EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Επεισόδια στις πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 34χρονου στην περιφέρεια!


Στις 19:30 ξεκίνησε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του 34χρονου Παύλου Φύσσα, ήταν γύρω στις 3.000!
Στις 20.05 έγιναν επιθέσεις σε ΑΤΜ και βιτρίνες τραπεζών και πολυεθνικών εταριών, από ομάδες νεαρών ενώ στις 20:30, σύμφωνα με το ThessToday, ομάδες νεαρών, άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα με κάδους στην οδό Τσιμισκή, μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε απόσταση αναπνοής από το μπλόκο των αστυνομικών στη Δωδεκανήσουν.

Συνεχίζεται η ρίψη χημικών ενώ έγιναν τουλάχιστον 15 προσαγωγές. Κυκλοφοριακό χάος έχει δημιουργηθεί στην πόλη.

"Eξω οι Νεοναζί. Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι", "Παύλος Φύσσας. Ακόμη ένας νεκρός. Μπάτσοι και νεοναζί στο έγκλημα μαζί. Η εμείς ή αυτοί", είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριαρχούν στα πανό της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοργάνωσαν διάφορες αριστερές οργανώσεις και το ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η πορεία στην Πάτρα

Συμφωνα με το PatrasTimes, εκεί στην πορεία για το θάνατο του 34χρονου συμμετείχαν περίπου 600 άτομα από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης και μέσω της οδού Μαιζώνος κατευθύνθηκε στην πλατεία Γεωργίου και από εκεί προς την οδό Γούναρη.

Λίγο μετά τις 20:00 έγιναν σοβαρά επεισόδια στην οδό Γούναρη.
Μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα αυτοί να αποντήσουν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Στους δρόμους και οι Κρητικοί

Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, αντιφασιστική συγκέντρωση κάνουν αυτή την ώρα, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, φορείς, πολίτες και αντιεξουσιαστές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επίθεση κατά του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Παράλληλα, το ΚΚΕ διοργανώνει πικετοφορία καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης, όπως σημειώνεται, μελών της Χρυσής Αυγής, στην πλατεία Αγίου Νικολάου στην Αλικαρνασσό.
Αύριο το πρωί, στις 09:30 φορείς και απλοί πολίτες δίνουν ραντεβού στην Αλικαρνασσό για μία ακόμη αντιφασιστική συγκέντρωση
ενώ και στο Ηράκλειο, στη νέα συγκέντρωση που θα γίνει, μπαίνει επιτακτικά το θέμα μετά τη δολοφονία του 34χρονου.

Eπεισόδια στην Ξάνθη

Συμπλοκές ανάμεσα σε μέλη αντιεξουσιαστών οργανώσεων και δυνάμεων της Αστυνομίας έγιναν το απόγευμα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Ξάνθη και ενώ ήταν σε εξέλιξη αντιφασιστική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων φορώντας κράνη και κουκούλες πέταξε μολότοφ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής τα οποία βρίσκονταν υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό.
Ακολούθησαν συμπλοκές με τους άνδρες της Αστυνομίας να πετούν χημικά απομακρύνοντας τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν έξω από τραπεζικό κατάστημα στην Κεντρική Πλατεία της πόλης πετώντας πέτρες και σπάζοντας πόρτες και παράθυρα. Οι αντιεξουσιαστές παράλληλα, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται στο κέντρο επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, πετώντας τα σκουπίδια στο οδόστρωμα και κλείνοντας τον δρόμο.
Τα επεισόδια έλαβαν χώρα ενώ η αντιφασιστική πορεία που είχε ξεκινήσει από τον χώρο των Πανεπιστημίων βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη και πριν προλάβουν οι διαδηλωτές να φτάσουν στο σημείο των συμπλοκών.

Η πορεία στο Βόλο

Σύμφωνα με το e-volos, ογκώδης ήταν η αντιφασιστική πορεία που ξεκίνησε μετά τις 19:00 στο κέντρο του Βόλου, με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου, τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο Κερατσίνι.
Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι φορείς και συλλογικότητες, ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας.

Διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους λίγο πριν τις 20:00 στην παραλία του Βόλου, ακολουθώντας την αντιφασιστική πορεία από απόσταση. Η πορεία ολοκληρώθηκε στις 20:30 χωρίς "παρατράγουδα".

(newsit)

Οδηγίες για τη διαθεσιμότητα 1.641 υπαλλήλων στην Υγεία

Εγκύκλιο με τις οδηγίες για την υλοποίηση της διαδικασίας μετακίνησης των 1.641 υπαλλήλων των φορέων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, λόγω της κατάργησης θέσεων, εξέδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισημαίνεται, οι ανωτέρω υπάλληλοι καλούνται να υποβάλουν στη Διεύθυνση Διοικητικού -Προσωπικού του φορέα στον οποίο κατείχαν οργανική ή προσωποπαγή θέση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 3/2013 Ανακοίνωσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (11/9/2013), δηλαδή μέχρι και τις 25/9/2013, αίτηση στην οποία θα δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν καθορίζοντας τη σειρά προτίμησής τους.

Επίσης, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για την αποτίμηση προσόντων (και όσα τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά τους μητρώα. Σημειώνεται δε ότι η μετάταξη των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση των κριτηρίων που έχουν ορισθεί, ενώ δικαιολογητικά που υποβάλλονται εκπρόθεσμα δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Επίσης, στην εγκύκλιο καταγράφονται οι διαδικασίες για τα πρόσθετα ειδικά κριτήρια επιλογής προσωπικού φορέων εποπτείας υπουργείου Υγείας, πλην ιατρικού των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και είναι αποσπασμένοι ή είχαν υποβάλει αίτηση μετάταξης, για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση των αρμοδίων οργάνων πριν από τη δημοσίευση του Ν. 4172/2013 και δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, υποβάλλουν την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στο φορέα στον οποίο κατείχαν οργανική/προσωποπαγή θέση. Ο ρόλος του ΑΣΕΠ θα είναι καθοριστικός ως προς τη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, καθώς αυτό προβαίνει στον υπολογισμό της βαθμολογίας των συμμετεχόντων, καταρτίζει πίνακα βαθμολογικής κατάταξης και στέλνει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο προκειμένου εντός 15 ημερών να εκδοθεί ο πίνακας διάθεσης των υπαλλήλων.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο «οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων προέλευσης είναι υπεύθυνες για τη διαπίστωση της συνδρομής των κριτηρίων-προσόντων κάθε υπαλλήλου και τη σωστή συμπλήρωση του οικείου πίνακα συνδρομής κριτηρίων. Σημειώνεται ότι η μοριοδότηση γίνεται από το ΑΣΕΠ και όχι από τις Διευθύνσεις Διοικητικού / Προσωπικού των Φορέων Προέλευσης. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι τρίτεκνοι υπάλληλοι, που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα, εφόσον το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους ετησίως, ανέρχεται σε ποσό έως και 45.000 ευρώ.

ΜΑΥΡΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΤΟ SUCCESS ΤΟΥ ΣΑ(χλα)ΜΑΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΙ ΕΔΩ

Μπορεί ο τουρισμός και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να τα πήγαν εξαιρετικά καλά φέτος, οι εργαζόμενοι όμως ετοιμάζονται για… μαύρο χειμώνα...

του ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ

Μόλις το 10% των εργαζομένων στον τουρισμό θα είναι φέτος δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μπορεί ο τουρισμός και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να τα πήγαν εξαιρετικά καλά φέτος, οι εργαζόμενοι όμως ετοιμάζονται για… μαύρο χειμώνα. Η επιβολή πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας (Ν. 3986/11) στις 450 για το 2013, που αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό, οδηγεί...Σε άμεση απώλεια του επιδόματος στη λήξη της φετινής περιόδου απασχόλησης, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών για τους επόμενους μήνες μέχρι να αρχίσει η νέα τουριστική περίοδος του 2014.

«Σταθερή στην αντεργατική της τακτική η κυβέρνηση επιλέγει αυτή τη φορά να "εξοντώσει" τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, επιβάλλοντας λίγο πριν τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου πλαφόν στις ημέρες επιδότησης ανεργίας που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση απώλεια του δικαιώματος, οδηγώντας στην απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, «το επίδομα κόβεται σε χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως στον επισιτισμό και τα άλλα εποχιακά τουριστικά επαγγέλματα. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει θέμα επιβίωσης. Δεν μπορούν χωρίς το επίδομα να τα καταφέρουν να βγάλουν το χειμώνα».

Μάλιστα το ΕΚΘ σημειώνει ότι «με τις αντεργατικές τακτικές που ασκεί η κυβέρνηση, μάλλον προσπαθεί να κάνει τον ΟΑΕΔ κερδοφόρο καθώς με τα τερτίπια της επιλέγει να αφήσει ένα τεράστιο αριθμό ανέργων εκτός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και επιτρέπει μόνο στο 10% των ανέργων να το λαμβάνει. Η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας, σε μια χώρα που καθημερινά δημιουργεί στρατιές ανέργων, είναι ανύπαρκτη και δεν αντέχει σε καμία σύγκριση με χώρες του εξωτερικού, οπού ο άνεργος λαμβάνει το βοηθητικό επίδομα μέχρι τη στιγμή που θα έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό προχωρούν σε κινητοποιήσεις, καθώς οι συνεχείς προσπάθειες τροποποίησης του νόμου έστω την τελευταία στιγμή δεν καρποφόρησαν, παρότι υπήρξαν δεσμεύσεις ότι τελικά θα υπήρχε μια πιο λογική προσέγγιση. Πλέον ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει μελέτη και θα παραδώσει προτάσεις προς τον υπουργό Εργασίας, αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα του φετινού χειμώνα για χιλιάδες οικογένειες.
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, όπως σημειώνει η ομοσπονδία τους.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Αν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Επίσης από 1 Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450.

ΒΟΡΕΙΑ

 

Ανώμαλη προσγείωση για Σαμαρά στις Βρυξέλλες - «Θα κάνετε ότι πει η Τρόικα»

-«Θα κάνετε ότι πει η Τρόικα» το μήνυμα που πήρε ο Πρωθυπουργός-«Διαρθρωτικά μέτρα» θα λέγεται το νέο επικοινωνιακό περιτύλιγμα

Παρά τις θετικές τοποθετήσεις που έγιναν για την Ελλάδα, από τους κ.κ Μπαρόζο και Ρομπάι, η κατήφεια ήταν εμφανής στην ελληνική αποστολή στο ταξίδι της επιστροφής από τις Βρυξέλλες.
Οι δανειστές, και ιδιαίτερα βέβαια το Βερολίνο, όπως έγκαιρα είχε αποκαλύψει το Newsbomb είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν σκληρή στάση.

Ο κ.Σαμαράς κυριολεκτικά προσέκρουσε σε τοίχο όταν επισήμανε στον κ. Μπαρόζο τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα από ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις των δανειστών για μέτρα.

Με έκπληξη άκουσε τον κ. Μπαρόζο να του υποδεικνύει να μην δημιουργεί υψηλές προσδοκίες ούτε να εμφανίζεται κατηγορηματικός και να αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός εδώ και λίγες ώρες προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα και η διαχείρισή της προϋποθέτει μία σχετική αναδίπλωση που έγινε εμφανής στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Μπαρόζο.

Ο κ.Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στη χώρα. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε μέτρα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, μόνο που αρχίζει πλέον να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι πρόκειται για μέτρα που είχαν ήδη συμφωνηθεί με το Μνημόνιο 2.

Τις επόμενες μέρες ο κ. Σαμαράς και οι υπουργοί θα αρχίσουν να μιλούν για «διαρθρωτικά μέτρα», τα οποία πρέπει να ληφθούν για να μην υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Μόνο που τα «διαρθρωτικά μέτρα», που ουσιαστικά θα είναι οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, θα έχουν βαρύ κόστος, που είναι αμφίβολο αν μπορεί να το σηκώσει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Ήδη, κάποια από αυτά προδιαγράφονται ήδη:

-Ξαφνικός θάνατος για τον ΟΣΕ και την Αμυντική Βιομηχανία.
-Νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
-Κατάργηση του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.
-Αποκρατικοποιήσεις με συνοπτικές διαδικασίες υπό την εποπτεία εταιρείας holding, που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, και θα λειτουργεί ως «τεχνικός σύμβουλος» του ΤΑΙΠΕΔ, στην πραγματικότητα όμως θα έχει τον πλήρη έλεγχο της δημόσιας περιουσίας.
-Απελευθέρωση των πλειστηριασμών σταδιακά και μέχρι τις αρχές του 2015.

Μέσα σε όλα αυτά, η θρυαλλίδα των αντιδράσεων που θα προκληθούν, μπορεί να γίνει ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων με την υπέρογκη επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, ένα νέο, μόνιμο και μεγαλύτερο χαράτσι για τα ακίνητα.

Ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου μας προετοίμαζε για μία ελεγχόμενη «σύγκρουση» με την τρόικα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μοιάζει να αλλάζει ξανά γραμμή πλεύσης και να υποκύπτει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Θα επιχειρήσει να πείσει την κοινή γνώμη και τους Βουλευτές του χρησιμοποιώντας ως περιτύλιγμα τα «διαρθρωτικά μέτρα». Το επιχείρημά του θα είναι για μία ακόμα φορά στα όρια του εκβιασμού: «Θέλετε να γίνουν απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και να κλείσουν ΟΣΕ και ΕΑΣ ή να πάμε σε μείωση μισθών, συντάξεων και αύξηση της φορολογίας».

Είναι όμως δεδομένο ότι αυτή τη φορά θα μετρήσει απώλειες, που μπορεί να είναι μοιραίες για την κυβέρνησή του.

 
 

ΒΙΝΤΕΟ-Η στιγμή της επίθεσης στον Καμμένο

Τρέχοντας, με τη βοήθεια της φρουράς του ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να αποφύγει τα χτυπήματα από ομάδα ατόμων που τον καταδιώκουν στο Κερατσίνι.






ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ - Επεισόδια στο Κερατσίνι - Βίντεο

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας πραγματοποιούνται αυτή την ώρα έξω από το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Δεκάδες άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ βρίσκονται έξω από το αστυνομικό τμήμα. Ομάδες νεαρών
πέταξαν διάφορα αντικείμενα και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Αυτή την ώρα η εικόνα έξω από το τμήμα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Ομάδες συγκεντρωμένων έχουν βάλει φωτιά σε κάδους στις οδούς του Κερατσινίου και πετούν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς.

Ισότητα στην άδεια ανατροφής

Με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί σύντομα,  θα καταργούνται οι περιορισμοί που ισχύουν σε βάρος των ανδρών δημοσίων υπαλλήλων για το καθεστώς χορήγησης μειωμένου ωραρίου ή 9μηνης άδειας ανατροφής.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ενημερωθεί για όχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αφορά στο καθεστώς χορήγησης μειωμένου ωραρίου ή 9μηνης άδειας ανατροφής στο Δημόσιο. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι όσα προβλέπει η αντίστοιχη διάταξη στον υπαλληλικό κώδικα καθορίζει άνισες και πιο περιοριστικές για τους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους προϋποθέσεις για τη χορήγηση γονικής άδειας και ως εκ τούτου δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ισότητας των φύλων, όπως προβλέπεται στην Οδηγία 2006/54/ΕΚ.

Με βάση όσα προβλέπονται στον υπαλληλικό κώδικα και ισχύουν σήμερα, «αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγός της δεν δικαιούται να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της ισόχρονης 9μηνης άδειας ανατροφής, εκτός εάν η σύζυγος λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με τη βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος».

Αντίστοιχη διάταξη περιέχεται και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει ότι η χώρα μας οφείλει να προχωρήσει στην τροποποίηση των επίδικων διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων έως τις 31.12.2013, προκειμένου να μην κινηθεί διαδικασία παράβασης του 258 ΣΛΕΕ (αποστολή προειδοποιητικής επιστολής-αιτιολογημένη γνώμη-προσφυγή στο Δικαστήριο).

«Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι να καταργηθεί αυτός ο περιορισμός» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Ο στόχος δεν είναι μόνο να εναρμονιστεί η χώρα μας, ως οφείλει, με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά κυρίως να θεραπευθεί η άνιση μεταχείριση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους άνδρες γονείς δημοσίους υπαλλήλους, των οποίων η σύζυγος δεν εργάζεται. Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα καταθέσει σύντομα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα τροποποιείται η σχετική διάταξη του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (σ.σ. υπαλληλικός κώδικας)».

ΠΗΓΗ

Χανιά: Πολύ μεγάλη συγκέντρωση - Χημικά από τα ΜΑΤ

Ίσως η πιο μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων έλαβε χώρα σήμερα στα Χανιά - Χημικα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από τα ΜΑΤ όταν η πορεία πέρασε μπροστά από τα γραφεία της Χρ. Αυγής όπου και ξέσπασαν συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές.

Μια πολύ μεγάλη απεργιακή συγκεντρωση στα Χανιά σήμερα, με κύριο χαρακτηριστικό τη σύσσωμη κάθοδο καθηγητών-γονέων-μαθητών από τα σχολεία της πόλης σε δυναμικά μπλοκ. Εκτιμάται πως πρόκειται για μια από τις πιο μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στα Χανιά τα τελευταία χρόνια, επιπλέον μάλιστα φορτισμένη λόγω της δολοφονίας στην Αμφιάλη.




Η διαδηλωση που ακολούθησε αντιμετώπισε εκτεταμένη ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης από τις δυο διμοιρίες ΜΑΤ που φρουρούσαν τα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής όταν, περνώντας η πορεία, διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς το κτίριο του νεοναζιστικού κόμματος και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.




Μετά τη σχετική αναταραχή, η πορεία ανασυντάχτηκε καταλήγοντας στην πλατεία της Δημ. Αγοράς.

Φωτ. από το zarpa.gr

«Πανικόβλητα πρόσωπα στο δελτίο του MEGA»

 “ «Ιερή οργή από τους παρουσιαστές του καναλιού, εναντίον όσων τολμούν να αμφισβητούν την αναγκαιότητα του αγίου μνημονίου» επισημαίνει η ΟΛΜΕ ”

«Πραγματικά απολαυστικό ήταν το χτεσινό κεντρικό δελτίο του MEGA», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΟΛΜΕ.

«Πρόσωπα πανικόβλητα, φωνές που… τσάκιζαν ή ανέβαιναν σε ένα απίστευτο κρεσέντο. Παρακολουθώντας το κάποιος θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι κάποια βιβλική καταστροφή έχει χτυπήσει τη χώρα και, προς Θεού, μην πάει ο νους σας στα μνημόνια, τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές και την αδυσώπητη λιτότητα. Ιερή οργή από τους παρουσιαστές του καναλιού εναντίον όσων τολμούν να αμφισβητούν την αναγκαιότητα του αγίου μνημονίου» συμπληρώνει.

«Συνδικαλιστές που μέχρι χτες δεν είχαν καμία επαφή και καμία σχέση με τον κλάδο που εκπροσωπούν, ισχνές μειοψηφίες που μέχρι χτες αποφάσιζαν μόνες τους, ενώ η μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών στήριζε και εμπιστευόταν το υπουργείο, εκπαιδευτικοί που μέχρι χτες ήταν υποκινούμενοι από κάποιο κόμμα ή δεν άντεχαν να χάσουν το μεροκάματο, μαθητές που μέχρι χτες, ως άβουλες μαριονέτες, γίνονταν υποχείρια των αδίστακτων καθηγητών τους, γονείς που μέχρι χτες στέκονταν απέναντι στην αναλγησία των δασκάλων των παιδιών τους, ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα φαίνεται πως έχασαν τα λογικά τους και κινούμενοι από κάποια αυτοκαταστροφική μανία αποφάσισαν να κλείσουν το δημόσιο σχολείο» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επιπλέον η ΟΛΜΕ επισημαίνει: «Το δημόσιο σχολείο, που μόνο η πολιτική των μνημονίων και της τρόικας υπερασπίζεται και προστατεύει. Το δημόσιο σχολείο των φτωχών παιδιών, που αυτή η ίδια πολιτική αγκαλιάζει με στοργή άλλοτε αφήνοντάς τα πεινασμένα, άλλοτε αφήνοντάς τα χωρίς βιβλία, άλλοτε κλείνοντας εν μια νυκτί τα σχολεία τους κι απολύοντας τους καθηγητές τους κι άλλοτε ωθώντας τους γονείς τους στην ανεργία και την εξαθλίωση.

«Κι απέναντι στο κλείσιμο των δημόσιων σχολείων, τα ιδιωτικά, που «λειτουργούν απρόσκοπτα», με τον αδιόρατο υπαινιγμό του πόσο χρήσιμη είναι η έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων και η εργασιακή ασφάλεια, τα φροντιστήρια, που «δεν απεργούν ποτέ» παρέχοντας προφανώς το μοναδικό είδος «εκπαίδευσης» που χρειάζονται τα παιδιά μας για να περνούν με επιτυχία τις διαρκείς εξετάσεις και να συνηθίζουν στη σκληρή πραγματικότητα του ανταγωνισμού, αλλά και μια κυβέρνηση που δαιμονοποιεί την πολιτική γλώσσα των εργαζόμενων, μονοπωλώντας το δικαίωμα να σκέφτεται και να δρα πολιτικά»

Παράλληλα τονίζει: «Ξαφνικά οι εκπαιδευτικοί εγκαλούνται γιατί, αντί να κάνουν μια εθιμοτυπική απεργία με καθαρά συνδικαλιστικά (βλέπε συντεχνιακά) αιτήματα, ώστε να μπορούμε να τους συκοφαντούμε όλοι μαζί ότι ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση των προνομίων τους, υψώνουν το ανάστημά τους, τεντώνουν το χέρι, δείχνουν με το δάχτυλο την πραγματική αιτία της λαίλαπας που έχει σαρώσει τη ζωή τους και αγωνίζονται για τους μαθητές, τους συναδέλφους, τα σχολειά, τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους»

 

«Σωστά πανικοβάλλεστε, αγαπητοί μέντορες των media. Σταματήστε όμως να μας προσβάλλετε τόσο βάναυσα, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εμείς νιώθουμε «στο πετσί» μας τα αποτελέσματα της πολιτικής που με τόσο ζήλο εσείς υποστηρίζετε. Καμία εικονική «πραγματικότητα» δεν μπορεί να αλλάξει το βίωμα της καθημερινότητάς μας. Αν δεν μπορείτε να μας σέβεστε, τουλάχιστον μη μας υποτιμάτε» καταλήγει η ανακοίνωση.

periodista

ΟΟΣΑ: Σε ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ γιατροί, μηχανικοί και δημοσιογράφοι

Nέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων, με υπαγωγή του ΕΤΑΑ (γιατροί, νομικοί, φαρμακοποιοί και δικηγόροι) και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή στον ΟΑΕΕ προτείνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.  

Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Οργανισμός εισηγείται την ένταξη όλων των φορέων υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει τη διαδικασία ενοποίησης των Ταμείων «περιορισμένη, συχνά επιφανειακή και αργή».

Με τη διαχείρισή τους να διασκορπίζεται σε ένα πλέγμα 40 και άνω διαφορετικών φορέων, ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι είναι ακόμη πιο προβληματικό το γεγονός διατήρησης της οικονομικής και λογιστικής ανεξαρτησίας και διαφορετικών μητρώων στα Ταμεία που ενοποιήθηκαν. Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στον ΤΑΠ-ΔΕΗ, ενώ θέτει θέμα για τα προγράμματα υγειονομικής ασφάλισης «που καλύπτουν τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, εξακολουθώντας να μην υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ».

Στην έκθεσή τους οι αναλυτές του ΟΟΣΑ προτάσσουν ως αναγκαία, τη σταδιακή, αλλά με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών (συντάξεων και επιδομάτων). Ζητούν τη σταδιακή κατάργηση των διαφορετικών ρυθμίσεων που διαμορφώνουν ξεχωριστές ασφαλιστικές ταχύτητες στα Ταμεία και προβαίνουν σε δριμεία κριτική των κατακερματισμένων και αναποτελεσματικών -για το εύρος που έχει αποκτήσει η φτώχεια- προνοιακών κι άλλων βοηθημάτων. Ειδική αναφορά και ανάλυση κάνει για τα επιδόματα αναπηρίας.

Σε αυτόν τον τομέα τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου επιδόματος αναπηρίας με την κατάργηση όλων των επιμέρους ρυθμίσεων (ενδεχομένως και των αναπηρικών συντάξεων). Το προτεινόμενο, ενιαίο, επίδομα αναπηρίας θα χορηγείται σε πολίτες με ανικανότητα εργασίας, αλλά πάντα με εισοδηματικά κριτήρια. Εάν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή θα αγγίξει περίπου 500.000 άτομα.
Θεωρώντας ανεπαρκή τα επιδόματα ανεργίας σε συνθήκες έντασης του προβλήματος κατά τον 6ο χρόνο της ύφεσης που διανύει η ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ παρεμβαίνει και στο σκέλος των επιδομάτων ανεργίας, ζητώντας την επέκτασή τους αλλά κι εδώ με εισοδηματικά κριτήρια.  

Αποδεικνύοντας ότι η κοινωνική προστασία αδυνατεί να καλύψει και να επικεντρωθεί στους πραγματικά φτωχούς, καθώς μέρος των κονδυλίων που θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των φτωχών (αποτελούν το 30,49% του πληθυσμού) ευνοούν τμήματα που έχουν σχετικά καλύτερη εισοδηματική εικόνα, προτείνει καθιέρωση στεγαστικού επιδόματος και ενοποίηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων, με εισοδηματικά κριτήρια.

«Μόνο το 50% των δικαιούχων των κοινωνικών μεταβιβάσεων (πλην των συντάξεων) ανήκει στο πιο φτωχό 30% του πληθυσμού» αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι σε σχέση με άλλες χώρες που εφήρμοσαν προγράμματα λιτότητας «η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας πριν από τις περικοπές, ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει «κατακερματισμένες, ημιτελείς και ανεπαρκείς» τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στον τομέα της κοινωνικής προστασίας ο οποίος πρέπει να αλλάξει «με γνώμονα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Μικρή χαρακτηρίζει και την αποτελεσματικότητα διαχείρισης του προβλήματος των αστέγων.

Επιστρέφει η «ευρωκρίση»;

Μετά τις γερμανικές εκλογές η «ευρωκρίση» θα επανέλθει δριμύτερη. Το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας έχει επιστρέψει εδώ και εβδομάδες στη δημόσια συζήτηση και όλοι περιμένουν τι θα συμβεί μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

Λόγος εφησυχασμού δεν υπάρχει, εκτιμά ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Διαπιστώνουμε κάποια πρόοδο, για παράδειγμα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αυτές οι χώρες ανέκτησαν την ανταγωνιστικότητά τους, υλοποιώντας προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Αυτό συνιστά μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, δεν διαπιστώνω παντού μεταρρυθμιστική επιτυχία. Κυρίως δεν την βλέπω στην μεγαλύτερη από τις χώρες της κρίσης, την Ιταλία», επισημαίνει ο κ. Κρέμερ.

Πιθανό και ένα τέταρτο πακέτο στήριξης
Στην Ιταλία το κόστος εργασίας εξακολουθεί να αυξάνεται, παρατηρεί με ανησυχία ο γερμανός οικονομολόγος, διαπιστώνοντας ότι η χώρα χάνει σε ανταγωνιστικότητα. Ανησυχητικό μήνυμα θεωρεί ο Γιοργκ Κρέμερ και το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, η Γαλλία δέχθηκε έντονη κριτική για την απροθυμία της να προχωρήσει στις «δέουσες» μεταρρυθμίσεις. Στο «κλαμπ» των προβληματικών χωρών προστίθεται τώρα και η Σλοβενία, ενώ φέτος εκπνέουν τα προγράμματα βοήθειας προς την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Όλα αυτά τη στιγμή που θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης. «Θα απαιτηθούν 11 δισεκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Πιθανότατα θα καταστεί αναγκαίο και ένα τέταρτο πακέτο ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές», εκτιμά ο Γιοχάνες Μάγιερ, ειδικός σε νομισματικά θέματα της Bayern LB.

Η οικονομία αναπτύσσεται, χωρίς να έχουν αρθεί τα αίτια της κρίσης
Θα πρέπει να αναμένουμε ένα καυτό φθινόπωρο; Έρχεται μια νέα εκδοχή της «ευρωκρίσης»; Ο Γιοργκ Κρέμερ δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, με δεδομένο ότι δεν έχουν καταπολεμηθεί τα αίτια της κρίσης. «Ενώ δεν έχουμε μεταρρυθμιστική επιτυχία σε όλα τα μέτωπα, έχουμε την ΕΚΤ, η οποία με την πολιτική του φθηνού χρήματος και με τη δέσμευση της να αγοράζει κρατικά ομόλογα έχει περιθωριοποιήσει την κρίση.

Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που οι επιχειρήσεις έχουν ενθαρρυνθεί στις δραστηριότητές τους και πολλοί νομίζουν ότι η κρίση ξεπεράστηκε. Η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, μολονότι τα αίτια της κρίσης δεν έχουν ακόμη αρθεί», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την δημοσιονομική εξυγίανση
Και τα αίτια της κρίσης δεν είναι άλλα από την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τον ελλιπή έλεγχο των τραπεζών. Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δέχονται έντονες επικρίσεις από μεγάλο μέρος των οικονομολόγων, που εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό καταδικάζονται στη φτώχια οι χώρες του Νότου.

Ο Γιοχάνες Μάγιερ χαρακτηρίζει αναγκαία αυτή την πολιτική. «Εάν το δημόσιο δεν θέλει διαρκώς να βοηθά τις χώρες αυτές με μεταφορές κεφαλαίων τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική εξυγίανση. Μόνο έτσι θα γίνουν οι χώρες αυτές ελκυστικές για τα ιδιωτικά κεφάλαια και παράλληλα πιο ανεξάρτητες από το ξένο χρήμα», επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος.

Πηγη DW

http://www.newsbomb.gr/

 

KΟΛΑΦΟΣ>Δικαστική απόφαση ανατινάζει την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων!

Δεκτή από το Διοικητικό Εφετείο έγινε σήμερα η αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου 4127/13 «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατέθεσαν εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη απόφαση αναστέλλεται για εύλογο χρονικό διάστημα η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καθώς το Διοικητικό Εφετείο αναγνώρισε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να αξιολογηθούν τα διοικητικά και τεχνικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου διαφαίνεται το ημίμετρο του μέτρου της διαθεσιμότητας, το οποίο θα έπρεπε να εφαρμοστεί βάσει αξιολόγησης και όχι με οριζόντια κριτήρια» σημειώνει στο Capital.gr η πληρεξούσια δικηγόρος των εργαζομένων Κωνσταντίνα Φουντέα.

Όπως εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται ότι θα «τορπιλίσει» το μέτρο της διαθεσιμότητας, στο οποίο έχει στηριχθεί η εξυγίανση του δημόσιου τομέα.
 
capital.gr

 

Καλλιεργείς; Θα φορολογείσαι περισσότερο!

Με επτά ειδικούς συντελεστές θα γίνεται από τον Ιανουάριο 2014 η φορολόγηση των 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου γης, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου οικονομικών που θα δοθεί για έγκριση στην τρόικα. Ανάλογα με την θέση, την χρήση, την απόσταση από θάλασσα, κ.α. θα κληθεί ο κάθε φορολογούμενος πολίτης να καταβάλλει «φουσκωμένους» φόρους σοβιετικής λογικής.

Ενδεικτικά, ο φόρος μπορεί να ξεκινήσει από 0,3 ευρώ / στρέμμα σε περίπτωση μεγάλης δασικής έκτασης και να φθάσει έως τα 47,25 ευρώ ανά στρέμμα για εκτάσεις – φιλέτα , ενώ σε περίπτωση που υπάρχει και κατοικία, τα 236,25 ευρώ / στρέμμα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο συντελεστής χρήσης των αγροτεμαχίων είναι ιδιαίτερα αυξημένος για εκείνα τα αγροτεμάχια που χρησιμοποιούνται για ελαιοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες. Εν ολίγοις, όποιος έχει αγροκτήματα που καλλιεργεί για δική του προσωπική χρήση θα επιβαρύνεται σχεδόν διπλάσια από εκείνον που έχει αγροτεμάχιο δασικής έκτασης.

Γιατί γίνεται αυτό; Μα για να μειωθεί-σταματήσει παραγωγή και όλοι να είναι εξαρτημένοι από τις πολυεθνικές. Δεν είναι η κυβέρνηση βέβαια αυτή που βγάζει από το κεφάλι της τις συγκεκριμένες διατάξεις. Οι ιθύνοντες απλά εφαρμόζουν τις εντολές του Ο.Η.Ε. στα πλαίσια της γνωστής πλέον Ατζέντας 21, μέρη της οποίας ήδη εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο με «ειδικούς» να θεωρούν ότι πρέπει να φορολογούνται ακόμα και οι αγελάδες, γιατί τα… αέρια τους περιέχουν, μας λένε, διοξείδιο του άνθρακα και «μολύνουν την ατμόσφαιρα». Μην γελάτε! Πρόκειται για την απάτη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, για την οποία μάλιστα διοργανώνονται και στην χώρα μας ποδηλατοδρομίες.

Η υπερφορολόγηση των ακινήτων έχει ως σκοπό, όπως πολλάκις έχουμε αναφέρει, την κατάργηση της περιουσίας, προκειμένου όλοι να είναι εξαρτημένοι από το παγκόσμιο κράτος, το οποίο «θα παρέχει τα πάντα», αρκεί να υποδουλωθούν οικειοθελώς οι πολίτες στις επιταγές του και να απολαμβάνουν «εν ειρήνη» τα «αγαθά», δίχως υπόνοια αμφισβήτησης της πλαστής πραγματικότητας που πλασάρεται καθημερινά.

Μερικοί βέβαια λένε να μην ασχολούμαστε με παγκόσμια σχέδια παρά με τα του οίκου μας. Μα αυτά τα δύο πάνε πακέτο. Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε γράψει:

«««Συνήθως υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες ανθρώπων:
Οι «συνομωσιολόγοι», οι οποίοι αρέσκονται στην μελέτη θεωριών συνομωσίας. Γι’ αυτήν την κατηγορία πολιτών οι διάφορες θεωρίες συνομωσίας είναι «εύγευστο προιόν» αρκεί, όμως, να παραμείνουν θεωρίες. Κανείς δεν θέλει, ούτε να σκέφτεται, ότι αυτά που λέγονται σε επίπεδο συζήτησης θα εφαρμοστούν στην πράξη. Επιπλέον, επειδή το σύστημα δεν είναι καθόλου «χθεσινό», πλασάρει ψεύτικες συνομωσίες, οι οποίες «απορροφούνται» από διάφορους «συνομωσιολόγους», με συνέπεια η πραγματική σκευωρία να αποκρύπτεται, αφού η αλήθεια διαστρεβλώνεται.
Οι «εσωτερικολόγοι»: Το ίδιο φανατικοί με τους «συνομωσιολόγους», αλλά στο άλλο άκρο. Γι’ αυτούς δεν υφίσταται παγκόσμιο σχέδιο. Η διαφθορά υπάρχει μόνο εντός συνόρων και για όλα φταίει ο διπλανός, ο οποίος πρέπει να νουθετηθεί, προκειμένου να βελτιωθεί η κοινωνία. Όποιος μιλάει για παγκόσμια διαπλοκή, παγκόσμιο κέντρο αποφάσεων, διατροφικό πόλεμο κ.ο.κ. είναι συνομωσιολόγος και όχι πραγματιστής, όπως οι ίδιοι συνήθως αυτοχαρακτηρίζονται.»»»

Ας κατανοήσουν λοιπόν μερικοί ότι παγκόσμιο σχέδιο υφίσταται και χτυπάει όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ανθρώπων. Παράλληλα υπάρχουν και τα δικά μας λάθη, τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση και μας οδηγούν κατευθείαν στα νύχια των παγκοσμιοποιητών, οι οποίοι θέλουν να πάρουν πίσω ότι δόθηκε μέσω δανείων.

Οι Έλληνες δεν ξεσηκώνονται, αφού, όπως κάποιος σοφός της εποχής μας είπε, υποσυνείδητα νιώθουν συνεργοί στην οικονομική κατάντια του κράτους. Ωστόσο, υπάρχει κάτι το οποίο αργότερα και υπό άλλες συνθήκες θα τους αφυπνίσει μια και καλή, ειδικά όταν σκόπιμα βεβηλώνεται: Οι αξίες και τα ιδανικά των Ελλήνων!


 

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 2 ΕΚΑΤ. Τρώνε με χρυσά κουτάλια στο ΤΧΣ ενώ οι Έλληνες ψάχνουν στα σκουπίδια

«Χρυσούς» μισθούς εξακολουθούν και δίνουν στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ξεπουλήσουν τα ασημικά της χώρας σύμφωνα με τις «παραγγελίες» που έχουν από τους δανειστές. Αυτό συμβαίνει μάλιστα τη στιγμή που ο κόσμος πεινάει και η ανεργία καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη.

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση σχετικής ερώτησης, τα golden boys του ΤΧΣ λαμβάνουν ετήσιες αποδοχές 240.000 ευρώ και 167.000 ευρώ το χρόνο. Μόνο τα τρία εκτελεστικά μέλη του Ταμείου λαμβάνουν 550.000 ευρώ.

Συνολικά δίδονται 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τους μισθούς της διοίκησης των ΤΧΣ και μερικών υπαλλήλων που έχει για να «εκτελεί» τις εντολές των δανειστών και της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπουληθούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Αν δεν είναι αυτή πρόκληση τότε ποια είναι;

Σε μία περίοδο που εκατομμύρια Ελλήνων βρίσκονται στα όρια της φτώχιας, ολοένα και περισσότεροι ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν να φάνε και χιλιάδες χάνουν τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις και η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή μεγέθη κάποιοι αμείβονται με αστρονομικά για να συμβάλουν ακριβώς σε αυτό. Στην εξαθλίωση των Ελλήνων και στο ξεπούλημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα δε με το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ο ένας από τους δύο μόνο φορείς (ο δεύτερος είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ) που δεν έστειλαν στοιχεία για την πορεία των οικονομικών. Γιατί άραγε;

Μήπως γιατί δεν θέλουν να εμφανιστούν και άλλα ποσά που δίδονται για… υπηρεσίες και μπόνους στα golden boys και τα οποία είναι πέραν των 2 εκατ. ευρώ της μισθοδοσίας;

Ή μήπως για να μην αποκαλυφθεί από πού προέρχεται η ζημιά των 5,461 εκατομμυρίων, την οποία το ΤΧΣ αποδίδει στην υποκατάσταση του ΤΕΚΕ και την καταβολή ποσών για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έτσι αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη και την ίση αντιμετώπιση των πολιτών η κυβέρνηση. Κόβει μισθούς και συντάξεις για να τα δίνει παχυλούς μισθούς στα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ.

 
 

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  





















Με κομματικές ταυτότητες η μεταρρύθμιση Μητσοτάκη

“ Κομματάρχες, ιδιωτικοί σύμβουλοι και μετακλητοί θα αποφασίζουν για τις απολύσεις! ”

Φοβού τους κομματάρχες και τους μετακλητούς! Δουλικοί, υποταγμένοι και  μοιραίοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα  διαγκωνίζονται για μια από τις μειωμένες θέσεις στα νέα Οργανογράμματα του μικρού και αγοραίου Νέου Δημοσίου.  Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση Σαμαρά και ο αρμόδιος υπουργός με όλα τα μέσα και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Με δύο πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης «το έργο» καταγράφεται με βήματα και στάδια, συγκροτούνται Ομάδες Εφαρμογής σε κάθε Υπουργείο, προκειμένου να «τρέξουν» γρήγορα και συντονισμένα τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα αναφέρονται κάθε βδομάδα στα αφεντικά της Βασιλίσσης Σοφίας.

Δίνεται έτσι τεχνοκρατικό περίβλημα σε μια παρασκηνιακή διαδικασία, και μέσω των εντελλόμενων «Ομάδων Εφαρμογής» εμπλέκονται τεχνηέντως οι «δημόσιοι υπάλληλοι», για να δημιουργηθεί άλλοθι συμμετοχής σε ένα πελατειακό γαϊτανάκι με θύματα τους ίδιους .

Όπως ορίζει η ίδια η Απόφαση, η κατανομή των θέσεων θα γίνεται από το  Γενικό Γραμματέα, τον εκλεκτό δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο κάθε Υπουργείου κατ’εντολή της Κυβέρνησης και των Τροϊκανών επιτηρητών.  Κατώφλι για τον αριθμό των θέσεων ανά φορέα θα είναι τα ανώτατα όρια που έχει αποφασίσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο «Μεταρρύθμισης», η ίδια δηλαδή η Κυβέρνηση, χωρίς κριτήρια, αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά. Οι περίφημες εκθέσεις αξιολόγησης δομών, όπου και όπως έγιναν, χωρίς δηλαδή κανένα εχέγγυο επιστημονικότητας και αντικειμενικότητας, πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Επικοινωνιακά βέβαια έκαναν «καλή δουλειά» , αφού δημιουργήθηκε από τα μιντιακά παπαγαλάκια η πεποίθηση ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα ξεχωρίσει την «ήρα από το στάρι».

Αφού λοιπόν η κομματική ηγεσία επιλέξει ποιος θα φύγει και ποιος θα μείνει, ανοίγοντας ένα μεγάλο πανηγύρι εκδουλεύσων και εκβιασμών , οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να περιγράψουν το αντικείμενο εργασίας τους, χωρίς να προϋπάρχει συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός και στόχευση του Φορέα στον οποίο υπηρετούν, πέρα από το πλαίσιο που θέτουν οι ίδιοι οι δανειστές και οι πιέσεις των ξένων και ντόπιων επενδυτών.

Τον τελικό λόγο για τα περιγράμματα εργασίας θα έχουν οι Διευθυντές των Υπηρεσιών οι οποίοι κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν τοποθετηθεί με ανάθεση, αφού οι μνημονιακές Κυβερνήσεις για να κάνουν τη «δουλειά τους», φρόντισαν να παγώσουν το νόμο 3839/2010 που καθιέρωνε το πλέον αντικειμενικό και αδιάβλητο σύστημα κρίσης προϊσταμένων που έχει γνωρίσει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση.

Ευνοιοκρατία και πλήρη έλεγχο της Διοίκησης από τον κομματικό μηχανισμό, θα είναι το στίγμα του νέου νόμου Μητσοτάκη, που προσδοκάται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή προς στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Υπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι η «προφορική συνέντευξη» θα είναι το βαρύνον κριτήριο για την επιλογή των Γενικών διευθυντών στις νέες δομές.

Τις διαθέσεις του για τον τρόπο επιλογής των Προϊσταμένων έχει δηλώσει άλλωστε από τις πρώτες μέρες της θητείας τους ο κ. Μητσοτάκης , δηλώνοντας ότι ο Υπουργός πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους καλύτερους (βλέπε ημέτερους) με συνοπτικές διαδικασίες.

Και βέβαια η όλη διαδικασία αναδιοργάνωσης θα περάσει από την έγκριση της ντόπιας  διαπλοκής και των εταιρειών συμβούλων .

Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ήδη «κοινό μυστικό»ότι τα τελικά παραδοτέα των  «ομάδων εφαρμογής» των Υπουργείων θα παραδοθούν σε  εταιρείες συμβούλων, για περαιτέρω επεξεργασία….

Με άλλα λόγια οι δομές, οι θεσμοί  και οι εργαζόμενοι του ελληνικού κράτους,  έκθετες σε ένα ατελείωτο πλιάτσικο…

ΠΗΓΗ: totekmirio.gr

Δείτε το video, στο οποίο δηλώνει τις προθέσεις του:



Ιταλός συνταξιούχος αστυνομικός έβγαλε όπλο σε αντιεξουσιαστές στη Πάτρα! (video)

Στην ασφάλεια της Πάτρας κρατείται ο άντρας που έβγαλε όπλο κατά μελών του αντιεξουσιαστικού  χώρου οι οποίοι διαδήλωναν μαζί με χιλιάδες πατρινούς κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr πρόκειται για Ιταλό, συνταξιούχο αστυνομικό ο οποίος  και ελέγχεται για τη σχέση του με ακροδεξιές ομάδες της Ιταλίας

Το όπλο που βρέθηκε στην κατοχή  του ήταν κρότου λάμψης και υποστήριξε πως το έβγαλε για εκφοβισμό, όταν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου πέταξαν πέτρες στα γραφεία της “Χρυσής Αυγής”. Μέσα στο αυτοκίνητο που επέβαινε είχε και υπάλληλο του Ιταλικού προξενείου.

Video


 

 

Μια δολοφονία που άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου…

Φονικό σημειώθηκε σε καφετέρια επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60 στο Κερατσίνι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Από το σημείο μεταφέρθηκε στο Γενικό κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας με τραύμα στο στήθος από μαχαίρι ένας 34χρονος άνδρας, ο οποίος παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.

Η αστυνομία προσήγαγε από την περιοχή ένα άλλο 45χρονο άνδρα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι και εξετάζεται για να διαπιστωθεί αν είναι ο δράστης.

Τα αίτια του αιματηρού επεισοδίου ερευνώνται, με την αστυνομία να εξετάζει σοβαρά τα πολιτικά κίνητρα της επίθεσης, καθώς ο φερόμενος ως δράστης φαίνεται πως ανήκει στο χώρο της Χρυσής Αυγής.

Λίγα λεπτά μετά την είδηση του θανάτου του 34χρονου, στο σημείο της δολοφονίας άρχισε να μαζεύεται κόσμος.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως ο νεκρός είναι ο Παύλος Φύσσας, ο οποίος είναι ο τραγουδιστής της χιπ χοπ, Killah P.

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι.

Στη φάκα του ΣΔΟΕ πασίγνωστος τηλεοπτικός αστέρας και ιδιοκτήτης ΙΕΚ που… ακμάζει!

Τον έναν τον ξεσκονίζουν από καιρό. Δηλαδή, ήδη από την περασμένη άνοιξη, για να είμαι ακριβής.

Πρόκειται για γνωστό ιδιοκτήτη ενός από αυτά τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (κάθε χρόνο τέτοια εποχή τάζουν λαγούς με ή χωρίς πετραχήλια στα παιδιά που για να τον έναν ή τον άλλο λόγο έχουν μείνει εκτός ΑΕΙ ή ΤΕΙ), που… ακμάζει εδώ και δύο δεκαετίες στον χώρο.

Η έρευνα των αρμοδίων Αρχών εξελίσσεται με… απροσδόκητα ευρήματα τα οποία, όπως με ενημέρωσε χθες πηγή μου, σύντομα θα φέρουν τον περί ου ο λόγος ενώπιον ενωπίω με τη Δικαιοσύνη.

Μέσα από αυτά τα ευρήματα, ανέφερε η πηγή μου, προέκυψε η εμπλοκή του δεύτερου που είναι πασίγνωστος τηλεοπτικός αστέρας, φίλος κολλητός του ανθρώπου μας.

Το αποτέλεσμα; Η Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ασχολείται τώρα και με τους δύο φίλους, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν πως, από πού και με (πόσο νόμιμο) τρόπο έχουν όσα έχουν!

Φυσικά θα παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς το θέμα, διότι κάτι τέτοια-όπως είναι φυσικό-μου δημιουργούν την αίσθηση ότι από τον ορυμαγδό της κρίσης στο τέλος κάτι θετικό (όπως το να καθίσει κάθε κατεργάρης στο πάγκο του) μπορεί να προκύψει…

“Στίγμα” (ΤΑ ΝΕΑ)
Του Γιώργου Παπαχρήστου



Διεθνής Διαφάνεια: Χώρα «υψηλού κινδύνου» διαφθοράς στην άμυνα η Ελλάδα

Ως χώρα «υψηλού κινδύνου» διαφθοράς στον αμυντικό τομέα χαρακτηρίζεται η Ελλάδα σε έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας αμυντικής πολιτικής σε 82 χώρες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το παγκόσμιο κόστος της διαφθοράς στον αμυντικό τομέα ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια ετησίως. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις βασίζονται σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Stockholm International Peace Research Institut .

Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας αμυντικής πολιτικής σε 82 χώρες, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, «τα 2/3 (85%) των κοινοβουλίων και της νομοθετικής εξουσίας παγκοσμίως αποτυγχάνουν να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο στα υπουργεία Άμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις», ενώ «70% των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων το 2012 αφήνουν ανοικτή την πόρτα στη διαφθορά». Στην έκθεση, μόνον τέσσερις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο) θεωρούνται «πρωτοπόρες» και με «πολύ χαμηλά επίπεδα κινδύνου διαφθοράς», ενώ υπάρχουν δώδεκα κράτη, στα οποία εντοπίζεται περιορισμένος κίνδυνος διαφθοράς, λόγω του αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Είναι: ΗΠΑ, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Κολομβία, Νότια Κορέα Σουηδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Πολωνία, Σλοβακία, Ταϊβάν. Σε «πολύ υψηλό κίνδυνο» είναι εκτεθειμένες 21 χώρες (Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Ιορδανία κ.λπ.). Δέκα τέσσερις χώρες αξιολογούνται σε «μεσαίο κίνδυνο» με ανάμεσά τους οι: Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος. Η Ελλάδα μαζί με άλλες 16 χώρες (Γεωργία, Τουρκία, Ρωσία, Σερβία, Τανζανία, Γκάνα, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Καζακστάν, Κένυα, Λίβανος, Νεπάλ, Ουγκάντα, Φιλιπππίνες, Κουβέιτ), υπάγονται στην κατηγορία των κρατών «υψηλού κινδύνου».


πηγη

Κινδυνεύουν με διακοπή χρηματοδότησης επτά δημόσιοι φορείς και πανεπιστήμια

Επτά φορείς του δημοσίου παρουσιάζουν αποκλίσεις από τους στόχους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο -β’ τρίμηνο του 2013- τις οποίες πρέπει να διορθώσουν γιατί αλλιώς κινδυνεύουν με περικοπές στην επιχορήγηση που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων των νομικών προσώπων φορέων της γενικής κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Οι φορείς αυτοί είναι: ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδος, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Ερευνάς και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Σύμφωνα με τα στοιχεία στους περισσότερους φορείς οι αποκλίσεις οφείλονται στα μειωμένα έσοδα σε σχέση με τους στόχους.

Οπως επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα νομικά πρόσωπα που παρουσιάζονται για δεύτερο τρίμηνο του έτους αποκλίσεις από τους τριμηνιαίους στόχους, τα αρμόδια υπηρεσιακά τους όργανα θα πρέπει να μεριμνήσουν για τις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις μείωσης των αποκλίσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθεί μείωση της επιχορήγησης.



πηγη

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις στους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους μονοκατοικίες και εντός σχεδίου οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας, αγροτεμάχια, καθώς και κατοικίες που δεν ηλεκτροδοτούνται αναμένεται να φέρει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014, με στόχο την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, στους κερδισμένους του νέου φόρου θα είναι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους ακριβά ακίνητα, αφού θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Με τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να βεβαιώνονται έσοδα συνολικού ύψους 4,15 δισ. ευρώ για να καταλήγουν στα δημόσια ταμεία 2,9 δισ. ευρώ ετησίως. Ο ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Έτσι θα επιβαρυνθούν φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους: – Μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το ΕΕΤΑ μέσω της ΔΕΗ, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επίσης οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα. – Μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία) τα περισσότερα από τα οποία δεν ενοικιάζονται. Στα ακίνητα αυτά δεν επιβάλλεται σήμερα το «χαράτσι», ενώ από το επόμενο έτος θα φορολογούνται. – Εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται. – Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται. – Κτίσματα και οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας σε περιοχές εντός σχεδίων και ταυτόχρονα αγροτεμάχια, εκτάσεις που σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία. Φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν με την εφαρμογή του νέου φόρου για τους φορολογούμενους που κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το σχέδιο: Ο Ενιαίος Φόρος για τις κατοικίες και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών: το αρχικό ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 2,3 ευρώ το τ.μ. και θα φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ. Από κει και πέρα, ανάλογα με την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τη θέση (τον όροφο) της κατοικίας το αρχικό ποσό του φόρου θα μεταβάλλεται με την εφαρμογή των αντίστοιχων συντελεστών αυξομείωσης. Για τα οικόπεδα το ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 0,4 ευρώ μέχρι 4 ευρώ το τ.μ. Για τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως η αρχική βασική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η θέση (ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή έκταση), η απόσταση από τη θάλασσα (μεγαλύτερη ή μικρότερη των 800 μέτρων) και το είδος της εδαφικής έκτασης.

Ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Απαλλαγές: Ελάχιστες απαλλαγές από τον νέο φόρο και υπό αυστηρές προϋποθέσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα καταργείται το όριο των 27 ευρώ μέχρι το οποίο αμελείται η είσπραξη του φόρου. Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται προσωρινές απαλλαγές σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του. Οι προσωρινές απαλλαγές χορηγούνται σε ετήσια βάση.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια: 1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, προκειμένου για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος. 2.

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικά για τα μέλη του νοικοκυριού (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) βεβαιωθέντος φόρου. 3. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των οικοπέδων στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. προκειμένου για κτίσματα, τα 500 τ.μ. προκειμένου για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6.000 τ.μ. προκειμένου για αγροτεμάχια 4. Το σύνολο της αξίας των καταθέσεων και των χρεογράφων στην κατοχή των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του φόρου και 5. Τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επιχειρήσεις: Στις επιχειρήσεις χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε ετήσια βάση και δύναται να ανανεώνεται μέχρι τρεις φορές εντός δέκα ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγηση της αναστολής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια: 1. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του αιτούντος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου. 2. Ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Κτίσματα: Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο νέος φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ. Μικρότερο φόρο σε σχέση με τα ποσά που πληρώνουν σήμερα για το τέλος ακινήτων και το ΦΑΠ θα πληρώνουν από το 2014 οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας. Αγροτεμάχια:Για τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τ.μ. και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηρι¬στικά κάθε έκτασης.


Βήμα – βήμα πώς μετέτρεψαν έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ

Η πρώτη αποδόμηση του “πλεονάσματος” ήρθε στις 12 Αυγούστου από το REUTERS και ήταν η πιο οδυνηρή.

Το πρακτορείο σε ανταπόκρισή του με τίτλο “Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα με την βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ”, μας εξηγούσε ότι για να βγεί το εν λόγω πλεόνασμα δεν μετρήθηκαν οι πληρωμές τόκων, η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης., ενώ περιέκοψαν  τις πρωτογενές μας δαπάνες κατά 10%.

Επίσης περασαν στο πλεόνασμα τις (μεγαλύτερες του αναμενόμενου) επιδοτήσεις από την ΕΕ για εργα που δεν εκαναν και την εφάπαξ επιστροφή των τραπεζών της Ευρωζώνης απο τα κέρδη τους επάνω στα Ελληνικά ομολογα.

Και όλα αυτά ενώ σύμφωνα με το Reuters, η φορολογία υπολείπεται των στόχων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχον έτος, δεν έχει πληρωθεί από τους φορολογούμενους.
Έναν μήνα αργότερα στις 9 Σεπτεμβρίου, ήρθε η ανάλυση της Capital Economicsγια να μας πει ότι δεν βλέπει πλεόνασμα και ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2014 αλλά επιπλέον πτώση 2%.

Πιο δεικτικό ήταν βέβαια το Βρετανικό σατιρικό σάιτ stirring trouble internationally.του διάσημου αναλυτή και συγγραφέα Alexander Nekrassov μια μέρα πρίν, στις 8  Σεπτεμβρίου που ανέβασε ανάρτηση με τίτλο:

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει ένα μεγάλο νούμερο Stand-Up Comedy, με ξεκαρδιστικά αστεία περί σημαδιών ανάκαμψης – Ποιός χρειάζεται σάτιρα όταν έχουμε πολιτικούς που λένε ξεκαρδιστικά πράγματα όλη την ώρα;”

Παραθέτουμε παρακάτω ένα άρθρο του Μάριου Χριστοδούλου, σχετικά με το ίδιο θέμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 11/09/13.

Πώς μετέτρεψαν έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ
Καθηγητές με ντοκτορά στην… Αλχημεία
Του Μάριου Χριστοδούλου
11/09/13

Το κρέας ψάρι ή αλλιώς το έλλειμμα πλεόνασμα «βαφτίζει» η κυβέρνηση. Για την εικόνα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ο λόγος, που μόνο μαγική μπορεί να είναι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο προϋπολογισμός σε αυτό το διάστημα έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,92 δισ. ευρώ.

Εάν όμως αφαιρεθούν τα κέρδη από τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όπως επίσης οι φόροι και τα επιδόματα που δεν πλήρωσε ενώ όφειλε κανονικά το Δημόσιο, τότε το πλεόνασμα μετατρέπεται σε έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έχει στο ταμείο του πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ οφείλεται:

•Στα έκτακτα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν λόγω της μεταφοράς στη χώρα μας των αποδόσεων που είχαν αποκομίσει τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

● Στη μη καταβολή δαπανών συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για δημόσιες επενδύσεις.

● Στη μη επιστροφή φόρων 683 εκατ. ευρώ, ΦΠΑ και εισοδήματος, σε επιχειρήσεις και φορολογουμένους.

● Στη μη απόδοση πολυτεκνικών επιδομάτων συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ.

● Στη μη πληρωμή καταναλωτικών δαπανών ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

● Στη μη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα φτάνει στο οκτάμηνο τα 713 εκατ. ευρώ και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η υστέρηση αυτή μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ, η οποία έμεινε πίσω λόγω των καθυστερήσεων και παρατάσεων που δόθηκαν.

Σε σύγκριση με το περσινό οκτάμηνο η «τρύπα» στα συνολικά έσοδα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι κίνδυνοι στη δημοσιονομική διαχείριση παραμένουν και προσδιορίζονται κυρίως στους τομείς των ασφαλιστικών ταμείων (πρόσθετες ανάγκες ενίσχυσης) και στις δράσεις για την Υγεία.

Για τον συγκεκριμένο λόγο, έως τώρα χρησιμοποιείται με εξαιρετική φειδώ το αποθεματικό της χώρας (έχουν δαπανηθεί 328 εκατ. ευρώ ή το 30% από το συνολικό κονδύλι του 1,1 δισ. ευρώ).
Αναλυτικότερα από τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτουν τα εξής:

* Το πρωτογενές πλεόνασμα (μαζί με τα ομόλογα) διαμορφώθηκε στα περίπου 3 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ κατά το οκτάμηνο. Μόνο τον Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ.

* Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε 2,4 δισ. ευρώ (ο στόχος ήταν για έλλειμμα 7,8 δισ. ευρώ).

* Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,964 δισ. ευρώ, 1,157 δισ. ευρώ ή 3,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του οκταμήνου (29,807 δισ. ευρώ). Η καλή πορεία των έμμεσων φόρων υπερκάλυψε την αρνητική απόκλιση των άμεσων φόρων οι οποίοι υστέρησαν κατά 158 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1.677 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.835 εκατ. ευρώ.

* Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 32 δισ. ευρώ, περίπου 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί. Ειδικότερα για τον Αύγουστο, τα έσοδα προ επιστροφών ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 400 εκατ. ευρώ ή κατά 10,2% έναντι του μηνιαίου στόχου.

* Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,131 δισ. ευρώ ή ποσοστό 18,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,840 δισ. ευρώ ή ποσοστό 9,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,707 δισ. ευρώ ή ποσοστό 51,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

olympia.gr