EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Άγονος και ο 2ος διαγωνισμός για τη νέα μαρίνα στη Θεσσαλονίκη

Άγονος κηρύχθηκε, καθώς δεν κατατέθηκαν προσφορές και ο δεύτερος διαγωνισμός, που είχε προκηρύξει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) για την κατασκευή και λειτουργία μαρίνας αναψυχής, ελλιμενισμού 218 σκαφών, στην πρώτη προβλήτα.
 
Πλέον, η ΟΛΘ ΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει η ίδια το έργο, καθώς λίγους μήνες μετά το "ναυάγιο" του πρώτου διαγωνισμού, τον περασμένο Απρίλιο, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μαρίνα εξακολουθεί να παραμένει αδρανές.
 
Κι αυτό παρότι η μαρίνα χωροθετείται σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο του λιμανιού (στην πλευρά που "κοιτάζει" προς την πλατεία Αριστοτέλους), ενώ ο ιδιώτης που θα την αναλάμβανε θα είχε τη διαχείρισή της για μια περίοδο 35 ετών.
 
Με μια λιτή ανακοίνωση, ο ΟΛΘ ενημερώνει ότι "η προθεσμία έληξε σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι, χωρίς να εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος, παρά το γεγονός ότι κάποιοι είχαν προμηθευτεί τα σχετικά τεύχη. Τις επόμενες εβδομάδες, το ΔΣ της ΟΛΘ ΑΕ θα αποφασίσει για το μέλλον του έργου. Θα εξετάσει, δηλαδή, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει η ίδια το έργο, που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης".
 
Η απουσία ενδιαφέροντος φαίνεται ότι σχετίζεται και με την οικονομική κρίση, γεγονός που είχε θίξει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Στέλιος Αγγελούδης, στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου. Συγκεκριμένα, ο κ.Αγγελούδης, σχολιάζοντας το "ναυάγιο" του πρώτου διαγωνσμού, είχε τότε επισημάνει ότι αντιλαμβάνεται πως η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.
 
Επιπρόσθετα, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η συνολικότερη κινητικότητα, που καταγράφεται από το ΤΑΙΠΕΔ, για τις ελληνικές μαρίνες και τουριστικά λιμάνια, φαίνεται ότι κάνει τους υποψήφιους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, πριν αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι "στόχοι".
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Έκλεισε ο τρόπος αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ;

Διαγωνισμό για τη πώληση της καταστατικής πλειοψηφίας του ΟΛΠ, δηλαδή ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του της τάξης του 67%, αναμένεται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που έχει αναλάβει και επίσημα την διαδικασία αξιοποίησης κατόπιν εντολής πρωθυπουργού, παρακάμπτοντας έτσι de facto το ΤΑΙΠΕΔ. Το πράσινο φως έδωσε η κατά αρχήν συμφωνία για την νέα κινεζική επένδυση στον Πειραιά που επετεύχθη την Παρασκευή και υπόκειται, βέβαια, στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
 
Το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό στον οποίο η συμμετοχή της Cosco θεωρείται, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία και τις δηλώσεις αξιωματούχων της, δεδομένη, θα προβλέπει προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δεσμευτικών προσφορών με στόχο να καταστεί δυνατή το ταχύτερο η ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών. 
 
Θα πρόκειται κατά πάσα βεβαιότητα για διαγωνισμό «master concession». Το μοντέλο master concession αφορά ουσιαστικά την συγκέντρωση όλων των λειτουργιών του λιμανιού σε ένα παραχωρησιούχο που δεν είναι άλλος από την ΟΛΠ και η εκχώρηση του δικαιώματος μακροπρόθεσμης λειτουργίας τους, για 40 ίσως έτη. Η ΟΛΠ καθίσταται port operator και η ιδιοκτησία των υποδομών παραμένει στο δημόσιο (landlord). Την εποπτεία του λιμενικού συστήματος της χώρας συνολικά και του ΟΛΠ ειδικότερα αναλαμβάνει η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων η ίδρυση και οι αρμοδιότητες της οποίας ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ναυτιλίας τον Απρίλιο. 
 
Στα κριτήρια αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών όμως θα περιλαμβάνονται και παράμετροι όπως οι πρόσθετες επενδύσεις που θα δεσμευτεί ο αγοραστής να κάνει, αλλά και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει. Και στο μέτωπο αυτό αποκαλυπτική φαίνεται να είναι η επίσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός νωρίτερα φέτος στο Πεκίνο κατά την οποία Κινέζοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, διατεθειμένοι να επενδύσουν στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΟΛΠ.
 
Συγκεκριμένα οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως έχει μπει στο τραπέζι και δέσμευση της Cosco για συμβάσεις ναυπηγοεπισκευής τουλάχιστον έξι ποντοπόρων πλοίων της ετησίως στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΟΛΠ, εξέλιξη που εφόσον υλοποιηθεί αναμένεται να «αναστήσει» και την χειμαζόμενη αυτή βαριά βιομηχανία της χώρας. «Είναι αυτονόητο πως οι Κινέζοι επιθυμούν να επισκευάζουν και να συντηρούν τα πλοία τους στον βασικότερο τερματικό τους σταθμό στην Μεσόγειο» εξηγεί στέλεχος της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας που είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά τις τρέχουσες εξελίξεις και σχεδιασμούς. 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ διαθέτει ευρωπαϊκή «προίκα» 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού αλλά και το car terminal, η κίνηση στο οποίο αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και αναμένεται δε να τονωθεί περαιτέρω ειδικά τώρα που η διολίσθηση του γεν εκτοξεύει τις ιαπωνικές εξαγωγές οχημάτων προς την Ευρώπη. 
 
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ δρομολογείται την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία έχει επίσης εκφράσει έντονο ενδιαφέρον η Cosco αλλά και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι και άλλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι. Η πρόσφατη διασύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με το εθνικό και κατ’ επέκταση με τα ευρωπαϊκά σιδηροδρομικά δίκτυα έχει «εκτοξεύσει» την γεωπολιτική σημασία του διεθνώς, καθιστώντας τον νότια πύλη της ευρωπαϊκής αγοράς και την πλησιέστερη στο Σουέζ από όπου εισέρχονται τα ασιατικά προϊόντα στην Μεσόγειο. 
 
Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει σήμερα το 75% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και από το υπόλοιπο 25% που βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά το 10% είναι συγκεντρωμένο στο βρετανικό private equity fund, Lansdowne Partners συμφερόντων του Sir Paul Ruddock. 
 
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν πως η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είναι αυτή την στιγμή της τάξης των 416 εκατομμυρίων ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη από τα 550 εκατομμύρια ευρώ στα οποία βρισκόταν στα υψηλά του Μαΐου, οπότε και πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, και πολύ χαμηλότερα από όσο δικαιολογούν, ίσως, οι προβλέψεις για ανάδειξή του στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι.
 
 
Πηγή:www.capital.gr
 

Τρένο για την Θεσσαλονίκη


Τρένο για τη Θεσσαλονίκη με την οργανωτική και οικονομική ευθύνη της ΓΣΕΕ δρομολογείται το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Το τρένο θα αναχωρήσει στις 7:18 το πρωί από το Σταθμό Λαρίσης και η επιστροφή από τη Θεσσαλονίκη θα γίνει τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή της ΠΟΣ στην υλοποίηση αλλά και στον σχεδιασμό καθώς με το τρένο θα δοθεί η δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. 

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ με τις λεπτομέρειες για τις δηλώσεις συμμετοχής.

ΟΑΣΑ: Μόνιμη αναστολή δρομολογίων των γραμμών τρόλεϊ 7 και 8

Με ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην Διαύγεια, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει ότι η καλοκαιρινή προσωρινή αναστολή δρομολογίων των γραμμών τρόλεϊ 7 και 8, έγινε μόνιμη.

Να θυμίσουμε ότι στις 29 Ιουνίου η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ μιλούσε για αναστολή δρομολογίων μέχρι της αρχές Σεπτεμβρίου ΕΔΩ.

Άξιον απορίας είναι το πως κατέληξαν οι υπεύθυνοι, στο ότι δεν χρειάζονται οι συγκεκριμένες γραμμές.


Κυβέρνηση ... Σούργελο ! Ο ένας υπουργός απολύει και ο άλλος προσλαμβάνει

Με την Τρόικα να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης και να ζητά επιτακτικά τον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με απολύσεις εξπρές των εργαζομένων, χωρίς αποζημιώσεις και τη κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων να βρίσκεται σε εξέλιξη στην
κυβέρνηση επικρατεί σύγχυση. Από τη μία πλευρά υπάρχουν υπουργοί που συντάσσονται με τις απαιτήσεις της Τρόικα και μιλούν για «υποχρεωτικές» απολύσεις, υπάρχουν όμως και εκείνοι που αρνούνται πεισματικά ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις, αντιθέτως θα γίνουν προσλήψεις.

Μητσοτάκης και Στουρνάρας λένε «ναι» σε απολύσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτοί που από την πρώτη στιγμή είπαν πως θα πρέπει να υπάρξουν αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος και η χώρα να μην μπορέσει να πάρει τις επόμενες δόσεις από το δάνειο της Τρόικα.

«Αν δεν γίνουν οι απολύσεις, αν δεν προχωρήσει η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα στους χρόνους που έχουν συμφωνηθεί, δεν πρόκειται ούτε καν να πάρουμε τις επόμενες δόσεις», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα χαρακτήρισε μη βιώσιμες τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μαζί με την ΛΑΡΚΟ στοιχίζουν στον φορολογούμενο 150 εκατ .ευρώ ετησίως, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση» προκειμένου να πειστούν οι δανειστές ότι η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά, για εκκαθάριση εν λειτουργία, θα δίνει μεγαλύτερη άξια στο δημόσιο σε βάθος χρόνου.

Και ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του δήλωσε πως η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να λάβει οριζόντια μέτρα γιατί την πίεζαν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τόνιζε πως μέχρι το 2014 θα πρέπει να έχουν δει την πόρτα της εξόδου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα προέλθουν ακόμα και από καταργήσεις οργανισμών. Παράλληλα δεσμεύεται συνεχώς πως θα απομακρυνθούν άμεσα οι «κοπανατζήδες» και όσοι έχουν καταδικαστεί για πειθαρχικά παραπτώματα από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο πλήρης έλεγχος του προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων είναι ιδιαιτέρως σημαντικός όσον αφορά την αξιολόγηση, ενώ όπως υποστηρίζει στο έγγραφο που διαβιβάστηκε «έχει ήδη διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ιδιαίτερα σε στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο υπάλληλος στην υπηρεσία του και σχετίζονται με την υπηρεσιακή του κατάσταση».

Ο Μιχελάκης μιλάει για μετακινλήσεις και ο Αδωνις βάζει στοιχήματα

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και οι υπουργοί που υποστηρίζουν με τον πλέον δυναμικό τρόπο πως δεν θα γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο, αλλά οι υπάληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Mega δήλωσε άγνοια για τη δήλωση του κ.Μητσοτάκη πως «σε αντίθεση με τους δημοτικούς αστυνομικούς οι σχολικοί φύλακες δεν θα βρουν δουλειά». Μάλιστα ο κ.Μιχελάκης επιχείρησε να καθησυχάσει τους σχολικούς φύλακες τονίζοντας ότι υπάρχουν θέσεις που μπορούν να μετακινηθούν, όπως φύλακες σε Μουσεία, σε νοσοκομεία κλπ.

Μάλιστα κατά τη συνάντηση που είχε με τους σχολικούς φύλακες ο κ. Μιχελάκης επέμεινε ότι το καθεστώς κινητικότητας δεν ισοδυναμεί με απόλυση, ότι οι σχολικοί φύλακες έχουν ενταχθεί σε διαθεσιμότητα ώστε να τοποθετηθούν σε νέες θέσεις. Πάντως, προέταξε την ανάγκη να γίνει με ταχύτητα η αξιολόγηση δομών και προσωπικού στους δήμους ώστε να εντοπιστούν κενά και να καλυφθούν με προσωπικό που θα μετακινηθεί.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης βάζει στοίχημα την υπουργική καρέκλα και υποστηρίζει πως αν γίνει έστω και μία απόλυση από το χώρο της Υγείας τότε εκείνος θα παραιτηθεί. Μάλιστα σε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις παροτρύνει τους πολιτικούς αντιπάλους του να βάλουν στοίχημα λέγοντας πως αν δεν γίνουν απολύσεις να παραιτηθούν εκείνοι από τις θέσεις τους.

Χθες πάντως ανακοινώθηκαν προσλήψεις στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα tο αίτημα για την πρόσληψη στο Δημόσιο ενός μέλους κάθε οικογένειας αστυνομικού και πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του ή τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ικανοποίησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία εκπληρώνει υποχρεώσεις με ιδιαίτερο ηθικό βάρος απέναντι στις οικογένειες αστυνομικών και πυροσβεστών που διακινδυνεύουν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα για να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 24 αιτήματα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από οικογένειες αστυνομικών και πυροσβεστών που πληρούν τις προϋποθέσεις».
 
http://www.iefimerida.gr


 

Ραχήλ Μακρή : ο Σαμαράς έχει υπογράψει για κατασχέση 1ης κατοικίας ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε απόσπασμα από την χθεσινή παρουσία της βουλευτού κας Ραχήλ Μακρή στο EXTRA 3 στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου.

Η Ραχήλ Μακρή αναφέρθηκε στην κατάσχεση της 1ης κατοικίας που είναι μνημονιακή πολιτική
και φέρει την υπογραφή κ. Σαμαρά, στη μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης καθώς και σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δείτε το σχετικό βίντεο



 Σας θυμίζουμε τι προβλέπει το αναθεωρημένο μνημονίου που έχει υπογράψει ο κ. Σαμαράς..για τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας....

Σελίδα 47
4.2. PROGRAMME FINANCING
102. Until June 2013, disbursements under the programme amounted to EUR 210.2 billion. This
amount includes EUR 7.2 billion approved in January 2013 to cover bank recapitalisation and
resolution costs which were effectively disbursed to Greece on 31 May 2013 (Table 7). The second
tranche of the third disbursement of EUR 3.3 billion was released to Greece following the
implementation by the authorities of three milestones related to: (i) appointment of the national
coordinator for anti-corruption, the coordination committee and its chairman, and the advisory
committee, and second the eight staff provided by the law; (ii) facilitation of the resolution of
unsustainable household debt, by passing legislation to introduce a new "Facilitation programme" and
revising law 3869/2010 to address the implementation shortfalls identified during its first three years of
enactment; and (iii) presentation to the EU Commission Services, for consultation, of a detailed action
plan with identified time bound steps and a date for its substantial completion, for the transition of the
electricity market to the EU target model. The plan should establish competition, stimulate entry, reflect
the reforms of PPC, and remove market distortions, while not entailing State Aid.







Πίνακας σελ.69 και 70 (δείτε τις φώτο)

MoU 3.7.1
MEFP (25)
The Government commits to enhance the legal regime for household insolvency to provide for more effective resolution of bad debts while protecting the payment culture and avoids unnecessary losses.
Milestone June 2013 Bill 4161 FEK 143/A/14 06 2013 Observed.
MoU 3.7.2
MEFP (25)
The Government commits to establish and in consultation with EC/ECB/IMF staff, a framework to assist distressed borrowers. Milestone June 2013 Bill 4161 FEK 143/A/14 06 2013 Observed.
MoU 3.7.3.1
MEFP (25)
Pass legislation by end-June 2013 to introduce a new “Facilitation Program”. (MEFP: Key features of this new scheme will include: (i) eligibility criteria that take into account the debtor’s income and assets (supported by verification
procedures); (ii) oversight of the facilitation program by the BoG; (iii) borrower repayment defined using criteria based on affordability; (iv) periodic review of the financial conditions of participating debtors to assess their continued eligibility and proper level of payments; (v) a clear timetable to close the window of the program). June 2013 Bill 4161 FEK 143/A/14 06 2013 Observed.
MoU 3.7.3.2
MEFP (25)
The Government will revise law 3869/2010, to address the implementation shortfalls identified during its first three years of enactment. (MEFP: In particular, we will introduce a definition of acceptable living expenses for use as guidance by the judiciary, mediators, and the banks and a standard definition of cooperating borrowers, which will be used to provide
protection only to those borrowers who are fully cooperating in the resolution June 2013 Law 3869/2010 has been amended by l. 4161/2013 (FEK 143/A/14.6.2013). Definitions for terms such as "acceptable living expenses" and "cooperative borrowers" as guidance for the judiciary and banks by end September 2013 (new deadline) September 2013 Observed.
Ongoing.



Διαρκές έγκλημα κατά της χώρας το κλείσιμο των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ

Για την προωθούμενη απαξίωση των ΕΑΣ είχα γράψει πρώτη φορά το 2012 εδώ και για τις δυνατότητες σωτηρίας της ΕΛΒΟ πολύ πρόσφατα εδώ. Πέραν απο την απαξίωση που σταδιακά επέβαλε σε αυτές τις εταιρείες η πολιτεία, τη λάθος επιπλογή θεμάτων R&D απο τις κακές ηγεσίες
που τις διοίκησαν ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργατοπατέρες που υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων και αδρανείς όταν υπήρχαν ευκαιρίες και χρόνος να μιλήσουν.

Aυτές οι τρείς εταιρείες θα μπορούσαν να παράγουν τεχνολογικά προιόντα και να συνεισφέρουν άμεσα στην οικονομία της Ελλάδας. Παρότι εμφανίζουν πολλά προβλήματα επιβίωσης, θα μπορούσαν να παράγουν νέα προιόντα με την κατάλληλη ηγεσία, την αναγκαία τεχνολογική αναβάθμιση και τη πρόσληψη νέων επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών σε αυτούς που εργάζονται σε αυτές - που σαφώς δεν είναι οι καλύτεροι στην Ευρώπη – και να αλλάξει το σκηνικό της χώρας. Η κυβέρνηση, αντί να βάλει νέα διευθυντικά στελέχη σε αυτές τις τεχνολογικά αρχαίες βιομηχανίες, συνεχίζει να ανακυκλώνει διευθυντικά στελέχη, τα οποία εκ του κακού οικονομικού αποτελέσματος των εταιρειών που διηύθυναν αποδείχτηκε ότι είναι ανεπαρκείς. Οι προμήθειες ακόμη συνεχίζονται…

Τα projects R&D αυτών των εταιρειών είναι χαμηλής τεχνολογίας και τέτοιες εταιρείες χωρίς τεχνολογία δεν μπορούν να επιβιώσουν, άσχετα απο τις τελικές πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διατήρησή τους ή όχι. Ούτε τα ΕΝΑΕ έχουν ζωή στη μορφή που είναι. Μην ονειρεύεστε.

Εντύπωση προκαλεί ο περιορισμός της ΛΑΡΚΟ τόσα χρόνια μόνο στην εξόρυξη και την παραγωγή σιδηρονικελίου, σε μορφή μάλλον σαν αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία. Αν δεν είναι σαν αυτή, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι νομίζω για αυτή την εταιρεία. Η απουσία πατεντών στο site της εταιρείας αυτής υποννοεί πολλά.

H κυβέρνηση αντί να προωθήσει τη παραγωγή δευτερογενών προιόντων προωθεί μόνο την πώληση των πρωτογενών π.χ. εξόρυξη ορυκτών (ούτε κάν εμπλουτισμός). Αυτό είναι ένα ακόμη τεράστιο λάθος, που κάνει κακό στην ανάπτυξη και την επιβίωση της χώρας.

Όταν μια χώρα ξεπουλάει τις πηγές απο τις οποίες προέρχονται τα πρωτογενή της προιόντα (πολιτική Σαμαρά – πρώην Τούρκογλου – ΓΑΠ με βάση τα προδοτικά μνημόνια που υπέγραψαν), όπως τα ορυχεία (μέταλα, αλουμίνα, λιγνίτης, χρυσός, φυσικό αέριο κλπ) και τις φυσικές πηγές (νερό, θάλασσα, ήλιος, αέρας, γή), τότε παραχωρεί τον μελλοντικό έλεγχο παραγωγής δευτερογενών προιόντων και υπηρεσιών που προέρχονται απο αυτές στις εταιρείες παραγωγής των πρωτογενών προιόντων, μέσω του ελέγχου τιμών που αυτές θα προσφέρουν.

Αν τον έλεγχο αυτών των πηγών αποκτήσουν οι δανειστές ή εχθρικά κέντρα αποφάσεων (όπως έγινε με τη ΔΕΣΦΑ) και που κατά κόρον δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα, τότε η χώρα δεν θα αποκτήσει ποτέ υγιή ανάπτυξη βασισμένη στην παραγωγή αλλά θα παραμείνει για πάντα σε συνεχή ύφεση. Μια ανάπτυξη βασισμένη μόνο στον τουρισμό δεν ευσταθεί.

Την ΕΛΒΟ θα την κλείσει η κυβέρνηση γιατί θέλει να δώσει δουλειά στη ΜΕΤΚΑ, που μάλλον θα απορροφήσει κάποιους απο τους εργαζόμενους εκεί. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.

Στην ΕΑΣ διέκρινα δύο – τρία ενδαφέροντα projetcs. Οι άνθρωποι όμως εκεί δεν είναι designers και υστερούν σε θέματα κοστολόγησης. Απλά έφτειαξαν 2-3 “δείγματα” για να φαίνονται ότι “κινούνται” και ότι “υπάρχουν” τεχνολογικά στην εσωτερική αγορά δηλαδή στους ψηφοφόρους των κομμάτων. Aυτά χωρίς προετοιμασία δεν πρέπει να γίνονται. Οι άνθρωποι εκεί μέσα δεν ξέρουν και αυτό φαίνεται.

Τα προιόντα χαμηλής τεχνολογίας αυτών των εταιρειών, οι κακές επιλογές των projects, το κακό επιστημονικό επίπεδο αυτών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, το κακό marketing, η συντήρηση της αποτυχίας και της απαξίωσης με ανακύκλωση ίδιων διευθυντικών στελεχών, τα παραδομένα στα συμφέροντα συνδικάτα, η κακή οργάνωση, η παρουσία πολλών οι οποίοι πρέπει να μπούν σε ένα καθεστώς κινητικότητας δεν δίνουν ελπίδες επιβίωσης σε αυτές τις εταιρείες όσο οι παράγοντες αυτοί δεν αλλάζουν.

Προσέξετε όμως κάτι σημαντικό… Έχει μεγάλη διαφορά τι εννοώ εγώ με όσα αναφέρω παραπάνω και τι εννοεί η κυβέρνηση και τα στελέχη της, που χρησιμοποιούν τους παραπάνω όρους. Αυτό να το θυμάστε, γιατί τώρα τελευταία πολλοί πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους χωρίς να τους αντιλαμβάνονται. Σκάβουν στην άμμο χωρίς εργαλεία…

H κυβέρνηση αντίθεται απο εμένα, που έχω να προτείνω λύσεις, ακολουθεί πάγια το δρόμο της παραπληροφόρησης για το μέλλον των τριών εταιριών. Σκοπός της είναι να τις ξεπουλήσει και όχι να βελτιώσει την παραγωγή τους, κάτι που είναι εφικτό κατά τη δική μου άποψη.

Ακολουθεί το e-mail, που η τρόικα απέστειλε το απόγευμα της Δευτέρας στη Γενική Γραμματέα του υπ. Οικονομικών (Χριστίνα Παπακωνσταντίνου), με το οποίο απέρριπτε την πρόταση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση εν λειτουργία των EAΣ, ΕΛΒΟ και Λάρκο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.


Iδού και το παραμύθι της κυβέρνησης μετά το email… 


Αντί επιλόγου

Πώς μπορείτε να εμπιστεύεστε ακόμη το παρόν πολιτικό σύστημα;

Άνθρωποι σαν τον πρώην Τούρκογλου, τον Ξεφτέρη και τον Χατζηδάκη δεν θα έπρεπε να είναι υπουργοί. Όσο παραμένουν στη θέση τους κάνουν πολύ μεγάλο κακό στην Ελλάδα.

Σας υπενθυμίζω επίσης, ότι άν η Ελλάδα πληρωνόταν απο τους Έλληνες εφοπλιστές τα 15 δις ευρώ το χρόνο που δικαιούται και μάλιστα αναδρομικά, από αυτούς τους εφοπλιστές που φτειάχνουν τα πλοία τους στη Κίνα και δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, ξέρετε τί ανάπτυξη θα γινόταν στην Ελλάδα; Ένας χαμός!

‘Ολη η Βουλή έχει καταπιεί τη γλώσσα τους για το θέμα. Είναι πολλά τα λεφτά.

 



ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ‏ - εφιαλτικό σενάριο από την Bild

Ένα εφιαλτικό σενάριο για την χώρα μας αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Bild καθώς όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν τα «πακέτα βοήθειας» προς την Eλλάδα μέχρι το 2022, με ό,τι βεβαίως αυτό συνεπάγεται.

Χρηματοδοτικό κενό ύψους 6,5 δισ. ευρώ προκύπτει για το 2015 στην Ελλάδα, αναφέρεται σε επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, προς τον εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, την οποία επικαλείται η Bild.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί χρηματοδοτική βοήθεια και για το διάστημα 2017-2022. Στην επιστολή του κ. Κάμπετερ ωστόσο διευκρινίζεται ότι «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο 2017-2022 διαφέρουν σαφώς από τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες».

«Τι άλλο περιμένει τους Γερμανούς φορολογούμενους; Μέχρι τώρα ο Β. Σόιμπλε δεν θέλει να δώσει νούμερα για το πόσα δισεκατομμύρια θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα μετά το 2014, αλλά ο υφυπουργός του ρίχνει τώρα λίγο φως στην υπόθεση», αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να βρει χρήματα από τις κεφαλαιαγορές, θα χρειαστούν και πάλι δισεκατομμύρια βοήθειας.

Σε συνέντευξή του πάντως στη σημερινή «Neue Osnabruecker Zeitung» ο κ. Κάμπετερ, αναφερόμενος στην εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι «το φάρμακο έχει επίδραση και θα ήταν λάθος να διακόψουμε την θεραπεία» και διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει την πραγματική κατάσταση.

Καλεί δε τους Πράσινους να σταματήσουν τη συζήτηση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνονται οι επενδυτές και αυτό, όπως λέει, «είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα».

 
 

Το «ΟΧΙ» του Σαμαρά και πράσινα άλογα

Άλλη μια θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση Σαμαρά και την τρόικα 

Την κακοπαιγμένη παράσταση κυβέρνησης-τρόικας παρακολουθεί για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός με αφορμή το... δήθεν αιφνιδιαστικό αίτημα της τρόικας για το κλείσιμο των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ και ΕΒΟ. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση, η τρόικα δεν έχει πειστεί από τις προτάσεις της κυβέρνησης για "εκκαθάριση εν λειτουργία" των τριών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση που προέρχεται από κυβερνητικούς κύκλους η τρόικα θεωρεί, "μη αποτελεσματικές" τις αντιπροτάσεις των δύο υπουργείων και ζητά να οδηγηθούν οι τρεις επιχειρήσεις σε καθεστώς πτώχευσης, προκειμένου οι απολύσεις των εργαζομένων, οι οποίοι υπερβαίνουν τις 2000 να πραγματοποιηθούν χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων! Μάλιστα απαιτεί να ακολουθηθεί η μέθοδος της ΕΡΤ, καθιστώντας σαφές ότι δεν συναινεί για την διάθεση των 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την μορφή δανεισμού, προκειμένου να γίνει η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαρρέουν ότι o Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζει το μεγάλο "ΌΧΙ", επειδή δήθεν συγκινήθηκε από την απαίτηση των δανειστών για "ξαφνικό θάνατο της ελληνικής αμυντική βιομηχανίας".

Όπως κάθε φορά πριν από κάθε διαπραγμάτευση, έτσι και τώρα η κυβέρνηση "στήνει" το γνωστό σικέ έργο για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, για να μετριάσει με επικοινωνιακά παιχνίδια την οργή της κοινωνίας για το όργιο ξεπουλήματος και φτωχοποίησης που συντελείται στη χώρα με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και για να περάσει το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι δήθεν διαπραγματεύεται, αδυνατώντας στο τέλος της ασφυκτικές πιέσεις. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί τίποτα απολύτως από το καλοκαίρι του 2012. Ακόμη και οι προεκλογικές εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά περί διαπραγμάτευσης είχαν έναν μόνο στόχο: Την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού, προκειμένου στη συνέχεια η κυβέρνησή του να εκτελέσει πιστά τις εντολές των δανειστών.

Πέραν, όμως, της επικείμενης διαπραγμάτευσης, υπάρχει ακόμη και ένας λόγος που επιβάλλει το υποτιθέμενο - για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους - "ΟΧΙ" του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σάββατο θα επισκεφτεί αυθημερόν, σε ένα ταξίδι αστραπή, τη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Έκθεση εν μέσω γενικής λαϊκής κατακραυγής και μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες επιβάλλουν την σύντομη παραμονή του στην πόλη που θα μετατραπεί σε φρούριο. Οι δανειστές, όπως και οι ντόπιοι εντολοδόχοι τους, γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι ετοιμόρροπη και δεν αντέξει ακόμη για πολύ, με τις κρυφές δημοσκοπήσεις να έχουν προκαλέσει τρόμο στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και τρίτο κόμμα. Γνωρίζουν επίσης, ότι μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί σε βάρος των συμφερόντων της χώρας να εκτελέσει πιστά τις εντολές του ξενικού παράγοντα.

Όπως αναφέρει στο Periodista.gr πολύ καλά πληροφορημένη πηγή "με κάποιον τρόπο έπρεπε να βελτιωθεί το προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι τώρα έχει διακριθεί μόνο στον τομέα του ξεπουλήματος της χώρας. Τι καλύτερο λοιπόν, από μία σικέ άρνηση σε μία απαίτηση της τρόικας, την οποία δήθεν η ελληνική κυβέρνηση αγνοούσε, αλλά στο τέλος θα αποδεχθεί;". Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή "Ειδικά η περίπτωση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας φέρεται να ταιριάζει γάντι στον Σαμαρά, ο οποίος έχει διακριθεί στο παρελθόν ως... πατριώτης, στα λόγια βέβαια, γιατί στα έργα συμβαίνει το αντίθετο".

Στα σχετικά ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας πραγματοποιήθηκε σχετική αναφορά στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης, με την υποσημείωση "προς το παρόν". Το πιο τραγελαφικό, όμως, είναι ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, ωστόσο, λίγο μετά την γνωστοποίηση της αποστολής του email και την διαρροή της είδησης από την υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα, συνολικά, θα πραγματοποιηθεί αφού η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Με λίγα λόγια, ο κύριος Στουρνάρας έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει καμία απολύτως διαπραγμάτευση.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι εκείνη που μεθοδεύει το "λουκέτο" στην αμυντική βιομηχανία. Αν και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν διέψευσε κατηγορηματικά χθες ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει το κλείσιμο ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΒΟ, η κυβέρνηση επικαλείται τις "εντολές" της τρόικας και το email που εστάλη στα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών. Το ερώτημα είναι: Έχει κανείς εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά η οποία εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό, καταστρέφει και διασύρει τη χώρα;

 
 

Κατασχέσεις ακινήτων και εισοδημάτων για μη εξόφληση του ΦΑΠ 2010

Σε έλεγχο 91.000 φορολογουμένων που δεν έχουν καταβάλει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 θα προχωρήσουν άμεσα οι εφορίες με εντολή του γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Μόλις το 74% από τους 350.000 φορολογουμένους, δηλαδή 259.000, προχώρησαν στην πληρωμή
του φόρου.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε τη διασταύρωση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010 και απέστειλε ηλεκτρονικά τα στοιχεία οφειλετών ανά ΔΟΥ προκειμένου οι εφορίες να ελέγξουν αυθημερόν αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές - τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και να προβούν άμεσα στην εκκαθάριση τους.

Ακολούθως, η επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης κάθε εφορίας θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και στην εκκαθάριση όλων των ανακλητικών δηλώσεων ΦΑΠ 2010.

Στη συνέχεια, όσοι δεν έχουν πληρώσει τον φόρο θα «αντιμετωπίσουν» την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης και θα κινηθούν εναντίον τους διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και ακινήτων.

Ειδικότερα, στην απόφαση του κ. Θεοχάρη επισημαίνεται ότι «στο πλαίσιο διασταυρώσεων που γίνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, σας αποστέλλεται ηλεκτρονικά, αρχείο με τα στοιχεία οφειλετών ανά ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ 2010 επιβάλλεται σε φορολογούμενους που έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Παρακαλούμε να ελέγξετε αυθημερόν εάν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές- τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και να προβείτε άμεσα στην καταχώρηση- εκκαθάριση αυτών, ώστε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στη συνέχεια, παρακαλούμε να ολοκληρώσετε την καταχώρηση- εκκαθάριση όλων των λοιπών ανακλητικών δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010».


 
 

Πώς φθάσαμε έως εδώ ;Ένα προφητικό άρθρο του 1995 προειδοποιώντας για την επερχόμενη συμφορά

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα μού έδωσε το αποτέλεσμα της «ανασκαφής» στο αρχείο μου, όπου βρήκα ένα προφητικό άρθρο του κ. Γιάννη Μαρίνου, γραμμένο το 1995! Για να αποδειχθεί ακόμη μια φορά, πώς υπήρχαν πολλοί που προειδοποιούσαν για την επερχόμενη συμφορά, αλλά ο παλαιοκομματισμός πολιτικών και συνδικαλιστών δεν επέτρεπε την λήψη ουδενός μέτρου που θα την απέτρεπε.

Βεβαίως, ο κ. Γιάννης Μαρίνος δεν είναι τυχαίος, ούτε είναι η ευρωβουλευτική έδρα που τον καταξίωσε. Αλλ’ ως διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» επί δεκαετίες, συνετέλεσε σημαντικά στην απόκτηση οικονομικής -αλλά και πολιτικής- σκέψης, σε πολλούς.

Δεν περιέγραψε άγνωστη κατάσταση. Απλώς, τόλμησε να πει αυτά που έπρεπε, εν μέσω ενός άκρατου λαϊκισμού, που επανέκαμψε δυστυχώς από μαθητευόμενους μάγους της πολιτικής, αλλά και ενός εμπάργκο -γιατί, άραγε- από τα περισσότερα ΜΜΕ στην διατύπωση της αλήθειας.

Ο κ. Γιάννης Μαρίνος έβαλε το δάκτυλο στον τύπο των ήλων και καυτηρίασε την αντιδημοκρατική συμπεριφορά, εν ονόματι… της δημοκρατίας: «…από την εποχή της δικτατορίας και μετά θεωρούμε ως δημοκρατική κατάκτηση την ατιμώρητη παραβίαση των νόμων. Δηλαδή στην Ελλάδα θεωρούμε ότι έχουμε δημοκρατία όταν δεν σεβόμαστε τη δημοκρατία, που είναι ταυτισμένη µε την τήρηση των νόμων, τους οποίους ψηφίζει η πλειοψηφία και οφείλει να σέβεται το σύνολο των πολιτών».

Αυτήν την μεγάλη αλήθεια, που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό, δεν θέλουν να την ακούν αυτοί που ασελγούν στο σώμα δημοκρατίας, επειδή μόνον δι’ αυτού του τρόπου μπορούν να επιπλεύσουν. Όσοι έχουν προσωπικότητα, ήθος και κοινό νου, γνωρίζουν πως δεν μπορεί να σταθεί μια κοινωνία, όταν παραβιάζονται οι νόμοι της κατά το συμφέρον εκάστου. Ο Αριστοτέλης το διετύπωσε επιγραμματικά: «Εκτός κοινωνίας, ζουν μόνον τα θηρία και οι θεοί». Το πρόβλημά μας είναι πως όλοι οι αντιδημοκράτες, θεωρούν τον εαυτό τους «θεό».

Καυτηριάζει ο κ. Γιάννης Μαρίνος τις απάτες και «δημιουργικές λογιστικές» με τις οποίες επιχειρούσαμε να ξεγελάσουμε τους «κουτόφραγκους», και γράφει: «Φυσικό όμως ήταν να αποκαλυφθούν κάποτε οι “εξυπνάδες” µας και τώρα η Επιτροπή της Κοινότητας µάς καλεί να επιστρέψουμε αναδρομικά τα όσα παρανόμως αποσπάσαμε από το κοινοτικό ταμείο και να πληρώσουμε και πρόστιμο.

» Με κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο στην ΕΟΚ τα κατορθώματα του κ. Νίκου Αθανασόπουλου και κάποιων ιδιωτών εμπόρων που εμφάνισαν το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι ως ελληνικό για να εισπράξουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Το ότι καταδικάστηκε από τα δικαστήρια ο εν λόγω πολιτικός -και οι συνεργάτες του- δεν αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα για την ελληνική Βουλή, που δια πλειοψηφίας τον απήλλαξε από τη δικαστική καταδίκη και ο ελληνικός λαός ενθουσιωδώς τον επανεξέλεξε βουλευτή».

Οι «προοδευτικοί» της εποχής ενοχλούνταν μ’ αυτά που έγραφε ο κ. Μαρίνος, ιδιαίτερα επειδή δεν ανήκε στην Δεξιά, αλλά στην παράταξη του Γεωργίου Παπανδρέου (του παππού, φυσικά). Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή του στην μαρξίστρια Μαρία Ρεζάν στο κρατικό ραδιόφωνο (πώς συμβαίνει, ενώ κυβερνούν την Ελλάδα αστικά κόμματα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ να ήσαν στην πλειοψηφία τους μαρξιστές ή αριστεροί στις παρυφές του μαρξισμού, ακόμη και επί τωρινής κυβέρνησης;), η δημοσιογράφος τον ρώτησε επιτιμητικά, όταν κατήγγειλε τον άκρατο συνδικαλισμό:

«Είστε υπέρ των βιομηχάνων κ. Μαρίνε;». Απάντησε: «Είμαι υπέρ των βιομηχανιών, κα Ρεζάν». Ευφυής απάντηση, που θα έπρεπε να σημαδεύει κάθε έναν που υποστηρίζει πως αγαπά την πατρίδα του. Όμως η ύπαρξη βιομηχανιών σε μια χώρα φέρνει ευμάρεια και φυσικά αποτρέπει την ανάπτυξη του προλεταριάτου.

Επομένως…

Σε πρόσφατο άρθρο του, ο κ. Γιάννης Μαρίνος είχε καταλήξει: «Πώς να πάρετε λοιπόν, φτωχοί δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, αυξήσεις, αφού εσείς ενθαρρύνετε αυτό το όργιο κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και αρνείσθε και σήμερα τις αποκρατικοποιήσεις, μολονότι µόνο έτσι θα γλιτώσουμε από κάποιες από τις βδέλλες που αρμέγουν τον κρατικό προϋπολογισμό;».

Ο Μακεδών