EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι πολυεθνικές κουνάνε µαντήλι στο success story του Σαµαρά!

Oι µεγάλες επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στην «ανάπτυξη» που κυνηγάει µε το δίκανο ο πρωθυπουργός. Ο λόγος; Γραφειοκρατία, ασταθές και µη φιλικό φορολογικό σύστηµα, διαφθορά, έλλειψη ρευστότητας και αδυναµία δανεισµού.

Μπορεί ο Αντώνης Σαµαράς να διατυµπάνιζε ότι δεν θα περιµένει τις επενδύσεις, αλλά ότι θα τις κυνηγήσει µε το δίκανο, ωστόσο το περιβόητο «success story» έχει παταγωδώς αποτύχει. Οι επιχειρήσεις, αντί να έρχονται στην Ελλάδα, µαζεύουν τα µπογαλάκια τους και φεύγουν.


 

Ένα «καυτό» μυστικό του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει

Ο χρόνος για να καταβληθεί η επόμενη, ενδιάμεση δόση πλησιάζει και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιούν: Αν δεν διασφαλισθεί η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος για το 2014 - δηλαδή, αν δεν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει και είναι γνωστό εδώ και καιρό - δεν θα μπορεί να συνεχίσει να "αιμοδοτεί" την ελληνική οικονομία. Ο λόγος; Βάσει του καταστατικού που διέπει την λειτουργία του, το Ταμείο συμμετέχει σε αποστολές οι οποίες είναι "καλυμμένες". Σε αντίθετη περίπτωση, οφείλει, αυτομάτως, να σταματήσει τη συνδρομή του.

Στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες είναι γνώστες αυτής της πολύ κρίσιμης λεπτομέρειας, η οποία μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση και την διάσωση της οικονομίας της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο η επόμενη ενδιάμεση δόση φτάνει στα 1,8 δισ ευρώ, τα οποία, αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ, θα έπρεπε να εξευρεθούν από άλλες πηγές. Κι επειδή στην Ευρώπη της ύφεσης δεν περισσεύουν, το πιθανότερο είναι ότι θα καλούνταν οι κοινοτικοί εταίροι για να συνδράμουν. Αυτό, όμως, πρακτικά θα συνεπαγόταν νέα επιβάρυνση των προϋπολογισμών τους, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει σχεδόν αδύνατο.

 
 

"Ενέσεις" μπας και σωθεί ο ΕΟΠΥΥ

Αγωνία για τους ασφαλισμένους

Eπιχείρηση διάσωσης του EOΠYY με διπλή παρέμβαση σε ασφαλισμένους και παρόχους ξεκινά το υπουργείο Yγείας, ενώ από τη διαδικασία δεν θα εξαιρεθούν και οι γιατροί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν. Άμεσα καθιερώνεται πλαφόν στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ «παγώνουν» όλες οι πληρωμές προς τις κλινικές και τα διαγνωστικά που είναι εκτός προϋπολογισμού. Όσο για τους γιατρούς, τις επόμενες ημέρες θα «πέσουν» τα πρώτα πρόστιμα.

H υπέρβαση κατά 50% στις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές έχουν σημάνει συναγερμό στον EOΠYY και στο υπουργείο Yγείας, που αναζητούν λύσεις ενόψει και της έλευσης της τρόικας. O υπουργός Yγείας Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι δαπάνες του EOΠYY στους συγκεκριμένους κωδικούς είναι ανεξέλεγκτες δηλώνοντας ότι «εκεί υπάρχει πρόβλημα και ενδεχομένως και διαφθορά». Tο θέμα παρακολουθεί και η τρόικα, η οποία ζητά ενεργοποίηση του ανταγωνισμού στον ιδιωτικό τομέα υγείας, σχολιάζοντας ότι υπάρχει αδικαιολόγητα μεγάλος αριθμός κλινικών και διαγνωστικών κέντρων στη χώρα.

Απόκλιση 500 εκατ.
Σύμφωνα με τον διοικητή του EOΠYY Δημήτρη Kοντό, οι δαπάνες του Oργανισμού παρουσιάζουν απόκλιση κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό. «Συνταγογραφούνται πολλές εξετάσεις που δεν θα έπρεπε να γίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «HτΣ» κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξετάσεων, κυρίως απεικονιστικών, όπως μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες».

Tο τελευταίο διάστημα μάλιστα καταγράφεται «έκρηξη» εξετάσεων οστεοπόρωσης, σε βαθμό τέτοιο ώστε οι σχετικές εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί από τις αρχές του έτους... χαρίζουν στη χώρα μας την 1η θέση στη σχετική λίστα της Eυρώπης!

O κ. Kοντός ξεκαθαρίζει ότι «σήμερα ο EOΠYY είναι σε θέση να γνωρίζει την «ακτινογραφία» των γιατρών, τι συνταγογραφούν, πόσο συχνά και πού παραπέμπουν» και προαναγγέλλει κυρώσεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Tο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ήδη εντοπίσει γιατρό στη Δράμα ο οποίος συνταγογραφεί αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, αξίας 60.000 ευρώ μηνιαίως. Aλλά και στην Aττική, το σύστημα έχει χτυπήσει κόκκινο για γιατρούς στον Aλιμο και στη Nέα Σμύρνη, που εμφανίζουν πρωταθλητισμό στις συνταγές (ανά ειδικότητα και κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους συναδέλφους τους).

Tα πολύ βαριά περιστατικά απασχολούν επίσης τον EOΠYY μετά την εμφάνιση «επιδημίας» στις ιδιωτικές κλινικές. Aπό τις αρχές του έτους, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των ασθενών με σοβαρές παθήσεις, η νοσηλεία των οποίων στοιχίζει 4.000 ευρώ. Aντίθετα μειώθηκε ο αριθμός των «ελαφριών» περιστατικών που στοιχίζουν στον Oργανισμό περί τα 700 ευρώ. Tο σχετικό φαινόμενο αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Yγείας, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει αναδρομικός έλεγχος από την 1/1/2013 όλων των ιατρικών πράξεων των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικών.

Σε κάθε περίπτωση ο EOΠYY θα «κόψει» τις δαπάνες που παρουσιάζουν απόκλιση από τον αρχικό στόχο. Tις υπερβάσεις θα πληρώσουν τελικά οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που από αρχές Oκτωβρίου θα λάβουν τα «ραβασάκια» για την επιστροφή συνολικά περίπου 76 εκατ. ευρώ (το λεγόμενο claw back, δηλαδή το χρηματικό ποσό της υπέρβασης της δαπάνης για τις νοσηλείες ασφαλισμένων του EOΠYY). Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είχε προϋπολογισθεί στα 312 εκατ. ευρώ για το 2013 και το α΄ εξάμηνο του έτους είχε ήδη «σκαρφαλώσει» στα 232 εκατ. ευρώ.

Στα 150 εκατ. το claw back
Oι εκτιμήσεις του EOΠYY για το τέλος του έτους -σύμφωνα με τον ρυθμό που καταγράφεται μέχρι σήμερα- ανεβάζουν το claw back σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. Oι πάροχοι θα έχουν προθεσμία έως και την 30ή Nοεμβρίου να το πληρώσουν.

«Oι μη αποδεκτές δαπάνες και οι υπερχρεώσεις θα εντοπιστούν και από τον κλινικό έλεγχο που αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου», δηλώνει ο κ. Kοντός, ανακοινώνοντας ότι ήδη έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των προϋποθέσεων και κανόνων για τη λειτουργία των εταιρειών που θα αναλάβουν τον έλεγχο. Oι ελεγκτικές εταιρείες -μετά από πιστοποίηση- θα κάνουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές.

Για τους ασφαλισμένους έρχεται πλαφόν στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Mέχρι το τέλος του έτους θα «ενεργοποιηθούν» τα διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία θα ορίζουν ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται ανά κατηγορία παθήσεων. Mε τον τρόπο αυτό το υπουργείο Yγείας επιδιώκει να «κόψει» τις άχρηστες ή και περιττές εξετάσεις που εκτινάσσουν τη δαπάνη του EOΠYY. Aντίστοιχα πρωτόκολλα, τα λεγόμενα θεραπευτικά, θα εφαρμοστούν από τον ερχόμενο μήνα σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές.

Απόθεμα
Ανάσα από τα Ταμεία

«Aνάσα» στα οικονομικά του EOΠYY έδωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ταμείων που εντάχθηκαν στον Oργανισμό. Mέχρι πρόσφατα, τα ταμειακά αποθέματα των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων δεν είχαν «περάσει» στον Oργανισμό και παρέμειναν αναξιοποίητα. Tελικά ο EOΠYY κατάφερε να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και έτσι έλαβε τα χρήματα που θα έπρεπε να έχει πάρει με την έναρξη της λειτουργίας του. Ήδη έλαβε 135 εκατ. ευρώ από το TAYTEKΩ (Tαμείο Aσφάλισης Yπαλλήλων Tραπεζών και Eπιχειρήσεων Kοινής Ωφέλειας).

Παράλληλα, τα ταμεία του «τονώθηκαν» και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με την αύξηση του τουρισμού και τις θέσεις εργασίας που αυτή έφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Yγείας Aδωνις Γεωργιάδης, τον Iούλιο και τον Aύγουστο οι ασφαλιστικές εισφορές προς τον EOΠYY αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με προηγούμενους μήνες, και εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί η τάση αυτή έως το τέλος του έτους, θα μπουν στα ταμεία του Oργανισμού 500 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Eιδικότερα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013, τα μηνιαία έσοδα του EOΠYY από ασφαλιστικές εισφορές ήταν κατά μέσο όρο 260 εκατομμύρια ευρώ, τον Iούλιο αυτές ανήλθαν στα 371 εκατ. ευρώ και τον Aύγουστο 386 εκατ. ευρώ με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου να είναι τα 400 εκατ. ευρώ.

πηγή: Ημερησία


Ετσι έπεσε έξω η χώρα: 302.151 προσλήψεις σε 6 χρόνια!

Ετσι έπεσε έξω η χώρα: 302.151 προσλήψεις σε 6 χρόνια!

Σε έναν οργιώδη αγώνα προσλήψεων είχε επιδοθεί η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΑΣΕΠ που εστάλησαν στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μέσα σε έξι χρόνια, την περίοδο 2004-2009, διορίστηκαν 302.151 υπάλληλοι. Μάλιστα, το 2008 ήταν η χρονιά με τους περισσότερους προσληφθέντες συμβασιούχους.

Συγκεκριμένα, τα νούμερα των διορισμών που οδήγησαν εν μέρει στην κατάρρευση της οικονομίας έχουν ως εξής:

* Από το 2004 έως και το 2009 οι επιλεγέντες βάσει διαγωνισμών και διαδικασιών επιλογής προσωπικού που διεξήχθησαν από το ΑΣΕΠ, έφθασαν τους 51.339. Στην κατηγορία αυτήν, το 2007 είναι η χρονιά με τους περισσότερους επιλεγέντες, οι οποίοι έφθασαν τους 17.896 υπαλλήλους.

Σε ό,τι αφορά τους επιλεγέντες βάσει διαγωνισμών που έκαναν οι ίδιοι φορείς και ελέγχθηκαν από το ΑΣΕΠ, προκύπτει ότι από το 2004 έως και το 2009 ανήλθαν σε 28.193 υπαλλήλους. Η χρονιά με τις περισσότερες προσλήψεις αυτής της κατηγορίας είναι το 2006, με 6.343 προσλήψεις υπαλλήλων με διαγωνισμούς που έκαναν οι φορείς.

Σε 36.176 ανήλθαν οι επιλεγέντες βάσει των Π.Δ. 164 και 180/2004 (με τα οποία μετατράπηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου). Το 2005, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 18.327 υπαλλήλους, το 2006 σε 15.979, το 2007 σε 1.276 και το 2008 σε 594 υπαλλήλους. Το γενικό σύνολο των επιλεγέντων και των τριών κατηγοριών ανήλθε, την περίοδο 2004- 2009, σε 115.708 υπαλλήλους.

*Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το 2004 έως το 2009, ο αριθμός ανήλθε σε 186.443 υπαλλήλους. Η χρονιά με τους περισσότερους συμβασιούχους ήταν το 2008, με 35.759 επιλεγέντες.


Βρούτσης: Ανταποδοτικό σύστημα σε επικουρική σύνταξη και εφάπαξ

Ανάλογη με τις εισφορές, που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου θα είναι η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ, που θα πάρει κάθε ασφαλισμένος, από την 1/1/2015 που θα ισχύσει ο νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.Σε συνέντευξή του, σε ιστότοπο, σημειώνει ότι «στο παρελθόν και για πολλά χρόνια, οι συντεχνιακές πιέσεις για επίπεδα εφάπαξ πολύ υψηλότερα των εισφορών που είχαν πραγματικά καταβληθεί και οι διάχυτες πελατειακές λογικές του πολιτικού προσωπικού, οδήγησαν σε μια προβληματική διαχείριση του ζητήματος».

«Διασφαλίζουμε, ότι δεν θα υπάρξουν πλέον ελλείμματα στο μέλλον και ότι θα μπορέσουν και οι επόμενες γενιές να λαμβάνουν παροχές εφάπαξ», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας ο οποίος αναφερόμενος στην αδήλωτη εργασία τόνισε ότι «τα ψέματα τελείωσαν και το φαινόμενο στο εξής θα αντιμετωπίζεται πλέον με αποτελεσματικότητα και συνέπεια».

«Διευρύναμε και εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλλαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί ιστορικά, αυξήσαμε το κόστος της μη συμμόρφωσης των εργοδοτών» ανέφερε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι το όλο πρόβλημα των Ταμείων θα αντιμετωπισθεί, εκτός από την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με το οργανωτικό νοικοκύρεμα των ταμείων και τις σημαντικές εξοικονομήσεις που αυτό συνεπάγεται, με την πρόσφατη τόνωση της απασχόλησης λόγω των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα, με τη διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, την επέκταση του εργοσήμου, την οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».

Τέλος ο υπουργός Εργασίας εγγυήθηκε την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και ανέφερε ότι από τα 27,6 δις συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης του 2013, το 55,9% προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τζάμπα βιομήχανοι

Ο Λένιν έλεγε ότι «οι καπιταλιστές θα σου πουλήσουν και το σχοινί, με το οποίο θα τους κρεμάσεις». Στο σπίτι όμως του κρεμασμένου βιομήχανου, δεν μιλάνε για σχοινί.

Και το σχοινί, μιλώντας για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, είναι η σχοινοτενής δομή του ομίλου. Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 7 εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑΑ-πραγματικός λαβύρινθος, όπου χάνεται το νήμα.

Μόνο που το νήμα ευρέθη, όπως ξέρουμε, στο Βέλγιο, όπου θα μετεγγατασταθούν οι Στασινοπουλαίοι. Όσοι ξύνουν το κεφάλι τους κι απορούν, ας μη χάνουν την ώρα τους. Το τζάμπα χρήμα τελείωσε. Με σούπερ χαμηλά επιτόκια δανειζόταν η ΒΙΟΧΑΛΚΟ από τις ελληνικές τράπεζες, κι αυτά τελειώσανε. Μαζί τελείωσε και ο «πατριωτισμός» της οικογένειας, αφού ο έλληνας βιομήχανος χωρίς φτηνό δανεισμό δεν χορεύει. Ή όπως εξηγήσαμε, δεν παίζει, καν τένις.
Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι ότι τελείωσαν και οι εποχές της χρηματιστηριακής σπέκουλας.

Τότε που ο κοσμάκης, που έχει σήμερα τρύπιες τσέπες, έτρεχε με σακούλες λεφτά να μπει στην ανεπανάληπτη αύξηση των 200 δις δραχμών που «παντελόνιασε» η εταιρία. ‘Ήταν Σεπτέμβριος του ’99 τότε που ο δείκτης χτύπησε ιστορικό υψηλό. Εντελώς συμπτωματικά. Ακολούθησε σειρά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγών στο ΧΑΑ. Δηλαδή χρήμα με ουρά.

Με κάτι τέτοιους τζάμπα βιομήχανους είναι που μείναμε στον άσο.

πηγη

Με το "πόθεν έσχες" θα αντικατασταθούν τα τεκμήρια

Την αντικατάσταση των τεκμηρίων διαβίωσης από το «πόθεν έσχες» μελετά το υπουργείο Οικονομικών, με εργαλείο το περιουσιολόγιο.

Από την επόμενη χρονιά κάθε δαπάνη που κάνει ο φορολογούμενος θα καταγράφεται στο έντυπο του «πόθεν έσχες», το οποίο θα συνυποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Ο υπολογισμός του εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή, με βάση τις δαπάνες -μεταξύ άλλων- για κάθε είδους αγορές, τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, τυχόν καταβληθέντα ενοίκια κλπ.

Σε συνδυασμό με το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που ήδη θα είναι καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα υπολογίζεται το εισόδημα, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να το επικαλεστεί για να καλύψει το «πόθεν έσχες» του.

Η υποδομή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι ήδη κατά 70% έτοιμη και όπως αναφέρει το protothema επικαλούμενο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τα μέσα του 2014 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Στο περιουσιολόγιο εκτός από τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, θα καταγράφονται και στοιχεία για το καταναλωτικό τους προφίλ (λογαριασμούς τηλεφώνου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστήρια ζωής, κ.α..).

Πρωτοφανές περιστατικό στη Πάτρα:Zευγάρι έσπειρε τον πανικό με Porsche

Σκηνές από αμερικάνικη ταινία εκτυλίχθηκαν στην κεντρική πλατεία της Αχαγιάς στην Πάτρα με πρωταγωνιστή έναν οδηγό ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. 
 

Ο οδηγός μετά από μια τρελή πορεία, αποβιβάστηκε από το όχημα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές και αφού έβγαλε όπλο τράπηκε σε φυγή.
porse2
Όλα συνέβησαν στην κεντρική πλατεία της Αχαγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, μία Porsche ξέφυγε της πορείας του στην οδό Δεξαμενού, στην κεντρική πλατεία της πόλης και έπεσε πάνω σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα.
porse3
Μάρτυρες του πρωτοφανούς τροχαίου, ανέφεραν στο thebest.gr οτι ο οδηγός βγήκε από το αυτοκίνητο και αφού επιβιβάστηκε σε άλλο όχημα τράπηκε σε φυγή. Μάλιστα, κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι κατά τη διαφυγή του ο οδηγός έβγαλε και όπλο.

Το πραγματικό κόστος της λιτότητας στην Ελλάδα

Μεταξύ των εθνών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Πριν από δύο χρόνια , τον Ιούνιο του 2011 αξιολογώντας τις δράσεις της ΕΕ στο θέμα της Ελλάδας, οι αναλυτές τόνιζαν περιπαιχτικά: 


«Φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση: όταν ένα σχέδιο δεν φέρνει τ'αναμενόμενα αποτελέσματα, απλά ... συνέχισε το.» 
Δύο χρόνια αργότερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη αλλαγής κατεύθυνσης, ενώ η κοινωνική και πολιτική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Στην Ελλάδα, η δεκαετία που οδήγησε στην κρίση αυτή χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της φορολογίας, του δημόσιου χρέους και των μισθών του δημοσίου τομέα. Η Ελλάδα είχε ένα κακώς οργανωμένο φορολογικό σύστημα, ελαττωματικό σύνολο κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και πολιτικά κόμματα που δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το πώς όλα αυτά θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν.

Τον Οκτώβριο του 2011 αποκαλύφθηκε ότι 109.421 άνθρωποι που δεν εμφανίζονται στην απογραφή ήταν λαμβάνουν κρατικές συντάξεις από το κύριο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που καταβάλλεται σε αυτούς τους πλαστούς συνταξιούχους θα μπορούσε να ανέρχεται στα € 1,5 δις.

Τον Ιούνιο του 2011 , το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακήρυξε το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας ένα χάος , σημειώνοντας ότι το πρόβλημα προέκυψε από την έλλειψη πολιτικής βούλησης, η οποία επιδείνωσε την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής απομόνωσης.

Η Ελλάδα διατήρησε ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 100 τοις εκατό του ΑΕΠ κατά τη δεκαετία πριν από την κρίση - δηλαδή 20 με 30 τοις εκατό περισσότερο από ότι οι άλλες συγκρίσιμες χώρες.

Ένας σημαντικός τομέας τον οποίο η Ελλάδα απέτυχε να μεταρρυθμίσει πριν από την κρίση ήταν αυτός των αμοιβών του δημόσιου τομέα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά, το χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διευρύνθηκε δραματικά. Μέχρι το 2011, είχε εκτιμηθεί ότι οι μισθοί του δημοσίου τομέα ήταν 130 τοις εκατό υψηλότεροι από ότι αυτοί των ιδιωτικών υπαλλήλων, ενώ η μέση διαφορά με όλη την ευρωζώνη ήταν 30%. Οι μισθοί για τους εργαζόμενους σε παρόμοιες κατηγορίες ήταν πολύ υψηλότεροι στο δημόσιο τομέα , οδηγώντας στη δημιουργία ενός σύστηματος «εσωτερικών» και «εξωτερικών.» Αυτό , σε συνδυασμό με την αδυναμία είσπραξης φόρων, εν μέρει εξηγεί την αύξηση του χρέους στην Ελλάδα.

Ούτε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 και έπειτα ούτε της Νέας Δημοκρατίας , από το 2004 έως το 2009 κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για να διορθώσουν την κατάσταση, πριν χτυπήσει η κρίση.

Όταν ξέσπασε η κρίση , η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ( επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2009 ), συμφώνησε να θεσπίσουν τα οικονομικά σχέδια που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ στο Μνημόνιο του 2010 σε αντάλλαγμα τα δάνεια που επέτρεψαν στην Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι ακόλουθες είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η Τρόικα :


Οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα

Η μεταρρύθμιση των συντάξεων

Φόροι: η κυβέρνηση έπρεπε να εισαγάγει ένα νέο σχέδιο για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων , τη μείωση της φυγής κεφαλαίων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την εμφανή φοροδιαφυγή.

Τον Απρίλιο και το Μάιο του 2010, ξεκίνησαν οι διάφορες μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος: μπόνους τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο εξής θα φορολογούνταν έως 90 τοις εκατό, και οι φόροι ακινήτων τριπλασιάστηκαν για αλλοδαπούς με θερινή κατοικία στη χώρα, απογορεύτηκαν πληρωμές σε μετρητά για ποσά άνω των € 1500, προκειμένου να περιοριστεί η απάτη και τα άτομα που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με φορολογικές παραβάσεις ανταμείφθηκαν με 10%ς εκατό του ποσού που ανακτάται από τις αρχές. Για τους αυτοαπασχολούμενους που δήλωναν περισσότερα από € 40.000 ετησίως, ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από πέντε έως 40 τοις εκατό.

Κάθε νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα πάνω από € 100.000 θα πλήρωνε φόρο βάσει νέου φορολογικού συντελεστή 45%, που αντιπροσωπεύει πέντε τοις εκατό αύξηση. Μόνο εκείνοι των οποίων το εισόδημα ήταν € 25.000 ή λιγότερο ετησίως δεν θα υπόκεινταν σε νέους φόρους.

Δυστυχώς , τα μέτρα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση είχε συλλέξει μόνο € 14 εκ. από τα € 9.7 δις. που οφείλονται από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της εφορίας ( το συνολικό συσσωρευμένο ποσό που χάνεται μέσω της φοροδιαφυγής είναι στην πραγματικότητα € 52.3 δις.)

Και σε όλο αυτό το σκηνικό προστίθεται και η συνεχής πίεση από το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Ήδη υψηλό , εκτινάχθηκε μετά το πακέτο διάσωσης της Τρόικας, στο διπλάσιο του ποσοστού των συγκρίσιμων χωρών.

Η Ελλάδα είναι απίθανο να διατηρήσει αυτό το χρέος εντός των ορίων που καθορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, το οποίο αρχικά τόνιζε ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποσκοπούν να περιορίσουν το ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το 3 τοις εκατό του ΑΕΠ και να διατηρούν το συνολικό δημόσιο χρέος κάτω από το 60 τοις εκατό του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους αντιπροσώπευε το 13,9 τοις εκατό των ελληνικών δημόσιων δαπανών το 2011.

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τους όρους του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με αριστερές και δεξιές πολιτικές τάσεις να τάσσονται υπέρ ή κατά του μνημονίου και των μέτρων λιτότητας που που ακολούθησαν. Παραδόξως , το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ ήταν τότε σε αντίθεση με το Μνημόνιο, ενώ το κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ.

Το 2010, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 12,3 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2009. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ανεργίας και όχι στη μείωση των μισθών. Η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται σταθερά κατά τη διάρκεια του 2013. Το 2011 , η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην ευρωζώνη ( 31 τοις εκατό σε σύγκριση με το μέσο όρο του 24,2 τοις εκατό σε όλη την ΕΕ στο σύνολό της.) Αυτό μειώνεται με αργό ρυθμό , αλλά τώρα έχει αυξηθεί πίσω στα επίπεδα του 2004. Το 2011 μόνο, αυξήθηκε κατά 3,3 τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι 372.000 περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. 

 
Περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012 (όταν τα στοιχεία είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό και τα στοιχεία του 2009 ως όριο για τον καθορισμό του ορίου της φτώχειας.) Η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί και είναι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και η ανισότητα αυξάνεται. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης, που δεν διαθέτει βασικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας ώστε να παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας.

Μεταξύ του 2001 και του 2008 ο αριθμός των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 60 που ζούσαν σε νοικοκυριά χωρίς εισόδημα παρέμεινε σχετικά σταθερός, με μια ελαφρά μείωση από το 9,4 στο 7,5 τοις εκατό. Αυτό έχει αντιστραφεί από την αρχή της κρίσης και ιδίως μετά την εισαγωγή των μέτρων, με τον αριθμό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εισόδημα να αυξάνεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο το 2012, ίσο με το 17,5 τοις εκατό του πληθυσμού.

Μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και τέσσερα λιτότητας, η ελληνική κοινωνία γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένη. Ο άστεγος πληθυσμός πιστεύεται ότι έχει αυξηθεί κατά 25 τοις εκατό από το 2009, και αριθμεί σήμερα 20.000.

Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι όλο και λιγότερο προσβάσιμο, ιδίως για τις φτωχές και περιθωριοποιημένες ομάδες. Κοντά ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει καθόλου δημόσια ιατρική ασφάλιση, και τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται σε μακροχρόνια ανεργία. Η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας και η αποδυνάμωση των κοινωνικών υπηρεσιών συνοδεύονται από την αύξηση της εγκληματικότητας.

Κόμματα ακραίων πεποιθήσεων που παλαιότερα δεν έβρισκαν απήχηση έχουν πλέον ενδυναμωθεί και στις εκλογές του 2012 είδαν τα ποσοστά τους να πολλαπλασιάζονται. Οι επιτυχίες τους μπορεί να αποδοθούν στην σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και τη μείωση της εμπιστοσύνης σε παραδοσιακά κόμματα. Η κύρια στήριξη προς την Χρυσή Αυγή, για παράδειγμα, προέρχεται μέσα από το χειροπιαστό ρόλο που διαδραματίζει σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας , με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό μεταναστών. Εκεί έχει γίνει πολύ ορατή ως οργάνωση προσφέροντας να παρέμβει όπου το κράτος παρέλειψε να το πράξει. Σε πιθανές πράξεις συμπαιγνίας με την τοπική αστυνομία , η Χρυσή Αυγή παράσχει προσωπική ασφάλεια σε συνταξιούχους οι οποίοι αισθάνονται πολύ φοβισμένοι για να πάνε έξω μόνοι τους. Προσφέρει διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες, και στρατιωτικού τύπου ομάδες επιτίθονται βάναυσα σε μετανάστες και σε Έλληνες που τους υπερασπίζονται. Τέτοιες ομάδες έχουν ταχθεί εμφανώς κατά των παρόνομων μεταναστών που ζουν στο δρόμο χωρίς πόρους . Η οργάνωση Human Rights Watch αναφέρει ότι υπάρχει μια έκρηξη της ξενοφοβικής βίας προς τους μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Αθήνα και σε όλη την χώρα – και ομάδες ακροδεξιών φανατικών έχουν 'εισβάλει' σε γειτονιές με μεταναστευτικούς πληθυσμούς . Ένα περιστατικό το 2011 είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 25 άνθρωποι να νοσηλευτούν με τραύματα από μαχαίρια και σοβαρά χτυπήματα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα είναι πολύ ασταθής. Τα μέτρα λιτότητας έχουν αφήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε δεινή θέση. Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες , σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, έχουν αφήσει πολλούς άπορους ή πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο.

Με το ένα τρίτο του πληθυσμού στο κατώφλι της φτώχειας και 17,5 τοις εκατό να ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εισόδημα, η οικογενειακή στήριξη δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την κοινωνία. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ικανό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι απαραίτητο προκειμένου για άλλη μια φορά να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δικτύων κοινωνικής προστασίας που έχουν αποσυναρμολογηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της κρίσης, ως απάντηση στις προσταγές της Τρόικας. Αλλά αυτό θα απαιτήσει αποφασιστική πολιτική δράση και καθώς η Ελλάδα ζει την κατάρρευση του πολιτικού της συστήματος , αυτό δεν φαίνεται να είναι μια πιθανή προοπτική.

Το πολιτικό κενό οδήγησε , με τη σειρά του σε ένα αίσθημα δημόσιας ανασφάλειας που τροφοδοτείται εν μέρει από την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Εάν τα πιστωτικά ιδρύματα και ιδίως η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν πετύχουν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση.

Για να συμβεί αυτό όμως η οικονομική πολιτική θα πρέπει να θέσει τις ανάγκες των πολιτών ψηλά στις προτεραιότητες της.



 

ΑΔΕΔΥ: Nέα 48ωρη Απεργία Τρίτη και Τέταρτη, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2013

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη συνέχιση των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα, που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από το Κοινωνικό Κράτος και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους, οι οποίοι υφίστανται εδώ και τέσσερα χρόνια τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και σήμερα καταδικάζονται κατά χιλιάδες σε διαθεσιμότητα και απόλυση.

Το Γ.Σ. αποφάσισε την προκήρυξη νέας 48ωρης Απεργίας για την ερχόμενη εβδομάδα, εβδομάδα κατά την οποία θα βρίσκεται στη χώρα μας η Τρόικα.

Ειδικότερα, αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης Απεργίας την Τρίτη και την Τέταρτη, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2013. Διευκρινίζεται ότι την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιείται Γενική Απεργία σε συνεννόηση και συνεργασία με τη ΓΣΕΕ.

Την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 (ημέρα κατά την οποία η Τρόικα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) θα πραγματοποιηθεί Πανεργατικό Συλλαλητήριο (ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ), στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Τη δεύτερη ημέρα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο των Συνδικάτων ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, στην πλατεία Συντάγματος στις 6:00 μμ.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συστηματική και αποτελεσματική οργάνωση των αγώνων όλων των εργαζομένων, επισημαίνει ότι:

1. Θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συμπόρευση με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τους Κοινωνικούς Φορείς, με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν όλο το επόμενο διάστημα.

2. Καλεί τις Ομοσπονδίες - Μέλη και τα Σωματεία των Εργαζομένων στο Δημόσιο να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο εργασίας, προκειμένου να σχεδιαστεί με τη συμμετοχή όλων, η παραπέρα πορεία και η μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

3. Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνεδριάσει η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, να συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.


Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία εξουσιοδοτήθηκε σήμερα από το Γ.Σ. να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα καθώς και να οργανώσει Γενική Απεργία τον Οκτώβριο.
apokalipseto.blogspot.gr

 

Πάγωσε η Αμερική όταν άκουσε τον Ομπάμα να λέει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας -Οι ΗΠΑ είναι ξοφλημένες!

Προειδοποίηση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ξοφλημένες» σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν ψηφίσει υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους απηύθυνε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας παράλληλα το σώμα πως προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στον ίδιο, εκτροχιάζοντας βασικές λειτουργίες του κράτους.

«Εάν το Κογκρέσο δεν υπερψηφίσει αυτή [την αύξηση] του ορίου χρέους, οι ΗΠΑ θα πτωχεύσουν έναντι των υποχρεώσεών του. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην αμερικανική ιστορία. Βασικά, η Αμερική γίνεται ένας ξοφλημένος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Μιζούρι.

Το όριο που υφίσταται για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στέκεται αυτή τη στιγμή στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε νωρίτερα την Παρασκευή έναν ουσιαστικά μεταβατικό προϋπολογισμό, που καλύπτει τις ανάγκες του κράτους από την 1η Οκτωβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αφαιρώντας ωστόσο τη χρηματοδότηση για την περίφημη μεταρρύθμιση στην Υγεία (Obamacare) που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στην θητεία του Δημοκρατικού προέδρου.

Φόβος του Λευκού Οίκου είναι πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα θέσουν την απόσυρση του Obamacare ως προϋπόθεση για την αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, αυτή την ώρα, η συζήτηση που γίνεται στο Κογκρέσο δεν [...] βοηθάει τις οικογένειες της μεσαίας τάξης [...] Η προσοχή τους δεν είναι σε εσάς, η προσοχή τους βρίσκεται στην πολιτική. Η προσοχή τους είναι στο να προσπαθούν να προκαλέσουν προβλήματα σε εμένα (mess with me). [Η προσοχή] τους δεν είναι εστιασμένη σε εσάς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, μιλώντας σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Μιζούρι.

skai.gr

 

Συμπλοκή χούλιγκανς –ΜΑΤ στη Λεωφόρο

Επεισόδια που πήραν μεγάλη έκταση έλαβαν χώρα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ. Οι χούλιγκανς του Τριφυλλιού και δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν σε μάχες σώμα με σώμα. 

Όλα ξεκίνησαν όταν εκτοξεύθηκαν αντικείμενα, κροτίδες αλλά και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.

Για αρκετή ώρα μαίνονταν οι οδομαχίες στην Τσόχα και στην Παναθηναϊκού με την κατάσταση να είναι έκρυθμη. Μάλιστα αρκετοί οπαδοί του Παναθηναϊκού μπήκαν ξανά μέσα στο γήπεδο για να γλιτώσουν από τα επεισόδια.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα

Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό -Κατάλογος «φωτιά» με μέτρα που καίνε την τσέπη των Ελλήνων
Άνιση μάχη με το χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει να «μπαλώσει» όσο το δυνατόν περισσότερες τρύπες μπορεί, μέχρι τον πρώτο έλεγχο της τρόικας.

Οι επικεφαλής των δανειστών φτάνουν στην Ελλάδα στις 22 Σεπτεμβρίου και στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για την έναρξη της δυσκολότερης μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους Μπαρόζο, Ρομπάι και Σουλτς θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και απέφυγαν εντέχνως την οποιαδήποτε δέσμευση, συμφώνησαν για αναβολή της συζήτησης ή τουλάχιστον της ανακοίνωσης νέων μέτρων.

Οι επικεφαλής των ελεγκτών θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι αποκλίσεις.

Ωστόσο, η «καυτή πατάτα» της αξιολόγησης είναι το δημοσιονομικό κενό που έχει ανακαλύψει η τρόικα για τη διετία 2015-2016, που ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές έχουν ζητήσει ήδη από την προηγούμενη άνοιξη η κυβέρνηση να ετοιμάσει το πλέγμα των μέτρων που θα καλύψουν αυτή την τρύπα που προκύπτει.

Αν και το σύνολο το νέων μέτρων που θα συμφωνήσουν οι ελεγκτές με την κυβέρνηση δεν έχει κλειδώσει, είναι γνωστό ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει:

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.

Αύξηση των εισιτηρίων του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών.

Διατήρηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης για τρία ακόμα χρόνια.

Περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Αύξηση τελών κυκλοφορίας.

Νέο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών τιμών, που θα φέρει αυξήσεις σε αρκετές περιοχές.

Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.

Ακόμα μεγαλύτερη περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, αρχίζοντας από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και από την κατάργηση της έκπτωσης που προκύπτει από τις ιατρικές δαπάνες.

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η απαίτηση των δανειστών μεταφράζεται ως προτροπή να φορολογηθούν περιουσιακά στοιχεία που έως τώρα δεν υπολογίζονταν, όπως, για παράδειγμα, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.

Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων.

Νέος φόρος ακινήτων. Η διαφορά του ενός δισεκατομμυρίου που προκύπτει στα βεβαιωμένα έσοδα που ζητεί η τρόικα από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, φέρνει όλο και πιο κοντά τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα.

Απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Εστω και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για σταδιακή απελευθέρωση.

Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί ενώ για κάποια άλλα η διαπραγμάτευση αναμένεται ιδιαιτέρως σκληρή. Είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και στην κυβέρνηση το ξέρουν καλά αυτό.

Ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη από τις απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση της κυβέρνησης. Άλλωστε το ζήτημα της πολιτικής αποσταθεροποίησης το έθεσε στις Βρυξέλλες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ανησυχία του για το κύμα απεργιών που έχει ξεσπάσει ήδη στη χώρα.

 
 

Μπράβο Hood Robin!!!

Μπράβο του του Βαρβιτσιώτη! Κάλεσε τους εφοπλιστές για να τους πει ότι η πολιτεία είναι στο πλευρό τους και τους παρότρυνε να μη διστάσουν να του ζητήσουν ό,τι νομίζουν πως μπορεί να διευκολύνει το έργο τους. Αυτό σημαίνει να είναι κανείς καλός υπουργός. Να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να…προσφέρει στον τόπο του. Κι ο Βαρβιτσιώτης έχει αποδείξει ότι είναι όχι μόνο καλός υπουργός αλλά και ανοιχτό μυαλό, το οποίο δεν κολλάει σε βλακείες. Μη ξεχνάμε ότι στις αρχές τού μήνα είχε διατυπώσει άλλη μια ρηξικέλευθη ιδέα: όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, ας βάλουν μια μικρή αγγελία να πουλήσουν το σπίτι τους! Μπράβο και πάλι μπράβο!
Μπράβο του και του Αρβανιτόπουλου. Κλείνει το ένα σχολείο μετά το άλλο (συμπληρώνοντας το εμπνευσμένο έργο τής αλησμόνητης υπουργού τής φωτοτυπίας, της Αννούλας) αλλά, παράλληλα, δεν παραλείπει να τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις των ιδιωτικών σχολείων. Ο άνθρωπος δεν κολλάει σε αγκυλώσεις: κλείνει τα δημόσια σχολεία που περισσεύουν και επευλογεί τα ιδιωτικά σχολεία από τα οποία έχει έλλειψη ο τόπος. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Χρυσοχοΐδη. Ο αδιάβαστος υπουργός υπέγραψε την υπουργική απόφαση κατάργησης του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το οποίο από το 1927 φτιάχνει δρόμους σε τούτο τον δύσμοιρο τόπο, παραχωρώντας την αποκλειστικότητα της εθνικής οδοποιίας σε ιδιώτες (φυσικά με το αζημίωτο). Τώρα, θα μου πείτε, τί κατάργησε; Αφού στο ΤΕΟ είχαν απομείνει τα διόδια των Μαλγάρων και η συνεκμετάλλευση των διοδίων τού Ακτίου. Μα γι’ αυτό λέω μπράβο της της υπουργάρας μας. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Χατζηδάκη. Ο υπουργός ανάπτυξης ενστερνίστηκε το πρόβλημα που έχουν οι έλληνες βιομήχανοι και αποφάσισε να μειώσει κατά 18% την τιμή τού ρεύματος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία μας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η απόφαση θα φέρει την ανάπτυξη στον τόπο μας μια ώρα αρχύτερα και πολύ σύντομα θα αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας η μια μετά την άλλη. Κι επειδή εμείς δεν είμαστε στενοκέφαλοι, παραβλέπουμε ότι την καινούργια “τρύπα” στα κέρδη τής ΔΕΗ (της ιδιωτικής ΔΕΗ, μη ξεχνιόμαστε) θα την πληρώσουν οι γνωστοί μαλάκες έλληνες πολίτες. Πάνω απ’ όλα η ανάπτυξη. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Αδώνιδος. Επί τέλους, κάποιος έπρεπε να παραβλέψει το πολιτικό κόστος και να πει κατάμουτρα στον έλληνα πολίτη ότι το είχε παραχέσει το θέμα και αρρώσταινε με το παραμικρό. Διάολε, πώς; Δήλωνε ο καθένας “χρονίως πάσχων” και τον πλήρωνε εφ’ όρου ζωής το δύσμοιρο κράτος; Αίσχος. Το σωστό είναι απλό: αν αρρώστησες, κύριε, πλέρω να γιάνεις κι αν δεν έχεις φράγκα, ψόφα. Έτσι είναι, πώς να το κάνουμε; Δώσε και πάρε, dare et avere (που λένε οι ιταλοί), κοινώς “νταραβέρι”. Άει στον διάολο πια με τις σοβιετικές μαλακίες τής δωρεάν περίθαλψης. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Άδωνις αποκατέστησε την φυσική -καπιταλιστική- τάξη πραγμάτων. Μπράβο και πάλι μπράβο!

Μπράβο του και του Σαμαρά. Αν δεν ήταν ο μέγας Αντώνιος, όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν συμβεί. Ο ανοιξιάτικος εγγονός τής Πηνελόπης είναι μοναδικός. Αν δεν είχε επιλέξει όλα αυτά τα εξαιρετικής ευφυΐας στελέχη, τέτοια προκοπή δεν θα έβλεπε ποτέ ο τόπος. Χάρη σ’ αυτόν (και στους άοκνους συνεργάτες του Βαγγέλα και Φωτάκια, μη ξεχνιόμαστε), η Ελλάδα δημιουργεί το περίφημο “σαξές στόρυ” της, μπρος στο οποίο υποκλίνεται έκθαμβη σύμπασα η ανθρωπότης. Μπράβο και πάλι μπράβο!

 Τελικά, οι εμπνευσμένοι μεταρρυθμιστές τής κυβέρνησης θα περάσουν στην Ιστορία ως ”Hood Robin”. Δηλαδή, ως “Των δασών Ρομπέν”. Δηλαδή, ως ανάποδοι “Ρομπέν των δασών”. Βλέπετε, οRobin Hood, ο κανονικός, έπαιρνε λεφτά από τους πλούσιους και τα έδινε στους φτωχούς. Αυτοί κάνουν ακριβώς το ανάποδο. Μπράβο στα παιδιά! Και πάλι, μπράβο!

Σημείωση: Ο όρος “Hood Robin” είναι δανεικός από το εξαιρετικό μυθιστόρημα “Μαπούτσε” του Καρύλ Φερύ (εκδόσεις Άγρα).



teddygr

Και νέο σοκ για 110.000 διπλο-συνταξιούχους

Αναδρομικές περικοπές σε 110.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι περικοπές αυτές αφορούν όλους εκείνους τους διπλοσυνταξιούχους που, λόγω αδυναμίας του συστήματος απονομής συντάξεων να τους εντοπίσει, είχαν γλιτώσει από τις μειώσεις στις συντάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2010 έως σήμερα.

Πρόκειται για συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι θα υποστούν τις μειώσεις αυτές αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως σήμερα. Οι μειώσεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως συνταξιούχους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και δικαστικούς, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν εισφορές τόσο για το Ταμείο τους όσο και για το ΙΚΑ.

Οι μειώσεις θα γίνουν επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων που λαμβάνει ένας δικαιούχος και το συνολικό ποσό περικοπής θα επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα. Ανάλογη εφαρμογή θα γίνει και για τις περιπτώσεις εκείνες που οι συντάξεις αυτές, λόγω θανάτου του δικαιούχου, χορηγούνται σε συνδικαιούχα πρόσωπα.

Οι περικοπές αναμένεται να γίνουν για συντάξεις που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ σε ό,τι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης (3%-14%), η οποία θεσπίστηκε το 2010, και τα 1.00 ευρώ αναφορικά με τη μείωση (12%) που αποφασίστηκε στο δεύτερο Μνημόνιο. Επίσης θα εφαρμοστεί για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, των οποίων η σύνταξη έπρεπε να περικοπεί από τον εφαρμοστικό του 2011, για το ποσό άνω των 1.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για συνταξιούχους άνω των 55 ετών για το τμήμα της σύνταξης από 1.200 ευρώ και πάνω. Επιπρόσθετα, θα ισχύσουν και οι μειώσεις που θεσπίστηκαν στον περσινό εφαρμοστικό. Πρόκειται για περικοπές από 5% έως 20% για όσους το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεών τους κυμαίνεται από 1.000 έως και άνω των 3.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, με την ίδια τροπολογία τονίζεται ότι το συνολικό ποσό της όποιας περικοπής παραμένει ίδιο, απλώς επιμερίζεται ανά φορέα. Στην ίδια ρύθμιση αυξάνονται οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Στο εξής θα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει στοιχεία για την εκπόνηση μελετών χωρίς να χρειάζεται να ζητείται η έγκριση των πολιτικών προϊσταμένων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

 

Βρε καλώς την !!! "Λουκέτο σ΄όλες τις αμυντικές βιομηχανίες" προτείνει η Μιράντα Ξαφά!

Με άρθρο της στην Καθημερινή η οικονομολόγος πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά προτείνει άμεσο λουκέτο σ΄ όλες τις αμυντικές βιομηχανίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

“Η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα και όλα προοιωνίζονται μια δύσκολη διαπραγμάτευση που καλύπτει μια σειρά από «ευαίσθητα» θέματα, μεταξύ των οποίων και την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Ηδη η τρόικα απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για εκκαθάριση των εταιρειών αυτών εν λειτουργία, που θα πάρει χρόνια, και ζητάει καθαρή λύση, δηλ. ακόμη και λουκέτο. Απ’ ό,τι διαφαίνεται, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διατηρήσει στη ζωή αυτές τις επιχειρήσεις-ζόμπι με νέα συρρικνωμένη δομή, με το επιχείρημα ότι συνεισφέρουν στην εθνική άμυνα. Με το ίδιο επιχείρημα, δηλαδή, που διατηρεί στη ζωή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), παρά τα δισεκατομμύρια που κόστισαν και κοστίζουν στους Ελληνες φορολογούμενους.

Η αμυντική βιομηχανία είναι χρήσιμη στην οικονομία μόνο όταν λειτουργεί ανταγωνιστικά, όταν παράγει καλής ποιότητας οπλικά συστήματα, στρατιωτικά οχήματα, ανταλλακτικά κ.λπ. σε ανταγωνιστικές τιμές. Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να αναζητήσει μερίδιο της διεθνούς αγοράς, διότι δεν μπορεί να επιζήσει με τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μόνο. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: Ο τζίρος της ΕΛΒΟ μειώθηκε από τα 84 εκατ. ευρώ το 2007, τη «χρυσή εποχή» της σπάταλης κρατικής διαχείρισης, στα 22 εκατ. το 2011 και στα 7 εκατ. το 2013. Οσο οι αμυντικές βιομηχανίες ελέγχονται από το κράτος, δεν θα μπορέσουν ποτέ να γίνουν εξωστρεφείς. Τι κίνητρο έχει ένας κομματικά διορισμένος διευθύνων σύμβουλος, με «κουρεμένες» αποδοχές, να διεισδύσει στη διεθνή αγορά και να πετύχει εξαγωγές; Ως κρατικές επιχειρήσεις δεν θα γίνουν ποτέ ανταγωνιστικές και μόλις αποχωρήσει η τρόικα θα ξαναγίνουν φέουδο των πολιτικών για κομματικές προσλήψεις.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο απολογισμός της λαμπρής κρατικής διαχείρισης;

Τα ΕΑΣ έχουν συσσωρευμένα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 1,1 δισ. ευρώ από καταπτώσεις εγγυήσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, το Δημόσιο έχει αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 243 εκατ. τα τελευταία τρία χρόνια για να καλύψει τις ζημίες. Παρ’ όλα αυτά τα ΕΑΣ έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και αδυνατούν να εκπληρώσουν υποχρεώσεις 140 εκατ. προς τους εργαζόμενους, προμηθευτές, εφορία και ΙΚΑ. Εφόσον κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θα επένδυε αυτά τα χρήματα σε μία ζημιογόνο εταιρεία, οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν είναι παράνομες. Η Ε.Ε. θα ζητήσει επομένως να επιστραφούν τα χρήματα, εκτός αν η εταιρεία πτωχεύσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους που θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση. Με άλλα λόγια ή κλείνει η εταιρεία και απολύονται οι εργαζόμενοι ή έρχονται νέα χαράτσια για να πληρωθούν οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις του παρελθόντος και να συνεχιστούν στο μέλλον. Η ΕΛΒΟ είναι μικρότερη εταιρεία και έχει αντίστοιχα μικρότερες ζημίες, έχει όμως απλήρωτες υποχρεώσεις 53 εκατ. παρά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από το Δημόσιο ύψους 89 εκατ. τα τελευταία τρία χρόνια. Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ότι οι ζημίες των ΕΑΣ θα μειωθούν από 59 εκατ. πέρυσι σε 45 εκατ. φέτος, ενώ οι ζημίες της ΕΛΒΟ θα μετατραπούν σε κέρδη 15 εκατ. Τα στοιχεία αυτά είναι εντελώς αναξιόπιστα, όπως φαίνεται από τον περσινό προϋπολογισμό, που προέβλεπε για το 2012 ζημίες 48 εκατ. έναντι πραγματοποιήσεων 59 εκατ. για τα ΕΑΣ και μικρά κέρδη έναντι ζημίας 17 εκατ. για την ΕΛΒΟ.

Τη στιγμή που έχουν χάσει τη δουλειά τους σχεδόν 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η αγωνία των πολιτικών και συνδικαλιστών για τους 928 εργαζόμενους στα ΕΑΣ και τις θυγατρικές τους και τους 361 στην ΕΛΒΟ αποτελεί υποκρισία. Η αγωνία τους αφορά τις πελατειακές προσλήψεις των κομμάτων σε αυτές τις εταιρείες και όχι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η προσπάθεια διατήρησης αυτών των εταιρειών αποδεικνύει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να γίνει πιο εξωστρεφής, αλλά η εξασφάλιση δανεικών για να συνεχιστεί η κρατική σπατάλη χωρίς να πληγεί καίρια το κομματικό-συνδικαλιστικό κατεστημένο. Η προστασία θέσεων εργασίας είναι θετική για όσους είναι μέσα στο παιχνίδι, όχι όμως και για τους άνεργους που ψάχνουν για δουλειά. Οι εταιρείες αυτές δεν αξίζουν τίποτε και πρέπει να κλείσουν, αντί να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με νέα χαράτσια. Η ιδέα περί συγχώνευσης που κάποιοι προτείνουν απλώς θα ενοποιήσει τις ζημίες, όπως ακριβώς έγινε με τα ΕΑΣ, που προήλθαν από τη συγχώνευση της ΕΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ. Οι άναρθρες κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ περί πλήγματος στην ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία είναι τουλάχιστον αστείες. Οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να εξασφαλίσουν τις προμήθειες που χρειάζονται πολύ φθηνότερα από τη διεθνή αγορά.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό όσο διατηρεί στη ζωή ζημιογόνες εταιρείες, όσο εμποδίζει τον ανταγωνισμό για να προστατευτούν συμφέροντα και όσο συντηρεί ένα ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον εχθρικό προς τις επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει με πακτωλό χρημάτων για να διατηρηθούν στη ζωή επιχειρήσεις-ζόμπι, αλλά με τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα προς όφελος των δυνάμεων της αγοράς μπορεί να συμβάλει πολλαπλώς στην ανάπτυξη, απελευθερώνοντας πολύτιμα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού με πολύ υψηλότερη απόδοση, συμβάλλοντας στη μείωση του χρέους και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Ολα αυτά προσκρούουν σε ομάδες συμφερόντων που θέλουν να διατηρήσουν καταχρηστικά προνόμια και στην απροθυμία του πολιτικού συστήματος να τις αντιμετωπίσει”.