EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ‏

Κλείνουν πανεπιστήμια, λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία, μουσεία, εφορείες αρχαιοτήτων, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία, όλες οι κοινωνικές δομές.

Πωλείται το νερό, το ρεύμα, ο σιδηρόδρομος, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, όλες οι υποδομές της χώρας.

Τα κλειστά σκοτεινά μαγαζιά χάσκουν σαν στόματα άταφων νεκρών σε όλη την επικράτεια.

Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι για ένα ξεροκόμματο, οι ανασφάλιστοι, οι άστεγοι πληθαίνουν με τρομακτικό ρυθμό.

Η φτώχεια, η ανέχεια, η απελπισία, η απόγνωση, η ανασφάλεια, η αγωνία όχι μόνον για το αύριο αλλά και για το σήμερα, η κατάθλιψη, βαραίνουν απειλητικά πάνω από τα κεφάλια όλων μας.

Δεν μας επιτρέπουν να δουλεύουμε, να κάνουμε σχέδια, να γελάμε, να ονειρευόμαστε, να ερωτευόμαστε, να ζούμε.

Ένας συμπολίτης μας αυτοκτονεί κάθε δεκαοκτώ ώρες, επειδή αδυνατεί να ζήσει αξιοπρεπώς.

Κι ύστερα αναρωτιόμαστε για την εξάπλωση του φασισμού! Λες και δεν ξέρουμε ποιό του ανοίξανε διάπλατα την πόρτα...

Ας μην γελιόμαστε! Σε καιρό ειρήνης δεν γίνονται τέτοια εγκλήματα, ακόμη και στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες!

Ζούμε σε κατάσταση πολιορκίας από τους δανειστές και αυτοί που όφειλαν να μας εμπνεύσουν, να μας εμψυχώσουν, παραδόθηκαν πρώτοι ή ήταν πάντα με το μέρος τους, δεν ξέρω πια. Θα μας κρατούν ομήρους εις το διηνεκές, γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν κι αυτοί θέλουν πίσω τα λεφτά τους, αδιαφορούν για μας, ίσως και να τους είμαστε βάρος.

Τώρα μας μιλούν για κράτος εκτάκτου ανάγκης. Ας αντιτάξουμε κι εμείς την κοινωνία εκτάκτου ανάγκης, όχι μόνον με πράξεις αλληλεγγύης, όχι μόνον με σφιχτά δεμένα τα χέρια των διπλανών μας, αλλά με χέρια υψωμένα σε γροθιά.

Ας τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν.
Κι αυτό δεν γίνεται με 24ωρες, 48ωρες απεργίες για την τιμή των όπλων, δεν γίνεται χωρίς θυσίες.
Γίνεται με πολίτες αποφασισμένους να βγουν στους δρόμους και να μην γυρίσουν σπίτι αν δεν νικήσουν, αν δεν πάρουν πίσω αυτά που δικαιούνται.

Δεν υπάρχει μοίρα, δεν υπάρχουν απο μηχανής θεοί, οι αυτόκλητοι σωτήρες δουλεύουν για το δικό τους συμφέρον.

Η ζωή μας, το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας, εξαρτώνται μόνον από εμάς. Αρκεί να το αντιληφθούμε, να το θελήσουμε και τότε μπορούμε.

Niki Vikou

 
 

Διασύρει την Ελλάδα και την κυβέρνησή της στη Νέα Υόρκη. Ε. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα είναι η 30η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο» !!!

Γονατισμένοι  ειναι  

Το ''ΚΑΛΑΜΙ είχε προβλέψει ΣΩΣΤΑ 100%, ότι ο κ. αντιπρόεδρος και Υπ.Εξ. ''θα δώσει μεγάλη παράσταση'' στον ΟΗΕ.
'Αφωνη η Ομογένεια ΗΠΑ, αναρωτιέται αν η Ελλάδα κυβερνάται από παρανοϊκούς, που έχουν
αυτοπιστέψει τα περί... ''success story''

Αφού τα έκανε ''σαν τα μούτρα του'' με Κυπριακό κλπ, ''ξαναχτύπησε''
'Εχει ξεφύγει πολύ... Μαζεύτε τον... Διασύρει την Ελλάδα και την κυβέρνησή της στη Νέα Υόρκη.
Ε. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα είναι η 30η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο» !!!

Αυτήν την απίστευτη δήλωση έκανε το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου '13 σε συνάντηση με προεδροπαράγοντες της Ομογένειας στο γεν. Προξενείο Νέας Υόρκης. (Σημ.: Η Ελλάδα είναι στην... 37η θέση στην Ευρώπη, δηλ. στις 4 τελευταίες. ΠΟΤΕ πήγε στην 30η και μάλιστα στον... κόσμο;)

Είπε και άλλα ''κουφά'': «...Αν υπήρχε G30, θα έπρεπε η Ελλάδα να είναι μέλος... Σύντομα θα βγούμε από την κρίση... Οι εταίροι μας (και δανειστές) ουδέποτε μας πίεσαν να κάνουμε παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα...»

Η φιλική σύσταση από το ''ΚΑΛΑΜΙ'': Κύριε αντιπρόεδρε και υπουργέ Εξωτερικών, όταν βρίσκεσαι εκτός διεφθαρμένου ελληνικού κράτους ''είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι βλάκας, παρά να μιλάς πολύ και να αίρεις κάθε αμφιβολία'' (Αβραάμ Λίνκολν).
ΜΗΝ διασύρεις την πατρίδα μιλώντας σε Ομογενείς, νομίζοντας ότι είναι άσχετοι ή χαμηλής νοημοσύνης ή ''κομματικά πρόβατα'' αλα Ελλάδα.

Μεθοδεύουν ''τετραμερή'' και λύση με νέο σχέδιο -τύπου Ανάν- γιά την Κύπρο, έξω από ΟΗΕ
ΡΕΖΙΛΙΚΙΑ: Αυτοδιαψεύδεται ο Ε. Βενιζέλος προσπαθώντας να διαψεύσει (βασικά το ''ΚΑΛΑΜΙ'') γιά τα περί ''λύσης'' στην Κύπρο και άθελά του ''καρφώνει'' τον ''ναι-ναι-κο'' πρόεδρό της, Ανα(ν)στασιάδη... (Αναλυτικά - διαβάστε)

''Τετ Α Τετ'' Ομπάμα (γιά την παραδοσιακή φωτογραφία) με Ε. Βενιζέλο και άλλους... 192 αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και αποστολών, στην καθιερωμένη δεξίωση, διάρκειας 2 ωρών, που παραθέτουν οι ΗΠΑ, διά του προέδρου, ως ''φιλοξενούσα χώρα'', παραμονή Γεν. Συνέλευσης ΟΗΕ.
Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ του ΟΜΠΑΜΑ στον Μπένυ, στο... ''τετ Α τετ'', διάρκειας... μισού λεπτού:
«...Mόνο εσύ μπορείς, την Ελλάδα να φέρεις τούμπα.
Μα μέχρι να το δυνηθείς, φάε καμιά γαρδούμπα...».

Το καινούργιο ανέκδοτο στην Ελλάδα λέγεται ''προσέλκυση επενδύσεων'' από ''κροίσους'' της... Ομογένειας (ΗΠΑ)

Κι επειδή η χώρα ''βούλιαξε'' από ''επενδύσεις'', χάρη στον πρωθυπουργό και στους ''άξιους'' υπουργούς Χατζηδάκη και Μηταράκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις που ήταν στην Ελλάδα, τώρα... ''φεύγουν νύχτα'', γιά να σωθούν. Το ανέκδοτο ''επενδύσεις'' έχει πέραση και δικαιολογεί τα ''τουριστικά ταξίδια'', ειδικά στις ΗΠΑ, με κρατικό χρήμα, του κάθε πολιτικού -με πρώτον τον πρωθυπουργό- γιά συνεύρεση σε... ''κοσμικά δείπνα'' με ''κροίσους'' Ομογενείς ''παπατζήδες'', που ΘΑ κάνουν ''επενδύσεις'' στην Ελλάδα, αλλά αυτές ΔΕΝ γίνονται ποτέ...

"Κάποιοι... μας δουλεύουν" «Επικαιροποιημένο Μνημόνιο» (σελίδες 39, 57, 58) ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ , ΗΣΑΠ , ΤΡΑΜ , ΕΘΕΛ , ΗΛΠΑΠ...

Είναι και ψευταράκοι!
Από τις 22 Νοέμβρη 2010, στο λεγόμενο «Επικαιροποιημένο Μνημόνιο» (σελίδες 39, 57, 58) έχουν συμπεριλάβει ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ , ΕΘΕΛ , ΗΛΠΑΠ , ΗΣΑΠ , ΤΡΑΜ , ΟΣΕ , ΤΡΑΙΝΟΣΕ , ΕΡΤ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σε ένα μακρύ κατάλογο «λουκέτων». Το «λουκέτο» αφορά σε εκείνες τις κρατικές επιχειρήσεις, για τις οποίες στο κείμενο της «δεύτερης επικαιροποίησης» του Μνημονίου, αναφέρονται τα εξής:
«Η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων που θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μη βιώσιμων (...)».
Ανάμεσα, δε, στις άλλες επιχειρήσεις, που θα οδηγηθούν σε «κλείσιμο» σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει ήδη από το 2010...
Αναγράφονται - καθαρότατα και ολογράφως - ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ , ΕΘΕΛ , ΗΛΠΑΠ , ΗΣΑΠ , ΤΡΑΜ , ΟΣΕ , ΤΡΑΙΝΟΣΕ , ΕΡΤ και «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»!
Τώρα λένε ότι θα πάρουν τα όπλα να πολεμήσουν την Τρόικα...
Ψευτοτσαμπουκάδες του κ.........
Μόνο ο Χρυσοχοϊδης δικαιούται να πολεμήσει γιατί ως γνωστό δεν διάβασε το μνημόνιο....

Με δεδομένο την ανάρτηση που βάλαμε για των "ξαφνικός θάνατος» για τον ΟΑΣΑ"

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ...

Δηλαδή άμα οι εταιρείες Ο.ΣΥ. ΚΑΙ ΣΤΑ.ΣΥ.μείνουν ακέφαλες μπορεί να μου κάποιος πως θα λειτουργήσουν..




«Επικαιροποιημένο Μνημόνιο» (σελίδες 39, 57, 58) ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ...




«Επικαιροποιημένο Μνημόνιο» (σελίδες 39, 57, 58) ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ...

πηγη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε 3,5 χρόνια πρέπει να ολοκληρωθεί το 56% του έργου

Είναι όμως ρεαλιστικό στα επόμενα 3,5 χρόνια να έχει ολοκληρωθεί το 56% του έργου για να παραδοθεί επιτέλους σε λειτουργία; Γιατί μιλάμε για νούμερο υπερδιπλάσιο από εκείνο που ισχύει σήμερα..

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Οι χώροι που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία είναι οι σταθμοί Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας (στο νότιο τμήμα), ενώ εκκρεμεί η απαλλοτρίωση της έκτασης στη Βούλγαρη. Η εξέλιξη των εργασιών σήμερα και το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα, ανά σταθμό, έχουν ως εξής:

Σταθμός “Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός”, επίσταθμος και διασταύρωση. Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές, το τμήμα cover & cut και ο επίσταθμος. Στο επόμενο εξάμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Σήμερα είναι κατειλημμένη η βόρεια πλευρά της οδού Μοναστηρίου ενώ από τον Μάρτιο του 2014 θα δεσμευτεί η νότια πλευρά του δρόμου.

Διακλάδωση "Δημοκρατίας". Στον κόμβο Βαρδαρίου, όπου γίνεται η διακλάδωση προς οδό Λαγκαδά, σήμερα κατασκευάζεται το επίπεδο -1 και το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Σταθμός “Δημοκρατίας”. Γίνεται εκσκαφή του επιπέδου -1 και το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθεί η πλάκα αυτού του επιπέδου, θα γίνει γεφύρωση και σκυροδέτηση πλάκας οροφής, καθώς και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Είναι κατειλημμένο το βόρειο τμήμα της Μοναστηρίου και από τον Μάρτιο του 2014 θα καταληφθεί το νότιο τμήμα της οδού.

Σταθμός “Βενιζέλου”. Σήμερα δεν εκτελούνται εργασίες λόγω της εμπλοκής του θέματος με τις αρχαιότητες. Το επόμενο εξάμηνο θα συνεχιστεί η ανασκαφή.

Σταθμός “Αγίας Σοφίας”. Κατασκευάζεται το επίπεδο -1 στο βόρειο τμήμα ενώ το επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσει αρχαιολογική έρευνα στο νότιο τμήμα του σταθμού. Εντός των επόμενων ημερών θα απελευθερωθεί το βόρειο τμήμα της οδού Εγνατίας και θα καταληφθεί το νότιο τμήμα.

Σταθμός “Σιντριβάνι”. Κατασκευάζεται το επίπεδο -1 και το επόμενο εξάμηνο έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί το επίπεδο -2 και κάποιες μικροσήραγγες κάτω από τη βασιλική που αποκαλύφθηκε κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Σταθμός “Πανεπιστήμιο”. Κατασκευάζεται το επίπεδο -3 ενώ το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Σταθμός “Παπάφειο”. Κατασκευάζονται οι πάσσαλοι και οι διαφραγματικοί τοίχοι. Στο επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες και θα αρχίσει η εκσκαφή των επιπέδων -1, -2 και -3.

Σταθμός “Ευκλείδη”. Ολοκληρώνονται τα έργα πολιτικού μηχανικού στα επίπεδα -1, -2 και -3 και είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του επιπέδου -4. Το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού στο σύνολο του σταθμού, οι εσωτερικοί τοίχοι και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Σταθμός “Φλέμινγκ”. Κατασκευάζονται τα επίπεδα -1, -2 και -3 και το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Σήμερα είναι υπό κατάληψη το ανατολικό τμήμα της οδού Δελφών και από τον Μάρτιο του 2014 θα καταληφθεί το δυτικό τμήμα της οδού Δελφών.

Σταθμός “Ανάληψη” και διασταύρωση. Κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι και jet grouting ενώ εντός του επόμενου εξαμήνου θα ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, θα κατασκευαστεί η πλάκα οροφής και θα είναι σε εξέλιξη η συνολική εκσκαφή.

Σταθμός “Πατρικίου” και διασταύρωση. Κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι και jet grouting στη διακλάδωση. Στο επόμενο εξάμηνο θα συνεχιστούν αυτές οι εργασίες.

Σταθμός “Βούλγαρη”. Δεν γίνεται καμία εργασία και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης. Το επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσει η εκτροπή δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας και θα αρχίσουν να κατασκευάζονται οι διαφραγματικοί τοίχοι.

Σταθμός “Νέα Ελβετία” και διασταύρωση. Κατασκευάζονται πάσσαλοι αντιστήριξης και το επόμενο εξάμηνο θα ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες και θα γίνει εκσκαφή. Επίσης θα ολοκληρωθεί η εκσκαφή της διασταύρωσης.

Αμαξοστάσιο. Γίνονται γενικές εκσκαφές, κατασκευή πασσάλων, απομακρύνονται οι εγκαταστάσεις υποστήριξης του ΣΜΑ Θεσσαλονίκης. Στο επόμενο εξάμηνο θα γίνει η κύρια εκσκαφή, κατασκευή πασσάλων αντιστήριξης και θεμελίωσης καθώς και θεμελίωση κτιρίου.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, τον Μάρτιο του 2014 θα είναι κατασκευασμένοι τέσσερις σταθμοί ως προς τα έργα πολιτικού μηχανικού: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης και Φλέμινγκ, ο επίσταθμος ΝΣΣ, η διακλάδωση Δημοκρατίας και δύο διασταυρώσεις. Τα μέτωπα εργασίας θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με εξαίρεση τους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, όπου θα συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα. Θα έχει αντιμετωπιστεί το σύνολο των μελετητικών θεμάτων που αφορούν την κατασκευή.

Θα πρέπει να πούμε πως στο Μετρό Θεσσαλονίκης λόγω της εγγύτητας των σταθμών μεταξύ τους δεν υπάρχουν εργοτάξια-φρέατα ενδιάμεσα στους σταθμούς. Οι σταθμοί θα έχουν μήκος περίπου 50% ενώ οι συρμοί, θα είναι υπεραυτόματοι και θα λειτουργούν χωρίς οδηγό αλλά με "συνοδό". Το νέο χρονοδιάγραμμα φέρνει σε ολοκλήρωση το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, αρχές του 2017 ενώ ενάμιση χρόνο αργότερα την λειτουργία της επέκτασης προς Καλαμαριά.
7,5 χρόνια μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών οι αριθμοί στο μεγάλο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης καταδεικνύουν γιατί είμαστε τόσο πίσω. 47% η συνολική πρόοδος, 77% οι σήραγγες, ενώ έχει πληρωθεί το 33%. Όταν μιλούν οι αριθμοί τα υπόλοιπα μένουν δεύτερα. Η υπόσχεση για επιτάχυνση από τον Υπουργό Υποδομών κο Χρυσοχοϊδη δεν είναι απλά απαραίτητη, είναι επιτακτική γιατί νέες καθυστερήσεις θα φέρουν το έργο σε νέα αδιέξοδα.

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Ξεκινούν τα κυρίως έργα σε ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς η κατασκευή της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας από το σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο Χαϊδάρι στο κέντρο του Πειραιά. Η μεγάλη επέκταση του Αθηναϊκού Μετρό έχει μήκος 7,5 χλμ και περιλαμβάνει 6 υπόγειους σταθμούς.

Εδώ και μέρες ο μετροπόντικας Ιππόδαμος ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι από την Αγία Βαρβάρα στο κέντρο της πόλης του Πειραιά.  Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον και η 3 φάση της κυκλοφοριακής ρύθμισης στο Σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής της πλάκας θεμελίωσης (οπλισμός και σκυροδέτηση) καθώς και η διάτρηση δοκών προπορείας προς Πειραιά στο φρέαρ εισόδου ΤΒΜ ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής αντιστήριξης της σήραγγας ΝΑΤΜ προς το Σταθμό ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ.
  
Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες και οι διερευνητικές τομές στο δυτικό πεζοδρόμιο της Ελ. Βενιζέλου στο σταθμό ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ μετά από εργασίες που διήρκησαν ένα έτος. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή πεζοδρομίων περιμετρικά του Σταθμού ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.
  
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιολογικές τομές, η παράκαμψη του δικτύου ΟΤΕ επι της οδού Δημητρακοπούλου καθώς και οι κατεδαφίσεις των απαλλοτριωμένων κτισμάτων στο Σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ. Ο συκγκριμένος σταθμός έχει εξάμηνη καθυστέρηση λόγω των απαλλοτριώσεων αλλά αυτό δεν ανησυχεί την Αττικό Μετρό καθώς πρόκειται για τον 4ο κατά σειρά σταθμό και θεωρούν πως ο χαμένος χρόνος θα κερδιθεί στην συνέχεια.

Στον τερματικό σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο τμήμα που τελεί υπο κατάληψη στην Πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου. Αίνιγμα παραμένει το πως θα νικηθεί η ...θάλασσα στον μεγάλο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ που καυτακευάζεται ακριβώς κάτω από τον υπάρχοντα σταθμό της γραμμής 1. Η γειτνίαση με την θάλασσα αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο και προς το παρόν το εργοτάξιο είναι σε κατάσταση προεταοιμασίας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ +1 ΣΤΑΘΜΟΣ
Σε δύο μήνες περίπου αναμένεται και η λειτουργία του 7ου κατά σειρά σταθμού των επεκτάσεων που ξεκίνησαν το 2006. Μετά την παράδοση των επεκτάσεων προς Ανθούπολη και Ελληνικό έρχεται η ώρα για την λειτουργία του σταθμού ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ που αποτελεί το κύριο έργο της επέκτασης της γραμμής 3 από το Αιγάλεω στα σύνορα με το Χαϊδάρι. Ο σταθμός αναμένεται να αποτελέσει την μεγάλη πύλη εισόδου των ΜΜΜ από και προς το Θριάσιο Πεδίο.

πηγη

Σιδηροδρομικό έργο Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος, ξεκινά με ορίζοντα το 2016

Υπεγράφη τελικά το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο υποδομής από την Ροδοδάφνη μέχρι τον Ψαθόπυργο ύψους 315εκ.ευρώ. Το έργο που δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2012 χρειάστηκε ένα έτος για να ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Ανάδοχος κοινοπραξία αναδείχθηκε η Κ/Ξ Ακτωρ Α.Τ.Ε. - J&P Αβαξ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έδωσε έκπτωση 5,29%.

Τελικά και αφού η κοινοπραξία κατασκευή έδωσε μία έξτρα έκπτωση 5,5εκ.ευρώ η σχετική υπογραφή της σύμβασης κατασκευής πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2013. Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 315.000.000 (ποσό χωρίς ΦΠΑ) είναι από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που έχουν δημοπρατηθεί εδώ και 5 χρόνια και αποτελεί τμήμα του βασικού σιδηροδρομικού άξονα της χώρας Πάτρα- Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, του λεγόμενου ΠΑΘΕΠ.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ ενώ το εργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ε.Τ.Π.Α. στο πλαίσιο του Ε.Π. “Ενίσχυση της προσπελασιμότητας” περιόδου 2007-2013, με ενάριθμο 2010ΣΕ07890004 και εντάσσεται στο συνολικό έργο με τίτλο: “Kατασκευή νέας δίπλης σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) – Πάτρας στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο και κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη”.

Το σημερινό έργο φέρνει τον σύγχρονο σιδηρόδρομο μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάτρας που αποτελεί το δυτικό άκρο του βασικού σιδηροδρομικού μας άξονα. Είναι η συνέχεια του υπό κατασκευή έργου Διακοπτό-Ροδοδάφνη. Το μήκος του έργου είναι 21,5 χλμ (ΧΘ 91,550-ΧΘ113,00) και συμπεριλαμβάνει το μεγάλο τεχνικό έργο της σήραγγας Παναγοπούλας που έχει μήκος 4,5χλμ (ο κάθε ένας από τους δύο κλάδους).

Η διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και οριοθετείται στο καλοκαίρι του 2016 αν δεν υπάρξουν κατασκευαστικές καθυστερήσεις. Το έργο αφορά την κατασκευή της υποδομής διπλής (μελλοντικά ηλεκτροκινούμενης) γραμμής χωρίς ισόπεδες διαβάσεις. Οι στάσεις που θα κατασκευαστούν είναι οι : Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα.

Ένα από τα θετικά του έργου είναι φυσικά η τόνωση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή καθώς η περίοδος κατασκευής του έργου δεν θα είναι μικρότερη από 3 χρόνια καθώς μόνο η διάνοιξη μιας τόσο μεγάλης σήραγγας όπως αυτή της Παναγοπούλας με 4,5χλμ μήκος απαιτεί μακροχρόνιες εργασίες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της υποδομής της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλής Ταχύτητας (Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.) στο τμήμα από Χ.Θ. 91+500 έως τη Χ.Θ. 113+000 και των απαιτούμενων Σιδηροδρομικών και Οδικών Γεφυρών καθώς επίσης και η κατασκευή παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου με τις αντίστοιχες Άνω και Κάτω Οδικές Διαβάσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Συνοπτικά, το φυσικό αντικείμενο του Έργου, περιλαμβάνει:

Την κατασκευή των χωματουργικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής σε όλο το μήκος αυτής μαζί με τη στρώση διαμόρφωσης χωματουργικών και του υποστρώματος επιδομής της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.

Την κατασκευή ή και αποκατάσταση καθέτων και παραπλεύρων, της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ., οδών συμπεριλαμβανομένων των μικρών τεχνικών και των έργων αποχέτευσης και αποστράγγισης ομβρίων αυτών.

Την κατασκευή των Σιδηροδρομικών Γεφυρών, Άνω και Κάτω Διαβάσεων οδών, πεζοδιαβάσεων, γεφυρώσεων ποταμών.

Την κατασκευή των μικρών τεχνικών, των μόνιμων και προσωρινών τοίχων αντιστήριξης, πασσαλότοιχων κλπ της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.

Την κατασκευή των αναγκαίων προσωρινών παραλλαγών της υφιστάμενης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής.

Την κατασκευή έργων αποχέτευσης – αποστράγγισης της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ. καθώς και την αποκατάσταση του τοπικού αρδευτικού δικτύου, όπου αυτό διακόπτεται από τις εργασίες κατασκευής της Ν.Σ.Γ.Υ.Τ.

Την κατασκευή της δίδυμης Σιδηροδρομικής Σήραγγας (Σ.Σ.) Παναγοπούλας, των τεχνικών εισόδου και εξόδου αυτής καθώς και της σήραγγας ενδιάμεσης προσβολής.

πηγη


Έρχεται το θαυματουργό μικρό της BMW

Η BMW δημοσιοποίησε εικόνες από τη μονάδα παραγωγής της στη Λειψία της Γερμανίας, όπου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, i3.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα είναι πρωτόγνωρα, τόσο για τη φίρμα, όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς για πρώτη φόρα χρησιμοποιούνται νέα μηχανήματα, τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν τα καινούργια υλικά, με τα οποία διαμορφώνεται το αμάξωμα του i3.

Ειδικότερα, για το νέο μοντέλο χρησιμοποιείται κυρίως ενισχυμένο πλαστικό με ίνες άνθρακα (CFRP), που είναι ελαφρύ και πιο «ευέλικτο», προκειμένου να εξισορροπήσει το βάρος των μπαταριών λιθίου.

Αυτό το υλικό όμως απαιτεί νέα μηχανήματα και γι' αυτό επενδύθηκαν 400 εκατ. ευρώ και δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Επιπλέον, η BMW επένδυσε άλλα 600 εκατ. ευρώ και δημιούργησε 1.500 νέες θέσεις εργασίας μόνο για τη σειρά «i».

Όπως ανακοινώθηκε, με τις νέες προδιαγραφές στη Λειψία καταναλώνεται 50% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και 70% λιγότερο νερό για τη συναρμολόγηση των οχημάτων, σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού τα αλουμινένια και χαλύβδινα αμαξώματα κόστιζαν περισσότερο.

Τέλος, σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο i3 θα βρίσκεται στις ευρωπαϊκές αγορές μέσα στο Νοέμβριο, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται ως το τέλος του έτους με τιμή που θα ξεκινά από τα 36.150 ευρώ.









Πηγή: autotriti.gr


Οι Έλληνες πληρώνουν τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας

Πρώτη ανάμεσα στις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όσον αφορά τις δαπάνες υγείας που καλύπτουν "από την τσέπη τους" οι πολίτες, ως ποσοστό του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους, κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, ο μέσος έλληνας πολίτης, με κατά κεφαλήν εισόδημα 22.083 δολάρια ανά έτος, δαπανά περίπου 1.051 δολάρια κάθε χρόνο για ζητήματα υγείας, δηλαδή το 4,76% του εισοδήματός του.

Η Ελλάδα είναι μάλιστα μακράν πρώτη όσον αφορά το ποσοστό της δαπάνης υγείας ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα. Ενδεικτικά, ο "δεύτερος" μέσος Πορτογάλος διαθέτει ετησίως μονάχα το 3,13% του αντίστοιχου εισοδήματός του για ζητήματα υγείας, εισόδημα που είναι μάλιστα κατά σχεδόν 2.000 δολάρια χαμηλότερο από το ελληνικό (20.182 δολάρια).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελβετίας (4η στη λίστα), όπου με κατά κεφαλήν εισόδημα 79.052 δολάρια ο μέσος πολίτης δίνει μόλις το 2,88% του εισοδήματός του "από την τσέπη του" για να καλύψει δαπάνες υγείας.

Στη Γερμανία, όπου με κατά κεφαλήν εισόδημα 41.514 δολάρια και κατά κεφαλήν κόστος περίθαλψης 4.875 δολάρια ο μέσος Γερμανός δίνει το 1,46% του εισοδήματός του "από την τσέπη του" για την περίθαλψή του.




Στον αέρα 15.300 ασφαλισμένοι στο επικουρικό των τραπεζοϋπαλλήλων

Βόμβα σκάει στο ταμείο αλληλοβοήθειας 15.300 τραπεζικών, το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Αναλογιστική μελέτη δείχνει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ και προτείνει ψαλίδι 60% στις επικουρικές συντάξεις ή αύξηση εισφορών κατά 400%.

Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται η υπαγωγή 15.300 ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο ΕΤΕΑ, όπου έχουν ενσωματωθεί όλα τα ταμεία των μισθωτών.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το ταμείο πρότεινε αυτή τη λύση στο υπουργείο Εργασίας, ωστόσο υπάρχουν νομικά προβλήματα.

Αν δεν προχωρήσουν οι νομοθετικές ενέργειες, τότε το ταμείο οδεύει σε οριστική διακοπή παροχών.

Στο ταμείο υπάρχουν 6.939 ασφαλισμένοι, 2.916 υποψήφιοι για σύνταξη και 5.500 συνταξιούχοι.

Σημειώνεται ότι από το 2006 σταμάτησε να εγγράφει νέα μέλη, καθώς έγινε υποχρεωτική η ασφάλιση στο επικουρικό του ΙΚΑ.

Ελεύθερες μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα θέλει η τρόικα

Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα θέλει η τρόικα. Οι νέες πιέσεις εντάθηκαν το τελευταίο 48ωρο με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν "κατασκηνώσει" στο υπουργείο Εργασίας.

Η τρόικα πιέζει για απελευθέρωση θέλοντας να πετύχει διπλασιασμό του ορίου "απομακρύνσεων" στο 10% για κάθε μήνα.

Η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται αλλαγές στο νόμο 13/87/83 για τα όρια των ομαδικών απολύσεων με εντολή τρόικας και πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Τι ισχύει σήμερα

Τα όρια πέρα από τα οποία, οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι α) μέχρι 6 εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και β) ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους.

Πάνω από αυτά τα όρια οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός που ξέρει να… απολύει...

Τα μπράβο της τρόικας πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πέτυχε να εντάξει...
12.500 υπαλλήλους στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα «εύσημα» των εκπροσώπων της τρόικας έλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή, σχετικά σύντομη, συνάντηση των δύο πλευρών.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του κυβερνητικού προγράμματος διαθεσιμότητας σε μόλις δύο μήνες άφησε το περιθώριο στον υπουργό να θέσει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το αίτημα για δίμηνη παράταση στον χρόνο ολοκλήρωσης του επόμενου «κύματος» της διαθεσιμότητας.

Οι απόψεις των εκπροσώπων των δανειστών επί του θέματος θα εκφραστούν στη δεύτερη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές, την ερχόμενη Παρασκευή στις 15.00. Την ίδια μέρα θα συζητηθεί αναλυτικότερα και η προέλευση των υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 4.000 απολύσεων για το τρέχον έτος...

http://nonews-news.blogspot.gr/

 

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στο λύκειο για τους μαθητές

Με το νόμο 4186-2013 (Α 193) αλλάζει πλέον και οριστικά το τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης αφού ο εν λόγω νόμος φέρνει αλλαγές σε ωρολόγια προγράμματα, μαθήματα, τρόπο προαγωγής από τάξη σε τάξη άλλα και εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν αφορούν τους μαθητές της Β και Γ τάξης άλλα τους μαθητές που φοιτούν στην Α τάξη των λυκείων της χώρας τόσο στα γενικά όσο και στα επαγγελματικά λύκεια.
Ακολούθως παρατίθενται τα βασικά σημεία των αλλαγών προς γνώση των γονέων και των μαθητών.

Ωρολόγια προγράμματα

Στο άρθρο 2 παράγραφος 1, 2 και 3 καθορίζονται τα ωρολόγια προγράμματα καθώς και τα μαθήματα κάθε τάξης. Πιο αναλυτικά στην Α τάξη οι εβδομαδιαίες ώρες των μαθητών ανέρχονται σε 35. 33 εξ αυτών καλύπτονται από 9 μαθήματα που είναι κοινά για όλους και 2 ώρες από μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ 4 προσφερόμενων μαθημάτων. Στη Β΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τη μία. Στη Γ΄ Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα τεσσάρων (34) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δεκατεσσάρων (14) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού.

Ομάδες προσανατολισμού

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ομάδες προσανατολισμού δεν έχει η Α τάξη άλλα η Β και η Γ. Στη Β τάξη οι δύο ομάδες προσανατολισμού είναι αυτές των Ανθρωπιστικών σπουδών και των Θετικών σπουδών. Στη Γ τάξη οι ομάδες προσανατολισμού αυξάνονται κατά μία αφού προστίθεται και αυτή των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών. Κάθε μαθητής Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου επιλέγει μία (1) από τις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης.

Επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης

Στις ομάδες προσανατολισμού Θετικών σπουδών καθώς και σε αυτή των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών προσφέρονται από 2 πεδία επιστημονικής εξειδίκευσης ανάλογα με τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που επιθυμεί να εισαχθεί ο κάθε υποψήφιος. Τα πεδία αυτά παρουσιάζονται ανά ομάδα στον ακόλουθο πίνακα.


Ομάδα προσανατολισμού Θετικών σπουδών
Πολυτεχνεία- Φυσικομαθηματικό-Χημεία
Επιστήμες Υγείας (Ιατρική, Φαρμακευτική κ.α)
Μαθηματικά
Βιολογία
Φυσική
Φυσική
Χημεία
Χημεία

Ομάδα προσανατολισμού Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών
Οικονομικών-Πολιτικών – Κοινωνικών σχολών
Παιδαγωγικά τμήματα
Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής
Μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής
Αρχές Οικονομικής Επιστήμης
Αρχές Φυσικών Επιστημών
Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Ιστορία

Μαθήματα ομάδων προσανατολισμού Β τάξης: Τέλος τα λατινικά

Στην ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών σπουδών στη Β τάξη του λυκείου οι μαθητές δεν θα διδάσκονται το μάθημα των λατινικών όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Στη θέση του έχουμε το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη). Στην ομάδα προσανατολισμού των θετικών σπουδών τα δύο μαθήματα που θα διδάσκονται οι μαθητές είναι φυσική και μαθηματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσική θα διδάσκεται περισσότερες ώρες απ’ ότι τα μαθηματικά.

Αξιολόγηση – προαγωγή και απόλυση

Οι προϋποθέσεις προαγωγής και απόλυσης παρουσιάζονται στο άρθρο 3 παράγραφοι 3,4 και 5. Οι μαθητές για να περάσουν στην επόμενη τάξη θα πρέπει να έχουν συνολικό μέσο όρο στα μαθήματα 10 άλλα και να έχουν επιτύχει ελάχιστη βαθμολογία 8 σε μαθήματα όπως είναι τα θρησκευτικά, η ιστορία κ.α. και 10 σε μαθήματα όπως είναι η ελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά. Τα παραπάνω αφορούν όλες τις τάξεις του λυκείου με τη διαφορά ότι στη Β και Γ τάξη θα πρέπει πέρα της γλώσσας και των μαθηματικών να έχουν ελάχιστη βαθμολογία 10 και στα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού.

Επιλογή Θεμάτων - διόρθωση

Το 50% των θεμάτων σε κάθε τάξη επιλέγεται από τους καθηγητές των σχολείων και το υπόλοιπο 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Στη Β τάξη, όπως αναφέρει το άρθρο 3 παράγραφος 4, η κλήρωση για το 50% των θεμάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά ανά σχολείο γεγονός που δεν ορίζεται για την Α και Γ τάξη. Η διόρθωση των θεμάτων θα γίνεται από τους καθηγητές του σχολείου.

Εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στο 4ο άρθρο του νόμου παρατίθενται όλα τα στοιχεία για το νέο τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσα από τα γενικά λύκεια. Ακολούθως παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία του νέου συστήματος εισαγωγής:
  1. Θέματα

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από
την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.
  1. Ενέργειες μαθητών

Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης Ημερησίου και Δ΄ Τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ής Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους. Κάθε μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα
Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
  1. Συντελεστές βαρύτητας

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του συντελεστή βαρύτητας καθώς και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ανά σχολή ή τμήμα. Όπως αναφέρεται στο τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 για το μάθημα αυξημένης βαρύτητας θα έχουν πλέον λόγο και τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παρατίθεται το σχετικό χωρίο:
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο τη 15η Μαρτίου εκάστου έτους, καθορίζονται ο αριθμός των εισακτέων
και τα ειδικά μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση του τρέχοντος έτους. Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα, από τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα, ανά Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από πρόταση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης της Σχολής ή του Τμήματος, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους και ισχύει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών της Α΄ Τάξης του σχολικού έτους στο οποίο αυτή προτείνεται.
  1. Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα

Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι τα ακόλουθα:
α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές:
I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
II. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
III. Ιστορία και
IV. Λατινικά.
β) Ε.Π.Ε. − Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες:
I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
II. Μαθηματικά.
III. Φυσική και
IV. Χημεία.
γ) Ε.Π.Ε. − Επιστήμες Υγείας:
I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
II. Φυσική.
III. Χημεία και
IV. Βιολογία.
δ) Ε.Π.Ε. − Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πο−
λιτικές Επιστήμες:
I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
III. Αρχές Οικονομικής Επιστήμης και
IV. Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Επιστημών:
I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
III. Ιστορία και
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών
  1. Υπολογισμός βαθμού εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εκτός από τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσει ο μαθητής στα 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα μετρά και ένας 5ος βαθμός που φέρει την ονομασία Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ). Ο βαθμός αυτός εξάγεται από τις επιδόσεις του μαθητή στις τρείς τάξεις του λυκείου. Ο βαθμός προαγωγής των δυο πρώτων τάξεων καθώς και ο βαθμός απόλυσης πολλαπλασιάζονται με συντελεστή που είναι 0,4 για την Α τάξη, 0.7 για τη Β και 0.9 για τη Γ. Το άθροισμα των βαθμών αυτών διαιρείται με το δυο και εξάγεται ο ΒΠΑ.
  1. Αναπροσαρμογή ΒΠΑ

Ο Βαθμός προαγωγής και απόλυσης αναπροσαρμόζεται αν είναι μεγαλύτερος ή της μίας μονάδας από το Μ.Ο των 4 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ή αν είναι μικρότερος. Αν είναι μεγαλύτερος από 1 μονάδα αναπροσαρμόζεται ώστε να απέχει 1 μονάδα από το Μ.Ο των 4 μαθημάτων (πχ αν μέσος όρος 4 μαθημάτων είναι 15 και ο ΒΠΑ είναι 17 θα διαμορφωθεί στο 16). Αν αντιθέτως είναι μεγαλύτερος μέχρι 1 μονάδα δεν αναπροσαρμόζεται. Σε περίπτωση που ο ΒΠΑ είναι μικρότερος αναπροσαρμόζεται προς τα επάνω μέχρι 1 μονάδα και όχι περισσότερο από το Μ.Ο των 4 μαθημάτων. Δηλαδή αν ο Μ.Ο των 4 μαθημάτων είναι 15 και ο ΒΠΑ είναι 13 αναπροσαρμόζεται κατά μια μονάδα και το 13 γίνεται 14. Αν ο ΒΠΑ είναι 14.5 και ο Μ.Ο των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων είναι 15 τότε το 14.5 αναπροσαρμόζεται και γίνεται 15 όσο και ο Μ.Ο των πανελλαδικών μαθημάτων.


Τρέχουν πανικόβλητοι μετά την αποκάλυψη του Ολυμπία!!

Αποσύρεται άρον άρον η (ν)τροπολογία που προβλέπει εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες για κατόχους μετοχών ναυτιλιακών εταιρειών, ένα θέμα που είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το Ολυμπία!

Με το που ξεκίνησε η συζήτηση του ν/σ για τα ΚΤΕΛ (σε αυτό είχε μπει η σκανδαλώδης τροπολογία) άρχισαν τα “όργανα”…

Όπως ενημέρωσε ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου είναι καθ’οδόν στη Βουλή για να αποσύρει την τροπολογία, μετά την κατακραυγή.

Αλήθεια, ακόμα δεν μάθαμε ποιος ήταν ο ιθύνων νους της επίμαχης τροπολογίας…

Παράταση σχολικής χρονιάς για πάνω από 3 μέρες κατάληψη

Με προφανή στόχο να μη χαθούν διδακτικές ώρες για τα παιδιά, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ζήτησε από το Νομικό Τμήμα του υπουργείου να προετοιμάσει Προεδρικό 

Διάταγμα για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών από τις καταλήψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το Διάταγμα θα ορίζει ότι «στα σχολεία, που γίνεται κατάληψη πάνω από 3 ημέρες, θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος».

Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου Παιδείας, η προστασία των μαθητών από απουσίες στις παραδόσεις των μαθημάτων. Αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «στόχος του υπουργείου είναι να αναπληρώσουν οι μαθητές τις ώρες, που έχουν χάσει, ώστε να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στην παραπαιδεία».

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που παρουσιάζουν εκπαιδευτικοί φορείς, μιλούν για 60 καταλήψεις μόνο στην Αττική, τη στιγμή που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε αρκετά γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, σε περιοχές όπως η Κορινθία, η Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Μαγνησία και το Ρέθυμνο.

Ξέμεινε από γιατρό η Γαύδος – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Χωρίς ιατρική περίθαλψη και φροντίδα έχουν μείνει οι κάτοικοι στην ακριτική Γαύδο, καθώς ο ειδικευόμενος γιατρός που βρισκόταν στο νησί, μετά την ολοκλήρωση της απόσπασής του από το νοσοκομείο Χανίων, επέστρεψε στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει, έχει ενημερωθεί ήδη εγγράφως η διοίκηση του νοσοκομείου Χανίων, ωστόσο σύμφωνα με τον διοικητή του ιδρύματος Χαράλαμπο Δουλγεράκη, παρά το γεγονός ότι έχει προκηρυχτεί η θέση γιατρού, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την κάλυψή της.

«Αυτές οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές και αυτήν τη στιγμή, υπάρχει προκήρυξη όλων των κενών θέσεων αγροτικών γιατρών. Δεν υπάρχει ωστόσο ζήτηση από την πλευρά των γιατρών.

Από ό, τι γνωρίζω, το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Υγείας που αναζητά τρόπους με την παροχή κινήτρων στους νέους γιατρούς ειδικά για τις περιοχές της άγονης γραμμής, έτσι ώστε να καλυφθούν οι θέσεις αυτές», δήλωσε ο κ. Δουλγεράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο στην παρούσα φάση δεν μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση και αυτό που συζητείται είναι, αν μέσα από το νοσοκομείο Χανίων, υπάρχει προσφορά να επισκέπτονται εθελοντικά τη Γαύδο γιατροί σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο ακριτικό νησί οι μόνιμοι κάτοικοι κατά τους χειμερινούς μήνες είναι περίπου 100, με τη μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς να είναι ηλικιωμένοι.

πηγη

ΟΑΕΔ: Ξεκινά το πρόγραμμα με 10.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους

Την ευκαιρία να απασχοληθούν για 5 μήνες σε δήμους δίνει σε ανέργους το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε επιβλέποντες φορείς. Η πρώτη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις που εκδόθηκε σήμερα αφορά... στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε δημόσιους φορείς (Επιβλέποντες Φορείς).

Η πρώτη Δημόσια Πρόσκληση αφορά στην δημιουργία 10.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης, ειδικότητας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών σε δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης ξεκινά στις 26-9-2013 και λήγει στις 11-10-2013 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π., στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οι β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα και γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία προσλήψεων σε αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, www.oaed.gr, όπου εκδόθηκε η Δημόσια Πρόσκληση


Πηγή: newmoney.gr και εδω

 

Έκτακτη ενημέρωση




Έκτακτη ενημέρωση


Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομία  από της 11:00 π.μ. θα παραμείνουν κλειστοί  οι  σταθμοί του μετρό Σύνταγμα , Πανεπιστημίου και Ευαγγελισμός

Από τους παραπάνω σταθμούς οι συρμοί θα διέρχονται  χωρίς να πραγματοποιούν στάση  για αποβίβαση και επιβίβαση. 

Η Κομισιόν παραχωρεί στον Καναδά την προστατευόμενη ονομασία “φέτα”

Μέχρι και τα εσώρουχα των “ευρωεταίρων” μυρίζουν τυρί… Τουλάχιστον 20 προστατευόμενες ονομασίες τυριών έχει ο καθένας τους, αλλά της Ελλαδίτσας δεν της επιτρέπουν ούτε μία! Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, βαθιά υπόκλιση… 
  • Η ΕΕ θα επιτρέψει τις εξαγωγές στις χώρες – μέλη της, απειλώντας έτσι την Ελλάδα  
  • Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Καναδά, αφενός μεν θα μπορούν να εξάγουν τυριά με την ονομασία φέτα στην Ε.Ε. αφετέρου δε -και εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνοςορισμένες άλλες τρίτες χώρες, σημαντικοί παραγωγοί φέτας, όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επικαλεστούν το προηγούμενο με τον Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση 
Η Ελλάδα μπορεί να κέρδισε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δικαστική “μάχη” για την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα τη χάσει σε διεθνές επίπεδο. 

Όπως αναφέρει η “Ναυτεμπορική” σε “κεκλεισμένων των θυρών” συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Κομισιόν, εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για τη σύναψη συμφωνίας δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, προέκυψε ότι η ΕΕ θα επιτρέψει στον Καναδά να παράγει και να εξάγει προϊόντα με την ονομασία “φέτα”. 
Οι Καναδοί παράγουν τυριά, κυρίως τη φέτα, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες που είναι κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Ωστόσο μια σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. και επιμονή στην κατοχύρωση αυτών των προϊόντων και σε διεθνές επίπεδο προσκρούει και στα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών-μελών. Για παράδειγμα, οι βιομηχανικές χώρες του κοινοτικού Βορρά επιθυμούν να κάνουν παραχωρήσεις προς τους Καναδούς στο γεωργικό τομέα, προκειμένου να αποσπάσουν με τη σειρά τους παραχωρήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.


Ο αρμόδιος Βέλγος επίτροπος, Κάρελ Ντε Χουκτ, που θα ηγηθεί της κοινοτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, φαίνεται ότι ταυτίζεται με τη θέση των χωρών αυτών. 

Στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πρέπει να επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία δεν θα εμποδίζει τους υφιστάμενους παραγωγούς του Καναδά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία που ήδη χρησιμοποιούν στα τυριά τους, αλλά θα απαγορεύει την είσοδο στην αγορά νέων προϊόντων με αυτές τις ονομασίες. Τη θέση της κας Δαμανάκη υποστήριξαν ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ωστόσο, τελικά, επιτεύχθηκε μια συναίνεση των επιτρόπων, η οποία δεν θεωρείται ικανοποιητική για τη χώρα μας. Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα ζητήσει από τους Καναδούς να μην αναφέρεται στη συσκευασία των τυριών που παράγουν “ελληνική φέτα”, επιτρέποντας να χρησιμοποιούν, όμως, τη λέξη “φέτα”. 

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί σήμερα, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα κράτος-μέλος εκτός της Ελλάδας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη “φέτα” ούτε άμεσα ούτε έμμεσα (δηλαδή τύπου φέτας), αλλά μόνο την ονομασία “λευκό τυρί”.

Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Καναδά, αφενός μεν θα μπορούν να εξάγουν τυριά με την ονομασία φέτα στην Ε.Ε. αφετέρου δε -και εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος- ορισμένες άλλες τρίτες χώρες, σημαντικοί παραγωγοί φέτας, όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επικαλεστούν το προηγούμενο με τον Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση.

Νews.gr 

Κέρδισαν μία περιουσία σε... χιλιοστά του δευτερολέπτου !

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας πως δε θα επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών ομολόγων (κόντρα σε αυτό που περίμεναν όλοι), για κάποιους φαίνεται πως δεν ήταν και τόσο... έκπληξη. Το είχαν πληροφορηθεί... μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από όλους τους άλλους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, κάποιοι χρηματιστές στο Σικάγο φέρονται να είχαν πρόσβαση στην απόφαση της Fed ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου από οποιονδήποτε άλλο. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το δίκτυο δείχνουν πως ξεκίνησαν να αγοράζουν μόλις 3 millisecond πριν όλοι οι άλλοι στην πόλη προλάβουν να ενημερωθούν για την απόφαση και αρχίσουν επίσης να αγοράζουν, αντιδρώντας στην απρόσμενα θετική είδηση. Σύμφωνα μάλιστα με μία εκτίμηση, η αξία των “ύποπτων” συναλλαγών μπορεί να φτάνει ως και τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι ακόμα σαφές το πώς έφτασαν οι πληροφορίες αυτές στους εν λόγω χρηματιστές, όμως η Fed έχει θορυβηθεί από την αποκάλυψη αυτή και ήδη διενεργεί έρευνα και συζητήσεις με δημοσιογραφικούς οργανισμούς που λαμβάνουν συχνά εμπιστευτικές ενημερώσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, υπό τον όρο να μην κάνουν χρήση των πληροφοριών αυτών πριν δοθούν επίσημα στη δημοσιότητα.

Και αν αναρωτιέστε πώς μπορεί να διακινήθηκαν 600 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως πλέον οι πιο ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν συναλλαγές εντός millisecond, και άρα το διάστημα των τριών millisecond προφανώς ήταν υπεραρκετό για κάποιους επιτήδειους, ώστε να επωφεληθούν από την προνομιακή τους πληροφόρηση...


Να τι απάντησαν τα πειραματόζωα

Το επινίκειο χαμόγελο μιας ακιζόμενης Άγκελα Μέρκελ πλαισίωσαν  τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. με τη διαπίστωση ότι «οι πολίτες δεν θέλουν πειράματα». Εξ ου και την επανεξέλεξαν, εννοούν… Την ίδια ώρα, με νέα δημοσκόπηση που δείχνει –άκουσον, άκουσον– να αυξάνεται η ψαλίδα υπέρ της Ν.Δ., μια από τις εγχώριες γερμανικές αντιπροσωπείες έκανε χθες εισαγωγή αυτού του μοντέλου, και το έβαλε στην έκθεσή της, να το βλέπουν οι περαστικοί, προσαρμοσμένο όμως στα μέτρα μας. «Bon pour l’ Orient» –σημαίνει «ό,τι πρέπει για Ανατολή» και είναι από παλιά η περιφρονητική έκφραση που αναφέρεται σε δυτικό προϊόν, εξαγώγιμης κοπής με κατώτερες προδιαγραφές. Δεν ξέρω πώς λέγεται στα Γερμανικά, αλλά και στα Γαλλικά σαφέστατη είναι.

Ό, τι πρέπει για την Ανατολή, λοιπόν, και η νέα δημοσκόπηση –ειδικά για τη δική μας Ανατολή που πάσχει από το σύμπλεγμα του να θεωρηθεί Δύση, όπως-όπως. Για τις δικές μας ανάγκες, το γερμανικό μοντέλο μετασκευάζεται, και η διαπίστωση ότι «οι πολίτες δεν θέλουν πειράματα», όπως κυκλοφορεί στη Γερμανία, διατίθεται εδώ στη μορφή «τα πειραματόζωα δεν θέλουν πολίτες».

Μετά από μια τέτοια διακυβέρνηση, μέσα σ’ ένα τέτοιο χάος, μες τ’ ανενδοίαστα ψέμματα και την τυφλή καταστροφή, πού μπορεί να πατάει μια τέτοια δημοσκόπηση; Αλλοίμονο… Στο ερώτημα «ποιο πειραματόζωο, ποιο ινδικό χοιρίδιο, ποιο ποντίκι εργαστηρίου θα ήθελε να φύγει από τα χέρια του ερευνητή, να εγκαταλείψει τη γυάλα όπου φυλάσσεται, και να αναζητήσει την ελευθερία στο φυσικό του χώρο;»

Και το ένστικτο; Δεν υπάρχει το ένστικτο; Να δράσει αυτό, και να λυτρώσει το δεσμώτη από τα δεσμά του; Εδώ γεννάται το άλλο ερώτημα: Με ποιο τρόπο να αποδράσει το πειραματόζωο από τα ψηλά τοιχώματα του λαβυρίνθου, μέσα όπου υποβάλλεται στις διάφορες δοκιμασίες; Δια παν ενδεχόμενο, άλλωστε, πόρτες, παράθυρα, τρύπες σφαλίζονται ερμητικά. Οι δημοσκόποι στοκάρουν τις χαραμάδες.

Υπάρχει και πιο αμείλικτο ερώτημα: Ποιος είναι, τέλος πάντων, αυτός ο φυσικός του χώρος, όταν το πειραματόζωο έχει γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στο εργαστήριο, χωρίς ποτέ να έχει γνωρίσει άλλη πραγματικότητα; Συνάδελφοι του ερευνητή, ψυχροί και κυνικοί που παρανοούνται από τους αφελείς ως φιλόζωοι, αμφιβάλλουν αν το δύσμοιρο ζώο είναι στοιχειωδώς ικανό να καταφέρει να επιβιώσει έξω από τη φυλακή του –εκτός εργαστηρίου, υπενθυμίζουν, κυκλοφορούν άγριες γάτες εφτάψυχες που καραδοκούν, λυσσασμένα σκυλιά με αφρισμένα σαγόνια που ενεδρεύουν, πεινασμένα αρπακτικά που διαγράφουν κύκλους στον ουρανό κι εποπτεύουν, θηρεύοντας τη λεία τους.

Τι γίνεται όμως όταν τα θηρία, αγριόγατες, αγριόσκυλα, αρπακτικά με νύχια γαμψά, ζουν και τα ίδια μέσα στο στεγανό εργαστήριο; Τότε… Α! Τότε, ταΐζουμε τα θηρία, για να κορέσουμε την πείνα τους, και να απειλούν πλέον εκείνα μόνον από ακόρεστη απληστία τα πειραματόζωα. Κι όποιον πάρει ο Χάρος. Όποιος αντέξει, δεν λέει η κυβέρνηση;

Τα δύσμοιρα τα πειραματόζωα… Ανυπεράσπιστα, κουρνιάζουν το καθένα φοβισμένο στο κλουβί του και όλα τους σε καταστολή –φυσική και χημική. Περιμένουν υπομονετικά κάθε πρωί το δυνάστη που έχουν συνηθίσει. Τι κι αν το πρόγραμμά του προβλέπει μια νέα φάση ή ένα ολότελα νέο πείραμα… Ο ερευνητής δεν είναι άνθρωπος. Είναι η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ταϊσθούν, έστω ως μέρος της μελέτης. Τους είναι και αυτό μια κάποια λύση, για να ζήσουν. Μια παρηγοριά…

Ιδού η εικόνα που προκύπτει από τους δημοσκόπους. Άθλια, θλιβερή, μελαγχολική και απελπιστική. Πληρώνονται φυσικά για να την χαλκεύσουν. Θα έρθει όμως η ώρα που θα τις πληρώσουν αυτές τις μετρήσεις, με τη σειρά τους. Δεν είμαι εγώ που τους το υπόσχομαι, αλλά η γλώσσα των αριθμών. Αυτήν μεταχειρίζονται, αυτή και θα τους τιμωρήσει. Είναι βέβαιον. Τούτον τον κανόνα δεν τον έχει γλιτώσει ποτέ κανένας.

sotosblog

Σχέδιο Μάρσαλ - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Από τον Θανάση Μαυρίδη

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η ελληνική Οικονομία δεν θα μπορέσει να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης αν δεν έρθουν νέες επενδύσεις, αν δεν υπάρξει ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Χρειάζεται να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης και με βάση ένα σχέδιο να πιάσουν αυτά τα λεφτά τόπο. Χωρίς σχέδιο, χωρίς ένα μοντέλο ανάπτυξης, θα είναι μία ακόμη μάταια απόπειρα εκσυγχρονισμού. Η διαδρομή Αθήνα - Γενεύη είναι πιο κοντινή απ΄ό,τι δείχνει ο χάρτης...

Να αραδιάσουμε μερικές σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος. Ας πούμε, λοιπόν, ότι η Ευρώπη αποφασίζει σε κάποια φάση (όταν οι ρυθμοί ανάπτυξής της το επιτρέψουν) να οργανώσει ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τον Νότο και για την Ελλάδα ειδικότερα. Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι ποιός θα διανείμει αυτά τα χρήματα. Αν επαναληφθεί, δηλαδή, το πάρτι των πακέτων Ντελόρ και των υπολοίπων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιός θα έχει το δικαίωμα να τύχει της εύνοιας να κολυμπήσει σε μία πισίνα γεμάτη ευρωπαϊκή βοήθεια. Ο ψηφοφόρος του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, ο κολλητός του βουλευτή, ο κομματάρχης - συνδικαλιστής; Εδώ οι άδειες των Αιολικών μοιράστηκαν σε μία μικρή "πράσινη παρέα" και δεν θα γίνει σκοτωμός για πραγματικά λεφτά;

Πριν αποφασίσουμε ποιός θα δώσει τα χρήματα, θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν χρήματα! Λάθος! Αν περιμένουμε την τελευταία στιγμή, είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το γνωστό πάρτι των παρανόμων. Κάτι που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι στο πρώτο σχέδιο Μάρσαλ υπήρχε μία επιμονή με τις διαδικασίες και ακόμη περισσότερο με την παροχή τεχνογνωσίας προς όσους την είχαν ανάγκη. Κι έγινε και πάλι πάρτι! Φανταστείτε να μην υπάρχουν οι διαδικασίες.

Χρήματα από την Ευρώπη θα έρθουν, εφόσον εξακολουθήσουμε να είμαστε στις αγκάλες της και έχουμε προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν ξέρουμε το ύψος τους. Δεν ξέρουμε επίσης το πότε! Το βέβαιο είναι ότι ο Νότος δεν μπορεί να βγει από την κρίση δίχως ένα τσουνάμι επενδύσεων. Αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα αρχίσει να συζητά τους τρόπους της σύγκλισης του Βορά με τον Νότο. Εκτός κι αν δεν υπάρχει στο μέλλον Ευρώπη κι αντί της σύγκλισης οδηγηθούμε γρήγορα στην διάσπαση. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό αυτή την στιγμή.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να έχουμε εμείς αποφασίσει νωρίτερα ποιό μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε. Με άλλα λόγια, που θα πρέπει να κατευθυνθούν οι όποιες επενδύσεις. Το να συσταθούν, λοιπόν, επιτροπές επιφανών οικονομολόγων που θα αναλάβουν να οργανώσουν και να φέρουν σε πέρας έναν εθνικό διάλογο για την οικονομία, είναι απαραίτητο. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η προοπτική της ευρωπαϊκής βοήθειας, θα έπρεπε να το κάνουμε από μόνοι μας.

Μην μας πει κανείς ότι δεν διαθέτουμε καλούς επιστήμονες! Προσοχή, όμως! Επιστήμονες χρειαζόμαστε κι όχι σχολιαστές ή δημοσιογράφους. Θέλουμε ανθρώπους με κύρος απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα που να καταστήσουν τις επιτροπές αυτές σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια. Συμβούλια σοφών, με άλλα λόγια. Συμβούλια που να μπορούν να οργανώσουν μία ουσιαστική συζήτηση για την οικονομία, αλλά και τις δομές ενός αξιόπιστου κρατικού μηχανισμού που θα αναλάβει να εποπτεύει την πρόοδο της όποιας προσπάθειας.

Θα πει κανείς ότι το κράτος απέτυχε οικτρά όλα τα προηγούμενα χρόνια με την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Αυτό είναι γεγονός. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι η διαχείριση θα πετύχαινε αν την έκαναν οι τράπεζες. Τα προβλήματα που μαστίζουν τον δημόσιο τομέα υπάρχουν και στον ιδιωτικό, αφού είναι κοινά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, η διαχείριση της οικονομικής πολιτικής (περί αυτού πρόκειται) είναι δουλειά της Πολιτείας και όχι ενός ιδιώτη. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η επιχειρηματικότητα είναι δουλειά του ιδιώτη και όχι του κράτους! Αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και αυστηρές διαδικασίες.

Το ότι δεν έχουμε θεσμοθετήσει μέσα στην κρίση συμβουλευτικές επιτροπές με επιφανείς οικονομολόγους είναι ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας αυτής της χώρας: Ο προγραμματισμός και η τάξη δεν είναι τα δυνατά μας σημεία! Ακόμη κι αν υπάρχουν κάποιες "επιτροπές εμπειρογνωμόνων", αυτές είναι ξεχασμένες και δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο. Εδώ συζητάμε για κάτι ζωντανό, δημιουργικό. Να συμμετάσχουν άνθρωποι απ΄ όλες τις τάσεις, δίνοντας στις επιτροπές αυτές το απαραίτητο κύρος που χρειάζονται για να καθοδηγήσουν έναν εθνικό διάλογο.

Και πάμε στο πιο δύσκολο θέμα! Όλοι χρειάζονται σήμερα κεφάλαια. Μεγάλες εταιρείες με μεγάλες οφειλές προς το τραπεζικό σύστημα θέλουν κεφάλαια για να παραμείνουν στην ζωή και να διατηρήσουν έτσι θέσεις εργασίας. Μικρότερες εταιρείες χρειάζονται κεφάλαια για την ανάπτυξή τους, για επενδύσεις. Ποιός να πάρει πρώτος και ποιός δεύτερος...

Η λύση του γόρδιου δεσμού θα πρέπει να γίνει από τον τραπεζικό κλάδο. Δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Υπάρχουν εταιρείες που είναι αδύνατον να κρατηθούν στην ζωή ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η χώρα επιστρέφει αύριο στα επίπεδα του 2008. Εκεί οι τράπεζες πρέπει να πάρουν την μεγάλη απόφαση: Να πάρουν τις μετοχές στα χέρια τους, να σβήσουν τα δάνεια και να προσπαθήσουν να βρουν ικανούς managers για να τις αναστήσουν. Είναι ο μόνος τρόπος να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και να απαλλαγεί η αγορά από κακούς επιχειρηματίες που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα γύρω τους.

Κι υπάρχουν εταιρείες που με μία σχετικά μικρή χρηματοδότηση μπορούν να μεγαλουργήσουν. Καινοτόμες επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες πολέμου. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της προσπάθειας. Μέσα από τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις θα ξεμυτίσουν οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας. Οι μεγάλοι ασθενείς που ζουν σήμερα μόνο χάρη στα μηχανικά μέσα θα πρέπει να αποσυνδεθούν από το μηχάνημα και να δοθεί έτσι ζωτικός χώρος σε εκείνους που μπορούν και θέλουν.

Αυτό δεν σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, το να πάρει τις μετοχές ενός μεγάλου ξενοδοχείου η τράπεζα από τον ξενοδόχο, επειδή ο ξενοδόχος δεν μπορεί να πληρώσει, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Απλά η τράπεζα θα αποκτήσει μία ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα πάρει κι αυτή πίσω χρήματα. Διότι τώρα, είναι αποδεδειγμένο ότι με την παρούσα διοίκηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω δεκάρα τσακιστή. Αντίθετα, θα "εκβιάζεται" κάθε χρόνο να δίνει και νέες πιστώσεις για να μην χάσει, δήθεν, τις παλιές. Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο. Φέτος ο τουρισμός πήγε αρκετά καλά, αλλά οι τράπεζες δεν εισέπραξαν χρήματα από τους υπερδανεισμένους του κλάδου. Πότε θα πάρουν πίσω ένα μέρος των κεφαλαίων που δάνεισαν αν όχι σε μία καλή χρονιά για τον τουρισμό; Μάλλον ποτέ..

Capital

ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
Με τον όρο σχέδιο Μάρσαλ εννοείται η οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποκύημα της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της αντίληψης ότι η επικράτηση του κομμουνισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«...το κύριο χαρακτηριστικό της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Σοβιετική Ένωση θα πρέπει να είναι μία υπομονετική αλλά σταθερή και άγρυπνη ανάσχεση (containment) των επεκτατικών τάσεων της ....»-George Kennan, Αμερικανός διπλωμάτης

Με τα λόγια αυτά δόθηκε το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα επόμενα χρόνια. Στις 12 Μαρτίου του 1947 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, αγορεύοντας στο Κογκρέσο, δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα παρείχε γενναία οικονομική ενίσχυση στα κράτη που θα επιθυμούσαν και θα «αντιστέκονταν σε απόπειρες καθυπόταξης από οπλισμένες μειοψηφίες ή από ξένες πιέσεις».Οι θέσεις, αυτές, της αμερικανικής εξουσίας εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη δια μέσου του Σχεδίου Μάρσαλ. Επρόκειτο για οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε σε χώρες της Ευρώπης.

Αποσκοπούσε αφενός στην τόνωση των οικονομιών τους, (που με σημαντικά δάνεια χρηματοδότησαν έτσι τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο αγορές τους) και αφετέρου, εξυπηρετούσε άμεσα την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που επιθυμούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περιέλθουν οι χώρες αυτές, εξαιτίας ανέχειας, στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.

Η χορηγία της βοήθειας αυτής δεν έγινε με διμερείς διαδικασίες αλλά, με όρους που τέθηκαν από την Ουάσιγκτον. Αυτοί περιλάμβαναν την καταστολή των κομουνιστικών απειλών και την έμμεση περιστολή της ανεξαρτησίας των δικαιούχων κρατών, μιας και με όπλο το μπλοκάρισμα των πιστώσεων η αμερικανική ηγεσία μπορούσε να πιέσει τις κυβερνήσεις σε περίπτωση που αρνούνταν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες της. Τον Ιούλιο του 1947 ιδρύθηκε η «Επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Συνεργασία» (OEEC), που αποσκοπούσε στη διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ, ενώ το 1949 ακολούθησε η ίδρυση από τους Σοβιετικούς του «Συμβουλίου Αμοιβαίας Οικονομικής Βοήθειας (COMECON).

Πρώτοι παραλήπτες της βοήθειας που παρείχε το σχέδιο Μάρσαλ, ήταν οι χώρες που κατά τη γνώμη της Αμερικανικής ηγεσίας κινδύνευαν άμεσα από την εξάπλωση του κομμουνισμού δηλαδή, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ήδη την ίδια περίοδο, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, στην Ελλάδα, κομμουνιστές αντάρτες είχαν έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση ενάντια στην φιλομοναρχική κυβέρνηση η οποία υποστηριζόταν από τους Βρετανούς που διατηρούσαν σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην χώρα. Στις 21 Φεβρουαρίου του 1947, όμως, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διέκοπτε κάθε βοήθεια στην Ελλάδα, αδυνατώντας να επωμιστεί το βάρος. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, θεωρώντας ότι αν η Ελλάδα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών, τότε όλη η Μέση Ανατολή και ένα μέρος της Βόρειας Αφρικής θα υπαγόταν στον έλεγχο της Μόσχας. Oι Αμερικανοί αντικατέστησαν τους Βρετανούς και η παρέμβαση τους αυτή κατέληξε στην επικράτηση της μοναρχικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 1949.

Με τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο έχουμε την απαρχή ενός αμερικανικού παρεμβατισμού που με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο «πρόσφερε» την πλήρη συμπαράσταση, οικονομική και στρατιωτική σε οποιαδήποτε χώρα κινδύνευε να συμπεριληφθεί στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Ο παρεμβατισμός αυτός καθόρισε, την αμερικανική εξωτερική πολιτική για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και τον ακρογωνιαίο λίθο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization ή NATO) που ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου του 1949.

Ο όρος "Σχέδιο Μάρσαλ" εδραιώθηκε ως μεταφορική έννοια, οποιουδήποτε μεγάλης κλίμακας κρατικού προγράμματος, που έχει ως στόχο να λύσει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Χρησιμοποιείται κυρίως από τους Αμερικανούς φιλελεύθερους όταν ζητούν ομοσπονδιακή οικονομική κάλυψη για να διορθωθεί κάποια "αποτυχία" στον ιδιωτικό τομέα.

Δαπάνες

Η οικονομική βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ διαιρέθηκε ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, βασισμένη στο "κατά κεφαλήν" εισόδημα. Περισσότερη ενίσχυση δόθηκε στις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις, καθώς επικρατούσε η άποψη ότι η αποκατάστασή τους ήταν στοιχειώδης για την γενική αναβίωση της Ευρώπης. Ακόμη, περισσότερη "κατά κεφαλήν" βοήθεια δόθηκε στους Συμμάχους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ λιγότερη δόθηκε σε αυτούς που αποτελούσαν τις Δυνάμεις του Άξονα, ή σε αυτούς που απλώς παρέμειναν ουδέτεροι. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ενίσχυση του σχεδίου Μάρσαλ ανά χώρα και έτος (σε εκατομμύρια δολλάρια) από Το Σχέδιο Μάρσαλ Πενήντα Χρόνια Μετά. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ομοφωνία όσον αφορά τα ακριβή ποσά, καθώς διάφοροι στοχαστές διαφωνούν στο ποια ακριβώς στοιχεία της Αμερικανικής βοήθειας εκείνη την περίοδο, ήταν μέρος του σχεδίου Μάρσαλ.


Χώρες

Αυστρία 488.000.000$
Βέλγιο και Λουξεμβούργο 777.000.000$

Γαλλία 2.296.000.000$

Δυτική Γερμανία 1.448.000.000$

Δανία 385.000.000$Ελβετία 250.000.000$
Ελλάδα 366.000.000$
Ηνωμένο Βασίλειο 3.297.000.000$
Ιρλανδία 133.000.000$

Ισλανδία 43.000.000%
Ιταλία και Trieste 1.204.000.000$
Νορβηγία 372.000.000$
Ολλανδία 1.128.000.000$
Πορτογαλία 70.000.000$
Σουηδία 347.000.000$
Τουρκία 137.000.000$

Κριτική
Οι πρώτοι ιστορικοί του σχεδίου Μάρσαλ το είδαν ως μια ολοκληρωτική επιτυχία της γενναιοδωρίας των Αμερικανών. Η κριτική όμως του σχεδίου Μάρσαλ, έγινε δημοφιλής σε ιστορικούς της ρεβιζιονιστικής σχολής, όπως ο Walter LaFeber, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60 και του 70. Υποστήριζαν πώς το σχέδιο ήταν δείγμα του Αμερικανικού οικονομικού ιμπεριαλισμού και πώς αποτελούσε απόπειρα απόκτησης του ελέγχου της Δυτικής Ευρώπης, όπως ακριβώς οι Σοβιετικοί ήλεγχαν την Ανατολική. Όντας κάθε άλλο από γενναιόδωρο, οι κριτικοί του σχεδίου Μάρσαλ, υποστήριξαν πώς ήταν αποτέλεσμα των γεωπολιτικών στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο οικονομολόγος Tyler Cowen, παρατήρησε πώς τα κράτη που έλαβαν τη μεγαλύτερη "κατά κεφαλήν" ενίσχυση (Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελλάδα) είδαν τη μικρότερη ανάπτυξη ανάμεσα στα έτη 1947 και 1955, ενώ τα κράτη που έλαβαν τη μικρότερη ενίσχυση (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία) αναπτύχθηκαν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Πρέπει όμως να τονισθεί πως τα τελευταία ήταν και τα πιο κατεστραμμένα, άρα είχαν και τις μεγαλύτερες προοπτικές αποκατάστασης.

To 1942 η Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης ανέδειξε ένα επιστημονικό επιτελείο για το ομόλογο τμήμα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Οι ιδρυτές ήταν διευθυντές των βιομηχανιών ατσαλιού και ηλεκτρισμού όπως και των αυτοκινητοβιομηχανιών της Αμερικής, οι οποίοι όφειλαν το κέρδος τους στην παραγωγή πολεμικού υλικού. Αντιμετωπίζοντας μια περίοδο ειρήνης, φοβήθηκαν πως θα ήταν υποχρεωμένοι να ανταγωνιστούν εταιρίες σε επίπεδο μιας ελεύθερης αγοράς. Τα οικονομικά συμφέροντα των εταιριών, συνέπεσαν με τα πολιτικά συμφέροντα του προέδρου Τρούμαν (τα οποία, ακόμα λαμβάνουν κριτικές ως τα υπαίτια ενός "μεγάλου κράτους") και έτσι δημιουργήθηκε μια συμμαχία μεταξύ κράτους και εταιριών.