EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΕΡΓΟΣΕ: 2+1 μεγάλα έργα για ένα σύγχρονο ηλεκτροκίνητο δίκτυο

Ως την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ. Οπως αναφέρουν, τα έργα που έχει ξεκινήσει ή αναμένεται να δημοπρατήσει η εταιρεία πρέπει να ολοκληρωθούν αν η Ελλάδα θέλει να έχει ένα αξιοπρεπές σιδηροδρομικό δίκτυο και οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων τις οποίες έχει κάνει να πιάσουν κάποτε τόπο.

«Ή τα έργα θα ολοκληρωθούν ή δεν υπάρχει αύριο» λένε χαρακτηριστικά.
Η ΕΡΓΟΣΕ έχει δύο στοιχήματα. Το πρώτο μεγάλο έργο βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Στερεάς Ελλάδας και το δεύτερο στη Βόρεια Πελοπόννησο, με πρότζεκτ τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα φέρουν την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Τολμηρό σενάριο στη Νότια Ελλάδα
Στη Νότια Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων των συστημάτων ηλεκτροκίνησης που πρέπει να εγκατασταθούν δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ΕΡΓΟΣΕ σε σχέση με την ομαλή εξέλιξη των έργων. Ετσι, συνδυαστικά με την ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών που έμειναν ημιτελείς μετά τη διάλυση των συμβάσεων της Μηχανικής ΑΕ στην Πελοπόννησο, εξετάζεται ένα τολμηρό σενάριο.

Ειδικότερα θα δημοπρατηθεί μια εργολαβία στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρώσει τις υπολειπόμενες εργασίες, θα περάσει την υποδομή και την επιδομή του σιδηροδρόμου και θα εγκαταστήσει τα συστήματα σηματοδότησης. Παράλληλα, άλλη εργολαβία, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, θα «τρέξει» τα έργα κατασκευής της νέας διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Ψαθόπυργος - Αγιά, θα αναλάβει όμως να περάσει τις εγκαταστάσεις ηλεκτροκίνησης από τα προάστια της Πάτρας ως το Κιάτο.

tovima.gr


Κάντο όπως ο ΓΑΠ

Σταύρος Χριστακόπουλος

Όταν ο ΓΑΠ στην αρχή της κρίσης – εκτός του ότι αποκαλούσε διεθνώς την Ελλάδα διεφθαρμένη – μιλούσε για το χρέος, έλεγε ότι η χώρα μας διαθέτει περιουσία μεγαλύτερη από αυτό και άρα δεν θα πτωχεύσει. Και καλούσε τους επενδυτές να την... αγοράσουν.

Εν συνεχεία αποδείχθηκε ότι κανένας επενδυτής δεν είχε καμιά όρεξη να αγοράσει ελληνική περιουσία, παρότι αυτή – λόγω της ύφεσης επιπέδου εμφυλίου – απαξιώθηκε και κατάντησε να πωλείται στα «καλάθια της Ομόνοιας», απ' όπου την αγοράζουν – ή απλώς την ορέγονται – σχεδόν μόνο επιχειρηματίες από... την Ελλάδα.

Τώρα τι εννοούσε ο ΓΑΠ μιλώντας για ελληνική περιουσία το εξηγούσαμε ήδη από τότε, και πληρέστερα λίγο αργότερα, όταν άρχισε κάπως το πράγμα να ξεκαθαρίζει: μιλούσε το σύνολο της δημόσιας, αλλά και μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, αλλά και των φυσικών πόρων. Και «μπόνους» στους επενδυτές μια ισοπεδωμένη κοινωνία χωρίς ίχνος προστασίας.

Τώρα, επί του – δεύτερου κατά σειρά – διαδόχου του, του Αντώνη Σαμαρά, τα πράγματα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρα, καθώς οι τράπεζες παίρνουν σειρά, ενώ η ιδιωτικοποίηση του κράτους, των υπηρεσιών, των αγαθών και των εταιρειών του – παρά τις δυσκολίες – βρίσκεται στο τελικό στάδιο ξεπουλήματος, αφού ούτε ο όρος ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να περιγράψει τις μεθόδους και τα τιμήματα.

Όμως τώρα φτάνει ο κόμπος στο χτένι, αφού σειρά παίρνουν τα υποθηκευμένα σπίτια.

Ήδη τα περίφημα hedge funds, προνομιακοί συνομιλητές τόσο του ΓΑΠ όσο και του Σαμαρά, ήδη αγοράζουν δάνεια σε τιμή ευκαιρίας. Κυκλοφορούν τιμές επιπέδου 20% της ονομαστικής αξίας, παρότι, όπως λέγεται, οι τράπεζες επιχειρούν να κρατήσουν όσο περισσότερα δάνεια μπορούν προκειμένου να επιχειρήσουν να εισπράξουν στο μέλλον κάτι καλύτερο από αυτό το 20%. Ό,τι δηλαδή γράφουμε εδώ και καιρό.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Σαμαρά, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου κ.λπ., καθιστά από προβληματική έως σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία και την κερδοφορία της όποιας παραγωγικής βιομηχανίας εκδιώκοντας πρακτικά όσες μπορούν με μια απλή αλλαγή έδρας να επιβιώσουν από τη φορολόγηση όχι των κερδών τους, αλλά της παραγωγής τους.

Έτσι οι επενδυτές τύπου hedge funds ετοιμάζονται να επελάσουν αποκομίζοντας «μπιρ παρά» επιχειρήσεις, ακίνητα, δάνεια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να αποφέρει εύκολο, σύντομο και ασφαλές κέρδος.

Αυτή άλλωστε είναι η φύση της λειτουργίας τους και ο λόγος της ύπαρξής τους. Τα funds αυτού του είδους δεν επενδύουν στην παραγωγή, αλλά στο γρήγορο κέρδος, στην απόσπαση και την πώληση των πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών που εξαγοράζουν, ενώ σπανίως παραμένουν μετά τη λεηλασία.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι, συνήθως, στις χρεοκοπημένες χώρες, στις οποίες κατά κανόνα επενδύουν τα πιο επιθετικά από τα funds, συνεχίζουν να... παραμένουν οι κάτοικοί τους – όσοι δηλαδή δεν μεταναστεύουν ελπίζοντας σε ευχερέστερη επιβίωση. Λεηλατημένοι και αυτοί, έρμαια των κερδοσκόπων και των κυβερνητικών φίλων τους που τους κουβάλησαν. Έρμαια επίσης των συνεχών (πάντα «μεσοπρόθεσμων») «προγραμμάτων» για την... αποφυγή της χρεοκοπίας, αλλά και των εμπόρων ψεύτικης ελπίδας.

Αυτή είναι η μοίρα που μας επιφυλάσσουν; Δυστυχώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αυτό δείχνουν. Και δεν φαίνεται πιθανό να διαψευστούν, όπως κάποιοι μιντιακοί κήρυκες διαλαλούν. Εξ άλλου η πολιτική συνέχεια από τον ΓΑΠ στον Σαμαρά είναι πέρα έως πέρα προφανής. Είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα υπόλοιπα, τα... καθησυχαστικά για την ελληνική κοινωνία, αφορούν την επιβίωση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, τα οποία έχουν προ πολλού ταχθεί με την πλευρά των επιδρομέων. Διότι από αυτούς εξαρτάται η ύπαρξή τους...

ΠΗΓΗ

ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΣΤΩ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣ ...

Tου “Αλιέως” 
Αν υποψιαστώ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΣ, πως έχεις ΄΄μαγειρέψει΄΄ το περίφημο...πλεόνασμα - όπως αποκαλύπτει το Reuters - θα ανάψω μία λαμπάδα ίσαμε το μπόι σου, μεθαύριο στη Μεγαλόχαρη στην Τήνο.    Τι είναι αυτό, που ΄΄καρφώνει΄΄ το Reuters;  Δάχτυλος ή κάτι άλλο!  

Η Ελλάδα πέτυχε εύκολα τους δημοσιονομικούς της στόχους κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ την συγκρατούνταν από την βοήθεια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έδειξαν την Δευτέρα, τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου. Η κεντρική κυβέρνηση είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - προ πληρωμών τόκων - της τάξης των ; 2,57 δισ. ($ 3,42 δισ. ΗΠΑ). Αυτό συγκρίνεται με τον ενδιάμεσο στόχο για έλλειμμα των ; 3,14 δις, δήλωσαν.
Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τους πόρους χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

Όμως, περίπου το μισό αυτής της υπέρβασης των ; 5.7 δις εξηγείται από το γεγονός ότι η Αθήνα έλαβε περισσότερες Επιχορηγήσεις από ότι αναμενόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επίσης, ξόδεψε πολύ λιγότερα από αυτά τα κονδύλια για τα επενδυτικά σχέδια από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία.


Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν επίσης περίπου το εφάπαξ έσοδο των ; 1,5 δισ. από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες έβγαλαν από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν και τα οποία επέστρεψαν στην Αθήνα, σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς διάσωσης της.
Αντίθετα, τα μικτά έσοδα από τη φορολογία υπολείπονται των στόχων κατά περίπου ; 1,5 δισ. εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα έχει πληγεί από μια σοβαρή ύφεση έξι ετών, η οποία έχει εξαφανίσει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα περιέκοψε τις πρωτογενές της δαπάνες κατά 10%, σε ; 25,1 δισ., πιάνοντας τον ενδιάμεσο στόχο της κατά ; 1,88 δις.
           ειδοποίησε με Γιάννη μου, φεύγω αύριο πρωί για Τήνο, προλαβαίνεις.

ΠΗΓΗ

Το μεγάλο κόλπο των τραπεζών ! Δείτε πως βάζουν χέρι στην τσέπη μας για πάντα ! - ΒΙΝΤΕΟ

Τη στιγμή που ο λαός δυστυχεί, πακτωλοί χρημάτων πηγαίνουν στις συστημικές τράπεζες για τη "διάσωση" τους. Και αυτές οι τράπεζες είναι που δε σταματάνε να βρίσκουν τρόπους να βάζουν με το έτσι θέλω το χέρι στις τσέπες μας.

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης σχολιάζει στο απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ το τρικ των τραπεζών με θύματα τους ανυποψιάστους πελάτες τους, θέμα το οποίο ανέδειξε Το ΧΩΝΙ την περασμένη Κυριακή.

Δείτε το βίντεο

 

ΠΗΓΗ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΛΣΤΑΤ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ . ΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Σε τηλεοπτική εκπομπή (Κόντρα – Επί του πιεστηρίου) η Ζωή Γεωργαντά προέβη σε μία καταγγελία που πρέπει να προκαλέσει σεισμό τόσο στους προϊσταμένους της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, κυρίας Ελένης Πεδιαδίτη, αλλά και στην εισαγγελία του
Αρείου Πάγου.Συγκεκριμένα, η κυρία Γεωργαντά κατήγγειλε ότι η ανακρίτρια την κάλεσε την προπερασμένη Παρασκευή για να “βρεθούν”, ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑΣ!

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της κυρίας Γεωργαντά, η συνάντηση είχε τον χαρακτήρα …νουθεσίας!

Εδώ πλέον διακυβεύεται ο τελευταίος πυλώνας του πολιτεύματος. Η ίδια η δικαιοσύνη. Εάν η κυρία Γεωργαντά ψεύδεται, η ανακρίτρια οφείλει άμεσα να το καταγγείλει και να κάνει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Εάν όμως οι καταγγελίες της κυρίας Γεωργαντά ισχύουν, τότε οι προϊστάμενοι της κυρίας ανακρίτριας θα πρέπει άμεσα να κινηθούν, διότι εδώ γίνεται κουρελόχαρτο η ποινική δικονομία. Σε ένα θέμα Εθνικής σημασίας, αφού η έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας όχι μόνον να απαλλαγεί από την μνημονιακή λαίλαπα θεσμικά, αλλά και να διεκδικήσει τα δέοντα για την καταστροφή που υπέστη από την συμπαιγνία δανιεστών – κρατικών λειτουργών.

Εν προκειμένω, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου εάν δεν υπάρξει διάψευση, έχει πλέον καθήκον να διερευνήσει και τον ρόλο της ανακρίτριας. Εφ’ όσον πάντα ισχύει η καταγγελία της κυρίας Γεωργαντά.

Εδώ φαίνεται περίτρανα και η μεθόδευση “τακτοποίησης” της υπόθεσης στην πλέον “χαλαρή” εποχή του έτους. Στα μπάνια του λαού.

Να τιμωρηθεί λοιπόν η κυρία Γεωργαντά εάν ψεύδεται. Εάν λέει αλήθεια, να τιμωρηθούν αυτοί που βιάζοντας την δικαιοσύνη, καταστρέφουν το μέλλον της πατρίδας, αφού διερευνηθούν τα κίνητρα τους.

 
 

Οι αμοραλιστές χαμαιλέοντες της πολιτικής

Βρισκόμαστε προ του κύματος κατασχέσεων και της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα εξαπολύσουν τράπεζες και δημόσιο.

Οι δύο κατ’ επάγγελμα ψεύτες λαγοί της κυβέρνησης βγήκαν και πάλι μπροστά
προετοιμάζοντας το έδαφος για την άρση του απαγορευτικού για την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.

Γεωργιάδης και Κεδίκογλού ξαμολήθηκαν από χθες στα κανάλια διαμηνύοντας για πρώτη φορά επισήμως ότι θα αρθεί το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας.

Στην πραγματικότητα ψαρεύει η κυβέρνηση στα θολά νερά, για να καταγράψει τις τυχόν αντιδράσεις τόσο των βουλευτών όσο και του κόσμου. Επελέγη δε η παρούσα χρονική στιγμή, στην κορύφωση των όποιων διακοπών, για έναν και μόνον λόγο: για να πείσουν τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι δεν θα αντιδράσει ο κόσμος και ότι μπορούν να ψηφίσουν ανενόχλητοι.

Ήδη η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία επιτρέπει κατασχέσεις όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου θα τεθεί προς ψήφιση μόλις ανοίξει η Βουλή (μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να γίνουν κατασχέσεις το Σαββατοκύριακο, τις αργίες και μετά τις 7:00 μ.μ.)

Όλες οι δικαιολογίες και οι δήθεν προϋποθέσεις που ακούστηκαν από τους πολιτικούς χαμαιλέοντες Γεωργιάδη και Κεδίκογλου, είναι μία ακόμη προσπάθεια συνειδητής εξαπάτησης των Ελλήνων Πολιτών.

Η δε αναστολή του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις, θα επιχειρηθεί να γίνει τον Σεπτέμβριο, δήθεν ως προαπαιτούμενη για την επόμενη δόση!!

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εννοούν αυτά που λένε, ή είναι και αυτοί βολεμένοι και συμμετέχουν στην προσπάθεια καταλήστευσης των Ελλήνων Πολιτών και διασπάθισης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Θα κατεβάσουν ενωμένοι τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στο Σύνταγμα, για να μείνουν εκεί μέχρι την παραίτηση της Τροϊκανής Κυβέρνησης;

Η θα καταφύγουν σε «κομψές» δικαιολογίες και θα επιχειρήσουν διασπασμένες μικρές συγκεντρώσεις ανά πόλη;

Είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από δεσμεύσεις; Η εξαργυρώνουν γραμμάτια προς τις τράπεζες για την διαγραφή των κομματικών δανείων;

Θα τολμήσουν να κατεβάσουν τους Έλληνες ενωμένους; Η θα τους ξαναδιασπάσουν ανεμίζοντας τις κομματικές σημαίες του διχασμού;

Εάν δεν το πράξουν, τότε αποδεικνύονται ότι δεν είναι τίποτε παραπάνω από σύγχρονους Εφιάλτες, που προδίδουν την χώρα και τους πολίτες με αντάλλαγμα την καρέκλα και την πολυτελή διαβίωση που τους εξασφαλίζει…

Θα αναδειχθούν σε μία Βουλή που έχει καταληφθεί από αμοραλιστές, χαμαιλέοντες της πολιτικής!

Ίων Πολιάδης
ΠΗΓΗ

 

Μετρό Αθήνας: Τον Σεπτέμβριο σε λειτουργία ο νέος σταθμός της γραμμής 3 ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Ένα βήμα πριν το τέλος των φετινών επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας είμαστε πλέον. Μετά τις επεκτασεις προς Ανθούπολη (με 2 σταθμούς) και προς Ελληνικό (με 4 σταθμούς) η Αττικό Μετρό ετοιμάζεται πυρετωδώς και για την τρίτη επέκταση, αυτή τη φορά της γραμμής 3 από το Αιγάλεω στο σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στα σύνορα Αιγάλεω-Χαϊδαρίου. Με την επέκταση αυτή η γραμμή 3 θα πεεριλαμβάνει 21 σταθμούς ενώ συνολικά το δίκτυο του Μετρό στην Αθήνα θα έχει 65 σταθμούς.

Με τη λειτουργία του σταθμού “ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ” ο χρόνος μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής έως το Σύνταγμα θα είναι μόλις 9 λεπτά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας μετάβασης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε 40 λεπτά. Υπολογίζεται ότι η λειτουργία του σταθμού “Χαϊδάρι” θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 30.000 νέους επιβάτες. Μαζί μ,ε τον νέο σταθμό αναμένεται να λειτουργήσει και υπόγειο παρκινγκ χωρητικότητας 400 θέσεων που θα βοηθήσει στην καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων επιβατών.

Την ίδια ώρα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την επέκταση της γραμμής 3 του μετρό από την Αγία Μαρίνα Χαϊδαρίου προς τον Πειραιά, συνολικού μήκους 7,6 χλμ. , με 6 σύγχρονους σταθμούς. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον Μάρτιο του 012. Πρόκειται για επένδυση ύψους 660 εκατ. ευρώ στον δήμο Πειραιά και τις ευρύτερες περιοχές (Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα), που σήμερα έχουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας και χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης από μέσα μεταφοράς.

Με την κατασκευή της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά (υπολογίζεται να είναι έτοιμη το 2017), θα εξυπηρετούνται καθημερινά 132.000 επιβάτες, ενώ ο συνολικός χρόνος από το λιμάνι έως το αεροδρόμιο θα διανύεται μόλις σε 45 λεπτά. Με την παράδοση των επεκτάσεων του μετρό προς Ελληνικό και Χαϊδάρι, θα ξεκινήσει ουσιαστικά και η σταδιακή αλλαγή του χάρτη αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Ουσιαστικά, επιχειρείται η ανατροπή του σημερινού συστήματος αστικών συγκοινωνιών, με την κατάργηση πολλών λεωφορειακών γραμμών και τρόλεϊ, που θα λειτουργούν πλέον ως τροφοδοτικά στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ). Το νέο σύστημα δημοσίων επιβατικών μεταφορών θα στηρίζεται στα μέσα σταθερής τροχιάς και στη «συνεργασία» λεωφορείων, ΚΤΕΛ και τρόλεϊ, ώστε να μην «στοιβάζονται» όλα μαζί στον στενό ιστό της πόλης.

ΠΗΓΗ


Αλλαξε κάτι;...

Δεν πρόλαβε να γυρίσει ο Α. Σαμαράς από το ταξίδι του στις ΗΠΑ και άρχισαν οι εντολές προς τους υπουργούς. Οπως ήδη γράφτηκε, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στους υπουργούς του: «Τα θέλω όλα έτοιμα, πριν μπει ο...καυτός Σεπτέμβρης, για να αποφευχθούν νέα μέτρα».

Κάλεσε μάλιστα όλους τους υπουργούς πίσω στα γραφεία τους από τις 19 Αυγούστου. Και επειδή θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα, ο ίδιος θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές σε Ναύπλιο και Πύλο για να είναι πίσω την ίδια ημέρα.

Ο πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα από τον καθέναν τι ειπώθηκε στη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα και αν όντως ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο για να χαλαρώσει το ελληνικό πρόγραμμα, όπως υποστήριξαν πολλά ΜΜΕ, ή του είπε ότι πρέπει να συνεχίσει την ίδια πολιτική και στην ίδια γραμμή, όπως έγραψε η «Ε».

Και είναι εκείνος που, γυρίζοντας από την Ουάσιγκτον, έδωσε τις ίδιες εντολές που έδινε και πριν φύγει για τις ΗΠΑ...

Γ.ΚΑΜΠ.

"Πολιτικα Παρασκήνια" (enet.gr)

 

Ο κυνικός κύριος Καψής

Η χθεσινή εμφάνιση του κυρίου Καψή στην πρωινή, ενημερωτική εκπομπή του ANTENA, σε καμιά περίπτωση, δεν υπήρξε αποκαλυπτική για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που, έχοντας δει και εξηγήσει τʼ όνειρο από πολύ νωρίς, αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί του.

Ο «ταλαντούχος» κύριος Καψής, προέρχεται από την καρδιά ενός μηχανισμού ο οποίος εδώ και χρόνια διαχειρίζεται τη δημόσια εικόνα του συστήματος που λεηλάτησε τη χώρα. Ο μηχανισμός αυτός έσυρε την Ελλάδα σε μια φοβερή περιπέτεια και την οδήγησε σε πολλαπλά αδιέξοδα. Όντας χαϊδεμένο παιδί του, ο κύριος Καψής, διαθέτει πλούσια εμπειρία στη διαχείριση παρόμοιων κρίσεων, γεγονός που αποδείχθηκε περίτρανα γιʼ άλλη μια φορά.

Αρχικά αναφέρθηκε σε κοινωνικά κριτήρια βάσει των οποίων πρόκειται να επιλεγούν οι εργαζόμενοι του μεταβατικού φορέα. Όχι! Δίπλα στο όνομα του κάθε επιλεγμένου δεν θα αναγράφεται ο αριθμός των μορίων του. Η διαδικασία δεν το προβλέπει γιατί η επιλογή θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια. Μιλώντας για κοινωνικά κριτήρια, ο κύριος υπουργός, προφανώς αναφέρεται σε κάποιο είδος φιλανθρωπίας προς αξιοπρεπείς, έως εχθές, ανθρώπους των οποίων αυτός και η κυβέρνηση κατέστρεψαν τις ζωές. Οι εργαζόμενοι λοιπόν αυτοί βρίσκονται αυτόματα στη δυσάρεστη και ταπεινωτική θέση να εξαρτώνται από την φιλάνθρωπη διάθεση του κυρίου Καψή, έχοντας καταρχήν απεμπολήσει μια αορίστου χρόνου σχέση εργασίας και αποδεχτεί στη συνέχεια την νομιμότητα της απόλυσής τους.

Αυτή η υποκριτική και προσβλητική για τους εργαζόμενους πρακτική είναι εκτός των άλλων και ορισμένου χρόνου. Η κοινωνική πολιτική έχει τα όριά της και γι΄αυτό η μεγαλοθυμία του υπουργού είναι διάρκειας δυο το πολύ τεσσάρων μηνών. Στη συνέχεια η καλοσύνη εξαντλείται και τα κοινωνικά κριτήρια πάνε περίπατο! Κάτω απʼ αυτές τις συνθήκες λοιπόν, ο κύριος υπουργός, διατυπώνει δημόσια την πρόθεσή του να ασκήσει φιλανθρωπία με ημερομηνία λήξεως!

Λίγο αργότερα, όταν τα πράγματα ζορίζουν και η συζήτηση γίνεται λίγο παραπάνω απαιτητική, καλείται να εξηγήσει, μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις, για ποιόν λόγο και με ποια κριτήρια θα είναι φιλάνθρωπος με κάποιους και όχι φιλάνθρωπος με κάποιους άλλους, εφόσον δεν προτίθεται να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που υπέβαλαν αίτηση. Πρόκειται εκτός των άλλων και για επιλεκτική φιλανθρωπία;

Τότε, ο κύριος υπουργός, κρατώντας στο χέρι τις αιτήσεις των παραπλανημένων ΕΡΤικών, τους οποίους πλέον δεν σέβεται και δεν υπολογίζει, προτιμά νʼ αφήσει στην άκρη τις καλοσύνες και να ομολογήσει την αλήθεια. Ο κύριος υπουργός θα προσλάβει αυτούς που του χρειάζονται για να λειτουργήσει ο φορέας. Για τον απλούστατο λόγο ότι «αυτοί ξέρουν πώς λειτουργεί». Στη συνέχεια αρκέστηκε να κλείσει το ματάκι στους δικούς του για να μην ανησυχούν. Οι ΕΡΤικοί είναι κρέας για τα κανόνια, προορισμένοι να μας νομιμοποιήσουν, να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους, να βάλουν μπροστά τις μηχανές με αντάλλαγμα ένα ξεροκόμματο και στη συνέχεια να πεταχτούν στα σκουπίδια. Οι προσλήψεις για τη ΝΕΡΙΤ θα γίνουν με σκληρό ΑΣΕΠ. Τις φωτογραφίες θα τις βγάλουμε αργότερα, τώρα πρέπει να μαζέψουμε τα κάστανα από τη φωτιά.

Όλʼ αυτά, ο κύριος υπουργός, τα ομολόγησε δημόσια με τον εύσχημο και υποκριτικό τρόπο που διδάχτηκε όλʼ αυτά τα χρόνια στα καταγώγια στα οποία εργαζόταν. Εκεί όπου η μεθοδολογία χειραγώγησης και η διαχείρισης της κοινής γνώμης είναι πλέον κεκτημένη γνώση. Άλλωστε, οι περισσότεροι του είδους του, κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στα τηλεοπτικά καφενεία απροκάλυπτα απενοχοποιημένοι και απολύτως συμφιλιωμένοι με τον κυνισμό και τη μαυρίλα της ψυχής τους.

Αυτό όμως που έχει πρωτίστως σημασία είναι το μήνυμα που έστειλε ο κύριος υπουργός στους εργαζόμενους της ΕΡΤ:

Το ξεπούλημα πολλοί αγάπησαν, τον ξεπουλημένο ουδείς.

REUTERS. Η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα με την βοήθεια κονδυλίων της ΕΕ! Τέτοιο μαγείρεμα δεν θα πέρναγε απαρατήρητο…

Σύμφωνα με το Reuters, στο περιβόητο πλεόνασμα του προϋπολογισμού των πρώτων επτά μηνών, δεν μετρήθηκαν οι πληρωμές τόκων,η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης., ενώ περικόψαμε τις πρωτογενές μας δαπάνες κατά 10%...

Επίσης περασαν στο πλεόνασμα τις (μεγαλύτερες του αναμενόμενου) επιδοτήσεις από την ΕΕ για εργα που δεν εκαναν και την εφάπαξ επιστροφή των τραπεζών της Ευρωζώνης.απο τα κέρδη τους επάνω στα Ελληνικά ομολογα.

Και όλα αυτά ενώ η φορολογία υπολείπεται των στόχων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχον έτος, δεν έχει πληρωθεί από τους φορολογούμενους.

Ξύπνησαν οι «κουτόφραγκοι», Αντωνάκη…

Η σειρά μας.

Greece easily beats budget target, helped by EU funds


ATHENS — Reuters


Monday, Aug. 12 2013


Greece easily beat its fiscal targets in the first seven months of the year, propped up by aid from euro zone central banks and European Union funds, finance ministry figures showed on Monday.

The central government had a primary budget surplus – before interest payments – of €2.57-billion ($3.42-billion U.S.). That compares with an interim target for a deficit of €3.14-billion, it said.

The budget excludes the finances of local authorities and social security organizations.


Η Ελλάδα πέτυχε εύκολα τον στόχο του προϋπολογισμού, με βοήθεια από κονδύλια της ΕΕ

ΑΘΗΝΑ - Reuters

Η Ελλάδα πέτυχε εύκολα τους δημοσιονομικούς της στόχους κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ την συγκρατούνταν από την βοήθεια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έδειξαν την Δευτέρα, τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου.

Η κεντρική κυβέρνηση είχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού – προ πληρωμών τόκων – της τάξης των € 2,57 δισ. ($ 3,42 δισ. ΗΠΑ). Αυτό συγκρίνεται με τον ενδιάμεσο στόχο για έλλειμμα των € 3,14 δις, δήλωσαν.

Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τους πόρους χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

Όμως, περίπου το μισό αυτής της υπέρβασης των € 5.7 δις εξηγείται από το γεγονός ότι η Αθήνα έλαβε περισσότερες Επιχορηγήσεις από ότι αναμενόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, επίσης, ξόδεψε πολύ λιγότερα από αυτά τα κονδύλια για τα επενδυτικά σχέδια από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν επίσης περίπου το εφάπαξ έσοδο των € 1,5 δισ. από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα κέρδη που οι κεντρικές τράπεζες έβγαλαν από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν και τα οποία επέστρεψαν στην Αθήνα, σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς διάσωσης της.

Αντίθετα, τα μικτά έσοδα από τη φορολογία υπολείπονται των στόχων κατά περίπου € 1,5 δισ. εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα έχει πληγεί από μια σοβαρή ύφεση έξι ετών, η οποία έχει εξαφανίσει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της.


Ταυτόχρονα, η Αθήνα περιέκοψε τις πρωτογενές της δαπάνες κατά 10%, σε € 25,1 δισ., πιάνοντας τον ενδιάμεσο στόχο της κατά € 1,88 δις.

Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να λάβει τα δάνεια απο ΕΕ / ΔΝΤ . Ελπίζει να σημειώσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικού προυπολογισμού κατά το τρέχον έτος, μια κίνηση που θα της επιτρέψει να αναζητήσει μια περαιτέρω απομείωση του χρέους της, από τους δανειστές της.

Αλλά οι δανειστές παραμένουν επιφυλακτικοί και αναμένουν ένα ισορροπημένο πρωτογενή προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Μεγάλες αβεβαιότητες επιμένουν να υπάρχουν σχετικά με τη δημοσιονομικήέκβαση του 2013, δήλωσαν τον περασμένο μήνα, κυρίως επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν έχουν ακόμη καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων, για το τρέχον έτος.

Μετάφραση: LEFTeria-news

 

OΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ...

Colony Capital. Επενδύει σε ακίνητη περιουσία, καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεία και σε ότι έχει να κάνει με επισφάλειες.
Ειδικότερα αυτές των στεγαστικών δανείων. Τα γνωστά μας. Το 2010 διαχειρίσθηκε 30 δις δολ. Στα
ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων κατατάσσεται 3η παγκοσμίως πίσω από την Blackstone Group και Morgan Stanley Real Estate.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλληνο – Ελβετός Λάτσης (ή το ανάποδο) αγόρασε μέσω της Colony Capital, την κλινική «Hôpital de la Tour» και τις θυγατρικές της έναντι 500 εκ ελβετικών φράγκων στην Ελβετία. Μάλιστα χτυπήθηκε με άλλα τοπικά ιατρικά συμφέροντα που έδωσαν καλύτερη προσφορά. Όμως ο πωλητής - μέσω της Colony Capital ήταν η επενδυτική τράπεζα Rothschild Λονδίνου - είχε ρήτρα που να επιτρέπει να πάρει μια καλύτερη προσφορά για τριάντα ημέρες. Κοίτα να δεις. Όντως πήρε καλύτερη προσφορά από τον Λάτση. Αυτά είναι deal.


O πόλεμος που έχει ξεσπάσει για τα σχέδια κρατικοποιήσεις των νοσοκομειακών εσόδων και αν το ελβετικό μοντέλο υγείας, τάσσεται υπέρ μιας πιο φιλελεύθερης ιατρικής, είναι θέματα συζήτησης που διεξάγονται τώρα στην Ελβετία με αφορμή την αγοραπωλησία που όμως δεν μας αφορά. Γιατί απλά ο Λάτσης δίνοντας την προμήθεια από την αγοραπωλησία στην Colony Capital άνοιξε την πόρτα για αυτά που έρχονται.

Πατριώτες τώρα που θα μας πάρουν τα σπίτια να μην βαρυγκωμήσετε. Πάλι σε πατριώτη θα πάνε. Θα επανέρθω με λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ.

Απλά προσπαθώ να καταλάβω γιατί οι συνάδελφοι στα ρεπορτάζ τους για τα κοράκια, που ήταν αναλυτικά δεν είδαν έναν από τους μεγαλύτερους παίχτες – κοράκι στο κόσμο.

Γιατί ωρε παλλουκάρια που λέει και ο αδελφούλης; Γιατί;

 
 

Δημήτρης Καζάκης : Ευρώ ή Δραχμή; Υποδούλωση ή Ελευθερία;

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ορισμένοι που επιμένουν ότι το δίλλημα Ευρώ ή Δραχμή, είναι ένα ψευδοδίλλημα και τέλος πάντων δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα.

Αυτό μπορεί να το ισχυρίζεται μόνο όποιος είτε διακρίνεται για την άγνοιά του, είτε για την
σκοπιμότητά του στην εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Κι ενώ η άγνοια δεν αποτελεί επιχείρημα και συγχωρείται, η σκοπιμότητα όχι.

Είναι αδιανόητο να χρειάζεται να λέμε και να ξαναλέμε τα αυτονόητα, αλλά αγαπητές κυρίες και κύριοι από την πρώτη στιγμή που το νόμισμα χρησιμοποιήθηκε ως βασικό συναλλακτικό μέσο αποτέλεσε την καρδιά του οικονομικού προβλήματος. Ο Αριστοτέλης διέκρινε δύο είδη οικονομίας: την «κατά φύσιν κτητική», που καλύπτει τις λογικές ανάγκες του ανθρώπου μέσα από την παραγωγή, τόσο σε επίπεδο οικογένειας όσο και σε επίπεδο πόλης και τη «χρηματιστική», που εξυπηρετεί αλόγιστες επιθυμίες πλουτισμού, άρα είναι «παρά φύσιν».

Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΗ

Για τον Αριστοτέλη «η χρηματιστική σχετίζεται κυρίως με το νόμισμα και έχει κύριο έργο της την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους, επειδή προσπορίζει πλούτο και χρήματα... Γι' αυτό πολύ εύλογα η τοκογλυφία είναι μισητή, επειδή το κέρδος προέρχεται από το ίδιο το νόμισμα κι όχι από τη χρήση, για την οποία προορίστηκε. Ενώ επινοήθηκε για χάρη της συναλλαγής, το νόμισμα πολλαπλασιάζεται από τον τόκο (γι' αυτό άλλωστε και ο τόκος ονομάστηκε έτσι γιατί όπως τα γεννήματα είναι όμοια με τους γεννήτορες τους, έτσι και ο τόκος είναι γέννημα χρημάτων από χρήματα). Επομένως απ' όλους τους τρόπους απόκτησης πλούτου βασικά αυτός είναι ο πιο αφύσικος.»

Επομένως, το πρώτο και βασικό βήμα για να αντιμετωπιστεί ο «παρά φύσιν» πλουτισμός και πιο συγκεκριμένα η τοκογλυφία είναι να ελέγξει η κοινωνία το νόμισμα και να το χρησιμοποιήσει αυστηρά ως γενικό ισοδύναμο, δηλαδή ως μέτρο της συναλλαγής και όχι ως μέσο πλουτισμού και συσσώρευσης χρέους. Πότε ελέγχει η κοινωνία το νόμισμα; Όταν διατηρεί για τον εαυτό της το εκδοτικό δικαίωμα του νομίσματος και κατέχει τους βασικούς μοχλούς της κυκλοφορίας του, δηλαδή πρώτα και κύρια την κεντρική τράπεζα. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Με την κατάκτηση της δημοκρατίας όπου ο ίδιος ο λαός ασκεί την κυριαρχία στην χώρα του.

Το νόμισμα δεν είναι ένα απλό εργαλείο, αλλά αντιπροσωπεύει σχέσεις δύναμης, εξάρτησης, εξουσίας και εκμετάλλευσης. Συνεπώς δεν είναι αδιάφορο το τι νόμισμα διαθέτει μια οικονομία, ούτε το ποιος το εκδίδει, ή το ελέγχει. Αν ήταν έτσι, τότε γιατί δεν επετράπη στην Ελλάδα από τις Προστάτιδες Δυνάμεις να εκδώσει το δικό της νόμισμα στο έδαφός της από το κράτος της, μετά την δολοφονία Καποδίστρια και την εγκατάσταση της «ξένης ακρίδας», όπως ονόμασε ο λαός μας την Βαυαροκρατία; Γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα κατόρθωσε να εκδώσει το δικό της εθνικό κρατικό νόμισμα μόλις το 1949; Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς ότι χωρίς το δικό σου εθνικό νόμισμα δεν μπορείς καν να σταθείς σαν χώρα; Μάλλον πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο όταν φοράς τις παρωπίδες της ιδεολογίας, ή της σκοπιμότητας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Ο αγώνας για εθνικό κρατικό νόμισμα έναντι των παγκόσμιων νομισμάτων με χρυσή κανόνα ή χωρίς και σε ιδιωτικά χέρα, είναι ένας αγώνας που υφίσταται ανάμεσα στους εκπροσώπους της δημοκρατίας και της απολυταρχίας πολύ πριν την βιομηχανική επανάσταση τον 19ο αιώνα. Ο περίφημος άγγλος ποιητής Πέρσι Σέλυ έγραφε στα 1820 για την επινόηση του δημόσιου χρέους όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ως εργαλείο διακυβέρνησης: «Οι πλούσιοι, χωρίς να είναι πλέον σε θέση να εξουσιάσουν με τη βία, έχουν εφεύρει το καθεστώς αυτό ώστε να μπορούν να κυβερνούν με την απάτη. Οι πιο δεσποτικές κυβερνήσεις της αρχαιότητας δεν γνώριζαν την εφεύρεση αυτή, η οποία είναι μια συνοπτική μέθοδος για να αποσπάσει από τους ανθρώπους πολύ περισσότερα από όσα όλοι οι πραιτοριανοί φύλακες, τα αυθαίρετα δικαστήρια, και οι εισπράκτορες φόρων που έγιναν σε έσχατη περίπτωση δικαστές, δεν θα μπορούσαν ποτέ να στραγγίσουν. Ούτε η περσική μοναρχία ούτε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου η θέληση ενός ατόμου αναγνωριζόταν ως ανέκκλητο δίκαιο, δεν απέσπασε ποτέ το ένα εικοστό από την αναλογία που αποσπά τώρα από την ιδιοκτησία και την εργασία των κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας.» Και φυσικά ζητούσε την ολοκληρωτική διαγραφή του δημόσιου ή εθνικού χρέους, όπως και το πέρασμα του δικαιώματος έκδοσης του νομίσματος στα χέρια μια δημοκρατικής διακυβέρνησης του εργαζόμενου λαού.

Το εθνικό κρατικό νόμισμα από εκείνη την εποχή συνδέθηκε με τις δημοκρατικές προσδοκίες των πιο φιλελεύθερων και φωτεινών μυαλών, αλλά και με τους αγώνες των λαών για δημοκρατία και εθνική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία. Όταν το 1931, καταμεσής του παγκόσμιου κραχ, συναντήθηκαν στο Λονδίνο τα καλύτερα μυαλά της γηραιάς Αλβιόνος για να συζητήσουν για την κρίση, όλοι τους με μια φωνή επανέλαβαν όσα έγραφε ο Σέλυ σχεδόν έναν αιώνα νωρίτερα. Μάλιστα ένας από αυτούς ο Σερ Μπάζιλ Μπλάκετ, ξεκίνησε την ομιλία του κάπως έτσι: «Λέγεται ότι σε αναλογία με τον αριθμό τους υπάρχουν περισσότεροι ειδικοί στο σκάκι στα τρελοκομεία από οποιαδήποτε άλλη τάξη, μετά από αυτούς έρχονται οι ειδικοί στα νομισματικά...» Ειρωνευόταν εκείνους τους «ειδικούς» που θεωρούσαν δευτερεύον ζήτημα το νομισματικό και αντιμετώπιζαν το παγκόσμιο νόμισμα σε χρυσό και με αντίκρισμα χρέος το ίδιο με το εθνικό κρατικό νόμισμα που δεν συσσωρεύει χρέος.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι λαοί κατόρθωσαν να επιβάλουν μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τη λογική του εθνικού κρατικού νομίσματος στις περισσότερες χώρες του κόσμου και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον μεταπολεμικό εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, αλλά και για κατακτήσεις στα δικαιώματα της εργασίας. Είναι τυχαίο που την εποχή αυτή, την εποχή του εθνικού κρατικού νομίσματος είχαμε τις περισσότερες κατακτήσεις από ποτέ στη δημοκρατία και στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα; Είναι τυχαίο ότι η δραστική υποχώρηση των παγκόσμιων νομισμάτων μεταπολεμικά και η κρίση του συστήματος του Bretton Woods, που ωφέλησε την σταθερότητα των εθνικών νομισμάτων ακόμη και των πιο αδύναμων οικονομιών, συνδέθηκε άρρηκτα με την κατάρρευση του αποικιοκρατικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΡΕΒΑΝΣ

Φυσικά ποτέ οι ολιγαρχίες δεν συγχώρησαν τους λαούς που επέβαλαν την λογική του εθνικού νομίσματος κι έτσι περιόρισαν δραστικά την δυνατότητα επεκτατισμού τους σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομιών, χωρών και λαών. Οι εκπρόσωποι των πιο αρπακτικών μερίδων του διεθνούς κεφαλαίου δεν σταμάτησαν να κατηγορούν το εθνικό νόμισμα. Ο Φρήντριχ Χάγιεκ, ένας από τους πιο υστερικούς νεοσυντηρητικούς αυστριακής καταγωγής, είδωλο για τους πιο πωρωμένους θατσερικούς, εξέδωσε το 1976 ένα βιβλίο για την αποκρατικοποίηση του χρήματος (The Denationalization of Money) όπου υποστήριξε την έκδοση ανταγωνιστικών ιδιωτικών νομισμάτων που θα επέτρεπαν την υπέρβαση των συνόρων και θα έκαναν τις αγορές να συγκλίνουν σε ένα ή δύο με αποτέλεσμα να επιβληθούν ενιαίοι χρηματοπιστωτικοί κανόνες παγκόσμια. Ο Χάγιεκ δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να επαναφέρει την παλιά νομισματική θεωρία των μερκαντιλιστών του 17ου και 18ου αιώνα που χρησίμεψε στην δημιουργία των πρώτων σύγχρονων αυτοκρατοριών σε βάρος των πιο αδύναμων λαών, χωρών και περιοχών του πλανήτη.

Η θεωρία αυτή αν και απορρίφθηκε τότε από το σύνολο σχεδόν των σοβαρών οικονομολόγων του πλανήτη, αποτέλεσε το πιο τρελό όνειρο των μεγάλων διεθνοποιημένων τραπεζών και των πολυεθνικών που χρηματοδότησαν την διάδοσή της τόσο στα επιτελεία των κυβερνήσεων, όσο και στα πανεπιστήμια. Κι έτσι από την δεκαετία του '80 και μετά άρχισε σιγά-σιγά να οικοδομείται. Κι έτσι το παλιό θέσφατο των εκπροσώπων της απολυταρχίας, αυτή η τόσο παλιά και απαρχαιωμένη αντίληψη που λειτουργεί ως ιδανικό μέσο επεκτατισμού των ισχυρών σε βάρος των αδύναμων, ντύθηκε με τα φανταχτερά χρώματα της παγκοσμιοποίησης και μας πλασαρίστηκε με τόνους μακιγιάζ για να περάσει ως κάτι νέο, αυτό που προέρχεται από τις πιο αντιδραστικές παραδόσεις του παρελθόντος.

Η εξαγορά των οικονομικών σπουδών και η υποβάθμισή τους ως εκεί που δεν παίρνει άλλο, βοήθησε ώστε ακόμη δεξιοί και αριστεροί να υποταχθούν στη νοσηρή του παρουσία. Ιδίως όταν πήρε την συγκεκριμένη μορφή του ευρώ και συνοδεύτηκε από πακτωλό κονδυλίων εξαγοράς του κομματικής υπαλληλίας και του περιβάλλοντος χώρου που είχαν σχηματίσει τα κόμματα γύρω τους.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ;

Που να σκεφτούν τα αυτονόητα. Πώς να αντιληφθούν ότι χωρίς εθνικό κρατικό νόμισμα δεν μπορεί καν να υπάρξει εθνική κυριαρχία, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η τραπεζοκρατία και η χρεοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα. Το πρόβλημα της εθνικής κυριαρχίας σήμερα δεν συνδέεται τόσο με τις δανειακές συμβάσεις, οι οποίες εύκολα καταγγέλλονται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Το τεράστιο πρόβλημα της εθνικής κυριαρχίας βρίσκεται, πρώτα και κύρια, στο γεγονός ότι όλες οι «διεθνείς δεσμεύσεις» που έχουν επιβάλει οι δανειστές και η τρόικα στην χώρα μας έχουν περάσει στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας και υπέρ τους έχουν νομολογήσει και τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Επομένως δεν υπάρχει κανένας θεσμικός τρόπος ανατροπής ή αποδέσμευσης της χώρας υπό την υπάρχουσα νομική μορφή της από τις δεσμεύσεις που της έχουν επιβληθεί. Όποιος λέει το αντίθετο, είτε τρέφει άγνοια, είτε κοροϊδεύει τον κόσμο. Θα μου πείτε ο πρώτος είναι; Όχι, αλλά όποιος σέβεται τον εαυτό του, τούτο το λαό που υπόκειται σε μεθοδευμένη γενοκτονία και την πατρίδα του που καταστρέφεται, οφείλει τουλάχιστον να λέει πάντα και κάτω απ' όλες τις συνθήκες την αλήθεια.

Η εθνική κυριαρχία της χώρας δεν μπορεί να διεκδικηθεί από τον λαό, ούτε μπορεί να κατακτηθεί αν δεν ενεργοποιηθεί η ακροτελεύτια διάταξη του υφιστάμενου Συντάγματος, άρθρο 120 και ειδικότερα η παράγραφος 2 που προβλέπει: «O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.» Η παράγραφος 3 που προβλέπει: «O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.» Και της παραγράφου 4 που προβλέπει: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Ποιος μπορεί να ενεργοποιήσει αυτή την ακροτελεύτια διάταξη του υφιστάμενου Συντάγματος; Μόνο ο ίδιος ο λαός αυτοπροσώπως με τον τρόπο που θα επιλέξει ο ίδιος. Όχι ασύνταχτα, σαν μπουλούκι, εύκολος αντίπαλος των δοσίλογων και του καθεστώτος, αλλά συντεταγμένα και οργανωμένα ανά γειτονιά και χώρο δουλειάς. Έτοιμος για όλα προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία του.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο εντός ευρώ; Πόσο ανόητος, πόσο άσχετος και πόσο αναίσθητος πρέπει να είναι κάποιος για να απαντήσει ναι. Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που απαντούν ότι το δίλλημα του νομίσματος δεν μας ενδιαφέρει. Δικαίωμά τους. Όμως δεν πρέπει να μας απαντήσουν σε ορισμένα απλά ερωτηματάκια; Πώς θα γίνει να ξεφορτωθούμε το χρέος, έστω του σημαντικότερου μέρους του, όταν οι χρεωστικές απαιτήσεις των 240 δις ευρώ που δόθηκαν από το ευρωσύστημα στο ελληνικό κράτος περιήλθαν από 1/7/2013 στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας; Και για να λείψουν τα δικολαβίστικα και οι ανοησίες περί επαναδιαπραγμάτευσης θα θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 8 της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΕΜΣ προβλέπονται τα εξής: «Στον βαθμό που είναι αναγκαίο για την άσκηση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην παρούσα συνθήκη, όλη η περιουσία, οι χρηματοδοτικοί πόροι και τα στοιχεία του ενεργητικού του ΕΜΣ δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό, ρύθμιση, έλεγχο και μορατόρια οποιασδήποτε φύσεως.»

Με άλλα λόγια αποκλείεται εξαρχής οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον ΕΜΣ για τον περιορισμό, ρύθμιση, ή μορατόριουμ επί των χρωστικών του απαιτήσεων έναντι του ελληνικού κράτους. Να το θυμάστε αυτό κάθε φορά που κάποιος επίδοξος επαγγελματίας του πολιτικού θράσους θα σας μιλά με στόμφο για επαναδιαπραγμάτευση.

Τέλος, μπορούν να μου πουν όλες αυτές οι αγαπητές κυρίες και οι κύριοι που λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει το δίλημμα του νομίσματος, που θα βρουν την αναγκαία χρηματοδότηση για την ελληνική οικονομία που σβήνει και την κοινωνία που πεθαίνει, χωρίς χρέος, χωρίς η χώρα να ξεπουλιέται; Από τον Άγιο Βασίλειο, βοήθειά μας; Από τον θείο Σκρουτζ; Ή από τον Ντόναλντ τον απατεώνα; Όσο αποφεύγετε να απαντήσετε πειστικά και επί του προκειμένου, τόσο εμείς δικαιούμαστε να σας αντιμετωπίζουμε σκωπτικά και με λοιδορία. Είστε το ίδιο απατεώνες με όλους τους υπόλοιπους. Και το ίδιο επικίνδυνοι γιατί το ζήτημα δεν είναι απλά θεωρητικό, αλλά από αυτό κρίνεται η ίδια η ζωή της χώρας και του λαού της. Εδώ και τώρα. Σήμερα. Κάθε μέρα που περνά μέσα στο ευρώ χιλιάδες Έλληνες χάνουν τα πάντα ακόμη και την ελπίδα για ζωή. Το να εμφανίζεται σ' αυτήν την κατάσταση κάποιος και να τους πουλά φούμαρα, να προσπαθεί να τους εξαπατήσει και να του αποσπάσει την προσοχή από το βασικό δίλημμα τότε είναι χειρότερος από τους δημίους. Είναι σαν τους κατ' επάγγελμα ταρτούφους που χρησιμοποιούσαν στον μεσαίωνα οι δήμιοι για να διασκεδάζουν το πλήθος και τα θύματα τους πριν την εκτέλεση προκείμενου να αποφύγουν κάποια πιθανή εξέγερση.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Δεν μας φτάνουν οι δήμιοι που ανοιχτά σου λένε ότι προκειμένου να διασωθεί το ευρώ δεν τους νοιάζει κι αν χαθεί η χώρα με τον λαό της πρώτο. Έχουμε και τους ποικίλους ταρτούφους που μας λένε ότι το νομισματικό δίλημμα, εκείνο που συμπυκνώνει με τον πιο άμεσο και πρακτικό τρόπο την επιλογή ανάμεσα στον ραγιαδισμό και την ελευθερία, δεν είναι κυρίαρχο, ή τέλος πάντων δεν πρέπει να μας απασχολεί.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΑΡΤΟΥΦΩΝ

Πώς μπορεί λοιπόν να υπάρξει ενότητα ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι; Πώς μπορεί να υπάρξει ενότητα ανάμεσα σ' εκείνους που παλεύουν για την ανατροπή της δουλοπαροικίας του χρέος υπό το ευρώ με εκείνους που θέλουν μόνο μια αλλαγή στην διαχείριση εντός ευρώ; Πώς μπορεί να υπάρξει ενότητα ανάμεσα σ' εκείνους που θέλουν λεύτερη και δημοκρατική την πατρίδα τους με εκείνους που διαπραγματεύονται απλά τους όρους της δουλοπαροικίας και του ραγιαδισμού; Όσο και να θέλουν οι ποικίλοι ταρτούφοι να ξεγελάσουν τον κόσμο, δεν πρόκειται να πείσουν ότι ο μεγάλος εχθρός είναι το μνημόνιο και οι δανειακές συμβάσεις. Γι' αυτό και κανένας φύσει και θέσει Τραμπάκουλας δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται άθλιος τυμβωρύχος μετατρέποντας το ηρωικό ακρωνύμιο του ιστορικού ΕΑΜ σε Εθνικό Αντιμνημονιακό Μέτωπο. Ειδικά σε μια εποχή που μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί έχουν πλήρως αποδεχτεί το συνολικό πλαίσιο της δουλοπαροικίας του χρέους που έχει εγκαταστήσει στη χώρα μας το ευρώ.

Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεργασίας ή ενότητας με δήμιους και ταρτούφους. Δεν πρόκειται να προδώσουμε τους όρκους μας και τις σημαίες μας, τις πολεμικές σημαίες ενός μαχόμενου λαού που διεκδικεί την ελευθερία του, για προσωρινά και αμφίβολα εκλογικά οφέλη μέσα από συνεργασίες με ταρτούφους της πολιτικής σκηνής. Και ταρτούφος είναι όποιος δεν θέτει ζήτημα δημοκρατίας με αφετηρία την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος και δεν ξεκινά από την αφετηρία του εθνικού κρατικού νομίσματος προκειμένου να διαγραφεί μονομερώς το χρέος και να ανοικοδομηθεί η χώρα χωρίς δημόσια και ιδιωτικά χρέη, χωρίς ολιγαρχίες και καθεστώτα υποτέλειας.

Εμείς επενδύουμε σε μια άλλη ενότητα. Τελείως διαφορετική. Μια ενότητα που κερδίζεται μέσα στην μάχη. Μια ενότητα που συγκροτείται βήμα το βήμα μέσα στον λαό κρατώντας ψηλά, πιο ψηλά απ' όλους για να φαίνονται απ' όλο τον λαό, τα πολεμικά λάβαρα που μπορούν να φέρουν την λύτρωση και την ελευθερία. Εμείς κρατάμε αυτά τα πολεμικά λάβαρα ψηλά και τα τιμούμε με τον αγώνα μας. Όσοι είναι αληθινοί πατριώτες και δημοκράτες ήδη μέσα στον αχό της μάχης έρχονται δίπλα μας και μαζί τους μάζες-μάζες αρχίζει να αφουγκράζεται το προσκλητήριο της τιμής κι ο λαός.

Αφήστε να δούμε στην πράξη ποια ενότητα θα επικρατήσει. Η δική τους, ή η δική μας; Η δική τους γύρω από τυχάρπαστες συνεργασίες με σκοπό την κοινοβουλευτική έδρα, ή η δική μας με επίκεντρο τον λαό; Πάντως ένα είναι σίγουρο. Όποιος θα στέκεται ορθός μέχρι το τέλος αυτού του πολέμου, αυτός θα είναι κι ο νικητής. Κι εμείς είμαστε από γερό σκαρί, από ξύλο γριάς ελιάς που με το λάδι της έδινε δύναμη στους αρχαίους ήρωες και γεροί σαν τον πλάτανο που στην παχιά σκιά του ξαπόσταινε πάντα ο λαός μας στην σχόλη της μάχης, ή του μεροκάματου, που για τους περισσότερους ήταν τις πιο πολλές φορές πιο σκληρό κι από τον πόλεμο. Είμαστε ίδιοι με την πατρίδα μας, γέννημα θρέμμα των πιο ζωντανών της παραδόσεων και από εμάς δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν ούτε οι δήμιοι, ούτε οι ταρτούφοι.

Δημήτρης Καζάκης

Πηγή : http://www.toxwni.gr/

 

Ο ΔΑΚΡΥΒΡΕΚΤΟΣ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Κατά την δεκαετία του ΄60, δηλαδή τη δεκαετία του καλού σατυρικού και πραγματικού ελληνικού κινηματογράφου, μεγάλοι συγγραφείς και σεναριογράφοι, όπως ο Αλέκος Σακελάριος, ο Γιάννης Δαλιανίδης, ο Δημήτρης Ψαθάς και τόσοι άλλοι, δημιούργησαν καταπληκτικές ταινίες, όπου πραγματεύονταν με χιουμοριστικό τρόπο την ανικανότητα, την ραδιουργία, την απατεωνιά, την ψευτιά και την αλαζονεία των πολιτικών προσώπων της εποχής. Τέτοια σατυρικά-κινηματογραφικά αριστουργήματα ήταν επί παραδείγματι, το «ζητείται ψεύτης» και το «υπάρχει και φιλότιμο» (Μαυρογιαλούρος).

Παρ΄ ότι λοιπόν, παρήλθαν από τότε πολλές δεκαετίες, εν τούτοις τα σημερινά παχύδερμα της πολιτικής ζωής του τόπου μας, εξακολουθούν και διακρίνονται από τα ίδια ευτελή και απαξιωτικά χαρακτηριστικά, εκείνων των πολιτικών τους προγόνων. Ίσως όμως, σήμερα να μπορούσαμε να τουςπροσάψουμε και την ατιμωτική κατηγορία των προδοτών, από τη στιγμή που στην εποχή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων έχουν εκχωρήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και έχουν εξαθλιώσει πλήρως τον Ελληνικό λαό.

Έτσι, στο σημερινό μου άρθρο θα ασχοληθώ με ένα τέτοιο πολιτικό πρόσωπο, καταγράφοντας με ακρίβεια ένα απόσπασμα ομιλίας του. Από εσάς θα ζητούσα να αναγνωρίσετε τον σύγχρονο «Μαυρογιαλούρο», πριν τον αναφέρω παρακάτω: «…Γνωρίζω την ανηφόρα που θα συνεχίσουμε, για καιρό, να ανεβαίνουμε, ως λαός και ως χώρα. Γι΄ αυτό και πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Δεν θα χαϊδέψω αυτιά. Απορρίπτω το εύκολο μονοπάτι των ψεύτικων υποσχέσεων…Όχι, σε αυτόν τον τόπο δεν αρμόζει να γίνουμε το κλοτσοσκούφι κανενός! Σε αυτόν τον τόπο αρμόζει μόνο η Ευθύνη της Ανόρθωσής του, και η Ελπίδα που οφείλουμε όλοι να δώσουμε στα παιδιά μας και στο μέλλον τους!...Κάθε μέρα βλέπει γύρω του ο καθένας μας, δυστυχία, απελπισία, απόγνωση, ψυχολογία κατάθλιψης. Φόβο, διάχυτο φόβο για το αύριο και οργή για το σήμερα. Βλέπει λουκέτα στους δρόμους, βλέπει ανέργους, βλέπει οικογένειες με δυο εισοδήματα ως χθες, σήμερα να μην έχουν κανένα. Αλλά οι υποχρεώσεις τους να έχουν ανέβει. Βλέπει και ξέρει ότι οι ακάλυπτες επιταγές έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κι έχουν γίνει αληθινή βόμβα στα θεμέλια της αγοράς. Βλέπει μια ολόκληρη μεσαία τάξη να μην έχει που να πιαστεί, τι να ελπίσει. Βλέπει μια νεολαία χωρίς αύριο κι έναν ολόκληρο λαό να ακούει καθημερινά να τον προσβάλλουν και να τον καθυβρίζουν. Και κάθε τόσο να του λένε ότι τον “σώζουν”! και μετά από κάθε “σωτηρία” η κατάσταση να γίνεται πιο απελπιστική! Να έρχεται νέα κρίση. Και να τον …ξανά-σώζουν. Και να τον βεβαιώνουν ότι “μπήκε πάτος στο βαρέλι”. Κι ύστερα πάλι νέα κρίση, νέα κατάρρευση δίχως “πάτο”. Και νέα “σωτηρία”, με καινούργια χαράτσια. Που κανείς δεν ξέρει πως θα πληρωθούν…Προφανώς δεν μας λένε την αλήθεια. Όμως, με αυτό το περιστατικό ξεκίνησε μια οξύτατη κρίση αξιοπιστίας της κυβέρνησης, απέναντι στους εταίρους μας. Την κρίση αυτή την πλήρωσε ο ελληνικός λαός, και ιδίως η μεσαία τάξη. Και έτσι ακούσαμε από το βήμα αυτό την περασμένη Κυριακή το έκτο χαράτσι στα ακίνητα μέσα σε ενάμιση χρόνο! Το οποίο μάλιστα θα είναι διπλάσιο απ΄ όσο μας είπαν στην αρχή.

Και καλούνται να το πληρώσουν και οι άνεργοι και οι ανήμποροι, υπό την άμεση απειλή να τους κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα! Τι είναι αυτό; Δεν είναι πλήρης ομολογία αποτυχίας; Δεν είναι ομολογία αδιεξόδου; Δεν θα χειροτερέψει την κρίση; Θέλουν να μας πουν ότι όλα πηγαίνουν καλά; Κι ότι τώρα με τους νέους ατέλειωτους φόρους που θα πληρώσουμε, θα βγάλουμε και “πρωτογενή πλεονάσματα” του χρόνου; Και θέλουν να το πιστέψουμε; Με την ύφεση που βαθαίνει στο 6%; Με το δημόσιο να μην πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του; Αυτό θέλουν να πιστέψουμε; Οι ίδιοι το πιστεύουν; Δεν νομίζω. Και για να κλείσουμε με τα σημερινά και τα τρέχοντα: Πρώτα από όλα τα χαράτσι: Το νέο χαράτσι δεν μπαίνει για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Μπαίνει επειδή δεν μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή. Κι επειδή έχουν ήδη παραλύσει την οικονομία. απευθύνομαι στην κυβέρνηση: Δεν αναστηλώνετε έτσι την αξιοπιστία της Ελλάδος στο εξωτερικό. Αποδέχεστε πράγματα που εσείς οι ίδιοι θα τα βρείτε ανεφάρμοστα. Καταδιώκετε την ιδιοκτησία! Κυρίως τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Χάνετε τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας μέσα στην Ελλάδα…».

Αγαπητοί φίλοι, όλα τα παραπάνω ποιος νομίζετε πως τα είπε; Μήπως ο Τσίπρας, μήπως ο Καμμένος, μήπως ο Μιχαλολιάκος; Όχι βέβαια! Όλες αυτές τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τις διατύπωνε, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2011 ο πάλαι ποτέ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΌΣ, δακρύβρεχτος σαλτιμπάγκος πολιτικός, Αντώνης Σαμαράς. Ναι τότε που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβλεπε τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής για την κοινωνία και την πατρίδα μας. Και σήμερα αυτός ο χρεοκοπημένος πρωθυπουργός, έρμαιο ανδρείκελο της πολιτικής της νεοναζιστικής Γερμανίας συμμετέχει υποτασσόμενος απόλυτα στην διάλυση της Ελλάδας μας.

Ωστόσο, αγαπητοί φίλοι, στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να παραθέσω ένα ακόμη χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ίδια ομιλία-δέσμευση του σημερινού Πρωθυπουργού και το οποίο αποδεικνύει την γνώση του στο απόλυτο στυγερές έγκλημα κατά της πατρίδας και του λαού της: «…Στο χέρι μας είναι να σηκωθούμε. Οι Έλληνες μπορούμε! Κι αυτό μας φέρνει στο άλλο μήνυμα που έχω σήμερα να σας πω. Τι πρέπει να κάνουμε για να τα καταφέρουμε. Να καταλάβουμε, ότι για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να αρχίσει η Ανάκαμψη αμέσως. Όχι μετά από ένα-δυο χρόνια. Όχι πρώτα να μειώσουμε τα ελλείμματα κι ύστερα να δούμε τι θα γίνει με την Ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.Αλλά το ακριβώς αντίθετο. Να ανακάμψουμε αμέσως, για να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα και να ελεγχθεί το χρέος…».

Δυστυχώς όμως, μόλις έγινε Πρωθυπουργός έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε και υποσχόταν το 2011, ακολουθώντας κατά γράμμα και συμπλέοντας ξεκάθαρα με όλες εκείνες τις προδοτικές-μνημονιακές δυνάμεις που οδήγησαν την Ελλάδα στο δρόμο της καταστροφής, σε ένα δρόμο δηλαδή, χωρίς γυρισμό. Έτσι, οι βαρύγδουπες εξαγγελίες του τότε στην ΔΕΘ, όπως και τα Ζάππειο 1, 2, 3, αυτού και της πολιτικής καμαρίλας του (Μηταράκης, Σταικούρας, Λαζαρίδης, Μουρούτης κ.α.) έχουν ήδη παραπεμφθεί στον κάλαθο ανακύκλωσης της ΝΔ και έχουν καταδικαστεί ήδη από τον Ελληνικό λαό. Άλλωστε, την νεοταξική και νεοφιλελεύθερη πολιτική Σαμαρά, την εξοβελίζουν και οι πλέον σκληροί Σαμαρικοί, όπως η ιστοσελίδα antinews.grστις 3/8/2013, με το άρθρο:«Το πρόγραμματης τρόικας δεν σώζει την Ελλάδα, την αποτελειώνει…».

http://www.antinews.gr/2013/08/03/223619/

Τελειώνοντας, θα μου επιτρέψετε να καταγράψω άλλο ένα επίκαιρο σημείο από την ίδια ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην 78η ΔΕΘ: «…Όμως, η Κυβέρνηση Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που κόβει τις πιο χαμηλές συντάξεις, προσέλαβε στο κράτος τουλάχιστον 25 χιλιάδες μέσα σε ενάμιση χρόνο! Το κομματικό κράτος σε όλη του την μεγαλοπρέπεια…»! Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, επί τάπητος κ. Σαμαρά, είναι πολύ απλό! Γιατί αναστατώνετε επί τόσο χρονικό διάστημα την Ελληνική κοινωνία με το “πρόγραμμα κινητικότητας” και δεν απολύετε τους τελευταίους προσληφθέντες “πρασινοφρουρούς”;

Συνεπώς, φίλες και φίλοι, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο ίδιος ο οποίος συγκυβερνά με όλους εκείνους που μετά βδελυγμίας αποκήρυσσε για την υποταγή τους στην τρόικα και εις γνώση του καταδικάζει σε γενοκτονία τον Ελληνικό λαό και σε αφανισμό την πατρίδα μας. Αυτός ο πολιτικός ολετήρας είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον νέο νεοναζιστικό άξονα, σχετιζόμενος απόλυτα με το οικονομικοπολιτικό σκάνδαλο της πολυεθνικής εταιρείας Siemensστη χώρα μας, ναυαρχίδας της γερμανικής βιομηχανίας. Αυτό το τεραστίων μεγατόνων σκάνδαλο, που δεν αφήνουμε να κλείσει, παρά τις πιέσεις, η εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» και ο υπογράφων, θα είναι η αρχή και το τέλος της «βασιλείας» του Αντώνη Σαμαρά.

(Συνεχίζεται)

Με την ελπίδα πως ο Ελληνικός λαός θα ξυπνήσει από το λήθαργό του και την ευχή πως σύντομα θα ξημερώσει η λευτεριά της πατρίδος μας!

apostoloupanos.gr


Έκτακτα μέτρα στους δρόμους λόγω της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου

Έκτακτα μέτρα σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Τροχαία, εν όψει της εξόδου αλλά και της επιστροφής των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου.
 
Ειδικότερα προβλέπεται:
 
Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κλπ)
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
Παράλληλα, συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ, καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
 
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών
 
Για την κίνηση των φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου θα ισχύσουν οι εξής απαγορεύσεις:
 
1. Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013 για το ρεύμα εξόδου από ώρα 16:00 έως 22:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
 
α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).
 
β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).
 
γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
 
δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).
 
2. Την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16:00 έως 23:00 ώρας θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
 
α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)
 
β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
 
γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
 
δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
 
Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
 
α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
 
β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
 
γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
 
δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
 
ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών από τα διόδια Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
 
στ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
 
ζ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
 
η) Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».
 

Αύξηση συντάξεων βουλευτών, δημάρχων απ' το παράθυρο...

Αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες επιτρέπει εγκύκλιος του ΕΤΑΜ, επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, όπως γράφει σήμερα, Τρίτη, η «Ελευθεροτυπία» που κυκλοφορεί.

Με τον...
τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους αιρετούς να αυξήσουν τη σύνταξή τους, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ανάλογη δυνατότητα σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο.

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΤΑΜ εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα....
 
http://nonews-news.blogspot.gr/



Σχέδιο Μάρσαλ 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Ένα νέο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο να «λησμονηθεί» το χρέος και στη συνέχεια τα χρήματα να στραφούν σε έργα ανοικοδόμησης για εθνικές υποδομές και δημιουργία δημοσίων έργων σε τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζουν οι εμπνευστές του.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα ακόμα διεξάγεται συζήτηση για το εάν είναι βιώσιμο το χρέος της και εάν θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση ή περαιτέρω δανεισμό, το Ινστιτούτο Levy Economics (με άρθρο του προέδρου του, Δημήτρη Παραδημητρίου, στο Bloomberg) υποστηρίζει πως η χώρα έχει ανάγκη ενός νέου σχεδίου, τύπου Μάρσαλ.

Αφού γίνεται μία αναδρομή στο «εντυπωσιακά επιτυχημένο μοντέλο» του σχεδίου Μάρσαλ, στο άρθρο τονίζεται πως το νέο σχέδιο προβλέπει τη χρηματική χορήγηση 30 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά όργανα προς την Ελλάδα, κατά τα έτη 2013-2016, με στόχο τις επενδύσεις, την κατανάλωση και την απασχόληση.

Θα μπορούσε σήμερα να πετύχει ένα τέτοιο σχέδιο που να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι εμπνευστές του απαντούν θετικά, τονίζοντας πως από τα τελευταία κεφάλαια διάσωσης επωφελήθηκαν οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με ένα μεγάλο τμήμα αφιερωμένο στις πληρωμές τόκων για τους πιστωτές. Αντίθετα, το νέο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο να «λησμονηθεί» το χρέος και στη συνέχεια τα χρήματα να στραφούν σε έργα ανοικοδόμησης για εθνικές υποδομές και δημιουργία δημοσίων έργων σε τοπικό επίπεδο.

Ένα σχέδιο ανασύστασης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την τεράστια ανάγκη που υπάρχει στην Ελλάδα για ανακαίνιση και σωστή λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων, βιβλιοθηκών, πάρκων, δρόμων και γεφυρών.

efsyn.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Δεν θα επιτρέψουμε κανένα πλειστηριασμό κύριας κατοικίας, σε δανειολήπτη , όσο διαρκεί η οικονομική κρίση "‏

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13-08-2013

Άστραψε και βρόντηξε, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με αφορμή τα κυκλοφορούμενα διάφορα σενάρια "περί πλειστηριασμών " ακόμα και της πρώτης κατοικίας , που
τεχνηέντως αφήνει το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ,καθημερινά να γίνεται λόγος, με αποτέλεσμα να σπείρεται ο φόβος και η ανασφάλεια στους ΄Ελληνες πολίτες.Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,ως η φωνή της Κοινωνίας, την οποία και εκ του ρόλου της μετέχει και εκπροσωπεί, θέλοντας να βοηθήσει και επιθυμώντας να στηρίξει αυτή την κατάσταση, που μόνο "κακό" κάνει ,σε άπαντες , (Πολιτεία, πολίτες) βροντοφωνάζει, από την Κρήτη, προς κάθε κατεύθυνση, μα προπάντων απευθύνεται στην δικομματική Κυβέρνηση και στα "παπαγαλάκια" που την στηρίζουν λέγοντας, " ΩΣ ΕΔΩ " .

Και απευθυνόμενη προς την Κυβέρνηση ,συνεχίζοντας το κείμενο της η ΄Ενωση γράφει,

"Προσοχή κύριοι της Κυβέρνησης !!! μη συνεχίζετε να βασανίζετε τον εξαντλημένο από την φτώχεια και την ανέχεια λαό, μη συνεχίζετε το άχαρο έργο σας" γιατί άχαρο μπορεί να μην είναι,για εσάς η πρωτοφανής εξόντωση ενός λαού. πάντως αν συνεχίσετε να πράττετε έτσι, με στόχαστρο να εξαφανίσετε τον ΄Ελληνα πολίτη , τον ΄Ελληνα καταναλωτή , που αντι να του προσφέρετε την πρόσβαση στην αγορά , τον ωθεί τε στην στέρηση, στην εξαθλίωση, στον κάδο των σκουπιδιών .Είναι "πολιτική κατάντια ", αυτό που πράττετε σήμερα στους ΄Ελληνες χρεωμένους με δάνεια. Προφανώς , θα έρθει η στιγμή που θα ψάχνετε μέρος να κρυφτεί τε, καθώς το "τσουνάμι των κοινωνικών επιπτώσεων" θα είναι θεόρατο τείχος θα έχετε¨απέναντι την ίδια την κοινωνία. εάν τολμήσετε και ανοίξετε πλειστηριασμό της πρώτης και μοναδικής κατοικίας του φτωχοποιημένου από την πολιτική σας, ΄Ελληνα δανειολήπτη,Που αντί να "στριμώξετε τους "τοκογλύφους" Τραπεζίτες που με τα ληστρικά τους επιτόκια έχουν "κατασπαράξει" τα νοικοκυριά της Χώρας, μιλάτε για πλειστηριασμούς, ωφελώντας τις Τράπεζες και τα ξένα ":Funds"
και συνεχίζοντας η ΄Ενωση ,στην ανακοίνωσή της γράφει,

" Η Κρίση στην Χώρα μας δεν ήρθε μόνη της, όλοι είμαστε γνώστες ποιοι την δημιούργησαν ,πάντως σε καμία περίπτωση δεν την έφεραν οι ΄Ελληνες πολίτες, οι οποίοι σήμερα καλούνται να σηκώσουν με το "οικονομικό στρίγμωμα " όλο το βάρος, και ακόμα καθημερινά να αυξάνεται η πίεση προς αυτούς ότι ενώ νομοθετούνται μέτρα "ανακούφισης" στην ουσία "σερβίρεται" ένα παραμύθι που δεν οδηγεί πουθενά, και τώρα, ενώ η κρίση συνεχίζεται ανοίγετε το θέμα για τη μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν. Άραγε θα σωθούν;

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, έχει τις επιφυλάξεις της.

1)Διότι η Κυβέρνηση , δια του Υπουργείου Ανάπτυξης μελετά μόνη της , σχεδιάζει μόνη της, αποφασίζει μόνη της.

2))Διότι η Κυβέρνηση ,δανείζεται εις βάρος του Ελληνικού λαού,στηρίζοντας το Τραπεζικό Σύστημα (Τραπεζίτες) με τα χρήματα του Ελληνικού λαού,

3))Διότι η Κυβέρνηση ,απαξιεί τους ΄Ελληνες πολίτες (δανειολήπτες) παραλείποντας να νομοθετήσει "κούρεμα" του χρέους τους, τουλάχιστον κατά 50%

4)Διότι η Κυβέρνηση ,συνεχίζει να "παίζει" τον άχαρο ρόλο του απλού παρατηρητή ,παρακολουθώντας την κατρακύλα της αξίας των ακινήτων των πολιτών.

5)Διότι η Κυβέρνηση ,συνεχίζει να εμπαίζει τους ΄Ελληνες πολίτες μιλώντας, για "Τροχιά Ανάπτυξης) δια στόματος Πρωθυπουργού της Χώρας.

6)Διότι η Κυβέρνηση ,συνεχίζει να βλέπει απαξιωτικά τον μικρο έμπορο, τον μικροεπιτηδευματία, τον άνεργο, τον συνταξιούχο.

7)Διότι η Κυβέρνηση ,συνεχίζει να υποτιμά την νοημοσύνη του δανειολήπτη, που δανείστηκε για την αγορά ενός σπιτιού , και σήμερα η ίδια του το πλειστηριάζει .

8)Διότι η Κυβέρνηση,συνεχίζει να τον θέλει χρεωμένο ,αφού τον αφήνει άνεργο, άστεγο,οικονομικά και ψυχικά τερματισμένο.

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,δια της Προέδρου της κ.Μελάκη Ιωάννας, ανησυχεί βαθύτατα, θεωρεί την δια ρέουσα πρόταση έστω και του μερικά ανοίγματος των πλειστηριασμών για την κατοικία των "υπερχρεωμένων νοικοκυριών" άκαιρη ,άσκοπη , αψυχολόγητη , καθώς η οικονομική κρίση στην Χώρα συνεχίζεται, ο λαός της βιώνει την εξαθλίωση και την φτώχεια, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται η "ΛΎΣΗ" , ούτε η διάθεση από μεριάς Πολιτείας, που θα ηρεμούσε τους δανειολήπτες , σώζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία ,μα προ πάντων την πρώτη κατοικία τους, Ανησυχητικό επίσης γα την ΄ Ένωση είναι τα σενάρια που φέρουν τις τράπεζες να αναζητούν funds του εξωτερικού προκειμένου να πουλήσουν σε αυτά τα «κόκκινα δάνεια», εισπράττοντας περίπου το 20%-30% του συνολικού κεφαλαίου απλά και μόνο για να ξεφορτωθούν τις επισφάλειες και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.
Τέλος ,η ΄Ενωση επανέρχεται με τρις σημαντικές προτάσεις της που είναι:

1)¨Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας, όσο διαρκεί η κρίση.
2)"Κούρεμα"σε όλα τα στεγαστικά δάνεια, όσο είναι η σημερινή πραγματική αξία του ακινήτου
3)Ιδιαίτερη μέριμνα σε ευπαθείς ομάδες (άνεργους, ΑμΕ,Α , πολύτεκνους κ.λ.π) "

¨

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη


--
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866 Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306


Τραγική η απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης που αθώωσε τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ

Η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο το Μάιο του 2010 μέ έλλειμα για το 2009 (εποχή Καραμανλή του αμίλητου, που τον πάνε για Πρόεδρο γιατί τα είχε πάει καλά…) 12.5%, ένα νούμερο που έδωσε στη Εurostat ο τότε Γεν. Γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ (τότε ΕΣΥΕ) Κοντοπυράκης μετά απο πολλές δημόσιεςαντιπαραθέσεις που είχε τότε με τον Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια, ο Γεωργίου που ανέλαβε την διεύθυνση της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010 αναθεώρησε αυτό το έλειιμμα στο 15.6%.

Ένα λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί η Γεωργαντά κατηγορεί τον Γεωργίου μεταξύ άλλων ότι φούσκωσε το έλειμμα, αφού αυτός ανέλαβε την ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010; Η απάντηση έχει διάφορες πτυχές. Απο αυτές η βασικότερη είναι ότι ο Γεωργίου με την αναθεώρηση που έκανε επιβάρυνε την οικονομική κατάσταση της χώρας και επιβεβαίωσε την τιμή που έδωσε για το έλειμμα ο Κοντοπυράκης. Ο τελευταίος είχε έρθει σε μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση με τον Παπακωνσταντίνου. Τα δύο σενάρια που επικράτησαν τότε ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% (35,6 δισ. ευρώ) και στο 12,5% (30,1 δισ. ευρώ), σενάρια που παρουσίαζαν απόκλιση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή κατά κύριο λόγο προέκυπτε από τα χρέη των νοσοκομείων, που στην πρώτη μεν περίπτωση έφταναν τα 4,7 δισ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση τα 2,2 δις. ευρώ.

Στις 19 Οκτωβρίου του 2009, λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στείλει στην Eurostat πρόβλεψη ελλείμματος 14,8%, το υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την αποστολή. Δύο μέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου, η πρόβλεψη του ελλείμματος άλλαξε και επελέγη αυτή του 12,5%.

Η εντύπωση που έχω σχηματίσει για τον Κοντοπυράκη είναι ότι επί Καραμανλή πολλές φορές έκανε πολιτικό χειρισμό του ελείμματος προσαρμόζοντάς το προς τα κάτω. Τα προβλήματα όμως ξεκίνησαν όταν ο Προβόπουλος ειδοποίησε πολλούς ότι τα ταμεία στις τράπεζες είχαν αδειάσει επικίνδυνα και το κράτος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο κρίσιμο θα ήταν για την εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας το νούμερο του ελείμματος που θα δινόταν απο τον Γεωργίου. Αφενός διότι θα μπορούσε να ήταν μικρότερο του 12.5%, κάτι για το οποίο έγιναν πολλές συζητήσεις απο τον τελευταίο υπουργό οικονομίας επι ΝΔ Παπαναστασίου, που ήταν της “αγοράς…”

H Γεωργαντά όπως και κάθε υπεύθυνος επιστήμονας θα έπρεπε να το ελέγξει και φαίνεται η Γεωργαντά ότι αυτό έκανε, ανεξάρτητα αν αυτό εμφανίζεται απο πολλούς ότι έγινε για να αθωώσει τον ΓΑΠ απο τις μηνύσεις που υπάρχουν εναντίον του για εσχάτη προδοσία κλπ, μέσω μιας δικαστικής απόφασης που αναγκαστικά θα είχε έκβαση υπέρ του Γεωργίου.

Στη συνέχεια σας παραθέτω την απόφαση της ανακρίτριας για τους Γεωργίου, Μολφέτα και Ξενάκη. Μετά θα σας εξηγήσω γιατί πιστεύω ότι είναι τραγική για τη “δημοκρατία” η απόφασή της.

Απόφαση ανακρίτριας για ΕΛΣΤΑΤ


Ο ορισμός του ελείμματος, όπως τον δίνει η Γεωργαντά εμφανίζεται απο την ανακρίτρια ότι δεν είναι ίδιος με αυτόν όπως τον δίνει η Εurostat. Διαφωνώ. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εϊναι ο ίδιος αλλά η ανακρίτρια είναι νομικός και συνεπώς είναι δικαιολογημένο να μη γνωρίζει θεωρία διαφορών. Φοβάμαι, ότι αυτό την οδήγησε σε λάθος απόφαση. Ένα πολύ βασικό ερώτημα όμως που πρέπει να απαντηθεί είναι “σε ποιούς κανόνες πρέπει να υπακούει η ΕΛΣΤΑΤ όταν υπολογίζει το έλειμμα ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να μη αμφισβητηθεί απο κανένα;” Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι, ότι πρέπει να ακολουθηθεί η οδηγία του 1995 της Εurostat πρός όλες τις Στατιστικές Υπηρεσίες.
Σε αυτό συμφωνώ με όποιον το υποστηρίζει. Η Γεωργαντά όμως από όσα λέει αφήνει και ερωτηματικά για το κατά πόσον αυτό γινόταν σωστά και επι Καραμανλή και ακόμη επί Σημίτη. Αυτή την έννοια έχει για μένα η παρατήρησή της, ότι στον υπολογισμό του Γεωργίου είχαν προστεθεί κακώς οι δαπάνες Νοσοκομείων προηγουμένων ετών, όπως και το SWAPS (Goldman – Sachs) του 2001 που είχε γίνει επί Σημίτη και ελήφθη υπόψη το 2009! Μη ξεχνάτε, ότι για 10-12 δίς ευρώ η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ. Τη σοβαρότητα αυτής της παρατήρησης η ανακρίτρια δεν φαίνεται ακόμη και σαν απλή πολίτης να έχει αντιληφθεί και έτσι το θέμα αυτό δεν το διερεύνησε. Δεν φαίνεται επίσης και κανείς να της το έφερε στην προσοχή… Ενδιαφέρον για την έρευνα της ανακρίτριας θα έπρεπε να είχαν και οι τραγικές συμπτώσεις, όπως π.χ. ότι ο Γεωργίου ήταν πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ ενώ ο διαχειριζόμενος το χρέος της Ελλάδας Χριστοδούλου ήταν πρώην υπάλληλος της Goldman – Sachs, κάτι που η ανακρίτιρα επίσης δεν διερεύνησε αφού δεν αναφέρθηκε σε αυτό. Αυτό που βλέπω λοιπόν εγώ είναι, ότι υπάρχουν πολλά σύννεφα πάνω από την απόφαση και ότι η ανακρίτρια δεν ήταν επαρκής για να τα εξαφανίσει. Σε αυτά τα θέματα χρειάζεται “συνεργείο” ανακριτών… Η μήνυση Γεωργαντά ήταν μια ευκαιρία για να εξιχνιασθούν πολλές οικονομικές υποθέσεις που διαχειρίστηκε το σάπιο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η ευκαιρία αυτή μάλλον χάθηκε. Η δημοκρατία στη χώρα δεν λειτουργεί απο δεκαετίες. Bonus Photo Όλα αυτά εν όψει κόκκινων δανείων προς διαπραγμάτευση.

Kολύμπι ξέρετε;

 zcode-gr



Δεν περνάει από τη Βουλή η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία

«ΚΟΚΚΙΝΗ γραμμή» για μεγάλο αριθμό βουλευτών αποτελεί το ζήτημα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας και οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα, εκτός απροόπτου, θα πέσει στο κενό.

Κατ’ εντολήν της «τρόικας», το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τους πλειστηριασμούς, πιθανότατα από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ωστόσο, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοια ρύθμιση δεν πρόκειται να περάσει και συνιστούν στην ηγεσία του υπουργείου να μη ρισκάρει να τη φέρει στη Βουλή. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στον οποιονδήποτε «εκβιασμό» με αντικείμενο τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών αλλά και σε σχέση με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει και καταθέσει τελικά τη νομοθετική ρύθμιση, εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης, προκειμένου να μη χρεωθούν τις ευθύνες για δραματικές εξελίξεις. Σκέπτονται είτε να ανεξαρτητοποιηθούν είτε ακόμη και να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, μια τέτοια απόφαση θα πλήξει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας και θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική κρίση και τις διαδοχικές περικοπές μισθών και συντάξεων. Η κατάσταση προκαλεί την έντονη ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου, που αναζητεί τρόπους να αποφύγει το αδιέξοδο, αφού –όπως λέγεται– η «τρόικα» επιμένει να αρθεί από τις αρχές του 2014 η απαγόρευση για τους πλειστηριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται να μπει όριο με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ώστε να δοθεί άλλοθι στους βουλευτές να ψηφίσουν τη ρύθμιση. Ωστόσο, οι τελευταίοι τονίζουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, όποιες επιμέρους διευθετήσεις κι αν γίνουν.

ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΣΑΣ

Τούτη η κοινωνία έχει πια χάσει κάθε μορφή ανθρώπινης υπόστασης. Μοιάζει με μια θλιβερή αγέλη ανθρωποειδών που επιτίθεται σε ελεύθερους ανθρώπους. Έτσι την έμαθαν και έτσι συμπεριφέρεται. Τέτοια «τροφή» την τάισαν και αυτή τη χολή ξερνάει. Αυτή τη νοοτροπία της
έμαθαν και τέτοιους ψηφίζει για να τη διοικούν. Ανήμερα θηρία μιας κακοφορμισμένης για πολλά χρόνια βαθιάς πληγής που έμαθε μόνο να διαιρεί για να βασιλεύει.

Θλιβερά και κακομούτσουνα ανθρωπάρια που κυκλοφορούν σε σκοτεινά, ανήλιαγα μονοπάτια γυρεύοντας ανθρώπινο αίμα για να τραφούν και να συνεχίσουν την πορεία τους στο σκοτάδι. Τρέμουν το φως. Δε μπορούν τη σύγκριση. Δεν αντέχουν στην αλήθεια της ψευτιάς τους. Τα πάντα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα επιλογών. Οι επιλογές όμως έχουν και συνέπειες. Όσο τέτοια πλάσματα δημιουργούν «πλειοψηφίες» οι συνέπειες δεν είναι ίδιες για όλους. Συνήθως από αυτές πλήττονται αυτοί που δεν ευθύνονται.

Κομματιάζοντας ένα κοινωνικό σύνολο σε συντεχνίες αυτοί που πρώτα καταστρέφονται είναι όσοι έχουν αξίες, αρχές και ιδανικά. Όσοι αρνούνται να κατασπαράξουν συνανθρώπους τους αλλά αντιπαλεύουν την εκάστοτε θλιβερή εξουσία των χορτασμένων. Οι χορτασμένοι όμως έχουν φροντίσει από πριν να έχουν δημιουργήσει μισθοφόρους που μπαίνουν μπροστά ως κυματοθραύστες. Με αυτόν τον τρόπο έχουν εξασφαλίσει την σιγουριά της ατάραχης και αδιάκοπης εξουσίας τους. Απλό σχέδιο και χωρίς φιοριτούρες. Ακόμα και τώρα όμως που όλα πια αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια του πλέον αδαούς ουδείς δέχεται την αλήθεια. Μόνο αυτοί που πάντα πάλευαν για έναν καλύτερο κόσμο βλέπουν τις ισχυρότατες ενδείξεις τους να μετασχηματίζονται σε ακλόνητες αποδείξεις.

Οι πραγματικά υπερήφανοι άνθρωποι. Καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με αυτούς που δείχνουν οι κάμερες των καναλιών της σάπιας μιντιοκρατίας. Αυτοί ποτέ δεν υπήρξαν στη ζωή τους συστημικοί. Ποτέ δεν έγιναν ρουφιάνοι στην εργασία τους για να ανελιχθούν σε βάρος κάποιου που το άξιζε περισσότερο. Ποτέ δεν ψήφισαν σε δημοσκόπηση ή ακόμα και στην κάλπη κάτι που δεν τους εξέφραζε. Ποτέ δε στέρησαν το ψωμί από κάποιον συνάνθρωπό τους γιατί δε θα μπορούσαν να κοιμηθούν ήσυχοι το βράδυ. Ποτέ δε στάθηκαν έξω από το γραφείο του εκάστοτε πολιτευτή. Ποτέ δεν πούλησαν την ψυχή τους γιατί ήταν ότι πιο πολύτιμο είχαν. Ποτέ δεν έκαναν κακό σε κάποιον διπλανό τους επικαλούμενοι την όποια διαφορετική ιδεολογία τους.

Κακά τα ψέματα. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Δεν είναι όμως αδιέξοδη.

Οι δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να παλέψουν θα το κάνουν χωρίς πισωγυρίσματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές και ξεκάθαρο απέναντι στη συμμορία των λύκων και των μισθοφόρων τους. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι μια ειρηνική επανάσταση είναι αυτό που θα προωθηθεί και αυτό που θα προτιμηθεί. Την ίδια όμως στιγμή πρέπει να επισημανθεί σε όλους τους τόνους ότι αυτοί που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο και για ένα καλύτερο αύριο για όλους δεν είναι ούτε πρόβατα μα ούτε και πτώματα.

Είναι υγιείς δυνάμεις μιας σάπιας και δυσώδους κοινωνίας που προσπαθεί να παρασύρει μαζί της στο κενό της αβύσσου τα πάντα. Αυτό οφείλει να γίνει αντιληπτό από όλους σε όποια πλευρά της όχθης κι αν βρίσκονται. Αν κάποιοι επιθυμούν να δουν το remake των «Συμμοριών της Νέας Υόρκης» καλό είναι να καταλάβουν μια και καλή ότι αυτή δεν είναι η επιθυμητή λύση. Όσοι έχουν διδαχθεί αλλά και εξακολουθούν να διδάσκονται από την Ιστορία ξέρουν ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις μόνο πόνο και δυστυχία φέρνουν.

Ο λαός οφείλει πια να καταλάβει πως η αρχή της λύσης του προβλήματος είναι το κόψιμο των σχοινιών των μαριονετών που ορίζουν τις ζωές του. Όσο κι αν αυτές οι θλιβερές και αποκρουστικές μαριονέτες εξωθούν τα πράγματα στα άκρα και ποντάρουν στη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών ομάδων η απάντηση που θα παίρνουν είναι ότι ο κάθε ενωμένος λαός θα είναι πάντα ο αληθινός φόβος που θα έχουν.

Την ίδια όμως στιγμή σε κάθε παρουσία του ενωμένου λαού μέσω των αληθινών του εκπροσώπων στο δημόσιο διάλογο θα πρέπει αδιάκοπα και χωρίς κανέναν «πολιτικό πολιτισμό» να προειδοποιεί τις πάσης φύσεως μαριονέτες ότι θα τις συντρίψει και θα τις εξαφανίσει μια και για πάντα από το πολιτικό προσκήνιο. Όχι γιατί είναι εκδικητική αλλά για να μην επιτρέψει ποτέ ξανά και σε κανέναν – όποιος κι αν είναι αυτός - να προκαλέσει τόσο πόνο και τόση δυστυχία σε έναν λαό.

Τα λόγια του Κάφκα είναι εδώ και ζητούν παραλήπτες: «Από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχει πλέον επιστροφή. Αυτό είναι το σημείο που πρέπει να φτάσουμε»…

ΕΜΕΙΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ