EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το ΣτΕ επικύρωσε πειθαρχικές ποινές σε βάρος δύο εφοριακών

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώθηκαν οι πειθαρχικές ποινές που είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα σε δύο εφοριακούς.

Συγκεκριμένα, σε λογιστικό και  διαχειριστικό έλεγχο διαπιστώθηκε έλλειμμα 323.335.239 δρχ. (948.892,8 ευρώ)  την περίοδο 1993-2001, που φέρεται να ιδιοποιήθηκε εφοριακός υπάλληλος που διαχειριζόταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Δ.Ο.Υ Αττικής.

Μετά το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης, στο οποίο αναφερόταν ότι ο εφοριακός ενήργησε κατά παράβαση των καθηκόντων του, ο Υπουργός Οικονομικών, τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος και ανάξιας διαγωγής υπαλλήλου εντός υπηρεσίας.
Σε βάρος του εφοριακού είχε ασκηθεί και ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς το όφελος ήταν πάνω από 150 χιλιάδων ευρώ.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων μείωσε την αρχική ποινή που του είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο από 14 χρόνια ποινή κάθειρξης σε 12 και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στα 3 από τα 5 χρόνια, ενώ με απόφαση του Αρείου Πάγου, η απόφαση του δικαστηρίου κατέστη αμετάκλητη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του εφοριακού με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή του, καθώς έκρινε πως διέπραξε τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ανάξιας διαγωγής υπαλλήλου εντός υπηρεσίας.
Το ΣτΕ απέρριψε και την αίτηση ακύρωσης της πειθαρχικής ποινής του υποβιβασμού που επιβλήθηκε σε άλλο εφοριακό υπάλληλο που υπηρετούσε εκτός Αττικής για το παράπτωμα της σοβαρής απείθειας.

Ο εφοριακός κατηγορείται ότι δεν υπάκουσε σε εντολές (έγγραφο) της διεύθυνσης δημόσιας περιουσίας για ανάκληση εγγράφου του που απευθυνόταν σε ιδιώτες και αφορούσε την ύπαρξη ή μη δικαιωμάτων του Δημοσίου σε εκτάσεις στις οποίες οι εν λόγω ιδιώτες φέρονταν να έχουν δικαιώματα κυριότητας. Στη συνέχεια, απέστειλε έγγραφο (2.3.1994) στο οποίο με «ύφος απαράδεκτο», όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, ανέφερε ότι δεν ανακαλεί το έγγραφό του γιατί οι εκτάσεις αυτές δεν αποτελούν δημόσια κτήματα.

Το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της σοβαρής απείθειας, ενώ κρίθηκε αθώος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Κυβέρνηση με... "τα παντελόνια κάτω" - Έδωσε τα πάντα και παίρνει 2,2 δις - ΔΟΣΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Η κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία με την τρόικα για την αποδέσμευση της δόσης των 8,1 δις ευρώ, αλλά το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» μόνο για την καταβολή ενός ποσού της τάξεως των 2,2 δις ευρώ. Κι αυτό είναι για να πληρωθούν ομόλογα που
λήγουν προς τους δανειστές μας.

Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί σταδιακά, αφού πρώτα η κυβέρνηση θέσει σε διαθεσιμότητα -που μεταφράζεται σε απολύσεις- 12.500 Δημοσίους Υπαλλήλους και δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα άλλων τόσων μέχρι το τέλος του χρόνου. Και όχι μόνο αυτό. Η τρόικα έχει ζητήσει μία σειρά οικονομικών μέτρων προκειμένου να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση βρέθηκε με τα… παντελόνια κάτω (δανειζόμαστε τον τίτλο γνωστού σίριαλ) και τελικώς δεν θα πετύχει παρά μόνο να λάβει την πολιτική δέσμευση από το Eurogroup για την απόδοση της δόσης των 8,1 δις ευρώ.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει η διαθεσιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί για 12.500 έως το Σεπτέμβριο. Θα εφαρμοσθεί ένα χρόνο νωρίτερα, από φέτος κιόλας, ο φόρος πολυτελείας, ασχέτως αν μειωθεί ή όχι ο ΦΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2013.

Από το 2014 καταργούνται οι εξαιρέσεις ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες αυταπασχολούμενοι σε χωριά ή επιστήμονες με δικό τους «ειδικό Ταμείο» θα μπουν σωρηδόν στο πρώην ΤΕΒΕ, για να καλύψουν αυτοί τη «χασούρα» του ποσού των 600 εκατομμυρίων ευρώ από την εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επιβληθεί τελικά ποτέ παρότι έχει ψηφιστεί και είναι νόμος το κράτους.

Θα περικοπούν κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον τα εξοπλιστικά αμυντικά προγράμματα του Εθνικής Αμύνης, ενώ κόβονται παροχές του ΕΟΠΥΥ και μπαίνει αυτόματο «φρένο» στις υπερβάσης πληρωμών σε συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Την ίδια στιγμή, μία σειρά φόρων, όπως αυτός που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ, έρχονται να πέσουν στα… κεφάλια των πολιτών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη να κόβει από τους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της άμυνας, ενώ συνεχίζει την πολιτική της εξόντωσης της κοινωνίας. Κι όλα αυτά ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Σαμαράς τα θεωρούν επίτευγμα.


ΤΡΑΙΝΟΣΕ: «Πράσινο φως» στην ιδιωτικοποίηση από ΕΕ

«Πράσινο φως» στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


  Ειδικότερα, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια τονίζει ότι η επιτευχθείσα αναδιάρθρωση και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- θα απαλλάξει την εταιρεία από το θέμα των κρατικών ενισχύσεων,
- θα εξασφαλίσει την επιβίωση και ανάπτυξη της εταιρείας,
- θα επαναφέρει τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους στο κέντρο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, ενώ
- θα επιφέρει πρόσθετα σημαντικά οφέλη στην εταιρεία, στο επιβατικό και εμπορικό κοινό.

«Η έγκριση της έναρξης ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει νέο κεφάλαιο, όχι μόνο στην ιστορία των σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά και στον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Και πρόσθεσε πως η επικείμενη ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον ίδιο τον σιδηρόδρομο, τους εργαζόμενους και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και στην προσπάθεια της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Σημειώνεται πως, το ενδιαφέρον για τον ελληνικό σιδηρόδρομο είναι έντονο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμοι να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό είναι ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, αλλά και κρατικές εταιρείες από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, αλλά και δύο επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ.

πηγη

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ !

Δεν γράφεται πάντα με τη λογική η ομορφιά στη ζωή…χρειάζεται η τρέλα για να ταρακουνήσει, ν’ ανατρέψει, να γκρεμίσει συθέμελα καθετί σαθρό και αρρωστημένο και να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να γίνει η καινούργια αρχή…

Στιγμές πλήρους υποταγής και απελπισίας βιώνουν σήμερα οι Έλληνες. Ακολουθούν με σκυμμένο κεφάλι τις επιταγές των τυράννων που με κυνισμό και αδιαφορία μιλούν για τις καταστροφικές αποφάσεις τους, οι οποίες όπως λένε, είναι αναγκαίες για το καλό του τόπου!

Σπέρνουν τον τρόμο λέγοντας ότι η ζωή μας θα ήταν τρισχειρότερη αν δεν βαδίζαμε αυτόν τον δρόμο που η λογική επιβάλλει, το δρόμο της συνεχούς δανειοδότησης, του αέναου χρέους, της συμμόρφωσης στα ξένα συμφέροντα, της ντροπιαστικής σκλαβιάς που…για το καλό μας οφείλουμε να δεχτούμε…! Σε αντάλλαγμα θα συνεχίζουμε (ορισμένοι) να εισπράττουμε μισθουλάκους και συνταξούλες, θα έχουμε τη δουλίτσα μας και το καθημερινό ψωμάκι στο τραπέζι, θα μπορούμε μ’ άλλα λόγια να συνεχίζουμε την μίζερη ζωούλα μας με την μικρότητα και μικροπρέπεια που αρμόζει σε υποδουλωμένα όντα. Όσοι δεν θα αντέξουν τις αναγκαίες «διαρθρωτικές αλλαγές» όπως λένε, πολύ απλά ας φύγουν ή ας αυτοκτονήσουν. Θα επιβιώσουν μόνο οι δυνατοί και οι «ευπροσάρμοστοι».

Δυνατοί και οι «ευπροσάρμοστοι» λοιπόν, μπροστά στην πείνα, στην απελπισία, στον ξενιτεμό και στις αυτοκτονίες των συμπατριωτών μας. Αν αυτό περιγράφει και ορίζει τον δυνατό και τον ευπροσάρμοστο, τότε τον άπονο, τον ατομιστή, τον συμφεροντολόγο, τον φιλοτομαριστή τί τον ορίζει;

Οι λέξεις πλέον δεν μπορούν να περιγράψουν ούτε την μικροψυχία ούτε τον ραγιαδισμό, καθώς έχουν αντικατασταθεί από τη «λογική» και το «συμφέρον», έννοιες-αξίες άκρως αποδεκτές και επιδιωκόμενες από τους Νεοέλληνες.

Αυτό προστάζει η σύγχρονη ζωή: Φέρσου λογικά και έξυπνα ραγιά, δέξου την υποδούλωση ως πεπρωμένο σου, ξέχνα τους επικίνδυνους λεονταρισμούς και κοίτα να τα βρεις με τον Αγά και να συνεχίζεις ήρεμα τη ζωούλα σου.

Όμως…
Μέσα σ’ αυτό το «χειροπιαστό σκοτάδι της πικρής σκλαβιάς» υπάρχουν Έλληνες που δεν είναι ραγιάδες.

Ψυχές ανδρείες, με αγνή αγάπη για την πατρίδα, που ξυπνούν και κοιμούνται με έναν αναστεναγμό για τα δεινά των συμπατριωτών τους.

Άνθρωποι απλοί, χωρίς θέσεις και αξιώματα, που τη ζωή τους και τις πράξεις τους τις καθορίζει αυτή η αγάπη και όχι το στενό προσωπικό συμφέρον.

Δεν μπαίνουν σε λογικές παζαρέματος και συμβιβασμού, άνθρωποι που μπορούν να διακινδυνεύσουν να χάσουν τα πάντα, να δώσουν και τη ζωή τους αν χρειαστεί, φτάνει να ζωντανέψουν το όνειρο τη λευτεριάς.

Είναι οι τρελοί αυτού του τόπου που βάζουν την πατρίδα πάνω από όλα, οι σύγχρονοι Μακρυγιάννηδες που λένε: “Να ‘ρθει ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στρέγομαι να μου βγάλει και τα δυο μου μάτια. Ότι αν είμαι στραβός, και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει. Αν είναι η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να ‘χω, στραβός θανα είμαι”.

Δόξα τω Θεώ, η πατρίδα μας γεννούσε και γεννά πάντα τέτοιους «τρελούς», γι αυτό και ξεπερνούσαμε δυστυχίες και υποδουλώσεις. Σήμερα τους έχουμε όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη. Αυτοί οι «τρελοί» θα μας σώσουν. Θα κάνουν πράξη αυτό που εμείς οι «λογικοί» αδυνατούμε. Θα μπούνε μπροστά και θα πουν αυτό που οι υπόλοιποι δειλιάζουν :ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.!

Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι θα ταρακουνήσουν τις φοβισμένες καρδιές και θα φέρουν φώς Ελευθερίας και Αναγέννησης στη Πατρίδα.. Αυτοί θα γίνουν το παράδειγμα για να ομονοήσουμε και να παλέψουμε το σκοτάδι και την ασχήμια Δεν έχει σημασία πόσοι είναι, που βρίσκονται, με τι ασχολούνται. Δύναμή τους είναι η αγάπη για την Ελλάδα και χαρακτηριστικό τους η ανιδιοτέλεια.

Μπορεί να μη το ξέρουν ακόμα και οι ίδιοι …Θα έρθουν όμως!

Θωμαή Στεφανοπούλου
πηγη

Ο Λουκάς Παπαδήμος έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση ....ζήτω η ιδιωτική! - ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, όταν διέπραξε το "ολέθριο λάθος" του κουρέματος των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό έγινε την άνοιξη του 2012.
[Λουκάς Παπαδήμος - Διάγγελμα για το Κούρεμα, 9 Μαρτίου 2012]







 Την ίδια περίπου χρονική περίοδο ο πρ. πρωθυπουργός, ως γνήσιος εκπρόσωπος της "παγκοσμιοποιημένης δυστυχίας" και "στήριγμα" -επί σειράν ετών- του αδηφάγου, σιωνιστικού τραπεζοασφαλιστικου συστήματος, έδινε το παρόν σε εκδήλωση(ΦΩΤΟ) του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με χορηγό την Γερμανική ασφαλιστική εταιρία ERGO.

πηγη

Άρχισαν οι επιθανάτιοι σπασμοί της κυβέρνησης

Το δωσίλογο κυβερνητικό έκτρωμα της κυβέρνησης Σαμαρά «έστριψε» στην τελική ευθεία: Του ΤΕΛΟΥΣ του…
Η ίδια η «συναινετική» συγκρότηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ήταν πραξικοπηματική. Αυτός ο πραξικοπηματικός χαρακτήρας της συγκρότησης μιας κυβέρνησης «εκτελεστών» του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας, «επενδύθηκε» και με το ανάλογο περίβλημα: Την πραξικοπηματική αυθάδεια της δεξιάς και ακροδεξιάς ΛΟΓΙΚΗΣ.


Έκτοτε η αλυσίδα των πραξικοπηματικών πράξεων αυτής της κυβέρνησης επιμηκύνθηκε με όλο και πιο μεγαλύτερος κρίκους. Για κάθε λαϊκή διαμαρτυρία και κοινωνική αντίσταση και ένας νέος πραξικοπηματικό κρίκος.

Το σπείρωμα αυτό των πραξικοπηματικών πράξεων έχει πάντα «ανοδική» πορεία. Στο τέλος οδηγεί στο ΓΕΝΙΚΟ πραξικόπημα, στον ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ γύψο.

Ωστόσο,
σε κάθε «κύκλο» του σπειρώματος δημιουργείται και ένα οικτρό αδιέξοδο για την κυβέρνηση: Αυτό που διέρχεται σήμερα.

Το σημερινό της οικτρό αδιέξοδο την οδηγεί σήμερα σε μια πραξικοπηματική «υστερία».

Τέτοια είναι η επιστράτευση των καθηγητών, το κλείσιμο της ΕΡΤ και η σημερινή εισβολή των ΜΑΤ στην Πρυτανεία.
  

 Αυτές οι τελευταίες πραξικοπηματικές πράξεις της κυβέρνησης σηματοδοτούν το ολοκληρωτικό της αδιέξοδο, τη νευρική της αδυναμία, τους επιθανάτιους σπασμούς της.

Μπορεί η κυβέρνηση και τα προπαγανδιστικά της πορνεία να θέλουν να εμφανίσουν αυτά τα τελευταία πραξικοπήματα, σαν πράξεις δύναμης και «ισχύος» της κυβερνητικής «νομιμότητας», αλλά αυτές δεν είναι παρά νευρικές κινήσεις ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ, επιθανάτιοι σπασμοί της πραξικοπηματικής της αυθάδειας.

Η επιστράτευση των καθηγητών και ιδιαίτερα το δικτατορικό πραξικόπημα κατά της ΕΡΤ αποτέλεσαν τη χαριστική βολή εναντίον της κατοχικής κυβέρνησης: Πολλαπλασίασαν τον αδιέξοδο πανικό της μπροστά στο βάραθρο της πτώσης της.

Από εδώ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση: Οι σπασμοί της πτώσης της.

Από εδώ δύο πλέον δρόμοι ανοίγουν: Ή το ΟΛΙΚΟ πραξικόπημα ή η ΠΤΩΣΗ της…

Το ΟΛΙΚΟ πραξικόπημα, στις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτο. Αν το αποπειραθούν κλείνουν, όλα τα κυβερνητικά ανδρείκελα, μια θέση στην κρεμάλα…

Ο μόνος δρόμος που απομένει (μονόδρομος) είναι η ΠΤΩΣΗ της…

Τα ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών είναι ο πρώτος έντονος σπασμός αυτής της πτωτικής διαδικασίας.

Ας επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία με αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο δρόμο…
 


πηγη

Στον «αέρα» η τοποθέτηση GPS στα βυτιοφόρα


Στον “αέρα” βρίσκεται το μέτρο της τοποθέτησης συσκευών εντοπισμού θέσης – GPS στα βυτιοφόρα καυσίμων και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια), καθώς ελάχιστες μέρες πριν την καταληκτική εφαρμογή του μέτρου δεν έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και το κυριότερο, δεν καθορίστηκε η έγκριση τύπου για τις συσκευές αυτές.

Αποτέλεσμα είναι, ότι με βάση τα όσα, ελλιπέστατα, προβλέπουν οι κανονιστικές πράξεις που εκδόθηκαν, είτε να εφαρμοστεί το μέτρο, αλλά αφήνοντας τεράστιες τρύπες για τη συνέχιση του λαθρεμπορίου, είτε να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του.
Το μέτρο, αποφασίστηκε εδώ και μήνες με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ενώ αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Ωστόσο, όπως κάθε μέτρο που συμβάλλει στην καταπολέμηση στρεβλώσεων και δυσλειτουργιών στις αγορές και θίγει κατεστημένα συμφέροντα, ενώ νομοθετείται, με διάφορες προφάσεις και προσχήματα είτε εφαρμόζεται πλημμελώς, είτε καθυστερεί η εφαρμογή του.

Ας σημειωθεί εδώ ότι παρά την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, το λαθρεμπόριο καλά κρατεί και γίνεται με τη διοχέτευση στο εμπορικό κύκλωμα ναυτιλιακού πετρελαίου ντίζελ.
Το είδος αυτό είναι εντελώς αφορολόγητο. Έτσι το οικονομικό κίνητρο για την λαθραία διακίνησή του είναι πολύ μεγάλο, καθώς η κλοπή σε βάρος των δημοσίων εσόδων ανέρχεται σε 405 ευρώ τα 1.000 λίτρα (ειδικός φόρος συν ΦΠΑ). Αρκεί να σημειωθεί ότι ένα και μόνο «δρομολόγιο» των 20.000 λίτρων αφήνει καθαρό κέρδος στο κύκλωμα πάνω από 8.000 ευρώ, μόνο από τη μη πληρωμή των φόρων.

Με την εγκατάσταση των GPS σε όλα τα βυτιοφόρα και τα σλέπια, οι κεντρικές υπηρεσίες των τελωνείων, θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των μέσων αυτών και να διαπιστώνουν αν πράγματι κατευθύνθηκαν στους παραλήπτες που αναφέρονται στα παραστατικά φόρτωσης, ή κινήθηκαν σε άλλες κατευθύνσεις όπου βρίσκονται οι παράνομες αποθήκες των κυκλωμάτων, και στις οποίες γίνεται ο αποχρωματισμός του ναυτιλιακού πετρελαίου.
Εδώ να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες πετρελαιοειδών, έχουν ήδη εγκαταστήσει GPS στα βυτιοφόρα που χρησιμοποιούν προκειμένου να ελέγχουν τις κινήσεις τους και να μην μπλέκουν σε υποθέσεις λαθρεμπορίου. Αυτά όμως εντάσσονται στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου που έχουν αναπτύξει για τη δική τους αξιοπιστία.

Μετά δε την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου, οι συσκευές που έχουν ήδη εγκατασταθεί στα μεταφορικά μέσα, θα πρέπει να ενταχθούν στο ευρύτερο σύστημα που προβλέπει ο Νόμος.
Γιατί όμως βρίσκεται στον αέρα η εφαρμογή του μέτρου; Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2012, καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του είναι η 31η Ιουλίου 2013. Μετά την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με την ΚΥΑ, δεν θα επιτρέπεται η φόρτωση βυτιοφόρων που δεν φέρουν GPS. Ωστόσο μέχρι τώρα το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καταλήξει στην έγκριση τύπου για τα GPS που θα πρέπει να τοποθετούνται σε όλα ανεξαιρέτως τα βυτιοφόρα, Ιδιωτικής και Δημόσιας Χρήσης.
Έτσι όσοι έχουν ήδη εγκαταστήσει συσκευές, δεν γνωρίζουν αν αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου. Επιπλέον, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει ο Νόμος 4093 του 2012, για την αξιοποίηση των πληροφοριών από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων.

Επίσης δεν έχει καθοριστεί το πρωτόκολλο επικοινωνίας των GPS με το κέντρο διαχείρισης των δεδομένων. Έτσι όσοι έχουν εγκαταστήσει ή αυτοί που πρόκειται να εγκαταστήσουν GPS, δεν γνωρίζουν αν είναι ή θα είναι συμβατά με το πρωτόκολλο επικοινωνίας που θα καθοριστεί εκ των υστέρων.

Τέλος το πλέον αυτονόητο που δεν έχει προβλεφθεί ούτε στο νόμο, ούτε και στην ΚΥΑ, αφορά τη διασφάλιση ότι το GPS δεν θα αποσπάται από το όχημα, ή τουλάχιστον κάθε απόσπασή του θα καταγράφεται από το σύστημα. Γιατί πολύ απλά, μπορεί το GPS επάνω σε ένα άλλο όχημα μπορεί να ταξιδεύει στον νόμιμο προορισμό του, αλλά το βυτιοφόρο χωρίς το GPS να μεταφέρει το πετρέλαιο στην αποθήκη του λαθρέμπορου...

(Μ. Καϊταντζίδης, Euro2day)

Οι ασθενείς είλωτες και οι αφέντες ξένοι - ΕΟΠΥΥ: ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ TASK FORCE

Της ΔΗΜ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται και στην Υγεία! Ενα πλήρες σχέδιο για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε έναν ουσιαστικά ανεξάρτητο φορέα που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, με μειωμένες παροχές στους ασθενείς, χωρίς πολυϊατρεία και μονάδες υγείας, ο οποίος θα ελέγχεται μάλιστα και από ξένους μάνατζερ, προωθεί η ομάδα των Γερμανών εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Ράιχενμπαχ (Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Task Force).

Ενα σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η «Ε» και αναμένεται να γίνει δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω και του Μνημονίου που έχει υπογράψει με την Task Force τον Απρίλιο του 2012. Η «επιχείρηση» αλλαγής του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει νέες περικοπές στις παροχές των Ελλήνων ασφαλισμένων, την εγκατάσταση επί ελληνικού εδάφους ξένων επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο ρόλο και μάλιστα με υψηλούς μισθούς, συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς της Γερμανίας αλλά και επανεξέταση όλου του προσωπικού και των γιατρών του Οργανισμού.

Χωρίς μονάδες

Με βάση το απόρρητο σχέδιο, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα Υγείας και οι μονάδες του μεταφέρονται στο ΕΣΥ.

Και το χειρότερο για τους ασθενείς είναι ότι έρχεται περαιτέρω μείωση των παροχών, αφού στο σχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εντοπίζονται περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθεί αυστηρότερη μείωση υπηρεσιών /δαπανών που δεν είναι απαραίτητες και ανάπτυξη μέτρων μείωσης της δαπάνης».

Εκτός αυτού με βάση τις αλλαγές που προωθούνται δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν και παίρνουν περισσότερες υπηρεσίες και εκείνοι που δεν έχουν και λαμβάνουν το περιορισμένο πακέτο. Και αυτό επειδή δίνεται η δυνατότητα για «διαφορετικά πακέτα στους ασφαλισμένους με υψηλότερα ασφάλιστρα για επιλεγμένες πρόσθετες υπηρεσίες».

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, βέβαια, βασικοί εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι το γερμανικό υπουργείο Υγείας αλλά και θυγατρική εταιρεία που συνδέεται με κολοσσιαίο ασφαλιστικό φορέα της Γερμανίας.

Ειδικότερα με βάση το σχέδιο δράσης της task force:

* «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών φροντίδας υγείας βάσει ενός μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης υγείας».

* Αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζει καν τους ασφαλισμένους του αλλά ούτε και τι πρέπει να εισπράξει από τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισπράξει ασφάλιστρα.

* Γι' αυτό ο ΕΟΠΥΥ γίνεται πλήρως ανεξάρτητος να διαχειριστεί τα έσοδα και τα έξοδά του.

* Επικεφαλής της διαχείρισής του αναλαμβάνουν ξένοι εμπειρογνώμονες με διεθνή εμπειρία οι οποίοι θα αμείβονται με υψηλούς μισθούς, τόσο οι ίδιοι όσο και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι. Η συνεργασία αυτή θα διαρκέσει 24 μήνες. Για την πολυπληθή ομάδα των διαχειριστών και των συμβούλων προβλέπεται μάλιστα και κάλυψη εξόδων όπως για ταξίδια, μελέτες κ.λπ.

* Εισάγονται κριτήρια για τη σύναψη νέων συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς που θα παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν έως το τέλος του 2013, ενώ μπαίνουν κριτήρια ποιότητας και αποτελεσματικότητας για όσους συνάψουν συμβάσεις. Μάλιστα προτείνονται και ποινές σε περίπτωση που οι παρεχόμενες υπηρεσίες παρεκκλίνουν από τα συμφωνηθέντα. Οι δείκτες ποιότητας που θα εισαχθούν θα ελέγχονται από ειδική ομάδα που θα δημιουργηθεί, ενώ θα υιοθετηθούν και συστήματα μέτρησης καταλληλότητας της υγειονομικής φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των τιμών και των αποζημιώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα που θα συνεργασθεί με τον ανανεωμένο ΕΟΠΥΥ.

* Το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ θα περάσει από κόσκινο, καθώς προβλέπεται η ανακατανομή του από τα κεντρικά γραφεία στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες ή όπου κριθεί ότι πρέπει να καλυφθούν ανάγκες ενώ περιλαμβάνει και «επανέλεγχο του αριθμού του προσωπικού και των προσόντων του». Εκτός αυτού θα υπάρξει και αξιολόγηση των εποπτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις απασχόλησης.

* Παράλληλα, δημιουργείται Γραφείο διαχείρισης του έργου, που επίσης περιλαμβάνει ξένους εμπειρογνώμονες με ανώτατο εμπειρογνώμονα και αντίστοιχους συνεργάτες πάντα υψηλά αμειβόμενους. Κάπου εκεί εμπλέκονται και Ελληνες ειδικοί, οι οποίοι και θα έχουν περιορισμένο ρόλο, φυσικά, αφού μεταξύ άλλων τους δίνεται η διαχείριση της επικοινωνίας του όλου έργου στο εσωτερικό της χώρας.

Επικοινωνία

Και αυτό επειδή οι Γερμανοί σύμβουλοι της Task Force που συνέταξαν το σχέδιο, προβλέπουν ένα μεγάλο «πακέτο» επικοινωνίας για την Ελλάδα ώστε να μπορούν να περάσουν οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ ανώδυνα στους ασφαλισμένους και τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο της Task Force έχει ειδική αναφορά για τη στρατηγική επικοινωνίας που πρέπει να ακολουθηθεί τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους γιατρούς, τους υπάλληλους και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, ένα σχέδιο που θα περάσει και μέσα από τα media.

* Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι στο σχέδιο αλλαγών που αναμένεται να προωθηθεί υπάρχει πρόβλεψη για στενή συνεργασία με ένα από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς κολοσσούς της Γερμανίας.

Και οι μαύρες ημέρες της Υγείας δεν σταματούν εδώ, καθώς το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την task force για όλα τα επίπεδα του τομέα της Υγείας, από νοσοκομεία μέχρι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και όλες της αντίστοιχες δομές της χώρας.
 
Πηγή :www.enet.gr

Αύξηση στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης βάζει στο τραπέζι η ΔΕΗ


Κάθε άλλο παρά λυμένο είναι, σύμφωνα με αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια του οικιακού ρεύματος για το υπόλοιπο του 2013. Αντίθετα, υπενθυμίζουν, μένει το «υπόλοιπο» των αυξήσεων που προκύπτουν από το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ για το 2013.
Από την 1η Ιουλίου τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση είναι απελευθερωμένα. Συνεπώς, θεωρητικά, η ΔΕΗ θα μπορούσε να τα καθορίσει κατά βούληση και να κάνει τις αυξήσεις που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες. Ο έλεγχος θα γίνεται πλέον από τη ΡΑΕ μόνον εκ των υστέρων. Είτε για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (αν δηλαδή η ΔΕΗ ανεβάζει πολύ υψηλά τα τιμολόγια καταχρώμενη το γεγονός ότι αποτελεί σχεδόν μονοπώλιο), είτε αντίθετα για την περίπτωση να κρατάει τεχνηέντως κάποια τιμολόγια χαμηλά, κάτω του κόστους, για να μην αφήσει περιθώριο στον ανταγωνισμό.
Ωστόσο η ΔΕΗ ελέγχεται μετοχικά από το δημόσιο. Έτσι, παρότι επισήμως την απόφαση για τα τιμολόγια δεν την παίρνει πλέον το ΥΠΕΚΑ, στην πραγματικότητα η διοίκηση της ΔΕΗ για να κάνει οποιαδήποτε κίνηση που αφορά τον καθορισμό των τιμολογίων θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή οι κύριοι Μανιάτης και Παπαγεωργίου (ως εκπρόσωποι του βασικού μετόχου, του ελληνικού δημοσίου) θα λάβουν και πάλι τις αποφάσεις για τα τιμολόγια.
Θα ζητήσει έγκριση
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά και την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΡΑΕ για την αναδιάρθρωση της αγοράς του ηλεκτρισμού που πιθανόν θα υπάρξουν αυτή την εβδομάδα, θα παρουσιάσει στο υπουργείο τα κοστολογικά στοιχεία και θα ζητήσει έγκριση για νέα τιμολόγια.
Ποια θα είναι όμως τα τιμολόγια που θα ζητήσει η ΔΕΗ; Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ουσία του αιτήματος της ΔΕΗ συμπυκνώνεται στο να εφαρμοστεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ του Ιανουαρίου. Να υπάρξουν πιθανές διορθώσεις στις κοστολογικές παραδοχές και να μπούν οι αυξήσεις που υπολείπονται. Με βάση τους υπολογισμούς των στελεχών της ΔΕΗ, υπολείπεται ένα ποσοστό 4 με 5%.
Τα κοστολογικά δεδομένα
Πώς προκύπτει αυτό; Το συνολικό ύψος των μεσοσταθμικών αυξήσεων για το 2013 με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ τον Ιανουάριο έφτανε το 16,5%. Αυτό προέκυπτε με βάση το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο των 4 δις ευρώ (4,8 δις ευρώ είχε ζητήσει αρχικά η ΔΕΗ, 4,2 δις εισηγήθηκε η ΡΑΕ, 200 εκατ. «έκοψε» ο υφ. ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου).
Στις 13 Ιανουαρίου το ΥΠΕΚΑ «έδωσε» μεσοσταθμική αύξηση 8,8% και άφησε για τον Μάϊο και τον Ιούλιο, την επιβολή του «υπολοίπου» 7 – 7,5%. Οι αυξήσεις αυτές δεν δόθηκαν ποτέ. Τώρα η ΔΕΗ σκοπεύει να τις διεκδικήσει, προσαρμοσμένες στα κοστολογικά δεδομένα που εν τω μεταξύ προέκυψαν. Τα βασικά από αυτά είναι τα εξής:

·         Το κόστος των δικαιωμάτων  CO2 που πληρώνει η ΔΕΗ έχουν υπολογιστεί με τιμές 4,5 ευρώ τον τόνο. Στο πρώτο εξάμηνο κινήθηκαν γύρω στα 3 ευρώ, ωστόσο μετά την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για το backloading, οι τιμές αναμένεται να ανέβουν.
·         Η αλλαγή που αναμένεται στο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (έχει ήδη διατυπωθεί η πρόταση από τη ΡΑΕ) θα ωφελήσει τα κόστη της ΔΕΗ
·         Από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ποσού που καλύπτει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ στην αγορά του ρεύματος των ΑΠΕ (δεν λαμβάνεται υπόψη η Οριακή Τιμή, αλλά το μεσοσταθμικό κόστος των θερμικών μονάδων) η ΔΕΗ έχει μια επιβάρυνση γύρω στα 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του energypress, τα στελέχη της ΔΕΗ υπολογίζουν ότι σε κάθε περίπτωση οι minimum αυξήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να μπούν για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα και τα αποτελέσματα της επιχείρησης είναι της τάξης του 4 – 5%. Αυτό θα παρουσιάσουν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και θα περιμένουν την έγκρισή της.

πηγη

Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη στους δήμους της χώρας

Νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραΐσκάκη, αποφάσισαν για την Τρίτη τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Το βράδυ της Τρίτης θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν στην αυριανή μέρα.
Συνεδρίασε το συνδικαλιστικό όργανο των δημοτικών αστυνόμων, με προσανατολισμό την κήρυξη απεργίας διαρκείας του κλάδου.

"ΚΟΚΤΕΪΛ" ΞΕΝΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ - Έρχονται 4ήμερη εργασία & ομαδικές απολύσεις

Πριν από δύο χρόνια πέρασε σαν φωτοβολίδα και χάθηκε. Ο λόγος για την τότε δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου περί της ανάγκης υιοθέτησης της τετραήμερης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα λόγω της ραγδαίας πτώσης της παραγωγής. Φορείς της αγοράς και
συνδικάτα είχαν αναθεματίσει την πρόταση που σήμαινε ταυτόχρονα και μείωση μισθών, ενώ πριν από μία εβδομάδα non paper της τρόικας προς το υπουργείο Εργασίας παρελκυστικά μιλούσε ακόμα και για έξι ημέρες εργασίας με 13 ώρες ημερήσιας απασχόλησης.

Σύμφωνα όμως με έγκυρες πηγές του «business stories» από τις Βρυξέλλες, ήδη η τρόικα αλλά και κύκλοι της Ε.Ε. επαναφέρουν το θέμα της υιοθέτησης των τεσσάρων ημερών εργασίας μέσω ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, αφού και η παραγωγή στη χώρα μας έχει συρρικνωθεί δραματικά, αλλά και πολλές επιχειρήσεις θα διευκολυνθούν αν αφαιρεθεί -και όχι προστεθεί όπως γράφτηκε πρόσφατα- μία ημέρα απασχόλησης. Για το θέμα αυτό και τις σκέψεις του διεθνούς παράγοντα, οι ίδιες ασφαλείς πηγές αναφέρουν πως είναι ενήμερη η ειδική επιτροπή διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πάντως πεισματικά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Βέβαια η κυβέρνηση έχει κακό παρελθόν με τις διαψεύσεις, αφού και τους πλειστηριασμούς ακινήτων διέψευδε αρχικά, υιοθετώντας τους ωστόσο αργότερα, και τις ανατροπές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα ποτέ δεν παραδέχτηκε, αν και τελικά έγιναν.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι ο κομβικός μήνας για τις όποιες αλλαγές ήδη δρομολογούνται στα Εργασιακά. Θα πρέπει να πούμε πως η τετραήμερη απασχόληση που έρχεται από την πίσω πόρτα δεν θα είναι αναίμακτη για τις τσέπες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ενδεχομένως και στο Δημόσιο, αν απαιτηθεί δημοσιονομικά. Και αυτό διότι το σχέδιο της νομοθετικής παρέμβασης που οι δανειστές απαιτούν θα αφορά παράλληλη μείωση με τις ημέρες εργασίας και των αμοιβών.

Στόχος αυτής της παρέμβασης δεν είναι μονάχα η μείωση κόστους που θα επιχειρηθεί προκειμένου να ανακουφιστούν τα οικονομικά των επιχειρήσεων. Απώτερος σκοπός είναι και η μείωση της ανεργίας, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης θα λειτουργήσει παράλληλα με ένα δεύτερο πρόγραμμα που η τρόικα θέλει να επιβάλει και αφορά την ένταξη στην εργασία με τρόπο έμμεσο και πιο χαλαρό νέων εργαζομένων που θα αμείβονται με 300-400 ευρώ το πολύ και θα αναλαμβάνουν δράση σε ημέρες ρεπό ή σε πιο χαλαρές και ασήμαντες εργασίες. Αυτό το εργασιακό «flexibility», εκτιμούν οι πηγές του «b.s.», θα αποτελέσει μια γρήγορη και εύκολη νίκη («quick win» τη χαρακτηρίζουν οι Βρυξέλλες) στη μάχη για άμεση πτώση του δείκτη που μονίμως ανεβαίνει, δημιουργώντας πολιτικές, κυρίως, εξελίξεις. Μιλάμε φυσικά για τον δείκτη ανεργίας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έφτασε το 27,4%. Μια νίκη όμως με νέο κόστος στις ήδη παραπαίουσες αμοιβές.

Το μοντέλο της Ολλανδίας και της Γερμανίας

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως η εν λόγω παρέμβαση δεν είναι άγνωστη στις Βρυξέλλες. Εχει συμβεί και σε πάσχουσες από υψηλή ανεργία περιοχές της Ολλανδίας αλλά και της Γερμανίας, όπου η τετραήμερη εργασία είναι πλέον θεσμός. Παράλληλα και παρά τις διαψεύσεις, οι ίδιες αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου η αύξηση των ορίων απολύσεων ώστε οι εταιρείες να μην έχουν εμπόδιο στις ομαδικές απολύσεις. Ετσι εξετάζεται να καταργηθεί το «φρένο» του 5% που ισχύει σήμερα για τις απολύσεις εντός διαστήματος ενός μηνός και το ποσοστό αυτό να γίνει διψήφιο μεταξύ 10%-12%. Αν και ο ΣΕΒ επίσημα δεν αποδέχεται τον ρόλο του σε αυτές τις διεργασίες, μιλώντας πιο φιλεργατικά, είναι γεγονός πως πολλοί επιχειρηματίες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και επαφές με εκπροσώπους της τρόικας έχουν αναφερθεί στο θέμα των πιο χαλαρών απολύσεων αλλά και στην ανάγκη για λιγότερες ημέρες εργασίας λόγω της συρρίκνωσης των παραγγελιών.

Η ώρα των ομαδικών απολύσεων είναι τώρα

Tο αμερικανικό μοντέλο στην αγορά εργασίας όπου δεν τίθεται κανένας περιορισμός στις απολύσεις και δεν προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης θα προσπαθήσει να επιβάλει η τρόικα στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο. Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας για τα 2/3 του εργατικού δυναμικού είναι άνω των 45 ετών. Το σχέδιο των δανειστών είναι να επιτευχθεί ηλικιακή, γνωσιολογική και μισθολογική αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού με στόχο την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν σταδιακά με ήπιο τρόπο, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, από τον Σεπτέμβριο, αφού δεν αποτελούν προς το παρόν προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων. Ως πρώτο βήμα η τρόικα αξίωσε τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων ώστε να βοηθήσει κυρίως τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα με την απόλυση παλαιών υπαλλήλων και την αντικατάστασή τους από χαμηλόμισθους νέους.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές πρότειναν να αρθεί το εμπόδιο της υπογραφής του εκάστοτε υπουργού Εργασίας ώστε οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα να μπορούν να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης. Εως τώρα κανείς υπουργός Εργασίας δεν έχει εγκρίνει αίτημα για ομαδικές απολύσεις και η τελευταία φορά που ζητήθηκε κάτι ανάλογο από τον κ. Γιάννη Βρούτση ήταν από τη γαλλική εταιρεία Lafarge - Ομιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία ζητούσε την έγκριση για 236 απολύσεις εργαζομένων από τα Τσιμέντα Χαλκίδας. Η λύση των ομαδικών απολύσεων θα μπορούσε να διευκολύνει και άλλες επιχειρήσεις μόνο σε συνδυασμό με τη μείωση των αποζημιώσεων.

Σήμερα, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν να καταβάλλουν αποζημιώσεις, γι’ αυτό και επιλέγουν την υπαγωγή τους στο άρθρο 99, όπως συνέβη πρόσφατα με τις εταιρείες Κατσέλης και NEOSET, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες ανέργους χωρίς αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας. Να σημειώσουμε ότι η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, εκτός από την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, θα οδηγήσει και στη διόγκωση της μαύρης τρύπας του ΙΚΑ, το οποίο θα χάσει τις εισφορές, αλλά και του ΟΑΕΔ, που θα καταβάλει περισσότερα επιδόματα ανεργίας. «Η μείωση του κόστους εργασίας», σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη, «θα έπρεπε να οδηγήσει στη μείωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, κάτι που δεν έχει συμβεί. Αντίθετα σε ορισμένους κλάδους που κράτησαν τον τζίρο τους σε καλά επίπεδα, η μείωση του κόστους οδήγησε σε αύξηση της κερδοφορίας. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι με την αναγκαστική εσωτερική υποτίμηση και την τραγική υποβάθμιση του ΑΕΠ η Ελλάδα αποκτά χαρακτηριστικά υπανάπτυκτης χώρας».

Πηγή Πρώτο Θέμα

Προαστιακός Αθήνας: Τέλος Αυγούστου η λειτουργία πάρκινγκ στο σταθμό ΣΚΑ/Αχαρναί

Μετά από πολλές προηγούμενες συνεννοήσεις με την ΕΡΓΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Γκίκας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος είχαν σήμερα συνάντηση με τους υπευθύνους του εργοταξίου που θα ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες στο χώρο στάθμευσης που δημιουργείται για το ΣΚΑ και τον Προαστιακό.

Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης του απαραίτητου φωτισμού και σύντομα θα τοποθετηθούν φράχτες προστασίας του χώρου. Θα βελτιωθούν επιπλέον οι συνθήκες πρόσβασης και εξόδου από το χώρο στάθμευσης και στη συνέχεια θα παραδοθεί προς χρήση.

Με τη δημιουργία του χώρου αυτού στον οποίο θα μπορούν να σταθμεύσουν περισσότερα από 200 αυτοκίνητα, θα μειωθεί σημαντικά το πρόβλημα που έχει επιβαρύνει τις περιοχές που βρίσκονται δίπλα στους σταθμούς. Ο  χώρος στάθμευσης αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος Αυγούστου.

Άκαρπη η συνάντηση ΠΟΕ-ΟΤΑ με Μητσοτάκη-Μιχελάκη

Επιμένει στη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση. Σκληραίνουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι και προσανατολίζονται σε συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Νέα σύσκεψη δημάρχων με Μιχελάκη-Μητσοτάκη την Τρίτη στις 9:30 πμ. Μεγάλη και οργισμένη διαδήλωση απεργών στο δημόσιο ενάντια στις απολύσεις και τις περικοπές, ενόψει της συμφωνίας με την τρόικα.  

Ισχύει η απόφαση για τη διαθεσιμότητα διεμήνυσε στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίηκηση ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
 
Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. 
 
Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν στους εργαζομένους ότι η συμφωνία με την τρόικα έχει κλείσει, ενώ παραμένει άγνωστο το αν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η σχετική νομοθετική ρύθμιση ή θα μπει αργότερα.
 
Πάντως τους ξεκαθάρισαν ότι τέλος Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί εκτός από ένα 5-10% το οποίο θα παραμείνει στην υπηρεσία των δήμων. Οι υπόλοιποι μετά από αξιολογηση θα μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ.
 
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απάντησαν ότι από αύριο, Τρίτη, θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Το σωματείο εργαζομένων της Αθήνας πρότεινε συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από αύριο ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος πρότεινε 24ωρη απεργία για αύριο και μετά να αποφασίσουν εκ νέου για την περαιτέρω στάση τους και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 
Χιλιάδες απεργοί-εργαζόμενοι στο δημόσιο, κυρίως από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκεντρώθηκαν από τις 3 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιάννη Μιχελάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
“Αυτό το ποτάμι των εργαζομένων που έχουν έρθει από όλη την Ελλάδα δεν γυρίζουν σπίτια τους, δεν γυρίζουν πίσω αν δεν πάνε στη δουλειά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν, όσο και αν θέλουν να μας κοροϊδέψουν. Θα είμαστε εδώ να κάνουμε τη συνάντηση και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων” επεσήμανε δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.
 
Απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, περί στοχοποίησής του από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Μπαλασόπουλος τόνισε: “Δεν ασχολούμαστε σήμερα. ¨Εχουμε σοβαρά προβλήματα, ο καθένας ασχολείται με τα δικά του προβλήματα. Ο Καμίνης θέλει με αυτή τη διαδικασία να ξαναβγεί δήμαρχος. Ο Καμίνης αν είχε λίγο το ηθικό ανάστημα σήμερα θα μίλαγε για 6.000 οικογένειες που είναι στο δρόμο”.
  ΚΕΔΕ
Συνεχίζεται αύριο στις 9.30 το πρωϊ η συνάντηση μεταξύ της ΚΕΔΕ και της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Δ. Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επιλυθούν μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των 2.200 σχολικών φυλάκων και των 3.500 δημοτικών αστυνόμων.
Όπως επιβεβαίωσε ο Κ. Ασκούνης, μετά το πέρας της συνάντησης, στα τέλη Ιουλίου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί αστυνόμοι.
Κατά την αυριανή συνάντηση, θα συζητηθεί με ποιους τρόπους θα αναπληρωθούν οι αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνόμων, αλλά και η αναπλήρωση των εσόδων που προκύπτουν για τους δήμους με τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.
Οι υπόλοιποι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δήμων.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τους δήμους, που αντιδρούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χρησιμοποιώντας ως προπομπό της πορείας, αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα της Δημοτικής Αστυνομίας.
Λίγο πριν από τις 14.00, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το υπουργείο, καθώς δεν έγινε η συνάντηση που είχαν ζητήσει με τον Μητσοτάκη, και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Η διαδήλωση κατευθύνθηκε από την πλ. Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να καταθέσουν ψήφισμα οι απεργοί, με τους εργαζομένους στην ΠΟΕ-ΟΤΑ στα... κάγκελα. 
Η πορεία ανέβηκε την οδό Αγίου Κωνσταντίνου προς την πλ. Ομονοίας, στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα, διαδήλωσαν μπροστά από τη Βουλή και κατέληξαν σε συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος έξω από τα υπ. Εσωτερικών.
 
Μαζική συμμετοχή



Πορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος ΤσακίρηςΠορεία δημοτικών αστυνομικών και ΠΟΕ ΟΤΑ, 6/7/2013. Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης Η αστυνομία εκτιμά ότι συμμετείχαν 3.000, αλλά η εικόνα από το ρεπορτάζ του enet.gr είναι πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση της ΑΔΕΔΥ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ υπολογίζουν πως η συμμετοχή ξεπέρασε τις 10.000. Ισχυρός ο παλμός και το πάθος που εκφράζεται από τα συνθήματα, όπως: "οι περικοπές κοστίζουν ανθρώπινες ζωές".
Συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία που ήδη προσανατολίζονται με πρόταση της ΟΛΜΕ σε επαναλαβανόμενες 5νθήμερες απεργίες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς 6 Σεπτεμβρίου. 

Στη συγκέντρωση είναι 2.500  δημοτικοί αστυνομικοί. "Εχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι στο στόχαστρο", λένε συγκεντρωμένοι από την ΠΟΕ-ΟΤΑ. "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαλύσει υπηρεσίες. Δεν έχει σημασία ποιοι είναι πρώτοι ή δεύτεροι στις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση και την τρόικα υποστηρίζοντας πως "τα ίδια συμβαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και στα εργοστάσια που κλείνουν κάθε μέρα". Τρεις χιλιάδες σχολικοί φύλακες λένε μας πετάνε στο δρόμο μετά από 13 χρόνια υπηρεσίας και προχωρούν σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
 
ΚΕΔΕ
Μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων θα αξιολογήσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν και θα αποφασίσουν για την περαιτερω στάση τους καθώς υπάρχει νέα συνάντηση το πρωί της Τρίτης 9.30 πμ. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ζήτησαν να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτακή, αλλά βρήκαν κατεβασμένα ρολά στο υπουργείο. Αντιπροσωπεία των υπαλλήλων στους δήμους μπήκε στο υπουργείο μετά τις 4 μμ.
"Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα Υπουργεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014", , αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.
"Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται, καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις".
Την Κυριακή επεισοδιακή ήταν η συνάντηση των δημάρχων στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που αποφάσισε να κλείσουν οι Δήμοι τη Δευτέρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά τη συμφωνία με την τρόικα για την κινητικότητα και τις απολύσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


(Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου)Από τις παρεμβάσεις των δημάρχων, ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε με την παρέμβαση του δήμαρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος και προπηλακίσθηκε, κατά την αποχώρησή του, από τις εκατοντάδες των εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί στην ΚΕΔΕ.
Μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα, διότι συμπορεύονται οι δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι». Και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.Στο χώρο συγκεντρώθηκαν από τη δημοτική αστυνομία κι φύλακες σχολείων.
 
Απεργία διαρκείας - Κόντρα ΠΟΕ-ΟΤΑ με Μητσοτάκη

 
Οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι στα κάγκελα και μιλούν για απεργία διαρκείας, που κουβεντιάζεται στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Άγρια σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Κυρ.Μητσοτάκη. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι χρησιμοποιεί απαράδεκτες και απαξιωτικές εκφράσεις για τους δημοτικούς υπαλλήλους «ως άλλος Γκαουλάιτερ». Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«"Η εργασιακή αρτιότητά τους δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη", είπε και επιχείρησε κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να διαχωρίσει εργασιακές ομάδες... Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο για να μπορέσουν να επιτύχουν τις απολύσεις που η τρόικα απαιτεί και οι υποτακτικοί της στην Ελλάδα τρέχουν να εκτελέσουν... Δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με του υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους θα παλέψουν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
Γιατί με τα 800-900 ευρώ που λαμβάνουν ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους και πληρώνουν τους εξοντωτικούς φόρους και τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί. Δεν λαμβάνουν 10.000 ευρώ το μήνα για να κάθονται στα πολυτελή γραφεία τους και να επιλέγουν ποιους θα απολύσουν σήμερα και ποιους αύριο.
Αλήθεια, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που με χαρά αποδέχθηκε την καρέκλα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ακριβώς έχει δουλέψει; Είναι ικανός να χαρακτηρίζει με θράσος τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάξιους και να λέει ότι εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους;».
Από την πλευρά του, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε ότι έχει γίνει τέτοιου είδους δήλωση.
Σε απεργιακή κινητοποίηση καλεί τα συνδικάτα του δημοσίου η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Αττική, αναφέρει η ανακοίνωση.
Αντιδρώντας στην προώθηση μιας σειράς μέτρων κηρύσσει παναττική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους Δημόσιους Υπάλληλους σε συλλαλητήριο, ώρα 12:30 μμ, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
 
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

"Νέα μέτρα - απελευθέρωση απολύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα, χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.
Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα Υπουργεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.
Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014. Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται, καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις!!!
Σε μια χώρα που η ανεργία έχει φθάσει στο 30% και των νέων στο 60%, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά σταδιακά καταργούνται, προωθούνται νέα μέτρα για μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας!!!
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στην προώθηση αυτών των μέτρων κηρύσσει παναττική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους Δημόσιους Υπάλληλους σε συλλαλητήριο, ώρα 12:30 μμ, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης".

πηγη

ΗΝΤΑ ΚΟΥΖΟΥΛΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΒΡΕ ΚΟΠΕΛΙΑ ! «Ανεξάρτητο κράτος από την 1η Αυγούστου η Κρήτη»

Μια ανάρτηση σε blog που ούτε ως κακόγουστο αστείο δεν θα μπορούσε να εκληφθεί έχει κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου με αποτέλεσμα ορισμένοι Κρήτες και μη να πιστεύουν (πάλι) τα σενάρια περί ανεξαρτησίας της Κρήτης!

Σύμφωνα με το cretalive.gr, το όλο θέμα που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή φαίνεται να παίρνει διαστάσεις με παρέμβαση πλέον και της Αστυνομίας. Μάλιστα επειδή εμπλέκονται και ονόματα πολιτικών έχουν θορυβηθεί τις τελευταίες ώρες και πολιτικά γραφεία, ενώ ενημερώθηκε στην Αθήνα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είναι μόνο ψευδής και κατάπτυστη. Μοιάζει περισσότερο με πρωταπριλιάτικο αστείο αν και αναφέρεται ότι...όλα θα γίνουν τον Αύγουστο! Την πρώτη του μήνα! Επικαλούνται... κρυφό δημοψήφισμα στην Κρήτη που δεν έγινε ποτέ από καμία σοβαρή εταιρεία μέχρι και συμφωνία της τρόικα.

"Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, κοινοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά από τον περιφερειάρχη της Κρήτης, ο οποίος θα διατελέσει προσωρινά καθήκοντα αρχηγού του νεοσύστατου κρητικού κράτους μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές στο νησί."

Γράφουν και λένε ότι "η ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης εκτός από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ότι στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι έχουν ως τόπο διαμονής ή καταγωγής την Κρήτη.

Και προχωρούν σε ένα απύθμενου θράσους ψέμα: "Η προσωρινή κρητική κυβέρνηση υπό τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, θα πλαισιωθεί μεταξύ άλλων από τους: Ολγα Κεφαλογιάννη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσαν ότι προτιμούν να κρατήσουν την κρητική έναντι της ελληνικής υπηκοότητας.
 
newsbomb.gr

Ερχεται η σειρά των καταθέσεων; Ορόσημο οι γερμανικές εκλογές!

Από τον Κώστα Στούπας

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 850 μονάδες κοντά στο χαμηλό 2013, ενώ τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων μετά τη βουτιά μέχρι τις 800 μονάδες επανήλθαν δριμύτερα και το
πιθανότερο είναι προσεχώς να τα δούμε πάλι τετραψήφια.

Η ΕΡΤ ως σημείο καμπής απέδειξε την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος εν γένει, να διαχειριστεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις.

Η εικόνα της ΕΥΔΑΠ π.χ. είναι χαρακτηριστική, μετά την περίοδο εξαίρεσης του "ρομαντικού" Σταυρίδη που ήθελε να τα αλλάξει όλα, αλλά κατάφερε ελάχιστα γιατί το σύστημα μοιάζει αδύνατο να αυτομεταρρυθμιστεί, ο μηχανισμός επανήλθε στο βαθύ σπάταλο, κομματικό παρακράτος.

Παντού η διάλυση και το πλιάτσικο συνεχίζεται σαν να μην εχει αλλάξει τίποτα...

Το βασικό σενάριο πως δεν έχουμε δει τα υψηλότερα ίσχυε μέχρι την κρίση της ΕΡΤ και μετά από αυτή φαίνεται να ακυρώνεται προς το παρόν. Οι γερμανικές εκλογές από ορόσημο της επιτάχυνσης μετά από αυτές του ζητήματος του να καταστεί το χρέος βιώσιμο, έχουν μετατραπεί σε ορόσημο επιδείνωσης της στάσης των δανειστών έναντι της Ελλάδας.

Οι επιτυχίες της Cosco και του ΤΑΡ μοιάζουν περισσότερο σαν συνέπεια του συγκριτικού πλεονεκτήματος της "γεωγραφίας" και της ευρύτερης στρατηγικής του δυτικού παράγοντα στην περιοχή, παρά της βελτίωσης του επιχειρηματικού και πολιτικού κλίματος στο εσωτερικό.

Η τρόικα θα μας δώσει τη δόση, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή προ των γερμανικών εκλογών. Με τον τρόπο αυτό οι δανειστές κερδίζουν χρόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Το ίδιο πράττει και η κυβέρνηση, χωρίς να φαίνεται πως έχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, πέραν του να μετακινεί κάποιους υπεράριθμους γλίσχρα αμοιβόμενους από μια "παράλυτη" υπηρεσία σε κάποια άλλη.

Το πολιτικό σύστημα αποδεικνύει την αδυναμία του τόσο να αυτομεταρρυθμιστεί, όσο και να μεταρρυθμίσει τη χώρα, προτάσσοντας διάφορες ιδεολογικές "μπανταλομάρες" σαν άλλοθι.

Η βασική πολιτική γραμμή που ακολουθείται στη χώρα συνιστάται στο δόγμα: Να κερδίσουμε χρόνο και στηρίζεται σε δυο άξονες. Ο πρώτος είναι να καταφέρουμε με «νύχια» και με «δόντια» να λαμβάνουμε τις δόσεις από την τρόικα και ο δεύτερος είναι η διατήρηση του δημοσίου και του κρατικού μηχανισμού όρθιου με την «καύση» των ιδιωτικών καταθέσεων, οι οποίες δημεύονται σταδιακά μέσω της υπερφορολόγησης, των χαρατσιών και των εισφορών.

Δυστυχώς, ενώ διακρίνεται η τακτική της κυβέρνησης που αποσκοπεί στο να κερδίσουμε χρόνο, δεν διαφαίνεται ο στόχος της. Ητοι, τι θα κάνει την επομένη με το χρόνο που κέρδισε;

Σ’ αυτό το αδιέξοδο τοπίο η απειλή δεν είναι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που άτσαλα, όχι χωρίς αντιδράσεις, μετακινείται προς το κέντρο με «σημαία» την ίδια αμηχανία με την κυβέρνηση να διαρρήξει τα δεσμά με τις δυνάμεις της ακινησίας, αλλά η Χ.Α. που σταθερά καταφέρνει να περνά στην κοινή γνώμη την πεποίθηση, που εν μέρει είναι αληθινή, πως αποτελεί τη μοναδική εξωσυστηματική δύναμη ενός απονομιμοποιημένου πολιτικού συστήματος.

Κατ’ αυτήν την έννοια έχει περισσότερα χαρακτηριστικά του επελαύνοντος ΠΑΣΟΚ των αρχών της μεταπολίτευσης ως φορέα του εκτός συστήματος πληθυσμού, σε σύγκριση με την επιφανειακή μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τον κ. Τσίπρα προς άγραν των «ορφανών» πελατών της «πρασινοκρατίας».

Η ευδιάκριτη ναζιστική ιδεολογική μήτρα της Χ.Α. και η απουσία στοιχειωδώς ικανής ηγεσίας να διαχειριστεί μια περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση διεξόδου, αποτελούν μέχρι στιγμής το μόνο λόγο που δεν αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Φυσικά, η ενδυνάμωση της Χ.Α. είναι πιο επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας, από την αδυναμία και τις καθυστερήσεις των συστημικών δυνάμεων να αυτομεταρρυθμιστούν και να μεταρρυθμίσουν την Ελλάδα.

Καθώς η κυβέρνηση εμμένει στη δήμευση των περιουσιών μέσω της φορολογίας προς όφελος ενός συστήματος διευρυμένου «ταμείου ανεργίας» εξασφάλισης της διαβίωσης των στρατιών των πελατών που έχει συσσωρεύσει το πολιτικό σύστημα στο δημόσιο, ο χρόνος εξάντλησης του μοντέλου αυτού πλησιάζει με εκθετικούς ρυθμούς.

Το «φάντασμα» των πρόωρων εκλογών αιωρείται και πάλι στην ατμόσφαιρα ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν κάποιο συσχετισμό δυνάμεων ικανό να δώσει μια σταθερή διακυβέρνηση.

Υπό το πρίσμα αυτού του αδιεξόδου οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλου την εβδομάδα που πέρασε καταγράφουν τον ανησυχητικό προβληματισμό να βρεθούν η δεξιά και η αριστερά σύντομα στην ανάγκη σύμπτυξης κοινού μετώπου απέναντι στη Χ.Α.

Με αυτά τα δεδομένα το Φθινόπωρο αναμένεται θερμό από Σεπτέμβριο και αν η κυβέρνηση δεν ανατρέψει αυτό το κλίμα μέχρι τις γερμανικές εκλογές, μετά το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα θα δούμε την ανησυχία να εμφανίζεται στις καταθέσεις.

Η μοναδική σταθερά αισιοδοξίας υπάρχει στη διαφαινόμενη πεποίθηση του διεθνούς παράγοντα να διατηρήσει τη σταθερότητα στην Ελλάδα, πεποίθηση την οποία ενδυναμώνουν οι εξελίξεις σε Τουρκία, Αίγυπτο κλπ.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΙΝΗ - ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης στο Focus: Θα φροντίσω να καταστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι περισσότερο ευέλικτοι, είτε με το καλό είτε με τη βία

Η φράση αποδίδεται στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και δημοσιεύεται σε σχετικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus υπό τον τίτλο «Στην ανάγκη με τη βία».

Στο εκτενές ρεπορτάζ του Focus φιλοτεχνείται το πορτρέτο του νέου υπουργού και περιγράφονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον διογκωμένο δημόσιο τομέα.

«Τον άνθρωπο αυτόν δεν θα πρέπει να τον ζηλεύει κανείς. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπραγματεύεται με την Τρόικα στον έκτο όροφο του υπουργείου του, στον δρόμο κραυγάζουν διαδηλωτές. Οι εκπρόσωποι της Τρόικα ζητούν περισσότερες περικοπές, ενώ οι διαδηλωτές αντιτίθενται ξεκάθαρα» γράφει το περιοδικό.

Στο δημοσίευμα του Focus επισημαίνεται ότι ο 46χρονος υπουργός είναι «πρώην μάνατζερ της κορυφαίας εταιρείας συμβούλων McKinsey, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί το 2003 Global Leader for Tomorrow» και καλείται να μειώσει ως το 2016 τον διογκωμένο δημόσιο τομέα κατά 100.000 θέσεις.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δηλώνει στο περιοδικό ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε περισσότερες απολύσεις από εκείνες που έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Αν θα έπρεπε να αποφασίσει κανείς με βάση μόνο τους αριθμούς, τότε θα έπρεπε να κυβερνούν μόνο λογιστές» λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης ο νέος υπουργός διευκρινίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να κρίνονται με βάση την απόδοσή τους και όχι τη συγγένειά τους με πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτό το σημείο οι δηλώσεις του παίρνουν προσωπικό τόνο αφού όπως εξηγεί ακόμη και σε ό,τι αφορά τον ίδιο «θέλω να με συνδέει κανείς με το όνομα Κυριάκος και όχι με το επώνυμο της οικογένειάς μου», αναφέρει, όπως αναμεταδίδει το Εθνος.

Απαντώντας στο ερώτημα του γερμανικού περιοδικού Focus γιατί δέχτηκε να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια απρόσμενη απάντηση η οποία δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε από τον γερμανό δημοσιογράφο.

«Από την πολιτική χάνω χρήματα, θέλω όμως να υπηρετήσω την πατρίδα μου» απάντησε στο ερώτημα περί ηλεκτρικής καρέκλας ο κ. Μητσοτάκης.

«Τέτοια παθιασμένα λόγια δεν είναι συνηθισμένα σε μια πολιτική τάξη που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή μόνο για το πως η ίδια προσπαθούσε να πλουτίσει», γράφει.

iefimerida.gr

Μόνο ένας πολιτικός φελλός θα πετούσε για διαφήμιση στην παρούσα συγκυρία τα λεφτά που σκορπάει ο Χατζηδάκης

Mόνο ένας πολιτικός φελλός, θα πετούσε στην παρούσα συγκυρία τα λεφτά που σκορπάει κάθε τόσο ο ανεκδιήγητος Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος υποδύεται τον υπουργό της ανύπαρκτης Ανάπτυξης.
Tην ώρα λοιπόν που  βρίσκονται σε εξέλιξη αθρωποθυσίες εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προκαλεί βάναυσα σκορπώντας λεφτά για διαφήμιση, με στόχο να φτιάξει το προφίλ του.
Ο  υπουργός-ανέκδοτο (ανάπτυξης) έχει μοιράσει ένα σκασμό λεφτά σε έντυπα και στο διαδίκτυο δίχως- όντας πολιτικός νάνος ο ίδιος- να μπορεί να αποκωδικοποιήσει την οργή των ανέργων εκεί έξω που είναι έτοιμη να γίνει τσουνάμι που θα τον πνίξει.
Απαράδεκτος…

Πηγή

Η ΣΕΜΝΗ ΤΕΛΕΤΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΜΑ

Το μήνυμα έρχεται από τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Περιμένανε εκατοντάδες χιλιάδες να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά η απουσία του σχετικού ενδιαφέροντος προσγείωσε και τους πλέον αιθεροβάμονες. Αλλά και από τις ρυθμίσεις “τελευταίας ευκαιρίας”,
όπως τις έχουν ονομάσει στην εφορία, εισέπραξαν μία από τα ίδια: Οι πολίτες έγραψαν τις εκκλήσεις τις γραφειοκρατίας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Αυτό δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες αποφάσισαν αίφνης να μεταβληθούν σε έθνος επαναστατών. Αλλά διότι δεν υπάρχουν λεφτά. Είναι τόσο απλό. Ωστόσο, αυτό που είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού σε όλους (πιο φανερό δεν γίνεται), για την καλοπληρωμένη και υπερτιμημένη εγχώρια γραφειοκρατία μοιάζει σαν να έχουν βάλει σε Γενικές Εξετάσεις θέμα πυρηνικής φυσικής στο μάθημα των λατινικών. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο κόσμος είναι στα όριά του κι ίσως και πέρα από αυτά.

Και δεν τους φτάνει που δεν εισπράττουν από φόρους που δεν μπορούν να εισπράξουν, αλλά βάζουν κι άλλους! Στο επόμενο πεντάμηνο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας τριών ετών! Τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, τα τέλη κυκλοφορίας και τα νέα χαράτσια. Είναι τρέλα, παράνοια. Πώς είναι δυνατόν να περιμένουν ότι θα εισπράξουν φόρους από ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους προηγούμενους;

Μας λέγανε πριν λίγο καιρό να μην ανησυχούμε για την υστέρηση στα έσοδα του δημοσίου, επειδή ο κόσμος περίμενε την ρύθμιση της “τελευταίας ευκαιρίας”. Κι ήρθε η ρύθμιση και δεν πατάει ψυχή για να την κάνει! Τώρα μας λένε και πάλι να μην ανησυχούμε, επειδή θα στείλουν τα ειδοποιητήρια για ΦΑΠ τριών ετών! Έλεος! Πώς μπορούν να περιμένουν ότι εκείνος που δεν πήγε να κερδίσει την “τελευταία ευκαιρία” που του πρόσφερε η εφορία θα σπεύσει να απαντήσει στο πρώτο ειδοποιητήριο της εφορίας για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας;

Ήταν επιλογή τους να φορτώνουν συνεχώς τα γνωστά υποζύγια με νέο βάρος, αντί να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και να πάρει έτσι ανάσες ο κόσμος. Φόρτωσε – φόρτωσε, έφτασε η ώρα που το ζώο κουράστηκε. Δεν άντεξε το ολοένα και αυξανόμενο βάρος και σωριάστηκε κάτω. Όσοι πήραν τόσο ανόητες αποφάσεις στερούνται βασικών γνώσεων της πολιτικής πρακτικής και της πρακτικής αριθμητικής. Όπως ότι με αυτά και με εκείνα θα φύγουν νύκτα. Κι αρκεί να μην έχει φεγγάρι και τους πάρει εκείνη την ώρα χαμπάρι ο κόσμος.

Θέλανε να πάνε σε εκλογές! Δεν θα βρουν ούτε την ψήφο τους. Θα βλέπουν τα αποτελέσματα και δεν θα πιστεύουν. Κι έπειτα θα τους φταίει πάλι ο λαός. Δηλαδή, αυτοί που έχουν καταστραφεί από την πολιτική τους.

capital

ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο δυνατότητες καταπολέμησης μίας σοβαρής κρίσης υπερχρέωσης, όπως η σημερινή παγκοσμίως: αφενός μεν ο πληθωρισμός, αφετέρου η διαγραφή (εναλλακτικά το μακροχρόνιο πάγωμα) μέρους των χρεών - τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Παρά το ότι δε η κατάσταση των τραπεζών σήμερα θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη, ακόμη πιο απειλητική για μία οικονομία είναι η υπερχρέωση των επιχειρήσεων.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται σήμερα στην Κίνα - στην οποία, παρά το ότι το δημόσιο έχει σχετικά μικρά χρέη, οι επιχειρήσεις το 2012 (σύμφωνα με μελέτη της Citigroup), οφείλουν ποσά που υπερβαίνουν το 150% του ΑΕΠ της χώρας τους. Η γενναιόδωρη δανειοδότηση τους από το κράτος, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών, κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας, έχει προκαλέσει μία φούσκα, η οποία απειλεί να εκραγεί - παρασέρνοντας στην καταστροφή τις τράπεζες και, κατ' επέκταση, ολόκληρη την Κίνα, εάν όχι το σύνολο των χωρών του πλανήτη.

Αναζητώντας λοιπόν απεγνωσμένα λύσεις, όσον αφορά τη «δαμόκλειο βόμβα» των χρεών, η οποία κρέμεται απειλητικά επάνω από τον πλανήτη, οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της διαγραφής χρεών - επειδή θεωρείται πιο δίκαια, σχετικά με τον πληθωρισμό. Φυσικά οι επιβαρύνσεις θα έπρεπε να μοιρασθούν σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (ή να διαχειρισθούν όπως στην ανάλυση μας), έτσι ώστε να μην καταρρεύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα - ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, απέναντι σε κάθε οφειλέτη, ευρίσκεται πάντοτε ένας πιστωτής ο οποίος, σε περίπτωση διαγραφής, θα έχανε τα χρήματα του.

Ο πιστωτής δε αυτός δεν είναι μόνο κάποιος γνωστός ή άγνωστος πολυεκατομμυριούχος «κεφαλαιοκράτης» ή ένα πάμπλουτο κράτος, όπως νομίζουν οι περισσότεροι - κατηγορώντας μας για υπερβολική «ηθική χρέους». Πολύ συχνά είναι οι τράπεζες, στις οποίες υπάρχουν καταθέσεις ανθρώπων που δύσκολα μπορούν να χαρακτηρισθούν ως πλούσιοι, καθώς επίσης οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - οι οποίοι με τις συντάξεις τους, με τις ασφάλειες ζωής τους, με τις αποταμιεύσεις τους κλπ. ανήκουν στην πλευρά των δανειστών, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.

Το γεγονός αυτό φάνηκε στην Ελλάδα, μετά την εγκληματική διαγραφή χρέους (PSI) - όπου έχασαν τεράστια ποσά οι Έλληνες ομολογιούχοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οργανισμοί του δημοσίου, καθώς επίσης οι ελληνικές τράπεζες - την ανακεφαλαιοποίηση των οποίων θα αναλάβουν τελικά οι πολίτες, μεταξύ άλλων μέσω της επιβάρυνσης του δημοσίου χρέους, ενδεχομένως δε με τη «φορολόγηση» των καταθέσεων (δήμευση).

Επομένως, δεν είναι καθόλου εύκολη μία απόφαση διαγραφής, ενώ είναι πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της - παρά το ότι υπάρχουν αρκετά ιστορικά προηγούμενα, με κορυφαίο ίσως αυτό της Μεσοποταμίας (όπου οι οφειλές αναγράφονταν σε πήλινους πίνακες, οι οποίοι καταστρέφονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, με την οικονομία να ξεκινάει από την αρχή). Ενδεχομένως δε μία απλούστερη μέθοδος, ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη, θα ήταν αυτή που περιγράψαμε στην ανάλυση μας «ΕΚΤ, η λύση των λύσεων» - το πάγωμα μέρους των χρεών δηλαδή, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες (ευρωομόλογα κλπ.).

Για τους περισσότερους βέβαια, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια χρέη, τα οποία επιβαρύνουν νομοτελειακά τους πολίτες (μέσω φόρων, «χαρατσιών» κλπ.), όσο γρηγορότερα αποφασισθεί μία μέθοδος ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος, τόσο πιο φθηνά θα κοστίσει στους φορολογουμένους - αφού η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, στις περισσότερες χώρες του πλανήτη (Πίνακας Ι):

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Συνολικά χρέη 2011, δημόσια και ιδιωτικά, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ



Πηγή:MM (IMF)
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
Σημείωση: Ο παραπάνω πίνακας, χωρίς τα χρέη των τραπεζών, επιβεβαιώθηκε στις 03.07.13 και από το Spiegel.

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα Ι, η Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, αφού ακολουθεί τη Γερμανία - ενώ, όσον αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων της, ευρίσκεται στην καλύτερη θέση μεταξύ όλων των παραπάνω χωρών (ήταν το 2011, πριν από την εγκληματική διαχείριση της κρίσης, στην οποία μας οδήγησε σκόπιμα το ΔΝΤ). Αντίθετα, μία από τις χειρότερες θέσεις έχει η Ιρλανδία (245%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (192%) και το Βέλγιο (175%).

Όλα όσα λέγονται λοιπόν για την πατρίδα μας είναι εντελώς ανυπόστατα, ενώ έχουν έναν και μόνο σκοπό: να διευκολύνουν τη λεηλασία της από τους εισβολείς, με τη συνεργασία ενδοτικών επιχειρηματιών και διεφθαρμένων πολιτικών κομμάτων - συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευομένων.

Ας ελπίσουμε ότι, το γεγονός αυτό θα γίνει έγκαιρα κατανοητό από τους Πολίτες - οι οποίοι είναι συνταγματικά και ηθικά υποχρεωμένοι να προστατεύσουν τη χώρα τους, όπως όλοι οι πρόγονοί τους μέχρι σήμερα.

Κατανοητό οφείλει να γίνει επίσης το ότι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συντάσσει ισολογισμό του κράτους (ανάλυση μας), στον οποίο να φαίνονται όχι μόνο αυτά που χρωστάει η Ελλάδα, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου - όπως ακριβώς απαιτείται από όλες τις επιχειρήσεις. Παράλληλα φυσικά να καθιερώσει το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, έτσι ώστε να μην θεωρούνται ανόητα οι απλήρωτες υποχρεώσεις ανύπαρκτες - πλεονάσματα δηλαδή, έως ότου πληρωθούν.

Ολόκληρη η ανάλυση στο:
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2926.aspx

Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)
Αθήνα, 07. Ιουλίου 2013
viliardos@kbanalysis.com

Το ψευδοανεξάρτητο κράτος οι συντηρητικοί και οι ψευδοπροοδευτικοί: Η ιστορία που επαναλαμβάνεται‏

Το 1815 σύμφωνα με την συνθήκη των Παρισίων παραχωρήθηκαν στην Αγγλία τα Ιόνια Νησιά ως ανεξάρτητος κράτος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων. Φυσικά η ανεξαρτησία ήταν ψευδεπίγραφη καθώς οι διοικητικές εξουσίες διέπονταν από συγκεντρωτικό σύστημα και
ελέγχονταν από τους επάρχους των νησιών. Την πραγματική εξουσία ασκούσε ο Άγγλος Διοικητής των Επτανήσων με έδρα την Κέρκυρα.

Το 2010 σύμφωνα με το Μνημόνιο, ουσιαστικά, παραχωρήθηκε στην Γερμανία το Ανεξάρτητο Κράτος της Ελλάδος. Φυσικά η ανεξαρτησία ήταν ψευδεπίγραφη καθώς οι διοικητικές εξουσίες διέπονταν από συγκεντρωτικό σύστημα και ελέγχονταν από τους Γερμανούς «τεχνικούς συμβούλους» που έχουν εγκατασταθεί στα Υπουργεία.. Την πραγματική εξουσία ασκεί ο Γερμανός Διοικητής της Task Force Reichenbach.

Μετά το 1848 στις «ανεξάρτητες» Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων, συγκρούστηκαν τρεις πολιτικοί σχηματισμοί:

Οι συντηρητικοί οι οποίοι ήσαν υπέρ της Αγγλικής Προστασίας την οποία και υπηρετούσαν μέσα από διάφορα αξιώματα, ήσαν κατά της ένωσης με την Ελλάδα και τους οποίους φυσικά στήριζε η τάξη των «ευγενών» και τους οποίους ο λαός ονόμασε «καταχθόνιους».
Οι Μεταρρυθμιστές οι οποίοι ήθελαν περισσότερες Συνταγματικές Ελευθερίες και μετέθεταν την ένωση με την Ελλάδα …για το μέλλον και
Οι Ριζοσπάστες, οι οποίοι ήθελαν τον άνευ όρων τερματισμό της αγγλικής Κυριαρχίας και στήριζαν την άμεσο ένωση με την Ελλάδα και την ίδρυση μιας ελληνικής δημοκρατίας που να διέπεται από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης.

Σήμερα:

1. τα συντηρητικά κόμματα μερικά με τον μανδύα του σοσιαλοπροοδευτικού είναι υπέρ της Μνημονιακής «Προστασίας» την οποία και υπηρετούν μέσα από διάφορα Κυβερνητικά και θεσμικά αξιώματα.

2. Οι σοσιαλομεταρυθμιστές οι οποίοι όμως ψήφισαν ή στήριξαν περιορισμό των Συνταγματικών Ελευθεριών και μεταθέτουν την έξοδο από το μνημόνιο στο αβέβαιο μέλλον.

3. Οι αριστεροί κεντροαριστεροί κεντροδεξιοί και ακροδεξιοί ριζοσπάστες, οι οποίοι τυρβάζουν μέσα σε μία θολούρα διακηρύξεων για την άμεσο έξοδο από το μνημόνιο. Και ενώ οι ριζοσπάστες των Η.Π. Ιονίων Νήσων υποστήριζαν την εγκαθίδρυση μιας ελληνικής δημοκρατίας που θα εμφορείτο από τις αρχές της γαλλικής επανάστασης που οι ρίζες της έφθαναν στην Δημοκρατία της Αθήνας, οι ριζοσπάστες του δικού μας αιώνα κινούνται σε θολά νερά και βολεύονται σ’ ένα σύστημα που τους επιτρέπει να ζουν πλουσιοπάροχα εις βάρος του φτωχοποιημένου λαού.

Όλοι μαζί με την λογική της συντεχνίας ακολουθούν κοινή τακτική: Η χώρα και το έθνος παραδίδονται από τους συντηρητικούς και τους «μεταρρυθμιστές» σ’ ένα ληστρικό εισαγόμενο αλλά και ντόπιο κατεστημένο, οι δε ριζοσπάστες υπηρέτες της μικροκομματικής λογικής που παράλληλα τους διασφαλίζουν την παραμονή στα αξιώματα και μια πλούσια διαβίωση.

Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να μείνει στα χέρια ενός σάπιου πολιτικού συστήματος, το οποίο βυθίζει την χώρα και το έθνος στην ανυπαρξία.

Είναι το ίδιο ξενόφερτο πολιτικό σύστημα και εν πολλοίς και τα ίδια τζάκια που βρίσκονται πίσω από όλα τα δεινά του Ελληνικού Κράτους από της σύστασή του. Και τέλος απαντώντας σε πολιτικούς που έσπευσαν να με κατηγορήσουν για δογματισμό, τους απαντώ: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

Ας ρισκάρουν τον πλούτο της εξουσίας και ας ταυτιστούν με την πλειοψηφία των πολιτών. Ας αντιδράσουν με μετρήσιμες πράξεις (και όχι λόγους) μέσα και έξω από την βουλή.

Ας μιμηθούν τους ριζοσπάστες των πάλαι ποτέ Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων οι οποίοι κατόρθωσαν και έδιωξαν τους Άγγλους Προστάτες και κατατρόπωσαν τους συντηρητικούς και τους δήθεν μεταρυθμιστές!

Ας κηρύξουν ανένδοτο «πόλεμο» κατά του ντόπιου κατεστημένου που υπηρετεί μέσα από διάφορα αξιώματα τους δανειστές, εις βάρος της χώρας και του Έθνους.

Λύσεις υπάρχουν.

Η ημέρα ψήφισης του νέου μνημονιακού νομοσχεδίου που προστατεύει τους κατέχοντες και επιτίθεται στους φτωχοποιημένους είναι προ των πυλών. Η ευκαιρία είναι εμπρός τους.

Άλλως είναι όλοι ίδιοι.

Και δεν δικαιούνται δια να ομιλούν.


Ιωάννης Δέμος

Μήπως ήρθε η ώρα της κοινωνικής έκρηξης ; Oι τοκογλύφοι απαιτούν ονοματεπώνυμα απολυομένων

Ακόμα και ο καλύτερος συνομιλητής τους, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, δεν τους πείθει ότι σύρουν τη χώρα σε συνθήκες κοινωνικής έκρηξης!- Ασφυκτικά περιθώρια από την τρόικα να κλείσει η συμφωνία ως αύριο με τρόπο που ικανοποιεί τους δανειστές

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Στο μαρτύριο της δόσης 8,1 δισ. ευρώ με... σταγονόμετρο φαίνεται πως υποβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών την κυβέρνηση όσο δεν θέτει συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» και ολισθαίνει σε απαιτήσεις που γίνονται συνεχώς σκληρότερες για τα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας ολοκληρώθηκαν μεν λίγο μετά το μεσημέρι αλλά δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώνει τις εντολές των δανειστών και μετά θα δίνουν ένα ξεροκόμματο από την ακριβοπληρωμένη βοήθειά τους, με την οποία σκλαβώνεται η χώρα και εξαθλιώνεται η κοινωνία.
Ο μεν εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πωλ Τόμσεν δήλωσε ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» αλλά οι δύο πλευρές δεν έδωσαν τα χέρια. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Τα πράγματα μάλλον είναι πολύ πιο ζόρικα για την κυβέρνηση.
Από τη μια πλευρά, οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκαθάρισαν με θράσος ότι οι προτάσεις τους πρέπει να γίνουν αποδεκτές, επομένως ο βασικός συνομιλητής τους -ο κ. Στουρνάρας- και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να βρουν λύσεις. Ο χρόνος που έχουν είναι ασφυκτικός αφού η τρόικα δίνει χρόνο ως αύριο, πριν από την έναρξη του Euroworking Group ώστε να ενημερωθούν στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών και να ληφθεί απόφαση.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια των δημοσίων υπαλλήλων σχετικώς με τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα. Αυτές τις επισημάνσεις έκαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη προς την τρόικα αλλά δεν φαίνεται πως βρήκαν ευήκοα ώτα.

Συμφωνίες και διλήμματα
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται σαν να έχουν κάνει και χάρη στην κυβέρνηση αναφορικώς με τις συντάξεις των στρατιωτικών που δεν θα κοπούν αλλά τα ποσά θα προέλθουν από εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία δεν θα υλοποιηθούν. Επίσης, δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Κυβερνητικοί παράγοντες πρότειναν ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
Επίσης, συμφωνήθηκε τελικά ότι ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο κ. Στουρνάρας όμως έχει να κλείσει θέματα που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την προώθηση της πολιτικής της, όπως το ζήτημα πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν πώς και πώς μια θετική εξέλιξη ώστε να αλλάξουν το κακό κλίμα στην κοινωνία.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο θέλουν συγκεκριμένη αντιπρόταση, την οποία καλείται ο υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει άμεσα και να την εντάξει στο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή, το αργότερο την Τρίτη, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία των δύο μερών με την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο κόβει και ράβει προτάσεις εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.) για να καλυφθεί η τρύπα των 200 εκατ. ευρώ που θα προκύψει απ' αυτήν την «κοινωνική παροχή».

Διαθεσιμότητα - Απολύσεις
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν την πληροφορία που κυκλοφόρησε θα δοθεί παράταση ως τον Σεπτέμβριο για τη διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Ωστόσο, ως το τέλος του μηνός η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να έχει καταρτίσει και να έχει παραδώσει πλήρη κατάλογο (και με ονοματεπώνυμο) με 2.500 σχολικούς φύλακες οι οποίοι ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών, 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.
Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο ίδιοι κατάλογοι που θα πρέπει να υποβληθούν ως το τέλος Αυγούστου ο πρώτος και ως το τέλος Σεπτεμβρίου ο δεύτερος ώστε «να είναι διασφαλισμένοι οι δανειστές πως δεν θα σημειωθούν λάθη», όπως μετέφερε η πηγή μας.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δηλαδή, ήρθαν προετοιμασμένοι από προηγούμενα περιστατικά με τον πρώην υπουργό κ. Αντώνη Μανιτάκη και δεν άφησαν περιθώρια για οποιαδήποτε συζήτηση με τον διάδοχό του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι υπόλοιποι 7.000 υπάλληλοι
Στα υπόλοιπα 7 χιλιάδες άτομα που θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας έχουν προστεθεί οι 3.500 υπάλληλοι δημοτικής αστυνομίας, 1.500 εκπαιδευτικοί που δεν διδάσκουν κι άλλοι δύο χιλιάδες υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας και συγκεκριμένα μειώθηκε σε 8 από 12 μήνες, στη διάρκεια του οποίοι οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους. Στο τέλος του οκταμήνου θα γίνεται νέα αξιολόγηση των υπαλλήλων και όσοι δεν θα έχουν απορροφηθεί θα απολύονται.

Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν 25 χιλιάδες υπάλληλοι ως το 2014. Οι τέσσερις χιλιάδες εξ αυτών θα απολυθούν μέσα εντός του έτους κι άλλοι έντεκα χιλιάδες του χρόνου. Αν, ωστόσο, απολυθούν επίορκοι υπάλληλοι, τότε ο αριθμός αυτός θα μειωθεί.


ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΒΥΘΙΣΜΑ Σ' ΕΝΑ ΓΕΛΙΟ

Προσμετρώντας το ηχηρό γέλιο του υπουργού Οικονονομικών, προσμετράται ταυτόχρονα και το εθνικό βύθισμα. Προσμετράται η πολιτική αναλγησία και η βλακώδης κυβερνητική ευφορία, που είναι έξω και πάνω από την ενεργή κοινωνική συνείδηση.

του Στέλιου Συρμόγλου

Για τον Γιάννη Στουρνάρα, στα αστάθμητα όρια της σοβαρότητας και της ευθύνης, στο ιλιγγιώδες έρεβος της αγνωσίας και της επιπολαιότητας, εκεί όπου ο ακμαιότερος τιτανικός αχός σιγεί, εκεί όπου οικοδομούνται οι πύργοι της συμβατικότητας και τα δόγματα των “δασκάλων” της επιτήδευσης, με τη συνείδηση να τρέπεται σε άτακτη φυγή, τα προβλήματα της καθημερινότητας που πυργώνουν την αγωνία της κοινωνίας, δεν έχουν καμία σημασία.

Το υπουργικό γέλιο βγαλμένο από τη “μήτρα” της πολιτικής ανευθυνότητας και της αυταρέσκειας του μικροπολιτικού κόσμου, αποτελεί μια προκλητικά βολική καταφυγή των ανθρώπων της εξουσίας. Ολων αυτών που τους ενδιαφέρει η αδρανοποίηση της σκέψης των πολιτών, ώστε να περιπίπτουν σ’ ένα είδος “υστερικής” αδιαφορίας και να μη διαισθάνονται, όπως λέει ο ποιητής, τις “μυστικές βοές των πλησιαζόντων γεγονότων”.

Το “αιάντειο” γέλιο του Στουρνάρα, το χαχάνισμα του από τα υπουργικά έδρανα της Βουλής, την ίδια ώρα που δάκρυα αναβλύζουν από μεγάλες κοινωνικές ομάδες, μόνο αίσθημα απέχθειας και αποστροφής μπορεί να προκαλεί. Ενα “γέλιο” που μόνο την κοινωνική αηδία μπορεί να επισύρει.

Αξιος περιφρονητικού γέλωτος και ομαδικού χλευασμού ο εν λόγω υπουργός. Ο ανεκδιήγητος θωπευτής των δανειστών. Ο “διαπραγματευτής” της χαμέρπειας και ο έρπων ανάμεσα στα συμφέροντα που επιβάλλει η πολιτική συγκυρία. Ο “κολακευμένος” ταυτόχρονα υπουργός, όταν αξιωματούχοι των δανειστών τον “επιβραβεύουν” λεκτικά για τις…επιδόσεις του ως “θεματοφύλακα” των επονείδιστων μνημονίων, θυμίζοντας τη ρήση “όνος όνον τρίβει”.

Το υπουργικό ομηρικό γέλιο συνοδεύεται ,ωστόσο, από ένοχη σιωπή και αναυδία για όσα τεκταίνονται σε βάρος των δυσπραγούντων Ελλήνων. Στο “γέλιο” του Στουρνάρα αποτυπώνεται ανάγλυφα με μοναδική ψυχρότητα η κυβερνητική ανικανότητα και η αδιαφορία, για τα ευεξήγητα και τα ευαπόδεικτα. Οι Θερμοπύλες του χρέους δεν έχουν αντίκρυσμα για τους Ιανού δεινότερους του κυβερνητικού σχήματος, για τους τυχοθήρες και τους τυχάρπαστους της πολιτικής και της δημοσιογραφικής αθλιότητας. Για όλους αυτούς που επιδίδονται σε μονοσήμαντες και επιδερμικές ερμηνείες των κοινωνικών θεμάτων, αλλά επιβάλλουν τη λογική του οδοστρωτήρα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Με το ανούσιο γέλιο του Στουρνάρα προσδιορίζεται το ύφος και το ήθος της πολιτικής, η καχεξία της συντεταγμένης εξουσίας να αντισταθεί στις παλινωδίες και την αναγωγή του εφικτού σε μυθοπλασία.

Ενα “γέλιο” για κλάματα, γιατί πιστοποιεί το εθνικό βύθισμα της χώρας!