EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τμηματικά οι αποζημιώσεις στους απολυμένους της ΕΡΤ, το ύψος των οποίων αγνοείται

Απροσδιόριστο παραμένει για την ώρα το κόστος των αποζημιώσεων για το Δημόσιο από το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως προκύπτει από κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Καψή. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τμηματικά στους απολυμένους και, όπως προβλέπει σχετικό άρθρο το οποίο ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο, θα χορηγηθούν με βάση την εργατική νομοθεσία (δεν θα ισχύσει το «πλαφόν» του Δημοσίου).
«Προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση των συναρμόδιων υπουργών.
Αναλυτικότερα η απόφαση αναφέρει:
«Άρθρο πρώτο
Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. οικ. 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 1414) αντικαθίσταται ως εξής:
“Η κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της συνιστά λόγο βίαιης διακοπής της δίκης κατά το άρθρο 286 ΚΠολΔ. Η διακοπή επέρχεται με τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά παρέκκλιση του άρθρου 287 ΚΠολΔ, χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση της διακοπής και του λόγου της από το Ελληνικό Δημόσιο. Η δίκη που διακόπηκε συνεχίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 290 επ. του ΚΠολΔ με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχο της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της από τον Ειδικό Διαχειριστή”.
Άρθρο δεύτερο
Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. οικ. 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 1414) προστίθενται εδάφια ως εξής:
“Για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4024/2011 (Α΄ 226) και προκειμένου για δημοσιογράφους οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. 2/17805/0022/13.3.2013 (Β’ 662/21.3.2013). Η καταβολή των αποζημιώσεων αυτών γίνεται τμηματικά σε δόσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Η αποζημίωση δύναται να προκαταβάλλεται με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 «Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των πληρωτριών τραπεζών για την πίστωση στη συνέχεια από αυτές των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.
Η σχετική πίστωση εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 23−200 «Γενικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 2799.
Για την πληρωμή της αποζημίωσης η εντολή πληρωμής επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
Η εμφάνιση της πληρωμής στη δημόσια ληψοδοσία σε βάρος των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού γίνεται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων, από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, επί του Γραφείου Συμψηφισμών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.).
Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
ι) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος που εκδίδεται με μέριμνα της Δ24 – Διεύθυνσης Λογαριασμών του Δημοσίου του Γ.Λ.Κ.
ii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού Νο 200″.
Άρθρο τρίτο
Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 4 Α της υπ’ αριθμ. οικ. 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών (Β’ 1414) προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:
“Όπου στις διατάξεις αυτές προβλέπονται συλλογικά όργανα που γνωμοδοτούν ή εισηγούνται σχετικά με τις αναθέσεις προμηθειών, υπηρεσιών ή έργου συστήνονται με πράξη του Ειδικού Διαχειριστή συλλογικά όργανα στα οποία συμμετέχουν κατά πλειοψηφία και υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας της παρ. 5 του άρθρου 4 Α της παρούσας”.
Άρθρο τέταρτο
Στην υπ’ αριθμ. οικ. 02/11.6.2013 κοινή απόφαση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 1414) προστίθεται νέο άρθρο 4Β ως εξής:
“Άρθρο 4Β
Σύσταση ειδικού λογαριασμού
1. Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών ειδικός, εκτός προϋπολογισμού, λογαριασμός για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της που μεταβιβάστηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο, περιλαμβανομένων και των εσόδων και δαπανών που αφορούν τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 4Α της παρούσας και μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα.
2. Ο ειδικός λογαριασμός τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και είναι έντοκος. Οι τόκοι του λογαριασμού αποτελούν έσοδο του ειδικού λογαριασμού.
3. Οι δαπάνες λειτουργίας για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της που μεταβιβάστηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο και μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα βαρύνουν τον ειδικό λογαριασμό.
4. Η διαχείριση του λογαριασμού γίνεται από Επιτροπή Διαχείρισης με Πρόεδρο την Γενική Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και μέλη τον Ειδικό Διαχειριστή και έναν Δ/ντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Γραμματέας ορίζεται υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών.
5. Το σύνολο των χρηματικών διαθεσίμων σε λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της μεταφέρεται με εντολή του Ειδικού Διαχειριστή στον ειδικό λογαριασμό του παρόντος”».

πηγη

Ξεσηκωμός η λύση λένε στο Αρκαλοχώρι - Πέταξαν μπουκάλι στον Βενιζέλο

Στη Κρήτη βρίσκεται από σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ωστόσο κατά την άφιξη του στη πόλη του Ηρακλείου έπεσε πάνω στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τοπικούς φορείς του Ηρακλείου ενώ κατά τη διάρκεια της άφιξης του στο ξενοδοχείο, ομάδα εκπαιδευτικών διαδήλωνε ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Τα μέτρα προστασίας κατά την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν δρακόντεια καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέκλεισαν τους δρόμους προκειμένου να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο κατά τη διάρκεια της άφιξης του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισήλθε στο ξενοδοχείο Galaxy όπου και θα διαμείνει για να προβεί σε ομιλία. Τα μηνύματα του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Ηράκλειο ήταν πολλά και διάφορα αλλά αυτό το οποίο τονίστηκε ήταν ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα καθώς αυτά που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι ήδη αρκετά.
Μην κάνετε τα ίδια λάθη

Στην εισήγηση του ο νέος πρόεδρος της ο νέος γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Αντωνόπουλος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος δηλώνοντας αμέριστα την συμπαράσταση του και σε προσωπικό αλλά και σε κομματικό επίπεδο.
Όσον αφορά στη δημοτική αστυνομία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μετά από μία αξιολόγηση που θα γίνει, θα ενταχθεί ως Διοικητική Αστυνομία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στη Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ να εισέλθουν στο νέο και μεταβατικό σχήμα προκειμένου να διεξαχθεί ομαλότερα η μετάβαση στο οριστικό σχήμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στο νησί μέχρι αύριο ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και τοπικά στελέχη του κόμματος.

Υποδοχή στο Αρκαλοχώρι
Με καθυστέρηση μίας και παραπάνω ώρας έφτασε στο Αρκαλοχώρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και στο κοινωνικό ιατρείο όπου και μίλησε. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, στο άκουσμα της άφιξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Αρκαλοχώρι, οι προετοιμασίες για την υποδοχή του έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου καθώς υπήρχαν πληροφορίες που έλεγαν ότι οι κάτοικοι των Δήμων Βιάννου και Μινώα Πεδιάδας θα εκφράσουν την οργή αλλά και την αγανάκτηση τους προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κουνόντας μαύρες σημαίες.

Το Αρκαλοχώρι γέμισε ασφυκτικά από πολίτες που θέλησαν να ακούσουν αλλά και να βεβαιώσουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πως οι αντοχές τους για άλλα μέτρα έχουν εξαντληθεί, γι'αυτό τα μέτρα προστασίας εξακολούθησαν να είναι δρακόντεια όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της άφιξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο και το ξενοδοχείο στο οποίο μίλησε. Οι αστυνομικές δυνάμεις αυξήθηκαν και οι κάτοικοι των γύρω χωριών, του Δήμου Βιάννου και του Δμου Μινώα Πεδιάδας παρατάχθηκαν κρατώντας πανό με συνθήματα όπως Δικιά τους η κρίση, ξεσηκωμός η λύση.

Πέταξαν μπουκάλι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει την ομιλία του, άγνωστος πέταξε μπουκάλι με νερό στον Ευάγγελο Βενιζέλο με την αστυνομία να μην αποκλείεται να προχωρήσει σε προσαγωγή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο Αρκαλοχώρι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο με τους πολίτες να αποδοκιμάζουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι επί ποδός.

Ώρα για φαγητό
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του στο κοινωνικό ιατρείο του Αρκαλοχωρίου, συνοδευόμενος από τοπικούς φορείς αλλά και την Άντζελα Γκερέκου, θα επισκεφτεί τοπικό εστιατόριο προκειμένου να δειπνήσει και να συζητήσει θέματα που απασχολούν την περιοδεία του.

Ρέθυμνο - Χανιά
Αύριο Παρασκευή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρεθεί διαδοχικά σε Ρέθυμνο και Χανιά. Στις 10:30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με όλους τους παραγωγικούς φορείς του Ρεθύμνου, στην αίθουσα της Περιφέρειας, ενώ ενδέχεται να έχει συνάντηση και με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του αντιπροέδρου θα είναι τα Χανιά, όπου θα έχει συνάντηση με στελέχη της Ν.Ε. Χανίων στα γραφεία του τοπικού καθοδηγητικού οργάνου, ενώ αμέσως μετά θα γίνει η επίσκεψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων. Στις 19:45 έχει προγραμματιστεί η πολιτική εκδήλωση και η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων.

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να αναφερθεί στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις αποφάσεις που λαμβάνονται με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση, βάση και των υποδείξεων της Τρόικας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές του και για το μείζον θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και για την στάση που κρατά η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται παράλληλα να απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης των τοπικών στελεχών του κόμματος, κατά την διάρκεια των επαφών που θα έχει με τις νομαρχιακές επιτροπές του νησιού.

Στη «Νέα Ελλάδα» που οικοδομούν οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι, είμαστε όλοι αναλώσιμοι!!!

Σε μια κόλλα χαρτί
Δεν μπορούν να κοιτάξουν σαν ίσοι προς ίσους ούτε καν τους υπαλλήλους της τρόικας, που μπαινοβγαίνουν στα γραφεία τους με ύφος χιλίων καρδιναλίων και τους κάνουν υποδείξεις για ό,τι κάθε φορά τους κατεβαίνει.


Του Βαγγέλη Δεληπέτρου
Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για το παραμικρό, ούτε όταν οι Γερμανοί ζορίζονται στο δρόμο για τις κάλπες τους, χάνοντας χωρίς μία, μικρή έστω, προσπάθεια και αυτήν την ευκαιρία.

Δεν μπορούν να πουν ούτε ένα «όχι», ακόμα και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι και ο κόσμος γύρω τους θρυμματίζεται.

Αλλά μπορούν πολύ εύκολα, χωρίς περίσκεψη και δίχως αιδώ, με δύο, τρεις αράδες σε ένα… πολυνομοσχέδιο να καταργούν σε μια στιγμή ολόκληρους κλάδους και να δηλώνουν αποφασισμένοι να καταργήσουν και άλλους σε δυο-τρεις μήνες, όταν τα μέτρα για πολλοστή φορά δεν θα βγαίνουν και οι δανειστές θα ζητούν και άλλο αίμα.

Ετσι, με πέντε-δέκα λέξεις έγιναν παρελθόν οι σχολικοί φύλακες και 46 ειδικότητες εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση, καθώς, προφανώς, οι πολιτικοί μας φωστήρες εκτίμησαν ότι καλοκαιριάτικα, με κλειστά τα σχολεία, είναι ο αδύναμος κρίκος αυτού του μήνα.

Ετσι, γίνεται παρελθόν η Δημοτική Αστυνομία, που οι ίδιοι με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες συγκρότησαν.

Ετσι θα γίνουν παρελθόν, σε τρεις ή έξι μήνες, ο ένας μετά τον άλλον, αμέτρητοι οργανισμοί του Δημοσίου, έτσι θα καταργηθούν και άλλες ειδικότητες γιατί -και τότε όπως τώρα- οι αριθμοί δεν θα βγαίνουν, η ανάπτυξη δεν θα έρχεται και οι διεθνείς τοκογλύφοι θα «διψάνε» και άλλο!

Απλή, πολύ απλή η λογική τους.

Στη «νέα Ελλάδα» που οικοδομούν τα Μνημόνια, οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι, είμαστε όλοι αναλώσιμοι.


Εκτός εάν αντί για συντάξεις παίρνουμε επιδόματα, αντί για κανονικούς μισθούς, κάτι «έναντι» πότε πότε, και αντί να γκρινιάζουμε και να αντιδρούμε, πηγαινοερχόμαστε χαζογελώντας, σαν κι αυτούς τους περίεργους στα πρωινάδικα.

Στη «νέα Ελλάδα» τους όλοι είμαστε χωρίς δικαιώματα και δίχως μέλλον. Εκτός από τους παράγοντες των αγορών, τους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές, τους μεσάζοντες και τους κάθε λογής διαπλεκόμενους.

Ολους αυτούς, δηλαδή, που τα έφαγαν μαζί, αλλά έστειλαν σ’ εμάς το λογαριασμό. Ολους αυτούς που ακόμα και τώρα τρώνε και πίνουν στην υγεία των κορόιδων.

Γιατί, με τέτοιους πολιτικούς και τέτοια πολιτική, αυτοί που πήραν όλες τις δουλειές δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως στερέψει η κάνουλα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνεται «ειδική οικονομική ζώνη», αλλά πάντα θα υπάρχουν «προγράμματα» γι’ αυτούς που έχουν… άκρες.

Φύλαξη σχολείων; Μια χαρά είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που θα την αναλάβουν. «Λουκέτο» στα τεχνικά Λύκεια; Δυο χαρές τα ιδιωτικά, που θα κάνουν πάρτι.

Αποκομιδή απορριμμάτων; Τρεις χαρές οι ιδιωτικές εταιρείες, που θα κάνουν παιχνίδι.

Διάθεση για… μεταρρυθμίσεις να υπάρχει και η χώρα γίνεται λουκούμι για τους «επενδυτές». Αφού βέβαια, πρώτα, με πολλή επιμέλεια, την κάνουν ρημαδιό απ’ άκρη σ’ άκρη. 



πηγη

ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ..!!! ΚΑΙ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ..!!!!

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα ηττηθεί κατά κράτος η τρόικα και το ΔΝΤ! Ό,τι και να κάνουν, όσα χρήματα κι αν δώσουν, στο τέλος εμείς θα χρεοκοπήσουμε. Πολύ απλά διότι δεν θέλουμε να σωθούμε. Και στο κάτω - κάτω της γραφής, δεν είμαστε εμείς αυτοί που τους ζητήσαμε να μας σώσουν.

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Στην Βόρεια Ευρώπη, εκεί όπου κυβερνούν οι προτεστάντες, υπάρχει μία άλλη αντίληψη για την διαχείριση των κοινών. Υπάρχει αυτό που ονομάζουν οι ίδιοι η πυγμή και η αποφασιστικότητα της πρωσικής διοίκησης και ταυτόχρονα η χαρά της χριστιανικής κατήχησης. Ο μέσος Γερμανός θα βιώσει μία θρησκευτική και εθνική ανάταση αν καταφέρει να πάρει από το χέρι τον ατίθασο Έλληνα και τον οδηγήσει στον σωστό δρόμο.

Και ποιός είναι αυτός ο "σωστός δρόμος"; Μα, να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε το δικό τους όνειρο, να γίνουμε κι εμείς Γερμανοί. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θέλει να ξέρει καν τι είναι η πρωσική διοίκηση. Κι επιπλέον δεν μπορούν να καταλάβουν την κουλτούρα του Νότου. Δεν είναι ότι αυτοί είναι χειρότεροι ή καλύτεροι από εμάς. Είναι ότι εμείς είμαστε διαφορετικοί από αυτούς...

Θα δείτε ότι υπάρχει μία ιερή προσήλωση στο θέμα των φόρων. Σαν να πρόκειται για το ιερό δισκοπότηρο. Ακόμη κι από ανθρώπους που θέλουν να ανήκουν στο φιλελεύθερο στρατόπεδο.

Το αξιοπερίεργο είναι αυτό ακριβώς: Ότι οι φόροι δεν έχουν σχέση με την φιλελεύθερη αντίληψη. Ωστόσο, τους είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η άποψη για τους φόρους και τον ρόλο του κράτους που είναι αδύνατον να δεχτούν κάτι διαφορετικό.

Το βλέπουμε αυτό κάθε μέρα με την διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης. Επιμένουν στο θέμα των φόρων πάλι και πάλι και πάλι. Ότι είναι σωστό και δίκαιο να πληρώνουμε τους φόρους μας. Εμείς, όμως, δεν το πιστεύουμε αυτό! Δεν θέλουμε με τα δικά μας λεφτά να χρηματοδοτούμε ένα σπάταλο κράτος. Δεν είναι για μας το κράτος ό,τι αντιπροσωπεύει για τους Γερμανούς. Δεν είναι το ίδιο το ελληνικό και το γερμανικό κράτος. Προσέξτε τώρα. Παρά την ρητορική τους ήταν μέχρι σήμερα αρκετά ανεκτικοί με το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, αλλά άκαμπτοι, τελικά, με τους φόρους.

Η πολιτική αυτή αποδεικνύεται αδιέξοδη. Επειδή ακριβώς δεν μπόρεσαν ούτε για μία στιγμή να αποδεχτούν ότι το κράτος δεν είναι απαραίτητα ένας υγιής οργανισμός. Στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο γενικότερα, οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια άποψη με τους Γερμανούς για το κράτος και γι αυτό δεν το εμπιστεύονται.

Ο Έλληνας δεν είναι Γερμανός. Δεν έχουμε τις ίδιες καταβολές, τις ίδιες εμπειρίες, αλλά ούτε και την ίδια ψυχοσύνθεση.

Οι τροϊκανοί, λοιπόν, ήρθαν εδώ και νόμιζαν ότι αν μας έβαζαν στην σειρά να πληρώνουμε τους φόρους μας, τότε όλα θα γινόντουσαν στην συνέχεια από μόνα τους, δια μαγείας. Το πρόβλημα, όμως, δεν ήταν οι φόροι, αλλά αυτή η λειτουργία του κράτους.

Οι τροϊκανοί εμπιστεύτηκαν ένα βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην χώρα και φυσικά δεν έγινε το παραμικρό.

Η τρόικα πίστεψε ότι το ελληνικό κεφάλαιο θα έκανε προσπάθειες να προστατεύσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται, αλλά δεν υπολόγισε το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε στο παρελθόν εθνική αστική τάξη, όπως συμβαίνει στις χώρες τους.

Με την Ελλάδα έκαναν λάθος και γι’ αυτό απέτυχαν. Επειδή δεν έκαναν τον κόπο να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή την χώρα.

pirinoslogio

Στην εντατική το Ωνάσειο: Άμεσος κίνδυνος για λουκέτο

 «Στεγνό» και με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ έχει μείνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ο κίνδυνος να μπει «λουκέτο» εν μία νυκτί στο μοναδικό καρδιοχειρουργικό ίδρυμα της χώρας είναι πλέον ορατός. Το ΩΚΚ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα το 2013. Την ίδια ώρα, τα χρέη σε προμηθευτές αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Τα πρώτα «καμπανάκια» προς τους εργαζόμενους ήχησαν την Τρίτη. Εκπρόσωποι της διοίκησης τους ενημέρωσαν, άτυπα, ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, το Σεπτέμβριο το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα ρευστότητας. Η κατάσταση αυτή θα έχει, όπως κατάλαβαν, άμεσο αντίκτυπο και στις αμοιβές τους, οι οποίες θα πάψουν να καταβάλλονται κανονικά, αν βεβαίως το νοσοκομείο αποφύγει τον «ξαφνικό θάνατο», σενάριο που δεν αποκλείστηκε.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Επιστημονική Επιτροπή Ιατρών του Ωνασείου άρχισε να ενημερώνει μέσω e mail (βλ.παρακάτω το κείμενο) τα μέλη της, σημαίνοντας συναγερμό. Οι γιατροί του νοσοκομείου κήρυξαν στάση εργασίας από τις 9 μέχρι 11 σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, ενώ σε λίγα λεπτά αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου, το οποίο στη 1.00 μμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το ΩΚΚ ανέρχονται σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρω την τελευταία διετία. Άλλα τόσα οφείλει το Κέντρο στους προμηθευτές του. Από την κρατική επιχορήγηση, της τάξεως των περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, η οποία τα προηγούμενα χρόνια διδόταν τμηματικά κάθε τρεις με τέσσερις μήνες στο Κέντρο, δεν έχει ακόμη σταλεί ούτε ευρώ.

Στη «Νέα Ελλάδα» που οικοδομούν οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι, είμαστε όλοι αναλώσιμοι.

Σε μια κόλλα χαρτί

Δεν μπορούν να κοιτάξουν σαν ίσοι προς ίσους ούτε καν τους υπαλλήλους της τρόικας, που μπαινοβγαίνουν στα γραφεία τους με ύφος χιλίων καρδιναλίων και τους κάνουν υποδείξεις για ό,τι κάθε φορά τους κατεβαίνει.
Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για το παραμικρό, ούτε όταν οι Γερμανοί ζορίζονται στο δρόμο για τις κάλπες τους, χάνοντας χωρίς μία, μικρή έστω, προσπάθεια και αυτήν την ευκαιρία. Δεν μπορούν να...
πουν ούτε ένα «όχι», ακόμα και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι και ο κόσμος γύρω τους θρυμματίζεται.
Αλλά μπορούν πολύ εύκολα, χωρίς περίσκεψη και δίχως αιδώ, με δύο, τρεις αράδες σε ένα... πολυνομοσχέδιο να καταργούν σε μια στιγμή ολόκληρους κλάδους και να δηλώνουν αποφασισμένοι να καταργήσουν και άλλους σε δυο-τρεις μήνες, όταν τα μέτρα για πολλοστή φορά δεν θα βγαίνουν και οι δανειστές θα ζητούν και άλλο αίμα.
Ετσι, με πέντε-δέκα λέξεις έγιναν παρελθόν οι σχολικοί φύλακες και 46 ειδικότητες εκπαιδευτικών στην τεχνική εκπαίδευση, καθώς, προφανώς, οι πολιτικοί μας φωστήρες εκτίμησαν ότι καλοκαιριάτικα, με κλειστά τα σχολεία, είναι ο αδύναμος κρίκος αυτού του μήνα. Ετσι, γίνεται παρελθόν η Δημοτική Αστυνομία, που οι ίδιοι με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες συγκρότησαν. Ετσι θα γίνουν παρελθόν, σε τρεις ή έξι μήνες, ο ένας μετά τον άλλον, αμέτρητοι οργανισμοί του Δημοσίου, έτσι θα καταργηθούν και άλλες ειδικότητες γιατί -και τότε όπως τώρα- οι αριθμοί δεν θα βγαίνουν, η ανάπτυξη δεν θα έρχεται και οι διεθνείς τοκογλύφοι θα «διψάνε» και άλλο!
Απλή, πολύ απλή η λογική τους. Στη «νέα Ελλάδα» που οικοδομούν τα Μνημόνια, οι Σαμαράδες και οι Βενιζέλοι, είμαστε όλοι αναλώσιμοι. Εκτός εάν αντί για συντάξεις παίρνουμε επιδόματα, αντί για κανονικούς μισθούς, κάτι «έναντι» πότε πότε, και αντί να γκρινιάζουμε και να αντιδρούμε, πηγαινοερχόμαστε χαζογελώντας, σαν κι αυτούς τους περίεργους στα πρωινάδικα.
Στη «νέα Ελλάδα» τους όλοι είμαστε χωρίς δικαιώματα και δίχως μέλλον. Εκτός από τους παράγοντες των αγορών, τους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές, τους μεσάζοντες και τους κάθε λογής διαπλεκόμενους. Ολους αυτούς, δηλαδή, που τα έφαγαν μαζί, αλλά έστειλαν σ' εμάς το λογαριασμό. Ολους αυτούς που ακόμα και τώρα τρώνε και πίνουν στην υγεία των κορόιδων.
Γιατί, με τέτοιους πολιτικούς και τέτοια πολιτική, αυτοί που πήραν όλες τις δουλειές δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως στερέψει η κάνουλα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνεται «ειδική οικονομική ζώνη», αλλά πάντα θα υπάρχουν «προγράμματα» γι' αυτούς που έχουν... άκρες.
Φύλαξη σχολείων; Μια χαρά είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που θα την αναλάβουν. «Λουκέτο» στα τεχνικά Λύκεια; Δυο χαρές τα ιδιωτικά, που θα κάνουν πάρτι. Αποκομιδή απορριμμάτων; Τρεις χαρές οι ιδιωτικές εταιρείες, που θα κάνουν παιχνίδι. Διάθεση για... μεταρρυθμίσεις να υπάρχει και η χώρα γίνεται λουκούμι για τους «επενδυτές». Αφού βέβαια, πρώτα, με πολλή επιμέλεια, την κάνουν ρημαδιό απ' άκρη σ' άκρη.
 

Αφίσα των συνδικάτων στα Μέσα Μεταφοράς - Συνάντηση με Μ. Χρυσοχοίδη

Μια πολύ καλή αφίσα βγήκε σήμερα απο τα συνδικάτα στα Δημόσια Μέσα  Μεταφοράς και θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες σε λεωφορεία , τρένα και μέσα σταθερής τροχιάς .
Η αφίσα συνοδεύεται  απο μια ανακοίνωση ( την δημοσιεύουμε παρακάτω ) και αποτελεί το πρώτο αποτέλεσμα  της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί με όλα τα μέσα μεταφοράς πριν μερικές μέρες στα γραφεία της ΠΟΣ .

Με την συμμετοχή και της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών κ . Χρυσοχοίδη την Δευτέρα 15 Ιουλίου και με θέματα  >

  • Την άρση της επίταξης των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες ( ΣΤΑ.ΣΥ )
  • Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας 
  • Την διόρθωση των λαθών που προέκυψαν με την ΚΥΑ για το επικίνδυνο και ανθυγιεινό .
  • Τις αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς 
Η ανακοίνωση προς το επιβατικό κοινό 

Κλικ για μεγέθυνση 

Ελπίζουμε οι πρωτοβουλίες των συνδικάτων στα Μέσα Μεταφοράς να συνεχιστούν καθώς ο συντονισμός και η ενοποίηση τους είναι αυτή που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για όλους τους εργαζόμενους .


Θετική είναι κ η συμμετοχή της ΓΣΕΕ (...επιτέλους ! ), με την νέα Διοίκηση που έχει προκύψει μετά τις τελευταίες εκλογές της να δείχνει ότι θέλει να είναι ποιο δραστήρια και να ξεπεράσει το παρελθόν.Στο χέρι της είναι να το αποδείξει .
Ευχόμαστε να συνεχιστεί η προσπάθεια κ επιτέλους ο συνδικαλισμός να επιστρέψει στον αρχικό του σκοπό , πράγμα που επιθυμεί όλη η Ελληνική Κοινωνία . 

Εμείς κλείνοντας οφείλουμε να τονίσουμε  την μεγάλη προσπάθεια της ΠΟΣ τον τελευταίο διάστημα  (  Ιδιαίτερα του Προεδρείου , κ του Προέδρου Θ. Λεβέντη που συμμετέχει κ στην νέα Διοίκηση της ΓΣΕΕ  )  και όλων των συνδικαλιστών στον σιδηρόδρομο που πιστεύουν σε αυτήν την προοπτική .

BBC: Ελαφονήσι, ένα καλά φυλαγμένο μυστικό

Η «ασυνήθιστα ήσυχη, μακριά από την εμπορική εκμετάλλευση παραλία με τη ροζ άμμο και τα φωτεινά γαλάζια νερά» μάγεψε τους συντάκτες του BBC Travel. Πρόκειται για το Ελαφονήσι στην Κρήτη μία παραλία στην οποία... υποκλίθηκε και το BBC, αφού την συμπεριέλαβε στα πιο όμορφα
«μυστικά» της Ευρώπης.

Το βρετανικό δίκτυο παρουσίασε τις «πέντε μυστικές ευρωπαϊκές παραλίες» που προσφέρουν μοναδικές ομορφιές χωρίς να είναι γεμάτες κόσμο, ξαπλώστρες και φασαρία και η Ελλάδα δε θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει.

Μπορείτε να περπατήσετε στα ρηχά διάφανα νερά για να φτάσετε στο μικρό νησάκι κοντά στην ακτή που βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη της Κρήτης, αναφέρει το δημοσίευμα για το Ελαφονήσι.
«Είναι ασυνήθιστα ήσυχο και απαλλαγμένο από εμπορικές δραστηριότητες» τονίζει και ενημερώνει πως μπορεί κανείς να φτάσει εκεί και με λεωφορείο και με αυτοκίνητο.
Τα υπόλοιπα τέσσερα «καλά φυλαγμένα μυστικά» της Ευρώπης είναι:

Η παραλία του Isle of Harris στις Εβρίδες της Σκοτίας, που διαθέτει άσπρη άμμο και κρυστάλλινα γαλάζια νερά, ενώ μοιάζει να έχει «δημιουργηθεί» για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των σέρφερ.
Η Côte Sauvage στην δυτική ακτή της Γαλλίας, η οποία πλαισιώνεται από πλούσιο δάσος με πεύκα και βελανιδιές και άσπρη άμμο, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο μέσω «δύσκολης» πεζοπορίας.
Η παραλία Bidderosa της Σαρδηνίας, επίσης περιοχή που προστατεύεται για τη μεγάλη της οικολογική αξία. Διαθέτει τα χαρακτηριστικά μπλε νερά της περιοχής με την «εξωτική» άσπρη άμμο και βρίσκεται κοντά στην μεσαιωνική πόλη Οροσέι.

Η παραλία Cala Varques της Μαγιόρκα που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης και ενός μονοπατιού. Τα νερά της σύμφωνα με το BBC θυμίζουν πισίνα ενώ στο περιβάλλον της βρίσκεται ένα όμορφο πευκοδάσος. Στην παραλία δεν υπάρχει καμία τουριστική εγκατάσταση. (protothema)
 
prisonplanet.gr

Στα πρόθυρα πτώχευσης η Praktiker στη Γερμανία

Η μεγάλη γερμανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων Praktiker ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των υψηλών χρεών της, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν βασίζεται πλέον στην υπόθεση ότι ο όμιλος μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες του, μετά τη χωρίς συμφωνία κατάληξη των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές της για τη χρηματοδότηση.
«Το διοικητικό συμβούλιο της Praktiker δεν δέχθηκε τη θετική πρόβλεψη για τη συνέχεια της εταιρείας Praktiker και συγκεκριμένων εταιρειών του ομίλου», ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 67% στην έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό χρέος της αποτελούν λόγους για την πτώχευσή της με βάση το γερμανικό δίκαιο. «Το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει για ποιά νομικά πρόσωπα του ομίλου θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις πτώχευσης και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής όσο το δυνατόν συντομότερο», πρόσθεσε η εταιρεία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για μία νέα αναδιάρθρωση των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεων ήταν «ανεπιτυχείς» το βράδυ της Τετάρτης, «επειδή ορισμένοι όμιλοι πιστωτών της δεν παρείχαν την έγκρισή τους για αυτή τη χρηματοδότηση». H Praktiker έχει 430 καταστήματα σε 9 χώρες.

Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα

Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι της εταιρείας στην Ελλάδα, «οι εξελίξεις στην Praktiker Γερμανίας δεν αφορούν την Praktiker Ελλάδος».

Σύμφωνα με την εταιρεία, «η Praktiker Hellas, όπως και όλες οι εταιρείες της Praktiker που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (Praktiker International GmbH) καθώς και οι εταιρείες της Max Bahr (Premium Βrand του Ομίλου στη Γερμανία), δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Praktiker AG που αφορούν ενέργειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του Ομίλου για συγκεκριμένες δραστηριότητες στη Γερμανία και συνδέονται με την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων από τις συγκεκριμένες μονάδες.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Praktiker Hellas παραμένει η μόνη κερδοφόρα αλυσίδα στον κλάδο της στην Ελλάδα, και μία από τις καλύτερες σε αποδόσεις στον Όμιλο Praktiker, με κύκλο εργασιών 196 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2012. Η εταιρεία λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1991, έχοντας σήμερα 14 καταστήματα και ηλεκτρονικό κατάστημα που πρόσφατα αναβαθμίστηκε.

Το εκτεταμένο πλάνο δραστηριοτήτων της ελληνικής εταιρείας, ως μέλος του Ομίλου Praktiker, συνεχίζεται κανονικά, αναμένοντας ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για το 2013.

ΝΔ & ΠΑΣΟΚ: "Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ"! - Διατάξη-όνειδος: "Μετατάσσονται ή απολύονται όλοι πλην των ανθρώπων μας"!

Mια καθαρή πρόκληση απέναντι στους εξαθλιωμένους πολίτες αποτελεί η διάταξη που περιλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο που εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες και αφορά την εξαίρεση από απολύσεις και αναγκαστικές μετατάξεις των δημόσιους υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου
τομέα οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στα γραφεία των υπουργών, των κομμάτων και των βουλευτών.


Να σημειωθεί ότι κάθε βουλευτής δικαιούται να έχει έως και τέσσερις συνεργάτες αποσπασμένους από υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ σημαντικό αριθμό δικαιούνται και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων (σ.σ. ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη).

Το "βαθύ κράτος" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μία επίδειξη αλαζονείας και παλαιοκομματισμού προστατεύουν τους "πολύ" δικούς τους ανθρώπους, μέσω των οποίων ελέγχουν, φυσικά την κρατική μηχανή.

Η συγκεκριμένη διάταξη (αρ.90 παρ. 2), αποτελεί ακόμα μία απόδειξη οτι "τίποτα δεν αλλάζει" σε μία χώρα όπου έχει πληγεί από έναν οικονομικό Αρμαγεδόνα.

Αλλά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να επιβιώνουν όπως οι κατσαρίδες μετά από πυρηνική καταστρoφή και να κυβερνούν την χώρα έστω και με κλάσμα των εκλογικών ποσοστών που είχαν...


Αναγκαστική προσγείωση ελληνικού αεροσκάφους με 170 επιβάτες στο Τελ Αβιβ

Αναγκαστική προσγείωση στο Τελ Αβίβ πραγματοποίησε αεροσκάφος ελληνικών συμφερόντων που εκτελούσε πτήση τσάρτερ και μετέφερε 170 επιβάτες και πλήρωμα. Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Μπεν Γκουριόν”, έχοντας παρουσιάσει τεχνικό πρόβλημα.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στα υδραυλικά συστήματα του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα ο πιλότος να ζητήσει άδεια για αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου που επικαλείται το Associated Press, “το αεροδρόμιο τέθηκε σε συναγερμό μετά το SOS του κυβερνήτη αλλά τελικά το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς να υπάρξει πρόβλημα”.

 Όλοι οι 170 επιβαίνοντες είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ. Πάντως,δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ο τύπος του αεροσκάφους ή η εταιρεία στην οποία ανήκει.

Financial Times: Η Ομερτά της Ευρώπης για το επόμενο Ελληνικό κούρεμα

Κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να εγκρίνουν επιπλέον χρηματοδότηση για στήριξη της Ελλάδας. Εάν κάτι δεν αλλάξει δραστικά, το ίδιο θα ισχύσει και για την Πορτογαλία.
Και τα υπάρχοντα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα; Η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, επιμένει ότι δεν θα επιβληθούν νέες ζημιές στους πιστωτές της χώρας, που πλέον είναι κυρίως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Όποιος, όμως, βάλει κάτω τους αριθμούς θα δει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να μειωθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους κάτω από το υποσχόμενο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2020 χωρίς τέτοια «κουρέματα» – ειδικά τώρα που είναι σαφές ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας δεν θα αποδώσει κάτι που έστω να πλησιάζει τον αρχικό στόχο μέχρι τα τέλη του έτους.
Κατ’ ιδίαν, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτουν ένα ακόμη πιο δυσάρεστο ερώτημα: Δεν είναι αυτό ένα θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί με τους Γερμανούς ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;

Αντιθέτως, η συνωμοσία της σιωπής φαίνεται πως έχει εδραιωθεί στις συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, με όλους φαινομενικά να συμφωνούν ότι καμία δύσκολη απόφαση δεν θα πρέπει να ληφθεί πριν τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Η κα. Μέρκελ και οι κυβερνητικοί της συνεργάτες, επιμένουν εμφατικά ότι καμία από τις υποθέσεις της Ευρώπης δεν έχει τεθεί σε κατάσταση αναμονής λόγω της γερμανικής προεκλογικής περιόδου. Δεν είναι όμως, αυτή η άποψη που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου αξιωματούχοι παραδέχονται ότι καθυστερούν αποφάσεις μέχρι το φθινόπωρο ώστε να αποφύγουν την εμπλοκή στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Η αναβολή των σοβαρών διλημμάτων για την Ελλάδα και την Πορτογαλία μπορεί να είναι θετική πολιτική τακτική για τους Χριστιανοδημοκράτες της κας. Μέρκελ. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους δύο υποθετικά ανεξάρτητους και αμερόληπτους θεσμούς που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση των προγραμμάτων Ελλάδας και Πορτογαλίας. Τώρα δείχνουν συνένοχοι στην προσπάθεια να κρυφτεί το θέμα κάτω από το χαλί.
Τη Δευτέρα, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, ως δύο από τα τρία μέλη της Τρόικας, υπέγραψαν τη νέα δόση των 4,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αν και παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι η «εφαρμογή πολιτικής» βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος. Αυτό ουσιαστικά αναβάλει τη λήψη οποιασδήποτε σοβαρής απόφασης για το κενό χρηματοδότησης μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ρωτήθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τι σκοπεύει να κάνει για το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει κενό δισεκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά αγνόησε το ερώτημα και στη συνέχεια μίλησε αόριστα για «διάφορες
χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις» που οι πιστωτές της ευρωζώνης έκαναν στο παρελθόν. Την Τετάρτη, αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν ότι δεν είναι δική τους δουλειά να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αυτός ο κώδικας σιωπής βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα προγραμμάτων σε Ελλάδα και Πορτογαλία που παραπαίουν, θα επαναστατήσουν ενάντια στα κυβερνώντα κόμματα και θα ψηφίσουν είτε την αντιπολίτευση ή τις αντιευρωπαϊκές ομάδες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο, στην εκλογική αναμέτρηση της Ολλανδίας που είχε παρουσιάσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα να αποσπούν το ένα τρίτο των ψήφων μόλις τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αν και η πολιτική στην Ολλανδία διαφέρει πολύ από τη γερμανική, οι δύο χώρες ακολουθούν αξιοσημείωτα παρόμοια στάση στα θέματα των κρατικών διασώσεων. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προσπάθησε να καταλαγιάσει τις ανησυχίες επιμένοντας δημοσίως ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια debate σε εθνική τηλεοπτική κάλυψη, έγινε κάτι αξιοσημείωτο. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Ντίντερικ Σάσμομ έσπασε το ταμπού και δήλωσε ότι όποιος υπόσχεται πως δεν θα δοθούν και άλλα χρήματα στην Ελλάδα, δίνει μία προεκλογική δέσμευση που δεν θα μπορέσει να τηρήσει.

Η αντίδραση της κοινής γνώμης; Ο κ. Σάμσομ εκτοξεύθηκε στις δημοσκοπήσεις και ενώ ερχόταν τρίτος βρέθηκε σε απόσταση μόλις μίας έδρας από τους Φιλελεύθερους του κ. Ρούτε όταν καταμετρήθηκαν οι ψήφοι.

Ίσως το μήνυμα από την άνοδο του κ. Σάμσομ να είναι πως, οι ψηφοφόροι, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές πολιτικές προκλήσεις, είναι αρκετά ώριμοι για να δεχθούν επώδυνες επιλογές. Ίσως να ισχύει το ίδιο και με τους Γερμανούς ψηφοφόρους…

Financial Times

Και η ΟΤΟΕ συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ

Στην εικοσιτετράωρη απεργία γενική απεργία της ΓΣΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου και στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, θα συμμετάσχει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Η ΟΤΟΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετική της ανακοίνωση τα εξής: «Η ΟΤΟΕ θα είναι παρούσα στους αγώνες των εργαζομένων της χώρας, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, ένα νέο τραπεζικό σύστημα, που θα λειτουργεί με φερεγγυότητα, έλεγχο και αξιοπιστία, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών και όχι σε όφελος των οικονομικών συμφερόντων».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελεύθερος ο συλληφθείς για τα ορυχεία

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πολυγύρου οδηγήθηκε ο 17χρονος, που συνελήφθη χθες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Χαλκιδικής, λίγο μετά την προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές.

Ο ανήλικος, που είναι γιος ενός εκ των δύο παραπάνω προφυλακισθέντων, παραπέμφθηκε να δικαστεί για πταίσμα σε Δικαστήριο Ανηλίκων, που όρισε τακτή δικάσιμο, ενώ αφέθηκε ελεύθερος.

Στο μεταξύ, ο δεύτερος συλληφθείς, ένας 73χρονος, που κατηγορείται για συμμετοχή στα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για αντίσταση κατά της Αρχής, νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

Όπως κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ, ο συνταξιούχος ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ και παρότι τραυματισμένος οδηγήθηκε αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην υγεία το νέο κύμα διαθεσιμότητας...

Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την υπαγωγή σε καθεστώς κινητικότητας του πλεονάζοντος διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού. Στις.....1.250 διαθεσιμότητες του τρέχοντος έτους θα προστεθούν άλλες τόσες το 2014.

Σε καθεστώς κινητικότητας μπαίνουν 2.500 εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας μετά τη διαθεσιμότητα στην εκπαίδευση και στους δήμους.

Πρόκειται για διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, το οποίο κατέχει οργανικές θέσεις μονάδων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Η διαδικασία των συγχωνεύσεων ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα και το σχέδιο θα παρουσιαστεί έως το τέλος του μήνα από το υπουργείο Υγείας.

«Είναι δέσμευση του υπουργείου να θέσει σε κινητικότητα 1.250 εργαζόμενους στην Υγεία έως το τέλος του έτους και άλλους 1.250 το 2014», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, καθώς το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από την κατάργηση των οργανικών θέσεων θα απορροφηθεί σε άλλες υπηρεσίες του ίδιου χώρου.

Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»
nonews-news.blogspot.gr

Παραιτούνται για την κινητικότητα

Τις παραιτήσεις τους αναμένεται να αποστείλουν αύριο, Παρασκευή, το πρωί, στον υπουργό Εσωτερικών και το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, διαμαρτυρόμενοι για την «κινητικότητα» των δημοτικών υπαλλήλων.

Η απόφαση για την ομαδική παραίτηση ελήφθη κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου. Οι 15 από τους 17 παρόντες δημοτικούς συμβούλους υπέγραψαν και υπέβαλαν στον δήμαρχο, Γιώργο Κάτσινο, τις παραιτήσεις τους, ενώ ο ίδιος συνέταξε τη δική του.

Οι δύο σύμβουλοι, που δεν ακολούθησαν την απόφαση των συναδέρφων τους, διατύπωσαν την άποψη ότι «το δημοτικό συμβούλιο έχει εκλεγεί για να αγωνιστεί και όχι να παραιτηθεί». Πρόκειται για τους Θόδωρο Δήμα και Βασίλη Τσιώλη. Ο τελευταίος διετέλεσε στο παρελθόν και αντιδήμαρχος.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα αυτοκτονία 35χρονης μητέρας δυο ανήλικων ! Κανείς εισαγγελέας θα ασχοληθεί με το Ελληνικό αίμα που ρέει άφθονο ;

Συγκλονισμένη είναι τοπική κοινωνία στο Δομοκό, από την αυτοκτονία 35χρονης μητέρας δυο ανήλικων παιδιών. Όλα έγιναν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι στη βεράντα του σπιτιού της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας γείτονας είδε τη γυναίκα να βγαίνει με την καραμπίνα στα χέρια στη βεράντα και συμπεριφέρεται περίεργα. Επειδή προφανώς δεν ήξερε πως λειτουργεί πρώτα πυροβόλησε δοκιμαστικά στον αέρα.

Όταν ο γείτονας κατάλαβε τι πάει να κάνει άρχισε να της φωνάζει προσπαθώντας να την σταματήσει. «Για όνομα του θεού μην το κάνεις!», της φώναξε και εκείνη απάντησε: «Ξέρω εγώ τι κάνω...» Ο γείτονας κάλεσε σε βοήθεια και έτρεξε προς το σπίτι της 35χρονης, δυστυχώς όμως μέχρι να μπουν μέσα άκουσαν το μπαμ και «πάγωσαν».

Η 35χρονη είχε βάλει την καραμπίνα στο κεφάλι και είχε πατήσει την σκανδάλη. Όταν οι γείτονες έφτασαν στη βεράντα δεν μπορούσαν πλέον να της προσφέρουν καμία βοήθεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η 35χρονη μητέρα εκείνη την ώρα ήταν μόνη της στο σπίτι. Δεν έχει βρεθεί κάποιο σημείωμα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Το Α.Τ. Δομοκού διενεργεί προανάκριση, ενώ η σορός της 35χρονης θα μεταφερθεί στην Αθήνα για νεκροψία νεκροτομή.

Πρόκειται για την τρίτη αυτοκτονία νεαρής μητέρας απο τις αρχές του Ιουλίου.

defencenet.gr

Η συμμορία των 7 ρίχνει την κυβέρνηση ; ΑΜΗΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ !!!

7 μαύρες βαλίτσες αναζητούν ισάριθμους (γαλάζιους και πράσινους) βουλευτές!

Κάρλος
Συναγερμός έχει σημάνει σε Μαξίμου και Ιπποκράτους καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως  τα
συμφέροντα ετοιμάζονται να εξαγοράσουν 6-7 βουλευτές και να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά καταψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο!

Από τον
Η αξία της συγκεκριμένης εξαγοράς κυμαίνεται από 150.000 έως 300.000 ευρώ η κάθε αρνητική ψήφος. Παλαιότερα η ταρίφα ήταν πιο ακριβή αλλά με την κρίση έχουν πέσει οι τιμές!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού, οργιάζουν οι συναντήσεις στο παρασκήνιο καθώς οι εμπλεκόμενοι αποφεύγουν να μιλάνε στα κινητά.

Το νταλαβέρι έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας 3 άνθρωποι κλειδιά οι οποίοι μιλάνε για λογαριασμό των επιχειρηματιών. Oι νταλαβαριτζήδες υπόσχονται στους γαλάζιους και πράσινους βουλευτές εκτός από την κασαδούρα, ζωή ατίθασου κροίσου, με sex, κόκα, πιστωτικές κάρτες ζαλιστικού ορίου, μόνιμες διακοπές στη Μύκονο και τα ουρί του παραδείσου. Το θέμα που αποκάλυψε το Κουρδιστό Πορτοκάλι είναι κεντρικό χτύπημα στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο φοβούνται αντάρτικο στη ΝΔ.

Η κατάσταση παραπέμπει στις μαύρες βαλίτσες των Τεμπών και την μερακλίδικη πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Μάλιστα στην κυβέρνηση-όπως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη στο Capital-, έχει ανάψει φωτιές και η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, για την οποία μη νιώσετε έκπληξη σε περίπτωση αναβολής!

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει μέχρι τελικής πτώσεως(!) ο Σόιμπλε να βρει ψηφισμένο το πολυνομοσχέδιο καθώς απ΄αυτό εξαρτάται η πρώτη δόση των υποδόσεων. Δεύτερον, για να μη συμπέσει η άφιξή του με τις κινητοποιήσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα οργανωθούν έξω από τη Βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας Σαμαράς και Βενιζέλος δεν φοβούνται εκείνους που τοποθετούνται δημοσίως (Κακλαμάνης, Ταμήλος, Κουκουλόπουλος), αλλά εκείνους που παραμένουν σιωπηλοί ενώ είναι σεσημασμένοι αχυράνθρωποι συμφερόντων!

Να σημειωθεί ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν μαζί 155 βουλευτές, ενώ η ΔΗΜΑΡ (και σύσσωμη η ...κανονική αντιπολίτευση) έχει ταχθεί εναντίον του πολυνομοσχεδίου. Αν υπολογίσουμε και τον Μαρκόπουλο φθάνουν στους 156, άρα με 7 εξαγορασμένους εθνοπατέρες καπούτ!
Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο, ενώ για μια ακόμη φορά το βαθύ κράτος της διαπλοκής ετοιμάζεται να δείξει ποιος κάνει κουμάντο.
 
Μπροστά σ΄αυτό τον φόβο Σαμαράς και Βενιζέλος παρέδωσαν σε ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ την νέα Δημόσια Τηλεόραση και τις συχνότητες της!...

Στο 26,9% η ανεργία τον Απρίλιο με νέα άνοδο

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.337.621 άτομα, καθώς αυξήθηκαν κατά 194.746 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (αύξηση 17,0%) και κατά 24.025 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2013 (αύξηση 1,8%).
Το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2013 ανήλθε σε 26,9% έναντι 23,1% τον Απρίλιο του 2012 και 26,8% το Μάρτιο του 2013.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Απρίλιο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.636.042 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.337.621 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.337.051 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 159.955 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (μείωση 4,2%) ενώ αυξήθηκαν κατά 43.668 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2013 (αύξηση 1,2%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 194.746 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (αύξηση 17,0%) και κατά 24.025 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2013 (αύξηση 1,8%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.770 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (μείωση, 7%) και κατά 20.218 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2013 (μείωση 0,6%).

ΚΑΖΑΚΗΣ - H Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η ευρωζώνη καταρρέει μέσα στην πιο απόλυτη παρακμή όπως η αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία...

Από την ιστορία είναι γνωστό ότι η αρχαία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, δηλαδή ένα είδος Ευρωπαϊκής Ένωσης της εποχής, καθώς μετέτρεπε τους υπηκόους της σε μαλθακούς υπόδουλους της πιο παρασιτικής και αδίστακτης άρχουσας τάξης που είχε γνωρίσει μέχρι τότε ο κόσμος άρχισε η
κοινωνία στο σύνολό της να αποσαθρώνεται και να παρακμάζει σε βαθμό πρωτόγνωρο μέχρι τότε. Η προσωπική ικανότητα και παλικαριά, η αγάπη για τη λευτεριά και το δημοκρατικό ένστιχτο της μάζας που θεωρούσε όλες τις υποθέσεις της πολιτείας σαν δικές της και είχαν κάνει την παλιά Ρώμη μεγάλη, είχαν εξαφανιστεί παντελώς. Την θέση τους είχε πάρει ο παρασιτισμός σ’ όλο του το μεγαλείο και η κοινωνική ηθική του όχλου, που σαν συρφετός ζούσε από τις αγαθοεργίες, ή τους εμφυλίους των αρχόντων της αυτοκρατορικής Ρώμης.

Δεν ήταν ο βούρδουλας που κρατούσε σε υποταγή τους αμέτρητους δούλους, τους ακόμη περισσότερους πληβείους και μυριάδες προλετάριους. Δεν ήταν ο δήμιος που τους εξανάγκαζε να ζουν μια ζωή χαμερπή στα πόδια των αρχόντων. Δεν υπήρχε ανάγκη για βούρδουλα. Εκεί που δεν υπάρχει παλικαριά και αγάπη για την ελευθερία οι τύραννοι δεν έχουν ανάγκη τον βούρδουλα, ούτε τον δήμιο. Την θέση του βούρδουλα πήρε ο αβάσταχτος φόρος και το τοκογλυφικό χρέος. Για να γλυτώσουν το αβάσταχτο βάρος των φόρων, πολλοί μικροϊδιοκτήτες προτιμούσαν να πουληθούν σαν δούλοι, μιας και οι τελευταίοι δεν πλήρωναν φόρους και η ελευθερία από τον φοροεισπράκτορα ήταν πιο γλυκιά σαν κίνητρο από την προσωπική ελευθερία.

Την πρώτη περίοδο της Ρωμαϊκής δημοκρατίας η δουλεία λόγω χρέους (nexum) ήταν αποδεχτή. Ο οφειλέτης έθετε τον εαυτό του ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του ως εγγύηση για την περίπτωση που δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος του. Όμως η τοκογλυφία αλλά και η κακομεταχείριση των οφειλετών ήταν απαράδεκτη. H κακομεταχείριση ενός οφειλέτη από τον δανειστή κάτοχο του nexum στάθηκε η αφορμή να καταργηθεί με το νόμο Lex Poetelia Papiria το 326 π.Χ. κατά Λίβυο. Ωστόσο, καθώς η τοκογλυφία μετατράπηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες πλουτισμού των αρχόντων της αρχαίας Ρώμης, τα δικαστήρια έβγαζαν σωρηδόν αποφάσεις που μετέτρεπαν σε δούλο του δανειστή, τον οφειλέτη που δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος του.

Το βάρος του χρέους άρχισε να πέφτει βαρύ σαν σάβανο στα πλειβιακά στρώματα της αρχαίας Ρώμης από νωρίς. Όταν οι αδελφοί Γράκχοι και οι οπαδοί τους το 133 π.Χ. προσπάθησαν να «κουρέψουν» τα χρέη των πληβείων, η κυρίαρχη τάξη που έλεγχε την Σύγκλητο αντέδρασε με βία, δολοφονώντας, σφάζοντας και καίγοντας τους εχθρούς της σε ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο. Η τελευταία οργανωμένη προσπάθεια για να απαλλαγούν οι πληβείοι από την μέγγενη του χρέους ήταν η αποκαλούμενη συνωμοσία του Κατιλίνα το 63-62 π.Χ.. Όποιος τολμούσε να μιλήσει έστω για διαγραφή χρεών τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι, ενώ τις αντιδράσεις των μαζών ακολοθούσαν πάντα σφαγές και πόλεμοι. Ο ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος (56-120 μ.Χ.) γράφει στα Χρονικά (βιβλίο IV, 16): «Η κατάρα της τοκογλυφίας ήταν πράγματι από παλιά στη Ρώμη και συνιστούσε την πιο συχνή αιτία για στάση και διχόνοια…»

Έως τον 5ο αιώνα η οικονομία της Ρώμης είχε καταρρεύσει. Οι συχνές στάσεις και οι εμφύλιοι, καθώς και οι αμέτρητοι πεινασμένοι που συσσωρεύονταν στις πόλεις, έκαναν πολλούς να καταφύγουν στην ύπαιθρο. Όταν ο αριθμός των δούλων που δεν άφηναν φόρους στο αυτοκρατορικό κράτος πλήθυναν τόσο ώστε ο κρατικός κορβανάς να μην μπορεί να συλλέξει όσα χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τα λούσα, τον παρασιτισμό και τους πολέμους της αυτοκρατορικής κλίκας, τότε επινοήθηκε ένα νέο σύστημα δουλείας. Πρώτα απαγορεύτηκε το να πουλά κάποιος τον εαυτό του σαν δούλο κι έτσι πλήθυναν οι χρεώστες, οι οφειλέτες. Ο οφειλέτης πια δεμένος με τον δανειστή του, υποχρεωνόταν πολλές φορές να δουλέψει ένα κομμάτι γης που του το παραχωρούσε ο άρχοντας δανειστής του μέχρι να ξεχρεώσει.

Έτσι ο δούλος έγινε δουλοπάροικος που μπορούσε αφενός να φορολογηθεί και ταυτόχρονα η δουλειά η δικιά του, της οικογένειάς του και τα προϊόν της καθώς και η γη με την οποία ήταν δεμένος ανήκαν στον άρχοντα. Μέχρι να ξεχρεώσει. Όμως καθώς ο άρχοντας έλεγχε το χρέος, ο δουλοπάροικος ήταν βέβαιο ότι δεν μπορούσε ποτέ να ξεχρεώσει. Ούτε αυτός, ούτε τα παιδιά του, ούτε τα παιδιά των παιδιών του. Μ’ αυτό το καθεστώς, την δουλοπαροικία του χρέους, την πεονία όπως αποκαλείται, εισήλθε στο ιστορικό προσκήνιο η φεουδαρχία.

Ο παλιός ελεύθερος μικροκτηματίας και τεχνίτης, που κυριαρχούσε στον πληθυσμό της παλιάς δημοκρατικής Ρώμης, είχε αντικατασταθεί πια με τον υπόδουλο του κράτους και του άρχοντα, που τα έχει χάσει όλα, μαζί και τη θέληση για ζωή. Έχει μετατραπεί σε επαίτη των ισχυρών. Κι οι επαίτες δεν ασκούν ούτε διεκδικούν δικαιώματα, επιβιώνουν απλά κατά παραχώρηση του ισχυρού και της εξουσίας. Γι’ αυτό και οι πληθυσμοί που έχουν καταντήσει επαίτες στην ιστορία δεν ήταν ποτέ σε θέση για τίποτε καλύτερο εκτός από το να ξεσπούν σε λεηλασίες, σε αλληλοσφαγές και να υπηρετούν τυράννους.

Με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορική κοινωνία στην πιο απόλυτη παρακμή, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κοινωνικές δυνάμεις που να μπορούν να δώσουν ζωή μέσα από την ανατροπή του χρεοκοπημένου καθεστώτος, δεν έμενε τίποτε άλλο εκτός από τις επιδρομές των βαρβαρικών ορδών. Ο Ένγκελς έγραφε εύστοχα: «Ότι ζωντανό και ζωογόνο έδωσαν οι Γερμανοί στον Ρωμαϊκό κόσμο ήταν βαρβαρικό. Είναι αλήθεια πώς μόνον οι βάρβαροι μπορούν να ξαναδώσουν ζωή σ’ έναν κόσμο που βρίσκεται στην αγκαλιά ενός πεθαμένου πολιτισμού.»

Πολλά χρόνια αργότερα ένας άλλος Γερμανός σοσιαλιστής, ο Πάουλ Λεντς, τόσο αριστερός όσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν είχε πρόβλημα να επικαλεστεί τον Ένγκελς για να σταθεί υπέρμαχος του παγκόσμιου πολέμου που είχε προκαλέσει ο Γερμανός Κάιζερ, λέγοντας: «Μας αποκαλούν βαρβάρους! Πολύ καλά! Οι πρόγονοί μας ήταν ακόμη βάρβαροι, όταν προσέφεραν μια τεράστια υπηρεσία στην ανθρωπότητα συντρίβοντας την παγκόσμια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε τεμάχια και ανοίγοντας μια διέξοδο για την ιστορική εξέλιξη, η οποία φαίνεται να είχε όλα παρασυρθεί σε αδιέξοδο, μια διέξοδος με παγκόσμια ιστορική σημασία. Και τι ήταν αυτό που επέτρεψε στην Γερμανική φυλή να εκτελέσει την αποστολή της στην παγκόσμια ιστορία; Τι τους έκανε ικανούς να δώσουν νέα ζωή στην Ευρώπη; Ήταν αυτό που ο Φρίντριχ Ένγκελς κάποτε διακήρυξε, αποκλειστικά η βαρβαρότητά τους!»

Αυτά γράφονταν καταμεσής του πρώτου παγκοσμίου πολέμου με όλη την βαρβαρότητά του στο απόγειό της. Και τα έγραφε ένας αριστερός, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστός – όπως τουλάχιστον έλεγε – μαθητής του Μαρξ και του ΄Ενγκελς. Εξέφραζε την κυρίαρχη προβληματική της ηγεσίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας εκείνη την εποχή, η οποία εκλάμβανε το παγκόσμιο πόλεμο ως μια μάχη για την επιβολή του παγκόσμιου πολιτισμού. Κι έτσι επέλεξαν πάρουν θέση υπέρ εκείνου που φάνταζε στα μάτια τους ως λιγότερο βάρβαρος στην επιβολή του πολιτισμού παγκόσμια.

Όμως στη διάρκεια του πολέμου με την βαρβαρότητα των αντιμαχομένων να ξεπερνά κάθε όριο κι από τις δυο μεριές των χαρακωμάτων, το παραμύθι άλλαξε. Η Γερμανία ήταν η αδικημένη και ο φορέας της παγκόσμιας επανάστασης, μιας και πολεμά εναντίον της κυρίαρχης παγκόσμιας αυτοκρατορίας, της Βρετανικής. Επομένως ακόμη και η βαρβαρότητα συγχωρείται από την μεριά των Γερμανών. Το παράξενο είναι ότι από μια σκοπιά είχαν δίκιο. Οι Γερμανοί μπόρεσαν στις πιο κρίσιμες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας να εκβιάσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις με σχεδόν αποκλειστικό μέσο την πιο απροκάλυπτη βαρβαρότητά τους. Αυτό δεν έγινε και με τον Γερμανικό ναζισμό; Αυτό δεν γίνεται και σήμερα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η ευρωζώνη καθώς μετεξελίσσεται σε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία σε συνθήκες μιας πρωτοφανούς κρίσης, ζει ημέρες ανάλογες με εκείνες της τελευταίας Ρώμης. Η τρομακτική παρακμή που σκεπάζει σαν τέφρα τα πάντα σκοτώνει ότι ζωντανό υπάρχει ακόμη στις ανεπτυγμένες κοινωνίες των κρατών μελών. Το πρόβλημα δεν είναι απλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται, αλλά η αποπνικτική ατμόσφαιρα όπου τα πάντα αποφασίζονται κάπου μακριά, απρόσιτα, με τους λαούς να χάνουν ακόμη και την θέληση για να ζήσουν. Αν δεν έχουν μετατραπεί, σίγουρα μετατρέπονται σε υπεξούσιους, σε άθλιους υπηκόους, ικανούς μόνο για επαιτεία.

Η απολυταρχία που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ευρώπη μόνο με την παρακμιακή Ρώμη μπορεί να συγκριθεί ιστορικά. Ενώ οι ευρωπαϊκοί λαοί χάνουν σιγά-σιγά την ταυτότητά τους, τις ρίζες και την ιστορία τους για να μετατραπούν σε άθλιες σκιές του μακρινού εαυτού τους, σε ομοιόμορφα κλισέ καταναλωτών και πολιτών της αγοράς ικανούς μόνο για να επιβιώνουν σ’ έναν εικονικό κόσμο που δημιουργεί σχεδόν αποκλειστικά το μάρκετινγκ των εταιρειών και της απόκοσμης υπερεθνικής εξουσίας.

Η εθνική μειοδοσία, η εσχάτη προδοσία, ο δοσιλογισμός που κάποτε οι λαοί, τα έθνη και τα κράτη θεωρούσαν ως υπέρτατο αμάρτημα, σήμερα θεωρείται τόσο κοινή πρακτική που κανέναν δεν απασχολεί σε δεξιά και αριστερά. Πρόκειται για το αναγκαίο προϊόν της κατάλυσης του έθνους κράτους και της επιβολής μιας δοτής «διεθνοποίησης» που στην πράξη και στην ιδεολογία της ταυτίζεται με την επικράτηση των ανοιχτών συνόρων, των ανοιχτών αγορών και των ανοιχτών κοινωνιών στην ασυδοσία του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πάντα έχουν πια την ανταλλακτική τους αξία στον κόσμο των κεφαλαιαγορών, ακόμη και η προσωπική τιμή μαζί με την αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχουν δικαιώματα και επομένως δεν υπάρχουν διεκδικήσεις. Ούτε ανάγκη για αγώνες. Υπάρχει μόνο ο νόμος της πυγμής και της ισχύος. Σ’ έναν κόσμο όπου δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα στους λαούς, δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατικής κυριαρχίας, τότε δεν έχει κανένα νόημα και η προδοσία. Αυτό που οι δωσίλογοι σήμερα εμφανίζουν ως στάση ευθύνης, οι δήθεν επαναστάτες αριστεροί δικαιολογούν με το γνωστό «είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!»

Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο απλή. Και θα αφήσουμε να την διηγηθεί ένας μετρ εκείνης της πολιτικής και της ιδεολογίας που σήμερα συνεπαίρνει δεξιά και αριστερά, ο Αδόλφος Χίτλερ:

«Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα έθνη που καταθέσαν τα όπλα χωρίς να εξαναγκαστούν απόλυτα, προτιμούν κατόπι να δεχτούν τις χειρότερες ταπεινώσεις και να κάνουν τις πιο ταπεινωτικές υποχωρήσεις παρά να προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν την τύχη τους με μια νέα προσφυγή στη βία. Αυτό εξηγείται ανθρώπινα. Ένας συνετός νικητής, όποτε είναι δυνατόν, δεν θα θελήσει να επιβάλλει τις αξιώσεις του στον ηττημένο παρά μόνο σε δόσεις. Μπορεί τότε να είναι σίγουρος ότι ένα έθνος το οποίο έχει χάσει τη δύναμη του χαρακτήρα του και τέτοιο είναι κάθε ένα που υποτάσσεται εθελοντικά, δεν πρόκειται να βρει κανένα επαρκή λόγο σε κάθε μία από αυτές τις λεπτομερείς καταπιέσεις ώστε να καταφύγει στα όπλα για μια ακόμη φορά. Έτσι, όσο περισσότερους εκβιασμούς κάνει με χαρά αποδεκτούς, τόσο λιγότερο φαίνεται δικαιολογημένη στα μάτια του λαού η προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του από μια νέα, προφανώς απομονωμένη, αν και πραγματικά διαρκώς επαναλαμβανόμενη, καταπίεση. Ειδικά όταν, μετά από μια ολόκληρη σειρά τέτοιων ενεργειών, τόσο περισσότερες και μεγαλύτερες δυστυχίες έχει υποφέρει ήσυχα και με ανεκτικότητα χωρίς να αντιδράσει. Η πτώση της Καρχηδόνας είναι η φρικτή εικόνα μιας τέτοιας αργής, αυτοεκπληρούμενης εκτέλεσης ενός έθνους. Κατά συνέπεια, Clausewitz, στο έργο του ‘Drei Bekenntnissen’, επίσης, ξεχωρίζει αυτή τη σκέψη με τον δικό του ασύγκριτο τρόπο και για πάντα, όταν λέει: «Η κηλίδα μιας δειλής υποταγής δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί». Ότι αυτή η σταγόνα του δηλητηρίου στο αίμα ενός έθνους περνά στην αιωνιότητα και θα ακρωτηριάσει και θα αποδυναμώσει την θέληση των επόμενων γενεών. Ότι, σε σύγκριση με αυτό, «ακόμη και η εξαφάνιση της ελευθερίας μετά από έναν αιματηρό και έντιμο αγώνα εξασφαλίζει την αναγέννηση ενός έθνους και είναι ο σπόρος της ζωής από τον οποίο ένα νέο δέντρο κάποια μέρα θα αποκτήσει γρήγορα ρίζες ». Φυσικά, ένα έθνος που έχει ατιμαστεί και έχει χάσει τη δύναμη χαρακτήρα του δεν νοιάζεται γι’ αυτό το είδος της διδασκαλίας. Μιας και όποιος την καλλιεργεί είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να βυθιστεί τόσο χαμηλά, ενώ καταρρέει μόνο αυτός που την ξεχνά, ή δεν θέλει πλέον να τη γνωρίζει. Έτσι, δεν πρέπει κανείς να αναμένει ότι οι εκπρόσωποι αυτής μικρόψυχης υποταγής θα μετανοήσουν ξαφνικά, προκειμένου, βάσει των δεδομένων και την ανθρώπινη εμπειρία, να ενεργήσουν διαφορετικά από ό,τι μέχρι σήμερα. Αντίθετα, αυτοί οι ίδιοι οι άνθρωποι θα κρατούν κάθε τέτοιο μάθημα σε απόσταση μέχρι το έθνος είτε μια για πάντα να εθιστεί στο ζυγό της δουλείας του, είτε μέχρις ότου να αναδειχθούν καλύτερες δυνάμεις στην επιφάνεια για να αρπάξουν την εξουσία από τα χέρια των κυβερνώντων αυτής της διαβόητης διαφθοράς. Στην πρώτη περίπτωση, αυτοί οι κυβερνώντες καταφέρνουν να μην αισθάνονται καθόλου άσχημα, αφού όχι σπάνια τους έχει ανατεθεί από τους νικητές το γραφείο επιστασίας των δούλων, που στη συνέχεια αυτοί οι αχαρακτήριστοι τύποι ασκούν πάνω στο δικό τους έθνος με μια σκληρότητα πολύ πιο ανελέητη από κάθε αλλοδαπό θηρίο που θα τοποθετούσε ο ίδιος ο εχθρός στην νικημένη χώρα.»

Πόσο διαφέρει επί της ουσίας η προβληματική του Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην Ιταλού πρωθυπουργού και αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, σε συνέντευξή του στη La Stampa (13 Ιουλίου 2000) όπου υπήρξε αποκαλυπτικός σχετικά με το χαρακτήρα της ΕΕ:

«Στην Ευρώπη χρειάζεται κανείς να δρα με το «σαν να» – σαν να είναι αυτό που επιδιώκεται κάτι πολύ λίγο, ώστε να αποσπαστούν πολλά, σαν να πρόκειται τα κράτη να παραμείνουν κυρίαρχα, ώστε να πειστούν να εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους. Η Επιτροπή στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα, θα πρέπει να δρα σαν να είναι κάποιο τεχνικό εργαλείο, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργεί ως κυβέρνηση. Και ούτω καθεξής, με μεταμφίεση και απόκρυψη... Η κυριαρχία που χάνεται στο εθνικό επίπεδο δεν περνά σε κάποια νέα οντότητα. Παραδίδεται σε οντότητες δίχως πρόσωπο: το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και τελικά στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται στην πρωτοπορία ενός κόσμου που αλλάζει, στοχεύοντας σ’ ένα μέλλον με πρίγκιπες δίχως κυριαρχία. Η νέα οντότητα είναι απρόσωπη και εκείνοι που έχουν τα ηνία στα χέρια τους δεν φαίνονται, ούτε εκλέγονται... Οι φεντεραλιστές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αφαιρώντας από τα έθνη κράτη την κυριαρχία τους, την μεταφέρουν σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι το λάθος τους. Η αλήθεια είναι ότι η μεταφορά της κυριαρχίας θα την κάνει να εξαερωθεί, να εξαφανιστεί. Στα πλαίσιά της δεν θα υπάρχουν πλέον εξατομικευμένες, ταυτοποιημένες κυριαρχίες. Στη θέση τους θα υπάρξουν ένα πλήθος από αρχές σε διάφορα επίπεδα συλλογικότητας, καθεμιά από τις οποίες θα βρίσκεται επικεφαλής διαφορετικών οργανωμένων συμφερόντων των ανθρώπων: επίπεδα που περιλαμβάνουν απροσδιόριστα πεδία εξουσίας τα οποία μοιράζονται με άλλες αρχές.»

Το χρέος σήμερα και οι άγριες πολιτικές προσαρμογής είναι οι βασικές μέθοδοι, αντί για το βούρδουλα, το καρότο και τον ανοιχτό πόλεμο, με τις οποίες επιχειρείται να επιβληθεί αυτή η λογική της εθελοντικής υποταγής των λαών. Πώς αλλιώς θα περάσουμε από την εποχή των λαϊκών, εργατικών και κοινωνικών κινημάτων που είχαν σαν αφετηρία τους την υπεράσπιση των δικαίων τους που πάντα έφεραν ιθαγένεια και πατρίδα, σε μια απρόσωπη κατάσταση πληθυσμών δουλοπαροίκων της αγοράς; Πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς θνητός να δεχθεί μια κυβέρνηση σαν την σημερινή, τυπική παραλλαγή των κυβερνήσεων που επιβάλλονται σ’ ολόκληρη την ΕΕ, η οποία απαρτίζεται από υποκείμενα που μπροστά τους ο ψυχασθενής δολοφόνος με το πριόνι είναι καρικατούρα;

«Θα ήμασταν σαν την Αίγυπτο, εάν χρεοκοπούσαμε και βγαίναμε από το ευρώ, όπως υποστήριζαν κάποιοι» τόνισε ο Στουρνάρας με τ’ όνομα, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αργά το βράδυ της Τετάρτης. Δηλαδή θα ήμασταν σαν τον λαό της Αιγύπτου που βρίσκεται στα κάγκελα και απαιτεί τα δικαιώματά του και την χώρα του, χωρίς να αποδέχεται όποιον του φορτώσουν στην καμπούρα οι ξένες δυνάμεις και η ντόπια ολιγαρχία.

Ναι κύριε Στουρνάρα, θα ήμασταν σαν την Αίγυπτο, αν χρεοκοπούσαμε και βγαίναμε από το ευρώ. Θα ήμασταν ένας περήφανος λαός που δεν φοβάται να υπερασπιστεί την πατρίδα του από τις ξένες δυνάμεις και τους ντόπιους υποτακτικούς τους. Και ναι, κύριε Στουρνάρα, είδες τι κάνει ένας λαός που έχει φρόνιμα, που σέβεται τον εαυτό του, όταν τον προδώσουν οι μουστερήδες που του αποσπούν την συγκατάθεση για να κυβερνήσουν, αλλά δεν εφαρμόζουν τις υποσχέσεις τους; Δεν χρειάστηκε παρά ένα παλλαϊκό σκίρτημα του λαού για να διαλυθεί η πανίσχυρη Αδελφότητα των Μουσουλμάνων και να ευθυγραμμιστεί ακόμη κι ο πλανητάρχης με τη θέληση του λαού.

Κι αυτός ο λαός, κύριε Στουρνάρα με τ’ όνομα, έχει κατορθώσει να διαγράψει τα χρέη Μουμπάρακ με έτσι θέλω. Να εύχεσαι κ. Στουρνάρα να μην ξυπνήσει ο Έλληνας, τουλάχιστον για όσο η άθλιά σου ύπαρξη θα ταλαιπωρεί τους ζωντανούς τριγύρω σου, γιατί μ’ αυτά που έχετε κάνει εσύ και η παρέα σου σ’ αυτή την χώρα, ούτε ψύλλος στον κόρφο σας. Κι επειδή με στην πώρωση που σας διακρίνει δεν έχετε αίσθηση του κινδύνου που καραδοκεί, θα σας πρότεινα να συνεχίσετε τις προκλητικές δηλώσεις. Κάθε μια από αυτές προσθέτει μια ακόμη φράση στο δικό σας επικήδειο.

Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 7/7/2013, dimitriskazakis.blogspot.com

Το ποιο μισητό χαζοχαρούμενο ! ... Εφορία με... καλάσνικοφ για φακέλωμα

Με καλάσνικοφ θα κυνηγά η εφορία τους φορολογουμένους, για να καταγράψουν σε ένα έντυπο-καρμανιόλα το σύνολο των εισοδημάτων τους, την ακίνητη περιουσία, τις καταθέσεις, τις δαπάνες τους, τα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που διαθέτουν, αλλά ακόμα και... τους πίνακες, τα
κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας που διατηρούν στο σπίτι τους! Αιτία θα είναι η υποψία για φοροδιαφυγή, αλλά έλεγχοι αυτού του είδους θα μπορούν να γίνονται δειγματοληπτικά και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν υπόνοιες ή υποψίες φοροδιαφυγής.

Ο απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έφτιαξε ένα έντυπο προάγγελο του οθωμανικού τύπου περιουσιολογίου (που ετοιμάζεται) και το ανάρτησε στο διαδίκτυο, διανθισμένο με έμμεσες απειλές προς τους φορολογουμένους της μεσαίας τάξης, η οποία πληρώνει το μάρμαρο. Με βάση το συγκεκριμένο έντυπο, σύντομα τα νοικοκυριά θα κληθούν να «φακελωθούν» από μόνα τους, αλλά και να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας.

Πάντως, ο προαναφερόμενος γραμματέας, ο προστατευόμενος της τρόικας και του Γ. Στουρνάρα, καθησυχάζει τους Ελληνες φορολογουμένους, κάνοντας λόγο για φορολογικό απόρρητο.
Το μανιφέστο του Χάρη Θεοχάρη αναγκάζει του φορολογουμένους να καταγράψουν σε ειδικό έντυπο, με κάθε λεπτομέρεια, τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που έχουν, τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, των πιστωτικών καρτών, τις δαπάνες για αποπληρωμή δανείων, για τηλέφωνα, νερό και ρεύμα, τα έξοδα για φροντιστήρια παιδιών, τα ασφάλιστρα, τις απαιτήσεις που έχουν από τρίτους (π.χ. ενοίκια), καθώς και όλα τα τιμαλφή που έχουν στην κατοχή τους!

Η εφορία θα μπορεί να καλεί οποιονδήποτε φορολογούμενο υποπτεύεται για φοροδιαφυγή για έλεγχο, ακόμα και αν δεν συντρέχει υποψία φοροδιαφυγής. Οι πολίτες θα καλούνται εγγράφως για έλεγχο και θα περνούν από ανάκριση τρίτου βαθμού. Θα πρέπει εντός δέκα ημερών να συμπληρώσουν και να υποβάλουν:

1. Εντυπο με αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Θα δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα μέλη του. Θα δηλωθούν κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, τραπεζικές καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, επαγγελματικοί λογαριασμοί, κοσμήματα, έργα τέχνης, απαιτήσεις έναντι τρίτων, ακόμη και τα μετρητά που διαθέτουν. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την ακρίβεια των αναγραφέντων στοιχείων, όπως τίτλους ή συμβόλαια αγοράς ακινήτων, τιμολόγια αγοράς αυτοκινήτων, βεβαιώσεις/πιστοποιητικά ή αντίγραφο βιβλιαρίου καταθέσεων ενημερωμένο με τα διαθέσιμα ποσά και τους δικαιούχους.

2. Ερωτηματολόγιο από το οποίο θα αποκαλύπτονται οι συνθήκες διαβίωσης των ελεγχομένων. Για κάθε ελεγχόμενο έτος οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αν φιλοξενούνται ή αν έχουν φιλοξενηθεί και από ποιους, αν πληρώνουν διατροφή, τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, τους λογαριασμούς σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, αγορές, γονικές παροχές, κληρονομιές ακινήτων, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, στοιχεία για πιστωτικές κάρτες και δάνεια, ασφάλιστρα για αυτοκίνητα και δίκυκλα, ασφαλιστικά προγράμματα, ασφάλιστρα για ακίνητα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί που άνοιξαν και έκλεισαν κατά τη διάρκεια των ελεγχόμενων ετών.

Στο έντυπο συμπεριλαμβάνεται δήλωση του φορολογουμένου για τα μετρητά που κατείχε σε νομίσματα κάθε μορφής. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί, θεωρείται από τον έλεγχο ότι ο/η φορολογούμενος/η, ο/η σύζυγός του και τα προστατευόμενα μέλη αυτών δεν είχαν στην κατοχή τους μετρητά κατά την έναρξη ή λήξη της αντίστοιχης ελεγχόμενης περιόδου ή χρήσης.

Με τα στοιχεία αυτά η εφορία θα προσδιορίζει το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμένου, το οποίο είτε έχει αναλωθεί σε αγορές και δαπάνες είτε έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να προσαυξηθεί η περιουσιακή του κατάσταση (αγορά ακινήτων, Ι.Χ. επιβατηκών κ.ά.).

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που ο ελεγχόμενος αρνείται ή παραλείπει αναιτιολόγητα να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για την εξακρίβωση του εισοδήματος, θα του επιβάλλεται πρόστιμο που, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, θα κυμαίνεται από 1.000 έως 50.000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΩΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΠ - Εξεταστική για το μνημόνιο τώρα !

Τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου για την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια προέβαλε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Οι αποκαλύψεις του κορυφαίου Ευρωπαίου τραπεζίτη μπορεί να πέρασαν στα ψιλά στην Ελλάδα, ωστόσο είναι συνταρακτικές για τις ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος σήμερα κάνει το γύρω του κόσμου έχοντας, όπως κατηγορείται, καταστρέψει τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ντράγκι αποκάλυψε τα ψεύδη της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2009-2010, τα οποία δημιούργησαν λανθασμένη εικόνα στους δανειστές μας και διαστρέβλωσαν εν τέλει την εικόνα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, την ώρα που Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου κατηγορούσαν την κυβέρνηση Καραμανλή για πλαστά στοιχεία ελλείμματος, έκαναν και αυτοί το ίδιο δημιουργώντας εσφαλμένη εικόνα για την οικονομία μέσω παραπλανητικών δεδομένων.

Παράλληλα, ο Μ. Ντράγκι χαρακτήρισε ολέθρια τη συνταγή του πρώτου μνημονίου, η οποία συγκαταλέγεται στις πλέον αποτυχημένες. Την ώρα μάλιστα που η οικονομία κατέρρεε, ο Γ. Παπανδρέου διαλαλούσε πως λεφτά υπάρχουν και μοίραζε επιδόματα αλληλεγγύης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Bruegel, το οποίο σημειώνει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι από τα πλέον αποτυχημένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ομολογία πλέον της καταστροφής είναι διεθνής, καθώς τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα εντάσσονται στο 1% των πλέον αποτυχημένων που έχουν εφαρμοστεί ποτέ.

Αν ανατρέξει κανείς σε όσα προβλέπονταν και ουδέποτε επαληθεύτηκαν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έκανε η διακυβέρνηση Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες τους, η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2012, το ταβάνι της ανεργίας θα ήταν το 14.2%, ενώ η επιστροφή στις αγορές θα συνέβαινε τη φετινή χρονιά.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, οι ευθύνες για την καταστροφή που βιώνουμε εδώ και τρία χρόνια ξεπερνούν τις πολιτικές και άπτονται διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη σε επίπεδα που αγγίζουν αυτά της εθνικής προδοσίας.

Η ομολογία Ντράγκι και η σημερινή κατάσταση αποτελούν το βασικότερο κατηγορητήριο για το Γιώργο Παπανδρέου και το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι, όπως θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη χώρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους.

Ο Πρωθυπουργός έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να φέρει τους καταστροφείς της πατρίδας ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό. Η διεξαγωγή Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο είναι πλέον μονόδρομος.


ΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΕΤΑΞΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ - ΑΣ ΤΟΥΣ ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ...!!

ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΣ ΤΟΥΣ ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ
Τα ψέμματα τελείωσαν. Το δικομματικό έκτρωμα πέταξε και την τελευταία μάσκα του και το αποκρουστικό του πρόσωπο δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τις πραγματικές προθέσεις τους...

Η βόμβα για την όποια όλοι μιλούσαν αλλά κανείς δεν περίμενε πως θα σκάσει, τελικά έπεσε στο Δημόσιο με την απόφαση της κυβέρνησης να κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο δίνεται το πράσινο φως, για πρώτη φορά, να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα κατάργησης θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, Ν.Π.Δ.Δ. Και όλα αυτά με την αναγόρευση ενός υπουργού σε απόλυτο άρχοντα με δικαιώματα ζωής πάνω σε ανθρώπους. πρόκειται για εξέλιξη που τρομάζει ακπομη και τους ίδιους της τους εμπνευστές. Τράβηξαν επικίνδυνα το σκοινί και είναι φανερό πως...

Τώρα πια τρέμουν το τίμημα των ενεργειών τους.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν μέσα στο καλοκαίρι και για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στους δήμους και την εκπαιδευτική κοινότητα, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν. Για την κυβέρνηση η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει για πρώτη φορά την μετακίνηση εργαζομένων και την πιθανή απόλυση τους είναι ζωτικής σημασίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα ψηφίσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Αυτοί οι φόβοι πρέπει να γίνουν ο εφιάλτης που θα τσακίσει τον κυβερνητικο θίασο των προσκυνημένων.

Η αντίσταση πρέπει να κλιμακωθεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει εκκολαπτήριο της εξέγερσης των αποφασισμένων και ν αγκαλιάσει και να επεκταθεί, ως πραγματικό ντόμινο την κοινωνία ολόκληρη.

Αν περάσει και αυτό το έκτρωμα, τότε τίποτε πιά δε θα μπορεί να συγκρατήσει τους αδίστακτους που οδηγούν την Ελληνική κοινωνία στον αφανισμό.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει και να πέσει τωρα. Να πέσει με πάταγο. Και οι θλιβεροί της πρωταγωνιστές, οι αποστάτες από το φιλότιμο, την μπέσα και τη λεβεντιά, πρέπει να παραδοθούν στην κοινωνία για να τους δικάσει και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.

Είναι καιρός η αντιπολίτευση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα μεγάλα λόγια και να οργανώσει, σχεδιάσει και στηρίξει πράξεις και πρωτοβουλίες πρωτόγνωρου και ασυμβίβαστου πολιτικού ακτιβισμού.

Ο τρόμος και η ανσφάλεια καθιστούν τους δωσίλογους επικίνδυνους και αδίστακτους. Τώρα είναι η ώρα να μετατραπούν οι φόβοι τους σε πραγματικό εφιάλτη.

Ας το τολμήσουμε. Τα λόγια και οι φλυαρίες δεν οδηγούν πουθενά. Οι δωσίλογοι δολοφονούν. Αφυπνιστείτε...

Περνούν από «κόσκινο» 192.000 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί

Καταγραφή όλων των εκπαιδευτικών σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα πραγματοποίησε  από τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εντοπίσει τους «λουφαδόρους», όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου.

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων ο αριθμός ανέρχεται στους 500, ενώ η αξιολόγηση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Στο ίδιο  μήκος κύματος, όπως αποκαλύπτει non paper του υπουργείου Παιδείας μπήκε σε εφαρμογή αξιολόγηση του συνόλου των εκπαιδευτικών και των διοικητικών καθώς το υπουργείο αντέτεινε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα 7500 εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση. 

Σύμφωνα με το non paper του υπουργείου καταγράφεται ότι: «Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του είχε ορίσει την συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας στις 12.500 «διαθεσιμότητες»  σε 7.500 εκπαιδευτικούς.

Το Υπουργείο Παιδείας υποστήριξε ότι ο ποσοτικός προσδιορισμός των υπό Διαθεσιμότητα Εκπαιδευτικών ή Διοικητικών Υπαλλήλων δεν μπορεί να προηγείται της Έκθεσης Αξιολόγησης των Δομών, των Υπηρεσιών και του Ανθρώπινου Δυναμικού του.

Γι αυτό προέβη σε αξιολόγηση των δομών του – που στελεχώνουν 192.000 άτομα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΊ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΊ - και κατέδειξε με μεθοδολογική αρτιότητα ότι στους σε Διοικητικές Θέσεις έχει 2500 κενές οργανικές θέσεις που καλύπτουν έως σήμερα αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.000.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υιοθέτησε και υποστήριξε αποτελεσματικά τις τεκμηριωμένες θέσεις του Υπ. Παιδείας στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, και οι εκπρόσωποι της Task Force & της Τρόικα συμφώνησαν με τη μεθοδολογική επάρκεια και συνεπώς με τα ποσοτικά  αποτελέσματα του staffing plan, ήτοι 2.000 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα.

Από τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς κατά την 30η Ιουνίου 2013 το ΥΠΑΙΘ προχωρά με τη σειρά στα παρακάτω βήματα:

1ο Βήμα) στις 4933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών , υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεραρίθμων εκπαιδευτικών των ιδίων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν.

2ο Βήμα) «διαθεσιμότητα» εκπαιδευτικών που προκύπτουν από  κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων σε ειδικότητες αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών, που οδηγούν στην ανεργία ή «επικαλύπτονται» στην αγορά εργασίας από αποφοίτους ΤΕΙ & Δημοσίων ΙΕΚ.

3ο Βήμα)  υποχρεωτική μετάταξη στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ της Κεντρικής & των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ  όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν, με ισόποση μείωση αποσπάσεων, εφόσον είναι κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ.

Μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα επαγγέλματα υγείας όπως Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων &  Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας καθώς και επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης & Αργυροχρυσοχοΐας δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για αυτό το λόγο προχωρήσαμε στην κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν, συνολικά, έως σήμερα, και συνεπώς στη κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι επειδή είτε λόγω κοινωνικών κριτηρίων είτε λόγω μεταπτυχιακών εξαιρούνται και υποχρεωτικά μετατάσσονται σε Διοικητικές Θέσεις που υπάρχουν κενά.

Άρα οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα προέρχονται από την κατάργηση του τομέα Υγείας & Πρόνοιας και των Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ.

Από αυτούς το 60% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες απαραίτητες και αναγκαίες των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και των ΟΤΑ.  Γεγονός που προμηνύει την αξιοποίησή τους και την επαναπροσληψή τους στις Υπηρεσίες υγείας του σχετικού Υπουργείου τους προσεχείς μήνες.
Από τους υπολοίπους που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες που είτε ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα είτε μπορούν να ασκήσουν, όπως υδραυλικοί, κομμωτές κ.α.»

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας: 
«Οι λουφαδόροι εκπαιδευτικοί δεν μετρήθηκαν, εξαιρέθηκαν από το σύστημα διαχείρισης προσωπικού που κατέγραψε πόσοι εκπαιδευτικοί είναι υπεράριθμοι και πόσοι λείπουν, ανά βαθμίδα και  ανά ειδικότητα.

Άρα κανείς λουφαδόρος δεν γίνεται αιτία για να μπει στη διαθεσιμότητα κάποιος άλλος  εκπαιδευτικός, κάποιος από τους εκπαιδευτικούς που θα βρίσκονται στη λίστα.
Από το Μάρτιο, έχουμε στείλει όλες τις περιπτώσεις για όσους υπάρχουν ενδείξεις ότι λουφάρουν στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι είναι οι μόνοι εκτός των Διευθυντών των Σχολείων που έχουν τη δυνατότητα να τεκμηριώσουν και να οδηγήσουν στην «έξοδο» τους λουφαδόρους. Πέραν αυτού δεν ξεπερνούν σύμφωνα με τις ενδείξεις τους 500 δηλαδή το 0,30% των εκπαιδευτικών.

 Δεν γλίτωσαν δηλαδή οι λουφαδόροι και έστειλαν άλλους στη διαθεσιμότητα.
Πέραν αυτού από τον περασμένο Σεπτέμβριο αρχίσαμε να καταγράφουμε τους εκπαιδευτικούς σε πληροφοριακό σύστημα. Μέχρι τότε κανείς στο υπουργείο δεν ήξερε καθημερινά ποιος δουλεύει που και πόσο.  Τώρα πια από το Σεπτέμβριο μπορεί να μην «υπάρχουν» λουφαδόροι αφού ο έλεγχος που εμείς τώρα εφαρμόσαμε θα τους οδηγήσει στην τάξη να δουλέψουν»