EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Συστημική βία: ανεργία και… απολύσεις !!!

Η ελληνική οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική μέσα στην Ε.Ε., όχι βέβαια λόγω των υψηλών μισθών της, που ήταν πολύ χαμηλότεροι από αυτούς στα ευρωπαiκά κέντρα, αλλά εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης παραγωγικών επενδύσεων

Ηπιο ακραία ίσως μορφή οικονομικής συστημικής βίας στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι η ανεργία ή, εναλλακτικά, η περιστασιακή και μερική (υπο)απασχόληση.

Η ανεργία όμως είχε αρχίσει να φουντώνει από τον καιρό της ένταξής μας στην ΕΟΚ/Ε.Ε. και απλά σήμερα… απογειώθηκε.

Του Τάκη Φωτόπουλου

Ακόμη και στην εποχή των «παχιών αγελάδων», η ανεργία είχε διπλασιαστεί, από 3,6% το 1984, σε 7% το 1997, παρά το γεγονός ότι το εργατικό κόστος μειωνόταν δραστικά όλη τη δεκαετία του 1990, ενώ τα κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονταν. Την περασμένη δεκαετία σημειώθηκε μια εντελώς παροδική μείωση της ανεργίας, σαν αποτέλεσμα της Ολυμπιάδας και των έργων «βιτρίνας» που χρηματοδοτούσε η Ε.Ε., για να συνεχίσει κατόπιν την ανοδική πορεία της. Ετσι, οι άνεργοι το 2005-08 είχαν φθάσει σχεδόν στο 8% του ενεργού πληθυσμού, ενώ το 2009 είχαν ανεβεί στο 9,5%. Με το σκάσιμο της «φούσκας» οι άνεργοι τριπλασιάστηκαν και σήμερα φθάνουν στο 28%!

Είναι, επομένως, άλλος ένας αποπροσανατολισμός ότι η ανεργία και η φτωχοποίηση του λαού είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, ως απόρροια της «κρίσης του χρέους» και των Μνημονίων. Στην πραγματικότητα, ήταν τα «δομικά» προβλήματα της οικονομίας που οδήγησαν στην έκρηξη του χρέους. Τα διογκούμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που οδήγησαν τελικά στη χρεοκοπία, μπορεί να δειχτεί ότι άρχισαν να χειροτερεύουν δραματικά από την ένταξή μας στην Ε.Ε. (βλ. Τ.Φ., «Η Ελλάδα ως Προτεκτοράτο της Υπερεθνικής Ελίτ», Γόρδιος, 2010). Η θεμελιακή δηλαδή αιτία της ανεργίας, στο ελληνικό μοντέλο εξωστρεφούς ανάπτυξης που θεσμοποιήθηκε μεταπολεμικά με την ένταξή μας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ήταν η ουσιαστική έλλειψη παραγωγικής δομής, την οποία δραματικά επιδείνωσαν το άνοιγμα και η απελευθέρωση των αγορών που επέβαλε η ένταξή μας στην Ε.Ε.

Με άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική μέσα στην Ε.Ε., όχι βέβαια λόγω των υψηλών μισθών της, που ήταν πολύ χαμηλότεροι από αυτούς στα ευρωπαiκά κέντρα, αλλά εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης παραγωγικών επενδύσεων. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι μία από τις πρώτες δουλειές της κοινοβουλευτικής χούντας και της τρόικας ήταν να ελαστικοποιήσουν, με τα Μνημόνια, ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, ουσιαστικά αποβλέποντας στην υποτίμηση του κόστους εργασίας, ώστε να «βελτιώσουν» τεχνητά την ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα αφού δεν ήταν πια δυνατή η υποτίμηση του νομίσματος. Σήμερα, με την αφορμή τής δήθεν «κρίσης του χρέους», πέρασαν όχι μόνο τις πιο ελαστικές ίσως σχέσεις εργασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά άρχισαν και τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, δήθεν για να τον εξυγιάνουν, όπως ξεδιάντροπα υποστηρίζουν τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια των ελίτ στα τηλεοπτικά κανάλια.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο στόχος είναι να παραδώσουν τομείς του δημόσιου τομέα στο ληστρικό και ανεξέλεγκτο ιδιωτικό τομέα, που ελπίζεται ότι με το μισό αριθμό υπαλλήλων (και μισούς μισθούς!) θα προσφέρει «ανταγωνιστικές» υπηρεσίες. Αύριο θα κάνουν το ίδιο και με τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, αφήνοντας έναν υποτυπώδη δημόσιο τομέα για τους απόρους, όπως στις ΗΠΑ. Το επιχείρημα, δηλαδή, της δήθεν μεταρρύθμισης είναι άθλιο ψέμα, αφού ο βασικός λόγος που γίνονται οι μαζικές απολύσεις δεν είναι καν η ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών ή ο εξαναγκασμός μας από την ευρω-ελίτ σε «κακές» πολιτικές (λιτότητας κ.λπ.), όπως εντελώς αποπροσανατολιστικά υποστηρίζουν «προοδευτικοί» οικονομολόγοι, οι οποίοι «αγνοούν» το φαινόμενο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και βρίσκονται κάπου μεταξύ… 1929 και 1945.

Προφανώς, έξω από την Ε.Ε. (την οποία δεν αμφισβητούν οι καλοβολεμένοι μέσα στην Ε.Ε. πανεπιστημιακοί, αναλυτές κ.λπ.) καμιά Μέρκελ δεν θα μπορούσε να μας επιβάλει τις «κακές» πολιτικές της. Ομως οι ελίτ μας έκριναν ότι τα συμφέροντά τους ικανοποιούνται καλύτερα μέσα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, οπότε -με δεδομένη την έλλειψη κάθε οικονομικής κυριαρχίας μέσα στην Ε.Ε.- δεν μπορούμε παρά να εφαρμόζουμε πιστά τις όποιες εντολές των γκαουλάιτερ. Εκτός, βέβαια, αν πιστεύουμε το παραμύθι (για παιδιά προσχολικής ηλικίας) ότι… αν εκλεγεί ο Τσίπρας θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και οι ευρωπαϊκές πολιτικές! Και δυστυχώς στην εξαπάτηση αυτή μετέχει σύσσωμη η Αριστερά (εξωκοινοβουλευτική, πατριωτική, «ελευθεριακή» κ.λπ.), πλην ΚΚΕ. Και αυτό, γιατί ακόμη και όταν θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωζώνη, ποτέ δεν θέτει θέμα άμεσης εξόδου από την Ε.Ε., με στόχους τη διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των Μνημονίων, αλλά και την αναγκαία κοινωνικοποίηση των τομέων-κλειδιών, ώστε μέσα από ένα πρόγραμμα μετάβασης σε μια αυτοδύναμη οικονομία να τεθούν οι βάσεις για τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Δηλαδή, ακόμη και η έξοδος από την Ε.Ε., χωρίς πρόγραμμα οικονομικής αυτοδυναμίας, θα είναι το ίδιο καταστροφική.

Φυσικά, στο βαθμό που το σχέδιο των ευρω-ελίτ για την «κινεζοποίηση» χωρών όπως η Ελλάδα πετύχει, τότε, πράγματι, θα υπάρξει «ανάπτυξη», σαν συνέπεια μιας δήθεν «βελτίωσης» της ανταγωνιστικότητας, η οποία όμως θα συνοδεύεται από μαζική ανεργία ή υποαπασχόληση και μισθούς επιβίωσης για τους πολλούς και… άγριο βόλεμα για τους λίγους!

Εισέβαλαν στη Βουλή της Πορτογαλίας



Μηνυτήρια αναφορά για τις λίστες των εκπαιδευτικών

Μηνυτήρια αναφορά με την οποία ζητά να διερευνηθεί η τέλεση ποινικών αδικημάτων, από τη δημοσίευση της λίστας με τους εκπαιδευτικούς που φέρονται.....
να τίθενται σε διαθεσιμότητα, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος.

Η αναφορά κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά στη δημοσίευση, στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, των προσωπικών δεδομένων των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι φέρονται να τίθενται σε διαθεσιμότητα, βάσει των διατάξεων του προς ψήφιση νομοσχεδίου με τίτλο: «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, «πριν ακόμα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και πριν διαμορφωθούν οι οριστικοί πίνακες με τους προς διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς, διέρρευσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι φέρονται να τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα!!».

«Η δημοσίευση ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνιστά τέλεση αξιόποινης πράξης, εκ μέρους των αρμοδίων του εν λόγω Υπουργείου, καθώς η προστασία τους αποτελεί συνταγματική επιταγή. Με την δημοσίευση της λίστας, τα πρόσωπα που φέρονται να τίθενται σε διαθεσιμότητα καταδικάζονται a priori για παραβίαση των καθηκόντων τους εκδιωκόμενοι με τον τρόπο αυτό στο έκνομο περιθώριο. Η ντροπιαστική καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών είναι πρόδηλη από αυτή την κίνηση του Υπουργείου, καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα ψηφιστεί από τους εκπροσώπους του λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με απολυταρχικές διαδικασίες η υποτελής Κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Παιδείας, Αποφάσισε και Διέταξε, εξευτελίζοντας για άλλη μια φορά τους θεσμούς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Την ΕΡΤ δεν την έκλεισε κανείς. ΠΕΘΑΝΕ. Από αλλεπάλληλους βιασμούς……

Θα σου πω εγώ τι ήταν η ΕΡΤ. Έτσι όπως την έζησα.
Υπάρχει μια ξένη λέξη, γνωστή σε όλους: SOS.


Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η λέξη; Αμ δεν ξέρεις. Άκου.Κάθε βράδυ που γινόταν ο προγραμματισμός της επόμενης μέρας, δηλαδή ποια θέματα θα καλυφθούν (θα γίνουν ρεπορτάζ), υπήρχε δίπλα από κάποια θέματα η λέξη SOS. Ήταν το ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΟ που χαρακτήριζε όχι τη σπουδαιότητα ενός θέματος, αλλά τη σπουδαιότητα αυτού που το έδινε. Ήταν τα λεγόμενα θέματα «παραγγελιές».Παράδειγμα: Ερχόταν ένα χαρτί π.χ. από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ που έλεγε «να καλυφθεί αυτό το θέμα και να παίξει στο κεντρικό δελτίο». Τα θέματα παραγγελιές (SOS) ήταν συνήθως ΑΣΗΜΑΝΤΑ (αν ήταν σημαντικά τα είχε αξιολογήσει ήδη ο αρχισυντάκτης βάρδιας). Και όταν λέμε ασήμαντα ας βάλει ό,τι θέλει ο νους σας (από ασήμαντες κομματικές εκδηλώσεις, μέχρι Γιορτή του Μελιού στην Άνω Παναγιά). Από κει και πέρα τα πράγματα έπαιρναν το δρόμο τους. Το (ασήμαντο) SOS του προέδρου ήταν η απόλυτη εντολή στην ΕΡΤ. Κλαρίνο όλοι.

Βέβαια ο Πρόεδρος ή ο Γενικός ή ο γνωστός παρουσιαστής δεν είχαν, τις περισσότερες φορές, άμεση σχέση με αυτό που ζητούσαν, αλλά ήταν παραγγελιές τρίτων (υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, επιχειρηματίες κοκ.). Θελήματα έκαναν οι άνθρωποι και δημόσιες σχέσεις.
Δικαίωμα σε παραγγελιές (εκτός από τους παραπάνω) έφτασαν να έχουν κάτι απίθανοι τύποι: συνδικαλιστές, μεγαλοπαράγοντες, ακόμα και κομματικά στελέχη που απευθείας σήκωναν το τηλέφωνο και απαιτούσαν.

Αυτό που έβλεπε ο τηλεθεατής στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές ήταν σε μεγάλο βαθμό θέματα SOS. Έβλεπε ο πολίτης την παρουσίαση μιας έκθεσης ζωγραφικής και χαιρόταν ότι «η ΕΡΤ βρίσκεται κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό». Ο πολίτης όμως δεν έμαθε ποτέ γιατί παρουσιαζόταν αυτή η έκθεση και όχι κάποια άλλη. Αυτή η συναυλία και όχι κάποια άλλη. Αυτή η παρουσίαση βιβλίου και όχι κάποια άλλη. Αυτό το πολιτιστικό δρώμενο και όχι κάποιο άλλο. Αυτή η ομιλία βουλευτή και όχι κάποιου άλλου. Δεν έμαθε γιατί δεν ήξερε.

Η επιλογή θεμάτων ήταν το αποτέλεσμα ενός παρασκηνίου γνωστού σε ΟΛΟΥΣ στην «δημόσια τηλεόραση». Κανείς δεν μιλούσε για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτόν τον τρόπο όλοι έκαναν τη δουλειά τους. Και οι πάνω και οι κάτω.
Η κεφαλή του συστήματος ήταν ο εκάστοτε υπουργός τύπου. Ήταν αυτός που επέλεγε τις διοικήσεις οι οποίες με τη σειρά τους έκαναν τα πάντα όχι μόνο να μην δυσαρεστήσουν αυτόν, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έπρεπε να κρατούν ισορροπίες γι’ αυτό και έτρεμαν τη γκρίνια (ή και τις καταγγελίες) των κομμάτων. Άλλωστε τα κόμματα συνομιλούσαν μαζί τους. Τους είχαν ανάγκη. Και εκείνοι εκείνα. Η φράση «το ΚΚΕ (ή το ΠΑΣΟΚ ή Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ κοκ) θέλει συνεργείο» ήταν κλισέ στην αίθουσα σύνταξης. Αφού το κόμμα ήθελε τηλεοπτική κάλυψη, η δημοσιογραφική αξιολόγηση περίσσευε. Ποτέ άλλοτε ο δημοσιογράφος δεν ένιωσε πιο διακοσμητικός όσο στην ΕΡΤ. Αλλά, είπαμε, ο λαός έβλεπε την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του ποιητή κ. Ανύπαρκτου και αναφωνούσε: «να το σοβαρό κανάλι!».

Κάποια στιγμή τόλμησα να βάλω μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση με θέμα τον Καβάφη. Μόλις το είδε ο προϊστάμενος με κοίταξε έκπληκτος και ρώτησε: «ποιος έδωσε αυτό θέμα;». «ΕΓΩ, γιατί αξιολόγησα ότι είναι σπουδαία εκδήλωση», του απάντησα. «Καλά, αν βρούμε συνεργείο να πάμε». Συνεργείο βέβαια δεν βρέθηκε ποτέ. Γιατί το θέμα δεν ήταν SOS. Δεν είχε έρθει από ψηλά.

Αυτή ήταν η κατάσταση στην ΕΡΤ. Οι παλιοί, αυτοί που δεν φοβούνται να μιλήσουν, έχουν να πουν πολλά. Ρωτήστε τους. Κάποτε ήρθε ένας νέος διευθυντής με όρεξη και πρόγραμμα να βάλει τάξη στην αταξία. Έτσι έλεγε. Την πρώτη μέρα της θητείας του καθώς ήταν σε εξέλιξη το δελτίο ειδήσεων, η πραγματική διοίκηση της ΕΡΤ (οι συνδικαλιστές-άλλη πληγή αυτή) του «έριξε μαύρο» (σταμάτησαν για λίγα δευτερόλεπτα την εκπομπή σήματος-μαύρο στην οθόνη). Ήταν το σήμα και η προειδοποίηση: «κουμάντο εδώ κάνουμε εμείς και κάτσε φρόνιμα». Και όντως έκατσε φρόνιμα. Βρείτε τον και ρωτήστε τον να σας τα πει.

Όλοι ασέλγησαν στην ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση ξεκίνησε ως μια παρθένα κόρη, και στο τέλος κατάντησε πόρνη. Όλοι υπήρξαν πελάτες της.
 

Την ΕΡΤ δεν την έκλεισε κανείς. ΠΕΘΑΝΕ. Από αλλεπάλληλους βιασμούς.
ΟΛΩΝ.
 

Φώναζε η καημένη SOS, αλλά δεν την άκουγε κανείς.

πηγη

Αδιέξοδο και καβγάς - Σύμβουλος του Στουρνάρα είπε τους δημάρχους «Ταλιμπάν»

Στο έκτακτο ζήτημα των δημοτικών αστυνομικών κυβέρνηση και δήμαρχοι βρήκαν κοινό τόπο συζήτησης, ωστόσο όταν η ατζέντα πήγε στο «καυτό» για την τοπική αυτοδιοίκηση ζήτημα του προκαταβολικού ελέγχου προϋπολογισμών από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, η κουβέντα
εκτροχιάστηκε.

Δεν έλειψαν φραστικές αντεγκλήσεις που κορυφώθηκαν με την άγρια κόντρα ανάμεσα σε σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Δημαρχο Νίκαιας. Το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να αποκάλεσε τον Γιώργο Ιωακειμίδη «ταλιμπάν της αυτοδιοίκησης». Ο δήμαρχος Νίκαιας μετά το συμβάν αποχώρησε από το ΥΠΟΙΚ ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αναλυτικά η ΚΕΔΕ στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε έπειτα από 2,5 ώρες ζήτησε από τους Στουρνάρα, Μιχελάκη, Μητσοτάκη να απαλειφθεί από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη, βάσει της οποίας ασκείται πειθαρχική δίωξη σε δημάρχους στην περίπτωση που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, η διάταξη αυτή αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και εάν δεν αποσυρθεί, υπάρχει πρόταση μαζικής παραίτησης δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ανά την Ελλάδα, με στόχο την προκήρυξη δημοτικών εκλογών.

Το δεύτερο αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην υπάρξουν νέες παρεμβάσεις προς την ενίσχυση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, ήτοι το Παρατηρητήριο να μην ελέγχει εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό των δήμων. Το συγκεκριμένο αίτημα, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει το προσεχές διάστημα και νέο κύμα διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα, επίσης, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το να μετακινηθούν το 80% των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ και να ασχολούνται με την είσπραξη φόρων αρμοδιότητας των δήμων. Πάντως, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, οι δήμαρχοι που μετείχαν στη σύσκεψη υποστήριξαν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θιγούν και καθαρίστριες των σχολείων. Επιπλέον, οι δήμαρχοι πρότειναν να υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων, προκειμένου να εισπράξει το κράτος, για λογαριασμό των δήμων, τα ποσά που τους οφείλουν διάφοροι φορείς και στη συνέχεια να τούς τα αποδώσει. Παράλληλα, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα κατάργησης νομικών προσώπων (π.χ. αναπτυξιακών εταιρειών) στους δήμους.

iefimerida.gr

ΒΙΑΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ - ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ‏

Έχω πει ένα σωρό φορές πως είναι περιττό να γράφω πλέον τα ίδια και τα ίδια. Όμως αυτά τα ίδια που γράφω κι επαναλαμβάνομαι δεν είναι ιστορίες θεάτρου, σενάρια, φανταστικές ιστορίες ώστε να είναι επιθυμητή μια ποικιλία. ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ. Η ζωή η δική μου, η δική σας, η δική μας.

Μέσα στην ατομικότητα μας, στα επί μέρους προβλήματα που έχει ο καθένας, στις ιδιαιτερότητες ανάλογα με τη προσωπιικότητα, τις εμπειρίες, το επίπεδο μόρφωσης ή αντίληψης, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΕΣ που δεν επιτρέπουν σε οποιοδήποτε άνθρωπο έχει ακόμα λίγη πέτσα επάνω του να πει , δεν με νοιάζει. Γιατί αυτές οι συνισταμένες είναι τυλιγμένες γύρω μας σαν ατσαλένια νήματα που κάποιοι έχουν βρει παιχνιδάκι να τα τραβάνε για να κοιτάζουν το πόσο πονάμε, το πως αντιδράμε στο πόνο, το πόσο πόνο μπορούμε να αντέξουμε ακόμα. Σαν τα πειραματόζωα στα χέρια ψυχοπαθών επιστημόνων.

Κι αυτά τα νήματα μας δένουν όλους μαζί όσους ακόμα υποτίθεται πως έχουμε ψυχή, γιατί όλα είναι ένα κουβάρι. Δεν μπορώ να πάω διακοπές και να «ξεσκάσω» όταν οι γείτονές μου ντρέπονται να ομολογήσουν πως δεν έχουν πια ούτε να φάνε... όταν κάποιοι από τους αγαπημένους μου φίλους έχουν σοβαρές πιθανότητες στο αμέσως προσεχές διάστημα να πηδήξουν από το μπαλκόνι, όταν γνωστοί μου ή φίλοι ζουν ένα καθημερινό Γολγοθά, φοβισμένοι, απελπισμένοι, χωρίς ελπίδα για το αύριο, χωρίς όνειρα. Όταν βλέπω ανθρώπους που ήταν γεμάτοι φως και με το γέλιο τους το χιούμορ τους τη καλοσύνη τους και τη δυνατή τους φωνή, έσπερναν χαρά από όπου πέρναγαν τώρα να τους κοιτάζω στραγγισμένους, χωρίς ψυχή, με μάτια ανέκφραστα να επαναλαμβάνουν κάθε μέρα τη μέρα της μαρμότας σαν ζόμπι...

Αυτό είναι το πρόβλημά μου. Γι΄αυτό φωνάζω. Δεν φωνάζω για ΜΕΝΑ φωνάζω για ΕΜΑΣ. Για τα χλωρά που καίγονται μαζί με τα ξερά. Για όσους ανθρώπους πάλεψαν να είναι άνθρωποι κι οι απανταχού μολυσμένοι σάπιοι, τους έχουν ξεσκίσει για να πάρουν λίγο από τη ζωή τους, να τους μεταδώσουν την αρρώστια της τιποτένιας ύπαρξής τους και να τους ρουφήξουν τη χαρά που από μόνοι τους είναι ανίκανοι να νοιώσουν. Οι άνυδροι, άοσμοι, άγευστοι αντι-άνθρωποι μαζί με τις στρατιές ηλιθίων που έχουν κατασκευάσει για να τους εξυπηρετούν, να τους πιστεύουν, να τους θεωρούν παράδειγμα, να ορίζουν τη ζωή τους πάνω στους κανόνες των αφεντικών τους. Οι ηλίθιοι κι οι πανηλίθιοι που προσπαθούν να μετατρέψουν όλη την ανθρωπότητα σε μια στάνη για ν΄αρμέγουν το γάλα που δε βύζαξαν πιθανότατα από τη δική τους μάνα, γιατί ήταν πολύ απασχολημένη με άλλα σημαντικότερα πράγματα, όταν έκανε την αγγαρεία να τους γεννήσει.

Το ακούμε συνέχεια. Εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρέπει να γίνει μια βίαια προσαρμογή, αναγκαστικά. Τι σημαίνει όμως αυτή η βίαια προσαρμογή στη πράξη. Με συγκεκριμένα παραδείγματα κι όχι αερολογίες? Σημαίνει να ξεχάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού όλα όσα είχε μάθει. Το μεγαλύτερο μέρος, γιατί ένα άλλο, δεν έχει να μάθει τίποτα καινούργιο εκτός από αυτό που ήδη ξέρει. Πως να κάνει καλές μπίζνες πάνω στο αίμα των άλλων. Πως να σκέφτεται το τομάρι του, τη καλοπέραση του, τη μωροδοξία του.

Βίαια προσαρμογή σημαίνει να χάνεις όλα όσα σε έκαναν να νιώθεις μια ελάχιστη ασφάλεια επιβίωσης. Μισθό, ασφάλεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δυνατότητα να μεγαλώσεις γερά παιδιά, να τα μορφώσεις, και να τα καμαρώνεις, κι εγγόνια, τη δυνατότητα να ζήσεις με αξιοπρέπεια τα γηρατειά, τη δυνατότητα να παλέψεις με μια άσχημη αρρώστια, με τις αναποδιές τις ζωής, τη δυνατότητα να ονειρεύεσαι, να κάνεις σχέδια, να κοιτάς το μέλλον με μια ελπίδα, να νιώθεις πως ότι και να συμβαίνει υπάρχουν οι τρόποι να το παλέψεις και να βγεις νικητής. Τη δυνατότητα να είσαι άνθρωπος κι όχι κουρέλι, άνθρωπος με χαρές, λύπες, συναισθήματα, όνειρα κι όχι ένα νούμερο στο τεφτέρι κάποιου που όταν περισσεύει παίρνει μια γομολάστιχα και σε σβήνει.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αυτή τη στιγμή προσπαθούν στη καθημερινότητα να μαζέψουν τα κουρέλια τους. Κι όχι δεν είναι μελόδραμα όπως θα έλεγαν οι ανόητοι, κούφιοι παπαγάλοι της πολιτικής και της δημοσιογραφίας που δεν έχουν ιδέα τι συμφορά έχουν προκαλέσει ή πολύ απλά δεν τους καίγεται καρφί γιατί υπάρχει η υπεροψία της βλακείας που βασιλεύει με περίσσιο τρόπο στο τόπο μας. Η πιο επικίνδυνη μορφή ηλιθιότητας έχει γίνει σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η πλέον επικίνδυνη μορφή βλακείας είναι εκείνη που θεωρεί τον εαυτό της ευφυή. Διαβασμένο. Ικανό. Ταλαντούχο. Κι αυτό αρκεί ένας γύρος του ματιού γύρω μας ακόμα και φευγαλέος, για να συνειδητοποιήσει κανείς σε τι ποσοστό έχει μολύνει όλη τη χώρα σε κάθε επίπεδο αυτή η θλιβερή μορφή ηλιθιότητας.

Το κουρέλια λοιπόν είναι υπαρκτά. Σε κάθε γωνιά σπιτιού. Σε κάθε γειτονιά. Από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη. Είναι άνθρωποι που τρελαίνονται γιατί δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν με μια ελάχιστη αξιοπρέπεια. Είναι άνθρωποι που στη καλύτερη περίπτωση χαιρετάνε τα παιδιά τους που φεύγουν για άλλες πατρίδες, με ένα κόμπο σφιγμένο στο λαιμό, και στη χειρότερη προσπαθούν να σπάσουν το κεφάλι τους να βρουν με τι τρόπο θα τους δώσουν ένα κομμάτι ψωμί. Είναι εκείνοι που ζουν σ΄ενα συνεχή φόβο γιατί ακόμα και μια μικρή επιπλοκή να τύχει στην υγεία τους ή στην υγεία των αγαπημένων τους δεν έχουν πρόσβαση σε ασφάλειες, υγειονομική περίθαλψη, γιατρούς ή φάρμακα. Είναι εκείνοι που ζουν από το πρωί ως το βράδυ με τον εφιάλτη της τραπεζικής απειλής, της κατάσχεσης, του ξεφτιλισμού στη γειτονιά την ώρα που θα τους πετάνε έξω από το σπίτι. Είναι εκείνοι που έχουν ήδη τους νεκρούς τους. Τους ανθρώπους τους που αυτοκτόνησαν γιατί δεν άντεξαν, κι εκείνοι που είδαν τους αρρώστους τους να σβήνουν χωρίς να ήταν «γραφτό» απλά γιατί τους φούσκωσαν κάτι κ@λογενόσημα, ή τους έκοψαν τις παροχές, ή δε βρήκαν θέση στο ράντζο....

Βίαια προσαρμογή είναι να σου μιλάνε οι άλλοι για success story κι εσύ να μην κοιμάσαι πια τις νύχτες, βυθισμένος σε ένα μαρασμό. Βίαια προσαρμογή είναι να πενθείς έναν άδικο χαμό και να βλέπεις γύρω σου διάφορους καραγκιόζηδες να δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον για το τι καλά που τα κατάφεραν. Βίαια προσαρμογή είναι να πεινάει το παιδί σου και να ξεχειλίζουν στα χαζοκάναλα οι συνταγές μαγειρικής κι οι χαζογκόμενες που κανονίζουν που θα πάνε, Μύκονο , Σαντορίνη ή στα εξωτικά νησιά Φίτζι. Βίαια προσαρμογή είναι να είναι στο απυρόβλητο ένας κοιλαράς που έχει φάει τον αφάγωτο κι είναι ακόμα μέσα στις δόξες της εξουσίας και της επωνυμίας του και να στοχοποιεί εσένα ένα μυρμήγκι μπροστά του, πως είσαι κλέφτης και πρέπει να σε συμμορφώσει επειδή έκλεψες ένα καρβέλι ψωμί σαν τον Γιάννη Αγιάννη. Οι Ιαβέρηδες της νέας εποχής. Οι καμπούρηδες Σάυλωκ, οι πνιγμένοι μέσα στην αρρωστημένη απληστία τους που σηκώνουν το δάχτυλο με θράσος να παριστάνουν τους καθηγητές....

Αυτή είναι η χειρότερη βίαιη προσαρμογή από όλες. Να έχουμε καταντήσει τόσο ανήμποροι, τόσο παγιδευμένοι, ώστε να μην μπορούμε ούτε το μάτι μας να κάνουμε να γυρίσει ανάποδα, και να τους τρομάξουμε στο ελάχιστο....Να έχουμε προσαρμοστεί τόσο άψογα στη μιζέρια μας. Φουκαριάρηδες που τι θα απογίνουν θεούλη μου....

Και σ΄αυτό το σημείο θέλω να μιλήσω για κάτι που νομίζω πως αναρωτιόμαστε όλοι. Τι συμβαίνει και είμαστε έτσι, άβουλοι, σιωπηλοί, κοιμισμένοι... Και τώρα μιλάμε όλοι για τις ξαπλώστρες που θα γεμίσουν από τα κορμιά που δεν έχουν συνείδηση τι συμβαίνει γύρω τους.

Κατ΄αρχήν πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι παραλίες, οι καφετέρειες, τα εστιατόρια και τα ξενυχτάδικα, όπως και τα καταστήματα επώνυμων ρούχων και παπουτισών και οι ναοί της μόδας και της ομορφιάς δεν γεμίζουν πλέον από το κόσμο, αλλά από ένα συγκεκριμένο κομμάτι κόσμου, που αν κάνεις για μια βδομάδα ένα γύρο στα ίδια μέρη θα συναντήσεις τους ίδιους και τους ίδιους να περιφέρουν την ύπαρξή τους (ούτε και ξέρουν για ποιο λόγο...)

Έχουμε συνηθίσει να λέμε όλοι (κι εγώ το ίδιο λάθος κάνω παρασυρόμενη πάνω στο θυμό μου) πως αυτοί οι καναπέδες που είναι γεμάτοι, όπως και οι καφετέριες , και τώρα οι ξαπλώστρες. θα γεμίσουν από ανθρώπους που έχουν βρει το τρόπο να είναι καλά και χέστηκαν για τους άλλους. Κάνοντας ένα τραγικό συνειρμό μέσα στο μυαλό μας. Ποιοι μωρέ είναι καλά? Είναι ζήτημα πλέον να γνωρίζω πέντε ανθρώπους που να ΞΕΡΟΥΝ τι είναι ευτυχία. Τι είναι αγάπη. Τι είναι γαλήνη. Τι είναι ομορφιά στη ζωή.

Θέλετε μερικά παραδείγματα "γλετζέδων και ξέγνοιαστων?"

Είναι ευτυχισμένα τα παιδιά (και οι μεγαλύτεροι) που δουλεύουν σαν τα λοβοτομημένα ανθρωπάκια, χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, στις πολυεθνικές σκουπίζοντας και γλείφοντας τα παπούτσια του κάθε αφεντικού, για να αγοράσουν ένα καλό αυτοκίνητο, ένα ipad και να στριμωχτούν ανάμεσα στα υπόλοιπα νούμερα κάποιας κοσμοπολίτικης παραλίας με την αγωνία ποιον θα γ@μίσουν και ποιος θα τους γ@μίσει, με εμμονή στους σφιχτούς κοιλιακούς και το ψεύτικο βυζί και το πορτοφόλι που κρύβει ο καθένας στο τσεπάκι του?

Είναι ευτυχισμένα τα παιδιά που είναι άνεργα και χαρτζιλικώνονται, χωρίς να έχουν βρει κανένα δρόμο στη ζωή τους, καμιά αξία, κανένα όνειρο της προκοπής να ακολουθήσουν εκτός από το να έχουν λεφτά, το γκομενάκι κι ένα μάτσο καλογυαλισμένα παλιοσίδερα? Είναι ευτυχισμένοι οι φαινομενικά τακτοποιημένοι οικογενειάρχες, που αποτελούνται από ένα πατέρα που όποτε θυμάται κάνει και μια επίσκεψη στο σπίτι, μια μάνα που τρέχει σαν υστερική να διορθώσει τα πεσμένα της κρέατα και τα παιδιά που επικοινωνούν μαζί τους μόνο σε επίπεδο δώσε μου τόσα?

Είναι ευτυχισμένες εκείνες οι παρέες με τα άδεια βλέμματα, τις χαλασμένες σχέσεις, βαθιά αρρωστημένων ανθρώπων μόνο και μόνο γιατί κάθονται μπροστά σε ένα καλό εστιατόριο, φορώντας μοδάτα ρούχα και πίνοντας ένα ακριβό κρασί? Εχετε γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που το βλέμμα τους να δείχνει πραγματικά ευτυχισμένο. Εγώ το μόνο βλέμμα που βλέπω πλέον να είναι στον έβδομο ουρανό είναι ή από τα παιδιά ή κάποιοι απίθανοι τρελλοί ή κανένα πρεζάκι όταν κοιτάζει το ταβάνι και βλέπει αστράκια.... Ολοι οι άλλοι είναι λες και συνέχεια υπάρχει κάτι που τους πονάει ή κάτι που τους λείπει. Συνέχεια...

Κάποτε το χρήμα βοηθούσε στο να ανακαλύψει κάποιος περισσότερες χαρές. Υπήρχε μαζί με το κομμάτι της ανεγκέφαλης πλουτοκρατίας και μια αριστοκρατεία της γνώσης. Και πολλοί φτωχοί γονείς πάλεψαν (τότε, παλιά πολύ παλιά, ) να δώσουν μόρφωση στα παιδιά τους, για να γίνουν επιστήμονες, για να ξέρουν πολλά πράγματα, για να γίνουν σπουδαία. Εδώ και κάτι δεκαετίες ο πλούτος είναι απόλυτα ταυτόσημος πλέον με το πόση αγοραστική δύναμη έχει κάποιος για να αγοράζει μ@λακίες. Όσο πιο πολλά έχεις τόσο πιο πολλές αηδίες αγοράζεις. Τόσο πιο πολύ βαθαίνει η πνευματική σου αμορφωσιά, τόσο πιο πολύ εξαφανίζεται οποιαδήποτε αξία από μέσα σου. Τα ευκατάστατα σπίτια μπορούν να παινεύονται πλέον πως διαθέτουν τέλειες τηλεοράσεις και υπερσύχρονους μηχανισμούς αλλά όχι βιβλία (γιατί πιάνουν σκόνη) εκτός από οδηγούς τουριστικούς και μαγειρικής..

Κι οι φτωχοί κάποτε μέσα στη δυστυχία τους είχαν δυνάμεις και αποθέματα που μπορεί να δημιουργούσαν θαύματα. Τώρα απλά είναι οι ανόητοι τηλεθεατές όλων εκείνων που δεν μπορούν να αποκτήσουν. Και τα όνειρά τους ταυτισμένα καρμπόν το ίδιο ανόητα μ΄εκείνους που μπορούν να τα κάνουν πραγματικότητα. Οι δε μεγάλοι "λόγιοι-επαναστάτες" των καιρών μας ησυχάζουν μόλις τους δώσεις μια καρέκλα στη Βουλή ή έστω σ΄ενα τηλεοπτικό πάνελ, για να μιλάνε στο διάλειμμα μεταξύ διαφημίσεων των πολυεθνικών και των τραπεζών , οι ίδιες που θα γίνουν στόχος στο φλογερό λόγο τους πως είναι υπεύθυνες για όλα. Κι όλα αυτά θα γίνουν ενώ πίνουν μια κόλα, είναι συνδεδεμένοι από το παντ τους, και στο μέσα μέρος του σακακιού θα έχουν μια σειρά από πιστωτικές χρυσές κι ασημένιες...

Δεν είναι οι άνθρωποι οι αδιάφοροι οι ξαπλωμένοι στους καναπέδες ή στις παραλίες , χορτασμένοι, κι οι άλλοι οι πολλοί φοβισμένοι κι απελπισμένοι νεοπτώχοι. Είναι και οι μεν και οι δεν στη πλειοψηφία τους, άνθρωποι που δεν έχουν πλέον όνειρα εκτός από εκείνα που δείχνουν οι διαφημίσεις, τα πρωινάδικα, τα μεσημεριανάδικα και οι χολιγουντιανές υπερπαραγωγές. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι εκείνοι που "τα έχουν" βιώνουν τη πλήξη κι έχουν μάθει να ονομάζουν ευτυχία και ζωή μια σειρά από δολοφονημένες στο τίποτα μέρες και γι΄αυτό άλλωστε φορτώνονται με κόκες, ινστιτούτα αδυνατίσματος, χάπια και κόλακες γύρω τους που τους ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση μιας ύπαρξης που έχει τόσο βάθος όσο και το πάνω μέρος της επιδερμίδας, και οι δε βιώνουν την απόγνωση ,νοιώθουν άχρηστοι και τιποτένιοι να γίνουν ότι οι πρώτοι... Είναι γεμάτοι ενοχές μήπως φταίνε που είναι έτσι παραπεταμένοι. Γιατί σε μια κοινωνία που βιάζεται συνέχεια και ξυλοφορτώνεται από κάθε είδους νταβατζήδες και ψευτόμαγκες της ζωής, είναι λογικό τα θύματα να νοιώθουν πως φταίνε. Οι άνθρωποι αρχίζουν και πιστεύουν πως τον προκάλεσαν τον βιαστή και τους την έπεσε. Πως αν είχαν μείνει στο κλουβί τους, φρόνιμοι χωρίς να απαιτήσουν ποτέ τίποτα, πειθήνιοι κι εξυπηρετικοί, δεν θα τους είχαν γ@μίσει από όλες τις πάντες....

Δεν είναι η φτώχεια που σηκώνει κάποιον από το καναπέ. Δεν είναι το άθλιο σήμερα που βιώνει που θα τον μετατρέψει σε επαναστάτη. Είναι το αύριο που ονειρεύεται που θα τον ωθήσει. Είναι εκείνο που δεν έχει γεννηθεί ακόμα και το περιμένει. Και πάνω από όλα είναι Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ του παιχνιδιού που παίζουν στη πλάτη σου. Η έξοδος από τη ΠΛΑΝΗ. Αν τα όνειρά είναι ανύπαρκτα κι αν οι επιθυμίες έχουν στερέψει, στο καναπέ και στη ξαπλώστρα θα σαπίσει οποιοσδήποτε, χωρίς να καταλάβει ποτέ τι του έφταιξε και δεν ένοιωσε πότε ευτυχισμένος. Είτε είχε είτε δεν είχε παιχνιδάκια να παίζει...

Για να επιθυμήσεις μια άλλη ζωή, πρέπει να απορρίψεις αυτή που είχες μάθει να ζεις μέχρι τώρα. Να πάρεις διαζύγιο από αυτή τη γελοιότητα. Αλλιώς οι ξεσηκωμοί σου κι οι διαμαρτυρίες δεν θα είναι τίποτα άλλο από χαζοκαυγαδάκια, όπου ο ισχυρότερος θα σου ρίχνει ένα χαστούκι για να σε συμμαζεύει και να κάθεσαι ήσυχος. Κι εσύ θα λες, τι να κάνουμε αυτό μας έτυχε θα το υποστούμε. Δεν είμαστε και υπεράνθρωποι, ούτε ήρωες. Ασε τους άλλους να κάνουν...

Σύνταξη από τα 50 για 450.000 εργαζομένους στο Δημόσιο

Σύνταξη με ευνοϊκές προϋποθέσεις μπορούν να κατοχυρώσουν 200.000 γονείς με παιδιά στο Δημόσιο, καθώς και 250.000 γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί και είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και στο Ταμείο Νομικών.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι διατάξεις που ισχύουν για τους 450.000 γονείς που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ανήλικο παιδί ή με τρία παιδιά είναι πλέον περιζήτητες από τους παλαιούς μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους, καθώς τους κατοχυρώνουν με σύνταξη σε ηλικίες 50,52,55 και 60 ετών, με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί κατά περίπτωση:
  • 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2012 για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ
  • 20 έτη ασφάλισης -ως το 2010- για γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και για ασφαλισμένες σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν 3 παιδιά και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον η 20ετία συμπληρώθηκε μέχρι τις 31/12/2010
  • 25 έτη ασφάλισης ως το 2010 προκειμένου για άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που έχουν 3 παιδιά
  • 25 έτη ασφάλισης για άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 και το 2012 για σύνταξη με ανήλικο παιδί
  • 21,5 έτη μέχρι 22,5 έτη για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών.
Οι γονείς που εργάζονται στο Δημόσιο και οι γυναίκες που εργάζονται σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε τράπεζες, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα με ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλα Ειδικά Ταμεία μισθωτών, μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σε πλήρη ή μειωμένη (πρόωρη) σύνταξη μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις που διατηρούνται σε ισχύ στην ασφαλιστική νομοθεσία και επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση σε ηλικίες 50 και 55 με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

10 κατηγορίες ασφαλισμένων σε όλα τα Ταμεία

1. Δημόσιο - Μητέρες ανηλίκων
Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν στο Δημόσιο στο διάστημα 1983 - 1992 βγαίνουν στη σύνταξη (πλήρης) σε ηλικία 50 ετών, με ανήλικο παιδί, εφόσον συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης έως το 2010. Όσες ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, συνταξιοδοτούνται στα 50, με διατάξεις ανηλίκων τέκνων εφόσον στα 17,5 έτη της υπηρεσίας τους είχαν και ανήλικο παιδί, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να αποχωρήσουν χωρίς όρια ηλικίας, με 24,5 έτη συνολικής υπηρεσίας στο Δημόσιο, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αν δεν συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις, τότε απαιτούνται 25 έτη ασφάλισης για σύνταξη με ανήλικο παιδί το 2011 και το 2012, σε ηλικίες 52 και 55 ετών.

2. Δημόσιο - Μητέρες 3 παιδιών
Ως το 2010 απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. Το 2011 απαιτούνται 21 έτη και το 2012 απαιτούνται 23 έτη, με όριο ηλικίας 52 και 55 ετών.

3. Άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικο
Το δικαίωμα για σύνταξη με ανήλικο ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία και με εξαγορά πλασματικών ετών, το 2011 και 2012, με όριο ηλικίας εξόδου το 52ο και το 55ο αντίστοιχα.

4. Άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 3 παιδιά
Όσοι συμπληρώνουν 20 έτη το 2011 και το 2012 συνταξιοδοτούνται με 21 και 23 έτη ασφάλισης στα 52 και 55 αντίστοιχα. Ενώ, οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι με 3 παιδιά που είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης έως το 2010, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 52 και 55

5. ΔΕΚΟ - Τράπεζες
Σύνταξη μητέρων με ανήλικο παιδί. Οι γυναίκες που συμπληρώνουν 25ετή συντάξιμη υπηρεσία ή 25ετή ασφάλιση το 2010 κι έχουν ανήλικο παιδί συνταξιοδοτούνται στα 50. Με 25ετία το 2011 και μετά τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους -μειωμένη στα 50, ενώ όσοι και όσες συμπληρώνουν την 25ετία το 2012, συνταξιοδοτούνται στα 55 - μειωμένη στα 53. Ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις για χήρους πατέρες.

6. ΔΕΚΟ - Τράπεζες
Σύνταξη γυναικών με 3 παιδιά. Ως το 2010 απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας, ενώ από το 2011 μπαίνει όριο ηλικίας (52-55). Δεν χορηγείται μειωμένη. Χρήση των διατάξεων μπορούν να κάνουν και οι διαζευγμένοι άνδρες, που έχουν την επιμέλεια των 3 παιδιών, όπως και οι χήροι.

7. ΙΚΑ: Μητέρες με ανήλικο
Συνταξιοδοτούνται με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά την συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης, αρκεί όταν συμπλήρωσαν τις ημέρες να είχαν και ανήλικο παιδί. Ασφαλισμένη που είχε το 2010 τις 5.500 ημέρες και ανήλικο παιδί θα βγει στη σύνταξη όταν γίνει 55 ετών (50 μειωμένη). Ασφαλισμένη που είχε συμπληρώσει τις μέρες το 2009 και είχε ανήλικο παιδί τότε, κατοχυρώνει επίσης σύνταξη όταν γίνει 55, ακόμη κι αν στην ηλικία αυτή το παιδί της δεν ήταν ανήλικο. Ίδιες οι προϋποθέσεις και για τους χήρους πατέρες.

8. Δημόσιο - Γυναίκες με ανίκανο παιδί ή σύζυγο
Συνταξιοδοτούνται με 25 έτη ασφάλισης στα 50 με την προϋπόθεση ότι η αναπηρία του οικογενειακού τους μέλους να είναι 67%, ή στα 55 (με 15ετία ως το 2010) και στα 67 με 15ετία από το 2011 και μετά.

9. ΤΣΠΕΑΘ: Μητέρες με 15ετία
Συνταξιοδοτούνται με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη αντίστοιχα με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν συμπληρώνονται τα 15 έτη ασφάλισης και έχουν ανήλικο παιδί. Σημειώνεται, ότι η διάταξη του άρθρου 144 του Ν.3655/08 που προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 δεν εφαρμόζεται, δεδομένου ότι από το 2013 και μετά, η σύνταξη με 15ετία γίνεται στο 67ο έτος (62ο μειωμένη).

10. ΕΤΑΑ - Ταμείο Νομικών: Σύνταξη μητέρων με ανήλικο
Με 21,5 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1η/1/2013 με τη συμπλήρωση του 50ου έτους ηλικίας, ανεξάρτητα εάν κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας είχαν ανήλικο παιδί. Με 22 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2011 ή 22,5 έτη  μέχρι 31/12/2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 55ου ή του 58ου έτους. Με 23 έτη ασφάλισης από 1ης/1/2013 και μετά, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

news247

Έτσι θα κινηθούν αύριο τα Μέσα Μεταφοράς

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει αύριο Τρίτη, το επιβατικό κοινό, λόγω συμμετοχής εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων θα επέλθει από τις 10 το πρωί, ενώ θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 8 το βράδυ.
Τα τρένα δεν θα πραγματοποιούν κανένα δρομολόγιο. Λόγω της 24ωρης απεργίας ματαιώνονται, σήμερα, τα τελευταία βραδινά δρομολόγια καθώς και τα και τα πρωινά δρομολόγια της Τετάρτης, 17 Ιουλίου. Κανονικά θα γίνουν τα δρομολόγια στις τουριστικές αμαξοστοιχίες, με διαδρομές Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο και Α. Λεχώνα- Μηλιές.
Ακινητοποιημένος, επίσης, θα είναι αύριο, όλη τη μέρα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Έτσι, επιβάτες με προορισμό το αεροδρόμιο μπορούν να εξυπηρετούνται, μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ, μέσω των λεωφορειακών γραμμών Χ95, από Σύνταγμα/Εθνική Άμυνα ή Χ97, από Δάφνη.
Κανονικά θα λειτουργούν, αύριο, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ.

Προβλήματα και στις πτήσεις
Τη συμμετοχή της στην αυριανή γενική απεργία -με στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00- ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).
Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα εξυπηρετούνται οι παρακάτω πτήσεις:
- Πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, που υπερίπτανται και διασχίζουν το FIR Αθηνών- Μακεδονίας,
- Πτήσεις ελληνικών και ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών, που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις,
- Πτήσεις αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, νοσοκομειακές πτήσεις,
- Πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί κρατών- πρωθυπουργοί και πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Ολική διαγραφή χρέους 120.000€

Μια ιδιαίτερης βαρύτητας απόφαση πήρε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Καβάλας, το οποίο προχώρησε στο ολικό «κούρεμα» χρέους ενός ζευγαριού δανειοληπτών – μελών του Συλλόγου Δανειοληπτών και προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, σώζοντας έτσι την α’ κατοικία του.

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας αποφάσισε την ολική διαγραφή χρέους ύψους 120.000 ευρώ (για στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες), εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, δηλαδή τον πλειστηριασμό, που μπορούσε να διαταχθεί από το Δικαστήριο και, παράλληλα, την εξαίρεση των δανειοληπτών από την πρόσθετη υποχρέωση να καταβάλει μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας του ακινήτου τους.

«Πρόκειται ίσως για μία σπάνια, αν όχι μοναδική απόφαση σε όλη την Ελλάδα, κατά την οποία το Δικαστήριο απαλλάσσει τους δανειολήπτες από τις οφειλές τους και θέτει σε εφαρμογή την πρόβλεψη του νομοθέτη να εξαιρεί από την υποχρέωση καταβολής μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας του ακινήτου τους όταν τίθεται ζήτημα επιβίωσης τους», δήλωσε στην Μίνα Αφεντούλη και τον Ντην Βουλκίδη κατά την πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χρήστος Γάκης.

Όπως διευκρίνισε ο κ Γάκης, το ζευγάρι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης δεδομένου ότι ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος ενώ οι απολαβές της συζύγου δεν ξεπερνούν τα 400 – 420 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν. 3869/2010 «Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο, που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι συνολικό ποσό που ανέρχεται στο ογδόντα πέντε τοις εκατό της εμπορικής αξίας του ακινήτου της κύριας κατοικίας, όπως αυτή αποτιμάται από το δικαστήριο».

Η διάταξη αυτή εισάγει ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ του οφειλέτη, αφού του παρέχει τη δυνατότητα εξαίρεσης της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, δηλαδή τον πλειστηριασμό, που μπορούσε να διαταχθεί από το Δικαστήριο σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, δοθέντος ότι αποτελεί ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο, πλην όμως του επιβάλλει, προκειμένου να πετύχει την εξαίρεση, την πρόσθετη υποχρέωση να καταβάλει μέχρι το 85% της εμπορικής της αξίας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με την εισηγητική έκθεση του Ν. 3869/2010, δίνεται μεν η δυνατότητα στον οφειλέτη να απαλλαγεί από τα χρέη του, εφόσον όμως δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ειδικά επί της διάσωσης της κατοικίας από τη ρευστοποίηση, η δυνατότητα αυτή παρέχεται στον οφειλέτη υπό τους όρους και διαδικασίες που δε θα θίγουν τα συμφέροντα των πιστωτών. Εφόσον ο οφειλέτης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην πρόσθετη αυτή υποχρέωση, εναπόκειται στη βούλησή του η εξαίρεση ή μη της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, αφού το δικαστήριο μπορεί να τη διατάξει μόνο μετά από αίτημά του και όχι αυτεπάγγελτα.

Με βάση λοιπόν τη ρύθμιση του αρθ, 9 παρ. 2 εφόσον μεν τα υπόλοιπα των χρεών του οφειλέτη μετά τις καταβολές της ρύθμισης του αρθ. 8 παρ. 2 υπερβαίνουν το ποσό του 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας του, το Δικαστήριο θα προβεί σε ρύθμιση επιβάλλοντάς του πρόσθετο χρέος για την εξόφληση των οφειλών του αυτών ίσο με το ποσό αυτό του 85%, απαλλασσομένου του υπολοίπου των χρεών με την τήρηση της ρύθμισης. Εφόσον δε τα υπόλοιπα των χρεών του είναι μικρότερα του 85% θα υποχρεωθεί σε καταβολές μέχρι την εξάντληση του ποσού αυτού.

Πηγές: danioliptes.gr/radio1d.gr

«ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ» Ή ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Από τον πρωθυπουργό εκφέρεται o λόγος της εξουσίας, όλο και πιο αλαζονικός και αυταρχικός.
Τα «σπασμένα αυγά» δεν είναι παρά οι σαρωτικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στις ζωές των εργαζομένων και του 1,4 εκατομμυρίων ανέργων.


Οι κατ' ευφημισμόν «μεταρρυθμίσεις» δεν είναι παρά οι χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι αντιδραστικές αλλαγές που γκρεμίζουν το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» στο όνομα του «εξορθολογισμού» που μετατρέπουν τα δημόσια αγαθά και δικαιώματα σε εμπορεύματα διαμορφώνοντας συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης.

Στην καπιταλιστική κοινωνία της εκμετάλλευσης που μετατρέπει τον άνθρωπο σε λύκο για το συνάνθρωπο (homo homini lupus) οι θεσμοί δεν είναι ουδέτεροι, αλλά συμπυκνώνουν το συσχετισμό των κοινωνικών δυνάμεων.

Με άλλα λόγια λειτουργούν υπηρετώντας τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων. Από αυτή την άποψη οι «αναγκαίες», «διαρθρωτικές» και με τόσα άλλα επίθετα μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες και προς το συμφέρον όλων. Έχουν ταξικό πρόσημο και είναι αναγκαίες για να διασφαλίσουν την κυριαρχία και τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων σε βάρος των φτωχότερων.

Η αντίσταση και ανατροπή κάθε «μεταρρύθμισης» είναι αναγκαία από την πλευρά του εργατολαϊκού κινήματος και συνδέεται με την προβολή και την πάλη αιτημάτων για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα
για την «κυβερνώσα» Αριστερά την Αριστερά της «ευθύνης», ακόμα και του μαχητικού ρεφορμισμού.

«Σπασμένα αυγά» για το λόγο της εξουσίας είναι και η καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η έξαρση της κρατικής καταστολής, όπως η προχθεσινή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου με την εισβολή της αστυνομίας και την προσαγωγή 31 φοιτητών.

«Σπασμένα αυγά» ακόμα και η καταρράκωση της αστικής τους δημοκρατίας που λειτουργεί με διαδικασίες fast - track και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και γενικότερα η διαμόρφωση ενός απολυταρχικού κράτους που θέτει κάθε έννοια ελευθερίας εν αναστολή.

Ο λόγος της εξουσίας δεν αναφέρεται σε ανθρώπινες ζωές και δικαιώματα, αλλά ενοχοποιεί τα δικαιώματα και της κατακτήσεις των εργαζομένων, τα βαπτίζει «κάστρα των βολεμένων» υπηρετώντας την κυρίαρχη τάξη με τη βίαιη αναδιανομή πλούτου.

Για την εξουσία «της γης οι κολασμένοι» βαπτίζονται «βολεμένοι», ενώ εξαφανίζονται οι πραγματικοί βολεμένοι που δεν είναι παρά οι κυρίαρχες τάξεις που χωρίς να παράγουν καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη ότι «η συγκέντρωση του πλούτου στον έναν πόλο είναι συνάμα και η επισώρευση της δυστυχίας, της ανεργίας, της υποδούλωσης, της αμάθειας.» στον κόσμο της εργασίας. (Κ. Μαρξ)

Ο κυνισμός της εξουσίας δεν έχει όριο: «δεν θα καταστραφεί η χώρα αν δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες» (Κ. Μητσοτάκης). Αλλά η χώρα και ο λαός της καταστρέφεται με τέτοιους «πολιτικούς φύλακες».


Σχολεία, νοσοκομεία κλείνουν, η δημόσια περιουσία βγαίνει στο σφυρί. η φτώχεια αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, κατά 400.000 και πλέον άτομα ή ποσοστό 43,1% από το 2010 στο 2011, η ανεργία αγγίζει το 27% και στους νέους ξεπερνά το 60%, (μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν περίπου 195.000 άνεργοι!), ενώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταστρέφονται μαζικά.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν περισσότερο,
2.032 ώρες ετησίως με το μέσο όρο μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ να είναι 1.776 ώρες, αλλά αμείβονται λιγότερο με το μισθό τους να φτάνει το 68% του μέσου ευρωπαϊκού όρου χάνοντας στην τελευταία τριετία το 50% και πλέον του εισοδήματός τους, ενώ το ΑΕΠ μειώνεται κατά 25% την τελευταία τριετία.

Στα «σπασμένα αυγά»
και οι περισσότεροι από 3.000 συνάνθρωποί μας που αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν.

Το «σπιράλ του θανάτου» πνίγει τους απόκληρους αυτής της κοινωνίας που ακόμα και τα έξοδα της κηδείας τους εξασφαλίζονται με ρεφενέ.

Και όλα αυτά στο βωμό της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και της «σωτηρίας της πατρίδος».


Το περιβόητο δημόσιο χρέος από 299 δις ευρώ ή 129% του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τα 328 δις ευρώ ή πάνω από το 175% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα οι ανθρωποθυσίες στο βωμό της μνημονιακής λιτότητας αποφέρουν ετησίως υπέρ των δανειστών περισσότερο από 10% του κατά κεφαλήν εισοδήματος και φουσκώνουν τα πανιά της κερδοφορίας των ελίτ.

Έσπασαν τα κοντέρ το Μάιο οι Έλληνες εφοπλιστές, επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ μετά το 2009. Οι παραγγελίες σε αριθμό πλοίων είναι αυξημένες κατά 153% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα τον Απρίλιο!


* O Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος, μέλος της Σ.Ε. του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης».

ΠΗΓΗ

''ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .... ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ..'' ΤΟΥ ROBERT NAJEMY

Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων …
Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, ανά τον κόσμο …
Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη …

Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού …Από την ιατρική της χώρας σας, από την φαρμακευτική …
Από τα ανώτερα μαθηματικά (γεωμετρία, άλγεβρα) …
Από τη Φυσική και από τη χημεία …
Από την αστρονομία, από την αστροφυσική …Από την πολιτική της χώρας σας …
Από την καθημερινότητα σας …
Διαγράψτε και τα απλά μαθηματικά,
διαγράψτε κάθε σχήμα…
Κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο,
την ευθεία-καμπύλη,
σβήστε τη γεωμετρία από τα κτίρια σας,
από τους δρόμους σας,
τα παιχνίδια σας,
τα αμάξια σας,
σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου,
διαγράψτε τη δημοκρατία και την πολιτική,
διαγράψτε τη βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω,
αλλάξτε τους δορυφόρους σας ώστε να έχουν τετράγωνη τροχιά,
αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει έστω μια λέξη ελληνική),
σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη,
αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού,
(κι αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα),
αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (ώστε να χάσει την ελληνική γεωμετρία),
σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο,
σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες,
αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας,
αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας,
αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας,
χρησιμοποιήστε τον αραβικό,
διαγράψτε τη φιλοσοφία,
διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε …
Θα πείτε :
«δεν γίνεται» …


O λόγος του Αμερικάνου λογοτέχνη (και όχι μόνον), Robert Najemy για την Ελλάδα.

Σοκ από τα εκκαθαριστικά: Κατάρρευση εσόδων κατά 78,6% - Νέοι φόροι εν όψει

Σοκ προκύπτει για τους έλληνες πολίτες, αλλά και για την οικονομία της χώρας από την εκκαθάριση των πρώτων φορολογικών δηλώσεων: Οι νέοι φόροι επιβαρύνουν αυτούς που έχουν έστω μία δουλειά κατά ... 751 κατά μέσο όρο στη νέα δήλωση, αλλά αυτό φαίνεται να είναι το
λιγότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των πρώτων 780.000 φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι μόλις 175 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι από την εκκαθάριση των πρώτων 900.000 δηλώσεων είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 820 εκατ. ευρώ, πράγμα που προοιωνίζεται «τρύπα» στα έσοδα του Δημοσίου.

Πέρυσι, το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 5 δισ. ευρώ από τους τρεις αυτούς φόρους που βεβαιώθηκαν μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Συνεπώς, για φέτος έχει προβλεφθεί ήδη μια μείωση των εσόδων από τα εκκαθαριστικά, της τάξεως του 26%.

Μέχρι στιγμής όμως η μείωση φθάνει το 78,6% και αφορά έσοδα τα οποία θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν με έναν μήνα καθυστέρηση, αλλά στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν είναι να μειωθεί το ποσοστό του 78,6%.

Από την άλλη τα πρώτα 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και είναι έτοιμα να ταχυδρομηθούν στους παραλήπτες τους με 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών να καλούνται να πληρώσουν 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο!

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι 1 στους 3 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις 1 στους 13 θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου. Συγκεκριμένα από τους 780.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, οι 253.000 (32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους (οι άλλοι είναι άνεργοι)!

Αυτό στην οικονομία λέγεται "άγονος κύκλος": Πληρώνουν οι λίγοι που εργάζονται, πολλά και οι άνεργοι, φυσικά δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν δουλειά. Και το χειρότερο όλων είναι ότι η εξαιρετικά χαμηλή φοροδότηση του σώματος των φορολογουμένων θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων φόρων σε μία τρέλα που κανένας δεν ξέρει που θα σταματήσει...

ΟΛΟΙ μαζι θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!


Κυβέρνηση πολιτικών αποβρασμάτων

του Γιώργου Δελαστίκ

 Ούτε στην Κρήτη δεν μπορεί πια να σταθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ούτε στο πιο ακραίο προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποδείχθηκε από την περιοδεία του στο νησί. Με θύελλα διαμαρτυριών, φραστικών επιθέσεων και εκτοξευθέντων μικροαντικειμένων πάσης φύσεως τον υποδέχτηκαν οι
Κρητικοί, προκαλώντας ματαιώσεις συναντήσεών του και οχύρωσή του στο ξενοδοχείο στο Ηράκλειο, προκειμένου να αποφύγει τον εξευτελισμό της φάπας, ενώ χρειάστηκε ειδικό σχέδιο με …πρόβες(!) της αστυνομίας για να τον χώσουν στο ξενοδοχείο πριν τον προλάβει ο κόσμος. Όχι φυσικά ότι συγκινεί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το μίσος του λαού, ακόμη και των ψηφοφόρων του …ΠΑΣΟΚ(!) εναντίον του προσώπου του.

Ο Βενιζέλος ξανάγινε υπουργός. Αυτό είναι το θεμελιώδες και όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντες λεπτομέρειες γι’ αυτόν. Δεν βλέπετε τι αγώνα κάνει ο άλλος φωστήρας του ΠΑΣΟΚ, ο επί τριακονταετία υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, προκειμένου να προσληφθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά; Ξέρασε όλη η Ελλάδα πάνω του ακούγοντας τα όσα είπε προκειμένου να συγκινήσει τον ακροδεξιό ένοικο του Μαξίμου που ξέρει ότι θα πέσει θύμα έξωσης μόλις γίνουν εκλογές και γι’ αυτό προσπαθεί να τις αποφύγει με κάθε τρόπο. Αυτογελοιοποιήθηκε για χιλιοστή φορά ο Πάγκαλος, αλλά ακόμη τίποτα. Και τι δεν είπε! «Κομμουνιστικό όργανο ήταν η ΕΡΤ. Κομμούνιζε από το πρωί ως το βράδυ. Μέχρι αηδίας», δήλωσε εμβριθώς στον ραδιοσταθμό Βήμα FM! Όλη η Ελλάδα θεωρούσε την ΕΡΤ του Σαμαρά εμετική σαν την ΥΕΝΕΔ επί χούντας και ο Πάγκαλος τη θεωρούσε …«κομμουνιστικό όργανο»! Φανταστείτε με τι φασιστικά αποβράσματα έχουμε μπλέξει! Έκανε κι άλλες φιλότιμες προσπάθειες ο Πάγκαλος για να πετύχει την πρόσληψή του ως υπουργού γιατί τα τεστ που πρέπει να περάσει κάποιος για να καθήσει σε υπουργικό θώκο είναι πολύ δύσκολα σε ό,τι αφορά στο πολιτικό θράσος. Κολώνει όμως ο Πάγκαλος ποτέ στο θέμα του ξετσίπωτου κυνισμού; Ουδέποτε.

«Υποστηρικτές όλων των τραμπούκων και όλων των κακοποιών(!)» είναι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Πάγκαλος. «Έχουν μαζέψει όλα τα κατακάθια της κοινωνίας» πρόσθεσε και προχώρησε στην πρόβλεψη ότι «το καλοκαίρι θα κάνουν τραμπουκισμούς, αλητείες, αταξίες», αποδεικνύοντας έτσι ότι θέλει να φάει τη θέση του Δένδια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Για να συγκινήσει τον «άκαρδο» Σαμαρά, ο Πάγκαλος δεν δίστασε να εμφανίσει τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως …αναρχοκομμουνιστές(!) που «δεν θέλουν να κυβερνήσουν κοινοβουλευτικά τη χώρα, αλλά να συντηρήσουν μέσα από το χάος που θα δημιουργήσουν την επαναστατική τους προοπτική»!!! Είδατε τι θαύματα κάνει η προτέρα μαρξιστική παιδεία του Πάγκαλου, του Γεωργαλά (του προπαγανδιστή της χούντας των συνταγματαρχών) και των ομοίων τους; Πάντως, εικόνισμα πρέπει να του κάνει του Πάγκαλου ο Τσίπρας! Δυο-τρεις τέτοιες συνεντεύξεις να δώσει ακόμα ο Πάγκαλος και την αυτοδυναμία την έχει στην τσέπη ο Αλέξης! Όσο όμως παραμένουν ακόμη στην εξουσία ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διαλύσουν τη χώρα και να την μετατρέψουν σε ένα απέραντο ανθρωποσφαγείο εργαζομένων. Μόνο αυτή την εβδομάδα αποφάσισαν να υποβαθμίσουν σε δασκάλους δημοτικού σχολείου 5.000 καθηγητές γυμνασίων και λυκείων. Να καταργήσουν 2.500 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, καταργώντας 46 από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν στα δημόσια επαγγελματικά λύκεια και να απολύσουν 2.000 καθηγητές με το τέχνασμα της διαθεσιμότητας. Στόχος να κατευθυνθούν δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε ιδιωτικά ΙΕΚ για να τους γδάρουν οικονομικά οι ιδιοκτήτες!

Προωθούν επίσης ακάθεκτοι την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με κύριο όπλο το τέρας του ΕΟΠΠΥ που δημιούργησαν ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ στη Βουλή, ο οργανισμός αυτός δημιουργεί νέα χρέη με τον ιλιγγιώδη ρυθμό των σχεδόν …4 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα! Καθώς οι απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων οδηγούν στην κατάρρευση των εσόδων του, η κυβέρνηση ετοιμάζεται όχι να αλλάξει τη μνημονιακή πολιτική, αλλά να επιβάλει …νέους φόρους για την υγεία! Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να κλείσει ως τα τέλη αυτού του μήνα και 13 νοσοκομεία, ενώ θα κλείσει δεκάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις αρχές του 2014! Τίποτα δεν θα αφήσει όρθιο για την κυβέρνηση που θα την διαδεχθεί. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτούς τους πολιτικούς απατεώνες που μας κυβερνούν είναι πώς θα γλιτώσουν το τομάρι τους και δεν θα μπορέσει να τους βάλει φυλακή η επόμενη κυβέρνηση για τα οικονομικά εγκλήματα που ενδεχομένως θα έχουν διαπράξει. Έτσι η κυβέρνηση έφερε στο πολυνομοσχέδιο διάταξη με την οποία απαλλάσσει κάθε ποινικής και αστικής ευθύνης τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την οποία διοίκηση θέλουν να «κρεμάσουν» οι τραπεζίτες για προκλητική, όπως ισχυρίζονται, προτίμηση να εκχωρηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε συγκεκριμένη ιδιωτική τράπεζα.

Από τις αστικές και ποινικές ευθύνες έχει απαλλαγεί η διοίκηση και του ΤΑΙΠΕΔ, του ταμείου εκποίησης δηλαδή της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής. Την εποχή αυτή είναι βέβαιο ότι θα πλουτίσουν κάποιοι, όπως ακριβώς έγινε με τους μαυραγορίτες κατά τη διάρκεια της παλιάς γερμανικής κατοχής, της ναζιστικής. Έτσι και τώρα η νέα γερμανική κατοχή θα αναδείξει τους νέους μαυραγορίτες, το ίδιο αδίστακτους όπως οι παλιοί και προερχόμενους πάλι από τη δοσίλογη Δεξιά. Θα τους αφήσουμε πάλι να πλουτίσουν στην υγεία των κορόιδων; Αν ναι, είμαστε άξιοι της τύχης μας.

Έρχεται και δεύτερο "κύμα" δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα το Σεπτέμβριο

4.800 υπάλληλοι στο "στόχαστρο"

Τα επόμενα βήματα για την εξεύρεση δεξαμενών δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας κάνει η κυβέρνηση, αφού στα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τους εργαζομένους που θα μπουν στο επόμενο κύμα διαθεσιμότητας. Πρόκειται για 4.800 άτομα, τα οποία από Σεπτέμβριο θα δουν με τη σειρά τους την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο...

Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν:

350 πολιτικοί μηχανικοί από τις κτιριακές υποδομές

1.000 υπάλληλοι του ΙΓΜΕ και του ΟΕΚ

1.270 αγροφύλακες

1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης

1.000 εργαζόμενοι από τις διευθύνσεις υγείας

700 εκπαιδευτικοί

5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ

Στους ΟΤΑ ο νέος γύρος διαθεσιμότητα θα αφορά στους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ και υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στον κατάλογο της διαθεσιμότητας θα μπουν και υπάλληλοι στο Τομέα αποκατάστασης Σεισμοπαθών και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

Στο τομέα της Υγείας έχει ανακοινωθεί πως θα υπάρξει κινητικότητα 1.250 υπαλλήλων που θεωρούνται πλεονάζοντες μετά τις συγχωνεύεις νοσοκομείων.

ΠΗΓΗ

Χτύπημα… στον στίβο - "Ντοπέ" οι Γκέι, Πάουελ και Σίμονς!

Μεγάλο χτύπημα δέχθηκε ο κόσμος του στίβου, αφού μετά τον Τάισον Γκέι, έγινε γνωστό ότι Ασάφα Πάουελ και Σέρον Σίμσον βρέθηκαν "θετικοί" σε απαγορευμένη ουσία. Μία σειρά από κρούσματα ντόπινγκ συγκλονίζουν τον παγκόσμιο αθλητισμό...
και πιο συγκεκριμένα τον στίβο, αφού δυο από τους γρηγορότερους ανθρώπους στον πλανήτη βρέθηκαν "θετικοί" σε έλεγχο ντόπινγκ. Η αρχή έγινε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο 30χρονος Αμερικανός σπρίντερ των 100μ., Τάισον Γκέι επιβεβαίωσε ότι είναι θετικός σε έλεγχο που του έγινε και μάλιστα απέσυρε την συμμετοχή του από το Παγκόσμιο της Μόσχας.

Λίγες ώρες αργότερα όμως είχαμε και… συνέχεια. Ο Τζαμαϊκανός πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ,Ασάφα Πάουελ βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, συνολικά πέντε Τζαμαϊκανοί αθλητές, εκ των οποίων οι τρεις σπρίντερ, απέτυχαν να περάσουν από τα τεστ. Μια εξ΄ αυτών είναι η Σερόν Σίμπσον, με μετάλλια στους τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες με ομάδες σκυταλοδρομιών, ενώ υπάρχουν αναφορές και στο όνομα του Νέστα Κάρτερ, καθώς αυτόν αναφέρουν ως τον τρίτο σπρίντερ της «πεντάδας».

Άξιο αναφοράς, πως ότι μόλις ξέσπασε η… φασαρία, ο εκπρόσωπος του Γιουσέιν Μπολτ, ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται στην λίστα αυτή ο πελάτης του.

* (Φωτό) - Ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ (δεξιά) και ο Αμερικανός Τάισον Γκέι (αριστερά)
 
via

Στους δρόμους ΠΟΕ-ΟΤΑ και δημοτική αστυνομία

Αντιπροσωπεία δημοτικών αστυνομικών συναντήθηκε με τον Ελ. Βενιζέλο - Με κλοιό στα γραφεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι δημοτικοί αστυνομικοί

Μηχανοκίνητες πορείες στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν από το πρωί υπάλληλοι στους δήμους και δημοτικοί αστυνομικοί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους εν όψει της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου.

Νωρίτερα, τόσο οι δημοτικοί υπάλληλοι, όσο και οι δημοτικοί αστυνομικοί βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βασ. Σοφίας, όπου αντιπροσωπεία των δεύτερων έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η λέξη «διαθεσιμότητα» από την τροπολογία. Κατά δήλωση εκπροσώπου τους ο κ. Βενιζέλος τους απάντησε οτι θα εξετάσει το αίτημά τους.



Οι εργαζόμενοι στους δήμους ξεκίνησαν πρώτα από την πλατεία Καραϊσκάκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Οι υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς τη Βουλή ενώ στις 20:00 το βράδυ η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια, με μοτοσικλέτες και περιπολικά, έκαναν νωρίς το πρωί «κατάληψη» στο δρόμο έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού.

Μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές έχουν κάνει στάσεις έξω από τα γραφεία της Ν.Δ., από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, αντιπροσωπεία έξι εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία έγινε δεκτή από τον γραμματέα της ΝΔ, κ. Α. Παπαμιμίκο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Κατά τη συνάντηση, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών αστυνομικών θα παραμείνει στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα απορροφηθούν πλήρως στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης.



Οι διαμαρτυρόμενοι δημοτικοί αστυνομικοί είχαν μάλιστα ένα σύντομο διάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ακούστηκε να τους λέει πως όσοι έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το τι θα γίνει με όσους δεν έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, είπε πως υπάρχει πρόβλεψη για απορρόφηση των περισσότερων σε άλλες υπηρεσίες.



Ακόμη, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, προσερχόμενη στα γραφεία της ΝΔ, στάθηκε να μιλήσει με τους δημοτικούς αστυνομικούς και ακούστηκε να λέει πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους λασπολογεί.

Απεργίες και κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, εβδομάδα απεργιών και κινητοποιήσεων κατά της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο είναι αυτή που ξεκινά με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και εργαζόμενων στους δήμους να κλιμακώνεται και τα συνδικάτα να βρίσκονται σε θέσεις μάχης εν όψει της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη.

Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα, αύριο και την Τετάρτη οι δήμοι, μετά από απόφαση των δημάρχων, ενώ αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


πηγη

20.000€ ο πραγματικός μισθός του βουλευτή…!!!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΣΟΚ ΜΕΣΩ… ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟΥ! Με αφορμή την προσφυγή δικαστικών αποκαλύπτεται ότι το «πάσης φύσεως κόστος» που δαπανά η Βουλή για τον κάθε βουλευτή είναι υπερδιπλάσιο από την αποζημίωση που δηλώνεται.

Σε… απόγνωση είναι οι επικεφαλής της Βουλής μετά το στενό… πρεσάρισμα που τους έχουν κάνει δικαστικοί και συγκεκριμένα το ειδικό τμήμα του Μισθοδικείου, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν το πάσης φύσεως κόστος που δαπανά η Βουλή για τον κάθε βουλευτή.

Κι αυτό γιατί ύστερα από προσφυγές δικαστικών λειτουργών που ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι μειώσεις που έγιναν στον κλάδο τους, το εν λόγω δικαστήριο ανέβαλε την απόφασή του και ζητά από τη Βουλή διευκρινίσεις προκειμένου να καθορίσουν τους μισθούς των δικαστικών, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα «οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης η οποία είναι ίση με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού».

Αναμονή.
Αυτό το «πάσης φύσεως» αντέστρεψαν και οι δικαστικοί -αναφερόμενοι στους βουλευτές- προκειμένου, βάσει της απάντησης -που ματαίως περιμένουν από τον περασμένο Μάρτιο- να καθορίσουν τις αμοιβές τους.

20.000€ ο πραγματικός μισθός του βουλευτή
Το έγγραφο μάλιστα στάλθηκε στον γενικό γραμματέα της Βουλής Θάνο Παπαϊωάννου και όχι στον πρόεδρο του Σώματος, διότι ο πρώτος ως υπηρεσιακός παράγοντας πρέπει να απαντήσει, κάτι που ωστόσο δεν έκανε παρά τη δίμηνη διορία που ανέφερε το έγγραφο, αφού είχε οριστεί νέα δικάσιμος στις 12 Ιουνίου 2012.

Ο λόγος της κοινοβουλευτικής «αφωνίας» είναι απλός, καθώς η Βουλή δυσκολεύεται να απαντήσει ότι το «πάσης φύσεως» κόστος του κάθε βουλευτή για το Κοινοβούλιο ξεπερνά τις 20.000 ευρώ (!) μηνιαίως ή τα 700 ευρώ ημερησίως.
Ο στόλος των αυτοκινήτων που διαθέτει η Βουλή στους εθνοπατέρες. Κατά μέσο όρο το ελληνικό Κοινοβούλιο χρεώνεται 1.000 ευρώ τον μήνα για κάθε βουλευτή. Στο κονδύλι προστίθενται και έξοδα κίνησης ύψους

Αναλυτικά το συνολικό κόστος του κάθε βουλευτή του Κοινοβουλίου είναι:

Βάσει του προϋπολογισμού της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση για κάθε βουλευτή φτάνει συνολικά τα 8.000 ευρώ.Περίπου στα 1.100 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα υπολογίζονται οι αμοιβές των βουλευτών από τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, με το συγκεκριμένο κονδύλι να ανέρχεται στα 2.875.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό δεν είναι σταθερό, αφού οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου που συμμετέχουν, για παράδειγμα, στην Επιτροπή Οικονομικών παίρνουν πολλά περισσότερα χρήματα από άλλους, αφού οι συνεδριάσεις της εν λόγω επιτροπής είναι πολύ περισσότερες.

Οι… υπερωρίες.
Σημειώνεται ότι για κάθε επιτροπή ο βουλευτής παίρνει 150 ευρώ. Άλλα 150 τον μήνα παίρνουν οι βουλευτές από την επιπλέον αποζημίωση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας στα θερινά τμήματα της Βουλής. Σύνολο για επιτροπές και θερινά 1.250 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2012 το συνολικό ποσό για την κάλυψη της οικογενειακής παροχής και εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 1.062.000 ευρώ ή 350 ευρώ για κάθε βουλευτή τον μήνα.Περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο κοστολογούνται τα αυτοκίνητα των βουλευτών που τους παρέχονται από τη Βουλή

. Μετά και τις μειώσεις στα μισθώματα και στον κυβισμό των αυτοκινήτων, για τους βουλευτές της Αττικής τα αυτοκίνητα 1.400 κυβικών κοστίζουν 750 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους βουλευτές επαρχίας τα αυτοκίνητα 1.800 κυβικών κοστίζουν 1.200 ευρώ τον μήνα.Στον προϋπολογισμό προβλέπονται έξοδα κίνησης για τους βουλευτές ύψους 1.705.100 ευρώ ή 473 ευρώ τον μήνα για κάθε βουλευτή.Το κονδύλι του προϋπολογισμού του 2012 για το επίδομα οργάνωσης γραφείου των βουλευτών είναι 8.146.900 ευρώ, άρα κάθε βουλευτής παίρνει τον μήνα 2.263 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ταχυδρομικά τέλη που δικαιούται που είναι περίπου 1.000 ευρώ μηνιαίως.Επίδομα ενοικίου λαμβάνουν οι βουλευτές περιφέρειας που υπολογίζεται περίπου σε 1.000 τον μήνα για κάθε βουλευτή, με τους περισσότερους να διαμένουν σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας ύστερα από συμφωνίες που έχουν γίνει με τη Βουλή.Για τα τηλέφωνά τους οι βουλευτές λαμβάνουν περίπου 11.800 ευρώ ετησίως για τα σταθερά τηλέφωνα (ή 983 ευρώ μηνιαίως) και άλλα 200 ευρώ τον μήνα ως πλαφόν για τα κινητά.

Παροχές
Μπορεί η αποζημίωση του βουλευτή να ξεπερνά κατά λίγο τα 8.000 ευρώ, όμως αν αθροιστεί το κόστος όλων των μηνιαίων αποδοχών, αυτή σχεδόν τριπλασιάζεται.

ΤΑ ΕΞΤΡΑ ΤΥΧΕΡΑ
Ελευθέρας και για… Παράλληλη απασχόληση
Μπορεί η αποζημίωση του βουλευτή να είναι περίπου 8.000 ευρώ τον μήνα, ωστόσο με την κοστολόγηση όλων των παροχών που δίνονται στους βουλευτές και παρά τις μειώσεις που τους έγιναν, το συνολικό ποσό που πληρώνει η Βουλή μηνιαίως για καθέναν από τους «300» φτάνει τις 20.479 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα έχει αρθεί το ασυμβίβαστο και μπορεί ο κάθε βουλευτής να ασκεί παράλληλα το όποιο επάγγελμά του και να κερδίζει και από αυτό.

ΤΑΚΤΙΚΗ
Κρατούν στο συρτάρι την κοστολόγηση μέχρι νεωτέρας
Το ποσό των 20.000 είναι μικρότερο κατά περίπου 2.000 ευρώ για τους βουλευτές της πρωτεύουσας που αντιστοιχούν στο 1/3 της Βουλής, αφού οι συγκεκριμένοι δεν λαμβάνουν επίδομα διαμονής και αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να μπορούν να μεταβαίνουν στην εκλογική τους περιφέρεια, όπως οι άλλοι συνάδελφοί τους.

Και φυσικά τα 12.000 ευρώ επιπλέον της αποζημίωσής του, που λαμβάνει είτε σε χρήματα, είτε σε παροχές ο κάθε βουλευτής, δεν μπορεί ούτε κατ΄ ελάχιστο να συγκριθούν με τις όποιες υπερωρίες ή σε κάποιες περιπτώσεις τα εκτός έδρας που λαμβάνουν κάποιοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.
«Φόρμουλα».

Αυτό που κάνει λοιπόν η Βουλή, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι να κρατά στο συρτάρι το έγγραφο των δικαστών και να μην απαντά, μέχρις ότου ενδεχομένως βρεθεί κάποια «φόρμουλα» και δικαιολογήσουν ή να βγάλουν εκτός αμοιβής κάποια από τα ποσά που παίρνουν οι βουλευτές ή ακόμα και να προχωρήσουν «σε περικοπές των προνομίων των βουλευτών», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την προπερασμένη Παρασκευή.

ΧΑΜΗΛΕΣ… ΠΤΗΣΕΙΣ
Το κόστος για τους δύο επιστημο­νικούς συνεργάτες που δικαιούται να έχει ο κάθε βουλευτής ανέρχεται περίπου στα 2.000 ευρώ μηνιαίως για τον κάθε συνεργάτη, άρα 4.000 ευρώ και για τους δύο. Επίσης οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται δύο μονά εισιτήρια την εβδομάδα προκειμένου να μεταβαίνουν στις περιφέρειές τους. Αυτό σημαίνει 104 μονά εισιτήρια τον χρόνο, τα οποία υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 11.500 ευρώ τον χρόνο ή 960 ευρώ τον μήνα.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Το έγγραφο του δικαστηρίου έφτασε στη Βουλή εδώ και μήνες. Με αυτό οι δικαστές ζητούν να πληροφο­ρηθούν πόσο κοστίζει ο κάθε βουλευτής τον μήνα. Απάντηση δεν έχουν πάρει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΚΟΥΛΑ για την εφημερίδα «ΈΘΝΟΣ»

Τηλεφωνική απόλυση σε 2.500 εκπαιδευτικούς

Σήμερα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Λίστα με τους 2.500 εκπαιδευτικούς προς απόλυση έστειλε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας και 2.000 τηλεφωνήματα έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των
Συντακτών, η λίστα εστάλη στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες την ανάρτησαν στο διαδίκτυο και άρχισαν να καλούν τους απολυόμενους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με το έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα.

«Πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο – φονιάς που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου, δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής και ζητά από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις», τονίζει η ΟΛΜΕ.

«Καταλύεται η έννοια της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα.

Υλοποιείται ο νόμος πριν την ψήφισή του!

Αποφασίζουμε – διατάσσουμε – απολύουμε.

Επισημαίνουμε ότι τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση (Υπουργείο και Διευθυντές Δ.Ε.) που υλοποιούν διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί και σπέρνουν την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς, έχουν βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα σκύψουμε το κεφάλι», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Τι γίνεται με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Οι πλειστηριασμοί, η «πώληση» των δανείων σε ξένες εταιρείες και τα «προστατευόμενα» ακίνητα.
Όταν η κρίση ξεκίνησε πριν 6 χρόνια να διαλύει κάποιες βεβαιότητες σε όλο τον κόσμο, ήταν κυρίως
ένα ζήτημα της «φούσκας» των στεγαστικών δανείων. Στις ΗΠΑ, real estate και τράπεζες είχαν στήσει ένα σύστημα που κάποια στιγμή «κλατάρισε», συμπαρασύροντας όλες τις αγορές και μεταδίδοντας την κρίση παντού. Στην Ιρλανδία, ένα παρόμοιο σύστημα αποδείχτηκε ακόμη πιο αδύνατο, «γονατίζοντας» τη χώρα και βάζοντάς την σε καθεστώς μνημονίου. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν άλλο, αυτό του δημόσιου χρέους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα στεγαστικά δάνεια δεν έπαιξαν το ρόλο τους.

Ειδικά όσον αφορά στην πραγματική οικονομία, στον απλό κόσμο, δηλαδή, που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις και κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, το πρόβλημα είναι ένας δυναμίτης στα θεμέλια της κοινωνίας. Μετά από διάφορες παλινωδίες, φάνηκε πως τουλάχιστον αυτά τα δάνεια που δόθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας και τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, δεν θα «κυνηγηθούν» με τον ίδιο τρόπο που θα γίνει με τα υπόλοιπα. Κοινώς, ότι οι πρώτες κατοικίες θα γλίτωναν τον πλειστηριασμό.

Τελικά αυτό θα τηρηθεί μέχρι και το τέλος του 2013. Από το 2014 τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν σε αγορά πρώτης κατοικίας μπαίνουν κι αυτά στο στόχαστρο. Μάλιστα με «διπλό» τρόπο. Από τη μία θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από την άλλη θα «πωληθούν» σε ξένες εταιρείες που θα αναλάβουν το ρίσκο της διαχείρισής τους (είτε με πλειστηριασμούς, είτε με άλλους τρόπους).

Ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα γίνει γνωστός το φθινόπωρο. Αυτό, πάντως που ξέρουμε με σιγουριά σήμερα είναι ότι η γενική απαγόρευση για την πρώτη κατοικία δεν θα παραταθεί μετά το τέλος του έτους.

Είναι πιθανό το ενδεχόμενο η απελευθέρωση των πλειστηριασμών να γίνει σταδιακά. Για παράδειγμα, θα μειώνεται κάθε τρεις ή έξι μήνες η αντικεικειμενική αξία των ακινήτων που προστατεύονται ή θα τεθούν ορισμένα κοινωνικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι, αυτοί που έχουν χαμηλό εισόδημα, οι πολύτεκνοι δεν θα είναι οι πρώτοι που θα υποχρεωθούν σε πλειστηριασμό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον γλιτώσουν κιόλας. Τους περισσότερους πλειστηριασμούς θα κάνουν ειδικές «πτωχευτικές» εταιρείες (τα λεγόμενα «κοράκια» - vulture funds) του εξωτερικού, που θα αγοράσουν έως και το 50% των ονομαστικών αξιών των κατοικιών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά;
Κατ' αρχάς την ένταση των πιέσεων από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Και οι τράπεζες και όσοι έχουν δάνειο θα προτιμήσουν να το κλείσουν άμεσα, παρά να μπουν στην διαδικασία των πλειστηριασμών.

Στη συνέχεια θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, προκαλώντας ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί; Μα επειδή οι τιμές έχουν πια πέσει πολύ και δύσκολα κάποιος θα καταφέρει να πάρει την αξία του σπιτιού που είχε αγοράσει πριν λίγα χρόνια. Δεν θα είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα χρήματα που θα κερδίσει κάποιος από την πώληση της κατοικίας θα είναι λιγότερα από αυτά που έχει ήδη δώσει για τη αποπληρωμή του δανεί του. Δηλαδή και θα χάσει λεφτά και θα χάσει το σπίτι του!

Το ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνουν μέσα στην κρίση, σημαίνει ότι οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κι άλλο, κάτι που θα σημαίνει πλήρη κατάρρευση της κτηματαγοράς. Γιατί κάποιος να μπει στη διαδικασία να αγοράσει ή να φτιάξει νέο σπίτι όταν θα μπορεί να πάρει ένα σχεδόν ολοκαίνουργιο κοψοχρονιά μέσω πλειστηριασμού;

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η επίπονη αυτή διαδικασία, οι δανειολήπτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και τα "χαράτσια" της κυβέρνησης, παρότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολύ σύντομα δεν θα έχουν σπίτι...

Στην Ιρλανδία, πάντως, που αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό πιο έντονα από κάθε άλλη χώρα, θεσπίστηκε και ένα είδους «κουρέματος» για τα πολύ ακριβά δάνεια, κάτι που σκέφτεται να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση.


Ανακοίνωση του Συνδικαλιστικού του Ε.ΠΑ.Μ

Απεργούμε, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική του καθεστώτος, που κατεδαφίζει την πατρίδα και το βιός μας και τα ξεπουλάει στους τοκογλύφους ως υλικά οικοδομών και οικόπεδα
Γνωρίζουμε ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων είναι συνήθως μέρος του προβλήματος παρά της λύσης. Ειδικά οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι μέρος του δωσιλογικού καθεστώτος. Γι αυτό και κηρύσσουν απεργίες επετειακά, για εκτόνωση χωρίς κανένα σχεδιασμό, ούτε καν αίτημα ανατροπής. Από ανάγκη διατήρησης του ρόλου τους και για να απογοητεύουν, να φθείρουν το κίνημα.

Οι εργαζόμενοι όμως, οι άνεργοι, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, όλοι εμείς που νοιώθουμε το «success story» στο πετσί μας, που καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο, έχουμε χρέος εθνικό, καθήκον ταξικό, ν’ αντισταθούμε και στη νέα κατοχή. Χρειάζεται ν’ αγωνιστούμε όλοι μαζί, χωρίς τους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς και τη διχόνοια, τον «κοινωνικό αυτοματισμό», που καλλιεργεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των δυνάμεων κατοχής και του εγχώριου δωσιλογισμού.

Να αγωνιστούμε όχι μόνο για να αποτρέψουμε τις απολύσεις, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε στοιχειώδη κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να αγωνιστούμε για την ανατροπή του «οθωμανικού» φορολογικού συστήματος που δημεύει το βιος όσων εργάζονται, ενώ μειώνει τους φόρους των αρπαχτικών των αγορών. Να αγωνιστούμε για να φέρουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε, να οικοδομήσουμε τη Νέα Ελλάδα κι όχι την Ελλάδα προτεκτοράτο της νέας τάξης και της χρεοκρατίας.

Διεκδικούμε:
· Άρνηση αναγνώρισης και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Σεισάχθεια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

· Επιστροφή σε εθνικό – κρατικό νόμισμα, για εθνικό έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και στήριξη της εγχώριας αγοράς. Για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με μοχλό τις εθνικοποιημένες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και πρώην ΔΕΚΟ.

· Δημόσια κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα απ’ όλους: Για δωρεάν υγεία – παιδεία – πρόνοια και καθολική κοινωνική ασφάλιση. Για φθηνή ενέργεια και νερό, αγαθά που δεν επιτρέπεται να στερείται καμία οικογένεια εντός της επικράτειας και για κανένα λόγο.

· Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσοι οδήγησαν και οδηγούν την πατρίδα στην καταστροφή και το λαό στην εξαθλίωση.

· Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκειμένου ο λαός να φτιάξει το δικό του σύνταγμα και να ασκήσει ο ίδιος – πρωτογενώς – τη δημοκρατία.



Αξιοποιούμε την απεργία και τις άλλες κινητοποιήσεις για να καλλιεργήσουμε την ιδέα της γενικής πολιτικής απεργίας και της λειτουργικής κατάληψης επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων σε όφελος των εργαζόμενων και του λαού.



Αθήνα 14 Ιουλίου 2013

Ο Συνδικαλιστικός Τομέας του Ε.Πα.Μ.