EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ένα ιδιαίτερα Αφυπνιστικό βίντεο που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες...!!! ΒΟΗΘΕΙΑ «ΣΩΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Δημιουργήθηκε με την ευχή και προσδοκία να γίνει αφορμή για περαιτέρω αναζήτηση και να συμβάλλει κατά το δυνατόν στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ & ΕΝΟΤΗΤΑ...

Με αποσπάσματα από δημοσιευμένα βίντεο - ντοκουμέντα, παρουσιάζει με αφοπλιστικά ξεκάθαρο
τρόπο, το πως η Ελλάδα καταστρέφεται από τους "Σωτήρες της" των εκάστοτε Κυβερνήσεων, έχοντας πάντα την συνένοχη κάλυψη από τους δήθεν "Επαναστάτες" της εκάστοτε Αντιπολίτευσης, ακόμα και της Αριστεράς...


Καταλήγει στο ποια πρέπει να είναι η Αντίσταση του λαού και πως ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ, με ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ μπορούμε να Ανατρέψουμε αυτό το Καταστροφικό Πολιτικό Σύστημα για να επανακτήσουμε τη Εθνική μας Κυριαρχία, να Εδραιώσουμε ένα Νέο Δημοκρατικό Σύνταγμα, και να βγούμε επιτέλους από τα αδιέξοδα δεκαετιών...

Στην πολύ καλή μουσική υπόκρουση, ξεχωρίζει το τραγούδι του Γιάννη Μηλιώκα: "να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες", το οποίο ταιριάζει "γάντι" με το πρώτο μέρος του βίντεο...!!!

Μια πρωτοβουλία των μελών του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) Πάτρας..

epamnt

Πόσες «χρεοκοπίες» θα αντέξουμε;

Αν κοιτάξουμε ψύχραιμα τα γεγονότα, θα διαπιστώσουμε ότι η χώρα μας έχει χρεοκοπήσει ήδη δύο φορές τα τελευταία χρόνια- και πάμε για την τρίτη.

Το πρώτο μνημόνιο, προήλθε από αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων μας. Το δεύτερο μνημόνιο από αδυναμία αποπληρωμής του πρώτου- και συνοδεύθηκε από το κούρεμα των ιδιωτών πιστωτών.
Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε την τρίτη χρεοκοπία. Την αδυναμία κάλυψης του «χρηματοδοτικού κενού», που κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδευτεί από μια γενικότερη νέα «ρύθμιση» των χρεών μας, αυτή τη φορά προς τους «θεσμικούς» δανειστές.

Για πολιτικούς λόγους, αυτή η ρύθμιση δεν θα αφορά «κούρεμα» στο κεφάλαιο, αλλά μείωση του επιτοκίου και παράταση των λήξεων, η οποία στην πράξη κούρεμα είναι σε ότι αφορά την πραγματική αξία του δανείου, θεωρείται όμως λύση πιο «εύπεπτη» πολιτικά, (ως προς τους πολίτες του χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία) μια και δεν αλλάζει η ονομαστική αξία του κεφαλαίου πουν πρέπει να αποπληρωθεί.

Το κακό με τις «χρεοκοπίες» που προηγήθηκαν -και με αυτή που έπεται εντός του 2014- είναι ότι δεν αλλάζουν σε τίποτε την μέσο/μακροπρόθεσμη εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Πληθώρα αναλυτών έχει σημείωση ότι το μέγεθος του ελληνικού χρέους είναι τεράστιο, κι ότι πρακτικά δεν είναι δυνατό να αποπληρωθεί στο σύνολο του.

Θεωρητικά βεβαίως, αν υποθέσουμε ότι οι λήξεις προεκτείνονται προς το… άπειρο, παύει και να υπάρχει πρόβλημα. Στην πράξη όμως, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά.

Η Ελλάδα μοιάζει σήμερα με έναν πολίτη που χρωστά μεγάλο ποσό χρημάτων στην τράπεζα, κι εκείνη του δίνει αέρα με το σταγονόμετρο, διασφαλίζοντας ότι ο πελάτης συνεχίζει μεν να «ζει», άρα και να πληρώνει, αλλά εκείνη παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του «διαθέσιμου» εισοδήματος του, σε βαθμό που κάθε τόσο να κάνει και νέα ρύθμιση γιατί αντιλαμβάνεται ότι τα ποσά που το επιβάλει «δε βγαίνουν», με τις σημερινές συνθήκες.

Προφανώς ο συγκεκριμένος πελάτης δεν πρόκειται να «αναπτυχθεί» σε ότι αφορά την περιουσία του, πολύ απλά διότι δεν έχει καθόλου διαθέσιμα. Απλά θα φυτοζωεί, δέσμιος του χρέους του για πάρα πολλά χρόνια..

Ασφαλώς τα πράγματα είναι πιο σύνθετα στην περίπτωση ενός κράτους. Οι βασικές προδιαγραφές είναι όμως αντίστοιχες. Με την διαιώνιση του υπέρογκου χρέους, πράγματι υπάρχει το πλεονέκτημα της «εξάτμισης» του, σταδιακά, μέσα στο χρόνο.

Τα μειονεκτήματα όμως είναι τεράστια. Πρώτον διότι το χρέος «επικρεμάται» στα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας, λειτουργώντας ως «μπαμπούλας» για τους ξένους επενδυτές.
Δεύτερον, γιατί θέτει τη χώρα σε καθεστώς «ομηρίας» που αν συνεχίσουμε έτσι με τις «ρυθμίσεις» θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό καθεστώς «κηδεμονίας» για πολλές γενεές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες της να χαράξει αυτόνομη πολιτική.

Τρίτον, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τον πολίτη, ο «κορσές» του χρέους, δυναμιτίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης, στερώντας πόρους (που δεσμεύονται πρακτικά για την αποπληρωμή του) απαραίτητους για την κινητοποίηση της.

Είμαι σίγουρος για το σχόλιο που πολλοί θα κάνουν. Ότι εάν δεν υπάρχει ο «χωροφύλακας» από το εξωτερικό, η ελληνική πολιτική ηγεσία θα εξοκείλει τάχιστα προς τις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Κι ότι ακόμη και τώρα δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε σε ότι αφορά τη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, θεσμικού χαρακτήρα που στο κάτω- κάτω έχουν ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος (προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές, προστασία πνευματικών και περιουσιακών δικαιωμάτων, κτηματολόγιο, χρήσεις γης και πολλά άλλα) πέρα από το «πολιτικό κόστος» έναντι φατριών και «ημετέρων».

Δεν θα διαφωνήσω στα παραπάνω, πράγματι η μέχρι τώρα στάση των εγχώριων ηγεσιών, όχι μόνο δεν έχει φέρει στο τραπέζι ένα «Εθνικό Σχέδιο» για την επανίδρυση του κράτους και την παλινόρθωση της χώρας, αλλά ενισχύει και την «επικυριαρχική» στάση της τρόικαςπροσφέροντας διαρκώς επιχειρήματα υπέρ της.

Ο τραγέλαφος που έχει επικρατήσει στο χώρο των ιδιωτικοποιήσεων, αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το δυστυχές είναι ότι και η ακολουθούμενη πολιτική είναι αδιέξοδη. Η χώρα χρεοκοπεί σε δόσεις που δεν φαίνεται να έχουν τέλος, ενώ τα θετικά στοιχεία, (όπως για παράδειγμα η επίτευξη μικρού έστω πρωτογενούς πλεονάσματος) αδυνατούν να αλλάξουν την «μεγάλη εικόνα».

Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, χωρίς θαρραλέες κινήσεις, τόσο από την πλευρά της εγχώριας πολιτικής σκηνής, όσο και την πλευρά των δανειστών, η χώρα μας θα είναι χρεωμένη κυριολεκτικά«στον αιώνα τον άπαντα».

Η κοινωνία της όμως, δεν νομίζω να το αντέξει.

e-parembasis


 

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δραπέτευση από την αιχμαλωσία μας (μήπως ξεκίνησε;)

Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης

Κάθε σχολειό και έπαλξη,
κάθε γονιός στο μετερίζι,

για να πάρουμε πίσω, όπως η ιστορία ορίζει,
τη Λευτεριά από τους δυνάστες μας
και τη Δημοκρατία, από την Ολιγαρχία
που μας κυβερνά προδοτικά και μας αφανίζει.
______________________________________

Τα πρώτα ελπιδοφόρα μηνύματα έχουν, ήδη, φθάσει:

• Η πρώτη επί της ουσίας λειτουργική κατάληψη στο χώρο της εκπαίδευσης
ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τη συντονιστική ομάδα που συγκροτήθηκε με βάση το ΣΎΛΛΟΓΟ ΓΟΝΈΩΝ ΚΑΙ κΗΔΕΜΌΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΎ ΣΥΓΚΡΟΤΉΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΠΑΛΛΉΝΗΣ, που με ανακοίνωση που εξέδωσαν, καλούν γονείς, συλλόγους και γενικότερα την τοπική κοινωνία της Αν. Αττικής να τους συμπαρασταθούν και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν το δικό τους αγώνα “ενάντια στα καταστρεπτικά σχέδια των επικυρίαρχων κατακτητών σε βάρος του μέλλοντος της χώρας μας… “

• Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΓΕΛ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ είναι ο δεύτερος που κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Παραθέτω ένα μέρος της Διακήρυξής τους.
“Είμαστε όλοι αντιμέτωποι καθημερινά με την ανασφάλεια και την απόλυση, την ανεργία, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τα χαράτσια και τους φόρους, με την δημόσια δωρεάν Υγεία που μας την καταργούν ,με το κλείσιμο νοσοκομείων ,με τις αυτοχειρίες συμπολιτών μας που δεν άντεξαν.

Όλοι το καταλαβαίνουμε πια!
Όσο μένουμε άπραγοι απέναντι σε όλα αυτά … χειρότερα θα έρχονται!

Δεν καίμε μόνο τις ζωές μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας!

Όρθιοι, με αξιοπρέπεια κι αγώνα θα τους αντιμετωπίσουμε σαν γονείς ,σαν εργαζόμενοι, σαν άνεργοι, σαν Άνθρωποι , έχουμε χρέος να Αντισταθούμε ,να Αγωνιστούμε και θα Νικήσουμε !

Για τη ζωή , την Ελευθερία και το Μέλλον των παιδιών μας…
ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΝΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ.

Όλοι στρατευμένοι σε ένα κοινό μέτωπο. Στον αγώνα που ξεκινάει στην Παιδεία δεν είμαστε αλληλέγγυοι, είμαστε πρωταγωνιστές, όπως και όλα τα στρώματα των εργαζομένων.

Πρέπει όλοι οι γονείς να δώσουμε αυτόν τον αγώνα .
Για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.

• ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ
______________________________________________

Οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές, ανοίξανε ήδη την κερκόπορτα τού κάστρου, μέσα στο οποίο είναι οχυρωμένη και νοιώθει ασφαλής η Ολιγαρχία που κυβερνά τη Χώρα, καλυμένη κάτω από τον μανδύα της Δημοκρατίας την οποία έχει ύπουλα σφετεριστεί και (κατ’ ουσία) καταργήσει.
Το κάστρο αυτό, είναι η διαίρεση του λαού σε κόμματα, επαγγελματικούς κλάδους, κλπ, και η κύρια δύναμη άμυνάς του είναι το ψηλό τείχος της προπαγάνδας του.
Η κερκόπορτα αυτού του κάστρου, που αυτή τη στιγμή μισ’ ανοίγει, είναι το σχολείο της κάθε γειτονιάς.
Το σχολείο, το φυτώρειο του γένους, δεν έχει μόνον μαθητές και δασκάλους. Έχει και τους γονείς των παιδιών. Δηλαδή το ίδιο το κοινωνικό σώμα.
Το διδακτικό προσωπικό των σχολείων, με την απεργία που ξεκινά (για συνδικαλιστικά τους αιτήματα, κυρίως) δίνει την ευκαιρία στην κοινωνία να αποκτήσει ΒΗΜΑ ΑΠΟΚΑΛΎΨΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ που κρύβει η καταιγιστική προπαγάνδα των κατοχικών δυνάμεων.
Αυτή η Αλήθεια, είναι η δύναμη που θα γκρεμίσει το τείχος της προπαγάνδας και θα αφοπλίσει τους φύλακες της αιχμαλωσίας μας και της υποταγής μας.

Το επόμενο μέλημα, τώρα που ανοίγει η κερκόπορτα αυτού του κάστρου, είναι να ανοίξει περισσότερο, να τη μάθουν περισσότεροι και το μεθεπόμενο, να μείνει ανοιχτή και να μην επιτραπεί η φραγή της, την οποία θα επιχειρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις της κομματοκρατίας, μέσα από τα συνδικαλιστικά της (και όχι μόνο) όργανα.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ,
καλούνται να κάνουν το σχολείο της γειτονιάς τους, (το κάθε σχολείο της Χώρας) μία έπαλξη τής αντίστασης στην επιβαλλόμενη κατοχή μας από τις ξένες δυνάμεις (“δανειστές” ή “αγορές” τις ονομάζουν οι παρατρεχάμενοι τους).
Θα πρέπει να οργανώσουν ομιλίες και διαλόγους που θα αποκαλύπτουν την Αλήθεια των πραγμάτων (αυτήν που θολώνει ή εξαφανίζει η προπαγάνδα των ΜΜΕ ).
Να αποκαλύψουν τους εντόπιους συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων που, όπως όλοι βλέπουμε και βιώνουμε, επιβάλλουν (μέσω Τρόϊκας, που αποτελεί τους “Γκαουλάϊτερ”/επιτηρητές των κατοχικών δυνάμεων) την αφαίμαξη κάθε οικονομικής ικμάδας τής κοινωνίας μας, είτε αυτή είναι οι πλουτοπαραγωγικες πηγές της Χώρας, είτε η φυσική και κλιματική καλονή του τόπου μας, είτε η σπουδαία γεωστρατηγική της θέση, είτε το παραγωγικότατο ανθρώπινο δυναμικό της.

Να φανεί η Αλήθεια πως όλα αυτά παραδίδονται υπό την αυστηρή επιστασία τής (κάθε) Ελληνικής (;;) κυβέρνησης που εκτελεί αποφάσεις των επικυρίαρχων, οι οποίες γίνονται αποφάσεις της “Βουλής/βούλησης των Ελλήνων” !!! χωρίς ΠΟΤΕ να ερωτηθούν οι Έλληνες. !!!

Να γίνει κατανοητό από κάθε πολίτη/γονέα πως, μέσα σε αυτό το πνεύμα ορυμαγδού, συμπεριαμβάνεται και η υποβάθμιση και απαξίωση της Παιδείας, καθώς “το σύστημα”, δηλαδή η διακυβέρνηση της χώρας από μία (οικονομική και πολιτική) Ολιγαρχία σερβιριζόμενη ως Δημοκρατία, δεν θέλει πολίτες με κριτική σκέψη, αλλά παπαγάλους δοτών γνώσεων του “προγράμματος εκπαίδευσης” (που συντάσσουν διακεκριμένοι προπαγανδιστές και προπαγανδίστριες της Ολιγαρχίας αυτής, υπηρέτριας της παγκόσμιας “Νέας Τάξης” – “The New Order”) και στρουθοκάμηλους του καναπέ, με το κεφάλι χωμένο στην τηλεόραση της προπαγάνδας της.

Να γίνει ΑΠΑΙΤΗΣΗ, πως αυτά τα εγκλήματα εις βάρος του μέλλοντος της Χώρας (δηλαδή των παιδιών μας) πρέπει να τελειώσουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Η ευκαιρία έχει δοθεί και ίσως είναι ανεπανάληπτη.
Με αυτό το πνεύμα, θα πρέπει:

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
καλούνται :
1. να αποτελέσουν τον οργανωτικό ιστό του συντονισμού ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ώστε το σύνολο των πολιτών/γονέων όλων των σχολείων της χώρας να έχει τον απαιτούμενο συντονισμό της δράσης του

2. να συνδράμουν (σε κάθε σχολείο) τους γονείς, στην ανοιχτή πληροφόρηση της κοινωνίας για την Αλήθεια των γεγονότων, με τη δημιουργία διαλόγων, ομιλιών κλπ.

3. να αντισταθούν και να μην επιτρέψουν στον κομματικό συνδικαλισμό να βάλει φρένο σε αυτή την κοινωνική έξαρση, καθώς είναι βέβαιη η στρατολόγησή του για τη διαφύλαξη της αντιπαράθεσης δασκάλων και καθηγητών απέναντι στην Κυβερνηση, στα πλαίσια της κομματικής αντιπαράθεσης, καθώς αυτή είναι η μόνη οδός για να συντηρείται το “σύστημα” της κυβερνώσας Ολιγαρχίας με τη μάσκα της Δημορατίας.

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΟΛΑ (μικρά / μεγάλα):
1. Καλούνται σε άμεση επαφή μεταξύ τους και συνεννόηση για την αξιοποίηση της μοναδικής αυτής ευκαιρίας συντονισμού των λαϊκών δυνάμεων που έχουν αντιληφθεί την ολέθρια αλήθεια και θέλουν την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πορείας στην οποία οδηγεί τη Χώρα η κυβερνώσα Ολιγαρχία.

2. Αν η επιχειρούμενη αυτή λαϊκή αφύπνιση, δεν οδηγηθεί στη σωστή κατεύθυνση (με μόνο αίτημα την Άμεση απελευθέρωση της χώρας από τις κατοχικές δυνάμεις και Συντακτική Εθνοσυνέλευση για νέο Σύνταγμα) θα εκτραπεί σε κομματική αντιπαράθεση (και τελικά σε συμβιβασμό) επάνω στα συνδικαλιστικά αιτήματα του κλάδου και, στην καλύτερη περίπτωση, με παντιέρες “Μνημόνιο” / “Αντιμνημόνιο”, “Ευρώ ή Δραχμή”, κλπ, η Ελληνική κοινωνία θα χάσει τη μεγάλη ευκαιρία για πραγματική ανόρθωσή της.

πηγη

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ! ΤΕΛΟΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ! ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο ΑΘΛΙΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΝΑ ΡΟΥΦΗΞΕΙ ΟΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ! ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΑ 8 ΔΙΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ
ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!
"Στερήσατε από τον λαό το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, του στερείτε και το δικαίωμα στην Υγεία;"
Ο ΕΟΠΥΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ! ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ 45% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΑΜΕΡΙΚΗΣ 9 – 7ος ΟΡΟΦΟΣ – Τ.Κ. 10672 ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ. 210-3642927 – FAX. 210 - 3642249

Παρά τις διαβεβαιώσεις, μόλις πριν ένα μήνα, του Υπουργού Υγείας, ότι κανείς δεν πρόκειται να κλείσει τις Μονάδες Υγείας (Πολυϊατρεία) του ΕΟΠΥΥ και ότι κανείς Έλληνας βουλευτής δεν πρόκειται να ψηφίσει το σχέδιο δράσης της Task force για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Να τι προσπαθεί να κάνει η Συγκυβέρνηση.
· Με επικοινωνιακά τερτίπια, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας.

· Mεταφέρει τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ και βάζει σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα (απόλυση) όλο το Ιατρικό και Υγειονομικό προσωπικό, χαρίζοντας την Υγεία του λαού στα μεγάλα εγχώρια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα.

· Σύμβουλοι και πλήθος «σοφών» από τον χώρο της υγείας, οι ίδιοι δηλαδή που δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ σε μία νύχτα και προεξόφλησαν την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, επαναπροσλήφθηκαν για να υπογράψουν τη θανατική της καταδίκη.

· Είναι λογικό να τρίβουν τα χέρια τους οι κλινικάρχες και τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, αφού βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται και ταυτόχρονα να καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος από την ¨πίττα¨ της υγείας.

· Είναι γνωστό σε όλους, ΕΟΠΥΥ – Υπουργείο – Κυβέρνηση ότι ο ιδιωτικός τομέας στοιχίζει πολλαπλάσια απ’ ότι το ήδη υπάρχον δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας.

· Οι παροχές θα αγοράζονται και σύντομα το σημερινό 15% συμμετοχή θα βρεθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

· Ο ΕΟΠΥΥ στις συμβάσεις με τους ιδιώτες, θα παρέχει στοιχειώδη πακέτα παροχών (π.χ. γενική αίματος, ακτινογραφία).

· Το ξεπέρασμα των προκαθορισμένων πακέτων θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους να βάλουν βαθειά το χέρι στην άδεια τσέπη τους, για να έχουν στοιχειώδη υγεία.

· Τα διαφυγόντα κέρδη προς τους ιδιώτες είναι της τάξης των εκατομμυρίων. Το Α΄ εξάμηνο του 2013 οι αμοιβές των ιδιωτών για παρακλινικές εξετάσεις έχουν ξεπεράσει το 51% του προκαθοριζόμενου ποσού. Κι ενώ η Κυβέρνηση έχει γονατίσει τον Ελληνικό λαό με φόρους και χαράτσια, χαρίζει εκατομμύρια σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

· Η μετάβαση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ήδη καταρρακωμένο ΕΣΥ, θα διαλύσει το μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, το οποίο με συγκεκριμένες, προμελετημένες τακτικές προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, αποδομήθηκε. Οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ θα εξαφανισθούν από τον Υγειονομικό χάρτη.

· Στις Μονάδες Υγείας έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων και το κυριότερο, η μεγάλη μερίδα των φτωχών μικροσυνταξιούχων, για δωρεάν εξετάσεις και ιατρική περίθαλψη, για τις οποίες πλήρωναν ακριβά ασφάλιστρα όλη τους τη ζωή.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ;
ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ;

Δωρεάν συνταγογράφηση.
Κατ΄ οίκον νοσηλεία

· Δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
· Δωρεάν πλήρης βιοχημικός και ορμονολογικός έλεγχος.
· Δωρεάν ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές.
· Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, test pap, παρακολούθηση εγκύου.
· Δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους.
· Δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ’ οίκον για τους κλινήρεις.
· Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία.

Δωρεάν οδοντοστοιχίες, μεταλλικούς σκελετούς και ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά. 

Ποιος Έλληνας μπορεί να διαθέσει σήμερα 1000 ευρώ – 5000 ευρώ για οδοντιατρικές εργασίες. Θα πληρώνονται δηλαδή από τον ασφαλισμένο, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να «σηκώσει» και την οδοντιατρική περίθαλψη.

Ακόμα και αυτός ο αποδομημένος σήμερα ΕΟΠΥΥ, χωρίς προμήθειες, χωρίς μηχανήματα, χωρίς τεχνική υποστήριξη, εξυπηρετεί το 25% των ασφαλισμένων και αποτελεί το ανάχωμα για την συγκράτηση των τιμών απέναντι στην αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί όταν κλείσει; Ποιος θα είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος;

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ!!!!!!!!!

Το 45% των ήδη φτωχοποιημένων Ελλήνων δεν θα έχει πρόσβαση στην Υγεία. Τα Νοσοκομεία κλείνουν, η μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τις παροχές του υπάρχοντος συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η ίδια η Τρόικα σε όλα τα μνημόνια και σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει στην Κυβέρνηση ότι πρέπει να ξεχάσει τους ιδιώτες και να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ;
ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ;

Επειδή δεν πιστεύουμε στην ανικανότητα της κυβέρνησης, πιστεύουμε στην κακή πρόθεσή της. Με απειροελάχιστο κόστος μπορεί να ενισχύσει τις μονάδες και να υπάρξει τεράστιο οικονομικό όφελος και το κυριότερο να φροντίσει τους πολίτες, που είναι και το επιβεβλημένο χρέος κάθε κυβέρνησης.

Σε αυτές τις πολιτικές ο Ελληνικός λαός δεν θα μείνει αδρανής.

Του στερήσατε το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, του στερείτε και το δικαίωμα στην Υγεία;
Καλούμε όλους συνταξιούχους, εργαζόμενους και μη, να αγωνιστούν μαζί μας για την διατήρηση των πολυϊατρείων.

Η κατάσταση που θα υπάρξει μετά το κλείσιμό τους θα είναι πάνω από κάθε φαντασία, πραγματικό τσουνάμι.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ¨ΕΙΔΙΚΩΝ¨ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ) ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ.
Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ο.Ε. - ΕΟΠΥΥ

 
 

Η εφορία θα μας απειλεί και… τηλεφωνικά!

Έχετε χρέος; Να περιμένετε κλήση από την εφορία ...

Όπως αναφέρει δημοσίευμα σαββατιάτικης εφημερίδας, οι υπάλληλοι που θα στελεχώσουν το call center της εφορίας θα «κυνηγούν» τους φορολογουμένους και θα... προειδοποιούν τηλεφωνικά με δεσμεύσεις και κατασχέσεις περουσιακών.

Το call center θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που, μεταξύ άλλων, ένας φορολογούμενος:

- Δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση,
- Δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση απόδοσης ΦΠΑ,
- Δεν πληρώνει κάποιον φόρο (εισοδήματος, ακινήτων, κ.ά.),
- Δεν πληρώνει κάποια δόση ρυθμισμένου χρέους.

Η ειδοποίηση του φορολογουμένου θα μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, με e-mail ή με σύντομο γραπτό μήνυμα (sms).

newsbomb.gr

To IKA παίρνει δάνειο πέντε ημερών για να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στρέφεται το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να πάρει διευκόλυνση μέσω δανείου ώστε να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις του Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» το ΙΚΑ παίρνει ταμειακή διευκόλυνση 150 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα εξοφληθεί από το ίδιο το Ιδρυμα με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα.

Η πρακτική αυτή ενδεχομένως να μην προκαλούσε ανησυχία εάν δεν συνέπιπτε με τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για δραματική επιδείνωση των οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών του ΙΚΑ και το υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων.

Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας δεν ξεπερνούν τις 6.900 την στιγμή που δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις οφειλές μέχρι το τέλος του 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τον Αύγουστο, σε ένα μήνα υψηλών προσδοκιών, λόγω του τουριστικού πυρετού με την έναρξη της ρύθμισης της «νέας αρχής» των 48 δόσεων, το ΙΚΑ εμφάνισε αύξηση εσόδων, έναντι του Ιουλίου, σε ποσοστό μόλις 0,1%. Με βάση δε τα στοιχεία του Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν ώστε να εισρεύσουν στα Ταμεία περί τα 22 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν με τις παλαιότερες ρυθμίσεις, το Ιδρυμα εισέπραξε περί τα 132 εκατ. ευρώ.

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στον ΟΑΕΕ όπου η εισπραξιμότητα υπολογίζεται στο 50% όταν το 2007 βρισκόταν στο 85%.

Οι αποτυχημένες ρυθμίσεις, η τεράστια τρύπα στον ΕΟΠΥΥ και η αναζήτηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα λίγες ημέρες πριν καταφθάσει εκ νέου η Τρόικα στη χώρα.

Μάλιστα στην σύσκεψη που πραγματοποιηθήκε μέσα στην εβδομάδα στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αναζητήθηκαν μέθοδοι διαπραγμάτευσης για να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και να μην απαιτήσουν νέα επώδυνα μέτρα που θα οδηγήσουν σε περικοπές ακόμη και στις πιο χαμηλές συντάξεις.

Εάν δεν εξευρεθεί λύση σε επίπεδο υπουργείου Εργασίας, δεν αποκλείεται το θέμα των Ταμείων να τεθεί και σε υψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης. Τα σημάδια κατάρρευσης δεν είναι μόνο ορατά στο δημόσιο ασφαλιστικό αλλά και στα ΝΠΙΔ. Ηδη, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο ΕΔΟΕΑΠ, ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά ταμεία με 19.000 άμεσα και έμμεσα μέλη, προσανατολίζεται σε μειώσεις συντάξεων ακόμη και 40% για τα υψηλά, άνω των 500 ευρώ, ποσά, μειώσεις μισθών στο διοικητικό και ιατρικό προσωπικό και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με όλα τα ιδιωτικά κέντρα.

http://www.iefimerida.gr/

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ «ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ ΣΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΔΕΣΠΟΤΑ»

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού αποτελεί έναν σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του εκκλησιαστικού έτους. Στις 14 Σεπτεμβρίου σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά» Της και η «δόξα» Της. Πηγές της εκκλησιαστικής μας ιστορίας αναφέρουν ότι η εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης είχε καθιερωθεί από τα αρχαία χρόνια, ίσως μάλιστα να είχε καθιερωθεί και από αυτόν τον Μέγα Κωνσταντίνο, κατά προτροπή προφανώς της μητέρας του αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330 μ.Χ.
 
Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους. Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία με τα οποία ο μέγας απόστολος εξαίρει τον ρόλο του Σταυρού στην διαδικασία της σωτηρίας του κόσμου. Πρώτος ο Παύλος ομίλησε για την καύχηση του Σταυρού του Χριστού. Οι αποστολικοί Πατέρες ομιλούν και αυτοί με σεβασμό και τιμή προς το ιερό σύμβολο, μέσω του οποίου έγινε η καταλλαγή με το Θεό και επιτεύχθηκε η σωτηρία με την απολυτρωτική θυσία του Χριστού.
 
Οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς. Οι διωκόμενοι χριστιανοί από τους φανατικούς ειδωλολάτρες θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Πίστευαν ότι εξαιτίας της πίστεώς τους στο Χριστό έφεραν και αυτοί το δικό τους σταυρό, γι’ αυτό το ιερό αυτό σύμβολο ήταν τόσο αγαπητό σε αυτούς. Αυτό τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.
 
Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Ο Κωνσταντίνος εξέφραζε την νέα εποχή, σε αντίθεση με τους συναυτοκράτορές του, οι οποίοι εξέφραζαν και προσπαθούσαν να συντηρήσουν τον παλιό κόσμο, που κατέρρεε ραγδαία. Ο μεγάλος αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια. Ήταν η 28η Οκτωβρίου 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Χαράχτηκε παντού, στις ασπίδες των στρατιωτών, στα κράνη, στα λάβαρα, και αλλού.
 
Ο εχθρός κατατροπώθηκε και ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτωρ του απέραντου κράτους. Δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η δύναμη του Σταυρού του είχε χαρίσει αυτή την περήφανη νίκη, γι’ αυτό προσέγγισε τη νέα ανερχόμενη θρησκευτική πίστη των χριστιανών. Κατάλαβε ο μεγάλος και διορατικός εκείνος άνδρας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας ανήκε στον Χριστιανισμό, όπως και έγινε. Έτσι έδωσε αμέσως διαταγή να σταματήσουν οι διωγμοί εναντίον των χριστιανών, καθώς και όλων όσων διώκονταν για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Με το γνωστό «Διάταγμα των Μεδιολάνων» κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκία στο κράτος. Παράλληλα υιοθέτησε τις ευαγγελικές αρχές για να γίνουν η βάση του δικαίου και της νομοθεσίας του (κατάργηση δουλείας, κοινωνική πρόνοια, αργία Κυριακής, κλπ). Για να είναι δίκαιος με όλους τους υπηκόους παρέμεινε προστάτης και της εθνικής θρησκείας (Μέγας Αρχιερεύς).
 
Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η ευσεβής χριστιανή μητέρα του αγία Ελένη. Με την γενναία επιχορήγηση του Κωνσταντίνου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών επί των ιερών προσκυνημάτων. Επίκεντρο ήταν ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου. Στο σημείο εκείνο ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε κτίσει το 135, κατά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, ναό της Αφροδίτης.
 
Πρώτη ενέργεια της αγίας Ελένης ήταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος είχε ριχτεί από τους ρωμαίους σε παρακείμενη χωματερή. Σύμφωνα με την παράδοση οδηγήθηκε εκεί από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, το γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών. Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίσθηκε ύστερα από θαύμα, τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε!
 
Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον φρικτό Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον πανίερο και περικαλλή ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα. Το σημαντικό αυτό γεγονός σημάδεψε την ζωή της Εκκλησίας και γι’ αυτό άρχισε να εορτάζεται ως λαμπρή ανάμνηση. Έτσι καθιερώθηκε η μεγάλη εορτή της Παγκόσμιας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
 
Όμως την αγία αυτή ημέρα εορτάζουμε και την δεύτερη ύψωση. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους. Η παράδοση αναφέρει ότι άπειρα θαύματα γινόταν εκεί. Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν το Τίμιο Ξύλο μαγικό και γι’ αυτό το φύλασσαν και το προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα! Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.
 
Ο εκκλησιαστικός συγγραφέας Παυλίνος αναφέρει στην ενδέκατη επιστολή του ότι η τοπική εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία. Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια, κυρίως στις ιερές μονές του Αγίου Όρους. Μια εσχατολογική προφητεία λέγει πως ένα από τα συγκλονιστικά γεγονότα του τέλους του κόσμου θα είναι και η επανένωση του Τιμίου Σταυρού!
 
Οι ορθόδοξοι πιστοί τιμούμε με ιδιαίτερο τρόπο την αγία ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού του Κυρίου μας. Η ιερές ακολουθίες έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ενώ έχει θεσπισθεί αυστηρή νηστεία. Κατακλύζουμε του ιερούς ναούς προκειμένου να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό και να αντλήσουμε δύναμη και χάρη ουράνια από αυτόν. Παίρνουμε μαζί μας κλώνους βασιλικού ως ευλογία και τον εναποθέτουμε στα εικονίσματα ως ελιξίριο κατά του κακού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τιμή και η προσκύνηση του Σταυρού είναι προσκύνηση του Ίδιου του Εσταυρωμένου Λυτρωτή μας Χριστού και όχι ειδωλολατρική πράξη, όπως κακόβουλα μας κατηγορούν οι ποικιλώνυμοι αιρετικοί. Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το καύχημά μας, το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας, του διαβόλου, το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού. Με ένα στόμα και με μια καρδιά ψάλλουμε τον υπέροχο παιάνα – τροπάριο της μεγάλης εορτής: «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου…».

Η «άλλη Ελλάδα» είναι πάντα εδώ!

Χρέη, ανεργία, αβάστακτοι φόροι, επιτήδειοι και λαμόγια που τρυπώνουν παντού και βασιλεύουν σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας, εισβολή εποίκων από κάθε γωνιά της γης, Μαυρογιαλούροι κάθε κομματικής και συνδικαλιστικής απόχρωσης, τοκογλύφοι και επίσημοι «δανειστές» που συνωστίζονται να μας «βοηθήσουν» ώστε να αρπάξουν τον πλούτο μας σε τιμές ευκαιρίας και μια απίστευτη δημόσια γραφειοκρατία που βασανίζει καθημερινά την ζωή χιλιάδων πολιτών που πέφτουν στα νύχια της. Αυτή είναι η μία πλευρά της σημερινής Ελλάδας, η αποκρουστική και ανάλγητη, που προβληματίζει έντονα κάθε σκεπτόμενο Έλληνα, κάθε έντιμο νέο άνθρωπο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη Ελλάδα που υπάρχει ακόμα, που συνεχίζει να δημιουργεί και να αντιστέκεται σθεναρά στην μιζέρια και στις αφόρητες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μια Ελλάδα διαχρονική που δεν σταμάτησε ποτέ να δημιουργεί από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Με μια γλώσσα που δίκαια αποτελεί την «μητέρα των γλωσσών», που διαθέτει απύθμενο πλούτο λεξιλογίου, γραμματικής και συντακτικής δομής, μια γλώσσα που θεμελίωσε πλήθος επιστημών όπως η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Φυσική, η Αστρονομία πάνω στην αρχαία Ελλάδα, μια γλώσσα που στις μέρες μας θεωρείται η μοναδική νοηματική γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών προηγμένης τεχνολογίας.

Με τα Ομηρικά έπη τα οποία αν και γράφτηκαν 2.800 χρόνια πριν, διδάσκονται σήμερα σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης –και όχι μόνο.

Με τις βαθιές ρίζες που δημιούργησαν τα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη τα οποία παραμένουν ακλόνητα θεμέλια της διαχρονικής φιλοσοφικής σκέψης. Με τα ποιητικά αριστουργήματα του νεοελληνικού πολιτισμού (Σολωμός, Παλαμάς, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος και τόσοι άλλοι).

Με την παγκόσμια συνεισφορά Ελλήνων επιστημόνων όπως ο Γεώργιος Παπανικολάου στην διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στην Θεωρία της Σχετικότητας, ο σύγχρονος, πολυβραβευμένος μαθηματικός Δημήτριος Χριστοδούλου, ο Σήφης Σηφάκης που τιμήθηκε με το «Νόμπελ» Πληροφορικής (Βραβείο Τούρινγκ) το 2008 και τόσοι άλλοι.

Στην Ελλάδα της σημερινής κρίσης, αυτή η διαχρονική, «άλλη Ελλάδα» παραμένει ζωντανή. Παραμένει δραστήρια και πληθωρικά δημιουργική. Είναι χρήσιμο και ωφέλιμο, σε δύσκολες ώρες να ρίχνουμε μια ματιά σε αυτή την «άλλη Ελλάδα» που δεν παραμένει μόνο ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς –το video «Meet the world in Greece» / «Όλος ο κόσμος στην Ελλάδα!» συνεχίζει να κάνει θραύση στο διαδίκτυο- αλλά πρωταγωνιστεί στις επιστήμες, στην καινοτομία, στην δημιουργικότητα.



Όλα αυτά που έγιναν είναι σίγουρα αδύνατο να χωρέσουν στις λιγοστές γραμμές ενός άρθρου. Μπορούμε όμως να σταχυολογήσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ξεχωριστής δημιουργικότητας που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν βελτιώνοντας την ζωή όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και εκατομμυρίων ξένων συνανθρώπων μας:

Την εκπληκτική πορεία του Κωνσταντινουπολίτη Μιχάλη Λαζαρίδη που επινόησε στον Καναδά τις συσκευές BlackBerry – σήμερα περιλαμβάνεται στους 700 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου.

Την εφαρμογή AWAKE που ανιχνεύει το πότε ο οδηγός νυστάζει ή οδηγείται στον ύπνο λόγω κούρασης και τον προειδοποιεί ώστε να αποφευχθεί ατύχημα – μια δημιουργία των ερευνητών του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης η οποία ξεκίνησε εδώ και μερικές δεκαετίες για να φθάσει σήμερα σε διάφορες τελικές εφαρμογές στα αυτοκίνητα ή στα κινητά τηλέφωνα.

Την τεράστια συνεισφορά του καθηγητή Μιχαήλ Δερτούζου, ο οποίος από την θέση του διευθυντή του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT), υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και το World Wide Web, το γνωστό σε όλους μας www.

Την πλούσια συνεισφορά, στην Ελληνική και στην διεθνή αγορά, της μοναδικής ελληνικής εταιρίας στους τομείς της κατασκευής αλλά και της παροχής λύσεων κλιματισμού, ψύξης, συντήρησης, ειδικού τύπου οχημάτων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.) καθώς και τεχνολογιών υδρογόνου - κυψελών καυσίμου (Hydrogen & Fuel Cell Technologies). Πρόκειται για την Tropical Green Technologies A.E.B.E. η οποία ιδρύθηκε το 1991 και μελετά ή αναπτύσσει προϊόντα και τεχνολογίες του μέλλοντος.

Την μόλις το 1995 ιδρυθείσα MegaPlast με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης η οποία ασχολείται με την παραγωγή υλικών συσκευασίας και έχει αποκτήσει διεθνείς πατέντες και διπλώματα με αποκορύφωμα την πατέντα ενός εξειδικευμένου υλικού (AirOPlast Flex) το οποίο θεωρείται ιδανικό για την μεταφορά ευπαθών φορτίων όπως τρόφιμα, ποτά ή κατεψυγμένα προϊόντα που χρειάζονται επαρκή αερισμό κατά την μεταφορά τους. Η εταιρία εξάγει σε δεκάδες χώρες των τεσσάρων από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας.

Την εξαιρετική πορεία Ελληνικών εταιριών στον τομέα των φυσικών καλλυντικών όπως η Apivita που δημιουργήθηκε το 1979 (από το ζεύγος φαρμακοποιιών Νίκου & Νίκης Κουτσιανά) και η Korres που ιδρύθηκε μόλις το 2005 και έγινε παγκόσμια γνωστή με την ποιότητα των προϊόντων της τα οποία στηρίζονται στην υιοθέτηση εφαρμοσμένης εργαστηριακής έρευνας ουσιών και κατά προτεραιότητα Ελληνικών βοτάνων.

Την πιο πρόσφατη (2010) δημιουργία μιας ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας (Zen Group) από έναν άνθρωπο (Πέτρος Σακκάς) που εγκατέλειψε μια άλλη σημαντική ελληνική εταιρία τεχνολογίας (Velti) η οποία ξεκίνησε το 2000 με στόχο την ανάπτυξη, ολοκλήρωση και παροχή λύσεων ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business) κάνοντας θεαματική πορεία. Ο Πέτρος Σακκάς παρουσιάζει μια πλατφόρμα για τη δημιουργία ψηφιακών εκδόσεων για τους μικρούς εκδότες και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τον Αμερικανικό κολοσσό Adobe.

Την πώληση, από την εταιρία MLS Πληροφορική που ιδρύθηκε το 1995, του πρώτου Ελληνικού έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smartphone), με λειτουργικό σύστημα Android και ενσωματωμένο οδηγό πλοήγησης. Το Ελληνικό έξυπνο κινητό συνδυάζει επίσης τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης και διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας 4,3'', ανάλυση 800 Χ 480, επεξεργαστή 650 MHz, κάμερα 5 MP με φλας και auto-focus, μπροστινή κάμερα για βιντεοκλήσεις, μνήμη 512 ΜΒ και κάρτα μνήμης MicroSD 4GB.


Για όλα αυτά που γίνονται στις δύσκολες μέρες μας, ας πάρουμε ένα μικρό παράδειγμα: Στον διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών και η Eurobank, υποβλήθηκαν συνολικά 242 προτάσεις για προϊόντα και υπηρεσίες εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, ώριμα για παραγωγική υλοποίηση τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, ενώ από επιχειρηματική σκοπιά προωθούν και ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Από τις 242 προτάσεις οι 216 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις της προκήρυξης και προήλθαν από τους κλάδους πληροφορικής, κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας, ιατρικής τεχνογνωσίας, περιβάλλοντος, βιολογίας, τροφίμων, μικροηλεκτρονικής κ.α. Το 45% των προτάσεων προήλθε από την Αττική, το 21% από τη Μακεδονία, το 10% από την Πελοπόννησο, το 8% από την Κρήτη, ενώ το 16% αφορούσε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όλες οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από 159 αξιολογητές για να επιλεγούν τελικά 20 προτάσεις από τις οποίες θα προκύψουν οι τελικοί νικητές.

Ανεξάρτητα όμως από ποιες προτάσεις θα καταταγούν πρώτες, δεύτερες ή τρίτες, αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στις 20 προτάσεις που θεωρήθηκαν οι καλύτερες περνώντας στην ημιτελική φάση του διαγωνισμού: (1) «Fleriana το φυσικό απορρυπαντικό - Ανάπτυξη φυσικών απορρυπαντικών εξαιρετικής καθαριστικής απόδοσης φιλικών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον», από την Provipax A.E. (2) «Εύχρηστη συσκευή διάγνωσης γενετικών ασθενειών με τεχνολογία κινητών τηλεφώνων, με προοπτική χρήσης και στις αναπτυσσόμενες χώρες» από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, (3) «Ολοκληρωμένο σύστημα προηγμένης φίλτρανσης και ηλεκτρολυτικής απολύμανσης θαλασσινού νερού με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας» από την Erma First Esk Engineering Solutions SA, (4) «Υγιεινό snack ελιάς σε καινοτόμο συσκευασία» από την Gaea, (5) «LMNT II Φορητή συσκευή λέιζερ για τον ταχύ και άμεσο προσδιορισμό χημικών στοιχείων σε στερεά υλικά» από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, (6) «Ελληνική Πρόπολη με υψηλή αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση» από την APIVITA A.E.B.E. Καλλυντικά – Διαιτητικά - Φάρμακα, (7) «COSSMOS: Υπολογιστικό εργαλείο για την ανάλυση και βελτιστοποίηση ενεργειακών συστημάτων πλοίου» από το Τμήμα Έρευνας & Καινοτομίας της Det Norske Veritas ΑΕ, (8) «Ηλεκτρονικό Σύστημα Φροντίδας και Διασφάλισης Θεραπείας» από την PCC Hellas Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ΕΠΕ, (9) «Νανοτεχνολογία, προστασία περιβάλλοντος & βελτίωση ανθρώπινης ζωής» από την Οnex Global Nanotechnologies (Glonatech Α.Ε.), (10) «Λειτουργικά τρόφιμα από τα απόβλητα ελαιουργείων» από την Phenoliv AB, (11) «Σχεδιασμός και Κατασκευή Ηλεκτρικού Οχήματος με πολύ χαμηλό κόστος, με χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας Παραμετρικού Πλαισίου και στοιχείου Αναρτήσεως», από την Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης Οχημάτων, (12) «NOOWIT: ένα περιοδικό που σε μαθαίνει» από την (υπό σύσταση) NOOWIT, (13) «ΠΡΑΣΙΝΑ, Βιο-εμπνευσμένα, νανο-υλικά για προστασία μνημείων και κτιρίων από τη φθορά» από το Εργαστήριο Αναλυτικής & Περιβαλλοντικής Χημείας - Γενικό Τμήμα Πολυτεχνείου Κρήτης, (14) «Έξυπνες, νανοδομημένες επιφάνειες και βιοαναλυτικά μικροεργαστήρια» από το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών, (15) «Μέθοδος ανίχνευσης ενδοκυττάριων μικροοργανισμών στα σπερματοζωάρια για αποφυγή δημιουργίας μολυσματικών ή/και αντιγονικών εμβρύων», από την Locus Medicus Α.Ι.Ε., (16) «Σύστημα για την προκαταρκτική αξιολόγηση επιπτώσεων επιλεγμένων μεγεθών νανοσωματιδίων στην υγεία» από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, (17) «Φωτονικός αισθητήρας για την καταγραφή καταπονήσεων του ανθρώπινου δέρματος σε προσθετικά μέλη και αναπηρικά αμαξίδια» από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (18), «Φασματική Μηχανική Υπερ-Όραση για Έγκαιρη και Αναίμακτη Διαγνωστική» από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνείου Κρήτης, (19) «SEATRAC - Διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα» από την ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές Εφαρμογές Ε.Π.Ε. και (20) «Ρομποτικά κεραιοσυστήματα αυτόματης επιτήρησης και ελέγχου» από την FASMETRICS AE.

Τέλος, ένα πρωτότυπο (και πανάκριβο) Ελληνικό αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει σύντομα, μετά από επίμονη έρευνα πολλών ετών του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ και της ομάδας του, που έβαλε στόχο ένα 100% Ελληνικό αυτοκίνητο που θα διαθέτει «την ακρίβεια του Mini Coοper στον δρόμο και τη σταθερότητα ενός Decevo στο χώμα». Μετά από τρείς προσπάθειες που δεν καρποφόρησαν, το αυτοκίνητο 7.000 κυβικών «Korres Project 4» που θα κυκλοφορήσει σύντομα, διαθέτει ανάρτηση που δεν επιτρέπει στους τροχούς να σηκωθούν από το έδαφος με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να σκαρφαλώνει απίστευτα εμπόδια όπως σκαλιά ή … κερκίδες! Επί πλέον το ειδικό σασμάν του αυτοκινήτου δίνει τη δυνατότητα για διαφορετικούς τρόπους οδήγησης σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. Το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.600 κιλά, έχει τελική ταχύτητα γύρω στα 300 χιλ., επιτάχυνση 0-100 σε περίπου 3,8 δεύτερα, σίγουρα αποτελεί κάτι πολύ ξεχωριστό και υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει 200.000 περίπου Ευρώ το κάθε ένα!


Σε δύσκολες ώρες ας φέρνουμε στο νου αυτά που έγιναν, αυτά που γίνονται και αυτά που σίγουρα θα γίνουν στο μέλλον από την «άλλη Ελλάδα» που παραμένει ζωντανή και πληθωρικά δραστήρια. Ας θυμόμαστε επίσης τα λόγια του βραβευμένου (1953) με Νόμπελ Λογοτεχνίας Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ (1874-1965): «Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να έχει καμιά χρησιμότητα να είμαι οτιδήποτε άλλο».

Ίσως με τον τρόπο αυτό να συνειδητοποιήσουμε πως όσο υπάρχουν άνθρωποι, η διαχρονική Ελλάδα θα παραμένει πάντα ζωντανή!


Λεωνίδας Κουμάκης*

14 Σεπτεμβρίου 2013

lk@kbanalysis.com

πηγη

Σινεμά,οχήματα,γερανοί,ξυπνητήρια & υπολογιστές στην Αρχ.Ελλάδα

«Είναι κρίμα τα παιδιά να μαθαίνουν μόνο για τον Ντα Βίντσι και να μη γνωρίζουν από ποιους εμπνεύστηκε». Αυτό το παράπονο είχε ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Με θαυμασμό στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, ερεύνησε, σχεδίασε και υλοποίησε 50 σημαντικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων…

Επειτα τις φόρτωσε σε μια νταλίκα και, με στόχο να αναδείξει μια ξεχασμένη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, ξεκίνησε να γυρίζει την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ξεναγεί αφιλοκερδώς μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο γοητευτικό και εντελώς άγνωστο στους πολλούς.

Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν ότι στην αρχαιότητα είχαν «σινεμά» και έφτιαχναν ρομπότ-υπηρέτες, ήξεραν πώς να φτιάξουν αυτοκινούμενα οχήματα, χρησιμοποιούσαν γερανούς και ευφυείς μηχανές που λειτουργούσαν με κερματοδέκτη, ενώ ξυπνούσαν με αυτόματα ξυπνητήρια;

Αυτός είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοτσανά, ο δεύτερος στόχος της έκθεσης: να αποδείξει πόσο κοντά ήταν η αρχαιοελληνική τεχνολογία με τη σύγχρονη. Και το απέδειξε. Η ανταπόκριση, μεγάλη. Περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες μετράνε οι δύο κινητές εκθέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Συνιστούν τμήματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο έχει την έδρα του στο Κατάκολο και συμπεριλαμβάνεται μαζί με το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στους δύο από τους 10 προτεινόμενους προορισμούς της «Le Monde».

Η δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε έπειτα από «ένα τυχαίο γεγονός, μια συζήτηση για τους “απτόμενους τροχούς” με τον αείμνηστο Ανδρέα Δημαρόγκωνα, καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών», λέει ο κ. Κοτσανάς. Ο ίδιος, λάτρης της «αξιοθαύμαστης αλλά λησμονημένης τεχνολογίας», όπως την αποκαλεί, έκανε τότε βουτιά στο «αρχαιοελληνικό τεχνολογικό θαύμα». Μέσα από μια επίπονη διαδικασία, η οποία περιλάμβανε ενδελεχή έρευνα και συνδυασμό όλων των πηγών αναφοράς σε κάθε εφεύρεση, στην αρχαία ελληνική, λατινική και αραβική γραμματεία, το όνειρο της δημιουργίας ενός Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας έγινε πραγματικότητα.

Χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ή υποστήριξη, ο ιδρυτής του Μουσείου μελέτησε συγγράμματα, αγγειογραφικές πληροφορίες και αρχαιολογικά ευρήματα, σχεδίασε και εν συνεχεία κατασκεύασε με τα χέρια του περίπου 300 αρχαίες εφευρέσεις, δημιουργώντας την πληρέστερη και εγκυρότερη έκθεση του είδους, παγκοσμίως.

Πολλά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά, ενώ άλλα συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σε διάφορες γλώσσες, όπως επεξηγηματικές πινακίδες, γιγαντοαφίσες, επιπλέον πληροφορίες, αναλυτικά σχέδια, βίντεο και κινούμενα σχέδια που δείχνουν πώς λειτουργούσαν οι μηχανισμοί. Μέχρι και ντοκιμαντέρ έχει γυρίσει ο εμπνευστής του εγχειρήματος, όπου εξηγεί τη λειτουργία και τη σημασία των μηχανισμών. Η έκθεση είναι ταξινομημένη σε ενότητες, ενώ πολλά από τα εκθέματα έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Κάποια από αυτά είναι το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνα, ο «κινηματογράφος» του Ηρωνα και το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, αλλά και ο αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων.

Η φιλοδοξία όμως του κ. Κοτσανά δεν σταμάτησε εκεί. Αφού ζωντάνεψαν τα τεχνολογικά ευρήματα, σειρά πήραν τα μουσικά όργανα. Ο ίδιος ερεύνησε, μελέτησε και ανακατασκεύασε 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα δεύτερο Μουσείο, Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών, στο οποίο μπορεί να ακούσει κανείς από τη λύρα του Ερμή (το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καβούκι χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου) μέχρι τη μεγαλοπρεπή κιθάρα του Απόλλωνα (ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο), την ομηρική φόρμιγγα, την αρχαϊκή κιθάρα, τον ελικώνα του Πτολεμαίου αλλά και τον αυλό, το δίαυλο, τη σύριγγα του Πάνα, τη σάλπιγγα, τα κύμβαλα κ.ά.

Οπως περιγράφει ο δημιουργός του Μουσείου, «σε μια αίθουσα κυριαρχεί η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο».

πηγή: Ελευθεροτυπία


Όταν ο Προβόπουλος είναι ένα βήμα πριν το εδώλιο, αρχίζει και “δίνει” πραγματικά στοιχεία…


Όταν ο Προβόπουλος είναι ένα βήμα πριν το εδώλιο, αρχίζει και “δίνει” πραγματικά στοιχεία…



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ , ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ....

Με ρώτησε η μάνα μου, μια ηλικιωμένη 83 χρονών, που δεν ευτύχησε να σπουδάσει οικονομολόγος. Τι είναι παιδάκι μου αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα? Προσπαθω να το καταλαβω. Αν στο σπίτι κόψουμε το ρεύμα, περιορίσουμε το φαί στο ελάχιστο, δεν αγοράζουμε τίποτα, αν τώρα που θα έρθει το κρύο δε βάλουμε πετρέλαιο, αν αφαιρέσουμε ότι κάναμε μέχρι τώρα σαν άνθρωποι, αυτό που θα μας περισσέψει (αν ζήσουμε) θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που λένε?

Ετσι το βγάζουν αυτό το πλεόνασμα που λένε από εμάς? Δηλαδή με λίγα λόγια είναι το ξύγκι μας που περισσεύει και μας το κόβουν θέλουμε δε θέλουμε για να παρουσιάσουν επιτυχίες στη Τρόϊκα?

Respect στη απλή λαϊκή σοφία.. Απλά.


 

Εmail του ΔΝΤ στο υπουργείο Παιδείας: Απελευθερώστε τις απολύσεις των εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα

Την απελευθέρωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία φέρεται να ζητάει με νέο email το ΔΝΤ, το οποίο καλεί το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να άρουν την κρατική προστασία που παρέχει στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Συγκεκριμένα, στέλεχος του ΔΝΤ φέρεται να ζητά μέσω email από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου Παιδείας, να αρθεί η προστασία στους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα και να ανοίξει ο δρόμος των απολύσεων από τους ιδιοκτήτες των σχολείων ανά πάσα στιγμή, καταγγέλλει σε δημοσίευμα της η «Δημοκρατία».

Το δημοσίευμα παράλληλα υποστηρίζει, πως πρόσφατα είχε εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας εγκύκλιος, στην οποία απελευθερώνονταν οι απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία, ωστόσο μετά από προσφυγή των εκπαιδευτικών στο ΣτΕ, η εκτέλεση της εγκυκλίου ανεστάλη προσωρινά.

Το υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής αρνείται να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με το επίμαχο email, ωστόσο το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών επιβεβαιώνει την ύπαρξη του.

φωτογραφία: fosphotos.com