EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εγκρίθηκαν προνοιακά και διατροφικά επιδόματα

Εγκρίθηκαν προνοιακά και διατροφικά επιδόματα απο το υπ Εσωτερικών Το ποσό των 114.620.678 ευρώ κατανέμει σε 63 δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των προνοϊακών επιδομάτων στους κατά νομό δικαιούχους αυτών, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2013.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης με άλλη απόφασή του κατανέμεται από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 5.598.175 ευρώ στις Περιφέρειες, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς για το μήνα Ιούλιο του 2013.
 


πηγη

Τα νέα χρονοδιαγράμματα πώλησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΤΑ, αεροδρομίων και λιμανιών

Τα έσοδα από τις φετινές αποκρατικοποιήσεις «προσγειώνονται» στο 1,6 δις. ευρώ για το 2013 από (2,6 δισ. ευρώ) και «φουσκώνουν» στα 3,5 δις. ευρώ για το 2014.

Αναλυτικά, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνόδευσε την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου, προβλέπει τα ακόλουθα:
-ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το β’ τρίμηνο του 2014. Η ΕΕ έχει δώσει το «πράσινο φως», όσον αφορά την έρευνα για τις κρατικές ενισχύσεις.
-ΕΛΤΑ: Έχουν ζητηθεί, από την ΕΕ, πρόσθετα στοιχεία από το ελληνικό δημόσιο και τα ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα ξεκινήσει το γ΄τρίμηνο 2013 και οι δεσμευτικές προσφορές το α’ τρίμηνο του 2014.
-Περιφερειακά αεροδρόμια: Κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο δ΄τρίμηνο του 2013,
-ΟΛΠ, ΟΛΘ: Για την παραχώρηση μεγάλων λιμανιών, που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.), το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει προκήρυξη κάποιων διαγωνισμών το γ’ τρίμηνο του 2013, με υποβολή προσφορών στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.
-Εγνατία Οδός: Προκήρυξη εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος στο γ’ τρίμηνο του 2013 και δεσμευτικές προσφορές το α΄ τρίμηνο του 2014.


 

πηγη

Ρόδος και Χανιά μπαίνουν δυνατά... στο χάρτη της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο

Ένα ακόμη προορισμό και πιο συγκεκριμένα τα Χανιά εντάσσει στο πρόγραμμα της για την περίοδο 2015-2016 η αμερικανική εταιρείας κρουαζιερών πολυτελείας Crystal Cruises. Η εταιρεία, που ειδικεύεται σε εξωτικούς προορισμούς και εντείνει τη δραστηριότητά της στο Νότιο Ειρηνικό, τη Νότιο Αμερική αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου, έχει ήδη συμπεριλάβει στις κρουαζιέρες της τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Αθήνα.
 
Το νέο ταξιδιωτικό πακέτο,  συνολικής διάρκειας 12 ημερών, με την ονομασία « Holy land heritage» ξεκινά στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Αφετηρία θα είναι η Κωνσταντινούπολη και η κρουαζιέρα θα συνεχίζεται σε Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα και Ιταλία. Στο πρόγραμμα μάλιστα, εκτός από τα Χανιά, εντάσσεται και το λιμάνι της Ρόδου.
 
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άλλο ένα δείγμα της αυξανόμενης δυναμικής που παρουσιάζουν οι ελληνικοί προορισμοί στο κομμάτι της κρουαζιέρας, η οποία εξελίσσεται σε σημαντική πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις εστίασης και τα καταστήματα.  Να θυμίσουμε πως φέτος και η αμερικάνικη Disney Cruise Line, θυγατρική της The Walt Disney Company, συμπεριέλαβε την Ελλάδα στα πακέτα της, θέτοντας τις βάσεις για μεγαλύτερη διείσδυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην αγορά των ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα μάλιστα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επισκεπτών κρουαζιέρας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 5 εκατ. αφίξεις. Η απόφαση της Disney Cruise Line αλλά και της Crystal Cruises θεωρείται ότι θα συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του παραπάνω στόχου, αλλά και στην αύξηση των ελληνικών μεριδίων κρουαζιέρας μελλοντικά. 
 
Δεν είναι τυχαία εξάλλου η εκτίμηση δυο πολύ σημαντικών εταιρειών κρουαζιέρας, της Royal Caribbean και της Carnival πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται στους τρεις πρώτους προορισμούς κρουαζιέρας, μετά το Μαϊάμι και τη Σιγκαπούρη. Η εκτίμηση αυτή συνδυάζεται και με το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Carnival Corporation να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας, σε δύο με τρεις πιθανές τοποθεσίες.
 
Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη μελέτης που συνέταξε η Εθνική Τράπεζα, με βάση την οποία οι χώρες με τη υψηλότερη επισκεψιμότητα στο χώρο της κρουαζιέρας είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, οι οποίες συγκεντρώνουν διαχρονικά το 60% των επισκέψεων ευρωπαϊκής κρουαζιέρας. Συγκεκριμένα, σε καθεμία από αυτές τις τρεις μεσογειακές χώρες αντιστοιχούν σήμερα 5-6,5 εκατ. επισκέψεις τουριστών κρουαζιέρας ετησίως.
 
 
Πηγή:www.capital.gr

Στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία την Πέμπτη

Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρώντας... στο κλείσιμο νοσοκομείων και στις απολυσεις.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας την ίδια ημέρα στις 11:30.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας ότι περιφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εμφανίζοντας τη διάλυση της δημόσιας υγείας και τα λουκέτα στα νοσοκομεία ως αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

«Τις διαθεσιμότητες και απολύσεις υγειονομικών ο «πρόθυμος» στη τρόικα υπουργός Υγείας τις εμφανίζει ως υποχρεωτικές μετατάξεις που αποτελούν δήθεν ευλογία για τα νοσοκομεία», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα του επικοινωνιακού υπουργού, ο οποίος βάζει φωτιά στα δημόσια νοσοκομεία και μετά χορεύει κλαίγοντας στις στάχτες τους.

πηγη

Και το 2014 ελεύθερο parking για τους μόνιμους κατοίκους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Την προμήθεια αυτοκόλλητων σημάτων κατοίκου και αυτοκόλλητων ολογραμμάτων για το έτος 2014, προϋπολογισμού 12.000 ευρώ στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ελεύθερης στάθμευσης των πολιτών που κατοικούν στο κέντρο της πόλης, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της 14ης τακτικής συνεδρίασής του. 
 
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει το μέτρο της ελεύθερης στάθμευσης με την παραχώρηση Σήματος Κατοίκου στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς ΄Ιων. Δραγούμη – Λεωφ. Νίκης – Νικ. Γερμανού – Αγγελάκη – Εγνατία (ζυγοί οικοδομικοί αριθμοί) χαρακτηρίζεται ως περιοχή σήματος κατοίκου Θ1 και την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθν. Αμύνης – Αγ. Δημητρίου (ζυγοί οικοδομικοί αριθμοί) – Ι. Δραγούμη – Εγνατία (μονοί οικοδομικοί αριθμοί) χαρακτηρίζεται ως περιοχή Σήματος Κατοίκου Θ2. 
 
Δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου είναι οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης οι οποίοι έχουν μόνιμη κατοικία και όχι επαγγελματική στέγη (στις περιοχές Θ1 και Θ2), κατόπιν υποβολής αίτησης στην 1η Δημοτική Κοινότητα. 
 
Στη σημασία του συγκεκριμένου μέτρου, που αποσκοπεί τόσο για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης όσο και για την διευκόλυνση των κατοίκων του αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης. 
 
Επιπλέον πρόσθεσε ότι «η ελεύθερη στάθμευση των μονίμων κατοίκων θα συνεχιστεί καθώς είναι εντός του συνολικού σχεδιασμού και των μέτρων που εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνυπολογίζοντας την εξυπηρέτηση των δημοτών με τη βιώσιμη κινητικότητα και την απομάκρυνση των διερχόμενων ΙΧ αυτοκινήτων που προκαλούν κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης».
 
ypodomes.com

Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ελβετία ! 44 τραυματίες - ΒΙΝΤΕΟ

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Sky News 44 επιβάτες έχουν τραυματιστεί από την μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στην Ελβετία. Τέσσερις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.










Και πάλι απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνα - Αλεξανδρούπολη

Ξεκίνησε και πάλι η νέα η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Αθήνας- Αλεξανδρούπολης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η βραδινή αμαξοστοιχία 500 (μετονομάζεται σε 600) με ώρα αναχώρησης 23:55 από τον σταθμό Αθηνών θα έχει τελικό προορισμό την Αλεξανδρούπολη με ώρα άφιξης 13:37, αντί τον σταθμό της Θεσσαλονίκης.
 
Εξάλλου, η αμαξοστοιχία 501 (μετονομάζεται σε 601) θα αναχωρεί από τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης με ώρα αναχώρησης 15:43 αντί του σταθμού της Θεσσαλονίκης, με τελικό προορισμό τον σταθμό Αθηνών με ώρα άφιξης 05:01.
 
Επιπλέον από σήμερα, 29 Ιουλίου, έως την 1η Σεπτεμβρίου, λόγω της προβλεπόμενης μειωμένης επιβατικής κίνησης της θερινής περιόδου, αναστέλλονται ορισμένα τοπικά δρομολόγια στο τμήμα μεταξύ Αθήνας και Οινόης.
 
Συγκεκριμένα αναστέλλεται η κυκλοφορία των παρακάτω συρμών:
 
Αθήνα- Οινόη: Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 3530 (αναχώρηση 04:33) και 4530 (αναχώρηση 15:19).
Οινόη- Αθήνα:Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 3531 (αναχώρηση 05:29), 4539 (αναχώρηση 06:22), 1537 (αναχώρηση 07:20) και 4531 (αναχώρηση 17:27).
Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr
 
ypodomes.com

Τραμ Αθήνας: To πλήρες δικτυο με επεκτάσεις σε 4 φάσεις (Β` Μέρος)

Εκτός όμως από την προγραμματισμένη επέκταση απο το Φάληρο στο Λιμάνι του Πειραιά, εξαγγέλθηκαν και  άλλες σημαντικές επεκτάσεις. Τα έργα πρόκειται να δημιουργήσουν ένα σημαντικά μεγάλο δίκτυο Τραμ στην πόλη που θα λειτουργει συμπληρωματικά σε αυτό του Μετρό και του Προαστιακού μειώνοντας ταυτόχρονα την παρουσία των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Αναλυτικά:
 
ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (4,6χλμ διπλής γραμμής) και β)ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΑΜΙΝΙΑ (1,8χλμ μονής γραμμής)
Διαδρομή α) προς Κερατσίνι 4,6χλμ : Ακτή Ποσειδώνος - Πλατεία Καραϊσκάκη - Ακτή Καλλιμασιώτη - Ακτή Κονδύλη - Αιτωλικού - Πέτρου Ράλλη - Σαλαμίνος - Γρηγορίου Λαμπράκη (τερματικός σταθμός)
Διαδρομή β)προς Καμίνια: (Υπό εξέταση) Ομηρίδου Σκυλίτση - Οδός Μουτσοπούλου - Δωδεκανήσου - Γρ. Λαμπράκη

Για την επέκταση αυτή που δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά σίγουρα θα περιμένει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Θα απαιτήσει  προμήθεια  νέων οχημάτων και το κόστος εφόσον γίνει η υπογειοποίηση στο τμήμα Λιμάνι-Ταμπούρια αναμένεται αρκετά μεγάλο. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως η απόσταση Λιμάνι Πειραια-Κερατσίνι  θα διανύεται σε 8 λεπτά. Αναμένεται να εξυπηρετεί 35.000 επιπλέον επιβάτες καθημερινά.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΠΑΤΗΣΙΩΝ και μελλοντικά ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
Ήδη η πρώτη φάση της μεγάλης επιστροφής του Τραμ στην Πατησίων είναι σε εξέλιξη καθως οι μελέτες για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου προβλέπουν και την επέκταση του Τραμ στην Λ.Πατησίων με τέρμα την συμβολή με την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην Πλατεία Αιγύπτου με μήκος 2,2χλμ.  Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το 2014 και να ολοκληρωθεί το 2017. Αυτό όμως θα είναι μόνο η πρώτη φάση του έργου. Σε δεύτερη φάση το Τραμ θα επεκταθεί μέσω της Πατησίων μέχρι τον σταθμό της γραμμής 1 του Μετρό ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ. Αν υπάρξει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη της δεκαετίας. Συνολικά αναμένεται να εξυπηρετούνται περισσότεροι από 50.000 επιβάτες καθημερινά καθώς θα περνά από το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της πόλης.

ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ - ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ & ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ (3,8χλμ μονής γραμμής)
Διαδρομή προς Χατζηκυριάκειο: Ηρώων Πολυτεχνείου - Χατζηκυριακού - Κλεισόβης - Πλατεία Καρπάθου
Διαδρομή προς Φρεαττύδα (μονή κυκλική γραμμή): Ηρώων Πολυτεχνείου - Αφεντούλη - Ζαννή (Νοσοκομείο Τζάννειο) - Σαχτούρη - Άγιος Βασίλειος (τερματικός σταθμός, νοσοκομείο Μεταξά) - Σαχτούρη, Ηρώων Πολυτεχνείου. Το κόστος προβλέπεται μαζί με τα οχήματα σε 60 εκ.ευρώ. Η απόσταση από το Δημοτικό στο Τζάνειο θα καλύπτεται σε 4 λεπτά και στην Πλατεία Καρπάθου 7 λεπτά. Αναμένεται να εξυπηρετεί 30.000 επιπλέον επιβάτες καθημερινά.

ypodomes.com

Τραμ Αθήνας: Το πλήρες δίκτυο με επεκτάσεις σε 4 φάσεις (Α` Μέρος)


Το δίκτυο του Τραμ στην Αθήνα χαρακτηρίζεται φτωχό. Από το 2004 που ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του έχει επεκταθεί μόλις 700 μέτρα ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη επέκταση του μέσου από το Φάληρο στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά. Για την περιοχή του Πειραιά θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια συνεχόμενες επεκτάσεις. Σήμερα θα δούμε την Α` Φάση επεκτάσεων που κατασκευάζεται με στόχο να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015 και αφορά τη δημιουργία τροχοδιαδρόμου σε κυκλική μορφή και επιστροφή προς Φάληρο.

Το συγκεκριμένο έργο χωρίζεται σε 4 φάσεις υλοποίησης οι οποίες είναι:
 
Α` ΦΑΣΗ : ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ - ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ- ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ
Β΄ΦΑΣΗ : ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ - ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ & ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ
Γ΄ΦΑΣΗ : ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ & ΚΑΜΙΝΙΑ
Δ΄ΦΑΣΗ : ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΠΕΡΑΜΑ


Σε φάση προμελέτης βρίσκεται η επέκταση του Τραμ από το λιμάνι του Πειραιά στο Κερατσίνι. Η καινοτομία αυτής της επέκτασης είναι η επέκταση με υπογειοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της διαδρομής περίπου 5χλμ που θα μετατρέψει το Τραμ σε Μετρό με ανάλογες ταχύτητες. Στόχος είναι το έργο να χρηματοδοτηεθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ και να λειτουργήσει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Σύμφωνα με μελέτες για τις κυκλοφοριακές συνθήκες στον Πειραιά, η σημερινή μέση ταχύτητα στο οδικό δίκτυο της πόλης είναι περίπου 17 χλμ./ώρα, ενώ τις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά τα 8 χλμ./ώρα. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες, καθώς το 2013 προβλέπεται η μέση ωριαία ταχύτητα των ΙΧ να μην ξεπερνά τα 11χλμ./ώρα, με αποτέλεσμα να καταστεί σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία του κέντρου με την ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα δώσει ένα μεγάλο προβάδισμα στο Τραμ έναντι των λεωφορείων και τρόλεϊ που σήμερα κυκλοφορούν σε αυτή τη διαδρομή.

Α` ΦΑΣΗ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ
 
ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ - ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ
Η Διαδρομή που επιλέχθηκε είναι :Νέο Φάληρο ? Μικράς Ασίας ? Γρηγορίου Λαμπράκη ? Βασιλέως Γεωργίου Α΄ - Λιμάνι (Ακτή Ποσειδώνος) ? Εθνικής Αντιστάσεως ? Ομηρίδου Σκυλίτση ? Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Το μήκος είναι 3,1χλμ προς Πειραιά και 2,3 από Πειραιά προς Φάληρο (συνολικά 5,4χλμ). Η μέση ταχύτητα προβλέπεται να είναι 23χλμ/ώρα. Η χρονοαπόσταση είναι 8 λεπτά προς τον τερματικό σταθμό του Πειραιά στην Ακτή Ποσειδώνος. Προβλέπεται αύξηση κατά 50% της επιβατικής κίνησης (+35.000 επιβάτες ημερησίως). Η συχνότητα των δρομολογίων τις ώρες αιχμής θα είναι ανά 6 λεπτά. Το κόστος ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια Ευρώ για την κατασκευή του τροχιοδρόμου και 45 εκατ. Ευρώ για την προμήθεια 18 νέων οχημάτων.
Οι στάσεις του Τραμ θα είναι:
Από Νέο Φάληρο έως Ακτή Ποσειδώνος :
1. ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ - Σύνδεση με σταθμό Μετρό ΦΑΛΗΡΟ (γραμμή 1 πρώην ΗΣΑΠ)
2. Μ. ΑΣΙΑΣ
3. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
4. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ
5. ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
6. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
7. και ο τερματικός σταθμός ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ (Αγορά & Λιμάνι).
Και από Ακτή Ποσειδώνος έως Σ.Ε.Φ :
1. ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
2. ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΣ
3. 34ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
4. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ - Σύνδεση με σταθμό γραμμής 1 πρώηνΗΣΑΠ «Καμίνια»
5. ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ
Ο χρόνος της διαδρομής ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ (Λιμάνι) - ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ θα είναι 8 λεπτά και μέχρι τη Γλυφάδα 40 λεπτά περίπου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ένταξη του τραμ θα συνοδεύονται από:
- τη μονοδρόμηση των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Ηρώων Πολυτεχνείου, με φορά εξόδου και εισόδου αντίστοιχα
- τη μονοδρόμηση της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α?, με φορά προς το Κεντρικό Λιμάνι
- την αντιστροφή της φοράς μονοδρόμησης της οδού Καραολή Δημητρίου, με φορά προς Λαμπράκη, της Ελευθερίου Βενιζέλου, με φορά προς Εθνικής Αντιστάσεως και της Ευαγγελιστρίας, με φορά προς Λαμπράκη.

Οφέλη
Στην πορεία δημιουργίας του Τραμ θα γίνουν και πολλά συνοδευτικά έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού της περιοχής που διέρχεται το Τραμ. Τα σημαντικότερα είναι η ανακατασκευή και βελτίωση πεζοδρομίων και η ανάπλαση των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και των πλατειών Κοραή, Αλικάκου και Δεληγιάννη.
Τα οφέλη για του κατοίκους και τους επαγγελματίες του Πειραιά θα είναι η μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων περίπου κατά 15.000 την ημέρα, η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, μέσω των έργων ανάπλασης, η ενίσχυση των εμπορικών χρήσεων τοπικής ή υπερτοπικής σημασίας, η καλύτερη εξυπηρέτηση όσων ταξιδεύουν με πλοία, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αναφορικά με την επέκταση προς Κερατσίνι με την λειτουργία της θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο μετακίνησης των κατοίκων στα δυτικά προάστια του Πειραιά σε συνδυασμό με την  λειτουργία των σταθμών Μετρό της γραμμής 3 που σήμερα είναι επίσης υπό κατασκευή.

ypodomes.com

Συγγνώμη ἐκτός ὑπηρεσίας...

Πρέπει νά εἶναι ἀλήθειᾳ τελικά ὅτι πρῶτα βγαίνει ἡ ψυχή καί μετά το χούι, ἡ συνήθεια. Τίς τελευταῖες μέρες ἔκανα ἀποτοξίνωση ἀπό τίς ραδιοφωνικές πολιτικές ἐκπομπές ἀπολαμβάνοντας  τραγουδάκια παλαιότερων δεκαετιῶν. Πώς μ ἔπιασε σήμερα καί ξανακύλησα στόν βοῦρκο οὔτε πού το κατάλαβα 

Ἔμαθα λοιπόν ὅτι ὁ μισάνθρωπος ὁ Σόιμπλε μιλάει γιά τα ψηλά βουνά της οἰκονομίας που πρέπει νά σκαρφαλώσει ὁ Ἕλληνας  πολίτης γιά νά μπορέσει νά δεῖ τον ἥλιο που κρύβεται ἀπό πίσω τους. Ἔχουμε πολύ δρόμο λέει ἀκόμα.  

Εὐτυχῶς ἐγώ ἔχω τον Ἀντωνάκη καί δέν ἀνησυχῶ. Μέ ἔχει βάλει στόν δρόμο της ἀνάπτυξης καί τρέχω μέ ιλιγγιώδη ταχύτητα! Ποιά βουνά καί τρίχεςσαμαράκια εἶναι αὐτά,ε Σαμαρά; ..Το Καλαματιανό ἀγόρι εἶναι μετριόφρων καί εὐγενικό καί δέν θέλει νά ἀποστομώσει τον Γερμανό ἐντολέα του.  

Αὐτήν την εὐγένεια  προφανῶς θέλει νά μεταφέρει καί στήν λα’ι’κούρα πού δέν ἔχει σπουδάσει σέ Ἀμερικανικά πανεπιστήμια.  

Ὅπως στούς ὁδηγούς της ΟΣΥ γιά παράδειγμα. Τους τελευταίους μῆνες οἱ περισσότεροι θά ἔχουν παρατηρήσει ὅτι ὅταν τα ἀστικά λεωφορεῖα  ἀποσύρονται ἤ ἐξέρχονται ἀπό τα  ἁμαξοστάσια ἀναγράφουν στήν ηλεκτρονική τους πινακίδα 'Συγγνώμη ἐκτός  ὑπηρεσίας’.   

Ἔλα ὅμως πού μεγάλωσα πιά γιά νά 'τρώω'’ εὐγενικά παραμύθια 

Σκοπός αὐτῆς της ἀπολογίας των ὁδηγῶν εἶναι νά ενοχοποιηθεί ἡ ἐργασία. Νά θεωρεῖται ἕως καί ἠθικό ἀδίκημα το δικαίωμα της ἐργασίας. Περνάει ἔτσι πολύ ἔντεχνα την ἀντιπαλότητα μεταξύ των κοινωνικῶν ὁμάδων, ἀφοῦ ὁ ἐργαζόμενος πιά ενοχοποιείται σέ μιά κοινωνία ἀνέργων καί πρέπει νά ἀπολογηθεῖ. Νά ἀπολογηθεῖ  ἐπειδή ἔχει δουλειά ,ἐπειδή  ὁλοκλήρωσε το ὡράριο του ἐντός του 8 ώρου καί δέν δούλεψε15ωρο !  

Συγγνώμη σέ ποιόν καί γιατί λοιπόν;;; … 

Γειά σου Αντωνάκη μέ την εἰλικρινή σου εὐγένεια ! Εἶναι  τόσο ἀληθινή ὅσο καί ἡ Δημοκρατία σου

πηγη

Ανθρώπινο κέντρο με λιγότερα αυτοκίνητα

Ριζική ανατροπή του κυκλοφοριακού χάρτη της Αθήνας φέρνει η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, η μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο της πόλης που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Ο οδικός άξονας πεζοδρομείται σχεδόν καθ' ολοκληρίαν και μόνο το τραμ θα κινείται σε όλο το μήκος του όπως και κατά μήκος της οδού Πατησίων μέχρι, σε πρώτη φάση, την πλατεία Αιγύπτου.

Εκατέρωθεν διατηρούνται οι δύο βασικοί οδικοί άξονες, με μεγάλες όμως αλλαγές, αφού η οδός Ακαδημίας αντιδρομείται πλήρως ώστε να αποτελέσει τον βασικό διάδρομο κίνησης των οχημάτων από τη Βασιλίσσης Σοφίας προς την Πατησίων και την οδό Λιοσίων.

Η κυκλοφορία στην οδό Σταδίου παραμένει ως έχει. Αλλαγές θα υπάρξουν και σε άλλους μεγάλους δρόμους της πρωτεύουσας, με την οδό Μάρνη να αποκτά κομβικό ρόλο αφού μέσω αυτής θα διοχετεύεται μεγάλο μέρος της κίνησης των ΙΧ αυτοκινήτων με κατεύθυνση το κέντρο.


Το τμήμα της οδού Πατησίων από την Ομόνοια μέχρι την οδό Μάρνη αποδίδεται αποκλειστικά στα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς


Το νέο σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έχει ετοιμάσει η Αττικό Μετρό ΑΕ και αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» αμέσως μόλις υποβληθεί η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη του έργου της ανάπλασης από το ολλανδικό γραφείο OKRA LANDSCAPE ARCHITECTS.

Πρόκειται για τη βασική μελέτη όλης της παρέμβασης, πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» όλες οι επιμέρους μελέτες και προτάσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όλες οι μελέτες ολοκληρώνονται το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να δημοπρατηθεί η κατασκευή του συνόλου του έργου. Οπως είναι γνωστό, οι μελέτες του έργου της Πανεπιστημίου («Rethink Athens») χρηματοδοτούνται από το Κοινωφελές Ιδρυμα Α. Ωνάση.



Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα το νέο κυκλοφοριακό μοντέλο της Αθήνας, όπως το διαμόρφωσαν οι υπηρεσίες της Αττικό Μετρό. Βασική ιδέα είναι η αποθάρρυνση της διαμπερούς κυκλοφορίας μέσω κέντρου, ενώ μεγάλο μέρος της κίνησης μεταφέρεται προς τα δυτικά. Ειδικότερα:
Το τμήμα της οδού Πατησίων από την Ομόνοια μέχρι την οδό Μάρνη αποδίδεται αποκλειστικά στα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς και διαπλατύνονται εκατέρωθεν τα πεζοδρόμια. Η οδός Μάρνη είναι διπλής κατεύθυνσης μέχρι την 3ης Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια μονοδρομείται προς την πλατεία Καραΐσκάκη.
Η οδός Αγίου Κωνσταντίνου αλλάζει κατεύθυνση και γίνεται άνοδος από την πλατεία Καραΐσκάκη μέχρι την Ομόνοια. Αντιδρομείται η οδός Σωκράτους.
Εκτός από την Ακαδημίας, αλλάζει κατεύθυνση και η οδός Χαλκοκονδύλη ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος κυκλοφορίας από τη Β. Σοφίας μέχρι τη Λιοσίων. Αντιδρομείται η Καματερού με κατεύθυνση την οδό Λιοσίων.
Η οδός Φιλελλήνων διατηρείται ως συνέχεια της Σταδίου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα και μία για τα ΜΜΜ.
Καταργείται ο λεωφορειόδρομος της λεωφόρου Αμαλίας και ο χώρος αποδίδεται στους πεζούς.
Καταργείται η κάθοδος της Β. Σοφίας μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Πανεπιστημίου. Οι υφιστάμενες τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας πεζοδρομούνται.
Πεζοδρομείται τμήμα γύρω από την πλατεία Ομονοίας που αντιστοιχεί στην κατάληξη της Πανεπιστημίου.

Οι αλλαγές θα επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις σε ορισμένους δρόμους της πρωτεύουσας. Εκτιμάται πως η Αγίου Κωνσταντίνου θα πλησιάσει τα όρια κορεσμού με αύξηση της κυκλοφορίας κατά 5-10%. Η οδός Ακαδημίας υπολογίζεται να «σηκώνει» 3.500 οχήματα ανά ώρα έναντι 2.000/ώρα σήμερα. Αναμένεται κυκλοφοριακή επιβάρυνση στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Πατησίων. Οι υπεύθυνοι της Αττικό Μετρό θα παρακολουθούν πάντως τη νέα κατάσταση από κοντά. «Αν δούμε ανεπίτρεπτες συνθήκες τοπικά, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο «Εθνος» ο διευθυντής μελετών της εταιρείας Π. Κλήμης.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Η Πανεπιστημίου... αύριο

Πέντε ζώνες αναμένεται να δημιουργηθούν στην οδό Πανεπιστημίου μετά την ανάπλαση, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Δεξιά και αριστερά του άξονα θα υπάρχουν δύο ελεύθερες λωρίδες (obstacle-free zones), οι οποίες θα χρησιμεύουν για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (παραδείγματος χάριν για την είσοδο πυροσβεστικού οχήματος), ενδεχομένως και για τοπικές κινήσεις ταξί.

Αμέσως μετά (προς την πλευρά γνωστού πολυκαταστήματος) κατασκευάζεται η διπλή γραμμή του τραμ, ακολουθεί λωρίδα για την τροφοδοσία των καταστημάτων και για την κίνηση των ποδηλάτων και τέλος λωρίδα φύτευσης.

Μέσω τεσσάρων κάθετων δρόμων δημιουργούνται δύο βρόγχοι για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Τα ΙΧ αυτοκίνητα θα διασχίζουν τον άξονα της Πανεπιστημίου από τις οδούς Μπενάκη (κάθοδος) και Αμερικής (άνοδος), προερχόμενα από την Ακαδημίας και τη Σταδίου αντίστοιχα. Τα λεωφορεία θα κατεβαίνουν την οδό Ομήρου και θα ανεβαίνουν την οδό Ε. Λω.

Οι υπόλοιποι κάθετοι δρόμοι -Αρσάκη, Πεσμαζόγλου, Ρ. Φεραίου, Ιπποκράτους, Χ. Τρικούπη, Κριεζώτου- εντάσσονται στο σχέδιο της ανάπλασης. Μετατρέπονται σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας με στοιχεία πεζοδρομίου και πρασίνου. Προβλέπεται περιορισμένη κίνηση οχημάτων τροφοδοσίας, καθώς και ταξί, ΙΧ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τοπικές ανάγκες, όπως η είσοδος σε πάρκινγκ.

Το τραμ θα είναι το αποκλειστικό μέσο μαζικής μεταφοράς στον άξονα της Πανεπιστημίου και θα καταλήγει, μέσω της οδού Πατησίων, στην πλατεία Αιγύπτου. Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται να φθάσει μέχρι τα Ανω Πατήσια και να προσεγγίσει τον αντίστοιχο σταθμό του ΗΣΑΠ. Η νέα αυτή γραμμή θα κινείται επί της Πατησίων, θα διαθέτει 7 σταθμούς και θα έχει μήκος 3 χιλιομέτρων διπλής και 1,5- 2 χιλιομέτρων μονής γραμμής. Οι μελέτες της επέκτασης αποτελούν κι αυτές δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

ΑΞΟΝΕΣ
Κεντρικές αρτηρίες Ακαδημίας και Σταδίου

Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, δύο θα είναι οι βασικοί οδικοί άξονες του κέντρου της Αθήνας, η οδός Ακαδημίας και η οδός Σταδίου. Η κάθοδος των ΙΧ αυτοκινήτων θα γίνεται μέσω της Ακαδημίας, της Σόλωνος, της Β. Σοφίας, της 3ης Σεπτεμβρίου και της οδού Μάρνη. Η άνοδος θα επιτυγχάνεται μέσω της οδού Πειραιώς, της Σταδίου και της οδού Φιλελλήνων.

Η λεωφόρος Αμαλίας εισέρχεται στο κέντρο με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, που στη συνέχεια διακλαδώνονται δεξιά προς τη Βασ. Σοφίας (δύο λωρίδες) και αριστερά προς τη Βασ. Γεωργίου. Επιθυμία της Αττικό Μετρό είναι να υπάρξει διακριτή λωρίδα για τα ΜΜΜ στους βασικούς δρόμους, η οποία θα αστυνομεύεται.

Μανίνα Νικολοπούλου
πηγη

Τέλος εποχής :Παραιτήθηκε και επισήμως ο Ν.Φωτόπουλος από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ο Ν. Φωτόπουλος, όπως είχε προαναγγείλει με επιστολή προς τους εργαζομένους. Ο νέος πρόεδρος, όπως αναφέρει, θα εκλεγεί εντός των ημερών από το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.

Ο κ. Φωτόπουλος με την επιστολή του επαναλαμβάνει την κριτική στη ΓΣΕΕ και ευχαριστεί τους εργαζομένους που συμμετείχαν στις καταλήψεις που έγιναν κατά καιρούς στα γραφεία της ΔΕΗ, στη ΡΑΕ, στα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, στον ΟΑΕΔ, στις υπηρεσίες της ΔΕΗ που εκδίδουν τους λογαριασμούς κ.α. Αναφέρει τέλος πως, όταν η κυβέρνηση θα εξαγγείλει επισήμως ποιες συγκεκριμένα μονάδες της ΔΕΗ θα πουληθούν, θα ζητήσει μετάθεση σε μια από αυτές.
Ο Ν. Φωτόπουλος, υπενθυμίζεται, παραμένει μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Παραιτήθηκε και επισήμως ο Ν.Φωτόπουλος από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ 
 
 Συναδέλφισσες –φοι,

Σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο.

Κανονικά πριν ψάξουμε να βρούμε τον νέο πρόεδρο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε (για να μην μπαίνουμε και σε τζάμπα κόπο όπως θα μπορούσε να πει κάνείς) είναι ο καθένας από εμάς (όλοι μας) να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα.

Το πρώτο να κάνουμε απολύτως καθαρό στην σκέψη και στην ψυχή μας αν θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ και το δεύτερο αν θα στηρίξουμε τον πρόεδρο σε περίπτωση που δεν είναι το πρόσωπο που θα θέλαμε.

Κατά την άποψή μου αν αυτά τα δύο δεν τα κάνουμε απολύτως καθαρά μέσα στο νου και την ψυχή μας τότε δεν χρειάζεται καν να συνεδριάσουμε.

Όπως ήδη έχω πει μετά την αγνόηση των αλλεπάλληλων επιστολών και ανακοινώσεων αγωνίας εδώ και δυο χρόνια να στηρίξουμε το συνδικάτο μας η ΓΕΝΟΠ βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή και ή θα σβήσει οριστικά ή θα αναστηθεί γι αυτό πριν δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να δούμε εάν θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ.

Τι να τον κάνουμε τον πρόεδρο σε κάτι που δεν θέλουμε να υπάρχει;

Αν ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ πρέπει να γίνει απολύτως σαφές γιατί θέλουμε να υπάρχει και τι είδους συνδικάτο θα είναι.

Θα είναι συνδικάτο με κουλτούρα συντεχνίας ή κουλτούρα κοινωνίας;

Προσωπικά

Όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές θέλω να υπάρχει ΓΕΝΟΠ όχι για να βολευόμαστε και να μας δίνει συνδικαλιστική άδεια αλλά για τους εξής, χωρίς ιεράρχηση, τρείς ουσιαστικούς λόγους.

1ον) Για να αγωνιζόμαστε και να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα της τάξης μας. Δηλαδή όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων.

2ον) Να αγωνιζόμαστε και να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού που έχουμε την τιμή να εργαζόμαστε.

3ον) να αγωνιζόμαστε και να υπερασπίζουμε τα επιμέρους συμφέροντα των μελών μας.


Προσωπικά αυτή τη ΓΕΝΟΠ θέλω. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Ξέρω βέβαια ότι ορισμένοι συνάδελφοι μου διαφωνούν.

Γνωρίζω ότι κάποιοι θεωρούν ότι η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ πρέπει να περιοριστεί σ΄αυτό που περιγράφω ως τρίτο λόγο ύπαρξης.

Μάλιστα, (γιατί την έχω ακούσει πάρα πολλές φορές) γνωρίζω και την επιχειρηματολογία τους. Συγκεκριμένα λένε «δεν είναι αυτός ο ρόλος της ΓΕΝΟΠ» , «δεν θα υποκαταστήσει η ΓΕΝΟΠ την ΓΣΕΕ» και πως αυτός ρόλος είναι αποκλειστικά ρόλος και καθήκον της ΓΣΕΕ.

Προσωπικά,
Ακόμα κι αν η ΓΣΕΕ στεκόταν στο ύψος των ευθυνών και των περιστάσεων, πιστεύω ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τη μεγάλη της διαδρομή και με το ειδικό βάρος που είχε πάντα στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρα μας, πρέπει να πρωταγωνιστεί.

Πολύ δε περισσότερο ειδικά σήμερα που η ΓΣΕΕ δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών της, θέλω την ΓΕΝΟΠ συνδικάτο με κουλτούρα κοινωνίας να μπει μπροστά και μαζί με άλλα συνδικάτα να ξεπεράσει την ΓΣΕΕ οργανώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα όλου του εργατικού κινήματος.

Όμως ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη το πως θέλω εγώ την ΓΕΝΟΠ και πως κάποιοι άλλοι συνάδελφοι.

Ας το αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη γιατί πρώτα από όλα όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε σε δυο πράγματα.

Εκείνο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε ανεξάρτητα για ποιον λόγο από τους παραπάνω θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ και σε ποια σειρά ο καθένας μας τους θέτει είναι πως αν θέλουμε να υπάρχει ΓΕΝΟΠ όχι απλά για να μας δίνει συνδικαλιστική άδεια αλλά για να αγωνιστούμε (είτε προτάσσοντας τα συμφέροντα της κοινωνίας και μέσα εκεί τα δικά μας είτε προτάσσοντας μόνο τα δικά μας).

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πληρώνουμε τη συνδρομή μας γιατί χωρίς συνδρομή συνδικάτο δεν υπάρχει και

το δεύτερο και κυριότερο (γιατί ειδικά χωρίς αυτό κι αν δεν υπάρχει συνδικάτο) να αποφασίσουμε να αφιερώσουμε ψυχή και χρόνο χωρίς να φοβόμαστε να κουραστούμε.


Σύντροφοι φίλοι συναγωνιστές,

χωρίς να θέλω να κάνω μάθημα σε κανέναν, χωρίς να έχω διάθεση να νουθετήσω τον οποιοδήποτε,
νομίζω ότι ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται ότι χωρίς τα παραπάνω συνδικάτο δεν μπορεί να υπάρξει.
Ας αποφασίσουμε λοιπόν τι θέλουμε και πρώτα από όλα αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει η ΓΕΝΟΠ.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή με αφορμή την αποχώρησή μου από τη θέση του προέδρου
αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους όσους όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στάθηκαν δίπλα μου στηρίζοντας την προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός συνδικάτου ΤΑΞΙΚΟΥ μαχητικού με κουλτούρα κοινωνίας.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω γιατί η ιστορία δεν παραγράφεται.

Όλους τους συντρόφους μου (μηδενός εξαιρουμένου ανεξαρτήτως αν με κάποια αδέλφια μου χώρισαν οι δρόμοι μας) που χωρίς να διστάσουν με ακολούθησαν (και τους ακολούθησα) στην οδό Πειραιώς στα εκδοτήρια των λογαριασμών ρεύματος για να μην φύγουν λογαριασμοί που να εμπεριέχουν το χαράτσι

Ευχαριστώ τους συντρόφους και συναγωνιστές που στάθηκαν δίπλα μου και εγώ δίπλα σε αυτούς στην οδό Μεσογείων στο κέντρο πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ όπου και μας συνέλαβαν και μας σέρνουν στα δικαστήρια δυο χρόνια τώρα γιατί εμποδίζαμε να φύγουν οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών και άνεργων συνανθρώπων μας.

Ευχαριστώ τους συντρόφους και συναγωνιστές μου που και πάλι δεν δίστασαν να συλληφθούν για δεύτερη φορά όταν καταλάβαμε το κτίριο της οδού Μεσογείων για να βρούμε τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι τα αφεντικά της χώρας δεν πλήρωναν(και εξακολουθούν) να μην πληρώνουν χαράτσι.

Ευχαριστώ τους συντρόφους και συναγωνιστές μου που με ακολούθησαν και τους ακολούθησα στην κατάληψη των κτιρίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Υγείας για να κόψουμε (όπως και κάναμε) το ρεύμα αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό δημόσιο είναι ο χειρότερος κακοπληρωτής της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.

Ευχαριστώ τους συντρόφους μου και τους συναγωνιστές που με ακολούθησαν στις αλλεπάλληλες καταλήψεις πότε στα γραφεία της Διοίκησης, πότε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, πότε στη ΡΑΕ και πότε στο Υπουργείο Οικονομικών, καταλήψεις που έγιναν μόνο και μόνο για να μην περάσουν καταστροφικές αποφάσεις σε βάρος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού και ποτέ για το τι αύξηση θα πάρουμε.

Ευχαριστώ τους συντρόφους μου και τους συναγωνιστές που με ακολούθησαν και τους ακολούθησα στην κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ στον ΑΛΙΜΟ.

Κατάληψη που έγινε για να αναδείξουμε ότι είναι απαράδεκτο την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στην πρώτη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας να δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια € για υπερωρίες του υπάρχοντος προσωπικού.

Ευχαριστώ τους συντρόφους μου που στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ κουκούλωσαν τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν την παρουσία των διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις και που γι αυτό τους έσερναν δυο χρόνια στα δικαστήρια .

Ευχαριστώ τους συντρόφους μου που καταθέτοντας ψυχή με κίνδυνο της ζωής τους εφτά χρόνια τώρα για να δείξουν που παλεύουν και πως αγωνίζονται οι τεχνικοί της ΔΕΗ ανεβοκατέβαιναν και σκαρφάλωναν σε κολώνες σε κτίρια και καμινάδες.

Ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ τους συντρόφους μου που μου έκαναν την τιμή και που με βοήθησαν να ανέβουμε μαζί ως συμβολική κίνηση αγώνα και αντίστασης στην καμινάδα του ιστορικού εργοστασίου του Κερατσινίου.

Ιδιαίτερα,

    Ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ τους συντρόφους μου που δείχνοντας ανθρωπιά όλα αυτά τα χρόνια πότε μόνοι τους και πότε με την παρουσία μου κάνανε και κάναμε δεκάδες «παράνομες» επανασυνδέσεις ρεύματος σε σπίτια φτωχών και ανέργων συνανθρώπων μας.

Τέλος ευχαριστώ,

Τους χιλιάδες συναδέλφους που έδωσαν το παρόν στις δεκάδες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια της ΓΕΝΟΠ ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές.

Συλλαλητήρια, σταθμός για την ιστορία της ΓΕΝΟΠ, με την συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών.

Κλείνοντας αυτή την ανοικτή επιστολή θα ήταν τεράστια παράλειψη και ασέβεια να μην ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους της παράταξης με την οποία πορεύτηκα χρόνια. Της ΠΑΣΚΕ.

Τους ευχαριστώ έναν έναν προσωπικά.

Τους ευχαριστώ γιατί παρά τις διαφωνίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την δική τους ουσιαστική συμβολή σε όλα όσα κάναμε.

Σφίγγω το χέρι του καθενός και έστω και από διαφορετικές πλέον παρατάξεις με ανοιχτή καρδιά τους λέω «καλούς αγώνες σύντροφοι».

Ως επίλογο αυτής της επιστολής

και επειδή η αποχώρηση μου από την θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ δεν είναι λόγω συνταξιοδότησης αλλά μήπως και συμβάλλει στο ξεπέρασμα κάποιων προβλημάτων,

δηλώνω ότι και από τη θέση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ αλλά και από την θέση του μέλους της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ σταθερά και ανυποχώρητα.

Θα συνεχίσω (με όλους όσους έχουν ταξική συνείδηση) τον αγώνα για την ανατροπή και το τσάκισμα αυτών των βάρβαρων αντεργατικών πολιτικών.

Θα συνεχίσω (με όλους όσους έχουν ταξική συνείδηση) τον αγώνα για την οικοδόμηση ενός ΤΑΞΙΚΟΥ πολιτικοποιημένου, συνδικαλιστικού κινήματος ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

Θα συνεχίσω να αποκαλύπτω και να ξεσκεπάζω τα σκάνδαλα τους.

Θα συνεχίσω να προτρέπω, να συμμετέχω και να αναλαμβάνω την ευθύνη όπως κάνω δυο χρόνια τώρα στις επανασυνδέσεις ρεύματος.

Τέλος δηλώνω όπως είχα προαναγγείλει από την πρώτη μέρα που πήρα μετάθεση από τη Διανομή στην Παραγωγή ότι τη ημέρα που η κυβέρνηση θα εξαγγείλει επισήμως ποιες (συγκεκριμένα) μονάδες της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού προτίθεται να πουλήσει θα ζητήσω μετάθεση σε μια από αυτές τις μονάδες.

Θα ζητήσω μετάθεση σε μια από αυτές τις μονάδες γιατί ως συνδικαλιστής θέλω να συνδέσω την τύχη μου με την τύχη των συναδέλφων μου σε αυτές τις μονάδες.

Η απόφασή μου αυτή δεν έχει να κάνει με μια κίνηση εντυπωσιασμού όπως θα σπεύσουν να πουν κάποιοι όπως έλεγαν (για να υποτιμήσουν αυτό που κάναμε) και όταν μας συλλάμβαναν για το χαράτσι.

Η κίνηση μου αυτή έχει να κάνει με το πως εγώ (και δεν είμαι ο μόνος) αντιλαμβάνομαι το ρόλο του συνδικαλιστή.

Ο συνδικαλιστής πρώτος πρέπει να βγαίνει στο ξέφωτο.

Ο συνδικαλιστής πρώτος πρέπει να μάχεται και να συγκρούεται.

Αν φοβάται δεν κάνει.
Καθημερινά εκτελούν, βιάζουν , ματώνουν, πετάνε στη χωματερή σαν να είναι μπάζα και σκουπίδια δεκάδες χιλιάδες από την τάξη μας.

Καθήκον δικό μας (των συνδικαλιστών) είναι να δουλέψουμε ώστε η ώρα που όλοι περιμένουμε, να έρθει όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μας.

Νίκος Φωτόπουλος

Η επόμενη γενιά των έργων Μετρό στην Αθήνα: 83 σταθμοί μέχρι το 2020

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΡΟ
Η γραμμή 1 παραμένει στον διάδρομο Πειραιάς-Κηφισιά, διαθέτοντας 24 σταθμούς. Η γραμμή 2 εκτείνεται πλέον στον διάδρομο Ανθούπολη-Ελληνικό  με 20 σταθμούς. Η γραμμή 3 παραμένει στον διάδρομο Αιγάλεω-Δ.Πλακεντίας-Αεροδρόμιο με 20 σταθμούς. Στην γραμμή 3 περιμένουμε να προστεθεί και ο σταθμός ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (στα σύνορα Αιγάλεω-Χαϊδάρι) μέσα στον Σεπτέμβριο. Αυτός θα είναι και ο κορμός του Μετρό για τα επόμενα 5 χρόνια, με 65 σταθμούς.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αττικό Μετρό προχωρά η κατασκευή για την επέκταση της γραμμής 3 από την ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, στο κέντρο του Πειραιά με 6 νέους σταθμούς (ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ). Μελέτες γίνονται για την επέκταση της γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ίλιον με 3 σταθμούς (ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΙΛΙΟΝ).

Επίσης σε προχωρημένες μελέτες είναι και το πρώτο τμήμα της νεας γραμμής 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με 9 νέους σταθμούς (ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ). Τέλος αναμένουμε και την υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς της γραμμής 1 με 1 νέο σταθμό (ΚΑΜΙΝΙΑ).

Αυτά θα είναι τα έργα Μετρό νέας γενιάς τα οποία θα τα δούμε να υλοποιούνται σταδιακά τα επόμενα  χρόνια ανεβάζοντας μέχρι το 2020 το συνολικό δίκτυο της Αθήνας  σε 83 σταθμούς. Συγκεκριμένα :
ΓΡΑΜΜΗ 1: ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΚΗΦΙΣΙΑ -25 ΣΤΑΘΜΟΙ
ΓΡΑΜΜΗ 2: ΙΛΙΟΝ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ- 23 ΣΤΑΘΜΟΙ
ΓΡΑΜΜΗ 3: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-Δ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ- 26 ΣΤΑΘΜΟΙ
ΓΡΑΜΜΗ 4: ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- 9 ΣΤΑΘΜΟΙ
 
Η παράδοση των 4 νέων σταθμών επί της Λεωφόρους Βουλιαγμένης που φέρνει την γραμμή 2 του Μετρό μέχρι το Ελληνικό σηματοδοτεί και την μεγάλη αλλαγή της συγκοινωνίας στα Νότια Προάστια.  Οι 3 γραμμές του Μετρό πλέον  απλώνονται σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν εξυπηρέτηση πέραν των λεωφορείων και αυτό δημιουργεί νέες καλύτερες συνθήκες για την διασύνδεση των περιοχών με τον Μητροπολιτικό Σιδηρόδρομο.
ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ
Αν ρίξουμε μία ματιά στο πιο «μακρινό» μέλλον τα έργα του Μετρό που θα πάρουν σειρά υλοποίησης θα είναι :
1.Η ολοκλήρωση της γραμμής 2 με την επέκταση Ελληνικό-Γλυφάδα  (2 σταθμοί)
2.Ο νότιος κλάδος της γραμμής 4 Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (3 σταθμοί)
3.Η επέκταση της γραμμής 4 Ευαγγελισμός-Μαρούσι (11 σταθμοί)

Ypodomes.com

Πάντοτε υπάρχουν λύσεις, ακόμη και όταν μία χώρα ευρίσκεται στο χείλος της καταστροφής

"Γνώση σημαίνει δύναμη. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι στηριζόμαστε σε μία εσφαλμένη ερμηνεία της γνώσης - επειδή αγνοούμε πως γνωρίζουμε τότε μόνο αληθινά ένα θέμα, μία κατάσταση ή ένα πράγμα, όταν ξέρουμε πως να το χειριζόμαστε, πως να αντιδρούμε
απέναντι του, καθώς επίσης πως να δρούμε χάρη σε αυτό.

Απλούστερα, η πραγματική γνώση δεν συνοδεύεται από ένα αφηρημένο δέος για τα πράγματα, ανεξάρτητα από τις ανάγκες μας - αλλά τα συλλαμβάνει πάντοτε σε σχέση με τον εαυτό μας και με τις ανάγκες μας. Ουσιαστικά λοιπόν διαθέτουμε μόνο εκείνη τη γνώση, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε για την επίλυση των προβλημάτων μας, υλικών και ψυχικών - καμία άλλη.

Το ζητούμενο από τη γνώση είναι να μας κάνει δραστήριους, ενεργητικούς, δυναμικούς - να μας υποκινεί δηλαδή προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, προς ένα στόχο, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις επίτευξης του.

Περαιτέρω, το πνεύμα είναι δραστήριο μόνο όταν κατανοεί, όταν αναπτύσσει δηλαδή πρόσφορες ιδέες - υπακούοντας στην εσωτερική λογική του, ασκώντας τις δικές του δυνάμεις, αφομοιώνοντας τα πράγματα, βάζοντας τα σε τάξη σύμφωνα με τις δικές του αρχές, καθώς επίσης δίνοντας τους ένα νόημα, στα πλαίσια των δικών του απαιτήσεων.

Αντίθετα, το πνεύμα είναι παθητικό όταν υφίσταται τις εντυπώσεις του, τις αισθήσεις και τις συγκινήσεις του, χωρίς να μπορεί να τις εξηγήσει - χωρίς να έχει την ικανότητα να τους δώσει νόημα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι άνθρωποι πέφτουν θύματα κάποιας ψευδαίσθησης, μίας απρόσμενης κρίσης, όταν ταράζονται από κάποιο συναίσθημα που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν, όταν οι ιδέες τους είναι συγκεχυμένες, ασαφείς, διαστρεβλωμένες.

Με βάση τα παραπάνω, για να μπορέσει ένα κράτος, μία κοινωνία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία μεγάλη οικονομική κρίση, οφείλει εν πρώτοις να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της - αφού διαφορετικά δεν έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από την παθητικότητα (η λέξη πηγάζει από το πάθος), στην οποία έχει βυθιστεί, χάνοντας εντελώς την ενεργητικότητα της.

Η εικόνα αυτή πρέπει να είναι σαφής, λεπτομερής, αντικειμενική και ρεαλιστική - επειδή, στην αντίθετη περίπτωση, είναι αδύνατον να «παράγει» εκείνη τη γνώση, η οποία να επιτρέπει το σωστό χειρισμό του προβλήματος, με στόχο τη ριζική επίλυση του.

Εάν λοιπόν η πολιτική μίας χώρας, τα ΜΜΕ, ο πνευματικός κόσμος της κλπ. δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν θέλουν να προσφέρουν αυτή τη γνώση, επειδή εξυπηρετούν ίσως εντελώς διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, τότε η κοινωνία είναι καταδικασμένη - ακόμη και αν πρόκειται για ένα πάμπλουτο, πολλαπλά προικισμένο κράτος, το οποίο θα μπορούσε να λύσει σε χρόνο μηδέν όλα του τα προβλήματα.

Ολοκληρώνοντας, πάντοτε υπάρχουν λύσεις, ακόμη και όταν μία χώρα ευρίσκεται στο χείλος της καταστροφής - υπερχρεωμένη, εξευτελισμένη, υποχείριο των δανειστών ή των «εταίρων» της και «καταρρακωμένη». Αρκεί να υπάρξει, έστω την ύστατη στιγμή, μία επαρκής, έντιμη και ικανή πολιτική ηγεσία, η οποία να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των Πολιτών - υποχρεώνοντας τους Θεσμούς, καθώς επίσης όλες τις υπόλοιπες εξουσίες, να λειτουργήσουν σωστά, ορθολογικά και με ανιδιοτέλεια, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Κάτι τέτοιο δεν απαιτεί μόνο τη γνώση και τη διάχυση της σε ολόκληρο τον πληθυσμό αλλά, επίσης, ένα εθνικό όραμα - βασισμένο στον πατριωτισμό, στις δυνατότητες και στις προοπτικές ενός έθνους. Ειδικά σε περιόδους όπως η σημερινή, όπου η πατρίδα μας είναι ξανά υποδουλωμένη μετά από 20 σχεδόν αιώνες σκλαβιάς (πιθανότατα από το 168 π.Χ., όπου ηττήθηκε στην Πύδνα το Βασίλειο της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους, έως το 1821 - το 1912 για τη Θεσσαλονίκη), χωρίς ένα πατριωτικό όραμα είναι μάλλον αδύνατη η απελευθέρωση της” (Σπινόζα με πολλές παρεμβάσεις).

Σενάριο

Η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική λιτότητας που της επιβλήθηκε, παρά το ότι το ΑΕΠ της περιορίζεται συνεχώς, φτάνοντας τα 180 δις € - από σχεδόν 240 δις € προηγουμένως. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σε σχέση με το μειωμένο ΑΕΠ, δεν μπορεί να περιορισθεί κάτω από το 10%, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος, στο οποίο προστίθενται τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ξεπερνάει τα 360 δις € - δηλαδή το 200% του ΑΕΠ.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, παρά τη μείωση των εισαγωγών και την κάποια αύξηση των εξαγωγών, παραμένει επικίνδυνα αρνητικό. Οι δαπάνες δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν, όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση, καλώς ή κακώς, δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά που δυστυχώς υπέγραψε αλλά, επίσης, επειδή η ανεργία, η οποία πλησιάζει το 30% του πληθυσμού, οδηγεί την οικονομία της χώρας σε πλήρη κατάρρευση.

Τα έσοδα του κράτους συρρικνώνονται με γεωμετρικό ρυθμό, αφού η κατανάλωση περιορίζεται διαρκώς, η βιομηχανική παραγωγή επίσης, οι επιχειρήσεις χρεοκοπούν η μία μετά την άλλη, οι απολύσεις εργαζομένων είναι καθημερινές, ενώ όλο και λιγότεροι Πολίτες είναι πρόθυμοι να πληρώνουν φόρους – είτε από οικονομική αδυναμία, είτε από φόβο, από πανικό καλύτερα για το μέλλον τους.

Οι τράπεζες ευρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης απόγνωσης, αφού τα δάνεια σε φανερή καθυστέρηση, περί τα 60 δις €, ξεπερνούν το 25% των συνολικών - ενώ η διατραπεζική αγορά έχει «στερέψει» προ πολλού. Φυσικά οι μέτοχοι των τραπεζών, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, δεν διανοούνται πλέον να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους, έτσι ώστε να διατηρηθεί «αλώβητη» η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Συνηθισμένοι από πολλά χρόνια στη βοήθεια της Πολιτείας, δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση ανάληψης ρίσκου, σε συνθήκες «ελεγχόμενης» χρεοκοπίας.

Στην πραγματική αγορά, κανείς δεν πληρώνει πλέον κανέναν, οι επενδύσεις έχουν σταματήσει εντελώς, οι διαμαρτυρημένες επιταγές αυξάνονται καθημερινά και τα δικαστήρια ασφυκτιούν από την πληθώρα των μηνύσεων. Παράλληλα, για τις όποιες εισαγωγές εμπορευμάτων, καυσίμων ή πρώτων υλών, οι ξένοι απαιτούν μετρητά - ενώ η επιχειρηματικότητα πλησιάζει επικίνδυνα στο ναδίρ. Εκτός αυτού, κάποιες υποχρεώσεις του δημοσίου πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση (μισθοί, συντάξεις κλπ.), ενώ κάποιες άλλες καθόλου (προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, κρατικές επιχειρήσεις κλπ.).

Δημιουργούνται λοιπόν μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, η θέρμανση είναι περιορισμένη έως μηδενική, οι δρόμοι μένουν χωρίς επισκευές, τα τρόφιμα σπανίζουν, τα super markets προσλαμβάνουν φύλακες, προβλέποντας επιδρομές πεινασμένων, πολλά πρατήρια βενζίνης κλείνουν, ενώ όλο και περισσότερα αυτοκίνητα παύουν να κινούνται.

Ολόκληρη η αγορά ακινήτων καταρρέει απότομα και ξαφνικά, έχοντας διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τεχνητά σταθερή (οι τιμές των ακινήτων ακολουθούν συνήθως την εξέλιξη των μισθών), τα καταστήματα κλείνουν μαζικά, πολλά διαμερίσματα μένουν κενά, ένας μεγάλος αριθμός εγκαταλειμμένων επαγγελματικών χώρων ερειπώνεται, η εγκληματικότητα αυξάνεται ραγδαία, οι εξαθλιωμένοι λαθρομετανάστες λιμοκτονούν στους δρόμους της πρωτεύουσας και οι πλούσιες συνοικίες υψώνουν έντρομες «προστατευτικά τείχη» – «πράσινες ζώνες» δηλαδή, με τη βοήθεια πολυάριθμων ιδιωτικών αστυνομικών, οι οποίοι περιπολούν νυχθημερόν στους δρόμους.

Οι εισαγωγές φαρμάκων σταματούν, πολλά νοσοκομεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με τα έξοδα τους, οι βαριά άρρωστοι πεθαίνουν, τα σχολεία κλείνουν και οι δήμοι καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλο – αφήνοντας τα σκουπίδια στους δρόμους, τις πόλεις σκοτεινές και το προσωπικό τους απλήρωτο. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους, χωρίς καμία προοπτική για εύρεση νέας θέσης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα – στον οποίο οι απολύσεις είναι αθρόες, μαζικές.

Στις πολύ πλούσιες συνοικίες της Αθήνας συναντάει κανείς πλέον εκατοντάδες φτωχούς, εξαθλιωμένους και πεινασμένους πολίτες οι οποίοι, με το άδειο βλέμμα του χρόνια άνεργου, ψάχνουν απεγνωσμένα στα σκουπίδια, βυθίζοντας το κεφάλι και τα χέρια τους στις βρώμικες πλαστικές σακούλες, για να βρουν ένα κομμάτι ξερό ψωμί, σαπισμένα λαχανικά, κόκαλα ή άλλα υπολείμματα τροφών. Η ανώτερη «τάξη» της μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας είναι ακόμη πλούσια, με αποτέλεσμα οι τενεκέδες των σκουπιδιών της να είναι γεμάτοι - επιτρέποντας στην πληθώρα των φτωχών να αναζητούν εκεί έναν τρόπο παραμονής τους στη ζωή.

Το χρηματιστήριο αδυνατεί να ανακάμψει, με συνολικές ζημίες κεφαλαιοποίησης άνω των 200 δις € και με τις τιμές των εισηγμένων εταιρειών σε εξευτελιστικά επίπεδα – γεγονός που δυσκολεύει ακόμη και την ιδιωτικοποίηση (εκποίηση) των δημοσίων επιχειρήσεων, σε τιμές ευκαιρίας. Τα θεωρητικά επιτόκια δανεισμού της χώρας (spreads), όπως και τα ασφαλιστήρια πιστωτικού κινδύνου (CDS), κυμαίνονται σε επίπεδα ρεκόρ (τεκμηριώνοντας ουσιαστικά τη μη διαχειρισιμότητα του χρέους), η κυβέρνηση χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο, ενώ η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα, πόσο μάλλον το θάρρος να αναλάβει το πλοίο που βυθίζεται – εύλογα ενδεχομένως.

Οι Έλληνες είναι βυθισμένοι στο χάος – απαισιόδοξοι, κατηφείς, ανασφαλείς, τρομαγμένοι, καταθλιπτικοί, χωρίς καμία ελπίδα για το παρόν και το μέλλον. Οι αγορές στοιχηματίζουν ασύστολα στη χρεοκοπία της χώρας, διαρρέοντας σενάρια στάσης πληρωμών και οι προσβολές εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, ειδικά των Γερμανικών ΜΜΕ, ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τα παιχνίδια των κερδοσκόπων – ενώ αυξάνουν τις υφεσιακές πιέσεις στην Ελλάδα, αφού εκτρέφουν την απαισιοδοξία: το μεγαλύτερο εχθρό της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση.

Οι διάφορες δόσεις της «Τρόικας», αφενός μεν κινδυνεύουν να σταματήσουν εντελώς, αφετέρου φτάνουν μόνο για την εξυπηρέτηση των ξένων δανειστών – όχι όμως για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων, τα οποία απαιτούν πρόσθετο δανεισμό. Η Ευρώπη, αντί να βοηθήσει τον ίδιο της τον εαυτό σε αυτήν την πρώτη της «δοκιμασία», δεν φαίνεται ικανή να διαχειριστεί το τεράστιο εσωτερικό της πρόβλημα – απειλώντας ανόητα την Ελλάδα με κυρώσεις, χωρίς να κατανοεί πως δεν πρέπει ποτέ να απειλείς κανέναν, εάν δεν μπορείς να κάνεις πράξη τις απειλές σου, χωρίς ο ίδιος να ζημιωθείς περισσότερο.

Λίγο αργότερα, η κατάσταση παύει πια να ελέγχεται και η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανακοινώσει επίσημα, μία Παρασκευή βράδυ, πως η χώρα αδυνατεί να πληρώσει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της – κάτι που ενθουσιάζει τους κατόχους των CDS, οι οποίοι προσβλέπουν σε μεγάλα κέρδη από την κρίση χρέους (πολιτικής) της Ευρωζώνης.

Δηλώνει λοιπόν στάση πληρωμών, χωρίς την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ, αφού κανένας δεν την υποχρεώνει. Γνωρίζει άλλωστε ότι, εάν υιοθετήσει τη δραχμή, η υποτίμηση που αμέσως μετά θα ακολουθήσει, θα υπερδιπλασιάσει το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, ιδιωτικό και δημόσιο – σε ιλιγγιώδη επίπεδα, τα οποία θα ξεπερνούσαν ακόμη και το 500% του ΑΕΠ της, σαν αποτέλεσμα του εγκληματικού PSI που υπογράφηκε ενδοτικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, θέτει τις τράπεζες άμεσα σε ολιγοήμερο καθεστώς διακοπών (Bank Holidays), επειδή θέλει να αποφύγει την επιδρομή των καταθετών (Bank run), η οποία θα ακολουθούσε νομοτελειακά, κατά τη διεθνή εμπειρία – έχοντας αποφασίσει τη δέσμευση των καταθέσεων μετά το άνοιγμα των τραπεζών, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται σε κανέναν η ανάληψη υψηλότερων ποσών, από τα απολύτως απαραίτητα (περί τα 400 € μηνιαία), για τη διαβίωση του. Φυσικά «κατάσχονται» και οι θυρίδες, με την έννοια ότι οι ιδιοκτήτες τους επιτρέπεται να τις ανοίγουν μόνο υπό την παρουσία εισαγγελέα.

Η αρχική σκέψη της επιστροφής στη δραχμή, η οποία θα απαιτούσε επίσης το ολιγοήμερο κλείσιμο των τραπεζών και την «κατάσχεση» των καταθέσεων σε ευρώ (των θυρίδων επίσης), έτσι ώστε να οδηγηθούν στην ΕΚΤ για την «εξόφληση» της ποσότητας χρήματος που έχει διατεθεί στην Ελλάδα, κρίθηκε πολύ επικίνδυνη – ακόμη και αν υπήρχε η νομική «ευχέρεια» εφαρμογής της.

Οι καταθέτες θα προσπαθούσαν να πάρουν όλα τους τα χρήματα από τις τράπεζες όταν άνοιγαν ξανά, έστω σε δραχμές, προβλέποντας πως η αρχική υποτίμηση της τάξης του 30-50% θα ξεπερνούσε σύντομα το 80% - με καταστροφικά αποτελέσματα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εκτός αυτού, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν όλες οι ποσότητες των ευρωχαρτονομισμάτων, αφού εκείνοι οι Έλληνες, οι οποίοι διατηρούν μετρητά εκτός τραπεζών (στα σπίτια τους), δεν θα ήταν πρόθυμοι να τα επιστρέψουν, παρά τη νομική τους υποχρέωση - θα τα παρακρατούσαν δηλαδή παράνομα και λαθραία.

Πρόβλημα θα ήταν επίσης και η ισοτιμία μεταξύ δραχμής και ευρώ, η οποία θα καθοριζόταν ελεύθερα από την κυβέρνηση – ειδικά όσον αφορά τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες, αφού θα έπρεπε να εξοφλούνται με δραχμές, σε κάποια σταθερή ισοτιμία με το ευρώ. Η απόφαση του καθορισμού της ισοτιμίας, παρά το ότι θα ήταν στην ελεύθερη επιλογή της κυβέρνησης (όπως και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, μετά από διαπραγματεύσεις που θα προϋπέθεταν μεγάλη διαγραφή χρεών), θα έπρεπε επίσης να προβλέψει το ύψος του μελλοντικού πληθωρισμού, όπως και πολλά άλλα – κάτι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του.

Τέλος, υπήρχε φυσικά ο φόβος της απότομης λαϊκής εξέγερσης, επειδή όταν απειλείται η ατομική ιδιοκτησία, ολόκληρος ο πληθυσμός (τόσο περισσότερο προσκολλημένος στα περιουσιακά αγαθά του, όσο πιο λίγα κατέχει) βγαίνει μαζικά στους δρόμους, καταστρέφοντας ότι βρεθεί μπροστά του – ειδικά τους χώρους που «κατοικούνται» από την πολιτική εξουσία. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση προτίμησε τελικά το δρόμο της στάσης πληρωμών, παραμένοντας εντός της ζώνης του Ευρώ – ενώ παράλληλα με τις τράπεζες, κλείνει για λίγο χρονικό διάστημα και το χρηματιστήριο.

Συνεχίζοντας, λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση της στάσης πληρωμών, το Κοινοβούλιο «περιχαρακώνεται» από το στρατό, για την προστασία των βουλευτών, χωρίς ευτυχώς να μεσολαβήσει κάποιο πραξικόπημα, ενώ μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις τοποθετούνται στα σπίτια πολιτικών και δημοσιογράφων, καθώς επίσης σε όλα τα κέντρα εξουσίας (Δικαστήρια, ΜΜΕ κλπ.), με αποστολή την προστασία τους από την οργή του πλήθους.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει τηλεοπτικά τις οδυνηρές αποφάσεις του, από κάποια χώρα του εξωτερικού - στην οποία έχει καταφύγει αφενός μεν για να προστατευτεί, αφετέρου για να διαπραγματευθεί με τη διεθνή κοινότητα το μέλλον της χώρας του. Έντρομοι οι ελάχιστοι διορατικοί ηγέτες προσπαθούν να τον αποτρέψουν, έστω και την τελευταία στιγμή, προβλέποντας το μέγεθος της παγκόσμιας καταστροφής. Δυστυχώς, η Γερμανίδα καγκελάριος αδυνατεί να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης – επιμένοντας στη στείρα άρνηση της.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται, η οικονομική ζωή της Ελλάδας απονεκρώνεται, τα δημόσια έσοδα μηδενίζονται, οι κάτοικοι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, σε συνθήκες σοκ και ανεξέλεγκτου πανικού, οπότε ολόκληρο το σύστημα καταρρέει. Ευτυχώς η Ελλάδα, ακόμη μία φορά τυχερή, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στα σύνορα της και οι Πολίτες της δεν εισβάλουν στα καταστήματα, με στόχο τη λεηλασία τους ή την πρόκληση ζημιών.

Επίσης ευτυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε αθρόες αποκρατικοποιήσεις, σε τιμές εξευτελιστικές, επιτρέποντας τη λεηλασία της χώρας από τους ξένους εισβολείς - λόγω καθυστερήσεων, οι οποίες οφείλονται αφενός μεν στην αντίδραση των συνδικάτων, αφετέρου στον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος αντιστέκεται σθεναρά, με τη «χρήση» της λευκής απεργίας (καταστροφικές ενέργειες σε αναπτυξιακές οικονομικές συνθήκες, αλλά εξαιρετικά ωφέλιμες σε εθνικά κρίσιμες περιόδους).

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση μοιάζει με μία «κατσαρόλα», η οποία έβραζε με κλειστό το καπάκι της, για σχεδόν έξι χρόνια. Ο συγκεντρωμένος ατμός, με το που ανοίγει μία μικρή ρωγμή στο καπάκι, τινάζεται ορμητικός προς τα έξω, καταστρέφοντας τα πάντα – ένα συμβάν που δεν είναι καθόλου λογικό να προκαλείται.

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές ολόκληρου του πλανήτη, μετά την ανακοίνωση της στάσης πληρωμών της Ελλάδας, επικρατεί το απόλυτο χάος. Η ενδεχόμενη «διαγραφή» πιστώσεων που ξεπερνούν τα 550 δις € (εξωτερικό χρέος ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), στις σύγχρονες καπιταλιστικές συνθήκες μόχλευσης και δανεισμού, είναι ένα «συμβάν» (credit event) που είναι αδύνατον να το αφομοιώσει το σύστημα – όσο και αν πολλοί ισχυρίζονται σκόπιμα το αντίθετο. Ο Πίνακας Ι που ακολουθεί είναι επιβοηθητικός στην κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος:

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Εικόνα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε τρις $ το 2010


Πηγή: IMF, BIS
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Σύμφωνα με τον Πίνακα Ι, ο όγκος όλων των μετοχών και των ομολόγων που διαπραγματεύονται διεθνώς, είναι το 138% του παγκοσμίου ΑΕΠ – ενώ τα «μοχλευμένα» παράγωγα είναι σχεδόν δεκαπλάσια του παγκοσμίου ΑΕΠ. Εάν δε σε αυτά τα μεγέθη προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα «στοιχήματα» ή όπλα μαζικής καταστροφής του σύγχρονου καπιταλισμού-καζίνο, όπως τα CDS, καθώς επίσης τη «μόχλευση» των τραπεζών, οι οποίες επιτρέπεται να δανείζουν ακόμη και το 50πλάσιο των καταθέσεων τους, τότε θα καταλήξουμε σε μεγέθη που είναι μάλλον αδύνατον να ελεγχθούν.

Επανερχόμενοι στο υποθετικό μας σενάριο, όταν η Ελλάδα δηλώνει στάση πληρωμών, θέτοντας σε κίνδυνο πιστώσεις που ξεπερνούν ονομαστικά τα 550 δις €, ουσιαστικά δημιουργεί ένα κενό στο σύστημα, το οποίο πιθανόν υπερβαίνει τα 5 τρις € - ένα μέγεθος ίσο με το διπλάσιο του ετήσιου γερμανικού ΑΕΠ ή με το 10% του παγκόσμιου (απέναντι στο ποσό αυτό, η χρεοκοπία της Lehmann Brothers θα μπορούσε προφανώς να χαρακτηρισθεί αμελητέα).

Η «δήλωση» λοιπόν της Ελλάδας ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, αφού αναγκάζει στη συνέχεια πολλές άλλες τράπεζες να χρεοκοπήσουν – αρχικά σε όλη την Ευρωζώνη, παρά την κρυφή προετοιμασία των Γερμανών (Plan B), για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι τράπεζες αυτές παρασύρουν μαζί τους και άλλες τράπεζες, καθώς επίσης επενδυτικές εταιρείες, επιχειρήσεις, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικά κλπ.

Η ύφεση μαίνεται παγκοσμίως και η ΕΚΤ, έχοντας η ίδια μεγάλα προβλήματα, αδυνατεί να ανταπεξέλθει με την καταιγίδα – οπότε η αλυσιδωτή αντίδραση παίρνει το δρόμο της, βυθίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη σε μία κρίση άνευ προηγουμένου (η διατραπεζική αγορά νεκρώνει, κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν, τα χρήματα χάνουν την αξία τους, οι μετοχές καταρρέουν, οι εξαγωγές σταματούν, οι εισαγωγές επίσης κλπ.).

Μάταια τώρα προσπαθεί η ΕΚΤ να ελέγξει την κατάσταση, από κοινού με τη Fed, με την Τράπεζα της Αγγλίας, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας, με την Τράπεζα των Τραπεζών κλπ. – αφού η ευαίσθητη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος καταστρέφεται, όταν παύει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Παράλληλα, η Γερμανία κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει – υποσχόμενη ποσά που ξεπερνούν κατά δεκάδες φορές το δάνειο που κάποτε αρνήθηκε στην Ελλάδα, πριν ακόμη εισβάλλει το ΔΝΤ.

Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, αφού στις αγορές η ποσότητα των χρημάτων που απαιτούνται για την εξυγίανση ενός κράτους (ή μίας επιχείρησης), είναι ανάλογη με την επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής (timing) - η οποία έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες Ιταλοί καταθέτες (η Ιταλία είναι η πιο επικίνδυνη χώρα της Ευρωζώνης, λόγω χρέους και μεγέθους – κίνδυνος για το οποίο δεν μπορεί να προετοιμαστεί η Γερμανία, όσο και αν το θέλει), εισβάλουν μαζικά στις τράπεζες τους - με στόχο να προστατεύσουν τα χρήματα τους από τυχόν, ανάλογη με την Ελλάδα, κατάληξη της χώρας τους. Παράλληλα, όλοι σχεδόν οι Ιταλοί πουλούν τις μετοχές τους, γνωρίζοντας ότι οι τιμές τους θα εκμηδενισθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στην Ιρλανδία στην Ισπανία, στις Η.Π.Α., στη Γερμανία και αλλού, οι κυβερνήσεις των οποίων αναγκάζονται να σταματήσουν τη λειτουργία τόσο των τραπεζών, όσο και των χρηματιστηρίων τους – ολοκληρώνοντας τον απόλυτο πανικό.

Ελάχιστο χρονικό διάστημα αργότερα, αφού οι ειδήσεις κυκλοφορούν πλέον αστραπιαία με τη βοήθεια του διαδικτύου, η μία χώρα μετά την άλλη αντιμετωπίζουν εάν όχι χειρότερα, τουλάχιστον τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα – ακόμη και οι υπερδυνάμεις. Οι μετοχές καταρρέουν, οι τιμές των πρώτων υλών επίσης (πετρέλαιο κλπ.), τα νομίσματα παραπαίουν, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα, ειδικά ο χρυσός και το ασήμι, «απογειώνονται» – κυρίως λόγω της δυνατότητας τους να χρησιμοποιούνται σαν ανταλλακτικά μέσα, στη θέση των χαρτονομισμάτων. Φυσικά αυξάνουν γεωμετρικά και οι τιμές των τροφίμων, μεταξύ άλλων σαν επακόλουθο του υπερπληθωρισμού - με αποτέλεσμα να ξεσπούν βίαιες επαναστάσεις στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Τέλος χιλιάδες άνεργοι, ιδίως νέοι, μεταναστεύουν στο εξωτερικό, τα σύνορα μένουν ακάλυπτα, η λαθρομετανάστευση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, ενώ στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, ειδικά στη Γερμανία, εισβάλλει ένα πλήθος πεινασμένων κάθε φυλής, το οποίο έχει περάσει μέσα από τη χώρα μας, την Ιταλία και την Ισπανία, αναζητώντας νέα πατρίδα. Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, ενώ μάταια προσπαθεί η «πολιτισμένη» Ευρώπη να αναχαιτίσει την τρομακτική απειλή.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο λαός συνέρχεται από το πρώτο σοκ, ξεπερνάει τους φόβους του (αφού δεν έχει πλέον να χάσει τίποτα) και βγαίνει οργισμένος στους δρόμους – επαναστατώντας και επιθυμώντας με μανία να τιμωρήσει τους ενόχους. Το ίδιο συμβαίνει λίγο αργότερα και στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Μ. Βρετανία, στις Η.Π.Α., καθώς επίσης σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη - με αποτέλεσμα να εκδιώκονται όλα τα κόμματα και οι σαθρές, ανίκανες ή διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος.

Το απόλυτο χάος, σε συνδυασμό με την αναρχία, είναι πλέον γεγονός, ενώ το θέμα της διάλυσης της Ευρωζώνης ένα εντελώς «δευτερεύον» ζήτημα - δηλαδή, καθόλου σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης ή του πλανήτη, ο οποίος φαίνεται να απειλείται με την επιστροφή στο παρελθόν, σαν αποτέλεσμα της πρώτης αυτής «λαϊκής» εξέγερσης, σε παγκόσμια κλίμακα.

Στη συνέχεια όμως οι Έλληνες, αφού έχουν πλέον εκτονωθεί καταστρέφοντας και τιμωρώντας κατά τα πρότυπα της γαλλικής επανάστασης , συνειδητοποιούν ότι δεν έφτασε το τέλος του κόσμου. Άλλωστε και η αχάριστη Γερμανία, ενθυμούνται, διαθέτοντας μία πραγματικά χαρισματική ηγεσία, είχε αναδιαρθρώσει τα χρέη της το 1953, παρά το ότι αποτελούσαν μόλις το 40% του ΑΕΠ της – με τη διαγραφή μεγάλου μέρους τους, καθώς επίσης με μακροπρόθεσμες δόσεις αποπληρωμής για το υπόλοιπο, οι οποίες δεν ξεπερνούσαν το 4% των «ελλειμματικών» τότε εξαγωγών της (η ουσιαστική αιτιολογία του δήθεν γερμανικού θαύματος, σε συνδυασμό με το σχέδιο Marshall που «δώρισαν» στη χώρα οι Η.Π.Α., λόγω της σπουδαιότητας της για τον ψυχρό πόλεμο).

Έτσι λοιπόν οι Έλληνες, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, εκλέγουν μία εντελώς νέα πολιτική ηγεσία, επιλέγοντας ένα πολίτευμα που επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση του κράτους (Άμεση Δημοκρατία).

Παράλληλα, ηρεμούν και αποφασίζουν να καταναλώνουν μόνο όσα παράγουν – επειδή δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτούν ένα ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εφόσον δεν τους δανείζει κανείς. Αρχίζουν λοιπόν να επενδύουν, να εργάζονται εντατικά και να παράγουν, αξιοποιώντας σωστά τον τεράστιο πλούτο της χώρας τους (Ναυτιλία, Τουρισμός, Γεωργία).

Από την άλλη πλευρά, το δημόσιο υποχρεώνεται να ξοδεύει όσα εισπράττει και τίποτα περισσότερο, αφού επίσης δεν το δανείζει κανείς – οπότε παύουν να υπάρχουν ελλείμματα (ζημίες) στους ετήσιους προϋπολογισμούς του. Ταυτόχρονα, σταματάει εντελώς η διαπλοκή και η διαφθορά, από τον φόβο της επανάληψης της τιμωρίας εκ μέρους των Πολιτών - οι οποίοι πλέον συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση του κράτους τους.

Ανάλογα αντιδρούν και οι Πολίτες των άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να επανέρχεται η λογική και η ηρεμία στον κόσμο – ενώ το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας ισορροπεί με την απόδοση της πραγματικής οικονομίας της.

Η ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Λίγο αργότερα η ΕΕ, κατανοώντας τους πολλαπλούς μελλοντικούς κινδύνους, στους οποίους είναι εκτεθειμένη (στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Ευρώπη έμενε το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σύντομα η «συμμετοχή» της θα μειωθεί κάτω από το 5%), τοποθετεί την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης σε πρώτη προτεραιότητα, αφήνοντας κατά μέρος τους εθνικιστικούς εγωισμούς - υποχρεώνοντας τη Γερμανία να επιλέξει μεταξύ της ισότιμης συμμετοχής ή του εξοστρακισμού της.

Η Γερμανία συμμετέχει ισότιμα, συμφωνώντας για την εξόφληση των αποζημιώσεων που οφείλει στην Ελλάδα, καθώς επίσης για την «προοδευτική φορολόγηση» των κρατών, με στόχο την αναδιανομή των πλεονασμάτων-ελλειμμάτων εντός Ευρωζώνης - αφού γνωρίζει πολύ καλά το βαρύ τίμημα της απομόνωσης, από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Όλοι οι υπεύθυνοι της κρίσης τιμωρούνται και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναδιαρθρώνεται εξ ολοκλήρου.

Η μόχλευση απαγορεύεται, τα παράγωγα επίσης, οι τράπεζες υποχρεώνονται να δανείζουν μόνο τις καταθέσεις τους, κάποιες κλείνουν ή κρατικοποιούνται, διαχωρίζονται σε εμπορικές-επενδυτικές (Glass-Steagall), φορολογούνται ισότιμα, οι εμπορικές τράπεζες απαγορεύεται να δανείζουν τις επενδυτικές για να μην κινδυνεύουν τα χρήματα των καταθετών και τα πολύ μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (too big to fail) τεμαχίζονται σε μικρότερα.

Περαιτέρω, η φοροαποφυγή των πολυεθνικών «διώκεται» (καταργούνται οι off shore εταιρείες, ελέγχεται η υπερτιμολόγηση κλπ.), οι συναλλαγματικές μάχες σταματούν με τη συνδρομή ενός καινούργιου «Bretton Woods» βασισμένου σε ένα καλάθι νομισμάτων με τη συμμετοχή του χρυσού, το ΔΝΤ επαναπροσδιορίζεται, η Παγκόσμια Τράπεζα επίσης και τα τοκογλυφικά χρέη «αναδιαρθρώνονται».

Ειδικότερα, τα χρέη των κρατών προσαρμόζονται στις δυνατότητες αποπληρωμής τους (στην Ελλάδα διαγράφεται το 70% των οφειλών, αφού το δημόσιο χρέος της έχει ενδιάμεσα ξεπεράσει τα 400 δις €, λόγω του κόστους της στάσης πληρωμών), ενώ ανάλογα ρυθμίζονται και τα χρέη των πολιτών.

Τέλος, η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί διεθνή προτεραιότητα, παράλληλα με το Κράτος Δικαίου, ενώ η ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση αναθεωρείται. Ταυτόχρονα, η Πολιτική αναλαμβάνει ξανά τα ηνία, στηριζόμενη σε εντελώς διαφορετικές βάσεις και σε ένα νέο πολίτευμα - το οποίο επιτρέπει την ενεργό συμμετοχή των Πολιτών.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί κανείς εάν πρόκειται για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ή για κάτι που θα ήταν δυνατόν πράγματι να συμβεί - πόσο μάλλον όταν γνωρίζει πως το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έχει ακόμη μία φορά εκτροχιασθεί, η διαγραφή χρέους ή/και η πτώχευση της Πορτογαλίας είναι προ των πυλών (το χρέος της αυξήθηκε απότομα κατά 15%, φτάνοντας στο 127,2% του ΑΕΠ της), η Ιταλία παραπαίει, η Ισπανία δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση ιδιωτικού χρέους, η Γαλλία ευρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το Βέλγιο και η Ολλανδία επίσης, η Αυστρία απειλείται με κρίση ιδιωτικού χρέους (τραπεζών, νοικοκυριών), η Μ. Βρετανία είναι σε απελπιστική κατάσταση, όπως οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία, η Κίνα, η Τουρκία, η Βραζιλία κοκ.

Ειδικά όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, υπολογίζεται μία αύξηση των χρεοκοπιών των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας στην Ευρωζώνη της τάξης του 21% για το 2013 - όπου η Ισπανία προηγείται με 40%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 10%, την Πορτογαλία με 8,5%, την Ιταλία με 6,9% και την Αυστρία με 4%, ενώ δεν παραμένει αμέτοχη ούτε η Γερμανία, στην οποία χρεοκοπούν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις. Σχετικά με τις τράπεζες, τα χρέη τους (παθητικό) μόνο στην περιφέρεια (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) υπολογίζονται στα 9 τρις € - με τις περισσότερες να ευρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.

Κατά την άποψη μας λοιπόν, με εξαίρεση ίσως το αίσιο τέλος, είναι ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο - το οποίο ενδεχομένως δεν πρόκειται να καθυστερήσει τόσο πολύ, όσο ίσως φανταζόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως θα έπρεπε να τρομοκρατηθούμε αλλά, αντίθετα, ότι οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι, έχοντας εκείνη τη γνώση, η οποία παράγει δύναμη - πολύ περισσότερο αφού η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ μικρότερα προβλήματα σχετικά με πολλές από τις υπόλοιπες χώρες, με εξαίρεση δυστυχώς τις πολιτικές της «υποδομές» (οι οποίες είναι «ετοιμόρροπες», απελπιστικά ανεπαρκείς, διαβρωμένες, διεφθαρμένες και αδύναμες).

Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)
Αθήνα, 29. Ιουλίου 2013
viliardos@kbanalysis.com
logiosherme

Όταν τα μικρά αγγελούδια γίνονται... μεγάλοι διάολοι

Είστε λοιπόν γονέας και αποφασίσατε με το σύντροφό σας να κάνετε επιτέλους το όνειρο του παιδιού σας πραγματικότητα: θα καλέσετε τους φίλους του στο σπίτι, να παίξουν όλοι μαζί. Για τα παιδιά, ένα τέτοιο γεγονός ισοδυναμεί με παράδεισο. Για εσάς όμως…; Αυτό το είδος των παιδικών συγκεντρώσεων, μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τους γονείς. Από τη μία γεμίζετε χαρά, από την άλλη θα πρέπει να αντιμετωπίσετε παιδιά από διαφορετικά σπίτια, τρόπους μεγαλώματος, νοοτροπίες. Και η αλήθεια είναι πως, τα παιδιά των άλλων μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά στα μάτια μας. Σε αντίθεση με τα δικά μας φυσικά…Ακολουθούν δέκα είδη παιδιών που ίσως θα έπρεπε να αποφύγει να δεχθεί κανείς στο σπίτι του!

1.Το παιδί-τριαξονικό
Όσες φορές τυχαίνει να έρθει σπίτι, φέρει πάντα ένα ασήκωτο βάρος. Το
καταλαβαίνει κανείς από την έκφρασή του, που προδίδει σφίξιμο, ενίοτε και απόγνωση. Μετά από τα απολύτως τυπικά, επισκέπτεται την τουαλέτα, όπου παραμένει για ένα κάποιο διάστημα ελαφραίνοντας απ’ το φορτίο του. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από λίγο φεύγει και, αν μένει στη γειτονιά, μπορεί να έχετε συχνά την "τιμή" να το υποδέχεστε. Μαζί με το βάρος του φυσικά.
2. Ο αυτοπροσκαλούμενος
Στα καλά καθούμενα χτυπά η πόρτα. Ανοίγετε και στο πρόσωπο του βαριεστημένου παιδιού διαβάζετε την έκφραση "ήρθα κι εγώ, δεν έχω τι να κάνω". Ή, λένε στη μαμά τους ότι κανόνισαν με τον φίλο τους να τον επισκεφθούν, η μαμά τους παίρνει την άλλη μαμά να κανονίσουν τις λεπτομέρειες και…η άλλη μαμά βρίσκεται προ εκπλήξεως! Δε μπορεί να αρνηθεί φυσικά τη χαρά στα παιδάκια, έτσι δεν είναι…;
3. Αυτός που παίρνει τα πάντα τοις μετρητοίς
Το μοναχοπαίδι (συνήθως) που ψάχνει απεγνωσμένα για παρέα, μπορεί να εμπνευστεί το εξής απλό αλλά πανούργο κόλπο: μιλά με το φίλο του στο τηλέφωνο και τον προσκαλεί να έρθει σπίτι. Ο φίλος του το παίρνει τοις μετρητοίς, το λέει στη μαμά του, εκείνη υποθέτει -λογικά- ότι το ξέρετε κι εσείς και…σε λίγη ώρα σας φέρνει πεσκέσι το παιδί της για ακούσιο ντάντεμα. Χωρίς τύψεις.
4. Ο κακομαθημένος στο φαΐ
Ο διάλογος είναι απολαυστικός και χαρακτηριστικός:
-Πεινάω
-Τι θα ήθελες να φας;
-Τι έχετε;
-Μπισκότα, φρούτα, σάντουιτς…
-Α όχι όχι, τίποτα, ευχαριστώ. Θα πιω μόνο λίγο νερό.
5. Ο πονηρός
Η "πονηρή" συμπεριφορά είναι μεταδοτική και μπορεί να μολύνει και τα πιο "αθώα" παιδάκια. Ακόμα κι αν ένα παιδί δεν κάνει "πονηρές" αταξίες, η συμπεριφορά του αλλάζει άρδην κάθε φορά που πρόκειται να δεχθεί τους "πονηρούς" του φίλους. Έτσι, όλοι μαζί αναπτύσσουν ένα ξαφνικό τεράστιο ενδιαφέρον για τα γεννητικά τους όργανα, για δήθεν τυχαία περιστατικά που αποκαλύπτουν τη γύμνια τους, καθώς και διάφορες "περίεργες" στάσεις στο παιχνίδι τους. Φυσικά, σε λογικά πλαίσια, η συμπεριφορά αυτή συνιστά φυσιολογική περιέργεια και είναι θεμιτή.
6. Ο αδιάκριτος
Παίζει με τα παιδιά σας και τους άλλους καλεσμένους στο υπνοδωμάτιό σας, κρύβεται κάτω απ’ το κρεβάτι, παίζει στο μπάνιο. Γενικώς, δε σέβεται κανένα προσωπικό σας χώρο.
7. Ο αδιάκριτος Νο.2
Το παιδάκι που ψαχουλεύει τα συρτάρια σας, λες και είναι δικά του. Κοσμήματα, εσώρουχα, ρούχα-αλλά όχι μόνο. Πιρούνια, μαγειρικά σκεύη, το ψυγείο-τίποτα δεν ξεφεύγει από το αδηφάγο μάτι του επισκέπτη, που παίζει πειστικότατα το ρόλο του δικαστικού επιμελητή που ήρθε για κατάσχεση και υπολογίζει την αξία των τιμαλφών.
8. Ο Εξολοθρευτής
Στο πέρασμά του το χάος. Ό,τι αγγίζει διαλύεται. Ακόμα και το κατοικίδιό σας.
9. Ο κολλημένος με τους υπολογιστές
Πρόκειται για το παιδί που μόνη διασκέδαση στη μικρή του ζωή είναι η ενασχόληση με την οθόνη του υπολογιστή (σας, στην προκειμένη περίπτωση). Μόλις διασχίσει την πόρτα του σπιτιού και σας χαιρετίσει, στρογγυλοκάθεται ακάλεστος, χωρίς καν να ρωτήσει αν επιτρέπεται. Ή, σας ρωτά αν μπορεί να κάτσει, κι αν του απαντήσετε ευγενικά όχι, κάθεται μόλις φύγετε.
10. Το πειραχτήρι
Όπως οι λύκοι απομονώνουν το πιο αδύναμο ζώο ενός κοπαδιού και του επιτίθενται, έτσι και πολλά παιδιά λειτουργούν απέναντι στα μικρότερα. Εάν έχετε μικρό παιδί και το αφήσετε με μεγαλύτερα, το νου σας: είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να το πειράζουν, να το τσιμπάνε, να το σπρώχνουν. Μέχρι να εμφανιστείτε εσείς, οπότε όλοι ξαφνικά αποκτούν φωτοστέφανο.

Στις 2.400 οι αιτήσεις για τον μεταβατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης

Στις 2.400 ανέρχονται οι αιτήσεις, μετά από μία εβδομάδα δημοσίευσης της προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού, για τη... λειτουργία του μεταβατικού φορέα ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αξιολόγηση των αιτήσεων για τις πρώτες 589 θέσεις της Δημόσιας Τηλεόρασης θα γίνει ηλεκτρονικά από Ομάδα του Ειδικού Διαχειριστή, ενώ γίνεται προσπάθεια να εκπέμψει ο μεταβατικός τηλεοπτικός φορέας κανονικό πρόγραμμα το συντομότερο, χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά πότε θα καταστεί αυτό εφικτό.

Σε ότι αφορά του εργαζόμενους της ΕΡΤ, την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Αυγούστου, η ΠΟΣΠΕΡΤ θα πραγματοποιήσει το 29ο Έκτακτο Συνέδριο στο Στούντιο Ε' του Ραδιομεγάρου.

Επίσης, ο πανελλήνιος σύλλογος σκηνοθετών και διευθυντών παραγωγής της ΕΡΤ επισημαίνει πως «υπάρχει αναντιστοιχία των αρχικών δεσμεύσεων για πρόσληψη 2.000 εργαζομένων αποκλειστικώς από την ΕΡΤ με το διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση».

Τέλος, με επιστολή - καταγγελία του στο Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και προέδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την πιστοποίηση ECDL και αφορά εργαζόμενους της ΕΡΤ, τονίζει πως «το ζήτημα της πιστοποίησης ECDL για υποψήφιους εργαζόμενους στη «νέα ΕΡΤ» έχει σοβαρές εκπαιδευτικές, πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις και ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, λόγω αρνητικής δημοσιότητας, στο κύρος του Οργανισμού. Ο κ. Κουρουτός ζητάει να γίνει «ενδελεχής έλεγχος του εν λόγω προγράμματος και των τεχνικών και οικονομικών λεπτομερειών του και να ενημερωθούν άμεσα τα μέλη του ΔΣ για τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου».