EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Γ@Μ@ΣΑΝ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΡΗΜΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ

Η κυβέρνηση Σαμαρά, ως συνέχεια της άλλης κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και των άλλων παστρικών κυβερνήσεων (ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσατε) του μνημονίου, κατάφερε μεταξύ άλλων να μετατρέψει σε ύβρεις (ο τελευταίος χρήστης της λέξης είναι ο Κεδίκογλου) αθώες λέξεις, ή λέξεις που μέχρι πριν λίγο τις χρησιμοποιούσαμε για καλό...

του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Δεν μας πείραζαν, δεν τις πειράζαμε, μερικές μάλιστα μας βοηθούσαν κιόλας να εκφράσουμε υψηλά νοήματα και υψηλές προσδοκίες.

Να, πάρτε για παράδειγμα τη λέξη ανάπτυξη -είναι σχεδόν βωμολοχία. Κάτσε καλά γιατί θα σου τραβήξω μια ανάπτυξη να είναι όλη δική σου, καταντήσαμε να λέμε. Ή τη λέξη μεταρρύθμιση -μια χαρά λέξη ήταν μέχρι προχτές και τώρα ανατριχιάζεις να την ακούς ή να τη διαβάζεις. Αν το εργατικό δυναμικό δεν κάθεται καλά, αν τα κέρδη δεν είναι αρκετά, αν η ανταγωνιστικότητα κρίνεται μικρή, τότε...

Δεν πίπτει τιμωρία, ή επιστάτης, ή εν γένει ράβδος -πίπτει μεταρρύθμιση.
Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει δεκάδες λέξεις ή και εκφράσεις που έχουν πέσει θύματα αυτής τις κατάστασης: Περικοπές, εξυγίανση, αναδιάρθρωση, πρόοδος, πλεόνασμα, φως στην άκρη του τούνελ, χρηματοδότηση, ευρωπαϊκή βοήθεια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα -αυτή η τελευταία είναι έως έξοχη. Δεν έχει όμως νόημα, γιατί είναι φανερό σήμερα σε όλους ότι η νέα Ελλάδα του Σαμαρά δεν αναφέρεται μόνο στην αλλαγή της υλικής πραγματικότητας, αλλά και στην αλλαγή της γλωσσικής.

Η γλωσσική αυτή μεταρρύθμιση, διαπράττει ένα νέο άλμα με το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο. Σ' αυτό για πρώτη φορά με τέτοια γλωσσική ευθύτητα οι απολύσεις βαφτίζονται μετατάξεις, ή διαθεσιμότητες, το όλον προκύπτει ως αναβάθμιση -άλλη λέξη υπό μετάταξη κι αυτή- και η αναβάθμιση προάγεται σε μεταρρύθμιση. Έτσι που να μη μένει καμιά αμφιβολία τι εννοούσε ο Σαμαράς πριν λίγο καιρό όταν αναβάθμιζε σε σήμα κατατεθέν της πολιτικής του το μαλλιαρό "δεν μασάμε".

Θα μπορούσε να γραφτεί ένα μικρό λεξικό με τη νέα σημασία παλιών λέξεων. Το οποίο θα μπορούσε να είναι και διασκεδαστικό, αν φυσικά ο αναγνώστης δεν τελεί υπό μετάταξη ή διαθεσιμότητα, δεν εργάζεται με ελαστικό ωράριο, δεν απολαμβάνει της ελευθερίας διακίνησης εργατικού δυναμικού και εν γένει δεν τον απειλεί καμιά μεταρρύθμιση. Και ίσως στο τέλος του πονήματος διαφανεί καθαρά γιατί πίσω από τις αλλαγμένες λέξεις έρχεται ο - ξέρουν όλοι - ποιος...

Ο επίδεσμος, τα πρόβατα και τα λιοντάρια

Θα εκτονωθεί με διαδηλώσεις ο λαός κατά την επίσκεψη Σόιμπλε, ωστόσο τα σοβιετικά μέτρα θα μείνουν ακλόνητα. Τα ΜΜΕ δίνουν έναν σάκο του μποξ, προκειμένου να ξεσπάσουν πάνω του οι Έλληνες. Έτσι όλοι βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, μιας και τα νήματα στην
Ευρώπη δεν τα κινεί εννοείται ο Σόιμπλε ούτε η Μέρκελ της καταχρεωμένης Γερμανίας.
Στην ελληνική Βουλή παρατηρούμε την ίδια εικόνα με διαλόγους χαμηλού επιπέδου και συνεννόηση μηδέν. Η συρρίκνωση του κράτους χωρίς ρυθμίσεις σε σχέση με την πραγματική οικονομία δεν υπερνικά το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

Οι Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν με σχέδιο, που θα βοηθήσει τους ίδιους και κατ” επέκταση από πολλές πλευρές και το κράτος, συνεχίζουν να προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, σ” ένα περιβάλλον που βασίζεται στην χαρτούρα πιστοποιητικών και πτυχίων και όχι στο ποιος κάνει για την όποια θέση. Οι κόποι όσων θέλουν να εργάζονται ελεύθερα, επικεντρώνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου τα πράγματα γίνονται μέρα με την μέρα δυσκολότερα.

Την ίδια ώρα ζούμε σκηνές φαρ ουέστ σε πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας, όπως συνέβη στους Αμπελόκηπους και μάλιστα λίγα μέτρα από τη ΓΑΔΑ. Άγνωστοι δράστες δεν σταμάτησαν σε έλεγχο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και με ΑΚ-47 άρχισαν να «γαζώνουν».

Οι Έλληνες πολίτες ζουν πράγματα πρωτόγνωρα και δεν γνωρίζουν πως να αντιδράσουν. Η πολυγλωσσία που επικρατεί στην κοινωνία τους στέλνει από δω και από κει. Ελεγχόμενες διαδηλώσεις, πορείες με τους πολίτες ακόμα και εκεί χωρισμένους σε παρατάξεις και συνδικαλιστικά «γκέτο». Εντούτοις φόροι, χαράτσια και απολύσεις συνεχίζονται και η κατάσταση χειροτερεύει.

Επειδή όμως ο σωστός δρόμος είναι ένας, ειδικά για τους Έλληνες, πρέπει, αφού τον εντοπίσουμε, να τον βαδίσουμε ενωμένοι με «μπαϊράκι» τα ιδανικά μας και τίποτα άλλο. Εάν αυτό σε μερικούς φαίνεται γραφικό και ρομαντικό σενάριο άλλων εποχών, ας συνεχίσουν να διαμαρτύρονται κάτω από κομματικά ή συνδικαλιστικά πανό. Να γνωρίζουν όμως ότι η ηττοπάθεια και η απελπισία έχει οδηγήσει σε αυτού του είδους τις τεχνητές διαμαρτυρίες.

Στην εποχή της προσπάθειας πλήρους υποταγής των ανθρώπινων συνειδήσεων, το να λέει κάποιος την αλήθεια αποτελεί από μόνο του «επαναστατική πράξη», θα έλεγε ο Όργουελ. Έτσι όπως σιγά-σιγά κατηφορίσαμε στον βούρκο του καταναλωτισμού και των ιδεολογημάτων, έτσι βαθμιαία θα ανηφορίσουμε πάλι, ωστόσο μόνο με τα σωστά εφόδια που θα μας δίνουν δύναμη στην δύσκολη διαδρομή.
Εκτός και αν μερικοί πιστεύουν ότι με τις ελεγχόμενες διαδηλώσεις θα καμφθούν οι παγκοσμιοποιητές, θα αποσυρθούν οι απολύσεις και όλοι θα πάμε για καφέ ζώντας όπως παλιά με ψεύτικο χρήμα, το οποίο δεν παράγαμε παρά δανειζόμασταν. Ωραία θα ήταν! Η ελευθερία κερδίζεται με υπομονή, πίστη και αγώνα κόντρα στο σύστημα και όχι παράλληλα με αυτό. Όταν η κοινωνία είναι χωρισμένη σε πολιτικές τάξεις, είναι λογικό η κάθε τάξη να παλεύει για την δική της επικράτηση, παρασύροντας το έναν ή τον άλλο πολίτη στον φαύλο αυτό κύκλο της κοινωνικής διαμάχης.

Όσο η κοινωνία είναι διχασμένη, τόσο η παγκόσμια διαπλοκή επιβάλλει τα μέτρα της. Ως λύση ενότητας παρουσιάζεται ένα διεθνιστικό μοντέλο με έναν γκρι πλανήτη χωρίς σύνορα, με βάρος δήθεν στα ανθρώπινα δικαιώματα και λαό εξ ανάγκης ενωμένο, έτοιμο να υποδεχτεί τον «βασιλιά» του. Για άλλη μια φορά πολλοί, εμπιστευόμενοι το φιλανθρωπικό προσωπείο του συστήματος, θα πέσουν στην παγίδα.

Το σύστημα διδάσκει, η μάζα εισάγει την διδαχή στο μυαλό και στην καρδιά, εκεί οπού λαμβάνει η πρώτη και κύρια μάχη. Εάν αυτή χάνεται, το άγχος κυριεύει τον άνθρωπο και οι κινήσεις του κατευθύνονται, ακόμα και εάν θεωρεί πως οι αποφάσεις που παίρνει είναι δικές του. Ο επίδεσμος της παγκοσμιοποίησης μπαίνει απλά και μόνο για να προετοιμαστούν τα μέλη του σώματος να μπουν στον γύψο. Άπαξ και δεν μπει επίδεσμος υπάρχει ο κίνδυνος, ο πόνος να αναγκάσει τον κόσμο να ξεσηκωθεί μαζικά, μη ελεγχόμενα και με επιθετικές διαθέσεις, κάτι που το διεθνές σύστημα δεν επιθυμεί επ” ουδενί.

Η εποχή της άνετης ζωής τελείωσε. Τα πρόβατα σιτίστηκαν και τώρα ακονίζονται τα μαχαίρια στο σφαγείο. Το πρόβατο μπορεί να μείνει πρόβατο και να βελάζει διαμαρτυρόμενο -με το τάισμα να αποτελεί πανάκεια μέχρι την σφαγή- ή να μετατραπεί σε λιοντάρι και να φάει τον σφαγέα του. Αυτό διδάσκει ο Ελληνισμός, γι” αυτό μας χτυπούν εδώ αλύπητα. Μήπως ξαναπάρουμε τα ηνία στην χώρα μας και σαν «ανοσοποιητικό σύστημα» του πλανήτη τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν εκ μέρους όλης της οικουμένης. Αυτό, όποιος θέλει το πιστεύει. Δημοκρατία δεν έχουμε;

Aδιόριστοι παραμένουν 725 πυροσβέστες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο οι 725 αδιόριστοι πυροσβέστες, επιτυχόντες του διαγωνισμού που διεξήγαγε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα από την υπηρεσία.

Οι 725 κατετάγησαν ως διοριστέοι στους οικείους πίνακες που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 1379/ Γ/31.12.2012. Σύμφωνα με όρο της προκήρυξης οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για μόνο δύο έτη από τη δημοσίευσή τους. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι ίδιοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «ο διορισμός μας επιβάλλεται να γίνει και ηθικά και κυρίως με βάση το νόμο.

Το δε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μας έχει απαντήσει εγγράφως ότι υπάρχουν εκατοντάδες κενές θέσεις και τεράστιες ανάγκες στην Πυροσβεστική» Υπογραμμίζουν, ακόμα, ότι «το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει το αυτονόητο, τη σταδιακή δηλαδή απορρόφησή μας για να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πυροσβεστικό σώμα, όπου και αν αυτό αποφασίσει να μας τοποθετήσει ανά την Ελλάδα.

Είμαστε οι πρώτοι που δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς και οι πρώτοι που υποστηρίζουμε την, στα πλαίσια της νομιμότητας και της ισότητας, σταδιακή απορρόφησή μας λόγω και της οικονομικής συγκυρίας».

πηγη

Χ. Θεοχάρης: Καμία νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις ...

«Δεν υπάρχει σκέψη για παράταση» των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Ο κ. Θεοχάρης διέψευσε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με το Τaxis, ενώ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις, σε σύνολο 6 εκατ. που περιμένουν για φέτος.

Παράλληλα, σήμερα ολοκληρώνεται και η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων από τις τράπεζες στο σύστημα, μιας και τα ιδρύματα καθυστέρησαν χαρακτηριστικά να τα αποστείλουν, ενώ όταν οι φορολογούμενοι τα ζητούσαν, αυτά αρνούνταν να τα δώσουν.

Φόρος και στη δωρεάν παραχώρηση σπιτιού από τους γονείς στα παιδιά

Και άλλες αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο και προκαλεί νέους πονοκεφάλους στους φορολογούμενους, αφού φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει φόρο σε ακίνητο που παρέχει ο γονιός στο παιδί του για την επαγγελματική του εγκατάσταση.

Με τις διορθώσεις που επέφερε πριν το καταθέσει στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τροποποίησε την διάταξη, φέρνοντάς την στα ισχύοντα ως σήμερα δεδομένα. Συγκεκριμένα η διάταξη έλεγε ότι «το εισόδημα από ιδιοκατοίκηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ'εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο».


«Γενική Απεργία»: Στο ίδιο έργο θεατές…

Εδώ δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, τυλίγουν τον ελληνικό λαό στο σάβανο και τα «αριστερά» κόμματα (τα «ανυπότακτα») και οι εργατοπατέρες δίνουν γιορτινές παραστάσεις έξω από τη Βουλή!!!
Και ονομάζουν αυτές τις θεατρικές φιέστες «Γενική Απεργία». Και θέλουν να λέγονται Αριστεροί. Το
τι είναι Γενική Απεργία το έχουμε αναλύσει πολλές φορές.

Αν θέλουν να μάθουν όσοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» μεθάνε με τα «αριστερά» θεάματα, ας ανοίξουν και κανένα κλασσικό του Μαρξισμού. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ έχει γράψει αναλυτικά περί Γενικής Απεργίας…

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, τα δεκανίκια του συστήματος («αριστερά» κόμματα και εργατοπατέρες) λειτούργησαν εκτονωτικά. Κατέβασαν τον κόσμο για θέαμα και ΟΧΙ για αγώνα…

Κατέβασαν τον κόσμο για να τον απογοητεύσουν και να τον οδηγήσουν στην παθητική μοιρολατρία, να τον οδηγήσουν στο μονόδρομο της εκλογικής χειραγώγησης και ΑΠΑΤΗΣ: Στον ριζικά, δηλαδή, αντίθετο ΔΡΟΜΟ μιας αγωνιστικής πράξης.

Και το τελετουργικό σκηνοθετικό εύρημα του ΣΥΡΙΖΑ με τον «επαναστάτη» Λαφαζάνη στα σκαλιά της Βουλής αυτό σηματοδοτούσε: Να «απολύσουμε την κυβέρνηση» μέσω της Βουλής!!!

Αποδεχόμαστε την κατοχική Βουλή και τους αφέντες του 4ου Ράιχ, αλλά να αντικαταστήσουμε αυτή τη Βουλή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με «αριστερή κυβέρνηση».

Η Ελλάδα έχει γίνει αποικία των μαφιών του χρήματος, ο λαός ρίχνεται στα τάρταρα της ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ καταστροφής και εξαθλίωσης και τα «αριστερά» δεκανίκια παίζουν θέατρο με σκηνικά την κατοχική Βουλή και την ΑΠΑΤΗ του εκλογικού κρετινισμού.

Ποτίζουν τον κόσμο με το δηλητήριο των εικόνων θεάματος, των άσφαιρων λεκτικών πυρών και των πανό περί «απόλυσης της κυβέρνησης» μέσω του «ναού της δημοκρατίας» (Βουλή): Του κατοχικού ναού του κεφαλαίου, το ντεκόρ των «νταβάδων» (εγχώριων και ξένων).

Έξω όμως από αυτά τα θανατηφόρα δηλητήρια που ποτίζουν τη δίψα της λαϊκής ΟΡΓΗΣ, έχουμε και άλλη άθλια κοροϊδία: Για ποια «αριστερή κυβέρνηση» μπορεί να μιλήσει κανείς, ΔΙΧΩΣ μαζικό, αγωνιστικό λαϊκό ΚΙΝΗΜΑ, με επαναστατική πολιτική λειτουργία και ΟΡΓΑΝΩΣΗ (αυτό-οργάνωση);

«Αριστερή κυβέρνηση», με κυρίαρχες, καθοριστικές και αποκλειστικές τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΑΤΗ. Τέτοιες κυβερνήσεις είναι η «αριστερά» του κεφαλαίου, η «αριστερά» που έχει κλείσει στη στρούγκα της εκλογικής χειραγώγησης το λαό: Που τον αντιμετωπίζει σαν μια αγελαία εκλογική πελατεία και ΟΧΙ σαν το επαναστατικό υποκείμενο.

Αυτά είναι το Α και το Ω μιας Αριστερής Πολιτικής.

Είναι το Α και το Ω να προωθείς και να οργανώνεις (αυτό-οργανώνεις) τη λαϊκή ΟΡΓΗ και ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ, σε δυναμικές μορφές αγώνα (από Επιτροπές Αγώνα σε κάθε κοινωνικό χώρο και γειτονιά, μέχρι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ κλπ), να εξοπλίζεις Πολιτικά και Οργανωτικά τη λαϊκή ΟΡΓΗ με στόχο τη μετωπική σύγκρουση με το καθεστώς και το ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ χωρίς όρια…

Το εντελώς αντίθετο είναι να στήσεις τελετουργικά θεάματα εκλογικής κατανάλωσης και κερδοσκοπίας, όπως τα πανό του Λαφαζάνη και άλλα ηχηρά…

Και είναι ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ σαμποτάζ κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης, να καλείς σε «Γενικές Απεργίες» για να παρελάσεις έξω από τη Βουλή, μπλοκάροντας τις άγριες, επαναστατικές διαθέσεις ενός λαού που βογκάει από την καταστροφή και ξεχειλίζει από απελπισία και οργή…

Το σαμποτάζ αυτό φτάνει στα όρια της φρενοβλαβούς προδοσίας να παρατάσσεσαι στη Βουλή (όπως το ΠΑΜΕ) για να τη …σώσεις από τη λαϊκή οργή…

Αν όλα αυτά δεν είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ στην αστική «νομιμότητα» (κατοχική «νομιμότητα») τότε τι είναι;

Αν υπήρχε πραγματική Αριστερά δεν θα έβγαζε ένα πανό για κατανάλωση στο θέαμα της ΑΠΑΤΗΣ, αλλά θα προχωρούσε σε ΚΑΤΑΛΗΨΗ και ΔΙΑΛΥΣΗ αυτής της κατοχικής Βουλής…

Αυτή η «αριστερά», όσο και οι άθλιοι και θλιβεροί εργατοπατέρες αποτελούν, σήμερα, τους θεματοφύλακες και τους εγγυητές της κατοχικής «νομιμότητας», τους «μπράβους» του συστήματος.

Τους «αριστερούς» εγγυητές και «μπράβους», που σημαίνει: αναθεματίζουμε και κτυπάμε στα λόγια και με ομοβροντίες ήχων και εικόνων το σύστημα και τα κατοχικά κυβερνητικά ανδρείκελα, αλλά στην ΠΡΑΞΗ τα στηρίζουμε και τα διασώζουμε από τις λαϊκές εκρήξεις και τον συσσωρευμένο θυμό της κοινωνίας και του λαού…

Είναι καιρός, όσοι μεθάνε από τα τελετουργικά του θεάματος και των συνθημάτων και ακολουθούν αυτά τα «αριστερά» δεκανίκια να συνειδητοποιήσουν το ρόλο και τη λειτουργία αυτών των πτωμάτων, γιατί αύριο θα είναι αργά και θα κτυπάνε το κεφάλι τους, όπως τόσοι άλλοι αφελείς στο παρελθόν…

Ένας είναι ο ΔΡΟΜΟΣ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ (αυτό-οργάνωση) της λαϊκής ΟΡΓΗΣ και σύγκρουση με τις δυνάμεις του 4ου Ράιχ (σε όλες τις χρωματικές τους παραλλαγές) μέχρι ΕΣΧΑΤΩΝ…

Ξεκινούν οι αιτήσεις εγγραφής για τις μετεγγραφές 2013

Από αύριο 18/07/2013 και έως την Τετάρτη 31/07/2013 οι επιτυχόντες για τις μετεγγραφές 2013 (μεταφοράς θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) καλούνται να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους στη γραμματεία του τμήματος υποδοχής τους προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις εγγραφής, προσκομίζοντας, βέβαια, το αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναγράφονται σε αυτήν.

Οι φοιτητές δεν έχουν αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης, μπορούν να το εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα http://solon.minedu.gov.gr του υπουργείου Παιδείας.

ΠΗΓΗ

Τα 4 απλά βήματα για τη κατάρρευση.

Γράφει ο Γεώργιος Αγαλιώτης

Σε αντιδιαστολή με τα τέσσερα απλά βήματα για την έξοδο από το μνημόνιο ορίστε τα τέσσερα απλά βήματα για τη κατάρρευση.

1.Αυξάνουμε υπέρμετρα τη φορολογία σε όλα τα επίπεδα αλλά κυρίως στο παραγωγικό τομέα της οικονομίας έως του σημείου αδυναμίας πληρωμής.

2.Συντηρούμε και αυξάνουμε τις ήδη υψηλές δημόσιες δαπάνες και όπου είναι δυνατόν τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία.

3.Απορροφούμε όλη τη διαθέσιμη ρευστότητα σε μη παραγωγικές επενδύσεις, δημιουργώντας συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην οικονομία.

4.Δεν υιοθετούμε ούτε μια πραγματική μεταρρύθμιση και εξορθολογισμό(παρά μόνο φραστικά) σε κανένα επίπεδο της οικονομίας και της πολιτείας.

Ποιού είδους "τέσσερα απλά βήματα" παρατηρούμε σήμερα;
Εύχομαι ειλικρινά, για το καλό όλων να διαψευστώ!

ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ !! ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !! - ΒΙΝΤΕΟ

Αν το πήρατε χαμπάρι ήθελε ευγενικά να μην παραλάβει και το βραβείο από τον Γενικό διευθυντή της COCA-COLA που ήταν χορηγός.
Από την έκφραση του βλέπουμε ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως ο Κωνσταντίνος…

Στην πρώτη σειρά οι πολιτικοί στα βραβεια ΄΄ΗΡΩΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ΄΄ και ο Κώστας Πολυχρονόπουλος τους έκανε ρόμπα με μια μόνο λέξη...
ΔΕΙΤE ΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !!



 Για όσους δεν ξέρουν τον Κώστα Πολυχρονόπουλο μπορούν να τον γνωρίσουν στον από κάτω σύνδεσμο ...

Αυτός είναι ο άνεργος Ελληνας που κάθε μήνα ταΐζει 3.000 πληγέντες της κρίσης από το υστέρημά του 

πηγη

ΟΟΣΑ: Μαύρα μαντάτα για την ανεργία

Η ανεργία αναμένεται να φθάσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ στα τέλη του 2014 στην ευρωζώνη, κατά μέσον όρο στο 12,3% (+0,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2013), ενώ οι νέοι θα συνεχίσουν να πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία δόθηκε, σήμερα, Τρίτη, στην δημοσιότητα.

Στην έκθεση αυτή ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τις «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών» μελών του. Ενώ η ανεργία αναμένεται να φθάσει ή ακόμη και να είναι υψηλότερο από το 28% στην Ισπανία και στην Ελλάδα, τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, στην Γερμανία αντιθέτως το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι πρόκειται να μειωθεί ακόμη και κάτω του 5%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό της ανεργίας επίσης εκτιμάται στην έκθεση ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω από το 7% στα τέλη του 2014.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση «Προοπτικές της απασχόλησης 2013», το μέσο ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, τις πλουσιότερες του πλανήτη, δεν αναμένεται να «μειωθεί παρά μόνο ελαφρά» κατά την διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, από το 8% τον Μάιο του 2013 στο 7,8% στα τέλη του 2014.

Συνολικά, περίπου 48 εκατ. πρόσωπα –ήτοι περίπου 16 εκατ. περισσότερα από ό,τι το 2007, πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης– δεν έχουν απασχόληση στην περιοχή του ΟΟΣΑ, στους κόλπους του οποίου ανήκουν περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι χώρες της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Ισραήλ.
Φέτος, ποσοστό ανεργίας κατώτερο του 5% καταγράφεται σε μόλις πέντε κράτη: την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

πηγη

Επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και χαλάζι

Βροχές, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι εν μέσω Ιουλίου!
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες και την Εύβοια και προς το απόγευμα την Πελοπόννησο ισχυρές καταιγίδες που ενδέχεται να συνοδεύονται
από χαλαζοπτώσεις.

Βαθμιαία επικράτηση βορειοανατολικών ανεμών 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες πιθανόν τις πρωινές ώρες έντονες κυρίως στα βόρεια. Το απόγευμα βελτίωση.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια τμήματα θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν και αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ .
Θερμοκρασία: από 22 έως 27 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Το απόγευμα όμως θα ασθενήσουν και το βραδύ θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 5 , στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 27 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι η καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά ανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 17 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία, την ανατολική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και το μεσημέρι και το απόγευμα στην Πελοπόννησο νεφώσεις με καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση το βραδύ.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στις Κυκλάδες 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 26 βαθμούς κελσιου. Στη νοτιά Κρήτη έως 30 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Το πολυνομοσχέδιο αλλάζει τον κατώτατο μισθό - Στα 586 ευρώ έως το 2017

Σε δήλωση σχετικά με το νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από το 2017 προέβη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης, και όχι με αποκλειστική διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών) όπως στο παρελθόν. Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βρούτση:

«Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Προχωρά στη θεσμοθέτηση δυο ακόμη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, αντίστοιχα. Πρόκειται για το νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και το ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η πρώτη αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν. Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή, με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων παρακολούθησης και ενιαίας διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, θεραπεύει ένα – έως σήμερα - κατακερματισμένο, διάτρητο και αναποτελεσματικό σύστημα είσπραξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής βάσης και τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Ι. Νέος μηχανισμός διαμόρφωσης κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Με την ψήφιση του Ν.4093/2012 από την ελληνική Βουλή, κατ΄εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο ν.4046/2012, θεσμοθετήθηκε νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού για το σύνολο της χώρας και της οικονομίας. Με την παρούσα διάταξη που εισάγεται προς ψήφιση στο πολυνομοσχέδιο, εξειδικεύεται και περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού.

Ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης, και όχι με αποκλειστική διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών) όπως στο παρελθόν.

Κατ΄αυτό τον τρόπο, ο νέος μηχανισμός κατώτατου μισθού εναρμονίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές όπου ο καθορισμός του νομοθετημένου κατώτατου μισθού γίνεται από το κράτος - είτε με διάταξη νόμου ή με Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται έπειτα από νομοθετική εξουσιοδότηση ή με απόφαση συλλογικού οργάνου της διοίκησης που έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα για το σκοπό αυτό μέσω νόμου – ύστερα από καλά οργανωμένη και εντατική (νομικά, ωστόσο, μη δεσμευτική) διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης και εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων.

Πράγματι, σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την Κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους (ενδεικτικά Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία). Με συλλογικές συμβάσεις μόνον, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στο Βέλγιο, την Εσθονία, την Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία καθώς και στην Ελλάδα μέχρι τη ψήφιση του Ν.4093/2012.

Με τον νέο μηχανισμό και τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα:

- Καθορίζεται ένα νόμιμο κατώτατο όριο μισθών και ημερομισθίων, ένα μισθολογικό επίπεδο ασφαλείας, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται να ορίζονται αμοιβές είτε με συλλογικές είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

- Αντίθετα, επιτρέπεται, προάγεται και ενισχύεται η διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα, σε επιμέρους κλαδικά ή επιχειρησιακά επίπεδα.

- Ενισχύεται ουσιαστικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, καθώς το νέο σύστημα υποστηρίζει και υποκινεί την ωρίμανση και την ποιοτική αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας, προωθώντας την αναζήτηση συναινετικών συγκλίσεων σε ένα πλαίσιο υπευθυνότητας, εθνικής συναίσθησης και συνεκτίμησης των πραγματικών δεδομένων της αγοράς εργασίας, της παραγωγής και της οικονομίας. Το νέο σύστημα αποτελεί και ένα μοχλό λειτουργικής ενδυνάμωσης των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης εργοδοτών και εργαζομένων, αφού η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής τους βάσης είναι αυτή που θα τους επιτρέψει να εξασφαλίσουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβών σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

- Κυριότερα, η διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους Κοινωνικούς Εταίρους και η επιστημονική υποστήριξη ερευνητικών και επιστημονικών φορέων καθώς και εμπειρογνωμόνων υψηλού γνωστικού κύρους, διασφαλίζει ότι το νέο σύστημα καθορισμού κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου που θα ισχύσει από το 2017 (μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ, όπως έχει, εξάλλου, νομοθετηθεί) θα βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

ΙΙ. Δημιουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.)

Τα χρόνια προβλήματα και οι παθογένειες στη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών κατέστησαν αναγκαία την ενοποίηση των κανόνων και διαδικασιών είσπραξης, με σκοπό τη δημιουργία μίας ισχυρής οικονομικής βάσης για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο διαχρονικός κατακερματισμός του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας ήταν σύμφυτος με την ύπαρξη διαφορετικών και διάσπαρτων κανόνων δικαίου σε κάθε ασφαλιστικό οργανισμό, γεγονός που καθιστούσε δυσκίνητο και αναποτελεσματικό το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα, αμφίβολη την βιωσιμότητα του αλλά και την διαδικασία είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών εξαιρετικά σύνθετη, και πολλές φορές ανεφάρμοστη. Η βελτίωση και ενίσχυση των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και γενικότερα των οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης συνιστούσε κρίσιμης σημασίας παράμετρο και επιτακτική αναγκαιότητα, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, ενός προβλήματος που για χρόνια αποτελούσε πληγή του ελληνικού κράτους.

Με την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας δημιουργείται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), στο οποίο εντάσσονται αρχικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από 1-1-2014 του ΕΤΑΑ και ΟΓΑ και ενοποιούνται οι κανόνες και οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, με τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου και σταθερού νομικού πλαισίου για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τη δημιουργία ενιαίων κανόνων αναγκαστικής είσπραξης και την απλοποίηση των διαδικασιών, επιτυγχάνεται η αποτελεσματική είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών και σε σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που ισχύει σήμερα. Με τη μεταρρύθμιση αυτή ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος και επιτυγχάνεται ένα σημαντικό βήμα της ευρύτερης προσπάθειας για ενιαίους κανόνες στο μέχρι σήμερα -κατακερματισμένο με 90 ασφαλιστικούς τομείς- ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Σχέδιο δράσης

Το σχέδιο δράσης για την παρούσα μεταρρύθμιση περιλαμβάνει πέντε επιμέρους στάδια:
1. Την προετοιμασία των υπηρεσιών για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης
2. Την άμεση ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ
3. Την ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μέχρι την 1/4/2014
4. Την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ με αυτή της φορολογικής διοίκησης μέχρι την 1/7/2016
5. Την πλήρη ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την 1/7/2017

Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν αποφασιστικά και τα μέτρα που αφορούν στη δημιουργία Μητρώου Οφειλετών, την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών για την αναζήτηση και την ενημέρωση των οφειλετών, την στελέχωση του Κ.Ε.Α.Ο. με εξειδικευμένο προσωπικό σε νομικά και οικονομικά θέματα, καθώς και σε θέματα ανάλυσης κινδύνου και πληροφοριακών συστημάτων. Η δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Οφειλετών θα περιλαμβάνει το ύψος των οφειλών ανά οφειλέτη, την αιτία της οφειλής (για παράδειγμα από ασφαλιστικές εισφορές, κοινωνικούς πόρους, αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις), τη χρονική περίοδο στην οποία αυτές ανάγονται. Με τη δημιουργία του Μητρώου Οφειλετών οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα μπορούν άμεσα να αποκτούν μία συνολική εικόνα του οφειλέτη, ενώ μέσω τεχνικών ανάλυσης κινδύνου θα είναι δυνατή η κατηγοριοποίηση των οφειλετών και η λήψη στοχευμένων μέτρων προσαρμοσμένων στο οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη.

Πέραν της δημιουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Οφειλετών, το Κ.Ε.Α.Ο. αναλαμβάνει να ενημερώσει τον οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής με κάθε πρόσφορο τρόπο (τηλεφωνικά, sms, e-mail, μέσα κοινωνικής δικτύωσης), προχωρά στην έκδοση παραγγελιών κατάσχεσης και υποθηκών και στην προετοιμασία για την διενέργεια πλειστηριασμών, εντάσσει τους οφειλέτες σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής, κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους. Συγχρόνως στο Κ.Ε.Α.Ο. τηρούνται στατιστικά στοιχεία και δείκτες, ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται, ενώ το Κ.Ε.Α.Ο. μπορεί να λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο κριθεί αναγκαίο και το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά του».
 
http://newpost.gr

Μόνο η αρχή φαίνεται πως είναι οι εκπαιδευτικοί των τεχνικών λυκείων και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός των 2.500 εργαζόμενων που θα βγει άμεσα σε διαθεσιμότητα είναι μικρός σε σχέση με το σχέδιο που θα εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η ριζική μείωση των σχολικών μονάδων και των τμημάτων σε συνδυασμό με την αύξηση ωραρίου θα οδηγήσει σε υπεράριθμους εκπαιδευτικούς αλλά και σε εκπαιδευτικούς χωρίς οργανική θέση, δηλαδή εκπαιδευτικούς έτοιμους προς διαθεσιμότητα με βάση τους νέους νόμους.

Ήδη η αύξηση ωραρίου έχει δρομολογηθεί. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, μέχρι την έναρξη της μεθεπόμενης σχολικής χρονιάς δηλαδή, δρομολογείται και η μείωση κατά 7% ως 10% των σχολικών μονάδων και των τμημάτων μέσω συγχωνεύσεων.

Έτσι θα προκύψει μια σειρά εκπαιδευτικών χωρίς οργανική θέση, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός εκείνων που δεν συμπληρώνουν τις απαραίτητες ώρες εργασίας.

Ουσιαστικά μέσα στους επόμενους 17 μήνες αναμένεται να βγουν σε διαθεσιμότητα από τον χώρο της εκπαίδευσης 10.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές.

Εκείνοι που φαίνεται ότι βρίσκονται ψηλά στην λίστα, είναι κυρίως γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής και ξένων γλωσσών, αλλά και θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, μουσικοί και καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων. Ωστόσο, μετά την αύξηση του ωραρίου μπαίνουν στο «στόχαστρο» και φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί.

http://newpost.gr

Εξάλειψη της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει αλλά δεν θέλουν.

Η εξουσία δεν ασκείται από το λαό αλλά από μια ντόπια πολιτικοικονομική ολιγαρχία η οποία βρήκε σανίδα σωτηρίας στην αγκαλιά της τροϊκας. Ντόπια ολιγαρχία και ξένοι δανειστές έχουν βάλει στο στόχαστρο τις περιουσίες των απλών πολιτών. Οι τελευταίοι, ασύνδετοι και ακέφαλοι, προδομένοι
από τα συστημικά κόμματά τους και τις κομματικές...
συνδικαλιστικές ηγεσίες τους, έχουν περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας και ασυνεννοησίας.

Αν λοιπόν η εξουσία ασκούταν από το λαό, το πρώτο που θα γινόταν είναι να φορολογούνται με σταθερό συντελεστή τα καθαρά εισοδήματα. Δηλαδή τα εισοδήματα που θα προέκυπταν μετά την αφαίρεση των παντός είδους εξόδων αδιακρίτως. Έτσι δεν θα υπήρχε λόγος να συζητάμε για αποδείξεις κ.λ.π. Όποιος δεν ζητούσε απόδειξη, απλά δεν θα εξέπιπτε τη δαπάνη που έκανε και θα φορολογούταν αυτός και όχι εκείνος που δεν εξέδωσε απόδειξη. Ταυτόχρονα ο σταθερός και ενιαίος φορολογικός συντελεστής θα εξαφάνιζε κάθε διαφοροποίηση φορολογίας ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων και έτσι δεν θα υπήρχε λόγος απόκρυψης του υπερβάλλοντος εισοδήματος. Αν μάλιστα ο φορολογικός συντελεστής συνέπιπτε και με τον συντελεστή του ΦΠΑ δεν θα υπήρχε κανείς λόγος απόκρυψης του ΦΠΑ γιατί απλά ο φόρος αυτός θα πληρωνόταν ως φόρος εισοδήματος, από εκείνον που προσπαθούσε να τον αποφύγει.

Η μέθοδος αυτή, πέρα από το πλεονέκτημα της πλήρους εξάλειψης της φοροδιαφυγής, αφενός θα επέτρεπε στο κράτος να γνωρίζει επακριβώς τα έσοδά του με βάση το ΑΕΠ και να κάνει τους προϋπολογισμούς του, αφετέρου, θα βοηθούσε στην αναδιανομή του εισοδήματος από τις πλουσιότερες κοινωνικές τάξεις προς τις ασθενέστερες οικονομικά, καθόσον οι ασθενέστερες τάξεις σχεδόν δαπανούν όλο το εισόδημά τους, οπότε το εναπομείναν καθαρό εισόδημα θα απέφερε λίγους άμεσους φόρους σε σχέση με τις πλουσιότερες τάξεις που θα απέδιδαν πολύ περισσότερο φόρο λόγω του πλεονάζοντος καθαρού εισοδήματός τους.

Αυτό δεν είναι κάποια καινούργια μέθοδος. Είναι η απλή μαθηματική λογική. Όμως με τον τρόπο αυτό θα απέδιδαν το μεγαλύτερο μέρος του αναγκαίου φόρου τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα τα οποία δυστυχώς ελέγχουν την πολιτική εξουσία και επομένως μετακυλούν τα δικά τους βάρη στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις που είναι ακυρωμένες πολιτικά και δεν μπορούν να αντιδράσουν. Γι’ αυτό και είπαμε στην αρχή ότι η εξουσία δεν ασκείται από το λαό, αλλά από εκείνους που φοροδιαφεύγουν νόμιμα, με τους νόμους που οι ίδιοι κάνουν.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν προγραμματίσει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισής του στη Βουλή.

Οι δύο ομοσπονδίες, που χαρακτηρίζουν το πολυνομοσχέδιο ως «ταφόπλακα για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας», θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 7 μ.μ. θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει ότι «παρά τις αγωνιστικές κορώνες των Δημάρχων στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ» ορισμένοι δήμοι της Αττικής και της Περιφέρειας δεν έχουν κλείσει.

Διαψεύδει τα «περί κατάργησης του 8ώρου»

Ανυπόστατες φήμες και διαρροές χαρακτηρίζει το Yπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τα περί κατάργησης του οκταώρου και σπεύδει να εξηγήσει την αλλαγή στο πολυνομοσχέδιο που προκάλεσε τα όποια συμπεράσματα.

«Με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας» αναφέρει το Yπουργείο και εξηγεί: «Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου.

Επομένως, η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο καταλήγει: «Συνεπώς, η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα».

πηγη

Το Ψυχολογικό πείραμα του Milgram: Η Ελλάδα υπό καθεστώς υπακοής

H υπακοή είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός που συνδέει την ατομική πράξη με την πολιτική σκοπιμότητα. Είναι η συνδετική δύναμη που δεσμεύει τους ανθρώπους
σε συστήματα εξουσίας.

Ακούγεται από στόμα σε στόμα ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ένα οικονομικό πείραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Καθώς κανείς από τους Ευρωπαϊκούς εταίρους δεν έχει αντιμετωπίσει μία παρόμοια κατάσταση τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μπορεί να δώσει και μια ξεκάθαρη λύση για το μέλλον της Ελλάδας. Πίσω όμως από τα δις ευρώ που μνημονεύει το μνημόνιο (chic), τη χρεωκοπία και το κούρεμα του χρέους, βρίσκεται ο Ελληνικός λαός. Ένας λαός που βρέθηκε ξαφνικά να επωμίζεται όλες τις "αναγκαίες" διαρθρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην χώρα, επιβαλλόμενες από τις πολιτικές "αυθεντίες" της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ο Ελληνικός λαός "αναγκάζεται" να υπακούσει... ή τον αναγκάζουν μέσω ενός οργανωμένου ψυχολογικού πειράματος;


Πριν αναφερθώ στο πασίγνωστο πείραμα του Stanley Milgram για την υπακοή, αξίζει να ειπωθεί ότι η λέξη "υπακοή" αναφέρεται σε αλλαγή κάτω από άμεση πίεση. Η πίεση αυτή μπορεί να ασκείται με τιμωρία ή αμοιβή. Μπορεί να απορρέει από το κύρος αυτού που της ασκεί ή από τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει το άτομο. Επηρεασμένος από τις φρικαλεότητες της ναζιστικής εποχής και τη συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στους θαλάμους αερίων, ο Milgram, γράφει για την υπακοή*: " H υπακοή είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός που συνδέει την ατομική πράξη με την πολιτική σκοπιμότητα. Είναι η συνδετική δύναμη που δεσμεύει τους ανθρώπους σε συστήματα εξουσίας. Τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας (σ.σ. ΒΠΠ) δείχνουν ότι για πολλούς ανθρώπους η υπακοή είναι μία βαθιά ριζωμένη μορφή συμπεριφοράς, ένα δυνατό ένστικτο που υπερβαίνει την ηθική αγωγή του ατόμου, τα αισθήματα συμπάθειας και γενικά την ηθική του συμπεριφορά".



Ο Milgram σχεδίασε το πείραμα για να δει πόσο θα υπάκουε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων στις πιέσεις ενός επιστήμονα. Σαράντα άτομα δείγμα, τυπικοί Αμερικάνοι 20-50 ετών, δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πείραμα. Ο ρόλος τους, ήταν ρόλος "δασκάλου" που τιμωρεί τον μαθητευόμενο κάνοντάς του ηλεκτροσόκ όταν εκείνος έκανε λάθη. Το κάθε επιπλέον λάθος συνοδευόταν από την αύξηση της έντασης του ηλεκτροσόκ που γινόταν στον μαθητή. Αυτό που αναζητούσε ο Milgram ήταν, σε ποια ένταση του ηλεκτροσόκ θα έπαυε να υπακούει ο "δάσκαλος" στις πιέσεις του επιστήμονα να συνεχίσει. Από τα 40 άτομα του δείγματος, τα 14 δεν υπάκουσαν στο πείραμα και σταμάτησαν νωρίς. Τα υπόλοιπα 26 υπάκουσαν και έφτασαν στο δυνατότερο ηλεκτροσόκ. Πολλά από τα υπάκουα άτομα αναστέναζαν με ανακούφιση όταν ο επιστήμονας τους σταμάτησε, άλλα ζάρωναν τα φρύδια τους, κάποια κουνούσαν το κεφάλι τους λυπημένα και μερικά παρέμεναν ήρεμα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Το πείραμα έδωσε το πρωτοφανές εύρημα της απόλυτης δύναμης της υπακοής. Τα 26 άτομα εγκατέλειψαν την ηθική τους συμπεριφορά (της μη βλάβης δηλ. άλλου ατόμου) και ακολούθησαν τις οδηγίες ενός προσώπου κύρους που δεν είχε ειδική εξουσία να επιβάλλει τις διαταγές του. Ακόμα και αν δεν υπάκουαν στο πρόσωπο αυτό, δεν θα έχαναν τα χρήματά τους ούτε θα ακολουθούσε τιμωρία. Οι αντιδράσεις τους έδειχναν ότι χαρακτηρίζονταν από άγχος και απογοήτευση κατά τη διάρκεια του πειράματος. Όμως η πλειονότητα συνέχισε το πείραμα μέχρι τέλους.

Η υπακοή μπορεί να διαπαιδαγωγεί και να οδηγήσει σε φιλανθρωπικές πράξεις ή μπορεί να οδηγήσει και σε καταστροφικές ενέργειες. Υψηλή υπακοή παρουσιάζεται όταν απαντώνται συγκεκριμένοι παράγοντες. Ας τολμήσουμε να κάνουμε μία σύνδεση των παραμέτρων του πειράματος του Milgram, με την Ελληνική πραγματικότητα:

- Το κύρος του επιστήμονα που "πιέζει" για υπακοή. Ειδικότερα αν έχει το κύρος ενός μεγάλου οικονομικού οργανισμού όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
- Επίσης, αν το πείραμα έχει σχεδιαστεί για έναν πολύ σοβαρό λόγο, όπως η σωτηρία της Ελλάδας από το υπέρογκο δημόσιο χρέος και η επαναφορά της στις αγορές. Τότε η υπακοή έχει υψηλά αποτελέσματα.
- Ένας ακόμα λόγος είναι η εθελοντική υποταγή του θύματος στο σύστημα του ερευνητή, όπως για παράδειγμα το "βάζω πλάτη" ως σύνθημα υπακοής του Ελληνικού λαού για να πετύχει το σχέδιο σωτηρίας, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια συστηματική και οργανωμένη διαμαρτυρία.
- Η πληρωμή του "δασκάλου" είναι δεδομένη, ασχέτως αποτελέσματος υπακοής του αντικειμένου, όπως η βέβαιη παραμονή του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται να γίνουν εκλογές, όπου η αποφυγή τους προβάλλεται, από ΜΜΕ και λοιπά μέσα, ωφέλιμη για την χώρα, πέραν της προστασίας από τους ευρωπαϊκούς εταίρους.
- Ο επιστήμονας διαβεβαίωνε ότι τα ηλεκτροσόκ που υπέστησαν τα αντικείμενα είναι επώδυνα αλλά όχι μοιραία, όπως ακριβώς γίνεται με τα μέτρα που συνεχώς ανακοινώνονται. Επώδυνα αλλά αναγκαία για να ορθοποδήσει η Ελληνική οικονομία.
-Μέχρι το τελευταίο επίπεδο του ηλεκτροσόκ, το θύμα δεχόταν να απαντά, ερμηνευμένο ως θέληση του να συμμετάσχει. Κάτι παρόμοιο γίνεται και με την πλειονότητα του ελληνικού λαού, που δέχεται όλα αυτά τα μέτρα που του επιβάλλονται και συνεχίζει να πληρώνει, πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων.

Είναι δύσκολο να πει κάποιος ότι το πείραμα του Milgram εφαρμόζεται στη χώρα. Θα ήταν αρρωστημένο. Παρ' όλα αυτά, κάνοντας μερικούς συνειρμούς, δεν μπορούν να παραγνωριστούν οι αιτίες που προκαλούν την υψηλή υπακοή με τις υπάρχουσες συνθήκες.

1. Το κύρος του επιστήμονα ή την θέση που βρίσκεται στην κοινωνική ιεραρχία στον οποίον πρέπει να υπακούσει το υποκείμενο.
2. Την αμοιβή που θα έχει υπακούοντας στον επιστήμονα
3. Τις αναγκαστικές συνθήκες μίας κατάστασης.

Αν κάποιος κοιτάξει πίσω από τα γεγονότα που συμβαίνουν στο εδώ και τώρα, ίσως διακρίνει μία διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα από αυτήν που παρουσιάζεται.


"Το Eλληνικό πείραμα": Η πίεση με τον τρόπο που επιβάλλεται από τους φορείς κύρους όπως ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ (επιστήμονας) αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση (δάσκαλος) με "αμοιβή" τη σωτηρία της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού, να φτάσει στο μέγιστο βαθμό ηλεκτροσόκ του ελληνικού λαού (θύμα), υπό το φάσμα των "λαθών" (μη καταβολή φόρων κτλ) του αλλά και των αναγκαστικών συνθηκών που έχουν επέλθει, λόγω μεγάλου δημόσιου χρέους.

Μήπως τελικά η Ελλάδα έχει γίνει ψυχολογικό πειραματόζωο πριν γίνει οικονομικό;


Χαράλαμπος Παν. Πίσχος, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
sinaisthisi.gr

Κύριοι βουλευτές…

Είσαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι γιά τήν κατάντια τής χώρας. Εάν σάς έχει μείνει έστω μιά στάλα φιλότιμου καταψηφίστε τό επαίσχυντο πολυνομοσχέδιο.

Ο Ελληνικός λαός θά σάς τιμωρήσει σκληρά καί τά ονόματά σας θά αναγραφούν στήν μαύρη βίβλο
τής καταστροφής τή χώρας. Θά σάς φτύνουν καί τά παιδιά σας. Σηκώστε τό ανάστημά σας μολυβένια στρατιωτάκια.

Ο λαός θά σάς τιμωρήσει σκληρά, αμείλικτα. Ετσι καί αλλιώς τό πολιτικό σύστημα καταρρέει. Εχετε όνομα καί διεύθυνση. Οι ημέρες σας είναι μετρημένες.

Καί εσείς οί οποίοι αντιπροσωπεύετε τά κόμματα τής αντιπολίτευσης οί οποίοι «αγωνίζεστε γιά τόν λαό» μπορείτε νά μήν αφήσετε διά τής βίας νά διεξαχθεί η ψηφοφορία! Εδώ κρίνεται η τύχη καί οί ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. ΠΟΙΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ; ΤΟΝ ΛΑΟ; ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ Δ.Ν.Τ.;

Ψηφίζετε χωρίς νά έχετε διαβάσει τά νομοσχέδια.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΑΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΘΙΣΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΔΡΑΝΑ…!

Ντροπή σας οσφυοκάμπτες . Ντροπή σας νεκροθάφτες του Ελληνικού λαού.


Ηλεκτρονική τσιμπίδα για τους οφειλέτες του Δημοσίου και ταχύτατες διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιών

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα γίνονται πλέον οι διαδικασίες κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων για όσους δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών θα καταγράφονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και του Ηλεκτρονικού Μητρώου Οφειλετών, που προβλέπεται να συσταθούν με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται αυτές τις μέρες από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση θα θέσει σε λειτουργία ένα ενιαίο σύστημα βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο θα ισχύει για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ). Το σύστημα αυτό θα υποστηρίζεται ηλεκτρονικά από ένα ενιαίο Μητρώο Οφειλετών για το πλήρες ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όλων όσοι χρωστούν στα 4 μεγάλα Ταμεία.


ΚΙ' ΟΜΩΣ : Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ‏

Η χώρα εισήλθε πλέον και επίσημα στην "ζώνη του λυκόφωτος" της οικονομίας, δηλαδή στον αποπληθωρισμό: Συγκεκριμένα -0,3% πληθωρισμό εμφάνισε η Ελλάδα τον Ιούνιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, αμετάβλητο σε σχέση με το Μάιο, σύμφωνα με
στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ένας αποπληθωρισμός ο οποίος έχει ορισμένα μοναδικά ελληνικά χαρακτηριστικά, όπως θα δούμε, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,6% τον Ιούνιο από 1,4% το Μάιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,4%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,7% από 1,4% την ίδια περίοδο , ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,5%.

Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Λετονία και η Πολωνία με 0,2%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία με 4,5%, την Εσθονία με 4,1% και την Ολλανδία με 3,2%.

Σε σχέση με τον Μάιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και αυξήθηκε σε 18 κράτη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Βρετανία.

Τι σημαίνει "αποπληθωρισμός": Απλά ότι δεν κινείται χρήμα στην αγορά, δεν υπάρχει κυριολεκτική "ρευστότητα"...

Κυριότερες αιτίες

α) η μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος,
β) η δίχως προηγούμενο μακροχρόνια ύφεση,
γ) η φθίνουσα επίδραση από την άνοδο των έμμεσων φόρων και
δ) η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Η τραγωδία, όμως φαίνεται ότι τώρα ξεκινά. Γιατί στον αποπληθωρισμό υποτίθεται ότι το γενικό επίπεδο των τιμών μειώνεται. Επίσης, όταν ο πληθωρισμός μειώνεται τότε η αγοραστική δύναμη αυξάνεται, βοηθώντας την καταναλωτική δαπάνη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό δεν συμβαίνει:
Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ έσα σε ένα έτος ανατιμήθηκαν κατά 32,6% οι νωπές πατάτες, κατά 6,4% τα νωπά λαχανικά, κατά 3,8% τα νωπά φρούτα, κατά 2,4% τα νωπά ψάρια, κατά 1% τα κρέατα και κατά 0,7% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 25,1% οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 12,3% τα τιμολόγια της ΔΕΗ και κατά 0,4% οι τιμές της βενζίνης.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο αποπληθωρισμός οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, αντανακλά κατάρρευση της ζήτησης και ένα πλεόνασμα παραγωγικής ικανότητας π.χ. στα αγροτικά προϊόντα πλέον καταντά επικίνδυνο.

Η μετάβαση από τον πληθωρισμό στον αποπληθωρισμό αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για την ημιθανή ελληνική οικονομία.

Ακόμα και αν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων είναι ευμετάβλητες, οι τιμές των περισσότερων υπολοίπων αγαθών αυξάνονται κατά κανόνα, ενώ έχει μειωθεί μέχρι και 50% η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Παράλληλα, καθώς η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, ο αποπληθωρισμός αυξάνει τα πραγματικά επιτόκια, επιβραδύνοντας περαιτέρω την οικονομία και αυξάνοντας την πραγματική αξία των χρεών!

Η πραγματική αξία του εθνικού χρέους μεγαλώνει, κάτι ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι χρειάζεται μία χώρα ήδη επιβαρυμένη από υπερβάλλοντα χρέη.

Παράλληλα, ο συνδυασμός της πτώσης των τιμών των ακινήτων με την πιστωτική συστολή αναγκάζει τους οφειλέτες να περικόψουν τις δαπάνες τους και να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία τους, κινήσεις οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές σε μια αγορά που απλά όλοι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα.

Πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη για κάθε οικονομολόγο ο αποπληθωρισμός "Made in Greece": Αποπληθωρισμός με τις τιμές των βασικών αγαθών να αυξάνονται, την αγοραστική δύναμη των πολιτών να καταρρέει και την αξία του χρέους να εκτινάσσεται στα ύψη...


Πτώση των ταμπού ή ανατροπή των δυναστών;

Τη «χαριστική βολή» σε ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων αποτελούν οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν όρια στον πόλεμο  διαρκείας που έχει κηρύξει το κεφάλαιο κατά της εργασίας, αν δεν συναντήσει την οργανωμένη πάλη του λαού που θα θέσει ευθέως το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας.

Ωμά και κυνικά τα στελέχη της κυβέρνησης με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό παραδέχονται ότι οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος και το 2014, δεν γίνονται «για δημοσιονομικούς λόγους», αλλά «για να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας». Ομολογούν ανοικτά δηλαδή ότι ο πραγματικός στόχος των μαζικών απολύσεων είναι να πληγεί ανεπανόρθωτα η ιδέα της σταθερής εργασίας, δηλαδή της εργασίας με κανονικό ωράριο και αξιοπρεπείς αμοιβές, με εργαζόμενους που έχουν δικαιώματα.
Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που μόνο αφελείς πιστεύουν ότι θα περιοριστούν στις 14.000 «αναγκαστικές αποχωρήσεις» μέχρι το 2014 και τις 25.000 «κινητικότητες» -(κομψή ονομασία του προθάλαμου της απόλυσης) μέχρι το τέλος του 2013- έρχονται να υπηρετήσουν το στρατηγικό στόχο της άρχουσας τάξης για «λιτό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος», συντρίβοντας ταυτόχρονα κάθε έννοια εργασιακής σταθερότητας και εργασιακών δικαιωμάτων.
Η κατάργηση «του ταμπού της μονιμότητας» στο δημόσιο τομέα συνδέεται άρρηκτα με το σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα και υποτάσσεται στην επιδίωξη του κεφαλαίου να συμπιέσει δραστικά το αποκαλούμενο εργασιακό κόστος, να καταστήσει πιο φτηνή την αξία της εργατικής δύναμης, να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους του δίχως δικαιώματα.
Από την άποψη αυτή η  καπιταλιστική κρίση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να κάνουν πράξη όσα οραματίζονταν οι αστικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την «αδιατάρακτη» κερδοφορία του κεφαλαίου.
Δεν ανταποκρίνεται συνεπώς στην πραγματικότητα η βολική δικαιολογία ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων γίνονται εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), όπως διατείνονται υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Η τρόικα επιμένει στις απολύσεις για να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας  στο Δημόσιο αλλά και για λόγους πολιτικής τιμωρίας γιατί η χώρα καθυστερεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα», υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ξεχνώντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος και άλλα ηγετικά στελέχη της ΝΔ (και του ΠΑΣΟΚ) έχουν ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας.
Πριν από δύο μήνες μάλιστα ο Α. Σαμαράς μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ διακήρυσσε με περηφάνια ότι «προωθούμε συνεχώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σπάμε ταμπού δεκαετιών: Ήδη, για φέτος προγραμματίζονται απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς».
Το γκρέμισμα του ταμπού της μονιμότητας γίνεται με πανηγυρικό τρόπο, ακριβώς επειδή εξυπηρετεί την τακτική του διαίρει και βασίλευε, δηλαδή τη διάσπαση και καλλιέργεια εμφυλιοπολεμικού κλίματος μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Τα άλλα «ταμπού»...
Εύλογα λοιπόν επιδιώκουν να μη φαίνονται σε πρώτο πλάνο τα άλλα «ταμπού» που ήδη έχουν γκρεμίσει και τα οποία για ευνόητους λόγους δεν επιθυμούν να πολυδιαφημίζουν. Τέτοια «ταμπού» είναι η κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση, η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους από τις ατομικές συμβάσεις, η κατάργηση της κρατικής εγγύησης στις συντάξεις και η μετατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, η κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και υγείας, κα.
Είναι ολοφάνερο ότι το σπάσιμο «ταμπού δεκαετιών», όπως τα παραπάνω, έχουν ένα κοινό παρονομαστή: πλήττουν βάρβαρα τον εργαζόμενο λαό και βοηθούν το μεγάλο κεφάλαιο να βγει αλώβητο από την κρίση που το ίδιο προκάλεσε, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.
Ο στόχος για το «μικρό» κράτος, δηλαδή η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με αντίστοιχη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, θα μπορούσε να επιτευχθεί δίχως μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Ήδη οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων είχαν καταρτίσει προγράμματα για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 160.000-180.000 μέχρι το τέλος του 2015, μέσω της πρόωρης συνταξιοδότησης, της συγχώνευσης-κατάργησης φορέων, των ιδιωτικοποιήσεων.
Προκρίθηκε όμως η μέθοδος των μαζικών απολύσεων ακριβώς για να σταλεί ένα μήνυμα γενικότερα στο λαό ότι δεν υπάρχουν πλέον πουθενά «νησίδες» εργασιακής σταθερότητας, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «αρνητικό» προηγούμενο και «πυξίδα» για διεκδικήσεις των άλλων εργαζομένων.  Παντού πλέον, λοιπόν, πρέπει να κυριαρχήσει το μοντέλο της ευέλικτης και φτηνής εργασίας, επειδή ακριβώς είναι αυτό που εξυπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Δεν διαφεύγει ταυτόχρονα ότι το κράτος, λειτουργώντας ως συλλογικός κεφαλαιοκράτης, ήταν αυτό που έσπευσε να δώσει μαθήματα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων καθιερώνοντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης στις προσλήψεις στο δημόσιο, το μοντέλο «κοινωνικής εργασίας» όπου οι άνεργοι απασχολούνται προσωρινά (για πέντε μήνες) με 480 ευρώ μεικτά και χωρίς ένσημα. Στην πραγματικότητα βέβαια αντέγραψε το «μοντέλο της Λετονίας», που με τη σειρά του πηγάζει από την σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης «ατζέντα 2010» που εφαρμόστηκε στη Γερμανία και δημιούργησε εκατομμύρια εργαζόμενους με mini jobs (μίνι δουλειές, δηλαδή δουλειές με μειωμένο ωράριο και  μισθό 400 ευρώ).

...και το γκρέμισμα του κυρίαρχου «ταμπού»
Αποτελεί λοιπόν πρόκληση και κοροϊδία η υπόσχεση των κυβερνώντων ότι τάχα στη θέση κάθε απολυμένου δημοσίου υπαλλήλου θα προσληφθεί ένας άνεργος, όπως με ξεδιάντροπο τρόπο ισχυρίστηκε στην τελευταία συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. «Πολλοί μιλάνε για τις απολύσεις (σ.σ. των δημοσίων υπαλλήλων). Ξεχνάνε όμως να αναφέρουν ότι για καθέναν που τελικά θα φεύγει θα προσληφθεί ένας σημερινός άνεργος», υποστήριξε θρασύτατα ο Α. Σαμαράς στο «Πρώτο Θέμα», ο οποίος στο ίδιο ύφος συμπλήρωσε: «Γενικά σε 2 χρόνια θα φύγουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τους 700.000 μόλις το 2%. Και θα προσληφθούν άλλοι τόσοι. Αυτό σας μοιάζει με μαζικές απολύσεις;»(!).
Μόνο όσοι έχουν πέσει θύματα της κυρίαρχης προπαγάνδας επιχαίρουν επειδή σπάει το ταμπού της  μονιμότητας, πέφτει στην πραγματικότητα ένα ακόμα «οχυρό» του εργαζόμενου λαού και απολύονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Ακόμα χειρότερα θύματα είναι όσοι πιστεύουν το παραμύθι ότι τάχα το «πιο μικρό» κράτος θα σημάνει λιγότερους φόρους και καλύτερες υπηρεσίες. Μια ματιά στα μνημόνια αρκεί για να φανεί ότι παρά τη δραστική συρρίκνωση των κρατικών -κοινωνικών υπηρεσιών και τη μεγάλη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η  άγρια λεηλασία των μισθών και των συντάξεων,  οι δίχως τέλος φοροεπιδρομές στα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχιστούν με καταιγιστικούς ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι το 2020, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την πληρωμή του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου που εκπροσωπείται άξια από τα στελέχη της τρόικας, ενώ ένα μέρος τους θα κατευθυνθεί στις τσέπες εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της ανάπτυξης.
Ο κατώτατος μισθός, παρά τις περί του αντιθέτου αστείες διαβεβαιώσεις του θλιβερού υπουργού Εργασίας, θα κατέβει ακόμα πιο κάτω στα επίπεδα των γειτονικών χωρών προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια.
Αποκαλυπτική από την άποψη αυτή είναι πρόσφατη έκθεση του γερμανικού «Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία» (Ιnstitut fuer Weltwirtschaft - ΙfW Kiel) στην οποία επισημαίνεται ευθέως πως «αν και οι κατώτατοι μισθοί (σ.σ. στην Ελλάδα) έχουν πέσει, δεν βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης»(!). Το Ινστιτούτο που απλά αναπαράγει τις γνωστές θέσεις των γερμανικών μονοπωλίων διαπιστώνει επίσης ότι «λείπει μια εργασιακή πολιτική που να δίνει κίνητρα (σ.σ. στους εργοδότες) για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».  Όπως είναι γνωστό το σημαντικότερο κίνητρο για το κεφάλαιο είναι η αύξηση της απλήρωτης εργασίας, ακριβώς γιατί είναι η μόνη πηγή παραγωγή υπεραξίας, δηλαδή κέρδους.
Αυτό όμως ακριβώς πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα προκειμένου για να ρίξουν το κυρίαρχο ταμπού, ότι τάχα το κεφάλαιο είναι που παράγει πλούτο, θέσεις εργασίας και ευημερία και να αναλάβουν οι ίδιοι την εξουσία και την οργάνωση της παραγωγής και οικονομίας με γνώμονα τις δικές τους ανάγκες.
 
Π. Περπατάρης 
πηγη

Θα έρθουν και για σένα…

«Πρώτα ήρθαν για τους δημόσιους υπαλλήλους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν δημόσιος υπάλληλος.
Κατόπιν ήρθαν για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν ιδιωτικός υπάλληλος.
Κατόπιν ήρθαν για τους συνταξιούχους. Και δεν ύψωσα τη φωνή μου, γιατί δεν ήμουν συνταξιούχος. 

Κατόπιν ήρθαν για μένα. Και δεν είχε απομείνει πια κανείς για να υψώσει τη φωνή του για μένα».

Νίκος Καρούζος 

Η καλή και ωραία ποίηση προηγείται από τις άλλες τέχνες στην αποτύπωση  των πλησιαζόντων γεγονότων. Είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του λόγου.

Ο Καρούζος, δεκαετίες πριν, άνοιξε μια σχισμάδα και είδε το ζοφερό  μέλλον, το παρόν μας. Η «πυρηνική» φράση-στίχος είναι το «κατόπιν ήρθαν  για μένα». Ποιός δεν αισθάνεται κοντά του το ρυπαρό χνώτο μιας μνημονιακής ύαινας;

Τώρα ήρθαν και για τους εκπαιδευτικούς. Μόνο κάτι  ξεθωριασμένες και αναξιόπιστες φωνές ακούγονται, των συνδικαλιστών. Για  πολλά χρόνια οι χαραμοφάηδες συνδικαλιστές μας – ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, καθηγητών  και δασκάλων-στα πλαίσια της επαναστατικής γυμναστικής και για να  δικαιολογήσουν την χωρίς θεμέλιο νόημα κι ονειροφόρο ορίζοντα παρουσία  τους, μας «κατέβαζαν» σε απεργίες με το εξής κρανιοκενές αίτημα: μείωση  του ωραρίου και αύξηση των μισθών. Τώρα που γίνεται το ανάποδο και  επικρέμεται επί της κεφαλής μας η απόλυση, την έπαθαν σαν τον τσομπάνη  με τους λύκους που τρώνε τα πρόβατα. Οι μνημονιακοί λύκοι κατασπαράσσουν  τα πρόβατα, αλλά κανείς δεν ακούει τις τσιρίδες τους.
Έγραψα πρόβατα. Λάθος. Και πολλά πρόβατα, μεταβλήθηκαν σε λύκους  προβατόσχημους. Διαβάζω στην εφ. «Ελευθεροτυπία» (7.7.2013): 

«Ήδη, οι  εκπαιδευτικοί που μπήκαν στην εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ και αυτοαποκαλούνται  "καθηγητές πρώτης τάξης", έκαναν το πρώτο βήμα. Καλούν τους συναδέλφους  τους να μπουν σε σύλλογο που συστήνεται τώρα και περιλαμβάνει όλους τους  εκπαιδευτικούς που μπήκαν αξιοκρατικά στην εκπαίδευση, μέσω γραπτών  εξετάσεων του ΑΣΕΠ.
Αμέσως μετά τη διοικητική πράξη σύστασης του συλλόγου, ο δικηγόρος του  συλλόγου θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στο υπουργείο Παιδείας με τα  οποία θα ζητούν την απόλυτη εξαίρεσή τους από κάθε διαδικασία  κινητικότητας. Υποδεικνύουν δηλαδή στην κυβέρνηση ποιοι πρέπει να απολυθούν πρώτοι, αν  γίνουν απολύσεις καθηγητών. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχουν διοριστεί  είτε με επετηρίδα είτε μέσω της προϋπηρεσίας τους ως αναπληρωτών. Και  μετά, ποιοι έχουν σειρά; Για να δούμε...».


Είμαι δάσκαλος της επετηρίδας. Δεν ανήκω στην «πρώτη τάξη». Δόξα το Θεώ  δεν αποφοίτησα από παιδαγωγικά τμήματα. Είμαι πτυχιούχος της  Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, της «Μεγάλης του Γένους Σχολή»,  όπως την ονομάζαμε, στην οποία μαθητεύσαμε παρά τους πόδας Δασκάλων που  είχαν το «ήθος του δασκάλου». Εκείνοι οι δάσκαλοί μας κρατούσαν στο ένα χέρι τους το Ευαγγέλιο και στο άλλο τον Όμηρο, μας μιλούσαν για πίστη, πατρίδα και γλώσσα, τα  τιμαλφή του Γένους και έβλεπαν τον εαυτό τους θεματοφύλακα της  ελληνικής παράδοσης, από τον Τρωικό πόλεμο και τα κατορθώματα του  Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, ως την Επανάσταση του ’21 και την ιστορία  του Παπαρηγόπουλου.

Εκείνοι οι δάσκαλοί μας δεν ήξεραν πολλά πράγματα από το τι γινόταν έξω  από τα σύνορα του έθνους ούτε νέες τεχνολογίες και ξένες γλώσσες. Δεν  ήταν φορτωμένοι διδακτορικά και μεταπτυχιακά ούτε ήταν μπουκωμένοι από  τις αναθυμιάσεις του φράγκικου μοντερνισμού, δεν σπούδασαν στα Παρίσια.  Γνώριζαν όμως αρχαία ελληνικά και ιστορία και μετέδιδαν την φλόγα της  ψυχής τους, πολλές φορές με πολλή ρητορική, αλλά πάντοτε με εντιμότητα  και ευθύνη. Οι αλήθειες που συγκλόνισαν τους Πατέρες και τους Μάρτυρες,  τους αγωνιστές και τους ήρωες, που διέσωσαν το Γένος ήταν ο άρτος που  απλόχερα μας μοίραζαν.

Έκλεισαν οι σχολές και ήρθαν τα τμήματα. Έφυγαν οι Δάσκαλοι και ήρθαν  από την Εσπερία τα ημιμαθή σκύβαλα τύπου Ρεπούση, που «μόρφωσαν» «πρώτης  τάξεως» γενίτσαρους εκπαιδευτικούς. (Ελάχιστες οι λαμπρές εξαιρέσεις  φοιτήτρια του παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης μού κατήγγειλε ότι μεταξύ των  μαθημάτων του τμήματος περιλαμβάνεται και διδασκαλία για το πώς θα  περάσει η ομοφυλοφιλία στα γλωσσικά εγχειρίδια.  Το μάθημα των  Θρησκευτικών, το οποίο προβλέπεται από το αναλυτικό πρόγραμμα, δεν  διδάσκεται, όμως η ασέλγεια και η αναισχυντία έχουν θέση σε  πανεπιστημιακό αμφιθέατρο). Για όλο αυτό το ασκέρι των εθνοαποδομητών-προδοτών ισχύει ό,τι είχε πει ο Χουρμούζης, αγωνιστής του ’21 και συγγραφέας,  για τους ξενόφερτους ψαλιδόκωλους. (Με αυτόν τον υπέροχο χλευασμό  υποδέχτηκε ο λαός τους λογιότατους και σοφολογιότατους που ήρθαν στην  «ματοκυλισμένη» πατρίδα, μετά την Επανάσταση βεβαίως, για να την  κυβερνήσουν-λεηλατήσουν. Φορούσαν φράκο το οποίο έχει σχήμα ψαλιδιού  όπισθεν και πλησίον του «πισινού»).

Έλεγε, λοιπόν, ο Μ.Χουρμούζης:

«Απροκάλυπτος περιφρόνησις των πατρίων μας και της θρησκείας ακόμη, ως  δείγμα ευρωπαϊκής προόδου. Συμπεριφορά γελοιωδεστάτη, δήθεν υψηλής  ανατροφής και σφαίρας αριστοκρατικής. Ξιπασμένων οψιπλούτων αηδέστατοι  επιδείξεις! Πτωχοαλαζονεία άξια οίκτου• γλώσσα παρδαλή:

Έμαθε και ξένην γλώσσα κι όταν ομιλεί θαυμάζω.

Είναι Έλλην; Είναι Φράγκος; Απορώ και τον θαυμάζω».
(Τ. Λιγνάδης, «Το μυστήριο, το κάλλος και η ιθαγένεια του τοπίου», εκδ. «Ακρίτας», σελ. 200).
Όλη όμως αυτή η τρομοκρατική επίθεση κατά των εκπαιδευτικών εκλύει και τα ημέτερα ανομήματα και αμαρτήματα.

Πρώτον: Λέμε και γράφουμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, εδώ και 40  χρόνια, παράγει διανοητικές μηχανές αντί να πλάθει χαρακτήρες,  αφιλότιμους πενταροκυνηγούς και όχι δασκάλους που, κατά τον Παλαμά, θα  σμιλέψουν ψυχές. Τώρα που κατέφθασε η τρικυμία ξεβράζονται όλες οι  αμαρτίες του παρελθόντος. Καθηγητές εναντίον δασκάλων. «Πρώτης τάξης»  εκπαιδευτικοί εναντίον υποδεεστέρων κατ’ αυτούς «συναδέλφων».  (Συνάδελφος; τι είναι αυτό; τρώγεται;). ΑΣΕΠ κατά της επετηρίδας. Η ήδη  καταρρακωμένη εικόνα του εκπαιδευτικού επιδεινώνεται και δικαίως.
Πώς να μας κρίνει η κοινωνία, όταν βλέπει ανθρώπους, οι οποίοι  υποτίθεται ότι έχουν ως αποστολή την διά του παραδείγματός τους, κυρίως,  διδασκαλία της αλληλεγγύης, της θυσιαστικής αυτοπροσφοράς, της  συναδελφικότητας, της αντίστασης στους λυμεώνες της πατρίδας, να  αλληλοσπαράσσονται;

Δεύτερον: Η διδασκαλία θέλει τόλμη και αρετή. Προσανάμματά της είναι η  ελευθερία και το γενναίο φρόνημα. Τώρα, εν μέσω τρομοκρατίας και  απειλών, θα φανούν οι καλοί οι καπετάνιοι. Το Νέο Σχολείο, που  ονειροφαντάζονται οι μνημονιομανιακοί, είναι το σχολείο της αμάθειας και  της μετριοκρατίας, ένα νεκρό σχολείο. Όλα αυτά τα ακυρώνει ο  εκπαιδευτικός, που δεν αισθάνεται βαρύ το χάλκεον χέρι του φόβου. Ιδού  καιρός ευπρόσδεκτος… Ιδού καιρός για να μεγαλουργήσουν καρδιές…

Τρίτον, όσες χαιρέκακες ανθρωποκάμπιες ευφραίνονται με τις απολύσεις και  τις διαλύσεις οικογενειών παραπέμπω και πάλι στον Καρούζο. Θα έρθουν και για σας…! 

 anavaseis
πηγη