EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παραλύει Τετάρτη και Πέμπτη ο δημόσιος τομέας λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ

Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για αύριο και μεθαύριο, κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ αντιτίθεται στις πολιτικές που «απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές και την πρόνοια και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους που εδώ και τέσσερα χρόνια υφίστανται τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων».

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ. Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε αγώνα διαρκείας σε όλο το δημόσιο τονίζοντας ότι: τις επόμενες μέρες ακόμη 9.000 συνάδελφοι μας μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, το Δεκέμβριο άλλες 12.500, ενώ 15.000 οδηγούνται απευθείας για απόλυση από το Δημόσιο Τομέα. σχεδιασμός της κυβέρνησης και της τρόικας θέλουν τον περιορισμό και τη μείωση των υπηρεσιών, των υπαλλήλων κατά 1/3 δηλαδή την αύξηση του κόστους στους πολίτες για την εξασφάλιση των υπηρεσιών που έως χθες παρείχε το Δημόσιο.

 Άρχισαν με την εφεδρεία, την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, με τους ΔΕ ιδιωτικού δικαίου ΚΑΙ ΤΩΡΑ προχωρούν με τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις. μειώνουν κλίνες και θρανία, κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, οργανισμούς και δομές που θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, τους πιο αδύναμους: εργατική κατοικία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση ανέργων. δρομολογούν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ. ην Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών – Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα. ο Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

H EE της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών -μελών της να προχωρήσουν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές και την πρόνοια και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους που εδώ και τέσσερα χρόνια υφίστανται τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και σήμερα κατά χιλιάδες καταδικάζονται στην ανεργία μέσω της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες – Μέλη της, αλλά και στη Γενική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτέμβρη 2013.

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ.



O Βενιζέλος “βόλεψε” τον πολιτικό του φίλο Λιντζέρη στον ΕΟΦ…

Ο Δημήτρης Λιντζέρης, μαιευτήρας – γυναικολόγος, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β’ Περιφέρεια Πειραιά (γνωστός πολιτικός φίλος του Βενιζέλου) πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου του ΕΟΦ, μετά από σημερινή απόφαση του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.

Διευκρινίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής Γιάννης Τούντας, παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες.

«Θέλουμε άλλους 600, όχι να διώξουμε υπαλλήλους»

Με τη συμμετοχή δεκάδων υπαλλήλων, καθηγητών, φοιτητών αλλά και εκπροσώπων της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε σήμερα, Τρίτη, το μεσημέρι εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών του υπαλλήλων.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής κυρία Μαρία Λυμπέρη, ενώ παρέστη και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Θάνος Δημόπουλος.

Οι ομιλητές αλλά και οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος παρουσίασαν σειρά στοιχείων. Συγκεκριμένα είπαν ότι:

- Ο εξυπηρετούμενος φοιτητικός πληθυσμός του Ιδρύματος είναι 65.682, το διδακτικό προσωπικό είναι 1.974 και υπηρετούν σε αυτό 1.316 διοικητικοί υπάλληλοι (317 μόνιμοι υπάλληλοι και 999 ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου). «Σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου ο απαιτούμενος αριθμός διοικητικών υπαλλήλων για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος είναι 1.917. Δηλαδή αντί να απομακρύνει διοικητικούς υπαλλήλους η πολιτεία οφείλει να προσλάβει άλλους 600 προκειμένου το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί ομαλά» ανέφεραν οι ομιλητές.

- Με βάση διεθνώς έγκυρες και αντικειμενικές μετρήσεις η αναλογία μη διδακτικού προσωπικού και φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι 1,66 ανά 100 φοιτητές, τη στιγμή που η μέση αναλογία στα πανεπιστήμια της Βρετανίας είναι 7,9 ανά 100 φοιτητές και των ΗΠΑ 9,5 ανά 100 φοιτητές.

Οι ομιλητές ανέφεραν ότι «η απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της απαξίωσης, διάλυσης και καταστροφής της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας παιδείας». Και δήλωσαν ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τα αρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση στο σύνολό της θα πρέπει αμέσως να σταματήσουν το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, για να είναι συνεπείς στους όρους που εκείνοι έθεσαν.

Τέλος, προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων από τις θέσεις τους θα οδηγήσει νομοτελειακά στη διακοπή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και των πανεπιστημίων της χώρας γενικότερα, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και τη δημόσια υγεία.

Νοσοκομείο Σαντορίνης: “Αυτοδιαχείρηση αντί σε ιδιώτη”

Εχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 4.500 υπογραφές υποστήριξης, οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, με συγκεκριμένο σχέδιο, να διαχειριστούν το νοσοκομείο του νησιού
→Τα έσοδα λειτουργίας θα εξασφαλίζονται από τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και από τις παροχές Υγείας που θα προσφέρει το νοσοκομείο

Του Δημήτρη Τερζή

Τη δική τους πρόταση αναφορικά με την τύχη του νέου νοσοκομείου Σαντορίνης πρόκειται να καταθέσουν το συντομότερο οι κάτοικοι του νησιού, μέσω της Επιτροπής Αγώνα και του δήμου. Εχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 4.500 υπογραφές υποστήριξης, είναι έτοιμοι να απαντήσουν στο τελεσίγραφο που τους είχε στείλει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (έληξε χθες), ο οποίος έχει δηλώσει πως το κράτος δεν έχει χρήματα προκειμένου να «τρέξει» το νοσοκομείο.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή, η Επιτροπή Αγώνα δήλωσε πως θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη όπου θα του παρουσιαστεί αναλυτικά η πρόταση. Σύμφωνα με αυτήν, η Επιτροπή και ο δήμος προτίθενται να ζητήσουν από τον υπουργό να τους επιτραπεί η σύσταση μιας τοπικής ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδας Υγείας) η οποία και θα διαχειρίζεται το νοσοκομείο.

Με λίγα λόγια, ζητούν την αυτοδιαχείριση του νοσοκομείου με ευθύνη του δήμου, όπου τα έσοδα λειτουργίας θα εξασφαλίζονται από τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και από τις παροχές Υγείας που θα προσφέρει το νοσοκομείο τα οποία δεν θα καταλήγουν στην ΑΕΜΥ της Αθήνας (η οποία είναι υπεύθυνη για το νοσοκομείο σήμερα) αλλά θα μένουν στο νησί.

Η πρόταση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί «πρωτοποριακή» καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι, κατανοώντας την οικονομική δυσχέρεια του κράτους και μπροστά στον κίνδυνο εισβολής ιδιωτών στη δημόσια υγεία, δεσμεύονται με συγκεκριμένο σχέδιο να διαχειριστούν τη μονάδα υγείας τους.

«Εμείς θα πάμε με αυτή την πρόταση» είπε ο Μιχάλης Ρούσσος από την Επιτροπή Αγώνα. «Πιστεύω πως με την πρότασή μας λύνουμε τα χέρια του υπουργού και τον βγάζουμε από τη δύσκολη θέση. Από εκεί και πέρα αν κάποιος θέλει να κάνει ιδιωτικό νοσοκομείο στη Σαντορίνη υπάρχουν άπειρα χωράφια. Ας αγοράσει και ας φτιάξει ένα».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε για το θέμα με τη Σοφία Κίτσιου από την Επιτροπή Αγώνα, η οποία μας είπε: «Το πράγμα είναι απλό. Εμείς ζητάμε “απόσχιση κλάδου”. το οποίο υποστηρίζεται νομικά. Αυτό μπορεί να γίνει με την ίδρυση μιας τοπικής ΑΕΜΥ που θα διαχειρίζεται το νοσοκομείο.
Με λίγα λόγια, ο δήμος θα διοικεί το νοσοκομείο το οποίο θα παραμείνει Δημόσιο και θα υπόκειται στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών. Ζητάμε την ένταξη του Κέντρου Υγείας στο Νοσοκομείο και το μόνο που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι τα χρήματα που έδινε το κράτος στο Κέντρο Υγείας να εξακολουθήσει να τα δίνει. Από εκεί και πέρα, το νοσοκομείο μπορεί να είναι πλεονασματικό. Ολες οι μελέτες που έχουν γίνει αυτό αναφέρουν. Ζητάμε επίσης από το υπουργείο να αποτιμήσει τη συμβολή του αεροσκάφους που διαθέτουμε γι’ αυτόν τον σκοπό. Πιστεύω πως θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση αλλά είμαστε αποφασισμένοι».

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ : Φωτογραφίες απο την πορεία του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης στο Σωματείο της ΒΙΟ.ΜΕ.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΙΑΚΩΝ!

Ξεκίνησαν από τη Δευτέρα (16/9) με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζονται, με μαζικότατη συμμετοχή και δυναμισμό οι απεργίες σε μια σειρά φορέων του Δημοσίου. Το απεργιακό “τσουνάμι” επεκτείνεται συντονισμένα σε όλους τους κλάδους του δημόσιου και σύμφωνα με συνδικαλιστικούς και πολιτικούς κύκλους της Αριστεράς σταδιακά πρόκειται να επεκταθεί σε όλο και περισσότερους τομείς και του ιδιωτικού τομέα.

Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων παίρνουν σήμερα Τρίτη (17/9) οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στην διάλυση της δημόσιας υγείας. Προχωρούν σε τριήμερη πανελλαδική απεργία από σήμερα, Τρίτη (17/9) έως και την Πέμπτη (19/9), ενώ θα αποφασίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέες συνελεύσεις την συνέχιση των μαζικών τους κινητοποιήσεων.

Η μεγάλη συντονισμένη απεργιακή δράση στο δημόσιο που συνοδεύεται με κινητοποιήσεις μεγάλου πλήθους στο δρόμο και οι οποίες σταδιακά επεκτείνονται και στο χειμαζόμενο ιδιωτικό τομέα, είναι βέβαιον ότι όχι μόνο θα έχουν θετικά νικηφόρα αποτελέσματα όσον αφορά τα διεκδικούμενα αιτήματα αλλά θα προκαλέσουν και ριζικές πολιτικές εξελίξεις.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλεί τα μέλη της «στην ανάληψη τοπικών κινηματικών πρωτοβουλιών, ακόμη και λειτουργικών καταλήψεων μαζί με τους άλλους Κοινωνικούς Φορείς, για να υπερασπίσουμε» , όπως αναφέρει, «τα Νοσοκομεία και τις δομές υγείας που απειλούνται να κλείσουν».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συντάσσεται με τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, διατυπώνοντας ένα βροντερό «όχι»:
  • Στη διάλυση των Δημόσιων Δομών Υγείας, στην αποδυνάμωση των Νοσοκομείων, στις απολύσεις εργαζομένων υγειονομικών,
  • Στις περικοπές των δαπανών υγείας με οριζόντιο τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή περίθαλψη του ελληνικού λαού,
  • Στη μετακίνηση του κόστους της περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων.
Στο «χορό» των κινητοποιήσεων στην Υγεία μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη από 11:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης, αποφάσισε να συμμετάσχει στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το απεργιακό μέτωπο στην Παιδεία, με τους καθηγητές να βρίσκονται σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συνεχίζουν τη 48ωρη απεργία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρώτη μέρα της απεργίας των καθηγητών σημειώθηκε συντριπτική συμμετοχή.

Οι δάσκαλοι, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ .

Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία Τετάρτη και Πέμπτη.  Την Τετάρτη, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ. Την ίδια μέρα στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Στην κινητοποίηση θα μετέχει και η ΓΣΕΕ που έχει αποφασίσει για την Τετάρτη τετράωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας διαμαρτυρόμενοι και για την ένταξη 618 εργαζομένων σε καθεστώς “κινητικότητας” – “διθεσιμότητας” και συνεχίζουν τις πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες τους.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.


ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ: ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΕΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«Παλεύουμε για το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Παλεύουμε για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Διεκδικούμε λύσεις για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται υπό κατάρρευση»

Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ενάντια στις απολύσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) προκηρύσσουν τρίωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου από τις 09:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι στον τομέα της Ενημέρωσης (ιδιωτικά και δημόσια μέσα).

Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που καλύπτουν και μεταδίδουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Καλούμε τις Ενώσεις να φροντίσουν για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Λέμε ΟΧΙ στο λουκέτο της ΕΡΤ, λέμε ΟΧΙ στις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων του κλάδου μας, λέμε ΟΧΙ και στις δρομολογημένες απολύσεις των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιόφωνα, λέμε ΟΧΙ στη φίμωση της δημοτικής ραδιοφωνίας.

Παλεύουμε για το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Παλεύουμε για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Διεκδικούμε λύσεις για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ”

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΙΣ 18/9

«Bρίσκονται σε εξέλιξη “σκοτεινά” σχέδια για το μέλλον του σιδηρόδρομου και των σιδηροδρομικών στη χώρα μας»

Τη συμμετοχή της στην τετράωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 18/9/2013 από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη συμμετοχή της στη στάση εργασίας η Ομοσπονδία εκφράζει την αγωνία όλων των εργαζομένων αλλά και των σιδηροδρομικών ιδιαίτερα, καθώς «βρίσκονται σε εξέλιξη “σκοτεινά” σχέδια για το μέλλον του σιδηρόδρομου και των σιδηροδρομικών στη χώρα μας».

Σημειώνεται ότι στη σημερινή κοινή σύσκεψη των συνδικάτων στις μεταφορές, αποφασίσθηκε κοινή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στις μεταφορές στις 18/9/2013 και ώρα 12.00, στην πλατεία Κοτζιά.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης σε μορφή pdf, εδώ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ

Αποκλεισμένη είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στην πλατεία Κάνιγγος, από υπαλλήλους που διαμαρτύρονται καθώς βγήκαν σε διαθεσιμότητα 35 συνάδελφοι τους.
Συνολικά από τον ελεγκτικό μηχανισμό της Γ.Γ. Εμπορίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα περίπου 100 άτομα, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί τελείως ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΙΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Διευκρινιστική δήλωση και μάλιστα προκαταβολικά για να μην υπάρξουν αυθαίρετες ερμηνείες για δημιουργία εντυπώσεων, κάνει με αφορμή την απεργία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας.

«Είναι προφανές πως οι γιατροί εφόσον εφημερεύουν είναι αδύνατον να απεργούν», σημειώνει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Δ. Βαρνάβας καλώντας παράλληλα τον υπουργό Υγείας να σταματήσει να «επιδίδεται και πάλι σε διαστρεβλωτικές δηλώσεις σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στην απεργία».
«Ας μην επιχαίρει λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης επειδή οι νοσοκομειακοί γιατροί επιδεικνύουν υπευθυνότητα και τοποθετούν στις απεργίες μεγάλο αριθμό εφημερευόντων, ώστε τα Νοσοκομεία να λειτουργούν με ασφάλεια τις μέρες που υπάρχει κοινωνική ένταση.
»Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να επιδοθούν σε παιχνίδια εντυπωσιασμού, ούτε πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές προκειμένου να επιδείξουν “Επιτυχημένες απεργίες” απέναντι στην αποτυχημένη πολιτική του κ. Γεωργιάδη και της κυβέρνησης», καταλήγει.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να κατέλθουν σε τριήμερη απεργία στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας την κατηγορηματική τους αντίθεση στη διάλυση του ΕΣΥ, τις εκκενώσεις Νοσοκομείων, τις διαθεσιμότητες, τις ελλείψεις υλικών και τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ που σημαίνουν εκατοντάδες θανάτους συνανθρώπων μας.

Στις κινητοποιήσεις συμπορευόμαστε με τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στο τέλος της εβδομάδας θα συναντηθούμε μαζί τους ώστε να συνεκτιμήσουμε την κατάσταση και να χαράξουμε την τακτική μας για κινητοποίηση διαρκείας, προκειμένου η χώρα ν΄ απαλλαγεί από το βρόγχο του μνημονίου και μια κυβέρνηση αδίστακτη, η οποία διαλύει κάθε δημόσιο αγαθό.

Επειδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδίδεται και πάλι σε διαστρεβλωτικές δηλώσεις σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών στην απεργία θα επαναλάβουμε τα εξής προφανή:
Μετά τρία χρόνια μνημονίων τα Νοσοκομεία έχουν αποψιλωθεί από ιατρικό δυναμικό. Τα κενά σήμερα ξεπερνούν τις 6500, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες Τμήματα που έχουν μείνει πλέον με έναν ή δύο γιατρούς. Αυτοί οι γιατροί, εκτός του καθημερινού έργου, πρέπει να εφημερεύουν μέχρι και 11 φορές το μήνα προκειμένου να καλύπτουν τα επείγοντα περιστατικά.

Είναι προφανές πως οι γιατροί εφόσον εφημερεύουν είναι αδύνατον να απεργούν.

Ας μην επιχαίρει λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης επειδή  οι νοσοκομειακοί γιατροί επιδεικνύουν υπευθυνότητα και τοποθετούν στις απεργίες μεγάλο αριθμό εφημερευόντων, ώστε τα Νοσοκομεία να λειτουργούν με ασφάλεια τις μέρες που υπάρχει κοινωνική ένταση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να επιδοθούν σε παιχνίδια εντυπωσιασμού, ούτε πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές προκειμένου να επιδείξουν «επιτυχημένες απεργίες» απέναντι στην αποτυχημένη πολιτική του κ. Γεωργιάδη και της κυβέρνησης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: ΔΕΛΤΙΟ… ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ 16-21/9

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, προσπαθώντας να κωδικοποιήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παραθέτει τις απεργίες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν την τρέχουσα εβδομάδα.

ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία στις 18-19/9
κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων


Εβδομάδα δράσης απεργιακών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 16 έως την Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 για την ΑΔΕΔΥ κατά της διαθεσιμότητας απολύσεων και της διάλυσης υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, ώστε -αντί πινακίου φακής- να δοθούν βορά στα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους ιδιώτες (ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για την απεργία, στην οποία εξηγεί γιατί πραγματοποιείται η 48ωρη και γιατί θα κλιμακωθεί ο αγώνας).

Την Τετάρτη και την Πέμπτη 18-19/9 πραγματοποιεί 48ωρη απεργία σε όλο το δημόσιο τομέα. Μετέχουν μεταξύ άλλων, οι υγειονομικοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι αρχαιολόγοι κτλ.
  • Την Τετάρτη 18/9, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:30.
  • Την Πέμπτη 19/9 θα συνεδριάσει από κοινού, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών, για εκτίμηση των μέχρι τότε εξελίξεων, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις στο γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.
ΓΣΕΕ: 4ωρη στάση εργασίας στις 18/9

Αν και στο επίκεντρο της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ την Παρασκευή 13/9 βρέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους της χώρας, ωστόσο, αυτό δεν κρίθηκε ικανό από την πλειοψηφία της να ακολουθήσει το γενικότερο απεργιακό κλίμα στο Δημόσιο.
Έτσι, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 4ωρης στάσης εργασίας την Τετάρτη 18/9, από τις 11:00-15:00, και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, πρότεινε μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 18/9 Τετάρτη μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Όμως, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕΔΑΚΕΠΑΜΕ) έδωσε τα ρέστα της για να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο κινητοποίησης, που θα συνένωνε το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα, σε μια απεργία με γενικά χαρακτηριστικά.

Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης είναι η για άλλη μια φορά στοχο-προσήλωση και μονομανία του ΠΑΜΕ να εξαντλεί όλο το δυναμισμό του σε οργανωμένη και στοχοποιημένη επίθεση σε βάρος των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στέλνοντας παράλληλα σήματα διευκόλυνσης και συνεννόησης προς την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, διευκολύνοντας τους χειρισμούς τους.

Ιδιαίτερο στοιχείο των προθέσεων και επιδιώξεων του ΠΑΜΕ ήταν η προσπάθεια του να ανατρέψει την απόφαση για 24ωρη απεργία, κάτι που είχε εκδηλωθεί ως πρόθεση αρχικά από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, προτείνοντας παρελκυστικά να μεταφερθεί η απεργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, και άρα να εμποδιστεί κάθε προσπάθεια ουσιαστικής συνένωσης των κινητοποιήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε αναλυτικά τι πρότεινε η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ 16/9
των καθηγητών και των εργαζομένων σε Ταμεία, υπ. Εργασίας και ΟΑΕΔ


Η απεργιακή εβδομάδα ξεκινά με τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες των καθηγητών (ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση) και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, στο υπουργείο Εργασίας, στον ΟΑΕΕ, στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ (ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση).
Όπως διευκρινίζει η ΟΛΜΕ, «στις απεργιακές κινητοποιήσεις μπορούν να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτοί που είναι αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες ή έχουν διατεθεί μερικώς ή ολικώς σε άλλη βαθμίδα, εκτός από όσους έχουν κάνει μετάταξη».
Στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, οι ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας), ΠΕΥ-ΟΑΕΔ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ), ΠΟΣΕ-ΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ) και ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής) διοργανώνουν κοινή απεργιακή συγκέντρωση.

Η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε στάση εργασίας από τις 11:30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 12 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη συγκέντρωση μετέχουν και οι δάσκαλοι που πραγματοποιούν στάση εργασίας, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, καθώς και πλήθος συλλόγων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Κατά τα λοιπά:
  • 16/9 Τελευταία ημέρα της αναστολής στη λειτουργία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά της διαθεσιμότητας – απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων. Παραμένει κλειστό από την Τρίτη 10/9. Η περαιτέρω στάση του ΕΚΠΑ θα εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου (ΕΔΩ η ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών).
  • 16/9: Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδιας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ (ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση).
  • 16-20/9: Πενθήμερη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ (ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση).
  • 16-20/9: Την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τη Δευτέρα 16/9 και για όλη την εβδομάδα αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος, σε ένδειξη στήριξης των διοικητικών υπαλλήλων του που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις λόγω της διαθεσιμότητας (διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση της Συγκλήτου).
  • 16-19/9: Συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τη Δευτέρα και την Τρίτη 16 και 17 Σεπτεμβρίου καθώς και του διοικητικού του έργου στις 18 και 19 του μήνα λόγω της διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού (διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση της Συγκλήτου).
  • 16-17/9 48ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ, ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση).
  • 17-19/9 Τριήμερη απεργία των γιατρών στο ΕΣΥ (ΟΕΝΓΕ, ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση).
  • 17-18/9 Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο Κώδικα Δικηγόρων.
  • 18-19/9 48ωρη απεργία των δασκάλων και των νηπιαγωγών (ΔΟΕ, ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση), των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ, ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση), των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση), των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση), των αρχαιολόγων (ΣΕΑ, ΕΔΩ η σχετική ανακοίνωση) και του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής – Στερεάς & Νήσων.
Όπως σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Αυτόνομη Παρέμβαση στο ΥΠΠΟ, «τη Δευτέρα 16/9 ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα κινητοποιήσεων. Πρέπει ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ να συμμετέχουμε μαζικά, αποφασιστικά, δυναμικά. Οι “διαθεσιμότητες”, δηλ. οι απολύσεις, αφορούν όλους μας. Δίνουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ για να ανατρέψουμε τη συγκυβέρνηση του μνημονίου, να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους».

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013
 
ΠΗΓΗ

Νέους επιστήμονες ή χαρτί τουαλέτας;

του Βρούσαλη Νικόλα, Λέκτορα Πολιτικής Φιλοσοφίας, University of Cambridge

Tο Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να δώσει φέτος συνολικά είκοσι μία (21) πιστώσεις στα πανεπιστήμια για συμβασιούχους λέκτορες (τον γνωστό θεσμό του ‘407’). Την ίδια εποχή πέρσι μόνο του το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχε πάρει είκοσι δύο. Ταυτόχρονα το υπουργείο αρνείται να διορίσει εκατοντάδες εκλεγμένους λέκτορες και απολύει ή θέτει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες διοικητικούς υπαλλήλους. Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα πώς θα λειτουργήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Θα σταθώ εδώ αποκλειστικά στις ανάγκες των ΑΕΙ.

Η συμμετοχή στην πανεπιστημιακή διαδικασία, όταν είναι επιτυχημένη, μοιάζει με τη συμμετοχή σε μια μπάντα. Ο βιολονίστας καθοδηγεί τα άλλα μέλη της μπάντας, και ταυτόχρονα καθοδηγείται από αυτά. Το επιτυχημένο πανεπιστημιακό μάθημα έχει την ίδια δομή: καθοδηγείς τη σκέψη φρέσκων μυαλών σε μια ιδέα, και αυτά με τη σειρά τους της ρίχνουν φως από απροσδόκητες σκοπιές, αναδιαμορφώνοντας το μοτίβο, τον ρυθμό, κλπ. Αυτό το είδος επιτυχημένου μαθήματος τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση στα ελληνικά πανεπιστήμια, εν μέρει επειδή διαθέτουν όλο και λιγότερους βιολονίστες. Ο λόγος φοιτητών προς μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) στα ελληνικά ΑΕΙ είναι πάνω από 40:1 (http://www.pd.ntua.gr/?p=185), δηλαδή από τους υψηλότερους στην Ευρώπη (στο Ηνωμένο Βασίλειο ο λόγος είναι κάτω από 20:1). Ταυτόχρονα ο αριθμός των εισακτέων αυξάνει, πράγμα που κάνει τον λόγο ακόμα πιο δυσμενή για τα μέλη ΔΕΠ και για τους ίδιους τους φοιτητές. Έτσι όλα τα μέλη της μπάντας στερούνται τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους όπως θα μπορούσαν, και να γνωρίσουν σε βάθος το αντικείμενο που έχουν επιλέξει.

Βέβαια ο θεσμός του συμβασιούχου λέκτορα πολύ σπάνια αξιοποιήθηκε για την ανάπτυξη του ταλέντου (ή την αναζήτηση της αλήθειας, που είναι ο σκοπός της έρευνας). Πολλά πανεπιστημιακά τμήματα έκαναν χρήση του θεσμού για να εκμεταλλευτούν νέους επιστήμονες, φορτώνοντάς τους μαθήματα που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν μέλη ΔΕΠ, και πληρώνοντάς τους ψίχουλα, μέχρι και 62.5 ευρώ το μήνα (http://www.efsyn.gr/?p=111349)! Ωστόσο η de facto κατάργηση του 407 θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για τους φοιτητές, και για τους επίδοξους πανεπιστημιακούς στην Ελλάδα. Το έδαφος για αυτή την κατάργηση - και τις συνέπειές της - είχε προλειανθεί πριν αρκετό καιρό. Εξηγούμαι.

Ο νόμος 4115/2013, που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, θέσπισε μια καινούρια βαθμίδα πανεπιστημιακού: αυτή του ‘πανεπιστημιακού υποτρόφου’. Οι πανεπιστημιακoί υπότροφοι ‘είτε κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, είτε υποψήφιοι διδάκτορες, είτε εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας, δύναται να προσλαμβάνονται... δια πράξεως του οικείου Τμήματος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.’ Με άλλα λόγια, αν κάποιο τμήμα έχει διδακτικές ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν τα μέλη ΔΕΠ, τότε μπορεί να προκηρύξει θέση και να την πληρώσει με τα δικά του κονδύλια. Κατά συνέπεια, η κατάργηση του 407 εξωθεί τους νέους επιστήμονες, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς, σε ένα νέο είδος θεσμοποιημένης εκμετάλλευσης στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε τμήματος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Υπουργείο πλέον λέει ευθέως στα τμήματα: «Αν θέλετε να καλύψετε τις διδακτικές σας ανάγκες νοικιάστε μόνοι σας νέους επιστήμονες με τα δικά σας λεφτά». Τα τμήματα διερωτώνται «Πού θα τα βρούμε;». Η απάντηση του υπουργείου: «Πάρτε λιγότερα στυλό και λιγότερο χαρτί τουαλέτας. Το κωλόχαρτο να υποκατασταθεί από νέους επιστήμονες».

Το φαινόμενο αυτό λέγεται ‘πραγμοποίηση’ [reification]. Η πραγμοποίηση λαμβάνει χώρα όταν ένα πρόσωπο Α φέρεται σε ένα πρόσωπο Β, ή αντιλαμβάνεται τον Β, σαν πράγμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι υποψήφιοι ‘πανεπιστημιακοί υπότροφοι’ αντιμετωπίζονται σαν χαρτί τουαλέτας, ή σαν άμεσο υποκατάστατό του. Και αυτό ανεξάρτητα από το μέσο επίπεδο της αμοιβής τους, που στην περίπτωσή των ‘υποτρόφων’ θα είναι, σχεδόν σίγουρα, πολύ χαμηλότερο από τον μέσο μισθό του πρώην 407. (Κάποιοι πιστεύουν ότι η πραγμοποίηση είναι ένα πολύ γενικό φαινόμενο. Μάλιστα θεωρούν ότι είναι υπαρξιακά αναγκαίο χαρακτηριστικό κάθε οικονομίας βασισμένης στην μισθωτή εργασία. Ωστόσο η μισθωτή εργασία δεν συνεπάγεται πραγμοποίηση των προσώπων simpliciter, αλλά και προσωποποίηση των πραγμάτων. Τίποτα από αυτά δεν επηρεάζει το επιχείρημα που αναπτύσσω εδώ.) Ποια πρέπει να είναι η απάντηση των πανεπιστημιακών συνολικά στην επιδιωκόμενη εξαθλίωση των νεότερων συναδέλφων τους, και στη συνεχή επίθεση στην αξιοπρέπειά τους;


Το Υπουργείο πλέον λέει ευθέως στα τμήματα: «Αν θέλετε να καλύψετε τις διδακτικές σας ανάγκες νοικιάστε μόνοι σας νέους επιστήμονες με τα δικά σας λεφτά». Τα τμήματα διερωτώνται «Πού θα τα βρούμε;». Η απάντηση του υπουργείου: «Πάρτε λιγότερα στυλό και λιγότερο χαρτί τουαλέτας. Το κωλόχαρτο να υποκατασταθεί από νέους επιστήμονες».

Μόνη διέξοδος, κατά τη γνώμη μου, είναι η κατάργηση των νόμων που ανέφερα παραπάνω, η αντιστροφή των μέτρων που τους κατέστησαν δυνατούς, και κατά συνέπεια η ανατροπή της κυβέρνησης. Αναγκαίο μέσο για όλα αυτά είναι η σύγκλιση των κινητοποιήσεων πανεπιστημιακών, καθηγητών και δασκάλων, και φοιτητών, με επίκεντρο τα πανεπιστήμια. Αυτό δεν συνεπάγεται ‘κλειστά’ πανεπιστήμια, σχολεία, κλπ. Τα πανεπιστήμια μπορούν και πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Αυτή είναι άλλωστε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποκτήσουν τα μαθήματα την ελεύθερη μορφή που όφειλαν να έχουν. ‘Όφειλαν’ επειδή το πανεπιστήμιο δεν είναι εξεταστικό κέντρο, ή πρόγραμμα μαθητείας, ή προθάλαμος για την αγορά εργασίας, αλλά μια κοινότητα που καλλιεργεί τις συνθήκες για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μελών της.


Πηγή

18 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Με τον υφυπουργό Εθνικής 'Άμυνας Αθανάσιο Δαβάκη, συναντήθηκε αντιπροσωπεία των εργαζομένων από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενώ έξω από το υπουργείο παραμένουν περίπου 200 εργαζόμενοι.

Στη συνάντηση, ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου όπου άκουσε τα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι παραμένουν 18 μήνες απλήρωτοι.

Ο υφυπουργός Άμυνας μετέφερε στους εργαζομένους ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με την εταιρεία, ώστε να βρεθεί μια δίκαιη λύση και ότι θα μεταφέρει στον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο τα αιτήματα που του έθεσαν.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του Βρούτση!

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, όταν ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών, εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο του υπουργείου από την πλευρά της οδού Δραγατσανίου και απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι συγκεντρωμένοι ενημερώθηκαν πως δεν θα γίνουν δεκτοί από τον Γιάννη Βρούτση, αλλά από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, όπως αναφέρει το Έθνος.
Τότε προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν την αστυνομία και να εισβάλουν στο υπουργείο, ωστόσο στην είσοδο τους απώθησαν τα ΜΑΤ.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησαν σήμερα σε νέο «αποκλεισμό» των διευθύνσεων του υπουργείου που εδρεύουν στην πλατεία Κάνιγγος, διαμαρτυρόμενοι για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με το οργανόγραμμα του υπουργείου.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται διότι, όπως εκτιμούν, με τη διαθεσιμότητα δημιουργείται πρόβλημα καλής λειτουργίας των γραμματειών ενώ «δραστηριότητες οι οποίες φέρνουν έσοδα στο ελληνικό κράτος, όπως τα εμπορικά σήματα και ο έλεγχος των μέτρων και σταθμών, μεταφέρονται χωρίς σχέδιο και επιχειρησιακή λογική από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών».

Μέντιουμ ο Σαμαράς

O Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σήμερα πως η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών -μπορείτε να την δείτε από το ματάκι της πόρτας- και πως θα χρειαστούν έξι χρόνια για να επανέλθει η χώρα στην προ κρίσης κατάσταση. Μάλλον θα του το είπε ο φίλος του ο Θεός.

Μέχρι χτες, ο Αντώνης Σαμαράς είχε βάλει στόχο για την νέα Ελλάδα το 2021 που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21· την είχε δει Γέρος του Μοριά.

Ξαφνικά, μιλώντας για 6 χρόνια, πήγε στο 2019. Μόλις προκηρυχτούν εκλογές, θα πει πως η ανάπτυξη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 που έγινε ο ίδιος πρωθυπουργός.

Πάντως, είναι προτιμότερο να μεγαλουργήσει η χώρα μας το 2021 παρά το 2019. Ας κάνουμε...

υπομονή δυο χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε.
Σε έξι χρόνια, η Ελλάδα δεν θα επανέλθει στην προ κρίσης κατάσταση. Ευτυχώς, Γιατί, στην προ κρίσης κατάσταση, το 80% των Ελλήνων ψηφοφόρων ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ -και παίζανε ξύλο για αυτά τα δυο κόμματα -, αλλά σήμερα το έχουν ξεχάσει και κάνουν τους ανήξερους. Οι πιο φανατικοί πασόκοι και νεοδημοκράτες ψηφίζουν πια Χρυσή Αυγή.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα με τις σημερινές συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία. Κι αυτό ο Σαμαράς το ξέρει. Ούτε νέες θέσεις εργασίας θα υπάρξουν. Η ανεργία θα αυξάνεται διαρκώς. Παντού.

Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά και τις δηλώσεις του, δεν έχουν καμία σημασία. Ο Σαμαράς μέσα σε τρία χρόνια έχει πει τα πάντα και τα ακριβώς αντίθετά τους. Οι Έλληνες τον επιβράβευσαν για τα ψεύδη του, κάνοντάς τον πρωθυπουργό.

Προτείνω να ψηφίζουμε τον Σαμαρά μέχρι να πει αλήθεια. Αν τον κάνουμε πρωθυπουργό για 3-4 τετραετίες ακόμα, μπορεί να τον καταφέρουμε να πει την αλήθεια.

Εγραψε o Pitsirikos, μοντάζ Γρέκι

Συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή στη Βουλγαρία

Την πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι θα καταθέσει, στη Βουλή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, GERB, την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτό ανήγγειλε, σήμερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του σταθμού «Νόβα Τελεβίζγια» (Νέα Τηλεόραση), ο αντιπρόεδρος του κόμματος GERB Τσβετάν Τσβετάνοφ, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει σαφείς προτεραιότητες ούτε στη βραχυπρόθεσμη, ούτε στη μακροπρόθεσμη πολιτική της».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσβετάνοφ παραδέχθηκε ότι η πρόταση του GERB δεν έχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει στη ψηφοφορία (που θα διεξαχθεί), εξαιτίας - όπως είπε - της αναμενόμενης αρνητικής ψήφου της φιλοκυβερνητικής συμμαχίας του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ), του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών(ΚΔΕ) και του «Ατάκα».

Ο αντιπρόεδρος του GERB τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθεια για την προβολή και για την επίλυση των προβλημάτων για τα οποία, όπως επεσήμανε, «η κοινωνία δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία».

Να που η ζωή πολλές φορές μας ξεπερνάει (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

Να που η ζωή πολλές φορές μας ξεπερνάει.
Κι εκεί που λες πως τίποτα δεν γίνεται, πως όλα χάθηκαν και κανείς δεν αντιδρά πως η τρομοκρατία και ο φόβος νίκησαν την ψυχή και την αξιοπρέπεια, έρχονται οι καθηγητές και δίπλα τους πολλοί ακόμη να επιβεβαιώσουν πως τίποτα δεν χάθηκε, πως τώρα αρχίζουν όλα.


Είναι αλήθεια πως μόνο οι λίγοι αισιόδοξοι περίμεναν τέτοια συμμετοχή στην απεργία.

Η παρουσία των εκπαιδευτικών στην πορεία που ακολούθησε ξύπνησε στους παλιότερους μνήμες του ’88 και στους νεώτερους δημιούργησε εικόνες πρωτόγνωρες.

Μετά από πολλά χρόνια τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, οι γροθιές υψώθηκαν πάλι αγωνιστικά και η φωνή δυνατή και τρεμάμενη από οργή και δύναμη αντηχούσε στη Σταδίου προκαλώντας ρίγη.

Όσοι βρέθηκαν εκεί, το έζησαν. Όσοι έλειψαν, έχασαν.

Μετά από καιρό οι εκπαιδευτικοί βάδισαν πάλι με το κεφάλι ψηλά, με καθάριο βλέμμα, αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, όπως ταιριάζει σε εκπαιδευτικούς, όπως ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο που παλεύει πια για την αξιοπρέπειά του.

Δήλωσαν «παρών». Άλλωστε, αυτοί ήταν πάντα παρόντες.

Μέσα στις τάξεις, δίπλα στους μαθητές, ζώντας με την αγωνία τους, στηρίζοντας τα ψαλιδισμένα όνειρά τους.

Όπως παρόντες θα είναι και οι 2.500 απολυμένοι συνάδελφοί μας αν από τούτο τον αγώνα βγούμε νικητές.

Μια νίκη που δεν θα είναι μόνο δική μας. Θα είναι όλων των μαθητών και ολόκληρης της κοινωνίας.

Άλλοι αποδείχτηκαν περαστικοί βρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία.


Που είναι αλήθεια
ο Γιωργάκης; Η Αννούλα; Ο Παπακωνσταντίνου; Η Τίνα; Ο Καρατζαφέρης;
Εκεί που θα βρεθούν σε λίγο ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Θα ιδιωτεύουν ως ακριβοπληρωμένοι γυρολόγοι που εξαργύρωσαν τις υπογραφές τους και τα χωρίς δισταγμό «ναι σε όλα» που πρόσφεραν στους δυνάστες μας.

Ρίγη στους παρευρισκόμενους και έναν πρώτο πανικό στους κυβερνώντες.

Ναι, κύριοι του Βήματος. «Μάθημα πρώτο: Απεργία».

Μάθημα αντίστασης και αγώνα για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά για όλους τους μαθητές.

Μάθημα αντίστασης για να μην γίνει εμπόρευμα η γνώση, για να έχουν δικαίωμα να μαθαίνουν όλα τα παιδιά και όχι μόνο όσοι «έχουν τον τρόπο τους».

Επί τέσσερα χρόνια, κυβερνώντες και τηλεοπτικά μακιγιαρισμένα φερέφωνα, μας κατασυκοφάντησαν όπως και πολλές άλλες κοινωνικές ομάδες.

Όμως τούτη τη φορά δεν τους βγήκε η συνταγή και το σιρόπι ξίνισε.

Οι «αγανακτισμένοι γονείς» λούφαξαν, «το συμφέρον και η αγωνία των μαθητών» έπνιξε τους ίδιους τους λασπολόγους που με κροκοδείλια δάκρυα, παραμονές των εξετάσεων, έδιναν τις προσωπικές τους παραστάσεις μπροστά στις κάμερες σε έναν μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στο σάπιο τους σύστημα.

Όλοι όσοι βιάστηκαν να προβλέψουν μικρή συμμετοχή στην απεργία έβαλαν την ουρά κάτω από τα σκέλια και άρχισαν να γρυλίζουν πως δεν θα αντέξουμε για πολύ.

Κατάλαβαν πως είμαστε απρόβλεπτοι κι αυτό τους τρομάζει και τους δημιουργεί σύγχυση.

Πήραν το μήνυμα οι κυβερνώντες και οι επίδοξοι «κηδεμόνες μας», πως όταν βάλουμε στην άκρη τις ανύπαρκτες και τεχνητές διαφορές που σπέρνουν ανάμεσά μας μπορούμε να κάνουμε καρέκλες και θέσεις να τρίζουν επικίνδυνα.

Καταλάβαμε, έστω και αργά, ότι κανένας μας δεν μπορεί να επαναπαύεται και να νιώθει ασφαλής, είτε είναι νέος στην εκπαίδευση είτε κουβαλάει δεκαετίες προϋπηρεσίας και προσφοράς στην πλάτη του.

Δεν ξέρω το πόσο θα αντέξουμε. Πάντως θα είναι περισσότερο από όσο νομίζουν.

Ας μη βιαστούν να μας ξεγράψουν υποτιμώντας τη θέλησή μας να κρατήσουμε το σχολείο ανοιχτό στους μαθητές και την κοινωνία.

Αγαπάμε περισσότερο τους μαθητές μας από όσο εκείνοι και δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μετατρέψουν το σχολείο σε εργαστήριο παραγωγής αλόγων κούρσας και φτηνού εργατικού κρέατος για τα σαρκοφάγα συμφέροντά τους.

Η πρώτη μάχη δόθηκε αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Με την κοινωνία στο πλευρό μας θα επιστρέψουμε στα σχολεία νικητές, αλλιώς, η ήττα δεν θα είναι μόνο δική μας.

Σήμερα γεννήθηκε μια ελπίδα και άναψε μια σπίθα στις παγωμένες ψυχές των απλών ανθρώπων.

Υπάρχουν ήδη κι αλλού εστίες που σιγοκαίνε και περιμένουν το οξυγόνο για να θεριέψουν.


Μπαρουταποθήκη μοιάζει η κοινωνία, έτοιμη να εκραγεί για όσα βάναυσα της αφαίρεσαν τα προηγούμενα χρόνια.
Έφτασε η ώρα να φύγουν όλοι όσοι σαν πειρατές μπήκαν και κατάκλεψαν τις ζωές μας.


ΠΗΓΗ


 

ΟΣΜΕ: ΕΓΓΡΑΦΟ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ...

Κύριοι Υπουργοί,

Διαπιστώσαμε ότι στο αναρτημένο στο διαδίκτυο προς ψήφιση σχέδιο νόμου για τις δημόσιες υπεραστικές μεταφορές έχετε περιλάβει διάταξη περί κατάργησης όλων των περιορισμών που θέτει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού ΚΤΕΛ στις απολύσεις των οδηγών ενταγμένων σε ΚΤΕΛ λεωφορείων.

Δείτε την συνέχεια:

ΠΗΓΗ.

Έκτακτο: Απεργοσπάστης ελεγκτής του ΟΑΕΔ εκδιώχτηκε από τα σεμινάρια τον Π.Ε.Ι.

Σήμερα που οι συνάδελφοι τους απεργούν ο ελεγκτής του ΟΑΕΔ αποφάσισε να εργαστεί και παρουσιαστικό στα σεμινάρια τον Π.Ε.Ι. 

Για κακή του τύχη έπεσε στο γκρουπ που συμμετέχουν οι συνδικαλιστές του ΟΑΣΑ. Δεν του χαριστικέ και μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο έφυγε σαν βρεγμένη γάτα . 

Δεν χωράνε οι απεργοσπάστες πουθενά πλέων και πρέπει να το καταλάβουν.

Σχολειό του BLIG :  Ετση πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι οι απεργοσπάστες και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι και όχι όταν ο κλάδος μας απεργεί πόλοι τρέχουν και περνάνε την απεργία ως ΡΕΠΌ ΈΚΤΑΚΤΟ εντελώς τυχαία.

Διώχνουν 20.000 ακόμη καθηγητές και δασκάλους

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για δραστική μείωση των εκπαιδευτικών μέχρι το 2015 με βασικό κριτήριο το ύψος του μισθού. Στην πρώτη γραμμή όσοι έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας. «Έξωση» 50.000 μαθητών από τα Γενικά Λύκεια μέχρι το 2016 .

Την ώρα που οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων ξεκινούν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να δείξει την πόρτα της εξόδου σε 20.000 εκπαιδευτικούς.

Αυτό θα γίνει με εργαλεία την εξαφάνιση μαθημάτων και ειδικοτήτων, τη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων και τη συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως εκπαιδευτικοί με πάνω από 20 χρόνια προϋπηρεσία, που «κοστίζουν» περισσότερο.

Σε αναβρασμό και τα ΑΕΙ, με τους πρυτάνεις να αρνούνται να δώσουν λίστες με διαθεσιμότητες. Στις 12.00 το συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή και άλλων εργαζομένων του Δημοσίου, που κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με τη 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη.


http://www.efsyn.gr


 

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Υπο το φόβο κοινωνικής έκρηξης "ψάχνει" στήριξη στις Βρυξέλλες ο Α.Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ψάχνει στις Βρυξέλλες μία θετική δήλωση επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να κατευνάσει τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν τα εξοντωτικά μέτρα του μνημονίου, όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι νέοι φόροι. Είναι αμφίβολο όμως αν θα
τη… βρει. Κι αυτό τη στιγμή που η κοινωνία «βράζει» και το success story γκρεμίζεται ολοσχερώς μετά και την απόφαση μεταφοράς της Βιοχάλκο από την Ελλάδα στο Βέλγιο.

Λίγες μέρες πριν την άφιξη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς ταξιδεύει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξορκίσει τα νέα μέτρα που φέρονται να φέρνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών βλέποντας την κατάρρευση των εσόδων και το κενό που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι νέο δάνειο προς την Ελλάδα σημαίνει και νέο μνημόνιο. Άρα, νέα μέτρα, όταν ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί αυτά που προβλέπονται στο τελευταίο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι νέοι φόροι, όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων και η επιβολή ληστρικού φόρου στα αγροτεμάχια προκαλούν κοινωνική «έκρηξη». Οι εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, η υγεία «παραλύει» σήμερα από τις απεργίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους (με τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Από αύριο ξεκινάει 48ωρη Πανελλαδική απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με προοπτική κλιμάκωσης για την επόμενη εβδομάδα.

Αυτή την κατάσταση θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας πώς υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής και ενίσχυσης των δυνάμεων που εκφράζουν θέσεις υπέρ του λαού. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, οι θέσεις της οποίας έχουν απήχηση και εντός της Ν.Δ.

Είναι αμφίβολο όμως αν ο κ. Σαμαράς θα επιτύχει ακόμη και να λάβει μία θετική δήλωση από τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι και Σούλτς. Ο τελευταίος είναι αναρμόδιος να πει το οτιδήποτε, ενώ οι άλλοι δύο εκτιμάται πώς θα πουν στον κ. Σαμαρά, αυτό που λένε Μέρκελ και Σόιμπλε.

Να συνεχίσει δηλαδή η Ελλάδα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα που απορρέει από το μνημόνιο που έχει υπογραφεί. Να συνεχίσει να λαμβάνει τα μέτρα σε βάρος των πολιτών.

Ίσως στην καλύτερη των περιπτώσεων Μπαρόζο και Ρομπάι να παραπέμψουν μία πολιτική συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας για μετά την αξιολόγηση από πλευράς της τρόικας και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ληφθεί ως έμπρακτη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη μη επιβολή νέων μέτρων.

Θεωρείται βέβαιο πώς ο κ. Σαμαράς θα επικαλεστεί τα στοιχεία για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρόκειται όμως για πλασματικά στοιχεία, αφού το κράτος χρωστάει δις ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαιρέσει από την κρατική χρηματοδότηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η κυβέρνηση βλέπει και το περίφημο success story να βυθίζεται στα κύματα που δημιουργούν οι αποχωρήσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και η μη προσέλευση επενδυτών για τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων. Μετά την Coca Cola και την ΦΑΓΕ σειρά πήρε η Βιοχάλκο, η οποία μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να αποφύγει την υψηλή φορολογία.

Είναι ξεκάθαρο πώς η πολιτική των μνημονίων που ακολουθεί η κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε «κρανίου τόπο» από πλευράς επιχειρήσεων και δημιουργεί «στρατιές» ανέργων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Φως δεν φαίνεται πουθενά παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών με τερτίπια προσπαθεί να πείσει πώς έρχεται ανάκαμψη.

Μοναδικός στόχος όμως είναι να κρατήσει στη… ζωή του Έλληνες για να εισπράττει φόρους.


 

Δημόσιο: Από τη μία απολύσεις και από την άλλη προσλήψεις

Με 4.179 μονίμους και εποχικούς θα ενισχυθεί το Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αναλυτικά θα προσληφθούν 3.534 εποχικοί και 645 μόνιμοι. Οι προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν αφορούν σε 1.000 θέσεις συμβασιούχων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς δήμων, 820 προσλήψεις εποχικών στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, 120 εποχικούς στην ΕΥΔΑΠ, 15 μόνιμους στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, 869 συμβασιούχους έργου σε ωδεία και ΝΠΔΔ δήμων, 100 μόνιμους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, 160 μόνιμους στην Εθνική Σχολή Δικαστών, 10 μόνιμους στου Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, 300 μόνιμους στο υπ. Οικονομικών, 125 εποχικούς στο υπ.Ανάπτυξης, 600 συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Οι ειδικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι: βρεφονηπιακοί, καταμετρητές, νηπιαγωγοί, δικαστικοί αντιπρόσωποι, καθηγητές Μουσικής, γυμναστές, διοικητικοί, διανομείς, εργάτες, καθαριστές κ.α.

«Μαγνήτη» για χιλιάδες υποψηφίους υψηλών προσόντων συνιστούν οι 1.300 προσλήψεις εφοριακών, που θα προκηρύξει μέσα στο επόμενο εξάμηνο το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την Ημερησία.

Ο νέος κύκλος διορισμών που ανοίγει στο υπουργείο, θα υλοποιηθεί από το ΑΣΕΠ και αφορά 300 θέσεις ΠΕ Εφοριακών φέτος και επιπλέον 1.000 θέσεις εντός του 2014.

Οι νέοι υπάλληλοι, αυξημένων προσόντων, θα στελεχώσουν τη νέα ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία που αριθμεί πάνω από 2.000 έμπειρους ελεγκτές και χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

enikos.gr

Κράτος κοινωνικής ανασφάλειας

Το ασφαλιστικό σύστημα παραδίδεται σε ιδιώτες και το κράτος πρόνοιας μετατρέπεται σε κράτος κοινωνικής αδικίας, ενώ οι κοινωνικές παροχές σε χαρτζιλίκι

Όταν τον Νοέμβριο του 2005 – συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου – έβλεπε το φως της δημοσιότητας έκθεση του ΔΝΤ για το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα κανείς, μάλλον, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οκτώ χρόνια μετά οι προτάσεις του ΔΝΤ θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος για να εφαρμοστούν, παραδίδοντας επί της ουσίας το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στους ιδιώτες και μεταλλάσσοντας το κράτος δικαίου και πρόνοιας σε ένα κράτος που, προθύμως βαθιά υποκλινόμενο, μοιράζει χαρτζιλίκια.

Η έκθεση του ΔΝΤ του 2005, που είναι ταυτόσημη με εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας, προτείνει τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος σε τρεις πυλώνες και συγκεκριμένα:

Κύρια σύνταξη υποβαθμισμένη με σταδιακή απόσυρση της χρηματοδότησης του κράτους.
Ατομικοί συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί (ιδιωτική υποχρεωτική ασφάλιση).
Επαγγελματικά ταμεία (προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση).
Ω του θαύματος, τα πρώτα βήματα για να γίνει πράξη το «όραμα» ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν γίνει:
Καθιερώνεται «βασική σύνταξη» 360 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους από το 2015. Στο ποσό αυτό θα προστίθεται η «αναλογική» σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στην ασφαλιστική πορεία του εργαζομένου.
Από το 2014 δημιουργείται ο ατομικός λογαριασμός κάθε ασφαλισμένου και η σύνταξη και το εφάπαξ θα υπολογίζονται βάσει των κρατήσεων, με αποτέλεσμα μείωση έως και 20% στην επικουρική και το εφάπαξ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε επαφή με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα είτε για τη διαχείριση είτε για τη σταδιακή μετακίνηση πόρων από ασφαλιστικά ταμεία προς επαγγελματικά ταμεία, που θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τι απομένει; Η ρύθμιση - «ομπρέλα» για την ιδιωτική υποχρεωτική ασφάλιση. Τις εξελίξεις προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου, παρουσιάζοντας την Έκθεση της ΤτE, υιοθέτησε το σύστημα ασφάλισης τριών πυλώνων, επισημαίνοντας ότι μελλοντικά οι συνταξιοδοτικές απώλειες από τη συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης θα καλυφτούν και από τη συμμετοχή των εργαζομένων σε σχήματα ιδιωτικής ασφάλισης. Πώς προσδιορίζεται, όμως, το «μελλοντικά»; Μα από τις δηλώσεις στα τέλη Αυγούστου του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση («Βλέποντας τα οικονομικά στοιχεία του ασφαλιστικού, βλέπω ότι από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του») και από τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής.

Ξανά στο κρεβάτι του Προκρούστη
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις τρεις φορές μέχρι σήμερα πανηγύρισαν και έβγαλαν λόγους… δεκάρικους για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από τρεις νόμους που πέρασαν την περίοδο 2010-2012 (Ν. 3863/2010, Ν. 3996/2011 και Ν. 4093/2012).

Στην πραγματικότητα, οι δραματικές αλλαγές που επέφεραν οι τρεις νόμοι ήταν, όπως επισημαίνεται στην ετήσια  έκθεση για την Εργασία και την Απασχόληση (2013) του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα πρώτα σημαντικά βήματα για τη μετατροπή του κράτους πρόνοιας σε κράτος φιλανθρωπίας και κοινωνικής ανασφάλειας.

Οι δραστικές αλλαγές δρομολογήθηκαν από την κοινή παραδοχή ότι το ασφαλιστικό σύστημα, όπως ίσχυε, δεν είναι βιώσιμο. Αντί, όμως, να δίνουν απαντήσεις για τη βιωσιμότητά του, οι παρεμβάσεις που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα μόνο τη δραστική μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πολιτική απολύτως αδιέξοδη, με αποτέλεσμα σήμερα να μπαίνει και πάλι στο τραπέζι του Προκρούστη το ασφαλιστικό σύστημα.

Αυτό που επιχειρείται πλέον είναι η θεσμοθέτηση της ιδιωτικής διαχείρισης των κοινωνικών πόρων με πρόσχημα για μια ακόμα φορά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως επισήμανε στο «Π» ο έγκριτος εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης: «Ο μεγάλος αδελφός πίσω από τον μεγάλο ασθενή είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Όπως έγκαιρα επιβεβαίωναν οι εγκέφαλοι των μνημονιακών πολιτικών του σοκ και δέους, ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας είναι χαρακτηριστικά υπανάπτυκτος και πρέπει να διογκωθεί στις πραγματικές ευρωπαϊκές του διαστάσεις. Πρόκειται για μια σχεδιασμένη υποκατάσταση που μεταξύ άλλων εξυπηρετεί και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και τα επεκτατικά σχέδια των δανειστών μας για την αποικία χρέους, που έτσι θα στερηθεί τον δημόσιο πυλώνα και ασφάλισης και περίθαλψης προς δόξα των επικυρίαρχών της».

Η βιωσιμότητα
Το σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας για την παράδοση του ασφαλιστικού συστήματος σε ιδιώτες στηρίζεται σε πραγματικά προβλήματα, τα οποία, όμως, καμιά από τις κυβερνήσεις δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων για να τα αντιμετωπίσει. Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα του συστήματος, ένα πρόβλημα που λειτουργεί ως άλλοθι για την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας και όχι για τη θεραπεία του «μεγάλου ασθενούς».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι αποτέλεσμα «της αποσάθρωσης του αποθεματικού κεφαλαίου της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα με εξωασφαλιστικές παρεμβάσεις κατά την περίοδο πριν και μετά την οικονομική κρίση, εξάντλησε ‘‘τα αναχώματα θωράκισης’’ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης».

Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, είχε αποτέλεσμα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρά τη μείωση του επιπέδου των συντάξεων από 7%-20%, να μην υποστηριχθεί η οικονομική κατάσταση των κοινωνικο-ασφαλιστικών συστημάτων, ιδιαίτερα εν όψει των νέων δεδομένων και των συνεπειών της ύφεσης.
Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ταμείων, όπως υπογράμμισε στο «Π» ο Δημήτρης Περπατάρης, είναι άμεσα συνδεδεμένο με:
Την υποχρηματοδότηση.
Τις οφειλές.
Την καλπάζουσα ανεργία.
Τη μαύρη και αδήλωτη εργασία.
Την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή.
Την αδυναμία είσπραξης.
Τις γραφειοκρατικές και
αναποτελεσματικές αγκυλώσεις.
Την πλήρως αναξιοποίητη περιουσία.
Την εγκληματική απώλεια
των πόρων τους.
Το μεγάλο και ατιμώρητο σκάνδαλο
των ομολόγων.
Τις χαριστικές ρυθμίσεις για τους λίγους.

Την ίδια ώρα η μόνη «θεραπεία» που έχει επιλεγεί τα τελευταία χρόνια είναι, όπως επισημαίνει ο έγκριτος εργατολόγος, «η πρωτόγνωρη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφαίμαξη στις συντάξεις, ενώ στρώνεται ήδη η προκρούστεια κλίνη για τη σφαγή του εφάπαξ και όλων των υπολοίπων ιδίως ανταποδοτικών παροχών».

Η νέα «σφαγή» στο εφάπαξ και στις συντάξεις επιφυλάσσεται από την 1η Ιανουαρίου του 2014, μια και αναμένεται μείωση έως και 20% κατά μέσο όρο, την ίδια στιγμή που από τον περασμένο Νοέμβριο έχει μειωθεί έως και μέχρι 83% το εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας, τα οποία κατέβαλλαν υψηλότερες παροχές σε σχέση με τις εισφορές που είχαν εισπράξει.

Όπως υπογραμμίζει, όμως, ο Δημήτρης Περπατάρης, όλες οι λύσεις περικοπών χωρίς αναδιάρθρωση με προοπτική και επίλυση διαρθρωτικών αλλαγών στήριξης και ανάπτυξης της δημόσιας ασφάλισης και περίθαλψης είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες, αφού μετά τη ληστρική επέλαση στην περιουσία των ταμείων και την έρημο της διαρθρωτικής ανεργίας και της διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας οι δύο βασικοί… αιματοδότες κάθε ασφαλιστικού συστήματος είναι εκ των προτέρων…
ανύπαρκτοι. «Σημειωτέον ότι οι ανείσπρακτες απαιτήσεις σε οφειλές και σε πρόστιμα μεγαλώνουν το ασφαλιστικό χρέος, ενώ χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των αλλεπάλληλων διακανονισμών μεγαλοεπιχειρηματιών, που οφείλουν στα ταμεία και στους εργαζομένους τους, για να τα ξαναχρεώσουν μετά την πρώτη δόση και την περιζήτητη ασφαλιστική ενημερότητα που με το τέχνασμα αυτό εξασφαλίζουν για τις νέες… μπίζνες τους!».
 
Το σχέδιο των Ευρωπαίων
Η δρομολόγηση της παράδοσης του ασφαλιστικού συστήματος σε ιδιώτες δεν αφορά μόνο την Ελλάδα της κρίσης, αλλά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε το έχει ξεκαθαρίσει σαφέστατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, έχει δηλώσει ότι «σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισαχθούν τα ιδιωτικά αμερικανικά πρότυπα του κράτους πρόνοιας», αποκαλύπτοντας την κεντρική επιλογή για ανατροπή του κοινωνικού ευρωπαϊκού προτύπου του κράτους πρόνοιας.

Και το ευρωπαϊκό σχέδιο βασίζεται σε πραγματικά δυσμενή στοιχεία και προβλέψεις που έχουν να κάνουν τόσο με τη γήρανση του πληθυσμού όσο και με τον λεγόμενο δείκτη δημογραφικής εξάρτησης στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε πρόσφατα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης η Ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γήρανση του πληθυσμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προβλέπεται ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών στην ευρωζώνη από 18% το 2010 θα αυξηθεί σε 30% το 2060. Παράλληλα, ο δείκτης δημογραφικής εξάρτησης στην ευρωζώνη (αριθμός του πληθυσμού άνω των 65 ετών σε σχέση με τον αριθμό του πληθυσμού από 15-65 ετών) από 30% το 2010 θα αυξηθεί σε 58% το 2060.

Όπως υπογραμμίζει το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις κατά τα επόμενα χρόνια στην ευρωζώνη «επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεθνείς αναλυτές, υπουργοί Οικονομικών κρατών - μελών, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.ά., προκειμένου να νομιμοποιηθούν ιδεολογικά και πολιτικά κοινωνικο-ασφαλιστικές επιλογές που είχαν και έχουν ως κεντρικό στόχο τη μείωση της κρατικής παρέμβασης στην παροχή κοινωνικής προστασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των ελλειμμάτων των συνταξιοδοτικών ταμείων». Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα πως, παρά τη σημαντική μείωση των παροχών, οι προτεραιότητες και οι επιλογές κατευθύνονται στη μετατόπιση του κέντρου βάρους του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος από το διανεμητικό (κοινωνική αλληλεγγύη) στο κεφαλαιοποιητικό (εξατομικευμένο) σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (βασική σύνταξη, ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα, επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση).

Για προφανή πολιτική και οικονομική επιλογή «των δανειστών/προστατών και επικυρίαρχων της χώρας για τη διάλυση του δημόσιου τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και την πριμοδότηση του ιδιωτικού» κάνει λόγο στο «Π» και ο Δημήτρης Περπατάρης, ο οποίος επισημαίνει ότι κάθε αναδιάρθρωση θα έχει χιλιάδες θύματα και τον δικό της προπαγανδιστικό λόγο, που ολοένα και πιο συχνά τελευταία θα συνοψίζεται στο δίπολο «χωρίς περικοπές δεν θα υπάρχουν συντάξεις» (οι οποίες όμως ήδη τείνουν προς το… μηδέν) και «οι νεότερες γενιές δεν οφείλουν να πληρώσουν τα σπασμένα των προηγούμενων», η περίφημη μάχη των γενεών που είναι ο μανδύας του κοινωνικού αυτοματισμού στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.
 
Σύνταξη με «εκποίηση» ακινήτων
Μπορεί να φαίνεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως ήδη στην ασφαλιστική αγορά ακούγονται οι πρώτες «φωνές» που επιμένουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να προετοιμαστεί η είσοδος ενός νέου προϊόντος, το οποίο είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Και θεωρούν ότι είναι κατάλληλη η στιγμή, δεδομένης της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, καθώς υπολογίζεται στο 92%, ενώ η καθαρή περιουσία του μέσου Έλληνα αποτελείται κατά 95% από ακίνητα.

Το νέο προϊόν ονομάζεται «αντίστροφη υποθήκη», ένα προϊόν που «βγαίνει» σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες. Η διαδικασία της αντίστροφης υποθήκης προβλέπει το εξής: για να πάρει κάποιος σύνταξη βάζει υποθήκη το ακίνητό του και ανάλογα με την αξία του παίρνει δάνειο υπό τη μορφή ισόβιας μηνιαίας σύνταξης.

Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος είναι ότι ο δανειολήπτης - συνταξιούχος δεν χρειάζεται να αποπληρώσει το δάνειο - σύνταξη όσο είναι στη ζωή, αλλά μετά θάνατον… Με απλά λόγια, μετά τον θάνατο του συνταξιούχου το ακίνητο, ολόκληρο ή μέρος του, μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα. Στις χώρες που η αντίστροφη υποθήκη υπάρχει ως ασφαλιστικό προϊόν υπάρχουν ορισμένες προβλέψεις για τους κληρονόμους του συνταξιούχου, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν το ακίνητο από τον ασφαλιστικό φορέα έναντι ενός προσυμφωνημένου ποσού.
 
187 δισ. ευρώ έχει χορηγήσει ο κρατικός προϋπολογισμός από το 2002 έως και το 2012 για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.
62% της συνολικής δαπάνης για το ασφαλιστικό σύστημα θα καταβληθεί το 2013 από τον κρατικό προϋπολογισμό.
5,5 δισ. ευρώ θα είναι για την περίοδο 2013 - 2014 οι περικοπές κύριων, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων.
26,99% είναι κατά το 2013 η μείωση κοινωνικών δαπανών (συντάξεις, υγεία κ.λπ.).
20% εκτιμάται ότι θα φτάσουν οι μειώσεις στην επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ από το 2014 με τη δημιουργία του ατομικού λογαριασμού κάθε ασφαλισμένου  
360 ευρώ σύνταξη θα εγγυάται το κράτος και το τελικό ποσό της σύνταξης θα καθορίζεται από την ασφαλιστική πορεία του κάθε ασφαλισμένου
7,5 δισ. ευρώ θα είναι οι απώλειες των ταμείων για το 2012 εξαιτίας της εκρηκτικής ανεργίας.
2,5 δισ. ευρώ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2013 να φτάσει το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων.
3 δισ. ευρώ τον χρόνο από φόρους εισοδήματος χάνει το Δημόσιο από τους 550.000 ανασφάλιστους εργαζομένους.
350 εκατ. ευρώ είναι για τα ταμεία οι απώλειες ασφαλιστικών εισφορών από τη «μαύρη» εργασία.
36% υπολογίζεται το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

topontiki