EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πάνω από 90% η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία

Σε πάνω από 90% ανέρχεται η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργιακή κινητοποίηση της ΟΛΜΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θέμης Κοτσυφάκης.

Από ενημερώσεις από τις ΕΛΜΕ της Αθήνας το ποσοστό συμμετοχής είναι τόσο μεγάλο που εκπλήσσει και τους πιο αισιόδοξους.

Σύμφωνα με ενημέρωση του alfavita.gr, τα στοιχεία μέχρι στιγμής σε σχέση με την συμμετοχή στην απεργία είναι τα εξης:

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Ποσοστά απεργίας μέχρι στιγμής στην Αργολίδα:

2ο Λύκειο Ναυπλίου 100%
1ο Γυμνάσιο Άργους 100%
2ο Γυμνάσιο Άργους 100%
2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου 100%
Γυμνάσιο Νέας Κίου 100%
Γυμνάσιο Κουτσοποδίου 100%
Γυμνάσιο Λιγουριού 100%
Μουσικό Σχολείο Πρόσυμνας 100%
1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου μπήκαν μέσα 2 καθηγητές
1ο Λύκειο Ναυπλίου μπήκαν μέσα 4 καθηγητές

Δεν δίνονται ποσοστά απεργίας μέχρι στιγμής στο 3ο Λύκειο Άργους και στο ΕΠΑΛ Άργους λόγω κατάληψης από τους μαθητές.

Θεσσαλονίκη

Στα 40 σχολεία που μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί το ποσοστό της απεργίας ξερπερνάει το 93 %

Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

κλειστά: 1ο και 3ο Γυμνάσια

κλειστό: 1ο Λύκειο

2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο με τρεις-τέσσερις καθηγητές

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

2ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης, ποσοστό 100%

2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, ποσοστό 100%

4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, ποσοστό 100%

ΘΑΣΟΣ

Στο Λύκειο Λιμεναρίων Θάσου υπάρχει 1 μόνο απεργοσπάστης

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Συγκρότημα σχολείων στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας, 2ο και 3ο Γυμνάσιο και 2ο και 5ο Λύκειο, ΚΛΕΙΣΤΑ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ - ΜΟΣΧΑΤΟ

Πάνω απο 90 % συμμετοχή

ΡΟΔΟΣ

1ο, 2ο, 6ο και 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, 3ο ΓΕΛ Ρόδου 100% συμμετοχή στην απεργία. Όπως και τα 2 ΕΠΑΛ και η ΕΠΑΣ Ρόδου. Όλοι στη συγκέντρωση της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου σήμερα στις 11:30 στην Καπνοβιομηχανία. Καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Ρόδου.

πηγη




Τι πρέπει να κάνει ο Σαμαράς σήμερα για να μην εγκαταλείψει αύριο με κράνος το Μαξίμου σαν τον Μητσοτάκη

Από τον Βασίλη Μπόνιο
Αγαπητέ πρωθυπουργέ,
Επειδή είσαι από παιδί στην πολιτική  και από τους πλέον μπαρουτοκαπνισμένους του πολιτικού προσωπικού, δεν σου αξίζει να φύγεις με κράνος από το Μαξίμου όπως μπήκε στο υπουργείο ο Μητσοτάκης.

Γι΄αυτό πρέπει κατά τη γνώμη μας να κάνεις τα εξής- αφού πρώτα βάλεις στο μυαλό σου ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα και άρα πρέπει να μπορείς να κουμαντάρεις τους υπουργούς σου.

Πρώτον: Οφείλεις σήμερα, πριν δύσει ο ήλιος, να καταργήσεις όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια (μαζί και τους αρμόδιους υπαλλήλους -σατανιστές που τα πιάνουν), που εμποδίζουν τους έντιμους επιχειρηματίες-Έλληνες και ξένους-να επενδύσουν στην χώρα μας. Δώσε κίνητρα όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη. Καλείσαι να αποδείξεις ότι μπορεί κάποιος στην Ελλάδα να συστήσει εταιρεία –χωρίς να χρειαστεί να λαδώσει ένα σκασμό λαμόγια-μέσα σε μια μέρα.
Μείωσε σήμερα κιόλας το κόστος της ενέργειας που πληρώνουν οι βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα μας.

Δεύτερον: Διώξε με τις κλωτσιές τις αποτυχημένες διοικήσεις ταμείων όπως το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ που ταλαιπωρούν με σαδισμό τους πολίτες.

Τρίτον: Nα ορίσεις ακόμη και με αλλαγή του σχετικού νόμου τα ισόβια ως ποινή για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο που αποδεδειγμένα παίρνει φακελάκι.

ΤέταρτονNα επιβλέπεις προσωπικά τον Στουρνάρα ο οποίος επιβαρύνει φορολογικά τους φτωχούς –βλέπε φόρο ακινήτων-και χαιδεύει τους πλούσιους.
Είναι ο ίδιος υπουργός που συνεχίζοντας το «έργο» των Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να εισπράξει μισό ευρώ από 2620 της λίστας Λαγκάρντ ανάμεσα στα ονόματα της οποίας βρίσκονται και βαρύγδουπα ονόματα των ΜΜΕ. Εκδότες, δημοσιογράφοι και πάει λέγοντας. (Αντίθετα κρυφθήκατε όλοι πίσω από την διαπόμπευση του Εβραίου Σάμπυ Μιονή.) Από την άλλη δεν μπορούμε να μιλάμε για εξαγορά βιομηχανιών όπως τα Αμυντικά Συστήματα, όπως προτείνει ο φίλος μας ο Δημήτρης. Ξεφορτώσου σήμερα κιόλας όλους τους δημόσιους οργανισμούς που αποτελούν σφηκοφωλιές κηφήνων.

Πέμπτον: Δώσε εντολή στον Δένδια να συλλαμβάνει τους δολοφόνους νεοναζί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Έκτον: Kλείσε φυλακή-δια της Δικαιοσύνης-τους νταβατζήδες των ΜΜΕ με τους ογκώδεις φακέλους στην Δικαιοσύνη. Μην τους φοβάσαι. Οι περισσότεροι είναι υπέργηροι και με ανόητους ή αλήτες διαδόχους. Γίνε με δαύτους σκληρός και δίκαιος, μην κολώνεις.

Έβδομο: Δώσε όσα χρήματα απαιτούνται για να εξαγοράσεις λίστες Ελλήνων φοροφυγάδων ανά τον κόσμο. Στην συνέχεια να τους κατάσχεις την αδήλωτη περιουσία. Σ΄αυτό το σημείο σου επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεις τους επιχειρηματίες της Μυκόνου- για παράδειγμα- να χλευάζουν μια ολόκληρη κυβέρνηση.

Όγδοο: Να κρεμάσεις ψηλά στο διαδίκτυο-όλα στο φως-τα Πόθεν Έσχες των στελεχών της Δικαιοσύνης. Συχνά η φτώχια αντέχεται-η αδικία όχι.

Αυτά είναι τα πρώτα 8 πράγματα που πρέπει να γίνουν σήμερα κιόλας…Στη συνέχεια θα συμπληρώνουμε την λίστα, ανάλογα με την πορεία υλοποίησής τους.

kourdistoportocali

Το Παρακαταθηκών και Δανείων όλοι το ξέρετε ο Καίσαρας δεν ;






Το Παρακαταθηκών και Δανείων όλοι το ξέρετε 
ο Καίσαρας δεν;


ΣΧΕΔΙΟ -ΑΛΑ ΕΡΤ- ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ 10.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ!!!

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου πανελλαδική απεργία των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ έξω από το Υπουργείο Υγείας. Θα κατέβουν πούλμαν από την Αλεξανδρούπολη. Όλη η Ελλάδα είναι αγανακτισμένη με αυτό που πάει να κάνει ο κ. Γεωργιάδης

· «Δεν υπάρχουν φάρμακα, διέλυσαν τα πάντα»!
· «Ρίχνουν στον καιάδα και τους χρόνια ασθενείς»!
· «Ο πολίτης της Αγίας Παρασκευής, του Παπάγου, του Μαραθώνα δεν θα έχουν πού να πάνε για την υγεία τους…»
· «Ο υπουργός Α. Γεωργιάδης επεξεργάζεται το σχέδιο για την υγεία, με επιτροπή στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός ή υγειονομικός. Είναι οικονομολόγοι και μάνατζερ υγείας»
Του Μάκη Βραχιολίδη

vrachiolidis@yahoo.gr

Προς απόλυση των 10.000 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ οδεύει η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα μας περιγράφει η προϊσταμένη του Συλλόγου Υγειονομικών Αθήνας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών κ. Βασιλική Θεοδωροπούλου. Πρόκειται για σχέδιο αλά ΕΡΤ που κυοφορείται στα κυβερνητικά κλιμάκια ώστε να ικανοποιηθεί η τρόικα που ζητάει χιλιάδες ακόμη απολύσεις! Ο νέος οργανισμός που πάει να δημιουργήσει ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, καταργεί τον ΕΟΠΥΥ κάτι που συνεπάγεται το τέλος της δημόσιας υγείας! Πρόσβαση πλέον στο αγαθό της δημόσιας υγείας δεν θα έχουν οι πολίτες μια και ο νέος οργανισμός θα περάσει στα χέρια ιδιωτών και μόνον όσοι έχουν φουσκωμένο πορτοφόλι θα βρίσκουν γιατρό! Οι υπόλοιποι, στον καιάδα! Παράλληλα με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ το κράτος απαλλάσσεται από όλα τα δικά του χρέη-βαρίδια!!! Έτσι, απλά!


Προϊσταμένη Υγειονομικών: Τέλος στα Πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ που παρέχουν υγεία ως ΕΟΠΥΥ. Η υγεία που παρέχουν έχει μεθοδευμένα υποβαθμιστεί με άμεση προοπτική να περάσει η υγεία στους ιδιώτες. Θα κάνουν δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά αγοραστή! Αντιλαμβάνεστε ότι εάν οι δομές του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε μας στην Αγία Παρασκευή ως νομαρχιακή μονάδα και στον Χολαργό ως τοπική μονάδα γίνουν «ΕΟΠΥΥΥ-αγοραστής», δεν θα μπορεί κανείς πολίτης να πάει γιατί δεν θα παρέχεται υγεία!

Και η υγεία πού θα παρέχεται; Σε κανέναν;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να έχουν αυτό που είχαν, δηλαδή πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια υγεία. Όπως είναι αυτή τη στιγμή τα ιατρεία, όπως πανελλαδικά δίνουν δωρεάν συνταγογραφία, κατ’ οίκον νοσηλεία, πρόσβαση σε αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες , ακτινολογικό έλεγχο, δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία, φυσιοθεραπείες κ.λ.π. δεν θα υφίστανται! Αυτά όλα, θα περάσουν σε ιδιώτες.

Οι ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται από ιδιώτες στον κόσμο;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Έναντι σημαντικής αμοιβής. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μετά θα πάει μονοπωλιακά και θα ανεβάσουν πάρα πολύ τις τιμές. Αυτό που πασχίζουμε είναι να παραμείνει δωρεάν η δημόσια υγεία, να εξασφαλίσουμε οι εργαζόμενοι τις θέσεις μας και τις παροχές μας σαν ασφαλισμένοι. Ο μισός κόσμος σήμερα είναι ανασφάλιστος, δεν έχει πού να πάει. Είναι προτιμότερο να είσαι άπορος παρά ανασφάλιστος.

Μήπως αυτό είναι ένα ευρύτερο σχέδιο για την «επίλυση» του ασφαλιστικού ζητήματος που δεν μπορούσαν να το λύσουν διαφορετικά;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Είναι κομματάκι του ίδιου παζλ.

Η κυβέρνηση δηλαδή θα αφαιρέσει από πάνω της όλα τα βαρίδια, τα χρέη, τους ασφαλισμένους και τους νοσηλευτές;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Δεν είναι μόνο οι νοσηλευτές αλλά όλο το υγειονομικό προσωπικό. Μαίες, επισκέπτριες, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, χορηγοί φαρμακείου, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγοι. Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εργαζομένων. Είναι όλη η Ελλάδα στον ΕΟΠΥΥ σήμερα όπου παρέχεται πολύ καλή περίθαλψη. Τόσα χρόνια την πρωτοβάθμια υγεία την έχουμε εμείς. Έχουμε τεράστια εμπειρία, υποδομή μηχανημάτων και εργαλείων τα οποία χειριζόμαστε επί σειρά ετών. Θεωρούμε αδιανόητο να αραχνιάζουν μηχανήματα και να μην έχουμε προμήθεια να τα συντηρήσουμε!

Μιλήσατε με τον Υπουργό Υγείας, τον είδατε;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Βεβαίως, μιλήσαμε.

Και τι σας είπε;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Κάναμε συναντήσεις και με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και όλοι ισχυρίζονται ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη τα σχέδιά τους…

Γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν ή εκτελούν εντολές απ’έξω;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Βεβαίως και εκτελούν εντολές. Ένα κομμάτι από τα δικά μας άτομα θα μπει σε διαθεσιμότητα.

Πόσοι είναι αυτοί, γνωρίζετε;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, πανελλαδικά είναι 10.000 άτομα. Διοικητικοί υπάλληλοι, υγειονομικοί υπάλληλοι και γιατροί. Το ότι θα περάσουμε σε κινητικότητα και θα επανέλθουμε δεν λέει τίποτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολυθούμε. Τα υπόλοιπα είναι αοριστίες και υποσχέσεις μελλοντικές. Ήδη, το νοσοκομείο των Πατησίων έχει κλείσει και οι άνθρωποι είναι στο δρόμο.

Μήπως στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τις εντολές της τρόικας ψάχνουν να βρουν μια άλλη ΕΡΤ; Και την βρίσκουν στους 10.000 εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Ακριβώς αυτό φοβόμαστε, μην γίνει ΕΡΤ ο ΕΟΠΥΥ. Εμείς θέλουμε να γίνει αναδιοργάνωση των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία αυτοί υπονομεύσανε και αλλοιώσανε τον χαρακτήρα τους. Φτιάξανε έναν γίγαντα με πήλινα πόδια και αυτοκαταστράφηκε παρασύροντας όμως όλους εμάς, και εργαζομένους και χρήστες της δημόσιας υγείας. Ζητούμε να μείνει δημόσιος ο χαρακτήρας της υγείας, να γίνει η αναδιοργάνωση που όφειλαν να κάνουν και το είχαμε καταγγείλει επί σειρά ετών, αλλά με ανοιχτές τις μονάδες υγείας, όχι κλειστές! Δεν μπορώ να φανταστώ, ο πολίτης της Αγίας Παρασκευής, του Παπάγου, του Μαραθώνα να μην έχουν πού θα πάνε; Στο κέντρο Υγείας αστικού τύπου που θα γίνει στο «Αμαλία Φλέμιγκ»; Πέραν των άλλων είναι και χωροταξικό το θέμα: πού θα πάει η έγκυος γυναίκα να αναζητήσει τον γιατρό της; Πού;

Σας είπαν ότι επεξεργάζονται σχέδιο. Ποιος το επεξεργάζεται, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Δεν το επεξεργάζεται μόνος του αλλά μία Επιτροπή ειδικών συμβούλων, των λεγομένων σοφών μέχρι πρότινος, οι οποίοι δεν είναι γιατροί, δεν είναι υγειονομικοί! Είναι οικονομολόγοι, είναι μάνατζερ υγείας , είναι από εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης, δεν είναι άτομα δηλαδή που να έχουν κάνει εφημερίες που να γνωρίζουν τον πόνο του κάθε πολίτη. Μας είπε άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ «να δούμε πόσο κοστίζει»! Μα δεν είναι μόνον «κόστος» ο άνθρωπος! Αν είναι δυνατόν! Θα πεθαίνουμε στους δρόμους τώρα; Μας αφαίρεσαν το δικαίωμα να πηγαίνουμε για εμβόλιο! Ξέρετε ότι παιδάκια δεν μπορούν να έρθουν στο γιατρό γιατί δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη επειδή ανάγκασαν τους γονείς τους να είναι άνεργοι;

Σε όλα αυτά που λέτε να προσθέσουμε και τους εργαζόμενους επαγγελματίες του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ πολλά από τα ασφάλιστρα τα έχουν αυξήσει!

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Είναι ένας φαύλος κύκλος. Ο ανασφάλιστος δεν δίνει το ποσό της ασφάλισής του στο ταμείο, το οποίο αντίστοιχα έχει καταρρεύσει κι έτι δεν έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής. Τα μισά από τα φάρμακα τα πληρώνουμε πλέον.

Εσείς δεν είχατε υποπτευθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε δημιουργηθεί για να «χάψει» τα άλλα υγιή ασφαλιστικά ταμεία και τώρα αυτό καταρρέει;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Είχαμε καταγγείλει το σχέδιο Λοβέρδου και του Τιμοσίδη που ήταν υφυπουργός και μετά του Κουτρουμάνη. Είχαμε κάνει παραστάσεις στα κόμματα και στη Βουλή, καταγγείλαμε τα πάντα αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δεν είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ που είναι για όλους τους Έλληνες να μην έχει «τμήμα προμηθειών». Δεν μπορούμε παρά μόνο μέσω του ΙΚΑ να πάρουμε την προμήθεια των αντιδραστηρίων για να κάνουμε τη γενική αίματος. Ως προϊσταμένη έστειλα να μου φέρουν φάρμακα και μου’ στείλανε ελάχιστα!

Δεν υπάρχουν φάρμακα;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Δεν υπάρχουν. Μεθοδευμένα δεν έχουν ξεμπλοκάρει το τμήμα προμηθειών. Και πάνω στην αλλοίωση του χαρακτήρα μας μάς κάνουν και αξιολόγηση! Πώς είναι δυνατόν να παρέχω, να είμαι ποσοτική και ποιοτική, όταν υπονομευμένα μου έχουν πάρει όλα τα εργαστήρια;

Πότε είχατε τελευταίο συνάντηση με τον κ. Υπουργό; Θα ‘χετε νέο ραντεβού;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Την προηγούμενη Δευτέρα., Άλλο ραντεβού δεν θα έχουμε παρά μόνο θα μας δώσει το σχέδιο στα χέρια μας εντός της εβδομάδος, το οποίο σχέδιο θα το βάλει για 10-15 μέρες σε διαβούλευση και μετά θα εφαρμοστεί. Γι’ αυτό κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να υπάρχει κι από ένας μοχλός αντίδρασης για να μην περάσει αυτό το σχέδιο.

Με τους χρόνια ασθενείς τι θα γίνει;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Δεν τους ενδιαφέρει. Προχθές που είχαμε έκτακτη γενική συνέλευση ήρθε σχεδόν κλαίγοντας ο αντιπρόεδρος των παιδιών με ειδικές ανάγκες (σπαστικότητα, τετραπληγίες κ.α.) τα οποία πλέον αποκλείονται από το σύστημα που πάνε να φτιάξουν.

Δηλαδή το κράτος θα τους πετάξει στο δρόμο όλους αυτούς;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Ναι, εάν ο ΕΟΠΥΥ γίνει αγοραστής υγείας, δεν θα τους παράσχει απολύτως τίποτε. Ο άρρωστος, λειτουργικά δεν θα μπορεί να φτάσει στο οποιοδήποτε νοσοκομείο. Γι’ αυτό χρειάζεται ενημέρωση σε όλο τον κόσμο. Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου έχουμε απεργία πανελλαδική και παράλληλα όλοι οι κλάδοι διαμαρτυρόμαστε έξω από το Υπουργείο Υγείας. Θα κατέβουν πούλμαν από την Αλεξανδρούπολη. Όλη η Ελλάδα είναι αγανακτισμένη με αυτό που πάει να κάνει ο κ. Γεωργιάδης! Η κατάσταση πηγαίνει προς απόλυση ούτε καν σε κινητικότητα.

Λέτε δηλαδή ότι μπορεί να πάνε για απόλυση 10.000 υγειονομικών, μια κι έξω;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Ναι. Αν γίνει νέος οργανισμός καταργώντας τις θέσεις μας, θα πρέπει να τους διώξει. Ήδη οι δικές μας οι θέσεις περισσεύουν.

"Ελεύθερη Ώρα"


 

Τι θα γίνει με τα δάνεια αν επιστρέψουμε στη δραχμή

Βλέπω στη μπλογκόσφαιρα ότι κάποιοι έχουν ανησυχία μεγάλη... Σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή και τα δάνεια που οι καταναλωτές οφείλουν στις τράπεζες. Δεν λέω ότι είναι καλό να επιστρέψουμε στη δραχμή. Δεν είμαι όμως και σίγουρος, αν είναι καλό να μείνουμε στο ευρώ
με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα…

Διακινείται σε μπλογκς μεγάλης επισκεψιμότητας, άρθρο που αναφέρεται στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή και στις επιπτώσεις που αυτό θα έχει «στις δόσεις των στεγαστικών δανείων». Εντύπωση κατ αρχήν προκαλεί ότι το περιφερόμενο σενάριο δεν αναφέρεται στις δόσεις των δανείων γενικά, αλλά στις δόσεις ειδικά των στεγαστικών δανείων (!) έχοντας ως προφανή σκοπό, τη δημιουργία συνειρμού μεταξύ των καταστροφικών συνεπειών που η επιστροφή «σε εθνικό νόμισμα» θα έχει για τα σπίτια των νοικοκυραίων…

Το άρθρο που τιτλοφορείται με τον εύηχο τίτλο «ΣΟΚ! Τι θα γίνει με τις δόσεις των στεγαστικών αν γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα» αναφέρει τα εξής: «Ειδικοί απαντούν πως αν πάμε σε δραχμή ή άλλο εθνικό νόμισμα , αυτόματα θα υποτιμηθεί απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα νομίσματα περίπου 70% έως 100% σε πρώτη φάση και θα συνεχίσει να υποτιμάται μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Τι θα συμβεί με τους δανειολήπτες; Αν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν τα δάνεια τους σε Ευρώ θα πρέπει με καινούργιο εισόδημα αξίας μόνον 50% του προηγούμενου τους εισοδήματος που συνεχώς θα μειώνεται να εξυπηρετούν το δάνειο που θα είναι σταθερής αξίας – αυτό θα σημάνει την αδυναμία εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού δανείων. Ακόμα αν το δάνειό τους μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα τα επιτόκια που θα χρεώνονται θα είναι της τάξης του 40%, δηλαδή το βάρος του χρέους του πολλαπλασιάζεται με το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την δυνατότητα εξυπηρέτησης τους". Το άρθρο καταλήγει σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή ως εξής: «Αδιέξοδος!». Μια βερσιόν του άρθρου είναι εδώ. Μια άλλη εδώ.

Πρόκειται δυστυχώς για ανυπόστατες νομικά ανακρίβειες.

Αν λοιπόν επιστρέψουμε στη δραχμή θα συμβούν τα εξής:
Θα επιβληθεί ΑΜΕΣΩΣ Δικαιοστάσιο. Με τον όρο Δικαιοστάσιο (Moratorium) στη νομική ορολογία ονομάζεται η προσωρινή γενική ή μερική ΑΝΑΣΤΟΛΗ δικαστικών πράξεων των εκδικασθέντων από τα Δικαστήρια υποθέσεων ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ της δικαστικής άσκησης δικαιωμάτων, ιδίως επί υποθέσεων που ανάγονται συνηθέστερα στο Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο. Τούτο σημαίνει ότι για όσο χρόνο διαρκεί το Δικαιοστάσιο κανείς ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. Ούτε φυσικό ούτε νομικό πρόσωπο όπως είναι η τράπεζα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι των φορολογούμενων. Το Δικαιοστάσιο θα διαρκέσει για όσο χρόνο διαρκέσουν οι έκτακτες συνθήκες, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία (μπορεί 6 μήνες, ένα χρόνο ή και περισσότερο).

Τα δάνεια των καταναλωτών προς τις τράπεζες θα ρυθμιστούν υποχρεωτικά με νόμο, με το σκεπτικό του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα (απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών). Αν δεν ρυθμιστούν με νόμο θα ρυθμιστούν σίγουρα ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ. Σύμφωνα με το άρθρο 388 ΑΚ «αν τα περιστατικά στα οποία κυρίως, ενόψει της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούς σύμβασης, ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΟΥΝ, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή του οφειλέτη, ενόψει και της αντιπαροχής, έγινε ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΕΠΑΧΘΗΣ, το δικαστήριο μπορεί κατά την κρίση του με αίτηση του οφειλέτη να την ΑΝΑΓΕΙ στο μέτρο που ΑΡΜΟΖΕΙ και να αποφασίσει τη λύση της σύμβασης εξολοκλήρου ή κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμη».

Η χρεωκοπία και η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί νομικά "λόγο έκτακτο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί" κατά το χρόνο που υπογράφηκε η σύμβαση του δανείου με την τράπεζα. Από την επιστροφή στη δραχμή και τη ραγδαία -η αλήθεια είναι- υποτίμηση που θα ακολουθήσει, είναι προφανές ότι η παροχή του οφειλέτη (η δόση δηλ του δανείου που θα πληρώνεται κατόπιν μετατροπής των ευρώ σε δραχμές), ενόψει και της αντιπαροχής (του δανείου δηλ που χορηγήθηκε παλαιότερα σε ευρώ), ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΕΠΑΧΘΗΣ, λογω της ραγδαίας υποτίμησης της δραχμής, οπότε με νόμο αλλιώς με απόφαση του δικαστηρίου, το δάνειο θα ΑΝΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ θα ΑΡΜΟΖΕΙ (κούρεμα).

Τα ελληνικά δικαστήρια δεν είναι η πρώτη φορά που θα κρίνουν τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη στην περίοδο που το εθνικό μας νόμισμα ήταν η δραχμή. Στις περιπτώσεις αυτές έχει κριθεί ότι εφαρμόζεται το το άρθρο 388 Α.Κ, όταν το τίμημα από μια συναλλαγή (πχ αγοραπωλησία) είχε συμφωνηθεί να πληρωθεί σε ξένο νόμισμα (με την ισοτιμία δραχμής/ξένου νομίσματος που θα ίσχυε κατά το χρόνο που συμφωνήθηκε να γίνει η πληρωμή), ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Η ΔΡΑΧΜΗ ΥΠΟΤΙΜΗΘΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ.

Είναι λυπηρό να διακινούνται αυτού του είδους τα δημοσιεύματα, όταν ακόμη και ο τελευταίος πολίτης έχει ακούσει ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο της κρίσης τα δικαστήρια μειώνουν τα ενοίκια των καταστημάτων λόγω ΤΗΣ ΔΥΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Πρόκειται για κλασική εφαρμογή του άρθρου 388 του Αστικού Κώδικα, στην απείρως πιο light κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σε σχέση με αυτή που θα επικρατεί στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή...

Είναι από αυτά προφανές, ότι πρόκειται για ύποπτα δημοσιεύματα που ως στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους νοικοκυραίους, επενδύοντας στο φόβο του Έλληνα για ότι πιο ιερό έχει. ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.

 
 

Ο Mr "δεν-διάβασα-το-μνημόνιο" εξετάζουν αύξηση στα εισιτήρια των ΜΜΜ!

Δεν κάνουν πίσω. Θα το πάνε μέχρι τέλους: ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες άφησε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζοντας ότι αυτό... προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο.

«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να μην αυξηθεί το εισιτήριο, αλλά και να μην συζητούμε για αύξηση. Είναι ό,τι πιο επαχθές και επώδυνο» είπε... on camera o Χρυσοχοϊδης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση ή μη της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες κατά 25%, όπως προβλέπεται από το ίδιο το μεσοπρόθεσμο, θα αποφασιστεί πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, επομένως η κουβέντα όχι μόνο έχει ανοίξει αλλά μοιάζει και προχωρημένη!

http://www.toxwni.gr/

 

Φουντάρουν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, με έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ

Η ΤΡΥΠΑ ΤΟ 2014 - ΙΚΑ: 1,3 δισ. ΟΑΕΕ: 800 εκατ. ΟΓΑ: 400 εκατ.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ στα ελλείμματα τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν τις
συντάξεις του 90% των ασφαλισμένων -ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ- καθώς οι διοικήσεις τους αδυνατούν να «κλείσουν» τους προϋπολογισμούς τους για το 2014, που εμφανίζουν σωρευτικό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό, το οποίο δεν συνυπολογίζει το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που θα εκτιναχθεί σε επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο εν όψει της έλευσης της τρόικας, καθώς προεξοφλεί νέες μειώσεις στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Και φυσικά δεν μιλάμε για τα εφάπαξ, η πορεία των οποίων είναι προδιαγεγραμμένη.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο ίδιος ο υπουργός Γ. Βρούτσης τήρησαν «σιγήν ασυρμάτου» στα σενάρια που έβγαλαν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία την περασμένη Τετάρτη και ανέδειξε η «Ε», για μειώσεις 10% στις κύριες και 30% στις επικουρικές συντάξεις, τα οποία ουδείς διέψευσε.

ΙΚΑ Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2014 φτάνει στα 1,3 δισ. ευρώ για όλα τα συγχωνευμένα σ' αυτό Ταμεία, γεγονός που οφείλεται στη μη απόδοση του μέτρου είσπραξης οφειλών, καθώς είχε προϋπολογιστεί ότι φέτος και το επόμενο έτος θα εισπράττονταν 2 δισ. ευρώ, μέτρο που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Αντ' αυτού, μόλις 16 εκατ. έχουν μπει στα ταμεία του ΙΚΑ από τη ρύθμιση χρεών περίπου 200 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ανησυχία στη διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε ότι αναζητούνται νέα μέτρα που θα είναι ελκυστικότερα, με περισσότερες δόσεις και μικρότερα ποσά για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες εκείνους που ήταν συνεπείς στην προ κρίσης περίοδο και όχι «για αυτούς που δημιουργούσαν ελλείμματα την καλή περίοδο της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος που θα παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί αγγίζει αισίως τις 7.200, ενώ αντίστοιχα και τα έσοδα είναι πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους δύο τελευταίους μήνες εισπράχθηκαν 90 εκατ. ευρώ από εισφορές, όταν ήταν προϋπολογισμένα 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, μέχρι τον Αύγουστο εισπράχθηκαν από εισφορές που κατέβαλαν εργοδότες 781.391.788 ευρώ, ποσό αυξημένο μόλις κατά 0,12% σε σχέση με τον Ιούλιο, που απέφερε έσοδα 780.460.479 ευρώ.

Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν κάποιες μπορεί να απορριφθούν, αφού δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι υπάρχουν εγγυήσεις, χωρίς όμως αυτό να αποδεικνύεται.

Οσον αφορά τη συμμετοχή, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε 48 δόσεις, που πλέον έχουν πέσει στις 46, έχει αποφέρει έσοδα 8,1 εκατ. ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έφεραν έσοδα 16 εκατ. ευρώ.

ΟΑΕΕ Πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, που για το 2014 προϋπολογίζει έλλειμμα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 200 εκατ. σε σχέση με φέτος.

Η διοίκηση του Οργανισμού προσδοκά την έγκριση της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων που φέρουν έσοδα, σε έναν οργανισμό που ασφαλίζει 755.000 αυτοαπασχολούμενους και οδηγείται στην πλήρη κατάρρευση και το οικονομικό κραχ.

Στα μέτρα που συζητούνται και θα προταθούν στην τρόικα είναι η επαναφορά του σχεδίου εισφοράς, όχι όμως επί του τζίρου, αλλά επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Επιπλέον συζητείται να υπάρξει χαμηλό ασφάλιστρο, που θα κυμαίνεται στα 90 με 100 ευρώ το μήνα, ώστε να μπορούν να ασφαλίζονται και όσοι αδυνατούν (5 στους 10 δεν πληρώνουν σήμερα), αλλά και να ενταχθούν στο Ταμείο όσοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο στις επαρχίες και στα χωριά.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι, που φτάνουν τους 100.000, θα βγουν από την ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς προβλέπεται από το Μνημόνιο η εξομοίωση των επαγγελματιών. Επιπλέον θα αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλες πόλεις να δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έδρα σε κοντινά χωριά με πληθυσμό κάτω από 3.000 ή 2.000 ή 1.000 κατοίκους.

ΟΓΑ Λιγότερο ανησυχητική είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ, του οποίου το έλλειμμα θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των αγροτών να καταβάλουν τις εισφορές τους. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο έλλειμμα έχει ήδη συμφωνηθεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί αποδίδει ακόμα συντάξεις με τη μορφή επιδόματος σε παλιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν πληρώσει ελάχιστες εισφορές.

 
 

Τα ακριβά ακίνητα θα πληρώνουν λιγότερα με το νέο φόρο!

Από τον Σπύρο Δημητρέλη
Σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν μικρής και μεσαίας αξίας γή, περιορισμένη ελάφρυνση σε όσους έχουν μόνο κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης ,
μεγαλύτερη ελάφρυνση σε όσους έχουν κτίσματα σε ακριβές περιοχές και πολύ μεγάλη μείωση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, δηλαδή αξίας άνω των 800.000 έως 900.000 ευρώ: αυτά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά τις μεταφορές φορολογικού βάρους του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014 με βάση το τελευταίο - και πλέον πολύ κοντά στην οριστικοποίησή του- σενάριο.

Το σενάριο αυτό έχει παρουσιασθεί στην τρόικα και αναμένει την έγκρισή της προκειμένου να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

Πρόκειται για σενάριο με βάση το οποίο η συνολική βεβαίωση του νέου φόρου θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ και η εισπράξιμότητά του θα προσεγγίσει τα 2,9 δισ. ευρώ. Όσα δηλαδή έχει υποσχεθεί στην τρόικα το υπουργείο Οικονομικών ως εισπρακτικό αποτέλεσμα του νέου φόρου προκειμένου να δώσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών το πράσινο φως για την αντικατάσταση από το 2014 του πετυχημένου εισπρακτικά χαρατσιού και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος είναι κόκκινο πανί για τους φορολογούμενους με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου φόρου ακινήτων που, όπως σημειώθηκε θα αντικαταστήσει το χαράτσι (ΕΕΤΑ) και το ΦΑΠ.

-θεσπίζονται τρείς κλίμακες υπολογισμού του φόρου. Μια για τα κτίσματα (ανεξαρτήτως αν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή μη, εντός ή εκτός σχεδίου). Μια για τις ενός σχεδίου εκτάσεις (οικόπεδα) και μια για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις (αγροτεμάχια).

-η κλίμακα των κτισμάτων θα έχει 20 κλιμάκια και σε ποιο κλιμάκιο θα εμπίπτει κάθε ακίνητο θα καθορίζεται από την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται. Το πρώτο κλιμάκιο εφαρμόζεται σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ ανά τετραγωνικό και είναι 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και το τελευταίο αφορά ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης των 5.001 ευρώ και άνω και είναι 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

-η κλίμακα των εντός σχεδίου εκτάσεων έχει επίσης 20 κλιμάκια και σε ποιο κλιμάκιο θα πέσει κάθε οικόπεδο εξαρτάται από την την αντικειμενική του αξία, δηλαδή τα ευρώ ανά τετραγωνικό. Ο συντελεστής του φόρου ξεκινά από τα 0,4 ευρώ το μέτρο και φθάνει στα 4 ευρώ ανά μέτρο.

-για τα αγροτεμάχια θεσπίζεται ειδικός υπολογισμός. Ο φόρος υπολογίζεται με αρχικό συντελεστής 0,15 λεπτά του ευρώ για κάθε τετραγωνικό και με βάση διάφορους συντελεστές προσαυξάνεται (απόσταση από θάλασσα, αν έχει κατοικία, είδος καλλιέργειας κα). Με βάση αυτόν τον υπολογισμό ένα αγροτεμάχιο φορολογείται από 1,5 έως και περίπου 60 ευρώ ανά στρέμμα.

Όσο πιο ακριβό το κτίσμα τόσο καλύτερα

Με βάση τα παραπάνω επέρχονται μεταβολές του φορολογικού βάρους σε σχέση με το χαράτσι και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλουν σήμερα οι φορολογούμενοι.

Ειδικότερα,όσον αφορά τα κτίσματα επέρχεται μείωση του φορολογικού βάρους σε σχέση με το χαράτσι για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχή με τιμή ζώνης έως περίπου 3.500 ευρώ. Για όσους έχουν σημαντικής αξίας κτίσματα, δηλαδή η αξία τους ξεπερνά το σημερινό αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ (200.000 ευρώ σε ατομική βάση) υπάρχει πρόσθετο και σημαντικό όφελος από την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Παράδειγμα 1

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα ηλεκτροδοτούμενο διαμέρισμα 60 τ.μ., 2ου ορόφου και παλαιότητας 14 ετών, στη περιοχή του ‘Ιλιου με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ., θα πληρώσει το επόμενο έτος 211 ευρώ δηλαδή 23 ευρώ ή 10% λιγότερο φόρο σε σχέση το ισχύον χαράτσι που είναι 234 ευρώ.

Παράδειγμα 2

Ένας φορολογούμενος, ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, δευτέρου ορόφου και ηλικίας 15 ετών στην περιοχή της Γλυφάδας με τιμή ζώνης 2.700 ευρώ, θα καταβάλει φόρο ακινήτων το 2014 ύψους 841,5. Φέτος καταβάλει χαράτσι 935 ευρώ. Θα καταβάλει δηλαδή 94 ευρώ ή 10% λιγότερα. Ο τελευταίος φορολογούμενος όμως έχει και ένα ακόμη όφελος. Αυτό της κατάργησης του ΦΑΠ. Φέτος κατέβαλε για ΦΑΠ 140 ευρώ τα οποία και γλιτώνει το 2014. Έτσι η συνολική του ελάφρυνση είναι 234 ευρώ ή 22%.

Φοροτιμωρία για τα μικρής αξίας οικόπεδα

Η ελάφρυνση όμως από το χαράτσι για τους μικρούς φορολογούμενους ακυρώνεται και γίνεται μεγάλες επιβαρύνσεις αν «έχουν κάνει το λάθος» να έχουν μικρής και μεσαίας αξίας οικόπεδο και αγροτεμάχια. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν σημαντικό φόρο και για το οικόπεδο και το αγροτεμάχιο, ενώ με το υφιστάμενο καθεστώς έκαναν χρήση του αφορολόγητου ορίου του ΦΑΠ.

Παράδειγμα 3

Ένας φορολογούμενος που έχει στη κατοχή κατοικία 100 τ.μ 15ετίας 3ου ορόφου στο Χολαργό, περιοχή με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ το τ.μ., ένα οικόπεδο εντός σχεδίου 400 τ.μ με τιμή 400 ευρώ το τ.μ. και ένα αγροτεμάχιο 2.000 στρεμμάτων στο χωριό. Με το ισχύον καθεστώς πληρώνει 561 ευρώ για το χαράτσι, άλλα 240 ευρώ ΦΑΠ συνολικά για τη κατοικία και το οικόπεδο καθώς η αξία τους είναι 320.000 ευρώ δηλαδή πάνω απο το αφορολόγητο του ΦΑΠ που είναι 200.000 ευρώ. Για το αγροτεμάχιο δεν πληρώνει φόρο. Με το νέο φόρο το 2014 ο ίδιος φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει 471 ευρώ για τη κατοικία, άλλα 480 ευρώ για το οικόπεδο και 4,5 ευρώ για το αγροτεμάχιο. Δηλαδή συνολικά θα πληρώσει 955,5 ευρώ από 801 ευρώ φέτος (+155,5 ευρώ περισσότερα). Η αύξηση του φορολογικού βάρους φθάνει το 18,7%.

Παράδειγμα 4

Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 75 τ.μ παλαιότητας 4 ετών που βρίσκεται σε οικόπεδο 300 τ.μ. με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ ανά τ.μ. για το κτίσμα και 350 ευρώ ανά τ.μ. για το οικόπεδο, θα κληθεί να πληρώσει 543,75 ευρώ για το κτίσμα και 270 ευρώ για το οικόπεδο δηλαδή συνολικά 813,75 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς πληρώνει τέλος 637,50 ευρώ και ΦΑΠ 65 ευρώ, δηλαδή συνολικά 702,50 ευρώ. Συνεπώς ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 176,25 ευρώ

Ελάφρυνση 60% και περισσότερο για μεγάλες περιουσίες

Η κατάργηση του ΦΑΠ που επέρχεται με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων επιφέρει πολύ μεγάλη μείωση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν ακίνητα πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Αυτό γίνεται επειδή ο σημερινός ΦΑΠ έχει προοδευτικότητα, δηλαδή όσο αυξάνεται η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου τόσο αυξάνεται και ο φορολογικός συντελεστής. Με το νέο σύστημα η ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου δεν αθροίζεται, αλλά κάθε ακίνητο έχει το δικό του φόρο.

Παράδειγμα 5

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος έχει μια μονοκατοικία στην Εκάλη εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων με τιμή ζώνης 4.550 ευρώ, ηλικίας 15 ετών η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 3 στρεμμάτων αξίας 1.000 ευρώ ανά μέτρο. Σήμερα πληρώνει χαράτσι 3.927 ευρώ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ύψους 38.050 ευρώ, δηλαδή συνολικά 41.977 ευρώ. Με το νέο καθεστώς θα κληθεί να πληρώσει συνολικά 15.060 ευρώ (3.960 για το κτίσμα και 11.100 για το οικόπεδο). Συνολικά θαέχει μια ελάφρυνση 22.990 ευρώ ή 60% λιγότερα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς ενώ απαλλάσσονται από το χαράτσι, το 2014 θα πληρώνουν ενιαίο φόρο ακινήτων για τα κτίσματα αυτά.


 

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΜΕΡΑ , ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

Τι είναι ο άνεργος βρε κερατάδες? Κάτι αφηρημενο, ένας αριθμός, ένα φαινόμενο, μια παράπλευρη απώλεια των ανόητων σχεδιασμών μιας ανίκανης Πολιτείας? Είναι όλα αυτά αλλά πάνω από όλα είναι ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ. Μια κινούμενη βόμβα στα θεμέλια του συστήματος. Στα θεμέλια των υποκριτικών πλεονασμάτων, των υποκριτικών χαμόγελων μπροστά στις κάμερες. Είναι ένα χαστούκι στη φάτσα σας καθώς προσπαθείτε να κρατήσετε το ύφος αυτοπεποίθησης πως τα καταφέρατε.

Ενας άνεργος είναι ένας πρώην πολίτης, νυν ΤΙΠΟΤΑ, μέσα στους υπόλοιπους. Ο κανένας που θα πρέπει να επιβιώσει χωρίς τη κινητήρια δύναμη που είναι το χρήμα. Κι αυτό το ΠΩΣ θα επιβιώσει είναι η αργή και σταθερή μετάλλαξη της κοινωνίας σε κάτι πολύ άγριο που δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε. Ο άνθρωπος που χάνει την αξιοπρέπιειά του, που ζει με δανεικά από τους φίλους ή ζητιανεύει, είναι εκείνος που αναγκαστικά θα αποβάλλει κάποια στιγμή το ψεύτικο μανδύα του πολιτισμού από πάνω του και θα αφήσει να εκδηλωθεί όλη η απαξίωση, η εκδίκηση, το μίσος για ένα κράτος που τον κατέταξε στους περισσευούμενους.

Γιατί ένας άνεργος που έχει ελπίδες είναι ένα θέμα. Ενας άνεργος που θα νοιώσει πως αυτή του η κατάσταση θα είναι μαροχρόνια και χωρίς ορίζοντα, αφού ένα παρανοικό πρόγραμμα υποτιθέμενης διάσωσης έχει ορίσει τη μοίρα του κι όχι μια Πολιτεία ικανή να διαφυλάξει τους πολίτες της, θα μετατραπεί σε οτιδήποτε για να επιζήσει. Τι νομίζετε πως θα αυξηθεί καθώς μεγαλώνει αυτό το τέρας της ανεργίας? Η καλωσύνη, η φιλανθρωπία, η κατανόηση, η υπομονή? Νομίζετε πως οι άνθρωποι που αφέθηκαν στη τύχη τους θα επιζήσουν τρώγοντας αέρα ή νομίζετε πως τα όποια αποθέματα μπορεί να είχαν είναι ανεξάντλητα, πως θα υπάρχουν συνέχεια πρόθυμοι συγγενείς ή φίλοι να τους χαρτζηλικώνουν.

Τι μπορεί να περιμένει μια κοινωνία όταν θα έχει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα γίνουν ζητιάνοι, κλέφτες, βιζιτούδες διαφόρων μορφών. Τι εικόνα θα έχει μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα αφήσουν στα μαγαζιά των μαυραγοριτων τη προηγούμενη ζωή τους, τα ενθύμια μιας ζωής που πέθανε, τα μπιχλιμπιδια που προστάτευαν τον καθωσπρεπισμό τους και το περίφημο καθαρό κούτελο. Σε τι νομίζετε πως έχει μετατραπεί εκείνος που συνειδητοποιεί πως δεν έχει πια σπίτι, πως δεν είναι και τόσο κακό να κάνει μια βίζιτα για να βγάλει το φαϊ του, πως δεν είναι τόσο κακό να βουτήξει μια τσάντα από το δρόμο για να τη βγάλει καθαρή, πως δεν είναι τόσο κακό να πλευρίσει μια γεροντοκόρη για να το ταϊζει, πως δεν είναι τόσο κακό να κλέψει από το συρτάρι του παππού τη σύνταξη, να σουρφώσει ένα πορτοφόλι, να σπρώξει μια πρέζα. Πόσο νομίζετε πως θα κρατήσουν όλες αυτές οι στρατιές των ανέργων να παριστάνουν πως είναι ακόμα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου για να σέβονται τους κανόνες και τους νόμους σας?

Μια στιγμή μόνο αρκεί σ΄εναν άνθρωπο να περάσει τα όρια του καθωσπρεπισμού και η μετάλλαξη είναι μη αναστρέψιμη. Στο πρώτο ξεκάρφωτο γ@μησι θα πάει απελπισμένη η περιθωριακή κοινωνία, που θα αποζητά ένα στιγμιαίο χαρτζηλίκωμα για να επιβιώσει, κι όταν ο πελάτης βγει αφήνοντας το χαρτζηλίκι στό το κρεββάτι τι νομίζετε ότι θα σηκωθεί και θα περάσει τη πόρτα? Θα είναι όχι πια ένας απελπισμένος αλλά μια πουτ@να που δεν έχει τίποτα να χάσει έτοιμη για όλα. Κι υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι νταβατζήδες που ετοιμάζονται ήδη για τη προστασία της. Το πρώτο στήσιμο στην ουρά για το συσσίτιο είναι δύσκολο, μετά τρως από όπου νάναι και με ότι τρόπο χρειαστεί για να επιβιώσεις.

Κάτω από αυτά τα νούμερα που τα κοιτάτε με περίσσια ψυχική αντοχή, δηλαδή αναισθησία, καθισμένοι στα ασφαλή ακόμα γραφεία σας, στις ασφαλείς ακόμα κατοικίες σας, είναι άνθρωποι που μεταλάσσονται ο καθένας σε ότι περιθώριο ξεφτίλας μπορεί ν΄αντέξει η ζωή τους. Πίσω από κάθε απόλυση, από κάθε λουκέτο που μπαίνει, δεν είναι ένας αριθμός που θα γυρίσει σπίτι και θα κάνει υπομονή πότε θα συγκεντρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και άλλες τέτοιες παπαριές, είναι μια οικογένεια που θα πρέπει να δει τι θα κάνει αφού περάσει το πρώτο σοκ. Ενας άνθρωπος που θα πρέπει να συνειδητοποίσει πως την έβαψε. Που από το κύριε Θανάση θα περάσει στο ποιος είσαι εσύ ρε? Από το καλημέρα σας κύριε θα περάσει στο τι θες πάλι εσύ. Από το έχει μπει ο μισθός σας θα περάσει στο δεν έχουμε λυπόμαστε.

Η εφορία θα το κυνηγάει, η ΔΕΗ, η τράπεζα όχι πια σαν κύριο αλλά σαν "κόψε το λαιμό σου" κι αν τα καταφέρει και δεν κόψει το λαιμό του ίσως κάποια στιγμή αρχίσει να περνάει από το μυαλό του πως θα κόψει το λαιμό όποιου περνάει μπροστά του, ακόμα και "δια ασήμαντον αφορμή" Ολοκληρο το κομμάτι της κοινωνίας που θα έχει ακόμα σπίτι, φαί, ρούχα, αυτοκίνητο, τα παιδιά τακτοποιημένα, τους φίλους να πίνουν μπύρες, τη παρέα να πηγαίνει σινεμά, τα χριστούγεννα να στολίζει δέντρα και να παίρνει δώρα, όλο αυτό το κομμάτι θα είναι απέναντί του κι εκείνος ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.

Ολα αυτά τα ξέρετε και φαντασιώνεστε χαρούμενοι πως φτάσαμε στο ζητούμενο. Για να μην γίνουν όλα αυτά στη ζωή κάποιου πως αργά ή γρήγορα σκυμμένος και τρομοκρατημένος θα φιλάει τα χέρια του εργοδότη που θα του δίνει τρία κατοστάρικα και θα του ζητάει να κάνει κωλοτούμπες. Ενημερώνετε τους δικούς σας εργοδότες πως πάμε καλά και να προχωρήσουν άφοβα με τις επενδύσεις γιατί στην Ελλάδα συγκεντρώνεται σιγά σιγά ένα μεγάλο πλήθος από πρόθυμους σκλάβους, που θα παρακαλάνε να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους με αντάλλαγμα τρία κατοστάρικα. Θα δουλεύουν χωρίς όνειρα, χωρίς προοπτική, χωρίς να μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις πιο βασικές ανάγκες αλλά θα είναι τόση τρομάρα μη τυχόν βρεθούν στο απόλυτο τίποτα που θα τους φαίνεται δώρο ακόμα και η αλυσίδα στο πόδι αρκεί να τους δίνει ένα μεροκάματο ότι νάναι.

Αυτή είναι η τριτοκοσμική Ελλάδα. Αυτό είναι το success story. Υπάρχει ένας κόσμος που όλα αυτά δεν τον αγγίζουν? Φυσικά και υπάρχει. Σε όλα τις αποικίες χρέους δεν πείνασαν όλοι. Κοντά στις καλύβες χτίζονται τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία. Κοντά στα μαγαζάκια που μπαίνουν λουκέτα χτίζονται τεράστια εμπορικά κέντρα. Κοντά στις μικρές επιχειρήσεις που πτωχαίνουν ανοίγουν κολοσσοί που τα μαζεύουν όλα. Κοντά στα κατάπτυστα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγουν μεγαθήρια ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Κοντά στα συσσίτια των αστέγων, των εξαθλιωμένων ανέργων, των απελπισμένων, υπάρχουν τα καλύτερα εστιατόρια με ανθρώπους που απολαμβάνουν το χαβιάρι και τη σαμπάνια τους. Στα εμπορικα κέντρα τις γιορτές κυρίες και κύριοι γεμάτοι τσάντες πετάνε την ελεημοσύνη τους σ΄εκείνους που είναι στημένοι στα σκαλιά απέξω με θλίψη για τους κακόμοιρους. Κοντά στις ερημωμένες επαρχίες και μια γη που ρημάζει υπάρχουν οι μυκονιάτικοι παράδεισοι που κουνάνε τα κ@λαράκια τους στο τσακίρ κέφι όλα τα πραγματικά νούμερα.

Το ότι πτωχαίνουν οι έλληνες δεν σημαίνει πως πτωχαίνει η Ελλάδα, μας είχε πει ο σοφός πριν δυο χρόνια. Κι ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Δεν θα βαρέσει πτώχευση η Ελλάδα, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα το πάθει, για να έρθει στα ίσια η μετάλλαξη της χώρας σε αποικία του τρίτου κόσμου. Να έχει τους φύλαρχους και τις αυλές τους, να έχει τους συνεργαζόμενους διανοούμενους που θα κυκλοφορούν στα σαλόνια να ανθίζουν με πολιτισμό την ατμόσφαιρα, θα έχει και τους σκλαβους που θα στέκονται απέναντι παρακαλώντας για ένα κομμάτι ψωμί.

Για να δούμε λοιπόν.. θια γίνει έτσι? Θα πάνε όλα όπως είναι στο πρόγραμμα? Υπάρχουν πάντα αστάθμητοι παράγοντες. Κι αυτό που φοβάμαι είναι πως αυτή τη φορά οι αστάθμητοι παράγοντες θα είναι πολύ χειρότροι από τους φόβους μας.

 
 

Είστε φοιτητής; Κερδίστε από ειδικές προσφορές και εκπτώσεις

Πολλές εταιρείες αντιλαμβανόμενες την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία προσφέρουν τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους φοιτητές μια σειρά από προσφορές που μπορούν να δώσουν μια οικονομική ανάσα στις οικογένειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις το μόνο που χρειάζεται για να κερδίσετε την έκπτωση είναι το φοιτητικό σας πάσο. Οι πρωτοετείς που δεν διαθέτουν ακόμα ακαδημαϊκή ταυτότητα θα την αποκτήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο επισκεπτόμενοι την πλατφόρμα http://academicid.minedu.gov.gr/. Ακολούθως παρουσιάζουμε προσφορές από διάφορες εταιρείες:

Έκπτωση για αγορά ipad , imac

Mε την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας η εταιρεία istorm προσφέρει έκπτωση για την αγορά Μac & iPad (εκτός iPad mini) έως τις 12/10/13. Η έκπτωση φθάνει το 10% για την αγορά iPad με Retina οθόνη, ή το iPad 2 και μαζί προσφέρεται και ένα ακόμα δώρο. Για τους υπολογιστές imac η έκπτωση φθάνει το 12% ενώ πάλι η εταιρεία προσφέρει ένα δώρο. Η ίδια έκπτωση προσφέρεται και από τα καταστήματα Κοτσόβολος.

Εκπτώσεις σε ρούχα

To Fenafresh προσφέρει σε όλους του φοιτητές -25% σε όλα τα ανδρικά και γυναικεία ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ με την προσκόμιση του φοιτητικού πάσου. Η προσφορά ισχύει από 17 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου.

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά από MINOAN

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, προσφέρουν εκπτώσεις σε φοιτητές και τις οικογένειές τους. Πιο αναλυτικά προσφέρεται:
50% ΕΚΠΤΩΣΗ στην κατηγορία DECK & V.I.P.
30% ΕΚΠΤΩΣΗ στις ΚΑΜΠΙΝΕΣ όλων των κατηγοριών (εκτός Lux)
20% ΕΚΠΤΩΣΗ στα Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ και ΔΙΚΥΚΛΑ
Οι ίδιες εκπτώσεις ισχύουν και για τις οικογένειες των φοιτητών, εφόσον συνοδεύουν τους επιτυχόντες!

Εκπτώσεις από την ΑΝΕΚ στο δρομολόγιο Πειραιά – Ηράκλειο

Εκτός από τη ΜΙΝΟΑΝ και η ΑΝΕΚ προσφέρει έκπτωση σε φοιτητές. Συγκεκριμένα η έκπτωση ανέρχεται σε 50% για τους επιβάτες της οικονομικής θέσης και με αριθμημένο κάθισμα, 30% σε καμπίνα και 20% για ΙΧ αυτοκίνητο και μοτοσικλέτες. Η έκπτωση ισχύει και για τις οικογένειες των φοιτητών εφόσον τους συνοδεύουν.
Mobile internet με 4,74 ευρώ
Οι φοιτητές μπορούν να αποκτήσουν φθηνό mobile internet.Tο University Mobile Internet είναι ένα πακέτο ασύρματης διασύνδεσης 3G,  όγκου δεδομένων 4GB, που προσφέρεται αποκλειστικά για τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στην προνομιακή τιμή των 4,74 ευρώ το μήνα. Παρέχεται σε συνεργασία με τη Vodafone, η οποία επιλέχθηκε έπειτα από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό που διενήργησε η ΕΔΕΤ Α.Ε

Εκπτώσεις σε κινητή τηλεφωνία

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν ειδικές τιμές σε φοιτητές. Τόσο οι παλιοί όσο και οι νέοι φοιτητές μπορούν να επισκεφτούν το δικτυακό τόπο των εταιρειών.

Θωρακισμένες πόρτες για φοιτητές

Η εταιρεία Portareto προσφέρει θωρακισμένη πόρτα στην τιμή των 500 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται η μεταφορά, η εγκατάσταση και ο ΦΠΑ. Η προσφορά ισχύει μέχρι 14/10/2013.

Δώρο tablet από ΙΚΕΑ

Με αγορές αξίας 600 ευρώ και άνω η ΙΚΕΑ προσφέρει το διάστημα 19/8/2013 έως και 30/9/2013 ένα tablet 8'. Αρκεί η επίδειξη του φοιτητικού πάσου-ταυτότητας.

Δωρεάν μεταφορικά από το Praktiker

Όσοι φοιτητές κάνουν τις αγορές τους από το πολυκατάστημα Praktiker δικαιούνται δωρεάν μεταφορικά. Εξαιρούνται οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές παραγγελίες.

Φτιάξτε οικονομικά το φοιτητικό σας σπίτι.

Η εταιρεία HomeMarkt προσφέρει χαμηλές τιμές για να επιπλώσουν οι φοιτητές το σπίτι τους.

Εκπτώσεις και δώρα από τη Student Club των Public

Τα καταστήματα Public λανσάρουν το Student Club, μία νέα υπηρεσία για όλους τους μαθητές και φοιτητές, εξασφαλίζοντάς τους ειδικές προσφορές με συλλογή πόντων, συμμετοχή σε διαγωνισμούςκαι κληρώσεις. Οι φοιτητές με τις αγορές τους συλλέγουν πόντους που μπορούν να τους εξαργυρώσουν σε επόμενες αγορές. Παράλληλα για τη νέα σχολική χρονιά για τους κατόχους της κάρτας παρέχονται εκπτώσεις 10% στα βιβλία (ελληνικά, ξενόγλωσσα, φροντιστηριακά)   και 10% στη γραφική ύλη μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου

Έκπτωση 35% από τη BLUE STAR FERRIES

Η BLUE STAR FERRIES στηρίζει τους νέους φοιτητές, παρέχοντας 35% έκπτωση στους ίδιους και στις οικογένειές τους για τις πρώτες τους μετακινήσεις από/προς τον τόπο κατοικίας τους προς/από τον τόπο σπουδών τους, οι οποίες είναι αναγκαίες για την εγγραφή τους στα Πανεπιστημιακά ή Τεχνολογικά Ιδρύματα και για την εύρεση κατοικίας.

Εκπτώσεις από τα ΕΛΤΑ

Πολλοί είναι οι φοιτητές που θα αναμένουν το δέμα με τα τρόφιμα από τη μαμά ή τα πλυμένα ρούχα. Τώρα τα ΕΛΤΑ προσφέρουν έκπτωση 30% στις τιμές των δεμάτων εσωτερικού για τα δέματα που στέλνονται από ή προς φοιτητές!Με 30 % έκπτωση, η τιμή για όλη την Ελλάδα, είναι για παράδειγμα,
2,87€ για δέμα 2 κιλών
4,27 € για δέμα 5 κιλών
6,51€ για δέμα 10 κιλών
Η έκπτωση φυσικά ισχύει για αποστολές δεμάτων οποιουδήποτε βάρους!

Εκπτώσεις σε βιβλία

Οι εκδόσεις Rosili προσφέρουν βιβλία τους σε φοιτητικές τιμές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ.
τηλ.: 210 6615050

Δωρεάν ακαδημαϊκά βιβλία σε φοιτητές της νομικής

Μετά τη θερμή ανταπόκριση που είχε για δεύτερη συνεχή χρονιά η δωρεάν προσφορά δεκάδων ακαδημαικών τίτλων, κωδίκων και περιοδικών παλαιοτέρων ετών που διατέθηκαν στους φοιτητές των νομικών σχολών στην αρχή της Ακαδημαικής χρονιάς 2011-2012, η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ανακοινώνει νέα δωρεάν προσφορά τίτλων σε όλους τους φοιτητές που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη τους.
Η δωρεάν προσφορά των τίτλων θα λάβει χώρα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του οίκου, Μαυρομιχάλη 23 Αθήνα, από Δευτέρα 2/9/2013 μέχρι Παρασκευή 27/9/2013 και από τις 09:00-17:00 με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων της προσφοράς.
Υπεύθυνη διανομής κ. Μάγδα Παπαδοπούλου, τηλ 210 3678800

Δώρο τρία πάγια σε φοιτητές από την εταιρεία τηλεφωνίας cyta

H εταιρεία cyta προσφέρει δώρο τα τρία πρώτα πάγια για όσους φοιτητές επιλέξουν κάποιο πακέτο σταθερού και internet. Η καμπάνια έχει τίτλο «συνδέσου και πλήρωσε πάγιο το 2014».

Δώρα από το « Γερμανό»

Η εταιρεία «Γερμανός» δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές που το διάστημα 01/09/2013 έως και τις 30/09/2013 θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε ένα από τα καταστήματα να μπουν σε κλήρωση για να κερδίσουν μια σειρά δώρα ενώ θα τους παρέχονται και προσφορές όπως έκπτωση 5 ευρώ στο συμβόλαιό κινητής cosmote κ.α

Εκπτώσεις σε φροντιστήρια – γυμναστήρια

Στις πόλεις όπου υπάρχουν τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ πολλά φροντιστήρια αλλά και γυμναστήρια προσφέρουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εγγραφούν με μειωμένες τιμές. Προτείνουμε στους φοιτητές να κάνουν μια έρευνα αγοράς και να δηλώνουν ότι είναι φοιτητές.

Εκπτώσεις σε λεωφορεία- τρένα

Φυσικά πέρα από τις προσφορές από διάφορες εταιρείες οι φοιτητές δικαιούνται εκπτώσεις σε εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι εκπτώσεις ανέρχονται από 25 έως και 50%.

5 ευρώ για κινηματογράφο

Τα Village προσφέρουν σε φοιτητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάθε Δευτέρα και Τρίτη ταινίες πληρώνοντας εισιτήριο 5 ευρώ. Οι κινηματογράφοι ODEON έχουν φοιτητικό εισιτήριο 6,5 ευρώ.

Εκπτώσεις για φαγητό, καφέ, διασκέδαση

Καταστήματα εστίασης ανά την Ελλάδα κάνουν ειδικές τιμές για φοιτητές. Στο «χορό» των προσφορών έχουν μπει και κέντρα διασκέδασης και καφετέριες.

Προσφορές για περιποίηση

Επειδή πολλές κοπέλες επισκέπτονται συχνά το κομμωτήριο πολλοί επαγγελματίες κάνουν προσφορές για φοιτητές. Εντοπίσαμε ένα κομμωτήριο στο Ρέθυμνο με τις ακόλουθες προσφορές:
20% σε όλες τις τεχνικές εργασίες (βάψιμο,κλπ)
- 15% στο σαλόνι (κούρεμα – χτένισμα)
Πιστολάκι γυναικείο: Μόνο 8 ευρώ!
Αντρικό κούρεμα 8 ευρώ!


Μάθετε τα δίδακτρα 4.623 φροντιστηρίων, ΙΕΚ και παιδικών σταθμών

Η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και μαζί ξεκινά για πολλούς γονείς η έρευνα για το φροντιστήριο ξένων γλωσσών, μέσης εκπαίδευσης στο οποίο θα στείλουν το παιδί τους. Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο ένα από τα κριτήρια επιλογής φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι πλέον και το οικονομικό.

Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να διαπιστώσουν τα δίδακτρα φροντιστηρίων ή παιδικών σταθμών έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα μέσα από το παρατηρητήριο διδάκτρων του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση. Η αναζήτηση είναι φιλική για το χρήστη που στο πρώτο πεδίο επιλέγει το είδος του φορέα παροχής εκπαίδευσης, ακολούθως την περιφέρεια και το νομό για τον οποίο ενδιαφέρεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από παιδικούς σταθμούς, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, προσφέρονται πληροφορίες για τα δίδακτρα σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. 

Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πιο αναλυτικά:
-407 βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα
-1168 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης
-13 ΙΕΚ
-135 Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών
-3455 φροντιστήρια ξένων γλωσσών

Εκπτώσεις φροντιστηρίων

Φυσικά οι τιμές των φροντιστηρίων μπορεί να έχουν τροποποιηθεί προς τα κάτω ενώ πολλοί ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και άλλων δομών της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνηθίζουν να μειώνουν περαιτέρω τα δίδακτρά τους αν εξαρχής προπληρωθεί όλο το ποσό. Επίσης αν ένας γονιός έχει δυο παιδιά  γίνεται πάλι έκπτωση, ενώ σε πολλά φροντιστήρια αν μια παρέα παιδιών εκδηλώσει το ενδιαφέρον για να παρακολουθήσει μαθήματα μπορεί και εκεί να γίνει καλύτερη τιμή.
Το παρατηρητήριο διδάκτρων μπορεί να δώσει την πρώτη πληροφορία στους γονείς και ακολούθως μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπευθύνους για να διαπιστώσουν αν υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης.

Πέντε χρόνια φυλακή γιατί εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του πατέρα της

Ποινή κάθειρξης πέντε ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε γυναίκα, η οποία επί 11 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της από το ΙΚΑ.

Η ζημιά που επήλθε στο Ίδρυμα, ανήλθε, σύμφωνα με τη δικογραφία, σε 65.000 ευρώ, ποσό το οποίο εισέπραξε το διάστημα από το 2000 έως το 2011. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από απογραφή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.

Η 50χρονη κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου, ο οποίος, επικαλέστηκε τον μειωμένο καταλογισμό της πελάτισσάς του και τόνισε ότι έπεσε θύμα νομικής πλάνης. Οι ισχυρισμοί αυτοί όμως απορρίφθηκαν από το δικαστήριο που, αναγνωρίζοντάς στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, την καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών, ενώ χορήγησε το δικαίωμα της αναστολής στην έφεση υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 3.000 ευρώ.

Συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στο κέντρο της Αθήνας

Tο συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στο κέντρο της Αθήνας έχει προκαλέσει "έμφραγμα" στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων διαδηλωτών,που συρρέουν κατά χιλιάδες, ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:00 της Δευτέρας και λίγο πριν τις 13:00, ξεκίνησε και η πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Λίγο μετά τις 13:30, η ογκώδης πορεία έφθασε μπροστά από τη Βουλή.

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στην κινητικότητα συμμετέχουν μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αγωνιστικό και με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και λίγο μετά τις 12:30 έκλεισε η οδός Πανεπιστημίου.

Ως γνωστόν, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας μέχρι τη λήξη του ωραρίου προς διευκόλυνση των εργαζομένων που θέλουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, ενώ, την ίδια ώρα, ανάλογες κινητοποιήσεις σημειώνονται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κόρινθο και Ιωάννινα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ βρίσκεται ήδη στην πρώτη ημέρα της πενθήμερης απεργίας, αντιδρώντας στην κατάργηση ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια και στην υπαγωγή των καθηγητών σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ σε 48ωρη απεργία βρίσκονται και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ).


Πρώτα τους έδειραν, μετά ο Μητσοτάκης τους είπε ότι δε... ξέρει τι θα γίνει: Κυβέρνηση σε διάλυση αναμένει εντολές από το Βερολίνο

Οι σχολικοί φύλακες πήγαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το πρωί αντιμετώπισαν χημικά και ξύλο από τα ΜΑΤ. Αργότερα, αντιμετώπισαν την... άγνοια του Μητσοτάκη γύρω από το μέλλον τους!

Σχολικοί φύλακες προχώρησαν νωρίς το πρωί σε συμβολική κατάληψη του προαυλίου χώρου στο υπουργείο... Απολύσεων. Η κατάληψη έληξε με επέμβαση των ΜΑΤ που έκαναν μάλιστα και χρήση χημικών. Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε λίγο πριν τις 07.30 το πρωί της Δευτέρας.

Τα ΜΑΤ απομάκρυναν τους απεργούς οι οποίοι στη συνέχεια κατέλαβαν τη Λεωφόρο Βασίλισσης Σοφίας, δημιουργώντας σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Οι σχολικοί φύλακες προχώρησαν σε κατάληψη της εισόδου του υπουργείου λίγο μετά τις έξι το πρωί. Οι υπάλληλοι του υπουργείου αιφνιδιάστηκαν, ενώ στο χώρο συγκεντρώθηκαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σχολικοί φύλακες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Αργότερα, αναζωπυρώθηκε η ένταση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των σχολικών φυλάκων με τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η νέα ένταση προέκυψε όταν έγινε προσπάθεια από την αστυνομία να απομακρυνθούν οι πολίτες από το δρόμο ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν σε κανέναν να σπάσει τον κλοιό και να περάσει έξω από το υπουργείο.. Νωρίτερα είχε γίνει χρήση χημικών προκειμένου να απομακρυνθούν οι σχολικοί φύλακες που πραγματοποιούσαν από το πρωί συμβολική κατάληψη του χώρου. Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη-σχολικών φυλάκων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων, η συνάντηση, όμως, δεν είχε αποτέλεσμα. Γιατί; Γιατί ο υπουργός τους είπε ευθέως ότι δε... γνωρίζει τι θα γίνει με την περίπτωση τους και τους πρότεινε να τα... ξαναπούνε σε ένα μήνα όταν θα έχει περισσότερα... στοιχεία! Από που, κύριε υπουργέ;

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ: ΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ ΣΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΦΥΛΑΚΑ

Σκηνές αστυνομικής βίας εκτυλίχθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σχολικών φυλάκων μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς όπως φαίνεται από video που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, άνδρες των ΜΑΤ χτυπούν και σέρνουν διαδηλωτή στο οδόστρωμα.

Μάλιστα ο επικεφαλής της διμοιρίας καλεί τον «θερμοκέφαλο» υφιστάμενό του να ηρεμήσει.

 Ο διαδηλωτής που διαμαρτύρεται ειρηνικά αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους αστυνομικούς που τον σέρνουν στο οδόστρωμα μέχρι το συγκεντρωμένο πλήθος, σύμφωνα με το flashnews.gr.


Εμείς καναπέ & TV, η νεολαία φραπέ & ανεργία!...

Τα μεγάλα ψυχοκοινωνικά φαινόμενα, αυτά που με την ολοκλήρωσή τους μορφοποιούν νέα σχήματα, δομές, θεσμούς και θεσμικά όργανα είναι δύσκολο, εάν όχι ακατόρθωτο, να τα μελετήσει και να τα αξιολογήσεις κανείς με επιτυχία την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Ελπίζω να συμφωνήσετε στη διαπίστωση ότι τέτοια φαινόμενα βιώνουμε εδώ και χρόνια στην Πατρίδα μας καθώς η γοητευτική εικόνα της τηλεόρασης έχει αδρανοποιήσει πλήρως τον μέσο Έλληνα και Ελληνίδα που με τον τηλεοπτικό μας εθισμό αποδεικνύουμε αληθές το Κινέζικο ρητό που λέει «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις»…

Αυτό που είχε πει ο γέρος της Δημοκρατίας ότι «στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και πένονται οι πολίτες» θα το προσαρμόσω στα τρέχοντα δηλώνοντας ότι σήμερα «ευημερεί η τηλεθέαση από πολίτες που πένονται.»

Η καθημερινή τηλεοπτική πραγματικότητα ξεκινά χαράματα, καθώς οι παρουσιαστές των εκπομπών σε σταθμούς τηλεοράσεων και ραδιοφώνων πανελλαδικής εμβέλειας βοηθούμενοι από «ειδικούς» περί την οικονομία και στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης βομβαρδίζουν τα αυτιά μας με αριθμούς, επιχειρήματα, εικόνες και λεκτικές απεικονίσεις της καθημερινής μας πραγματικότητας και τελειώνει τις μεταμεσονύκτιες μικρές ώρες με τις σχετικές πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές εκπομπές.

Δεχόμαστε όσα οι παρουσιαστές των εκπομπών και οι επισκέπτες τους μας σερβίρουν και οδηγούμεθα ως Έθνος με αδιαφιλονίκητη σιγουριά σε βαθιά κατάθλιψη!…

Αναφέρομαι, όπως καταλάβατε, στη ραδιοτηλεοπτική ‘καθημερινότητα’ της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας την οποία εκπροσωπούν παππούδες και γιαγιάδες που συνθέτουν την ευπαθή ομάδα των δεινοπαθούντων Ελλήνων συνταξιούχων. Αυτούς εγκλωβίζουν στο σπίτι η υγεία και η ανέχεια και καθηλώνουν μπροστά στους δέκτες της τηλεόρασης σε καθημερινή βάση μετουσιώνοντάς τους σε φανατικούς θαυμαστές και «καταναλωτές» που καταγράφουν τα μηχανάκια της AGB…

Τις θέσεις στην «τηλεθέαση» παίρνουν στη συνέχεια με τα πάθη και τις παλινωδίες τους οι συνομήλικοί μου μπαμπάδες και μαμάδες που εκδιώκονται κατά χιλιάδες αναπάντεχα βίαια από τους χώρους της παραγωγικής διαδικασίας καθώς εργοστάσια, βιοτεχνίες και μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν με ρυθμούς απίστευτα γοργούς καθώς η ελληνική μας οικονομία τόλμησε να περάσει από την αποκαλούμενη προ-βιομηχανική στην μεταβιομηχανική κοινωνία χωρίς να γίνει ποτέ…βιομηχανική!...

Μετά παίρνουν τις θέσεις τους μπροστά στις οθόνες των τηλεοπτικών δεκτών τα παιδιά μας που δεν πήραν ακόμη το ΔΡΟΜΟ της ΞΕΝΙΤΕΙΑΣ, αυτά που κρατούν πτυχία καλών σχολών και τμημάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και ΤΕΙ ΑΛΛΑ παραμένουν συνωστισμένα στην ουρά της…ανεργίας, σφαλερά φορτισμένα από την ΕΛΠΙΔΑ ότι θα δούνε κάποια μέρα σύντομα το ποθητό φως στην άλλη άκρη του τούνελ!..

Εάν την παραπάνω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ που βιώνουμε κάποιοι μας την περιέγραφαν μερικά χρόνια πριν ως πιθανό σενάριο - αποτέλεσμα - της ένταξής μας στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ από τον κ Σημίτη και την ομάδα του είμαι σίγουρος ότι με την κλασική ειρωνική διάθεση που μας διακρίνει ως λαό θα λέγαμε:
«…να μας λείπει το βύσσινο!...»

Δυστυχώς, το βύσσινο μας το σερβίρισαν, «ΜΑΖΙ ΤΟ ΦΑΓΑΜΕ» μας είπε ο κ Πάγκαλος και χάσαμε το δικαίωμα να παραπονιόμαστε!..

Εύχομαι να κατατρέχουν οι Ερινύες τα στελέχη και τους ευνοημένους «Πράσινων και Μπλε» Κυβερνήσεων που σπατάλησαν τα τεράστια ποσά χορηγιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά μας ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ, αμαχητί, καλοκαίρι του 2010 στην τρόικα!...

Βλέπουμε εκατομμύρια Έλληνες να ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, άλλοι τόσοι να είναι επίσημα γραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και…αδήλωτοι, και φέτος ΟΚΤΩ στους ΔΕΚΑ δεν θα ‘βουτήξουν στην ελληνική θάλασσα’ από ανέχεια ενώ κάποιοι που «ΚΟΛΥΜΠΗΣΑΝΕ στις Μίζες και παραμένουν ατιμώρητοι» συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα μπάνια τους!..

«Πετύχαμε» μέσα σε 3 δεκαετίες τη διάλυση των αγροτικών μας υποδομής, το τσάκισμα της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας που αποτελούσαν στη Θεσσαλονίκη και τον ευρύτερο Βόρειο-Ελλαδικό χώρο οι Μικρό –Μεσαίες – Επιχειρήσεις και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές μονάδες που έκλεισαν και κλείνουν καθημερινά.

Μεγεθύναμε δραματικά τα ελλείμματα του Εθνικού μας ισοζυγίου εισαγωγών – εξαγωγών, πιστεύοντας στην παρεχόμενη από τους πολιτικούς ψευδαίσθηση της εφήμερης οικονομικής επάρκειας που στηρίχτηκε στα ΠΑΚΕΤΑ ΝΕΛΟΡ και πήραμε καταναλωτικά δάνεια που πνίγουν αμέτρητες χιλιάδες ελληνικών οικογενειών…



Στο μεταξύ, καφετέριες και ορθάδικα ξεφυτρώνουν από το πουθενά καθημερινά, εκεί όπου από το πρωί μέχρι το βράδυ οι νέοι μας σκοτώνουν την ανία και κουβεντιάζουν τα πτυχία τους πίνοντας φραπέ, ενώ οι ενδεείς και άνεργοι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, όπως περιέγραψα παραπάνω παρακολουθούν πρωί-βράδυ ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στο σπίτι τους…

ΒΟΥΛΙΑΞΑΜΕ με γοργούς ρυθμούς σε μεγέθη απίστευτα στην ανέχεια και την ανεργία, και ΔΕΝ μπορούν πλέον να ωραιοποιούν την εικόνα οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Εργασίας και των διαφόρων θεσμικών του οργάνων και οργανισμών, της ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ μα ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…

ΑΝΕΡΓΟΙ νέοι και οι γονείς τους που δεν πρόλαβαν και δεν θα προλάβουν την συγκομιδή των απαραίτητων για συνταξιοδότηση ενσήμων…

Μας τύλιξαν σε ένα απροσδόκητο συμβολικό «νεκροσέντονο» ανέχειας, ανεργίας, αεργίας, απραξίας τουτέστιν οικονομικού εκμηδενισμού που γεννά απελπισία, απόγνωση, απαξίωση που οδηγούν σε χιλιάδες αυτοκτονίες…

Και σε αυτό το σημείο νοερής και πραγματικής αναφοράς, σε σχέση ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ…ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυξάνουν καθημερινά και πανελλαδικά οι ουρές στα δωρεάν συσσίτια Δήμων και Εκκλησιών.
Να πω ‘ήμαρτον Κύριε’ ή…Παναγιά μου μη χειρότερα!…

 Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
πηγη