EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε άτυπη... στάση πληρωμών έχουν προχωρήσει τα ασφαλιστικά Ταμεία ...

Εως και τρία χρόνια στην αναμονή για σύνταξη 
Όπως γράφει το 'Έθνος", η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου καθώς στοιβάζονται περίπου 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ. Έτσι ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της... πολυπόθητης απόφασης μπορεί να φθάσει μέχρι τρία χρόνια θέτοντας σε δοκιμασία, όπως είναι φυσικό, την υπομονή των ασφαλισμένων.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν τουλάχιστον 155.000 αιτήματα για κύρια και επικουρική σύνταξη. Στα υπόλοιπα Ταμεία είναι σε εκκρεμότητα περίπου 150.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές ενώ πάνω από 50.000 άτομα περιμένουν το εφάπαξ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετά υποκαταστήματα του ΙΚΑ αντιστοιχούν πάνω από 2.000 αιτήσεις για σύνταξη σε κάθε υπάλληλο !

Κάπως έτσι οι καθυστερήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ έχουν ως εξής:



Ως εκ τούτου η χορήγηση προσωρινής σύνταξης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία δίνει οικονομική "ανάσα" στους ασφαλισμένους.

Στους ασφαλιστικούς φορείς το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και μία τριετία, ενώ πλέον έκανε "πρεμιέρα" και στο Δημόσιο.

Στα Ταμεία η προσωρινή σύνταξη απονέμεται από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και αποτελεί ονομαστικά το 80% περίπου τηυς παροχής από τον κύριο φορέα.


Εφάπαξ

Την ίδια ώρα ξεπερνούν τις 50.000 οι ασφαλισμένοι που περιμένουν την καταβολή του εφάπαξ. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό πως 550 ασφαλισμένοι έχουνη πειθάνει χωρίς να προλάβει να πάρουν το βοήθημα.

- Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: Εκκρεμούν περίπου 35.000 αιτήσεις, που αναμένεται να φθάσουν τις 42.000 ως το τέλος του έτους, ενώ η έξτρα οικονομική ενίσχυση που δόθηκε πέρυσι θα έχει εξαντληθεί ως το Δεκέμβριο.

- ΔΕΗ: Σχεδόν δύο χρόνια πρέπει να περιμένουν οι ασφαλισμένοι για να λάβουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας ΔΕΗ. Στην αναμονή είναι περίπου 2.000 άτομα.

- ΟΣΕ: Τον ένα χρόνο αγγίζει η αναμονή και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 450 αιτήσεις

- ΟΤΕ: Το εφάπαξ καταβάλλεται εντός τριμήνου απ' τη στιγμή που θα βγει η απόφαση της κύριας σύνταξης.

-ΤΑΠΙΤ: Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του εφάπαξ για τους σφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Είναι χαρκατησιτικό πως στο πρωην ΤΑΞΥ η καθυστέρηση πια αγγίζει τον ένα χρόνο, καθώς είναι στην αναμονή 5.000 άτομα. Η αναμονή στο ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι) έχει φθάσει τα τρία χρόνια καθώς η έκδοση του εφάπαξ είναι συνδεδεμένη με την έκδοση της επικουρικής σύνταξη, για την οποία είναι στην αναμονή 35.000 άτομα. Πάνω από 14 μήνες οι καθυστερήσεις για τους φαρμακοϋπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι στο μέταλλο περιμένουν 15 μήνες για το εφάπαξ. Στην αναμονή βρίσκονται 2.800 άτομα.

- ΤΕΑΠΑΣΑ: Στους έξι μήνες φθάνει η αναμονή και σοτυς δύο κλάδους Πρόνοιας. περίπου 400 άτομα στην αναμονή από τον τομέα της Αστυνομίας Πόλεων και άλλα 120 απ' αυτόν της Χωροφυλακής.

http://nonews-news.blogspot.gr/

Οι «χρυσές» αποδοχές - Πόσα χρόνια χρειάζεται να δουλέψετε για να αγγίξετε το μισθό ενός ευρωβουλευτή;

Μία θητεία τους αντιστοιχεί σε οικονομικές απολαβές 49 χρόνων δουλειάς του μέσου έλληνα εργαζομένου

Όσο κι άν... τρέξει κανείς δεν τους φτάνει με τίποτα! Ξέρετε πόσα χρόνια χρειάζεται να εργαστεί ο
μέσος έλληνας εργαζόμενος για να βγάλει όσα κερδίζει ο ευρωβουλευτής μέσα σε πέντε μόνο χρόνια; Σαράντα εννέα!

Μια ολόκληρη ζωή, δηλαδή...

Το ετήσιο εισόδημα κάθε ευρωβουλευτή, όπως αναφέορυν «Τα Νέα», είναι 213.924 ευρώ (μεικτά) έναντι 21.606 του μέσου έλληνα μισθωτού, που σημαίνει 890% υψηλότερο.

Στην πενταετία δε, το σύνολο του εισοδήματος που εισπράττει κάθε ευρωβουλευτής φτάνει τα 1.069.620 ευρώ...

Και το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, όπως δείχνει έρευνα που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα για λογαριασμό της γερμανικής ιστοσελίδας www.presvergleich.de , η οποία ασχολείται αποκλειστικά με θέματα καταναλωτή.

Ο μέσος Πολωνός μισθωτός χρειάζεται 78 χρόνια δουλειάς για να κερδίσει όσα βγάζει σε μια πενταετία ο ευρωβουλευτής τον οποίο επέλεξε, ενώ ο Βούλγαρος 108 χρόνια!

Στην έρευνα που αναδημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» η Ελλάδα κατέχει τη 12η θέση στην κατάταξη των χωρών με το μεγαλύτερο άνοιγμα ψαλίδας ανάμεσα στους μισθούς των ευρωβουλευτών και των ψηφοφόρων τους.

Πρωταθλήτριες στις πέντε πρώτες θέσεις είναι οι: Βουλγαρία, Λετονία, Ρουμανία, Λιθουανία και Πολωνία.
 
http://www.protothema.gr/

 

Γεωργιάδης: Θα απολυθούν όσοι έχουν πλαστά δικαιολογητικά


Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση στους εργαζομένους του ΕΣΥ, με εξαίρεση όσους έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά ή εκκρεμούν σε βάρος του πειθαρχικά παραπτώματα, διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός είπε ότι 1618 εργαζόμενοι θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, με εξαίρεση τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα υπάρξει κινητικότητα και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου. Η κοινή υπουργική απόφαση με τα κριτήρια αξιολόγησης των εργαζομένων θα ανακοινωθεί την Τρίτη.


Τα δάνεια που απαιτούν οι εισπρακτικές είναι διαγραμμένα

του Δημήτρη Αντωνίου

Οι εισπρακτικές νόμιμα, δεν μπορούν να σας κάνουν τίποτα. Παράνομα μπορούν εάν δεν αντιδράσετε...

Όσον αφορά τις τράπεζες ειδικότερα, η εκχώρηση χρέους (πώληση) με έκπτωση σε ξένες εταιρείες, όπως η EOS, είναι αδιανόητες οικονομικά και τραπεζικά-λογιστικά, διότι, στις περιπτώσεις αυτές, οι εκχωρούσες τράπεζες εγγράφουν ζημίες στο ενεργητικό των κατά το ποσόν της έκπτωσης της εκχώρησης του χρέους, με αποτέλεσμα την ανάγκη ανακεφαλοποίησής των και συνεπώς την εν δυνάμει χρεοκοπία των! 

Συνεπώς οι τράπεζες «πωλούν» μόνο τα δάνεια που έχουν οι ίδιες διαγράψει !. Συνεπώς, η αγοραπωλησία αυτή, ανύπαρκτων (διαγραφέντων οφειλών) είναι εξ` ορισμού παράνομη και βαρύτατα εγκληματική (βλ. παρακάτω). Και η διαγραφή των οφειλών των δανείων γίνεται από τις τράπεζες σε δύο περιπτώσεις: 

1) όταν οι τελευταίες διαπιστώσουν τα αδύνατο της αποπληρωμής των από τους δανειολήπτες, λόγω π.χ. πτώχευσής των, ή άλλων παρόμοιων λόγων.

2) Όταν οι τράπεζες ανακεφαλοποιήθηκαν για τις ζημίες των από τα ανεξόφλητα δάνεια και το PSI. Συγκεκριμένα: με τον ν. 3864/2010 και την υπουργική απόφαση 38/9.11.2012, οι 4 τράπεζες (Eθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank)ανακεφαλοποιήθηκαν συνολικά με 50 δις, ευρώ, για τις ζημίες που υπέστησαν από το PSI και τα μη-εξυπηρετούμενα ληξιπρόθεσμα δάνεια των δανειοληπτών των (η Εurobank πήρε 5.8 δις. ευρώ)! Συνεπώς, τα αντίστοιχο ποσόν των μη-εξυπηρετούμενων δανείων σε αυτές (50 δις), έχει διαγραφεί!!, από τα λογιστικά βιβλία των παραπάνω 4 τραπεζών. Συνεπώς το ποσόν αυτόν είναι αυτό που έχει «πουληθεί» στις Εισπρακτικές Εταιρείες και προφανώς και στην EOS. Από το παραπάνω προκύπτει επίσης ότι, όχι μόνο η EOS, με τους παραπάνω εγκληματικούς τρόπους (σε συνέργεια με την Eurobank) αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες δεν νομιμοποιούνται να απαιτήσουν τα δάνεια αυτά από τους (τέως) «οφειλέτες» των, διότι οι τράπεζες έχουν ήδη αποζημιωθεί με το ποσόν των 50 δις. ! Για το θέμα αυτό, μετά από δική μου καταγγελία στην ECB και τον υπουργό οικονομικών, ο τελευταίος διέταξε την διεξαγωγή ανακρίσεων κι έρευνας, με το αρ. πρωτ. Β.871.12-06-2012 εντολή τους προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, ΣΔΟΕ, ΤτΕ (γραφείο Διοικητή), Εισαγγελέα Χαλκίδος (βλ. στο τέλος τα δύο σχετικά links). 
Και πώς το ξέρω ότι οι τράπεζες πωλούν και οι εισπρακτικές εταιρείες αγοράζουν μόνο «διαγραφέντα» χρέη προς τις τράπεζες? Το ξέρω α) από τα παραπάνω στοιχεία και γεγονότα και β) από την παραδοχή των ίδιων των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες στα καταστατικά των (και στις διαφημίσεις των) παραδέχονται ότι:

«αγοράζουμε το σύνολο των οφειλών σας -…όσο και απαιτήσεις που έχουν διαγραφεί…»,
1) Με την φράση: «αγοράζουμε το σύνολο των οφειλών σας -…όσο και απαιτήσεις που έχουν διαγραφεί…», κάθε εισπρακτική εταιρεία όμως, παραδέχεται καταφατικά και ρητά ότι «αγοράζει» π.χ. από την τράπεζα Χ εν προκειμένω και στην συνέχεια απαιτεί από τους τέως οφειλέτες της τράπεζας και προς όφελος της ιδίας: «οφειλές που έχουν διαγραφεί, δηλαδή οφειλές που δεν υπάρχουν». Αυτό σημαίνει ότι η EOS και τα δύο σκέλη της αγοραπωλησίας είναι εγκληματικές πράξεις, αφενός από την τράπεζα Χ ως «πωλήτριας» κι αφετέρου της εισπρακτική εταιρεία ως «αγοράστριας» μιας ανύπαρκτης «οφειλής» με σκοπό να την καταστήσει η EOS «υπαρκτή» αναγκαστικά με παράνομους μεθόδους, κατ` αληθή συρροή, απάτης, εκβιασμών, απειλών και κλοπών της περιουσίας των τέως οφειλετών της τράπεζας Χ τις οφειλές των οποίων η τελευταία διέγραψε για διάφορους λόγους, όπως θα περιγράψουμε παρακάτω. Και τα παραπάνω εγκλήματα διαπράττονται από κοινού από τις τράπεζας Χ και την εισπρακτική εταιρεία, με την απειλή κι εκβίαση των τέως οφειλετών από την εισπρακτική εταιρεία ότι θα «χάσουν το σπίτι των» (με κατάσχεση και πλειστηριασμό κι ότι θα πάνε και φυλακή), εάν δεν καταβάλλουν στην τελευταία (και για έμμεσο λογαριασμό της πρώτης) τις «διαγραφείσες οφειλές» ! Συνεπώς, η συντελεσθείσα «αγοραπωλησία», μεταξύ τράπεζας Χ και της εισπρακτικής εταιρείας ανύπαρκτων και διεγραφέντων οφειλών, συνιστά διαπραχθέν έγκλημα, το οποίο συνιστά την αδιαχώριστο κι αναγκαία αρχή κατά συνέχεις της ολοκλήρωσης των, κατ` αληθή συρροή, εκβιασμών, απειλών και κλοπών που διαπράττουν από κοινού πλέον τράπεζας Χ και εισπρακτικής εταιρείας κατά των τέως οφειλετών της πρώτης, με την απειλή κι εκβίαση των τέως οφειλετών από την εισπρακτική εταιρεία, ότι θα «χάσουν το σπίτι των» (με κατάσχεση και πλειστηριασμό κι ότι θα πάνε και φυλακή), εάν δεν καταβάλλουν στην τελευταία (και για έμμεσο λογαριασμό της πρώτης) τις «διαγραφείσες οφειλές» ! 

i) Είναι προφανές ότι οι περιπτώσεις των παραπάνω παραγράφων 1 και 2 δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ΑΚ 455 επ. (νόμιμη εκχώρηση χρέους) και 876, 880,885 επ. (Έκταξη, νόμιμη Μεταβίβαση χρέους), διότι οι τελευταίες αναφέρονται σε νόμιμες υπάρχουσες, υφιστάμενες και νόμιμες οφειλές (απαιτήσεις) κι όχι σε ανύπαρκτες τοιαύτες («διαγραφείσες» και «εκτελεσθείσες»), στις οποίες αναφέρονται οι παραπάνω καταγγελτικές μου παράγραφοι 1 και 2.

Συμπέρασμα: Οι Εισπρακτικές Εταιρείες ΝΟΜΙΜΑ δεν μπορούν να σας κάνουν τίποτα. Παράνομα, μπορούν (με εκβιασμούς, απειλές κλπ), αλλά αυτό γίνεται εάν εσείς δεν αντιδράσετε καταφεύγοντας στον εισαγγελέα και τις αρχές γενικότερα. Αν και νομίζω ότι τώρα θα πάθουν ένα μεγάλο χτύπημα. Τέλος, τα δάνεια που οι εισπρακτικές εταιρείας σας ζητάνε, είναι –σχεδόν σίγουρου-διαγραμμένα…
Μην φοβάστε…τελειώνουν.

stoxasmos-politikh.blogspot.gr

Επεκτείνεται σε όλα τα Ταμεία η ρύθμιση («Νέα Αρχή») οφειλών του 2013 σε 12 δόσεις

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα επεκταθεί η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, η οποία προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και το Δεκέμβριο του 2012, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει επόμενη ρύθμιση και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.
 
Ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η πολιτική των συνεχών ρυθμίσεων έβλαψε το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς καλλιέργησε την ασυνέπεια και επανέλαβε ότι με την ίδρυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που νομοθετήθηκε πρόσφατα, θα σταματήσει οριστικά η συνεχής συσσώρευση χρεών προς τα Ταμεία.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Εργασίας δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, καθώς τους επιτρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Έως σήμερα, προϋπόθεση για την υπαγωγή στην ρύθμιση, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιανουαρίου 2013 και έως την υπαγωγή στη ρύθμιση. Η προϋπόθεση αυτή απέκλειε πολλούς ασφαλισμένους που είχαν δημαιουργήσει οφειλές από τον Ιανουάριο του 2013 και μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση και αδυνατούσαν να καταβάλλουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.

«Οι δεκάδες αποσπασματικές και αλλεπάλληλες έως σήμερα ρυθμίσεις υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας, οδήγησαν υγιείς επιχιερήσεις σε κλείσιμο λόγω του αθέμητου ανταγωνισμού και τα ασφαλιστικά Ταμεία σε αδιέξοδο, καθώς όλα αυτά τα χρόνια συσσωρεύτηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ», αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

«Ουσιαστικά οι ρυθμίσεις είχαν αποκτήσει τον χαρακτήρα πελατειακής σχέσης και συνδέονταν με την αλλαγή μιας κυβέρνησης ή ακόμα και ενός υπουργού. Το χειρότερο όμως ήταν ότι δημιούργησαν και καλλιέργησαν νοοτροπία ασυνέπειας. Αυτά όλα, τελειώνουν εδώ, σήμερα. Τώρα πλέον και στο πεδίο αυτό θα κινηθούμε με γνώμονα το νοικύρεμα και με την εφαρμογή των νόμων ενιαία για όλους», σημείωσε.
 
«Γι΄αυτό και η τελευταία ρύθμιση που βελτιώθηκε και έγινε ελκυστικότερη θα επεκταθεί εκτός του ΙΚΑ και σε όλα τα άλλα Ταμεία. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δημιουργείται μια ευκαιρία για όλους ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εφόσν δεν πρόκειται να υπάρξει επόμενη ρύθμιση», επισήμανε και προσέθεσε:

«Με την ίδρυση του ΚΕΑΟ, για πρώτη φορά το ασφλαιστικό σύστημα της χώρας μας θα αρχίσει να αναζητά με ενιαίο τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ταμείων ταυτόχρονα με την αναζήτηση και των φορολογικών οφειλών».

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση των 12 δόσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν οφειλές μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών.

Αναφερόμενα στο θέμα των δυσκολιών που υπήρχαν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πριν τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, τα ίδια στελέχη τόνιζαν το γεγονός ότι κάθε ασφαλιστικό ταμείο χρησιμοποιούσε δικό του σύστημα, οδηγούσε στη συσώρευση χρεών.

Το ΙΚΑ για παράδειγμα που εφάρμοζε συστηματικά τον «Κώδικα Διατάξεων για την Είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων» (ΚΕΔΕ) είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και από το φορολογικό σύστημα.
Αντίθετα, ο ΟΑΕΕ, που δεν αναζητούσε τις οφειλές εμφανίζει σήμερα μεγάλα ελλείμματα που κατά μεγάλο μέρος οφείλονται στη συσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο ΟΑΕΕ πρόκειται. σύμφωνα με πληροφορίες. να αποστείλει τις επόμενες μέρες, 370.000 έως 380.000 επιστολές προς τους οφειλέτες του Οργανισμού, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση.

Τον περασμένο χρόνο, η πρόεδρος του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου με εντολή του υπουργού Εργασίας είχε αποστείλει 90.000 επιστολές προς οφειλέτες, με αποτέλεσμα την είσπραξη του 38% των οφειλομένων ποσών.

πηγη

Στην εφορία 100 χιλ. φορολογούμενοι – Ποιoi «κινδυνεύουν» περισσότερο για επανέλεγχο

Από τα γκισέ της εφορίας μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να περάσουν 100.000 φορολογούμενοι των οποίων τις φορολογικές δηλώσεις «μπλόκαρε» το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet. Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Σύμφωνα με το «Έθνος», μέχρι σήμερα την ίδια οδό ακολούθησαν άλλοι 100.000 πολίτες και όπως προκύπτει από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, ο έλεγχος… έκρυβε σε πολλές περιπτώσεις πρόσθετο φόρο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τις τελευταίες τρεις ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας έγινε έλεγχος σε δηλώσεις 4.000 φορολογουμένων. Εξ αυτών οι 600 πιάστηκαν στην τσιμπίδα της εφορίας καθώς εντοπίστηκαν πλαστά παραστατικά και δικαιολογητικά, ή ανακριβείς καταχωρίσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Στους συγκεκριμένους φορολογουμένους βεβαιώθηκαν συνολικά επιπλέον φόροι της τάξης των 100.000 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, αντί επιστροφής φόρου που περίμεναν οι περισσότεροι, καλούνται πλέον να πληρώσουν φόρο αλλά και τα αναλογούντα πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν κατά περίπτωση και τα 1.000 ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει επίσης πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.000.000 υπόχρεων.

Το taxisnet έχει μπλοκάρει την υποβολή 100.000 δηλώσεων οι οποίες κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν πριν από την εκκαθάριση του φόρου και εκτιμάται πως μέσα στον Αύγουστο θα κληθούν άλλοι 100.000 φορολογούμενοι να περάσουν από τις κατά τόπους εφορίες. Ειδικότερα με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για ελέγχο καλούνται:
 
- Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Τις πρώτες ημέρες υποβολής των δηλώσεων σχεδόν σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα υπήρχε πρόβλημα στην έκδοση του εκκαθαριστικού και πολλοί από αυτούς ειδοποιούνταν εντός 15 ημερών ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να τα πάνε οι ίδιοι στην Εφορία.

- Όσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.

- Όσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων κ.ά. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.

πηγη


Δημόσιο: Μόνο για 195 χιλ. εργαζομένους «μαξιλάρι» το ΑΣΕΠ

Σε 195.000 ανέρχονται οι εργαζόμενοι που έχουν διοριστεί στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως ως μόνιμοι και λίγοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΑΣΕΠ. Βάσει των τελευταίων ανακοινώσεων για τη μοριοδότηση όσων υπάγονται ή θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, η πρόσβαση στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ αποτελεί για αυτούς τους εργαζομένους την ασπίδα προστασίας τους, καθώς λαμβάνουν από 20-30 μόρια, σε αντίθεση με όσους νομιμοποιήθηκαν με άλλους τρόπους και οι οποίοι δεν λαμβάνουν καθόλου μόρια.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση της απογραφής του Ιουλίου, ο αριθμός των μονίμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα είναι 614.000, ενώ αναμένονται ως το τέλος Αυγούστου τα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργείται για πρώτη φορά σε ΝΠΙΔ, Δημοτικές Επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, από το 1994 μέχρι σήμερα διορίστηκαν στον δημόσιο τομέα με γραπτούς διαγωνισμούς που διενήργησε το ίδιο 16.000 υπάλληλοι, 1.500 διορίστηκαν ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό, όπως επίσης και άλλοι 60.000 με προκηρύξεις που εξέδωσε το ίδιο το ΑΣΕΠ ελέγχοντας όλες τις διαδικασίες.
Άλλοι 69.500 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων διορίστηκαν με τη διαδικασία των μορίων μέσω προκηρύξεων που εξέδωσαν οι συγκεκριμένοι φορείς, έχοντας όμως το ΑΣΕΠ τον τελικό έλεγχο των αποτελεσμάτων.

Μέσω ΑΣΕΠ, τέλος, διορίστηκαν την τελευταία 20ετία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω διαγωνισμών 48.000 εκπαιδευτικοί, τους οποίους προσλάμβανε το υπουργείο Παιδείας σε ποσοστό 60% από τους πίνακες επιτυχόντων και διοριστέων.

πηγη

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ Α4 ΤΟΥ ΟΑΣΑ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

ΑΠΟ ΠΡΕΖΑ TV

ΑΚΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ,ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΟΑΣΑ,ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ. 
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ Α4 ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΚΑΤΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΤΕΡΨΙΘΕΑ. 




ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ,ΣΤΙΣ ΠΙΣΩ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΑΚΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΞΕΒΙΔΩΘΕΊ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΙ...ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ...ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ. 
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ Ή ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΠΠΟΥΣ...
ΖΗΤΑΜΕ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΣΑ...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



H Εξοστρακισμένη Ουτοπία

Kάθησα και σκέφτηκα πως δέν μπορούσα να μένω κλεισμένος μέσα.Αυτό που χρειαζόμουν δέν υπήρχε πιά στο μέρος που είχα εναποθέσει τις ελπίδες μου για να βρώ κάποιες στιγμές ηρεμίας.Είχα ξαναδοκιμάσει άλλωστε και παρα την πρόσκαιρη ικανοποίηση της αλλαγής περιβάλλοντος,πάντα θα βρισκόμουν στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσω ξανά τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.Οι λογαριασμοί,το νοίκι,το μάρκετ,ο κρύος χειμώνας που τρέμουμε στο άκουσμά του, κάπου ήθελα και κανα βινύλιο να γυρνά σε ένα παλιό πικάπ που μού ‘δωσε ένας γνωστός και έτσι περνά η μέρα.

Κάποτε ίσως και να έφτανε ένα πακέτο τσιγάρα,η αγκαλιά μιάς γυναίκας και ένα κομμάτι ψυχεδελικό να ξεφεύγουμε λιγάκι.Ίσως και να έπαιρνα δύναμη απο μερικές δυνατές κουβέντες και κουράγιο απο τα προβλήματα των φίλων.Μερικές φορές αυτό σε κάνει να πιστεύεις πως δέν είσαι μονάχος.Σιγά σιγά καταλαβαίνεις πως δέν σου φτάνει τίποτε απ’όλα αυτά.Συνειδητοποιείς πως όλα αυτά που θεωρείς συντρόφους σε εγκαταλείπουν ή στρέφονται εναντίον σου.Το τσιγάρο σβήνει και η αγάπη πλέον κοστίζει πολύ.Τελικά φαίνεται πως συνδέσαμε την αγάπη μας με τις δόσεις του νοικοκυριού.Όσο είχαμε να ξοφλάμε,η αγάπη μας έτρεχε με χίλια.

Όταν ήρθαν οι δύσκολες μέρες,η καρδιά μας σκλήρυνε.Το χαμόγελο φεύγει σιγά σιγά απο τα χείλη μας και το πρόσωπο παίρνει αυτή την χλωμή όψη της λογικής.Πόσο λογικό άραγε είναι να ευτυχεί κάποιος με τα φράγκα;Aλλά όλα για τα φράγκα δέν γίνονται;Και οι φίλοι…ο καθένας στο δικό του δρόμο ανεβαίνει το δικό του λούκι,αντιμετωπίζει τους δικούς του φόβους.Στην γιορτή και στο πανηγύρι όλοι μαζί,όπως στο φαγοπότι και στο τραγούδι.Σάν την ωραία μας και δίκαιη οικογένεια.Που ξεχειλίζει απο ευπρέπεια και αγάπη στις γιορτές και στις αποταμιεύσεις.

Στα δύσκολα όμως και στην μοιρασιά της ψιλούρας ο καθένας το κεφάλι του.Τί έγιναν εκείνα τα χρόνια που ο πατέρας αγκάλιαζε το γιό και η μάνα την κόρη δίχως να ζητάνε τίποτε;Τί έγιναν εκείνα  τα  χρόνια που τα φιλαράκια χτυπούσαν το κουδούνι της εξώπορτας που σήμαινε παιχνίδι;Τίποτα!Μονάχα βλοσυρά βλέμματα έμειναν,περήφανα κεφάλια που ατενίζουν το κενό της ύπαρξης,δεικτικές ματιές τριγύρω που κρίνουν αυστηρά τις επιλογές μας.Ποιές επιλογές…;Και για τα όνειρά μας;Τί σκατά έγινε με τα όνειρά μας;Δέν πήρα ποτέ απάντηση.Έμεινα να κοιτάζω έξω απ’το παράθυρο τα λουλούδια που αντέχουν σε όλο αυτό το κακό που μας βρήκε,στέκουν εκεί έξω ατάραχα και περιμένουν να τα ποτίσω.Κάπου κάπου εμφανίζεται και κανα πουλί,τρώει απο τ’αποφάγια μας και απογειώνεται για πού δέν ξέρω.Το μυαλό μου αδυνατεί να καταλάβει προς τα πού πάνε τα πουλιά.Μπορεί να καταλαβαίνω ένα σωρό μπερδεμένα  ή μή πράματα,αλλά δέν μπορώ να νοιώσω αυτό που νοιώθουν τα πουλιά.Δέν ξέρω…Ά βλέπω επίσης και τα κτίρια,τα σπίτια όπου στιβάζονται άνθρωποι σάν και μένα ή σάν και εσάς.Κι αναρωτιέμαι…προσπαθώ κατα κάποιο τρόπο να αισθανθώ κάτι γι’αυτούς τους αγνώστους.Μιάς και τα κτίρια δέν μιλάνε,παρα στέκονται ακίνητα στο χρόνο,μέχρι που να φθαρούν τελείως σάν και το μητρικό μου.

Προσπαθώ ν’αφουγκραστώ λίγη απο την σιωπή τους ή την ζωντάνια τους.Μπάς και ξεχωρίσω λίγο το ψέμα απο την αλήθεια.Μάταια…Τούτοι οι άνθρωποι έχουν μάθει να κρύβουν καλά την ζωή τους.Μάλλον δέν θέλουν να τη μοιράζονται με τον κάθε περίεργο.Τότε,έσβησα το τσιγάρο βιαστικά,αναγκαστικά σταμάτησα το πικάπ,και πήρα την απόφαση να βγώ έξω,γνωρίζοντας πως άφηνα πίσω-έστω για λίγη ώρα -τον δικό μου κόσμο και εισερχόμουνα σε έναν άλλον,που είναι ακριβώς δίπλα μου και τελικά ξέρω πως ό,τι και να κάνω,όπου κι άν βρεθώ,τούτος ο κόσμος δέν θα πάψει να υπάρχει αλλά ξέρω επίσης πως όλοι μας θέλουμε να τον ξορκίσουμε.Θέλουμε να πιστέψουμε μέσα μας πως η βρωμιά του,η αδικία του δέν μας αγγίζουν.Τελικά όταν τα αντισώματα καταρρέουν,όταν γκρεμίζονται οι ψευδαισθήσεις μας ήδη έχουμε βρεθεί στο κέντρο της καταιγίδας και δέν το έχουμε πάρει και χαμπάρι.Κατηφορίζω τον μεγάλο δρόμο για να βρώ απαντήσεις.Πάντα πίστευα πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν κάπου.Ο δικός μου είναι μακρύς αλλά δέν εμπνέει ανησυχία.Ξέρω πως υπάρχει επιστροφή.Το σπίτι εκεί πάνω θα υπάρχει για μένα,τουλάχιστον για όσο θα έχω να πληρώνω το ενοίκιο.Ξέρω πού θα πάω να κρυφτώ,ξέρω πού θα πάω να κλάψω,ξέρω πού θα πάω να πνίξω την απελπισία μου.Στο δρόμο τώρα…


Μπορώ να διακρίνω απο μακριά την συνεχή ροή,μιά αδιάκοπη κίνηση ανθρώπων και αυτοκινήτων που συνωστίζονται στο κέντρο ανάμεσα στα ψηλά κτίρια,στα γραφεία, και στις υπηρεσίες που κρατούν στη ζωή όλους εμάς που είμαστε συνδεδεμένοι με το σύστημα της αγοράς και της πώλησης.Στον σύγχρονο κόσμο,όλα πωλούνται κι όλα αγοράζονται.Οι άνθρωποι,τα κτίρια,τα δέντρα,τα ποτάμια,οι λίμνες και οι θάλασσες,τα βουνά,όλα έχουν τα όρια και την τιμή τους.Βαδίζω στην σκιά των πύργων της ματαιοδοξίας,εκεί όπου στεγάζεται η πλάνη και η απληστία των ανθρώπων του σήμερα.Προσπερνώ με δυσκολία ανάμεσα απο λεχρίτες,μεθυσμένους,κάτι πρεζάκηδες και χώνομαι βαθιά μέσα στο πλήθος.Παντού σακούλες,ψώνια και σακούλες.Τακούνια χτυπάνε δεξιά κι αριστερά.Και μιά εικόνα αντικρύζω που μου θυμίζει τους κλώνους του “πολέμου των άστρων”.

Κοστούμια καλοσιδερωμένα,φρεσκοξυρισμένα σαγόνια, βλέμματα αφοσιωμένα και χιλιάδες χαρτοφύλακες.Κινούνται στο χωροχρόνο σαν καλοκουρδισμένα ρομπότ.Μπαίνουν βγαίνουν στα ψηλά κτίρια,χάνονται.Κι όλο αυτό εκτυλίσσεται κάθε μέρα,την ίδια ακριβώς ώρα.Δέν επιτρέπονται παρεκκλίσεις και αναβολές.Συνειδητοποιώ πως εγώ μονάχα στέκομαι ακίνητος στο κέντρο μιάς διαδικασίας που ξεπερνά όχι μόνο τη δική μου λογική αλλά και την λογική αυτών που την ακολουθούν.Κόρνες,φασαρία,βρισιές και ένα αδιάλειπτο τρέξιμο,είναι το σκηνικό του θεάτρου της καθημερινότητας αυτού του δρόμου.Πάντα κάτω απο τα αυστηρά βλέμματα των υπερασπιστών του πολίτη.Ξάφνου μου σκουντά την πλάτη ένας άγνωστος.

Γυρνάω απότομα τρομαγμένος.Ένας ζητιάνος μου άπλωνε το χέρι  επιδεικτικά.Δέν έχω του λέω.Φεύγω βιαστικά και προχωράω.Στο παραδίπλα στενό ακούω φασαρία.Κάποιοι χτυπάνε κάποιον.Στρίβω το βλέμμα απο την άλλη,είναι καλύτερα να μήν μπλέκω στα προβλήματα των άλλων και επιταχύνω.Παντού ταμπέλες,προσφορές.Όλη η ζωή μας σε μιά προσφορά.Ντελάληδες διαφημίζουν την πραμάτεια τους,διάφοροι ντήλερς υπόσχονται το καλύτερο…Τα ναρκωτικά πάντα είναι πονηρά κι επικίνδυνα.Γι’αυτό και τα πλασάρουν ώς ευτυχία κι ευδαιμονία.Φανταχτερές εικόνες,τεράστιες αφίσες,ηλεκρικές απεικονίσεις ενός ιδανικού κόσμου που μπορεί να παραμερεί ή και να εξαφανίζει ακόμη απο τα μυαλά των ανθρώπων την ασχήμια του δρόμου.Προϊόν ενός πολιτισμού που εξελίχθηκε για να πουλά,να αγοράζει,να καταναλώνει,να δουλεύει και να πεθαίνει.Πανέμορφες κοπέλες πουλάνε τα πάντα μέσα απο τις αφίσες ή  πίσω απο τις βιτρίνες των καταστημάτων.Σκάνε αυτό το θεσπέσιο χαμόγελο για να δελεάσουν τον ανύποπτο.Κούκλες ντυμένες και ραμμένες στα μέτρα του κάθε πολίτη,έτοιμες ανα πάσα στιγμή να ικανοποιήσουν την αγοραστική επιθυμία μας.Πώς ν’αντισταθεί κανείς…γυναίκες και άντρες δέσμιοι της κατασκευασμένης ομορφιάς,μιάς υποκρισίας που επιβάλλεται για λόγους κατανάλωσης.Λίγο πιό κάτω έξω απο ένα παλιομάγαζο που τα βράδια τα σπάνε κάθεται μιά πόρνη.Με κοιτά συνεχώς εδώ και ώρα.Δίχως ντροπή,ψιλοβρωμιάρα μου φαίνεται.

Ποιός να ξέρει άραγε τί την οδήγησε να στέκεται και να ξεροσταλιάζει στο κρύο για ένα γαμήσι ή μιά πίπα έστω;Δέν θ’αργήσει να βρεί πελάτη,μιάς και εδώ γύρω τριγυρνούν φραγκάτοι οικογενειάρχες,πάντα ανικανοποίητοι που θέλουν να ξεδώσουν πάνω στο κορμί αυτής της γυναίκας.Πολλοί την βρίζουν,την αποστρέφονται.Μα στο τέλος όλοι μας την πηδάμε.Συνεχίζω και περνάω ανάμεσα απο κάτι στενά για να κόψω λίγο δρόμο μιάς και ο προορισμός μου αργεί λίγο.Tόνοι απο σκουπίδια,απόνερα και πρόχειρα παραπήγματα αστέγων φανερώνουν έναν παρακείμενο κόσμο, όπου ο μέσος εργαζόμενος πολίτης που τρέχει να προλάβει την ζωή αγνοεί την ύπαρξή του επειδή στην δική του αυλή επικρατεί καθαριότητα και αρχοντιά.Το κράτος επιβραβεύει  πάντα αυτούς που προσφέρουν την ζωή τους για την κοινωνική ευημερία.Η ανάπτυξη και το όνειρο δέν φτάνουν ποτέ σε αυτά τα υγρά και σκοτεινά στενά,όπως δέν φτάνουν ποτέ και στις γειτονιές των αποκλεισμένων.

Στα γκέτο και στις φτωχές περιοχές,όπου η νύχτα συνήθως εναποθέτει νεκρό ή νεκρούς στις αγκάλες της χαρμόσυνης ημέρας.Πλάι κείτονται διάφοροι,νεκροί,ζωντανοί δέν ξέρω μπορεί νεκροζώντανοι και φαίνεται πως η παρουσία μου προκαλεί μιά γενικευμένη αντίδραση.Όλοι κάτι ζητάνε απεγνωσμένα απο εμένα.Ένας μου βάζει ένα μαχαίρι στο λαιμό και μου ζητά το μπουφάν.Το δίνω και τρέχω να γλυτώσω.Σουρουπώνει κιόλας και είναι επικίνδυνο να βρίσκεσαι εδώ την νύχτα.Έχω διανύσει αρκετό δρόμο και σιγά σιγά απομακρύνομαι απο την ζούγκλα του κέντρου.Πλέον βλέπω και μερικά σπίτια χαμηλά,που έχουνε αντισταθεί στην επιβολή των πολυόροφων κτιρίων και αποτελούν παραφωνία στην γενικότερη αστική δόμηση.Πολλά απ’αυτά δέν είναι σε καλή κατάσταση παρ’ολα αυτά φιλοξενούν ψυχές μέσα τους.Βλέμματα με παρακολουθούν πίσω απο τις παλιές κουρτίνες.

Μερικά παιδιά παίζουν τριγύρω απο κάτι παλιά εγκαταλελειμένα αυτοκίνητα.Ωραία γκαζόν φυτεμένα απλώνονται μπροστά απο φρεσκοβαμμένες βίλες.Ολοένα και πιό συχνά ξεφυτρώνουν σάν τα μανιτάρια,και οι ταμπέλες της κατάσχεσης ή οι αναγγελίες έξωσης.Γειτονιές που έσφιζαν απο κόσμο,νεκρώνονται.Και τα όνειρα εκλάπησαν,κατασχέθηκαν και πουλήθηκαν ώς χρέος.Σάν να έπεσε επιδημία,κρυφτήκανε και τα παιδιά σιωπήσανε και οι μεγάλοι.Μονάχα κάτι εναπομείναντες χαρτογιακάδες ψήνουν στην αυλή τους και γελάνε.Το κακό που πέρασε δέν τους βρήκε.Πέρασε πάει λένε…Κι αυτή είναι η πολυχρωμία του δρόμου.Πλάι στους γελαστούς χαρτογιακάδες,οι θλιμμένοι άνεργοι.Πλάι στην φρέσκια μπογιά,η μυρωδιά της σαπίλας.Όπως και πιό πάνω.Δίπλα απο την λεωφόρο που περιδιαβαίνουν τα φανταχτερά τακούνια και τα κολαρισμένα σώβρακα,ξαπλωμένοι οι απόκληροι της πόλης,αυτοί που τ’όνειρό τους μετατράπηκε σε εφιάλτη.Άνθρωποι της λάσπης και των σκουπιδιών.Αυτοί που ο ήλιος τους τυφλώνει και ο χειμώνας που έρχεται μπορεί και να είναι η σωτηρία τους.Ποιός ξέρει…


Επιτέλους μυρίζω τη θάλασσα.Ακούω τους γλάρους και βλέπω τα πλοία στο λιμάνι.Αφήνω πίσω μου τον κόσμο και βλέπω κάτι άλλο.Βλέπω το απέραντο γαλάζιο και σκέφτομαι πως ακόμη ο άνθρωπος δέν δάμασε τελείως την πηγή της ζωής αυτού του κόσμου.Δέν μπόρεσε να επιβληθεί στην έκταση και στο μεγαλείο της απεραντοσύνης της φύσης.Αλλιώς πώς θα μπορούσα εγώ τώρα που στέκομαι στην ακροθαλασσιά,στο μεταίχμιο μεταξύ της πόλης και της θάλασσας,ν’απολαμβάνω το χρώμα της,την ηρεμία της,την ελεύθερη κίνησή της,την ζωή που τραβά μέσα της και γύρω της.Εδώ το χρώμα του ουρανού είναι το φυσικό του.Ρίχνω μιά ματιά στο σπιτάκι στην ακτή.Ένας γέρος περιποιείται τα τριαντάφυλλα.Δέν μιλάει,μόνο χαιδεύει.Η ζωή του πέρασε.Το μέλλον του είναι μονάχα αυτά τα τριαντάφυλλα.Οι άνθρωποι τον πλήγωσαν πολλές φορές.Τα τριαντάφυλλα  όμως ποτέ.Ξέρει πως κάποτε θα πρέπει να τ’αποχωριστεί.

Είναι συμβιβασμένος με την ιδέα αυτή.Σε τούτο τον κόσμο όλα έχουν αρχή και τέλος.Σημασία έχει να βιώνεις ελεύθερα το πάθος σου,δίχως να πληγώνεις και να πληγώνεσαι.Γι’αυτό και εκείνος ο γέρος αποφάσισε πως τα τριαντάφυλλα ήταν ο καλύτερος τρόπος να περάσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.Μακριά απο την πολύβουη μοναξιά του τίποτα.Μακριά απο την υποκρισία της υπερβολής.Μονάχα αυτός και τα τριαντάφυλλα,Έδυσε ο ήλιος και έπρεπε να πάρω το δρόμο της επιστροφής.Έπρεπε να πάω πίσω στο σπίτι,να καθήσω,ν’ανάψω ένα τσιγάρο,να βάλω στο πικάπ ένα δίσκο,να δώ τα λουλούδια στην αυλή,να ρίξω δυό ψίχες για τα πουλιά και να προσπαθήσω να δώ μέσα απο τους τοίχους.

Να σκεφτώ.Υπάρχει  επιστροφή;Πώς μυρίζουν άραγε τα τριαντάφυλλα;

ΠΗΓΗ
 

Προβλήματα στις μεταφορές από… θαλάσσης και αέρος

Την ώρα που όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα, αλλά και τις ελπίδες τους, στον Τουρισμό, μία από τις βασικότερες «βοηθητικές αλυσίδες», οι συγκοινωνίες (τόσο οι θαλάσσιες όσο και οι αερομεταφορές) αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.
Γράφει:  
Κι ας αρχίσουμε από τον μόνιμο «πονοκέφαλο», τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Για τέταρτη συνεχή χρονιά η ελληνική ακτοπλοΐα συνεχίζει να ζορίζεται παρά την αύξηση τηςτουριστικής κίνησης αλλά και τη μείωση των μέσων τιμών του πετρελαίου κατά 10% κατά μέσα όρο στο επτάμηνο.

Η κίνηση βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2012 και πολύ πίσω από το 2009. Από το λιμάνι του Πειραιά, τον Ιούλιο του 2009 είχαν ταξιδέψει 1,25 εκατ. επιβάτες, το 2010 1,14 εκατ., το 2011 1,08 εκατ., το 2012 895.298 και φέτος έχουν ταξιδέψει 866.331. Αντίθετα, μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι σημειώνει η κίνηση για τον Αργοσαρωνικό, απ’ όπου έχουν ταξιδέψει 317.947 επιβάτες από 298.831 πέρυσι.
Από το βασικά και ανεκπλήρωτα αιτήματα του κλάδου είναι η μείωση του ΦΠΑ και ο έλεγχος των επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα καύσιμα.
Επιπλέον, με απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΠΝΟ με εξώδικο που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς ζητά από τον υπουργό να ακυρώσει την πρόσφατη υπουργική απόφαση που επιτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στη ναυτιλία, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εν ενεργεία ΣΣΕ ανά κλάδο.
Αερομαχίες
Και από την θάλασσα, ας περάσουμε στον αέρα. Νέες διαστάσεις πήρε την περασμένη εβδομάδα η κόντρα μεταξύ της Ryanair και της ελληνικής αεροπορικής κοινότητας.
Αρχικά, η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους επανέφερε την πρότασή της για τη διάσωση του ελληνικού τουρισμού, απαιτώντας δραστική μείωση του κόστους προκειμένου να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη χώρα. Σημειώνεται ότι σχετική πρόταση είχε ανακοινώσει και τον Απρίλιο.
Συγκεκρμένα, η Kate Sherry, Deputy Director of Route Development της Ryanair, απηύθυνε έκκληση στον νέο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη να αποδεχθεί την πρόταση της ιρλανδικής εταιρίας. Η ίδια υποστήριξε ότι η Ryanair, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μία συμφωνία για χαμηλό κόστος, μπορεί να προσελκύσει 10 εκατ. επιβάτες (4 εκατ. στην Αθήνα, 2 στη Θεσ/νίκη και 4 στα περιφερειακά αεροδρόμια) σε βάθος πενταετίας, δημιουργώντας βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συμβάλλοντας στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας
Παράλληλα, ανέφερε ότι θα προχωρήσει και στην δημιουργία της πρώτης εν Ελλάδι βάση της, στα Χανιά.
Η Kate Sherry επανέλαβε και πάλι ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ακριβό και με τον τρόπο αυτόν οδηγεί μακριά από την Αθήνα αεροπορικές και, κατά συνέπεια, επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας.
Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν υπάρξει συνομιλίες με το αεροδρόμιο της Αθήνας, ωστόσο υποστήριξε ότι «τα κίνητρα που προσφέρει το αεροδρόμιο δεν είναι συμβατά με το μοντέλο της Ryanair, καθότι έχουν να κάνουν με ακριβά εισιτήρια, τα οποία δεν προσφέρει η ιρλανδική εταιρία».
Το στέλεχος της Ryanair δεν παρέλειψε να στραφεί και εναντίον της Aegean Airlines, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία ουσιαστικά μετατρέπεται σε μονοπώλιο στην ελληνική αγορά με την εξαγορά της Olympic Air και τη διακοπή των δρομολογίων από την Ο.Α. και τη Cyprus Airways, ενώ πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και χαρακτηρίζει την Aegean υψηλού κόστους εταιρία.
Ειδικότερα, η Kate Sherry ζητά μείωση κατά 5 ευρώ του κόστους ανά επιβάτη για το αεροδρόμιο της Αθήνας, η οποία θα ισχύει για όλες τις εταιρίες, μηδενικά τέλη για τα νέα δρομολόγια και διατήρηση του κόστους των 12 ευρώ ανά επιβάτη στα υφιστάμενα δρομολόγια.
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας απηύθυνε πρόσκληση στην ιρλανδική εταιρία να αξιοποιήσει τα κίνητρα που προσφέρει και οδηγούν σε μείωση από 30% εως 77% των αεροδρομικών χρεώσεων.
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι χρήση των παρεχόμενων κινήτρων έχουν κάνει ήδη 40 αεροπορικές, ενώ τη χειμερινή περίοδο 2013-14 τα κίνητρα αυτά θα ενισχυθούν περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερο όφελος για τις εταιρίες.
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες χρεώσεις κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από άλλα ευρωπαϊκά μητροπολιτικά αεροδρόμια (όπως τα ισπανικά) όπου δραστηριοποιείται η εταιρία.
Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις της ιρλανδικής εταιρίας ότι η πολιτική που ακολουθεί πλήττει τις αφίξεις στην πρωτεύουσα, ο ΔΑΑ σημειώνει ότι δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ των αεροδρομιακών χρεώσεων, της αεροπορικής κίνησης και της διατηρήσιμης ανάπτυξής της, δεδομένου ότι οι χρεώσεις των αεροδρομίων αποτελούν πολύ μικρό τμήμα του άμεσου λειτουργικού κόστους μιας αεροπορικής εταιρίας, της τάξεως μόλις 4% - 7%.
Ωστόσο, η Ryanair επανήλθε, τονίζοντας ότι ο ΔΑΑ επιχειρεί να παραπλανήσει το επιβατικό κοινό με τις αναφορές για ανταγωνιστικές χρεώσεις και κίνητρα, υποστηρίζοντας ότι ο ισχυρισμός του αεροδρομίου της Αθήνας πως τα αερολιμενικά τέλη δεν συνδέονται άμεσα με την αύξηση της κίνησης θέτει υπό αμφισβήτηση την καταλληλότητα της τρέχουσας διαχείρισης του αεροδρομίου για να τρέξει ένα αεροδρόμιο πρωτεύουσας σε μια εισερχόμενη τουριστική αγορά.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η Aegean, η οποία τονίζει ότι η ελληνική αεροπορική αγορά είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους και κάθε ευρωπαϊκή εταιρία μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν με τους ίδιους φόρους και επιβαρύνσεις.
Η Aegean καταλογίζει στη Ryanair προσπάθεια παραπληροφόρησης της ελληνικής αγοράς, σε μια απόπειρα, όπως σημειώνει, να πετύχει ειδική φορολογική αντιμετώπιση και απαλλαγές.
Τέλος, απαντώντας στην αναφορά περί υψηλών χρεώσεων, η Aegean τονίζει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μειώσει τους ναύλους της σε ποσοστό 20% - 30% και πλέον ο μέσος ναύλος διαμορφώνεται στα 46 ευρώ, χωρίς τους φόρους και επαναλαμβάνει ότι η εξαγορά της Olympic Air δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των ναύλων.
 

Τι μάθαμε από την ΕΡΤ,…(ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ)

Έχω βαρεθεί να ακούω για την αμαρτωλή ΕΡΤ, για τους εργαζόμενους που μένουν στον δρόμο από ιδιωτικές εταιρείες και δεν μιλάει κανείς και όλα τα υπόλοιπα που πλασάρονται για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος.

Το πρόβλημα δεν είναι η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι κλπ. Και η ΕΡΤ είχε προβλήματα, και οι εργαζόμενοι τόσα και τόσα χρόνια δεν μίλαγαν για τις πολιτικές παρεμβάσεις, τις ρεμούλες κλπ και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Όσο δεν…καίγονταν το δικό τους σπίτι δεν είχαν καμία όρεξη να ασχοληθούν με τις φωτιές, χωρίς άνωθεν άδεια.

Αλλού πρέπει να εστιάσουμε όμως.

Από το…Ο Καπιτάλας στην Χώρα των Θαυμάτων

Το πρόβλημα και η πραγματική μάχη είναι για την Δημοκρατία. Αν δεν καταλαβαίνουμε ότι πλέον (και για άλλη μια φορά με την βούλα του ΣΤΕ) η κυβέρνηση δικτατορικά μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς καμία συνέπεια και χωρίς την σύμφωνη γνώμη ούτε καν του συνόλου αυτών που την στηρίζουν, τότε πραγματικά αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον…

Για άλλη μια φορά οι εξελίξεις συνηγορούν υπέρ των επιχειρημάτων όλων ημών που θέλουμε ένα καινούριο σύνταγμα από το μηδέν και από τους Πολίτες. Αλλιώς φως δεν θα δούμε.

Για άλλη μια φορά τα κομματόσκυλα διέσωσαν το πολιτικό σύστημα. Αυτή τη φορά ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ένα σημαντικό μέρος τους τουλάχιστον, και αρκετοί από τους συνδικαλιστές τους, οι οποίοι τοποθετημένοι και μεγαλωμένοι στην ΕΡΤ από το πολιτικό σύστημα, ακόμα και απολυμένοι ακολούθησαν τις προσταγές των “ευεργετών” τους μπας και διασωθούν και επαναπροσληφθούν στον νέο φορέα.

Ένα μικρό μέρος πολέμησε και πολεμάει ακόμα  αλλά με όλο το πανηγύρι  που έγινε στο προαύλιο της ΕΡΤ, απ’ όπου  πέρασε κάθε πικραμένος, το όλο ζήτημα θάφτηκε ως άλλη μια γραφικότητα. Πολλοί συστημικοί υπέσκαψαν εκ των έσω την ιστορία και κάποιοι άλλοι περιθωριακοί κατέληξαν να παρακαλάνε για μια θεσούλα σε ένα πάνελ μπας και δείξουν και αυτοί ολίγο πρόσωπο στο κοινό.

Αυτό ήταν και το μεγάλο λάθος των εργαζομένων της ΕΡΤ. Αντί να στηριχτούν στους πολίτες που τις πρώτες μέρες έτρεξαν μαζικά να τους υποστηρίξουν, στηρίχτηκαν στους περιθωριακούς πολιτικάντηδες και τα κομματόσκυλα. Έτσι οι πολίτες βρέθηκαν να κοιτούν τις πλάτες αυτών που κρατούσαν τις σημαίες των κομμάτων. Βρέθηκαν έξω από τα κάγκελα να κοιτούν αμήχανοι τους “άλλους” που το αντιμετώπιζαν ως μαγαζάκι τους. Και φυσικά γρήγορα κουράστηκαν και αποχώρησαν. Αντί λοιπόν η ΕΡΤ να γίνει ένα Πολυτεχνείο έγινε ένα πανηγύρι με καντίνες και σουβλάκια. Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται για τέτοια. Δεν του χρειάζεται κανενός είδους κατήχηση, αριστερού τύπου στην προκειμένη περίπτωση, ούτε του χρειάζεται κανένας καραγκιόζης πάνω σε κάποιο βάθρο για να χειροκροτήσει.

Για άλλη μια φορά δεν υπήρξε ξεκάθαρος στόχος. Το πρόβλημα δόθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους ως εργασιακό ενώ είναι πρόβλημα ανυπαρξίας Δημοκρατίας. Το πρώτο που δήλωσαν ήταν πως δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Γιατί να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους τότε; Για να τους βοηθήσει να πάρουν πίσω τις καρέκλες τους; Το πρώτο που έπρεπε να πουν ήταν: αν χρειαστεί θα ρίξουμε και την κυβέρνηση. 

Έπρεπε να υπάρξει από πλευράς τους σκληρή αυτοκριτική. Να παραδεχτούν τα πολλά σφάλματα τους και να ξεμπροστιάσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Να δράσουν δηλαδή ως δημοσιογράφοι και όχι ως μοιρολογίστρες, αποδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς την ΕΡΤ ως πεθαμένη.

Έπρεπε να θίξουν την πηγή του προβλήματος, αυτό που επιτρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν: το ελληνικό σύνταγμα. Νόμιζαν πως η πρόβλεψη που περιέχει για δημόσια τηλεόραση θα τους προστάτευε, μαζί με τις τόσες άλλες (τις περισσότερες φορές απλώς υπονοούμενες) αρχές του. Μάλλον βασίστηκαν στους νομικούς τους και τις διαβεβαιώσεις των. Αλλά έκαναν λάθος. Δεν έχουν αντιληφθεί κάτι πολύ απλό: scripta manent, verba  volant. Και τα μόνα scripta είναι η ακριβής διατύπωση του συντάγματος με όλα τα κακά και τα στραβά της…

Τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο εξετάζονται με την γραπτή μορφή τους και όχι με την θεωρητική τους απόδοση, όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε νομικός. Μπορεί όλοι αυτοί οι λαμπρότατοι νομικοί να έχουν πολλά στο κεφάλι τους, από αυτά που έμαθαν στο πανεπιστήμιο τους και από τα νομικά ήθη και έθιμα, από τα βιβλία άλλων λαμπρότατων νομικών, συνταγματολόγων και λοιπών ιερών τεράτων του σιναφιού τους, αλλά έχει περίτρανα αποδειχθεί πλέον πως όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση είναι θέμα ερμηνειών, ενώ στην χειρότερη και δυστυχώς καθημερινή πλέον περίπτωση απλώς δεν ισχύουν.

Αυτοί οι περίλαμπροι νομικοί και συνταγματολόγοι που πλάθουν ένα υπέροχο σύνταγμα μέσα από τα άρθρα και τα βιβλία τους είναι οι ίδιοι που σήμερα κυβερνούν και, με περισσή ευχέρεια είναι αλήθεια, ερμηνεύουν το ίδιο σύνταγμα που εκθείαζαν με τρόπο τόσο απολυταρχικό και τόσο στυγνό, για τον πολίτη, τρόπο που πλέον είναι πέραν πάσης αμφιβολίας εμφανές πως ζούμε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς και μάλιστα με την συνταγματική βούλα.

Το ΣτΕ αποφάσισε πως είναι παράνομη η άδεια του The Mall, μετά από 10 χρόνια που ο κόσμος το είχε τούμπανο και εκείνοι κρυφό καμάρι. Και τι έγινε τελικά; Τίποτα. Οι νομικοί εγκέφαλοι ψάχνουν, και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη βρει την “φόρμουλα” για την νομιμοποίηση. Αυτή είναι η “συνταγματική τάξη” της χώρας. Το εκάστοτε ανώτατο δικαστήριο βρίσκει το “λάθος” και η νομική και πολιτική ομήγυρη το κατάλληλο “παραθυράκι” για να εξηγηθεί ή να μπαλωθεί συνταγματικά η παρανομία.

Η ΕΡΤ είχε την δυνατότητα να το αναδείξει αυτό. Να πει καθαρά τι συμβαίνει. Επέλεξε όμως, η κατά κάποιες μαρτυρίες, υποχρεώθηκε από τους συνδικαλιστές και τους διάφορους κομματικούς εγκάθετους, να παίξει στο politically correct γήπεδο της πλήρους αποδοχής του πολιτικού συστήματος. Προσπάθησε να εμφανιστεί λοιπόν ως πτωχή και άδολος παιδίσκη η οποία οδηγείται προς την σφαγή. Να διαδηλώσει το άδικο που της γίνεται μέσα στο ίδιο γήπεδο και με τους ίδιους κανόνες που αυτοί οι ίδιοι που την κλάδεψαν έχουν φτιάξει.

Έτσι απλώς βγήκε στο κλαρί ως περιφερόμενο τσίρκο και κατέληξε στα σκουπίδια, ένα άδειο κτήριο με άπειρα πανό κρεμασμένα απ’ έξω. Πανό με φλογερά συνθήματα υποστήριξης που φαντάζουν πραγματικά αστεία μπροστά από το έρημο κτήριο της Αγ. Παρασκευής.

Με όλο αυτό το σκηνικό άνοιξε ορθάνοιχτα το ζήτημα της κατάργησης χωρίς καμία περιστροφή, με απλές υπουργικές αποφάσεις, οποιουδήποτε τομέα του κρατικού μηχανισμού και των δημοσίων υπηρεσιών, είτε χρειάζονται είτε όχι, χωρίς καμία μελέτη απλώς γιατί το είπε η πραγματική κυβέρνηση της χώρας, η γνωστή μας “τρόικα”.

Η νίκη για την “κυβέρνηση” είναι τεράστια. Το αποτέλεσμα για τον πολίτη καταστροφικό.

Ας πάρουμε τουλάχιστον μερικά μαθήματα.

Ο όρος κυβέρνηση είναι ενδεικτικός της κατάντιας μας. Η εκτελεστική εξουσία δεν είναι κυβέρνηση που κυβερνά. Δεν είναι αφεντικό. Είναι υπηρέτης. Δεν έχει καμία δουλειά να αποφασίζει παρά μόνο να εφαρμόζει τους νόμους.

Χάθηκε πλέον κάθε ανάμνηση αξιοπιστίας των μπένι και κουρέλη.

Παίχτηκε ένα παιχνιδάκι στο οποίο έπαιξαν, ηθελημένα, σχεδόν το σύνολο των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Ο στόχος τους φάνηκε καθαρά. Να διασωθεί το πολιτικό σύστημα και δυστυχώς τα κατάφεραν. Ακόμα και αυτοί που διατυμπάνιζαν πως ήθελαν την ΕΡΤ ζωντανή και δημόσια, την ώθησαν να αγωνιστεί σε λάθος γήπεδο και με τον λάθος τρόπο, πλαισιωμένη με τα πλαστικά σημαιάκια, και την εγκατέλειψαν μόλις εισέπραξαν την αύξηση των κομματικών τους ακροατηρίων. Αυτό σημαίνει πως δεν θα βοηθήσουν ούτε θα προστατέψουν εμάς τους απλούς πολίτες.

Ο επόμενος λόγος για να βγούμε ξανά στους δρόμους θα έρθει αργά ή γρήγορα. Την επόμενη φορά πρέπει να εστιαστούμε στα σημαντικά και όχι στα προσωπικά μικροσυμφέροντα. Οφείλουμε να έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα μακριά από κάθε είδους κομματικά συμφέροντα και παιχνίδια. Χωρίς σημαίες, χωρίς χρώματα. Ως Πολίτες να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας:

  • Ξήλωμα του πολιτικού συστήματος από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Είναι όλοι, έτσι κι αλλιώς της ίδιας απολυταρχικής νοοτροπίας.

  • Δημοψήφισμα για κάθε θέμα που απασχολεί αυτή την στιγμή τους Πολίτες.

  • Τέλος της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας και εγκαθίδρυση της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας, με ασυνέχεια του κράτους και συγγραφή νέου συντάγματος από τους πολίτες και όχι από τους πολιτικούς, μέσω πλατιάς συντακτικής εθνοσυνέλευσης.

    ΠΗΓΗ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στέλνει ο εισαγγελέας τον Μαντέλη για τα 450.000 γερμανικά μάρκα της Siemens

Ο Τάσος Μαντέλης θα είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο που θα δικαστεί όχι από ειδικό δικαστήριο αλλά από την τακτική Δικαιοσύνη

Ο εισαγγελέας Γαληνός Μπρης δείχνει να «καίει» τον πρώην υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη για τα 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρώ) που κατηγορείται ότι πήρε ως μίζα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, προκειμένου να υπογράψει, το 1997, ως αρμόδιος υπουργός -τότε- Μεταφορών και Επικοινωνιών, τη σύμβαση 8002 για τα ψηφιακά του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τη Real news ο πρώην υπουργός θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου αν την πρόταση του εισαγγελέα υιοθετήσει και το Συμβούλιο Εφετών. Σε μία τέτοια περίπτωση ο κ.Μαντέλης θα είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο που θα δικαστεί όχι από ειδικό δικαστήριο αλλά από την τακτική Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

 

Σε εξέλιξη, μεγάλη φωτιά στον Μαραθώνα – Εκκενώνεται ο οικισμός Αύρα

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στην περιοχή Αύρα στον Μαραθώνα Αττικής ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σπίτια στον οικισμό ο οποίος ευτυχώς εκκενώθηκε από νωρίς.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σχηματίζοντας μέτωπο πολλών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το δήμαρχο, Ιορδάνη Λουΐζο, αυτή τη στιγμή η φωτιά απομακρύνεται από τον οικισμό όμως δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο. Όπως ανέφερε στο newpost είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί η έκταση της καταστροφής ενώ δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών και η φωτιά συνεχώς αλλάζει κατεύθυνση.

Στο σημείο καταφτάνουν συνεχώς νέες δυνάμεις. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 60 πυροσβέστες, με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στη μάχη της κατάσβεσης έχουν τεθεί 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Γενναίος Νέος Κόσμος

Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει ένα ταξίδι στο μέλλον και θέλει να δει το αύριο, όπως όμως είναι προφανές ότι το προβλέπει εκείνο (αν όχι οραματίζεται) ο υπουργος Παιδείας και προετοιμάζει τα παιδιά αναλόγως, δεν έχει παρά να ρίξει μια προσεκτική ματιά στο νέο σχέδιο για το Λύκειο και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αν μάλιστα συμβαίνει να επιθυμεί να βγει διπλά κερδισμένος ο ενδιαφερόμενος για το τι μέλλει γενέσθαι, μπορεί εναλλακτικά να διαβάσει το «Γενναίο Νέο Κόσμο» του Aldus Huxley, ώστε να πληροφορηθεί επιπλέον και όσα έχουν εκ παραδρομής παραλείψει να συμπεριλάβουν από το εν λόγω έργο στα καμώματά τους ο…Αρβανιτόπουλος και οι συμβουλάτορές του.

Ωστόσο, εμείς εδώ δεν θα ασχοληθούμε με το μέλλον, αλλά θα σταθούμε αποκλειστικά στο παρόν, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση σύντομα θα αλλάξει, και άρα μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ευρίσκεται ήδη προ των πυλών, αφού κάθε υπουργός Παιδείας θεωρεί από συστάσεως Ελληνικού Κράτους καθήκον του να αφήνει ένα τέτοιο βαρύ αποτύπωμα της θητείας του.

Πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα θα ειπωθούν για το νέο σχέδιο, αλλά θα μου επιτρέψετε να υποστηρίξω ότι τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι δύο:

1. Σε μια εποχή άγριας και διαρκούς επέλασης στην ήδη καθημαγμένη ελληνική οικογένεια, καθώς δηλαδή οι Έλληνες γονείς –εργαζόμενοι ή άνεργοι– βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα φορολογικά βάρη που τους έχει φορτώσει η Εξουσιοδοτημένη για την Ελλάδα Αντιπροσωπεία της συμμορίας που αποκαλείται Τρόικα, καλούνται τώρα να πληρώνουν και φροντιστήρια για τα παιδιά τους ήδη από την πρώτη τάξη του Λυκείου.

2. Τα παιδιά εξαναγκάζονται να κόψουν το παιγνίδι μαχαίρι από τα δεκαπέντε.

Για το πρώτο από τα δύο η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει μεν, πλην όμως συγκεφαλαιωτικά, διότι θα συνυπολογισθούν στο κατηγορητήριο και όλες οι άλλες ληστρικές επιδρομές, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Κι έτσι η εν λόγω κινδυνεύει να χαθεί μέσα στις υπόλοιπες. Για το δεύτερο όμως, για τα παιδιά που θα χάσουν το παιγνίδι, όσο και αν απολογηθούν, το πουλάκι θα έχει πετάξει για τα καλά.

Από την άλλη, ισχύει και ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έχω ισχυρότατη πίστη στα παιδιά, και πιστεύω με άπειρη βεβαιότητα ότι έτσι όπως θα γίνει το σχολείο με το νέο σχέδιο, τα παιδιά θα το γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια, χωρίς ενδοιασμούς. Και σε ό,τι με αφορά θα πράξουν άριστα –όσο και αν θρέφω μεγάλο σεβασμό στην αξία της ανώτερης εκπαίδευσης, ή μάλλον ακριβώς γι αυτό το λόγο.

 

Τζακ Νίκολσον - ΛάμψηΥ.Γ. Κώστα Αρβανιτόπουλε, σε λυπάμαι. Αλλά, επειδή δεν λυπάσαι τα παιδιά, δεν σε συγχωρώ. Θα σου δώσω μόνο μια τελευταία ευκαιρία: Σε συμβουλεύω να μπεις στον κόπο και να δεις την «Λάμψη» του Στάνλεϋ Κιούμπρικ. Μεταξύ άλλων, θα σε προετοιμάσει αρτιότερα για το μέλλον που ετοιμάζεις. Γενικά. Άσε που πρόκειται για κινηματογραφικό αριστούργημα. Άκουσέ με, και δεν θα χάσεις.

 

ΠΗΓΗ

Άστεγοι χωρίς ελπίδα - Ισπανία

Οι νεο-άστεγοι πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Οι άνεργοι – παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης – έχουν αγγίξει εφιαλτικά επίπεδα και η όποια πτώση σε «απόλυτους αριθμούς» οφείλεται στην εκτόξευση των… εργαζομένων μερικής απασχόλησης που έχουν σπάσει όλα τα
ρεκόρ (υπολογίζονται στα 2,7 εκατ.).

Η δε «διοικητική μεταρρύθμιση», η οποία προωθείται αυτές τις μέρες στη Βουλή στέλνει στον αγύριστο 70.800 δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονταν (που αλλού;) στον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών…, κόβει τα πάσης φύσεως κοινωνικά «βοηθήματα» σε 2,6 εκατομμύρια πολίτες (όπως οικογενειακό επίδομα, βοήθεια στο σπίτι, συσσίτια κ.λπ.) και καταργεί 30.000 «θέσεις» σε δημόσια γηροκομεία. Αυτή είναι όμως μόνο μία πλευρά της κρίσης στην Ισπανία.
Στην άλλη πλευρά… τράπεζες, όπως η «πτωχευμένη», «κρατικοποιημένη», και τελικά «ανακεφαλαιοποιημένη» Bankia, επιστρέφουν στην κερδοφορία. Εάν θυμάστε, η Bankia ήταν η τράπεζα που τον Μάιο του 2012 «διασώθηκε» από την ισπανική κυβέρνηση (και έπειτα απέλυσε 5.000 υπαλλήλους της κλείνοντας περί τα 665 καταστήματα) οδηγώντας σε ένα «συνολικό πρόγραμμα διάσωσης» του εθνικού τραπεζικού συστήματος.

Τότε, έξω από τα καταστήματα της Bankia συγκεντρώνονταν καθημερινά εκατοντάδες μικροεπενδυτές που είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται. Σήμερα, όλα αυτά μοιάζουν με κάποιο «κακό όνειρο»… για τους τραπεζίτες. Επιστροφή στην «ομαλότητα», που λέμε: Η αμαρτωλή Bankia S.A. (BKIA.MC) είναι και πάλι κερδοφόρα, και συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα καθαρά κέρδη της ανέρχονται σε 192 εκατομμύρια ευρώ (από ζημιές 4,4 δισ. που είχε ανακοινώσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Να ’ναι καλά η τράπεζα
Βέβαια, κάτι θα δώσει «πίσω» και η Bankia στους 300.000 χρεοκοπημένους πρώην πελάτες της που έχουν προσφύγει στη διαιτησία. Ωστόσο… ακούγοντας κανείς τους εκπροσώπους της τράπεζας να αναλύουν την «επιτυχία» της στα ισπανικά ΜΜΕ, θα νομίσει ότι του κάνουν πλάκα. Λένε, ας πούμε… πόσο πολύ έχει «βοηθήσει» την τράπεζα το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αγοράζει τα υπό κατάσχεση… διαμερίσματα (το 30% των αγορών αυτών γίνεται «μετρητοίς» αντί πινακίου φακής).

Δεν έχουν δεκάρα
«Ο κόσμος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερο τις πιστωτικές του κάρτες» διαπιστώνουν τα σαΐνια του νεοφιλελευθερισμού και εξηγούν ότι πρόκειται για «αύξηση της ζήτησης τραπεζικών προϊόντων». Δεν θέλουν, προφανώς, να σκεφτούν ότι ο κόσμος… δεν έχει δεκάρα τσακιστή και προσφεύγει στην πιστωτική, ακόμη και για να αγοράσει μια φραντζόλα ψωμί.

 
 

Χατζηδάκη πούλα ΚΑΙ τα σπίτια μας. Οι ανέπαφες ψυχές μας όμως θα σε “πνίξουν”

Έλεγε ο Θανάσης Βέγγος “Έλληνες να τουφακάνε Έλληνες μωρέ;!”. Ξέρεις κάτι Θανάση που είχα την τιμή να είμαστε και γείτονες και μας μεγάλωσες με το χαρακτήρα σου; Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο. Ελληνες να ξεπουλάνε Ελληνες!

του Στρατή Μαζίδη

Η αποκάλυψη του voria.gr ότι πίσω από την άρση του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας βρίσκεται η ελληνική πλευρά από το ΥΠ.ΑΝ. και άρα ο ίδιος ο υπουργός ως ο τελικός αποφασίζων, δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα κάτι μου χάλασε μέσα μου.

Ναι δε συμπαθώ τον κο Χατζηδάκη και το έχω ξαναγράψει. Τον βλέπω στη συνοδευτική φωτογραφία άοσμο, άχρωμο, άγευστο και μου κάθεται στο στομάχι. Ακόμη και σε εκείνη που είναι μέσα στα αίματα από τις ομπρελιές, και πάλι που τον βλέπω με εκνευρίζει.

Αναρωτιέμαι, άραγε γελά ποτέ αυτός ο άνθρωπος; Κι αν ναι, τι ήχο βγάζει; Έχει κλωτσήσει ποτέ μπάλα; Έχει παίξει πετροπόλεμο; Έχει μαυρίσει γόνατα; Έχει παιδιά; Παίζει μαζί τους; Κι αν δεν έχει, θέλει να κάνει ή αρέσκεται να καταστρέφει μόνο το μέλλον των δικών μας βγάζοντας στο σφυρί τα σπίτια που κοιμούνται τις νύχτες; Είναι άνθρωπος ή κάτι άλλο;

Γιατί άντε λες, τη χάρισε την Ολυμπιακή. Γιατί ξαναλές άντε έκανε δώρο την εκμετάλλευση της Εγνατίας, ενός από τους καλύτερους δρόμους, απαλλαγμένης από τις υποχρεώσεις.

Αλλά και τα σπίτια των Ελλήνων ΡΕ; Τα αποκρατικοποιείς κι αυτά ΡΕ;

Θα βγάλεις στο σφυρί τα σπίτια αυτών που απολύθηκαν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ΡΕ;

Από τα μνημόνια τα δικά σου ΡΕ;

Από την πολιτική ανικανότητα τη δική σου ΡΕ;

Πού έχει δουλέψει εσύ ΡΕ;

Πόσα ένσημα έχεις ΡΕ;

Πόσα πρωινά έχεις ξυπνήσει νωρίς και έχεις πάει σα σαρδέλλα στη δουλειά ΡΕ;

Θα πετάξεις στο δρόμο μικρά παιδιά επειδή οι γονείς τους προτιμούν αν μπορούν να τα ταΐσουν από το να πληρώσουν τα δάνεια ΡΕ;

Πού θα κοιμηθούν τις νύχτες του χειμώνα. Το χεις σκεφτεί αυτό πίνοντας το καπουτσίνο σου στο Κολωνάκι ΡΕ;

Μέσα σου έχεις ψυχή ΡΕ; Τι σκ@τ@ έχεις μπορείς να μας πεις;

Σε ένα μόνο έχουν δίκιο οι θιασώτες – ψηφοφόροι σου. Ότι είσαι ένας καλός ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ. Ναι έχουν δίκιο.

ΚΡΑΤΑΣ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΜΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ.

Αυτό το αίμα και αυτές τις ψυχές που θα σε “πνίξουν” όταν έρθει η ώρα της κρίσης.

 
 

12.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου - Έρχεται το αρνητικό point system στο Δημόσιο

- Θα απολυθεί το 2% των δημοσίων υπαλλήλων, το 4% θα μπει σε κινητικότητα
- Πως θα γίνει η αξιολόγηση στο Δημόσιο
- «Πρέπει να ξεφύγουμε από την έννοια της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο Κυριάκος
Μητσοτάκης
- «Δημοτικός αστυνομικός έστειλε επιστολή και παρακαλούσε να μετακινηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. για να αξιοποιηθεί»
- «Είναι λογικό σε κάθε απόσπαση ή μετάταξη να πρέπει να υπογράψω εγώ;»

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν καθημερινά να μάθουν που θα τους ξημερώσει η επόμενη μέρα. Σε διαθεσιμότητα; Σε καθεστώς κινητικότητας ή μήπως με απόλυση;

Λάβαμε επιστολή από δημοτικό αστυνομικό, με πτυχία, που παρακαλούσε να μετακινηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. για να αξιοποιηθούν τα προσόντα του.

Το 2% των δημοσίων υπαλλήλων θα απολυθεί και το 4% θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν βγει σε διαθεσιμότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι. «Είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο υπουργός.

Άλλωστε, τον Σεπτέμβριο επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα και αυτή τη φορά οι δανειστές εμφανίζονται... αγριεμένοι πριν καν φτάσουν. Και απαιτούν να γίνουν όσα τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για να μην υπάρξει εμπλοκή με τις δόσεις.

Οι κοπανατζήδες και η γραφειοκρατία

«Δεν έχω εικόνα πόσοι είναι» παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους κοπανατζήδες του Δημοσίου. Ξεκαθάρισε μόνο πως θα εντοπιστούν και ήδη, όπως είπε, έχει δρομολογηθεί διαδικασία. «Αλλάζει το Δημόσιο. Οι κοπανατζήδες θα ελέγχονται και θα τιμωρούνται. Φτάσαμε στη χρεοκοπία ως χώρα γιατί δε συγκρουστήκαμε με αυτές τις νοοτροπίες τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει «να ξεφύγουμε από την έννοια της νομιμότητας και να πάμε στην έννοια της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης».

Και αφού περί αξιολόγησης ο λόγος, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρώτα στο στόχαστρο θα μπουν τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας για όσους μπήκαν στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια και το κατά πόσα είναι πλαστά ή όχι.

Τα πολιτικά κόμματα έβλεπαν το Δημόσιο σαν τρόπο παραμονής τους στην εξουσία

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη γραφειοκρατία, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται 16 υπογραφές για μια απόφαση και την τελική υπογραφή να τη βάζει ο υπουργός. «Κάθε μέρα υπάρχει στο γραφείο μου ένας πάκος με μετατάξεις ή αποσπάσεις που πρέπει να υπογράψω», είπε.
«Δεν υπάρχει απόλυτο σύστημα Δικαιοσύνης» - Κυριάκος Μητσοτάκης
«Προφανώς θα επιβραβεύονται τα τυπικά προσόντα. Μοριοδοτούμε την προϋπηρεσία αλλά και τον τρόπο εισαγωγής στο Δημόσιο», σημείωσε και επιβεβαίωσε ότι περισσότερα μόρια θα έχουν εκείνοι που μπήκαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

 
 
 

To Δημόσιο διαλύει την ελληνική οικογένεια...! Βροχή οι αιτήσεις διαζυγίου για να γλυτώσουν την απόλυση!

Τη λύση του... διαζυγίου για να γλιτώσουν την απόλυση, επιλέγουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, ελπίζοντας πως -πριν εκδοθεί η σχετική απόφαση που δεν εξαιρεί τις μονογονεϊκές οικογένειες από τη διαθεσιμότητα- με αυτό το τέχνασμα θα ελαχιστοποιούσαν τις πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά
τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, που είδε το φως της δημοσιότητας, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι αναλογίζονται τη λύση του συναινετικού διαζυγίου, ακόμη και τώρα, που με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχει διευκρινιστεί ότι δεν εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι μονογονεϊκές οικογένειες, παρά μόνο όσοι έχουν μόνοι τους τη γονική μέριμνα.

Με το ισχύον πλαίσιο για να εξαιρεθεί κάποιος από το καθεστώς διαθεσιμότητας θα πρέπει να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που θα κρίνει τον έναν γονέα ανίκανο. Ωστόσο, αυτό δεν πτοεί τους δημοσίους υπαλλήλους από τη λύση του εικονικού διαζυγίου καθώς ελπίζουν ότι η ρύθμιση θα αλλάξει και θα διευκρινιστεί η κατηγορία που προστατεύεται.

Την τάση αυτή, για «εικονικά», συναινετικά, διαζύγια επιβεβαιώνουν και οι δικηγόροι καθώς τα πινάκια είναι γεμάτα με τέτοιες υποθέσεις, ενώ οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Αθηνών τονίζουν ότι δεν προλαβαίνουν να διεκπεραιώνουν τέτοιες υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 τα συναινετικά διαζύγια δεν ξεπερνούσαν στην Αθήνα τα 4.000 ενώ ήδη, φέτος, μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τα χαρτιά για 4.600 συναινετικά διαζύγια.

Βέβαια η διαθεσιμότητα δεν είναι ο μόνος λόγος που οδηγεί τα ζευγάρια στα συναινετικά διαζύγια καθώς στην αύξησή τους συνέβαλε και η απλούστευση των διαδικασιών αλλά και η περικοπή του επιδόματος γάμου. Επίσης, ένας επιπλέον λόγος που οδηγεί τα ζευγάρια στα... δικαστήρια για να λάβουν το χαρτί του διαζυγίου είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έχουν κάνοντας την κίνηση αυτή, με τον δικηγόρο Παναγιώτη Κουσουβέλη να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «τα εικονικά διαζύγια αποτελούν το 20% του συνόλου των διαζυγίων που χειριζόμαστε».

Πηγή :http://www.parapolitika.gr/

 

Αποδοκιμάστηκε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στο Ηρώδειο. (BINTEO)

Έντονα αποδοκιμάστηκε ο υποργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος στο χαιρετισμό που απεύθυνε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στο Ηρώδειο.

Έντονες ήτανε οι αποδοκιμασίες την ώρα που είπε ότι: "ότι οι έλληνες ζουν και με λίγα", προκαλώντας την άμεση αποδοκιμασία του κοινού.

Αξίζει να αναφερθει ότι ο κύριος Παναγιωτόπουλος αποδοκιμάστηκε και σε άλλα σημεία της ομιλίας του. Τα πνεύματα ηρέμησαν μόλις άρχισε τα προγραμμά της η όρχηστρα του Δήμου.



ΠΗΓΗ


Υπάρχει μια τελευταία κόκκινη γραμμή!

Οι Γερμανοί δεν είναι φίλοι μας.

Αλλά και φίλοι μας να ήταν, τι να πω, το κάνω δικό μου δηλαδή: αν είχα έναν επιστήθιο φίλο που έμενε στο χωριό του και του έστελνα κάθε τόσο, όποτε μου ζητούσε, λεφτά για να αναστηλώσει το
όμορφο εξοχικό του σπίτι, μια αρχαία έπαυλη που βρισκόταν στο ομορφότερο μέρος του κόσμου και κάποια στιγμή τον επισκεπτόμουν για να θαυμάσω κι εγώ το αποτέλεσμα κι ανακάλυπτα ότι τα χρήματα που έστελνα στον επιστήθιο αυτόν φίλο όλα αυτά τα χρόνια τα έτρωγε πίνοντας και διασκεδάζοντας με τις π@τάνες, ε, τι να πω, θα θύμωνα κι εγώ...

Και να φανταστείς ότι αυτοί –οι ιθύνοντες του γερμανικού κράτους δηλαδή, δεν είναι καν φίλοι μας. Συνεταίροι είναι. Άλλωστε τα ίδια κάνουν και στην πατρίδα τους με τους δικούς τους υπηκόους, μέχρι που αναγκάσανε και τους άλλους συνεταίρους, τους Βέλγους, που είναι κι υπομονετικοί άνθρωποι, να βγουν από τα ρούχα τους! Τους Έλληνες θα λυπηθούνε, όταν δεν λυπούνται τους δικούς τους υπηκόους και πολύ περισσότερο όταν δεν λυπούμαστε εμείς οι ίδιοι τους εαυτούς μας?

Ένα δεδομένο είναι ότι το ευρωπαϊκό διευθυντήριο που, κατά τα φαινόμενα, ηγεμονεύεται από τη Γερμανία, κινείται στη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, έναν κανόνα που κατά τεκμήριο καταλήγει σε αντιδημοτικές πολιτικές και παράγει νεοφιλελεύθερες πρακτικές, ιδιαίτερα σ’ ένα κράτος στο οποίο η φοροδοτική βάση είναι μισερή και ισχνή κι όταν το κράτος αυτό είναι αναποτελεσματικό και σπάταλο.

Ένα δεύτερο δεδομένο, λοιπόν, είναι ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές, στην εφαρμογή τους γίνονται ιδιαίτερα σκληρές στη σπάταλη Ελλάδα, όπου η φοροδοσία δεν είναι υποχρέωση όλων ούτε είναι -ούτε κατά διάνοια πλέον- αντίστοιχη με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός κι όπου η διαπλοκή των εξουσιών έχει γεννήσει την πολυνομία και την γραφειοκρατική παράλυση. Αυτή η παράλυση με τη σειρά της έδωσε και συνεχίζει να δίνει τροφή στη μικροδιαφθορά, που σήμερα, για διάφορους λόγους, μπορεί να μην κυριαρχεί πια στη ζωή μας, αλλά πάντως κυριαρχεί θορυβωδώς στα δελτία ειδήσεων, προκειμένου να κουκουλώνεται όπως-όπως η μεγάλη διαφθορά.

Η μεγάλη διαφθορά καλύπτεται με κωλυσιεργίες και νομοτεχνικά προσκόμματα, παρόλο που σήμερα βρίσκονται υπό διερεύνηση μερικές πολύκροτες υποθέσεις, υποπολλαπλάσιες, ασφαλώς, απ’ ό,τι δικαιολογεί ο βόρβορος της διακυβέρνησής τους. Συγκλονιστική είναι και η προφανής απροθυμία της Τρόικας να υποχρεώσει την κυβέρνηση των Ολετήρων να επικεντρωθεί στον έλεγχο του αδικαιολόγητου πλουτισμού ορισμένων, που προφανώς θα αποκάλυπτε η διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και επεξεργασμένων εγγραφών στα διάσπαρτα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Είναι όμως αντιληπτό στον καθέναν, ότι οι Τροϊκανοί σύνδικοι της ελληνικής πτώχευσης δεν επιθυμούν να βλάψουν τους κλητήρες τους! Αυτή η διασταύρωση του «έσχες» των υποστηρικτών της κυβέρνησης των Ολετήρων -κι όχι μόνο αυτών- θα άφηνε ένα «πόθεν» συνοδευόμενο από ένα πελώριο ερωτηματικό. Ένα ερωτηματικό τόσο πελώριο που θα μας έκανε να κοκκινίσουμε από ντροπή ως κοινωνία, που αμέτοχοι παρατηρούμε και ανεχόμαστε να κλείνουν νοσοκομεία, να διαλύεται η δημόσια εκπαίδευση, να πεθαίνουν άνθρωποι, για την εξοικονόμηση πόρων!

Υπάρχει λοιπόν, έχει πράγματι χαραχθεί -για να χρησιμοποιήσω κι εγώ την αγγλικούρα του συρμού- μια κόκκινη γραμμή! Αυτή η κόκκινη γραμμή αποβλέπει στην αποφυγή του πριονίσματος του κλαδιού πάνω στο οποίο είναι στηριγμένη η φωλιά των ορνέων που μας κυβερνούν με την ψήφο μας μεν, αλλά κατά κατάφορη παράβαση των προεκλογικά υπεσχημένων.

Εμείς προτιμούμε να κάνομε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το «μαύρο της ΕΡΤ» ή να πανηγυρίζουμε που ματαιώθηκε το φεστιβάλ των Αυγουλοκέφαλων, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Καλαμάτα στη μνήμη του δικτάτορα Μεταξά.

Στην Καλαμάτα, λοιπόν, μαζεύτηκαν δυο χιλιάδες άνθρωποι –μαζί και κάποιοι βουλευτές-για να ζητήσουν να ακυρωθεί το φεστιβάλ των Αυγουλοκέφαλων, που προσβάλει την ιστορική αλήθεια.

Σε ποια πόλη όμως θα μαζευτούν δυο χιλιάδες, έστω, άνθρωποι για να απαιτήσουν να σταματήσει να προσβάλλεται η νοημοσύνη μας? Επιτέλους αυτή η τελευταία κόκκινη γραμμή, πότε θα απαιτήσουμε να παραβιαστεί ή για να το πω και επί το ελληνικότερο αυτή τη φορά, πότε θα πέσει επιτέλους το τελευταίο φύλλο συκής που καλύπτει ακόμα την απίστευτη γύμνια των ανέντιμων που μας κυβερνούν?

Σε καμιά πόλη προς το παρόν!

Προσπαθούμε να κρυβόμαστε από τους ίδιους μας τους εαυτούς και προτιμάμε να συζητάμε, άλλοτε λεονταρίζοντας, άλλοτε νιαουρίζοντας και να πιθανολογούμε -βρίζοντας μαζί κι ικετεύοντάς την- αν η Φράου Καγκελάριος θα παραδεχθεί την αδυσώπητοι αλήθεια για το νέο αναπόφευκτο ελληνικό κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές...

Μα η Φράου Καγκελάριος δεν είναι φίλη μας. Συνέταιρος είναι. Κι ασφαλώς, μετά το... επιτυχημένο πείραμα της Κύπρου ποιος δε θα προτιμούσε, αν βρισκόταν στη θέση της Φράου Καγκελαρίου, να κουρευτούν οι ελληνικές ιδιωτικές καταθέσεις παρά να συμβάλουν στη νέα «διάσωση» οι ψηφοφόροι του?

Σε τελευταία ανάλυση, ποιος θέλει να συνεταιρίζεται με τύπους που έχουν κηρύξει φαλιμέντο κι επί πλέον δεν σέβονται ούτε τους εαυτούς τους? Εγώ δεν ξέρω κανέναν... Εσείς?