράση παρακρατικών πολιτών και μάλιστα χωρίς μάσκες ή κράνη;

Ο διοικητής της Ομάδας ΔΕΛΤΑ απομακρύνεται για παραδειγματισμό ,γιατί τα μέλη των ομάδων ΔΙΑΣ δεν επενέβησαν στο Κερατσίνι και άφησαν ανεξέλεγκτη την κατάσταση;

Τέλος ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας απομακρύνθηκε γιατί του καταλογίστηκε ευθύνη για την δραστηριότητα των μελών της ΧΑ στην περιοχή ευθύνης του;

Μην περιμένετε να σας εξηγήσει κανένας υπεύθυνα γιατί έγιναν όλα αυτά.

'Ισως ο πραγματικός λόγος να είναι ο φόβος κάποιων ότι η Αστυνομία έχει διαβρωθεί από την Χρυσή Αυγή ...

Το πιστέψατε αλήθεια επειδή το λέει η τηλεόραση;

Mήπως όμως όλα είναι σκηνοθετημένα για να μπουν στην διαθεσιμότητα πολυάριθμοι αστυνομικοί χωρίς αντιδράσεις της κοινωνίας; Ποιός ήταν αυτός που δήλωνε στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ το Νοέμβριο του 2012 ότι για την Ελλάδα είναι πολλοί 61.000 αστυνομικοί;

Ξυπνήστε γιατί είσαστε οι επόμενοι για διαθεσιμότητα...


Τέλος στο θρίλερ με τους αγνοούμενους του Costa Concordia

Η επιχείρηση ανόρθωσης του Costa Concordia φαίνεται ότι βάζει τέλος στην αγωνία των συγγενών των δύο ατόμων που εξακολουθούσαν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο.

Δύτες εντόπισαν «ανθρώπινα υπολείμματα», τα οποία έχουν σταλεί για έλεγχο DNA στα εργαστήρια.

Μετά την ανακάλυψη, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενημερώθηκαν οι οικογένεις των δύο αγνοούμενων, καθώς και οι δικαστικές αρχές.

Η επιχείρηση ανόρθωσης του πλοίου στοίχισε 600 εκατ. ευρώ. Ο λεπτομερής σχεδιασμός και η συντονισμένη υλοποίησή του έρχεται σε αντιδιαστολή με την χαοτική κατάσταση και τους χειρισμούς του καπετάνιου του πλοίου την ώρα του δυστυχήματος, στο οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 32 άτομα.


Πανευρωπαϊκή πρωτιά σε μείωση μισθών για Ελλάδα

Πανευρωπαϊκή πρωτιά κατάφερε η χώρα μας στις... μειώσεις μισθών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ για το δείκτη μισθών για το τρίτο τρίμηνο του 2013. Και έτσι η χώρα έχει επίπεδο αμοιβών που υπολείπεται και του 2006, οπότε υπάρχουν στοιχεία.

Συγκεκριμένα ο δείκτης μισθών το 2013 έχει υποχωρήσει στο 83,3 όταν είχε κορυφωθεί στο 102,7 το 2010 και κινούνταν στο 90,4 προ επταετίας.

Για το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, οι απώλειες για τους εργαζόμενους φτάνουν το 7,5%, ποσοστό μακράν πρώτο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνητικό πρόσημο καταγράφει η Σλοβενία (-5,9%) και ακολουθούν Πορτογαλία (-1%) και η Ισπανία με πτώση μόλις 0,6%.

Xωρίς να έχει εφαρμοστεί κανενός είδους προσαρμογή (ούτε εποχική ούτε ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών) ο Δείκτης Μισθών του Β΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει την ίδια υποχώρηση με αυτή που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011, δηλαδή 7,5%.

Mε εποχική προσαρμογή, αλλά χωρίς προσαρμογή ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, o Δείκτης Μισθών του Β΄ τριμήνου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β΄ τριμήνου 2012, παρουσιάζει μείωση κατά 9,1% έναντι πτώσης 7,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.


ΣτΕ: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενειάς

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 3341/2013 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με 'πάγωμα' της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του "Πράσινου Ταμείου", κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι οι ρυθμίσεις του επίμαχου άρθρου 24 του νόμου 4014/2011 έχουν ως συνέπεια "να ανατρέπεται και σε κάθε περίπτωση να νοθεύεται, ο επιβαλλόμενος από το άρθρο 24 του Συντάγματος ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός και να επέρχεται αλλοίωση της λειτουργικότητας των οικισμών και επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων, δεδομένου ότι η αναστολή αυτή επέρχεται με μόνη την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου και των σχετικών δικαιολογητικών και την καταβολή του οριζόμενου στο νόμο ποσού ειδικού προστίμου, χωρίς την ειδική για κάθε αυθαίρετο κρίση του αρμοδίου οργάνου της διοίκησης, ύστερα από εκτίμηση πολεοδομικών και κτιριολογικών κριτηρίων, που εξαρτώνται από το μέγεθος, τη χρήση, το είδος και τη σημασία της αυθαίρετης κατασκευής, καθώς και από τις επιπτώσεις στο χώρο που την περιβάλλει, δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής".

Ακόμη, επισημαίνουν οι δικαστές ότι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από το Ν. 4014/2011 δεν αναιρούνται από την πρόβλεψη ότι το ειδικό πρόστιμό που επιβάλλεται για το πάγωμα της κατεδάφισής τους περιέρχεται στο Πράσινο Ταμείο. Και αυτό γιατί, μόνο το 25% των πόρων του 'Πράσινου Ταμείου' διατίθενται "αποκλειστικά για τις λειτουργικές του ανάγκες και την εκπλήρωση των σκοπών του", ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί με υπουργικές αποφάσεις να περιέλθει "στο κρατικό προϋπολογισμό, προδήλως εν όψει της οικονομικής κρίσης της χώρας".

Εξάλλου, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «οι εισπρακτικοί και λοιποί σκοποί δεν θα ήταν δυνατόν να θεμελιώσουν λόγο δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούν τη θέσπιση ρυθμίσεων με ευρύτερες συνέπειες σε βάρος του περιβάλλοντος όπως είναι οι ρυθμίσεις» του επίμαχου νόμου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας, κ.λπ. επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται με τον αντισυνταγματικό Ν. 4014/2011 που προβλέπει την διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».

Ακόμη, ζητούσαν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού παραβόλου-προστίμου στο 'Πράσινο Ταμείο', προσδιορίζουν τον τρόπο υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων, κ.λπ.

Προαστιακός Αθήνας: "Τυφλός", "ελλιπής" και ημιτελής 9 χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνια

Χωρίς συστήματα σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών λειτουργεί το δίκτυο του Προαστιακού της Αττικής δυτικά του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), λόγω βανδαλισμών και κλοπών που σημειώνονται συνεχώς στη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα ο σιδηρόδρομος να είναι «τυφλός». Παράλληλα, η οριστική παραλαβή του έργου ακόμη εκκρεμεί, παρ' όλο που έχει δοθεί στην κυκλοφορία των συρμών από το 2005, λόγω δικαστικής προσφυγής του αναδόχου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η σύμβαση για την «Κατασκευή Επιδομής, Σηματοδότησης, Τηλεδιοίκησης και Τηλεπικοινωνιών για τη γραμμή ΣΚΑ - Κιάτο, έργων ασφάλειας για τη γραμμή Ελευσίνα - Κιάτο και Η/Μ εργασιών σηράγγων» (279/2003) ανατέθηκε το 2003 έπειτα από διεθνή διαγωνισμό στην Κοινοπραξία «Ακτωρ - Siemens - H.F. Wiebe», η οποία είχε αναδειχθεί μειοδότης, με έκπτωση 12,1%.

Φυσικό αντικείμενο της αρχικής εργολαβίας ήταν η κατασκευή της επιδομής και της σηματοδότησης από τη χιλιομετρική θέση 20+620 ως τη χιλιομετρική θέση 123+911, και της τηλεδιοίκησης και των τηλεπικοινωνιών στο τμήμα ΣΚΑ - Κιάτο, καθώς και η δημιουργία έργων ασφαλείας για το τμήμα Ελευσίνα - Κιάτο και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στις σήραγγες Ευταξία και Αγ. Θεοδώρων.

Το 2005 δόθηκε συμπληρωματική σύμβαση για την κατασκευή της επιδομής, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και τηλεπικοινωνιών για τη σύνδεση της γραμμής ΣΚΑ - Κιάτο με το Αεροδρόμιο, τη σύνδεση της υφισταμένης γραμμής συνδυασμένου εύρους με τη νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων από τη χιλιομετρική θέση 22+800 ως τη χιλιομετρική θέση 23+700, τη μετατόπιση της ισόπεδης διάβασης στη χιλιομετρική θέση 23+500, την ανακατασκευή της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων στις δύο στάσεις Νέας Περάμου και Κινέττας, λόγω υποβιβασμού των σιδηροδρομικών γραμμών, και τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στη σήραγγα Αγίων Θεοδώρων.

Την ίδια χρονιά δόθηκε δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση για την κατασκευή της επιδομής, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και τηλεπικοινωνιών για τη στρώση γραμμής μεικτού εύρους στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, σε μήκος 5,6 χλμ., και την επέκταση των κρηπιδωμάτων των σταθμών στο τμήμα ΣΚΑ - Κιάτο.

Η σύμβαση
Το συμβατικό αντικείμενο της σύμβασης έφθανε αρχικά τα 105,2 εκατ. ευρώ, όμως το 2004 μειώθηκε στα 92,3 εκατ. ευρώ, έπειτα από την έγκριση του πρώτου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ). Στα χρόνια που ακολούθησαν εγκρίθηκαν και οι υπόλοιποι ΑΠΕ, καθώς και τα πρωτόκολλα τιμών μονάδος νέων εργασιών (ΠΚΤΜΝΕ), αν και η κοινοπραξία υπέγραψε με επιφύλαξη το σχέδιο του 2ου ΑΠΕ του 1ου ΠΚΤΝΜΕ και στη συνέχεια υπέβαλε ένσταση κατά αυτού. Μετά τη συμπερίληψη και των συμπληρωματικών συμβάσεων το 2007 εγκρίθηκε ο 5ος ΑΠΕ με συμβατικό αντικείμενο 96,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, η συνολική εργολαβία έχει παραδοθεί σε χρήση στον ΟΣΕ το 2005 και το 2006 τμηματικά με επιμέρους Πρωτόκολλα Διοικητικής Παραλαβής. Επίσης, έχει συνταχθεί η Βεβαίωση Περάτωσης Εργασιών για το σύνολο του έργου, σύμφωνα με την οποία οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα στις 31 Οκτωβρίου 2007.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο χρόνος εγγύησης, συντήρησης, ο τρόπος συντήρησης, η άρση των παρουσιαζόμενων βλαβών και ανωμαλιών αλλά και η περίοδος για την οριστική παραλαβή των συστημάτων σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης και του εξοπλισμού των σιδηροδρομικών σταθμών έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2009, ενώ η περίοδος εγγύησης των λοιπών εργασιών έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2010.

Το Πρωτόκολλο Παραλαβής
Το Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής συντάχθηκε και εγκρίθηκε το 2008, όταν όλα ανεξαιρέτως τα συστήματα του Προαστιακού λειτουργούσαν κανονικά. Τον Δεκέμβριο του 2009, μετά το πέρας της περιόδου συντήρησης της εργολαβίας, συντάχθηκε Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής, στο οποίο περιγράφονταν δυσλειτουργίες, βλάβες και γενικότερα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί, όμως η κοινοπραξία υπέβαλε ένσταση κατά του εν λόγω Πρωτοκόλλου.
Η ΕΡΓΟΣΕ απέρριψε την ένσταση και ενέκρινε Πρωτόκολλο που πρότεινε την αναβολή της οριστικής παραλαβής των συστημάτων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και του εξοπλισμού των σιδηροδρομικών σταθμών.

Στη συνέχεια, η διευθύνουσα υπηρεσία εξέδωσε Ειδική Διαταγή για την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών, όμως ο ανάδοχος υπέβαλε ένσταση που απερρίφθη από την ΕΡΓΟΣΕ. Επειτα, η κοινοπραξία υπέβαλε Αίτηση Θεραπείας τόσο κατά του Πρωτοκόλλου που πρότεινε την αναβολή της οριστικής παραλαβής όσο και κατά της Ειδικής Διαταγής, οι οποίες απερρίφθησαν σιωπηρώς από την ΕΡΓΟΣΕ.

«Ως σήμερα, και παρά το γεγονός ότι από την ανάδοχο Κοινοπραξία εκτελέστηκαν εργασίες αποκατάστασης, λόγω επαναλαμβανόμενων βανδαλισμών και κλοπών η λειτουργία του δικτύου γίνεται χωρίς τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών εκ μέρους του ΟΣΕ» παραδέχονται στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ.

Το νήμα της υπόθεσης κατέληξε τον Απρίλιο του 2013 στο Εφετείο Αθηνών, όπου συζητήθηκε η προσφυγή του αναδόχου για αυτοδίκαιη οριστική παραλαβή του έργου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο δεξιός εμφύλιος

Σταύρος Χριστακόπουλος

Το κόλπο απέτυχε πριν καν επιχειρηθεί: μια «τσάτρα – πάτρα» μεταμφίεση της Χρυσής Αυγής σε νομιμόφρον κόμμα, ώστε, όπως συμβούλευαν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και άλλοι «ομότεχνοί» του, να γίνει εφικτή η συγκυβέρνησητης Ν.Δ. με μια «σοβαρή» Χ.Α.

Όλα χάλασαν επειδή οι χρυσαυγίτες δεν είχαν στρατηγική συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Δεν τους το επιτρέπει, προς το παρόν, ούτε η δομή ούτε η σύνθεσηούτε η λογική τους ούτε τα «αντισυστημικά» παραμύθια πάνω στα οποία έχτιζαν τόσο καιρό την προσοδοφόρο τακτική τους.

Έτσι, ενώ οι χρηματοδότες και οι επικοινωνιακοί και μιντιακοί τους σπόνσορες, οι οποίοι εργολαβικά τους ξέπλεναν και τους ενίσχυαν για μακρό διάστημα, τους καλούσαν να ξεπληρώσουν την πολύτιμη και αφειδώλευτη βοήθεια που τους προσέφεραν, αυτοί έσπευσαν να μαχαιρώσουν τον Παύλο Φύσσα σε δημόσια θέα, με μάρτυρες… παρακαθήμενους. Και να καταστρέψουν τις προσδοκίες των ευεργετών τους.

Κάπως έτσι επλήγη ανεπανόρθωτα η θεωρία περί «δύο άκρων» – την οποία επιμόνως καλλιεργούσαν η Ν.Δ. και ο στενός κύκλος του Σαμαρά και διά της οποίας επίσης η Χρυσή Αυγή «ξεπλενόταν» ώστε να αποτελέσει κυβερνητικό δεκανίκι και να αντισταθμιστούν η «προδοσία» της ΔΗΜΑΡ και το αβέβαιο μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Η Χρυσή Αυγή, επιπλέον, δεν έχει στρατηγική συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. διότι, απλούστατα, από τη μια επιχειρεί να βαδίσει αυτόνομα, στα ίχνη των ναζί προπατόρων της, ενώ από την άλλη δεν θέλει να έχει τη μοίρα του… ΛΑΟΣ.

Όπως θα θυμάστε, το κόμμα του Καρατζαφέρη άρχισε την πορεία του ως ένακαθαρά ακροδεξιό σχήμα. Εν συνεχεία πέρασε την ίδια διαδικασία «πλυντηρίου», μέχρι να προσφέρει την πολύτιμη συμμετοχή του στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Όμως, μετά το «λάθος» της αποχώρησής του από αυτήν, βρίσκεται στα αζήτητα, με τον κόσμο του να έχει μετακομίσει στη Χ.Α.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το είδος της στρατηγικής της Χρυσής Αυγής.

● Όλοι πια ξέρουν γιατί στηρίχθηκε και ξεπλύθηκε συστηματικά («το μόνο αυθεντικό ακτιβιστικό κίνημα της μεταπολίτευσης» την αποκάλεσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο… συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος).

● Όλοι πια ξέρουν πόσες πλάτες βρήκε στους μηχανισμούς του κράτους και πόσους από αυτούς προσπάθησε να υποκαταστήσει ώστε να αναπτύξει την παρακρατική δομή της.
Ωστόσο είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος με ακρίβεια τη στρατηγική της Χ.Α. Μπορούμε πάντως να προσεγγίσουμε τη στοχοθεσία της παρατηρώντας τι είχε επιτύχει έως πρότινος και τι, προφανώς, επεδίωκε περαιτέρω.

Η «αυθεντική» Δεξιά

Όπως είχαμε δει στη δημοσκόπηση της Pulse RC για το «Ποντίκι» στις 12 Σεπτεμβρίου, η Χρυσή Αυγή είχε καταφέρει να βρίσκεται ισόπαλη με τη Ν.Δ. στο 15% στα τρία τέταρτα του πληθυσμού, και μάλιστα στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών. Η Ν.Δ. μάλιστα στις πιο μικρές από αυτές τις ηλικίες ήταν ήδη τρίτο κόμμα, με άδηλο το τι μπορεί να συμβαίνει σε ηλικίες ακόμη μικρότερες, κάτω από τα 18 έτη.

Στις ηλικίες από 60 ετών και άνω η Χρυσή Αυγή επέστρεφε κάτω του δημοσκοπικού της ποσοστού και λίγο πάνω από το εκλογικό του Ιουνίου 2012: στο 8%. Αντιθέτως η Ν.Δ. κρατούσε αυτές τις ηλικίες των «παραδοσιακών» δεξιών σημειώνοντας εκεί το υψηλότερο ποσοστό της και χτίζοντας είτε το αναιμικό της προβάδισμα είτε την πολύμηνη ισοπαλία της με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις ηλικίες αυτές έχανε τη δυναμική την οποία κέρδιζε στον παραγωγικό πληθυσμό.
Πρόκειται για τις ηλικίες των δεξιών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν μέσα στον εμφύλιο ή στα αποκαΐδια του. Αυτοί κρατούν, επί της ουσίας, τη Ν.Δ. στον αφρό.

Εδώ έρχεται η Χρυσή Αυγή να επικεντρώσει τις αναφορές και τους τραμπούκικους «ακτιβισμούς» της στον εμφύλιο και την«κομμουνιστοφαγία». Πέρα από τις «εργολαβίες» που φαίνεται να έχει αναλάβει στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και την επιδίωξή της να διχάσει και να καταλάβει τις λαϊκές και νυν ή τέως «αριστεροκρατούμενες» γειτονιές, η Χ.Α. έκανε κάτι ακόμη:

Την ώρα που οι Μπάμπηδες και οι Χρύσανθοι έσπευδαν να κορυφώσουν τη δική τους στρατηγική ρυμούλκησης της Χ.Α., εκείνη θέλησε να δείξει στους προαναφερθέντες «παραδοσιακούς» δεξιούς ότι αυτή – και όχι η γονυπετής στην τρόικα και ξεπουλημένη στη Μέρκελ σαμαρική Ν.Δ. – είναι η Δεξιά που θυμούνται και, ενδεχομένως, θα ήθελαν να επιστρέψει.

Όμως ήρθε η στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα να τα ανατρέψει όλα. Εκεί, παρότι οι Χρύσανθοι συνεχίζουν τη σχεδόν εμφυλιοπολεμική προσπάθεια ταύτισης Χ.Α. και ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε να «ξυπνάει» ένα μεγάλο μέρος της Ν.Δ., αποτελούμενο από τους καραμανλικούς και τους νεοφιλελεύθερους, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα είχαν ήδη περάσει στο αντάρτικο διαβλέποντας την πρόθεση του σκληρού σαμαρικού πυρήνα να προετοιμάσει τη Χρυσή Αυγή ως μελλοντικό εταίρο.

Τώρα, όμως, η κατάσταση έχει περιπλακεί για όλους:

● Η Χ.Α. βλέπει όσα έχτιζε με επιμονή να κινδυνεύουν με απαξίωση και το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσής της να βρίσκεται στο τραπέζι.

● Οι «σκληροί» του σαμαρικού περιβάλλοντος βλέπουν τη στρατηγική της θεωρίας «των δύο άκρων» να μην έχει πλέον βάσιμο στόχο, παρά μόνο την πολεμική κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

● Οι «αντιφρονούντες» της Ν.Δ. βλέπουν μπροστά τους μια ευκαιρία για ρεβάνς και πολιτική αναβάπτιση στα νάματα της «δημοκρατικής νομιμότητας».
Κοινώς τα παλικάρια γίνανε μαλλιά – κουβάρια…

το Ποντίκι

Το success story του αντωνακη για τον ΟΤΕ και οι επενδύσεις της Deutsche Telekom που ... συνεχίζονται!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Ιστοσελίδα: www.ase-ote.gr E Mail: aseote@yahoo.gr

Ανακοίνωση – Δελτίου τύπου

Οι επενδύσεις της Deutsche Telekom συνεχίζονται!

Όπως ανακοινώθηκε ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τον Διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ ο οποίος τον πληροφόρησε ότι ο ΟΤΕ της Deutsche Telekom σκοπεύει να κάνει επενδύσεις 1,2 δις.
Ευτυχισμένος ο κύριος Σαμαράς δήλωσε επί λέξει:

«Οι επενδύσεις που ο ΟΤΕ προγραμματίζει για τα επόμενα 4 χρόνια στην Ελλάδα αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και επιβεβαιώνουν αυτό που συχνά τονίζουμε, ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τις επενδύσεις».

Χωρίς να θέλουμε να χαλάσουμε την αισιοδοξία του αιθεροβάμονα Πρωθυπουργού, είμαστε υποχρεωμένοι εμείς οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ που βιώνουμε τα επενδυτικά οράματα της D.T να τον προσγειώσουμε στην πραγματικότητα.
Τα γεγονότα δυστυχώς είναι πεισματάρικα. Οι επενδύσεις που μέχρι τώρα έχουν γίνει από την D.T μιλούν από μόνες τους:

• Απέσυραν τον ΟΤΕ από την FYROM πουλώντας την Cosmofon και την Germanos Telecom για 190 εκ. ευρώ.
• Απέσυραν τον ΟΤΕ από τη Σερβία πουλώντας την Telekom Serbia για 380 εκ. ευρώ.
• Απέσυραν τον ΟΤΕ από τη Βουλγαρία πουλώντας την Germanos Telecom και την Globul για 717 εκ. ευρώ.
• Πούλησαν το μοναδικό δορυφόρο που είχε η χώρα της Hellas-sat για 208 εκ. ευρώ.

Σύνολο…… επενδύσεων 1,5 δις!

Χωρίς να υπολογίσουμε τις 4.000 θέσεις εργασίας που μειώθηκαν, τα 300 και πλέον καταστήματα του ΟΤΕ που έκλεισε στην Ελλάδα και τα εκατομμύρια που κερδίζει στέλνοντας τα νεκρά υπόγεια καλώδια του ΟΤΕ από χαλκό και μολύβι στη Γερμανία κ.λ.π.

Άμα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, να είναι βέβαιος και ο πρωθυπουργός και η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία και η μέση οικογένεια που χρυσοπληρώνει τις υπηρεσίες της D.T ότι οι επενδύσεις του ΟΤΕ μπορεί να φτάσουν μέχρι την εξάχνωση της περιουσίας ενός ακμαίου οργανισμού που ανδρώθηκε και μεγαλούργησε με το μόχθο και των ιδρώτα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

Αν και έχει μείνει πολύ λίπος ακόμα για επενδύσεις.
Θυμίζουμε ότι τα ιδιόκτητα κτίρια του ΟΤΕ που μπορεί «να επενδύσει» προσεχώς η D.T είναι περίπου όσο μια πόλη σαν την Καρδίτσα!

Αν αυτή η πορεία «αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου που μέσα σε λίγα χρόνια έχει μετασχηματιστεί πλήρως σε μια υγιή, ανταγωνιστική εταιρεία, προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας μας» δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

Ή ο Πρωθυπουργός διατελεί εν πλήρη σύγχυση ή ψεύδεται συνειδητά αναπτύσσοντας φανταστικά success story‎ ποντάροντας στο ότι τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι χρεωκοπημένοι και δεκαρολόγοι ιδιοκτήτες και τα παπαγαλάκια τους δεν μεταδίδουν τίποτα από όσα πραγματικά συμβαίνουν στον ΟΤΕ.
Μας εκπλήσσει όμως για άλλη μια φορά η εκκωφαντική αφωνία της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην επενδυτική προπαγάνδα της γερμανικής Deutsche Telekom.

Κατά τ’ άλλα… οι επενδύσεις της Deutsche Telekom συνεχίζονται!

ΑΣΕ 
Αθήνα: 28-09-2013


Ποδηλατοδρομία κατά της διαφθοράς στο κέντρο της Αθήνας

Μια διαφορετική βόλτα με ποδήλατο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την νέα υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» η οργάνωση σε συνεργασία με τον Γιώργο Αμυρά διοργανώνει ποδηλατοδρομία υπέρ της διαφάνειας στη δημόσια ζωή με τίτλο: «The Ride of Transparency».

Το ραντεβού για την ποδηλατοδρομία δίνεται στην πλατεία Κοραή, στο Μετρό Πανεπιστήμιο στις 5 το απόγευμα. Θα προηγηθούν και διάφορες εκδηλώσεις δρόμου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μεγάλη διαδρομή με τα ποδήλατα στους δρόμους της Αθήνας: πλατεία Κοραή, Κεραμεικός, Μεταξουργείο και ολοκληρώνεται στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Στις παλιές γειτονιές του Μεταξουργείου σταματάνε για λίγο οι ορθοπεταλιές στην οδό Ιάσονος 18, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη γκράφιτι event από τον street artist b. Μία συμβολική τοιχογραφία αποκαλύπτεται σταδιακά στην πρόσοψη ενός παλιού κτιρίου. Εικόνες μιας ζωής απαλλαγμένης από τη διαφθορά αποτυπώνονται και γίνονται σύνθημα για μία πιο δίκαιη και ακέραιη κοινωνία και καθημερινότητα.

Στην υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!» μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης με σκοπό να καταγγέλλει περιστατικά διαφθοράς και να λαμβάνει συμβουλές από ειδικούς για το τι μπορεί να πράξει στη συνέχεια.

Οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 10190, (Δευτέρα & Παρασκευή: 15.00μ.μ. – 19.00μ.μ., Τετάρτη: 10.00π.μ. – 14.μ.μ.), on line καταγγελία, εκτύπωση, συμπλήρωση και αποστολή φόρμας (www.transparency.gr/diafaneiatora) στα γραφεία της οργάνωσης (Θέτιδος 4, 115 28, Αθήνα).

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Πλατεία Κοραή, Πανεπιστήμιο

12.00μ.μ.: Η μπάντα βραζιλιάνικων κρουστών Quilombo δίνει μουσικό τόνο στο μήνυμα «Ώρα να ξυπνήσουμε!»

13.00μ.μ.: Stand-up comedy με τον Σίλα Σεραφείμ.

14.00μ.μ.: Οι εθελοντές φορούν σφυρίχτρες και καλούν σε ένα ηχηρό «ξύπνημα συνειδήσεων». Συνομιλούν και ενημερώνουν τον κόσμο για την Υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα!».

17.00μ.μ.: The Ride of Transparency. Μια διαφορετική ποδηλατική δράση υπέρ της διαφάνειας στη δημόσια ζωή.

Κεραμεικός/Μεταξουργείο, Ιάσονος 18

18.00μ.μ./Street graffiti: Ο street artist b. δημιουργεί μία συμβολική τοιχογραφία στην καρδιά της πόλης αποτυπώνοντας σε εικόνες μία ζωή με περισσότερη διαφάνεια.

πηγη

Οι λευκές μάσκες των διαθέσιμων – απολυμένων του ΕΜΠ

Σιωπηρές αλυσίδες ανθρώπων με λευκές μάσκες παρατάσσονται μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια μπροστά από την ιστορική πύλη της Πατησίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι οι 399 διοικητικοί υπάλλήλοι του ιδρύματος που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Χτες ένωσαν τη φωνή τους με όλη την πολυτεχνειακή κοινότητα, καθηγητές και μαθητές.
Οι εκατοντάδες υπό απόλυση εργαζόμενοι του ΕΜΠ, φορώντας λευκές μάσκες, ο πρύτανης καθ. Σ. Σιμόπουλος, η αντιπρύτανις καθ. Α. Μοροπούλου, οι κοσμήτορες και δεκάδες καθηγητές και καθηγήτριες από το σύνολο των εννέα Σχολών, οι πρόεδροι των συλλόγων των εργαζομένων κ.κ. Δ. Λαμπράκης και Ρ. Ζάχου, ο τέως πρύτανης καθ. Ν. Μαρκάτος, ο τέως αντιπρύτανης καθ. Γ. Σπαθής, φοιτητές και φοιτήτριες, πλημμύρισαν την Αίθουσα Τελετών του ιστορικού κτιρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ στην συνέντευξη τύπου της Συγκλήτου του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε χθες.










Ιδιαίτερους συμβολισμούς, είχε η παρουσία των καθηγητών Λ. Απέκη και Γ. Μαϊστρου, των επικεφαλής δηλαδή της ιστορικής ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ κατά την περίοδο του κινήματος για την υπεράσπιση του άρθρου 16, όπως και πολλών πανεπιστημιακών από άλλα ΑΕΙ.



Στις σύντομες ομιλίες τους, τόσο οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ιδρύματος όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επανέλαβαν ότι το μεγαλύτερο και παλαιότερο Ίδρυμα της χώρας κλείνει με την εφαρμογή της απόφασης «διαθεσιμότητας» του 40% του προσωπικού του.



Νωρίτερα, οι 399 υπό απόλυση εργαζόμενοι είχαν δημιουργήσει σιωπηρές αλυσίδες ανθρώπων χωρίς πρόσωπο με τις λευκές μάσκες τους μπροστά στα Προπύλαια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και στην ιστορική πύλη της Πατησίων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.



Όπως γράφουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ, «… οι μάσκες που φοράμε σήμερα κρύβουν τη θλίψη, την απόγνωση, τα εκατοντάδες προσωπικά δράματα. Αλλά δεν μπορούν να κρύψουν την οργή μας. Και την περηφάνια μας. Ούτε την απόφασή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να σπάσει το εφιαλτικό μέτρο των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων … Στηρίξτε μας σήμερα, να φτιάξουμε όλοι μαζί μια μεγάλη δύναμη, να νικήσουμε!»



tvxs

Οριστικά εκτός WRC το Ακρόπολις για το 2014

Το Ράλι Ακρόπολις δεν θα συμπεριλαμβάνεται την επόμενη σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Η οργανωτική του εθνικού μας αγώνα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

Εκτός Πρωταθλήματος 2014 θα βρίσκεται το Ράλλυ Ακρόπολις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του σχετικού ημερολογίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA), λίγο νωρίτερα.

Με τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στο Ντουμπρόβνικ και την έγκριση του προτεινόμενου από την Επιτροπή Ράλλυ και την εταιρεία που διαχειρίζεται την προώθηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (Red Bull Media House) ημερολογίου, επισφραγίστηκε η έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος, που ήθελε το Ράλλυ Ακρόπολις εκτός Πρωταθλήματος το επόμενο έτος.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, ωστόσο, είχαν γίνει ορατά ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, περίοδος κατά την οποία η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα προχώρησε σε κάθε δυνατή ενέργεια για να διασφαλίσει τη θέση του Ράλλυ Ακρόπολις στο αγωνιστικό ημερολόγιο. Οι ανησυχίες τόσο της FIA όσο και του promoter του θεσμού σχετίζονταν με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και με το κατά πόσο το Ράλλυ Ακρόπολις θα πληροί τις ολοένα και υψηλότερες οικονομικές απαιτήσεις ενός αγώνα του WRC.

Τόσο η Οργανωτική Επιτροπή όσο και η Κυβέρνηση της χώρας, που ήδη από τον αγώνα του 2013 στάθηκε έμπρακτα δίπλα στο Ράλλυ Ακρόπολις, εγγυήθηκαν για την άρτια, αναφορικά και με τις οικονομικές απαιτήσεις, διεξαγωγή του. Παρ' όλα αυτά, ούτε οι εγγυήσεις ούτε το πλάνο του αγώνα, που, έχοντας ως δεδομένο τον εορτασμό των 60 ετών του Ράλλυ Ακρόπολις, περιλάμβανε πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, υπερειδική διαδρομή στο ΟΑΚΑ καθώς και επέκταση των αγωνιστικών χιλιομέτρων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποδείχτηκαν αρκετά ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Ράλλυ Ακρόπολις μένει εκτός ημερολογίου WRC, καθώς το 1974 δε διοργανώθηκε λόγω ενεργειακής κρίσης, ενώ το 2010 περέμεινε εκτός θεσμού, καθώς η FIA εκείνη την περίοδο «δοκίμαζε» την κυλιόμενη εναλλαγή χωρών στο Πρωτάθλημα.

Σε κάθε περίπτωση, και με πλήρη επίγνωση του αρνητικού αντίκτυπου αυτής της εξέλιξης, η Οργανωτική Επιτροπή του Ράλλυ Ακρόπολις θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επαναφορά του στο ημερολόγιο του 2015, ενδεχομένως και εκμεταλλευόμενη τον ένα χρόνο απουσίας, ώστε το Ράλλυ Ακρόπολις να επιστρέψει με νέα στοιχεία που θα τονώσουν το χαρακτήρα του.

Το ημερολόγιο του Πρωταθλήματος για το 2014 περιλαμβάνει και πάλι 13 αγώνες, με μοναδική αλλαγή, συγκριτικά με του 2013, την είσοδο της Πολωνίας στη θέση του Ράλλυ Ακρόπολις.

Αναλυτικά οι αγώνες είναι οι εξής:

Ράλλυ Μόντε Κάρλο
Ράλλυ Σουηδίας
Ράλλυ Μεξικού
Ράλλυ Πορτογαλίας
Ράλλυ Αργεντινής
Ράλλυ Πολωνίας
Ράλλυ Ιταλίας
Ράλλυ Φινλανδίας
Ράλλυ Γερμανίας
Ράλλυ Αυστραλίας
Ράλλυ Γαλλίας
Ράλλυ Ισπανίας
Ράλλυ Μ. Βρετανίας

ΠΗΓΗ

Τα ετήσια δώρα στον αδερφό του Αντώνη Σαμαρά (Όλα τα ΕΓΓΡΑΦΑ)

Κάθε χρόνο, ο αδελφός του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σαμαράς, είναι αποδέκτης ως Πρόεδρος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), δώρων- πιστώσεων από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Με απόφαση των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης (743/2013, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2353/Β/2013) αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα του αδελφού Σαμαρά για την ανάθεση, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, του «έργου των επισκοπήσεων (Surveys) για την αναγνώριση και διατήρηση της Χώρας ως Προστατευόμενης Ζώνης κατά ορισμένων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας για την περίοδο από 10 Δεκεμβρίου 2013 έως 9 Δεκεμβρίου 2014», έναντι ποσού 374.000 € σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ποσό αυτό δίνεται από τον προϋπολογισμό, που εξορθολογίζεται με τις μειώσεις στα κονδύλια της υγείας, των συντάξεων, της κοινωνικής ασφάλισης κλπ. Το 2011, ήταν η χρονιά που ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του πρωθυπουργού, ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρου στο Δ.Σ του ΜΦΙ. Το 2012, μόλις ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής κονδύλι ύψους 11,5 εκ € για την επισκευή του ΜΦΙ, στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και ψηφιακής σύγκλισης».

Από το 2011, η κυβέρνηση Παπανδρέου τροποποίησε σχετικό άρθρο ΠΔ και με φωτογραφική διάταξη συμπεριέλαβε το Ινστιτούτο στους αρμόδιους φορείς για την ανάθεση τέτοιων έργων, τα οποία προβλεπόταν για υπηρεσίες του Δημοσίου δηλ. χωρίς πρόσθετο κόστος. Με την κομμένη- ραμμένη στα μέτρα του ΜΦΙ τροπολογία, άρχισαν και οι αναθέσεις έργων με επιβάρυνση του τακτικού προϋπολογισμού. Έτσι, το θέμα των επισκοπήσεων ανατέθηκε στο ΜΦΙ για πρώτη φορά το 2012 έναντι ποσού 365.000€ και αυξήθηκε φέτος κατά 9.000€ - προφανώς η χώρα χρήζει καλύτερης προστασίας. Μια δεύτερη πρόσθετη επιχορήγηση που λαμβάνει το ΜΦΙ είναι για τα «Φυτοφάρμακα Υπολείμματα», η οποία το 2012 ήταν ύψους 450.000€ και για φέτος ανήλθε στα 520.000€. Εχει αυξημένα προβλήματα και η ελληνική γή. Ακόμη, υπενθυμίζουμε ότι το ΜΦΙ συντηρείται και λειτουργεί από το ελληνικό κράτος, παρότι δωρεά Μπενάκη, με ετήσια τακτική επιχορήγηση για τα λειτουργικά του έξοδα και επιπλέον επιχορηγήσεις για τη μισθοδοσία του.

Το 2013 η τακτική επιχορήγησή του αυξήθηκε σε 1.690.000€ (69%). Μια γενναία αύξηση τη στιγμή που οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργείων και νομικών προσώπων μειώνονται δραματικά και οι φορείς φτάνουν τα όρια λειτουργίας τους. Μια προσεκτική ματιά στον προϋπολογισμό του ΜΦΙ το 2013, του οποίου οι δαπάνες ανέρχονται στα 2.852.346,01€, παρατηρεί ότι η μισθοδοσία των μονίμων είναι 600.000€ ενώ των εκτάκτων 760.000€.

Εξηγείται, λοιπόν, περίτρανα ο ρόλος και του ΜΦΙ στις πελατειακές σχέσεις της Κυβέρνησης Σαμαρά με τους πολίτες- ψηφοφόρους. Έτσι, λοιπόν, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά οδηγεί τη χώρα και το κράτος στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Με τις παλιές γνωστές πρακτικές. Απολύονται μόνιμοι από τα υπουργεία για να προσλαμβάνονται αρεστοί έκτακτοι στο οικογενειακό επιχορηγούμενο ινστιτούτο.

Δείτε τα έγγραφα:

Επιχορήγηση Μπενάκειου ΕΔΩ

Ανάθεση στο Μπενάκειο ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: totekmirio.gr

Ετοιμάζεται σοκ αθρόων απολύσεων στις τράπεζες

Η τρόικα κατέστησε σαφές στις διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών ότι από τώρα έως και το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν μειώσει τους εργαζόμενους τους κατά 20.000 
Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο, σχεδόν, από συστάσεως του. 

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η τρόικα κατέστησε σαφές στις διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών ότι από τώρα έως και το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν μειώσει τους εργαζόμενους τους κατά 20.000. 

Αν συνυπολογισθεί ότι αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε κάτι παραπάνω από 70.000, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οδεύουμε προς κανονική αφαίμαξη του κλάδου. 

Ενδεικτικό στοιχείο του κλίματος που καλλιεργεί η τρόικα αναφορικά με το θέμα της τραπεζικής απασχόλησης στην χώρα μας, είναι το γεγονός ότι μόνο για το 2014, το σύνολο των αποχωρήσεων από τις εναπομείνασες ελληνικές τράπεζες θα φτάσει στις 7.000!
Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο να ξεφύγει και λίγο παραπάνω από αυτό το νούμερο, το οποίο, ούτως ή άλλως, είναι τρομακτικό.

Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν τέθηκε ζήτημα τέτοιων και τόσων απολύσεων, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε το σοκ που αναμένεται να προκαλέσει το πρώτο κύμα των αναγκαστικών αποχωρήσεων, εκτιμάται ότι θα είναι άνευ προηγουμένου. Αναλογικά, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Βόρεια 

Παγκόσμια έκρηξη χρεών

Το βουνό των χρεών αυξάνεται συνεχώς, με τον κίνδυνο να καταλήξουμε σε ένα παγκόσμιο κραχ, το οποίο θα καταστρέψει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Σε σχέση με το 2007 δεν έχουμε μόνο υψηλότερο χρέος κατά 30%, αλλά και ένα καινούργιο πρόβλημα – την κρίση των αναπτυσσομένων οικονομιών (Τουρκία, Βραζιλία, Ινδονησία, Ν. Αφρική κλπ.). Ειδικότερα τα εξής:

(α) Ιαπωνία: Το χρέος της έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 200% του ΑΕΠ της (πάνω από 10 τρις $), ενώ ακολουθεί δυστυχώς έναν δρόμο, ο οποίος την οδηγεί στην απόλυτη χρηματοοικονομική καταστροφή.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δαπανά σήμερα το 50% των φορολογικών της εσόδων για την πληρωμή τόκων (συγκριτικά θα ήταν σαν η Ελλάδα να πλήρωνε ετήσιους τόκους της τάξης των 25 δις €, αντί των 9 δις € που δαπανά σήμερα, παρά το ότι το επιτόκιο δανεισμού της είναι περίπου 2,3%, ενώ της Ιαπωνίας κάτω από 1%).

Για να μπορέσει τώρα να επιβιώσει, αναγκάζεται να δανείζεται όλο και περισσότερα χρήματα – αφού το 46% του ελλειμματικού προϋπολογισμού της, χρηματοδοτείται με νέα δάνεια. Κατά την άποψη δε πολλών, η Ιαπωνία θα οδηγηθεί στη μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών.

(β) Κίνα: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της είναι το ιδιωτικό χρέος (επιχειρήσεις, τράπεζες και νοικοκυριά), το οποίο έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του κράτους. Από 9 τρις $ το 2008, έχει ξεπεράσει σήμερα τα 23 τρις $, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (έκθεση).

(γ) Ευρώπη: Παρά το ότι τα περισσότερα κράτη ακολουθούν προγράμματα λιτότητας, κατ’ εντολή της Γερμανίας, τα χρέη τους συνεχίζουν να αυξάνονται. Μέσα σε ένα χρόνο, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε από το 88,2% του ΑΕΠ, στο 92,2% (διάγραμμα που ακολουθεί).



-

Όπως φαίνεται από το παραπάνω διάγραμμα, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκε στα ύψη, μετά το 2008 – ενώ οι αλλαγές στα πρόσφατα τρίμηνα ανά χώρα (πρώτο του 2013 σε σχέση με το πρώτο του 2012), φαίνονται από το επόμενο διάγραμμα.




-

(δ) Η.Π.Α.: Η υπερδύναμη ευρίσκεται στη χειρότερη θέση, συγκριτικά με όλη τη Δύση – γεγονός που επεξηγεί τη χθεσινή απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς επίσης το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας (τύπωμα χρημάτων της τάξης των 85 δις $ μηνιαία), με κίνδυνο να καταρρεύσει το δολάριο και να προκληθεί υπερπληθωρισμός, παρά το ότι οι αγορές περίμεναν κάποιον περιορισμό του.

Το κατά κεφαλήν χρέος των Αμερικανών είναι υψηλότερο από αυτό των Ελλήνων, των Πορτογάλων, των Ιταλών, των Ιρλανδών ή των Ισπανών. Μόνο το χρέος της κυβέρνησης έχει φτάσει στα 17 τρις $ (διάγραμμα εξέλιξης του χρέους που ακολουθεί).





Ένα επί πλέον πρόβλημα των Η.Π.Α. (ολόκληρης της Δύσης ουσιαστικά), είναι η γήρανση του πληθυσμού – γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος μίας οικονομίας (συντάξεις, ιατρική περίθαλψη κλπ.).

Ίσως οφείλει να σημειωθεί εδώ το ότι, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αγόρασε τον Ιούνιο μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, ύψους 52 δις $ – ένα ρεκόρ για τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Εκτός αυτού, το 33% περίπου του αμερικανικού χρέους ευρίσκεται στα χέρια τρίτων – κυρίως της Κίνας και της Ιαπωνίας, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστρέψουν σε χρόνο μηδέν τις Η.Π.Α., πουλώντας απλά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.


Συμπέρασμα

Η Ελλάδα δεν έχει ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα προβλήματα, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Είναι λοιπόν άδικο να τοποθετείται στο στόχαστρο, για να κρυφτούν πίσω από αυτήν τα τεράστια προβλήματα των υπολοίπων – με κίνδυνο να οδηγηθεί σε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, στην αναρχία, στο χάος, στη χρεοκοπία και στη δικτατορία.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος, σε απόλυτα νούμερα, είναι σχεδόν αμελητέο – ενώ είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, η οποία έχει πρόβλημα μόνο δημοσίου χρέους και όχι ιδιωτικού, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία κοκ.


ΠΗΓΗ

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Χαιρετίζει την πρωτοβουλία των σχολικών φυλάκων της Θεσσαλονίκης

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει την πρωτοβουλία των σχολικών φυλάκων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με σύνθημα: ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ «ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ» ΑΝΕΡΓΙΑΣ-ΑΝΕΧΕΙΑΣ-ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, ξεκινούν αύριο τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, εκφράζοντας και μ’ αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές και τις απολύσεις.
 Η Ε.Ε. καλεί όλες τις Ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια Σωματεία και τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να εκφράσουν, με όλους τους τρόπους, έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να διοργανώσουν εκδηλώσεις υποδοχής των πεζοπόρων σχολικών φυλάκων και να προσφέρουν φιλοξενία και κάθε βοήθεια για την προβολή αυτής της κινητοποίησης, σ’ όλες τις πόλεις απ’ τις οποίες θα περάσουν. 
Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, του Δημόσιου, αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα, που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές και φιλοδοξούμε ώσπου να φτάσουν στην Αθήνα να δημιουργηθεί ένα κύμα αλληλεγγύης και αγώνα σ’ όλη την Ελλάδα, που στο τέλος αυτής της δοκιμασίας, όσων συναδέλφων έχουν μπει ή μπαίνουν στη διαθεσιμότητα, θα είναι η ακύρωση των απολύσεων και η ανατροπή αυτών των πολιτικών. 
Σας στέλνουμε συνημμένα την ανακοίνωση των σχολικών φυλάκων, καθώς και το πρόγραμμα της διαδρομής τους για να έρθετε σε επαφή και οργανώσετε την υποδοχή τους.
Επικοινωνία: κιν.6984258222, E-mail: sxolikoifilakesthesniki@yahoo.gr, www.sxolikoi-filakes.blogspot.gr
  
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ "ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ" ΑΝΕΡΓΙΑΣ-ΑΝΕΧΕΙΑΣ-ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ
Το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου και 07:00 το πρωί οι Σχολικοί Φύλακες ξεκινάμε μπροστά από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πεζοπορία με κατεύθυνση την Αθήνα .
Δεν είμαστε κάποια συντεχνία που απλά έχασε τα κεκτημένα της ή τη βόλεψη της. Είμαστε κάποιοι από τους 1,500,000 άνεργους που ζητούν το αυτονόητο : ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ .Θέλουμε τη ζωή μας πίσω, που ξεδιάντροπα και με περίσσιο κυνισμό την παρέδωσαν στους τοκογλύφους δανειστές της χώρας μας. Ότι κατακτήθηκε επί δεκαετίες με αίμα και αγώνες λεηλατήθηκε με τον πλέον μεθοδευμένο και επαίσχυντο τρόπο. Αυτοί που κατάκλεψαν και λαφυραγώγησαν το κράτος επαγγέλλονται τώρα τη σωτηρία του, ενοχοποιώντας τους εργαζομένους και στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης .
Εμείς, οι Σχολικοί Φύλακες, θέλουμε να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των ανέργων και απελπισμένων συμπολιτών μας. Θέλουμε να γίνετε συνοδοιπόροι μας. Να πάψουμε να είμαστε νούμερα ανέργων στα χαρτιά ή σε στατιστικές κάποιων Υπουργείων. Να πάρουμε ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ .Να γίνουμε ποτάμι, χείμαρρος που θα πνίξει τη μνημονιακή λαίλαπα .
Να βροντοφωνάξουμε "ΟΧΙ". Μέχρις εδώ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ .
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ .
ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ .ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ .
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ .
Για τη Γενική Συνέλευση,
Η συντονιστική επιτροπή Σχολικών Φυλάκων Νομού Θεσσαλονίκης

ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ 07:00 - 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ 16:00- 19:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ .

1Η ΗΜΕΡΑ 28/9 : ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - ΜΑΛΓΑΡΑ 22ΚΜ
2Η ΗΜΕΡΑ 29/9 : ΜΑΛΓΑΡΑ - ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ 24ΚΜ
3Η ΗΜΕΡΑ 30/9 : ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ - ΚΑΤΕΡΙΝΗ 24 ΚΜ
4Η ΗΜΕΡΑ 1/10 : ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ 20 ΚΜ
5Η ΗΜΕΡΑ 2/10 : ΠΛΑΚΑ - ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ 13 ΚΜ
6Η ΗΜΕΡΑ 3/10 : ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ - ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΨΑΝΗΣ ,ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΚΜ
7Η ΗΜΕΡΑ 4/10 : ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ 16 ΚΜ
8Η ΗΜΕΡΑ 5/10 : ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ - ΛΑΡΙΣΑ 19 ΚΜ
9Η ΗΜΕΡΑ 6/10 : ΛΑΡΙΣΑ - ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ 11 ΚΜ
10Η ΗΜΕΡΑ 7/10 : ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ - ΚΙΛΕΛΕΡ 16 ΚΜ
11Η ΗΜΕΡΑ 8/10 : ΚΙΛΕΛΕΡ - ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ 18 ΚΜ
12Η ΗΜΕΡΑ 9/10 : ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ - ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ 16 ΚΜ
13Η ΗΜΕΡΑ 10/10 : ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ - ΑΛΜΥΡΟΣ 8 ΚΜ
14Η ΗΜΕΡΑ 11/10 : ΑΛΜΥΡΟΣ - ΣΟΥΡΠΗ 16 ΚΜ
15Η ΗΜΕΡΑ 12/10 : ΣΟΥΡΠΗ - ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 14 ΚΜ
16Η ΗΜΕΡΑ 13/10 : ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ 10 ΚΜ
17Η ΗΜΕΡΑ 14/10 : ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ - ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ 16 ΚΜ
18Η ΗΜΕΡΑ 15/10 : ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ - ΣΤΥΛΙΔΑ 10 ΚΜ
19Η ΗΜΕΡΑ 16/10 : ΣΤΥΛΙΔΑ - ΛΑΜΙΑ 16 ΚΜ
20Η ΗΜΕΡΑ 17/10 : ΛΑΜΙΑ - ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 15 ΚΜ
21Η ΗΜΕΡΑ 18/10 : ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ 21 ΚΜ
22Η ΗΜΕΡΑ 19/10 : ΚΑΜΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ - ΚΑΛΥΨΩ 23 ΚΜ
23Η ΗΜΕΡΑ 20/10 : ΚΑΛΥΨΩ - ΤΡΑΓΑΝΑ 21 ΚΜ
24Η ΗΜΕΡΑ 21/10 : ΤΡΑΓΑΝΑ - ΚΑΣΤΡΟ 23ΚΜ
25Η ΗΜΕΡΑ 22/10 : ΚΑΣΤΡΟ - ΑΚΡΑΙΘΝΙΟ 9 ΚΜ
26Η ΗΜΕΡΑ 23/10 : ΑΚΡΑΙΘΝΙΟ - ΘΗΒΑ ,ΜΟΥΡΙΚΙΟ 17 ΚΜ
27Η ΗΜΕΡΑ 24/10 : ΘΗΒΑ - ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ 24 ΚΜ
28Η ΗΜΕΡΑ 25/10 : ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ - ΜΑΛΑΚΑΣΑ 22 ΚΜ
29Η ΗΜΕΡΑ 26/10 : ΜΑΛΑΚΑΣΑ -ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ 16 ΚΜ
30Η ΗΜΕΡΑ 27/10 : ΑΓ.ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΑΘΗΝΑ 23 ΚΜ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ "ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ" ΑΝΕΡΓΙΑΣ-ΑΝΕΧΕΙΑΣ-ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ
Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει καλέσει τις εμπλεκόμενες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών (των νομών της διαδρομής ) να στηρίξουν και να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στους συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο διαμαρτυρίας. 
 

 http://sxolikoi-filakes.blogspot.gr/2013/09/blog-post_25.html